SE508923C2 - Granatmagasin för grövre självgående artilleripjäser - Google Patents

Granatmagasin för grövre självgående artilleripjäser

Info

Publication number
SE508923C2
SE508923C2 SE9800207A SE9800207A SE508923C2 SE 508923 C2 SE508923 C2 SE 508923C2 SE 9800207 A SE9800207 A SE 9800207A SE 9800207 A SE9800207 A SE 9800207A SE 508923 C2 SE508923 C2 SE 508923C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
grenade
magazine
piece
patemoster
chain
Prior art date
Application number
SE9800207A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9800207D0 (sv
SE9800207L (sv
Inventor
Bengt Berglund
Original Assignee
Bofors Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bofors Ab filed Critical Bofors Ab
Priority to SE9800207A priority Critical patent/SE9800207L/sv
Publication of SE9800207D0 publication Critical patent/SE9800207D0/sv
Publication of SE508923C2 publication Critical patent/SE508923C2/sv
Publication of SE9800207L publication Critical patent/SE9800207L/sv
Priority to DE69913576T priority patent/DE69913576T2/de
Priority to EP19990850004 priority patent/EP0932012B1/en

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41AFUNCTIONAL FEATURES OR DETAILS COMMON TO BOTH SMALLARMS AND ORDNANCE, e.g. CANNONS; MOUNTINGS FOR SMALLARMS OR ORDNANCE
    • F41A9/00Feeding or loading of ammunition; Magazines; Guiding means for the extracting of cartridges
    • F41A9/37Feeding two or more kinds of ammunition to the same gun; Feeding from two sides
    • F41A9/375Feeding propellant charges and projectiles as separate units
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41AFUNCTIONAL FEATURES OR DETAILS COMMON TO BOTH SMALLARMS AND ORDNANCE, e.g. CANNONS; MOUNTINGS FOR SMALLARMS OR ORDNANCE
    • F41A9/00Feeding or loading of ammunition; Magazines; Guiding means for the extracting of cartridges
    • F41A9/61Magazines
    • F41A9/64Magazines for unbelted ammunition
    • F41A9/76Magazines having an endless-chain conveyor
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41AFUNCTIONAL FEATURES OR DETAILS COMMON TO BOTH SMALLARMS AND ORDNANCE, e.g. CANNONS; MOUNTINGS FOR SMALLARMS OR ORDNANCE
    • F41A9/00Feeding or loading of ammunition; Magazines; Guiding means for the extracting of cartridges
    • F41A9/82Reloading or unloading of magazines

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Toys (AREA)
  • Developing Agents For Electrophotography (AREA)
  • Vending Machines For Individual Products (AREA)
  • Portable Nailing Machines And Staplers (AREA)
  • Tents Or Canopies (AREA)
  • Means For Warming Up And Starting Carburetors (AREA)
  • Compositions Of Oxide Ceramics (AREA)

Description

508 923 modularladdníngar eller som färdiga laddhylsor är p. g.a. sin vid samtliga dessa alternativ väsentligt lägre vikt avsevärt enklare att hantera även manuellt och vid höga laddhastigheter.
Samtidigt är det genom laddningarnas lägre vikt som regel enklare att ordna lagringsmagasin och automatladdriingsfiirilfitioner för dessa. Samtidigt gäller dock att man ofia kan önska variera laddstykan mellan drivladdningama i en och samma artillerisalva t.ex. då man önskar skjuta flera granater i olika banor för att alla dessa skall nå målet ungefär samtidigt och då kan det vara fördelaktigt att kunna hantera drivkrutladdriingarna var för sig.
Föreliggande uppñnning hänför sig nu som redan nämnts till ett för företrädesvis självgående grövre artilleripjäser avsett, på dess eleverande system anordnat granatrnagasin. Bland fördelarna med granatrnagasinet enligt uppfinningen kan nämnas att det trots att det kan utformas för att rymma det maximala antalet granater vars vikt pj äsens eleverande system kan bära ändå är så utformat att vilken granat som helst inom magasinet i fråga alltid är tillgänglig för omedelbar laddning. Magasinet är dessutom så utformat att avskjutna granater lätt kan ersättas även om dessa ursprungligen hämtats från olika platser inom magasinet.
Det är i t ex svensk patentansökan 9201433-1 (USA-patentet 5.347.911) tidigare föreslaget att man skulle kunna förse en artilleripjäs med ett granatmagasin, som är monterat på pj äsens eleverande system och som därför skulle komma att följa den senare såväl i dess elevation som dess sidriktning. Den typ av magasin som föreslås i detta patent är emellertid av en renodlad revolvertyp och detta ger av rent praktiska skäl endast plats för ett mindre antal granater. Däremot har de roterbara revolvermagasinen den fördelen att man vid dessa fritt kan välja bland granaterna i magasinet.
En annan typ av med pj äsens eleverande system förbundet granatrnagasin finns beskrivet i GB-A-1 ,490,l 12. Det däri beskrivna magasinet är även detta av revolvertyp även om det innefattar flera revolvrar för kompletta skott där varje revolverkamrnare rymmer två skott anordnade efter varandra och därför är endast det bakdersta skottet i respektive kammare direkt tillgängligt för laddning.
I enlighet med föreliggande uppfinning föreslås nu att den aktuella artilleripjäsen förses med ett med pj äsens eleverande system fast förenat magasin, som sträcker sig över det eleverande 508 923 systemet från eller företrädesvis något utanför dess ena sida över detsamma och ned längs dess andra sida och varvid nämnda magasin invändigt härbärgerar en med ett flertal fack för enskilda granater försedd över brythjul omlänkad och i valfii riktning företrädesvis maskinellt frammatningsbar paternosterkedja och varvid magasinets inre dessutom uppvisar styrskenor längs vilka de av patemosterkedjan fiammatade granatema direkt eller indirekt anligger samt att magasinet i närheten av dess nedersta punkt längs den del av densamma som sträcker sig ner längs det eleverande systemets sida uppvisar en på kommando öppningsbar utmatningsöppning där nämnda styrskenor kan fällas åt sidan så att en i anslutnings till denna öppning befintlig granat därvid överförs till en till nämnda öppning insvängd laddbrygga..
Laddbryggan kan sedan i sin tur vara så utformad att den uppvisar en frärnre del som mottar granaten samt en bakre del i vilken en drivladdning t.ex. i fonn av en enhetsladdhylsa, erforderligt antal modularladdningar eller arman drivkmtladdriing kan placeras varefter granaten företrädesvis samtidigt med en mekanisk eller elektronisk tändrörsprogrammering backas upp till en väl sammanförd enhet med laddningen varefter granat och laddning ansättes som en enhet i pjäsens ifråga eldrör.
Med ovan rent generellt beskrivna granatmagasin kan man vid en 155 mm artilleripjäs få en kapacitet på mellan 20 och 30 granater och ändå ge pjäsen en acceptabel lastprofil. Dessutom får magasinet en övre horisontell patemosterkedjepart som genom öppningsbara luckor i det skalskydd, som företrädesvis bör omge laddsystem och andra splitterkänsliga delar av pjäsen, blir lätt kompletterbar med nya granater.
Kompletteringen av granatmagasinets granatinnehåll kan därvid antingen genomföras medelst en kran som ovanifiån lyfter i en eller flera granater direkt ned i tomma fack i paternosterkedj ans övre horisontella part eller också medelst en i pjäsens eleverande system lagrad från dess ena sida uppsvängbar pendellyfiarm som i sin fiia yttre ända uppvisar en företrädesvis med speciella granatspärrorgan utrustad granatvagga i vilken en granat i taget kan placeras direkt från markplanet för att därefter av pendellyfiarmen svängas uppåt /inåt mot det fack i patemosterkedjans horisontella part som skall fyllas på och när granatvaggan nått detta urlastningsläge utlöses de tidigare nämnda granatspärrorganen varvid granaten skälps över i aktuellt fack. Om inte en dylik pendellyfiarm görs dubbelledad kommer den sus 925 4 endast att kunna nå ett enda av granatfackens olika lägen i patemosterkedjans övre horisontella part men detta torde sakna betydelse eftersom tomma granatfaek alltid kan förskjutas till detta ilastningsläge oberoende av var de urspnmgligen befunnit sig i magasinet.
Uppfinningen har defiriierats i de efterföljande patentkraven och den skall nu något ytterligare beskrivas i samband med bifogade ñgurer av vilka Figur l visar en snedprojektion av på aktuellt sätt utformad durnperburen artilleripjäs Figur 2 visar en något armorlunda snedprojektion av det eleverande systemet vid pjäsen enligt Fig. l. (På denna figur är magasinhusets splitterskydd ej utritat för att det ej skall dölja vissa detaljer).
Figur 3 visar i större skala ett snitt av granatrnagasin och övriga pjäsdelar längs snittet III-III i Fig. 2 medan Figur 4 i den större skalan visar ett snitt av granatmagasinet och övriga delar längs snittet IV-IV i Fig. 2 och Figur 5 visar den bakre delen av pjäsen ifråga försedd med en sidverkande pendellyfiarm I sarntliga figurer har motsvarande detaljer givits samma hänvisningsbeteckningar oberoende av figuremas olika skalor.
Det på Fig. l visade kompletta pj äsfordonet 1 innefattar det egentliga dumperfordonet 2 som för sin nu speciella uppgifi försetts med en pansrad personalhytt 3 som är utforrnad att ge plats för pjäspersonalen sarnt nödvändig data- och kommunikationsutrustning samt plats för att genomföra nödvändiga skjutberäkningar.
Dessutom finns det eleverande systemet 4 i vilket ingår pjäsen med dess eldrör 5 med ett pjäsfast eldrörsskydd 6 och två öppningsbara lavettfasta frontluckor 6a och 6b, och ett granatmagasin 7 med splittterskydd 8 som kan stängas genom en förskjutning i pilens riktning.(På Fig. l är splitterskyddet 8 öppnat för att göra magasinets ovansida tillgänglig.) Vidare ingår däri en laddbrygga 9 med tillbehör samt en ansättare 10 (se Fig. 2) och ett litet 5 0 8 9 2 3 beredskapsmagasin 11 för drivkrutladdningar. Ytterligare drivkrutladdningar medföres i de durnperfasta förrådsmagasinen 12 respektive 13.
Eldrörsskyddet 6 har dels till uppgift att skydda pjäsens rekylsystem mot splitter och dels att avskärma det heta eldröret mot omgivningen så att detta blir svårare att lokalisera med IR- känslig utrustning.
Granatmagasinet 7 är invändigt försett med tre brythjul 14-16 (se Fig. 3) över vilka en patemosterkedj a 17 som i de visade exemplen består av 24 st med varandra sammanlänkade granatfack 18 är maskinellt förskjutbart anordnad. Patemosterkedjan 17 bildar därvid en sammanhängande slinga med två över det eleverande systemet från dess ena till dess andra sida över varandra sig sträckande parter 19, 20 samt två ned längs dess högra sida sig sträckande sidoparter 21, 22 (en inre 21 och en yttre 22). lnvändigt är granatmagasinhuset 7 även försett med styrlister 23 (en främre och en bakre) mot vilka de i granatfacken 18 placerade granatema 24 respektive granatfacken 18 vilar och längs vilka dessa förskjutes.
Samtliga granatfack 18 är vidare öppna utåt bort från brythjulen 14-16. Detta innebär att granatfacken 18 i patemosterkedjans 17 övre part 19 är öppna uppåt och att granatfacken i denna del av magasinet helt uppbärs av granatfacken som i sin tur där vilar på egna styrlisten.
Eventuella tömda granatfack kan sålunda fyllas från det hållet förutsatt att granatmagasinet 7 är öppningsbart i denna del. Detta kan alltså ske t ex medelst en kran men det kan även ske med den på Figur 5 illustrerade pendelarrnen.
Vid patemosterkedjaris 17 inre sidopart 21 i höjd med det nedre brythjulet 16 är styrlistema 23 öppningsbara vilket innebär att den granat 24 som i sitt fack 18 befinner sig i höjd med denna öppning 25 då styrlistema 23 förs åt sidan kommer att överföras till laddbryggan 9 förutsatt att denna är insvängd mot öppningen ifråga. Från detta läge kan laddbryggan 9 svängas in mot eldrörets 5 laddöppning 26 varefter ansättaren 10 aktiveras.
För att hög ansättningshastighet skall kurma utnyttjas krävs emellertid att den aktuella granaten 24 dessförinnan förts samman med drivkrutladdningen till en väl sammanhållen enhet så att dessa kan ansättas som en enhet. Dessutom måste granatens tändrör 508 923 programmeras. I detta sammanhang hänvisas till Fig. 4. Som framgår av denna figur har en granat 24' från granatrnagasinet 7 förts ned på laddbryggan 9. Den senare ger även plats för en drivkrutladdning 28 i detta fall i form av en laddhylsa som tillförts separat. Så snart granat och laddhylsa är på plats aktiveras ett kombinerat tändrörsprogramrnerings- och sammanföringsorgan 27 som greppar över granatens främre del, dvs. Dess tändrör och samtidigt med att tändrörsprograrnmeringen genomföres (mekaniskt eller elektroniskt) förskjuter granaten 24' i pilarnas B riktning tills granaten och drivkrutladdningen 28 bildar en väl sammanhållen enhet varefier organet 27 återföres till urprungsläget och laddbryggan 9 överföres till laddläget i omedelbar anslutning till eldrörets 5 laddöppning.
På Figur 5 visas endast den bakersta delen av dumperfordonet 2 och den bakersta delen av det eleverande systemet 4. Däremot återfinns hela magasinet 7, laddbryggan 9 och ansättaren 10 samt delar av en på laddbrygan 9 liggande granat 24' 'och en drivkrutladdning 28”. Den på figuren illustrerade pendellastarmen har fått beteckningen 29. Den är svängbart infást i pjäsens eleverade system 4 via två lagringar 30,31 . I samma lagringar är en skyddsbygel 32 uppfällbart ifást. På figuren är denna utritad i sitt nedfallda läge. Vid förflyttning kan den fällas upp mot magasinet 7. Pendellastarmen 29 har i sin fria ytterända en granatvagga 33.
Denna är försedd med på figuren icke utritade griporgan som håller kvar en i densamma placerad granat 24' ' 'tills pendeln nått sitt slutläge. Pendellastarmens 29 påfyllningsläge är på figuren utritat med streckade linjer. I detta läge kan granater placeras granatvaggan varefter pendellastarmens på figuren dolda drivorgan i forrn av ett hydraulkolvaggregat svänger upp densamma i pilarnas B riktning förbi det på figuren utritade läget och tills granatvaggan 33 befinner sig omedelbart över det på figuren utritade tomma granatfacket l8'i magasinet 7. I detta läge lossas de tidigare närnnda granatgriporganen varvid granaten 24"skälper över i granatfacket 18 'och pendellastarmen 29 returneras till utgångsläget nere mellan skyddsbygelns 32 armar och samtidigt matas nästa tomma granatfack fram till det mottagningsläge som tidigare intagits av granatfacket 18 '.Pendellastarmens granatvagga 33 kan då den befinner sig i sitt nedre påfyllningsläge mellan skyddsbygelns 32 armar lastas med en ny granat antingen manuellt eller mekaniskt.
Genom att patemosterkedjan kan förskjutas åt valfritt håll kan snabbt önskad granat föras fram till utmatningsläget 25 samtidigt som patemosterkedj ans specifika placering på pj äsens 508 923 eleverande system och dess egen speciella utformning ger hög magasinskapacitet och korta och snabba ansätmingsoperationer. Magasinet är dessutom lätt att fylla på.
Det ovan skisserade magasinsystemet är sålunda både verkans- och kostnadseffektivt.

Claims (5)

508 923 Case 3684 PATENT KRAV
1. l. För företrädesvis grövre självgående artilleripjäser (1) avsett granatmagasin (7) av patemosterkedjetyp innefattande ett antal parallellt med varandra anordnade, till en över brythjul (14-16) rörlig patemosterkedja medelst därtill avpassade länkar förenade granatfack (18), som vardera kan motta en granat (24), kännetecknat därav, att nämnda patemosterkedja (17) är anordnad i ett med pj äsens (5) eleverande system fast förbundet magasin (7), där patemosterkedjan över brythjulen (14-16) sträcker sig i en slinga med en övre (19) och en undre part (20) tvärs över det eleverande systemets (4) övre del samt en yttre (22) och en inre (21) part ned längs med åtminstone det eleverande systemets ena sida och varvid magsinet (7) i höjd med dess nedre del uppvisar en öppnings- och stängningsbar utmatningsöppning (25) för utmatning av granaten (24”) ur det granatfack (18) som vid öppnjngstillfállet befinner sig i höjd med utmatningsöppningen (25).
2. Granatrnagasin enligt krav l kännetecknat därav att de i paternosterkedjan (17) ingående granatfacken (18) är öppna i riktning utåt bort från brythjulen (14-16) och att magasinets (7) insida uppvisar styrlister (23) mot vilka granatfacken respektive de i granatfacken beñntliga granatema vid behov kan anligga.
3. Granatrnagasin (7) enligt krav 2 kännetecknat därav att magasinet (7) är utformat med en öppningsbar överdel (8) och kompletterad med en vid pj äsens eleverande system nedanför magasinet infast tvärs pj äsens längsriktning svångbart rörlig pendellyfiarrn (29)med vilken granater (24' ' ')maskinellt kan lyftas från markplanet och upp till patemosterkedj ans (17) övre horisontella pan (19)föratt där överföras i ett tomt granatfack (18').
4. Granatmagasin (7) enligt endera av kraven 1-3 kännetecknat därav att det kompletterats med en från ett läge i höjd med granatmagasinets utmatningsöppning (25) till ett läge i omedelbar anslutning till pj äsens laddöppning (26) förskjutbar laddbrygga (9) vilken förutom plats för en granat (24') även ger utrymme för en drivkrutladdning (27) och varvid laddvaggan 508 923 kompletterats med ett organ (27) för att backa upp granaten (24') mot drivkrutladdningen (28) och föra samman dessa till en väl sammanhållen enhet innan dessa som en enhet ansättes i pjäsens (5) laddöppning (26).
5. Granatmagasin (7) enligt krav 4 kännetecknat därav att organet (27) för att föra samman granat (24') och drivkrutladdning (28) även utnyttjas for tempering av granaten innan denna ansättes i pjäsen.
SE9800207A 1998-01-27 1998-01-27 Granatmagasin för grövre självgående artilleripjäser SE9800207L (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9800207A SE9800207L (sv) 1998-01-27 1998-01-27 Granatmagasin för grövre självgående artilleripjäser
DE69913576T DE69913576T2 (de) 1998-01-27 1999-01-15 Ladevorrichtung für ein Geschütz
EP19990850004 EP0932012B1 (en) 1998-01-27 1999-01-15 Loading system for an artillery gun

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9800207A SE9800207L (sv) 1998-01-27 1998-01-27 Granatmagasin för grövre självgående artilleripjäser

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9800207D0 SE9800207D0 (sv) 1998-01-27
SE508923C2 true SE508923C2 (sv) 1998-11-16
SE9800207L SE9800207L (sv) 1998-11-16

Family

ID=20409977

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9800207A SE9800207L (sv) 1998-01-27 1998-01-27 Granatmagasin för grövre självgående artilleripjäser

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP0932012B1 (sv)
DE (1) DE69913576T2 (sv)
SE (1) SE9800207L (sv)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6662703B2 (en) * 2001-03-23 2003-12-16 Nammo, Inc. Open bolt firing mechanism for programmable cartridges
SE534616C2 (sv) * 2009-10-21 2011-10-25 Bae Systems Bofors Ab Automatiserat laddningsmagasin
CN115371488B (zh) * 2022-08-19 2023-09-29 西安昆仑工业(集团)有限责任公司 一种火炮装弹装置

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2773325A (en) * 1953-06-26 1956-12-11 John L Hill Magazine and cartridge container assembly
FR1195834A (fr) * 1957-05-16 1959-11-19 Breda Meccanica Bresciana Réservoir de chargeurs pour armes à feu, mitrailleuses, canons et similaires
CH463322A (de) * 1963-11-13 1968-09-30 Bofors Ab Vorrichtung bei einem fahrbaren, mit einem in einem Höhenrichtsystem angeordneten Geschützrohr versehenen Geschütz zum Heben und Vortransport von Patronen beim Laden eines auf dem Höhenrichtsystem des Geschützes befestigten Patronenmagazins
FR2102839A5 (sv) * 1970-08-25 1972-04-07 Even Georges
FR2102840A5 (sv) * 1970-08-25 1972-04-07 Even Georges
SE391806B (sv) 1974-01-15 1977-02-28 Bofors Ab Magasin for grovkalibrigt eldvapen
DE3168783D1 (en) * 1980-08-27 1985-03-21 Fmc Corp Automatic large caliber ammunition loading system
FR2520452A1 (fr) * 1982-01-21 1983-07-29 France Etat Dispositif hydraulique de ralentissement et de verrouillage et ensemble d'alimentation automatique de canon comportant un tel dispositif
DE3524924C1 (de) * 1985-07-12 1989-03-30 Diehl Gmbh & Co Panzerfahrzeug mit scheitellafettierter Rohrwaffe
SE9201433L (sv) 1992-05-06 1993-11-07 Bofors Ab Ansättare

Also Published As

Publication number Publication date
SE9800207D0 (sv) 1998-01-27
SE9800207L (sv) 1998-11-16
DE69913576T2 (de) 2004-09-16
DE69913576D1 (de) 2004-01-29
EP0932012B1 (en) 2003-12-17
EP0932012A3 (en) 2000-11-22
EP0932012A2 (en) 1999-07-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4236441A (en) Field artillery ammunition support vehicle
EP2891863B1 (en) Combat vehicle with ammunition loading system for machine gun
US4632011A (en) Automatic loader for an armored vehicle having a rotatable turret
US5604327A (en) Ordnance
SE438204B (sv) Anordning for lagring och transport av ammunition vid ett pansarfordon
US4640181A (en) Automatic gun loading device for a tank
SE503489C2 (sv) Ansättningssystem
US4690031A (en) Automatic loader for an armored vehicle having a rotatable turret
SE427304B (sv) Ammunitionshantering till ett vridbart torn hos stridsfordon med liten frontyta
CN108016343B (zh) 一种报废通用弹药机动销毁系统及方法
US4819518A (en) Loading system for containers holding cartridged ammunition
SE534616C2 (sv) Automatiserat laddningsmagasin
SE503490C2 (sv) Ammunitionstransportör
SE508923C2 (sv) Granatmagasin för grövre självgående artilleripjäser
ES2549786T3 (es) Pieza de artillería y vehículo militar
US4966064A (en) Armoured car
US2335449A (en) Combat airplane
US5684265A (en) Turret for a wheel-mounted or tracked vehicle
SE468610B (sv) Laddningsanordning
US4974491A (en) Automatic muzzle loader weapon
SE467639B (sv) Anordning foer lagring och laddning av ammunition i ett torn
US3002428A (en) Missile launching system
US4753155A (en) Ammunition box for machine gun
JPH0135280B2 (sv)
US6742436B2 (en) Automatic loading process and system for a weapon mounted on a ship