NO168594B - Fremgangsmaate for bygging av hengebro - Google Patents

Fremgangsmaate for bygging av hengebro Download PDF

Info

Publication number
NO168594B
NO168594B NO894762A NO894762A NO168594B NO 168594 B NO168594 B NO 168594B NO 894762 A NO894762 A NO 894762A NO 894762 A NO894762 A NO 894762A NO 168594 B NO168594 B NO 168594B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
bridge
cables
climbing
elements
suspension
Prior art date
Application number
NO894762A
Other languages
English (en)
Other versions
NO894762L (no
NO168594C (no
NO894762D0 (no
Inventor
Torodd Eeg Olsen
Original Assignee
Torodd Eeg Olsen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Torodd Eeg Olsen filed Critical Torodd Eeg Olsen
Priority to NO894762A priority Critical patent/NO168594C/no
Publication of NO894762D0 publication Critical patent/NO894762D0/no
Priority to PCT/NO1990/000173 priority patent/WO1991008344A1/en
Priority to AU67492/90A priority patent/AU6749290A/en
Publication of NO894762L publication Critical patent/NO894762L/no
Publication of NO168594B publication Critical patent/NO168594B/no
Publication of NO168594C publication Critical patent/NO168594C/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01DCONSTRUCTION OF BRIDGES, ELEVATED ROADWAYS OR VIADUCTS; ASSEMBLY OF BRIDGES
    • E01D11/00Suspension or cable-stayed bridges
    • E01D11/02Suspension bridges
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01DCONSTRUCTION OF BRIDGES, ELEVATED ROADWAYS OR VIADUCTS; ASSEMBLY OF BRIDGES
    • E01D21/00Methods or apparatus specially adapted for erecting or assembling bridges

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Bridges Or Land Bridges (AREA)
  • Chemical And Physical Treatments For Wood And The Like (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte for bygging av en hengebro med brobane utført av stål eller av betong som ferdig bygd henger ved hjelp av hengekabler eller hengestenger fra en eller flere hovedspennkabler eller spennstenger.
Den vanlige byggemetode for hengebroer i dag innbefatter bruk av en kran eller traverskran som ruller på hjul oppå hengebroens hovedspennkabler. Vanligvis er kranen utstyrt med to eller fire vinsjer som via kabler heiser de respektive broelementer opp til deres posisjon i brospennet. Brobanens enkeltelementer bygges individuelt og heises opp individuelt og fastsettes i sine respektive hengekabler etter et spesielt mønster, eller de bringes inn fra broens ender ved hjelp av kraner etc. Brobanens enkeltelementer er vanligvis prøvemon-tert på bakkenivå, gjerne like i nærheten av byggeplassen for å danne den korrekte form. Enkeltelementene henges opp på en slik måte at de er statisk bestemt, dvs. at de normalt er opphengt i fire hengekabler. Alt etter brobanens styrke og hovedkabelens- tillatte vinkelendring ved hengekablenes innfestingspunkt i denne, vil det kunne benyttes elementer som varierer noe i lengde, normalt fra to til fire hengekabelavstander.
Det er viktig å merke seg at på grunn av hovedkabelens geometri, kjedelinjeform eller parabelform, er hengekablene normalt gitt ulike, men faste lengder, og at det er begrensninger i mulighetene for lengdejustering av hengekablene. I noen broprosjekter har en sett benyttet Justering ved hjelp av eksenterbolter i hengekablenes terminaler som gir en Justeringsmulighet på ca. ±20 mm. Imidlertid kan dette være noe i minste laget ved monteringsjustering, og det har den ulempe at hengekablenes angrepspunkt forskyves 1 forhold til innfestningen i brobanen, noe som igjen fører til at hengekablene Ikke blir hengende absolutt vertikalt.
De dimensjonerende faktorer for broelementets lengde ved denne opphengningsmåte vil derfor i hovedsak være hovedkabelens geometri og tillate vinkelforandring ved de ytre hengerfestene, brobaneelementets styrke og vekt, samt hengekablenes tillatte belastning.
Det har tidligere også foreligget teknisk betingede begrensninger, slik som begrensninger i løftekapasitet, ved de tidligere byggemetoder for hengebroer. Derfor har hengebroer helt frem til i dag blitt konstruert og oppført med de begrensninger som finnes i fabrikasjonsmilJøet, løftekapasi-tet og evne til på en sikker og kontrollert måte å montere meget store broelementer i et brospenn der hovedspennkablenes geometri varierer som følge av pålastning av broelementer.
Det finnes ellers to andre metoder i bruk som særlig benyttes for broer med spenn over land eller for broer med betongbro-bane. Disse bygges gjerne ved at brobaneelementene bygges og løftes inn i spennet fra broens begge ender. Løftingen skjer gjerne med spesiallaget kran. For betongbroer er denne metode spesielt krevende:, idet elementene ved håndtering og innmontering i brospennet kan komme til å trenge ekstra forspenning. Denne forspenning er kun for hjelp ved montering og er derfor fordyrende elementer.
En siste metode som gjerne er benyttet for mindre broer er løfting av hele brobanen med kranfartøy eller ved hjelp av vinsjer montert ved brokarene. Denne er dog særlig benyttet på brokonstruksJoner med faste opplagringspunkter, og er ikke sett utført ved bygging av hengebroer.
En fordel med den foreliggende fremgangsmåte for bygging av hengebroer er at vesentlig mer av byggearbeidet enn tidligere kan utføres i et verkstedmilJø og gjerne inne i en byggehall. Den foreslåtte byggemetode baserer seg på stor grad av prefabrikasjon som kan skje ved at enkeltelementer settes sammen til en hel brobane. Brobanen, avhengig av lengden, kan sammenbygges på land, på transportfartøy, i dokk eller på sjø etter det som passer, men med den fornødne geometri. Brobanen kan utrustes med rekkverk, lysmaster, tekniske systemer etc. Etter ferdigstilling på verkstedplassen transporteres brobanen til byggestedet. Dette kan eksempelvis skje sjøveien slik at en ferdig fabrikert og avtettet brobane med betrakte-lig lengde kan fløtes fra verkstedmiljøet til byyggestedet. Dersom brobanen av praktiske årsaker må oppdeles i større eller mindre enheter for fabrikasjon, utfløting eller montasje, vil det likevel være fordelaktig å sammenbygge så store deler av brobanen som mulig ved verksted slik at geometri og toleranseoppbygging er korrekt, og slik at de siste Justeringer ved endelig montering i brospennet blir minimale.
En slik industriell og tilnærmet komplett fabrikasjon vil vesentlig'forbedre produktiviteten, nedkorte byggetiden og gi lavere kostnader enn den tradisjonelle sammenbygging oppe i brospennet.
Samtidig bevares sikkerheten ved gjennomføringen av byggingen og opprettholder tidligere krav til høy kvalitet.
Den foreslåtte fremgangsmåte tillater også full kontroll og regulering av kablenes geometri og spenninger under monter-ingen og sammenføyning, samt at den vil håndtere og kontroll-ere vekter på i størrelsesorden 500-5000 tonn og lengder på 100-1000 meter. Her er det viktig å ha klart for seg at en ved de eksisterende byggemetoder kun kan håndtere og montere broelementer med typiske vekter på fra 50-300 tonn og lengder på 10-50 meter.
Således er det ifølge oppfinnelsen tllveiebragt en fremgangsmåte for bygging av en hengebro som i prinsippet tillater prefabrikasjon av hele brobaner som kan bygges i verksted, transporteres hele til byggested, flytende eller på transportfartøy, samt kan heises opp og monteres hengende i broens hovedkabler med bibehold av både kablenes og brobanens geometri under montering. Videre er det utviklet en metode for sammenbygging av brobanen i meget store elementer om dette skulle være nødvendig av lokale eller fabrika-sjonsmessige årsaker. I begge tilfeller er det utviklet metoder for oppheising med samtidig kontroll og Justering av hengekablenes lengde.
Ytterligere formål med oppfinnelsen er at arbeidet ikke blir i særlig grad berørt av værhlndringer etc. og den kan utføres med mindre mannskap på. bjsrggestedet.
De ovenfor nevnte formål oppnås ifølge oppfinnelsen med en fremgangsmåte av den innledningsvis nevnte art som kjenne-tegnes ved at brobanen prefabrikeres sammenhengende i ett stykke eller i broelementlengder større enn avstanden mellom to hengekabler eller hengestenger, at brobanen eller broelementene bringes i posisjon under hengekablene eller hengestengene i overflatenivået, at brobanen eller broelementene heises på kontrollert måte opp i brospennet til sin endelige høydeposisjon og at brobanen eller broelementene fastgjøres til hengekablene eller hengestengene.
Når broen bygges med flere enkeltelementer kan de respektive broelementer heises opp i brospennet sekvensmessig, startende med det i brospennet sentrale broelement, deretter et broelement på den ene side av det sentrale broelement, så et broelement på motsatt side av det sentrale broelement, og eventuelt videre på. alternerende sider til nødvendige antall broelementer er oppheist og installert. Ved bruk av flere enkeltelementer er fordelaktig antallet broelementer som skal heises opp et oddetall.
En fordelaktig måte å gjennomføre heiseoperasjonen på er å feste minst fire hengekabler eller hengestenger til hovedspennkablene eller spennstengene ned til overflatenivået for slik å danne klatrekabler eller klatrestenger under oppheising av brobanen eller broelementene.
Klatrekablene eller klatrestengene kan være separate enheter avtagbart montert i endeterminaler på de respektive gjenstående hengekabler eller hengestenger.
Fordelaktig oppheises brobanen eller broelementene ved hjelp av hydrauliske klatremaskiner eller vinsjer (lineærvinsjer).
Hensiktsmessig kontrolleres og styres de hydrauliske klatremaskiner ved hjelp av lastene i klatrekablene eller klatrestengene, og/eller avstanden mellom klatrekablenes eller klatrestengenes innfestningspunkter, og/eller hovedspennets geometri, og/eller hovedspennkabelens vinkelforandring, idet kontrollen og styringen skjer enten manuelt eller automatisk eller en kombinasjon av disse.
Ytterligere formål, trekk og fordeler vil fremgå av en etterfølgende beskrivelse av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, gitt i forbindelse med de vedlagte tegninger hvor: Fig. 1A,B,C,D viser skjematisk ulike sekvenser ved oppheisingsoperasjonen for bygging av en hengebro ved fremgangsmåten ifølge
oppfinnelsen,
fig. 2 viser skjematisk et tverrsnitt gjennom en
brobane klar for oppheising i et brospenn, fig. 3A viser skjematisk et del-lengdesnitt av brobanen etter at den er løftet opp i
posisjon under hovedkabelen,
fig. 3B viser skjematisk i del-lengdesnitt en alternativ plassering av løfteutstyret
under brobanen,
fig. 4 viser skjematisk et eksempel på innfesting av en hengekabel til en brobane og et
løfteutstyr i form av en lineær vinsj , og
sett i broens lengderetning,
fig. 5 viser innfestingen ifølge fig. 4, men i 90<*>;i forhold til denne (broens tverretning), fig. 6 viser et alternativt eksempel på innfesting av hengekabel til brobanen og med to lineære vinsjer under brobanen, og sett i ;broens lengderetning, ;fig. 7 viser skjematisk innfestningen ifølge fig. ;6,, sett i 90<*> i forhold denne (broens
tverretning),
flg. 8A,B,C,D viser skjematisk og sekvensmessig en alternativ oppheisingsoperasjon for bygging av en hengebro med fremgangsmåten ifølge
oppfinnelsen,
fig. 9 viser skjematisk nok et eksempel på
Innfesting av hengekabel til brobanen og
lineære vinsjer montert inni broelementet, fig. 10 viser innfestingen ifølge fig. 9 sett i 90°
i forhold til denne,
fig. 11 viser skjematisk et løfteutstyr montert inne i et brobaneelement og sett i broens lengderetning,
fig. 12 viser løfteutstyret ifølge fig. 11 vist i 90." i forhold til denne (broens tverretning),
fig. 13 vi!ser skjematisk en nærmere detalj av overgangen mellom en hengekabel og en
klatrekabel, og
fig. 14 viser skjematisk et alternativt heise-arrangement for løfting av broelement med lengder mer enn to hengekabelavstander.
I den etterfølgende figurbeskrivelse angir like henvis-ningstall den samme eller tilsvarende komponent i de ulike figurer. Figurene 1A,B,C,D viser selve montasjesekvensen for en brobane 3 i ett stykke. Brobanen 3 forutsettes fortrinns-vis å være fabrikert og sammenbygget på verksted og med fordel kan dette skje innendørs. Dette kan skje ved prefabri-kering av mindre elementer som settes sammen til en hel brobane 3. Som tidligere nevnt vil brobanen 3, avhengig av lengde og hva som ellers er hensiktsmessig, sammenbygges på land, på transportfartøy, i dokk eller på sjø og med den fornødne geometri.
Fremgangsmåten er utviklet spesielt med tanke på hengebroer over vann, men den kan også benyttes for hengebroer i innlandet, men brobanens 3 lengdeutstrekning vil her være begrenset av transportmulighetene mellom fabrikasjonssted og byggeplass. Ved bygging over vann vil brobanen 3 kunne prefabrikeres sammenhengende i ett stykke i en lengde på eksempelvis 250 m. Brobanen 3 er hul og avtettet slik at den flyter på vann. Etter prefabrikasjon kan brobanen 3 ved hjelp av slepebåter fløtes til byggeplassen. På byggeplassen står brospennet montert med respektive hovedspennkabler 5 og hengekabler 4. I tillegg er det montert løftekabler 1 som fordelaktig danner en forlengelse av hengekablene 4. Løftekablene 1 kan med fordel være utstyrt med stabiliserende endelodd neddykket 1 vannet. Brobanen kan som nevnt fløtes, eller fraktes på skip eller lektere, og posisjoneres under hovedkablene 5 i overflatenivået 11. Klatremaskinene eller vinsjene er med fordel forhåndsmontert på brobanen 3 allerede på fabrikasjonsstedet. Etter posisjonering tres de respektive løftekabler 1 Inn på klatremaskinene 2, og løftekablene spennes opp slik at lasten og hovedspennkabelens 5 geometri er gunstig. Som vist i fig. 6B foretas deretter selve oppheisingen ved at klatremaskinene 2 kjøres synkront inntil brobanen 3 har nådd sin tilnærmet endelige høydeposisjon i brospennet som vist i fig. 6C. Overgangselement 6 til brolagrene kan med fordel løftes inn tilslutt som vist i fig. 6D. Deretter kan broen oppjusteres og fastgjøres i endelig posisjon, hvoretter løftekablene 1 fjernes.
Fig. 2 viser skjematisk et tverrsnitt av en brobane 3 med ortotropisk kasseprofll 8 som er opphengt i hovedkablene 5 ved hjelp av et antall klatremaskiner eller lineærvinsjer 2. 1 denne utførelsen er brobanen 3 festet til braketter 7 festet til brobanen 3. På høyre side i fig. 2 vises en alternativ plassering av klatremaskinen 2 som er på under-siden av brobanen 3. Brobanen henger i hengekablene 4 og løftekablene 1 som igjen er inntredd i klatremaskinene 2 og er klar for oppheising. Klatremaskinene får sin kraft fra et hydraulisk aggregat 16 gjennom hydrauliske ledninger 15. Fig. 3A viser et skjematisk del-lengdesnitt av brobanen 3 etter at den er løftet opp i posisjon under hovedkablene 5. De lineære vinsjer 2 er i dette tilfellet parvis opphengt, en på hver side av hengekablene 4. Dette vil gi belastningssym-metrl i forhold til hovedkabelen 5 om dette anses nødvendig. Fig. 3B viser en alternativ plassering av de lineære vinsjer 2 under brobanen 3. Hengekablene 4 er påmontert, samt festebraketter 9 som er beregnet på sveising til brobanen' 3-for dannelse av det endelige brooppheng. De respektive; løftekabler 1 er montert til festebrakettene 9'-. Denne: innfestingsmåte gir spesielt god mulighet for justering- av endelig geometri av brobanen 3 og hovedkablene 5 før sveising. Fig. 4 viser skjematisk i nærmere detalj; en> måte å innfeste; hengekabelen 4 til brobanen 3 og plassering' av en klatre-maskln eller lineærvlnsj 2. Den er et lengdesnitt langs brobanen 3. Braketten 9? er festet med en bolt 12 til en terminal 10 som igjen er festet til hengekabelem 4. Braketten 9 er delt langsetter og påsveiset et rør 13 hvorpå' en endelås 14 i klatrekabelens ene ende er festet. Den er em standard endelås med koniske låsekiler for spennkabler. Fig. 5 viser innfestingen av hengekabelen i 90° i forhold til
det som er vist i fig. 4, altså i tverretningen av brobanen 3.
Ved oppheising av brobanen 3 klatrer llneærvinsjen 2 på klåtre- eller løftekabelen 1 og løfter således brobanen 3 ved hjelp av et rør 19 som er fastsveist til brobanens rammespant 28. Når brobanen 3 er heist opp slik at den nærmer seg braketten 9 styres braketten 9 på plass over røret 19 véd hjelp av styreknaster 18. Brobanens geometri kan deretter justeres ved hjelp av llneærvinsjene 2, og brakettene 9 fastsveises til rammespantene 28 og til rørene 19.
Fig. 6 og 7 viser skjematisk et alternativ ekspempel på innfesting av hengekabelen 4 til brobanen 3 og to lineærvinsjer 2 under brobanen 3. Fig. 6 er et snitt i brobanens lengderetning, mens fig. 7 er et snitt i brobanens tverretning. Braketten 9 er festet ved hjelp av bolten 12 i hengekabelens terminal 10. Braketten 9 er delt langsetter med en spalt som passer med bredden av rammespantet 28. Over braketten 9 er det påsveist to plater 26 hvorpå klatrekablenes 1 endelåser 14 er festet. Som tidligere er låsene 14 av standard utforming med koniske låsekiler for spennkabler. Klatremaskinen består her av to hydrauliske syl indre 20 som ved å presse mot et nedre felles åk 21 klatrer på løftekabl-ene. Kablene trekkes gjennom øvre 22 og nedre låser 23 ved frem- og tilbakegående bevegelse av de hydruliske sylindre 20. Ved oppheising av brobanen 3 klatrer klatremaskinen 2 på klatrekablene 1 og løfter således brobanen 3 ved hjelp av rammespantet 28 og et fundament 29 som er fastsveiset til brobanens rammespant 28. Når brobanen 3 er opphelst slik at brobanen 3 nærmer seg braketten 9 styres braketten på plass over rammespantet 28. Brobanens geometri kan deretter justeres ved hjelp av klatremaskinene 2, og brakettene 9 fastsveises til rammespantet 28.
Som nevnt benyttes en eller flere hydrauliske pumpe-aggregater 16 som produserer hydraulisk kraft til serien av klatremaskiner 2. Disse kontrolleres og styres fordelaktig ved hjelp av en datamaskin som i henhold til instrument-signaler, instruksjoner og program registrerer avstand mellom broelement og hovedkabel ved aktuell klatremaskinposisjon. Dette kan skje ved hjelp av spent pianotråd, belastning i hengekabel, f.eks. med hydraulisk trykkføler eller lastceller i hengekablenes terminalbolt, horisontalposisjon av broelement, og om ønskelig vinkelforandring i hovedspennkabel ved hengekabelens innfestningspunkt.
Datamaskinen gir impuls til en elektromagnetventil om å åpne for hydraulisk olje for å foreta klatring. På systemet sitter en hydraulisk reguleringsventil for maksimal isering av løftekraft, samt manuell ventil for nød-regulering i tilfelle svikt på magnetventilen. Datamaskinen skal ved signal om for stor vinkelendring i hovedkabelen kompensere for dette ved f.eks. å forsinke løftingen på nærmeste hengekabel. Dette kan være aktuelt ved innløfting av flere broelementer. Systemet kan forøvrig tilpasses etter behov og skal kunne styres manuelt om ønskelig.
Fig. 8A,B,C,D viser montasjesekvensen dersom det er ønskelig eller nødvendig å montere brobanen i flere store enkeltelementer eller broelementer 3,3a,3b. Denne montasje skiller seg fra den ovenfor beskrevne ved at det stilles større krav til planlegging og regulering av hovedkablenes og brobanens geometri og spenningsbilde. Brobanen 3 festes til løftekabl-ene 1 ved hjelp av lineærvinsjer 2, og heises kontrollert opp i spennet mens instrumenter 37 og 38 ved de ytterste hengekablers opphengnlngspunkter til hovedkabelen 5 på begge sider av brobanen måler hovedkabelens 5 vinkelforandring. Dersom akseptabel vinkel overstiges, vil lengden av henge-og klatrekablene bli justert. Hovedspennkablene 5 vil mellom ytterpunktene på brobaneelementet bli tilpasset endelig geometrisk form justert i ytterkantene for vinkelforandring-er, mens den øvre del av hovedkablene inntar en vilkårlig form. Etter at brobaneelementet 3 i midten er heist opp i posisjon, monteres det hosliggende element 3a på lignende måte. Situasjonen som nå oppstår ved at hovedkablenes deler 5a og 5b forander form kan kompenseres ved hjelp av de lineære vinsjer. Brobaneelementet på motsatt side kan nå på samme måte løftes på plass, og slik vekselvis alle elementer til brobanen er komplett. Deretter foretas endelig innregu-lering til geometri av hovedkabler 5 og brobane er tilfreds-stillende .
Det skal forstås at det også er mulig å heise alle broelementene 3,3a,3b samtidig, og feste disse sammen etter oppheising i brospennet. Det er også mulig å først heise element 3 og deretter 3a og 3b samtidig. Fig. 9 og 10 viser løftemaskinen 2 montert inne i selve broelementet. Fig. 9 viser broelementet sett i lengdesnitt og fig. 14 viser broelementet i tverrsnitt. Hengekabelens terminal 10 er festet til braketten 9 med bolten 12. På begge sider av braketten 9 er det opphengt klatrekabler 1 som ved respektive klatrevlnsjer 2,20,21,22,23 løfter broelementet opp i posisjon slik at braketten 9 kommer i korrekt posisjon i forhold til brobanen. Deretter sveises braketten 9 til rammespantet 28 og løftemaskinene fjernes. Fig. 11, 12 og 13 viser løftemaskinen montert inne i broelementet dersom hengekablene skal føres ned i broelementet, og være justerbare ved hjelp av en mutter 38. Fig. 11 viser broelementet sett i lengdesnitt, mens fig. 12 viser broelementet sett i tverrsnitt. Fig. 13 viser en detalj av overgangen mellom hengekabelen og klatrekabelen. Hengekabelen 4 er forlenget ved hjelp av et skjøtestykke 27 til klatrekabelen 1 gjennom et skjøtestykke 46. Løftemaskinen 2 er montert inne i utsparinger i broens rammespant. Røret 13 er ført gjennom brobanen og er avsluttet med en støtteplate 44 for løftemaskinen som trekker brobanen opp i stilling inntil overgangstykket 27 kommer i posisjon slik at mutteren 38 kan fastsettes. Deretter kan klatrekabelen kappes nedenfor løftemaskinen. Klatrekabelens rest kan senere benyttes til justering av hengekabelens lengde.
Fig. 14 viser et alternativt heisarrangement som ved hjelp av den foreslåtte fremgangsmåte foretar løfting av broelementer med lengder mer enn to hengekabelavstander, mens brobanens geometri og laster kontrolleres. Det anvendes flere enn to kraner 51 som ruller på hovedkablene 5. Kranene 51 koples sammen med stag 52 for å sikre korrekt avstand, og kran-arrangementet holdes i posisjon på hovedkabelen 5 ved hjelp av klammer om denne eller ved hjelp av kabler 53.
Kranene har hjul eller boggier for lastfordel ing, og er utstyrt med vinsjer eller løftemaskiner. Kranene eller løftemaskinene styres etter samme prinsipper som nevnt tidligere, med kontroll av løftekraft, kabelgeometri og posisjon av broelementet. Hengekablene 4 er montert på plass og avstanden 58 til broelementet 3 kan måles med de metoder som før er beskrevet. Broelementet 3 løftes på denne måte opp i posisjon med ordinære løftekabler eller klatrekabler 1 og fastgjøres til hengekablene 4.
Den nevnte- instrumenteringen vil i det vesentlige bestå av avstandsmålere som måler lengde fra hengekabelens festepunkt i hovedkabelen ned til brobanen, instrumenter som måler geometrien og horisontalposisjonen til broelementet og lastmålere som måler strekket 1 hengekablene. I tillegg vil det, for de tilfeller der det er behov for innløfting av broelementer mindre enn hele brobanen, bli montert instrumenter for måling av vinkelforandringen på hovedkabelen i de ytre opphengningspunkter for hengekablene.

Claims (11)

1. Fremgangsmåte for bygging av en hengebro med brobane utført av stål eller av betong som ferdig bygd henger ved hjelp av hengekabler eller hengestenger (4) fra en eller flere hovedspennkabler eller spennstenger (5),karakterisert ved at brobanen (3) prefabrikeres sammenhengende i ett stykke eller i broelementlengder (3,3a,3b) større enn avstanden mellom to hengekabler eller hengestenger (4), at brobanen eller broelementene bringes i posisjon under hengekablene eller hengestengene i overflatenivået (11), at brobanen eller broelementene heises på kontrollert måte opp i brospennet til sin endelige høydeposisjon og at brobanen eller broelementene fastgjøres til hengekablene eller hengestengene (4).
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at de respektive broelementer (3,3a,3b) heises opp i brospennet sekvensmessig, startende med det i brospennet sentrale broelement (3), deretter et broelement (3a) på den ene side av det sentrale broelement (3), så et broelement (3b) på motsatt side av det sentrale broelement, og eventuelt videre på alternerende sider til nødvendig antall broelementer er oppheist og installert, idet sammenføyningen mellom de respektive opphelste broelementer skjer fortløpende eller etter avsluttet oppheising av broelementene.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at de respektive broelementer (3,3a,3b) helses opp i brospennet sekvensmessig, startende med det i brospennet sentrale broelement, deretter samtidig et broelement (3a,3b) på hver side av det sentrale broelement (3) og eventuelt videre samtidig et broelement på hver side til nødvendig antall broelementer er opphelst og Installert, idet sammen-føyningen mellom de respektive oppheiste broelementer skjer fortløpende eller etter avsluttet oppheising av broelementene .
4. Fremgangsmåte ifølge krav 2 eller 3, karakterisert ved at antallet broelementer (3,3a,3b) som heises opp er et oddetall.
5. Fremgangsmåte ifølge krav 1-4, karakterisert ved at minst fire hengekabler eller hengestenger (4) festet til hovedspennkablene (5) eller spennstengene er forlenget ned til overflatenivået (11), i den hensikt å danne klatrekabler eller klatrestenger (1) for heiseoperasjonen av brobanen eller broelementene.
6. Fremgangsmåte ifølge krav 5, karakterisert ved at klatrekablene eller klatrestengene (1) er separate enheter avtagbart montert i endeterminaler (10) på de respektive gjenstående hengekabler eller hengestenger (4).
7. Fremgangsmåte Ifølge krav 1-6, karakterisert ved at brobanen eller broelementene oppheises ved hjelp av hydrauliske klatremaskiner eller vinsjer (lineærvinsjer).
8. Fremgangsmåte ifølge krav 7, karakterisert ved at de hydrauliske klatremaskiner kontrolleres og styres ved hjelp av lastene i klatrekablene eller klatrestengene (1), og/eller avstandene mellom klatrekablenes eller klatrestengenes innftestningspunkter, og/eller hovedspennets geometri, og/eller hovedspennkabelens vinkelforandring, idet kontrollen og styringen skjer enten manuelt eller automatisk eller en kombinasjon av disse.
9. Fremgangsmåte ifølge krav 7 eller 8, karakterisert ved at enkeltelementene er innbyrdes høyde-justerbare ved hjelp av de hydrauliske klatremaskiner eller vinsjer (2), i den hensikt å kunne justere brobanen etter bestemt geometrisk form og å kunne sammenføye enkeltelementene suksessivt eller etter at hele brobanen og hovedspennkablene er justert.
10. Fremgangsmåte ifølge krav 7-9, karakterisert ved at klatremaskinene eller vinsjene (2) er plassert ved brobanen eller broelementene, alternativt ved hovedspennkablene (5).
11. Fremgangsmåte ifølge krav 8, karakterisert ved at kontrollen og styringen under helseoperasjonen utføres ved hjelp av signaler fra strekkføler-innretninger plassert ved de respektive kabler.
NO894762A 1989-11-29 1989-11-29 Fremgangsmaate for bygging av hengebro NO168594C (no)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO894762A NO168594C (no) 1989-11-29 1989-11-29 Fremgangsmaate for bygging av hengebro
PCT/NO1990/000173 WO1991008344A1 (en) 1989-11-29 1990-11-23 Method for building suspension bridges
AU67492/90A AU6749290A (en) 1989-11-29 1990-11-23 Method for building suspension bridges

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO894762A NO168594C (no) 1989-11-29 1989-11-29 Fremgangsmaate for bygging av hengebro

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO894762D0 NO894762D0 (no) 1989-11-29
NO894762L NO894762L (no) 1991-05-30
NO168594B true NO168594B (no) 1991-12-02
NO168594C NO168594C (no) 1992-03-11

Family

ID=19892633

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO894762A NO168594C (no) 1989-11-29 1989-11-29 Fremgangsmaate for bygging av hengebro

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU6749290A (no)
NO (1) NO168594C (no)
WO (1) WO1991008344A1 (no)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0617171B1 (en) * 1993-03-26 1996-11-20 P.G. Brown Ltd. Method for erecting a suspension bridge and device therefor
NL9401876A (nl) * 1994-11-10 1996-06-03 Maasland Nv Voerwagen.
WO2002095134A1 (fr) * 2001-05-23 2002-11-28 Abdeghafour Ben Kiran Ponts de grande envergure
CN104818665B (zh) * 2015-04-27 2016-06-15 中国石油天然气集团公司 一种用于大跨度悬索管道桥的抗风方法
CN107245957B (zh) * 2017-08-16 2022-11-15 湖南路桥建设集团有限责任公司 一种空中无轨架设悬索桥加劲梁的方法和设备
CN114086482B (zh) * 2021-12-13 2023-08-01 中铁大桥局集团有限公司 一种悬索桥钢梁架设方法

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3832748A (en) * 1972-11-01 1974-09-03 W Ogletree Erecting segmental spans
FR2580687A1 (fr) * 1985-04-23 1986-10-24 Wieczorek Julien Procedes de construction, installations industrielles et navires-engins speciaux pour la realisation d'ouvrages metalliques geants

Also Published As

Publication number Publication date
AU6749290A (en) 1991-06-26
NO894762L (no) 1991-05-30
NO168594C (no) 1992-03-11
NO894762D0 (no) 1989-11-29
WO1991008344A1 (en) 1991-06-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
WO2021238024A1 (zh) 一种跨座式轻轨专用钢箱矮塔斜拉桥不对称安装施工方法
EP1021624B1 (en) Method and apparatus for the offshore installation of multi-ton packages such as deck packages and jackets
CN106120559B (zh) 一种桥梁少支架施工方法以及桥梁
AU714518B2 (en) Method and apparatus for installing prefabricated deck packages on offshore jacket foundations
US6149350A (en) Method and apparatus for the offshore installation of multi-ton packages such as deck packages and jackets
US5975807A (en) Method and apparatus for the offshore installation of multi-ton packages such as deck packages and jackets
CN101117793A (zh) 钢结构管道拱桥浮拖施工方法
CN111749145A (zh) 顶推施工方法
NO784003L (no) Fremgangsmaate og innretning for oppstilling av en offshore-plattform
CN102220741A (zh) 跨越现有线路且与既有线并行的钢混结合梁施工工艺
US4696135A (en) Method and apparatus for constructing towers
NO168594B (no) Fremgangsmaate for bygging av hengebro
CN103147405B (zh) 斜主桁斜拉桥钢梁架设方法
CN211646263U (zh) 一种渠道衬砌板安装工具
CN204643604U (zh) 水上门型吊架
CN107165037A (zh) 一种落梁装置和落梁施工方法
CN114592438A (zh) 一种空间主缆悬索桥的施工方法
US4534677A (en) Secondary capping beams for offshore drilling platforms
CN206539458U (zh) 风电船桁架
CN105714680A (zh) 桥梁水下桩基用浮动钻孔平台
KR20150021229A (ko) 3개의 자동 앵커리지 및 유압 실린더를 구비한 빔 런처
CN217676466U (zh) 一种缆索吊系统试吊配重结构
CN113356057B (zh) 桥塔塔柱施工内力控制方法
CN113718625B (zh) 一种叠合梁斜拉桥塔区无索梁段施工方法
RU2385982C1 (ru) Способ монтажа пролетных строений моста

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees