BE1011993A6 - Werkwijze voor het vervaardigen van geprefabriceerde wandpanelen, en hiermee vervaardigde wandpanelen. - Google Patents

Werkwijze voor het vervaardigen van geprefabriceerde wandpanelen, en hiermee vervaardigde wandpanelen. Download PDF

Info

Publication number
BE1011993A6
BE1011993A6 BE9900313A BE9900313A BE1011993A6 BE 1011993 A6 BE1011993 A6 BE 1011993A6 BE 9900313 A BE9900313 A BE 9900313A BE 9900313 A BE9900313 A BE 9900313A BE 1011993 A6 BE1011993 A6 BE 1011993A6
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
building blocks
reinforcing bars
wall panel
mortar
longitudinal slots
Prior art date
Application number
BE9900313A
Other languages
English (en)
Inventor
Bernd Mayer
Hermann Hoegg
H Martin Dornieden
Dieter Prommer
Original Assignee
Lissmac Maschb & Diamantwerkz
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lissmac Maschb & Diamantwerkz filed Critical Lissmac Maschb & Diamantwerkz
Application granted granted Critical
Publication of BE1011993A6 publication Critical patent/BE1011993A6/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04CSTRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
    • E04C2/00Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels
    • E04C2/02Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials
    • E04C2/04Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials of concrete or other stone-like material; of asbestos cement; of cement and other mineral fibres
    • E04C2/041Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials of concrete or other stone-like material; of asbestos cement; of cement and other mineral fibres composed of a number of smaller elements, e.g. bricks, also combined with a slab of hardenable material

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Finishing Walls (AREA)

Abstract

Bij een werkwijze voor de vervaardiging van een geprefabriceerd wandpaneel uit een aantal naast elkaar en in horizontale rijen boven elkaar aangebrachte bouwstenen voor gebouwen zijn in de oplegvoegen van de horizontale rijen bouwstenen zich horizontaal over verschillende bouwstenen uitstrekkende bewapeningsstaven aangebracht, die in doorgaande langssleuven van de bouwstenen liggen en die ten minste gedeeltelijk in een mortel- of kleeflaag voor verbinding van twee boven elkaar liggende rijen bouwstenen ingebed worden. De boven elkaar liggende rijen bouwstenen worden in een dun-bed-mortel of dun-bed-kleefwerkwijze met elkaar verbonden.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  Werkwijze voor het vervaardigen van geprefabriceerde wandpanelen, en hiermee vervaardigde wandpanelen 
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het vervaardigen van geprefabriceerde wandpanelen uit een aantal naast elkaar en boven elkaar aangebrachte bouwstenen voor gebouwen. De uitvinding heeft eveneens betrekking op een hiermee vervaardigd geprefabriceerd wandpaneel uit van doorgaande langssleuven voorziene bouwstenen. 



   Het is algemeen bekend om uit verschillende muursteensoorten fabrieksmatig geprefabriceerde wandpanelen te vervaardigen, die aansluitend op de bouwlokatie, net als bij een montage-huis, te zamen gemonteerd worden. De bekende wandpanelen worden in een zogeheten dik-bed-mortelwerkwijze met mortelvoegen van 10-15 mm geproduceerd. Teneinde deze wandpanelen voor het transport en bij het verplaatsen te stabiliseren en teneinde scheurvorming te voorkomen, is het bekend om in de mortel van de oplegvoegen (horizontale voegen)   een   of verschillende bewapeningsstaven uit ijzer aan te brengen. 



   In toenemende mate worden bouwstenen echter in een zogeheten dun-bed-mortelwerkwijze aan elkaar verbonden, waarbij slechts een mortelvoeg van ca. 2-3 mm aanwezig is. De reden voor deze werkwijze is onder andere een betere warmteisolatie, nauwkeurigheid en een snellere verwerking. 



   Nadelig bij deze   dun-bed-mortelwerkwijze   is echter dat daardoor geen mogelijkheid meer aanwezig is om bewapeningsstaven, die in het algemeen een doorsnede van 8 mm bezitten, in de opleg-, respectievelijk mortelvoegen aan te brengen. Vanwege deze reden werd reeds voorgesteld om in de slechts nog 2-3 mm dikke mortelvoegen andere stabiliserende media onder te brengen, die hetzelfde doel als een staalbewapening moeten vervullen. Hiervoor worden vlakstaalankers of draad-, respectievelijk kunststofweefseltussenlagen toegepast. Deze vervangingsmedia bezitten echter met betrekking tot een staalbewapening uit ronde staven verschillende nadelen.

   De contactvlakken die door de kleefstof, respectievelijk de mortellaag tussen de stenen gevormd wordt, wordt aldus 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 aanzienlijk verminderd, waardoor de buigstijfheid van een wand sterk gereduceerd wordt. Daarenboven is de montage, respectievelijk het tussenvoegen van de vervangingsmedia gedurende de vervaardiging van de wandpanelen uitermate tijdrovend en daardoor uitermate kostbaar. De hierboven genoemde vervangingsmedia zijn daarenboven duurder dan een rondstaalbewapening, die in het algemeen uit goedkoop constructiestaal kan bestaan. 



   Aan de onderhavige uitvinding ligt derhalve de doelstelling ten grondslag om een werkwijze van de in de aanhef genoemde soort te verschaffen, die de hiervoor genoemde nadelen van de stand der techniek niet bezit, in het bijzonder doordat ook geprefabriceerde wandpanelen in een dun-bed-mortel-, respectievelijk dun-bed-kleefwerkwijze vervaardigd kunnen worden, die daarentegen zowel een hoge stabiliteit als ook buigstijfheid bezitten en die daarenboven economisch vervaardigbaar zijn. 



   Volgens de uitvinding wordt deze doelstelling door de in het kenmerkend deel van conclusie 1 genoemde werkwijzestappen bereikt. Een constructieve oplossing voor een geprefabriceerd wandpaneel is in conclusie 5 aangegeven. 



   Volgens de uitvinding worden thans in doorgaande langssleuven die zich aan de bovenzijde of bij voorkeur aan de onderzijde van bouwstenen bevinden,   één   of bij voorkeur twee bewapeningsstaven ingelegd, die daardoor de noodzakelijke stijfheid van het wandpaneel bewerkstelligen. Bij het opbrengen van de kleef-, respectievelijk mortellaag voor het verbinden van twee boven elkaar liggende rijen bouwstenen worden de langssleuven met mortel gevuld, zodat een volledige verbinding verschaft wordt. Doordat de bewapeningsstaaf/staven in de doorgaande langssleuven opgenomen zijn, kan de eigenlijke mortelvoeg tussen twee boven elkaar liggende rijen bouwstenen overeenkomstig de verbinding in een dun-bed-werkwijze met een geringe dikte van 2-3 mm uitgevoerd worden. 



   In een uitermate voordelige verdere uitvoering van de uitvinding is erin voorzien dat in aan de bovenzijde van bouwstenen aangebrachte uitsparingen afstandhouders ingebracht, waarop ten minste één bewapeningsstaaf op een dusdanige wijze vrij rust dat deze tenminste bij benadering vol- 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 ledig door een mortel- of kleeflaag omgeven wordt. 



   Door middel van de afstandhouders wordt bereikt dat de ingelegde bewapeningsstaaf/staven nagenoeg volledig door de aan te brengen mortel-of kleeflaag, die eveneens de langssleuf opvult, omgeven wordt, zodat een gehele omhulling en daardoor een overeenkomstig sterke verbinding en daardoor stijfheid van het wandpaneel verschaft wordt. 



   Op zieh zijn reeds doorgaande langssleuven in muurstenen, in het bijzonder langssleuven aan de onderzijde van   kalkzandsteen,   bekend. Hetzelfde geldt voor uitsparingen, respectievelijk boringen in de bovenzijde die zieh in hetzelfde steenvlak bevinden als de doorgaande, op de tegenoverliggende zijde aangebrachte langssleuf, maar zowel de uitsparingen als ook de langssleuven dienen een ander doel. Zo zijn de uitsparingen bij de stand der techniek als grijpopeningen voor het met de hand verplaatsen van de stenen of ook voor het inbrengen van een grijpinrichting in deze uitsparing voorzien.

   Bij het dichtmetselen worden in de uitsparingen kunststofproppen ingebracht, die elk vanaf de bovenzijde van de bijbehorende steen en ter uitlijning bij het daarop plaatsen van de volgende steenrij in de langssleuven aan de onderzijde van de nieuwe daarop te plaatsen bouwstenen steken. Op deze wijze wordt gewaarborgd dat de bouwstenen nauw passend op elkaar geplaatst worden. De in de langssleuven stekende kunststofproppen bewerkstelligen op deze wijze een soort groef-en veer-systeem. 



   Volgens de uitvinding worden thans de doorgaande langssleuven voor de opname van   één   of van verschillende bewapeningsstaven gebruikt. Daarenboven worden de bekende greep-en uitlijningsuitsparingen voor de opname van afstandhouders voor de bewapeningsstaven toegepast, waardoor deze aan alle zijden door een kleef-, respectievelijk mortellaag kunnen worden omgeven. 



   Voordelige uitvoeringsvormen en verdere uitvoeringen van de uitvinding worden duidelijk uit de onderconclusies en het hieronder aan de hand van de tekening in grondbeginselen beschreven uitvoeringsvorm. 



   In de tekening toont : - Fig. 1 een vooraanzicht van een wandpaneel volgens de 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 uitvinding ; - Fig. 2 een doorsnedevergroting van Fig.   1 ;   - Fig. 3 een doorsnede langs de lijn III-III van Fig. 1 in vergrote weergave ; - Fig. 4 een doorsnede langs de lijn IV-IV van Fig. 3 in vergrote weergave ; en - Fig. 5 een doorsnede langs de lijn V-V van Fig. 3 eveneens in vergrote weergave. 



   Vanwege het gewicht worden wandpanelen in de regel in lengtes van enige meters vervaardigd, waarvoor bouwstenen 1 met een grote afmeting, bijvoorbeeld met een grootte van ca. 50-60 cm x 100 cm, gebruikt worden. Opdat voor het transport van de geprefabriceerde wandpanelen een voldoende stabiliteit aanwezig is en ook geen gevaar voor wandbreuk bestaat, wanneer bij het verplaatsen per ongeluk tegen obstakels gestoten wordt, wordt in het algemeen tussen elke horizontale rij bouwstenen en een daarboven liggende rij bouwstenen 1 in de oplegvoeg een bewapening in de vorm van   één   of verschillende bewapeningsstaven 2 aangebracht. Bij het weergegeven uitvoeringsvoorbeeld zijn in elke horizontale oplegvoeg twee bewapeningsstaven 2 op een geringe afstand van elkaar aangebracht.

   Vanzelfsprekend kan het afhankelijk van de wanddikte naar behoefte ook voldoende zijn om slechts   één   bewapeningsstaaf 2 toe te passen. 



   Zoals in de vergrote weergaves in de Fign. 2 tot 5 duidelijk zichtbaar is, liggen de beide bewapeningsstaven 2 elk in doorgaande langssleuven 3 die aan de onderzijde van de bouwstenen 1 in de langsrichting hiervan verlopen. De langssleuven 3 bevinden zieh in het langsmiddelvlak van de bouwstenen. Zoals zichtbaar is, strekken de beide bewapeningsstaven 2 zieh over de gehele lengte van het geprefabriceerde wandpaneel uit, dat wil zeggen door alle langssleuven 3 van de bouwstenen 1. 



   De beide bewapeningsstaven 2 zijn aan één of aan beide zijden zijdelings met een overeenkomstige verlenging uit het wandpaneel geleid, waarbij steeds een oog 4 voor het vormen van een anker verschaft wordt. Op deze wijze kunnen naast, respectievelijk achter elkaar liggende wandpanelen tot een stabiele eenheid met elkaar verbonden worden. Hiertoe is 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 het slechts noodzakelijk dat ook het aansluitende wandpaneel van overeenkomstige bewapeningsstaven 2 en ogen 4 voorzien is. Door de ogen 4 van de beide wandpanelen wordt vervolgens van bovenaf loodrecht een staalstaaf doorgestoken, waarna de spleet tussen de afzonderlijke wandpanelen met mortel of beton gevuld wordt, waardoor een stabiele verbinding tussen de beide naburige wandpanelen verschaft wordt. 



   Vanzelfsprekend is het niet beslist noodzakelijk dat de oogvormige ankers 4 door de bewapeningsstaven 2 zelf gevormd   worden Naar behoefte   kan men ook afzonderlijk overeenkomstige korte staven met ogen aan hun uiteinden in de langssleuf 3 van de laatste bouwsteen inbrengen en zijdelings laten uitsteken. Bij de verbinding van twee boven elkaar liggende rijen bouwstenen 1 in een dun-bedwerkwijze worden dan deze afzonderlijke oogvormige ankers in de mortel-, respectievelijk kleeflaag mee verbonden. 



   Opdat beide tussen twee horizontale rijen bouwstenen aangebrachte bewapeningsstaven 2 bij het vervaardigen van de wand in de betreffende   kleef-,   respectievelijk mortellaag optimaal mee kunnen worden verbonden, worden in uitsparingen 5 aan de bovenzijde van de bouwstenen 1 afstandhouders 6 uit kunststof ingestoken. Zoals in de Fign. 1 en 3 zichtbaar is, bevinden zieh per bouwsteen in het middellangsvlak van de bouwstenen 1 op een afstand van elkaar aangebracht twee uitsparingen 5, waarin aldus twee afstandhouders 6 ingebracht kunnen worden. 



   Zoals in de vergrote weergave van Fig. 4 zichtbaar is, bezitten de afstandhouders 6 op hun bovenzijde een smalle uitstekende omlopende rand 7, waarmee de afstandhouders 6 op de bovenzijde van de steen rusten en waardoor een exacte hoogte-uitlijning gewaarborgd is. Een boven de bovenzijde van de steen naar boven en over de rand 7 uitstekende kop 8 van de afstandhouders 6 is van twee zijdelingse aanzetsels 9 voorzien. De zijdelingse aanzetsels 9, die elk naar de binnen-en naar de buitenzijde gericht zijn, zijn kwartcirkelvormig uitgevoerd, zodat de beide bewapeningsstaven 2 exact op de aanzetsels 9 kunnen rusten. 



   Zoals voorts in Fig. 4 zichtbaar is, steken de koppen 8 van de afstandhouders 6 op een dusdanige wijze in de 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 langssleuven 3 van de daarboven geplaatste bouwstenen 1 dat zijdelings daarnaast ook nog plaats is voor de beide bewapeningsstaven 2 met een   overeenkomstige   speling. Dit betekent dat bij het aanbrengen van de kleef-, respectievelijk mortellaag voor verbinding van twee boven elkaar liggende rijen bouwstenen 1 de bewapeningsstaven 2 geheel in de kleef-, respectievelijk mortellaag 10 mee ingebed worden. Een dun-bedlaag uit een kleef- of mortellaag 10 verbindt daardoor de boven elkaar liggende rijen bouwstenen 1.

Claims (10)

  1. CONCLUSIES 1. Werkwijze voor het vervaardigen van een geprefabriceerd wandpaneel uit een aantal naast elkaar en in horizontale rijen boven elkaar aangebrachte bouwstenen voor gebouwen, met het kenmerk, dat in de oplegvoegen van de horizontale rijen zieh horizontaal over verschillende bouwstenen (l) uitstrekkende bewapeningsstaven (2) aangebracht worden, die in doorgaande langssleuven (3) van de bouwstenen (1) opgenomen worden en die ten minste gedeeltelijk in een mortelof kleeflaag (10) voor het verbinden van twee boven elkaar liggende rijen bouwstenen (1) ingebed worden, en dat de afzonderlijke rijen van boven elkaar liggende bouwstenen (1) in een dun-bed-mortel- of -kleefwerkwijze met elkaar verbonden worden.
  2. 2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de bewapeningsstaven (2) op de bovenzijde van een steenrij gelegd worden en aansluitend de bouwstenen (l) van de daarboven liggende rij met hun aan de onderzijde aangebrachte langssleuven (3) daarover geplaatst worden.
  3. 3. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk, EMI7.1 dat in aan de bovenzijde van bouwstenen (1) aangebrachte uitsparingen (5) afstandhouders (6) ingebracht worden, waarop ten minste één bewapeningsstaaf (2) op een dusdanige wijze vrij rust dat deze tenminste bij benadering volledig door een mortel- of kleeflaag omgeven wordt.
  4. 4. Inrichting voor de vervaardiging van een wandpaneel uit een aantal naast elkaar en in horizontale rijen boven elkaar aangebrachte bouwstenen voor gebouwen, waarbij de bouwstenen van doorgaande langssleuven, bij voorkeur aan hun onderzijde, voorzien zijn, met het kenmerk, dat in de oplegvoegen van boven elkaar liggende rijen bouwstenen (1) bewapeningsstaven (2) aangebracht zijn, die ten minste gedeeltelijk in de doorgaande langssleuven (3) liggen en die zieh horizontaal over verschillende bouwstenen (1) uitstrekken, waarbij de bewapeningsstaven (2) ten minste gedeeltelijk door een mortel- of kleeflaag omgeven worden, en dat de afzonderlijke rijen van boven elkaar liggende bouwstenen (1) door een dun-bed-mortel- <Desc/Clms Page number 8> of-kleeflaag (10) met elkaar verbonden zijn.
  5. 5. Geprefabriceerd wandpaneel volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat in uitsparingen (5) van de bouwstenen (1) die zieh in de tegenover de langssleuven (3) liggende zijde van de steen in hetzelfde steenvlak als de langssleuven (3) bevinden, afstandhouders (6) ingebracht zijn, waarop de bewapeningsstaven (2) rusten.
  6. 6. Geprefabriceerd wandpaneel volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de afstandshouders (6) aan hun bovenzijde een uitstekende rand (7) bezitten.
  7. 7. Geprefabriceerd wandpaneel volgens conclusie 5 of 6, met het kenmerk, dat de afstandhouders (6) van een boven de rand (7) naar boven uitstekende kop (8) voorzien zijn, waarop ten minste een bewapeningsstaaf (2) rust.
  8. 8. Geprefabriceerd wandpaneel volgens conclusie 5,6 of 7, met het kenmerk, dat twee op een afstand van elkaar liggende bewapeningsstaven (2) in één steenrij voorzien zijn, welke op zijdelingse aanzetsels (9) van de afstandhouders (6) rusten.
  9. 9. Geprefabriceerd wandpaneel volgens één van de conclusies 5 tot 8, met het kenmerk, dat de afstandhouders (6) uit kunststof bestaan.
  10. 10. Geprefabriceerd wandpaneel volgens één van de conclusies 4 tot 9, met het kenmerk, dat ten minste een deel van de bewapeningsstaven (2) ten minste aan een zijde zijdelings ten opzichte van de laatste bouwsteen (1) uitsteekt, en dat de bewapeningsstaven (2) in hun vrij uitstekende bereik van een oogvormig anker (4) voor verbinding van twee achter elkaar te plaatsen wandpanelen voorzien zijn.
BE9900313A 1998-05-02 1999-04-30 Werkwijze voor het vervaardigen van geprefabriceerde wandpanelen, en hiermee vervaardigde wandpanelen. BE1011993A6 (nl)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19819683A DE19819683C1 (de) 1998-05-02 1998-05-02 Verfahren zur Herstellung einer vorgefertigten Wandtafel und danach hergestellte Wandtafel

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1011993A6 true BE1011993A6 (nl) 2000-03-07

Family

ID=7866512

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9900313A BE1011993A6 (nl) 1998-05-02 1999-04-30 Werkwijze voor het vervaardigen van geprefabriceerde wandpanelen, en hiermee vervaardigde wandpanelen.

Country Status (3)

Country Link
BE (1) BE1011993A6 (nl)
DE (1) DE19819683C1 (nl)
NL (1) NL1011890C1 (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10043609C1 (de) * 2000-09-05 2001-10-18 Octaplan Wandsysteme Gmbh & Co Mauerwerk

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2608848C3 (de) * 1976-03-04 1982-01-28 Kasamentbau GmbH & Co KG, 4500 Osnabrück Wandelement aus Kalksandsteinen
DE3319645A1 (de) * 1983-05-31 1984-12-13 Verein Süddeutscher Kalksandstein-Werke e.V., 7500 Karlsruhe Mauerstein und verfahren zum errichten einer bewehrten mauer
NL8303223A (nl) * 1983-09-19 1984-08-01 Roelfsema Kalkzandsteenfab Wand.

Also Published As

Publication number Publication date
DE19819683C1 (de) 2000-02-10
NL1011890C1 (nl) 1999-11-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101320092B1 (ko) 건축물의 벽면 시공방법과 벽면구조물
AU4162999A (en) Prefabricated finishing module for the construction of building constructions and building constructions obtained thereby
KR101615976B1 (ko) 공학용 목재 및 콘크리트 슬래브를 구비한 합성바닥판 구조
KR102189496B1 (ko) 벽체 배수판 설치용 조립식 프레임 시스템
EP1412588B1 (en) System of stackable blocks as well as block and a joining element of the system
BE1011993A6 (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van geprefabriceerde wandpanelen, en hiermee vervaardigde wandpanelen.
US6763644B1 (en) Construction block system
KR102156178B1 (ko) 벽돌 조적용 가이드 장치
CN113338486B (zh) 一种装配式钢-混凝土框架剪力墙建筑体系
JP7331312B2 (ja) 壁体、壁構造及び木製ブロック
BE1021731B1 (nl) Hulpmiddel en werkwijze voor het metselen van een muur of dergelijke
JP7314468B2 (ja) 壁体、壁構造及び木製ブロック
KR102406336B1 (ko) 벽체 고정용 프레임 보강재 구조체
JP4033640B2 (ja) 天井構造
WO2012117284A1 (en) Self-supporting construction module, for the construction of reinforced-concrete slabs
US20220307270A1 (en) A support base, a tile joint and method of attaching tiles to a wall structure
KR102413438B1 (ko) 고밀도 목재패널의 결합구조
JP4479574B2 (ja) 間仕切り壁パネル
JP2001220829A (ja) 接続部材及び接続方法
JP2000154646A (ja) 型枠用セパレーター
KR200296044Y1 (ko) 건축물의 보 시공용 판넬
WO2002008535A2 (en) Multipurpose modular concrete form
JPH0648009Y2 (ja) 空洞コンクリートブロツク
KR200272112Y1 (ko) 기능성 콘크리트 블록
GB2365882A (en) Framework for glass block wall

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Effective date: 20040430