DK147471B - Baeresystem til en haengebane - Google Patents

Baeresystem til en haengebane Download PDF

Info

Publication number
DK147471B
DK147471B DK494971AA DK494971A DK147471B DK 147471 B DK147471 B DK 147471B DK 494971A A DK494971A A DK 494971AA DK 494971 A DK494971 A DK 494971A DK 147471 B DK147471 B DK 147471B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
rope
carriageway
carrier
supports
tension
Prior art date
Application number
DK494971AA
Other languages
English (en)
Other versions
DK147471C (da
Inventor
Gerhard Mueller
Original Assignee
Gerhard Mueller
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gerhard Mueller filed Critical Gerhard Mueller
Publication of DK147471B publication Critical patent/DK147471B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK147471C publication Critical patent/DK147471C/da

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61BRAILWAY SYSTEMS; EQUIPMENT THEREFOR NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B61B12/00Component parts, details or accessories not provided for in groups B61B7/00 - B61B11/00
    • B61B12/007Cable tensioning devices
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01BPERMANENT WAY; PERMANENT-WAY TOOLS; MACHINES FOR MAKING RAILWAYS OF ALL KINDS
    • E01B25/00Tracks for special kinds of railways
    • E01B25/16Tracks for aerial rope railways with a stationary rope
    • E01B25/18Ropes; Supports, fastening or straining means for ropes

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Bridges Or Land Bridges (AREA)
  • Laying Of Electric Cables Or Lines Outside (AREA)

Description

147471 i o
Opfindelsen angår et bæresystem til en hængebane af den i indledningen til patentkravet angivne art.
Ved en fra tysk offentliggørelsesskrift nr.
19 05 686 kendt bæreanordning af denne art er de enkel-5 te spand mellem understøtningerne i overensstemmelse med sædvanlig hængebrokonstruktion fastspændt således, at der her ikke kan ske nogen påvirkning af nabospand fra et belastet spand. Dette forudsætter en yderst massiv, udbredt understøtningskonstruktion, og desuden må der ved hver 10 mast være mulighed for at afspænde hhv. regulere bæretovet. Det er endvidere en ulempe ved dette bæresystem, at det har en skinne, der er udformet som en dobbelt T-drager, som kun kan optage ringe trækspændinger, og som udgør en død belastning og danner en stor angrebsflade for 15 vindkræfter. Ved dette kendte system bringes kørebanen endvidere til at bue opad derved, at forbindelseselementerne i midten af hvert spand er spændt mest, og at spændingen i forbindelseselementerne aftager hen mod understøtningerne, hvilket betyder en uensartet overfø-20 ring af kørebanens vægt. Denne kendte konstruktion gør sig endvidere bemærket ved en ubehagelig, mærkbar rykvis bevægelse ved forbikørsel af understøtningerne, hvilket hindrer en hurtig kørsel.
Fra beskrivelsen til USA-patent nr. 3 604 361 kendes 25 endvidere et bæresystem af denne art, hvor man ganske vist har undgået de som følge af bæretovets fastspænding på hver mast optrædende store kipmomenter og holder tovspændingen konstant ved hjælp af hydrauliske stempelmekanismer. Herved bliver nedhængningen som følge af en 30 trafikbelastning imidlertid forøget så meget, at hele bæresystemet synes ubrugeligt, specielt ved de tilstræbte store hastigheder. Desuden er det en ulempe, at der på grund af dilationsfuger ikke er nogen trækspænding i skinnen.
35 Ved en fra beskrivelsen til USA-patent nr.
2 266 549 kendt hængebro er kørebanen i ubelastet tilstand givet en opadhvælvning, med henblik på at kunne opnå en 147471
O
2 omtrent plan kørebane ved trafikbelastning. Opadhvælvnin-gen af kørebanen opnås imidlertid ved, at de i bæretovet ophængte forbindelseselementer inde i midten af hvert spand er spændt mest, medens spændingen i forbindelses-5 elementerne aftager hen mod understøtningerne, idet kørebanen ellers måtte holdes nede ved understøtningerne.
Denne anordning giver en uensartet overføring af kørebanevægten.
Det er formålet med opfindelsen at undgå de for-10 an nævnte ulemper ved de kendte hængebaner og at tilvejebringe et bæresystem til en hængebane, hvorved de hidtil store forskelle i nedhængning mellem en belastet og ubelastet spændezone reduceres kraftigt, og tovspændingen holdes mest mulig konstant.
15 Dette er opnået ved det i patentkravets kendeteg nende del anførte.
Idet spændingskompensationen ved trafikbelastning sker ved hjælp af trafikbelastningen selv og ikke længere ved tovmedtrækning fra nabospandet, kan hele anordningen 20 fungere uden tovspændvægte. Dette tillader, at bæretovet fastklemmes til understøtningerne. I praksis bevirker dette ikke blot en stor konstruktiv forenkling af understøtningernes hoveder, men også en ganske betydelig reduktion af bøjningspåvirkningen på tovtrådene. Desuden opnås en 25 meget slank linieføring. Efter at heller ikke trafikbelastningen er i stand til at frembringe væsentlige spændingsændringer hverken i bæretovet eller kørebanen, opnås endvidere en optimal materialeudnyttelse.
Opfindelsen forklares nærmere i det følgende un-30 der henvisning til tegningen, der viser en udførelsesform for opfindelsen, idet fig. 1 viser de principielle spændingsforhold i et bæretov og en kørebane, fig. 2 spændingsforholdene i et bæretov og en kø-35 rebane i en kendt, på hængebroprincippet baseret anordning, og 3
O
147471 fig. 3 et tovbanesystem ifølge opfindelsen.
I fig. 1 vises først de principielle spændingsforhold i et bæretov 1 og i en af et tov dannet kørebane 2. Herved er tovene 1 og 2 fast forankret ved deres 5 endepunkter og flere steder imellem disse understøttet ved hjælp af master 3. Områderne mellem de af endepunkterne og masterne dannede understøtninger vil her blive betegnet som spændezoner. I ubelastet tilstand er spændingerne i bæretovene små, hvorfor bæretovet i hver spænde-10 zone opviser stor nedhængning. Kørebanen 2 har derimod i ubelastet tilstand en meget lille nedhængning, men er tilgæld underkastet en meget høj spænding. Men bortset fra spændingen optages både trykkene fra kørebanetovet og fra bæretovet fuldtud af masterne 3.
15 Som vist i fig. 2 ophænges nu kørebanen 2 ved hjælp af forbindelseselementer 4 i bæretovet 1. Som følge heraf udøver den ubelastede kørebane 2 ikke længere et nedadret-tet tryk på masterne, i lighed med, hvad der i praksis er tilfældet f.eks. ved hængebroer eller køretrådophæng-20 ninger. En transportbyrde 5 vil da i den pågældende spæn-dezone tilvejebringe en sænkning af bæretovet 1 og kørebanen 2, som det tydeligt fremgår af fig. 2. Vægten af transportbyrden 5 må herved optages af de nærmeste støtter 3'. Desuden trækkes der herved - på grund af den til-25 tagende nedhængning - tov over fra nabospændezonerne, hvad der, som det blev omtalt i indledningen, medfører betydelige skadevirkninger på tovene.
Ved en i fig. 3 vist udførelsesform for bæresystemet ifølge opfindelsen bliver den under trækspænding 30 stående kørebane 2 nu i hvert af områderne mellem to understøtninger 3" underkastet en sådan ekstra forbelast-ning fra bæretovet 1 gennem forbiridelseselementerne 4, at kørebanen 2 i ubelastet tilstand har en negativ nedhængning, altså hvælver sig opad. Som følge heraf sker der en 35 merbelastning af bæretovet 1. Den principielle forskel mellem denne anordning på den ene side og det i fig. 2 an-skueliggjorte hængebroprincip på den anden består altså i, 147471
O
4 at kørebanen nu er stærkere forspændt og står under en trækspænding, som er ca. dobbelt så stor som trækspændingen i bæretovet 1, og at bæretovet forbelastes fra kørebanen.
2 Ifølge et yderligere træk ved opfindelsen svarer de kræfter, der udøves på understøtningerne 3" af kørebanen 2, når denne ikke er belastet med en transportbyrde, til den gennemsnitlige transportbyrde, hvad der har vist sig hens igtsmæs sigt.
1Q Gennemkører en transportbyrde en spændezone, vil den herved fremkomne lille forøgelse af bæretovets spænding lade kørebanen 2 synke nedad, således at dens opad-hvælvning ophæves. Dette medfører en aflastning af understøtningerne 3". Kommer nu transportbyrden direkte ind under understøtningen 3", vil den kraft, der påvirker denne understøtning 3", i idealtilfældet falde til nul, så at passagen forbi denne understøtning 3" i modsætning til, hvad der er tilfældet ved kendte konstruktioner, overhovedet ikke længere kan mærkes.
2Q Da transportbyrden 5 sjældent har en bestemt, konstant størrelse, men svinger mellem kabinens tom- og fuldvægt, må beregningen baseres på en middelværdi svarende til ca. halv belægning af kabinen. Derfor vælges en forbelastning, som forårsager den negative nedhængning, 25 på en sådan måde, at transportbyrden, som føres hen ad kørebanen, ved halv belægning følger en med tilnærmelse retliniet vejkurve.
Afvigelserne fra dette idealtilfælde er relativt små, idet tomvægten af de selvkørende transportenheder, 2Q det her drejer sig om, for det meste overstiger 50% af den maksimale vægt. Regnes der med middelbelastningen, kan mindst 75% af fuldlasten således kompenseres.
En tom vogn vil således køre hen over en svagt opadbuet bane, hvorimod en fuldt optaget vogn vil følge en 35 vejkurve svarende til en meget flade kædelinie. Ligeledes t.·) η pr +ΌΤΡ νοση ved sin passage forbi understøtningen 3" ikke bringe reaktionerne helt ned på nul, mens en fuldt 5
O
147471 optaget vogn her vil fremkalde positive reaktioner i understøtningen.
Vælges grundspændingerne i kørebane og bæretov på den beskrevne måde, vil dette resultere i så små spændings-5 ændringer i disse,at fastspænding af tovene til masterne bliver mulig. Tovenes farlige gliden på understøtningerne lader sig således stærkt reducere eller endog helt eliminere. Herved opnås en særlig effekt i det forhold, at en transportbyrde kan bevirke en nedæsttelse af spændingen 2Q i kørebanen og kun en meget ringe forøgelse af bæretovets belastning.
Sammenfattende kan det siges, at der ved det beskrevne system opnås en meget slank linieføring. Da på den ene side en transportbyrde kan følge en med tilnærmelse ret-15 liniet vejkurve, og da på den anden side de indtil nu vanskelige overgange ved understøtningerne i meget vidt omfang kompenseres, muligg'ør bæresystemet høje transporthastigheder. Da trafikbyrden endvidere ikke fremkalder væsentlige spændingsændringer i bæretovet eller kørebanen, 2q opnås der endvidere en optimal materialeudnyttelse.
DK494971A 1970-10-13 1971-10-12 Baeresystem til en haengebane DK147471C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH1511270 1970-10-13
CH1511270A CH529645A (de) 1970-10-13 1970-10-13 Seilbahnanordnung

Publications (2)

Publication Number Publication Date
DK147471B true DK147471B (da) 1984-08-20
DK147471C DK147471C (da) 1985-03-25

Family

ID=4406450

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK494971A DK147471C (da) 1970-10-13 1971-10-12 Baeresystem til en haengebane

Country Status (13)

Country Link
US (1) US3753406A (da)
JP (1) JPS5020738B1 (da)
AT (1) AT327284B (da)
BE (1) BE773774A (da)
CA (1) CA952763A (da)
CH (1) CH529645A (da)
DK (1) DK147471C (da)
FR (1) FR2109977A5 (da)
GB (1) GB1364555A (da)
MY (1) MY110485A (da)
NL (1) NL7114022A (da)
SE (1) SE368972B (da)
ZA (1) ZA716707B (da)

Families Citing this family (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2553746C3 (de) * 1974-12-10 1980-01-17 Gerhard Dietlikon Mueller (Schweiz) Tragsystem für eine Hängebahn
CH611958A5 (da) * 1977-05-17 1979-06-29 Rudolf Baltensperger
JPS544052U (da) * 1977-06-13 1979-01-11
CH624624A5 (da) * 1977-11-14 1981-08-14 Rudolf Baltensperger
EP0207887A1 (fr) * 1985-06-27 1987-01-07 Ateliers de Constructions Mecaniques de Vevey S.A. Installation de transport public roulant sur une voie suspendue
US6065405A (en) * 1995-08-02 2000-05-23 Aerobus International, Inc. Elevated cableway system
US6324990B1 (en) 1995-08-02 2001-12-04 Aerobus International, Inc. Elevated cableway system
US5720225A (en) * 1995-08-02 1998-02-24 Aerobus International, Inc. Elevated cableway system
US6167812B1 (en) 1995-08-02 2001-01-02 Aerobus International Inc. Elevated cableway system
US6070533A (en) * 1995-08-02 2000-06-06 Pugin; Andre O. Elevated cableway system
US7415746B2 (en) * 2005-12-01 2008-08-26 Sc Solutions Method for constructing a self anchored suspension bridge
AT506915B1 (de) * 2008-06-02 2010-03-15 Innova Patent Gmbh Anlage zum abfahren von personen von einer bergstation in eine talstation
US8916626B2 (en) * 2008-07-31 2014-12-23 Lubrizol Specialty Products, Inc. Drag reducing copolymers for cold fluid applications
CN102490726A (zh) * 2011-12-12 2012-06-13 湖南湖大三佳车辆技术装备有限公司 一种缆车系统
US20180057018A1 (en) * 2014-12-30 2018-03-01 Suppes Family Trust Glider Guideway System
CN108411716A (zh) * 2018-04-03 2018-08-17 中铁第四勘察设计院集团有限公司 一种简易斜拉大跨度悬挂式单轨系统

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3541964A (en) * 1968-02-05 1970-11-24 Transportation Systems Inc Pretensioned elevated track and cable structure
US3604361A (en) * 1969-01-21 1971-09-14 Aerial Transit Systems Inc Aerial guideway system

Also Published As

Publication number Publication date
ZA716707B (en) 1972-06-28
BE773774A (fr) 1972-01-31
CH529645A (de) 1972-10-31
DE2149871A1 (de) 1972-04-20
MY110485A (en) 1985-12-31
US3753406A (en) 1973-08-21
CA952763A (en) 1974-08-13
AT327284B (de) 1976-01-26
DK147471C (da) 1985-03-25
JPS5020738B1 (da) 1975-07-17
DE2149871B2 (de) 1976-10-21
FR2109977A5 (da) 1972-05-26
NL7114022A (da) 1972-04-17
ATA865271A (de) 1975-04-15
SE368972B (da) 1974-07-29
GB1364555A (en) 1974-08-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK147471B (da) Baeresystem til en haengebane
CN100543234C (zh) 一种大跨度连续钢桁拱的合龙方法
JP6798082B2 (ja) 吊り橋の主ケーブルの取替方法
NO337786B1 (no) Hengebro og dets opphengssystem
CN102418315A (zh) 低扣塔架设桥宽较大的钢管混凝土拱桥的施工方法
US2217593A (en) Bracing for suspension bridges
CN205893894U (zh) 一种带自平衡支撑结构的曲线形桥梁
KR20130120698A (ko) 아치형 차도교의 시공 방법 및 이에 의해 시공된 아치형 차도교
CN113174829B (zh) 中承式悬索桥结构
CN109629402B (zh) 一种三塔四跨悬索桥主梁的施工方法
NO763718L (da)
US1592685A (en) Suspension bridge
CN211645924U (zh) 自平衡悬索桥结构体系
CN101457516B (zh) 多层水平拉索的挂设方法
NO168594B (no) Fremgangsmaate for bygging av hengebro
US2266549A (en) Suspension bridge
US506571A (en) Lift-bridge
US689856A (en) Lift-bridge.
CN203188109U (zh) 多跨地锚式悬索桥
US2413019A (en) Stabilizing means for tension elements hanging with sag to sustain loading between supports
CN219490722U (zh) 便于既有独柱墩抗倾覆加固的结构
US1785023A (en) Bridge-building apparatus
US605153A (en) Suspension-bridge
CN211368338U (zh) 一种交叉双主缆多塔地锚悬索桥
CN105220613B (zh) 一种消除混凝土主梁斜拉桥跨中拉力的斜拉索锚固结构

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed