BE1013174A3 - Werkwijze en aandrijfsysteem voor een machine. - Google Patents

Werkwijze en aandrijfsysteem voor een machine. Download PDF

Info

Publication number
BE1013174A3
BE1013174A3 BE9900806A BE9900806A BE1013174A3 BE 1013174 A3 BE1013174 A3 BE 1013174A3 BE 9900806 A BE9900806 A BE 9900806A BE 9900806 A BE9900806 A BE 9900806A BE 1013174 A3 BE1013174 A3 BE 1013174A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
machines
group
machine
drive motor
movement
Prior art date
Application number
BE9900806A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Picanol Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Picanol Nv filed Critical Picanol Nv
Priority to BE9900806A priority Critical patent/BE1013174A3/nl
Priority to CN00816931A priority patent/CN1409891A/zh
Priority to PCT/EP2000/012455 priority patent/WO2001043271A2/de
Priority to US10/148,214 priority patent/US6876162B2/en
Priority to EP00983267A priority patent/EP1236268A2/de
Application granted granted Critical
Publication of BE1013174A3 publication Critical patent/BE1013174A3/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02PCONTROL OR REGULATION OF ELECTRIC MOTORS, ELECTRIC GENERATORS OR DYNAMO-ELECTRIC CONVERTERS; CONTROLLING TRANSFORMERS, REACTORS OR CHOKE COILS
    • H02P6/00Arrangements for controlling synchronous motors or other dynamo-electric motors using electronic commutation dependent on the rotor position; Electronic commutators therefor
    • H02P6/10Arrangements for controlling torque ripple, e.g. providing reduced torque ripple
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02PCONTROL OR REGULATION OF ELECTRIC MOTORS, ELECTRIC GENERATORS OR DYNAMO-ELECTRIC CONVERTERS; CONTROLLING TRANSFORMERS, REACTORS OR CHOKE COILS
    • H02P5/00Arrangements specially adapted for regulating or controlling the speed or torque of two or more electric motors
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02PCONTROL OR REGULATION OF ELECTRIC MOTORS, ELECTRIC GENERATORS OR DYNAMO-ELECTRIC CONVERTERS; CONTROLLING TRANSFORMERS, REACTORS OR CHOKE COILS
    • H02P6/00Arrangements for controlling synchronous motors or other dynamo-electric motors using electronic commutation dependent on the rotor position; Electronic commutators therefor
    • H02P6/04Arrangements for controlling or regulating the speed or torque of more than one motor

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Control Of Multiple Motors (AREA)

Abstract

Werkwijze en aandrijfsysteem voor het aandrijven van een elektrische aandrijfmotor (8) van een machine (2,3,4) die deel uitmaakt van een groep machines (2,3,4) volgens een periodisch bewegingsverloop (12,13,14) zodat een bepaalde waarde voor een representatieve parameter voor de groep machines (2,3,4) beperkt wordt.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  Werkwijze en aandrijfsysteem voor een machine. 



  De uitvinding betreft een werkwijze en een aandrijfsysteem voor het aandrijven van een elektrische aandrijfmotor van een machine die deel uitmaakt van een groep machines die door minstens   een   elektrisch voedingssysteem worden gevoed, waarbij de aandrijfmotor volgens een periodisch bewegingsverloop wordt aangedreven. 



  Het is gekend dat weefmachines meerdere onderdelen bevatten die bewegen volgens een bepaald zich herhalend bewegingsverloop. Een dergelijk onderdeel is bijvoorbeeld de weeflade, die op bepaalde ogenblikken heen en weer wordt bewogen. Verder zijn dat de gaapvormingsmiddelen, die op bepaalde ogenblikken naar boven en naar onder worden bewogen. Bij grijperweefmachines behoren tot die onderdelen ook de grijper en zijn aandrijfelementen, die de grijper op bepaalde ogenblikken heen en weer in het weefvak bewegen. Wanneer meerdere dergelijke onderdelen met een zelfde aandrijfmotor aangedreven worden, beweegt de aandrijfmotor voor die onderdelen eveneens volgens een zich herhalend bewegingsverloop. Bij weefmachines wordt de periode van het zich herhalend of periodisch bewegingsverloop bepaald door het aantal weefcycli dat een weefpatroon bevat.

   Een weefpatroon betekent de wijze waarop kettingdraden en inslagdraden volgens een bepaald zich herhalend patroon worden verweven. 



  Het aandrijven van een aandrijfmotor van een weefmachine waarbij verschillende onderdelen een periodisch bewegingsverloop uitvoeren heeft 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 normalerwijze tot gevolg dat de energietoevoer door het voedingssysteem naar de aandrijfmotor tevens periodisch varieert. Het toevoeren van energie volgens een periodisch verloop is vereist om de ogenblikkelijke snelheid van de aandrijfmotor van een dergelijke weefmachine minder te   laten variëren. Dit   heeft voor gevolg dat de energietoevoer aan de aandrijfmotor van een weefmachine tevens tussen een minimale en een maximale waarde varieert. 



  Indien de aandrijfmotoren van een groep weefmachines door een bepaald voedingssysteem worden gevoed, heeft dit voor gevolg dat de energie die door het voedingssysteem wordt geleverd tevens varieert. Een voedingssysteem voor een groep weefmachines dient in staat te zijn de som van de maximale waarden voor de leveren energie aan elke aandrijfmotor van de groep te leveren. Hierdoor is een duur en een omvangrijk voedingssysteem vereist, dat bovendien door het leveren van een variabele energie met een slecht rendement en met hoge uitbatingkosten werkt. 



  Het is gekend uit DE 587. 124 de elektrische aandrijfmotor van elke weefmachine die hoort bij een groep weefmachines door een elektrisch voedingssysteem te voeden. Dit elektrisch voedingssysteem bevat bijvoorbeeld een frequentieomvormer. Door de frequentie aan de uitgang van de frequentieomvormer te wijzigen is het mogelijk het toerental van de aandrijfmotoren die horen bij de groep weefmachines te wijzigen, en zodoende ook de weefsnelheid van die groep weefmachines te wijzigen. 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 Het doel van de uitvinding is het aandrijven van de elektrische aandrijfmotoren van een groep machines te verbeteren. 



  Tot het doel van de uitvinding wordt de elektrische aandrijfmotor van een machine van de groep machines volgens een periodisch bewegingsverloop aangedreven dat aangepast is aan een periodisch bewegingsverloop van minstens   een   andere machine van de groep machines, zodat een bepaalde waarde voor een representatieve parameter voor de groep machines beperkt wordt. 



  Deze representatieve parameter is bijvoorbeeld de totale energietoevoer naar de elektrische aandrijfmotoren van de groep machines, het totaal geproduceerd geluid door de groep machines en/of de totaal geproduceerde trillingen door de groep machines. 



  Deze bepaalde waarde voor een representatieve parameter is bijvoorbeeld de maximale waarde en/of de variatie op de waarde voor de representatieve parameter. 



  De werkwijze volgens de uitvinding laat toe de maximale waarde en/of de variatie op de waarde voor een representatieve parameter te beperken door de verschillende machines volgens een onderling aangepast bewegingsverloop te sturen. Dit maakt het mogelijk een zogenaamde defasering van het bewegingsverloop van de verschillende machines te bekomen. 



  Bij voorkeur gebeurt dit sturen volgens een onderling aangepast bewegingsverloop door de energietoevoer naar de verschillende machines volgens een onderling aangepast verloop te sturen. Hierdoor kan tevens 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 
 EMI4.1 
 bekomen worden dat het verloop van de totale energietoevoer naar de verschillende machines minder varieert, waardoor tevens de elektrische verliezen in het minstens een voedingssysteem beperkt worden. Dit laatste impliceert tevens een verbetering van het rendement van het minstens een voedingssysteem. Dergelijke defasering van de bewegingsverlopen biedt tevens als bijzonder voordeel dat vermeden kan worden dat de trillingen en het geluid dat de verschillende machines produceren elkaar versterken, waardoor de trillingen en het geluid in de ruimte waar de groep machines is opgesteld beperkt kunnen blijven. 



  Volgens een voorkeurdragende uitvoeringsvorm wordt het bewegingsverloop van een elektrische aandrijfmotor van minstens een en bij voorkeur van elke machine van de groep machines gestuurd in functie van een periodisch bewegingsverloop van minstens een en bij voorkeur van alle andere machines van de groep machines. Dit is voordelig voor de voornoemde bepaalde waarde voor de representatieve parameter nog te beperken. 



  Volgens een voorkeurdragende uitvoeringsvorm wordt de aandrijfmotor met een periodisch bewegingsverloop gestuurd door het periodisch verloop van de energietoevoer naar de aandrijfmotor te sturen in functie van de hoekpositie van de machine. Het periodisch verloop van de energietoevoer wordt bijvoorbeeld gestuurd door de stuurparameters voor de aandrijfmotor periodisch te sturen. Dit is mogelijk daar de hoekpositie en de verandering van de hoekpositie van de machine het periodisch bewegingsverloop van de machine bepalen. 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 



  Volgens een voorkeurdragende uitvoeringsvorm wordt de periodische energietoevoer naar een aandrijfmotor van de groep machines gestuurd in functie van de hoekpositie van minstens   een   andere machine van de groep machines. Dit is een eenvoudige manier om de verschillende bewegingsverlopen onderling te defaseren. 



  Volgens een voorkeurdragende uitvoeringsvorm wordt een aandrijfmotor van elke machine van een groep machines volgens een zelfde periodisch bewegingsverloop gestuurd, waarbij de periodische bewegingsverlopen van de voornoemde aandrijfmotoren van de verschillende machines van de groep machines onderling in fase zijn verschoven. Deze uitvoeringsvorm is bijzonder geschikt in geval de machines bestaan uit weefmachines die bijvoorbeeld allen met een gelijk bewegingsverloop een gelijk artikel weven. 



  Tot het doel van de uitvinding bevat het aandrijfsysteem middelen voor het aandrijven van een elektrische aandrijfmotor van een machine van de groep machines volgens een periodisch bewegingsverloop dat aangepast is aan een bewegingsverloop van minstens   een   andere machine van de groep machines, zodat een bepaalde waarde voor een representatieve parameter voor de groep machines beperkt wordt Volgens een uitvoeringsvorm bevat het aandrijfsysteem meerdere elektrische voedingssystemen die onderling verbonden zijn en die instaan voor het voeden van de groep machines.

   Hierbij wordt bijvoorbeeld per machine een elektrisch voedingssysteem voorzien dat verbonden is met de voedingssystemen van de andere machines van de groep. 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 Volgens een voorkeurdragende uitvoeringsvorm bestaat de aandrijfmotor uit een schakelbare reluctantiemotor en bevatten de middelen voor het toevoeren van energie aan de aandrijfmotor een schakeleenheid die verbonden is met de schakelbare reluctantiemotor en die gevoed wordt door het minstens   een   voedingssysteem.

   De schakeleenheid wordt gestuurd door stuurmiddelen die toelaten de stuurparameters voor het sturen van de aandrijfmotor volgens een periodisch bewegingsverloop te sturen, zodat de positie van de schakelbare reluctantiemotor volgens een bewegingsverloop kan gestuurd worden door bepaalde windingen van de schakelbare reluctantiemotor gedurende bepaalde ogenblikken met het voedingssysteem te koppelen. Deze uitvoeringsvorm is bijzonder geschikt in geval de machines bestaan uit weefmachines waarbij de aandrijfas van de aandrijfmotor direct verbonden is met de hoofdaandrijfas van de weefmachine. Hierdoor is de hoekpositie van de motoras van de aandrijfmotor bepalend voor de hoekpositie van de weefmachine en voor de periodische beweging van de weefmachine volgens het weefpatroon.

   Dit laat eenvoudig toe het onderling bewegingsverloop van de verschillende weefmachines van de groep weefmachines te sturen. 



  Volgens een voorkeurdragende uitvoeringsvorm bestaat het minstens   een   voedingssysteem uit een gelijkstroomvoeding. Dergelijke gelijkstroomvoeding is bijzonder geschikt om aangewend te worden in combinatie met een schakelbare reluctantiemotor. Bij voorkeur bevat de gelijkstroomvoeding tevens minstens   een   elektrische energiebuffer om variaties in de toegevoerde energie op te vangen. Dit is bijzonder geschikt om aangewend te worden bij weefmachines. 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 Bij het sturen van groepen weefmachines volgens de uitvinding wordt tevens het voordeel bekomen dat zogenaamde door interferentie ontstane zwevingen van een groep weefmachines in een weefzaal vermeden kunnen worden.

   Dergelijke zwevingen in een weefzaal ontstaan door het feit dat weefmachines die onderling met een klein snelheidsverschil aangedreven worden op bepaalde ogenblikken in fase komen en op andere ogenblikken in tegenfase komen. Volgens de uitvinding wordt dit zweven vermeden daar het periodisch bewegingsverloop van de hoofdaandrijfmotor van elke weefmachine periodisch gestuurd wordt rekening houdende met het periodisch bewegingsverloop van de hoofdaandrijfmotor van de andere weefmachines, en zodoende vermeden kan worden dat de weefmachines in fase met elkaar kunnen komen. 



  Voor de energietoevoer betekent dit ook dat het minstens   een   voedingssysteem voor de groep weefmachines hierdoor niet in staat moet zijn op een bepaald ogenblik een piekenergie te leveren en op een ander ogenblik een lagere energie te leveren. Het vermijden van dergelijke zwevingen biedt ook als voordeel dat het lawaai en de trillingen die een groep weefmachines generen minder varieert, en zodoende ook de maximale waarde van die trillingen en dit lawaai daalt. 



  Teneinde de kenmerken en verdere voordelen van de uitvinding duidelijker naar voor te brengen, wordt de uitvinding hiertoe nader toegelicht aan de hand van tekeningen met uitvoeringsvoorbeelden, waarin : 
Figuur 1 een groep weefmachines weergeeft die door een elektrisch voedingssysteem volgens de uitvinding worden gevoed ; 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 
Figuur 2 voorbeelden voor periodische verlopen van de aan de aandrijfmotoren van figuur 1 toegevoerde energie in functie van de tijd weergeeft ;
Figuur 3 een variante van figuur 1 weergeeft ;
Figuur 4 nog een variante van figuur 1 weergeeft. 



  Het in figuur 1 weergegeven aandrijfsysteem 1 voor het aandrijven van een groep machines 2, 3 en 4 bevat een elektrisch voedingssysteem 5 met een elektrische voedingsleiding 6 voor het voeden van de groep machines 2,3, en 4. Elke machine bevat minstens   een   onderdeel 7 dat een periodische beweging uitvoert. De elektrische aandrijfmotor 8 van elke machine 2,3 en 4 wordt volgens een periodisch bewegingsverloop aangedreven door het periodisch verloop van de energietoevoer naar de aandrijfmotor 8 te sturen. Hiertoe bevat het aandrijfsysteem 1 voor elke machine 2,3 en 4 middelen 9 voor het toevoeren van energie van het voedingssysteem 5 naar een aandrijfmotor 8. 
 EMI8.1 
 



  ') In de aandrijfmotor bestaat uit een schakelbare reluctantiemotor 8, bevatten de middelen een schakeleenheid 9 die verbonden is met de schakelbare reluctantiemotor 8 en die via de voedingsleiding 6 gevoed wordt door het voedingssysteem 5. Hierbij bestaat het voedingssysteem 5 bij voorkeur uit een gelijkstroomvoeding. De schakeleenheid 9 wordt gestuurd door een stuureenheid 11 die toelaat de stuurparameters voor het sturen van de schakelbare reluctantiemotor 8 volgens een periodisch verloop te sturen. Hierbij wordt de hoekpositie van de schakelbare reluctantiemotor 8 volgens een bewegingsverloop gestuurd door met behulp van de schakeleenheid 9 bepaalde windingen van de schakelbare reluctantiemotor 8 gedurende bepaalde 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 ogenblikken met het voedingssysteem 5 te koppelen.

   Met het bewegingsverloop wordt bedoeld de positie en de verandering van de positie van de schakelbare reluctantiemotor 8. Dit bewegingsverloop is bijvoorbeeld aangepast aan de natuurlijke beweging van de onderdelen van de machine. 



  In het weergegeven voorbeeld bestaat de machine uit een weefmachine waarvan de hoofdaandrijfas direct aangedreven wordt door of eendelig is uitgevoerd met de motoras van de aandrijfmotor 8. Hierdoor is de hoekpositie van de motoras van de aandrijfmotor 8 gelijk aan de hoekpositie van de hoofdaandrijfas van de weefmachine. Deze hoekpositie is ook bepalend voor het periodisch bewegingsverloop van de weefmachine. Een dergelijke weefmachine is gekend uit WO 98/31856 van de aanvraagster. De inhoud van WO 98/31856 maakt deel uit van de beschrijving voor deze uitvinding.

   In WO 98/31856 wordt onder meer een werkwijze beschreven om een dergelijke aandrijfmotor volgens een bepaald bewegingsverloop aan te drijven door de energietoevoer naar de aandrijfmotor periodisch te sturen in functie van de hoekpositie van de machine, die hier kan aangewend worden om de stuurparameters van de aandrijfmotor periodisch te sturen. Deze werkwijze wordt hier niet in detail herhaald. 



  Bij de weergegeven uitvoeringsvorm bevat de machine 2, 3 of 4 tevens een hoekopnemer 10 voor het bepalen van de hoekpositie van de hoofdaandrijfas van de machine 2, 3 en 4. De hoekopnemer 10 van elke machine 2,3 en 4 is gekoppeld met de stuureenheid 11 voor de groep machines 2,3 en 4. Dit laat toe de schakeleenheid 9 van elke machine 2,3 of 4 te sturen in functie van het signaal 

 <Desc/Clms Page number 10> 

 van de hoekopnemer 10 dat bepalend is voor de hoekpositie van de machine 2, 3 of 4. Volgens een andere mogelijkheid kan de hoekpositie van de machine 2,3 of 4 bepaald worden aan de hand van de elektrische positie van de aandrijfmotor 8 zelf. 



  Volgens de uitvinding wordt het periodisch bewegingsverloop van een elektrische aandrijfmotor 8 van een machine 2,3 of 4 tevens gestuurd in functie van het periodisch bewegingsverloop van een aandrijfmotor 8 van een andere machine van de groep machines. Bij voorkeur wordt een elektrische aandrijfmotor 8 van elke machine 2,3 of 4 gestuurd in functie van het bewegingsverloop van de aandrijfmotoren 8 van alle andere machines 2,3 en 4 van de groep machines. Hierbij wordt ook de energietoevoer door het voedingssysteem 5 aan een elektrische aandrijfmotor 8 van een bepaalde machine 2,3 en 4 gestuurd in functie van de energietoevoer door het voedingssysteem 5 aan een elektrische aandrijfmotor 8 van   een   of meerdere andere machines 2, 3 en 4 van de groep.

   Daar de hoekpositie van de   een   of meerdere andere machines bepalend is voor de energietoevoer, is het mogelijk de aandrijfmotor van een bepaalde machine 2,3 en 4 in functie van de hoekpositie van de   een   of meerdere andere machines 2,3 of 4 te sturen. Hierna worden enkele voorbeelden beschreven van werkwijzen volgens de uitvinding om de stuurparameters voor het sturen van een aandrijfmotor 8 van elke machine 2,3 en 4 te bepalen. 



  Volgens een uitvoeringsvorm van de uitvinding wordt het periodisch bewegingsverloop van elke machine 2,3 of 4 bepaald in functie van het periodisch bewegingsverloop 

 <Desc/Clms Page number 11> 

 van de andere machines 2,3 of 4 van de groep, zodat de maximale waarde en/of de variatie op de waarde voor de totale energietoevoer naar de elektrische aandrijfmotoren 8 van de machines 2,3 of 4 van de groep beperkt wordt. In het voorbeeld van figuur 2 wordt aangenomen dat de periode van het bewegingsverloop van elke machine 2,3 of 4 twee toeren of 720 graden is, en dat de verschillende machines 2,3 en 4 met een zelfde bewegingsverloop aangedreven worden. Bij weefmachines geldt dit bijvoorbeeld voor een weefpatroon dat zich per twee inserties herhaalt, en in geval identieke weefmachines een zelfde weefsel weven. 



  Op een wijze zoals gekend uit WO 98/31856 wordt het verloop van de energietoevoer naar elke aandrijfmotor 8 van de groep machines 2,3 of 4 bepaald in functie van de hoekpositie van elke machine 2,3 of 4. Hiertoe worden de stuurparameters door de stuureenheid 11 bepaald en opgeslagen in functie van de hoekpositie van de machine teneinde elke aandrijfmotor bij elke hoekpositie te sturen volgens de opgeslagen stuurparameters. Deze stuurparameters kunnen bijvoorbeeld de waarde en/of de ogenblikken van de aan de aandrijfmotor 8 toegevoerde stroom en/of spanning bevatten. 



  Volgens deze uitvoeringvorm wordt gestart bij een referentie hoekpositie, die bij weefmachines bijvoorbeeld het ogenblik is van het aanslaan van een inslagdraad van het vorige weefpatroon. In dit voorbeeld kan eenvoudigheidshalve ook aangenomen worden dat het verloop van de energietoevoer in functie van de 

 <Desc/Clms Page number 12> 

 
 EMI12.1 
 hoekpositie van de aandrijfmotor 8 van elke machine 2, 3 of 4 tevens gelijk is. 



  Volgens de uitvinding bepaalt of berekent de stuureenheid 11 per periode van het bewegingsverloop de totale energietoevoer naar de machines 2, 3 en 4 van de groep. Volgens een mogelijkheid wordt vooreerst aangenomen dat de referentiepositie voor de drie verschillende machines gelijk is. Vervolgens wordt de referentiepositie van het bewegingsverloop voor de machine 3 verschoven tot de maximale waarde voor de totale energietoevoer naar de drie machines 2, 3 en 4 minimaal is. Vervolgens gebeurt hetzelfde voor de referentiepositie van het bewegingsverloop voor de machine 4. Dit wordt enkele malen herhaald tot de maximale waarde voor de totale energietoevoer naar de verschillende machines 2, 3 of 4 minimaal is.

   Op die manier wordt de fase van de aandrijfmotoren 8 optimaal in de tijd verschoven in functie van de totale energietoevoer naar de verschillende aandrijfmotoren. manier wordt bekomen dat het periodisch bewegingsverloop van elke machine aangepast is aan het periodisch bewegingsverloop van de andere machines van de groep. 



  Volgens een variante wordt de referentiepositie van het bewegingsverloop voor de machine 3 of voor de machine 4 verschoven tot de variatie op de waarde voor de totale energietoevoer minimaal is. Met de variatie op de waarde wordt bedoeld een statistische afwijking ten opzichte van de gemiddelde waarde voor de totale energietoevoer. Het is duidelijk dat het resultaat in geval de maximale waarde minimaal is en het resultaat in geval de variatie op de waarde minimaal is 

 <Desc/Clms Page number 13> 

 
Op dienormalerwijze gelijk zal zijn, of althans weinig zal verschillen. 



  In het weergegeven voorbeeld van figuur 2 wordt bijvoorbeeld als resultaat van de voornoemde werkwijze bekomen dat het bewegingsverloop 12 voor de machine 2 start op 0 graden, het bewegingsverloop 13 voor de machine 3 start op 150 graden en het bewegingsverloop 14 voor de machine 4 start op 600 graden. Dit betekent dat de energietoevoer aan de verschillende machines 2, 3 en 4 onderling in fase wordt verschoven. Dit defaseren van de energietoevoer naar de aandrijfmotoren 8 van de verschillende machines 2,3 en 4 maakt het mogelijk dat bijvoorbeeld de maximale energietoevoer naar elke machine 2,3 en 4 op een ander ogenblik plaats vindt, waardoor de totale energietoevoer door het voedingssysteem 5 nagenoeg constant blijft. 



  Indien een weefpatroon geweven wordt dat zieh uitstrekt over meerdere weefcycli zal het bewegingsverloop zieh eveneens over meerdere weefcycli uitstrekken. Dit laat toe per periode van het weefpatroon voor elke aandrijfmotor van een weefmachine een verloop op te stellen voor de energietoevoer in functie van de hoekpositie van de weefmachine. 



  Indien bij weefmachines het aantal weefcycli van het weefpatroon verschillend is, en tevens het gemiddeld toerental van de weefmachines verschillend is, kan de periode van het bewegingsverloop van de verschillende weefmachines bepaald worden als het kleinste gemeen veelvoud van het aantal weefcycli en het gemiddeld toerental van de weefmachines. In functie van dit bewegingsverloop kan per periode tevens het verloop van 

 <Desc/Clms Page number 14> 

 de energietoevoer bepaald worden. Hierbij is het verloop van de energietoevoer naar de verschillende machines per periode uiteraard ook verschillend per machine.

   Indien bijvoorbeeld een eerste weefmachine weeft aan 600 inslagen per minuut (10 Hz) en een weefpatroon van drie inslagen bevat, een tweede weefmachine weeft aan 720 inslagen per minuut (12 Hz) en een weefpatroon van zes inslagen bevat en een derde weefmachine weeft aan 900 inslagen per minuut (15 Hz) en een weefpatroon drie inslagen bevat, is de periode 
 EMI14.1 
 van de eerste weefmachine 0. seconden, de periode van de tweede weefmachine 0. seconden en de periode van de derde weefmachine 0. seconden, zodat de periode van het kleinste gemeen veelvoud bepaald wordt als 3 seconden, zijnde het kleinste gemeen veelvoud van   0. 3,     0. 5   en   0. 2   seconden.

   In dit geval kan per periode van 3 seconden een periodisch bewegingsverloop voor elke weefmachine van de groep weefmachines opgesteld worden, en kunnen de verschillende bewegingsverlopen, op een analoge manier als hierboven beschreven, onderling gedefaseerd worden tot de maximale waarde of de variatie op de waarde voor de totale energietoevoer naar de groep weefmachines minimaal wordt. 



  De voornoemde werkwijze ging uit van een vooropgesteld bewegingsverloop per machine en het onderling aanpassen van de fase van de verschillende machines. Het is uiteraard ook mogelijk het bewegingsverloop per machine aan te passen. Indien de totale energietoevoer naar de verschillende machines op een bepaald ogenblik maximaal is, kan de energietoevoer naar een bepaalde machine op dit ogenblik iets verlaagd worden. Uiteraard dient om de gemiddelde snelheid van die machine constant te houden, de energietoevoer op een ander ogenblik 

 <Desc/Clms Page number 15> 

 verhoogd te worden. Het is gekend uit WO 98/31856 een gewijzigd verloop van de energietoevoer te bepalen, dat toelaat de machine met een zelfde gemiddelde snelheid aan te drijven. De inhoud van WO 98/31856 voor het bepalen van een gewijzigd verloop van de energietoevoer maakt deel uit van deze beschrijving.

   Tevens is het gekend   uit WO   98/31856 uit het verloop van de energietoevoer het gewijzigd bewegingsverloop te bepalen. Rekening houdende met het gewijzigd verloop van de energietoevoer en zodoende het gewijzigd bewegingsverloop kan de voornoemde werkwijze herhaald worden voor meerdere maximale waarden en voor meerdere machines. Door de voornoemde werkwijze wordt tevens bekomen dat het bewegingsverloop van een bepaalde machine aangepast wordt aan het bewegingsverloop van een andere machine van de groep, en een bepaalde waarde voor de energietoevoer naar de groep machines kan beperkt worden. Bij weefmachines zal men er bijvoorbeeld zorg voor dragen dat het bewegingsverloop van de weefmachine bij het aanslaan steeds nagenoeg constant blijft, maar tussen twee aanslagen kunnen wijzigingen in het bewegingsverloop toegestaan worden. 



  Dit laatste is belangrijk om weefselstrepen te vermijden. 



  Bij de voornoemde voorbeelden werd de totale energietoevoer bepaald of berekend door de stuureenheid 11. Het is uiteraard ook mogelijk de totale energietoevoer te meten tijdens de werking van de verschillende machines. Volgens een variante van de uitvinding is het mogelijk in functie van een dergelijke meting de onderlinge defasering van het bewegingsverloop van de machines van de groep te optimaliseren. Dit kan door de fase van het 

 <Desc/Clms Page number 16> 

 bewegingsverloop van een machine iets in de tijd te wijzigen terwijl de machines werken. Hierdoor is het mogelijk de invloed op de waarde voor de totale gemeten energietoevoer te bepalen tijdens het werken van de machine, zonder dat de waarde voor de totale gemeten energietoevoer aanzienlijk wijzigt.

   Op een analoge wijze zoals voornoemd kan het bewegingsverloop van de betreffende machine optimaal in functie van het bewegingsverloop van de andere machines ingesteld worden. Indien een wijziging in een bepaalde zin de totale gemeten energietoevoer verlaagt of minder doet   vari ren   kan de wijziging verder in die zin doorgevoerd worden tot een verdere wijziging in die zin de totale gemeten energietoevoer verhoogt of meer doet vari ren. 



  Indien een wijziging in een bepaalde zin de totale gemeten energietoevoer verhoogt of meer doet varieren kan de wijziging vervolgens in tegengestelde zin doorgevoerd worden tot een verdere wijziging in die zin de totale gemeten energietoevoer verhoogt of meer doet vari ren. Dit proces kan continue herhaald worden voor alle machines. 



  Het is duidelijk dat de werkwijze waarbij rekening gehouden wordt met de gemeten energietoevoer voorkeurdragend slechts aangewend wordt nadat de werkwijze met de berekende energietoevoer werd uitgevoerd. Daar het mogelijk is de energietoevoer op een wijze zoals gekend uit WO 98/31856 zeer nauwkeurig te bepalen, geniet het de voorkeur de energietoevoer te berekenen eerder dan die te meten. 



  Volgens de uitvinding is het mogelijk naast rekening houdende met de energietoevoer door het voedingssysteem, de onderlinge bewegingsverlopen van de 

 <Desc/Clms Page number 17> 

 verschillende machines ook in functie van andere representatieve parameters in te stellen. De keuze van de representatieve parameter kan afhangen van de waardering dat gegeven wordt aan de representatieve parameter. Op een analoge manier als hierboven beschreven kunnen bijvoorbeeld de bewegingsverlopen onderling aangepast worden in functie van een waarde voor het gemeten geluid dat door de machines geproduceerd wordt. Dit geluid wordt bijvoorbeeld gemeten met een meettoestel dat opgesteld is tussen de machines. Op een analoge manier kan men gebruik maken van een waarde voor de gemeten trillingen die door de machines geproduceerd werden.

   Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een meettoestel voor trillingen op de vloer aan te brengen waarop de verschillende machines van de groep zijn opgesteld en het signaal van dit meettoestel te verwerken. 



  In figuur 3 is een variante weergegeven waarbij het aandrijfsysteem   1   twee elektrische voedingssystemen 5 en 15 bevat die onderling verbonden zijn en die instaan voor het voeden van de groep machines 2,3 en 4. Deze voedingssystemen 5 en 15 bestaan bijvoorbeeld uit een gelijkstroomvoeding. Het aandrijfsysteem 1 bevat bij deze uitvoeringsvorm ook een elektrische energiebuffer 16 die gekoppeld is met de voedingsleiding 6 die de twee voedingssystemen 5 en 15 met de machines 2,3 en 4 verbindt. De energiebuffer 16 bestaat bijvoorbeeld uit een capaciteit waaruit energie kan geput worden of waarin energie kan opgeslagen worden teneinde de variaties van de energietoevoer door de voedingssystemen 5 en 15 kleiner te houden dan de variaties in de totale energie toegevoerd aan de machines 2,3 en 4.

   Bij de uitvoeringsvorm van figuur 3 

 <Desc/Clms Page number 18> 

 wordt de functie van de centrale stuureenheid 11 en de middelen 9 van figuur 1 vervangen door drie locale stuureenheden 17 voor het sturen van de verschillende aandrijfmotoren 8. Deze stuureenheden 17 zijn onderling gekoppeld en in staat onderling signalen uit te wisselen, teneinde toe te laten dat die stuureenheden 17 de functie van de centrale stuureenheid 11 overnemen. Elke stuureenheid 17 is tevens verbonden met een overeenkomstige hoekopnemer 10 en een overeenkomstige aandrijfmotor 8. 



  In figuur 4 wordt nog een variante weergegeven waarbij het aandrijfsysteem 1 per machine 2,3, 4 een elektrisch voedingssysteem 18 bevat, waarbij de elektrische voedingssystemen 18 van de groep machines 2,3 en 4 onderling zijn verbonden via verbindingsleidingen 19. Indien de voedingssystemen 18 bestaan uit een gelijkstroomvoeding wordt bij voorkeur tevens een elektrische energiebuffer 20 per machine 2, 3 en 4 voorzien. Door de verbindingsleidingen 19 worden tevens de verschillende elektrische energiebuffers 20 onderling verbonden. Dit laat toe te bekomen dat de energie aanwezig in de verschillende energiebuffers 20 aan eender welke aandrijfmotor 8 van een machine 2,3 of 4 kan toegevoerd worden. Dit laatste ongeacht of een bepaalde energiebuffer 20 bij een bepaalde machine 2,3 of 4 wordt opgesteld. 



  Het is duidelijk dat de uitvinding niet beperkt is tot de weergegeven groep van drie machines, maar dat de uitvinding eveneens toepasbaar is bij een groep van minstens twee machines. In het geval dat slechts twee machines een groep vormen is het bijvoorbeeld mogelijk aan een eerste aandrijfmotor een maximale energie toe 

 <Desc/Clms Page number 19> 

 te voeren op het ogenblik dat de andere aandrijfmotor een minimale energie vereist, zodat de som van de energie die door het minstens   een   voedingssysteem aan de beide aandrijfmotoren wordt toegevoerd minder varieert. De voordelen van de uitvinding nemen uiteraard toe wanneer meerdere machines tot een bepaalde groep behoren die volgens de uitvinding gestuurd wordt. 



  In de weergegeven voorbeelden bevat elke machine slechts   een   enkele aandrijfmotor. Niets belet echter meerdere aandrijfmotoren per machine te voorzien, die bijvoorbeeld elk bepaalde onderdelen van de machine met een periodisch bewegingsverloop aandrijven. De periodische bewegingsverlopen van de verschillende onderdelen kunnen hierbij nagenoeg synchroon door een overeenkomstige aandrijfmotor aangedreven worden, zodat de energietoevoer door het voedingssysteem naar de verschillende aandrijfmotoren van een machine kan beschouwd worden als de energietoevoer naar een fictieve aandrijfmotor die de totale energietoevoer van de verschillende aandrijfmotoren van de machine opneemt. 



  Het is duidelijk dat de uitvinding niet beperkt is tot de beschreven parameters, maar tevens andere parameters kan bevatten die representatief zijn voor de groep weefmachine. Bijvoorbeeld kan ook de warmte die door de groep weefmachines geproduceerd wordt als representatieve parameter gekozen worden. Het is duidelijk dat door het beperken van een representatieve parameter tevens kan bekomen worden dat een of meerdere andere representatieve parameters beperkt zullen worden. Zo zal het beperken van de waarde voor de 

 <Desc/Clms Page number 20> 

 
 EMI20.1 
 energietoevoer tevens de geproduceerde warmte beperken, en normalerwijze ook de trillingen en het geluid beperken. Uiteraard kan de representatieve parameter ook bestaan uit een combinatie van toegevoerde energie, het geluid en/of de trillingen.

   Volgens nog een andere mogelijkheid kan de parameter bestaan uit het elektrisch rendement van het of de voedingssystemen. Volgens nog een mogelijkheid kan de parameter bestaan uit de vormfactor of "power factor" het of de voedingssystemen, dit betekent de verhouding van het gemiddeld geleverd vermogen tot het product van de gemiddeld geleverde spanning en de gemiddeld geleverde stroom. 



  Het is duidelijk dat eveneens combinaties van de voornoemde uitvoeringsvormen tot de uitvinding behoren. 



  De machines zijn ook niet beperkt tot weefmachines, maar kunnen volgens een andere mogelijkheid bestaan uit andere door een elektrische aandrijfmotor aangedreven machines die een periodische beweging uitvoeren, zoals bijvoorbeeld door een elektrische aandrijfmotor aangedreven compressoren. 



  Het is duidelijk dat de groep machines kan bestaan uit alle machines die in een ruimte voorzien worden, of uit een gedeelte van de machines die in een ruimte voorzien worden. De stuureenheid 11 hoeft uiteraard niet in de ruimte van de machines aanwezig te zijn, maar kan ook op afstand voorzien worden. De stuureenheid 11 kan bijvoorbeeld ook via een netwerkverbinding, bijvoorbeeld internet, verbonden worden met de stuureenheden van de machines. 

 <Desc/Clms Page number 21> 

 



  Het aandrijfsysteem en de werkwijze volgens de uitvinding zijn niettemin bijzonder geschikt om aangewend te worden bij weefmachines, en laten niet alleen toe het elektrisch rendement van de groep weefmachine te verbeteren, maar laten ook toe de trillingen en het geluid dat de groep weefmachines in een weefzaal produceren te verminderen. Deze voordelen zijn van bijzonder belang voor weverijen. 



  Het aandrijfsysteem en de werkwijze volgens de uitvinding beperken zich uiteraard niet tot de als voorbeeld beschreven en in de figuren weergegeven uitvoeringsvormen, maar kunnen binnen het kader van de uitvinding volgens verschillende varianten uitgevoerd worden.

Claims (15)

Conclusies.
1. Werkwijze voor het aandrijven van een elektrische aandrijfmotor (8) van een machine (2, 3, 4) die deel uitmaakt van een groep machines (2, 3, 4) die door minstens een elektrisch voedingssysteem (5, 15, 18) worden gevoed, waarbij de aandrijfmotor (8) volgens een periodisch bewegingsverloop (12, 13, 14) wordt aangedreven, daardoor gekenmerkt dat de elektrische aandrijfmotor (8) van een machine (2, 3, 4) van de groep machines (2, 3, 4) volgens een periodisch bewegingsverloop (12, 13, 14) wordt aangedreven, dat aangepast is aan een periodisch bewegingsverloop (12, 13, 14) van minstens een andere machine (2, 3, 4) van de groep machines (2, 3, 4), zodat een bepaalde waarde voor een representatieve parameter voor de groep machines (2, 3, 4) beperkt wordt.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat een representatieve parameter bestaat uit de totale energietoevoer naar de elektrische aandrijfmotoren (8) van de groep machines (2, 3, 4), het totaal geproduceerd geluid door de groep machines (2, 3, 4) en/of de totaal geproduceerde trillingen door de groep machines (2, 3, 4).
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, daardoor gekenmerkt dat een bepaalde waarde voor een representatieve parameter bestaat uit de maximale waarde en/of de variatie op de waarde voor de representatieve parameter. <Desc/Clms Page number 23>
4. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 3, daardoor gekenmerkt dat het sturen volgens een onderling aangepast bewegingsverloop (12, 13, 14) gebeurt door de energietoevoer naar de verschillende machines (2, 3, 4) volgens een onderling aangepast verloop te sturen.
5. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 4, daardoor gekenmerkt dat het bewegingsverloop (12, 13, 14) van een elektrische aandrijfmotor (8) van minstens een en bij voorkeur van elke machine (2, 3, 4) van de groep machines (2, 3, 4) gestuurd wordt in functie van een periodisch bewegingsverloop (12, 13, 14) van minstens een en bij voorkeur van alle andere machines (2, 3, 4) van de groep machines (2, 3, 4).
6. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 5, daardoor gekenmerkt dat de aandrijfmotor (8) met een periodisch bewegingsverloop (12, 13, 14) gestuurd wordt door het periodisch verloop van de energietoevoer naar de aandrijfmotor (8) te sturen in functie van de hoekpositie van de machine (2, 3, 4).
7. Werkwijze volgens conclusie 6, daardoor gekenmerkt dat het periodisch verloop van de energietoevoer wordt gestuurd door de stuurparameters voor de aandrijfmotor (8) periodisch te sturen.
8. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 7, daardoor gekenmerkt dat de periodische energietoevoer naar een aandrijfmotor (8) van de groep machines (2, 3, 4) gestuurd wordt in functie van de hoekpositie van minstens een andere machine (2, 3, 4) van de groep machines (2, 3, 4). <Desc/Clms Page number 24>
9. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 8, daardoor gekenmerkt dat een aandrijfmotor (8) van elke machine (2, 3, 4) van een groep machines (2, 3, 4) volgens een zelfde periodisch bewegingsverloop (12, 13, 14) wordt gestuurd, waarbij de periodische bewegingsverlopen (12, 13, 14) van de voornoemde aandrijfmotoren (8) van de verschillende machines (2, 3, 4) van de groep machines (2, 3, 4) onderling in fase zijn verschoven.
10. Aandrijfsysteem voor het aandrijven van een elektrische aandrijfmotor (8) van een machine (2, 3, 4) die deel uitmaakt van een groep machines (2, 3, 4) die door minstens een elektrisch voedingssysteem (5, 15, 18) worden gevoed, waarbij de aandrijfmotor (8) volgens een periodisch bewegingsverloop (12, 13, 14) wordt aangedreven, daardoor gekenmerkt dat het aandrijfsysteem (1) middelen (9, 11, 17) bevat voor het aandrijven van een elektrische aandrijfmotor (8) van een machine (2, 3, 4) van de groep machines (2, 3, 4) volgens een periodisch bewegingsverloop (12, 13, 14) dat aangepast is aan een bewegingsverloop (12, 13, 14) van minstens een andere machine (2, 3, 4) van de groep machines (2, 3, 4), zodat een bepaalde waarde voor een representatieve parameter voor de groep machines (2, 3, 4) beperkt wordt.
11. Aandrijfsysteem volgens conclusie 10, daardoor gekenmerkt dat het aandrijfsysteem (1) meerdere elektrische voedingssystemen (5, 15, 18) bevat die onderling verbonden zijn en die instaan voor het voeden van de groep machines (2, 3, 4).
12. Aandrijfsysteem volgens conclusie 10, daardoor gekenmerkt dat per machine (2, 3, 4) een elektrisch <Desc/Clms Page number 25> EMI25.1 voedingssysteem (18) voorzien is dat verbonden is met de voedingssystemen (18) van de andere machines (2, van de groep.
13. Aandrijfsysteem volgens een van de conclusies 10 tot 12, daardoor gekenmerkt dat de aandrijfmotor (8) bestaat uit een schakelbare reluctantiemotor en dat de middelen (9, voor het toevoeren van energie aan de aandrijfmotor (8) een schakeleenheid (9, bevatten die verbonden is met de schakelbare reluctantiemotor en die gevoed wordt door het minstens een voedingssysteem (5,
14. Aandrijfsysteem volgens een van de conclusies 10 tot 13, daardoor gekenmerkt dat het minstens een voedingssysteem (5, een gelijkstroomvoeding en bij voorkeur minstens een elektrische energiebuffer (18, bevat.
15. Aandrijfsysteem volgens een van de conclusies 10 tot 14, daardoor gekenmerkt dat de machines (2, bestaan uit weefmachines waarbij de aandrijfas van de aandrijfmotor (8) direct verbonden is met de hoofdaandrijfas van de weefmachine.
BE9900806A 1999-12-10 1999-12-10 Werkwijze en aandrijfsysteem voor een machine. BE1013174A3 (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9900806A BE1013174A3 (nl) 1999-12-10 1999-12-10 Werkwijze en aandrijfsysteem voor een machine.
CN00816931A CN1409891A (zh) 1999-12-10 2000-12-09 用于驱动至少两台机器的驱动电机的方法和机器组
PCT/EP2000/012455 WO2001043271A2 (de) 1999-12-10 2000-12-09 Verfahren zum antreiben von antriebsmotoren von wenigstens zwei maschinen und gruppe von maschinen
US10/148,214 US6876162B2 (en) 1999-12-10 2000-12-09 Method and system for controlling drive motors of at least two machines
EP00983267A EP1236268A2 (de) 1999-12-10 2000-12-09 Verfahren zum antreiben von antriebsmotoren von wenigstens zwei maschinen und gruppe von maschinen

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9900806A BE1013174A3 (nl) 1999-12-10 1999-12-10 Werkwijze en aandrijfsysteem voor een machine.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1013174A3 true BE1013174A3 (nl) 2001-10-02

Family

ID=3892196

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9900806A BE1013174A3 (nl) 1999-12-10 1999-12-10 Werkwijze en aandrijfsysteem voor een machine.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US6876162B2 (nl)
EP (1) EP1236268A2 (nl)
CN (1) CN1409891A (nl)
BE (1) BE1013174A3 (nl)
WO (1) WO2001043271A2 (nl)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102009042870A1 (de) * 2009-09-24 2011-03-31 Siemens Aktiengesellschaft Schienenfahrzeug mit Einzelradantrieben
DE102010026609B3 (de) * 2010-07-09 2011-11-17 Lindauer Dornier Gesellschaft Mit Beschränkter Haftung Verfahren und Vorrichtung zur Webmusterbildung bei Geweben mit Zusatzschusseffekten
DE102010034969B3 (de) 2010-08-20 2011-11-03 Lindauer Dornier Gesellschaft Mit Beschränkter Haftung Webblatt und Webmaschine zur Webmusterbildung bei Geweben mit Zusatzmustereffekten
CN105262377A (zh) * 2015-10-28 2016-01-20 瑞声光电科技(常州)有限公司 多电机驱动系统及其驱动方法
US10144536B2 (en) * 2016-11-30 2018-12-04 General Packer Co., Ltd. Vibration device
RU2655723C1 (ru) * 2017-05-25 2018-05-30 федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Национальный исследовательский университет "МЭИ" (ФГБОУ ВО "НИУ "МЭИ") Способ регулирования координат взаимосвязанных электроприводов
CN114448292A (zh) * 2021-12-24 2022-05-06 湖北航天飞行器研究所 一种电源管理和电调集成模块及方法

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3822420A1 (de) * 1988-07-02 1990-01-04 Skf Textilmasch Komponenten Ringspinn-/oder ringzwirnmaschine
DE4312041A1 (de) * 1993-04-13 1994-10-20 Elektrische Automatisierungs U Elektrischer Antrieb für Kämmaschinen
DE19509209A1 (de) * 1994-04-07 1995-10-12 Spinnereimaschinenbau Leisnig Anordnung zum synchronisierten Antreiben mehrerer Achsen an Kämmaschinen
EP0752753A2 (en) * 1995-07-07 1997-01-08 Switched Reluctance Drives Limited Power circuit for reluctance machines
EP0802270A2 (en) * 1996-04-19 1997-10-22 Switched Reluctance Drives Limited Weaving apparatus

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3746957A (en) * 1970-09-16 1973-07-17 Polygraph Leipzig Apparatus for remote control of positioning and drive members for printing machines
US4061947A (en) * 1976-08-04 1977-12-06 Essex Group, Inc. Speed control system for continuous strip manufacturing apparatus
DE2856012C2 (de) * 1978-12-23 1983-10-06 Kernforschungsanlage Juelich Gmbh, 5170 Juelich Schaltungsanordnung zur Phasenverschiebung und deren Verwendung
DE2915035A1 (de) * 1979-04-12 1980-10-16 Siemens Ag Einrichtung zum aendern der relativen phasenwinkellagen von arbeitswellen eines elektrischen gruppenantriebes
US4429722A (en) * 1981-05-18 1984-02-07 Quaker Fabric Corp. Method and apparatus for weaving fabrics of novel construction
DE3412060A1 (de) * 1984-03-31 1985-10-10 Zinser Textilmaschinen Gmbh, 7333 Ebersbach Einrichtung zum betreiben einer spinnerei- oder zwirnereimaschine
IL90789A0 (en) * 1988-08-05 1990-01-18 Rieter Ag Maschf Textile machine with drawframes
US4939431A (en) * 1988-11-29 1990-07-03 Ishikawajima-Harima Kukogyo K.K. Control system for synchronous rotation of cutter heads, for use in shield machine
JP2824588B2 (ja) * 1989-08-24 1998-11-11 株式会社エスジー サーボモータ同期制御方式
CH683535A5 (de) * 1990-07-13 1994-03-31 Rieter Ag Maschf Streckwerkantrieb.
BE1004624A3 (nl) * 1990-11-22 1992-12-22 Picanol Nv Steuninrichting voor de sleep bij een weefmachine.
BE1010849A3 (nl) * 1997-01-14 1999-02-02 Picanol Nv Aandrijving voor een weefmachine.
BE1011560A3 (nl) * 1997-11-21 1999-10-05 Picanol Nv Weefmachine en werkwijze voor het sturen en/of het starten en/of het stoppen van een aandrijfmotor.
JP3073727B2 (ja) * 1998-12-21 2000-08-07 株式会社東京機械製作所 同期制御装置および同期制御方法

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3822420A1 (de) * 1988-07-02 1990-01-04 Skf Textilmasch Komponenten Ringspinn-/oder ringzwirnmaschine
DE4312041A1 (de) * 1993-04-13 1994-10-20 Elektrische Automatisierungs U Elektrischer Antrieb für Kämmaschinen
DE19509209A1 (de) * 1994-04-07 1995-10-12 Spinnereimaschinenbau Leisnig Anordnung zum synchronisierten Antreiben mehrerer Achsen an Kämmaschinen
EP0752753A2 (en) * 1995-07-07 1997-01-08 Switched Reluctance Drives Limited Power circuit for reluctance machines
EP0802270A2 (en) * 1996-04-19 1997-10-22 Switched Reluctance Drives Limited Weaving apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
US20020180399A1 (en) 2002-12-05
WO2001043271A2 (de) 2001-06-14
WO2001043271A3 (de) 2001-12-27
CN1409891A (zh) 2003-04-09
US6876162B2 (en) 2005-04-05
EP1236268A2 (de) 2002-09-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
BE1013174A3 (nl) Werkwijze en aandrijfsysteem voor een machine.
US4132368A (en) Drive for a yarn feeder for a textile machine
US4884597A (en) Pile warp yarn tension control
JP4280413B2 (ja) 機械の駆動方法並びに駆動装置
RU2250276C2 (ru) Приводное устройство для ткацкого станка и зевообразовательного механизма
CN108352794B (zh) 用于纺织机的控制的停止方法和通过这个处理停止的纺织机
KR19990087647A (ko) 구동 시스템
US5522434A (en) Apparatus for controlling a drive motor in a weaving machine
CN201386177Y (zh) 一种高速喷水织机的送经装置
KR970000018B1 (ko) 전기적으로제어되는실공급장치를갖는경편기
US6168010B1 (en) Apparatus and method for controlling vibrating feeder
EP0774538B1 (en) Shedding control method and apparatus for carrying out the same
RU2274687C1 (ru) Способ приведения в действие приводного устройства ткацкого станка и зевообразующего механизма с отдельным приводным механизмом
JP4198731B2 (ja) 特に織機の被駆動部品の往復運動を生成するための駆動装置
CN1821470B (zh) 用于剑杆织机的剑杆支持带或支持杆的驱动装置
EP1368876A1 (en) Device system for multiple motors
JPWO2004018752A1 (ja) 電動開口装置の制御方法
EP1424415B2 (en) Weaving loom with modulated drive and weaving controlling method featuring variation of the drive speed
BE1013175A3 (nl) Aandrijfsysteem voor een machine.
CN1606230A (zh) 感应电动机的驱动方法
EP1445364B1 (en) Multiple motor weaving loom having an improved electric armature
JP2810190B2 (ja) 織機の起動方法と、その装置
EP1091032A2 (en) A let-off control device for a weaving machine
US20020195160A1 (en) Method and apparatus for the regulation of the warp let-off a weaving machine
EP1020551B1 (en) Weaving loom having the warp beam driven by two actuators

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Effective date: 20101231