DK167863B1 - Hydraulisk styring - Google Patents
Hydraulisk styring Download PDFInfo
- Publication number
- DK167863B1 DK167863B1 DK410485A DK410485A DK167863B1 DK 167863 B1 DK167863 B1 DK 167863B1 DK 410485 A DK410485 A DK 410485A DK 410485 A DK410485 A DK 410485A DK 167863 B1 DK167863 B1 DK 167863B1
- Authority
- DK
- Denmark
- Prior art keywords
- pressure
- valve
- piston
- weight
- control
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B66—HOISTING; LIFTING; HAULING
- B66B—ELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
- B66B1/00—Control systems of elevators in general
- B66B1/24—Control systems with regulation, i.e. with retroactive action, for influencing travelling speed, acceleration, or deceleration
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Automation & Control Theory (AREA)
- Fluid-Pressure Circuits (AREA)
- Valve Device For Special Equipments (AREA)
- Types And Forms Of Lifts (AREA)
Description
i DK 167863 B1
Den foreliggende opfindelse angår en hydraulisk styring med en i tilløbet til forbrugeren anbragt indstillelig drøv-leventil til indstilling af gennemstrømningen, med en trykvægt, hvis vejestempel til måling af trykfaldet ved den ind-5 stillelige drøvleventil og til opnåelse af et af trykfaldet afhængigt hydraulisk styretryk på den ene side er påvirket af trykket foran drøvleventilen (tilløbstrykket) og på den anden side (last tryks iden) er påvirket af trykket bag drøvleventilen (lasttrykket), samt med en i tilløbet mellem puitre 10 pen · og den indstillelige drøvleventil anbragt indstillingsventil, som på den ene side er påvirket af tilløbstrykket og på den anden side er påvirket af styretrykket fra trykvægten.
Denne hydrauliske styring er eksempelvis kendt fra 15 tysk offentliggørelsesskrift nr. 2.139.119.
I denne hydrauliske styring frembringes styretrykket ved at styretrykrummet i indstillingsventilen via en drøv-leindretning forsynes med olie fra tilløbstryksiden og via trykvægtens styrekanter er forbundet med tanken. Her-20 ved opstår der også i statisk drift af den hydrauliske styring en blivende oliestrøm gennem styrerummet via trykvægten til tanken. Denne hydrauliske styring er derfor behæftet med effekttab.
Dette er ugunstigt for hydrauliske styringer, som 25 ikke til stadighed er tilsluttet til en pumpe, som hele tiden er i drift. Navnlig gælder dette for hydraulisk betjente elevatorer, ved hvilke pumpen alene besørger opadkørslen, medens pumpen ved nedadkørsel er ude af drift, idet den hydrauliske styring tjener det formål at tildele den under 30 sin egen vægt nedadkørende elevator en defineret hastighed ved hjælp af en tilsvarende styring af den ud fra optræks-cylinderen udflydende oliestrøm. Det er ønskeligt, at der også er meget små "liste"-hastigheder ved indføringen i den forudbestemte endestilling. Her sker på grund af olie-35 tabet fra styrerummet en forfalskning, dvs. en forøgelse af den ønskede listehastighed, hvilket er uønsket. For at undgå disse ulemper er den hydrauliske styring ifølge opfindelsen udformet som angivet i den kendetegnende del af krav 1.
DK 167863 Bl 2
Herved indeholder trykvægten en styring med to styrekanter, ved hjælp af hvilke styrerummet i indstillingsventilen dels er tilsluttet en referencetrykledning, dels til tankledningen.
Ved denne udformning sker der alene en oliestrømning 5 ved hydraulisk forskydning af indstillingsventilen. Denne oliestrøm er med hensyn til dens tabseffekt og olieforbrug ubetydelig. I statisk drift af indstillingsventilen strømmer der derimod ingen olie ind i eller ud af styrerummet.
Ved anvendelsen af den hydrauliske styring ifølge op-10 findelsen, især til hydraulisk betjente elevatorer, er indstillingsventilen fortrinsvis udformet som bypass-ventil.
Til styring af tilløbstrykket til den indstillelige drøvle-ventil forbinder ventilen tilløbet med tankkanalen. Dens reguleringsstempel påvirkes på dets ene side af tilløbstryk-15 ket og en fjeder og på den anden side af styretrykket på trykvægten.
Denne ventil har ved dette anvendelsesformål den fordel, at den såvel er egnet for opadkørsel som for nedadkør-sel uden yderligere omstilling.
20 I henhold til opfindelsen forbindes trykvægten med en referencetrykledning. Referencetrykket i denne referenceledning omsættes i afhængighed af den på vægtstemplet bestående trykdifferens i et styretryk. Referencetrykledningen kan enten være forbundet med tilløbet mellem pumpen og den 25 indstillelige drøvleventil eller med lasttryksiden af drøv-leventilen. En udførelsesform, der endvidere er tilpasset til anvendelsen af hydraulisk styring til ensidigt betjente forbrugere, især elevatorer, forbindes referencetrykledningen på trykvægten via en skifteventil, dels med tilløbet 30 foran den indstillelige drøvleventil, dels med forbrugerkanalen bag den indstillelige drøvleventil. Herved sikres det, at der stadig er det højere tryk til rådighed til styring af indstillingsventilen. Dette er især af betydning, når ved stilstand eller langsom nedfart tilløbet mellem ind-35 stillingsventilen og den indstillelige drøvleventil i det væsentlige er trykløs. I dette tilfælde ville det lave tryk ikke mere være tilstrækkeligt til betjeningen af indstil- DK 167863 B1 3 lingsvent ilen.
Til anvendelse ved ensidigt virkende forbrugere, især elevatorer, udstyres styringen ifølge opfindelsen således at vægtstemplerne på trykvægtene er indspændt med indstil-5 lelig fjederkraft således, at nulstillingen af vægtstemplet kan forskydes. Som nulstilling betegnes den stilling af vægtstemplet, som vægtstemplet indtager, når det ikke på nogen af siderne er påvirket af olietryk. Fjederkraften er således indstillelig, at vægtstemplet i en nulstilling 10 forbinder styretilslutningen af strømreguleringsventilen med referencetrykledningen og i den anden nulstilling overdækker styretilslutningen eller forbinder denne i ubetydelig grad med tanktilslutningen. Dette betyder: Ved opadfart påvirkes indstillingsventilen i retning mod lukning og mod 15 opbygning af et tryk i tilløbet med referencetrykket, indtil tilløbstrykket overvinder forspændingen af fjederen og styreledningen lukkes i forhold til referencetrykledningen og eventuelt åbnes i forhold til tankledningen. Under nedad-fart overvejer først lasttrykket trykket i tilførselsled-20 ningen. Derved forskyder lasttrykket vægtstemplet mod forspændingskraften af den nu omskiftede fjederindspænding og derved bliver styretrykrummet med referencetrykledningen forbundet i retning af lukning af strømreguleringsventilen og forøgelsen af trykket. Ved stigende tryk i tilførselslednin-25 gen virker dette tryk nu i samme retning som fjederindspændingen på vægtstemplet på en sådan måde mod lasttrykket, at vægtstemplet lukker styreledningen i forhold til referencetrykledningen og eventuelt også åbner i forhold til tankledningen, således at strømreguleringsventilen betjenes i 30 retning af åbningen mod tanken og mod sænkning af trykket i tilførselsledningen.
Der kan være anbragt et anslag, der har den funktion, at indsnævre vægtstemplets bevægelse og især alene at tillade en drøvlet åbning mellem referencetrykledningen og styre-35 ledningen. Herved kan der opnås en dæmpning af bevægelsen af indstillingsventilen.
Indstilleligheden af fjederindspændingen af vægtstemplet bevirker, at den hydrauliske styring ifølge opfindelsen DK 167863 Bl 4 er virksom med de samme byggeelementer såvel under opadfart som under nedadfart. Indstillingen af fjederkraften sker fortrinsvis i afhængighed af elevatorstyringen og nærmere betegnet fortrinsvis derved, at i det mindste ét modleje for 5 indspændingsfjederen er indstilleligt mellem to stillinger ved hjælp af en passende kraftgiver.
Fortrinsvis udformes modlejet som et hydraulisk betjent stempel, der ved hjælp af elevatorstyringen er indstilleligt i afhængighed af fartretningen af forbrugeren.
10 De særlige fordele ifølge opfindelsen fremkommer ved, at det også er muligt indstilleligt at begrænse bevægelsen af modlejet ved hjælp af indstillelige, mekaniske anslag i begge retninger. Herved kan de to nulstillinger af trykvægtstemplet og de virkende fjederkræfter indstilles fintfølen-15 de. Dermed kan man også indstille det af trykvægten regulerede trykforhold på doseringsstemplet såvel ved opadfart som ved nedadfart uafhængigt af hinanden.
Til anvendelse i en elevatorstyring bliver doseringsventilen ligeledes hydraulisk forudstyret, idet den på den 20 ene side påvirke.s af tilløbstrykket foran doseringsventilen og på den anden side med et regulerbart modtryk. For at muliggøre et lille modtryk og en automatisk indstilling af doseringsdrøvleventilen også ved store tilløbstryk er doseringsstemplet udformet som et differentialstempel, hvis 25 lille stempeldel ved endefladen påvirkes af tilløbstrykket og som har et som sædeventil virkende bryst, ved hjælp af hvilket lastkanalen i forhold til tilløbskanalen kan af-tættes lækagefrit. Ringfladen mellem den lille og den store stempeldel påvirkes af lasttrykket. Den store stempelflade 30 påvirkes af det styrbare modtryk.
I henhold til en foretrukken udførelsesform afledes modtrykket fra lasttrykket ved hjælp af den ovenfor nævnte skifteventil. Hertil har den tynde ende af drøvlestemplet umiddelbart foran sit sæde en ringnot, som ved hjælp af en 35 lasttrykmeldekanal i doserings stemplet, samt en ringnot i den tykke del af stemplet, er forbundet med lasttrykmeldekanalen og skifteventilen. Ved denne udformning af doseringsstemplet opnås det, at lasttrykket dels afgives på modtrykssi- DK 167863 Bl 5 den af doseringsstemplet i lukningsretning og dels til vægtstemplet i trykvægten i lukkeretning af strømreguleringsventilen inden doseringsventilen har forbundet tilløbet og forbrugerledningen med hinanden. Så kan der i tilførsels-5 ledningen opbygge sig et til lasttrykket svarende tryk inden forbindelsen mellem lastledningen og tilførselsledningen er tilvejebragt.
Modtryksrummet i doseringsventilen er - som allerede nævnt - forbundet med lasttrykmeldekanalen, nærmere betegnet 10 gennem en tilløbsdrøvling. Endvidere er modtryksrummet via en udløbsdrøvling og en spærreventil forbundet med tanken.
Ved åbning af spærreventilen og ved forholdet mellem til-løbsdrøvlingen og afløbsdrøvlingen kan doseringsstemplet betjenes hydraulisk.
15 Det særlige ved den hydrauliske styring ifølge opfin delsen til elevatorer består i, at en bestemt trykdifferens mellem forbrugerledningen og tilløbet er indstillelig ved hjælp af trykvægten. Dermed afhænger driftsforholdene for forbrugeren i det væsentlige af doseringsstemplets slagbe-20 vægelse. Denne slagbevægelse er forudbestemt gennem tilløbs-drøvlingen og afløbsdrøvlingen, således at man kan regne med lastuafhængige driftsforhold og ensartede accelerationer og decelerationer til stadighed.
I det følgende beskrives opfindelsen nærmere ved hjælp 25 af tegningen.
Fig. 1 viser et diagram for den hydrauliske styring, og fig. 2 viser udformningen af doseringsventilen.
Forbrugeren 1 er vist skematisk. Der er vist en elevatorcylinder 3 med et stempel 2. Hydraulikpumpen 4 drives 30 ved hjælp af en motor 5. Hydraulikolien tages fra en tank 6 og pumpes ind i en ledning 7, der i det følgende betegnes som tilløb. I tilløbet 7 befinder der sig en doseringsventil 8 med en hydraulisk styret drøvling. Indstillingsven-tilen 9, også betegnet strømningsreguleringsventilen, med 35 reguleringsstemplet 10,11 styrer trykopbygningen i tilløbet 7. Hertil åbnes eller lukkes et omløb til tankkanalen 13.
Den tynde stempeldel 11 har styrenoter, der frembringer DK 167863 B1 6 forbindelsen mellem tilløbet 7 og tanktilslutningen 13. Den tynde stempelende er belastet ved hjælp af tilløbstrykket.
Det tykke stempelstykke 10 påvirkes af styretrykket i styrerummet 14. Der kan - hvilket ikke her er vist - være en om-5 skiftelig trykaflastning for styrerummet 14. Denne trykaflastning sker især, når der anvendes en stjerne-trekant-omskiftelig motor 5, hvis start sker ved stjernekobling.
I tilløbet 7 er der endvidere en kontraventil. Kontraventilen lukkes ved pumpens 4 stilstand, altså ved stilstand 10 og ved nedfart af elevatoren.
Som doseringsventil 8 anvendes en drøvleventil, som er hydraulisk styret. Yderligere enkeltheder herom beskrives senere med henvisning til fig. 2.
Trykket i styrerummet 14 styres ved hjælp af en styre-15 ledning 15 af en trykvægt 17. Trykvægten 17 har et vægtstempel 18, som er indspændt mellem fjedre 22 og 23. Modlejet for fjederen 23 udgøres af et differentialstempel 24,25. Differentialstemplet kan ved hjælp af en forskydningsledning 27 og en forskydningsventil 30 trykpåvirkes i forskyd-20 ningstrykrummet 28. Det overfor liggende rum af cylinderen er ved hjælp af tanktilslutningen 13 forbundet med tanken 6. Ved hjælp af en snæver drøvling 26 i stemplet 25 sker der en trykaflastning af forskydningstrykrummet 28. Den ene endestilling af stemplet 24,25 kan indstilles ved hjælp af 25 indstillingsskruen 29. Endestemplerne på vægtstemplet 18 danner hydrauliske styrerum, fra hvilke lasttrykrummet 58 ved hjælp af en lasttrykmeldekanal 34 er påvirket med lasttrykket eller forbrugertrykket og tilløbstrykrummet 19 via tilløbstrykmeldekanalen 33 med tilløbstryk. I afhængighed 30 af trykforholdet mellem lasttryk og tilløbstryk udfører vægtstemplet en styrebevægelse. Det midterste styrebryst 35 på trykvægten 17 samvirker ved denne styrebevægelse med udløbet for styreledningen 15 og styrer med sine to styrekanter styreledningen 15 i forhold til referencetryktilslut-35 ningen 21 og tanktilslutningen 13. Referencetrykledningen 31 er forbundet med en skifteventil 32. Skifteventilen 32 ligger dels på tilløbstrykmeldekanalen 33 og dels på lasttryk-meldekanalen 34. Det til enhver tid højeste af disse tryk DK 167863 B1 7 afgives via ledningen 31 og tilslutningen 21 på trykvægten som referencetryk.
Hvad angår udformningen af doseringsventilen henvises der til fig. 2. Doseringsventilen 8 har et som differential-5 stempel udformet doseringsstempel 36. Den tyndere ende 37 af doseringsstemplet har styrekærve 38, ved hjælp af hvilke forbindelsen mellem tilløbet 7 og forbrugerkanalen 20 tilvejebringes. Den tynde ende 37 har et bryst 39, der sammen med ventilsædet 40 danner en sædeventil. Derved kan doserings-10 stemplet 36 aftætte forbrugerkanalen 20 overfor tilløbskanalen 7 lækagefrit, hvilket især er vigtigt ved stilstand for at undgå en utilsigtet sænkning af forbrugeren, dvs. elevatorens elevatorstol. Endvidere har den tynde ende 37 umiddelbart i tilslutning til brystet 39 en ringkanal 41. Denne er 15 ved hjælp af en meldeledning 42 forbundet med en ringnot 43 i den tykke ende 44 af doseringsstemplet 36. Ringnoten 43 indelukkes ved hjælp af egnede dynamiske tætninger og tilsluttes til lasttrykmeldekanalen 34, der dels fører til den allerede omtalte skifteventil og dels som det ikke fremgår 20 af fig. 2 fører til trykvægten 17 og til indstillingsventilen 30. Det særlige arrangement af ringnoten 41 i doseringsstemplet 36 bevirker, at der umiddelbart efter løftning af doseringsstemplet fra sædet 40 meldes lasttryk i forbrugerkanalen 20 via kanalsystemet 42,34 til trykvægten, endnu 25 inden lasttrykket via kærvene 38 forbindes med tilløbet 7. Doseringsstemplet er på dets store stempelflade belastet ved hjælp af fjederen 45. Endvidere har doseringsstemplet en forbindelseskanal 46 med en drøvling 47, der belaster styretryksiden 48 af doseringsventilen med forbrugertrykket og-30 så når doseringsventilen lækagefrit er lukket mod sædet 40. Herved sikres det, at der i stilstand også med pumpen ude af drift er en lækagefri tilpresning af doseringsstemplet mod dets sæde.
Til hydraulisk styring af doseringsstemplet er den 35 store stempelside forbundet med den i fig. 1 skematisk og på fig. 2 ved hjælp af punkterede linier omkransede trykomsætter 52. Som vist på fig. 2 består trykomsætteren 52 af en tilløbsdrøvling 49 og en afløbsdrøvling 50, en kon-
LM\ 10/80,3 D I
8 traventil 55, samt en sædeventil 51, ved hjælp af hvilken tankledningen 13, i hvilken udløbsdrøvlingen 50 er beliggende, åbnes og lukkes lækagefrit. Styreledningen 53 på doseringsventilen er via tilførselsdrøvlingen 49 på den 5 ene side forbundet med referencetryklednignen 31 af skifteventilen 32 og på den anden side ved hjælp af sædeventilen 51 og udløbsdrøvlingen 50 med tanken. Tilløbsdrøv-lingen 49 og udløbsdrøvlingen 50 er indstillelig til en konstant oliestrøm. De er derfor fortrinsvis udformet som 10 indstillelige størmreguleringsventiler. Efter indstilling af strømningsforholdene er styretrykket i styrerummet 48 kun afhængigt af referencetrykket. Det skal bemærkes, at drøvlingen 47 i doseringsstemplet 44 er meget lille i forhold til tilløbsdrøvlingen 49.
15 Styringen arbejder som følger:
Stilstand:
Motoren 5 og pumpen 4 befinder sig i stilstand. Forbru-brugeren (elevatorstolen) udøver et tryk i forbrugerkanalen 20. Med dette tryk påvirkes den store stempelside af dose-20 ringsstemplet 44, dvs. styrerummet 48 via lastkanalen 46 og drøvlingen 47. Derved tætner doseringsstemplet 44 ved dets bryst 39 lækagefrit forbrugerkanalen 20 i forhold til tilløbskanalen 7. Tilløbet 7 er i det væsentlige trykløst. Ringkanalen 41 ved doseringsstemplet 44 er ligeledes trykløs.
25 Kontraventilen 55 i trykomsætteren 52 forhindrer et tilbageløb af olien fra styrerummet 48 via ledningen 53 ind i styringen. Herved er også styrerummet 14 på indstillingsventilen 9 trykløst. Stemplet 10,11 åbner derved tilførselskanalen' 7 som følge af fjederkraften 12 til tanktilslutningen 30 13.
Kørsel opad:
Motoren 5 og pumpen 4 sættes i gang. Ventilen 51 omskiftes. Ventilen 30 bliver i den indtegnede stilling. Der 35 tages ikke hensyn til yderligere omskiftningsmuligheder til styring af dæmpning af accelerationen og til styring af hastighed ved igangsætning og til styring af listefarten ved tilkørslen ved bestemmelsesstedet.
DK 167863 B1 9
Der tages heller ikke hensyn til muligheden for en trykaflastning af styrerummet 14 ved start af motoren 5 i stjernekobling.
Da lasttrykmeldekanalen 34 og tilløbstrykmeldekanalen 5 33 ved begyndelsen endnu er trykløse, er også styrerummet‘14 trykløst. Fjederen 12 trykker stemplet 10 mod anslagsskruen 54. Denne er således indstillet, at der ved styrenoterne sker en drøvling af oliestrømmen og at der indstiller sig et tryk på fra 3-6 bar i tilløbet 7. Via tilløbstrykmeldekanalen 10 33 afgives dette tilløbstryk til vægtstemplet 18 på tilløbs tryksiden 19. Ligeledes når dette tilløbstryk via skifteventilen 32 og referencetrykledningen 31 til trykomsætteren 52 og via denne over styreledningen 53 til styresiden 48 af doseringsstemplet 44. Tilløbsdrøvlingen 49 samt udløbsdrøvlin-15 gen 50 er fortrinsvis udformet som strømningsreguleringer og således indstillet, at oliestrømmen via tilløbsdrøvlingen 49 er ca. halvt så stor som oliestrømmen via udløbsdrøvlin-gen 50, Dette bevirker, at doseringsstemplet 44 aflastes på dets s tyret ryks ide 48 Og ved hjælp af tilløbs trykket i til-20 løbet 7 bevæges mod højre. Herved fortrænges olievoluminet i styrerummet 48 via udløbsdrøvlingen 50.
Efter at doseringsstemplet 44 har løftet sig fra dets sæde 40, forbindes ringrummet 41 med forbruger kanalen 20. Forbruger trykket afgives derfor via ringrummet 41 og mel-25 deledningen 42 til ringnoten 43 og herfra via lasttrykmeldekanalen 34 dels til skifteventilen 32 og dels til lasttryksiden 20 af trykvægten 17.
Da ventilen 30 ikke er koblet til gennemløb ligger modlejestemplet 25 an mod indstillingsskruen 29. Fjedrene 22 30 og 23 er dimensioneret således, at f'j eder kraft en i denne stilling har overvægt og indvirker på vægt stemplet i retning mod anslaget 57. Da lasttryksiden 20 på trykvægten samtidig trykpåvirkes i retning af fjederkraften 22, ligger vægtstemplet an mod anslaget 57. Herved er referencetryk-35 tilslutningen 21 åben mod styretilslutningen 15 og styrerummet 14 i indstillingsventilén' 9 påvirkes med referencetryk. Referencetrykket vælges ved hjælp af skifteventilen 32
UIY I Ό / ODO Ο I
10 mellem tilløbstrykket og forbrugertrykket alt efter hvilket tryk, der er det højeste.
Følgelig forskydes styrestemplet 10 på indstillingsventilen - på fig. 1 - mod højre i en sådan retning, at tilfør-5 selskanalen 7 lukkes i forhold til tankkanalen 13. Herved bygges trykket i tilløbet 7 yderligere op. Da dette tilløbstryk afgives via tilløbstrykmeldekanalen 33 også til trykvægtens stempel på tilløbstryksiden 19, virker dette tilløbstryk modsat fjederkraften 22 og lasttrykket på lasttryksiden 10 58» således at styreledningen 15 først lukkes i forhold til referencetryktilslutningen 21 og derefter forbindes med tanktilslutningen 13. Bliver trykfaldet mellem lasttrykrummet 58 og tilløb s trykrummet 19 og dermed også trykfaldet mellem forbrugerkanalen 20 og tilløbet 7 for stort, dvs. større end 15 den i retning mod anslaget 57 virkende fjederkraft forskydes vægtbjælken (fig. 1) mod venstre, forbinder styrerummet 14 af strømreguleringsventilen 9 med tanktilslutningen 13 og muliggør igen et større afløbstværsnit fra tilløbet 7 til tanktilslutningen 13, indtil trykfaldet igen har indregule-20 ret sig på den tilsigtede værdi. Trykfaldet ved doseringsstemplet forbliver herved under opadfarten konstant, hvorved også gennemstrømningen kun bestemmes af åbningstværsnittet ved doseringsstemplet 36 og er uafhængigt af lasttrykket. De samlede driftsforhold bestemmes i det væsentlige af do-25 seringsstemplets 36 slagbevægelse. Da også denne slagbevægelse er lastuafhængig ved hjælp af den en konstant oliestrøm sikrende tilløbsstrømregulator 49 og udløbsstrømregulator 50, bevæger forbrugeren sig lastuafhængigt med konstante accelerationer og decelerationer.
30 Ved udkobling af magnetventilen 51 afsluttes kørsel op efter. Som allerede nævnt er indretningerne og koblingerne til gennemførelse af listefart inden opnåelse af målet ikke beskrevet og vist.
Efter udkobling af magnetventilen 51 standses motoren 35 med en vis forsinkelse. Dermed indtager alle elementer den på tegningen viste stilling. Forbrugerkanalen 20 afspærres igen lækagefrit i forhold til tilløbet 7 ved hjælp af bry- DK 167863 Bl 11 stet 39 mod sædet 40. I styrerummet 48 opbygger der sig igen et forbrugertryk. Kontraventilen 55 forhindrer en tilbagestrømning af olien fra styrerummet 48 i forstyreområdet.
Det skal dog nævnes, at trykfaldet fra tilløbskanalen 5 7 til forbrugeren 20 er forudindstilleligt ved hjælp af ind stillingsskruen 29 ved modlejet. Herved kan gennemstrømningen ved doseringsventilen ændres næsten i forholdet 1:2. Herved kan én og samme doseringsventiludformning indsættes i et bredt anvendelsesspektrum.
10
Nedadfart ;
Ventilerne 30 og 51 omkobles samtidig til gennemstrømning. Motoren 5 med pumpen 4 forbliver ude af drift. Kontraventilen 16, gennem hvilken pumpen er forbundet med tilløbet 15 7, er lukket i retning mod pumpen på grund af den indvirkende fjeder.
Ved omstilling af ventilen 51 trykaflastes styrerummet 48. Doseringsstemplet 44 bevæger sig dermed under trykket af forbrugeren, der virker på den modsatte ringflade af dose-20 ringsstemplet 44 - på fig. 2 - mod højre. Doseringsstemplet 44 hæver sig med sit bryst 39 fra sædet 40. Nu gives lasttrykket til forbrugerkanalen 58 via ringkanalen 41, melde-kanalen 42, ringnoten 43 og lasttrykmeldeledningen 34, skifteventilen 32, ledningen 31 til en over trykomsætteren på 25 styresiden 48 af doseringsstemplet og dels via tilslutningen 21 som referencetryk til trykvægten og endelig via ledningen 34 dels til indstillingsventilen 30 og dels til lasttryksiden 20 af trykvægten.
• På grund af den hydrauliske styring af modlejestemplet 30 25 via indstillingsventilen 30 og indstillingstrykrummet 28 forskydes modlejet 24 for fjederen 23 - på fig. 1 - mod venstre. Herved forskydes også nulpunktsstillingen for tryk-vægtstemplet mod venstre, indtil modlejestemplet 25 støder mod et anslag 56. Anslaget er således indstillet, at sty-35 rebrystet 35 på vægtstemplet overdækker styretilslutningen 15 i denne nulstilling eller åbner denne mod tanktilslutningen 13.
LMY 10/000 D I
12
Det skal især fremhæves, at ved hjælp af indstillingen af anslagsskruen 56 for modlejestemplet 25 er trykforholdet ved doseringsventilen for nedadfart uafhængig af den ved opadfart indstillede værdi. Som allerede fremhævet indstil-5 les trykforholdet ved opadfart ved hjælp af indstillingsskruen 29.
På trykvægtens stempel virker nu - på fig. 1 - mod venstre tilløbstrykket for tilløbstryksiden 19, samt fjederkraften, der ved forskydning af modlejet 24 er vendt i virke-10 retningen og mod højre lasttrykkét på lasttryksiden 58 .
Lasttrykket er ved nedadfart højere end tilløbstrykket. Herved forskydes vægtstemplet 18 - på fig. 1 — mod højre, sålænge doseringsstemplet 44 er lukket. Dermed når referencetrykket via ledningen 31 over trykvægten ind i styreledningen 15 15 og styrerummet 14 i indstillingsventilen. Denne lukker om løbet fra tilløbet 7 til tankledningen 13 mod fjederkraften 12. Ved åbningen af doseringsventilen 8 opbygges der et tryk i tilløbet 7. Denne forøgelse af tilløbstrykket bevirker en bevægelse af vægt stemplet 18 - på fig. 1 - mod venstre i en 20 sådan retning, at styreledningen 15 først lukkes og ved yderligere trykopbygning åbner mod tanktilslutningen 13. Dermed opbygger der sig et tryk i styrerummet 14 igen. Trykvægten 17 regulerer altså således, at der forekommer et konstant trykfald ved doser ingsventilen 8. Også ved nedadfart er ha-25 stigheden alene afhængig af åbningstværsnittet ved doseringsstemplet 36. Dette åbningstværsnit bestemmes endvidere ved indstillingen af tilløbsstrømregulatoren 49 og afløbsstrømregulatoren 50. Derved sikres der en lastuafhængig nedadfart.
30 35
Claims (12)
1. Hydraulisk styring med en i et tilløb (7) til en med 5 en forbruger (1) forbundet kanal (20) placeret indstillelig drøvleventil (8) til indstilling af gennemstrømningen og med en trykvægt (17), hvis vægtstempel (18) til måling af trykfaldet ved den indstillelige drøvleventil og til opnåelse af et af trykfaldet afhængigt styretryk på den ene side, til-10 løbssiden, er påvirket af trykket foran drøvleventilen, og på den anden side, las ttryks iden, er påvirket af trykket bag drøvleventilen, lasttrykket, samt med en i tilløbet (7) mellem pumpen (4) og den indstillelige drøvleventil placeret indstillingsventil (9), som på den ene side er påvirket af 15 tilløbstrykket og på den anden side af styretrykket i et styretryksrum (14), der via trykvægten (17) er styrbart forbundet med en tankkanal (13), kendetegnet ved, at trykvægten (17) er udformet som en 3/2-vejsventil, og at trykvægten er forbundet med 20 styretrykrummet (14) på indstillingsventilen (9) på en sådan måde, at den i afhængighed af trykfaldet ved den som doseringsventil udformede drøvleventil (8) enten forbinder styretrykrummet (14) på indstillingsventilen (9) med en refe-rencetrykledning (31) eller med tankkanalen (13).
2. Hydraulisk styring ifølge krav 1, kendetegnet ved, at indstillingsventilen (9) ved hydraulisk betjente elevatorer til styring af tilløbstrykket forbinder tilløbet (7) med tankkanalen (13) og på dens ene side er påvirket af tilløbstrykket og en fjeder (12) og på 30 den anden side af styretrykket (styreledning 15) for trykvægten (17).
3. Hydraulisk styring ifølge krav 1 eller 2, kendetegnet ved, at trykvægten (17) styres ved hjælp af tilløbstrykket i en tilløbstrykmeldekanal (33) og 35 ved hjælp af lasttrykket i en meldeledning (42) på en sådan måde, at lasttrykket påvirker vægtstemplet (18) i retning af en forbindelse af referencetrykledningen (31) med styretilslutningen (15) og tilløbstrykket for vægtstemplet i retning 14 UIV 10/80,5 D I af en forbindelse af styretilslutningen (15) med tankkanalen (13).
4. Hydraulisk styring ifølge krav 1, 2 eller 3, kendetegnet ved, at referencetrykledningen (31) 5 for referencetrykvægten (17) via en skifteventil (32) er forbundet dels med tilløbet (7) foran den indstillelige drøvleventil (8) og dels med forbrugerkanalen (20) bagved den indstillelige drøvleventil.
5. Hydraulisk styring ifølge krav l, 2, 3 eller 4, 10 kendetegnet ved, at doseringsventilen (8) er udformet som en sædeventil med et sæde (40) og et på stemplet placeret bryst (39).
6. Hydraulisk styring ifølge krav 5, kendetegnet ved, at der på doseringsventilen (8) 15. doseringsstemplet (36) er udformet en ringkanal (41) i tilløbsretningen foran stempelbrystet (39), hvilken ringkanal via en i stemplets indre placeret lasttrykmeldekanal (42) er forbundet med skifteventilen (32).
7. Hydraulisk styring ifølge krav 4, 5 eller 6, 20 kendetegnet ved, at vægtstemplet (18) i trykvægten (17) ved hjælp af fjedre (22,23) er indstilleligt indspændt mellem modlejer, hvoraf det ene (24) er indrettet til at forskyde den ene indspændingsfjeder (23) mellem to stillinger, på en sådan måde, at vægtstemplet (18) har to nul-25 stillinger og ved den første nulstilling forbinder styretilslutningen (15) med referencetrykledningen (31) og ved den anden nulstilling dækker styretilslutningen (15) eller forbinder denne i ubetydelig grad med tankledningen (13), så længe trykdifferensen mellem tilløbsledningen og lasttrykket 30 ikke overskrider den til enhver tid gældende indspændingskraft.
8. Hydraulisk styring ifølge krav 7, kendetegnet ved, at bevægelsen af vægtstemplet (18) i dets første nulstilling ved hjælp af et anslag (57) 35 er begrænset på en sadan måde, at det forbinder referencetrykledningen (31) med styretilslutningen (15).
9. Hydraulisk styring ifølge krav 7, kendetegnet ved, at modlejet (24) forskydes hy DK 167863 B1 15 draulisk.
10. Hydraulisk styring ifølge krav 7, 8 eller 9, kendetegnet ved, at indstillingen af nulstillingerne, især indstillingen af modlejet (24), sker i afhæn- 5 gighed af forbrugerens (1) bevægelsesretning mellem to forudbestemte endestillinger (indstillingsskrue 29, anslag 56).
11. Hydraulisk styring ifølge krav 7, 8, 9 eller 10, kendetegnet ved, at nulstillingerne er forsynet med indstillelige, mekaniske anslag (29,56), ved hjælp af 10 hvilke endestillingerne af modlejet (24) er fintfølende indstillelige.
12. Hydraulisk styring ifølge krav 5 eller 6, kendetegnet ved, at stemplet (36) på doseringsventilen (8) er udformet som et differentialstempel, der ved 15 dets mindre endeflade (37) kommunikerer med tilløbet (7) og med dets større side (44) via en meget snæver drøvleventil (47) er forbundet med forbruger kanalen (20) , samt via en strømningsregulering (49) med lasttrykmeldekanalen (34) og via en yderligere, til ringe gennemstrømning indstillet 20 strømningsregulering (50) med tanken (6).
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DE19843434014 DE3434014A1 (de) | 1984-09-15 | 1984-09-15 | Hydraulische steuerung |
DE3434014 | 1984-09-15 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
DK410485D0 DK410485D0 (da) | 1985-09-10 |
DK410485A DK410485A (da) | 1986-03-16 |
DK167863B1 true DK167863B1 (da) | 1993-12-27 |
Family
ID=6245550
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
DK410485A DK167863B1 (da) | 1984-09-15 | 1985-09-10 | Hydraulisk styring |
Country Status (7)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4676140A (da) |
EP (1) | EP0179249B1 (da) |
JP (1) | JPH0615881B2 (da) |
AT (1) | ATE51089T1 (da) |
CA (1) | CA1243585A (da) |
DE (2) | DE3434014A1 (da) |
DK (1) | DK167863B1 (da) |
Families Citing this family (18)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE3536219A1 (de) * | 1985-10-10 | 1987-04-16 | Heilmeier & Weinlein | Hydraulische steuervorrichtung |
FI83204C (fi) * | 1987-11-04 | 1991-06-10 | Kone Oy | Foerfarande och anordning foer foerbaettring av verkningsgraden hos en motorstyrd hydraulhiss. |
US5082091A (en) * | 1990-01-19 | 1992-01-21 | Otis Elevator Company | Hydraulic elevator control |
US5014824A (en) * | 1990-01-19 | 1991-05-14 | Otis Elevator Company | Hydraulic elevator control valve |
US5212951A (en) * | 1991-05-16 | 1993-05-25 | Otis Elevator Company | Hydraulic elevator control valve |
IT1248792B (it) * | 1991-05-20 | 1995-01-30 | Gmv Martini Spa | Circuito idraulico per ascensori, montacarichi e simili, con sicurezza intrinseca |
DE4219552C2 (de) * | 1992-06-15 | 1996-03-07 | Rexroth Mannesmann Gmbh | Vorgesteuertes Zwei-Wegeventil mit einstellbarer, druckunabhängiger Schließzeit |
DE4223389C2 (de) * | 1992-07-16 | 2001-01-04 | Mannesmann Rexroth Ag | Steueranordnung für mindestens einen hydraulischen Verbraucher |
US5289901A (en) * | 1992-08-03 | 1994-03-01 | Otis Elevator Company | Hydraulic elevator pressure relief valve |
JP3175418B2 (ja) * | 1993-08-18 | 2001-06-11 | 三菱電機株式会社 | 油圧エレベーターの制御装置 |
US5374794A (en) * | 1993-12-09 | 1994-12-20 | United States Elevator Corp. | Elevator control valve assembly |
CZ286074B6 (cs) * | 1996-01-30 | 2000-01-12 | Mannesmann Rexroth Ag | Hydraulické zařízení k ovládání toku tlakového prostředku |
US5992573A (en) * | 1997-09-24 | 1999-11-30 | Blain; Roy W. | Elevator up start |
US6276135B1 (en) * | 1999-04-29 | 2001-08-21 | Argus Machine Co. Ltd. | Self-contained hydraulic ESD system |
US7209806B2 (en) * | 2003-07-25 | 2007-04-24 | Timm Miguel A | Self-contained electronic pressure monitoring and shutdown device |
US9581267B2 (en) | 2011-04-06 | 2017-02-28 | David John Kusko | Hydroelectric control valve for remote locations |
DE102017114704B4 (de) * | 2017-06-30 | 2019-10-10 | Vemcon Gmbh | Modulare Hydraulikeinheit, Fahrzeug und Steuersystem für eine Arbeitsmaschine |
EP3444213A1 (de) * | 2017-08-17 | 2019-02-20 | Blain Hydraulics GmbH | Hydraulischer aufzug |
Family Cites Families (16)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE1108996B (de) * | 1959-03-03 | 1961-06-15 | Teves Kg Alfred | Steuerung fuer Druckmittelverbraucher |
SE309834B (da) * | 1965-12-28 | 1969-04-08 | Asea Ab | |
CH502948A (de) * | 1968-12-04 | 1971-02-15 | Aufzuege Ag Schaffhausen | Hydraulische Antriebseinrichtung für einen Seil-Aufzug |
CH487063A (de) * | 1969-04-25 | 1970-03-15 | Beringer Hydraulik Gmbh | Steuerventilblock für hydraulisch betriebene Aufzüge |
DE2139119A1 (de) * | 1971-08-04 | 1973-02-15 | Herion Werke Kg | Stromregelventil |
JPS5326378B2 (da) * | 1972-03-15 | 1978-08-02 | ||
US4401009A (en) * | 1972-11-08 | 1983-08-30 | Control Concepts, Inc. | Closed center programmed valve system with load sense |
DE2358057C2 (de) * | 1973-02-15 | 1984-09-06 | Maxton Manufacturing Co., Los Angeles, Calif. | Hydraulische Steueranlage |
JPS50152169A (da) * | 1974-05-28 | 1975-12-06 | ||
JPS5240045A (en) * | 1975-09-26 | 1977-03-28 | Denki Kogyo Kk | Antena system for medium wave transmission |
US4179889A (en) * | 1978-02-22 | 1979-12-25 | Gondek John T | Control circuit for hydraulic cylinder and shaft assembly |
EP0008523B1 (en) * | 1978-08-25 | 1982-05-05 | Wabco Automotive U.K. Limited | Improvements relating to hydraulic control systems |
JPS56122774A (en) * | 1980-02-26 | 1981-09-26 | Oirudoraibu Kogyo Kk | Oil pressure elevator |
DE3034377A1 (de) * | 1980-09-12 | 1982-04-22 | Krauss-Maffei AG, 8000 München | Stromregelventil |
DE3103745A1 (de) * | 1981-02-04 | 1982-09-02 | Sperry-Vickers Zweigniederlassung der Sperry GmbH, 6380 Bad Homburg | Hydraulische hubeinrichtung |
JPS5824007U (ja) * | 1981-08-10 | 1983-02-15 | 日産自動車株式会社 | 面取り径測定装置 |
-
1984
- 1984-09-15 DE DE19843434014 patent/DE3434014A1/de not_active Withdrawn
-
1985
- 1985-09-10 AT AT85111444T patent/ATE51089T1/de active
- 1985-09-10 EP EP85111444A patent/EP0179249B1/de not_active Expired - Lifetime
- 1985-09-10 DE DE8585111444T patent/DE3576584D1/de not_active Expired - Lifetime
- 1985-09-10 DK DK410485A patent/DK167863B1/da not_active IP Right Cessation
- 1985-09-12 CA CA000490527A patent/CA1243585A/en not_active Expired
- 1985-09-12 US US06/775,440 patent/US4676140A/en not_active Expired - Fee Related
- 1985-09-13 JP JP60203195A patent/JPH0615881B2/ja not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DK410485A (da) | 1986-03-16 |
US4676140A (en) | 1987-06-30 |
CA1243585A (en) | 1988-10-25 |
EP0179249A2 (de) | 1986-04-30 |
JPH0615881B2 (ja) | 1994-03-02 |
EP0179249A3 (en) | 1987-09-30 |
EP0179249B1 (de) | 1990-03-14 |
ATE51089T1 (de) | 1990-03-15 |
JPS61112801A (ja) | 1986-05-30 |
DE3576584D1 (de) | 1990-04-19 |
DE3434014A1 (de) | 1986-03-20 |
DK410485D0 (da) | 1985-09-10 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
DK167863B1 (da) | Hydraulisk styring | |
FI92746C (fi) | Hydraulinen käyttöyksikkö, erityisesti kuorman, kuten sairaalavuoteen, nostamiseksi | |
JP4652655B2 (ja) | 作業機械の昇降シリンダを制御するための方法及び装置 | |
US3125319A (en) | Hydraulic elevator control system | |
US3976097A (en) | Hydraulic control arrangement | |
US4097196A (en) | Pilot operated pressure compensated pump control | |
DK151794B (da) | Elektromagnetisk styring til hydrauliske elevatorer. | |
US2489435A (en) | Power transmission | |
US4153074A (en) | Hydraulic valve | |
JPH06193602A (ja) | ハイドロスタティック式の駆動系 | |
JPH01216106A (ja) | 流体安全制動弁装置 | |
JP2000055002A (ja) | 流体静力学的な駆動システム | |
JPH066470B2 (ja) | 油圧式エレベ−タのための駆動制御装置 | |
US4148248A (en) | Hydraulic valve control system | |
US20020153204A1 (en) | Valve control unit for a hydraulic elevator | |
US4967554A (en) | Commonly-piloted directional control valve and load pressure signal line relieving switching valve | |
US2953902A (en) | Hydraulic elevator control system | |
US703687A (en) | Relief-valve for reservoirs containing fluid under pressure. | |
JPH066471B2 (ja) | 油圧式エレベータ駆動制御系 | |
KR850006049A (ko) | 후압력 보상 유압밸브 | |
US4457211A (en) | Hydraulic valve and control system | |
FI87917C (fi) | Styrventil foer en hydraulisk hiss | |
JPH07109206B2 (ja) | 液圧制御装置 | |
US3312240A (en) | Hydraulic control arrangement for an elevator | |
US3687011A (en) | Control valve block for hydraulically operated elevators |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
B1 | Patent granted (law 1993) | ||
PBP | Patent lapsed |