SE502176C2 - Metod och anordning för mätning av rengöringskapaciteten hos ett rengöringsbad - Google Patents

Metod och anordning för mätning av rengöringskapaciteten hos ett rengöringsbad

Info

Publication number
SE502176C2
SE502176C2 SE9304370A SE9304370A SE502176C2 SE 502176 C2 SE502176 C2 SE 502176C2 SE 9304370 A SE9304370 A SE 9304370A SE 9304370 A SE9304370 A SE 9304370A SE 502176 C2 SE502176 C2 SE 502176C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
cleaning
capacity
bath
light
temperature
Prior art date
Application number
SE9304370A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9304370D0 (sv
SE9304370L (sv
Inventor
Henrik Kloo
Aake Waaaag
Original Assignee
Volvo Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Volvo Ab filed Critical Volvo Ab
Priority to SE9304370A priority Critical patent/SE502176C2/sv
Publication of SE9304370D0 publication Critical patent/SE9304370D0/sv
Priority to PCT/SE1994/001248 priority patent/WO1995018368A1/en
Priority to EP95905827A priority patent/EP0738384A1/en
Publication of SE9304370L publication Critical patent/SE9304370L/sv
Publication of SE502176C2 publication Critical patent/SE502176C2/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N33/00Investigating or analysing materials by specific methods not covered by groups G01N1/00 - G01N31/00
    • G01N33/18Water
    • G01N33/1826Organic contamination in water
    • G01N33/1833Oil in water

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Investigating Or Analysing Materials By Optical Means (AREA)

Description

502 15 I 20 25 30 35 176 2 relativt lång tid, tvättgods och föroreningsgraden. Rengöringsprocessen köres, som varierar beroende på belastning av tills man bedömer att rengöringseffekten har sjunkit till en nivå där man ej längre kan garantera en god rengöring.
Användningstiden kan förlängas genom att tvättkemikalier till dess att tvättvätskan anses helt förbrukad och dumpas till reningsverk. tillföres under processens gång, Ren- göringsegenskaperna hos tvättvätskan försämras gradvis, dels genom att tillförd olja och smuts kommer att binda upp de tvättaktiva ämnena och dels genom att annan badvätska från föregående steg föres över tillsammans med tvätt- godset, samt att tvättvätska förs bort med godset efter behandlingen.
Eftersom man saknar enkla och tillförlitliga metoder att kontrollera tvättbadets kvalitet, dumpas badet vanligtvis För att följa tvättmedelskoncentrationen i badet har man föreslagit att enligt ett på förhand uppgjort schema. pH-värdet uppmätes och en titrering med syra utföres för att se vilken buffertförmåga badet uppvisar. Rengöringsbad innehåller vanligen tensider som tvättaktiva ämnen, vilkas koncentration man dock ej med någon noggrannhet kan uppmäta ingående alkali i tvättbadet i allt för hög grad påverkar vätskans totala pH- genom angivna mätning, eftersom värde.
För att minska mängden dumpad tvättvätska kan, förutom kemisk behandling av baden, även förekomma någon form av fysikalisk behandling, såsom t ex filtrering eller centri- fugering, som kan medföra att balansen mellan de olika komponenterna i tvättmedlet förändras, varvid föreligger ett behov av att mäta badets egenskaper för att kunna styra dess kvalitet. 10 15 20 25 30 35 3 REDoGöRELsE FÖR UPPFINNINGEN: Ändamålet med föreliggande uppfinning är att framtaga en metod och en anordning för mätning av rengöringskapaciteten hos ett rengöringsbad på ett sådant sätt, att tillförlitlig information erhålles om egenskapsförändringar i badet.
Nämnda ändamål uppnås medelst en metod och en anordning enligt föreliggande uppfinning, vilkas kännetecken framgår av efterföljande patentkrav 1 respektive 5.
FIGURBESKRIVNING2 Uppfinningen skall i det följande närmare förklaras med ett utföringsexempel under hänvisning till bifogade ritningar, på vilka Fig. 1 visar schematiskt en detekteringsanordning enligt uppfinningen och Fig. 2 visar diagrannöver sambandet mellan ljusabsorp- tion och föroreningsgrad i ett rengöringsbad vid olika temperaturer.
FÖREDRAGEN UTFÖRINGSFORM2 Föreliggande uppfinning utnyttjar en speciell egenskap hos vissa rengöringsbad, nämligen att deras förmåga att absorbera ljus är i hög grad temperaturberoende. Ett exempel på ett sådant vätskebad är ett rengöringsbad, som vanligen består av huvudsakligen tre delar, nämligen en tensid-del, vilken är den aktiva substansen för rengörings- processen, en komplexbildare, vars uppgift är att binda joner (främst vattnets hårdhetsbildare) och som kan stötta tensidens funktion, och slutligen alkali, som har till uppgift att skapa ett gynnsamt pH-värde för processen. I tensid-delen kan exempelvis ingå en non-jon-tensid, som vid 10 15 20 25 30 35 4 blandning i vatten ger en klar lösning i rumstemperatur, men vid en viss temperaturändring uppstår en grumling av lösningen. Kring denna temperatur, som kallas tensidens grumlingspunkt, har tensiden sin bästa rengöringseffekt.
Graden av grumlighet beror också av mängden tensid i badet och förhållandet är i princip linjärt över en viss kon- centration, den s k kritiska micellbildningskoncentrationen CMC.
Grumligheten i ett processbmd ökar emellertid även med tiden genom inblandning av främmande ämnen, såsom olja och smuts från doppat tvättgods, varför en enkel, direkt grumlighetsmätning ger otillräcklig information. Enligt uppfinningen har konstaterats att skillnaden i grumlighet vid mätning vid två temperaturnivåer är vid utnyttjande av vissa ytaktiva substanser beroende av koncentrationen av dessa substanser. Vid användning av tensider är således skillnaden i grumlighet över och under tensidens grumlings- punkt huvudsakligen beroende av tensidkoncentrationen och därmed:rengöringsvätskans:rengöringsegenskaper. Vid en viss föroreningsgrad minskar denna skillnad i grumlighet till noll, vilket visar sig överensstämma med det tillstånd, där man anser att tvättvätskan är förbrukad, d v s att all aktiv substans är uppbunden av föroreningar och därmed inaktiv.
Uppfinningen baserar sig på en detekteringsanordning som mäter grumligheten på optisk väg genom mätning av tvätt- vätskans ljusabsorption eller transmission. I Fig. 1 visas schematiskt ett exempel på en sådan detekteringsanordning.
Anordningen består i huvudsak av en ljuskälla 1, som i det visade exemplet är en laser, som avger ett mycket samlat strålknippe 2. I anordningen ingår vidare en mätcell 3 i form av exempelvis en kyvett, d v s en transparent be- hållare med exempelvis plana glas- eller plastväggar, inrättad att innehålla en viss volym av ett prov av tvät- 10 15 20 25 30 35 502 176 5 tvätskan. Mätcellen 3 ger en fastlagd transmissionsväg för strålknippet.
I anordningen ingår vidare en värmekälla 4 för uppvärmning av vätskan i mätcellen till en vald temperatur. Värmekällan är omställbar mellan avstängt läge och en vald effektnivå och är därvid lämpligen försedd med en termostat, som eventuellt kan vara kopplad till en temperaturgivare i mätcellen. I ett enklare fall kan en termometer användas för indikering av temperaturen i mätcellen.
I detekteringsanordningen ingår även en ljusdetektor 5 som eventuellt kan ställas i olika vinklar och är inrättad att avge en detekteringssignal, lämpligen en elektrisk signal, till en beräknings- och presentationsenhet 6 för optisk eller grafisk presentation av mottaget ljus och därmed tvättvätskans transmissions-/absorptionsförmåga. Denna kan då anges som en funktion av mängden tillsatt förorening, i detta fall koncentrationen av olja, vid två temperaturni- våer. Rengöringsvätskan innehåller i det aktuella exemplet en tensid som aktiv tvättsubstans, varvid valts en första temperatur, under tensidens grumlingspunkt, exempelvis 30°C, och en andra temperaturnivå ovanför dess grumlings- punkt, varvid t ex valts temperaturen 50°C.
Ett praktiskt genomförande av detekteringen kan exempelvis tillgå så, att en första mätning utförs av ett prov av tvättvätskan i mätcellen vid den första temperaturen 30°C med början vid en föroreningsgrad, d v s i det *visade exemplet oljehalt, som råder i tvättvätskan, när provet tages. Därefter tillsättes successivt olja, genom exem- pelvis titrering, under fortsatt mätning, exempelvis kontinuerlig mätning eller med bestämda intervaller fram till en uppskattad koncentration av olja. Därefter tages ett andra prov, som uppvärms till den högre temperaturen 50°C, varvid mätserien upprepas under successiv tillförsel 10 15 20 25 30 35 502 176 6 av olja i en förutbestämd mängd, till dess att samma värde på ljusabsorptionen/transmissionen detekteras i presenta- tionsenheten 6. Med en mer sofistikerad utrustning kan två mätceller parallellt detekteras med var sitt ljusknippe av samma ljusstyrka. Den ena mätcellens prov uppvärmes till den lägre temperaturen och den andra mätcellen uppvärmes till den högre temperaturen och två detektorer detekterar var sin av det transmitterade ljusknippet, som uppfångas i antingen var sin presentationsenhet eller en gemensam presentationsenhet som presenterar skillnaden i ljusabsorp- tion/transmission. Mängden tillförd olja för att de båda kurvorna enligt Fig. 2 möts, d v s att skillnaden i ljusabsorption är lika med noll, är ett mått på ren- göringsvätskans återstående rengöringskapacitet, eller omvänt del av maximal rengöringskapacitet.
Exempel 1 I ett bad i en doppavfettningsprocess förbrukas tensid huvudsakligen genom att denna bildar molekylaggregat i vattenlösningen, s k miceller. Ett sådant bad kan kontrol- leras på följande sätt i syfte att avgöra hur länge det går att använda och dess kondition: Ett prov uttages och ljusabsorptionen mäts över, respektive under grumlingspunkt. Därefter tillsätts en mängd olja, motsvarande en viss tids drift, varefter försöket upprepas.
Om skillnad i ljusabsorption vid de båda temperaturerna överstiger 10% godkännes badet för fortsatt drift. Testet kan sedan upprepas efter ny oljetillsats. Om skillnaden ej föreligger kan badet stöddoseras, eller ersättas. För att bestämma lämplig stöddosering tillsättes stöddoseringskemi- kalie, t ex en tensidblandning, till det varma provet tills grumlingen vid den högre temperaturen uppträder. 10 15 20 25 30 35 502 176 ' Exempel 2 I en sprutavfettningsprocess används en tvättkemikalie som bildar en instabil emulsion, vilken ska separera då vätskan ej är under omrörning. Detta utnyttjas sedan för att avlägsna den borttvättade oljan i en gravimetrisk olje- avskiljningsutrustning. Emellertid avskiljs då också en viss mängd tensid, som löst in sig i oljefasen.
Ett.prov uttages och ljusabsorptionen mäts över, respektive under grumlingspunkt. Därefter tillsätts en mängd olja, motsvarande en viss tids drift, under omrörning. Vätskan får separera och vattenfasen analyseras som ovan.
Om skillnaden i ljusabsorption vid de båda temperaturerna överstiger 10% godkännes badet för fortsatt drift. Testet kan sedan upprepas efter ny oljetillsats. Om skillnaden ej föreligger kan badet stöddoseras, eller ersättas. För att bestämma lämplig stöddosering tillsättes stöddoseringskemi- kalie, t ex en tensidblandning, till det varma provet tills grumlingen vid den hgöre temperaturen uppträder. Denna information kan också användas för att justera den stöddo- seringsutrustning som ofta finns på dessa tvättprocesser.
Exempel 3 I syfte att förlänga livslängden på avfettningsbad och för att återanvända kemikalier i förbrukade bad används olika separationstekniker, där ett bad renas från föroreningar, såsom olja och partiklar, medan vattnet, som fortfarande innehåller många av tvättmedelskemikalierna, kan användas för vidare drift. Emellertid avskiljs ofta en stor del av tensiderna. I en sådan process blir stöddoseringsför- farandet kritiskt och stöddosering bör ske med separata tensidblandningar. 10 15 20 25 502 176 8 För att bestämma lämplig stöddosering uttages ett badprov på den återvunna vätskan, het över och under grumlingspunkten, därefter tillsättes en mängd olja motsvarande en viss tids drift. Provet tillförs tensidblandning tills skillnaden i som kan analyseras m a p grumlig- sedan grumlighet överstiger 10%. Badet kan sedan stöddoseras med motsvarande mängd tensidblandning.
Uppfinningen är ej begränsad till ovan beskrivna och på ritningarna visade utföringsexempel, utan kan varieras inom Exempelvis kan andra rengöringsbad än bad för rengöring komma ifråga. Vidare kan ramen för efterföljande patentkrav. annan aktiv substans än tensider d v s med samma egenskaper, en temperaturberoende ljusabsorptionsförmåga, Detekteringsutrustningen kan utnyttja annat ljus än laserljus. Det är uppenbart att absorptionsförmågan ej kan utläsas direkt av den till detektorn infallande den, utan information om den till mätcellen från ljuskällan infallande ljusmängden måste inhämtas för att ge ett absolut värde. För att enligt uppfinningen detektera skillnaden är det dock tillräckligt att vid övrigt lik- artade förhâllanden mäta den mot detektorn infallande ljusmäng- ljusmängden. Med begreppet föroreningar och föroreningsgrad menas alla slags ämnen som ej ingår i den ursprungliga vätskan.

Claims (6)

10 15 20 25 30 35 SÜZ 176 9 Eategtkravz
1. Metod för mätning av rengöringskapaciteten hos ett rengöringsbad vars ljusabsorberande förmåga är beroende av dels halten av rengöringsaktiva ämnen, dels förorenings- graden och dels temperaturen, k ä n n e t e c k n a d - d ä r a v, att vätskans ljusabsorberande förmåga uppmätes vid åtminstone två olika valda temperaturer och att skillnaden i ljusabsorptionsförmåga vid nämnda temperaturer detekteras såsom ett mått på återstående rengöringskapaci- tet eller alternativt del av maximal rengöringskapacitet.
2. Metod enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k - n a d d ä r a v, att i ett prov för varje vald temperatur tillföres successivt föroreningsämnen under kontinuerlig uppmätning av den ljusabsorberande förmågan hos respektive prov till dess att skillnaden i ljusabsorberande förmåga reduceras till ett 'valt 'värde, exempelvis noll, under uppmätning av tillsatt.mängd föroreningsämnen som.därmed är direkt relaterad till badets rengöringskapacitet.
3. Metod enligt patentkravet l och 2 för mätning av rengöringskapaciteten hos ett för rengöring av material avsett rengöringsbad, vars rengöringsaktiva ämnen in- nehåller åtminstone en tensid med känd grumlingspunkt, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att nämnda uppmätning sker vid dels en första temperatur, som befinner sig under tensidens grumlingspunkt och dels en andra temperatur, som befinner sig över tensidens grumlingspunkt.
4. Metod enligt patentkravet 3, k.ä n n e t e c k - n a d d ä r a v, att ett första prov av nämnda rengörings- 10 15 20 25 exempelvis olja, till dess att skillnaden minskat till ett bestämt värde, exempelvis noll, varvid mängden tillsatta föroreningsämnen uppmätes såsom ett mått på rengöringsvät- skans återstående rengöringskapacitet.
5. Anordning för mätning av rengöringskapaciteten hos ett rengöringsbad, vars ljusabsorberande förmåga är beroende av dels halten av rengöringsaktiva ämnen, dels föroreningsgraden och dels temperaturen, k ä n n e - t e c k n a d a v åtminstone en ljuskälla (1) för be- lysning av rengöringsbadet eller ett prov av detta, en
6. Anordning enligt patentkrav 5, k ä n n e t e c k - n a d a v att i anordningen ingår en beräknings- och presentationsenhet (6) inrättad att mottaga en signal, indikerande uppmätt ljusabsorption och att beräkna samt presentera skillnaden i ljusabsorption såsom ett mått på återstående rengöringskapacitet.
SE9304370A 1993-12-30 1993-12-30 Metod och anordning för mätning av rengöringskapaciteten hos ett rengöringsbad SE502176C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9304370A SE502176C2 (sv) 1993-12-30 1993-12-30 Metod och anordning för mätning av rengöringskapaciteten hos ett rengöringsbad
PCT/SE1994/001248 WO1995018368A1 (en) 1993-12-30 1994-12-23 Method and device for measuring the cleaning capacity of a cleaning bath
EP95905827A EP0738384A1 (en) 1993-12-30 1994-12-23 Method and device for measuring the cleaning capacity of a cleaning bath

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9304370A SE502176C2 (sv) 1993-12-30 1993-12-30 Metod och anordning för mätning av rengöringskapaciteten hos ett rengöringsbad

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9304370D0 SE9304370D0 (sv) 1993-12-30
SE9304370L SE9304370L (sv) 1995-07-01
SE502176C2 true SE502176C2 (sv) 1995-09-04

Family

ID=20392293

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9304370A SE502176C2 (sv) 1993-12-30 1993-12-30 Metod och anordning för mätning av rengöringskapaciteten hos ett rengöringsbad

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP0738384A1 (sv)
SE (1) SE502176C2 (sv)
WO (1) WO1995018368A1 (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19814500A1 (de) * 1998-04-01 1999-10-14 Henkel Kgaa Automatische Kontrolle und Steuerung des Tensidgehalts in wäßrigen Prozeßlösungen

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3345580C1 (de) * 1983-12-16 1985-07-18 Gestra Ag, 2800 Bremen Verfahren zur chemischen Reinigung und Vorrichtung zur Durchführung des Verfahrens
FR2619631B1 (fr) * 1987-08-18 1993-12-03 Bp France Procede et dispositif de mesure du seuil de floculation d'un produit petrolier
US5191215A (en) * 1989-01-13 1993-03-02 Iowa State University Research Foundation, Inc. Apparatus and method for transient thermal infrared spectrometry of flowable enclosed materials

Also Published As

Publication number Publication date
SE9304370D0 (sv) 1993-12-30
WO1995018368A1 (en) 1995-07-06
EP0738384A1 (en) 1996-10-23
SE9304370L (sv) 1995-07-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN103765211B (zh) 用于监测并控制废水处理的方法
CN105764856B (zh) 水处理设备的控制方法、控制程序以及水处理系统
CN1295666A (zh) 含水处理溶液中表面活性剂含量的自动检测和调节的方法
JP3620013B2 (ja) 血液塗抹標本の染色方法および染色装置
CA2926202A1 (en) Multiple wavelength light source for colorimetric measurement
SE502176C2 (sv) Metod och anordning för mätning av rengöringskapaciteten hos ett rengöringsbad
CN203519460U (zh) 一种涂料粘度测定仪的智能清洗检控系统
JPS60162940A (ja) 液更新プロセスの終了時決定方法及び装置
BG105244A (bg) Метод за автоматичен контрол и регулиране на очистващи вани
JP4676402B2 (ja) 分子検出装置及び分子検出装置を用いた洗浄装置
Jop et al. Experimental study of out-of-equilibrium fluctuations in a colloidal suspension of laponite using optical traps
CN104511451B (zh) 一种核主泵制造过程中所用耗材的清洁度的控制方法及其检测方法
CN103487352A (zh) 一种涂料粘度测定仪的智能清洗检控系统及其检控方法
CA2364073C (en) System and method for reversing electrolyte flow during an electropolishing operation
JPH049750A (ja) 恒温槽浸漬型分析装置
JP2009047545A (ja) 分析装置および光源劣化検出方法
JPS59163541A (ja) フラツクス濃度測定方法
CN114235702A (zh) 一种分离膜表面电位的检测方法和自动检测装置
CN206095917U (zh) 一种油份浓度计检测回路自动清洗装置
Gill III et al. Intramolecular transitions and intermolecular interactions of polypeptides by fluorescence techniques
JP2003320333A (ja) 石油精製設備の洗浄方法
BR102016012703A2 (pt) Analysis device for edible vegetable oils for determination of quality and destination
Rosenthal et al. Surface tension as a controlled variable in mechanical dishwashing
SU1132223A1 (ru) Способ оценки моющих свойств синтетического моющего средства
JPH09281098A (ja) 洗浄液の洗浄力評価方法

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed