DK147460B - Fremgangsmaade til frembringelse af korrektionsfaktorsignaler for katodestraaleroer - Google Patents

Fremgangsmaade til frembringelse af korrektionsfaktorsignaler for katodestraaleroer Download PDF

Info

Publication number
DK147460B
DK147460B DK404978AA DK404978A DK147460B DK 147460 B DK147460 B DK 147460B DK 404978A A DK404978A A DK 404978AA DK 404978 A DK404978 A DK 404978A DK 147460 B DK147460 B DK 147460B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
correction factor
screen
values
steps
point
Prior art date
Application number
DK404978AA
Other languages
English (en)
Other versions
DK147460C (da
DK404978A (da
Inventor
Brian Raymond Sowter
Original Assignee
Ibm
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ibm filed Critical Ibm
Publication of DK404978A publication Critical patent/DK404978A/da
Publication of DK147460B publication Critical patent/DK147460B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK147460C publication Critical patent/DK147460C/da

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N9/00Details of colour television systems
    • H04N9/12Picture reproducers
    • H04N9/16Picture reproducers using cathode ray tubes
    • H04N9/28Arrangements for convergence or focusing

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Video Image Reproduction Devices For Color Tv Systems (AREA)
  • Manufacture Of Electron Tubes, Discharge Lamp Vessels, Lead-In Wires, And The Like (AREA)
  • Testing, Inspecting, Measuring Of Stereoscopic Televisions And Televisions (AREA)

Description

1 147460 o Nærværende opfindelse angår en fremgangsmåde til frembringelse af korrektionsfaktorsignaler for et katodestrålerør, hvilken fremgangsmåde er af den i krav l's indledning angivne art.
2 Behovet for at fremvise et uforvrænget billede for en betragter af et katodestrålerør frembyder problemer for den, der skal konstruere styreapparaturet. Billedet dannes ved hjælp af en elektronstråle, der bringes til at feje hen over katodestrålerørets skærm, som kan være krum, men med en anden krumningsradius end elektronstrålens tilsyneladende radius. I et rør med en enkelt stråle medfører dette hvad der er kendt under betegnelsen pudeforvrængning, idet afsøgningen tvinges indad ved midten af billed-kanterne, og udad ved hjørnerne. Da kanonen i et enkeltstrå-lerør er således anbragt, at den flugter med rørets midterakse, er pudeforvrængningen symmetrisk om skærmens midtpunkt.
Forvrængningen af billedet forværres i et farverør med tre kanoner, da de tre kanoner nødvendigvis ligger i afstand fra hinanden, og da hver farve frembringer sit 2Q eget forskudte raster på skærmen. Uden nogen korrektion kan de tre stråler konvergere i ét punkt midt på skærmen, men lige store vandrette og lodrette afbøjninger af de tre stråler bevirker, at strålerne divergerer, samtidigt som der fremkommer en forskudt pudeforvrængningseffekt.
25 Som følge heraf er det nødvendigt at korrigere to forvrængninger, før billedet er tilfredsstillende for en betragter, nemlig først pudeforvrængningen og derpå konvergensen af de tre stråler, så at deres billede falder sammen.
30 Fra US patentskrift nr. 3.943.279 er det kendt at opdele en billedflade i områder samt vise et prøvemønster og ved hjælp af dette prøvemønster udlede korrektionsfaktorsignaler, som lagres og anvendes til korrektion.
35 2 U7480 o I den sideløbende patentansøgning nr. 5714/77 er der beskrevet styreudstyr til at oplagre korrektionsfaktorsignaler i digital form for et katodestrålerør, der er opdelt i et antal særskilte områder. Korrektionsfaktor-5 signalerne udledes for hvert område ved,at en operatør først konvergerer et rødt og grønt mønster til dannelse af et gult mønster, og derpå det gule mønster med et blåt mønster til dannelse af et hvidt mønster. I den udførelsesform, der er beskrevet i den sideløbende ansøgning, 10 er der 64 særskilte skærm-områder, og korrektionsfaktor-signalet udledes for hvert enkelt område for sig. Dette kan være en lang og tidskrævende proces.
Det er opfindelsens formål at anvise en fremgangsmåde til frembringelse af korrektionsfaktorsignaler, som 15 er enklere og hurtigere i brug for en operatør.
Det angivne formål opnås ifølge opfindelsen ved en fremgangsmåde, som er ejendommelig ved de i krav l's kendetegnende del angivne foranstaltninger.
Opfindelsen skal i det følgende forklares 20 nærmere under henvisning til det på tegningen viste udførelseseksempel, idet fig. 1 er et skematisk diagram for et styreapparat for et katodestrålerør, således som det anvendes i den foretrukne udførelsesform, 25 fig. 2 er et skematisk billede af et katode stråler ør s skærm, fig. 3A, B og C viser prøvemønstre, der anvendes i den foretrukne udførelsesform, fig. 4 er et rutediagram, der viser trinene i 30 den foretrukne udførelsesform, fig. 5 viser en fremgangsmåde, der udgør et alternativ til den, der er vist i fig. 4, fig. 6a, b, c og d viser trin i den fremgangsmåde, der er vist i fig. 5, 35 3 147460 fig. 7 viser værdierne i en spredningstabel for hjørnejusteringstrin, og fig. 8 viser værdierne for akse-spredninger for både parabolske (2. gradsi og kubiske (3. gradsi justerings-5 trin.
I tegningernes fig. 1 vises i blokdiagrammatisk form et apparat, der er egnet til udøvelse af den foretrukne fremgangsmåde ifølge opfindelsen. Apparatet omfatter et katodestrålerør 1 med elektronkanoner for tre 10 farver, hvilket rør foruden de normale styrepoler og -udstyr har et sæt sekundærafbøjningsspoler 2, der anvendes til at styre afbøjningen af hver enkelt af de tre farver rødt, grønt og blåt, samt en sideafbøjningsspole.
15 Et sæt digital/analog-omsættere (DACl 3 om danner digitale korrektionsværdisignaler, som findes oplagret i et konvergensdatalager 4, til analog-værdier med henblik på tilførsel til afbøjningsspolerne 2.
Udlæsningen fra og indlæsningen i konvergensla-20 geret 4 synkront med katodestrålerørets hovedrasterafsøgning styres af en centralenhed og styrelogik 5, i hvilken blok en mikrobehandlingslogikenhed kan indgå med det nødvendige mikroprogram oplagret i et læselager 6.
Det udstyr, der repræsenteres af blokkene 1-6, 25 er indbygget i et enkelt hus, som også kan omfatte et tangentbord, hvoraf en del repræsenteres af blokken 7.
De på blokken 7 viste tangenter anvendes i overensstemmelse med den foretrukne fremgangsmåde til at indføre information i behandlingsenheden og konvergenslageret. På andre 30 tidspunkter kan tangenterne repræsentere andre funktioner. Tangentbordet behøver selvsagt ikke at være udformet i ét stykke med katodestrålerørets hus, men kan udgøres af en særskilt enhed, der er tilsluttet gennem en ledning 8.
Endvidere er det underforstået, at behandlingsenhedblokken 35 5 sammen med lagrene 4 og 6 kan være indbygget i et særskilt hus.
147460 4 Læselageret (ROS) 6 indeholder mikroprogrammet for styring af apparatets generelle operationer, og endvidere eventuelle specialprogrammer til udførelse af sådanne opgaver som diagnostikrutiner, af hvilke special-5 programmer ét er et mikroprogram til at bringe behandlingsenheden til at udføre fremgangsmåden ifølge opfindelsen.
I almindelighed gør fremgangsmåden ifølge opfindelsen det muligt for brugeren af en kafcodestrålerør--indikator at etablere en korrekt konvergeret skærm ved 10 anvendelsen af værdier af korrektionsfaktorsignaler, som er blevet udledet for et forud bestemt antal områder på skærmen med henblik på at bestemme værdien af de korrek- -tionsfaktorsignaler, som kræves for korrekt konvergens for alle andre områder på skærmen. Ved den foretrukne 15 udførelsesform er skærmen opdelt i 256 områder (en 16x16--matrix), og der udledes korrektionsfaktorsignaler for 13 områder, som anvendes til at bestemme værdier for korrektionsfaktorsignaler for de øvrige 243 områder.
Ved en katodestrålerør-indikator, der er define-20 ret med høj tæthed, anvendes ikke nødvendigvis hele skærmen til visning af grafiske eller alfanumeriske data, således som ved sædvanlige fjernsynsapparater. Ved f.eks. et farverør med en 14 tommers visuel diagonal udnyttes et areal af skærmen på 9,7 x 7 tommer som visningsområde, 25 idet ca. 90% af skyggemaskearealet anvendes.
Fig. 2 viser det anvendelige areal på en skærm, der er opdelt i 16 vandrette zoner og 16 lodrette zoner, hvad der giver 256 særskilte områder.
Den foretrukne metode til at bestemme korrektions-30 faktorsignalerne for katodestrålerøret indebærer en successiv fremvisning ved 13 punkter af et prøvemønster, som konvergeres med hensyn til rødt og grønt til opnåelse af gult, og derpå med hensyn til gult og blåt til opnåelse af hvidt.
De .valgte punkter er 35 1 skærmens midte 2, 4, 6 og 8 de fire aksers ender 3, 5, 7 og 9 2/3 af strækningen fra midten til hver akses ende 10, 11, 12 og 13 de fire hjørnepositioner.
147460 5
De punkter, der er blevet valgt til fremvisning, kan dække mere end ét område, afhængigt af det anvendte prøvemønsters størrelse og type. Således kommer f.eks. midterfremvisningen 1 at dække mindst fire områder, og sandsynlig-5 vis 24.
• Korrigeringen ved skærmens midte 1 tager sig af statisk skævhed i katodestrålerørskanonerne og jævnstrømsforskydning i konvergensforstærkerne. Korrektionsfaktorsignalerne for en hvilken som helst spole, dvs. rød, grøn, 10 blå eller sideværts, som skriver sig fra justering af prøvemønsteret ved skærmens midte 1, adderes ens til hvert digitalt korrektionsord, som oplagres i konvergenslageret 4 for den pågældende spole. Dette medfører en statisk forskydning af hele rasteret for en given farve. Korrektionsfaktor-15 signalerne vedrørende statisk korrektion udledes altid, inden værdierne for de øvrige punkter findes.
De ved punkterne 2, 4, 6 og 8 udledede korrektionsfaktorsignaler spredes langs med vandrette og lodrette områder under parabolsk fald til nul hen imod skærmens 20 midtpunkt 1. Dersom der f.eks. for punktet 4 krævedes et korrektionsfaktorsignal med en værdi af 37, så skulle værdierne 28, 21, 14, 9, 5, 2, 0 adderes til lodret zone 14-15, 13-14, 12-13, 11-12, 10-11, 9-10, 8-9. Disse værdier er kun angivet som eksempler.
25 De ved punkterne 3, 5, 7 og 9 udledede korrektions faktorsignaler spredes under anvendelse af et kubisk (3.grads) udtryk langs med den lodrette og den vandrette zone, så at spredningen går imod nul ved aksens ende og ved skærmens midte. Dersom der for punktet 5 var udledet 30 værdien 7, så kunne spredningen for de otte lodrette zoner, begyndende fra midten, være 0, 2, 4, 6, 7, 5, 0.
Hjørnepunkterne 10, 11, 12 og 13 konvergeres, når skærmens midtpunkt 1, de ydre aksepunkter 2, 4, 6 og 8 samt aksernes 3. grads-led-punkter 3, 5, 7 og 9 er blevet 35 konvergeret. De korrektionsværdier, der er frembragt ved justeringen af f.eks. punkt 10, spredes lineært med fald til nul langs med de vandrette zoner hen imod den vandrette akse, lineært faldende til nul langs med de lodrette 6 1Α7Λ60 zoner hen imod den lodrette akse, og parabolsk faldende til nul langs med diagonalen ned imod skærmens midtpunkt i skærmens øverste højre kvadrant. Dette kan bedre udtrykkes med ligningen: 5
Ir = I x y) / hvor I er værdien af hjørneelementet (X,Y) og Ir er den ved et punkt x, y anvendte værdi.
10 Dersom f.eks. en korrektionsværdi på 8 anvendes på et punkt 10 i et system med 16 x 16 zoner, ville de værdier, der ville blive anvendt på områderne i kvadranten, være som anført i følgende tabel:
HJØRNE
15 01235678 01234567 01 2 23456 01223345 00112233 20 00112222 00001111 00000000
SKÆRMENS
MIDTPUNKT Tabel Ί 25
Fig. 3A, B og C viser in type prøvemønster, der kan anvendes med fremgangsmåden ifølge opfindelsen. Styreprogrammet for frembringelsen af prøvemønsteret er oplagret i EAROS-lageret 6 i fig. 1, og centralenheden 30 og styrelogikken 5 udfører de nødvendige funktioner for at frembringe mønstrene ved de ønskede punkter på skærmen.
Det i fig. 3A viste prøvemønster viser et rødt kvadrat og et grønt kvadrat, som når de konvergeres giver det i fig. 3B viste gule kvadrat. Det andet mønster i fig. 3B 35 udviser nu det konvergerede gule kvadrat sammen med et gult midterkors og et blåt kors. Konvergeringen af de blå og gule kors giver det i fig. 3C viste mønster, nemlig 147460 7 et hvidt midterkors i et gult kvadrat. Selvsagt kan mange andre prøvemønstre anvendes, og de i fig. 3A, B og C viste skal kun betragtes som ét eksempel.
Når et prøvemønster som det i fig. 3A viste frem-5 vises ved et punkt på skærmen, vil behandlings- og styrelogikken også frembringe en "billedtekst" til fremvisning på skærmen, nemlig JUSTER RØDT, og når det i fig. 3B viste mønster fremvises, frembringes en billedtekst JUSTER BLÅT.
Behandlingsenheden kan være indrettet til at 10 fremvise billedteksten på en hvilken som helst bekvem del af skærmen, f.eks. i en særlig farve langs med en bundlinie, eller tæt ved det viste prøvemønster.
Fig. 4 viser et rutediagram for et første niveau af en foretrukken metode til udøvelse af opfindelsen. Me-15 toden består af 27 hoved-trin, som findes i blok 20. Der er to hoved-trin for hvert visningspunkt på skærmen. De første består i at fremvise det røde og grønne mønster, der er vist som eksempel i fig. 3A, og fremvise billedteksten JUSTER RØDT, og det andet består i at fremvise det 20 gule og blå mønster, der er vist som eksempel i fig. 3B, og fremvise billedteksten JUSTER BLÅT.
Det fremviste mønster og billedteksten for hvert hoved-trin er vist som blok 21 i fig. 4.
Tabel II nedenfor viser de 27 hoved-trin: 25 TRIN: SKÆRMPUNKT: AKTIVE KANONER: BILLEDTEKST:
1 1 rød + Grøn JUSTER RØDT
2 1 R + G + Blå JUSTÉR BLÅT
3 2 R + G JUSTER RØDT
4 2 R + G + B JUSTÉR BLÅT
30 • · i · • · · ·
26 13 R + G + B JUSTÉR BLÅT
27 1-13 R + G + B FÆRDIG
35 Tabel II
8 147460
Hvert af hoved-trinene omfatter den følgende rutine af under-trin. Når prøvemønsteret fremvises, har operatøren lejlighed til at nedtrykke en af tangenterne i det i fig. 1 viste tangentbord 7.
5 Ved trin 22 afgør behandlingsenheden 5 hvilken af tangenterne der er nedtrykt. Dersom det pågældende hoved-trin er et JUSTÉR RØDT-trin, så vil en nedtrykning af en af retningstangenterne bevirke følgende forøgelser eller formindskelser i de pågældende Rødt- og Grønt-digi-10 talkorrektionsfaktorer, der er oplagret i konvergenslage ret.
TANGENT: RØDT: GRØNT: —> +1 +1 4— -1 -1 15 T +1 -1 l -1 +1 Når hoved-trinet er et JUSTÉR BLÅT-trin, så vil de digitale korrektionsfaktor-signalord for Blåt-spolen og den sideværts spole blive forøget eller formindsket 20 som følger: TANGENT: BLÅT: SIDEVÆRTS: —> +1 <4— -i t -i 25 J, +1
De øvrige to tangenter på tangentbordet 7 er mærket NÆSTE og TILBAGE. Som reaktion på nedtrykningen af NÆSTE-tangenten skrider behandlingsenheden fra ét hoved-trin til det næste hoved-trin, og som reaktion på 30 nedtrykning af TILBAGE-tangenten skrider behandlingsenheden baglæns fra ét hoved-trin til det foregående. Dette kan være nødvendigt, dersom operatøren skønner, at korrektionen ved ét punkt kan have haft en dårlig indflydelse på et tidligere konvergeret område, eller når opera-35 tøren helt enkelt ønsker at kontrollere et tidligere konvergeret punkt.
9 167460
Retningstangenterne kan også nedtrykkes i en "typomatisk" modus, dvs. at tangenten holdes nedtrykket under mere end en enkelt periode af addition eller subtraktion til korrektionsfaktor-signalordet, indtil ope-5 ratøren skønner, at korrektionen i den pågældende retning er tilstrækkelig. Dersom man skulle være kommet for langt, skal selvsagt tangenten for den modsatte retning nedtrykkes.
Blokken 23 i rutediagrammet i fig. 4 viser, at når behandlingsenheden har afgjort, hvilken tangent der 10 er blevet nedtrykket, udfører den den fornødne forøgelse eller formindskelse i det pågældende korrektionsfaktor--signalord for hver periode tangenten holdes nedtrykket.
Metoden er selvsagt "interaktiv", dvs. for hver ajourføring af et korrektonsfaktorord vil det billede,.som den 15 tilknyttede kanon danner på skærmen, skifte stilling, og operatøren ser således umiddelbart resultatet af at nedtrykke en retningstangent.
Når operatøren nedtrykker NÆSTE-nøglen,før behandlingsenheden går videre til det næste trin, vil 20 den udføre den fornødne udregning til at sprede den værdi, der er fundet for det punkt, der netop er blevet konvergeret, til de af dette punkt påvirkede områder.
I den foretrukne udførelsesform udføres spredningen som følger: 25 Trin 1 og 2 Spredningen er ensartet over hele skærmen.
Fremvis punkt 1 Dette er fordi midtpunktsjusteringen korrigerer for statisk skævhed, og følgelig, dersom en korrektionsfaktor på f.eks. 5 kræves for rødt/grønt ved midtpunktet, så 30 adderes 5 til samtlige korrektionsfaktor- -ord for den pågældende kanon.
For trinene 3-26 vil spredningen for hvert punkt kun påvirke 1 eller 2 af skærmens kvadranter. Konventionen med hensyn til benævnelse af kvadranter indebærej; at den øvre 35 højre kvadrant kaldes 1, den nedre højre kvadrant 2, den nedre venstre kvadrant 3, og den øvre venstre kvadrant 4.
Der anvendes tre specielle sprednings-algoritmer, nemlig 147460 10 1) en akse-parabolsk (AP), som indebærer, at korrektionen spredes ensartet langs med hver af de zoner, der ligger på tværs af den akse, hvor det konvergerede punkt ligger, parabolsk faldende til nul hen imod den tvær- 5 gående akse.
2) en akse-kubisk (AC) eller tredjegrads, som indebærer, at korrektionen spredes ensartet langs med hver af de zoner, der ligger på tværs af den akse, hvor det konvergerede punkt ligger under anvendelse af et tredje- 10 grads-udtryk: - - ¥ ·
Korrektionsfaktoren falder i overensstemmelse med 15 tredjegrads-udtrykket til nul ved den tværgående akse og skærmens kant.
3) en hjørnespredning (C). Denne spredning udregnes som beskrevet ovenfor under henvisning til Tabel I.
20 Trin 3 og 4 AP-spredningen anvendes og påvirker
Fremvis punkt 2 kvadranterne 1 og 4
Trin 5 og 6 AC-spredningen anvendes og påvirker
Fremvis punkt 3 kvadranterne 1 og 4 25
Trin 7 og 8 AP-spredningen anvendes og påvirker
Fremvis punkt 4 kvadranterne 1 og 2
Trin 9 og 10 AC-spredningen anvendes og påvirker 30 Fremvis punkt 5 kvadranterne 1 og 2
Trin 11 og 12 AP-spredningen anvendes og påvirker
Fremvis punkt 6 kvadranterne 2 og 3 35 Trin 13 og 14 AC-spredningen anvendes og påvirker
Fremvis punkt 7 kvadranterne 2 og 3
Trin 15 og 16 AP-spredningen anvendes og påvirker
Fremvis punkt 8 kvadranterne 3 og 4 147460 11
Trin 17 og 18 AC-spredningen anvendes og påvirker
Fremvis punkt 9 kvadranterne 3 og 4
Trin 19 og 20 Hjørnespredningen anvendes og påvirker 5 Fremvis punkt 10 kun kvadrant 1
Trin 21 og 22 Hjørnespredningen anvendes og påvirker
Fremvis punkt 11 kun kvadrant 2 10 Trin 23 og 24 Hjørnespredningen anvendes og påvirker
Fremvis punkt 12 kun kvadrant 3
Trin 25 og 26 Hjørnespredningen anvendes og påvir-
Fremvis punkt 13 ker kun kvadrant 4 15
Trin 27 Dette anvendes kun til kontrol, og der foretages ingen justering Når behandlingsenheden har udført de instruktioner, 20 der er nødvendige for at sprede korrektionsfaktoren til alle områder, der påvirkes ved udførelse af det pågældende trin, sker overgangen til det næste hoved-trin. Ved begyndelsen af hvert hoved-trin vil det fremviste mønster blive påvirket af de konvergensfaktorsignaler, der er frembragt i de 25 foregående trin; således vil ved trin 4, 5 det fremviste mønster blive påvirket af de korrektionsfaktorsignaler, der er blevet udledet i trin 1 og 3 for de røde og grønne kanoner.
Når der sker overgang til hoved-trin 27, frem-30 bringes fremvisningsmønstre for samtlige tretten fremvisningspunkter, og en billedtekst FÆRDIG fremvises. Dersom operatøren er tilfreds med resultatet, nedtrykkes tangenten NÆSTE, og korrektionsfaktorsignalernesværdier oplagres i EAROS-lageret 6. Det er ikke nødvendigt at oplagre 35 værdierne for samtlige områder i EAROS-lageret, så når man kun har værdierne for de tretten fremvisningspunkter, kan værdierne for de øvrige af skærmens områder udregnes af behandlingsenheden på et hvilket som helst tidspunkt^ når 147460 12 - fremvisningsudstyret er i brug.
En alternativ metode til spredning af korrektionsfaktorværdierne er vist i fig. 5 og 6.
I den i fig. 4 viste udførelsesform sker sprednin-5 gen af korrektionsfaktorværdierne først efter nedtrykning af NÆSTE-tangenten. Det i fig. 5 viste alternativ indebærer en spredning af korrektionsfaktorværdierne i det i fig. 4 viste trin 23. Fig. 5 viser det alternative trin 23, og forklares under henvisning til fig. 6, der viser sprednin-10 gen i hoved-trin 3 for den røde kanon i kvadrant 1 i en 16 x 16-matrix af skærm-områder.
Værdierne for spredningen for hver tangent-nedtryk-ningsperiode oplagres i en spredningstabel (ST) i fig. 6(a).
Der anvendes to akkumulatorer AKKU 1 og AKKU 2, og korrek-15 tionsfaktorværdierne oplagres i korrektionsværdi-matrix'en, som indeholder en "postering" for hvert område i kvadranten.
I det første trin 30 i fig. 5 sættes akkumulatorerne AKKU 1 og AKKU 2 til nul, som det er vist i fig. 6(a).
Fig. 6(a) viser også korrektionsfaktor-matrix'en med en vær-20 di af 5 for hvert område. Dette antages at være den værdi, der er indført i matrix1en som et resultat af hoved-trin 1, da fremvisningsmønsteret ved skærmens midte blev justeret og den resulterende korrektionsfaktor spredt til samtlige områder. Det i fig. 6 anvendte tal 5 er selvsagt kun vist 25 som eksempel, idet et hvilket som helst tal kan anvendes.
I dette eksempel er det også antaget, at operatøren nedtrykker tangenten mrk. —^ på tangentbordet 7, hvad der kræver en +1 for hver periode for de røde korrektionsfaktorsignalers værdi.
30 I trin 31, som følger efter trin 30, kræves det, at indholdet af spredningstabellen (ST) adderes til indholdet i AKKU 1.
I trin 32 subtraheres indholdet af AKKU 2 fra indholdet i hver linie i korrektionsfaktor-matrix'en. I 35 den første tangentnedtrykningsperiode vil dette være en nul-subtraktion, og vil selvsagt ikke påvirke matrix'ens indhold.
147460 13 I trin 33 sættes AKKU 2 til nul.
I trin 34 adderes indholdet af AKKU 1 til AKKU 2 og matrix'en med afrunding af decimalkommaet opad eller nedad for at bibeholde hele tal både i AKKU 2 og i matrix'en.
5 I trin 35 indføres en lille forsinkelse i proces sen for at gøre det muligt for katodestrålerøret at reagere på de ændrede værdier i korrektionsfaktor-matrix'en og til at fremvise fremvisningsmønsteret med justeringen.
Fig. 6(b) viser indholdet af AKKU 1, AKKU 2 og 10 matrixen ved afslutningen af den første periode.
Trin 36 er et beslutningstrin for at afgøre, hvorvidt operatøren vedblivende holder —-tangenten nedtrykket. Dersom dette er tilfældet, sker der en tilbagegang til trin 31, og dersom det ikke er tilfældet, udføres trin 4 som vist 15 i fig. 4.
Fig. 6(c) viser indholdet af AKKU 1, AKKU 2 og matrix'en ved afslutningen af trin 33 under den anden omgang. AKKU 1 indeholder spredningstabeltallene gange to, uafrundet, AKKU 2 indeholder nuller over det hele, og ma-20 trix'en har det samme indhold, som den havde ved påbegyndelsen af hoved-trinet. Processen kan synkroniseres med fremvisningsudstyrets afsøgningssystem, så at trin 32, 33 og 34 udføres under et tilbageløbsinterval, så at man undgår dirren i prøvemønsteret på grund af forholdsvis store æn-25 dringer i korrektions-matrix'en, som kunne forekomme under disse trin. Efter trin 34 vil AKKU 2 og matrix'en have indhold svarende til værdierne i AKKU 1. Dette er vist i fig. 6(d), der viser indholdene i AKKU 1, AKKU 2 og matrix'en ved afslutningen af den syvende periode. Da AKKU 2 føres til-30. bage til nul under hver periode, sker der ingen opsamling af afrundingsfejl, og afrundingen finder kun sted på de faktiske værdier, der er indeholdt i AKKU 1.
Dersom i det i fig. 6 viste eksempel operatøren giver slip på tangenten efter den syvende periode, så skri-35 der behandlingsenheden videre tiladet i fig. 4 viste trin 22. Operatøren kan igen nedtrykke den samme tangent, og i så fald sker der en fornyet indtræden i den i fig. 5 viste rutine, eller det kan dreje sig om en tangent der kræver subtraktion i stedet for addition af spredningstabellen til matrix'en.
147460 14 - I så fald vil den i f±g. 5 viste rutine blive ændret således, at additionstrinene ændres til substraktionstrin, og substraktionstrinene til additionstrin.
Dersom den nedtrykkede tangent er NÆSTE-tangen-5 ten, så oplagres værdierne i matrix'en i konvergenslageret i beredskab for det næste hoved-trin, hvorunder der igen sker en justering af værdierne for en rød kanon.
Dersom —^--tangenten nedtrykkes, udføres en lignende additionsrutine sideløbende for den grønne kanons korrek-10 tionsfaktor-matrix, og dersom enten eller -φ-tangenten nedtrykkes på dette tidspunkt, mens der sker en addition af én matrix, vil den anden have værdier subtraheret.
Efter det NÆSTE trin udelades det i fig. 4 viste spredningstrin, da dette allerede er blevet udført 15 af den i fig. 5 viste rutine.
Dersom hoved-trinet vedrører justeringen af et af hjørnepunkterne, så vil spredningstabellen indeholde et sæt værdier, én for hvert af kvadrantens områder, og AKKU 1 og AKKU 2 vil have et lignende antal positioner, 20 så at hele sættet overføres fra spredningstabellen til matrix1 en via AKKU 1 og AKKU 2, og i øvrigt er rutinen den samme som den i fig. 5 viste.
Fig. 7 viser de faktiske værdier i spredningstabellen for en hjørnejustering, når justeringsværdierne 25 er udregnet som beskrevet ovenfor med ligningen
Fig. 8 viser værdierne for akse-spredningen, både parabolsk og tredjegrads (kubisk).
Den foregående beskrivelse belyser foretrukne udførelsesformer for opfindelsen. Spredningen af korrektionsfaktorværdierne kan foretages på andre måder, idet det f.eks. er muligt at variere antallet af fremvisningspunkter, og antallet af skærm-områder kan forøges eller formindskes, afhængigt af den nøjagtighed, der kræves for hver enkelt anvendelse.

Claims (6)

15 147460 o Patentkrav.
1. Fremgangsmåde til frembringelse af korrektionsfaktorsignaler for et katodestrålerør, hvilken fremgangsmåde omfatter følgende trin a) katodestrålerørets skærm opdeles i et forud bestemt 5 antal områder, b) et prøvemønster fremvises i et antal udvalgte punkter på skærmen, c) der udledes værdier for korrektionsfaktorsignaler ved de punkter, hvor prøvemønsteret fremvises, kendetegnet yed, at d) prøvemønsterets punktantal er itiindre end det næynte forud bestemte antal, og e) de udledede værdier anvendes til ved beregning at 15 bestemme værdier for korrektionsfaktorsignaler for andre tilknyttede områder på skærmen.
2. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, a) at et prøvemønster fremvises ved skærmens midte, 2Q b) at en korrektionsfaktor udledes for det pågældende område, og c) at den udledede korrektionsfaktorværdi adderes til korrektionsfaktorværdierne for samtlige andre områder på skærmen.
3. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendeteg net ved, at de udledede korrektionsfaktorsignaler oplagres i et digitalt datalager.
4. Fremgangsmåde ifølge krav 3,kendete g-n e t ved, at der i det nævnte digitale datalager oplag- 30 res digitale korrektionsfaktorværdier, der er tilknyttet hvert af det nævnte forud bestemte antal områder.
5. Fremgangsmåde ifølge krav 1-4, kendetegnet ved, at mens et prøvemønster fremvises ved et af de udvalgte punkter på skærmen, fremvises også en billed-35 tekst, der viser operatøren det punkt, hvor mønsteret fremvises.
6. Fremgangsmåde ifølge krav 1-5, kendetegnet ved,
DK404978A 1977-09-15 1978-09-14 Fremgangsmaade til frembringelse af korrektionsfaktorsignaler for katodestraaleroer DK147460C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB38584/77A GB1586201A (en) 1977-09-15 1977-09-15 Methods of generating correction factor signals for cathode ray tubes
GB3858477 1977-09-15

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK404978A DK404978A (da) 1979-03-16
DK147460B true DK147460B (da) 1984-08-13
DK147460C DK147460C (da) 1985-02-25

Family

ID=10404430

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK404978A DK147460C (da) 1977-09-15 1978-09-14 Fremgangsmaade til frembringelse af korrektionsfaktorsignaler for katodestraaleroer

Country Status (16)

Country Link
US (1) US4203054A (da)
JP (1) JPS5453919A (da)
AU (1) AU520093B2 (da)
BE (1) BE869054A (da)
BR (1) BR7805655A (da)
CA (1) CA1113610A (da)
CH (1) CH637793A5 (da)
DE (1) DE2814903A1 (da)
DK (1) DK147460C (da)
ES (1) ES472684A1 (da)
FI (1) FI65350C (da)
FR (1) FR2403703A1 (da)
GB (1) GB1586201A (da)
IT (1) IT1174389B (da)
NO (1) NO783099L (da)
SE (1) SE426131B (da)

Families Citing this family (41)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5846184Y2 (ja) * 1979-05-28 1983-10-21 野田合板株式会社 建築下地材
JPS55171661U (da) * 1979-05-28 1980-12-09
JPS55163987A (en) * 1979-06-07 1980-12-20 Nippon Hoso Kyokai <Nhk> Digital convergence unit
JPS55163989A (en) * 1979-06-07 1980-12-20 Nippon Hoso Kyokai <Nhk> Digital convergence unit
GB2066028A (en) * 1979-12-15 1981-07-01 Ibm Digitally stored quantities for correction of crt aberrrations
GB2066029B (en) * 1979-12-15 1983-03-23 Ibm Digitally stored differences for correction of crt aberrations
US4337419A (en) * 1980-04-01 1982-06-29 Ampex Corporation Analog geometry corrector for television camera image tubes
JPH0666952B2 (ja) * 1980-08-13 1994-08-24 松下電器産業株式会社 デイジタルコンバーゼンス装置
DE3030888A1 (de) * 1980-08-14 1982-03-11 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Nach dem zeilenrasterverfahren arbeitende bildaufnahme- oder -wiedergabeanordnung
US4385259A (en) * 1980-12-24 1983-05-24 Sperry Corporation Dynamic convergence control apparatus for shadow mask CRT displays
JPS57212492A (en) * 1981-06-24 1982-12-27 Hitachi Ltd Color diviation corrector for color braun tube
GB2102258B (en) * 1981-07-06 1985-09-18 Tektronix Inc Closed-loop correction system for crt-type display
US4456853A (en) * 1981-07-06 1984-06-26 Tektronix, Inc. Feedback CRT for use in a closed-loop correction system
JPS5810987A (ja) * 1981-07-13 1983-01-21 Matsushita Electric Ind Co Ltd デイジタルコンバ−ゼンス装置
JPS5850882A (ja) * 1981-09-21 1983-03-25 Matsushita Electric Ind Co Ltd デイジタルコンバ−ゼンス装置
US4451824A (en) * 1982-06-21 1984-05-29 Motorola, Inc. Color convergence data processing in a CRT color display station
US4549172A (en) * 1982-06-21 1985-10-22 Motorola, Inc. Multicolor display from monochrome or multicolor control unit
GB2132057B (en) * 1982-09-09 1986-04-23 Link Electronics Ltd Electro-optical image correction
JPS59167194A (ja) * 1983-03-11 1984-09-20 Hitachi Ltd カラ−・テレビジヨン・カメラのレジストレ−シヨン補正回路
US4500816A (en) * 1983-03-21 1985-02-19 Sperry Corporation Convergence control apparatus for color cathode ray tube display systems
FR2546016B1 (fr) * 1983-05-11 1986-12-05 Thomson Csf Procede et dispositif de correction de niveau pour une image de television
JPS6040176U (ja) * 1983-08-25 1985-03-20 三菱電機株式会社 テレビジヨン受像機のテスト信号発生回路
DE3409855A1 (de) * 1984-03-17 1985-09-19 Blaupunkt-Werke Gmbh, 3200 Hildesheim Elektronisches geraet, insbesondere fernsehgeraet
JPS6178294A (ja) * 1984-09-25 1986-04-21 Sony Corp デイジタルコンバ−ジエンス補正装置
JPS6195629A (ja) * 1984-10-16 1986-05-14 Sony Corp テレビジヨン受像機
US4620136A (en) * 1984-11-29 1986-10-28 Rca Corporation Digital vertical beam landing correction circuit
US4680510A (en) * 1985-04-12 1987-07-14 Hazeltine Corporation Color monitor with improved synchronization
US4673847A (en) * 1985-04-12 1987-06-16 Hazeltine Corporation Color monitor with improved digital convergence
US4757239A (en) * 1985-10-18 1988-07-12 Hilliard-Lyons Patent Management, Inc. CRT display system with automatic alignment employing personality memory
US4687973A (en) * 1986-07-09 1987-08-18 Electronic Image Systems, Inc. Digital waveform generator
US4870329A (en) * 1987-02-27 1989-09-26 Nippon Gijutsu Boeki Co., Ltd. Digital convergence circuit storing coefficients of fundamental waves of correction data
DE3814986A1 (de) * 1988-05-03 1989-11-16 Bosch Gmbh Robert Schaltungsanordnung und verfahren zur konvergenzkorrektur
US4871948A (en) * 1988-11-08 1989-10-03 Honeywell Inc. Memory mapped deflection correction system
US5099179A (en) * 1990-07-24 1992-03-24 Honeywell Inc. Remote raster/stroke display calibration
US5159436A (en) * 1991-05-02 1992-10-27 Cactus Computers, Inc. Technique for detecting color misregistration and misconvergence in video color displays and cameras
DE4139129A1 (de) * 1991-11-28 1993-06-09 Deutsche Thomson-Brandt Gmbh, 7730 Villingen-Schwenningen, De Fernsehgeraet zur textwiedergabe
DE4139804C1 (da) * 1991-12-03 1993-05-13 Cis Elektrogeraete Ag, Hinwil, Ch
JPH07162700A (ja) * 1993-12-10 1995-06-23 Hitachi Ltd ディスプレイの一様性補正信号発生装置
US6052146A (en) * 1994-06-13 2000-04-18 Display Laboratories, Inc. Alignment of a video monitor using an on-screen display chip and a gain matrix table
JPH099304A (ja) * 1995-06-24 1997-01-10 Matsushita Electric Ind Co Ltd ビーム位置シミュレーション調整装置
KR100393559B1 (ko) * 2000-09-30 2003-08-02 삼성전기주식회사 디지털 동적 컨버젼스 제어 방법 및 그 시스템

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3714496A (en) * 1970-10-07 1973-01-30 Harris Intertype Corp Compensation for graphical image display system for compensating the particular non-linear characteristic of a display
JPS5418882B2 (da) * 1973-10-17 1979-07-11
US3943279A (en) * 1974-09-23 1976-03-09 Aeronutronic Ford Corporation Digital convergence of multiple image projectors
US4104566A (en) * 1976-04-29 1978-08-01 Harris Corporation Analog correction system
US4099092A (en) * 1976-08-18 1978-07-04 Atari, Inc. Television display alignment system and method
GB1517119A (en) * 1976-12-22 1978-07-12 Ibm Cathode ray tube control apparatus
US4095137A (en) * 1977-03-18 1978-06-13 Sperry Rand Corporation Digital convergence system for a multi-gun crt

Also Published As

Publication number Publication date
GB1586201A (en) 1981-03-18
BE869054A (fr) 1978-11-16
SE7809228L (sv) 1979-03-16
US4203054A (en) 1980-05-13
FI65350B (fi) 1983-12-30
DE2814903C2 (da) 1988-04-07
CH637793A5 (de) 1983-08-15
DK147460C (da) 1985-02-25
JPS6151836B2 (da) 1986-11-11
IT7827412A0 (it) 1978-09-07
JPS5453919A (en) 1979-04-27
BR7805655A (pt) 1979-04-17
DE2814903A1 (de) 1979-03-29
AU520093B2 (en) 1982-01-14
FR2403703B1 (da) 1980-12-26
SE426131B (sv) 1982-12-06
NO783099L (no) 1979-03-16
DK404978A (da) 1979-03-16
FR2403703A1 (fr) 1979-04-13
FI782800A (fi) 1979-03-16
ES472684A1 (es) 1979-03-16
FI65350C (fi) 1984-04-10
AU3707278A (en) 1979-12-20
CA1113610A (en) 1981-12-01
IT1174389B (it) 1987-07-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK147460B (da) Fremgangsmaade til frembringelse af korrektionsfaktorsignaler for katodestraaleroer
KR930012092B1 (ko) 컨버젼스 보정용 디지탈 처리 및 장치
US5161013A (en) Data projection system with compensation for nonplanar screen
US4816908A (en) Color video projector with a convergence adjustment device which imposes an automatic sequence of multi-zone convergence adjustment steps
US4328515A (en) Method and a device for recorrecting standard color corrections in a color picture recording
US5305118A (en) Methods of controlling dot size in digital halftoning with multi-cell threshold arrays
DK147030B (da) Styreapparat for katodestraaleroer med anordning til forvraengningskorrektion
EP0137108A1 (en) A raster display system
GB2176679A (en) Digital apparatus for convergence correction
DE69016960T2 (de) Digitale Konvergenzeinheit.
JPH06187440A (ja) デジタル濃淡画像の作成方法
CN105787877A (zh) 一种动态多图排版方法和装置
US4354143A (en) Equipment to correct aberrations of a cathode ray beam
JPS60220660A (ja) 色補正方法
KR20010018702A (ko) 스플라인 보간을 이용한 컨버젼스 조정장치 및 방법
JPS58101586A (ja) コンバ−ゼンス補正回路
JPS62247692A (ja) コンバ−ゼンス自動調整装置
JPS62193476A (ja) デイジタルコンバ−ゼンス装置
JPS58102443A (ja) カラ−受像管
JPS6211394A (ja) デイジタルコンバ−ゼンス装置
JPS631186A (ja) デイジタルコンバ−ゼンス装置
EP0817505A2 (en) Digital convergence system
US20030015975A1 (en) Device for correcting geometrical faults of a cathode ray tube
JPS6242428B2 (da)
JPS6412437B2 (da)

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed