SE511606C2 - Pelarsko - Google Patents

Pelarsko

Info

Publication number
SE511606C2
SE511606C2 SE9501370A SE9501370A SE511606C2 SE 511606 C2 SE511606 C2 SE 511606C2 SE 9501370 A SE9501370 A SE 9501370A SE 9501370 A SE9501370 A SE 9501370A SE 511606 C2 SE511606 C2 SE 511606C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
steel structure
column
forces
anchoring
gripping means
Prior art date
Application number
SE9501370A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9501370L (sv
SE9501370D0 (sv
Inventor
Kari Tuominen
Original Assignee
Teraespeikko Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Teraespeikko Oy filed Critical Teraespeikko Oy
Publication of SE9501370D0 publication Critical patent/SE9501370D0/sv
Publication of SE9501370L publication Critical patent/SE9501370L/sv
Publication of SE511606C2 publication Critical patent/SE511606C2/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D27/00Foundations as substructures
    • E02D27/32Foundations for special purposes
    • E02D27/42Foundations for poles, masts or chimneys
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04BGENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
    • E04B1/00Constructions in general; Structures which are not restricted either to walls, e.g. partitions, or floors or ceilings or roofs
    • E04B1/18Structures comprising elongated load-supporting parts, e.g. columns, girders, skeletons
    • E04B1/20Structures comprising elongated load-supporting parts, e.g. columns, girders, skeletons the supporting parts consisting of concrete, e.g. reinforced concrete, or other stonelike material
    • E04B1/21Connections specially adapted therefor
    • E04B1/215Connections specially adapted therefor comprising metallic plates or parts
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04HBUILDINGS OR LIKE STRUCTURES FOR PARTICULAR PURPOSES; SWIMMING OR SPLASH BATHS OR POOLS; MASTS; FENCING; TENTS OR CANOPIES, IN GENERAL
    • E04H12/00Towers; Masts or poles; Chimney stacks; Water-towers; Methods of erecting such structures
    • E04H12/22Sockets or holders for poles or posts
    • E04H12/2253Mounting poles or posts to the holder
    • E04H12/2261Mounting poles or posts to the holder on a flat base

Description

511 606 2 sidoplanen hos vinkelstålkonstruktionen är väsentligen lodräta mot bottenplattans plan, varvid vinkelstålkon- struktionen är anordnad att rikta de krafter som balan- serar inverkan av krafter alstrade av en bult som skall anordnas i bulthàlet och av huvudgriporganen transver- sellt i förhållande till de av bulten och huvudgriporga- nen alstrade krafterna, så att de balanserande krafterna inte höjer huvudgriporganens kapacitetsbehov.
En fördel med uppfinningen är framför allt att en på två sidor stödd fastsättning i bottenplattan fàs till stånd genom att fästa en styv vinkelstålkonstruk- tion:ibottenplattan, varvid.bottenplattans tjocklek kan minskas jämförd med de tidigare lösningarna. En ytterli- gare fördel av uppfinningen är att det genom användning av en utföringsform med två huvudgriporgan och så små bottendimensioner som möjligt kan tillverkas förspända pálar, vilket inte har gjorts tidigare genom pålskarv- ning. I en sådan lösning kan snoddar föras genom höljets tak utan att huvudgriporganen stör förverkligandet av lösningen. Det är således möjligt att tillverka ett flertal pálar på ett enda underlag så att en snodd löper genom flertalet pålar. Snoddarna kapas av efter det att betongen hàrdnat. För förspända pálar behövs ofta ytter- ligare snoddar förutom de snoddar som finns i hörnen, vilka snoddar i detta fall löper genom höljets tak och bulthålet. Eftersom sidodimensionerna hos pàlskon enligt uppfinningen är små, är det möjligt att använda fler snoddar inom ett område mellan pàlskor, vilket område i detta fall är fritt, eftersom där inte finns någon bottenplatta såsom hos de tidigare använda konstruktio- nerna. Med hjälp av en i vinkelstålkonstruktionen fäst styv platta ovanför skyddshöljet kan huvudgriporganen fästas inom vinkeln av vinkelstàlen, varvid excentrite- terna mellan bultkraften och ett förankringsgriporgan och på samma gång de krafter som riktas pà vinkelstål- 511 606 3 konstruktionen minskar och gör det möjligt att använda ett mindre vinkelstål. Plattan ovanför skyddshöljet möjliggör också att en transversell skjuvkraft alstrad av en hake kan mottagas medelst vinkelstålkonstruktio- nen, varvid hakkraften inte belastar huvudgriporganen, dvs. hakkraften inte förorsakar någon tilläggsbelastning av huvudgriporganen och således inte minskar deras kapa- citet.
I det följande skall uppfinningen skildras ut- förligare medelst de utföringsexempel som visas i bifo- gade ritning, varvid figur 1 visar en principiell sidovy av en ut- föringsform av en pàlsko enligt uppfinningen, figur 2 visar en vy av utföringsformen enligt figur 1 uppifrån, figur 3 visar en principiell sidovy av en ut- föringsform, i vilken uppfinningens grundidé utnyttjas, figur 4 visar utföringsformen enligt figur 3 uppifrån, figur 5 visar en andra utföringsform av anord- ningen enligt figur 3 uppifrån, figur 6 visar en principiell vy av en andra utföringsform av uppfinningen uppifrån och figur 7 visar en principiell sidovy av utfö- ringsformen enligt figur 6.
En föredragen utföringsform av en pàlsko enligt uppfinningen.visas i figurer 1 och 2. Hänvisningssiffran 1 betecknar en bottenplatta och hänvisningssiffran 2 ett bulthål i bottenplattan l. Hänvisningssiffran 3 beteck- nar huvudgriporgan, som kan tillverkas exempelvis av kamstål. Med hänvisningssiffran 4 är betecknat ett skyddshölje, som är avsett att hindra betong från att komma på det område av bottenplattan som är försett med bulthålet 2. 511 606 4 Avsikten med pàlskon är att göra det möjligt att fästa en pàle tillverkad av betong i ett underlag.
En pàlsko enligt uppfinningen anordnas i konstruktionen under gjutning av pàlen sà att den fästs i betongen exempelvis medelst huvudgriporganen. Figurerna l och 2 visar endast en pálsko. Om en pàle med till exempel kvadratiskt tvärsnitt tillverkas, bör det märkas att vid varje hörn av pàlens nedre ände anordnas en pálsko en- ligt figurerna 1 och 2, vilken pàlsko fästs i betongen sàsom ovan visats. Utrymmen ovanför bulthàlen och nedan- för skyddshöljet förblir öppna, varför en färdig pàle kan fästas med hjälp av bultar och muttrar anordnade på förhand på monteringsplatsen sà att bultarna anordnas att löpa genom bulthålen 2 och muttrarna skruvas in i bultarna.
Ovananförda fakta.bestàr i för fackmannen full- ständigt konventionell teknik, varför de inte beskrivs utförligare i detta sammanhang.
Grundidén hos pàlskon enligt uppfinningen är att ett moment alstrat av excentriteten hos den belas- tande bulten och huvudgriporganen 3 balanseras med ett kraftpar, som verkar lodrätt i förhållande till bultens och huvudgriporganens 3 krafter, varvid de balanserande krafterna inte ökar huvudgriporganens kapacitetsbehov.
Ett väsentligt faktum hos uppfinningen är således att en styv vinkelstàlkonstruktion 5 är fäst i bottenplattan 1 så att sidoplanen hos vinkelstålkonstruktionen 5 är väsentligen lodräta i förhållande till bottenplattans 1 plan. Vinkelstàlkonstruktionen 5 är anordnad att rikta de balanserande krafterna transversellt i förhållande till de krafter som alstrats av den bult som skall an- ordnas i bulthàlet 2 och av huvudgriporganen 3 så att de balanserande krafterna inte ökar huvudgriporganens 3 kapacitetsbehov. 511 606 5 De balanserande krafterna riktas alltsà trans- versellt så att vinkelstàlkonstruktionen svetsas pà bottenplattan 1, varvid ett moment alstrat av excentri- tet kan överföras pà en armering av pàlen eller pà be- tongen som pressning eller dragning av övre och nedre delen av vinkelstálkonstruktionen 5. Pressning och drag- ning av övre och nedre delen fungerar som stabiliserande kraftpar.
Såväl pressande som dragande krafter riktas via bulten på pàlskon. Beroende på kraftens riktning, ut- sätts övre och nedre delen av vinkelstálkonstruktionen 5 hos pàlskon antingen för krafter som pressar pàlen eller för krafter som drar pàlen, vilka krafter beaktas på följande sätt.
Dà dragande krafter riktas pà pålskon, utsätts nedre delen av vinkelstálkonstruktionen för pressning, som överförs pà pàlbetongen och kräver inga specialàt- gärder. Å andra sidan utsätts övre delen av vinkelstål- konstruktionen för en kraft som försöker komma ut ur påltvärsnittet genom att bryta betong från pàlens hörn.
Krafterna hos vinkelstálkonstruktionens övre del bör förankras i pàlen pà något sätt. Dessa krafter kan för- ankras med åtminstone ett förankringsstycke anordnat i vinkelstàlkonstruktionens övre del, vilket stycke är anordnat att förankra krafterna hos vinkelstàlkonstruk- tionens övre del i pfilen. Förankringsstycken kan vara till exempel hakar, som monteras i samband med en arme- ring av pàlen och utgå? en del av pàlens armering. Kraf- terna kan också föraniïiras med ett förankringsstycke fäst i vinkelstàlkonstrukfionens övre del, exempelvis med en ankare av kamstàl eller en förankringsstàng eller lik- nande, som förbinder pålskorna hos pàlen med varandra.
En utföringsform därav visas i figurer 3 och 4 med hän- visningssiffran 6. Av figurerna 3 och 4 framgår också tydligt hur pàlskorna anordnas i pàlens ände. Dessa 511 606 6 krafter kan dessutom förankras med hjälp av ett förank- ringsstycke, som är försett med en ändankare, eller nágot annat motsvarande medel, som kan överföra krafter- na pá betongen.
Dà pressande krafter riktas pà pàlskon, utsätts övre delen av vinkelstàlkonstruktionens vinkel för en kraft som pressar pålen, vilket inte kräver några speci- alàtgärder. Nedre delen av vinkelstàlkonstruktionen ut- sätts för en dragning, som försöker komma utåt ur pàl- tvärsnittet och på sà sätt bryta pàlens nedre hörn.
Denna dragande kraft bör stabiliseras så att krafterna överförs pà pálen. Krafterna kan överföras med åtminsto- rmaett förankringsmedel fästi.vinkelstálkonstruktionens nedre del och anordnat att förankra krafterna hos vin- kelstålkonstruktionens 5 nedre del i pàlen. Detta förank- ringsmedel kan vara exempelvis en1 liknande anordnad i vinkelstålkonstruktionens 5 nedre del, såsom visas i figurerna 1 och 2. Förankringsmedlet kan också vara en del försedd med en ändankare eller till och med ett medel som förbinder pàlskon med de övriga pàlskorna hos pålen, till exempel en bottenplåt 8, på vilken pålskorna är fästa, såsom visas exempelvis i figurerna 3 och 4. Bottenplàten överför krafterna pà pàlskon pá den motsatta sidan. Pàlskorna svetsas fast i bottenplàten 8, varigenom ástadkoms ett enhetligt stycke, som uppvisar pàlskor pá motsatta sidor eller vid motsatta hörn. Den transversella dragning som pàlskons nedre del utsätts för överförs pà den motsatta pàlskon via bottenplàten 8 och fràn den motsatta pàlskon vidare pà betongen. Bottenplàtens form kan variera enligt behov i varje enskilt fall, figur 5 visar en utföringsform med en rund bottenplàt 8. Vad de övriga delarna beträffar, motsvarar exemplet i figur 5 exemplet i figurerna 3 och 4. 511 606 7 Bottenplàten 8 bildar ett ändstycke, som kan användas till exempel som ändgjutform under gjutningen.
En enhetlig bottenplát är också fördelaktig, därför att den används till exempel för runda pàlar på grund av noggrannhetsproblem. Detta ledde tidigare till att en tjock bottenplàt av hela pàltvärsnittets storlek blev dyr och tung att hantera. Eftersom pàlskon enligt upp- finningen har smà sidodimensioner, följer därav att en konstruktion med en bottenplàt 8 kan användas.
Enligt exemplen i figurerna är huvudgriporganen 3 svetsade pà vinkelstálkonstruktionens 5 inre yta. Hu- vudgriporganen kan också svetsas inom omrâdet för vin- keln hos vinkelstàlkonstruktionen eller pà vinkelstàl- konstruktionens yttre yta. Huvudgriporganen kan vara raka eller försedda med en ändankare. Huvudgriporganen kan vara ett eller fler till antalet. Dessutom kan hu- vudgriporganen 3 svetsas på en styv platta, som är transverselli.förhållande'till*vinkelstálkonstruktionen och likadan som bottenplattan 1. Denna platta kan svet- sas i vinkelstålkonstruktionens övre kant så att den sträcker sig ovanför skyddshöljet. Om huvudgriporganen svetsas pà denna platta, minskar excentriteten mellan bulten och huvudgriporganen och de krafter som riktar sig pà vinkelstàlkonstruktionen 5. Skyddshöljet kan givetvis förverkligas på många olika sätt. Skyddshöljet kan göras till en fast del av pàlskon eller också till en lös del, som anordnas på sin plats för den tid som gjutningen varar.
Figurer 6 och 7 visar en alternativ utförings- form av uppfinningen. I utföringsformerna enligt figu- rerna 1 - 5 består vinkelstálkonstruktionen av ett kon- ventionellt vinkelstàl. I utföringsformen enligt figu- rerna 6 och 7 är en vinkelstàlkonstruktion 15 utformad så att förankringsstycket och förankringsmedlet utgörs av flänsar 16, 17, som är parallella med vinkelstàlkon- 511 606 8 struktionens sidor och anordnade att bilda förlängningar av sidorna utanför vinkelpunkten. Detta framgår tydligt av figur 6. I denna utföringsform överför flänsarna 16, 17 transversella belastningar pá betongen. Vad de övriga detaljerna beträffar, motsvarar utföringsformen i figu- rerna 6 och 7 utföringsformerna i figurerna 1 - 5. I figurerna 6 och 7 används samma hänvisningssiffror som pà motsvarande ställen i figurerna 1 - 5.
De ovananförda utföringsexemplen är inte pà nàgot sätt avsedda att begränsa uppfinningen, utan upp- finningen kan varieras fullständigt fritt inom ramen för patentkraven. Sålunda är det klart att pàlskon enligt uppfinningen eller dess delar inte nödvändigtvis behöver vara exakt sàdana som visas i figurerna, utan lösningar av annat slag är också möjliga. Till exempel kan vinkel- stålkonstruktionens sidodimensioner vara lika med, stör- re än eller mindre än bottenplattans, osv.

Claims (11)

511 606 PATENTKRAV
1. Pelarsko för fâstande av en betongpelare i ett underlag, vilken pelarsko uppvisar en bottenplatta (1) med ett bulthål (2), huvudgriporgan (3) och ba- lansgriporgan, k ä n n e t e c k n a d av att en styv vinkelstàlkonstruktion (5, 15) är fäst i bottenplattan (1) så att sidoplanen hos vinkelstålkonstruk- tionen (5, 15) är väsentligen lodräta gentemot bottenplattans (1) plan, att i vínkelstålkonstruktionens (5, 15) övre del är anordnat åtminstone ett för- ankringsstycke, som är anordnat att förankra krafterna hos vinkelstålkon- struktionens (5, 15) övre del i pelaren, att i vinkelstàlkonstruktionens (5) nedre del är anordnat åtminstone ett förankringsmedel, som är anordnat att förankra krafterna hos vinkelstålkonstruktionens (5) andra plan, varvid vin- kelstålkonstruktionen (5, 15) är anordnad att rikta de krafter som balanse- rar inverkan av krafter alstrade av en bult som skall anordnas i bulthålet (2) och av huvudgriporganen (3) transversellt i förhållande till de av bulten och huvudgriporganen (3) alstrade krafterna, så att de balanserade krafterna inte ökar huvudgriporganens kapacitetsbehov.
2. Pelarsko enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d av att förank- ringsstycket utgör en del av pelarens armering.
3. Pelarsko enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d av att förank- ringsstycket är en kamstålsankare eller liknande anordnad i vinkelstålkon- struktionens (5) övre del.
4. Pelarsko enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d av att förank- ringsstycket är en förankringsstång eller liknande (6), som förbinder pelar- skon med de övriga pelarskoma hos pelaren.
5. Pelarsko enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d _ av att förank- ringsmedlet är en kamstålsankare eller liknande (7) anordnad i vinkelstäl- konstruktionens (5) nedre del. 511 606 10
6. Pelarsko enligt patentkrav l, k ä n n e t e c k n a d av att förank- ringsmedlet är ett medel som förbinder pelarskon med de övriga pelarskorna hos pelaren.
7. Pelarsko enligt patentkrav 5, k ä n n e t e c k n a d av att medlet är en bottenplåt (8), på vilken pelarskorna är fästa.
8. Pelarsko enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d av att förank- ringsstycket och förankringsmedlet utgörs av flänsar (16, 17) som är vä- sentligen parallella med vinkelstålkonstruktionens (15) sidor och anordnade att bilda förlängningar av vinkelstålkonstruktionens (15) sidor utanför vin- kelpunkten.
9. Pelarsko enligt något av de föregående patentkraven, k ä. n n e t e c k- n a d av att huvudgriporganen (3) är fästa i vinkelstålkonstruktíonen (5, 15).
10. Pelarsko enligt patentkrav 9, k ä n n e t e c k n a d av att huvud- griporganen (3) är fästa på vinkelstålkonstruktionens (5, 15) inre yta.
11. Pelarsko enligt något av de föregående patentkraven 1-10, k ä. n n e- t e c k n a d av att i vinkelstålkonstruktionens (5, 15) övre del är fäst en styv transversell platta och att huvudgriporganen (3) är fästa i den styva transversella plattan.
SE9501370A 1994-04-26 1995-04-12 Pelarsko SE511606C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI941936A FI941936A (sv) 1994-04-26 1994-04-26 Pelarsko

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9501370D0 SE9501370D0 (sv) 1995-04-12
SE9501370L SE9501370L (sv) 1995-10-27
SE511606C2 true SE511606C2 (sv) 1999-10-25

Family

ID=8540596

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9501370A SE511606C2 (sv) 1994-04-26 1995-04-12 Pelarsko

Country Status (4)

Country Link
DE (1) DE19514685C2 (sv)
FI (1) FI941936A (sv)
NO (1) NO312601B1 (sv)
SE (1) SE511606C2 (sv)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8789327B2 (en) 2010-10-26 2014-07-29 Peikko Group Oy Column shoe
NO340105B1 (no) * 2005-12-27 2017-03-13 Peikko Finland Oy Søylesko

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI104747B (sv) * 1997-09-08 2000-03-31 Tartuntamarkkinointi Oy Pelarsko
DE19817832A1 (de) * 1998-04-22 1999-10-28 Peikko Gmbh Stützenschuh zur Befestigung eines Betonpfahles auf einer Unterlage
DE20002501U1 (de) * 1999-06-04 2000-12-07 Pfeifer Holding Gmbh & Co Kg Fertigteilstütze
FI20020422A (sv) * 2002-03-05 2003-09-06 Tartuntamarkkinointi Oy Pelarsko
DE50303601D1 (de) 2003-11-13 2006-07-06 Halfen Gmbh & Co Kg Stützenschuh für Betonpfeiler
DE102006023296A1 (de) 2006-05-18 2007-11-22 Krummel, Gerhard, Dipl.-Ing. Vorrichtung zur Befestigung einer Betonstütze auf einem Fundament, insbesondere einem Betonfundament
NL1040406C2 (nl) * 2013-09-24 2015-04-07 Mattheus Hendrikus Wieringen Een innovatief vernieuwend woon- en bouwconcept "de groeiwoning". een demontabel duurzaam prefab beton gebouwcasco; flexibel samengesteld uit wooneenheden die in grootte variabel zijn en met vrije architectuur voor de gebouwschil.

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3104532A (en) * 1956-09-24 1963-09-24 Severinsson Erik Solve Devices for joining pile sections
DE2241787C3 (de) * 1972-08-25 1978-10-26 West's Piling And Construction Co. Ltd., Colnbrook, Buckinghamshire (Grossbritannien) Pfahlverbindung
DE2315186C3 (de) * 1973-03-27 1975-09-04 Hochtief Ag Fuer Hoch- Und Tiefbauten Vorm. Gebr. Helfmann, 4300 Essen Stossverbindung von Stahlbetonstützen mit Stossplatten
GB1546946A (en) * 1975-03-19 1979-05-31 Bisutti G Concrete pile coupling device
CH599432A5 (sv) * 1976-10-05 1978-05-31 Gram Sa
JPH0988239A (ja) * 1995-09-26 1997-03-31 Sato Kogyo Co Ltd 鉄筋コンクリート柱の補強方法

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO340105B1 (no) * 2005-12-27 2017-03-13 Peikko Finland Oy Søylesko
US8789327B2 (en) 2010-10-26 2014-07-29 Peikko Group Oy Column shoe
US8984825B2 (en) 2010-10-26 2015-03-24 Peikko Group Oy Column shoe

Also Published As

Publication number Publication date
FI941936A0 (sv) 1994-04-26
DE19514685A1 (de) 1995-11-16
SE9501370L (sv) 1995-10-27
SE9501370D0 (sv) 1995-04-12
NO312601B1 (no) 2002-06-03
NO951345L (no) 1995-10-27
FI941936A (sv) 1995-10-27
DE19514685C2 (de) 2003-08-14
NO951345D0 (no) 1995-04-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE511606C2 (sv) Pelarsko
FI92949C (sv) Kombinerat bärande element
EP0556036B1 (en) Mounting of force sensors
KR0159680B1 (ko) 교량 보강구 설치방법
US11905699B2 (en) Method and arrangement for supporting a first beam between a first and a second support structure in a building frame structure
KR20040034881A (ko) 처짐보 보강장치 및 그를 이용한 보강방법
KR200213705Y1 (ko) 타워크레인의 카운터웨이트 장착구조
KR100542046B1 (ko) 외부 강선의 연속긴장을 통한 콘크리트 빔의 보강방법 및이에 사용되는 연결지지장치
JPWO2015140894A1 (ja) 柱構造及びベース部材
EP3997273B1 (en) Column shoe for fastening reinforced concrete columns to a base
JP3924231B2 (ja) 鉄筋コンクリート造部材の補強構造
EP3081722B1 (en) Apparatus arranged in wooden pole for reducing pole deflection
KR102615345B1 (ko) 건축용 석재 고정장치
CN219731694U (zh) 一种防滑脱抱箍装置
JPH06322715A (ja) 桁断面の応力改善方法
EP0112113A1 (en) Formwork support system
KR200279234Y1 (ko) 편심거리가 증가된 부착형 정착구
EP3967816A1 (en) Corbel, method and arrangement for supporting a first structural element at a second structural element
KR200324547Y1 (ko) 교량의 내하력 증진을 위하여 교량 하부 구조물인 교각을서로 연결한 교각 연결보
JP2017155539A5 (sv)
JPH0216217A (ja) 斜面安定化構造物のプレストレス力導入方法
JP2591665B2 (ja) ブラケット取付装置
GB2133450A (en) Formwork support system
GB2185459A (en) Spreading bar for use in lifting heavy loads
KR101358874B1 (ko) 지렛대를 이용한 합성거더 및 그 제조방법

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed