SE467878B - Maessingslegering av betatyp med aluminium och foerfarande foer att bibringa denna en finkornig struktur - Google Patents

Maessingslegering av betatyp med aluminium och foerfarande foer att bibringa denna en finkornig struktur

Info

Publication number
SE467878B
SE467878B SE8804597A SE8804597A SE467878B SE 467878 B SE467878 B SE 467878B SE 8804597 A SE8804597 A SE 8804597A SE 8804597 A SE8804597 A SE 8804597A SE 467878 B SE467878 B SE 467878B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
weight
alloy
niobium
aluminum
titanium
Prior art date
Application number
SE8804597A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8804597D0 (sv
SE8804597L (sv
Inventor
A Giarda
Original Assignee
Europa Metalli Lmi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Europa Metalli Lmi filed Critical Europa Metalli Lmi
Publication of SE8804597D0 publication Critical patent/SE8804597D0/sv
Publication of SE8804597L publication Critical patent/SE8804597L/sv
Publication of SE467878B publication Critical patent/SE467878B/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22CALLOYS
    • C22C9/00Alloys based on copper
    • C22C9/04Alloys based on copper with zinc as the next major constituent

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Conductive Materials (AREA)
  • Extrusion Of Metal (AREA)
  • Adornments (AREA)
  • Powder Metallurgy (AREA)

Description

467 878 10 15 20 25 30 35 tion. Därvid avses att en SME-komponent uppvisar sådana funk- tioner som normalt nödvändiggör ett komplicerat arrangemang av olika anordningar (till exempel värmesensor, förstärkare, relä/proportionella manöverdon etc).
Vid sådana tillämpningar får de ifrågavarande materialen undergå termomekaniska påkänningar av fysikalisk typ samt kan till följd därav uppvisa utmattningsfenomen som är termomeka- niskt betingade i sådana fall då lämpliga åtgärder icke vid- tagits. Det är känt att en av huvudförutsättningarna för att gynnsamma förlopp skall uppnås hos metallmaterial som rent allmänt utsättes för utmattning och därvid speciellt termome- kanisk utmattning innefattar framställning av material med utpräglat finkorning och homogen struktur.
Mässingmaterial av betatyp och som icke innefattar till- satselement för reduktion av korndimensionen uppvisar däremot en betydligt grovkornigare struktur och ställer sig därigenom mindre tillförlitliga under långvariga termomekaniska utmatt- ningsbetingelser. Enligt föreliggande uppfinning söker man framställa en Cu-Zn-Al-legering med sådan sammansättning som möjliggör framställning av beta-mässingmaterial med SME-egen- skaper, och som speciellt uppvisar finkornigt kristallin struktur samt med beständighet mot termomekanisk utmattning samtidigt med god bearbetbarhet.
Med den utgångspunkten möjliggöres uppfinningsföremålet därigenom att en kopparbaserad metallegering framställes, spe- ciellt med avseende på erhållandet av aluminium-beta-mässing- material, och som speciellt uppvisar en halt av 5 viktprocent till 35 viktprocent zink, mellan 1 viktprocent och.10 viktpro- cent aluminium samt niob och titan i en sammanlagd mängd mellan 0,01 viktprocent och 0,2 viktprocent jämte resterande mängd koppar, varvid eventuellt innefattas föroreningar och andra legeringskomponenter samt viktförhållandet mellan ingå- ende niobmängd och titanmängd i legeringen är i det närmaste lika med 1. Tack vare ett omfattande utvecklingsarbete i an- slutning till noggranna fysikaliska och strukturbaserade undersökningar har det visat sig att om man i ett aluminium- mässingsmaterial samtidigt införlivar niob (Nb) och titan (Ti) inom fastställda låga halter samt lämpligen i inbördes jämvikt oväntat synergistiska effekter erhålles med avseende på de två l0 15 20 25 30 35 3 467 avs legeringskomponenterna, vilket inom legeringens metallmatris resulterar i bildning av tertiära föreningar mellan metallerna till följd av aluminiets inverkan av typen Nb-Ti-Al, vilka ger upphov till pàtalig reduktion av korndimensionen och därigenom förbättrad beständighet mot termomekanisk utmattning.
Materialet har även förbättrad kallbearbetbarhet. Som bekant inverkar föreningarna mellan metallerna av angiven typ och som i finfördelat dispergerad form ingar i metallmatrisen som en kristallisationskärna under materialets stelning samt har likasá förmåga att inverka störande pà korntillväxten under efterföljande värmebehandling vid hög temperatur, varvid rörelse förhindras i anslutning till motsvarande gränsomràden.
Detta leder till pàtaglig minskning av den sprödhet som van- ligen förekommer hos aluminium-beta-mässingmaterial i vilka icke ingar nägra tillsatta komponenter samt resulterar likaså i förbättrad bearbetbarhet vid omgivningstemperatur. Den redu- cerade kornstorleken till följd av förekomsten av föreningarna mellan metallerna ger i sin tur upphov till förbättrade hall- fasthetsegenskaper i samband med termomekanisk utmattning av legeringen som sàdan. Föreliggande legeringar uppvisar även ökad stabilitet vid sadana driftstemperaturer som de normalt utsättes för i samband med användningen därigenom att angivna föreningar mellan metallerna vilka bildas i anslutning till samtidig tillsats av niob och titan uppvisar stabilitet även vid höga temperaturer (900°C).
Med utgångspunkt fràn experimentell utprovning genom separata försök har det även visat sig att beträffande fram- tagandet av de nya och fördelaktiga egenskaperna hos de före- liggande legeringarna tillsatsen av niob och titan mäste upp- visa ett sammanlagt procental i form av summan av de separata halterna för Nb och Ti som ligger mellan 0,01 och 0,2 viktpro- cent. Det har likasà överraskande visat sig att om man önskar uppnå de förbättrade resultaten ställer det sig nödvändigt att reglera viktförhällandet mellan det niob och titan som ingår i legeringen pa sätt enligt vilket halten för de tvá komponent- erna är i det närmaste samma. Med den utgångspunkten hänför sig uppfinningen till kopparbaserade legeringar vari ingar en betydande mängd av en komponent i form av 5 till 35 viktpro- cent zink, 1 till 10 viktprocent aluminium och sammanlagt 467 878 10 15 20 30 35 mellan 0,01 och 0,2 viktprocent Nb + Ti. Viktförhallandet mellan den mängd Nb och den mängd Ti som ingar i legeringen är i det närmaste lika med 1, och resterande mängd upptill 100% det vill säga legeringens totalvikt, utgöres av koppar, möj- liga föroreningar samt eventuellt ytterligare legeringskompo- nenter, vilka dock ligger utanför uppfinningsföremàlet och av den anledningen kan lämnas utan avseende. Legeringen kan enligt en föredragen uppbyggnad innefatta 0,05 viktprocent Ti och 0,5 viktprocent Nb, under det att halterna för Al och Zn väljes med avseende på den speciella applikationen, varvid temperaturvärdena As och Ms är i huvudsak relaterade till viktförhàllandet mellan de sistnämnda tvà komponenterna. I vardera fallet maste halten för Zn och Al i huvudsak förbli inom angivna intervall, och halten för Nb och Ti får betrakta- de var för sig icke understiga 0,005 viktprocent, dä i annat fall otillräcklig reduktionseffekt med avseende pà korndimen- sionen förorsakas. Dessa begränsningar är entydigt relaterade till alltför lag viktmängd tertiär utskiljning med korndimen- sionsreducerande verkan.
Framställningen av jämte bearbeten av legeringarna enligt uppfinningen vidtas pa gängse sätt genom införlivandet av legeringskomponenterna i smält koppar, speciellt vid samti- digt införlivande av niob och titan i en Cu-Zn-Al-baserad le- gering, efterföljt av att den sålunda erhållna legeringen gjutes till tackor, att den bearbetas genom extrudering vid processtemperaturer av storleksordning 800°C samt att den sedan bearbetas genom sträckning eller kallvalsning, varvid i anslutning till varje efterföljande kallvalsnings- eller sträckningsfas vidtas en därmed sammanhängande inskjuten äter- upphettningsfas till lämplig temperatur. Därefter far lege- ringen underga upplösningsbehandling genom upphettning till temperaturen cirka 700-800°C àtföljt av plötslig nedkylning (anlöpning). Legeringen enligt föreliggande uppfinning kommer att beskrivas närmare som följer med hänvisning till de angiv- na exemplen samt bifogade figurer, varvid: figurerna 1 och 2 med utgångspunkt fràn tva mikrofoto- grafier vid olika förstoringar àskádliggör legeringsprover enligt uppfinningsföremàlet varav framgår de grova partiklarna 10 15 20 25 30 35 467 878 UI med utgångspunkt fràn tertiära föreningar mellan metaller och med en fast lösning som bakgrund och figurerna 3 och 4 avser separata spektrometerdiagram av partiklarna och den fasta lösningen med utgångspunkt fràn fig 1 respektive 2.
I fig 1 visas speciellt en TEM~elekronmikroskopisk bild med partiklar (svart beskaffenhet) som har sammansättning enligt fig 3 (X 75 000) I fig 2 visas en TEM-elektromikroskopisk bild med par- tiklar som har mindre dimensioner med utgångspunkt fràn sam- mansättning enligt fig 3 (X 270 000) EXEMPEL 1 Smältprover framställdes i en induktionsugn med kapaciteten cirka 50kg jämte efterföljande gjutning till cirka Sükg samt efterföljande gjutning till tackor med diametern 110mm átföljt av kylning i vatten. Chargerna innefattade 34,5kg 99,9 ETP- -koppar, 13,5kg Zn, 1,5kg Al och 0,5kg förlegering av koppar med 10% Nb och 10% Ti. Därigenom erhállen legering med smält beskaffenhet göts till tackor, och efter stelning fick tackor- na undergà värmeextrudering vid processtemperaturen cirka B00°c, varigenom en halvfabricerad produkt erhölls med dia- metern 25mm. Detta halvfabrikat fick undergà kallbearbetnings- utprovning i samband med sàväl sträckning som valsning, och det separata sträcknings- eller valsningssteget vidtogs vid omgivningstemperatur med ett inskjutet àterupphettningssteg, vilket bestod i att temperaturen hos halvfabrikatet ökades till 550°c, och denna temperatur upprätthölls i halvfabrikatet under 0,5 timmar. Innan proverna uttogs formades de erhållna trådarna genom böjning till spiralfjädrar med följande geome- triska matt: tràddiameter 3mm, fjäderdiameter 21mm, spiralan- tal 10. Därvid erhàllna fjädrar upphettades till B00°C, varm- hölls vid denna temperatur 0,5 timmar och anlöptes sedan däri- genom att nedkylning vidtogs genom nedsänkning i vatten vid 20°c. Fjädrar erhölls sålunda vilka visade sig behandlingsbara i form av termomekaniska konditioneringscykler varigenom SME-effekt ställer sig möjlig, eller också kan de direkt an- vändas inom sàdana tillämpningar som baseras pà den superelas- 467 878 10 15 20 30 tiska verkan. Likaså ställer sig materialet enkelt att bear- betas sàväl under tràddragningssteget som valsningsstegen. Med utgångspunkt fràn mikroskopisk undersökning uppvisade proven efter anlöpning fràn 900°C reducerade kristallina dimensioner med avseende pà kornstorlek i genomsnitt cirka 0,1-0,15pm.
EXEMPEL 2 Proven enligt exempel 1 vilka undergàtt uppvärmningsprocedurer i form av upplösningsbehandling jämte anlöpning enligt exempel undersöktes med hjälp av transmissionselektronmikroskop (TEM) samt genom EDS-mikroanalys. Erhàllna resultat framgàr av mikrofotografierna enligt figurerna 1 och 2 samt genom dia- grammen enligt figurerna 3 och 4. Figur 1 avser ett mikrofoto- grafi vid förstoringen X 75 000 vilket visar partiklar (grov- korniga) av tertiära Al-Nb-Ti-föreningar med den i figur 3 visade sammansättningen. Pig 2 är ett mikrofotografi med för- storingen x 270 000 för ett prov motsvarande det enligt figur 1, och därvid framgàr partiklar av tertiära sammetallförening- ar med mindre dimensioner och med samma uppbyggnad som enligt figur 3. Figur 3 avser ett spektrum som erhållits genom EDS- mikroanalys med utgångspunkt fràn partiklarna enligt figurerna 1 och 2, under det att figuren 4 avser ett EDS-spektrum för den fasta lösningen i frånvaro av partiklarna och som er- hàllits vid samma driftsbetingelser, varvid figuren visas som jämförelse. Den tertiära uppbyggnaden (Al-Nb-Ti) hos de grov- korniga partiklarna är helt klar mot bakrund av den samtidiga förekomsten (figur 3) av Nb- och Ti-linjerna (icke detekter- bara i den fasta lösningen enligt figur 4 i frånvaro av dessa partiklar till följd av den làga medelhalten för elementen Nb och Ti) jämte den kraftiga ökningen av relativa intensiteten för Al-linjen med utgångspunkt fràn det värde som kunde obser- veras hos den fasta lösningen (figur 4) i frànvaro av partik- larna. I spektrum enligt figur 4 kan däremot enbart linjerna för legeringens huvudkomponenter observeras och den lägre re- lativintensiteten för Al-linjen med utgångspunkt fràn det som framgår av figuren är påtaglig.

Claims (3)

10 15 20 25 Patentkrav
1. Kopparbaserad metallegering, speciellt för framställ- ning av aluminium-beta-mässingmaterial, k ä n n e t e c k n a d av att den innehåller mellan 5 viktprocent och 35 viktprocent zink, 5 till 10 viktprocent aluminium samt en totalmängd niob och titan vilken ligger mellan 0,01 viktprocent och 0,2 vikt- procent, varvid restmängden är koppar, alternativt med däri ingående föroreningar jämte ytterligare legeringselement, samt viktförhållandet mellan niobmängden och motsvarande titanmängd i legeringen är i det närmaste lika med 1.
2. Metallegering enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att däri ingår 0,1 viktprocent niob och 0,1 viktprocent titan.
3. Förfarande för framställning av aluminium-beta- mässingmaterial med finkornig struktur, k ä n n e t e c k n a t av att en legering enligt kraven 1 och 2 framställes genom smältning, varvid niob och titan samtidigt införlivas i en Cu-Zn-Al-baserad legering âtföljt av gjutning, den sålunda framställda och stelnade legeringen får undergå bearbetning genom extrudering vid en temperatur av ca 800°C jämte efter- följande kallbearbetningssteg genom valsning eller sträckning med inskjutna återupphettningssteg till en temperatur över- stigande 500°C samt legeringen därefter får undergå en upp- hettningsprocedur i form av upplösningsbehandling, varvid innefattas upphettning till 700°C åtföljt av efterföljande snabbkylning.
SE8804597A 1987-12-23 1988-12-21 Maessingslegering av betatyp med aluminium och foerfarande foer att bibringa denna en finkornig struktur SE467878B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT8768115A IT1214388B (it) 1987-12-23 1987-12-23 Lega metallica a base di rame per l ottenimento di ottoni beta all alluminio contenente additivi affi nanti del grano

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8804597D0 SE8804597D0 (sv) 1988-12-21
SE8804597L SE8804597L (sv) 1989-06-24
SE467878B true SE467878B (sv) 1992-09-28

Family

ID=11307957

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8804597A SE467878B (sv) 1987-12-23 1988-12-21 Maessingslegering av betatyp med aluminium och foerfarande foer att bibringa denna en finkornig struktur

Country Status (18)

Country Link
US (1) US4965045A (sv)
JP (1) JPH0277537A (sv)
KR (1) KR890010256A (sv)
AR (1) AR241807A1 (sv)
AT (1) AT394057B (sv)
BE (1) BE1002668A3 (sv)
BR (1) BR8806922A (sv)
CA (1) CA1331529C (sv)
DE (1) DE3842873A1 (sv)
ES (1) ES2009474A6 (sv)
FR (1) FR2625224B1 (sv)
GB (1) GB2213164B (sv)
GR (1) GR1000203B (sv)
IL (1) IL88730A (sv)
IT (1) IT1214388B (sv)
NL (1) NL8803147A (sv)
SE (1) SE467878B (sv)
YU (1) YU46579B (sv)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0425522U (sv) * 1990-06-26 1992-02-28
US5288683A (en) * 1990-10-30 1994-02-22 Chuetsu Metal Works Co., Ltd. Wear-resistant copper alloys and synchronizer rings for automobiles comprising the same
FR2698638B1 (fr) * 1992-11-27 1994-12-30 Lens Cableries Procédé de fabrication d'un fil constitué d'un alliage à base de cuivre, de zinc et d'aluminium.
US5463910A (en) * 1994-05-16 1995-11-07 Avl Scientific Corporation Multi-function aspirating device
ES2421283T3 (es) 2006-12-06 2013-08-30 Rheavendors Services S.P.A. Máquina de preparación y dispensación de bebida y método
CN101440445B (zh) * 2008-12-23 2010-07-07 路达(厦门)工业有限公司 无铅易切削铝黄铜合金及其制造方法
US20100155011A1 (en) * 2008-12-23 2010-06-24 Chuankai Xu Lead-Free Free-Cutting Aluminum Brass Alloy And Its Manufacturing Method
RU2699423C1 (ru) * 2018-05-14 2019-09-05 Федеральное государственное автономное образовательное учреждение высшего образования "Национальный исследовательский технологический университет "МИСиС" Латунь для сверхпластической формовки деталей с малой остаточной пористостью

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB841086A (en) * 1957-11-13 1960-07-13 Ici Ltd Copper alloys
US3369893A (en) * 1964-12-28 1968-02-20 American Metal Climax Inc Copper-zinc alloys
FR1512931A (fr) * 1966-03-01 1968-02-09 Olin Mathieson Alliages à base de cuivre et notamment de titane
US3544313A (en) * 1968-01-23 1970-12-01 Akira Sadoshima Dispersion hardened high strength brass alloy
GB1593499A (en) * 1976-03-18 1981-07-15 Raychem Corp Copper aluminium zinc alloy
US4148635A (en) * 1977-10-06 1979-04-10 Olin Corporation High temperature softening resistance of alloy 688 and modified 688 through the addition of Nb
DE2906859A1 (de) * 1979-02-22 1980-09-04 Peter Ing Grad Winkel Steuergeraet fuer brenner
JPS6045696B2 (ja) * 1982-07-26 1985-10-11 三菱マテリアル株式会社 銅系形状記憶合金
JPS59215447A (ja) * 1983-05-23 1984-12-05 Sumitomo Electric Ind Ltd 機能合金
JPS60110833A (ja) * 1983-11-17 1985-06-17 Sumitomo Light Metal Ind Ltd 遅れ破壊の生じ難い銅基機能合金
JPS60138032A (ja) * 1983-12-26 1985-07-22 Mitsubishi Metal Corp Cu系形状記憶合金
US4799176A (en) * 1986-12-29 1989-01-17 Harper-Wyman Company Electronic digital thermostat

Also Published As

Publication number Publication date
BE1002668A3 (fr) 1991-04-30
IT8768115A0 (it) 1987-12-23
CA1331529C (en) 1994-08-23
GB2213164B (en) 1991-09-25
ATA315188A (de) 1991-07-15
DE3842873A1 (de) 1989-09-14
KR890010256A (ko) 1989-08-07
SE8804597D0 (sv) 1988-12-21
AT394057B (de) 1992-01-27
IL88730A0 (en) 1989-07-31
IL88730A (en) 1993-02-21
SE8804597L (sv) 1989-06-24
FR2625224B1 (fr) 1990-10-19
YU46579B (sh) 1993-11-16
US4965045A (en) 1990-10-23
JPH0277537A (ja) 1990-03-16
GB8829585D0 (en) 1989-02-08
GR1000203B (el) 1992-03-20
BR8806922A (pt) 1989-08-29
YU232388A (en) 1990-10-31
GB2213164A (en) 1989-08-09
AR241807A1 (es) 1992-12-30
FR2625224A1 (fr) 1989-06-30
NL8803147A (nl) 1989-07-17
IT1214388B (it) 1990-01-10
ES2009474A6 (es) 1989-09-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2281909B1 (en) Manufacturing method of an aluminium alloy cast heat sink having a complex structure or a thin walled protion with excellent thermal conductivity
JP5698695B2 (ja) 自動車用アルミニウム合金鍛造材およびその製造方法
KR101148421B1 (ko) 알루미늄 합금 단조재 및 그 제조방법
CN103975085B (zh) 铝合金锻造材及其制造方法
JP3997009B2 (ja) 高速動部品用アルミニウム合金鍛造材
US11807927B2 (en) Complex copper alloy including high-entropy alloy and method of manufacturing same
CA1208042A (en) Rhenium-bearing copper-nickel-tin alloys
EP2664687A1 (en) Improved free-machining wrought aluminium alloy product and manufacturing process thereof
JP3766357B2 (ja) 強度部材用アルミニウム合金鍛造材および鍛造用素材
JP2004292937A (ja) 輸送機構造材用アルミニウム合金鍛造材およびその製造方法
JP5215710B2 (ja) 高温でのクリープ特性に優れたマグネシウム合金およびその製造方法
SE467878B (sv) Maessingslegering av betatyp med aluminium och foerfarande foer att bibringa denna en finkornig struktur
CN111212923B (zh) 铸造用模具材料及铜合金原材料
JP4820572B2 (ja) 耐熱アルミニウム合金線の製造方法
CN112522551B (zh) 一种Ag微合金化快速时效响应的铝合金及其制备方法和应用
CN108138262B (zh) 铸造用模具材料及Cu-Cr-Zr-Al合金原材料
JP2003277868A (ja) 耐応力腐食割れ性に優れたアルミニウム合金鍛造材および鍛造材用素材
JP2020152965A (ja) アルミニウム合金材、その製造方法及びインペラ
JP4088546B2 (ja) 高温特性に優れたアルミニウム合金鍛造材の製造方法
Mohamed et al. Effects of individual and combined additions of Pb, Bi, and Sn on the microstructure and mechanical properties of Al-10.8 Si-2.25 Cu-0.3 Mg alloy
JPH11302764A (ja) 高温特性に優れたアルミニウム合金
JP2001181771A (ja) 高強度耐熱アルミニウム合金材
JP2011063884A (ja) 耐熱アルミニウム合金線
EP1522600B1 (en) Forged aluminium alloy material having excellent high temperature fatigue strength
GB1569466A (en) Method of obtaining precipitation hardened copper base alloys

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8804597-6

Format of ref document f/p: F