NL1040406C2 - Een innovatief vernieuwend woon- en bouwconcept "de groeiwoning". een demontabel duurzaam prefab beton gebouwcasco; flexibel samengesteld uit wooneenheden die in grootte variabel zijn en met vrije architectuur voor de gebouwschil. - Google Patents

Een innovatief vernieuwend woon- en bouwconcept "de groeiwoning". een demontabel duurzaam prefab beton gebouwcasco; flexibel samengesteld uit wooneenheden die in grootte variabel zijn en met vrije architectuur voor de gebouwschil. Download PDF

Info

Publication number
NL1040406C2
NL1040406C2 NL1040406A NL1040406A NL1040406C2 NL 1040406 C2 NL1040406 C2 NL 1040406C2 NL 1040406 A NL1040406 A NL 1040406A NL 1040406 A NL1040406 A NL 1040406A NL 1040406 C2 NL1040406 C2 NL 1040406C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
building
pact
living
modules
growth
Prior art date
Application number
NL1040406A
Other languages
English (en)
Inventor
Mattheus Hendrikus Wieringen
Original Assignee
Mattheus Hendrikus Wieringen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mattheus Hendrikus Wieringen filed Critical Mattheus Hendrikus Wieringen
Priority to NL1040406A priority Critical patent/NL1040406C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1040406C2 publication Critical patent/NL1040406C2/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04BGENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
    • E04B1/00Constructions in general; Structures which are not restricted either to walls, e.g. partitions, or floors or ceilings or roofs
    • E04B1/348Structures composed of units comprising at least considerable parts of two sides of a room, e.g. box-like or cell-like units closed or in skeleton form
    • E04B1/34815Elements not integrated in a skeleton
    • E04B1/34823Elements not integrated in a skeleton the supporting structure consisting of concrete
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04BGENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
    • E04B1/00Constructions in general; Structures which are not restricted either to walls, e.g. partitions, or floors or ceilings or roofs
    • E04B1/38Connections for building structures in general
    • E04B1/41Connecting devices specially adapted for embedding in concrete or masonry

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Management, Administration, Business Operations System, And Electronic Commerce (AREA)

Description

l.EEN INNOVATIEF VERNIEUWEND WOON- EN BOUWCONCEPT “DE GROEIWONING”. EEN DEMONTABEL DUURZAAM PREFAB BETON GEBOUWCASCO; FLEXIBEL SAMENGESTELD UIT WOONEENHEDEN DIE IN GROOTTE VARIABEL ZIJN EN MET VRIJE ARCHITECTUUR VOOR DE GEBOUWSCHIL.
De uitvinding heeft betrekking op een innovatief vernieuwend woon- en bouwconcept voor het bouwen van een wooncomplex met in grootte, initieel en blijvend, variabele appartementen.
Het bouwen van een appartementengebouw is algemeen bekend. Een bezwaar van de traditionele wijze van bouwen van een dergelijk gebouw is dat het over het algemeen resulteert in appartementen die qua afmetingen vast en niet wijzigbaar zijn. O.a. door technische installaties en woningscheidende voorzieningen.
Deze uitvinding heeft, m.b.t. het woonconcept de Pact Groeiwoning de volgende belangrijkste kenmerken:
Een kleine, complete, volledig zelfstandige woning/appartement (24m2 BVO; 18m2 GO), geheel conform het Bouwbesluit Nederland 2012.
Waarbij “Groei- en Krimpwonen” mogelijk is d.m.v. horizontaal en vertikaal koppelen en weer splitsen van deze zelfstandige wooneenheden; dit koppelen en weer splitsen is volledig technisch (inmiddels goedgekeurd door Grontmij . Nederland in een apart rapport) en organisatorisch uitgewerkt (concept Splitsingsakte door Notariskantoor Verhees) en een belangrijk onderdeel van dit octrooi.
Het woon- en bouwconcept is uiterst duurzaam en bij volledig droge montage, demontabel en herbruikbaar; hierdoor komt de gebruikelijke afschrijving op het gebouwcasco vrijwel te vervallen waardoor aanzienlijke besparing op woonlasten en exploitatielasten van een dergelijk woongebouw wordt bereikt.
De Pact Groeiwoning (PGW) kent 3 basismaten als kleinste zelfstandige eenheid t.w. een 1-kamer PGW, een 2-kamer PGW of een 3-kamer PGW.
Deze kleinste zelfstandige eenheden zijn altijd zelfstandig verhandelbaar en bewoonbaar omdat zij ieder: - door splitsing zelfstandige appartementsrechten/zelfstandig onroerend goed zijn, - een eigen huisnummer hebben (in het huisnummerbesluit van het complex is vooraf geregeld dat het maximaal mogelijke aantal huisnummers voor het complex vastgesteld is), - individuele nutsaansluitingen hebben die bij koppeling van wooneenheden (i.v.m. beperking vast recht) tot één aansluiting kunnen worden gegroepeerd en later desgewenst weer kunnen worden gesplitst, - een zelfstandige volledige huisinstallatie hebben en verder als kleinste eenheid volledig voldoen aan alle eisen van het Bouwbesluit 2012 voor een zelfstandige woning. - op bouwkundig eenvoudige wijze zijn te koppelen en weer te splitsen aan of van de naast-, boven- of ondergelegen appartementen in het Groeiwoningcomplex. - qua installatietechniek/nutsaansluitingen eenvoudig zijn te koppen en weer te splitsen aan of van de naast-, boven- of ondergelegen appartementen in het Groeiwoningcomplex.
De uitvinding de “PACT Groeiwoning” heeft het volgende belangrijkste voordeel t.o.v. een traditionele woning/alle andere woningtypes:
Dit voordeel is het zg. “Liquide wonen” d.w.z. eenvoudig te wijzigen/aan te passen woonlasten (eigendom of huur) d.m.v. horizontaal of verticaal “aankoppelen” of “afkoppelen” van aangrenzende woonmodules waardoor de gewenste grotere of kleinere woning ontstaat; dit terwijl de bewoner, bij groei, tevens in het oorspronkelijke gedeelte van zijn huidige huis blijft wonen en bij krimp ook, maar een of meer van zijn uit meerdere basiseenheden bestaande woning vervreemd; binnen het Pact Groeiwoning concept is de technische uitvoering van het aan- of afkoppelen van een naast-, onder- of bovengelegen woning een volledig uitgeëngineerde simpele operatie geworden; die in één dag, zonder enig hak- en breekwerk, voor een uiterst klein budget door de hierin gespecialiseerde bedrijven, voor de eigenaar/koper kan worden uitgevoerd. Dit zg. “Groei- en Krimpwonen” moet mogelijk gemaakt worden door verhuisbewegingen van medebewoners uit het betreffende groeiwoningcomplex (de gemiddelde Nederlander verhuist 7x in zijn leven; terwijl een van de hoofddoelgroepen, de starters en studenten, in het begin van hun wooncarrière, als gevolg van de liefde en de baan, nog aanzienlijk vaker verhuizen); waardoor het Groei- en Krimpwonenprincipe qua mogelijkheden wordt bevorderd; mede omdat desgewenst in de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement van een dergelijk appartementencomplex een aanbiedingsplicht aan mede-eigenaren/ medebewoners, via het bestuur van de WE wordt geregeld. Pas nadat is vastgesteld dat alle aangrenzende buren hun woning niet wensen te laten groeien, kan een eigenaar zijn woning(en) aan derden verkopen.
Ook het bouwen van casco’s is algemeen bekend. Een bezwaar bij de bekende bouwsystemen is dat het bouwen van een casco voor een woning, kantoor en dergelijke veelal omslachtig geschiedt met behulp van een groot aantal (veelal tweedimensionale) constructieve onderdelen, inclusief installatiecomponenten, waardoor veel tijd is gemoeid met het bouwen. Dit maakt de bekende werkwijzen duur, tijdrovend en inefficiënt. Daarnaast resulteren de bekende werkwijzen in niet flexibele indelingen en zijn de aldus gecreëerde casco’s niet demontabel, niet herbruikbaar en niet duurzaam; het is geen circulaire bouwmethode voor de cascocomponenten en daardoor sterk milieubelastend met een hoge C02-uitstoot als gevolg. Voor het bouwen van een Pact Groeiwoningcomplex kan zowel een traditioneel casco als een geprefabriceerd casco worden gebruikt. De voorkeursuitvoering is die met gebruikmaking van de zg. Pact Bouwmodules, zoals hierna beschreven.
Het doel van de uitvinding is de stand van de techniek tweeledig te verbeteren; meer in het bijzonder om het woonconcept de Groeiwoning voor te stellen waarmee op eenvoudige wijze appartementen in grootte kunnen worden aangepast d.m.v. het aan- en afkoppelen van wooneenheden en ten tweede een flexibel casco van een woongebouw in een hoog tempo, op betrouwbare en gecontroleerde wijze, middels droge montage dus demontabel, te kunnen bouwen. E.e.a. onder gebruikmaking van een beperkt aantal driedimensionale bouwmodules, die elders worden geprefabriceerd en op efficiënte en doordachte wijze op de bouwplaats tot het uiteindelijke gebouwcasco worden geassembleerd.
Hiertoe heeft het woon- en bouwconcept volgens de uitvinder als bijzonderheid dat het bouwsysteem voor een casco bestaat uit een beperkt aantal, op elkaar afgestemde geprefabriceerde bouwelementen, t.w. bouwmodules, ankers, koppelplaten, stabiliteitsknopen, balkonmodules en galerijmodules.
De uitvinding voorziet derhalve in een modulair woon- en bouwconcept waarmee snel en efficiënt een gebouwcasco kan worden gebouwd. De uitvinding is genaamd: een casco bouwsysteem met Pact Bouwmodules; uitmondend in het nieuwe flexibele woonconcept: de Pact Groeiwoning.
2.STAND DER TECHNIEK
Stand der techniek m.b.t. flexibele woningbouw.
De output van het traditionele bouwproces is weinig flexibel en bestaat bijv. voor woningen veelal uit grote, dure, niet of nauwelijks splitsbare wooneenheden; dus niet opgebouwd uit meerdere koppelbare en weer splitsbare kleinere, courant verhandelbare, zelfstandige wooneenheden. Met andere woorden: een uit 5 basis eenheden bestaande grotere Pact Groeiwoning bestaat dus feitelijk uit 5 separaat verhandelbare wooneenheden/appartementen en is daardoor aanzienlijk couranter dan bijv. een even groot traditioneel gebouwde 5-kamerappartement.
Terwijl alle eigenaren/bewoners, door zich voortdurend wijzigende levensomstandigheden zoals de gezinssituatie, werkomstandigheden, financiële mogelijkheden etc, kortom door het leven zelf, juist behoefte hebben aan maximale flexibiliteit in de omvang van hun woning. En daarnaast veelal ook in hun bestaande sociale omgeving willen blijven.
Tot heden is hiervoor geen ander antwoord op de markt dan verhuizen naar een andere plek.
Het doel van de uitvinding is de stand der techniek te verbeteren door toepassing van het woon- en bouwconcept de Pact Groeiwoning; waarmee een casco van een gebouw in hoog tempo en op betrouwbare en gecontroleerde wijze kan worden gebouwd, onder gebruikmaking van een beperkt aantal driedimensionale constructieve onderdelen. En waarbij binnen de omvang van het te realiseren woongebouw het hierboven beschreven principe van het zg. Groei- en Krimpwonen kan worden toegepast.
Stand der techniek m.b.t. modularisering van het bouwproces.
In tegenstelling tot geavanceerdere technieken zoals bijv. de autobouw- en vliegtuigbouwindustrie, waarbij de volledige productie modulair en veelal gerobotiseerd tot stand komt, is in de bouwnijverheid nog nauwelijks sprake van modularisering en prefabricage van gebouwcomponenten.
Als gevolg van de zich snel ontwikkelende BIM-techniek, en gedreven door de wens tot verbetering van het bouwproces, is het woon- en bouwconcept de Pact Groeiwoning uitgevonden en ontwikkeld.
Waar in de huidige traditionele bouw (een groeiwoningcomplex kan ook traditioneel worden gebouwd; maar de voorkeursuitvoering is met Pact Bouwmodules) omslachtig, foutgevoelig en tijdrovend met veelal tweedimensionale constructieve onderdelen (kalkzandsteen, breedplaatvloeren, steigers, zandcementvloeren, sleuven frezen, stucadoren, storten, spijkeren, in te storten installatiecomponenten etc.), wordt gebouwd, kan met de bouwmethode voor de Pact Groeiwoning, door het extern prefabriceren van alle noodzakelijke bouwmodules voor een project, en ondersteund door de 3D BIM-techniek, een enorme efficiencyslag en daardoor kostenbesparing worden bereikt. 3.BESCHRIJVING VAN DE uitvinding AAN DE HAND VAN DE BIJBEHORENDE FIGUREN:
De uitvinding zal worden verduidelijkt aan de hand van de in de navolgende figuren weergegeven, niet limitatieve, afbeeldingen van de componenten, de combinaties en de uitvoeringsvoorbeelden.
Hieronder volgt een gedetailleerde beschrijving van de in de bijgevoegde figuren weergegeven onderdelen en aspecten van de uitvinding. M.b.t. de Pact Bouwmodules (de voorkeursuitvoering voor het realiseren van een Pact Groeiwoningcomplex):
Figuur 1 geeft een 3D-overzicht van de 10 standaard leverbare vormtypes van de Pact Bouwmodules t.w.: 1. Pact Bouwmodule; geen sparingen; PBM-1 .gs 2. Pact Bouwmodule; deursparing; PBM-2.ds 3. Pact Bouwmodule; 1 x langssparing; PBM-3.1.1s.l 4. Pact Bouwmodule; 1 x langssparing; PBM-3.2.1s.r 5. Pact Bouwmodule; 2 x langssparing; PBM-4.21s 6. Pact Bouwmodule; deursparing + lx langssparing; PBM-5.1.ds.+ls.l 7. Pact Bouwmodule; deursparing + lx langssparing; PBM-5.2.ds.+ls.r 8. Pact Bouwmodule; deursparing + 2x langssparing; PBM-6.ds+21s 9. Pact Modulebodem; geen sparing 33; PMB-l.gs.33 10. Pact Modulebodem; geen sparing 18; PMB-2.gs.18
Figuur 2: geeft de plattegrond, de maatvoering en enige principedetails van de Pact Bouwmodules; alsmede de lengtematen waarin de Pact
Bouwmodules leverbaar zijn: 11. Pact Bouwmodule; plattegrond essentiële maatvoeringen 12. Pact Bouwmodule; dwarsdoorsnede essentiële maatvoeringen 13. Pact Bouwmodule; langsdoorsnede essentiële maatvoeringen 14. Pact Bouwmodule; tabel standaard afmetingen; t.w. 15 lengtematen, minimale lengte 4m, oplopend met lengtesprongen van 0,25m, tot een maximale modulelengte van 7,5m. waarvan voor de Pact Groeiwoning alleen de maten van 7,Om, 7,25m en 7,5m toepasbaar zijn i.v.m. de minimale eisen in het bouwbesluit. 15. Pact Bouwmodule; belangrijkste randdetails 16. Pact Bouwmodule; principe geïsoleerde uitvoering begane grond modules die ook in de 15 lengtematen leverbaar is.
Figuur 3: geeft een 3D-overzicht van een Pact Bouwmodule met de standaard in de module opgenomen elektra voorzieningen t.w. 17.In de beren ingestorte wcd’s, telefoon- en datadozen, schakelaars en wandlichtpunten.
Figuur 4: geeft een 3D-overzicht van een Pact Bouwmodule met de standaard in de module opgenomen verankeringvoorzieningen t.w. 18.verankeringsvoorzieningen voor gevelelementen, balkonschoenen e.d.
Figuur 5: geeft een 3D-overzicht van een Pact vloermodule met een verwijzing naar: 19.een niet of beperkt bewapende zone waar de verticale leidingen in een zg. leidingschacht kunnen worden aangebracht. M.b.t. de Pact Stabiliteitsknopen(noodzakelijk bij de voorkeursuitvoering van een Pact Groeiwoningcomplex):
Figuur 6: geeft verschillende 3D-projecties van het zg. “enkele Pact
Stabiliteitsanker” en het zg. “dubbele Pact stabiliteitsanker”. 20.3D-afbeelding van het losgeprojecteerde enkele Pact stabiliteitsanker 21.3D-projectie van dit enkele Pact stabiliteitsanker opgenomen in de onderhoek van een Pact Bouwmodule. 22.3D-afbeelding van het losgeprojecteerde dubbele Pact stabiliteitsanker 23.3D-projectie van dit dubbele Pact stabiliteitsanker opgenomen in de onderhoek van een Pact Bouwmodule 24.3D-projectie van een in een bovenhoek van een Pact
Bouwmodule ingestorte enkele schroefhuls met een daaraan bevestigde verankering-Avapeningstaaf. 25. 3D-projectie van 2 in een bovenhoek van een Pact
Bouwmodule ingestorte schroefhulzen met daaraan bevestigde verankering-Avapeningstaven.
Figuur 7: geeft, in aansluiting op en in samenhang met figuur 6, een 3D- overzicht van de 5 mogelijk toepasbare/constructief vereiste koppelplaten t.b.v. de Pact Stabiliteitsknopen; t.b.v. het bouwen van een constructief stabiele moduleconfiguratie t.w. resp. 26. een koppelplaat t.b.v. het constructief stabiel, droog monteren van een knooppunt van 2 Pact Bouwmodules; met behulp van een enkel stabiliteitsanker; een zg. Pact 2-knoop. 27. een koppelplaat t.b.v. het constructief stabiel, droog monteren van een knooppunt van 4 Pact Bouwmodules; met behulp van twee enkele stabiliteitsankers; een zg. Pact 4-knoop. 28. een koppelplaat t.b.v. het constructief stabiel, droog monteren van een knooppunt van 4 Pact Bouwmodules; met behulp van een enkel en een dubbel stabiliteitsanker; een zg. Pact 4-knoop 29. een koppelplaat t.b.v. het constructief stabiel, droog monteren van een knooppunt van 6 Pact Bouwmodules; met behulp van 2 dubbele stabiliteitsankers en 2 enkele stabiliteitsankers; een zg. Pact 6-knoop. Ook wel genaamd: de Pact corridorknoop. 30. een koppelplaat t.b.v. het constructief stabiel, droog monteren van een knooppunt van 8 Pact Bouwmodules; met behulp van 2 dubbele stabiliteitsankers, 1 enkel stabiliteitsanker en 1 ingestorte schroefhuls aan de onderzijde van het sluitelement, die de volledige verankering/stabilisering van deze 8-knoop, van binnenuit de module mogelijk maakt; zie figuur 12+13.
Figuur 8: geeft een tweetal voorbeelden van schematische plattegronden van een moduleconfiguratie van 12 modules per bouwlaag; enkele Pact Stabiliteitsankers weergegeven met een enkele zwarte stip en dubbele Pact Stabiliteitsankers weergegeven met dubbele zwarte stip. De stabiliteitsas is altijd de lijn met de dubbele stabiliteitsankers. 31. Een eerste verdiepingsvloer met aangegeven de uit de constructieberekeningen voortvloeiende, enkele en dubbele stabiliteitsankers en de ingestorte schroefhulzen die voor de stabiele assemblage van de moduleconfiguratie noodzakelijk zijn; en die, zoals hiervoor en hierna in de figuren wordt verduidelijkt, zijn aangebracht in resp. de onder- en bovenhoeken van de betreffende modules. 32. Een tweede verdiepingsvloer met aangegeven de uit de constructieberekeningen voortvloeiende, enkele en dubbele stabiliteitsankers en ingestorte schroefhulzen die voor de stabiele assemblage van de moduleconfiguratie noodzakelijk zijn; en die, zoals hiervoor en hierna in de figuren wordt verduidelijkt, resp. zijn aangebracht in de onder- en bovenhoeken van de betreffende modules.
Figuur 9: geeft een schematische 3D-extruded view van een begane grond fundering Pact stabiliteitsknoop. 33.3D-weergave van een fragment van een funderingsbalkenstelsel, waarop na het aanbrengen en het monteren van het volledige balkenstelsel, het assenstelsel van de modulebovenbouw wordt geprojecteerd; en daarna de bij de stabiliteitsknoop behorende instortschroefhulzen zijn afgetekend, ingeboord en chemisch verankerd. 34.3D-weergave van een fragment van het in elke Pact stabiliteitsknoop opgenomen elastomeerband (met een onbelaste dikte van 10mm en een belaste dikte van 7mm) ten behoeve van het in horizontale zin akoestisch en technisch onderling isoleren van de modules; die in verticale zin altijd 20mm vrij van elkaar worden gemonteerd. 35.3D-weergave van de onderhoeken van twee begane grondmodules, die met twee dubbele stabiliteitsankers, in de zg. stabiliteitsas, aan de onderliggende fundering worden verankerd.
Figuur 10: geeft een schematische 3D-extruded view van een, boven figuur 9 gelegen, stabiliteitsknoop; de eerste helft van een zg. 6-knoop/ corridorknoop. 23.3D-projectie van dit dubbele Pact stabiliteitsanker opgenomen in de onderhoek van een Pact Bouwmodule 29. een koppelplaat t.b.v. het constructief stabiel, droog monteren van een knooppunt van 6 Pact Bouwmodules; met behulp van 2 dubbele stabiliteitsankers en 2 enkele stabiliteitsankers; een zg. Pact 6-knoop. Ook wel genaamd: de Pact corridorknoop. 34.3D-weergave van een fragment van het in elke Pact stabiliteitsknoop opgenomen elastomeerband (met een onbelaste dikte van 10mm en een belaste dikte van 7mm) ten behoeve van het in horizontale zin akoestisch en technisch onderling isoleren van de modules; die in verticale zin altijd 20mm vrij van elkaar worden gemonteerd.
Figuur 11: geeft een schematische 3D-extruded view van een, boven figuur 10 gelegen, stabiliteitsknoop; de tweede helft van een zg. 6-knoop/corridorknoop. 21.3D-projectie van dit enkele Pact stabiliteitsanker opgenomen in de onderhoek van een Pact Bouwmodule. 29. een koppelplaat t.b.v. het constructief stabiel, droog monteren van een knooppunt van 6 Pact Bouwmodules; met behulp van 2 dubbele stabiliteitsankers en 2 enkele stabiliteitsankers; een zg. Pact 6-knoop. Ook wel genaamd: de Pact corridorknoop.
Figuur 12: geeft een schematische 3D-extruded view van een, boven figuur 10 en 11 gelegen, stabiliteitsknoop; de eerste helft van een zg. 8-knoop. 30. een koppelplaat t.b.v. het constructief stabiel, droog monteren van een knooppunt van 8 Pact Bouwmodules; met behulp van 2 dubbele stabiliteitsankers, 1 enkel stabiliteitsanker en 1 ingestorte schroefhuls aan de onderzijde van het sluitelement, die de volledige verankering/stabilisering van deze 8-knoop, van binnenuit de module mogelijk maakt; zie figuur 12+13. 34.3D-weergave van een fragment van het in elke Pact stabiliteitsknoop opgenomen elastomeerband (met een onbelaste dikte van 10mm en een belaste dikte van 7mm) ten behoeve van het in horizontale zin akoestisch en technisch onderling isoleren van de modules; die in verticale zin altijd 20mm vrij van elkaar worden gemonteerd. 36. 3D-weergave van twee dubbele stabiliteitsankers, opgenomen in twee zg. Pact modulebodems, die ter afdekking van deze voorbeeldconfiguratie zijn opgenomen.
Figuur 13: geeft een schematische 3D extruded view van een, boven figuur 10 en 11 gelegen, stabiliteitsknoop; de tweede helft van een zg. 8-knoop. 30. een koppelplaat t.b.v. het constructief stabiel, droog monteren van een knooppunt van 8 Pact Bouwmodules; met behulp van 2 dubbele stabiliteitsankers, 1 enkel stabiliteitsanker en 1 ingestorte schroefhuls aan de onderzijde van het sluitelement, die de volledige verankering/stabilisering van deze 8-knoop, van binnenuit de module mogelijk maakt; zie figuur 12+13. 37.3D-weergave van één enkel stabiliteitsanker en één ingestorte schroefhuls; opgenomen in twee zg. Pact modulebodems, die ter afdekking van deze voorbeeldconfiguratie zijn opgenomen. M.b.t. de Pact Balkon-/Galerijmodules (desgewenst toepasbaar bij het realiseren van een Pact Groeiwoningcomplex):
Figuur 14: geeft een 3D-afbeelding van de twee onderdelen van de Pact
Balkon-/Galerijmodule t.w. de prefab beton modules (ultra high performance concrete) en de speciaal voor de droge montage van deze module geëngineerde en geproduceerde Pact balkonschoen. 38. 3D-weergave van de standaard ontwikkelde Pact Balkon- of Galerijmodule; weergegeven met voor- en achteraanzicht. 39. een weergave van de 3 x 3 in de Balkon-/Galerijmodule ingestorte schroefhulzen, ter bevestiging van de Balkonmodule aan de vooraf tegen de vloerrand gemonteerde zg. Pact Balkonschoen. 40. 3D-weergave van de zg. Pact Balkonschoen; een speciaal geëngineerde en ontwikkelde verzinkte stalen bevestigingsankerschoen; waarmee de Pact Balkonmodule aan de Pact Bouwmodule kan worden gemonteerd; zie figuur 15.
Figuur 15: geeft 3D-views van een complete Pact Balkon-/
Galerijmodule; zowel in gemonteerde als in geëxtrudeerde view. 1. Pact Bouwmodule; geen sparingen; PBM-1 .gs 38. 3D-weergave van de standaard ontwikkelde Pact Balkon- of Galerijmodule. 40. 3D-weergave van de zg. Pact Balkonschoen; een speciaal geëngineerde en ontwikkelde verzinkte stalen bevestigingsankerschoen; waarmee de Pact balkonplaat aan de Pact Bouwmodule kan worden gemonteerd; zie figuur 15. M.b.t. een voorbeeld configuratie voor een groei- en krimpwonencomplex, uitgevoerd in de voorkeursconstructie met Pact Bouwmodules en Pact balkon-/ galerijmodules:
Figuur 16: geeft een voorbeeld van een groeiwoningcomplex gebaseerd op een verdiepingsplattegrond met een zg. binnengang ontsluiting (zoals ook weergegeven in figuur 21); en dan met de variant: gecombineerde schachten in de gangen. 41. de zg. nuts- en installatiecorridor op de begane grond.
Een belangrijk onderdeel van de filosofie van een efficiënt ontworpen Pact Groeiwoningcomplex; nl. een soort horizontale schacht/ kruipruimte met een niet verharde bodem, waarin alle nutsaansluitingen, rioolverzamel- en aansluitleidingen en alle meterkasten van het betreffende complex worden ondergebracht; die dus voor Groei- en Krimpwonen ook eenvoudig in deze corridor aan elkaar kunnen worden gekoppeld en van elkaar kunnen worden ontkoppeld; waarin alle standleidingen van de technische ruimtes van de bovenliggende woningen uitkomen, waarin alle afgaande rioleringen worden ondergebracht, etc.
Figuur 17: geeft een 3D-extruded view van een drielaagse module- configuratie voor een groeiwoningcomplex met aan 1 zijde een galerij ontsluiting en aan de andere zijde balkonmodules; aanzicht balkonzijde. 1 t/m 41: er wordt verwezen naar de hiervoor opgenomen verwijzingsnummers in de figuren 1 t/m 16
Figuur 18: geeft een 3D-view van een geassembleerde, drielaagse moduleconfïguratie voor een groeiwoningcomplex met aan 1 zijde een galerijontsluiting en aan de andere zijde balkonmodules. 42. 3D-view van de geassembleerde configuratie met goed zichtbaar de nuts- en installatiecorridor, de doorgaande galerijmodules en de woningscheidende 33cm dikke modulebodems ter afdekking waardoor dit casco geschikt is om zg. loftwoningen, woningscheidend, op de 3e verdieping te creëren. 43. 3D-view van de geassembleerde configuratie met goed zichtbaar de nuts- en installatiecorridor, de onderbroken balkonmodules en de woningscheidende 33cm dikke modulebodems ter afdekking. M.b.t. de plattegronden van een Pact Groeiwoningcomplex:
Figuur 19: geeft weer het Groei- en Krimpprincipe met de Pact
Bouwmodules; toegepast op de 1-kamer Pact Groei woning bij een tweezijdige galerijontsluiting van de woningen
Horizontaal groeiwonen: 44. de 1-kamer Pact Groeiwoning
De kleinste zelfstandige woning die voldoet aan alle eisen van het Bouwbesluit 2012; voor gestapelde woningbouw (1 zelfstandig appartementsrecht, 1 huisnummer, 1 nutsaansluiting en 1 zelfstandige huisinstallatie). 45. 2x een 1-kamer Pact Groeiwoning gekoppeld; tot een grotere 2-kamerwoning (2 zelfstandige appartementsrechten, 1 huisnummer, 1 nutsaansluiting en 2 in 1 meterkast gekoppelde zelfstandige huisinstallaties) 46. 3x een 1-kamer Pact Groeiwoning gekoppeld; tot een grotere 3-kamerwoning (3 zelfstandige appartementsrechten, 1 huisnummer, 1 nutsaansluiting en 3 in 1 meterkast gekoppelde zelfstandige huisinstallaties)
Figuur 20: geeft weer het Groei- en Krimpprincipe met de Pact
Bouwmodules; toegepast op de 1-kamer Pact Groeiwoning bij een tweezijdige galerijontsluiting van de woningen.
Vertikaal groeiwonen (geldt voor de 1-kamer, 2-kamer en 3-kamer Pact Groeiwoning) 47. een dwarsdoorsnede van een 1-kamer Pact Groeiwoning in een Configuratie. 48. een dwarsdoorsnede van 2 vertikaal, met een binnen de woning gelegen trap, gekoppelde 1-kamer Pact groeiwoningen tot een maisonnette (2 zelfstandige appartementsrechten, 1 huisnummer, 1 nutsaansluiting en 2 in 1 meterkast gekoppelde huisinstallaties) 49. een dwarsdoorsnede van 3 vertikaal, met 2 binnen de woningen gelegen trappen, gekoppelde 3-laagse woning (3 zelfstandige appartementsrechten, 1 huisnummer, 1 nutsaansluiting en 3 in 1 meterkast gekoppelde huisinstallaties)
Figuur 21: geeft weer het Groei- en Krimpprincipe met de Pact
Bouwmodules; toegepast op de 1-kamer Pact Groeiwoning bij een binnengang ontsluiting van de woningen
Horizontaal groeiwonen: 50. de 1-kamer Pact Groeiwoning 51. 2x een 1-kamer Pact Groeiwoning gekoppeld tot een grotere 2-kamerwoning 52. 3x een 1-kamer Pact Groeiwoning gekoppeld tot een grotere 3-kamerwoning
Figuur 22: geeft weer het Groei- en Krimpprincipe met de Pact
Bouwmodules; toegepast op de 2-kamer Pact Groeiwoning bij een eenzijdige galerijontsluiting van de woningen
Horizontaal groeiwonen: 53. de 2-kamer Pact Groeiwoning
Een uit 2 modules samengestelde 2-kamer woning met een slaapmodule en een woonmodule. (1 zelfstandig appartementsrecht, 1 huisnummer, 1 nutsaansluiting en 1 zelfstandige huisinstallatie). 54. 2x een 2-kamer Pact Groeiwoning gekoppeld tot een grotere 3 of 4-kamer woning, samengesteld uit 4 bouwmodules (2 zelfstandige appartementsrechten, 1 huisnummer, 1 nutsaansluiting en 2 in 1 meterkast gekoppelde zelfstandige huisinstallaties) 55. 3x een 2-kamer Pact Groeiwoning gekoppeld tot een grote 4 of 5-kamer woning, samengesteld uit 6 bouwmodules (3 zelfstandige appartementsrechten, 1 huisnummer, 1 nutsaansluiting en 3 in 1 meterkast gekoppelde zelfstandige huisinstallaties)
Figuur 23: geeft weer het Groei- en Krimpprincipe met de Pact
Bouwmodules; toegepast op de 3-kamer Pact Groeiwoning bij een eenzijdige galerijontsluiting van de woningen
Horizontaal groeiwonen: 56. de 3-kamer Pact Groeiwoning
Een uit 3 modules samengestelde 3-kamer woning, (1 zelfstandig appartementsrecht, 1 huisnummer, 1 nutsaansluiting en 1 zelfstandige huisinstallatie). 57. 2x een 3-kamer Pact Groeiwoning gekoppeld tot een grote 4 of 5-kamer woning, samengesteld uit 6 bouwmodules (2 zelfstandige appartementsrechten, 1 huisnummer, 1 nutsaansluiting en 2 in 1 meterkast gekoppelde zelfstandige huisinstallaties) 58. 3x een 3-kamer Pact Groeiwoning gekoppeld tot een grote 5. 6 of 7-kamer woning, samengesteld uit 9 bouwmodules (3 zelfstandige appartementsrechten, 1 huisnummer, 1 nutsaansluiting en 3 in 1 meterkast gekoppelde zelfstandige huisinstallaties)
Figuur 24: geeft een aantal van de belangrijkste details behorende bij het principe van de Pact Groeiwoningen. 59. een detail met op de bovenverdieping 2 gekoppelde woningen tot 1 woning en op de onderverdieping 2 zelfstandige, gescheiden woningen. 60. een detail met op de bovenverdieping 2 zelfstandige, gescheiden woningen en op de onderverdieping eveneens 2 zelfstandige, gescheiden woningen. 61. een begane grond detail met op de begane grond 2 zelfstandige, gescheiden woningen.
Figuur 25: geeft een aantal de belangrijkste details behorende bij het principe van de Pact Groeiwoningen. 62. een detail met op de bovenverdieping 2 gekoppelde woningen tot 1 woning en op de onderverdieping eveneens 2 gekoppelde woningen tot 1 woning; waarbij de spouw tussen de bouwmodules woningscheidend is afgedicht. 63. een detail met op de bovenverdieping 2 gekoppelde woningen tot 1 woning en op de onderverdieping eveneens 2 gekoppelde woningen tot 1 woning; waarbij de spouwen tussen de bouwmodules woningscheidend akoestisch zijn afgedicht. 64. een begane grond detail met op de begane grond 2 gekoppelde woningen tot 1 woning.
Figuur 26: geeft een aantal de belangrijkste details behorende bij het principe van de Pact Groeiwoningen. 65. een detail met op de bovenverdieping 2 gekoppelde woningen tot 1 woning en op de onderverdieping 2 zelfstandige, gescheiden woningen (woningscheidende wand). 66. een detail met op de bovenverdieping 2 zelfstandige, gescheiden woningen en op de onderverdieping eveneens 2 zelfstandige, gescheiden woningen (2 x woningscheidende wanden). 67. een begane grond detail met op de begane grond 2 zelfstandige, gescheiden woningen (woningscheidende wand). M.b.t. de fundering van een Pact Groeiwoningcomplex:
Een zeer belangrijk technisch en financieel voordeel van bouwen met de Pact Bouwmodules is dat men, in principe, balkloos en kruipruimteloos kan bouwen. De gebruikelijke werkwijze voor een dergelijk gebouw is het maken van een op palen gefundeerd funderingsbalkenstelsel.
Hiervoor is veel grondwerk en veel betonwerk noodzakelijk. Eén van de functies van de aldus, bij traditioneel bouwen gecreëerde kruipruimte, is het kunnen aanleggen, verslepen en wijzigen van cv-leidingen, rioleringen etc. van deze zeer moeilijk toegankelijke half ondergrondse ruimte.
Verder zorgt de ringbalk van het gebouw voor het weren van ratten en ongedierte en is door zijn aanlegdiepte van minimaal 600mm minus peil, ook altijd een zg. vorstscherm rondom het gebouw.
Bouwen met Pact Bouwmodules gebeurt als droge montage en analoog aan het stellen van bijv. een staalconstructie op een fundering.
Om dit aspect van het bouwen met de Pact Bouwmodules gecontroleerd te kunnen uitvoeren, dient men gebruik te maken van een stelpoerfundering. Hiermee kan, met veel minder grondwerk en veel minder materiaalgebruik dan bij een traditioneel balkenstelsel, een nauwkeurige stelhoogte worden gecreëerd voor het starten van de modulebouw op de begane grond. Deze PBM-stelpoermethode (kruipruimteloos en balkoos funderen) kan omdat bij een Pact Bouwmodule configuratie de installaties altijd gebundeld zijn ontworpen in het hart van het gebouw en boven maaiveld kunnen worden aangesloten, gekoppeld etc. in de zg. nuts- en installatiecorridor; alleen in deze strook van een dergelijk gebouw wordt het leidingstelsel verdeeld en gaan leidingen omhoog, omlaag en in en uit het gebouw; voor de installaties en het leidingwerk is dus geen kruipruimte meer nodig.
Door het aanbrengen van een prefab thermisch ringscherm rondom het gebouw, wordt ongedierte geweerd en opvriezen voorkomen. 4.ESSENTIES VAN DE uitvinding
De essenties van de uitvinding worden hierna nogmaals kort weergegeven.
Een demontabel gebouwcasco, opgebouwd uit meerdere losse prefab betonnen bouwmodules, die als zelfstandige wooneenheden in een dergelijk gebouw weer “koppelbaar en ontkoppelbaar” zijn.
Vanaf een 1-k Pact Groeiwoning voor een starter van 24m2 BVO; tot bijv. een 8 modules omvattende luxe penthouse van ca. 200m2 BVO; alles gelijkvloers met meerdere slaapkamers, badkamers, werkkamers en terrassen naar wens. D.w.z. liquide wonen! Want een groot luxe appartement van bijv. 5 gekoppelde (zelfstandige) mini-appartementjes, kan naar wens, gebaseerd op levensfase of financiële positie van de eigenaar, weer eenvoudig en goedkoop worden gesplitst in 5 afzonderlijk te verkopen kleine miniappartementjes! En dit alles technisch en organisatorisch perfect voorbereid en geregeld in de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement van het betreffende wooncomplex en met de huisaannemer en installateur van het project.
De assemblage en montage van elk Pact Groeiwoningcomplex gebeurt in overleg met de projectconstructeur en bij voorkeur met de nieuwe innovatieve en speciaal voor dit woon- en bouwconcept ontwikkelde droog te monteren Pact Stabiliteitsankers; welke ankers in de knooppunten van de modules steeds een Pact Stabiliteitsknoop vormen.
En welke bouwwijze speciaal is ontwikkeld voor de mogelijkheid van demontage en hergebruik van deze duurzame casco-elementen; hetgeen uit milieuoverwegingen van groot belang is, met name bij tijdelijke bouwwerken is de mogelijkheid tot demontage en hergebruik van essentieel belang.
5.BESCHRIJVING VAN DE VOORKEURSTOEPASSINGEN VAN DE UITVINDING
Bij voorkeur wordt het woon- en bouwconcept de Pact Groeiwoning toegepast bij de voorbereiding en de realisatie van de volgende projecten: - Bij gestapelde woningbouwprojecten van verschillende omvang en grootte; - Bij studentenhuisvestingsprojecten; - Bij hotel bouwprojecten; - Bij geschakelde en gestapelde levensloopbestendige en gelijkvloerse seniorencomplexen; - En alles wat een ontwerper of ontwikkelaar maar voor toepassingen van deze stapelbare, schakelbare en demontabele prefab betonnen modules verzint. I.v.m. de logistieke transport- en hijsoperatie bij toepassing van de voorkeursconstructie Pact Bouwmodule dienen de bouwlocaties altijd goed bereikbaar te zijn.
Elke moduleconfïguratie betreft een casco van een gebouw dat altijd met een eigen architectuur/identiteit, kan worden afgebouwd.
De verantwoordelijke ontwerper kan met zijn creativiteit bij de stapeling en schakeling van de modules en door de keuze van de gebouwhuid, altijd zijn eigen architectuurstempel op zijn bouwmodule-/groeiwoningproject drukken. ü

Claims (10)

1. Een vernieuwend woon- en bouwconcept, de Pact Groeiwoning, voor het bouwen van een casco van een voor personen toegankelijk gebouw, in het bijzonder een woongebouw, bestaande uit prefab betonnen driedimensionale bouwmodules etc.; zie de figuren 1 t/m 28.
2. De bouwmodules als genoemd in conclusie 1 kunnen onderling worden gekoppeld, gesplitst en gestapeld, binnen constructieve grenzen, tot elke gewenste module configuratie.
3. De bouwmodules volgens conclusie 1 en 2 hebben altijd afmetingen zoals aangegeven in figuur 2.
4. Het woon- en bouwconcept volgens de conclusies 1 t/m 3, waarbij de constructieve stabiliteit van het gebouwcasco, gevormd door onderling gekoppelde bouwmodules, wordt bereikt middels speciale zg. in de bouwmodules ingestorte Pact Stabiliteitsankers, gecombineerd met bijbehorende koppelplaten en instortschroefhulzen.
5. Het woon- en bouwconcept volgens de conclusies 1 t/m 4, waarbij de constructieve stabiliteit van het gebouwcasco wordt gevormd door de zg. Pact Stabiliteitsknoop, die op de kruispunten van de modules de onderlinge stabiele koppelingen verzorgen, zie de figuren 4 t/m 13.
6. Het woon- en bouwconcept volgens de conclusies 1 t/m 5, waarbij de genoemde Pact Stabiliteitsknoop volledig droog kan worden gemonteerd; waardoor het uit de bouwmodules bestaande gebouwcasco ook weer demontabel is in losse bouwmodules.
7. Het woon- en bouwconcept volgens de conclusies 1 t/m 6, waarbij de kopen de langswanden desgewenst van sparingen kunnen worden voorzien, die afhankelijk van de keuze van het moment, woningscheidend open of dicht kunnen worden gemaakt; volgens de eisen van het Bouwbesluit 2012; waardoor het zg. Groei- en Krimpwonen bij dit concept kan worden geëffectueerd; zie de figuren 19 t/m 26.
8. Het woon- en bouwconcept volgens de conclusies 1 t/m 7, waarbij, indien bouwmodules worden gekoppeld tot 1 zelfstandige wooneenheid (de 2-k PGW en de 3-k PGW) ook de in deze, bij deze eenheid behorende ingestorte huisinstallaties, middels een zg. installatie-connector onderling kunnen worden gekoppeld.
9. Het woon- en bouwconcept volgens de conclusies 1 t/m 8, waarbij de inrichting en afbouw van de woningen kan worden gecompleteerd middels variabele prefab bouwmodules voor badkamer, toilet, keuken, huisinstallatie etc.
10. Het woon- en bouwconcept volgens de conclusies 1 t/m 9, waarbij alle uit één of meerdere bouwmodules bestaande zelfstandige woningen (zoals de 1-k PGW, de 2-k PGW of de 3-k PGW), altijd een zelfstandig appartementsrecht vormen en een eigen huisnummer hebben, een eigen nutsaansluiting hebben en een zelfstandige huisinstallatie hebben. En dus als kleine, volledig zelfstandige, appartementen verhandelbaar zijn.
NL1040406A 2013-09-24 2013-09-24 Een innovatief vernieuwend woon- en bouwconcept "de groeiwoning". een demontabel duurzaam prefab beton gebouwcasco; flexibel samengesteld uit wooneenheden die in grootte variabel zijn en met vrije architectuur voor de gebouwschil. NL1040406C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1040406A NL1040406C2 (nl) 2013-09-24 2013-09-24 Een innovatief vernieuwend woon- en bouwconcept "de groeiwoning". een demontabel duurzaam prefab beton gebouwcasco; flexibel samengesteld uit wooneenheden die in grootte variabel zijn en met vrije architectuur voor de gebouwschil.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1040406A NL1040406C2 (nl) 2013-09-24 2013-09-24 Een innovatief vernieuwend woon- en bouwconcept "de groeiwoning". een demontabel duurzaam prefab beton gebouwcasco; flexibel samengesteld uit wooneenheden die in grootte variabel zijn en met vrije architectuur voor de gebouwschil.
NL1040406 2013-09-24

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1040406C2 true NL1040406C2 (nl) 2015-04-07

Family

ID=51453796

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1040406A NL1040406C2 (nl) 2013-09-24 2013-09-24 Een innovatief vernieuwend woon- en bouwconcept "de groeiwoning". een demontabel duurzaam prefab beton gebouwcasco; flexibel samengesteld uit wooneenheden die in grootte variabel zijn en met vrije architectuur voor de gebouwschil.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1040406C2 (nl)

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3510997A (en) * 1968-08-26 1970-05-12 Eugene Ratych Building system of preformed units
CA1078640A (en) * 1975-10-08 1980-06-03 Zenon A. Zielinski Building system and precast module for use therein
US4447996A (en) * 1981-06-08 1984-05-15 Maurer Jr Edward J Factory built construction assembly
DE19514685A1 (de) * 1994-04-26 1995-11-16 Teraespeikko Oy Pfahlschuh
EP1057950A2 (de) * 1999-06-04 2000-12-06 Pfeifer Holding GmbH & Co. KG Vorrichtung für das Verbinden zweier Bauteile

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3510997A (en) * 1968-08-26 1970-05-12 Eugene Ratych Building system of preformed units
CA1078640A (en) * 1975-10-08 1980-06-03 Zenon A. Zielinski Building system and precast module for use therein
US4447996A (en) * 1981-06-08 1984-05-15 Maurer Jr Edward J Factory built construction assembly
DE19514685A1 (de) * 1994-04-26 1995-11-16 Teraespeikko Oy Pfahlschuh
EP1057950A2 (de) * 1999-06-04 2000-12-06 Pfeifer Holding GmbH & Co. KG Vorrichtung für das Verbinden zweier Bauteile

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
RBOI: "Zoeterwoude Woudevoirt 2013 Bestemmingsplan", 24 May 2013 (2013-05-24), XP002729613, Retrieved from the Internet <URL:http://www.zoeterwoude.nl/document.php?m=7&fileid=10731&f=def8313e441d5de7df0407296e8723cc&attachment=0&a=313> [retrieved on 20140911] *

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20150252558A1 (en) Waffle box building technology
ES2333636B1 (es) Modulo semirresistente prefabricado para construccion y procedimientode montaje en obra del mismo.
EP3034707A1 (en) Modular building system
CN104641048B (zh) 华夫格子箱体建筑技术
US6530553B1 (en) Method and apparatus for making concrete buildings
NL1040406C2 (nl) Een innovatief vernieuwend woon- en bouwconcept &#34;de groeiwoning&#34;. een demontabel duurzaam prefab beton gebouwcasco; flexibel samengesteld uit wooneenheden die in grootte variabel zijn en met vrije architectuur voor de gebouwschil.
Khazai et al. Intermediate shelters in Bam and permanent shelter reconstruction in villages following the 2003 Bam, Iran, earthquake
US20210032855A1 (en) Construction System
Gabea et al. A LUXURIOUS PREFABRICATED HOUSE: A DIFFERENT WAY OF UNDERSTANDING PREFABRICATION HOUSING
CN205444981U (zh) 一种海洋绿色人居系统
Vasilevska et al. Low/rise high density housing–recommendation and key principles in the process of urban and architectural design
RU140436U1 (ru) Сборно-разборное сейсмоустойчивое здание на основе 20 и 40 футовых контейнеров
JP2005120641A (ja) 長屋建物
BE1022745B1 (fr) Procédé de conception et de construction d&#39;habitations
Shroff et al. Pre-Fabricated Architecture for Urban Adaptability: Factory Built Constructions–Sustainable & Flexible Urban Solutions
KR100660211B1 (ko) 수직 대공간형 조립식 건축 모듈 및 그 시공방법
KR100447056B1 (ko) 육각구조의 다가구주택
JPS6110642A (ja) 高層集合住宅
Xie et al. Slimline floor an invention by Pronk and Lichtenberg
Ahles Livability and variformity: a study of a concrete component system for housing
Hoang et al. Micro–Macro Living
JP2014015741A (ja) ユニット建物
D’aponte et al. Bringing Fabric Forming to the Market with Composite Structures in North America
Etxepare Ingenuity versus Conservatism: Pioneering HighRise Housing in the Basque Province of Gipuzkoa (1958–73)
ES2412280B1 (es) Sistema de construcción modular

Legal Events

Date Code Title Description
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20161001