SE469885B - Förfarande för studsdämpning vid tryckhammarmagneter i skrivmaskiner eller liknande kontorsmaskiner - Google Patents

Förfarande för studsdämpning vid tryckhammarmagneter i skrivmaskiner eller liknande kontorsmaskiner

Info

Publication number
SE469885B
SE469885B SE8800843A SE8800843A SE469885B SE 469885 B SE469885 B SE 469885B SE 8800843 A SE8800843 A SE 8800843A SE 8800843 A SE8800843 A SE 8800843A SE 469885 B SE469885 B SE 469885B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
time
given
pressure hammer
winding
reference value
Prior art date
Application number
SE8800843A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8800843D0 (sv
SE8800843L (sv
Inventor
C Jensen
G Schmidt
Original Assignee
Triumph Adler Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Triumph Adler Ag filed Critical Triumph Adler Ag
Publication of SE8800843D0 publication Critical patent/SE8800843D0/sv
Publication of SE8800843L publication Critical patent/SE8800843L/sv
Publication of SE469885B publication Critical patent/SE469885B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41JTYPEWRITERS; SELECTIVE PRINTING MECHANISMS, i.e. MECHANISMS PRINTING OTHERWISE THAN FROM A FORME; CORRECTION OF TYPOGRAPHICAL ERRORS
    • B41J9/00Hammer-impression mechanisms
    • B41J9/42Hammer-impression mechanisms with anti-rebound arrangements

Landscapes

  • Impact Printers (AREA)

Description

15 20 25 30 OO GC' (TI ning av tryckhammarmagnetens lindning med en bråkdel av accelerationsspänningen. Detta tillvägagångssätt garan- terar visserligen, att vid tidsriktig matning av tryck- hammarmagneten med bromspulsen en tillfredsställande studsdämpning ernås. Denna tidsriktiga matning är emel- lertid ytterst problematisk, enär i beroende av de me- kaniska realiteterna hela slagförloppet kan kräva olika lång tid.
För tidsriktig inkopplig av bromspulsen up- penbarar DE-PS 31 16 402 en anordning, som medelst en sensor, t.ex. i form av en ljusspärr, bestämmer den tid- punkt, vid vilken tryckhammarmagnetens återvändande an- kare passerar en helt bestämd punkt på sin banan. Efter en given fördröjningstid matas tryckhammarmagnetens lindning med bromspulsen. Med hjälp av denna anordning är det visserligen möjligt att tidsriktigt tillföra tryckhammarmagneten bromspulsen, men detta kan ernås endast genom insats av en relativt dyr sensor.
Med undvikande av de nackdelar som vidlåder de ovan angivna anordningarna och förfarandena är det uppfinningens syfte att ange ett förfarande, som gör det möjligt att vid riktig tidpunkt mata tryckhammar- magnetens lindning med bromspulsen, så att tryckhammar- magnetens återvändande ankare når sitt viloläge med minimal kinetisk energi.
Problemet löses genom de ikravets1 känne- tecknande del angivna åtgärderna. En fördelaktig ut- formning av förfarandet är angiven i kravet 2.
Vid lösningen av problemet utgick man från att tryckhammarmagneter, oberoende av om det rör sig ' om dykankar- eller klaffankarmagneter, allt efter luft- 'I spaltens storlek visar olika induktivitet. Magnetsyste- ' ' mets induktivitet bestämmer i sin tur strömstegringen.
Det finns sålunda möjlighet att medan ankaret efter av- trycket återvänder till sitt viloläge mata tryckham- marmagnetens lindningar med mätpulser, varvid mätpul- 10 15 20 25 30 35 469 885 serna vid en given spänning uppvisar en given pulsbredd och ett givet pulsavstånd. Om under uppkopplingen av mätpulserna den ström som flyter genom tryckhammarmag- netens lindning mäts, erhålls ett entydigt samband mel- lan strömhöjden och luftspaltsbredden och därmed ett entydigt samband mellan strömhöjden och ankarets ställ- ning på dess väg mellan avtrycksställningen och dess viloställning. Den tidsriktiga matningen av tryckham- marmagnetens lindningar med bromspulsen kan sålunda ske genom att den uppmätta strömmen jämförs med en referens- ström, som motsvarar ett helt bestämt läge av ankaret på dess väg åter mot viloställningen. överensstämmelsen mellan mätströmmen och referensströmmen signalerar då uppnåendet av det nämnda läget och möjliggör, eventuellt efter en fördröjningstid, utlösning av bromspulsen vid rätt tid eller i rätt läge.
Fördelen med förfarandet enligt den känne- tecknande delen av patentkravet 1 består således i att genom insats av ett enkelt strömmätnings- och jämförel- seförfarande en vägbestämning av tryckhammarmagnetens till sitt viloläge återvändande ankare möjliggörs, så att förutsättningar för matning av tryckhammarmagnetens lindning med bromspulsen vid rätt och i rätt läge ska- pas. Därvid kan man avstå från en vägsensor, t.ex. i form av en ljusspärr, vilket är förbundet med en bety- dande kostnads- och platsbesparing.
Utvecklingen av förfarandet enligt den känne- tecknande delen av patentkravet 2 möjliggör dessutom att bestämma den tid, som det till sitt utgångsläge återvändande ankaret behöver för en bestämd vägsträcka, varvid denna tid tillåter slutsatser om den momentana hastigheten och därmed om ankarets kinetiska energi.
Härigenom skapas förutsättning för att variera den tid- punkt vid vilken bromspulsen tillförs tryckhammarmagne- tens lindning och eventuellt varaktigheten av bromspul- sen respektive spänningsförloppet av bromspulsen i be- 10 15 20 25 30 35 CX) CO LH roende av den kinetiska energi som det till sitt ut- gångsläge återvändande ankaret besitter, så att det återvändande ankarets hastighet vid ernåendet av dess viloläge är nästan noll. Även vid detta förfaringssätt för exakt dosering av bromspulsen kan man avstå från sensorer, t.ex. ljusspärrar, så att även här de redan nämnda fördelarna kommer att göra sig gällande.
Ett utföringsexempel på förfarandet enligt uppfinningen förklaras i det följande närmare i an- slutning till figurerna. Där visar Fig. 1 en tryckhammarmagnet i snitt; Fig. 2 ett blockschema för en koppling för genom- förande av förfarandet; Fig. 3 ett diagram vari spänningsförloppet och ett diagram vari strömförloppet under genomfö- randet av en slagcykel är återgivna.
I Fig. snitt. Tryckhammarmagnetens ok 1 uppvisar i ett urtag 1 är en tryckhammarmagnet visad i en spole 2 och är försett med ännu ett urtag, vari ankaret 3 är rörligt anordnat. Ankaret 3 bildar till- sammans med oket 1 en arbetsluftspalt 13 och är i sitt främre omrâde utformat som en kolv 4, som skjuter ut genom ett motsvarande urtag 4a i oket 1. Av en fjäder 5, som är anordnad på kolven 4 och i urtagets 4a om- råde stöder mot oket 1, hålls ankaret 3 i sitt vilo- läge och ligger därvid över ett elastiskt mellanlägg 6 an mot en studsdosa 7 som är fäst vid oket 1 på den från urtaget 4a vända sidan.
Genom strömmatning av lindningen 2 uppbyggs i oket 1 respektive ankaret 3 ett magnetfält, som mot fjäderns 5 verkan accelererar ankaret 3 i riktning mot urtaget 4a. Om luftspalten 13 är sluten av ankaret 3, 10 15 20 25 30 35 469 885 rör sig ankaret 3 i fri flykt. Vid denna tidpunkt är strömmatningen av lindningen 2 redan upphävd. Sedan kolven 4 har slagit en typ (icke visad) mot papperet respektive tryckunderlaget (ej heller visat), åter- förs ankaret till sitt utgångsläge av fjäderns 5 kraft. Såsom redan nämnt ovan, sker under ankarets 3 återgång till dess viloläge en förnyad matning av tryckhammarmagnetens lindning 2 med en bromspuls, så att ankaret 3 vid uppnående av sitt viloläge praktiskt taget icke längre besitter någon kinetisk energi. För genomförande av förfarandet för studsdämpning styrs den i Fig. 1 återgivna och ovan beskrivna tryckham- marmagneten respektive dess lindning 2 av en kopp- lingsanordning, som är återgiven i Fig. 2 i form av ett blockschema. En programmerbar styrenhet, beståen- de av en mikroprocessor 8, ett med denna förbundet ROM-minne 9 och ett likaledes med mikroprocessorn för- bundet RAM-minne 10 styr enligt ett i ROM-minnet 9 upptaget program över en drivkoppling 11 tryckhammar- magnetens lindningar 2. I tryckhammarmagnetens ström- krets är en strömmätkoppling 12 anordnad, vars utgång är förbunden med mikroprocessorn 8.
Strömmatningen av tryckhammarmagneten för avtryckning av en typ samt förfarandet för studsdämp- ning beskrivs i det följande under anlitande av Fig. 1 och 2 samt de i Fig. 3 återgivna diagrammen, som visar spänningsförloppet i tryckhammarmagnetens lind- ning 2 samt strömförloppet genom tryckhammarmagnetens lindning 2. Därvid förutsätts, att den typ som skall tryckas redan befinner sig tryckläget.
Först uttar mikroprocessorn 8 från ROM-min- net 9 information om hur länge tryckhammarmagnetens lindning 2 skall strömmatas för att ett snyggt av- tryck skall erhållas och styr i motsvarighet till den- na information över drivaren 11 tryckhammarmagnetens lindning 2 under en tid t1 med en spänning U1. Spän- 10 15 20 25 30 35 ningen U1 motsvarar ett fastlagt värde, tiden t1 beror av bokstavsstorleken och erhålls genom omräkning över en i ROM-minnet ingående tabell ur den kod, som mot- svarar det i tryckställningen stående tecknet. Samti- digt med utstyrningen av drivaren 11 startar mikropro- cessorn 8 en tidgivare, som efter en tid t4, vilken är längre än alla förekommande tider t1, utlöser avgiv- ' ning av mätpulser, varmed mikroprocessorn 8 ånyo matar drivaren 11. De av drivaren 11 på tryckhammarmagnetens lindning 2 lagda mätpulserna uppvisar i det valda exemplet spänningen U1, pulsbredden t7 och pulsavstån- det t8 är fastlagda i styrprogrammet. Vid slutet av varje mätpuls frågar mikroprocessorn 8 strömmätkopp- lingen 12 och jämför mätvärdet med ett i styrprogram- met ingående referensvärde Iref 2. Vid överensstämmel- se startar mikroprocessorn en räknare, som räknar de avgivna mätpulserna och därpå jämför det vid slutet av varje mätpuls av strömmätkopplingen 12 avgivna mät- värdet med ett referensvärde Iref 1. Vid överensstäm- melse startar mikroprocessorn 8 ånyo en tidgivare, som efter en i styrprogrammet given tid t3 friger matning- en av tryckhammarmagnetens lindningar med bromspulsen genom mikroprocessorn 8 över drivaren 11. Bromspulsens spänning är enligt återgivningen i Fig. 3 likaledes lika med spänningen U1. Tiden tz varunder bromspulsen ligger på tryckhammarmagnetens lindning 2, beror av antalet mätpulser, som från tidpunkten för ernående av referensvärdet Iref 2 till ernåendet av referensvärdet Iref 1 bestäms medelst räknaren. Omsättningen av räkna- rens värde vid tiden t2 sker likaledes genom mikropro- cessorn 8 under anlitande av en i ROM-minnet 9 anord- nad tabell under förloppet av tiden t3.
I det visade exemplet sker den noggranna do- seringen av bromspulsen genom att räknarens räknevärde, som är proportionellt mot den återvändande tryckhamma- rens hastighet och därmed mot dess kinetiska energi, u.) ”x 10 15 20 25 469 885 överförs inom en tid t2. Självklart finns alternativt därtill möjligheten att variera tiden t3, alltså tid- punkten för uppkoppling av bromspulsen, eller den spänning, som under matningen av tryckhammarmagnetens lindning 2 med bromspulsen ligger på denna. Därutöver är kombinationer av de ovan nämnda möjligheterna tänkbara.
De i samband med Fig. 3 nämnda tiderna t1 till t4 samt tiderna t7 och t8 och spänningen U1 är värden som bestäms empiriskt i beroende av de mekanis- ka realiteterna vid ett bestämt tryckhammarsystem, så att härtill inga närmare uppgifter kan ges. Det mot- svarande gäller självklart för fastläggandet av refe- rensvärdena Iref 1 och Iref 2, vilka ju såsom anförts ovan motsvarar bestämda luftspaltsbredder och därmed ett bestämt läge av tryckhammarmagnetens till sitt ut- gångsläge återvändande ankare.
Den i samband med beskrivningen av förfaran- det nämnda tidgivaren respektive den nämnda räknaren är, såsom är vanligt vid dylika styranordningar, ut- förd som s.k. mjukvarutidgivare eller som s.k. mjuk- varuräknare. Sådana tidgivares och räknares arbets- sätt är bekant sedan lång tid tillbaka, så att inga ytterligare uppgifter i detta sammanhang är behövliga.
Slutligen må även nämnas, att i synnerhet den i Fig. 1 återgivna tryckhammarmagneten och den i Fig. 2 nämnda kopplingen endast är att betrakta som exempel. Här är även andra utföringsmöjligheter tänk- bara, vilka är självklara för fackmannen och därför icke kräver någon ytterligare förklaring.

Claims (2)

469 ses 3 10 15 20 25 30 35 PATENTKRAV
1. Förfarande för studsdämpning vid tryckhammarmagneter i skrivmaskiner eller liknande kontorsmaskiner, varvid skriv- maskinerna eller de liknande kontorsmaskinerna uppvisar vardera en programmerbar styrenhet, bestående av åtminstone en mikro- processor och ett företrädesvis i ROM-minne och RAM-minne delat minne, och varvid avtrycket av en typ sker genom matning av tryckhammarmagneten med ett givet första spänningsförlopp Ul under en given första tid tl och studsdämpningen sker genom en bromspuls med ett givet andra spänningsförlopp U2 under en given andra tid tz medelst styrenheten, k ä n n e t e c k n a t av att styrenheten (8, 9, 10) - vid avtryck av ett tecken efter förloppet av den första tiden (tl) matar tryckhammarmagnetens (1 till 7) lindning (2) med mätpulser av en given spänning (U3), varvid pulsbredd (t7) och pulsavstånd (ta) likaledes är givna; - över en strömmätkoppling (12) mäter den under en puls genom tryckhammarmagnetens (1 till 7) lindning (2) flytande strömmen och jämför den med ett första referensvärde (Irefl); - vid uppnående av det första referensvärdet anger en tredje tid (t3); - efter förloppet av den tredje tiden (t3) matar tryckhammar- magnetens (1 till 7) lindning (2) under den givna andra tiden (tz) med det givna andra spänningsförloppet (U2).
2. Förfarande enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a t av att ytterligare ett referensvärde (I ref är mindre än det första referensvärdet (Iref före detta, och att styrenheten (8, 9, 10) - bestämmer tidsdifferensen mellan uppnåendet av det ytter- 2) är givet, vilket 1); och uppnås ligare referensvärdet (Iref 2) och det första referensvärdet (Iref 1); - anger den tredje tiden (t3) i beroende av den bestämda tiden och/eller varierar den andra tiden (tg) och/eller det under bromspulsen på tryckhammarmagnetens (1 till 7) lindning 2 liggande andra spänningsförloppet (U2) i beroende av den bestämda tiden.
SE8800843A 1987-11-20 1988-03-09 Förfarande för studsdämpning vid tryckhammarmagneter i skrivmaskiner eller liknande kontorsmaskiner SE469885B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3739295A DE3739295C1 (de) 1987-11-20 1987-11-20 Verfahren zur Rueckpralldaempfung bei Druckhammermagneten in Schreib- oder aehnlichen Bueromaschinen

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8800843D0 SE8800843D0 (sv) 1988-03-09
SE8800843L SE8800843L (sv) 1989-05-21
SE469885B true SE469885B (sv) 1993-10-04

Family

ID=6340850

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8800843A SE469885B (sv) 1987-11-20 1988-03-09 Förfarande för studsdämpning vid tryckhammarmagneter i skrivmaskiner eller liknande kontorsmaskiner

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4880322A (sv)
JP (1) JPH01150561A (sv)
DE (1) DE3739295C1 (sv)
GB (1) GB2212640B (sv)
IT (1) IT1216171B (sv)
SE (1) SE469885B (sv)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
KR930011184B1 (ko) * 1990-08-03 1993-11-25 삼성전자 주식회사 해머 솔레노이드의 바이-레벨(Bi-Level) 구동회로
DE4025359A1 (de) * 1990-08-10 1992-02-13 Triumph Adler Ag Verfahren zur einstellung der abdruckenergie einer type und schreibmaschine, drucker o. dgl. zur durchfuehrung des verfahrens
JPH0538847A (ja) * 1991-08-07 1993-02-19 Tokyo Electric Co Ltd ドツトプリンタヘツドの出力制御装置
DE69316860T2 (de) * 1992-12-18 1998-08-06 Ibm Stanzen durch magnetische Abstossung mit dynamischer Dämpfung
US6484613B1 (en) * 1993-07-27 2002-11-26 International Business Machines Corporation Electromagnetic bounce back braking for punch press and punch press process
US5726568A (en) * 1995-06-07 1998-03-10 International Business Machines Corporation Magneto-repulsion punching with dynamic damping

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1001997B (it) * 1973-11-28 1976-04-30 Circuito di pilotaggio per elet tromagnete di stampa
DE2645498A1 (de) * 1975-10-15 1977-04-21 Xerox Corp Elektronischer druckhammerbetrieb
US4291992A (en) * 1979-05-22 1981-09-29 R. C. Sanders Technology Systems, Inc. Printer pin control circuitry
DE3116402C2 (de) * 1981-04-24 1983-07-21 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Rückprallarmes Tauchankermagnetsystem
US4659969A (en) * 1984-08-09 1987-04-21 Synektron Corporation Variable reluctance actuator having position sensing and control
US4538930A (en) * 1984-09-24 1985-09-03 Xerox Corporation Adaptive print hammer damper
JPH0746651B2 (ja) * 1984-12-18 1995-05-17 株式会社ゼクセル ソレノイド駆動装置
DE3730937A1 (de) * 1986-09-16 1988-03-24 Canon Kk Anschlag-schreibvorrichtung

Also Published As

Publication number Publication date
GB8812711D0 (en) 1988-06-29
SE8800843D0 (sv) 1988-03-09
GB2212640B (en) 1991-11-27
IT1216171B (it) 1990-02-22
GB2212640A (en) 1989-07-26
US4880322A (en) 1989-11-14
DE3739295C1 (de) 1989-04-20
SE8800843L (sv) 1989-05-21
IT8819874A0 (it) 1988-03-21
JPH01150561A (ja) 1989-06-13
JPH0532228B2 (sv) 1993-05-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4259653A (en) Electromagnetic reciprocating linear actuator with permanent magnet armature
JPS6398461A (ja) 電磁アクチユエ−タ制御装置
FI66791B (fi) Skrivare foersedd med en stoetanordning omfattande en omvandlare
JPS6159648B2 (sv)
SE469885B (sv) Förfarande för studsdämpning vid tryckhammarmagneter i skrivmaskiner eller liknande kontorsmaskiner
US4386563A (en) Printing system having staggered hammer release
US3770092A (en) Wire print head
US4308794A (en) Hammer assembly for a serial typing device
GB1025379A (en) Improvements in or relating to an arrangement for feeding ink into the output nozzle of a writing instrument
US4429342A (en) Impact printing device with an improved print hammer
US4396304A (en) Print head and drive circuit
US5312193A (en) Control device for a matrix printer
EP0288864B1 (en) Control circuit for dot matrix printer head
US4230411A (en) Matrix printer
EP0338257A1 (de) Schlagregelung für Nagel- oder Klammergerät
DE3116402C2 (de) Rückprallarmes Tauchankermagnetsystem
US3749008A (en) Print hammer assembly
DE3730937C2 (sv)
EP0382465B1 (en) Drive circuit for driving a wire dot print head
US4842429A (en) Type face striking system in an office writing machine
EP0539210A2 (en) Drive system for wire dot head
JPS6239112B2 (sv)
US3615000A (en) Type lever selection arrangement
JPH02196673A (ja) ワイヤドット印字ヘッドの駆動装置
Masterson et al. A Self-checking High-speed printer

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8800843-8

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8800843-8

Format of ref document f/p: F