SE539652C2 - Dental suganordning - Google Patents
Dental suganordning Download PDFInfo
- Publication number
- SE539652C2 SE539652C2 SE1550893A SE1550893A SE539652C2 SE 539652 C2 SE539652 C2 SE 539652C2 SE 1550893 A SE1550893 A SE 1550893A SE 1550893 A SE1550893 A SE 1550893A SE 539652 C2 SE539652 C2 SE 539652C2
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- suction
- suction device
- absorbent body
- line
- dental
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A61—MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
- A61C—DENTISTRY; APPARATUS OR METHODS FOR ORAL OR DENTAL HYGIENE
- A61C17/00—Devices for cleaning, polishing, rinsing or drying teeth, teeth cavities or prostheses; Saliva removers; Dental appliances for receiving spittle
- A61C17/06—Saliva removers; Accessories therefor
- A61C17/08—Aspiration nozzles
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A61—MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
- A61B—DIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
- A61B13/00—Instruments for depressing the tongue
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A61—MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
- A61C—DENTISTRY; APPARATUS OR METHODS FOR ORAL OR DENTAL HYGIENE
- A61C19/00—Dental auxiliary appliances
- A61C19/001—Holders for absorbent pads
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A61—MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
- A61C—DENTISTRY; APPARATUS OR METHODS FOR ORAL OR DENTAL HYGIENE
- A61C5/00—Filling or capping teeth
- A61C5/90—Oral protectors for use during treatment, e.g. lip or mouth protectors
Landscapes
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Animal Behavior & Ethology (AREA)
- General Health & Medical Sciences (AREA)
- Public Health (AREA)
- Veterinary Medicine (AREA)
- Dentistry (AREA)
- Epidemiology (AREA)
- Oral & Maxillofacial Surgery (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Biomedical Technology (AREA)
- Heart & Thoracic Surgery (AREA)
- Medical Informatics (AREA)
- Molecular Biology (AREA)
- Surgery (AREA)
- Dental Tools And Instruments Or Auxiliary Dental Instruments (AREA)
- Media Introduction/Drainage Providing Device (AREA)
- External Artificial Organs (AREA)
Abstract
17 SAM |\/IAN DRAG Uppfinningen avser en dental suganordning för avlägsnande av salivoch annan vätska fràn en persons munhàla. Suganordningen innefattar ensugledning (101) och en för placering i munhàlan avsedd absorptionskropp(111). Sugledning (101) har en uppsugningsdel (103) som är anordnad iabsorptionskroppen (111) och är försedd med hàlorgan (104)kommunicerande med absorptionskroppen (111). Enligt uppfinningen ärsuganordningen utformad i elastiskt deformerbart material för anpassning till en munbottens anatomiska form. (Publiceringsfigur- fig. 2)
Description
DENTAL SUGANORDNING Tekniskt omràde Föreliggande uppfinning avser en dental suganordning för avlägsnadeav saliv och annan vätska frän en persons munhàla. Suganordning innefattaren sugledning och en för placering i munhàlan avsedd absorptionskropp,vilken sugledning innefattar en uppsugningsdel som är anordnad iabsorptionskroppen och är försedd med hàlorgan kommunicerande med absorptionskroppen.
Teknikens bakgrundlnom dentalomràdet förekommer användandet av olika suganordningar för borttransport av saliv och vatten ur munhàlan. Tillförsel av vatten skerhuvudsakligen vid borrning och slipning av tandsubstans där kylning medhjälp av vattenspray är nödvändig för att tanden inte skall skadas av för storvärmeutveckling. Vatten tillförs ocksà ofta i samband med att tänder ochmunhàla rengörs med hjälp av en vattenspray. Att avlägsna saliv och vattenär nödvändigt av flera anledningar som bland annat patientkomfort, insyn iarbetsomràdet, torrhàllande av ett operationsomràde, framför allt i sambandmed olika fyllningsterapier och cementering av protetiska konstruktioner, somidag till stor del sker med sä kallade kompositmaterial som är relativt känsligaför fukt.
Avlägsnandet av saliv och vatten sker huvudsakligen med hjälp av tvàsorters sugar med slangar av olika dimensioner där den grövre är en säkallad höghastighetssug som avlägsnar stora vatten- och salivvolymereffektivt och som manövreras för hand av operatören eller dennes assistent.Sugen med den mindre dimensionen och lägre sugkapacitet användes oftast isamband med en suganordning som är fast placerad i munhàlan och somsköter avlägsnandet av saliv och vatten utan att operatören behöver hanteraden. Den fungerar ocksà ofta som ett skydd för tungan mot att komma ikontakt med roterande instrument genom att hälla undan tungan. Ett exempelav sàdan sug med mindre dimension finns beskriven i US 3,086,289. 2 Dessa suganordningar bestàr uteslutande av olika typer av plaströr,raka eller förbockade i olika former, med hàl i ena änden eller placeradeutmed rörets utsträckning. Genom att omforma röret för hand kan mananpassa de till olika lokalisationer i munhàlan där behovet för tillfället är störstoch sugen gör mest nytta.
Problemet är att alla människor ser olika ut samt att dessakonstruktioner är relativt statiska i sitt utförande med begränsade möjlighetertill en justering som ger en god sugeffekt där det är nödvändigast. De haringen sugförmäga varken längre ner i munbotten i anslutning till GlandulaSublingualis eller längre bak i svalget och har bara begränsad förmàga attavgränsa ett operationsomràde säkert fràn saliv dä effekten är begränsad tilldet omräde där hälen är placerade i sugen.
Ett annat mycket stort problem är den läga komforten hos dessakonstruktioner. Oftast är behovet att avlägsna saliv och vatten störst imunbotten och när de placeras där kommer de nästan alltid i kontakt medunderkäkens insida som är smärtkänslig vilket ofta medför starkobehagskänsla för patienten. För att reducera detta uppstàr ofta ett behov avatt justera och ändra pä formen av suganordningen till och fràn och detta tarmycket tid ifràn operatörens övriga arbete. Vid placerandet i munbotten sugsofta den rörliga slemhinnan in emot hälen och stänger till dessa vilket gör attsugeffekten försvinner eller reduceras kraftigt. l vissa fall av dessa situationeruppstàr dessutom ett högt mycket störande ljud när slemhinnan vibrerar isugens häl.
Det är vidare förut känt att förse plaströr med absorptionskroppar somplaceras längs respektive sida av tandvallen eller längs med tandraden.Därmed har man till viss del kunnat reducera de ovan beskrivna nackdelarnaoch problemen vid salivsugning. Exempel pà denna typ av salivsug beskrivs iUS 5,071 ,347 och US 6,309,218.
För att effektivt suga upp saliv och vatten fràn munhàlan med hjälp aven dylik absorptionskropp är det angeläget att absorptionskroppen fär godanliggning mot de ställen där saliv alstras och ansamlas. Absorptionskroppenvid de ovan nämnda kända suganordningarna är cylinderformade. Detta 3 medför att anliggning uppstàr endast punktvis. Visserligen harabsorptionskropparna en viss elasticitet som gör att partier avabsorptionskroppen komprimeras sä att punktanliggningen fär en vissytutbredning, om än begränsad. Detta leder till en otillfredsställandeuppsugning, varför fördelarna gentemot att arbeta enbart med sugrör ärbegränsade.
En annan nackdel med de cylinderformade absorptionskropparnaenligt känd teknik är att dessa placeras längs tandvallen. När saliv ansamlas imunhàlan och stiger till en nivà sä att den tenderar att rinna över i halsen pàpatienten sä kommer patienten rent reflexmässigt att svälja, och självasväljrörelsen medför även den i sig en nivàhöjning av saliv och vatten vilketriskerar att kontaminera operationsomràdet.
Det föreligger säledes behov av en suganordning, som avlägsnar salivoch vatten där det ansamlas, dvs. i munbotten, sä att operationsomrädet hällstorrt och vattenfritt och patientens behov av att svälja minimeras, och somdessutom inte medför obehagskänsla för patienten när suganordningenkommer i kontakt med underkäkens insida.
Sammanfattning av uppfinningen Ett ändamàl med föreliggande uppfinning är att undanröja de problemsom är förknippade med förut känd teknik pà omràdet och säledesästadkomma en mer effektiv uppsugning av saliv och annan vätska än vadsom tidigare erbjudits.
Detta och andra ändamàl uppnäs, helt eller delvis, av en dentalsuganordning för avlägsnande av saliv och annan vätska fràn en personsmunhàla, vilken suganordning innefattar en sugledning och en för placering imunhàlan avsedd absorptionskropp, vilken sugledning innefattar enuppsugningsdel som är anordnad i absorptionskroppen och är försedd medhälorgan kommunicerande med absorptionskroppen. Enligt uppfinningen ärsuganordningen utformad i elastiskt deformerbart material för anpassning till en munbottens anatomiska form. 4 Tack vare elastiskt deformerbara material kommer suganordningen attutefter större delen av sin ytteryta anligga mot ytor i munbotten varifrànvätskan ska sugas upp. Därmed blir uppsugningen mer effektiv ochfullständig.
Suganordningen, som är utformad i elastiskt deformerbart material,anpassar sig till munbotten och fyller ut omràdet utan att skapa obehag förpatienten och skärmar samtidigt av operationsomràdet sä att saliv förhindrasatt komma i kontakt med tänderna, och genom dess form retinerassuganordningen dessutom i munbotten genom att delvis vara placerad undertungan. Absorptionskroppen i suganordningen fungerar dessutom som enpump när den vid patientens eventuella sväljrörelse komprimeras för attsedan äter expandera. Absorptionskroppen eliminerar dessutom behovet avatt under behandlingens gäng behöva avbryta behandlingen för att justerasugens form pà grund av smärtsamt tryck mot underkäkens insida.
Tack vare att suganordningen anpassar sig till munbottens anatomiskform och dessutom är elastisk sä kommer den mycket effektivt att automatisktanpassa sig till den exakta anatomiska formen pà ett sätt som inte är möjligmed en enkel cylindrisk absorptionskropp enligt känd teknik. Ljuddämpningenblir dessutom effektivare sä att behandlingen blir tystare. Den bildadeanatomiska formen medger möjlighet att effektivt avskärma bàde GlandulaSublingualis och Glandula Submandubularis, och suganordningen skapar enbarriär mellan salivkörtlar och tänder.
Enligt en utföringsform av uppfinningen, uppvisar absorptionskroppen, iett tvärsnitt vinkelrätt mot absorptionskroppens längdutsträckning, en icke-cirkulär kontur.
Enligt en annan utföringsform, uppvisar absorptionskroppen, i etttvärsnitt vinkelrätt mot absorptionskroppens längdutsträckning, en kontur meden bas och en topp, varvid nämnda bas är bredare än nämnda topp. Dennautformning underlättar placeringen och kvarhällning under del av tungan.
Enligt en annan utföringsform, har absorptionskroppen ett parti som iett tvärsnitt vinkelrätt mot absorptionskroppens längdutsträckning uppvisar enkontur med àtminstone en konkav del. l\/led den konkava konturdelen blir 5 absorptionskroppens form naturligt anpassad till att ge plats för tungan.Därvid undviks tryck-koncentration vid tungan samtidigt somabsorptionskroppen ovanför och under tungan fär en utbredning som effektivtnär de omràden där uppsugning är angelägen. Lämpligtvis ärabsorptionskroppens tvärsnitt större nedanför omràdet för den midja sombildas intill tungan och nàgot mindre ovanför midjan. Sugledningensuppsugningsdel är lämpligtvis anordnad i den nedre, vidare delen.
Enligt en utföringsform är sugledningen utformad i ett elastisktdeformerbart och ställbart material för anpassning till en munbottensanatomiska form och placeringsposition. lnom denna utföringsform ryms olikamöjligheter. Suganordningen med sin sugledning och absorptionskropp kanspeciellt anpassas för patienter med olika stora munbottnar, men ocksà attabsorptionskroppen är sä läng att den kan sträcka sig längs käkensalveolarutskott vid incisiver sàväl som vid premolarer som molarer, och har entvärsnittsform som anpassas till de olika delarna.
Enligt ytterligare en utföringsform av uppfinningen, innefattarsuganordningen en extensionsdel som vid placering i munhàlan sträcker sigbakàt mot svalget, vilken extensionsdel företrädesvis har reduceradtvärsnittsarea, vilken minskar i riktning mot svalget. Extensionsdelen när enbit ner i svalget vilket underlättar att minska ansamling av vätska i svalget,vilket annars kan orsaka obehag och för tandbehandlingen störandesväljreflexer. Extensionsdelen medför generellt en lägre vätskenivà.
Enligt ytterligare en utföringsform innefattar hàlorganet ett flertal häl.Därmed underlättas vätsketransporten fràn absorptionskroppens ytteryta in tilluppsugningsdelen eftersom det dä blir kortare transportvägar. Lämpligtvis ärde flertalet hälen fördelade sàväl utefter uppsugningsdelenslängdutsträckning som dess omkrets.
Enligt ytterligare en utföringsform innefattar hälen häl av olika storlekoch/eller form. Hàlens storlek och eller form eller bàdadera kan därmedanpassas till lokala variationer hos uppsugningsbehovet vidabsorptionskroppens olika ställen. Uppsugningsbehovet kan variera som följdav läget där saliven alstras, lägen där saliven tenderar att ansamlas och 6 lägen där annan vätska ansamlas samt variationer hos absorptionskroppensdeformering. Även ur strömningsteknisk synpunkt är det fördelaktigt att kunnaha olika storlek pà hälen i beroende av deras avstànd till uppsugningsdelensanslutning till resten av sugledningen.
Enligt ytterligare en utföringsform innefattar suganordningen ensekundärabsorptionskropp anordnad för placering vid Glandula Parotisutförsgàng, vilken sekundärabsorptionskropp stàr i fluidumförbindelse medabsorptionskroppen.
En pàtaglig del av den saliv som alstras kommer fràn Glandula Parotisutförsgàng, d.v.s. en salivkörtel belägen i kindens bakre övre region. Genomatt anordna en absorptionskropp även i detta omràde suger man upp den däralstrade saliven redan vid dess källa och slipper ta hand om den när denansamlas ner i botten av munhàlan. Dessutom förhindras saliven fràn GladulaParotis att nä tänderna i överkäkens sidopartier vilket annars är ett stortproblem vid ett flertal olika ingrepp när det krävs ett torrt operationsomrädehär. Det medför en ökad effektivitet hos suganordningen.
Enligt ytterligare en utföringsform är sekundärabsorptionskroppen ochabsorptionskroppen förbundna med varandra genom en förbindelseledning.
Det vore i och för sig möjligt att ästadkomma transporten medelstkapillärverkan genom att förlänga absorptionskroppen upp tillsekundärabsorptionskroppen_ Emellertid blir flödet mer effektivt om det skergenom en ledning mellan dem.
Enligt ytterligare en utföringsform innefattar suganordningen ett flertalabsorptionskroppar och sugledningen innefattar grenledningar, varvid varderagrenledning är förbunden med en uppsugningsdel i respektiveabsorptionskropp.
Detta utförande medger att man med en och samma suganordningàstadkommer vätskebortförsel samtidigt fràn flera olika ställen i munhàlan.Det kan sàledes vara frägan om absorptionskroppar placerade pà tvà ellerflera ställen av höger sida mellan tunga och tandrad, höger sida mellantandrad och kind, motsvarande vid vänstra sidan, mellan tandrad och läpp,vid Glandula Parotis samt eventuellt andra ställen i munhàlan. 7 Enligt ytterligare en utföringsform är respektive uppsugningsdellöstagbart förbunden med resten av sugledningen.
Detta medger lätt utbyte av absorptionskropp till en annan likadan omabsorptionsförmàgan av en eller annan orsak skulle försämras. Dettautförande medger även att en och samma sugledning kan anslutas till olikaslag av absorptionskropp.
Enligt ytterligare en utföringsform innefattar suganordningen ensugledning och ett set av ett flertal absorptionskroppar av olika utformningavseende pà anatomisk form och/eller storlek. l\/led ett sàdant set uppnäs stor flexibilitet i det att en och sammasugledning kan anslutas till valfri typ av absorptionskropp i beroende av denaktuella situationen. Alternativt medger det möjlighet att ha en uppsättning avolika storlekar av samma typ av absorptionskropp att välja bland för optimalanpassning till patientens käkstorlek eller andra patientberoende variabler.
Enligt ytterligare en utföringsform innefattar suganordningen etttungskydd anordnat för blockering av tungan. Tungskyddet är utformat för attskydda tungan fràn roterande instrument vid tandvàrdsarbete, samt attförhindra tungan fràn att beröra tand eller tänder i operationsomràdet förkontamination med saliv i samband med olika fyllningsterapier och/ellercementering av protetiska konstruktioner.
Enligt en utföringsform är tungskyddet anordnat i en förlängning avsugledningen, och enligt en annan utföringsform är tungskyddet anordnat pàen sidoarm till nämnda sugledning.
Enligt ytterligare en utföringsform är tungskyddet utformat i ett materialsom är deformerbart elastiskt. l\/led denna utföringsform erhälls fördelen atttungskyddet kan böjas till sä att det effektivt avskiljer tungan frànoperationsomràdet, men ocksà sä att assisterande personal fär full tillgàngoch insyn i operationsomràdet för eventuella ingrepp och kompletterandeuppsugning av vatten och saliv.
Enligt en utföringsform är tungskyddet utformat i ett material som äravbrytbart för anpassning till dess placering i munhälan och för ökad tillgàng 8 och insyn i operationsomràdet, men med bibehàllen förmåga att skyddatungan under behandling.
Enligt ytterligare en utföringsform är tungskyddet ställbart anordnad tillsugledningen. Detta ger ytterligare möjlighet till specifik anpassning till varjepatients förutsättningar och anpassning till respektive operationsomràde.
Enligt ytterligare en utföringsform är tungskyddet utformat meduppsugningsförmäga. Denna uppsugningsförmàga kan antingentillhandahàllas genom att tungskyddet är utformat av ett absorptionsmaterial,eller tillhandahàllas genom att tungskyddet har en sugledning förbunden medsuganordningen med en därpà anordnad absorptionskropp.
Enligt en utföringsform är respektive uppsugningsdel och tungskyddlöstagbart förbunden med resten av sugledningen.
Enligt en utföringsform innefattar suganordningen en sugledning ochett set av ett flertal absorptionskroppar av olika utformning avseende pàanatomisk form och/eller storlek, och ett set av ett flertal tungskydd av olikautformning avseende pà anatomisk form och/eller storlek.
Andra ändamàl, särdrag och fördelar med föreliggande uppfinningkommer att framgà av den efterföljande detaljerade beskrivningen,patentkraven, sàväl som ritningarna. Det torde förstàs att ytterligarefördelaktiga utföringsformer kan utgöras av varje möjlig kombination avsärdrag fràn de beskrivna utföringsformerna och med varje möjligkombination av dessa och särdrag som beskrivs i den efterföljandepresentationen av exempel.
Generellt ska termer i kraven tolkas i enlighet med deras normalabetydelse inom det tekniska omràdet, sàvida inte annat uttryckligen anges.Alla hänvisningar till ”en/ett/den/det [suganordning(en), sugledning(en),absorptionskropp(en), etc]” ska tolkas öppet som en hänvisning till àtminstoneen förekomst av nämnda suganordning, sugledning, absorptionskropp, etc. sàvida inte annat uttryckligen anges.
Kort beskrivning av bifogade ritningar Dessa och andra utföringsformer av uppfinningen kommer nu attbeskrivas mer detaljerat med referens till de bifogade ritningarna, som visarutföringsformer av uppfinningen.
Fig.1 är en sidovy av en suganordning enligt ett förstautföringsexempel av uppfinningen.
Fig. 2 är ett längdsnitt genom suganordningen i fig. 1.
Fig. 3 är ett snitt längs linjen lll-lll i fig.2.
Fig. 4 är ett snitt motsvarande det i fig. 2 och illustrerar vätskeflödet.
Fig. 5 är ett snitt motsvarande det i fig. 3 och illustrerar vätskeflödet.
Fig. 6 är en vy fràn ovan av suganordningen i fig. 1 inplacerad imunbotten mellan underkäkens alveolarutskott och tunga.
Fig. 7 är ett snitt längs linjen Vll-Vll i fig. 6.
Fig. 8 är en vy fràn ovan av suganordningen i fig. 1 inplacerad imunbotten i en förskjuten position i förhållande till Fig. 6.
Fig. 9 illustrerar en detalj av en suganordning enligt ettutföringsexempel av uppfinningen.
Fig. 10 - 14 illustrerar ett snitt genom en detalj av en suganordningenligt fem olika utföringsexempel av uppfinningen.
Fig. 15 är en sidovy av ytterligare ett utföringsexempel av ensuganordning enligt uppfinningen.
Fig. 16 är en vy uppifràn av suganordningen i fig. 15.
Fig. 17 är en sidovy av ytterligare ett utföringsexempel av ensuganordning enligt uppfinningen.
Fig. 18 illustrerar en detalj av utföringsformen i fig. 17.
Beskrivning av utföringsformer Föreliggande uppfinning kommer nu att beskrivas mer i detalj medhänvisning till de bifogade ritningarna. l fig. 1 till 8 àskàdliggörs ett första utföringsexempel av uppfinningen.
Som framgàr av fig. 1 har suganordningen en sugledning 101 som äranordnad att kunna anslutas till en vakuumkälla för att skapa ett undertryck inuti sugledningen. Sugledningen 101 har en friliggande del 102 som ärsynlig. Sugledningen 101 sträcker sig in i suganordningens absorptionskropp111 med en i absorptionskroppen inbäddad uppsugningsdel (ej synlig i fig. 1).Absorptionskroppen 111 bestàr av en huvuddel 112 och valfritt enextensionsdel 113. Huvuddelen 112 är anordnad för att placeras imunbottnen mellan underkäkens alveolarutskott och tunga hos patienten.Extensionsdelen 113 är anordnad att sträcka sig bakàt fràn huvuddelen 112mot patientens svalg. Sugledningens friliggande del 102 är pä gängse sättbockad för att lätt klämmas fast runt patientens hakparti.
Suganordningen visas i fig. 2 i ett snitt genom dess längdutsträckningvarvid sugledningens 101 uppsugningsdel 103 är synlig. Den är i dettaexempel utförd i ett stycke med sugledningens friliggande del 102.Sugledningen kan alternativt vara skarvad intill övergängen mellanuppsugningsdelen 103 och den friliggande delen 102. Uppsugningsdelen 103är försedd med ett flertal häl 104 som förbinder ledningens inre med denomslutande absorptionskroppen. I detta exempel är uppsugningsdelen svagtbägformad, men suganordningen kan, i och med att den är utformad ielastiskt deformerbart material anpassas till annan form för att passapatientens munhäla och i synnerhet munbotten.
Av fig. 3, som är ett snitt längs linjen lll-lll i fig. 2, framgär attabsorptionskroppen i sidoriktningen har en icke-cirkulär ytterkontur med enbas 112b och en topp 112t, varvid basen 112b är bredare än toppen 112t,och uppvisar ett triangulär-liknande tvärsnitt. Sugledningens 101uppsugningsdel 103 är centralt belägen i absorptionskroppen. Alternativt kanden vara placerad i andra lägen i absorptionskroppen än det illustrerade, t.ex.i en asymmetrisk placering. Likasä kan ytterkonturen avvika frän denexemplifierade. Exempel av olika konturen visas i Fig. 10 till 14.
Av figurerna 4 och 5 framgär schematiskt vätskeflödet genomsuganordningen. Saliv och vatten tränger in i absorptionskroppen 111 fränslemhinnor och de ställen i munhälan där vätskan ansamlas, säsommarkerats med pilarna A. Sugledningen 101 är ansluten till vakuum varvidundertryck bildas inne i dess uppsugningsdel 103. Genom kapillärverkan 11 sugs den vätska som tränger in i absorptionskroppen 111 mot sugledningensuppsugningsdel 103, sàsom markerats med pilarna B. Av undertrycket sugsvätskan bort genom sugledningen enligt pilen C, och bortföres enligt pilen D. l fig. 6 och 7 illustreras suganordningen inplacerad i munbotten mellanunderkäkens alveolarutskott 116 och tungan 117. l fig. 8 illustreras suganordningen inplacerad nàgot förskjutet position iförhàllande till fig. 6. Denna inplacering kan vara fördelaktig vidfyllningsterapier och cementering av protetiska konstruktioner i den främredelen av patientens mun. Eftersom suganordningen är utformad i elastisktdeformerbart och ställbart material medges att suganordningen kan böjas föratt placeras i munbotten intill underkäkens alveolarutskott vid incisiver ochsträcka sig bakàt mot underkäkens alveolarutskott vid premolarer och molarerpà höger och/eller vänster sida.
Sugledningen 101 utförs lämpligast av extruderad plast och förses vidbehov med integrerad metalltràd som tillàter att röret kan omformas avoperatören vid behov. Sugledningen har vid användandet en prefabriceradform och storlek som gör att den enkelt kan placeras i munhàlans botten ochsamtidigt omsluta underkäkens undre del för en säker fixering. Sugledningensuppsugningsdel 903 kan även sàsom visas i Fig. 9 vara försedd med häl avolika storlek och form. Hàlen 904a, 904b, 904c är cirkulära och har olikadiameter där hälet 904a närmast sugledningens friliggande del är minst.Hàlen 9d och 9e är làngsträckta.
Absorptionskroppen 111 utföres av lämpligt elastiskt deformerbartmaterial som möjliggör vätsketransport genom kroppen, företrädesvisskumplast med öppna celler. Ett flertal andra material som har kapillärverkanoch som i sig är mjuka och möjliga att använda är till exempel bomullsfibrer,olika textilfibrer, syntetiska fibrer och liknande. l utföringsexemplet i fig. 15 och 16 innefattar suganordningen ensekundärabsorptionskropp 618 utöver huvudabsorptionskroppen 612, 613.Sekundärabsorptionskroppen 618 är utformad för placering vid GlandulaParotis utförsgàng och är ansluten till huvudabsorptionskroppen via enförbindelseledning 605. Huvudabsorptionskroppen är anordnad för 12 applicering pà samma sätt som illustreras i fig. 6. Genomsekundärabsorptionskroppen 618 sugs saliv fràn Glandula Parotis upp direktdär den alstras och förs via huvudabsorptionskroppen vidare till sugledningen602. Förbindelseledningen 605 kan med fördel utgöra en förlängning avuppsugningsdelen i sugledningen, men den kan ocksà anordnas i engrenledning till den frilagda sugledningen 102 eller anordnas som engrenledning till uppsugningsdelen 103 i sugledningen före övergàng till enextensionsdel. l utföringsexemplet i fig. 17 innefattar suganordningen ett tungskydd714. Tungskyddet är utformat för blockering av tungan sä att tungan skyddasfràn roterande instrument vid tandvàrdsarbete, samt att tungan inte kanberöra tand eller tänder i operationsomràdet för kontamination med saliv isamband med olika fyllningsterapier och/eller cementering av protetiskakonstruktioner. l den i fig. 17 visade utföringsformen är tungskyddet 714anordnat i en förlängning 705 av sugledningen 702, men i en annan (icke-visad) utföringsform kan tungskyddet anordnas pà en sidoarm anordnad pàden frilagda sugledningen 702. l ytterligare en (icke-visad) utföringsform kansuganordningen ha tvà tungskydd, en anordnad säsom visas i fig. 17, samten anordnad pà en sidoarm anordnad pà den frilagda sugledningen 702.
Tungskyddet kan utformas i ett material som är deformerbart elastiskt.Pà sä sätt kan tungskyddet böjas, säsom visas med pilen H i fig. 18, längslinjen l, sä att det effektivt avskiljer tungan fràn operationsomràdet, menocksà sä att assisterande personal fär full tillgäng och insyn ioperationsomràdet för eventuella ingrepp och kompletterande uppsugning avvatten och saliv.
Enligt en utföringsform är tungskyddet utformat i ett material som äravbrytbart, t.ex. längs med linjen 715, medför anpassning till dess placering imunhàlan och för ökad tillgäng och insyn i operationsomràdet, men medbibehàllen förmàga att skydda tungan under behandling.
Vidare kan tungskyddet dessutom ställas i förhällande tilluppsugningsdelen 703 av sugledningen 702 och absorptionskroppen 712,säsom visas med pilarna E, F och G i fig. 17. 13 Enligt ytterligare en (icke-visad) utföringsform kan tungskyddetutformas med uppsugningsförmàga. Denna uppsugningsförmàga kanantingen tillhandahàllas genom att tungskyddet är utformat av ettabsorptionsmaterial, eller tillhandahällas genom att tungskyddet har ensugledning förbunden med suganordningen med en därpà anordnadabsorptionskropp.
Föreliggande uppfinning har beskrivits i samband med vad som förnärvarande anses vara de mest praktiska och föredragna utföringsformerna,men det inses att föreliggande uppfinning inte är begränsad till de beskrivnautföringsformerna utan att flera variationer och modifieringar är möjliga.Uppfinningens omfattning definieras därför uteslutande av de bifogade patentkraven.
Claims (15)
1. Dental suganordning för avlägsnande av saliv och annan vätskafràn en persons munhàla, vilken suganordning innefattar en sugledning (101,602, 702) och en för placering i munhàlan avsedd absorptionskropp (111,611, 711), vilken sugledning (101) innefattar en uppsugningsdel (103) som äranordnad i absorptionskroppen (111) och är försedd med hälorgan (104,904a-e) kommunicerande med absorptionskroppen, kännetecknad av attsugledningen (101, 602, 702) är utformad i ett elastiskt deformerbart ochställbart material och har en prefabricerad form med en huvudsakligen U-formad del, varvid en första skänkel pà den U-formade sugledningen äransluten till en vakuumkälla och varvid en andra skänkel övergàr i nämndauppsugningsdel (103) sä att uppsugningsdelen (103) med sinabsorptionskropp (111) kan placeras i munhàlans botten och sä attsugledningens U-formade del kan omsluta underkäkens undre del för säkerfixering, att nämnda hälorgan (104, 904a-e) innefattar ett flertal häl fördeladelängs uppsugningsdelens (103) längdutsträckning och dess omkrets, och attsuganordningen är utformad i elastiskt deformerbart material för anpassning till en munbottens anatomiska form.
2. Dental suganordning enligt patentkrav 1, kännetecknad av attabsorptionskroppen (111, 611, 711), i ett tvärsnitt vinkelrätt motabsorptionskroppens längdutsträckning, uppvisar en icke-cirkulär kontur.
3. Dental suganordning enligt patentkravet 1 eller 2, kännetecknadav att absorptionskroppen (111, 611, 711), i ett tvärsnitt vinkelrätt motabsorptionskroppens längdutsträckning, uppvisar en kontur med en bas ochen topp, varvid nämnda bas är bredare än nämnda topp.
4. Dental suganordning enligt nägot av föregäende patentkrav,kännetecknad av att absorptionskroppen (111, 611, 711), har ett parti som i ett tvärsnitt vinkelrätt mot absorptionskroppens längdutsträckning uppvisar enkontur med àtminstone en (119) konkav del.
5. Dental suganordning enligt nàgot av föregàende patentkrav,kännetecknad av att absorptionskroppen innefattar en extensionsdel (113,613) som vid placering i munhàlan sträcker sig bakàt mot svalget, vilkenextensionsdel (113, 613) företrädesvis har reducerad tvärsnittsarea, vilken minskar i riktning mot svalget.
6. Dental suganordning enligt nàgot av föregàende patentkrav,kännetecknad av att nämnda flertal häl innefattar häl (104, 904a-e) av olikastorlek och/eller olika form.
7. Dental suganordning enligt nàgot av föregàende patentkrav,kännetecknad av att den innefattar en sekundärabsorptionskropp (618),vilken stàr i fluidumförbindelse med absorptionskroppen (612, 613) genom enförbindelseledning (605), varvid förbindelseledningen (605) orienterarabsorptionskroppen (612, 613) och sekundärabsorptionskroppen (618) iväsentligen jämsides löpande riktningar i och för lokalisering avsekundärabsorptionskroppen (618) till Glandula Parotis utförsgàng iöverkäken samtidigt som absorptionskroppen (612, 613) är lokaliserade till munbotten mellan underkäkens alveolarutskott och tunga.
8. Dental suganordning enligt nàgot av föregàende patentkrav,kännetecknad av att suganordningen innefattar ett flertal absorptionskropparoch att sugledningen innefattar grenledningar, varvid vardera grenledning ärförbunden med en uppsugningsdel i respektive absorptionskropp.
9. Dental suganordning enligt nàgot av föregàende patentkrav,kännetecknad av att respektive uppsugningsdel (103) är löstagbart förbundenmed resten av sugledningen (102). 16
10. Dental suganordning enligt patentkravet 9, kännetecknad av attsuganordningen innefattar en sugledning (102) och ett set av ett flertalabsorptionskroppar (111, 611, 618, 711) av olika utformning avseende pà anatomisk form och/eller storlek.
11. Dental suganordning enligt nàgot av föregående patentkrav,kännetecknad av att den vidare innefattar àtminstone ett tungskydd (714) anordnat för blockering av tungan.
12. Dental suganordning enligt patentkrav 11, kännetecknad av attnämnda àtminstone ett tungskydd (714) är anordnat i en förlängning av sugledningen (102).
13. Dental suganordning enligt patentkrav 11 eller 12, kännetecknadav att nämnda àtminstone ett tungskydd (714) är anordnat pà en sidoarm till sugledningen (102).
14. Dental suganordning enligt nàgot av patentkraven 11-13,kännetecknad av att respektive uppsugningsdel (103) och tungskydd (714) ärlöstagbart förbunden med resten av sugledningen (102).
15. Dental suganordning enligt nàgot av patentkraven 11-14,kännetecknad av att suganordningen innefattar en sugledning (102) och ettset av ett flertal absorptionskroppar (111, 611, 711) av olika utformningavseende pà anatomisk form och/eller storlek, och ett set av ett flertaltungskydd (714) av olika utformning avseende pà anatomisk form och/ellerstorlek.
Priority Applications (12)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE1550893A SE539652C2 (sv) | 2015-06-26 | 2015-06-26 | Dental suganordning |
CA2982902A CA2982902A1 (en) | 2015-06-26 | 2016-06-23 | Dental suction arrangement |
PCT/EP2016/064618 WO2016207317A1 (en) | 2015-06-26 | 2016-06-23 | Dental suction arrangement |
CN201680032704.4A CN107708607A (zh) | 2015-06-26 | 2016-06-23 | 牙科抽吸装置 |
KR1020177034620A KR20180022654A (ko) | 2015-06-26 | 2016-06-23 | 치아 석션 장치 |
EP16731182.8A EP3313321B1 (en) | 2015-06-26 | 2016-06-23 | Dental suction arrangement |
JP2018518783A JP2018522694A (ja) | 2015-06-26 | 2016-06-23 | 歯科用吸引装置 |
US15/538,943 US20180014920A1 (en) | 2015-06-26 | 2016-06-23 | Dental suction device |
FIEP16205406.8T FI3260081T3 (fi) | 2015-06-26 | 2016-12-20 | Dentaali-imukokoonpano |
EP16205406.8A EP3260081B1 (en) | 2015-06-26 | 2016-12-20 | Dental suction arrangement |
CN201710485487.0A CN107898517A (zh) | 2015-06-26 | 2017-06-23 | 牙科抽吸装置 |
US15/848,919 US20200085551A9 (en) | 2015-06-26 | 2017-12-20 | Dental suction arrangement |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE1550893A SE539652C2 (sv) | 2015-06-26 | 2015-06-26 | Dental suganordning |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE1550893A1 SE1550893A1 (sv) | 2016-12-27 |
SE539652C2 true SE539652C2 (sv) | 2017-10-24 |
Family
ID=56178378
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE1550893A SE539652C2 (sv) | 2015-06-26 | 2015-06-26 | Dental suganordning |
Country Status (9)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US20180014920A1 (sv) |
EP (2) | EP3313321B1 (sv) |
JP (1) | JP2018522694A (sv) |
KR (1) | KR20180022654A (sv) |
CN (2) | CN107708607A (sv) |
CA (1) | CA2982902A1 (sv) |
FI (1) | FI3260081T3 (sv) |
SE (1) | SE539652C2 (sv) |
WO (1) | WO2016207317A1 (sv) |
Families Citing this family (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US20180085247A1 (en) * | 2016-09-29 | 2018-03-29 | Sleep Better Products, Inc. | Systems, Methods, and Devices for Improving Airflow-Related Sleep Problems |
KR200488918Y1 (ko) * | 2018-09-19 | 2019-04-04 | 김용서 | 손가락에 끼워서 사용하는 방습과 혀를 보호하기 위한 치과 치료용 보조기구 |
CN109938863A (zh) * | 2019-04-09 | 2019-06-28 | 山东大学齐鲁医院(青岛) | 一种负压吸引口腔护理器 |
EP3772349B1 (de) * | 2019-08-08 | 2022-05-18 | Ivoclar Vivadent AG | Saugvorrichtung |
KR102474266B1 (ko) * | 2020-06-16 | 2022-12-05 | (주) 덴토존 | 치과용 석션보조기구 |
CN114732558A (zh) * | 2022-03-21 | 2022-07-12 | 张志清 | 一种口腔修复挡舌器 |
CN115213185B (zh) * | 2022-08-03 | 2023-07-25 | 广东瀚森智慧医疗电子科技有限公司 | 一种负压抽吸系统 |
Family Cites Families (15)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US1742080A (en) * | 1924-04-28 | 1929-12-31 | Howard R Jones | Dental appliance |
US3086289A (en) | 1959-07-28 | 1963-04-23 | Orsing John Harry | Saliva ejectors |
US3324855A (en) * | 1965-01-12 | 1967-06-13 | Henry J Heimlich | Surgical sponge stick |
US3456348A (en) * | 1966-07-13 | 1969-07-22 | Louis R Van Lanigan | Mouth evacuator |
US4053984A (en) * | 1976-08-05 | 1977-10-18 | Moss Dan E | Mouth prop |
JPS57112861A (en) * | 1980-09-16 | 1982-07-14 | Aaru Eritsukuson Nooman | Dental instrument |
US5071347A (en) * | 1989-08-14 | 1991-12-10 | Mcguire Jimmie L | Dental instrument for removing saliva |
JP2766830B2 (ja) * | 1994-01-18 | 1998-06-18 | 英保 裕和 | 歯科用吸引器具 |
US6068477A (en) * | 1999-07-06 | 2000-05-30 | Mahlmann; Lee A. | Foam-cushioned aspirator |
US6309218B1 (en) | 2000-11-14 | 2001-10-30 | John R. Ellenbecker | Apparatus for applying suction adjacent to a tooth |
DE102011014359B4 (de) * | 2011-03-17 | 2021-10-07 | Dürr Dental SE | Saugeinheit |
US20130203012A1 (en) * | 2012-02-06 | 2013-08-08 | Anthony Walker | Flexible Surgical Suction Device and Method |
CN202960815U (zh) * | 2012-12-19 | 2013-06-05 | 李荣振 | 牙科临床吸除唾液限制舌位的咬合垫 |
CN203776946U (zh) * | 2014-01-28 | 2014-08-20 | 宋乐明 | 医用灌注吸引平台 |
CN204562436U (zh) * | 2015-04-15 | 2015-08-19 | 吉林大学 | 一种带有舌挡的吸唾管 |
-
2015
- 2015-06-26 SE SE1550893A patent/SE539652C2/sv unknown
-
2016
- 2016-06-23 WO PCT/EP2016/064618 patent/WO2016207317A1/en active Application Filing
- 2016-06-23 JP JP2018518783A patent/JP2018522694A/ja active Pending
- 2016-06-23 US US15/538,943 patent/US20180014920A1/en not_active Abandoned
- 2016-06-23 EP EP16731182.8A patent/EP3313321B1/en active Active
- 2016-06-23 CN CN201680032704.4A patent/CN107708607A/zh active Pending
- 2016-06-23 KR KR1020177034620A patent/KR20180022654A/ko not_active Application Discontinuation
- 2016-06-23 CA CA2982902A patent/CA2982902A1/en not_active Abandoned
- 2016-12-20 EP EP16205406.8A patent/EP3260081B1/en active Active
- 2016-12-20 FI FIEP16205406.8T patent/FI3260081T3/fi active
-
2017
- 2017-06-23 CN CN201710485487.0A patent/CN107898517A/zh active Pending
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
JP2018522694A (ja) | 2018-08-16 |
CN107898517A (zh) | 2018-04-13 |
EP3313321B1 (en) | 2024-10-02 |
WO2016207317A1 (en) | 2016-12-29 |
EP3313321A1 (en) | 2018-05-02 |
US20180014920A1 (en) | 2018-01-18 |
EP3260081A1 (en) | 2017-12-27 |
KR20180022654A (ko) | 2018-03-06 |
CA2982902A1 (en) | 2016-12-29 |
SE1550893A1 (sv) | 2016-12-27 |
EP3260081B1 (en) | 2024-05-22 |
FI3260081T3 (fi) | 2024-08-06 |
CN107708607A (zh) | 2018-02-16 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
SE539652C2 (sv) | Dental suganordning | |
US4259067A (en) | Combined saliva ejector, tongue retractor and throat protector | |
EP3184076B1 (en) | Intraoral dental suction and isolation system | |
ES2573666T3 (es) | Método y aparato para un dispositivo dental formado al vacío | |
US20180193120A1 (en) | Dental suction arrangement | |
US2937445A (en) | Dental appliance | |
KR102061779B1 (ko) | 구강 액체 흡입 장치 | |
US2873528A (en) | Mouthpiece assembly for dental suction evacuators | |
JP2017538484A (ja) | 歯科器具 | |
WO1997017906A1 (en) | Mouth prop for use in dentistry and for oral care | |
US20110229847A1 (en) | Dental appliance with prop member and saliva ejector | |
US4192071A (en) | Dental appliance | |
US20230149138A1 (en) | Cheek retractor | |
US20100291503A1 (en) | Tongue block | |
BR102014020974A2 (pt) | Improvements in salivary and / or blood flow evacuation canculs | |
KR101329168B1 (ko) | 구개면 지지부가 구비된 혀 보호용 팁스 및 구강 조명기 | |
US20030017433A1 (en) | Suction tools | |
WO2002039919A2 (en) | Apparatus for applying suction adjacent to a tooth | |
RU142538U1 (ru) | Держатель сменного гибкого наконечника слюноотсоса | |
US20030124484A1 (en) | Suction tools | |
US4281986A (en) | Dental appliance | |
JP2013230204A (ja) | 口腔内吸引装置 | |
KR20230116664A (ko) | 치과용 석션호스고정부재 | |
ES2545798B1 (es) | Instrumento para arreglo de tabla dentaria y / o salvalenguas equino | |
BR102016029752A2 (pt) | disposição construtiva aplicado em sugador endodôntico |