SE447813B - Passagerarsits med svengbart armstod - Google Patents

Passagerarsits med svengbart armstod

Info

Publication number
SE447813B
SE447813B SE8001354A SE8001354A SE447813B SE 447813 B SE447813 B SE 447813B SE 8001354 A SE8001354 A SE 8001354A SE 8001354 A SE8001354 A SE 8001354A SE 447813 B SE447813 B SE 447813B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
armrest
hook
passenger seat
cut
seat according
Prior art date
Application number
SE8001354A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8001354L (sv
Inventor
I Vogel
Original Assignee
Vogel Ignaz Gmbh & Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vogel Ignaz Gmbh & Co filed Critical Vogel Ignaz Gmbh & Co
Publication of SE8001354L publication Critical patent/SE8001354L/sv
Publication of SE447813B publication Critical patent/SE447813B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60NSEATS SPECIALLY ADAPTED FOR VEHICLES; VEHICLE PASSENGER ACCOMMODATION NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B60N2/00Seats specially adapted for vehicles; Arrangement or mounting of seats in vehicles
    • B60N2/24Seats specially adapted for vehicles; Arrangement or mounting of seats in vehicles for particular purposes or particular vehicles
    • B60N2/242Bus seats

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Aviation & Aerospace Engineering (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Seats For Vehicles (AREA)
  • Chairs For Special Purposes, Such As Reclining Chairs (AREA)

Description

447 813 Det bör också anmärkas att armstödet även i det understa läget fortfarande skjuter fram bortom ryggstödets och sittytans dynor och kan således också ge upphov till skador. ~ Uppfinningen har till uppgift att åstadkomma en sits, vid A vilken armstödet på k ventionellt sätt är svängbart oberoende av ryggstödet, dvs kring en tvärs mot sitsen förlöpande axel och så,att det armstöd, som genom en enkel påverkan av en manö- veranordning har fällts undan ur det låsta bruksläget, inte läng- re framskjuter utöver omrâdet för ryggstödets och sitsens dynor.
Denna uppgift löses enligt uppfinningen på det sätt som framgår ur närslutna patentkrav.
Genom att armstödet lagras i en från armstödsstolpen utsjutande kläCkå8L kan det fällas undan direkt nedåt Pâ arm5tÖdSSt°1Pefl: varigenom uppnås att armstödet helt försvinner i omrâdet för passagerarsitsens stoppning. Därigenom uteslutes att sittplatsens användare kan skadas. Ytterligare en säkerhetsfaktor består däri att armstödet också kan svängas undan uppåt, ' vilket svarar mot den vanliga konstruktionen av dylika armstöd.
Således kan armstödet fällas undan även när användaren ännu inte är förtrogen med armstödet enligt uppfinningen. Lämpligen utformas härvid hakspärrorganet så, att armstödet kan fällas undan uppåt utan att något manöverhandtag behöver påverkas, och att endast för svängningen nedåt måste hakspärrorganet frigöras.
Hakspärrorganet utgörs enligt uppfinningen av en i armstödet mot fjäderkraft svängbart anordnad hake och en därmed samverkande, vid framsidan av klacken på armstödsstolpen anordnad avsats som kan vara belägen mellan två avrundade ytor. Detta har den A, « fördelen,att baken i armstödets utsvängda tillstånd alltid ligger an mot de avrundade ytorna, och därmed inte blott till följd av friktionen mellan haken och de avrundade ytorna håller fast armstödet i respektive läge, utan även att det på y 447 813 grund av hakens tryck på dessa ytor förhindras att armstödet slamrar. För att med säkerhet också förhindra att armstödet slamrar i bruksläge, kan vidare enligt uppfinningen en anliggningsyta för haken anordnas i omedelbar anslutning till avsatsen. Tack va- re denna plana anliggningsyta hålles inte blott armstödet i sitt bruksläge av den fjädrande haken,och denna trycks mot hakspärrens upplagsyta, utan det uppnås även att armstödet från och med en viss vinkel före bruksläget automatiskt överförs till bruksläget. Detta är inte endast en fördel för användaren, utan medför också att ett Iikformigt läge för armstödet, och därigenom ett tilltalande utseende av fordonets hela stolinredning âstadkommes.
En mycket enkel manövrering kan åstadkommas genom att hægaxansluts till en vid armstödets ände svängbart lagrad manöverarm vilken ingår i manövermekanismen. För att frigöra läsningen behöver då endast armstödets främre parti tryckas nedåt, varigenom armstödet svängs undan nedåt så snart som haken förts ut ur Sin hakspärr. För att undvika omständiga justeringsarbeten mellan manöverarmen och haken förbindes härvid lämpligen manöverarmen med haken medelst en draglina.
Ett mycket enkelt, och enkelt manövrerbart utförande av en sådan hakspärranordning erhålles när hakspärrorganet innefattar en rund hakskiva med en utskärning som bildar avsatsen, varvid hakskivans tjocklek är något mindre än hakens bredd, och en tunn spärrskiva som uppvisar en något större utskärning än hakskivan vridbart och med hakskivan centrerat anordnas i området för haken. Spärrskivan är drivbar via ett med armstödet förbundet och i utskärningen ingripande medbringarstift.
Med fördel är härvid i hakskivan en kulspärr anbragt, vars kula är anordnad att trycka mot spärrskivan i vilken är ett spärrhål för nämnda kula anordnat vifiæm lk¶æm'miuæmot kulan när utskärningarna i spärrskivan och haksskivan täcker varandra. 447 813 vid detta utförande av hakspärranordningen pressas vid armstödets upplyftning haken ur sitt säte och samtidigt tas spärrskivan med av medbringarstiftet, så att den i hakskivan anordnade utskärningen övertäcks av spärrskivan. Om nu armstödet förs nedåt, så kan haken inte komma in i utskärningen, utan den förs bort över utskärningen. Vid armstödets fortsatta svängning nedåt tar medbringarstiftet ånyo spärrskivan med tills de båda utskärningarna åter ligger över varandra,så att kulspärren förs in i spärrskivan. Vid en ny uppsvängning av armstödet kan haken således åter tränga in i utskärningen och därigenom låsa armstödet i bruksläget.
För att med säkerhet undvika en oavsiktlig vridning av spärrskivan kan den också anordnas mellan två bromsskivor.
Uppfinningen kommer nu att beskrivas närmare med hjälp av bifogade“ritningar vilka avser utföringsexempel och i vilka fig l är en sidovy av en passagerarsits, fig 2 visar ett första utförande av en hakspärranordning, fig 3 är ett snitt utmed planet III-III i fig 4 och i fig 4 är ett snitt genom ett andra utförande av en hakspärranordning utmed planet IV-IV i fig 3.
På ett stativ l till en sits är en sittdyna 2 och ett svängbart ryggstöd 3 anordnade. I sidled avslutas passagerarsitsen med en karm 4, som åt ryggsidan uppvisar en armstödsstolpe 5.
Vid översidan av armstödsstolpen 5 är en klackdel 6 anordnad, i vilket är ett armstöd 7 vridbart lagrat kring en tvärs mot passagerarsitsen anordnad axel 8. Inuti armstödet 7 är en hake 9 svängbart lagrad. Haken 9 trycks av en dragfjäder 10 mot en plan yta ll på en hakspärr 12. Haken 9 manövreras via en draglina 13 från en manöverarm I4, vilken på utsidan är utformad som en främre del 15 av armstödet. Manöverarmen 14 dras av en skruvfjäder 16 mot ett anslag 17, så att ett exakt läge för denna manöverarm l4 respektive för den främre delen 15 av armstödet 7 alltid âstadkommes. 447 813 Armstödet 7 kan från det i ritningen visade bruksläget utan manövrering av manöverarmen 14 svängas uppåt, varvid haken 9 lämnar den plana anliggningsytan ll och går upp på en avrundad del av hakspärren. Då baken 9 av dragfjädern 10 alltid fast trycks mot denna avrundade yta, undviks med säkerhet att armstödet 7 slamrar. För att kunna svänga armstödet 7 nedåt, måste haken 9 genom manövrering av manöverarmen 14 svängas ut ur hakspärren 12. Detta sker utan svårighet genom förskjutning av den främre delen 15 armstödet 7, varigenom inte blott haken 9 svängs ut från hakspärren 12, utan samtidigt även arm- stödet 7svängs nedåt till det i fig l med streckade linjer visade läget. I detta (med streckade linjer visade) läge befinner sig armstödet innanför dynområdet, så att en skada_ genom utstående armstödsdelar inte är att befara. Sak samma gäller givetvis också vid uppfällt armstöd, enär även då befinner sig armstödet 7 inom ryggstödets 3 dynområde.
Ett annat utförande av en hakspärranordning visas i fig 3 och 4. Här trycks återigen en hake 19 av en fjäder 20 mot en hakskiva 21 respektive griper in i dess utskärning 22. Koaxiellt med denna hakskiva 21 är en tunn spärrskiva 23 anordnad som i sin tur är försedd med en utskärning 24.
I denna utskärning 24 i spärrskivan 23 ingriper ett med armstödet 7 förbundet medbringarstift 25 vilket vid svängning av armstödet 7 vrider spärrskivan 23 genom att det slår mot utskärningens 24 kanter. På spärrskivan 23 inverkar en kulspärr 26, som när hak- och spärrskivornas 21, 23 utskärningar 22, 24 täcker varandra griper in i ett spärrhål 27. Pâ båda sidor om spärrskivan 23 är bromsskivor 28, 29 anordnade.
När armstödet 7 lyfts upp, trycks haken 19 ut ur utskärningen 22 och den kommer att tangentiellt anligga mot hakskivan 21. Samtidigt tas spärrskivan 23 med av medbringarstiftet 25, så att den övertäcker utskärningen 22 i hakskivan 21. Haken 19 kan nu vid nedåtsvängning inte gripa ini.utskärningen 22, utan den förs bort över denna utskärning. När haken 19 har förts bort över utskärningen 22, slår medbringarstiftet25 an mot

Claims (9)

    447 813 kanten vid den andra sidan av ursparningen 24 i spärrskivan 23 och bringar den tillbaka till det i fig 3 visade läget i vilket de båda utskärningarna 22, 24 i hakskivan 21 och i spärrskivan 23 täcker varandra. I detta läge ingriper en kulspärr 26 med sin kula i ett i spärrskivan 23 anordnat spärrhål 27 och håller därigenom spärrskivan 23 fast i detta läge. Vid en ny uppsvängning av armstödet 7 kan därför spärrhaken 19 återigen gripa in i hakskivans 21 utskärning 22 och hålla armstödet 7 1 bruksläget. 2 Patentkrav
  1. l. Passagerarsits med en sittdyna (2), ett ryggstöd (3) och en vid sidan av ryggstödet anordnad armstödsstolpe (5) till vilken är i ett ställe ovanför sittdynan ett armstöd (7) anslutet, k ä n n e t e c k n a d av att armstödet är anordnat att ur sitt i huvudsak med sittdynan parallella bruksläge kunna svängas såväl uppåt som nedåt till ett i huvudsak med ryggstödet parallellt, icke framskjutande läge genom att armstödet är ledbart anslutet till armstödsstolpen i en från stolpen framåt utskjutande klackdel (6) med en längd svarande mot armstödets tjocklek, så att armstödsstolpen inte hindrar armstödet att svängas parallellt med ryggstödet, varvid i armstödets anslutningsställe är ett hakspärrorgan (12) vridfast anordnat som vid sin periferi uppvisar en avsats, och i armstödet är anordnat dels en svängbar hake (9) som av en fjäder (10) trycks i ingrepp med nämnda avsats och härvid låser armstödet i bruksläget utan att hindra dess svängning uppåt, och dels en manövermekanism (14-17) av vilken haken kan bringas ur ingrepp med avsatsen och därigenom armstödet frigöras för svängning nedåt.
  2. 2. Passagerarsits enligt patentkrav l, k_ä n n e - t e c k n a d av att nämnda avsats är belägen mellan två avrundade ytor. - t e c k n a d av att
  3. 3. Passagerarsits enligt patentkrav 2, t e c k n a d av att i omedelbar anslutnin är en anliggningsyta
  4. 4. Passagerarsits enligt något elle patentkrav, k ä n n e t e c k n a d av at med en vid armstödets ände svängbart lagrad som ingår i nämnda manövermekanism.
  5. 5. Passagerarsits enligt patentkrav 4, t e c k n a d av att förbindelsen mellan h utgörs av en draglina (13).
  6. 6. Passagerarsits enligt patentkrav t e c k (15) av armstödets framsida.
  7. 7. Passagerarsits enligt något elle k ä n n e t e c k n a d .av at patentkrav, 447 813 k ä n n e - g till avsatsen (ll) för haken anordnad. r några av föregående t haken är förbunden manöverarm (14) k ä n n e - aken och manöverarmen 4 eller 5, k ä n n e - n a d av att manöverarmen är utformad som en del r nâgra av föregående t hakspärrorganet innefattar en rund hakskiva (21) med en utskärning (22) som bildar nämnda avsats, varvid hakskivans tjocklek är något mindre än hakens (19) bredd, och att en tunn spärrskiva (23) som uppvisar en något större utskärning (24 ) än hakskivan (21) är vridbart och med hakskivan centrerat anordnad i området för haken samt är drivbar via ett med armst och i sistnämnda utskärning (24) ingripande
  8. 8, Passagerarsits enligt patentkrav 7, i hakskivan finns en vars kula är anordnad att trycka mot spärrs att i spärrskivan är ett spärrhâl (27) för som ligger mittemot kulan när utskärningarn och hakskivan täcker varandra.
  9. 9. Passagerarsits enligt patentkrav t e c bromsskivor (28, 29). ödet (7) förbundet medbringarstift (25). k ä n n e H kulspärr (26) kivan (23), och nämnda kula anordnat a (24, 22) i spärr- 7 eller 8, k ä n n e - k n a d av att spärrskivan (23) är anordnad mellan två
SE8001354A 1979-02-26 1980-02-21 Passagerarsits med svengbart armstod SE447813B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2907463A DE2907463C2 (de) 1979-02-26 1979-02-26 Fahrgastsitz

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8001354L SE8001354L (sv) 1980-08-27
SE447813B true SE447813B (sv) 1986-12-15

Family

ID=6063938

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8001354A SE447813B (sv) 1979-02-26 1980-02-21 Passagerarsits med svengbart armstod

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4310196A (sv)
AT (1) AT387937B (sv)
BE (1) BE881888A (sv)
DE (1) DE2907463C2 (sv)
FR (1) FR2449554B1 (sv)
HU (1) HU184244B (sv)
IT (1) IT1140670B (sv)
NL (1) NL8000735A (sv)
SE (1) SE447813B (sv)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3230974A1 (de) * 1982-08-20 1984-02-23 Kiel Gmbh Franz Armlehne, insbesondere fuer kraftfahrzeugsitze
US4828323A (en) * 1988-06-20 1989-05-09 Sears Manufacturing Company Adjustable armrest
US4946226A (en) * 1989-07-24 1990-08-07 Hoover Universal, Inc. Vehicle seat assembly with attitude adjustable armrest
CA2114654C (en) * 1994-01-25 1998-11-03 Richard A. Koprowski Handicapped accessible auditorium seat
US5984416A (en) * 1998-04-30 1999-11-16 Calvin College Adjustable armrest
DE19941737C1 (de) * 1999-09-02 2001-05-17 Reinhard Huebner Armlehnenanordnung für einen Fahrzeugsitz
FR2809684B1 (fr) * 2000-05-31 2002-10-11 Visteon Systemes Interieurs Accoudoir escamotable
US6755474B2 (en) 2001-01-03 2004-06-29 American Seating Company Downwardly pivoting armrest
US6467847B2 (en) * 2001-01-19 2002-10-22 Johnson Controls Technology Company Comfort armrest with memory
US6698838B2 (en) * 2001-09-24 2004-03-02 Cosco Management, Inc. Juvenile seat with movable armrest
FR2858786B1 (fr) * 2003-08-13 2006-10-20 Ampafrance Siege auto pour enfant, pivotant entre une position face a la route et une position face a une portiere, a retour automatique en position face a la route
US7857393B2 (en) * 2007-07-03 2010-12-28 E & E Manufacturing Company Inc. Adjustable armrest for a road vehicle
DE102014215432B4 (de) * 2014-08-05 2019-06-13 Adient Luxembourg Holding S.À R.L. Gesicherte Armlehne
DE102014111923B4 (de) * 2014-08-20 2017-03-30 Volkswagen Aktiengesellschaft Armlehne mit Crashsicherung
DE102016006087A1 (de) * 2016-05-20 2017-11-23 Grammer Ag Armlehne
DE102018208343A1 (de) * 2018-05-28 2019-11-28 Audi Ag Fahrzeugsitz
US10894495B2 (en) 2019-05-29 2021-01-19 Gulfstream Aerospace Corporation Seat assembly including an armrest with a lever handle and method for making the same

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US651539A (en) * 1899-11-01 1900-06-12 Frank W Warren Desk arm-rest.
US3116093A (en) * 1961-11-20 1963-12-31 American Optical Corp Professional chair arm rest and control
US3168346A (en) * 1963-05-31 1965-02-02 Gen Motors Corp Pull-up arm rest for vehicle seats
DE1655550A1 (de) * 1966-07-29 1971-01-21 Walter Vetter Karosseriefabrik Sitz fuer Omnibusse od.dgl.
DE1630103A1 (de) * 1967-05-18 1971-08-05 Bremshey & Co Armlehne
DE1950666A1 (de) * 1969-10-08 1971-04-15 Daimler Benz Ag Armlehne an der Rueckenlehne eines Kraftwagensitzes
US3778103A (en) * 1971-06-30 1973-12-11 Nat Seating Co Vehicle seat
DE2448770C3 (de) * 1974-10-12 1979-03-01 Daimler-Benz Ag, 7000 Stuttgart Schwenkbare Armstütze
DE2509642A1 (de) * 1975-03-05 1976-09-16 Kaessbohrer Fahrzeug Karl Armlehne fuer die den mittelgang eines omnibusses begrenzenden sitze
DE2521872A1 (de) * 1975-05-16 1976-11-25 Daimler Benz Ag Verstellbarer armlehnentraeger an kraftfahrzeugsitzen
BR7701091A (pt) * 1976-02-23 1977-10-18 Paulisch Kg Assentos para veiculos,em particular para onibus
DE2607192A1 (de) * 1976-02-23 1977-09-01 Paulisch Kg Bestuhlung fuer verkehrsmittel, insbesondere omnibusse
US4159148A (en) * 1978-01-27 1979-06-26 Schulz Terry H Folding arm rest accessory
US4244623A (en) * 1979-05-08 1981-01-13 Uop Inc. Multi-position armrest

Also Published As

Publication number Publication date
BE881888A (fr) 1980-06-16
FR2449554B1 (fr) 1986-06-20
FR2449554A1 (fr) 1980-09-19
IT8020064A0 (it) 1980-02-21
DE2907463A1 (de) 1980-09-04
HU184244B (en) 1984-07-30
DE2907463C2 (de) 1986-05-15
SE8001354L (sv) 1980-08-27
AT387937B (de) 1989-04-10
NL8000735A (nl) 1980-08-28
US4310196A (en) 1982-01-12
ATA52380A (de) 1988-09-15
IT1140670B (it) 1986-10-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE447813B (sv) Passagerarsits med svengbart armstod
US4836608A (en) Reclining device of seat
US6302485B1 (en) Head rest device for vehicles
US8197007B2 (en) Combination pivotal and displaceable headrest assembly incorporated into a vehicle seat
JPH0427053B2 (sv)
US20040239169A1 (en) Pivotable seat assembly
JPH0342883B2 (sv)
FI81952C (sv) Låsmekanism för fällbar sittmöbel
CA1157763A (en) Articulating headrest
US4444431A (en) Locking mechanism for vehicle seats
US6079787A (en) Armrest mechanism for dental chairs
CN110588872B (zh) 带锁止结构的刹车组件
US2469391A (en) Quick release device for parachute harnesses
WO1998004171A1 (en) Armrest mechanism for dental chairs
JP4032871B2 (ja) シート装置
KR100747876B1 (ko) 차량 시트의 리클라이닝 해제 방지구조
JPS6124638A (ja) 自動車用リアシ−トバツクの係止装置
JPS5841811Y2 (ja) コンバイン
CN210407828U (zh) 一种婴儿摇椅上的安全解锁操作机构
JPS5822373B2 (ja) リクライニングシ−トノ スライドソウチ
JPS6345956Y2 (sv)
US1078828A (en) Barber's-chair head-rest.
JPH0125090Y2 (sv)
JPH0631959Y2 (ja) シートリクライニング装置
JPS5849863Y2 (ja) 車輛用シ−ト

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8001354-3

Effective date: 19940910

Format of ref document f/p: F