NL1031929C2 - Werkwijze voor het verbeteren van een stalen brug, alsmede aldus verbeterde stalen brug. - Google Patents

Werkwijze voor het verbeteren van een stalen brug, alsmede aldus verbeterde stalen brug. Download PDF

Info

Publication number
NL1031929C2
NL1031929C2 NL1031929A NL1031929A NL1031929C2 NL 1031929 C2 NL1031929 C2 NL 1031929C2 NL 1031929 A NL1031929 A NL 1031929A NL 1031929 A NL1031929 A NL 1031929A NL 1031929 C2 NL1031929 C2 NL 1031929C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
bridge
concrete
cover plate
deck
steel cover
Prior art date
Application number
NL1031929A
Other languages
English (en)
Inventor
Gerrit Gijsbertus Van Bochove
Original Assignee
Heijmans Infrastructuur & Mili
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Heijmans Infrastructuur & Mili filed Critical Heijmans Infrastructuur & Mili
Priority to NL1031929A priority Critical patent/NL1031929C2/nl
Priority to EP07109319A priority patent/EP1865109A3/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1031929C2 publication Critical patent/NL1031929C2/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01DCONSTRUCTION OF BRIDGES, ELEVATED ROADWAYS OR VIADUCTS; ASSEMBLY OF BRIDGES
    • E01D19/00Structural or constructional details of bridges
    • E01D19/12Grating or flooring for bridges; Fastening railway sleepers or tracks to bridges
    • E01D19/125Grating or flooring for bridges
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01DCONSTRUCTION OF BRIDGES, ELEVATED ROADWAYS OR VIADUCTS; ASSEMBLY OF BRIDGES
    • E01D22/00Methods or apparatus for repairing or strengthening existing bridges ; Methods or apparatus for dismantling bridges
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01DCONSTRUCTION OF BRIDGES, ELEVATED ROADWAYS OR VIADUCTS; ASSEMBLY OF BRIDGES
    • E01D2101/00Material constitution of bridges
    • E01D2101/20Concrete, stone or stone-like material
    • E01D2101/24Concrete
    • E01D2101/26Concrete reinforced
    • E01D2101/268Composite concrete-metal

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Bridges Or Land Bridges (AREA)
  • Road Paving Structures (AREA)

Description

Werkwijze voor het verbeteren van een stalen brue. alsmede aldus verbeterde stalen brug.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het verbeteren van een 5 stalen brug. Een dergelijke stalen brug bezit een stalen draagconstructie, bijvoorbeeld een tweetal stalen bogen die onderling zijn verbonden door dwarsverbindingen, alsmede een stalen brugdekconstructie voorzien van randbalken die door middel van trekstangen aan de bogen zijn opgehangen. Tussen de randbalken bevindt zich een, orthotrope plaatconstructie met een stalen dekplaat die aan de onderzijde is verstijfd 10 met verstijvers. Deze verstijvers, gewoonlijk uitgevoerd in de vorm van omgekeerde T-profielen, zijn aan de onderzijde van de dekplaat gelast. Op regelmatige afstanden in de lengterichting van de brug zijn aan de onderzijde van de dekplaat dwarsliggers gelast, die de belastingen moeten overbrengen op de randbalken. De verstijvers strekken zich telkens uit tussen twee dwarsliggers.
15 De stalen dekplaat is aan de bovenzijde bekleed met een laag asfalt die het eigenlijke rijoppervlak voor het verkeer vormt. Een dergelijke laag asfalt is onontbeerlijk omdat het staalmateriaal van de dekplaat niet de gewenste eigenschappen met betrekking tot het rijoppervlak kan verschaffen, zoals een aanvaardbare stroefheid en vlakheid. De laag asfalt, die op bekende wijze bestaat uit een mengsel van bitumen 20 en vulmaterialen zoals in het bijzonder steenslag, bezit dergelijke gewenste eigenschappen wel.
In gebruik wordt de brugdekconstructie blootgesteld aan de belastingen van het rijverkeer. In het bijzonder is het gedrag van de stalen dekplaat daarbij van belang.
Deze stalen dekplaat waarvoor in het verleden een dikte van rond 10 mm werd 25 gekozen, moet niet alleen voldoende sterk zijn om het verkeer te dragen, maar moet ook voldoende stijf zijn. Zoals bekend bezit staal een hoge sterkte, die gepaard gaat met een vrij grote flexibiliteit. In verband met de toegenomen verkeersbelasting blijkt nu echter dat een stalen dekplaat met een dergelijke dikte zowel aan sterkte als aan stijfheid te wensen overlaat. De relatief grote flexibiliteit van de stalen dekplaat leidt 30 ertoe dat die delen van de stalen dekplaat die zich bevinden tussen twee verstijvers, onder invloed van de wielbelasting enigszins naar beneden gedrukt worden. Als gevolg daarvan worden de delen van de stalen dekplaat die zich over de verstijvers uitstrekken, in omgekeerde richting gebogen, waarbij de bovenzijde van de dekplaat 1 0 3 1 929'· 2 rekverschijnselen vertoont. Een zelfde effect doet zich voor ter hoogte van de dwarsliggers.
Daarbij moet bedacht worden dat de betreffende rekverschijnselen zich voortdurend voordoen onder invloed van het continue wegverkeer. Als gevolg daarvan 5 blijken vermoeiingsscheuren op te treden in de staalconstructie. Een verder probleem dat zich voordoet als gevolg van deze rekverschijnselen is dat in de laag asfalt die de stalen dekplaat bedekt, eveneens scheuren optreden. Deze scheuren zijn zeer nadelig, aangezien daardoor stukken uit het asfaltlaag kunnen breken en ook water en pekel tot de stalen dekplaat kunnen doordringen en deze kunnen aantasten.
10 In het Amerikaanse octrooischrift 4.691.399 is voorgesteld om een stalen brug te verbeteren door de hoofd-draagconstructie daarvan te voorzien van extra steunbogen, zodanig dat de totale sterkte en stijfheid van de brug vergroot worden. Bij een dergelijke benadering treedt echter geen verbetering op van de toestand van de stalen dekplaat en de zich daarop bevindende asfaltlaag. Een dergelijke toevoeging van extra 15 steunbogen biedt daarom geen oplossing van de hierboven geschetste problemen.
Zoals hiervoor besproken, heeft de stalen dekplaat een onvoldoende sterkte en stijfheid om de verkeersblastingen te weerstaan. Er is daarom voorgesteld om een sterke, stijve laag op de stalen dekplaat aan te brengen. Deze aanvullende laag zou moeten bestaan uit hogesterktebeton, dat bij een beperkte dikte van bijvoorbeeld 6 cm, 20 kan zorgdragen voor het spreiden van de geconcentreerde wielbelastingen over een groter oppervlak.
In dat verband is reeds voorgesteld om op de stalen dekplaat in situ hogesterktebeton te storten. Het storten van een dergelijke laag hogesterktebeton moet geschieden onder bepaalde omstandigheden, hetgeen betekent dat daartoe een 25 afdekking, zoals een tent, over het te behandelen wegdek moet worden geplaatst. In de praktijk blijkt het echter niet eenvoudig te zijn om een dergelijk hogesterktebeton op de juiste wijze aan te brengen. Niet alleen moet in een dergelijke laag beton ook een wapening, soms uit meerdere wapeningsnetten op elkaar, worden opgenomen, ook blijkt het minder eenvoudig te zijn om de laag vlak af te strijken. Een verder probleem 30 kan optreden indien het storten van het beton plaatsvindt op een helft van een brug, terwijl de andere helft van de brug in gebruik is. Vaak is een dergelijke gang van zaken noodzakelijk, omdat het gezien de verkeersdrukte niet acceptabel is de brug volledig af te sluiten. Het verkeer op de nog in gebruik zijnde brughelft veroorzaakt echter 3 trillingen in het vers gestorte beton op de andere brughelft, waardoor het beton niet goed kan verharden en daarin fijne scheurtjes ontstaan. Tenslotte blijkt ook dat het moeilijk is de vereiste stroefheid van een aldus verkregen oppervlak te verzekeren. Het verkrijgen van de gewenste ruwheid moet namelijk verkregen worden door het 5 oppervlak van het beton mechanisch te bewerken, bijvoorbeeld met hogedruk waterstralen, waardoor een eventueel scheurpatroon nog wordt versterkt.
Het doel van de uitvinding is daarom een werkwijze voor het verbeteren van een stalen brug te verschaffen, waarbij beton wordt toegepast doch waarbij de hiervoor genoemde problemen kunnen worden vermeden. Dat doel wordt bereikt door middel 10 van een werkwijze voor het verbeteren van een brug voorzien van een brugdekconstructie die een stalen dekplaat omvat alsmede aan de onderzijde van de stalen dekplaat bevestigde verstijvers, omvattende de stap van het bedekken van de bovenzijde van de stalen dekplaat met een vooraf vervaardigd betondek.
Door middel van het vooraf vervaardigde betondek worden verscheidene 15 voordelen verkregen. Een eerste voordeel is dat het betondek onder de juiste, geregelde omstandigheden kan worden vervaardigd en kan uitharden, zodanig dat de gewenste hoge kwaliteit daarvan verzekerd is. Verder voordeel is dat een dergelijk betondek als een lastverdeler fungeert. Het betondek hoeft niet zozeer star verbonden te zijn met het stalen brugdek zelf, doch dient er slechts voor te zorgen dat geconcentreerde 20 belastingen, in het bijzonder wielbelastingen van vrachtwagens, verdeeld worden over een groter gebied van de stalen dekplaat. De verdeling moet in ieder geval plaatsvinden over meerdere velden van de dekplaat die bepaald zijn tussen de verstijvers en de dwarsliggers, zodanig dat in de stalen dekplaat lokaal geen doorbuigingen of microvervormingen kunnen optreden.
25 Daarbij moet bedacht worden dat het betondek weliswaar dergelijke microvervormingen van de stalen dekplaat moet kunnen tegengaan, doch de macrovervormingen van de brug in zijn geheel niet moet beïnvloeden. De stalen draagconstructie van de brug zelf vertoont eveneens een zekere flexibiliteit, doch deze heeft geen nadelige gevolgen met betrekking tot de vermoeiing van de brug en moet 30 dus gehandhaafd kunnen blijven. In dat verband wordt derhalve de voorkeur gegeven aan een betondek dat bestaat uit een aantal achter elkaar geplaatste betonelementen. Deze betonelementen moeten een voldoend grote breedte bezitten om de belasting die door twee zich naast elkaar bevindende wielen van een vrachtwagen te verspreiden 4 over de stalen dekplaat. In dat verband kunnen de betonelementen een afmeting hebben in de langsrichting van de brug die kleiner is dan hun afmeting in de dwarsrichting van de brug.
De werkwijze volgens de uitvinding omvat, in een voorkeursuitvoeringsvorm, 5 derhalve de stappen van: -het verschaffen van een hoeveelheid betonelementen, -het plaatsen van een reeks betonelementen achter elkaar op de stalen dekplaat.
Door het onderling afdichten van de betonelementen en het hechten daarvan aan de brugdekconstructie, kan worden verzekerd dat de stalen dekplaat goed beschermd is 10 tegen de invloeden van water, dooizout en dergelijke.
De betonelementen kunnen op verschillende manieren op de stalen dekplaat worden aangebracht. Volgens een eerste mogelijkheid kunnen zij stuk voor stuk worden aangebracht, en ten opzichte van elkaar worden afgedicht. De voorkeur gaat echter uit naar een meer efficiënte wijze van aanbrengen van de betonelementen. De 15 werkwijze volgens de uitvinding kan in dat verband in het bijzonder de stappen omvatten van: -het aan elkaar verbinden van een aantal betonelementen tot een deelreeks, -het plaatsen van een aantal deelreeksen achter elkaar op de stalen dekplaat.
Eventueel kan de werkwijze de stap omvatten van: 20 -het onderling ten opzichte van elkaar afdichten van naburige betonelementen.
De deelreeksen kunnen door middel van mobiele hefinrichtingen op de gewenste plaats op de stalen dekplaat worden aangebrachtTeneinde het hanteren van een dergelijke deelreeks te vergemakkelijken, kunnen de betonelementen daarvan aan elkaar worden verbonden door een zich over de bovenzijde van de betonelementen 25 uitstrekken de strip. Elk betonelementen is aan één en aan bij voorkeur twee van dergelijke zich naast elkaar uitstrekkende strippen bevestigd.
Na het plaatsen van de deelreeksen, kunnen deze aan elkaar worden verbonden en kan de vullaag worden aangebracht. De deelreeksen kunnen onderling aan elkaar worden verbonden door koppelstukken of een andere hulpconstructie. In dat verband is 30 het wenselijk om de betonelementen eerst in de juiste stand te brengen ten opzichte van de stalen dekplaat. Daarbij moet rekening gehouden worden met het gewenste verloop van het rijoppervlak, maar ook met eventuele lokale afwijkingen in de positie van de stalen dekplaat. Om die reden omvat de werkwijze volgens de uitvinding de stap van 5 het in hoogterichting ten opzichte van het stalen brugdek stellen van het betondek. Daarbij spelen de strips als tijdelijke hulpconstructie door middel waarvan de betonelementen onderling zijn verbonden, een belangrijke rol. Deze strips moeten een zekere stijfheid bezitten, zodanig dat zij vervormd kunnen worden volgens een 5 gelijkmatige, vloeiende lijn. Zij mogen derhalve niet te stijf zijn, want dan zouden de reeksen de normale kromming in langsrichting van de rijbaan op de brugdekconstructie niet goed kunnen volgen. Anderzijds mogen deze strips niet te flexibel zijn, omdat dan lokaal verdiepingen en verhogingen zouden kunnen ontstaan die afbreuk zouden doen aan de kwaliteit (vlakheid) van de rijbaan.
10 De voordelen van de strips komen het best tot hun recht indien de bovenzijden van de betonelementen tegen de strips zijn aangetrokken. Daarbij kunnen de aan elkaar grenzende randen van de betonelementen zich op een zelfde niveau bevinden, waardoor een zeer gelijkmatig wegdekoppervlak kan worden gevormd. Tevens worden de eventuele dikteverschillen in de betonelementen hiermee opgevangen. Een verder 15 voordeel van de toepassing van dergelijke strippen is dat daardoor een nauwkeurig bepaalde onderlinge afstand kan worden gehandhaafd tussen de betonelementen. Als gevolg daarvan kan de onderlinge afstand relatief klein zijn, omdat dan ook bij warmte-uitzettingen, doorbuigingen en dergelijke steeds een zekere onderlinge afstand kan worden gehandhaafd. Daardoor kan ook worden verhinderd dat de afdichtingen tussen 20 de betonelementen, zoals rubber strips, te hoog zouden worden belast of te veel ruimte zouden hebben waardoor de afdichting verloren zou gaan.
Vervolgens wordt de open ruimte tussen de bovenzijde van het stalen brugdek en de onderzijde van het betondek bij voorkeur gevuld met een vloeibaar vul- en hechtmiddel dat kan uitharden of stollen, zoals bijvoorbeeld polyurethaan. De 25 elasticiteitsmodulus van dit vulmiddel in verharde of gestolde toestand is relatief laag ten opzichte van de elasticiteitsmodulus van beton of staal, zodanig dat deze vullaag een zekere zetting (doorbuiging) van de stalen brugdekconstructie (in zijn geheel) toelaat, terwijl de onderlinge hechting echter voldoende is om de verkeersbelastingen te weerstaan. Na het uitharden/stollen van vulmiddel kunnen de strips worden verwijderd. 30 Bij voorkeur bestaan de betonelementen zelf uit zelfVerdichtend, hogesterktebeton.Verder kunnen de betonelementen zijn gewapend met vezels. Dergelijke betonelementen kunnen een beperkte dikte bezitten, en niettemin de vereiste sterkte en stijfheid bieden.
6
De uitvinding betreft tevens een brug voorzien van een brugdekconstructie die een stalen dekplaat omvat alsmede aan de onderzijde van de stalen dekplaat bevestigde verstijvers. Een dergelijke brug bezit de hiervoor geschetste problemen; teneinde die te ondervangen bevindt zich op de bovenzijde van de stalen dekplaat een vooraf 5 vervaardigd betondek. In een voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding omvat het betondek een reeks met het brugdek verbonden betonelementen. Eventueel kunnen zij onderling zijn afgedicht.
Deze betonelementen hebben een afmeting, gezien in de langsrichting van de brug, die kleiner is dan hun afmeting in de dwarsrichting van de brug. In verband met 10 het in de juiste positie stellen is bij voorkeur elk betonelement voorzien van een stelorgaan voor het instellen van de hoogte van het betonelement ten opzichte van de stalen dekplaat. In het bijzonder kunnen deze stelorganen zich aan de beide einden van elk betonelement bevinden. De ruimte tussen elk betonelement en de stalen dekplaat is opgevuld door een vul(-hecht)middel, zoals een polyurethaan. Het oppervlak van het 15 betondek en van de betonelementen dat de rijbaan vormt is geruwd ter verschaffing van de gewenste rijeigenschappen.
Vervolgens zal de uitvinding nader worden toegelicht aan de hand van een in de figuren weergegeven uitvoeringsvoorbeeld.
Figuur 1 toont een betonelement volgens de uitvinding.
20 Figuur 2 toont een samenstel van een stalen brugdek met een reeks betonelementen.
Figuur 3 toont een deelreeks uit betonelementen.
Figuur 4 toont een doorsnede ter plaatse van de ondersteuning van de betonelementen op het stalen brugdek.
25 Figuur 5 toont een stalen brug, met een brugdek volgens de uitvinding.
Figuur 6 toont de onderzijde van een stalen brug.
Figuur 7 toont een doorsnede door de brugdekconstructie van de brug volgens Figuur 5.
In Figuur 1 is een betonelement 1 weergegeven, dat een bovenoppervlak 2 en een 30 onderoppervlak 3 bezit. Het bovenoppervlak 2 bezit een ruwheidspatroon 4, zodanig dat het betonelement 1 de gewenste stroefheid in verband met rijverkeer heeft. Elk betonelement 1 bezit een centraal geplaatst gat 12, door middel van welk gat 12, zoals later zal worden toegelicht, een vulmiddel onder het betonelement 1 kan worden 7 aangebracht. Verder bezit elk betonelement 1 een viertal bevestigingsgaten 13, die eveneens later zullen worden toegelicht, alsmede een tweetal stelgaten 14 voor het toepassen van stelmiddelen.
In het principeschema van Figuur 2 is weergegeven dat twee reeksen 5, 6 van 5 dergelijke betonelementen 1 naast elkaar worden aangebracht op een stalen dekplaat 7. Elke reeks 5, 6 kan tenminste de breedte van een rijstrook hebben, zodanig dat de wielbelasting van een vrachtwagen over een groot gebied van de stalen dekplaat 7 kan worden verspreid. In verband met het aansluiten van de reeksen 5, 6 op de kanten 8 van de stalen dekplaat 7, is als vulling een gietasfalt 9 toegepast.
10 Teneinde de betonelementen 1 op een efficiënte manier te kunnen plaatsen, kunnen zij worden samengevoegd tot het deelreeksen 10 zoals weergegeven in figuur 3. Dergelijke deelreeksen 10 uit betonelementen 1 worden bijeengehouden door de strippen 11. Deze strippen 11 bezitten op hun beurt openingen 15, waarin bevestigingsmiddelen 16 zijn gestoken die zijn opgenomen in de bevestigingsgaten 13 15 (zie figuur 1 en 4) van de betonelementen 1. Verder bezitten de strippen 11 stelopeningen 17, die zijn uitgelijnd ten opzichte van de stelgaten 14 in de betonelementen 1.
Onder verwijzing naar figuur 4 is te zien dat de stelelementen, die zijn opgenomen in de stelgaten 14 van de betonelementen 1, een vast met de 20 betonelementen 1 verbonden moer 18 omvatten, alsmede een daarin verdraaibare bout 19. De kop 28 van de bout 19 is bereikbaar via het stelgat 14 en de stelopening 17, zodanig dat de betonelementen 1 aan elk van hun dwarseinden op de gewenste hoogte brengbaar zijn ten opzichte van de stalen dekplaat 7. Tevens is in de doorsnede van Figuur 4 te zien dat de betonelementen 1 ten opzichte van elkaar zijn afgedicht door 25 middel van een samengedrukte rubber strip 20, en aan de strippen 11 zijn bevestigd door bouten 16 die zijn geschroefd in moeren 27 die zijn ingegoten in het bovenoppervlak van de betonelementen 1..
In het aanzicht in perspectief van Figuur 5 is een stalen brug in zijn geheel weergegeven, met de gebruikelijke bogen 29, trekstangen 22 waaraan de 30 brugdekconstructie is opgehangen, alsmede de dwarsverbindingen 23 tussen de bogen 29. Op het (hier niet zichtbare) stalen brugdek zijn de elementen 1 zichtbaar, opgenomen tussen de kanten 8.
8
Het onderaanzicht van Figuur 6 toont de onderzijde van de stalen dekplaat 7, met de gebruikelijke en langsverstijvers 24 en dwarsliggers 25. De dwarsliggers 25 zijn bevestigd aan de randbalken 28, waaraan de trekstangen 22 van de bogen 21 zijn verbonden. In de dwarsdoorsneden van Figuren 4 en 7 is tevens te zien dat zich tussen 5 de elementen 1 en de stalen dekplaat 7 een vulling 21 uit polyurethaan bevindt, die is ingebracht via de gaten 12. Dit inbrengen van polyurethaan geschiedt nadat de deelreeksen 10 in de juiste positie zijn gebracht ten opzichte van de dekplaat 7 door middel van de bouten 19. De openingen 14, waarin zich de bouten 19 bevinden, worden daarna zijn gevuld met een stop 26, teneinde het wegdek geheel te sluiten.
1031929

Claims (29)

1. Werkwijze voor het verbeteren van een brug voorzien van een brugdekconstructie die een stalen dekplaat (7) omvat alsmede aan de onderzijde van de 5 stalen dekplaat (7) bevestigde verstijvers (24), omvattende de stap van: -het bedekken van de bovenzijde van de stalen dekplaat (7) met een vooraf vervaardigd betondek (1).
2. Werkwijze volgens conclusie 1, omvattende de stap van: 10 -het in hoogterichting ten opzichte van het stalen brugdek (7) stellen van het betondek (1).
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, omvattende de stap van: -het vullen van een open ruimte tussen de bovenzijde van het stalen brugdek (7) 15 en de onderzijde van het betondek (1) met een vulmiddel (21).
4. Werkwijze volgens conclusie 3, omvattende het toepassen van polyurethaan als vulmiddel (21).
5. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, omvattende de stappen van: -het verschaffen van een hoeveelheid vooraf vervaardigde betonelementen (1), -het plaatsen van een reeks betonelementen (1) achter elkaar op de stalen dekplaat (7). 25
6. Werkwijze volgens conclusie 5, omvattende de stap van: -het onderling ten opzichte van elkaar afdichten van naburige betonelementen (1).
7. Werkwijze volgens conclusie 5 of 6, omvattende de stappen van: 30 -het aan elkaar verbinden van een aantal betonelementen (1) tot een deelreeks (10), -het plaatsen van een aantal deelreeksen (10) achter elkaar op de stalen dekplaat (7). 1 03 1 929
8. Werkwijze volgens conclusie 7, omvattende de stap van: -het aan elkaar verbinden van een aantal betonelementen (1) tot een deelreeks (10) door middel van tenminste een zich over de bovenzijde van de betonelementen (1) 5 zich uitstrekkende strip (11).
9. Werkwijze volgens conclusie 3 en 8, omvattende de stap van: -het verwijderen van elke strip (11) na het plaatsen van de deelreeks (10) en het verharden of stollen van het vulmiddel (21).
10. Werkwijze volgens conclusie 7, 8 of 9, omvattende de stap van het onderling verbinden van de deelreeksen (10).
11. Werkwijze volgens een der conclusies 5 al -10, omvattende het toepassen van 15 betonelementen (1) waarvan de afmeting die dwars is gericht op de langsrichting van de brug groter is dan de afmeting die in de langsrichting van de brug is gericht.
12. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, omvattende het toepassen van betonelementen (1) uit zelfVerdichtend, hogesterktebeton. 20
13. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, omvattende het toepassen van betonelementen (1) die met vezels zijn gewapend.
14. Brug voorzien van een brugdekconstructie die een stalen dekplaat (7) omvat 25 alsmede aan de onderzijde van de stalen dekplaat (7) bevestigde langsverstijvers (24), met het kenmerk dat zich op de bovenzijde van de stalen dekplaat (7) een vooraf vervaardigd betondek bevindt (1).
15. Brug volgens conclusie 14, waarbij het betondek (1) een reeks onderling 30 verbonden, vooraf vervaardigde betonelementen (1) omvat.
16. Brug volgens conclusie 15, waarbij tenminste een gedeelte van de betonelementen (1) onderling is verbonden door tenminste een zich in langsrichting van de brugdek uitstrekkende strip (11).
17. Brug volgens conclusie 15 of 16, waarbij de betonelementen (1) onderling zijn afgedicht en waterdicht verbonden met het brugdek.
18. Brug volgens een der conclusies 15-16, waarbij de betonelementen (1) een afmeting, gezien in de langsrichting van de brug, hebben, die kleiner is dan een 10 afmeting in de dwarsrichting van de brug.
19. Brug volgens een der conclusies 15-18, waarbij elk betonelement (1) is voorzien van een stelorgaan (19) voor het instellen van de hoogte van het betonelement (1) ten opzichte van de stalen dekplaat (7). 15
20. Brug volgens een der conclusies 15-19,waarbij elk betonelement (1) aan de einden daarvan, gezien in de dwarsrichting van de brug, telkens is voorzien van een stelorgaan (19) voor het instellen van de hoogte van het betonelement (1) ten opzichte van de stalen dekplaat (7) . 20
21. Brug volgens conclusie 19 of 20 wanneer afhankelijk van conclusie 16, waarbij de stelorganen (19) elk een in een stelgat (14) voorziene moer (18) omvatten, alsmede een in de moer geschroefde bout (19) waarvan het onderste eind is afgesteund op de stalen dekplaat 7. 25
22. Brug volgens een der conclusies 15-21, waarbij de ruimte tussen elk betonelement (1) en de stalen dekplaat (7) is opgevuld met een vulmiddel (21) zoals polyurethaan.
23. Brug volgens een der conclusies 14-22, waarbij het oppervlak (4) van het betondek (1) geruwd is.
24. Brug volgens een der conclusies 14- 23, waarbij stalen dwarsliggers (25) zijn voorzien aan de onderzijde van de stalen dekplaat (7).
25. Brug volgens een der conclusies 14-24, omvattende een brugdekconstructie 5 met randbalken (28), waarbij stalen bogen (21) zijn voorzien waaraan de randbalken (28) zijn opgehangen, en waarbij stalen dekplaat (7) zich uitstrekt tussen de randbalken (28).
26. Betonelement (1) voor een brug volgens een der conclusies 15-22. 10
27. Betonelement volgens conclusie 26, waarbij ten minste drie stelgaten (14) zijn voorzien, in welke stelgaten (14) tenminste een deel (28) van een stelmiddel (18, 19. is voorzien.
28. Deelreeks (10) voor gebruik bij de werkwijze volgens een der conclusies 7- 10, omvattende ten minste twee betonelementen (1), alsmede een bevestigingsmiddel (11) door middel waarvan de betonelementen aan elkaar zijn verbonden.
29. Deelreeks (10) volgens conclusie 28, waarbij het bevestigingsmiddel ten 20 minste een strip (11) omvat die zich over de bovenzijde van de betonelementen (1) uitstrekt. 1 03 1 929
NL1031929A 2006-05-31 2006-05-31 Werkwijze voor het verbeteren van een stalen brug, alsmede aldus verbeterde stalen brug. NL1031929C2 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1031929A NL1031929C2 (nl) 2006-05-31 2006-05-31 Werkwijze voor het verbeteren van een stalen brug, alsmede aldus verbeterde stalen brug.
EP07109319A EP1865109A3 (en) 2006-05-31 2007-05-31 Method for improving a steel bridge, as well as a steel bridge improved in this manner

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1031929A NL1031929C2 (nl) 2006-05-31 2006-05-31 Werkwijze voor het verbeteren van een stalen brug, alsmede aldus verbeterde stalen brug.
NL1031929 2006-05-31

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1031929C2 true NL1031929C2 (nl) 2007-12-03

Family

ID=37697985

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1031929A NL1031929C2 (nl) 2006-05-31 2006-05-31 Werkwijze voor het verbeteren van een stalen brug, alsmede aldus verbeterde stalen brug.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1031929C2 (nl)

Cited By (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2011037470A2 (en) 2009-09-28 2011-03-31 Roland Angenent Holding B.V. Methods, cover plate and reinforced bridge
NL2003626C2 (nl) * 2009-10-12 2011-04-13 Heijmans Beton En Waterbouw B V Werkwijze voor het verbeteren van een stalen brug, alsmede aldus verbeterde stalen brug.
CN104562888A (zh) * 2015-01-20 2015-04-29 武汉理工大学 一种桥面铺装方法
CN110409244A (zh) * 2019-08-23 2019-11-05 中国建筑第七工程局有限公司 一种复合承载预制路面板及预制路面施工方法

Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE533392A (fr) * 1954-11-17 1954-12-15 Daniel V Pont metallique
US5771518A (en) * 1989-06-16 1998-06-30 Roberts; Michael Lee Precast concrete bridge structure and associated rapid assembly methods

Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE533392A (fr) * 1954-11-17 1954-12-15 Daniel V Pont metallique
US5771518A (en) * 1989-06-16 1998-06-30 Roberts; Michael Lee Precast concrete bridge structure and associated rapid assembly methods

Cited By (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2011037470A2 (en) 2009-09-28 2011-03-31 Roland Angenent Holding B.V. Methods, cover plate and reinforced bridge
NL1037327C2 (nl) * 2009-09-28 2011-04-04 Roland Angenent Holding B V Werkwijzen, dekplaat en versterkte brug.
WO2011037470A3 (en) * 2009-09-28 2012-05-31 Roland Angenent Holding B.V. Prefabricated deck plate, reinforced bridge with such deck plate and corresponding method
NL2003626C2 (nl) * 2009-10-12 2011-04-13 Heijmans Beton En Waterbouw B V Werkwijze voor het verbeteren van een stalen brug, alsmede aldus verbeterde stalen brug.
CN104562888A (zh) * 2015-01-20 2015-04-29 武汉理工大学 一种桥面铺装方法
CN104562888B (zh) * 2015-01-20 2016-09-14 武汉理工大学 一种桥面铺装方法
CN110409244A (zh) * 2019-08-23 2019-11-05 中国建筑第七工程局有限公司 一种复合承载预制路面板及预制路面施工方法

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU2011351482B2 (en) Method for producing a slab trackway
AU2012307124B2 (en) Movement joint
NL1031929C2 (nl) Werkwijze voor het verbeteren van een stalen brug, alsmede aldus verbeterde stalen brug.
JP2019090221A (ja) 合成桁の撤去方法
US5924630A (en) Precast reinforced concrete railway crossing slab
NL2003626C2 (nl) Werkwijze voor het verbeteren van een stalen brug, alsmede aldus verbeterde stalen brug.
EP1865109A2 (en) Method for improving a steel bridge, as well as a steel bridge improved in this manner
DE102007046249B4 (de) Gleiskörper mit geklebten Trögen
US4271555A (en) Reinforced concrete bridge decking and method of making same
US20080145144A1 (en) Precast Curb System and Method of Installation thereof
JPH0959929A (ja) 鉄筋コンクリート床版上面の補修・補強工法
US6520714B1 (en) Transition surface for roadway
JP3566704B2 (ja) 既設鉄道橋の補強構造
JP6673132B2 (ja) 舗装付き鋼床版ユニットおよび床版構造
NL2002901C2 (nl) Systeem van ten minste twee, vlakke, geprefabriceerde betonelementen.
US10920382B2 (en) Bridge decking and installation
NL1033956C2 (nl) Werkwijze voor het aanbrengen/verwijderen van een voeg in een uitsparing tussen delen van een wegdek en een inrichting voor het daarbij afdekken.
DE2222429A1 (de) Strassenfugendichtung und Enddammanordnung
KR100214431B1 (ko) 교량의 조인트 시공구조 및 그 시공방법
JPS6020642Y2 (ja) 道路継目伸縮装置
Oliva et al. Design and construction of a reinforcement free concrete bridge deck on precast bulb tee girders
DK2800833T3 (en) fixed carriageway
NL1031606C2 (nl) Voegconstructie.
NL1031863C2 (nl) Elementsysteem voorzien van een flexibele verbinding.
NL1013679C2 (nl) Brugverbreding.

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
HC Change of name(s) of proprietor(s)

Owner name: HEIJMANS INFRASTRUCTUUR B.V.; NL

Free format text: DETAILS ASSIGNMENT: VERANDERING VAN EIGENAAR(S), VERANDERING VAN NAAM VAN DE EIGENAAR(S); FORMER OWNER NAME: HEIJMANS INFRASTRUCTUUR & MILIEU B.V.

Effective date: 20160509

RC Pledge established

Free format text: DETAILS LICENCE OR PLEDGE: PANDRECHT, GEVESTIGD

Name of requester: ING BANK N.V.

Effective date: 20161114

MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20160601