SE503490C2 - Ammunitionstransportör - Google Patents

Ammunitionstransportör

Info

Publication number
SE503490C2
SE503490C2 SE9403469A SE9403469A SE503490C2 SE 503490 C2 SE503490 C2 SE 503490C2 SE 9403469 A SE9403469 A SE 9403469A SE 9403469 A SE9403469 A SE 9403469A SE 503490 C2 SE503490 C2 SE 503490C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
pendulum
magazine
grenade
ammunition
charge
Prior art date
Application number
SE9403469A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9403469D0 (sv
SE9403469L (sv
Inventor
Paer Andersson
Sten Hallqvist
Original Assignee
Bofors Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bofors Ab filed Critical Bofors Ab
Priority to SE9403469A priority Critical patent/SE503490C2/sv
Publication of SE9403469D0 publication Critical patent/SE9403469D0/sv
Priority to EP95934945A priority patent/EP0784777A1/en
Priority to US08/809,819 priority patent/US5811721A/en
Priority to IL11563595A priority patent/IL115635A0/xx
Priority to ZA958665A priority patent/ZA958665B/xx
Priority to PCT/SE1995/001181 priority patent/WO1996012152A1/en
Publication of SE9403469L publication Critical patent/SE9403469L/sv
Publication of SE503490C2 publication Critical patent/SE503490C2/sv
Priority to FI971558A priority patent/FI971558A/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41AFUNCTIONAL FEATURES OR DETAILS COMMON TO BOTH SMALLARMS AND ORDNANCE, e.g. CANNONS; MOUNTINGS FOR SMALLARMS OR ORDNANCE
    • F41A9/00Feeding or loading of ammunition; Magazines; Guiding means for the extracting of cartridges
    • F41A9/01Feeding of unbelted ammunition
    • F41A9/06Feeding of unbelted ammunition using cyclically moving conveyors, i.e. conveyors having ammunition pusher or carrier elements which are emptied or disengaged from the ammunition during the return stroke
    • F41A9/09Movable ammunition carriers or loading trays, e.g. for feeding from magazines
    • F41A9/10Movable ammunition carriers or loading trays, e.g. for feeding from magazines pivoting or swinging
    • F41A9/13Movable ammunition carriers or loading trays, e.g. for feeding from magazines pivoting or swinging in a vertical plane
    • F41A9/16Movable ammunition carriers or loading trays, e.g. for feeding from magazines pivoting or swinging in a vertical plane which is parallel to the barrel axis

Description

503 490 2 Ett första problem för dagens kanonkonstruktörer har därför varit att ta fram ett nytt laddsystem som är tillräckligt snabbt för att tillgodose den modema artilleritekniken och samtidigt är tillräckligt flexibelt för att man fullt ut skall kunna utnyttja ovan nämnda modulladdningar och däri- genom kunna tillgodogöra sig alla dess fördelar. Ett andra problem har sedan varit att ta fram ett effektivt system för automatladdning av pjäsen ifråga med valfri granat hämtad från ett företrädesvis lavettfast magasin, dvs från ett magasin som alltid finns tillgängligt på pjäsen men som genom att det inte följer pjäsens elevation innebär att man vid transporten av granaterna fram till ansättningen måste överbrygga flera vinkellägen och förflyttningar i olika plan. Försök med pjäsfasta granatmagasin som följer pjäsens elevation har visat även om laddautomatiken då blir väsentligt enklare så måste samtidigt magasinskapaciteten av viktskäl begränsas i allt för hög grad samtidigt som magasinen blir besvärliga att komplettera med nya granater och drivkrutladdningar.
En förväntad huvudkomponent i det framtida generella laddsystemet har redan funnits tillgängligt sedan nâgra år nämligen den s k kastansättaren med vilken det är möjligt att göra en flygande ansättning av även grövre granater vid höga elevationer. Som namnet anger är kastansättaren utfor- mad att med hög fart kasta in granater och/ eller drivkrutladdningar till ansättning i pjäsen ifråga. Kastansättaren används dock idag främst för granater och helt stela enhetsladdningar t ex av typen brännbara hylsor eller engångshylsor av plast eller metall. Däremot har man tidigare haft det svårt att få kastansättaren att fungera tillfredsställande vid modulladdningar av ovan nämnda typer. För kastansättama gäller även att-de för att fungera felfritt är beroende av en mycket korrekt inriktning relativt eldröret. Det framtida artillerisystemen torde dock inte enbart bli utrustade med kast- ansättare utan även andra ansättare kan där bli aktuella.
Föreliggande uppfinning hänför sig nu till ett sätt och en anordning för hantering av ammunitionskomponenter såsom granater och drivkrutladd- ningar fram tills dessa ligger färdiga för ansättning i en ansättares laddskål. I uppfinningen ingår även utformningen av det lavettfasta granatmagasinet som genom sin utformning ger tillgång till ett stort antal granater som dess- utom kan vara av flera olika typer vilka kan väljas fritt med avseende på för tillfället aktuell måltyp. 3 503 490 I de för sättet och anordningen enligt uppfinningen gällande premissema ingår sålunda för det första att magasinet skall kunna innehålla ett större antal granater, vilket innebär att det om det skall vara en fast del av pjäsens måste vara monterat på lavetten samt för det andra att magasinet skall innehålla flera olika granattyper vilka samtliga alltid skall vara tillgängliga för användning samt för det tredje att ansättningen av granaterna i eldröret skall ske med en ansättare som ingår i pjäsens eleverande system eftersom detta är det säkraste sättet att alltid garantera en korrekt inriktning mellan ansättare och eldröret vilket är ett absolut krav för att ansättningen skall bli korrekt och fungera felfritt även vid höga elevationer.
Dessa premisser innbär i sin tur att man vid förflyttningen av ammuni- tionskomponentema från magasinet till ansättaren måste överbrygga flera olika vinkellägen och förflytta granater och drivkrutladdningar i flera olika plan och riktningar.
Enligt en variant på uppfinningen har då det gäller granatmagasinet den ständiga tillgången till granater av olika typer lösts på så sätt att magasinet utformats med lika många längsgående frammatningsbanor som man vill ha granater av olika typer och längs dessa banor matas granatema fram stegvis stående på sin bakända. Frammatningen av garanatema är därvid så styrd att så länge respektive frammatningsbana inte helt tömts så skall där alltid finnas en granat av var sort tillgänglig i magasinets utmatningsöpp- ning.
Grundprincipen för sättet och anordningen enligt uppfinningen är annars den att en första eller yttre vagga som är lagrad omkring en rät linje som går genom pjäsens tappcentrum skall svara för transporten av en i en laddpen- del upphängd granat eller motsvarande från ett i huvudsak horisontellt nolläge till ett vinkelläge som motsvarar pjäsens elevation. I denna yttre vagga är vidare en inre vagga svängbart lagrad och i den är laddpendeln upphängd. Den inre vaggan som kan utgöra en del av laddpendeln svarar för den senares rörelse från ett läge omedelbart utanför magasinets utrnat- ningsöppning till nämnda nolläge. För överföringen av t ex en granat till laddpendeln utnyttjas helt enkelt magasinets frammatningsfunktion som då den aktiveras skjuter fram en ny granat till utloppsöppningens utlopp varvid den i detta läge tidigare stående granaten helt enkelt knuffas över till laddpendeln. Vid den varianten där magasinet har flera matningsbanor 503 490 4 görs laddpendeln i sin tur sidoförskjutbar i den inre vaggan eller tillsam- mans med denna varigenom man får möjlighet att ställa in laddpendeln framför den granat som valts ut för användning. Denna sidoförskjutnings- funktion kan även användas för att laddpendeln i slutsteget av sin rörelse skall nå en sidoförskjuten kastansättare till vilken den skall överföra grana- ten genom att placera sig rakt över densamma samt öppna låsfunktionen och åtminstone vid höga elevationer eller då transportören utnyttjas för drivkrutladdningar aktivera en utstötare som aktivt förskjuter det aktuella objektet från laddpendeln och över i ansättaren ifråga.
Uppfinningen har definierats i de nedanstående patentl nu något ytterligare beskrivas i samband med bifogade figurer av vilka Fig 1 visar en delvis snittad snedprojektion av en i enlighet med uppfinningen utformad artilleripjäs, vid vilken dock underlavetten för tydlighets vinnande fått utgå medan Fig 2 visar i större skala en delvis snittad snedprojektion av det magasin från vilket pjäsen tillförs drivkrutladdningar medan Fig 3 i annan skala visar en delvis snittad snedprojektion av granatmaga- sinet och Fig 4 - 6 i större skala schematiskt visar hur granatema förflyttas i allt utom den renodlade sidoförskjutningen och Fig 7 och 8 slutligen visar .detaljer på några i fig 4 - 6 väsentliga delar som är något annorlunda utformade än motsvarande delar på fig 1 - 3 även om funktionen är densamma.
Den på Fig 1. visade artilleripjäsen innefattar eldröret 1 med rekylbromsar och framförare 2 , mynningsbroms 3, pjäsens vagga 4 och en konventionell skruvmekanism 5, som på figuren visas i öppet läge. Dessutom visar figu- ren några för den kompletta pjäsens funktion väsentliga detaljer såsom granatrnagasinet 6 som i det på figuren visade exemplet innehåller i tre olika rader ordnade och individuellt frammatningsbara granater 7 av tre olika huvudtyper. Antalet rader av granater kan varieras inom de gränser som gäller för hela pjäsens maximalt tillåtna bredd. Vid granatmagasinet 6 f 503 490 är en svängbar vagga 8 anordnad. I vaggan 8 är en granatpendel 9 svängbart och förskjutbart upphängd i axeln 9a. Granatpendeln 9 kan svängas in från det på bilden visade läget där den ligger i huvudsak horisontellt till ett ver- tikalt läge i omedelbar anslutning till magasinets 6 utmatningsända 10.
Genom den egna sidoförskjutningsfunktionen, som t ex vara baserad på att den granatpendeln 9 uppbärande axeln 9a har formen av en medelst en där- till anpassad motordriven gängad stång medan granatpendelns 9 lagring för denna är en fritt roterande mutter 9b eller tvärtom, kan den dessutom stäl- las in direkt framför den granat med vilken man vill ladda pjäsen. Med hjälp av de i granatpendeln 9 ingående på figuren antydda griporganen 11 greppar pendeln tag i granaten ifråga sedan denna av en i magasinet inbyggd utstötarfunktion knuffats över på pendelns bottenplatta 9 c varefter pendeln av en hydraulkolv eller annat ställdon 9d inspänd mellan pendeln och en axel 8a fälls ut till det på fig 1 visade horisontella läget. Därefter förflyttas granatpendeln i sidled till en position i linje med och över ansättaren 12 varpå granatpendelns vagga 8 ( som är lagrad i pjäsens tappcentrum ) med granatpendeln svänger till ett läge som motsvarar pjäsens elevation var- efter granaten direkt kan överföras till ansättaren 12, som även den följer pjäsens elevation, och från vilken granaten därefter ansättes sedan ansätta- ren väl förts in i linje med eldröret 1 .
På Fig 1 men främst på Fig 2 visas även pjäsens drivkrutsmagasin 13. I driv- krutsmagasinet 13 löper ett maskinellt förskjutbart paternosterkedjeverk bestående av ett flertal med varandra gångjärnsmässigt till en kedja sam- mankopplade vertikala bås 14. På figurerna utritade som åt en sida öppna rännor. Var och en av dessa bås eller rännor 14 innefattar ett antal fack 15-19 vardera ursprungligen innehållande en eller då det gäller facket 15 två driv- krutsmoduler i det följande generellt betecknade 20. Antalet drívkrutsmo- duler i varje fack kan givetvis varieras mellan en eller flera helt beroende av vilken pjäs som avses och drivkrutsmodulernas storlek. Bäsen 14 är avsedda att successivt av paternosterkedjeverket matas fram till en i maga- sinet 13 upptagen vertikal utmatningsöppning 21. I detta läge kan samtliga i bäset olika fack befintliga drívkrutsmoduler 20 påverkas av därtill utforma- de utstötare 22-26. Utstötaren 22 är helt skymd på fig 2 medan utstötaren 26 till stor del är det. Avsikten är nämligen den att utmatningsöppningen 21 i mån av behov skall tillföras nya bås som har alla sina fack 15-19 fyllda med drívkrutsmoduler 20 och av dessa drívkrutsmoduler skall ett för varje skott avpassat antal av utstötarna 22-26 förskjutas över i en längs med utmat- 503 490 4 ningsöppningen nedfälld laddpendel 27, som har dels en första egen ned- fällningsfunktion 39 som utnyttjas för nedfällning av densamma längs med utmatningsöppningen 21, dels en andra nedfällningsfunktion i form av den i pjäsens tappcentrum lagrade vaggan 28 i vilken den är fäst och med vilken den kan fällas till en med pjäsens elevation anpassad vinkel för att på sam- ma sätt som vid granaten ligga i ett med den egna laddpendeln 38 anpassat vinkelläge för direktöverföring av drivkrutladdningen till den för sitt vin- kelläge av pjäsens elevation beroende drivkrutsansättaren 38. Laddpendeln är även sidoförskjutbart anordnad i vaggan 28 längs med en styrbalk 29.
Detta för att även dess sidoläge skall kunna inriktas relativt drivkrutsansät- taren 38. Styrbalken 29 kan liksom vid granatpendeln vara en gängad medelst ett lämpligt drivorgan roterad axel som både bär upp och sidoför- skjuter laddpenden. Då erfoderligt antal drivkrutsmoduler 20 överförts till laddpendeln 27 förskjutes det av båsen 14 uppbyggda patemosterverket genom omvridnig av drivna kugghjul 30 ett steg varvid de drivkrutsmodu- ler 20 som ej tagits i anspråk i det föregående båset går i retur i systemet samtidigt som en komplett uppsättning drivkrutsmoduler motsvarande pjäsens maxladdning därefter på nytt finns tillgänglig i laddöppningen 21 för nästa laddoperation. Överföringen av det förutbestämda antalet drivkrutsmoduler 20 till ladd- pendeln 27, genom utstötning av dessa ur sina resp fack 15-19 medelst utstötama 22-26, genomföres med laddpendeln 27 i nedfällt vertikalt läge längs med utmatningsöppningen 21.
Laddpendeln är uppbyggd kring en huvudbalk 31 som uppvisar en lagring 32 för styrbalken 29 längs vilken laddpendeln alltså även är sidoförskjutbar.
Den har vidare två gångjärnsmässigt lagrade till drivkrutsmodulernas 20 yttre form anpassade långsidesväggar 33, 34 som är öppningsbara medelst en gemensam hydraulkolv 35 (se Fig 1) samt ett fast ändmothåll 36 anordnat i den ände av laddpendeln som då denna är nedfälld mot magsinets utrnat- ningsöppning 21 är vänd nedåt. Inne i laddpendel finns dessutom en på figurerna delvis skymd i dess längsriktning från den nämnda fasta ändmot- håll 36 motstående ända mot det samma rörlig kompakteringsklack 37.
Laddpendeln 27 fungerar nu på så sätt att den, sedan den först fälls ned ver- tikalt mot utmatningsöppningen 21 varefter dess långsidor 33.34 öppnas i tillräckligt hög grad för att drivkrutsmodulerna 20 skall kunna tillföras 7 503 490 densamma varefter dessa för över önskat antal drivkrutsmoduler 20 till laddpendeln 27. Så snart denna operation är genomförd aktiveras hydraul- kolven 35 och laddpendelns långsidor 33,34 stängs varvid under slutskedet av denna stängninsoperation de olika drivkrutsmodulema tvingas att bilda en rak stapel direkt över varandra. Därefter aktiveras den hydraulkolv som manövrerar kompakteringsklacken 37 så att denna förskjutes mot och tryc- ker samman de olika drivkrutsmodulerna 20. Laddpendeln fälls därefter upp och sidoförskjutes så att den ligger i linje med och över en på fig 1 visad ansättare i form av en kastansättare 38 varpå laddpendelns vagga 28 (som är lagrad i pjäsens tappcentrum ) med laddpendeln svänger till ett läge som motsvarar pjäsens elevation och med laddpendeln omedelbart över kastansättaren. Drivkrutsladdningen tillförs därefter kastansättaren genom att laddpendelns långsidor öppnas varefter drivkrutladdningen trycks över i kastansättaren av ett därtill anpassat organ som kan vara en hydraulkolv eller ett elektriskt ställdon eller en vid en tidigare del av laddsekvensen förspänd fjäder eller annan mekanisk anordning.
De bägge ansättamas 12 och 38 detaljuppbyggnad har inget med föreliggande uppfinning att göra varför de inte kommer att beskrivas i detalj. Det torde räcka att konstatera att dei sitt på figuren 1 visade vilo- och påfyllningsläge ligger vid sidan om pjäsens rekyl samt att de vid ansättning efter varandra sidledes förs in i linje med eldröret varvid granat respektive drivkrutladd- ning ansättes. Genom att ansättama är lagrade i ett ramverk som ingår i pjäsens eleverande system krävs endast en sidoinriktning av ansättarna för att hela inriktningen skall bli korrekt.
Den på Fig 4- 6 illustrerade rörelsesekvensen innebär ett utnyttjande av en något annorlunda anordning än den som visas på Fig 1 och 3. Anordning- ens huvuddelar framgår av Fig 7 och 8. Där ingår en första eller yttre vagga 40 som vid lagerpunkten 41 är lagrad i pjäsens tappcentrum. Denna yttre vaggas rörelseschema är identiskt med det som gäller för vaggan 8. För svängning av vaggan mellan dess olika lägen finns en hydraulkolv 42 som kan vara samma kolv som på Fig 1 och 3. I denna yttre vagga är en inre vagga 43 svängbart lagrad omkring en axel 44 som är parallell med lagrings- punkterna 41. Denna inre vaggas svängningsrörelser styrs av en hydraul- kolv eller annat lämpligt organ 45 inspänd mellan en kam 46 på den inre vaggan och den yttre vaggan. I den inre vaggan är vidare en granatpendel 47 sidoförskjutbart upphängd. Laddpendeln 47 är förutom sin något annor- 503 490 3 lunda upphängning idémässigt identiska med granatpendeln 9. Sidoför- skjutningen av laddpendeln 47 regleras som vid laddpendeln 9 med en av en icke utritad hyraulmotor, elmotor eller annat organ driven gängad stång 48 och en frilöpande mutter 49 vid anslutningsstället till pendeln.
Hela granathämtningssekvensen framgår nu av figurerna 4- 6. Fig 4 visar utgångsläget där granatpendeln 47 av hydraulkolven 45 fällts ned framför magasinets 6 utmatningsöppning och en granat 7' har knuffats över i pendeln medan nästa granat 7" intaget det närmaste utmatningsläget.
Pâ samtliga figurer visas även de bakre konturema 51 av den till 70° eleve- rade artilleripjäsen 1 - 5. Sedan de på figurerna icke utritade spärrorganen aktiverats överföres den inre vaggan med granatpendeln och granaten av hydraulkolven eller motsvarande 45 till det på Fig 5 visade nolläget. Väl där eller redan under rörelsen på väg dit aktiveras hydraulkolven 42 och den yttre vaggan 40 fälls med sitt innehåll i form av den inre vaggan 43 och granatpendeln 47 ned till det på Fig 6 visade läget där granaten 7' ligger omedelbart över en antydd ansättare 50 till vilken granaten trycks över av organet 52 så snart pendelns spärrorgan öppnas. Vid behov har denna funk- tionssekvens även inneburit en sidoförskjutning på tidigare antytt sätt.

Claims (6)

q 503 490 PATENTKRAV
1. Sätt att vid automatladdade artilleripjäser överföra en i en utmatnings- öppning (10) till ett pjäsen tillhörande lavettfast magasin (6) tillgänglig ver- tikalt stående ammunitionskomponent såsom en granat (7) eller en driv- krutladdning (20) från magasinet (6) till en i pjäsens eleverande system ingående kastansättare (12) k ä n n e t e c k n a t d ä r a v att ammunitions- komponenten (7) genom utstötning ur magasinet (6) utan ändring av den egna vertikala huvudinriktning överföres till en parallellt med den egna ursprungsriktning omedelbart utanför magasinets utmatningsöppning insvängd laddpendel (9, 47) i vilken den förstnämnda (7) så snart den kom- mit på plats spärras medelst därtill anpassade organ (11) varefter laddpen- deln (9, 47) genom en första svängningsrörelse omkring en första vridnings- axel (9a, 44) fälls upp tills ammunitionskomponenten ligger i ett åtrnins- tone i huvudsak horisontellt nolläge varefter laddpendeln (9, 47) genom en andra svängningsrörelse av en yttre vagga (8, 40) i vilken den första vrid- ningsaxeln är lagrad och som själv är lagrad omkring en axel (41) som sam- manfaller med linjen genom pjäsens tappcentrum, svängs ned med ammu- nitionskomponenten (7) till en vinkel som sammanfaller med pjäsens (1 - 5) elevation och ett läge omedelbart över ansättaren (12) till vilken ladd- ningskomponenten (7) av därtill anpassat organ (52) kan överföras så snart laddpendelns spärrorgan (11) öppnats.
2. Sättenligtkravl kännetecknat därav attdådettaärettgranat- magasin (6) är så utformad att det i sin utmatningsöppning tillhandahåller flera olika bredvid varandra anordnade granater (7) är granatpendelns rörelse kompletterad med en sidoförskjutningsfunktion (9a, 9b, 48) så att den kan förskjutas direkt framför den granat som utvalts för användning.
3. Anordning för att vid automatladdade artilleripjäser (1 - 3) i enlighet med sättet enligt endera krav 1 eller 2 överföra en i en utmatningsöppning (10) till ett pjäsen (1 - 5) tillhörande lavettfast magasin (6) tillgänglig verti- 503 490 IO kalt stående ammunitionskomponent såsom en granat (7) eller en drivkrut- laddning (20) från magasinet till en i pjäsens eleverande system ingående kastansättare (12) k ä n n e te c k n a d d ä r a v att den innefattar en första relativt magasinet svängbar yttre vagga (8, 40) vars lagringsaxel (41) sam- manfaller med en linje genom pjäsens (1 - 5) tappcentrurn samt en i den yttre vaggan (8, 40) omkring en med dennas axel (41) parallell axel (44, 9a) svängbart lagrad laddpendel (9, 47) som sträcker sig tvärs dessa axlar och innefattar en bottenstödplatta (9c) mot vilken en granat (7) kan stöttas samt organ (11) för fasthållning av en på bottenplattan (9c) placerad och längs med laddpendeln inriktad ammunitionskomponent och varvid den första yttre vaggan (8, 40) är svängbar från ett första mer eller mindre horisontellt nolläge till ett andra vinkelläge som i varje särskilt fall sammanfaller med pjäsens elevation medan laddpendeln (9, 47) är svängbar från ett första ver- tikalt läge där den befinner sig omedelbart utanför magasinets utmatnings- öppning (10) och parallell med däri befintlig ammunitionskomponent (7) till ett andra läge parallell med den yttre vaggans (8, 40) nolläge och varvid magasinet (6) är försett med organ för att knuffa över ammunitionskompo- nenten i utmatningsöppningen (10) till laddpendeln (9, 47) där dess spärr- funktion (11) därvid slutes varefter laddpendeln (9, 47) och den yttre vaggan (8, 40) kan svängas in till sina respektive andra lägen vilket placerar ammu- nitionskomponenten (7) omedelbart över ansättaren (12) i vilket läge ladd- pendelns spärrorgan kan deaktiveras (11) och ett i laddpendeln ingående organ (52) för förskjutning av laddningskomponenten ut ur pendeln (9, 47) aktiveras.
4. Anordning enligt krav 3 k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att magasinet (6) är utformat med flera olika ammunitionskomponenter såsom granater (7) samtidigt tillgängliga vid sidan av varandra i utmatningsöppningen (10) samtidigt som den inre vaggan innefattar organ (9a, 9b, 48, 49) för parallell- förskjutning i sidled av laddpendeln (9, 47) så att denna kan placeras fram- för den granat som utvalts.
5. Anordning enligt krav 4 k ä n n e t e c k n a d d ä r a v att det lavettfasta magasinet (6) har flera bredvid varandra parallellöpande matningsbanor längs vilka ett motsvarande antal olika ammunitionskomponenttyper är anordnade att matas fram stegvis allt eftersom en främst i utmatningsöpp- ningen i respektive matningsbana stående ammunitionskomponent (7) avlägsnats. ,, 503 490
6. Anordningen1igtkrav5 känneteckna d därav attdenstegvisa frammatningen av ammunitionskomponentema (7) även är utformade så att den kan utnyttjas för utstötning av önskad komponent ur magasinet (6) och över i laddpendeln (9, 47).
SE9403469A 1994-10-13 1994-10-13 Ammunitionstransportör SE503490C2 (sv)

Priority Applications (7)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9403469A SE503490C2 (sv) 1994-10-13 1994-10-13 Ammunitionstransportör
EP95934945A EP0784777A1 (en) 1994-10-13 1995-10-13 Ammunition feeder
US08/809,819 US5811721A (en) 1994-10-13 1995-10-13 Ammunition feeder
IL11563595A IL115635A0 (en) 1994-10-13 1995-10-13 Ammunition feeder
ZA958665A ZA958665B (en) 1994-10-13 1995-10-13 Ammunition feeder
PCT/SE1995/001181 WO1996012152A1 (en) 1994-10-13 1995-10-13 Ammunition feeder
FI971558A FI971558A (sv) 1994-10-13 1997-04-14 Ammunitionstransportör

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9403469A SE503490C2 (sv) 1994-10-13 1994-10-13 Ammunitionstransportör

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9403469D0 SE9403469D0 (sv) 1994-10-13
SE9403469L SE9403469L (sv) 1996-04-14
SE503490C2 true SE503490C2 (sv) 1996-06-24

Family

ID=20395578

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9403469A SE503490C2 (sv) 1994-10-13 1994-10-13 Ammunitionstransportör

Country Status (7)

Country Link
US (1) US5811721A (sv)
EP (1) EP0784777A1 (sv)
FI (1) FI971558A (sv)
IL (1) IL115635A0 (sv)
SE (1) SE503490C2 (sv)
WO (1) WO1996012152A1 (sv)
ZA (1) ZA958665B (sv)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE513006C2 (sv) * 1999-01-20 2000-06-19 Bofors Weapon Sys Ab Sätt och anordning för att hantera artillerigranater vid laddning av artilleripjäser
US6513415B2 (en) * 2001-03-22 2003-02-04 United Defense Lp Propellant retention device
KR100805550B1 (ko) * 2001-12-04 2008-02-20 두산인프라코어 주식회사 탄배열 반경 전환을 위한 정렬장치
SE520361C2 (sv) 2001-12-05 2003-07-01 Alvis Haegglunds Ab Anordning för överföring av grovkalibrig ammunition från ett ammunitionsmagasin till ett laddläge vid ett grovkalibrigt vapen
US6752063B2 (en) 2002-10-31 2004-06-22 United Defense, L.P. Multiple cell ammunition cradle
US6679159B1 (en) 2002-10-31 2004-01-20 United Defense, L.P. Ammunition transfer system
FR2869681B1 (fr) * 2004-04-29 2006-07-28 Giat Ind Sa Dispositif de separation de modules de charge propulsive
US9271766B2 (en) 2004-10-26 2016-03-01 P Tech, Llc Devices and methods for stabilizing tissue and implants
US20060089646A1 (en) 2004-10-26 2006-04-27 Bonutti Peter M Devices and methods for stabilizing tissue and implants
DE102005044553B3 (de) * 2005-09-17 2007-05-24 Diehl Bgt Defence Gmbh & Co. Kg Magazin für eine automatisch schießende Waffe
US20120167750A1 (en) * 2011-01-04 2012-07-05 Lockheed Martin Corporation Rapid fire launch system
NL2014872B1 (en) * 2015-05-28 2016-12-30 Forage Innovations Bv Wrapping device for wrapping a bale in a bale forming chamber.
RU2754176C2 (ru) * 2019-07-02 2021-08-30 Открытое акционерное общество "Машиностроительный завод "АРСЕНАЛ" Корабельная артиллерийская установка малого калибра
EP4215865A1 (de) * 2022-01-19 2023-07-26 Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG Magazin
DE102022101215A1 (de) * 2022-01-19 2023-07-20 Krauss-Maffei Wegmann Gmbh & Co. Kg Portioniervorrichtung
DE102022101213B3 (de) * 2022-01-19 2023-06-15 Krauss-Maffei Wegmann Gmbh & Co. Kg Magazin
CN115143836B (zh) * 2022-08-17 2023-09-29 西安昆仑工业(集团)有限责任公司 一种火炮架摇摆式炮弹供弹装置

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3884119A (en) * 1955-05-02 1975-05-20 Aai Corp Loading device for guns
SE392338B (sv) * 1973-12-05 1977-03-21 Bofors Ab Laddpendel
US4481862A (en) * 1982-07-13 1984-11-13 Fmc Corporation Automatic loading system for fixed ammunition at gun elevation
SE468610B (sv) * 1988-09-21 1993-02-15 Bofors Ab Laddningsanordning
US5440966A (en) * 1993-08-10 1995-08-15 Fmc Corporation Material hand-off device and process

Also Published As

Publication number Publication date
EP0784777A1 (en) 1997-07-23
US5811721A (en) 1998-09-22
SE9403469D0 (sv) 1994-10-13
FI971558A0 (sv) 1997-04-14
FI971558A (sv) 1997-04-14
WO1996012152A1 (en) 1996-04-25
SE9403469L (sv) 1996-04-14
IL115635A0 (en) 1996-01-19
ZA958665B (en) 1996-05-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE503490C2 (sv) Ammunitionstransportör
SE503489C2 (sv) Ansättningssystem
EP0331980B1 (de) Kampffahrzeug, insbesondere Panzerhaubitze
EP0105101A2 (en) Automatic ammunition loading system for a large caliber cannon
SE503841C2 (sv) Laddsystem
SE438204B (sv) Anordning for lagring och transport av ammunition vid ett pansarfordon
US5837923A (en) Transfer device for transferring modules constituting propellant charges between a storage magazine and a system for loading the modules into the chamber of a large-caliber gun barrel
US4011794A (en) Magazine-loading device for grenade launchers
SE513006C2 (sv) Sätt och anordning för att hantera artillerigranater vid laddning av artilleripjäser
SE534616C2 (sv) Automatiserat laddningsmagasin
SE507661C2 (sv) Sätt och anordning för hantering av drivkrutladdningar
EP0058814B1 (en) Vertical loading system for a gun mount
EP0569342A1 (en) Double-action rammer
US4719839A (en) Rotary storage magazine
EP1483544A1 (de) Schiessmodul
US7836812B2 (en) Propellant charge feed or supply means
EP0277478B1 (de) Kampffahrzeug
SE468610B (sv) Laddningsanordning
US6272967B1 (en) Modular ammunition storage and retrieval system
SE467639B (sv) Anordning foer lagring och laddning av ammunition i ett torn
US4974491A (en) Automatic muzzle loader weapon
SE507935C2 (sv) Sätt och anordning för frammatning av valfria granater ur fallschaktsmagasin
SE507659C2 (sv) Sätt och anordning för att vid artilleripjäser hantera drivkrutladdningar av olika storlek och laddstyrka
JPS61501720A (ja) 任意の方向及び任意の高さにおいて弾を武器に送弾しかつ装填するための装置
SE428247B (sv) Anordning for automatisk overforing av skott vid en artilleripjes

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 9403469-1

Format of ref document f/p: F