BE1011210A3 - Vierstanden-opengaap-jacquardmachine. - Google Patents

Vierstanden-opengaap-jacquardmachine. Download PDF

Info

Publication number
BE1011210A3
BE1011210A3 BE9700507A BE9700507A BE1011210A3 BE 1011210 A3 BE1011210 A3 BE 1011210A3 BE 9700507 A BE9700507 A BE 9700507A BE 9700507 A BE9700507 A BE 9700507A BE 1011210 A3 BE1011210 A3 BE 1011210A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
hook
movement
selection
height
jacquard machine
Prior art date
Application number
BE9700507A
Other languages
English (en)
Inventor
Andre Dewispelaere
Original Assignee
Wiele Michel Van De Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Wiele Michel Van De Nv filed Critical Wiele Michel Van De Nv
Priority to BE9700507A priority Critical patent/BE1011210A3/nl
Priority to DE1998603007 priority patent/DE69803007T2/de
Priority to EP19980201902 priority patent/EP0884410B1/en
Priority to TR1998/01085A priority patent/TR199801085A2/xx
Application granted granted Critical
Publication of BE1011210A3 publication Critical patent/BE1011210A3/nl

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03CSHEDDING MECHANISMS; PATTERN CARDS OR CHAINS; PUNCHING OF CARDS; DESIGNING PATTERNS
    • D03C3/00Jacquards
    • D03C3/06Double-lift jacquards
    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03CSHEDDING MECHANISMS; PATTERN CARDS OR CHAINS; PUNCHING OF CARDS; DESIGNING PATTERNS
    • D03C3/00Jacquards
    • D03C3/12Multiple-shed jacquards, i.e. jacquards which move warp threads to several different heights, e.g. for weaving pile fabrics
    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03CSHEDDING MECHANISMS; PATTERN CARDS OR CHAINS; PUNCHING OF CARDS; DESIGNING PATTERNS
    • D03C3/00Jacquards
    • D03C3/24Features common to jacquards of different types

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Looms (AREA)
  • Load-Engaging Elements For Cranes (AREA)

Abstract

Gaapvormingsmechnisme voor een jacquardmachine, omvattende twee haken (1), (2) die elk in een onderste en een bovenste stand kunnen gehouden worden en door op en neer beweegbare hefmiddelen (13-16) vanuit elke stand naar de andere stand kunnen meegenomen worden, een selecteerinrichting (7-12;17-20) voorzien om elke stand van elke haak naar keuze te behouden of door de hefmiddelen te laten wijzigen, en een met de haken (1), (2) samenwerkende takelinrichting (21,22,26) voorzien om kettingdraden op vier verschillende hoogtes (a,b,c,d) te brengen, waarbij de hoogte van de kettingdraden door een wijziging van de stand van elke respectievelijke haak (1), (2) gewijzigd wordt in evenredigheid met de verandering van hoogte (29) van de haak, en waarbij het hoogteverschil (29) tussen de bovenste en de onderste stand bij de ene haak (2) groter is dan bij de andere haak (1).

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



    "Vierstanden-opengaap-jacquardmachine".   



  Deze uitvinding betreft een gaapvormingsmechanisme voor een jacquardmachine, omvattende twee haken die elk in in een onderste en een bovenste stand kunnen gehouden worden en door op en neer beweegbare hefmiddelen vanuit elke stand naar de andere stand kunnen meegenomen worden, een selecteerinrichting voorzien om elke stand van elke haak naar keuze te behouden of door de hefmiddelen te laten wijzigen, en een met de haken samenwerkende takelinrichting voorzien om kettingdraden op vier verschillende hoogtes te brengen, waarbij de hoogte van de kettingdraden door een wijziging van de stand van elke respectievelijke haak gewijzigd wordt in evenredigheid met de verandering van hoogte van de haak. 



  Het weven met een weefmachine gebeurt hoofdzakelijk door herhaaldelijk tussen 
 EMI1.1 
 kettingdraden een gaap te vormen en in deze gaap één of meerdere volgens een dwarsrichting lopende inslagdraden in te brengen. De opeenvolgende gapen worden gevormd door, telkens v66r elk schot (d. het terzelfdertijd inbrengen van een of meerdere inslagdraden) en in overeenstemming met de eigenschappen van het te vervaardigen weefsel, verschillende kettingdraden op verschillende hoogtes te brengen. Om de kettingdraden automatisch op de gewenste opeenvolgende hoogtes te brengen bestaan er jacquardmachines voorzien van gaapvormingsmechanismen. 



  Afhankelijk van de eigenschappen van het te vervaardigen weefsel moet het gebruikte gaapvormingsmechanisme in staat zijn om de kettingdraden op twee, drie, vier of meerdere verschillende hoogtes te brengen. 



  Deze uitvinding betreft in het bijzonder een gaapvormingsmechanisme voor een jacquardmachine die voorzien is om de kettingdraden op vier verschillende hoogtes te brengen. Een dergelijke jacquardmachine wordt een   vierstanden-jacquardmachine   genoemd. 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 



  Deze uitvinding betreft meer bepaald een gaapvormingsmechanisme voor een   vierstanden-opengaap-jacquardmachine.   Bij een vierstanden-jacquardmachine die voorzien is om volgens het opengaap-principe te werken zijn de vier standen van de kettingdraden bij elk schot bereikbaar. Dit betekent dat een kettingdraad telkens   v6ór   elk schot en ongeacht de hoogte waarop deze kettingdraad zich bevindt naar keuze op dezelfde hoogte kan gehouden worden of naar de eerste, de tweede, of de derde van de drie andere hoogtes kan gebracht worden. 



  Er bestaan   vierstanden-jaquardmachines   met de in de eerste paragraaf van deze beschrijving genoemde kenmerken. Het Belgisch verbeteringsoctrooi nr. 529 019 beschrijft (verwijzend naar figuur 1) een dergelijk gaapvormingsmechanisme met een eerste en een tweede haak die in een onderste en een bovenste stand kunnen gehouden worden, een eerste takelelement met twee rollen dat aan de tweede haak opgehangen is, een tweede takelelement dat verbonden is met een vast onderdeel van het mechanisme, en een takelkoord dat met het ene uiteinde aan de eerste haak bevestigd is, achtereenvolgens over een rol van het tweede takelelement en een rol van het eerste takelelement omgeslagen is, en met het andere uiteinde via een hamaskoord met kettingdraden verbonden is. 



  Dit mechanisme kan volgens het opengaap-principe werken als elke jacquardhaak volgens dit principe werkt,   m. a. w.   als elke stand van elke haak   v6ór   elk schot naar keuze kan behouden worden of kan gewijzigd worden. Als de eerste haak van de onderste naar de bovenste stand gebracht wordt en daarbij over een welbepaalde hoogte (H) omhooggebracht wordt, dan wordt het harnaskoord over dezelfde hoogte (H) geheven. Eenzelfde heffing (H) van de tweede haak zal een heffing (2 x H) van het hamaskoord over het dubbel van de genoemde hoogte als gevolg hebben. Worden beide haken samen geheven over deze hoogte (H) dan wordt het   hamaskoord   geheven over een hoogte (3 x   H)   die driemaal zo groot is.

   Deze inrichting is dus in staat om de kettingdraden op vier verschillende hoogtes (0, H, 2 x H, 3 x H) te brengen, respectievelijk door beide haken in hun onderste 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 stand, enkel de eerste haak in zijn bovenste stand, enkel de tweede haak in zijn bovenste stand, en beide haken in hun bovenste stand te plaatsen. 



  Bij dit mechanisme loopt het takelkoord over twee rollen wat vrij veel slijtage met zich meebrengt en breuk van het takelkoord veroorzaakt. Bovendien omvat een dergelijk mechanisme vrij veel onderdelen waardoor het omvangrijk en duur is. 



  In BE-529 019 wordt ook (verwijzend naar   fig. 2)   een mechanisme beschreven met twee stellen van twee complementaire haken. De haken van elk stel zijn met elkaar verbonden door een respectievelijk koord dat omgeslagen is onder de bovenste rol van respectievelijk een eerste en tweede takelelement met twee rollen. Een derde takelelement is met een vast onderdeel verbonden. Een takelkoord is met het ene uiteinde aan het eerste takelelement bevestigd, achtereenvolgens over een rol van het derde takelelement en een rol van het tweede takelelement omgeslagen en met het andere uiteinde via een   hamaskoord   verbonden met kettingdraden. Hier kunnen eveneens vier standen volgens het opengaap-principe bekomen worden. 



  Ook dit mechanisme omvat veel onderdelen - vier haken en drie   takel elementen -   en is dus zeer omvangrijk en duur. Ook hier loopt het takelkoord over twee rollen met grote slijtage en breuk van het takelkoord als gevolg. 
 EMI3.1 
 



  In EP-0 665 312 wordt een gaapvormingsmechanisme beschreven met twee stellen van twee complementaire haken, twee elektromagnetische selectie-elementen, twee takelelementen en twee omkeerrollen om een   vierstanden-opengaap-jacquardmachine   te realiseren. Een heffing (H) van een van de haken van het linker stel veroorzaakt een heffing (2 x H) van het hamaskoord (fig. 1) die tweemaal zo groot is. Eenzelde heffing (H) van een van de haken van het rechter stel veroorzaakt een heffing (H) van het hamaskoord over dezelfde hoogte. Eenzelfde heffing (H) van beide haken veroorzaakt een heffing (3 x H) van het hamaskoord die driemaal zo groot is. Deze inrichting kan dus vier standen genereren. 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 Dit mechanisme heeft echter een groot aantal onderdelen en is dus vrij duur.

   De onderste takelkoord wordt over een groot aantal rollen omgeslagen waardoor deze aan grote slijtage onderhevig is. Bovendien zijn er twee stellen van twee complementaire haken voorzien, waardoor de jacquardmachine vrij groot in afmetingen wordt. Dit is een groot nadeel, in het bijzonder voor het weven van tapijt met drie inslaginbrengmiddelen (bv. grijpers). Hiervoor moet immers een groot aantal-tot 12   0000 - bruikbare harnaskoorden   op vier verschillende hoogtes kunnen gebracht worden. 



  Het doel van deze uitvinding is te voorzien in een gaapvormingsmechanisme voor een vierstanden-jacquardmachine zonder de hierboven aangeduide nadelen van de gekende mechanismen. 



  Dit doel wordt bereikt door te voorzien in een gaapvormingsmechanisme met de in de eerste paragraaf van deze beschrijving genoemde kenmerken, waarbij het hoogteverschil tussen de bovenste en de onderste stand bij de ene haak groter is dan bij de andere haak. 



  Doordat het hoogteverschil tussen beide standen verschillend is bij de twee haken, en aangezien het wijzigen van de hoogte van een haak een evenredige wijziging van de hoogte van de kettingdraden als gevolg heeft, kan men een vierstandenmechanisme bekomen door de hoogtewijzigingen van zowel de ene als de andere haak op eenzelfde koord over te brengen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een takelelement. 



  Als beide haken in hun onderste stand staan bevindt een met het mechanisme samenwerkende kettingdraad zich in een eerste stand. Door enkel de haak met het kleinste hoogteverschil tussen beide standen in de bovenste stand te brengen komt de genoemde kettingdraad op een tweede hoogte. Door enkel de haak met het grootste hoogteverschil tussen beide standen in de bovenste stand te brengen komt 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 die kettingdraad op een derde hoogte. Door beide haken in hun bovenste stand te brengen komt de kettingdraad op een vierde hoogte, aangezien de hoogtewijziging van de kettingdraad die het gevolg is van de heffing van de ene haak en de hoogtewijziging van de kettingdraad die het gevolg is van de heffing van de andere haak samengevoegd worden. 



  Men kan dit mechanisme dus uitvoeren met minder onderdelen dan de gekende mechanismen. Een mechanisme volgens deze uitvinding kan bijgevolg tegen een lagere kostprijs vervaardigd worden dan de bestaande mechanismen. Verder kan een jacquardmachine met gaapvormingsmechanismen volgens deze uitvinding ook veel compacter gebouwd worden dan de gekende mechanismen. Doordat elk mechanisme ook minder plaats inneemt kunnen in eenzelfde jacquardmachine zonder enig probleem grote aantallen gaapvormings-mechanismen naast elkaar voorzien worden. 



  Bovendien kan het mechanisme zo uitgevoerd worden dat het takelkoord slechts over   één   rol moet omgeslagen worden, zodat de slijtage van het takelkoord gevoelig kan beperkt worden. 



  Men bekomt volgens deze uitvinding een zeer voordelig gaapvormingsmechanisme als men het zo uitvoert dat het hoogteverschil tussen de bovenste en de onderste stand bij de ene haak nagenoeg dubbel zo groot is als bij de andere haak. 



  Hierdoor bekomt men tussen de eerste en de tweede hoogte van de kettingdraden, tussen de tweede en de derde hoogte, en tussen de derde en de vierde hoogte van de kettingdraden telkens eenzelfde hoogteverschil. 



  Het gaapvormingsmechanisme volgens deze uitvinding wordt bij voorkeur zo uitgevoerd dat elke haak door elk van twee in tegenfase op en neer beweegbare messen kan meegenomen worden zodat de stand van elke haak gedurende elke halve bewegingscyclus van de messen kan gewijzigd worden. 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 Hierdoor kan men, volgens het   opengaap-principe   werkend, per volledige bewegingscyclus van de messen twee keer   één   of meerdere inslagdraden inbrengen.

   Het mechanisme volgens deze uitvinding heeft een voorkeurdragende uitvoeringsvorm met een selecteerinrichting die voorzien is om elke in de onderste stand gebrachte haak naar keuze hetzij op en neer te bewegen in een niet-selectiepositie in dewelke de haak niet door een hefmiddel kan meegenomen worden, hetzij op een vaste hoogte te houden zodat de haak op deze vaste hoogte een pre-selectiepositie inneemt in dewelke de haak klaar is om door een opwaarts bewegend hefmiddel meegenomen te worden naar de bovenste stand, terwijl elke zich in een nietselectiepositie bevindende haak gedurende elke cyclus van zijn op en neergaande beweging op de vaste hoogte kan tegengehouden worden om de haak in een preselectiepositie te brengen. 



  Een dergelijke selecteerinrichting werkt zeer efficiënt en is vrij eenvoudig. 



  In een bijzonder voorkeurdragende uitvoeringsvorm omvat de selecteerinrichting minstens   een   op en neer beweegbaar bewegingselement voorzien van minstens een vleugel met een hellend bovenoppervlak, en omvat elke haak minstens   één   steunelement voorzien om op het hellend bovenoppervlak van een vleugel van een bewegingselement te steunen om de genoemde op en neergaande beweging uit te voeren in een niet-selectiepositie, zodat elke haak die, zieh in een pre-selectiepositie bevindend, met een steunelement op het hellend bovenoppervlak van een vleugel terechtkomt, op dit hellend oppervlak naar een niet-selectiepositie glijdt. 



  Het wijzigen van de positie van elke haak, van een pre-selectiepositie naar een nietselectiepositie gebeurt hierdoor automatisch door de haak los te laten. De daarvoor voorziene middelen zijn zeer eenvoudig en goedkoop. 



  Verder kan het mechanisme ook zo uitgevoerd worden dat elke haak voorzien is van een uitsteeksel terwijl minstens Un bewegingselement minstens   een   vleugel omvat 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 met een hellende onderzijde, zodat elke haak die, zich in een niet-selectiepositie bevindend, op de vaste hoogte wordt gehouden, gedurende een neerwaartse beweging van het bewegingselement naar een pre-selectiepositie wordt verplaatst doordat de genoemde hellende onderzijde tegen het genoemde uitsteeksel duwt. 



  Het wijzigen van de positie van elke haak, van een niet-selectiepositie naar een preselectiepositie, gebeurt hierdoor automatisch door de haak op de vaste hoogte te houden. De daarvoor voorziene middelen zijn eveneens zeer eenvoudig en goedkoop. 



  Bij voorkeur wordt elke haak voorzien om op meer dan twee verschillende hoogtes te worden vastgehouden. Dit is bijzonder voordelig als men een zogenaamde progressieve gaap wil vormen. Aangezien de haken van verschillende gaapvormingsmechanismen daarbij op verschillende bovenste en onderste standen moeten kunnen gebracht worden. 



  In een bijzonder   efficiënte   uitvoeringsvorm omvat de selecteerinrichting voor elke haak een houdmiddel dat naar keuze in een houdpositie of in een niet-houdpositie kan gebracht worden, terwijl elke haak een reeks boven elkaar voorziene tanden omvat, die op een in de houdpositie gebracht houdmiddel kunnen inhaken. 



  In een bijzondere uitvoeringsvorm van het gaapvormingsmechanisme volgens deze uitvinding is er voor elke haak een stel van twee onderling in tegenfase beweegbare messen, en een stel van twee onderling in tegenfase en in fase met een respectievelijk mes beweegbare bewegingselementen voorzien, terwijl deze messen en bewegingselementen zo voorzien zijn dat elke zich in zijn onderste stand bevindende haak die niet op een vaste hoogte gehouden wordt, afwisselend door het ene en het andere bewegingselement van zijn stel in een niet-selectie positie op en neer bewogen wordt met een frequentie die nagenoeg het dubbel is van de frequentie van de op en neergaande beweging van elk mes. 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 Dit maakt het mogelijk om elke haak in een pre-selectiepositie te plaatsen v66r elke opwaartse beweging van een met deze haak samenwerkend mes. 



  Het mechanisme volgens deze uitvinding is in een van zijn meest voorkeurdragende uitvoeringsvormen voorzien van een takelinrichting die een takelelement met een eerste en een tweede rol omvat, terwijl de haken met elkaar verbonden zijn door een eerste koord dat over de eerste rol van het takelelement omgeslagen is, en terwijl een tweede koord over de tweede rol van het takelelement omgeslagen is, enerzijds aan een vast onderdeel van het mechanisme bevestigd is, en anderzijds voorzien is voor de verbinding met een hamaskoord aan minstens   één   kettingdraad. 



  Het tweede koord is slechts over   één   rol omgeslagen en is dus minder aan slijtage onderheving. 



  Deze uitvinding wordt verder verduidelijkt in de hiema volgende gedetailleerde beschrijving van een uitvoeringsvorm ervan. Dit betekent echter geenszins dat de uitvinding kan beschouwd worden als zijnde beperkt tot deze uitvoeringsvorm alleen. 



  In deze beschrijving wordt verwezen naar de hierbij gevoegde figuur, Fig. 1 waarop op schematische wijze een zijaanzicht van het beschreven mechanisme wordt voorgesteld. 



  Dit gaapvormingsmechanisme omvat twee identieke, smalle, langwerpige onderdelen (1), (2), haken genoemd, dewelke zich nagenoeg in vertikale richting uitstrekkend, op een bovenste en een onderste stand kunnen gehouden worden, en door middel van op en neer bewegende messen (13, 14), (15, 16) van elke stand naar de andere stand kunnen gebracht worden. 



  Op de naar elkaar gerichte flanken van de haken (1), (2) zijn een reeks zaagtandvormige uitsteeksels (3), (4) voorzien, dewelke zich volgens de langsrichting van de 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 haak over een bepaalde lengte van de haak vanaf het bovenste uiteinde van de haak uitstrekken. Aan het onderste uiteinde van elke haak (1), (2) is een respectievelijk uiteinde van eenzelfde koord (21) bevestigd zodat beide haken door middel van het koord (21) met elkaar verbonden zijn. Verder omvat elke haak ook een steunelement (5), (6) dat aan weerszijden van de haak een uitstekende neus (40) vormt, waarvan de onderzijde vanaf de flank van de haak naar beneden helt. 



  Het gaapvormingsmechanisme omvat verder ook een takelelement (22) dat hoofdzakelijk bestaat uit twee rollen (24), (25) die draaibaar boven elkaar aan eenzelfde lichaam (23) bevestigd zijn. Het koord (21) dat beide haken (1), (2) met elkaar verbindt is onder de bovenste rol (24) van het takelelement (22) omgeslagen zodat de door het koord (21) gevormde neerhangende lus het takelelement draagt. 



  Een takelkoord (26) is met het ene uiteinde aan een vast onderdeel (28) van het mechanisme bevestigd, en is over de onderste rol (25) van het takelelement (22) omgeslagen. Het vanaf de rol (25) vrij neerhangend gedeelte van het takelkoord (26) is verbonden met een harnaskoord (27), dat op zijn beurt voorzien is om een of meerdere kettingdraden (niet op de figuur voorgesteld) omhoog of omlaag te brengen. 



  Aan weerszijden van elke haak (1), (2) is er een nagenoeg horizontaal opgesteld mes (13, 14), (15, 16) voorzien. De twee messen van elke haak kunnen langs de tegenoverliggende flanken van de haak onderling in tegenfase op en neer bewegen. 



  Elk mes (13), (14) van de ene haak   (1)   beweegt daarbij in fase met een respectievelijk mes (15), (16) van de andere haak (2). Elk mes heeft langs de zijde van de ermee samenwerkende haak (1), (2) een onderste rand (41) die in de richting van de haak naar boven helt zodat het onderste gedeelte van elk mes een haakvormig profiel heeft. De rand (41) is voorzien voor het ondersteunen van de met het mes samenwerkende haak. De onderzijde van de naar de rand gerichte neus (40) van de haak steunt dan op de rand (41), en de haak wordt door het mes meegenomen. 

 <Desc/Clms Page number 10> 

 De messen (13, 14), (15, 16) van elke haak (1), (2) zijn voorzien om onderling in tegenfase op en neer te bewegen tussen een bovenste en een onderste dode punt.

   De vertikale afstand (29) tussen het bovenste en het onderste dode punt van de messen   wordt "de heffing" van   de messen genoemd. De messen (15, 16) van de rechter haak (2) hebben een heffing (29) die het dubbel is van de heffmg (29) van de messen (13, 14) van de linker haak (1). 
 EMI10.1 
 



  Elke haak (1), kan door elk van zijn twee messen (13, van zijn onderste stand naar zijn bovenste stand, of omgekeerd, meegenomen worden gedurende de opwaartse of neerwaartse verplaatsing van deze messen. Tussen de twee standen van elke haak (1), (2) is er een hoogteverschil dat nagenoeg gelijk is aan de heffing (29) van de messen die deze haak kunnen meenemen. 



  Bovenaan tussen de twee haken (1), (2) is er voor elke haak een selector (7), (8) voorzien. Elke selector heeft onderaan een houdmiddel (9), (10) dat naar keuze in een houdstand (het rechter houdmiddel (10) op de figuur) of in een niet-houdstand (het linker houdmiddel (9) op de figuur) kan geplaatst worden door middel van een electromagnetisch element dat kan gestuurd worden om automatisch de gewenste opeenvolgende standen in te nemen. Elk houdmiddel (9), (10) heeft een onderste haakvormig gedeelte dat voorzien is om-als het houdmiddel zieh in de houdstand bevindt - een respectievelijke haak vast te houden door in te haken onder   één   van zijn zaagtandvorige uitsteeksels (3), (4).

   Door een houdmiddel in de niet-houdstand te plaatsen beweegt het van de haak (1), (2) weg zodat de zaagtandvormige uitsteeksels (3), (4) van de haak niet langer op het haakvormig gedeelte van het houdelement kunnen steunen. 



  Elke haak (1), (2) kan met elk zaagtandvormig uitsteeksel (3), (4) op een in de houdstand geplaatst houdmiddel (9), (10) steunen, zodat elke haak op een vrij groot aantal verschillende hoogtes (evenveel als het aantal zaagtandvormige uitsteeksels) kan vastgehouden worden. Hierdoor wordt het mogelijk om het mechanisme volgens 

 <Desc/Clms Page number 11> 

 deze uitvinding te gebruiken voor het vormen van een zogenaamde progressieve gaap, waarbij de haken van verschillende mechanismen, naargelang de positie van het mechanisme in de jacquardmachine, op verschillende hoogtes moeten kunnen vastgehouden worden. 



  Aan weerszijden van elke haak zijn er ook twee in tegenfase langs de haak op en neer beweegbare bewegingselementen   ( (17, 18), (19, 20)   voorzien. De bewegingselementen bewegen op en neer met een amplitude (z) die veel kleiner is dan de heffing (29) van de messen (13, 14) van de linker haak. Elk bewegingselement beweegt in fase met een respectievelijk mes en bevindt zieh gedurende zijn bewegingen op elk ogenblik onder dat mes. Het bovenste dode punt van elk bewegingselement komt nagenoeg overeen met het onderste dode punt van de messen. 



  Elk bewegingselement heeft twee in tegengestelde richting zijdelings uitstekende vleugels (30) die in de richting van hun vrije uiteinde een opwaarts hellend bovenoppervlak   (31)   en een opwaarts hellende onderzijde (32) hebben. De naar een haak gerichte vleugel (30) is voorzien voor het ondersteunen van deze haak. De onderzijde van de naar de rand gerichte neus (40) van de haak steunt dan op het genoemde bovenoppervlak (31) van deze vleugel (30), en de haak wordt door het bewegingselement meegenomen. 
 EMI11.1 
 



  In zijn onderste stand kan elke haak (1), (2) ofwel door zijn twee bewegingselementen (17, op en neer bewogen worden (zoals de linker haak   (1)   op de figuur), ofwel door het houdelement (9, 10) van zijn selector (7, 8) op een vaste hoogte gehouden worden (zoals de rechter haak (2) op de figuur). 



  Als de haak door zijn bewegingselementen   (17, 18), (19, 20)   meegenomen wordt steunt hij afwisselend met zijn neus (40) die (op de figuur) vanaf de linker flank van de haak uitsteekt op het zieh links van de haak (1), (2) bevindende bewegingselement 

 <Desc/Clms Page number 12> 

 (17), (19), en met zijn neus (40) die vanaf de rechterflank uitsteekt op het zieh rechts van de haak (1), (2) bevindend bewegingselement (18), (20). Ongeveer halverwege de neerwaartse verplaatsing van elk bewegingselement (17, 18), (19, 20) wordt een door het bewegingselement naar beneden meegenomen haak (1), (2) door het andere bewegingselement terug naar boven meegenomen.

   De bewegingsfrequentie van de haak is dus het dubbel van de bewegingsfrequentie van de messen   (13, 14), (15, 16)   en van de bewegingselementen   (17, 18), (19, 20),   en hij beweegt op en neer met een amplitude die nagenoeg de helft is van de vertikale afstand (z) tussen het bovenste en onderste dode punt van de bewegingselementen (13, 11),   (15, 16).   Een door een bewegingselement (17, 18), (19, 20) meegenomen haak bevindt zich in een niet-selectiepositie doordat de haak met zijn neus (40) telkens zo ver mogelijk naar beneden geschoven is op het hellend bovenoppervlak   (31)   van de vleugel (30) van het bewegingselement, zodat de tegenoverliggende neus (40) buiten het bereik blijft van de rand (41) van het langs die zijde van de haak bewegende mes. 



  Om een zich in zijn onderste stand bevindende haak (1), (2) vanuit een nietselectiepositie in een pre-selectiepositie te brengen wordt de selector (7), (8) gestuurd om het houdelement (9), (10) van de haak in de houdpositie te brengen op het ogenblik dat de haak (1), (2) door een van zijn bewegingselementen   (17, 18),   (19, 20) ongeveer in het bovenste dode punt van zijn op en neergaande beweging gebracht is. Hierdoor zal de haak (1), (2) met een zaagtandvormig uitsteeksel (3), (4) kunnen inhaken op het haakvormig uiteinde van dit houdmiddel (9), (10), en op een vaste hoogte blijven hangen terwijl het bewegingselement dat de haak naar boven bracht terug neerwaarts beweegt.

   De hellende onderzijde (32) van de vleugel (30) van dit bewegingselement   (17, 18), (19, 20)   duwt nu tegen een op de haak (1), (2) voorzien uitsteeksel (11), (12) waardoor de haak van het bewegingselement wordt weggeduwd. Hierdoor kan de tegenoverliggende neus (40) van de haak (1), (2) door de zieh op dat ogenblik onder deze neus (40) bevindende rand van het tegenoverliggende mes meegenomen worden naar boven. 

 <Desc/Clms Page number 13> 

 Als een mes (13, 14), (15, 16) zieh ongeveer in zijn bovenste dode punt bevindt kan een erdoor meegenomen haak (1), (2) door zijn houdelement (9), (10) vastgehouden worden termijl het mes terug neerwaarts beweegt. De haak bevindt zieh dan in zijn bovenste stand. 



  Als het houdelement (9), (10) in de niet-houdpositie geplaatst zal de haak (1), (2) op het mes steunen en zal het terug naar beneden worden meegenomen. Als het houdelement (9), (10) in de niet-houdpositie blijft komt de haak (1), (2) met een neus (40) op een van zijn bewegingselementen   (17, 18), (19, 20) terecht   en glijdt hij op het hellend bovenoppervlak   (31)   van de vleugel (30) naar beneden tot hij zieh in de nietselectiepositie bevindt. Als het houdelement (9), (10) daarentegen in de houdpositie geplaatst wordt blijft de haak vatgehouden, waardoor hij niet kan naar beneden schuiven op het hellend bovenoppervlak (31) van de vleugel (30), en in de preselectiepositie blijft, klaar om bij de daarop volgende opwaartse beweging van een mes naar boven meegenomen te worden. 



  Elke haak (1), (2) kan zieh dus na elke halve bewegingscyclus van de messen (13, 14), (15, 16) naar keuze in een onderste en een bovenste stand bevinden. Dit mechanisme kan dus werken volgens het opengaap-principe. 



  Als beide haken (1), (2) in hun onderste stand staan (zoals op de figuur voorgesteld), dan bevindt het harnaskoord (27) zieh op een eerste hoogte (I), waardoor de kettingdraden (niet voorgesteld op de figuur) in een eerste stand komen. Als de linker haak   (1)   in zijn bovenste stand   staat - een   vertikale afstand (h) hoger dan in zijn onderste stand-terwijl de rechter haak (2) in zijn onderste stand staat, bevindt het harnaskoord (27) zieh op een tweede hoogte (II), eenzelfde vertikale afstand (h) hoger dan de eerste hoogte (I). De kettingdraden komen dan in een tweede stand.

   Als de rechter haak (2) in zijn bovenste stand-een vertikale afstand (2 x h) hoger dan in zijn onderste stand-terwijl de linker haak   (1)   in zijn onderste stand staat, bevindt het harnaskoord (27) zieh op een derde hoogte (111), een vertikale afstand 

 <Desc/Clms Page number 14> 

 (2 x h) hoger dan zijn onderste stand. Hierdoor komen de kettingdraden in een derde stand. Als beide haken (1), (2) in hun bovenste stand staan, bevindt het harnaskoord (27) zieh op een vierde hoogte (IV), een vertikale afstand (3 x h) hoger dan in zijn onderste stand. Daarmee komt een vierde stand van de kettingdraden overeen. 



  Met dit mechanisme kan men de kettingdraden dus   v6ór   elke inbreng van inslagdraden naar keuze in   één   van vier mogelijke standen plaatsen. Dit mechanisme kan dus gebruikt worden voor het realiseren van een vierstanden-opengaap jacquardmachine. 



  Deze vierstanden jacquardmachine kan compact gebouwd worden en heeft slechts twee haken en   één   takelinrichting, waarbij de takelkoorden telkens slechts over   één   omkeerwieltje lopen net zoals bij de gekende driestandeninrichtingen. Er zijn dus minder takelkoorden aan slijtage onderhevig en de jacquardmachine kan goedkoper gebouwd worden dan de gekende vierstanden-opengaap-mechanismen. 



  Het mechanisme volgens deze uitvinding kan omgevormd worden tot een   driestanden-opengaap-mechanisme   als de heffing (29) van minstens een van de messensystemen   (13, 14), (15, 16)   zo kan gewijzigd dat beide messensystemen met eenzelfde heffing (29) werken.

Claims (1)

  1. CONCLUSIES 1. Gaapvormingsmechanisme voor een jacquardmachine, omvattende twee haken (1), (2) die elk in in een onderste en een bovenste stand kunnen gehouden worden en door op en neer beweegbare hefmiddelen (13-16) vanuit elke stand naar de andere stand kunnen meegenomen worden, een selecteerinrichting (7-12 ;
    17-20) voorzien om elke stand van elke haak naar keuze te behouden of door de hefmiddelen te laten wijzigen, en een met de haken (1), (2) samenwerkende takelinrichting (21, 22, 26) voorzien om kettingdraden op vier verschillende hoogtes (a, b, c, d) te brengen, waarbij de hoogte van de kettingdraden door een wijziging van de stand van elke respectievelijke haak (1), (2) gewijzigd wordt in evenredigheid met de verandering van hoogte (29) van de haak, met het kenmerk dat het hoogteverschil (29) tussen de bovenste en de onderste stand bij de ene haak (2) groter is dan bij de andere haak (1).
    2. Gaapvormingsmechanisme voor een jacquardmachine, volgens conclusie 1, met het kenmerk dat het hoogteverschil (29) tussen de bovenste en de onderste stand bij de ene haak (2) nagenoeg dubbel zo groot is als bij de andere haak (1).
    3. Gaapvormingsmechanisme voor een jacquardmachine, volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk dat elke haak (1), (2) door elk van twee in tegenfase op en neer beweegbare messen (13, 14), (15, 16) kan meegenomen worden zodat de stand van elke haak gedurende elke halve bewegingscyclus van de messen (13-16) kan gewijzigd worden.
    4. Gaapvormingsmechanisme voor een jacquardmachine, volgens een van de voorgaande conclusies met het kenmerk dat de selecteerinrichting <Desc/Clms Page number 16> (7-12 ; 17-20) voorzien is om elke in de onderste stand gebrachte haak (1), (2) naar keuze hetzij op en neer te bewegen in een niet-selectiepositie in dewelke de haak niet door een hefmiddel (13-16) kan meegenomen worden, hetzij op een vaste hoogte te houden zodat de haak op deze vaste hoogte een pre- selectiepositie inneemt in dewelke de haak klaar is om door een opwaarts bewegend hefmiddel (13-16) meegenomen te worden naar de bovenste stand, en dat elke zich in een niet-selectiepositie bevindende haak (1), (2) gedurende elke cyclus van zijn op en neergaande beweging op de vaste hoogte kan tegengehouden worden om de haak in een pre-selectiepositie te brengen.
    5. Gaapvormingsmechanisme voor een jacquardmachine, volgens conclusie 4 met EMI16.1 het kenmerk dat de selecteerinrichting (7-12 17-20) minstens één op en neer ;beweegbaar bewegingselement (17-20) omvat voorzien van minstens één vleugel (30) met een hellend bovenoppervlak (31), en dat elke haak (1), (2) minstens één steunelement (5), (6) omvat voorzien om op het hellend bovenoppervlak (31) van een vleugel (30) van een bewegingselement (17-20) te steunen om de genoemde op en neergaande beweging uit te voeren in een niet-selectiepositie, zodat elke haak (1), (2) die, zich in een pre-selectiepositie bevindend, met een steunelement (5), (6) op het hellend bovenoppervlak (31) van een vleugel (30) terechtkomt, op dit hellend oppervlak (31) naar een niet- selectiepositie glijdt.
    6. Gaapvormingsmechanisme voor een jacquardmachine, volgens conclusie 4 of 5 met het kenmerk dat elke haak (1), (2) voorzien is van een uitsteeksel (11), (12), en dat minstens één bewegingselement (17-20) minstens één vleugel (30) omvat met een hellende onderzijde (32), zodat elke haak (1), (2) die, zich in een niet-selectiepositie bevindend, op de vaste hoogte wordt gehouden, gedurende een neerwaartse beweging van het bewegingselement (17-20) naar een pre-selectiepositie wordt verplaatst doordat de genoemde hellende onderzijde (32) tegen het genoemde uitsteeksel (11), (12) duwt. <Desc/Clms Page number 17> 7.
    Gaapvormingsmechanisme voor een jacquardmachine, volgens een van de voorgaande conclusies met het kenmerk dat elke haak (1), (2) voorzien is om op meer dan twee verschillende hoogtes te worden vastgehouden.
    8. Gaapvormingsmechanisme voor een jacquardmachine, volgens conclusie 7 met het kenmerk dat de selecteerinrichting (7-12 ; 17-20) voor elke haak (1), (2) een houdmiddel (9), (10) omvat dat naar keuze in een houdpositie of in een niet- houdpositie kan gebracht worden, en dat elke haak (1), (2) een reeks boven elkaar voorziene tanden (33) omvat, die op een in de houdpositie gebracht houdmiddel (9), (10) kunnen inhaken.
    9. Gaapvormingsmechanisme voor een jacquardmachine, volgens conclusies 4 t/m 8 met het kenmerk dat er voor elke haak (1), (2) een stel van twee onderling in tegenfase beweegbare messen (13-14), (15-16), en een stel van twee onderling in tegenfase en in fase met een respectievelijk mes (13-14), (15, 16) beweegbare bewegingselementen (17,18), (19,20) voorzien zijn, dat deze messen en bewegingselementen zo voorzien zijn dat elke zich in zijn onderste stand bevindende haak (1), (2) die niet op een vaste hoogte gehouden wordt, afwisselend door het ene (17), (19) en het andere bewegingselement (18), (20) van zijn stel in een niet-selectie positie op en neer bewogen wordt met een frequentie die nagenoeg het dubbel is van de frequentie van de op en neergaande beweging van elk mes.
    10. Gaapvormingsmechanisme voor een jacquardmachine, volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk dat de takelinrichting (21,22, 26) een takelelement (22) met een eerste (24) en een tweede rol (25) omvat, dat de haken (1), (2) met elkaar verbonden zijn door een eerste koord (21) dat over de eerste rol (24) van het takelelement (22) omgeslagen is, en dat een tweede koord (26) over de tweede rol (25) van het takelelement (22) <Desc/Clms Page number 18> omgeslagen is, enerzijds aan een vast onderdeel (28) van het mechanisme bevestigd is, en anderzijds voorzien is voor de verbinding met minstens één kettingdraad.
BE9700507A 1997-06-12 1997-06-12 Vierstanden-opengaap-jacquardmachine. BE1011210A3 (nl)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9700507A BE1011210A3 (nl) 1997-06-12 1997-06-12 Vierstanden-opengaap-jacquardmachine.
DE1998603007 DE69803007T2 (de) 1997-06-12 1998-06-08 Vierstellungs-Offenfach-Jacquardmaschine
EP19980201902 EP0884410B1 (en) 1997-06-12 1998-06-08 Four-Position open-shed jacquard machine.
TR1998/01085A TR199801085A2 (xx) 1997-06-12 1998-06-12 Dört pozisyonlu sundurmalı jakar makinesi.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9700507A BE1011210A3 (nl) 1997-06-12 1997-06-12 Vierstanden-opengaap-jacquardmachine.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1011210A3 true BE1011210A3 (nl) 1999-06-01

Family

ID=3890569

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9700507A BE1011210A3 (nl) 1997-06-12 1997-06-12 Vierstanden-opengaap-jacquardmachine.

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0884410B1 (nl)
BE (1) BE1011210A3 (nl)
DE (1) DE69803007T2 (nl)
TR (1) TR199801085A2 (nl)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1077479A1 (en) 1999-08-17 2001-02-21 Applied Materials, Inc. Post-deposition treatment to enchance properties of Si-O-C low K film
ATE393248T1 (de) * 2000-03-27 2008-05-15 Textilma Ag Jacquardmaschine
BE1013880A3 (nl) * 2000-12-21 2002-11-05 Wiele Michel Van De Nv Driestanden-jacquardmachine.
FR2910495B1 (fr) * 2006-12-26 2009-01-30 Staubli Lyon Soc Par Actions S Mecanique d'armure et metier a tisser de type jacquard equipe d'une telle macanique.

Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE529019A (nl) *
WO1987001142A1 (en) * 1985-08-14 1987-02-26 Lauritsen William E N Device for individual control of yarn guiding means
DE4101778C1 (nl) * 1991-01-18 1992-04-02 Fa. Oskar Schleicher, 4050 Moenchengladbach, De
EP0627511A1 (de) * 1993-04-23 1994-12-07 N.V. Michel Van de Wiele Jacquardmaschine
EP0665312A1 (fr) * 1994-01-28 1995-08-02 Staubli-Verdol S.A. Mécanique d'armure propre à engendrer quatre positions des fils de chaîne d'un métier à tisser
EP0723041A1 (en) * 1995-01-17 1996-07-24 N.V. Michel Van de Wiele Three-position open-shed jacquard machine
EP0736621A1 (en) * 1995-04-04 1996-10-09 N.V. Michel Van de Wiele Three-position open-shed jacquard machine

Patent Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE529019A (nl) *
WO1987001142A1 (en) * 1985-08-14 1987-02-26 Lauritsen William E N Device for individual control of yarn guiding means
DE4101778C1 (nl) * 1991-01-18 1992-04-02 Fa. Oskar Schleicher, 4050 Moenchengladbach, De
EP0627511A1 (de) * 1993-04-23 1994-12-07 N.V. Michel Van de Wiele Jacquardmaschine
EP0665312A1 (fr) * 1994-01-28 1995-08-02 Staubli-Verdol S.A. Mécanique d'armure propre à engendrer quatre positions des fils de chaîne d'un métier à tisser
EP0723041A1 (en) * 1995-01-17 1996-07-24 N.V. Michel Van de Wiele Three-position open-shed jacquard machine
EP0736621A1 (en) * 1995-04-04 1996-10-09 N.V. Michel Van de Wiele Three-position open-shed jacquard machine

Also Published As

Publication number Publication date
EP0884410B1 (en) 2001-12-19
TR199801085A2 (xx) 1998-12-21
DE69803007T2 (de) 2002-05-02
EP0884410A1 (en) 1998-12-16
DE69803007D1 (de) 2002-01-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
BE1010134A3 (nl) Gaapvormingsinrichting voor een textielmachine.
BE1000304A5 (nl) Opengaap-jacquardmachine waarvan de takelinrichting door middel van op en neer beweegbare planken in blok gestuurd wordt.
BE1004347A3 (nl) Takelophanging voor een jacquardmachine en jacquardmachine voorzien van een dergelijke takelophanging.
BE1016008A4 (nl) Werkwijze en inrichting voor het weven van dubbelzijdig bruikbare weefsels.
BE1011210A3 (nl) Vierstanden-opengaap-jacquardmachine.
BE1005823A3 (nl) Takelinrichting voor jacquardmachine.
CS9002518A2 (en) Dobby adjusted for loom&#39;s warp threads&#39; three positions raising
BE1009047A4 (nl) Driestanden open-gaap jacquardmachine.
EP0930384B1 (en) Shed-forming device for individually controlling the warp threads of a weaving machine
BE1011943A3 (nl) Werkwijze en weefmachine voor het weven van een poolweefsel.
BE1008975A5 (nl) Jacquardmachine met takelinrichting.
BE1004307A3 (nl) Inrichting voor hakenselektie bij een elektronisch gestuurde jacquardmachine, en elektronisch gestuurde jacquardmachines van een dergelijke inrichting voorzien.
BE1025414B1 (nl) Gaapvormingsinrichting voor een weefmachine
BE1013193A3 (nl) Gaapvormingsinrichting voor een weefmachine.
BE1010133A3 (nl) Gaapvormingsinrichting voor een textielmachine.
EP0930385B1 (en) Shed-forming device for weaving machines
BE1015098A5 (nl) Gaapvormingsinrichting voor een weefmachine.
NL9002631A (nl) Inrichting voor het linon-weven van de zijrand van een weefsel in een weefgetouw.
BE1004414A3 (nl) Weefmachine voor kelim- en gobelinweefsels en dergelijke weefsels met een dergelijke weefmachine vervaardigd.
US5193589A (en) Double lift open shed jacquard machine for pile fabric
EP0106974B1 (de) Rollenzugeinrichtung für eine Jacquardmaschine
BE1013285A3 (nl) Werkwijze en inrichting voor het steunen van een schaar kettingdraden bij een weefmachine.
BE1009383A3 (nl) Vierstanden-jacquardmachine.
BE1013880A3 (nl) Driestanden-jacquardmachine.
BE1004692A4 (nl) Takelinrichting voor bewegingsversterking bij de heffing van de kettingdraden, in een opengaap jacquardmachine.