BE1023330B1 - Opzet(neus)profielen voor betondorpels en betonblokken - Google Patents

Opzet(neus)profielen voor betondorpels en betonblokken Download PDF

Info

Publication number
BE1023330B1
BE1023330B1 BE2016/5008A BE201605008A BE1023330B1 BE 1023330 B1 BE1023330 B1 BE 1023330B1 BE 2016/5008 A BE2016/5008 A BE 2016/5008A BE 201605008 A BE201605008 A BE 201605008A BE 1023330 B1 BE1023330 B1 BE 1023330B1
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
sills
profiles
profile
sill
curb
Prior art date
Application number
BE2016/5008A
Other languages
English (en)
Inventor
HOORDE Christophe VAN
Chris SLABBINCK
Original Assignee
Ecco Bvba
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ecco Bvba filed Critical Ecco Bvba
Priority to BE2016/5008A priority Critical patent/BE1023330B1/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1023330B1 publication Critical patent/BE1023330B1/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01CCONSTRUCTION OF, OR SURFACES FOR, ROADS, SPORTS GROUNDS, OR THE LIKE; MACHINES OR AUXILIARY TOOLS FOR CONSTRUCTION OR REPAIR
    • E01C11/00Details of pavings
    • E01C11/22Gutters; Kerbs ; Surface drainage of streets, roads or like traffic areas
    • E01C11/221Kerbs or like edging members, e.g. flush kerbs, shoulder retaining means ; Joint members, connecting or load-transfer means specially for kerbs
    • E01C11/222Raised kerbs, e.g. for sidewalks ; Integrated or portable means for facilitating ascent or descent

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Road Paving Structures (AREA)

Abstract

De huidige uitvinding betreft een verbeterd opzetprofiel voor het beschermen van dorpels en boordstenen, waarbij het opzetprofiel de dorpels of boordstenen klemmend omhelst, vormvolgend is en op een niet-destructieve manier vastgehecht is aan de dorpel of boordsteen. Bij uitbreiding betreft de uitvinding verder een kit, bestaande uit meerdere opzetprofielen en eventueel dorpels en/of boordstenen, en ten slotte betreft de uitvinding een werkwijze voor het plaatsen van de opzetprofielen en een werkwijze voor het plaatsen van door de opzetprofielen beschermde dorpels of boordstenen.

Description

OPZET(NEUS)PROFIELEN VOOR BETONDORPELS EN BETONBLOKKEN TECHNISCH DOMEIN
De uitvinding heeft betrekking op eenvoudig plaatsbare opzetprofielen voor het beschermen van dorpels en boordstenen, en meer specifiek betondorpels en betonblokken.
STAND DER TECHNIEK
Bij het plaatsen van verhoogde inrichtingen, zoals bijvoorbeeld een oprit, een voetpad, wordt bij gebruik een grote kracht uitgeoefend op de buitenste elementen, aan de afboordingen. Vaak is dan ook te merken na langer gebruik dat deze buitenste elementen het zwaarst te lijden hebben onder de belasting, zoals het op- en afrijden van personenwagens, zwaardere voertuigen, trucks, en andere zware lasten. De gevolgen hiervan kunnen plaatselijke verzakkingen zijn van één of enkele afboordingen, maar ook afbrokkelen, grotere breuken. Bij een plaatselijke verzakking volgen vaak verdere problemen, zoals breuken of verdere verzakkingen, aangezien de belasting ongelijk verdeeld wordt hierna. Bovendien kunnen deze gevolgen ook weer nefast zijn voor voertuigen, die schade kunnen oplopen door plaatselijke verzakkingen of putten, en kan dit gevaarlijk zijn voor andere weggebruikers, zoals fietsers en voetgangers. Verder is het bij de snellere beschadiging van de bestaande systemen noodzakelijk om de buitenste elementen vroeger te vervangen, wat voor hogere kosten en last zorgt, terwijl ook esthetische nadelen aanwezig zijn bij sneller beschadigde afboordingen.
Om die redenen zijn in de stand der techniek reeds enkele oplossingen aangedragen voor het verstevigen en/of beschermen van dorpelstenen en andere elementen.
Een probleem met de gekende systemen is dat opzetprofielen meestal verankerd zitten of dienen te worden in de dorpels of boordstenen. Zo is er bijvoorbeeld US 1,961,227, waar een verankeringsroede die ingebouwd is in de dorpel of boordsteen, de beschermende bedekking op zijn plaats houdt door zich te verankeren aan een in de dorpel of boordsteen ingebouwd verankeringselement. Dit profiel is wel adequaat om de kwetsbare rand van een dorpel of boordsteen te beschermen, maar verlaagt de structurele sterkte van de dorpel of boordsteen wel door er vreemde objecten in aan te brengen, en maakt bovendien het aanleggen van de dorpels of boordstenen veel arbeidsintensiever en duurder, door deze te moeten voorzien van de mogelijk tot een verankering van het profiel volgens het patent.
Ook het opzetprofiel van het patent US 1,960,053 heeft een vergelijkbaar systeem waarbij een verankeringselement zich intern moet vastgrijpen in de te beschermen dorpel of boordsteen.
Ook het opzetprofiel van het verleende US 3,957,383 heeft een profiel dat over een dorpel of boordsteen kan geschoven worden, maar dan via verankeringselementen zoals pinnen of soortgelijke, moet bevestigd worden aan de dorpel of boordsteen en/of omringende elementen. Opnieuw leidt dit tot een ongewenste beschadiging die de structuur verzwakt. Bovendien zal bij belasting van het profiel spanning en krachten overgedragen worden van het belaste profiel naar de pinnen of soortgelijke, en zo naar de dorpel en andere. Dit kan leiden tot verdere verzwakking en zelfs breuk. Ten slotte is het esthetisch ongewenst dat onderdelen van de pinnen of soortgelijke blootliggen, en kunnen de blootliggende onderdelen van de pinnen of soortgelijke bovendien gevaarlijk zijn voor voetgangers, voertuigen en andere.
Een tweede mogelijkheid zijn de opzetprofielen die enkel in combinatie met een bepaald type dorpel of boordsteen te gebruik zijn, waar bijvoorbeeld gleuven in zijn gemaakt voor verankering. Hierdoor is een consument gedwongen tot een beperkte keuze aan dorpels of boordstenen die geschikt zijn om te worden gebruikt met de opzetprofielen, wat voor een consument zowel kwalitatief, financieel als esthetisch voor nadelen kan zorgen.
Ten slotte zijn eveneens opzetprofielen bekend die tegelijk met het vervaardigen van de dorpels of boordstenen daarop aangebracht worden, bijvoorbeeld omdat deze deels verankerd zitten. Op deze manier wordt de dorpel of boordsteen structureel verzwakt door het vreemde element, en wordt de gebruiker ook gedwongen om met deze geprefabriceerde dorpels of boordstenen te werken.
De huidige uitvinding beoogt een oplossing te vinden voor ten minste enkele van bovenvermelde problemen, door een opzetprofiel te voorzien dat geschikt is om, met minimale aanpassingen, gebruikt te worden bij een heel groot bereik aan dorpels en boordstenen, zonder dat de dorpels en boordstenen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen voor gebruik met het opzetprofiel.
Er is nood aan een verbeterd opzetprofiel voor het beschermen van dorpels en boordstenen, alsook een kit hiervoor, en een werkwijze voor het plaatsen van de opzetprofielen, alsook een werkwijze voor het plaatsen van de beschermde dorpels en boordstenen, zodanig dat de dorpels of boordstenen volledig beschermd zijn en niet structureel verzwakt worden door de plaatsing van het profiel.
De uitvinding beoogt hiervoor een oplossing te bieden door een verbeterd opzetprofiel te voorzien.
SAMENVATTING VAN DE UITVINDING
De uitvinding betreft in een eerste aspect een opzetprofiel voor het beschermen van een dorpel of een boordsteen, omvattende een transversaal elastisch vervormbare, gebogen plaat, waarbij de plaat zich longitudinaal uitstrekt met een substantieel constante transversale doorsnede, en waarbij de doorsnede minstens gedeeltelijk vormvolgend is met een deel van de dorpel of de boordsteen. Het opzetprofiel wordt gekenmerkt doordat het geschikt is voor het minstens gedeeltelijk klemmend omhelzen van de dorpel of de boordsteen.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm heeft het opzetprofiel een neus en een basis, waarbij de neus transversaal oploopt ten opzichte van de basis en daarbij een hoek maakt met de basis, waarbij de hoek omvat is tussen 10° en 70°, bij voorkeur omvat tussen 15° en 55°, bij verdere voorkeur omvat tussen 20° en 40° en bij nog verdere voorkeur ongeveer 25° is.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm is de oplopende neus aangepast om zo volledig mogelijk tegen een deel van de dorpel of de boordsteen te steunen.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm omvat het opzetprofiel een bovenste plaatvak en een basis als transversaal extremale uiteinden van het gebogen plaatvlak, met als kenmerk dat het bovenste plaatvlak en de basis extremaal naar elkaar naderen onder een hoek van minimaal 2°, optioneel minimaal 5°.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm worden de neus en de basis verbonden door een neusovergang, waarbij de neusovergang een hoek maakt met de basis, waarbij de hoek omvat is tussen 75° en 105°, bij voorkeur tussen 85° en 95°, en bij verdere voorkeur ongeveer 90° is.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm is de transversale doorsnede een vloeiende kromme.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm is minstens één transversaal extremaal uiteinde, bij voorkeur twee extremale uiteinden, voorzien van één of meerdere aangrijpelementen, waarbij de aangrijpelementen georiënteerd zijn zodanig dat de aangrijpelementen bij het klemmend omhelzen van de dorpel of de boordsteen, aangrijpen op de omhelsde dorpel of de omhelsde boordsteen.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm omvat opzetprofiel substantieel metaal, bij voorkeur staal, bij verdere voorkeur roestvast staal.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm strekt het opzetprofiel zich longitudinaal uit met een lengte omvat tussen 0.5 m tot en met 2 m, bij voorkeur tussen 1 m en 1.5 m, waarbij het opzetprofiel geschikt is voor het klemmend omhelzen van de dorpel of de boordsteen met een hoogte omvat tussen 5 cm en 25 cm, bij voorkeur tussen 7 cm en 15 cm.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm omvat het opzetprofiel een bevestigingsproduct of kleefmiddel voor het vastmaken van het opzetprofiel aan de dorpel of de boordsteen.
In een tweede aspect betreft de uitvinding een werkwijze voor het plaatsen van één of meerdere opzetprofielen voor het beschermen van één of meerdere dorpels of boordstenen omvattende volgende stappen: a. het optioneel voorzien van een bevestigingsproduct of kleefmiddel op een deel van de één of meerdere opzetprofielen en/of van de één of meerdere dorpels of boordstenen; b. het plaatsen van de één of meerdere opzetprofielen op de één of meerdere dorpels of boordstenen; met als kenmerk dat bij het plaatsen van de één of meerdere opzetprofielen op de één of meerdere dorpels of boordstenen, de één of meerdere opzetprofielen minstens gedeeltelijk de één of meerdere dorpels of boordstenen klemmend omhelzen.
In een derde aspect betreft de uitvinding een werkwijze voor het plaatsen van beschermde dorpels en/of boordstenen, omvattende volgende stappen: a. het optioneel voorzien van een bevestigingsproduct of kleefmiddel op een deel van de één of meerdere opzetprofielen en/of van de één of meerdere dorpels of boordstenen; b. het plaatsen van de één of meerdere opzetprofielen op de één of meerdere dorpels of boordstenen; c. het plaatsen van de één of meerdere dorpels of boordstenen voorzien van de één of meerdere opzetprofielen; met als kenmerk dat bij het plaatsen van de één of meerdere opzetprofielen op de één of meerdere dorpels of boordstenen, de één of meerdere opzetprofielen minstens gedeeltelijk de één of meerdere dorpels of boordstenen klemmend omhelzen.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm zijn de opzetprofielen bij beide werkwijzen opzetprofielen zoals beschreven in dit document.
In een vierde aspect betreft de uitvinding een kit van beschermde dorpels en/of boordstenen, omvattende één of meerdere opzetprofielen zoals beschreven in dit document, één of meerdere dorpels en/of boordstenen geschikt om klemmend omhelsd te worden door de één of meerdere opzetprofielen, en optioneel bevestigingsproduct of kleefmiddel voor het vastmaken van de één of meerdere opzetprofielen aan de één of meerdere dorpels en/of boordstenen.
BESCHRIJVING VAN DE FIGUREN FIG. 1A toont een transversale doorsnede van een opzetprofiel volgens de uitvinding. FIG. 1B toont een isometrisch aanzicht van een opzetprofiel volgens de uitvinding. FIG. 1C toont een transversale doorsnede van een uitvoeringsvorm van een opzetprofiel volgens de uitvinding. FIG. 1D toont een transversale doorsnede van een uitvoeringsvorm van een opzetprofiel volgens de uitvinding waarbij een dorpel of boordsteen klemmend omhelsd wordt. FIG. 1D toont een transversale doorsnede van een uitvoeringsvorm van een opzetprofiel volgens de uitvinding. FIG. 2A toont een opzetprofiel volgens de uitvinding, dat twee dorpels klemmend omhelst volgens een geschrankte opstelling. FIG. 2B toont een opzetprofiel volgens de uitvinding, dat één dorpel klemmend omhelst.
GEDETAILLEERDE BESCHRIJVING
Tenzij anders gedefinieerd hebben alle termen die gebruikt worden in de beschrijving van de uitvinding, ook technisch en wetenschappelijke termen, de betekenis zoals ze algemeen begrepen worden door de vakman in het technisch veld van de uitvinding. Voor een betere beoordeling van de beschrijving van de uitvinding, worden de volgende termen expliciet uitgelegd. "Een", "de" en "het" refereren in dit document naar zowel het enkelvoud als het meervoud tenzij de context duidelijk anders veronderstelt. Bijvoorbeeld, "een segment" betekent een of meer dan een segment.
Wanneer "ongeveer" of "rond" in dit document gebruikt wordt bij een meetbare grootheid, een parameter, een tijdsduur of moment, en dergelijke, dan worden variaties bedoeld van +/-20% of minder, bij voorkeur +/-10% of minder, meer bij voorkeur +/-5% of minder, nog meer bij voorkeur +/-1% of minder, en zelfs nog meer bij voorkeur +/-0.1% of minder dan en van de geciteerde waarde, voor zoverre zulke variaties van toepassing zijn in de beschreven uitvinding. Hier moet echter wel onder verstaan worden dat de waarde van de grootheid waarbij de term "ongeveer" of "rond" gebruikt wordt, zelf specifiek wordt bekendgemaakt.
De termen "omvatten", "omvattende", "bestaan uit", "bestaande uit", "voorzien van", "bevatten", "bevattende", "behelzen", "behelzende", "inhouden", "inhoudende" zijn synoniemen en zijn inclusieve of open termen die de aanwezigheid van wat volgt aanduiden, en die de aanwezigheid niet uitsluiten of beletten van andere componenten, kenmerken, elementen, leden, stappen, gekend uit of beschreven in de stand der techniek.
Het citeren van numerieke intervallen door de eindpunten omvat alle gehele getallen, breuken en/of reële getallen tussen de eindpunten, deze eindpunten inbegrepen.
De termen "dorpel", "boordstenen" wijzen op afrandelementen die typisch aangelegd worden aan grenzen tussen verschillende zones bedekking, al of niet met een onderling hoogteverschil, van een al of niet openbare ruimte. Veelal zijn de randelementen aangepast ten opzichte van omringende elementen aangezien de randelementen slechts een beperktere steun hebben en bovendien vaak een grotere impact, krachten, spanning en dergelijke moeten kunnen weerstaan. De afrandelementen kunnen verschillende vormen hebben, typisch zijn deze balkvormig of prismavormig. Praktisch komt vaak een zogenaamde oprijneus voor die voertuigen toestaat eenvoudig op de afrandelementen te klimmen. Enkele mogelijke vormen zijn ook te zien in de figuren van dit document.
In een eerste aspect betreft de uitvinding een opzetprofiel voor het beschermen van een dorpel of een boordsteen. Het opzetprofiel omvat een transversaal elastisch vervormbare, gebogen plaat, waarbij de plaat zich longitudinaal uitstrekt met een substantieel constante transversale doorsnede. De doorsnede is minstens gedeeltelijk vormvolgend met een deel van de dorpel of de boordsteen. Het opzetprofiel wordt gekenmerkt doordat het geschikt is voor het minstens gedeeltelijk klemmend omhelzen van de dorpel of de boordsteen.
Doordat het opzetprofiel geschikt is om de dorpel of boordsteen klemmend te omhelzen, is het niet langer nodig om het opzetprofiel op een andere manier, veelal destructief en/of op andere manier nadelig zoals besproken, vast te maken aan de dorpel of de boordsteen (of aan andere elementen). De vormvolgendheid is een belangrijk kenmerk zodanig dat het opzetprofiel nauw aansluit op de dorpel of boordsteen en deze geen of weinig schokken kan ondergaan en na plaatsing niet meer vervormd kan worden. Op deze manier kan het opzetprofiel niet beschadigd of verzwakt worden. Zo kunnen bovendien ook geen spitse randen gevormd worden die verkeer kunnen hinderen en/of beschadigen.
Aangezien het een transversaal elastisch vervormbare plaat betreft, kan deze tijdelijk vervorm worden om over (een deel van) de dorpel of boordsteen geschoven te worden, waarna het elastische karakter ervoor zorgt dat het opzetprofiel terugkeert naar de oorspronkelijk vorm en zodoende de dorpel of boordsteen klemmend aangrijpt. Het is door een gepaste materiaalkeuze mogelijk om op deze manier grote klemkrachten te ontwikkelen. Aangezien in de praktijk slechts een kleine vervorming nodig is om het opzetprofiel over de dorpel of boordsteen aan te brengen, en dit bovendien niet herhaaldelijk moet gebeuren, wordt de elastische vervormbaarheid nooit in gevaar gebracht.
Verder dient opgemerkt te worden dat de opzetprofielen kunnen vervaardigd worden met variabele lengte. Zo kan het mogelijk zijn om een opzetprofiel te voorzien voor elke dorpel of boordsteen en deze zo ook aan te brengen. Een andere optie is de opzetprofielen geschrankt aan te brengen, zodanig dat een opzetprofiel twee of meer dorpels of boordstenen bedekt. Op deze manier wordt druk en krachten op het opzetprofiel verdeeld over twee afzonderlijke randelementen. Dit vermindert de kans op een verzakking van een enkel randelement, wat tot een ongelijkmatige rand zou leiden en mogelijk mobiliteitsproblemen met zich mee kan brengen, en zeker ook esthetische bezwaren oproept. Door de krachten, drukken en spanningen te verdelen over twee of meer randelementen, zullen verzakkingen vermeden worden, of ten minste gereduceerd worden. Bovendien zal in dat geval eerder een gedeeltelijke verzakking van alle door het opzetprofiel bedekte randelementen voorkomen, wat leidt tot een veiligere rand, alsook een esthetisch aangenamer voorkomen.
In een verdere voorkeurdragende uitvoeringsvorm is het opzetprofiel aangepast om de dorpel of boordsteen klemmend te omhelzen, zodanig dat het opzetprofiel minstens klemt op een deel van de dorpel of boordsteen, waarbij het genoemde deel bij een praktische plaatsing of installatie van de dorpel of boordsteen, tegen een vaste steun aanligt of daaraan verbonden is. Bij voorkeur is het genoemde deel, een deel van de dorpel of boordsteen dat horizontaal op de grond (of op een andere basis) rust. Op deze manier wordt verzekerd dat het opzetprofiel niet kan verschuiven na installatie. Gekende profielen zijn vaak zodanig bevestigd dat bij een probleem met de bevestiging op de dorpel of boordsteen, de gekende profielen op geen enkele andere manier op hun plaats vastgehouden worden.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm is de doorsnede van het opzetprofiel substantieel U-vormig, waarbij extremale uiteinden of benen van de 'U' geschikt zijn om minstens gedeeltelijk de dorpel of boordsteen klemmend vast te grijpen en/of te omhelzen. Wederom geniet het de voorkeur dat het opzetprofiel zodanig aangepast is dat een been van de 'U' zich onder de dorpel of boordsteen bevindt bij praktische plaatsing van beide. Met "onder" wordt verwezen naar plaatsing tussen de dorpel of boordsteen en de grond (of andere steun).
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm heeft het opzetprofiel een neus en een basis. De verschillende zones of delen zijn het best onderscheidbaar in een transversale doorsnede. De basis is bij voorkeur substantieel vlak en/of geschikt om tegen een deel van een zijde van de dorpel of boordsteen te liggen bij het klemmend omhelzen. De neus loopt schuin op ten opzichte van de basis onder een hoek. De hoek is omvat tussen 10° en 70°, bij voorkeur tussen 15° en 55° (zoals bijvoorbeeld 16°, 17°, 18°, 19°, 20°, 21°, 22°, 23°, 24°, 25°, 26°, 27°, 28°, 29°, 30°, 32°, 34°, 36°, 38°, 40°, 45° en/of 50°, bij verdere voorkeur tussen 20° en 40°, en bij nog verdere voorkeur is de hoek ongeveer 25°. Door een schuin oplopende neus te voorzien, is het voor voertuigen eenvoudiger, veiliger en minder belastend (lagere kans op beschadiging) om de dorpel of boordsteen op te rijden. Bovendien volgt dit de vorm van veel van de voorkomende dorpels en boordstenen. Bij afwijkende hoeken van de dorpel of boorsteen, kan de neus ook eenvoudig aangepast worden om zo goed mogelijk vormvolgend te zijn, zonder dat dit grote aanpassingen aan het productieproces vraagt. Zo kan de aflopende neus slechts over een deel van de lengte van het opzetprofiel voorzien worden. Alternatief kan ook een niet-vlakke neus voorzien worden, zoals een golvende neus of een holle of bolle neus of een combinatie van meerdere delen (zoals hol gevolgd door bol om een gedempt oprijden mogelijk te maken).
Bij voorkeur is de neus zodanig aangepast om zo volledig mogelijk tegen een deel van de dorpel of de boordsteen te leunen, aangezien de neus een groot deel van de belasting zal opvangen. Daarom dient deze dan ook zo nauw mogelijk tegen de dorpel of boordsteen aan te sluiten om op die manier beschadiging te voorkomen door herhaaldelijk impacteren van de neus tegen de dorpel of boordsteen te vermijden.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm omvat (het gebogen plaatvlak van) het opzetprofiel een bovenste plaatvlak en een basis aan transversaal extremale uiteinden van het gebogen plaatvlak. Hierbij naderen de basis en het bovenste plaatvlak elkaar extremaal onder een hoek van minimaal 2°, optioneel minimaal 5°. Dit kenmerk zorgt voor een verbeterde klemming van de dorpel of de boordsteen door met een lichte onderlinge hoek aan te grijp en op die manier te zorgen dat de extremale uiteinden zeker klemmend kunnen aangrijpen op de dorpel of boordsteen. Bij gebruik zal het opzetprofiel verder tegen de dorpel of boordsteen aangedrukt worden onder invloed van plastische vervormingen, waardoor het opzetprofiel bovendien nog beter vormvolgend zal zijn en zo de klemmende omhelzing zal verbeteren. Echter, het oorspronkelijke aangrijppunt aan de extremale uiteinden zal nog steeds aanwezig blijven. Dit zal verder zorgen voor een goede klemming, aangezien deze uiteinden niet hoeven vervormd te worden om aan te sluiten op de dorpel of boordsteen.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm zijn de neus en de basis verbonden door een neusovergang. De neusovergang maakt een hoek met de basis, waarbij de hoek van de neusovergang met de basis omvat is tussen 75° en 105°, bij voorkeur tussen 85° en 95°, zoals bijvoorbeeld 86°, 87°, 88°, 89°, 90°, 91°, 92°, 93°, 94°, en bij verdere voorkeur is de hoek tussen de neusovergang en de basis ongeveer 90°. Op deze manier wordt de eerder vermelde hoek tussen de neus en de basis wat afgestompt. Bovendien volgt het opzetprofiel zo de vorm van veel voorkomende types van dorpels en boordstenen. De neusbasis kan een transversale lengte hebben omvat tussen 1.5 cm en 10 cm, en is bij voorkeur ongeveer de helft van een afstand tussen de basis en het bovenste plaatvlak, en kan dus bijvoorbeeld 1.75 cm, 2 cm, 2.25 cm, 2.5 cm, 2.75 cm, 3 cm, 3.25 cm, 3.5 cm, 3.75 cm, 4 cm, 4.25 cm, 4.5 cm, 4.75 cm, 5 cm, 5.25 cm, 5.5 cm, 5.75 cm, 6 cm zijn.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm is de transversale doorsnede een vloeiende kromme. Het vermijden van scherpe overgangen tussen delen van het opzetprofiel is gewenst om schade aan voertuigen te vermijden.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm is minstens één transversaal extremaal uiteinde voorzien van één of meerdere aangrijpelementen, waarbij de aangrijpelementen georiënteerd zijn zodanig dat de aangrijpelementen bij het klemmend omhelzen van de dorpel of de boordsteen, aangrijpen op de omhelsde dorpel of de omhelsde boordsteen. Bij voorkeur omvat het opzetprofiel aan beide transversale extremale uiteinden één of meerdere aangrijpelementen zoals beschreven. De aangrijpelementen zijn hierbij bij voorkeur aanwezig op een naar de dorpel of boordsteen gericht zijnde zijde van het opzetprofiel bij een klemmende omhelzing van de dorpel of de boordsteen.
Voorbeelden van dergelijke aangrijpelementen kunnen gekartelde uitstulpingen geven, eventueel een specifiek materiaal (bijvoorbeeld specifieke rubbersoorten) omvattende. De gekartelde uitstulpingen zijn geschikt om aan te grijpen op het materiaal van de dorpel of boordsteen, in vele gevallen beton zijnde, en zo voor een betere klemming te zorgen. Een andere mogelijkheid is het voorzien van tandvormige uitstulpingen, volgens eenzelfde optiek. Ook combinaties van meerdere soorten aangrijpelementen is mogelijk, alsook het voorzien van de aangrijpelementen op andere delen van het opzetprofiel.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm omvat het opzetprofiel substantieel metaal, bij voorkeur omvat het metaal staal, en bij verdere voorkeur omvat het metaal roestvast staal.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm strekt het opzetprofiel zich longitudinaal uit met een lengte omvat tussen 0.5 m tot en met 2 m, bij voorkeur tussen 1 m en 1.5 m, zoals bijvoorbeeld 0.75 m, 0.8 m, 0.85 m, 0.9 m, 0.95 m, 1 m, 1.05 m, 1.1 m, 1.15 m, 1.2 m, 1.25 m, 1.3 m, 1.35 m, 1.4 m, 1.45 m en/of 1.5 m. Andere lengtes zijn echter mogelijk voor maattoepassingen, alsook het afzagen van geprefabriceerde opzetprofielen van een hogere lengte om zo een korter opzetprofiel te vervaardigen.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm is het opzetprofiel aangepast voor het omhelzen van de dorpel of de boordsteen, waarbij de dorpel of de boordsteen een hoogte heeft omvat tussen 5 cm en 25 cm, bij voorkeur tussen 7 cm en 15 cm. Er kunnen echter eenvoudig aanpassingen gemaakt worden om het opzetprofiel geschikt te maken voor grotere of kleinere dorpels of boordstenen.
Bij voorkeur reiken de transversaal extremale uiteinden van de dorpel ver genoeg om een groot deel van de dorpel of de boordsteen klemmend te kunnen omhelzen en zodoende te beschermen. Opnieuw is het eenvoudig aanpassingen te maken aan het opzetprofiel om dit te verwezenlijken, zoals het (extremaal) langer maken van het bovenste plaatvlak en/of de basis.
In een tweede aspect betreft de uitvinding een werkwijze voor het plaatsen van één of meerdere opzetprofielen voor het beschermen van één of meerdere dorpels of boordstenen. De werkwijze omvat het plaatsen van de één of meerdere opzetprofielen op de één of meerdere dorpels of boordstenen, waarbij de één of meerdere opzetprofielen minstens gedeeltelijk de één of meerdere dorpels of boordstenen klemmend omhelzen. Optioneel kan de werkwijze een stap omvatten waarbij bevestigingsproduct of kleefmiddel op een deel van de één of meerdere opzetprofielen en/of van de één of meerdere dorpels of boordstenen. Mogelijk kan het plaatsen gebeuren door het elastisch vervormen van de opzetprofielen zodanig dat de basis en het bovenste plaatvlak verder verwijderd worden van elkaar en op deze manier het opzetprofiel over de dorpels of de boordstenen te schuiven.
Bij voorkeur zijn de opzetprofielen uit deze werkwijze opzetprofielen zoals beschreven in dit document die uitermate geschikt zijn om de dorpels of de boordstenen klemmend te omhelzen.
In een derde aspect betreft de uitvinding een werkwijze voor het plaatsen van beschermde dorpels en/of boordstenen, omvattende volgende stappen: a. het plaatsen van de één of meerdere opzetprofielen op de één of meerdere dorpels of boordstenen; b. het plaatsen van de één of meerdere dorpels of boordstenen voorzien van de één of meerdere opzetprofielen.
Hierbij worden de één of meerdere opzetprofielen geplaatst op de één of meerdere dorpels of boordstenen zodanig dat de één of meerdere opzetprofielen de één of meerdere dorpels of boordstenen klemmend omhelzen.
Bij voorkeur zijn de opzetprofielen uit deze werkwijze, opzetprofielen zoals beschreven in dit document die uitermate geschikt zijn om de dorpels of de boordstenen klemmend te omhelzen.
Dit vereenvoudigt de plaatsing van de beschermde dorpels en/of boordstenen danig, aangezien de opzetprofielen ter plaatse kunnen aangebracht worden, en niet voordien dienen gemaakt te zijn. Zo is het mogelijk om ter plaatse de opzetprofielen aan te passen, zoals door deze af te zagen, ter voordien gemaakte beschermde dorpels of boordstenen niet of veel moeilijker aan te passen zijn.
In een vierde aspect van de uitvinding betreft de uitvinding een kit, omvattende één of meerdere opzetprofielen zoals beschreven in dit document en één of meerdere dorpels en/of boordstenen geschikt om klemmend omhelsd te worden door de één of meerdere opzetprofielen.
In een verder voorkeurdragende uitvoeringsvorm omvat de kit verder bevestigingsproduct of kleefmiddel voor het vastmaken van de één of meerdere opzetprofielen aan de één of meerdere dorpels en/of boordstenen. De bevestigingsproducten kunnen eventueel vijzen, schroeven en andere intrusieve elementen zijn, maar evengoed kit of andere verlijmingsmaterialen.
In wat volgt, wordt de uitvinding beschreven a.d.h.v. niet-limiterende voorbeelden die de uitvinding illustreren, en die niet bedoeld zijn of geïnterpreteerd mogen worden om de omvang van de uitvinding te limiteren.
VOORBEELDEN VOORBEELD 1:
In een eerste voorbeeld zoals te zien in FIG. 1A-1B, is het opzetprofiel (1) een gebogen plaat met een aantal gebogen overgangen, waarbij de transversale doorsnede zoals te zien in FIG. 1A halfopen is, en waarbij de doorsnede van het opzetprofiel (1) substantieel constant is langs de longitudinale richting. De plaat is elastisch vervormbaar in de zin dat de verschillende vlakken licht gebogen kunnen worden, maar ook omdat de plaat licht kan verbogen worden rond de gebogen overgangen. Op deze manier is het mogelijk om een dorpel of boordsteen te schuiven in het opzetprofiel (1), of vice versa, het opzetprofiel over een dorpel of boordsteen te schuiven. Bij het plastische terugkeren van het opzetprofiel (1) naar de oorspronkelijk vorm, wordt de dorpel of boordsteen geklemd. In deze uitvoeringsvorm zijn het bovenste plaatvlak (13) en de basis (12) substantieel evenwijdig. Het opzetprofiel (1) is voorzien van een oplopende neus (11) die een hoek van ongeveer 25° maakt met de basis (12). Daarnaast is er ook een neusovergang (14) aanwezig die ongeveer loodrecht staat ten opzichte van de basis (12). Deze neuselementen (14, 11) zorgen zowel voor een verhoogde stevigheid, als voor een betere vormvolgendheid voor veel modellen van dorpels en boordstenen. De afmetingen van de verschillende delen van het opzetprofiel (1) kunnen eenvoudig aangepast worden aan het model van de dorpel of boordsteen.
Het voorzien van de neus (11), al of niet met een neusovergang (14), laat zoals gezegd een betere toegankelijkheid toe voor verkeer en/of voetgangers en andere toe. Zeker voor wielen van groter verkeer is de aanwezigheid van de neusovergang (14) niet hinderlijk, en dorpels of boordstenen die zelf een opstaande neusovergang hebben, zijn minder fragiel aan de neus dan dorpel zonder een opstaande neusovergang.
In een mogelijke uitvoeringsvorm heeft de basis (12) een transversale lengte, zijnde de lengte in de transversale doorsnede, omvat tussen 5 cm en 25 cm, bij voorkeur omvat tussen 10 cm en 20 cm, zoals bijvoorbeeld 11 cm, 12 cm, 13 cm, 14 cm, 15 cm, 16 cm, 17 cm, 18 cm en/of 19 cm. De neusovergang (14) heeft een transversale lengte, opnieuw de lengte in de transversale doorsnede, omvat tussen 1.5 cm en 10 cm, bij voorkeur omvat tussen 2 cm en 7 cm, en bij verdere voorkeur ongeveer 3 cm. De neus (11) heeft een transversale lengte omvat tussen 4 cm en 16 cm, bij voorkeur omvat tussen 6 cm en 10 cm, zoals bijvoorbeeld 6.5 cm, 7 cm, 7.5 cm, 8 cm, 8.5 cm, 9 cm, 9.5 cm. Het bovenste plaatvlak (13) heeft een transversale lengte omvat tussen 1 cm en 10 cm, bij voorkeur omvat tussen 2 cm en 5 cm, zoals bijvoorbeeld 2.5 cm, 3 cm, 3.5 cm, 4 cm, 4.5 cm. De longitudinale lengte van het opzetprofiel (1) is ten slotte omvat tussen 0.5 m en 2 m, maar kan bijvoorbeeld ook 0.6 m, 0.7 m, 0.8 m, 0.9 m, 1 m, 1.1 m, 1.2 m, 1.3 m, 1.4 m, 1.5 m, 1.6 m, 1.7 m, 1.8 m, 1.9 m zijn, of lengtes daar tussen gelegen.
In een verbeterde uitvoeringsvorm volgens FIG. 1C zijn aangrijpelementen (15) voorzien aan transversaal extremale uiteinden van de basis (12) en van het bovenste plaatvlak (13) om beter aan te grijpen op een te klemmen dorpel of boordsteen. In dit geval zijn de aangrijpelementen (15) gekartelde uitstulpingen die al of niet doorlopen over gans de longitudinale lengte van het opzetprofiel (1). Deze aangrijpelementen (15) kunnen op de basis (12) en/of op het bovenste plaatvlak aangebracht worden. Alternatief kunnen de aangrijpelementen (15) ook tandvormige uitstulpingen omvatten. Merk op dat de aangrijpelementen (15) van de FIG. 1C qua grootte niet representatief zijn, en dat deze zich bijvoorbeeld slechts 0.2 mm, 0.5 mm, 0.75 mm, 1 mm, 1.5 mm, 2 mm, maar ook verder, kunnen uitstrekken naar binnen toe. VOORBEELD 2:
In een tweede voorbeeld van een opzetprofiel (1) volgens FIG. 1D-1E, qua afmetingen en structuur gelijkaardig aan voorgaand voorbeeld 1, zijn het bovenste plaatvlak (13) en de basis (12) niet evenwijdig, maar convergeren deze onder een kleine hoek, waarbij de kleine hoek minimaal 2° is. Op deze manier kan de klemmende omhelzing van het opzetprofiel (1) met de dorpel of boordsteen (2) verbeterd plaatsvinden, zoals te zien is op FIG. 1D.
Opnieuw kunnen aangrijpelementen (15) zoals volgens FIG. 1C voorzien worden. VOORBEELD 3:
Op FIG. 2A en FIG. 2B zijn twee mogelijke gebruiken van het opzetprofiel (1) te zien. In FIG. 2A is het opzetprofiel (1) geschrankt geplaatst over 2 verschillende dorpels of boordstenen (2) om op die manier enerzijds continu verlopende afboordingen te verzekeren, en zoals gezegd belasting op het opzetprofiel (1) te verdelen over meerdere dorpels of boordstenen (2).
Alternatief kan, zoals in FIG. 2B, een opzetprofiel (1) slechts op één dorpel of boordsteen (2) geplaatst worden. VOORBEELD 4:
In FIG. 3 wordt een opzetprofiel (1) vertoond waar geen neus aanwezig is, om op die manier te kunnen aangebracht worden aan andersvormige dorpels of boordstenen.
Het is verondersteld dat de huidige uitvinding niet beperkt is tot de uitvoeringsvormen die hierboven beschreven zijn en dat enkele aanpassingen of veranderingen aan de beschreven voorbeelden kunnen toegevoegd worden zonder de toegevoegde conclusies te herwaarderen. Bijvoorbeeld, de huidige uitvinding werd beschreven met verwijzing naar bescherming voor boordstenen of dorpels, maar het mag duidelijk zijn dat de uitvinding kan toegepast worden op bv. andere bouw- of straatelementen.

Claims (14)

  1. CONCLUSIES
    1. Opzetprofiel voor het beschermen van een dorpel of een boordsteen, omvattende een gebogen plaat, waarbij de plaat zich longitudinaal uitstrekt met een substantieel constante transversale doorsnede, waarbij de plaat transversaal elastisch vervormbaar is en waarbij de doorsnede minstens gedeeltelijk vormvolgend is met een deel van de dorpel of de boordsteen; waarbij het opzetprofiel geschikt is voor het minstens gedeeltelijk klemmend omhelzen van de dorpel of de boordsteen, met als kenmerk dat het opzetprofiel substantieel metaal omvat, bij voorkeur staal, bij verdere voorkeur roestvast staal.
  2. 2. Opzetprofiel volgens de voorgaande conclusie 1, met als kenmerk dat het opzetprofiel een neus heeft en een basis heeft, waarbij de neus transversaal oploopt ten opzichte van de basis en daarbij een hoek maakt met de basis, waarbij de hoek omvat is tussen 10° en 70°, bij voorkeur omvat tussen 15° en 55°, bij verdere voorkeur omvat tussen 20° en 40° en bij nog verdere voorkeur ongeveer 25° is.
  3. 3. Opzetprofiel volgens één van de voorgaande conclusies 1 of 2, waarbij de oplopende neus aangepast is om zo volledig mogelijk tegen een deel van de dorpel of de boordsteen te steunen.
  4. 4. Opzetprofiel volgens één van de voorgaande conclusies 1 tot en met 3, omvat het opzetprofiel een bovenste plaatvak en een basis als transversaal extremale uiteinden van het gebogen plaatvlak, met als kenmerk dat het bovenste plaatvlak en de basis extremaal naar elkaar naderen onder een hoek van minimaal 2°, optioneel minimaal 5°.
  5. 5. Opzetprofiel volgens één van de voorgaande conclusies 2 tot en met 4, waarbij de neus en de basis verbonden worden door een neusovergang, waarbij de neusovergang een hoek maakt met de basis, waarbij de hoek tussen de neusovergang en de basis omvat is tussen 75° en 105°, bij voorkeur tussen 85° en 95°, en bij verdere voorkeur ongeveer 90° is.
  6. 6. Opzetprofiel volgens één van de voorgaande conclusies 1 tot en met 5, waarbij de transversale doorsnede een vloeiende kromme is.
  7. 7. Opzetprofiel volgens één van de voorgaande conclusies 1 tot en met 6, waarbij minstens één transversaal extremaal uiteinde, bij voorkeur twee extremale uiteinden, voorzien is van één of meerdere aangrijpelementen, en waarbij de aangrijpelementen georiënteerd zijn zodanig dat de aangrijpelementen bij het klemmend omhelzen van de dorpel of de boordsteen, aangrijpen op de omhelsde dorpel of de omhelsde boordsteen.
  8. 8. Opzetprofiel volgens één van de voorgaande conclusies 1 tot en met 7, waarbij het opzetprofiel zich longitudinaal uitstrekt met een lengte omvat tussen 0.5 m tot en met 2 m, bij voorkeur tussen 1 m en 1.5 m, waarbij het opzetprofiel aangepast is voor het klemmend omhelzen van de dorpel of de boordsteen met een hoogte omvat tussen 5 cm en 25 cm, bij voorkeur tussen 7 cm en 15 cm.
  9. 9. Opzetprofiel volgens één van de voorgaande conclusies 1 tot en met 8, omvattende een bevestigingsproduct of kleefmiddel voor het vastmaken van het opzetprofiel aan de dorpel of de boordsteen.
  10. 10. Werkwijze voor het plaatsen van één of meerdere opzetprofielen voor het beschermen van één of meerdere dorpels of boordstenen omvattende volgende stappen: a. het optioneel voorzien van een bevestigingsproduct of kleefmiddel op een deel van de één of meerdere opzetprofielen en/of van de één of meerdere dorpels of boordstenen; b. het plaatsen van de één of meerdere opzetprofielen op de één of meerdere dorpels of boordstenen; met als kenmerk dat bij het plaatsen van de één of meerdere opzetprofielen op de één of meerdere dorpels of boordstenen, de één of meerdere opzetprofielen minstens gedeeltelijk de één of meerdere dorpels of boordstenen klemmend omhelzen, waarbij de één of meerdere opzetprofielen de één of meerdere dorpels of boordstenen minstens gedeeltelijk klemmend omhelzen aan een onderzijde en aan een bovenzijde van één of meerdere dorpels of boordstenen.
  11. 11. Werkwijze voor het plaatsen van beschermde dorpels en/of boordstenen, omvattende volgende stappen: a. het optioneel voorzien van een bevestigingsproduct of kleefmiddel op een deel van de één of meerdere opzetprofielen en/of van de één of meerdere dorpels of boordstenen; b. het plaatsen van de één of meerdere opzetprofielen op de één of meerdere dorpels of de boordstenen; c. het plaatsen van de één of meerdere dorpels of boordstenen voorzien van de één of meerdere opzetprofielen; met als kenmerk dat bij het plaatsen van de één of meerdere opzetprofielen op de één of meerdere dorpels of boordstenen, de één of meerdere opzetprofielen minstens gedeeltelijk de één of meerdere dorpels of boordstenen klemmend omhelzen, waarbij de één of meerdere opzetprofielen de één of meerdere dorpels of boordstenen minstens gedeeltelijk klemmend omhelzen aan een onderzijde en aan een bovenzijde van één of meerdere dorpels of boordstenen.
  12. 12. Werkwijze voor het plaatsen van één of meerdere opzetprofielen voor het beschermen van dorpels of boordstenen volgens voorgaande conclusie 10, of werkwijze voor het plaatsen van beschermde dorpels en/of boordstenen volgens voorgaande conclusie 11, met als kenmerk dat de één of meerdere opzetprofielen, opzetprofielen zijn volgens één van de voorgaande conclusies 1 tot en met 9.
  13. 13. Kit van beschermde dorpels en/of boordstenen, omvattende één of meerdere opzetprofielen volgens één van de voorgaande conclusies 1 tot en met 9, één of meerdere dorpels en/of boordstenen geschikt om klemmend omhelsd te worden door de één of meerdere opzetprofielen
  14. 14. Kit volgens de voorgaande conclusie 13, omvattende bevestigingsproduct of kleefmiddel voor het vastmaken van de één of meerdere opzetprofielen aan de één of meerdere dorpels en/of boordstenen.
BE2016/5008A 2016-01-08 2016-01-08 Opzet(neus)profielen voor betondorpels en betonblokken BE1023330B1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2016/5008A BE1023330B1 (nl) 2016-01-08 2016-01-08 Opzet(neus)profielen voor betondorpels en betonblokken

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2016/5008A BE1023330B1 (nl) 2016-01-08 2016-01-08 Opzet(neus)profielen voor betondorpels en betonblokken

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1023330B1 true BE1023330B1 (nl) 2017-02-07

Family

ID=55456503

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2016/5008A BE1023330B1 (nl) 2016-01-08 2016-01-08 Opzet(neus)profielen voor betondorpels en betonblokken

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1023330B1 (nl)

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6216395B1 (en) * 1999-02-08 2001-04-17 Donald R. Kelly Threshold protective cover
GB2446861A (en) * 2007-02-20 2008-08-27 Steven John Graham Apparatus and method for protecting a kerb from damage
GB2519168A (en) * 2013-10-11 2015-04-15 Plas Guard Ltd A kerb arrangement

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6216395B1 (en) * 1999-02-08 2001-04-17 Donald R. Kelly Threshold protective cover
GB2446861A (en) * 2007-02-20 2008-08-27 Steven John Graham Apparatus and method for protecting a kerb from damage
GB2519168A (en) * 2013-10-11 2015-04-15 Plas Guard Ltd A kerb arrangement

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP3143206B1 (en) Arris protection joint
AU2012307124B2 (en) Movement joint
AU2014201090A1 (en) A prefabricated movement joint system for concrete floors
BE1023330B1 (nl) Opzet(neus)profielen voor betondorpels en betonblokken
KR100647223B1 (ko) 복공판
NL1031929C2 (nl) Werkwijze voor het verbeteren van een stalen brug, alsmede aldus verbeterde stalen brug.
KR100608992B1 (ko) 복공판
BE1003449A3 (nl) Werkwijze voor het wapenen van een bovenlaag van een terrein, alsmede daarbij toegepaste wapeningsmat.
WO2015121538A1 (en) A prefabricated movement joint system for concrete floors
NL2003626C2 (nl) Werkwijze voor het verbeteren van een stalen brug, alsmede aldus verbeterde stalen brug.
NL2019588B1 (nl) Blokvormige straatsteen
NL1033956C2 (nl) Werkwijze voor het aanbrengen/verwijderen van een voeg in een uitsparing tussen delen van een wegdek en een inrichting voor het daarbij afdekken.
NL2000794C2 (nl) Vloerelement.
KR101486487B1 (ko) 교각의 부식 방지가 가능한 교량
NL1031863C2 (nl) Elementsysteem voorzien van een flexibele verbinding.
BE1023329B1 (nl) Flexibele opbouwboord voor geocomposiet
NL2021447B1 (nl) Verbeterde funderingsbekisting
WO2017109808A1 (en) Device of aid to the support of road safety barriers
FR2714406A1 (fr) Elément-poutre préfabriqué pour la formation d'une barrière de sécurité pour voie de circulation routière et barrière obtenue.
NL1040138C2 (nl) Vandalismebestendig verkeersbord.
JP5813687B2 (ja) 保護枠、並びに、当該保護枠を備えた埋設構造物用上端取替部、及び埋設構造物
GB2405895A (en) Trench cover
NL1017896C1 (nl) Transportwapeningsinrichting voor industrieel geprefabriceerde wandelementen.
BE1022001B1 (nl) Systeem voor het bevestigen en vasthouden van spoorstaven voor een ingebed spoor
KR200244679Y1 (ko) 도로 우수배수로 상판