BE1025758A1 - Werkwijze en kit voor fabricatie van een houten tuinpoort - Google Patents

Werkwijze en kit voor fabricatie van een houten tuinpoort Download PDF

Info

Publication number
BE1025758A1
BE1025758A1 BE20175907A BE201705907A BE1025758A1 BE 1025758 A1 BE1025758 A1 BE 1025758A1 BE 20175907 A BE20175907 A BE 20175907A BE 201705907 A BE201705907 A BE 201705907A BE 1025758 A1 BE1025758 A1 BE 1025758A1
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
gate
beams
garden
width
thickness
Prior art date
Application number
BE20175907A
Other languages
English (en)
Other versions
BE1025758B1 (nl
Inventor
Geert Pouleyn
Original Assignee
Pouleyn Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pouleyn Nv filed Critical Pouleyn Nv
Priority to BE2017/5907A priority Critical patent/BE1025758B1/nl
Priority to BE2018/5149A priority patent/BE1025757B1/nl
Publication of BE1025758A1 publication Critical patent/BE1025758A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1025758B1 publication Critical patent/BE1025758B1/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04HBUILDINGS OR LIKE STRUCTURES FOR PARTICULAR PURPOSES; SWIMMING OR SPLASH BATHS OR POOLS; MASTS; FENCING; TENTS OR CANOPIES, IN GENERAL
    • E04H17/00Fencing, e.g. fences, enclosures, corrals
    • E04H17/14Fences constructed of rigid elements, e.g. with additional wire fillings or with posts
    • E04H17/16Fences constructed of rigid elements, e.g. with additional wire fillings or with posts using prefabricated panel-like elements, e.g. wired frames
    • E04H17/1602Using wooden, plastic or composite-material panel-like elements
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E06DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
    • E06BFIXED OR MOVABLE CLOSURES FOR OPENINGS IN BUILDINGS, VEHICLES, FENCES OR LIKE ENCLOSURES IN GENERAL, e.g. DOORS, WINDOWS, BLINDS, GATES
    • E06B11/00Means for allowing passage through fences, barriers or the like, e.g. stiles
    • E06B11/02Gates; Doors
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E06DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
    • E06BFIXED OR MOVABLE CLOSURES FOR OPENINGS IN BUILDINGS, VEHICLES, FENCES OR LIKE ENCLOSURES IN GENERAL, e.g. DOORS, WINDOWS, BLINDS, GATES
    • E06B3/00Window sashes, door leaves, or like elements for closing wall or like openings; Layout of fixed or moving closures, e.g. windows in wall or like openings; Features of rigidly-mounted outer frames relating to the mounting of wing frames
    • E06B3/70Door leaves
    • E06B3/7003Door leaves consisting of several adjacent similar elements, e.g. planks, without outer covering panels

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Composite Materials (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)

Abstract

In een eerste aspect betreft de uitvinding een tuinpoort omvattende een massiefhouten poortvlak met een veelheid aan massiefhouten balken, welke balken volgens hun breedterichting op elkaar aansluiten, door middel van breedteverbindingen tussen de onderling aangrenzende diktezijden.In het bijzonder is ministens één van de onderling aangrenzende diktezijden zijn gevormd volgens een complementair profiel.In een tweede en een derde aspect betreft de uitvinding een werkwijze en kit voor vervaardiging van houten tuinpoorten.

Description

WERKWIJZE EN KIT VOOR FABRICATIE VAN EEN HOUTEN TUINPOORT
TECHNISCH DOMEIN
Onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze en een kit voor het vervaardigen van een houten tuinpoort, alsook op houten tuinpoorten als zodanig.
STAND DER TECHNIEK
Tuinpoorten en heiningen die massief hout omvatten, zijn in principe gekend uit de stand der techniek.
Zo beschrijft US 3 648 981 A een heining met houten panelen die verticaal langs elkaar zijn opgesteld. De onder- en bovenranden van de panelen worden daarbij op passende wijze in gesleufde kokers/buizen gehouden, welke kokers/buizen aan weerzijden door stalen steunen worden gedragen. Zodoende worden de panelen zonder gebruik van nagels, schroeven, bouten en dergelijke bevestigd. Optioneel sluiten de zijranden van de panelen door middel van overlapverbindingen op elkaar aan.
Verder beschrijft NL 2002 193 een buitendeur, volledig gefabriceerd uit thermisch en/of chemisch verduurzaamd naaldhout. De deur omvat daarbij een frame van twee stijlen en twee dorpels, welk frame inwendig via pennen is verstevigd. De opening daarbinnen is gevuld met een vulmateriaal zoals hout.
Typisch wordt een tuinpoort beoordeeld op haar hoge duurzaamheid, onder werking van een veelheid aan weersinvloeden, op haar lage gewicht, op haar schone uitzicht, en op haar lage materiaalkost, productiekost en plaatsingskost. In plaats daarvan of daarenboven kunnen verdere eigenschappen van tuinpoorten worden beschouwd. Onderhavige uitvinding heeft nu tot doel om een houten tuinpoort te bieden die eenvoudig is van ontwerp, doch duurzaam is en een modern uitzicht heeft. Onder andere wordt getracht om enkele van bovengenoemde eigenschappen te verbeteren.
SAMENVATTING VAN DE UITVINDING
In een eerste aspect betreft de uitvinding een tuinpoort volgens conclusie 1. Het poortvlak omvat massiefhouten balken die door middel van breedteverbindingen op
BE2017/5907 elkaar aansluiten, langsheen geprofileerde diktezijden die met elkaar worden verlijmd. Zodus wordt daarbij een geprofileerde en verlijmde verbinding bewerkstelligd. Het massiefhouten poortvlak verkrijgt dus een hoge stevigheid en is in staat om een dubbele functie te vervullen; het draagt bij tot zowel het uitzicht als de stevigheid van de poort. Dit laat een minimalistisch en modern ontwerp toe, met of zonder poortkader. De genoemde breedteverbindingen strekken zich bovendien langsheen de lengterichting uit, in hoofdzaak evenwijdig met de houtdraad van het hout. Bijgevolg vallen zij visueel niet op, langsheen de voor- en achterzijde van de poort. De genoemde, geprofileerde diktezijden hebben bij voorkeur een profiel met invariante doorsnede, in de lengterichting van de balken. Dit laat een eenvoudige fabricage toe, door middel van een freesactie volgens de lengterichting.
In een verdere uitvoeringsvorm volgens conclusie 2, omvatten de balken thermisch gemodificeerd hout. Dit maakt de poort veel duurzamer; ook heeft zij een verhoogde dimensionele stabiliteit, wat van bijzonder belang is voor tuinpoorten. In een verdere of alternatieve uitvoeringsvorm volgens conclusie 4, bezit het poortvlak een liggende en een staande richting, waarbij de lengterichting van de balken zich volgens de liggende richting van het poortvlak uitstrekt. Dit bevoordeelt de samenhang van het poortvlak in de liggende richting, wat de stevigheid van tuinpoorten ten goede komt. Echter, in alternatieve uitvoeringsvormen, strekt de lengterichting van de balken zich uit volgens de staande richting van de poort.
In een tweede en een derde aspect betreft de uitvinding een werkwijze volgens conclusie 14 en een kit volgens conclusie 15, voor het vervaardigen van een tuinpoort.
BESCHRIJVING VAN DE FIGUREN
Figuur 1 toont een schematisch vooraanzicht van een tuinpoort volgens een mogelijke uitvoeringsvorm van onderhavige uitvinding.
Figuren 2A en 2B tonen schematische doorsneden van tuinpoorten volgens twee uitvoeringsvormen van onderhavige uitvinding.
BE2017/5907
GEDETAILLEERDE BESCHRIJVING
Onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze en een kit voor vervaardigen van houten tuinpoorten, alsook op houten tuinpoorten als zodanig.
het de
Tenzij anders gedefinieerd hebben alle termen die gebruikt worden in beschrijving van de uitvinding, ook technische en wetenschappelijke termen, de betekenis zoals ze algemeen begrepen worden door de vakman in het technisch veld van de uitvinding. Voor een betere beoordeling van de beschrijving van de uitvinding, worden de volgende termen expliciet uitgelegd.
Een, de en het refereren in dit document aan zowel het enkelvoud als het meervoud tenzij de context duidelijk anders veronderstelt. Bijvoorbeeld, een segment betekent een of meer dan een segment.
Wanneer ongeveer of rond in dit document gebruikt wordt bij een meetbare grootheid, een parameter, een tijdsduur of moment, en dergelijke, dan worden variaties bedoeld van +/-20% of minder, bij voorkeur +/-10% of minder, meer bij voorkeur +/-5% of minder, nog meer bij voorkeur +/-1% of minder, en zelfs nog meer bij voorkeur +/-0.1% of minder dan en van de geciteerde waarde, voor zoverre zulke variaties van toepassing zijn in de beschreven uitvinding. Hier moet echter wel onder verstaan worden dat de waarde van de grootheid waarbij de term ongeveer of rond gebruikt wordt, zelf specifiek wordt bekendgemaakt.
De termen omvatten, omvattende, bestaan uit, bestaande uit, voorzien van, bevatten, bevattende, inhouden, inhoudende zijn synoniemen en zijn inclusieve of open termen die de aanwezigheid van wat volgt aanduiden, en die de aanwezigheid niet uitsluiten of beletten van andere componenten, kenmerken, elementen, leden, stappen, gekend uit of beschreven in de stand der techniek.
Het citeren van numerieke intervallen door de eindpunten omvat alle gehele getallen, breuken en/of reële getallen tussen de eindpunten, deze eindpunten inbegrepen.
In een eerste betreft de uitvinding een tuinpoort, omvattende een massiefhouten poortvlak, het poortvlak daarbij omvattende een veelheid aan massiefhouten balken, welke balken elk een lengterichting, een breedterichting en
BE2017/5907 een dikterichting bezitten, en welke balken verder twee diktezijden omvatten, zich dwars op de breedterichting uitstrekkend, waarbij de balken volgens hun breedterichting op elkaar aansluiten, door middel van breedteverbindingen tussen de onderling aangrenzende diktezijden, ter vorming van het genoemde poortvlak. In het bijzonder is minstens één van de genoemde breedteverbindingen een geprofileerde en verlijmde verbinding, waarbij de onderling aangrenzende diktezijden zijn gevormd volgens een complementair profiel. Bij voorkeur zijn elk van de genoemde breedteverbindingen geprofileerde en verlijmde verbindingen. De tuinpoort kan bijvoorbeeld een pivoterende (e.g. horizontaal scharnierende) poort of schuifpoort zijn.
Bij voorkeur zijn de genoemde balken in hoofdzaak balkvormig, waarbij zij gekenmerkt worden door een lengterichting, een breedterichting en een dikterichting. Echter kan hun vormgeving licht afwijken van de wiskundig perfecte balk; bijvoorbeeld zijn één of meerdere balkzijden (welke corresponderen met de vlakken van de overeenkomstige balk) optioneel voorzien van een functionele en/of esthetische verruwing, profilering, indrukking, glooiing en/of andere vervorming. De balk heeft in totaal zes balkzijden, welke in hoofdzaak rechthoekig zijn: namelijk twee breedtezijden, twee diktezijden en twee kopse zijden. De aanduiding van bovengenoemde richtingen en balkzijden geschiedt conform de gebruikelijke terminologie binnen het vakgebied van de houtbewerking. Bij voorkeur loopt de lengterichting van de balk in hoofdzaak langsheen de houtvezels (of houtdraad), en dwars op de twee kopse zijden. Bij voorkeur loopt de breedterichting van de balk in hoofdzaak dwars op de houtvezels en lengterichting, en dwars op de twee diktezijden. Bij voorkeur loopt de dikterichting van de balk in hoofdzaak dwars op de houtvezels, lengterichting en breedterichting, en dwars op de twee breedtezijden. De lengte, breedte en dikte van de balk verwijzen steeds naar de gemiddelde afmeting van de balk volgens de overeenkomstige richtingen. Het is overigens niet noodzakelijk zo dat alle balken dezelfde afmetingen hebben; optioneel hebben één of meerdere van de balken één of meerdere, onderling verschillende afmetingen. Volgens een niet-limitatieve uitvoeringsvorm zijn alle balken ongeveer even lang, waarbij zij tot een rechthoekig poortvlak zijn samengesteld.
De term massiefhouten moet hierin worden begrepen als niet hol, helemaal gevuld, en bij voorkeur in hoofdzaak uit éénzelfde materiaal gemaakt. Bij voorkeur bestaat het massiefhouten poortvlak echter niet uit één deel; het is opgebouwd uit
BE2017/5907 een veelheid aan massiefhouten balken, met oog op de sterkte, kostprijs en haalbaarheid van het ontwerp. Die individuele balken bestaan oftewel uit één deel, oftewel zij zijn op hun beurt opgebouwd uit meerdere, massiefhouten delen, met dezelfde overwegingen.
Breedteverbindingen, zoals doorheen dit document gebruikt, duiden op verbindingen waarbij diktezijden van balken met elkaar worden verbonden, om een breder stuk te verkrijgen. De balken zijn daarbij in de breedterichting naast elkaar gebracht en gekoppeld. Lengteverbindingen, zoals doorheen dit document gebruikt, duiden op verbindingen waarbij kopse zijden van balken met elkaar worden verbonden, om een langer stuk te verkrijgen. De balken zijn daarbij in de lengterichting naast elkaar gebracht en gekoppeld. Nu sluiten de balken volgens hun breedterichting op elkaar aan, door middel van breedteverbindingen; zij worden als het ware volgens hun breedterichting op elkaar gestapeld, en langsheen hun diktezijden met elkaar verbonden. Omwille hiervan kan onderhavige tuinpoort ook wel een stapelpoort worden genoemd. In elk geval zijn de lengterichtingen van de balken daarbij onderling evenwijdig. De breedteverbindingen strekken zich in de lengterichting uit, in hoofdzaak evenwijdig aan de houtvezel of houtdraad. Langs de voorzijde en achterzijde (i.e. langs de breedtezijden) van het poortvlak, vallen deze breedteverbindingen daardoor minder op; zij vallen slechts waar te nemen als een lijnvormige onderbreking tussen twee houtdelen. De poort oogt daardoor massiever.
In het bijzonder is minstens één van genoemde breedteverbindingen een geprofileerde en verlijmde verbinding. Onderling aangrenzende diktezijden zijn daarbij gevormd volgens een onderling complementair profiel, zodat zij in elkaar passen. Het gelijmde oppervlak is daardoor groter dan voor een zogenaamd koud tegen elkaar gelijmde verbinding, hetgeen de verbinding versterkt. Bij voorkeur is de genoemde, geprofileerde breedteverbinding gekozen uit de groep omvattende zwaluwstaartverbindingen, trapeziumvormverbindingen, vingerverbindingen en tand-en-groef verbindingen, zoals op zich gekend uit de houtbewerking. In dit verband worden de termen vingerlas, vingerverbinding, visgraatlas, visgraatverbinding doorheen dit document gezien als onderling uitwisselbaar; zij zijn van toepassing op zowel lengteverbindingen als breedteverbindingen, ongeacht de richting waarin de vingers zich met onveranderlijke dwarse doorsnede uitstrekken. De verlijming zelf kan worden uitgevoerd door middel van een lijm omvattende een fenolhars, een polyurethaan, een ureumformaldehyde, een
BE2017/5907 polyvinylacetaat en/of met gebruik van eender welke andere, geschikte lijm. Bij voorkeur omvatten de breedteverbindingen geen mechanische verbindingen zoals spijkers, bouten en schroeven. Deze zouden het hout kunnen doen splijten en verzwakken. Bovendien wijzigen zij het uitzicht van de poort. Optioneel wordt er echter bijkomend gebruik gemaakt van een mechanische verbinding.
De massiefhouten balken zijn dus over hun volledige lengte stevig met elkaar verbonden, d.m.v. geprofileerde verlijming, ter vorming van een stevig poortvlak. Het poortvlak fungeert daarbij niet slechts als een vlakvulling, binnen een structureel/dragend kader; het heeft bovendien een minstens gedeeltelijke, structurele/dragende functie. Dit laat een erg minimalistisch en modern ontwerp toe. Bijvoorbeeld kan het poortkader daardoor lichter worden uitgevoerd, of worden weggelaten, met een lagere productiekost tot gevolg. Bij voorkeur zijn elk van de genoemde breedteverbindingen geprofileerd en verlijmd. Dit versterkt de dubbele functionaliteit (nl. bijdrage tot zowel uitzicht als stevigheid) van het poortvlak. Volgens een niet-limitatieve uitvoeringsvorm omvat de tuinpoort zelfs geen poortkader, en worden de poortvlakken rechtstreeks scharnierend/pivoterend gekoppeld met poortpalen. De poortvlakken zijn daarbij zelfdragend.
Bij voorkeur strekt het hierboven genoemde, complementair profiel zich met onveranderlijke doorsnede uit volgens de lengterichting van de balken. De breedteverbindingen kunnen dan langs voor- en achterzijde slechts als een rechte lijn worden waargenomen, in hoofdzaak evenwijdig met de houtdraad. Bovendien kan een dergelijk profiel (e.g. een vingerprofiel) op eenvoudige wijze worden verkregen door middel van een freesactie in de lengterichting.
In alternatieve uitvoeringsvormen wordt er geen gebruik gemaakt van onderling complementaire profielen. Bijvoorbeeld zijn de profielen elk complementair met losse drevels, veren of pennen, welke een verlijming met de betrokken diktezijden toelaten. Ook is het mogelijk dat de betrokken diktezijden koud tegen elkaar worden verlijmd.
Bij voorkeur wordt er gebruik gemaakt van kwartierbalken en/of halfkwartierbalken. Dit is echter niet noodzakelijk het geval; ook dosse balken kunnen worden gebruikt. Desgevallend wordt kwartiergezaagd en dosgezaagd hout bij voorkeur niet door elkaar gebruikt, binnen één poort, wegens een substantieel verschil in tekening; echter, als alternatief kan dit wel worden gedaan. Bij voorkeur
BE2017/5907 wordt er gebruik gemaakt van hartbalken, maar dit is niet noodzakelijk het geval. Bij voorkeur zijn de hartkanten van aangrenzende balken onderling afwisselend gelegd, o.a. om de voeg ertussen gesloten te houden. Echter, met oog op de eenvoud van het productieproces kan hiervan worden afgeweken, op voorwaarde dat het hout voldoende dimensioneel stabiel is.
Volgens een verdere of alternatieve uitvoeringsvorm, omvatten de balken thermisch gemodificeerd hout. Thermisch gemodificeerd hout is hout dat werd onderworpen aan één of meerdere verhittingsstappen, bij temperaturen van minstens 100°C, bij voorkeur tussen 100°C en 350°C, bij verdere voorkeur bij temperaturen van minimaal 150°C, bij verdere voorkeur maximaal 280°C, bij verdere voorkeur minimaal 160°C, bij verdere voorkeur maximaal 260°C. Deze verhittingsstappen vinden bij voorkeur plaats in een medium met een laag zuurstofgehalte, bijvoorbeeld in stikstofgas, stoom, olie, en/of in eender welk ander, geschikt medium.
Onder invloed van bovengenoemde verhittingsstap(pen) ondergaat het hout een aantal chemische en/of fysische veranderingen. Verschillende materiaaleigenschappen raken daardoor gewijzigd, wanneer vergeleken met het niet-gemodificeerd, oven-gedroogd hout. Thermisch gemodificeerd hout is bijvoorbeeld minder gevoelig aan schimmels en rotting, evenals aan insectenvraat. Verder heeft het een lager evenwichtsvochtgehalte, waardoor zulk hout minder uitzetting en krimp vertoont, en waardoor het een verhoogde dimensionele stabiliteit bezit. Eventueel kan de verhoogde dimensionele stabiliteit van het hout toelaten om de balken willekeurig langs elkaar te schikken i.p.v. met onderling afwisselende hartkanten, hetgeen het productieproces vereenvoudigt. Bij voorkeur echter, worden hartkanten nog steeds afwisselend gelegd. Thermisch gemodificeerd hout heeft ook typisch een lagere densiteit, en is daardoor uitermate geschikt is voor verwerking ervan in houten, lichtgewicht poortvlakken voor tuinpoorten. Ook treedt er minder kleurvariatie (zoals uitgedrukt d.m.v. verschillen in lichtheid Commission Internationale de l'Eclairage) op in thermisch gemodificeerd hout, onder invloed van ultraviolette straling. Ook is thermisch gemodificeerd hout niet schadelijk voor het milieu. De uiteindelijke eigenschappen worden uiteraard beïnvloed door de houtsoort, het verhittingsmedium, de verhittingstemperatuur, en de verhittingstijd.
BE2017/5907
Bij voorkeur heeft het thermisch gemodificeerd hout een duurzaamheidsklasse 1, 2 of 3, in overeenstemming met de Europese Norm EN 350-2. Hout van initieel lage densiteit kan dus alsnog duurzaam worden ingezet in tuinpoorten. Bovendien is het mogelijk dat de densiteit bijkomend is verlaagd, als gevolg van het thermisch modificatieproces. Bij voorkeur bedraagt de densiteit hoogstens 98% van de gemiddelde densiteit van het niet-gemodificeerde hout van de zelfde houtsoort, bij verdere voorkeur hoogstens 96%, bij verdere voorkeur hoogstens 94%, bij verdere voorkeur hoogstens 92%, en bij verdere voorkeur hoogstens 90%. Bij voorkeur ligt de volume-gewogen krimp van het thermisch gemodificeerde hout lager dan de gemiddelde waarde voor het niet-gemodificeerde hout van dezelfde houtsoort, bij verdere voorkeur bedraagt het maximaal 95% daarvan, bij verdere voorkeur maximaal 90% daarvan, bij verdere voorkeur maximaal 85% daarvan, bij verdere voorkeur maximaal 80% daarvan. Bij voorkeur heeft het thermisch gemodificeerde hout een lager hemicellulosegehalte dan het niet-gemodificeerde hout van de zelfde houtsoort. Dit is voordelig gezien allerlei houtrotmechanismen zich typisch richten op hemicellulose. Bij verdere voorkeur bedraagt dat gehalte maximaal 90% van het gemiddelde gehalte in het niet-gemodificeerde hout, bij verdere voorkeur maximaal 80%, bij verdere voorkeur maximaal 70%, bij verdere voorkeur maximaal 60%.
Volgens een verdere of alternatieve uitvoeringsvorm, is minstens één van de genoemde breedteverbindingen een vingerlas. Bij voorkeur zijn alle genoemde breedteverbindingen vingerlassen. Daarbij worden de betrokken diktezijden van de aangrenzende balken door middel van een freesbewerking voorzien van onderling complementaire (i.e. in elkaar passende) vingerprofielen. In dwarsdoorsnede hebben deze profielen de vorm van driehoekige vingers. Bij voorkeur hebben deze vingers een onveranderlijke doorsnede in de lengterichting, met de hierboven genoemde voordelen.
Volgens een verdere of alternatieve uitvoeringsvorm, heeft het poortvlak een liggende en een staande richting, waarbij de lengterichting van de balken zich volgens de liggende richting van het poortvlak uitstrekt. In geïnstalleerde toestand strekken de liggende en staande richtingen zich respectievelijk horizontaal en verticaal uit. Volgens onderhavige uitvoeringsvorm worden de balken dus volgens hun breedterichting op elkaar gestapeld in de hoogte, met onderling aansluitende diktezijden. Een dergelijk ontwerp bevoordeelt de samenhang van de poort in de liggende richting; de geprofileerde lijmverbindingen zijn weliswaar stevig, toch vertegenwoordigen zij verzwakkingen van het poortvlak. Voor traditionele poorten
BE2017/5907 is het typisch van groot belang dat de poort een grote samenhang heeft in de liggende richting, waar de zwaartekracht dwars op trekt. Daarbij komt nog dat poortvlakken van tuinpoorten veelal breder zijn (in liggende richting) dan zij hoog zijn (in staande richting). Volgens een alternatieve uitvoeringsvorm, heeft het poortvlak een liggende en een staande richting, waarbij de lengterichting van de balken zich volgens de staande richting van het poortvlak uitstrekt. In de geïnstalleerde poort zijn de balken dan verticaal opgesteld.
Volgens een verdere of alternatieve uitvoeringsvorm omvat het poortvlak een voorzijde en een achterzijde, zich dwars op de dikterichting van de balken uitstrekkend, welke voorzijde en/of achterzijde is gevormd volgens een geprofileerd patroon. Typisch zijn de voorzijde en achterzijde zichtbaar aan de poort, waardoor het patroon een esthetische functie kan vervullen; het beïnvloedt het uitzicht van de poort. In de meest algemene uitvoeringsvorm is het geprofileerd patroon willekeurig, met gegolfde en/of rechte lijnen, ingewerkte vlakdelen en/of eender welke andere vormen. Bij voorkeur is de maximale diepte van het geprofileerd patroon minstens 2% van de gemiddelde poortdikte, en maximaal 35%, bij verdere voorkeur maximaal 30%, bij verdere voorkeur maximaal 25%.
Volgens een verdere of alternatieve uitvoeringsvorm, omvat het geprofileerd patroon één of meerdere knikken en/of discontinuïteiten, welke zich minstens gedeeltelijk evenwijdig met één of meerdere van de breedteverbindingen uitstrekken. Evenwijdig aan de breedteverbindingen ontstaan daardoor één of meerdere, plotse verdiepingen in het houtoppervlak, hetzij continu (i.e. via een knik), hetzij discontinu (i.e. via een discontinuïteit). De aanwezigheid van de breedteverbindingen tussen balkdelen valt daardoor minder op, omdat de aandacht ervan wordt afgeleid. Dergelijke knikken en/of discontinuïteiten, ter hoogte van (of langs) de breedteverbindingen, kunnen zelfs de indruk wekken dat de aansluitende delen uit één stuk hout zijn gevormd, waarbij de visueel waargenomen onderbreking wordt toegeschreven aan de knik/discontinuïteit, i.p.v. aan de breedteverbinding zelf. De samenstelling van balken tot een poortvlak kan op zich al toelaten om een geprofileerd patroon te verkrijgen, bijvoorbeeld door balken van verschillende, al dan niet constante dikte te combineren. De breedteverbinding heeft daarbij ook een esthetische functie.
Volgens een verdere of alternatieve uitvoeringsvorm, is het patroon een georiënteerd patroon, welk patroon daarbij minstens volgens de lengterichting van
BE2017/5907 de balken is georiënteerd. Het georiënteerd patroon kan ook een periodiek raster vormen, met o.a. (of minstens) een periodiciteit volgens de lengterichting van de balken.
Volgens een verdere of alternatieve uitvoeringsvorm, omvatten de balken elk twee breedtezijden, zich dwars op de dikterichting van de balk uitstrekkend, waarbij minstens één van de breedtezijden is gevormd volgens een geprofileerd patroon. De genoemde breedtezijden zijn langs de voor- en achterzijde van het poortvlak gelegen. Hun geprofileerd patroon draagt dus bij tot het geprofileerd patroon van de voor- en/of achterzijde van het poortvlak. Bij voorkeur heeft het geprofileerd patroon van de individuele balken een onveranderlijke doorsnede volgens de lengterichting van de balk. Dit kan een gelijktijdige en/of aansluitende fabricatie van (a) bovengenoemd complementair profiel langs één of beide diktezijden en (b) het geprofileerd patroon langs één of beide breedtezijden toelaten, door middel van freesacties volgens de lengterichting. Een of meerdere freesmachines kunnen daartoe in eikaars verlengde worden opgesteld, met doorgang van de balken in de proceslijn langsheen hun lengterichting. Als alternatief worden elk van deze freesacties (volgens de lengterichting) uitgevoerd middels een enkele doorgang door één enkele freesmachine. Dit laat opschaling en eventueel automatisatie toe.
Volgens een verdere of alternatieve uitvoeringsvorm, omvat minstens één van de balken twee of meerdere balkdelen, welke balkdelen door middel van geprofileerde, verlijmde lengteverbindingen op elkaar aansluiten, ter vorming van de genoemde balk. Optioneel kunnen één of meerdere van de massiefhouten balken dus op hun beurt twee of meerdere balkeinden omvatten. In dit verband kunnen o.a. de kostprijs, haalbaarheid en stevigheid van het ontwerp in overweging worden genomen. Bij voorkeur omvatten de genoemde lengteverbindingen een vingerlas.
In mogelijke uitvoeringsvormen van onderhavige uitvinding, kan het poortvlak worden uitgevoerd in om het even welke geschikte houtsoort en/of combinaties van houtsoorten, met of zonder verdere materialen. In een verdere of alternatieve uitvoeringsvorm, heeft het genoemde, thermisch gemodificeerd hout een densiteit van minimaal 200 kg/m3 en maximaal 650 kg/m3. De densiteit wordt bij voorkeur bepaald bij evenwicht met een omgeving van 65% relatieve luchtvochtigheid, op een temperatuur van 20°C.
BE2017/5907
In een verdere of alternatieve uitvoeringsvorm, omvat de tuinpoort verder een poortkader, voor het omsluiten van het poortvlak, waarbij een binnenzijde van het poortkader een randdeel van het poortvlak omsluit. Bij voorkeur omsluit het poortkader daarbij de volledige rand van het poortvlak. Zodoende wordt die rand, en ook de hoeken van het poortvlak daarbij afgeschermd voor deuken. In een verdere of alternatieve uitvoeringsvorm, omvat het randdeel van het poortvlak een groef, en omvat de binnenzijde van het kader een overeenkomstige tand. In een dergelijk ontwerp wordt vermeden dat water blijft staan in een opwaarts gerichte groef langs een randdeel van het poortvlak. Bovenaan het poortvlak kan eventueel ingesijpeld water bijvoorbeeld aan weerszijden van de groef uitstromen. Bij voorkeur is het kader minstens even breed als, en bij voorkeur breder dan het aangrenzende balkdeel, maar dit is niet noodzakelijk het geval. Bij voorkeur strekken bovengenoemde tand(en) en groef/groeven zich evenwijdig aan het poortvlak (en de poort) uit. Het poortkader kan hout, kunststof en/of metaal omvatten. Bij voorkeur omvat het holle of volle, metalen profielen, bij voorkeur aluminiumprofielen.
In een tweede aspect betreft de uitvinding een werkwijze voor het vervaardigen van een tuinpoort met massiefhouten poortvlak, welke werkwijze de stappen omvat van:
- het voorzien van een veelheid aan massiefhouten balken, omvattende een onderste balk, een bovenste balk en tussenbalken, welke balken een lengterichting, een breedterichting en een dikterichting bezitten, en welke balken daarbij twee diktezijden omvatten,
- het frezen, door middel van een verlijmfrees, van een vingerprofiel langs één diktezijde van de onderste en bovenste balk, en langs beide diktezijden van de tussenbalken, en
- het verlijmen van de balken langsheen de gefreesde diktezijden, daarbij het poortvlak vormend.
De genoemde vingerprofielen zijn daarbij onderling complementair. Bij voorkeur is de werkwijze geconfigureerd voor het vervaardigen van de hierboven beschreven tuinpoort. Dezelfde voordelen kunnen in dit verband worden herhaald.
In een derde aspect betreft de uitvinding een kit omvattende een veelheid aan massiefhouten balken. In het bijzonder is de kit geconfigureerd voor het vervaardigen van de hierboven beschreven tuinpoort. Dezelfde voordelen kunnen in dit verband worden herhaald.
BE2017/5907
In wat volgt, wordt de uitvinding beschreven a.d.h.v. niet-limiterende voorbeelden of figuren die de uitvinding illustreren, en die niet bedoeld zijn of geïnterpreteerd mogen worden om de omvang van de uitvinding te limiteren.
Figuur 1 toont een schematisch vooraanzicht van een tuinpoort 1 volgens een mogelijke uitvoeringsvorm van onderhavige uitvinding. De tuinpoort 1 omvat een poortvlak 2 en een poortkader 3. Het poortkader 3 is via scharnieren 4 aangesloten op een poortpaal 5, ter vorming van een scharnierende/pivoterende tuinpoort 1. Uiteraard kan de tuinpoort 1 zowel met als zonder kader worden uitgevoerd, en is de uitvinding geenszins beperkt tot scharnierende/pivoterende poorten; zij kan ook betrekking hebben op andere types poorten (e.g. schuifpoorten). De vakman is in staat om de uitvoeringsvorm volgens figuur 1 overeenkomstig aan te passen.
Optioneel kan de tuinpoort 1 door middel van een sluitmechanisme 6 worden gesloten tegen een tweede poortpaal 5'. Ten opzichte van de tuinpoort 1 wordt nu een liggende richting 7 en een staande richting 8 gedefinieerd. Met deze definities bestaat het poortvlak 2 uit acht balken 9, waarvan de lengterichting volgens de liggende richting 7 is georiënteerd. In hun breedterichting (i.e. in onderhavige uitvoeringsvorm volgens de staande richting 8 van de tuinpoort 1) sluiten deze balken door middel van geprofileerde breedteverbindingen 10 op elkaar aan. Langs de (getoonde) voorzijde van het poortvlak 2 kunnen de breedteverbindingen 10 enkel worden waargenomen als rechte, liggende, lijnvormige onderbrekingen in het hout. De voorzijde van het poortvlak kan al dan geen geprofileerde patronen omvatten (niet getoond op de figuur).
Figuren 2A en 2B tonen schematische doorsneden van tuinpoorten 1 volgens twee uitvoeringsvormen van onderhavige uitvinding. Telkens worden het onderste deel van het poortkader 3, en (delen van) de bovenliggende balken 9 getoond. De balken 9 zijn verticaal gestapeld (i.e. volgens hun breedterichting) en sluiten door middel van geprofileerde en verlijmde breedteverbindingen 10 op elkaar aan. In beide uitvoeringsvormen gaat het om vingerlassen met driehoekige vingers 11. Echter, de uitvinding kan ook worden uitgevoerd d.m.v. andere types geprofileerde verbindingen. Bij voorkeur is het getoonde dwarsprofiel van de balken 9 in hoofdzaak onveranderlijk volgens de lengterichting van de balk 9, dwars op de figuur. In beide figuren zijn zowel de voorzijde 12 als de achterzijde 13 van het poortvlak 2 gevormd volgens een geprofileerd patroon.
BE2017/5907
In figuur 2A omvat dat geprofileerd patroon periodieke discontinuïteiten 14. Deze discontinuïteiten 14 strekken zich uit volgens de lengterichting van de balken, evenwijdig met de breedteverbindingen 10. Het poortkader 3 omvat bovendien een tand 15 langs de binnenzijde 16. De genoemde tand 15 wordt passend in een groef 17 van het poortvlak 2 gehouden. Het poortkader 3 is bovendien breder dan de maximale dikte van het poortvlak 2.
In figuur 2B omvat het geprofileerd patroon knikken 18, die zich eveneens volgens de lengterichting uitstrekken. Het poortkader 3 is even breed als de gemiddelde dikte van het poortvlak 2. Het is met de onderzijde van de onderste balk 9 verlijmd.
Het dient benadrukt dat het geprofileerd patroon echter eender welke vorm kan aannemen, en daarbij minstens bijdraagt tot het uitzicht van de poort.
De genummerde elementen op de figuren zijn:
1. Tuinpoort
2. Poortvlak
3. Poortkader
4. Scharnier
5. Poortpaal
6. Sluitmechanisme
7. Liggende richting
8. Staande richting
9. Balk
10. Breedteverbinding
11. Vinger
12. Voorzijde
13. Achterzijde
14. Discontinuïteit
15. Tand
16. Binnenzijde
17. Groef
18. Knik

Claims (15)

  1. CONCLUSIES
    1. Een tuinpoort 1 omvattende een massiefhouten poortvlak 2, het poortvlak 2 daarbij omvattende een veelheid aan massiefhouten balken 9, welke balken
    9 elk een lengterichting, een breedterichting en een dikterichting bezitten, en welke balken 9 verder twee diktezijden omvatten, zich dwars op de breedterichting uitstrekkend, waarbij de balken 9 volgens hun breedterichting op elkaar aansluiten, door middel van breedteverbindingen
    10 tussen de onderling aangrenzende diktezijden, ter vorming van het genoemde poortvlak 2, met het kenmerk, dat minstens één van de genoemde breedteverbindingen 10 een geprofileerde en verlijmde verbinding betreft, waarbij de onderling aangrenzende diktezijden zijn gevormd volgens een complementair profiel.
  2. 2. De tuinpoort 1 volgens voorgaande conclusie 1, met het kenmerk, dat de balken 9 thermisch gemodificeerd hout omvatten.
  3. 3. De tuinpoort 1 volgens één der voorgaande conclusies 1 en 2, met het kenmerk, dat minstens één van de genoemde breedteverbindingen 10 een vingerlas betreft.
  4. 4. De tuinpoort 1 volgens één der voorgaande conclusies 1 tot en met 3, met het kenmerk, dat het poortvlak 2 een liggende 7 en een staande 8 richting heeft, waarbij de lengterichting van de balken 9 evenwijdig is aan de liggende richting 7 van het poortvlak 2.
  5. 5. De tuinpoort 1 volgens één der voorgaande conclusies 1 tot en met 3, met het kenmerk, dat het poortvlak 2 een liggende 7 en een staande 8 richting heeft, waarbij de lengterichting van de balken 9 evenwijdig is aan de staande richting 7 van het poortvlak 2.
  6. 6. De tuinpoort 1 volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het poortvlak 2 een voorzijde 12 en een achterzijde 13 omvat, zich dwars op de dikterichting van de balken 9 uitstrekkend, waarbij minstens één van de genoemde zijden 12, 13 is gevormd volgens een geprofileerd patroon.
  7. 7. De tuinpoort 1 volgens voorgaande conclusie 6, met het kenmerk, dat het geprofileerd patroon één of meerdere knikken 18 en/of discontinuïteiten 14 omvat, welke zich minstens gedeeltelijk parallel met één of eerdere van de breedteverbindingen 10 uitstrekken.
    BE2017/5907
  8. 8. De tuinpoort 1 volgens één der voorgaande conclusies 6 en 7, met het kenmerk, dat het patroon een georiënteerd patroon betreft, en daarbij minstens volgens de lengterichting van de balken 9 is georiënteerd.
  9. 9. De tuinpoort 1 volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de balken 9 elk twee breedtezijden omvatten, zich dwars op de dikterichting van de balk 9 uitstrekkend, waarbij minstens één van de breedtezijden is gevormd volgens een geprofileerd patroon.
  10. 10. De tuinpoort 1 volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat minstens één van de balken 9 twee of meerdere balkdelen omvat, welke balkdelen door middel van geprofileerde, verlijmde lengteverbindingen op elkaar aansluiten, ter vorming van de genoemde balk 9.
  11. 11. De tuinpoort 1 volgens voorgaande conclusie 10, met het kenmerk, dat de genoemde lengteverbindingen een vingerlas omvatten.
  12. 12. De tuinpoort 1 volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat zij verder een poortkader 3 omvat, voor het omsluiten van het poortvlak 2, waarbij een binnenzijde 16 van het poortkader 3 een randdeel van het poortvlak 2 omsluit.
  13. 13. De tuinpoort 1 volgens voorgaande conclusie 12, met het kenmerk, dat het randdeel van het poortvlak 2 een groef 17 omvat, en dat de binnenzijde 16 van het poortkader 3 een overeenkomstige tand 15 omvat, welke tand 15 door de groef 17 wordt omsloten.
  14. 14. Een werkwijze voor het vervaardigen van een tuinpoort 1 met massiefhouten poortvlak 2, welke werkwijze de stappen omvat van:
    - het voorzien van een veelheid aan massiefhouten balken 9, omvattende een onderste balk 9, een bovenste balk 9 en tussenbalken 9, welke balken 9 een lengterichting, een breedterichting en een dikterichting bezitten, en welke balken 9 daarbij twee diktezijden omvatten,
    - het frezen, door middel van een verlijmfrees, van een vingerprofiel langs en in één diktezijde van de onderste en bovenste balk 9, en beide diktezijden van de tussenbalken, en
    - het verlijmen van de balken 9 langsheen de gefreesde diktezijden, daarbij het poortvlak vormend.
  15. 15. Een kit omvattende een veelheid aan massiefhouten balken, met het kenmerk, dat de kit geconfigureerd is voor het vervaardigen van een tuinpoort 1 volgens één der voorgaande conclusies 1 tot en met 13.
BE2017/5907A 2017-12-06 2017-12-06 Werkwijze en kit voor fabricatie van een houten tuinpoort BE1025758B1 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2017/5907A BE1025758B1 (nl) 2017-12-06 2017-12-06 Werkwijze en kit voor fabricatie van een houten tuinpoort
BE2018/5149A BE1025757B1 (nl) 2017-12-06 2018-03-12 Werkwijze en kit voor fabricatie van een structuur met een massiefhouten vlakvulling

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2017/5907A BE1025758B1 (nl) 2017-12-06 2017-12-06 Werkwijze en kit voor fabricatie van een houten tuinpoort

Publications (2)

Publication Number Publication Date
BE1025758A1 true BE1025758A1 (nl) 2019-07-01
BE1025758B1 BE1025758B1 (nl) 2019-07-08

Family

ID=60942794

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2017/5907A BE1025758B1 (nl) 2017-12-06 2017-12-06 Werkwijze en kit voor fabricatie van een houten tuinpoort
BE2018/5149A BE1025757B1 (nl) 2017-12-06 2018-03-12 Werkwijze en kit voor fabricatie van een structuur met een massiefhouten vlakvulling

Family Applications After (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2018/5149A BE1025757B1 (nl) 2017-12-06 2018-03-12 Werkwijze en kit voor fabricatie van een structuur met een massiefhouten vlakvulling

Country Status (1)

Country Link
BE (2) BE1025758B1 (nl)

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3048359A1 (de) * 1980-12-20 1982-07-15 Lauri 44540 Soliskylä Vesterinen Bauelement aus massivholz zum aufbau der waende von haeusern, insbesondere in blockhausbauweise
FR2556022B1 (fr) * 1983-12-06 1986-09-12 Chupin Michel Perfectionnement aux parois en planches de bois
DE8706922U1 (de) * 1987-05-14 1987-07-23 Otto Albert Lüghausen KG, 53721 Siegburg Vorgefertigtes, gitterförmiges Flächenelement aus Holz für Bau- oder Ausbauzwecke
DE4338623A1 (de) * 1993-11-12 1995-05-18 Adolf Spanrunft Garagentor, Zaun oder dergleichen
DE29722944U1 (de) * 1997-12-30 1998-04-09 Fine Wood Holzbau GmbH, 35066 Frankenberg Bohle und Bauelement
CH695786A5 (de) * 2002-07-03 2006-08-31 Manfred Boeckli Holztragbalken.
FR2850419B1 (fr) * 2003-01-27 2005-09-30 Scierie Piveteau Panneau bois et cloture bois obtenue a partir de tels panneaux
AT501630A1 (de) * 2005-04-04 2006-10-15 Schachner Juergen Bohle und wandelement
FR2938588B1 (fr) * 2008-11-20 2012-09-28 Mcc Extrusion Dispositif de rigidification d'un element rectiligne en polystyrene expanse
GB201013545D0 (en) * 2010-08-12 2010-09-29 Jpod Systems Ltd Building

Also Published As

Publication number Publication date
BE1025757B1 (nl) 2019-07-08
BE1025757A1 (nl) 2019-07-01
BE1025758B1 (nl) 2019-07-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
BE1025758B1 (nl) Werkwijze en kit voor fabricatie van een houten tuinpoort
ITPN20130072A1 (it) Procedimento di fabbricazione di un pannello tamburato e pannello tamburato così ottenuto
US937430A (en) Construction of doors.
US9976340B2 (en) System for reducing warping in solid wood doors
WO2016097449A1 (es) Unión estructural dentada a testero para tablas planas, y método de contrucción
ITUD20090141A1 (it) "piano in doghe per mobili con elemento tirante"
JP2021099008A (ja) 半月型嵌め込み構造を有する落とし込み板壁とその施工方法
BE1025106B1 (nl) Sectionaalpoort en werkwijze voor de vervaardiging ervan
ITPD20030033U1 (it) Struttura di telaio per infissi, serramenti e simili, e procedimento per la realizzazione di strutture di telai per infissi, serramenti e simili
US749118A (en) Door or window trimming
US656741A (en) Door.
KR101616343B1 (ko) 창문틀 제조 방법 및 이에 의해 제조된 창문틀
JP4014002B2 (ja) 入子
CN209483764U (zh) 一种木板无缝拼接结构
JP3178184U (ja) 弓形サイドフレーム付き連結可能サイドボード家具
US884120A (en) Ladder.
US1028280A (en) Door.
US207027A (en) Improvement in window-blinds
ITMI20090090A1 (it) Struttura di semilavorato per la realizzazione di serramenti e suo metodo di fabbricazione.
RU2444651C2 (ru) Способ изготовления соединительного элемента
US1070252A (en) Twin concrete-block machine.
JP2010178962A (ja) ガラスケースとこのガラスケースの接合構造
US183407A (en) Improvement in fruit-baskets
US1089586A (en) Container.
ITPN20010066A1 (it) Profilati preferibilmente di tipo metallico differentemente conformati nonche' fra loro variamente assiemabili per l'ottenimento di elementi

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Effective date: 20190708

MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20201231