BE1008904A3 - Hefwerktuig voor scheepsluiken. - Google Patents

Hefwerktuig voor scheepsluiken. Download PDF

Info

Publication number
BE1008904A3
BE1008904A3 BE9500686A BE9500686A BE1008904A3 BE 1008904 A3 BE1008904 A3 BE 1008904A3 BE 9500686 A BE9500686 A BE 9500686A BE 9500686 A BE9500686 A BE 9500686A BE 1008904 A3 BE1008904 A3 BE 1008904A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
bridge
vessel
hatches
hatch
panels
Prior art date
Application number
BE9500686A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Blommaert Bvba
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Blommaert Bvba filed Critical Blommaert Bvba
Application granted granted Critical
Publication of BE1008904A3 publication Critical patent/BE1008904A3/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B19/00Arrangements or adaptations of ports, doors, windows, port-holes, or other openings or covers
    • B63B19/12Hatches; Hatchways
    • B63B19/14Hatch covers
    • B63B19/16Hatch covers with detachable boards
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B17/00Vessels parts, details, or accessories, not otherwise provided for
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B35/00Vessels or similar floating structures specially adapted for specific purposes and not otherwise provided for
    • B63B2035/002Vessels or similar floating structures specially adapted for specific purposes and not otherwise provided for for inland waters, e.g. for use on canals or rivers
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B27/00Arrangement of ship-based loading or unloading equipment for cargo or passengers
    • B63B27/10Arrangement of ship-based loading or unloading equipment for cargo or passengers of cranes
    • B63B27/12Arrangement of ship-based loading or unloading equipment for cargo or passengers of cranes of gantry type

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Ship Loading And Unloading (AREA)

Abstract

Hefwerktuig voor uit afzonderlijke panelen bestaande scheepsluiken, die een door luikhoofden begrensde laadruimte van een vaartuig, in het bijzonder een binnenvaartuig, dwarsscheeps overspanne, welk werktuig aan de beide einden is ondersteund op een rijstel met een aantal wielen, die over een langs de desbetreffende luikhoofdzijde van de laadruimte gerichte spoorstaaf verrijdbaar zijn, welke brug door middel van hoogte-instelmiddelen evenwijdig aan zichzelf ten opzichte van deze rijstellen verstelbaar is, en voorts nabij elk eind ervan is voorzien van een grijper, welke grijpers onder de desbetreffende eindranden van een luipaneel of een aantal op elkaar gestapelde luikpanelen kunnen grijpen, ten einde deze panelen door een vertikale verplaatsing van de brug te kunnen optillen en neerlaten, welk werktuig in een opbergstand kan worden vastgezet, met het kenmerk, dat de brug is voorzien van middelen om de lengte ervan zodanig te verkleinen, dat de rijstellen binnen de dwarsomvang van de luiken kunnen worden gebracht, en dat middelen zijn aangebracht om de brug in de opbergstand vast op het vaartuig te ondersteunen, zodat door bediening van de hoogte-...

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  Hefwerktuig voor scheepsluiken. 



   Binnenvaartuigen zijn tegenwoordig meestal voorzien van het laadruim van het vaartuig dwarsscheeps overspannende en op zijdelingse luikhoofden of dennebomen rustende luikpanelen, die daarbij enigszins voorbij deze luikhoofden in de ruimte boven de aansluitende gangboorden uitsteken. Voor het verplaatsen van deze luikpanelen worden werktuigen gebruikt, waarmede een paneel op een naburig paneel kan worden gelegd, waarna de beide panelen weer op een volgend paneel worden geplaatst, totdat tenslotte bijvoorbeeld de helft van de panelen op elkaar is gestapeld, en op een aansluitend dekgedeelte kan worden neergezet. Dit geschiedt ook met de andere helft doch in tegengestelde zin, terwijl bij het sluiten van de laadrulmte omgekeerd te werk wordt gegaan. 



   Er zijn verschillende soorten van dergelijke werktuigen bekend, waarbij een door de aanvrager vervaardigd werktuig de in de   aanhef   van conclusie 1 genoemde opbouw heeft. 



   Een dergelijke werktuig steekt voorbij de einden van de luikpanelen in. de   ruimte   boven de gangboorden uit, doch dit is geen bezwaar, zolang de overblijvende ruimte voldoende is om een persoon zonder gevaar op het gangboord voorbij het opgeborgen werktuig te kunnen laten lopen. 



   De breedte van voor de grote binnenwateren bestemde vaartuigen wordt beperkt door de doorvaartbreedte van sluizen e. d., en bedraagt niet meer dan 11 400 mm. Doordat steeds meer vervoer met behulp van laadkisten (zgn. containers) met genormaliseerde afmetingen plaatsvindt, en de breedte van de laadopening van de gangbare vaartuigen niet voldoende is om vier laadkisten met een breedte van 2500 mm naast elkaar te plaatsen, noet bij bestaande vaartuigen   het ruim   worden verbreed, en bij nieuwe vaartuigen deze verbreding reeds bij de bouw worden   toegepast,   doch dit gaat ten koste van de gangboordbreedte. 



   Hoewel deze   gangboordversmalling   binnen de toelaatbare grens blilft, gelukt dit niet meer voor de opbergplaats van 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 een hefwerktuig van de voornoemde soort. Daar wordt de gangboordbreedte van bijvoorbeeld rond 600 mm verminderd tot minder dan 400 mm. Vooral bij het schutten in een sluis of afmeren tegen een hoge kade of hoog schip in een haven moet het dekpersoneel veilig over het gangboord kunnen lopen, waartoe door de Scheepvaartinspectie normen zijn vastgelegd, waaraan nu bij de verbrede luikopening niet meer kan worden voldaan. 



   De uitvinding verschaft een verbetering van het in het voorgaande genoemde werktuig, dat wel aan de eisen voldoet, en dat daartoe de in kenmerkende gedeelte van conclusie 1 genoemde kenmerken heeft. 



   Een bestaand werktuig kan aldus op eenvoudige wijze worden aangepast, terwijl de bediening ervan niet wordt geschaad. 



   Bijzondere uitvoeringsvormen van een dergelijk werktuig zijn in de onderconclusies omschreven. 



   De uitvinding zal in het onderstaande nader worden toegelicht aan de hand van een tekening ; hierin toont : fig. 1A, B en C een gedeeltelijk bovenaanzicht, vooraanzicht resp. zijaanzicht van een werktuig volgens de uitvinding met gedeelten van een vaartuig, waarop het is aangebracht, in de gebruiksstand van dit werktuig ; fig. 2A, B en C met fig. 1A, B resp. C overeenkomende afbeeldingen van het werktuig bij het begin van de opbergbewerking ; fig. 3A, B resp. met fig. 2A, B resp. C overeenkomende afbeeldingen van het werktuig aan het eind van de opbergbewerking ; en fig. 4 een afbeelding van een gedeelte van het werktuig en het naburige vaartuiggedeelte op grotere schaal. 



   In de tekening is van een vaartuig alleen het bovengedeelte van het ruin 1 afgebeeld, dat aan de zijkanten door luikhoofden of dennebomen 2 wordt begrensd, waarop luikpanelen 3 rusten. Buiten elk   lulkhoofd   2 bevindt zieh een gangboord 4. Langs elk luikhoofd 2 is een leistang of spoorstaaf 5 aangebracht,   bijvoorbeeld   in de vorm van een buis, die 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 tevens als handgreep kan dienen, waaraan een op het gangboord 4 lopende persoon zieh kan vasthouden. Aan elk eind van het ruim 1 bevindt zich voorts een vlak dekgedeelte 6, waarop de luikpanelen 3 kunnen worden opgestapeld. 



   Het werktuig voor het verplaatsen van de luikpanelen 3 naar het dekgedeelte 6 resp. het wederom terugplaatsen van deze panelen op de luikhoofden 2 omvat een stijve bovenbalk of brug 7, waarvan elk eind met een vertikale kolom 8 is verbonden, waarvan het benedengedeelte 9 met niet nader aangeduide hoogte-instelmiddelen, meestal in de vorm van een vloeistofcilinder, kan worden uitgeschoven en ingetrokken om de brug 7 evenwijdig aan zichzelf te kunnen verplaatsen. 



   Aan het benedeneind van elke kolom 9 is een wagen of rijstel 10 bevestigd, dat een aantal loopwielen 11 omvat, die op de leistang 5 lopen, en die door middel van een of meer motoren 12, in het bijzonder vloeistofmotoren, kunnen worden aangedreven. 



    Bedieningsmiddelen voor de hoogte-instelling van de brug    9 en voor het aandrljven van de wielen 11 zijn niet nader aangeduid, en zijn meestal op de desbetreffende kolom 8 bevestigd. 



   Verder is op de brug 7 aan elke zijde een grijper 13 bevestigd, die dwarsscheeps kan scharnieren, en met de rand van een luikpaneel 3 in aangrijping kan worden gebracht. De grijpers 13 aan de beide zijden zijn in het bijzonder zodanig met elkaar gekoppeld, dat deze in tegengestelde zin dwars op de scheepslangsas verplaatsbaar zijn om voorbij de desbetreffende rand van een luikpaneel 3 te kunnen worden verplaatst. 



   Bij het   gebruik   van een dergelijk werktuig wordt dit naar een op te heffen luikpaneel 3 gereden, waarbij de brug 7 zover wordt neergelaten, dat de grljpers 13 onder de desbetreffende rand van het paneel kunnen worden gebracht. 



  De brug wordt dan door het ultdrukken van het benedengedeelte 9 van de kolommen 8 omhoogbewogen, waarna het werktuig tot boven een volgend paneel kan worden gereden, waarop het opgetilde paneel wordt neergelaten. De   grijpers   13 worden dan gelost, en met het onderliggende paneel in   aangrijping   

 <Desc/Clms Page number 4> 

 gebracht, waarna de beide panelen weer kunnen worden opgetild om op een volgend paneel te worden geplaatst. Dit gaat zo door, totdat een panelenstapel op het dek 6 kan worden neergelaten. De panelen kunnen weer worden teruggeplaatst door in   omgekeerde   zin te werken. 



   Tot zover komt het werktuig overeen met een bekend werktuig. Zoals in het bijzonder uit fig. 4 volgt, steekt een rijstel met het aansluitende kolomgedeelte 9 buiten de luikhoofden 2 in de ruimte boven het gangboord 4 uit, waardoor het gangboord aanmerkelijk wordt versmald. Tijdens het verwijderen en terugplaatsen van de panelen is dit geen bezwaar, doch wel wanneer het werktuig zieh in de opbergstand bevindt. 



   Volgens de uitvinding worden nu aan een vast gedeelte van het vaartuig aan het eind van het dekgedeelte 6, bijvoorbeeld tegen de voorwand van een   1 : uurhut   of de onderbouw daarvan, draagsteunen 14 aangebracht, die bij 15 scharnierend zijn bevestigd, zodat deze bij niet-gebruik kunnen worden weggeklapt om het stapelen van de luikpanelen 3 niet te hinderen. Wanneer het werktuig volgens de uitvinding moet worden opgeborgen, wordt eerst de brug 7 zover omhooggeplaatst, dat deze boven de uitgeklapte draagsteunen 14 komt te liggen, zie fig. 2. Aan het eind van elke steun 14 is een pen 16 aangebracht, die, wanneer de brug 7 wordt neergelaten, in een bus 17 van de brug kan grijpen, zodat de brug dan op de steunen is verankerd. Vervolgens worden borgstangen 18, die bijvoorbeeld op dezelfde scharnieren 15 kunnen draaien, naar buiten gezwenkt.

   Deze stangen bezitten elk aan het vrije eind een langwerpig   gar 19,   dat met een pen 20 op het desbetreffende eind van de brug 7 in   aangrijping   wordt gebracht, zie fig. 3. 



   De brug 7 is aan een eind van een   uitschuifbaar   gedeelte   71 voorzien, dat met   benulp van een   aandrijfmiddel,     i. h. b.   een   vloeiscofcilinder, ten opzichte   van de rest van de brug   verschuifhaar is. In   de ultgeschoven stand is de lengte van de brug zodanig, dat de wielen 11 op de stang 5 kunnen rusten. 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 



   Wanneer nu dit gedeelte 7'wordt ingetrokken, wordt de lengte van de brug 7 verkleind. Daarbij zal eerst een van de pennen 20 in het overeenkomstige langwerpige gat 19 verschuiven, waarna vervolgens ook de pen aan de andere zijde van de brug in het desbetreffende gat zal verschuiven. De lengte van deze langwerpige gaten 19 is daarbij zodanig, dat in de laatstgenoemde stand de lengte van de brug voldoende is verkleind om de beide rijstellen en aangrenzende kolomgedeelten binnen de omvang van de luikranden te brengen, zoals in het bijzonder uit het bovengedeelte van fig. 4 blijkt. De borgstangen 18 zorgen dan samen met de steunen 14 voor een zijdelingse stabilisering van de brug 7. 



   Om het werktuig weer in gebruik te nemen, wordt in   omgekeerde   zin te werk gegaan, waarna de rijstellen weer op de leistangen 5 kunnen worden geplaatst. 



   Het zal duidelijk zijn, dat in het voorgaande slechts een uitvoeringsvoorbeeld is beschreven. Zo kan bijvoorbeeld ook aan elk eind van de brug 7 een intrekbaar gedeelte worden aangebracht, welke gedeelten symmetrisch worden aangedreven, waarbij dan de steunen 14 in de uitgeklapte stand op een geschikte wijze dienen te worden geborgd. Ook kan dit schuifmechanisme in het midden van de balk 7 worden aangebracht. 



   Binnen het kader van de uitvinding zijn nog vele wijzigingen mogelijk.

Claims (5)

  1. CONCLUSIES 1. Hefwerktuig voor uit afzonderlijke panelen bestaande scheepsluiken, die een door luikhoofden begrensde laadruimte van een vaartuig, in het bijzonder een binnenvaartuig, dwarsscheeps overspannen, welk werktuig aan de beide einden is ondersteund op een rijstel met een aantal wielen, die over een langs de desbetreffende luikhoofdzijde van de laadruimte gerichte spoorstaaf verrijdbaar zijn, welke brug door middel van hoogte-instelmiddelen evenwijdig aan zichzelf ten opzichte van deze rijstellen verstelbaar is, en voorts nabij elk eind ervan is voorzien van een grijper, welke grijpers onder de desbetreffende eindranden van een luikpaneel of een aantal op elkaar gestapelde luikpanelen kunnen grijpen, ten einde deze panelen door een vertikale verplaatsing van de brug te kunnen optillen en neerlaten,
    welk werktuig in een opbergstand kan worden vastgezet, met het kenmerk, dat de brug is voorzien van middelen om de lengte ervan zodanig te verkleinen, dat de rijstellen binnen de dwarsomvang van de luiken kunnen worden gebracht, en dat middelen zijn aangebracht om de brug in de opbergstand vast op het vaartuig te ondersteunen, zodat door bediening van de hoogte-instelmiddelen de rijstellen tot boven het vlak van de luiken kunnen worden opgetild om door verkleining van de bruglengte naar binnen te worden getrokken.
  2. 2. Werktuig volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de brug met behulp van lengte-instelmiddelen in- en uitschuifbaar is.
  3. 3. Werktuig volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de vaststelmiddelen een aantal met het vaartuig verbonden steunen omvatten, waarop de brug in de opbergstand kan worden neergelaten, waarbij borgonderdelen aanwezig zijn, waarmede de brug op deze steunen kan worden vastgezet.
  4. 4. Werktuig volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de steunen door middel van scharnieren met een in hoofdzaak vertikale scharnieras met het vaartuig zijn verbonden, welke scharnieren van vastzetonderdelen zijn voorzien. <Desc/Clms Page number 7>
  5. 5. Werktuig volgens conclusies 2 en 4, met het kenmerk, dat de brug twee ten opzichte van elkaar verschuifbare delen omvat, en dat de vastzetonderdelen van de steunen een zodanige dode slag hebben, dat aan het eind van de intrekbeweging van de beide bruggedeelten de rijstellen althans in hoofdzaak symmetrisch ten opzichte van de scheepslangsas komen te liggen.
BE9500686A 1994-08-19 1995-08-11 Hefwerktuig voor scheepsluiken. BE1008904A3 (nl)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9401345A NL193142C (nl) 1994-08-19 1994-08-19 Portaalkraan voor het heffen en stapelen van uit afzonderlijke panelen bestaande scheepsluiken.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1008904A3 true BE1008904A3 (nl) 1996-08-06

Family

ID=19864543

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9500686A BE1008904A3 (nl) 1994-08-19 1995-08-11 Hefwerktuig voor scheepsluiken.

Country Status (2)

Country Link
BE (1) BE1008904A3 (nl)
NL (1) NL193142C (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2022253745A1 (en) * 2021-06-03 2022-12-08 Blommaert N.V. Hatch, e.g. for an inland waterway cargo vessel, provided with photo-voltaic cells.

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL89982C (nl) *
US1701965A (en) * 1925-05-29 1929-02-12 Joseph S Wood Hatch cover
DE4002289A1 (de) * 1990-01-26 1991-08-08 Orenstein & Koppel Ag Einrichtung zum heben und transportieren schwerer gegenstaende

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2022253745A1 (en) * 2021-06-03 2022-12-08 Blommaert N.V. Hatch, e.g. for an inland waterway cargo vessel, provided with photo-voltaic cells.
NL2028378B1 (en) * 2021-06-03 2022-12-15 Blommaert N V Hatch, e.g. for an inland waterway cargo vessel, provided with photo-voltaic cells.

Also Published As

Publication number Publication date
NL9401345A (nl) 1996-04-01
NL193142B (nl) 1998-08-03
NL193142C (nl) 1998-12-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3380422A (en) Cargo vessel
EP1854715A1 (en) Telescopic walkway for boats with integrable and entirely foldaway structure
AU2003276480A1 (en) Collapsible flat rack
DE1756073A1 (de) Schiff zum Betoerdern von in Behaeltern verschlossener Ladung sowie Verfahren zum Be- und Entladen eines solchen Schiffes
DE3011542A1 (de) Lukendeckel-system fuer containerschiffe mit container-zellen an deck
BE1008904A3 (nl) Hefwerktuig voor scheepsluiken.
EP0886600B1 (de) Anlage zum lagern von gegenständen, insbesondere von booten
DE19511539A1 (de) Arbeitswagen mit einer Arbeitsbühne
EP0506284A1 (en) A raisable roof in a railway wagon
DE3236925C2 (de) Führungseinheit
EP3168132A1 (en) Tiltable and retractable gangway for boats
DE19533066A1 (de) Verfahren zum Umrüsten von Frachtschiffen und zur Durchführung des Verfahrens dienende Ladungsaufnahmen
GB2123466A (en) Curtain sided railway goods vehicle
EP0523579A1 (de) Öffnungsfähige Stirnwand für geschlossene doppelstöckige Eisenbahngüterwagen
DE4407048A1 (de) Paletten-Regallager für ein/in einem Wasserfahrzeug, vorzugsweise Kühlschiff
US3937169A (en) Arrangement in cargo hatches on ship weather decks
BE1013343A3 (nl) Verbeterd scheepsluik.
NL8200064A (nl) Hefinrichting voor gebruik bij schepen.
DE2641989A1 (de) Frachtschiff
DE4002289A1 (de) Einrichtung zum heben und transportieren schwerer gegenstaende
DE2163654A1 (de) Einrichtung zur Übergabe von Lasten zwischen zwei Schiffen
DE1919037B2 (de) Führungseinrichtung für Lukendeckel bzw. Leichter an Bord eines Leichter-Transportschiffes mit Portalkran
DE1556833A1 (de) Fahrbare Krananlage fuer Frachtschiffe
NL2015870B1 (nl) Verplaatsbare liftinrichting, werkwijze voor het gebruiksklaar maken van een verplaatsbare liftinrichting en werkwijze voor het ter transport in gereedheid brengen van een verplaatsbare liftinrichting.
DE3500930C2 (de) Für den Containertransport umrüstbares Frachtschiff