SE442231B - Tvataktsmotor - Google Patents

Tvataktsmotor

Info

Publication number
SE442231B
SE442231B SE7813162A SE7813162A SE442231B SE 442231 B SE442231 B SE 442231B SE 7813162 A SE7813162 A SE 7813162A SE 7813162 A SE7813162 A SE 7813162A SE 442231 B SE442231 B SE 442231B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
channel
crankcase
transmission channel
sectional area
shunt
Prior art date
Application number
SE7813162A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7813162L (sv
Inventor
S Onishi
Original Assignee
Toyota Motor Co Ltd
Nippon Clean Engine Res
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Toyota Motor Co Ltd, Nippon Clean Engine Res filed Critical Toyota Motor Co Ltd
Publication of SE7813162L publication Critical patent/SE7813162L/sv
Publication of SE442231B publication Critical patent/SE442231B/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F02COMBUSTION ENGINES; HOT-GAS OR COMBUSTION-PRODUCT ENGINE PLANTS
    • F02BINTERNAL-COMBUSTION PISTON ENGINES; COMBUSTION ENGINES IN GENERAL
    • F02B33/00Engines characterised by provision of pumps for charging or scavenging
    • F02B33/02Engines with reciprocating-piston pumps; Engines with crankcase pumps
    • F02B33/28Component parts, details or accessories of crankcase pumps, not provided for in, or of interest apart from, subgroups F02B33/02 - F02B33/26
    • F02B33/30Control of inlet or outlet ports
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F02COMBUSTION ENGINES; HOT-GAS OR COMBUSTION-PRODUCT ENGINE PLANTS
    • F02BINTERNAL-COMBUSTION PISTON ENGINES; COMBUSTION ENGINES IN GENERAL
    • F02B33/00Engines characterised by provision of pumps for charging or scavenging
    • F02B33/02Engines with reciprocating-piston pumps; Engines with crankcase pumps
    • F02B33/04Engines with reciprocating-piston pumps; Engines with crankcase pumps with simple crankcase pumps, i.e. with the rear face of a non-stepped working piston acting as sole pumping member in co-operation with the crankcase
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F02COMBUSTION ENGINES; HOT-GAS OR COMBUSTION-PRODUCT ENGINE PLANTS
    • F02BINTERNAL-COMBUSTION PISTON ENGINES; COMBUSTION ENGINES IN GENERAL
    • F02B33/00Engines characterised by provision of pumps for charging or scavenging
    • F02B33/44Passages conducting the charge from the pump to the engine inlet, e.g. reservoirs
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F02COMBUSTION ENGINES; HOT-GAS OR COMBUSTION-PRODUCT ENGINE PLANTS
    • F02BINTERNAL-COMBUSTION PISTON ENGINES; COMBUSTION ENGINES IN GENERAL
    • F02B75/00Other engines
    • F02B75/02Engines characterised by their cycles, e.g. six-stroke
    • F02B2075/022Engines characterised by their cycles, e.g. six-stroke having less than six strokes per cycle
    • F02B2075/025Engines characterised by their cycles, e.g. six-stroke having less than six strokes per cycle two

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion Methods Of Internal-Combustion Engines (AREA)
  • Exhaust-Gas Circulating Devices (AREA)
  • Control Of Throttle Valves Provided In The Intake System Or In The Exhaust System (AREA)
  • Supercharger (AREA)
  • Cylinder Crankcases Of Internal Combustion Engines (AREA)
  • Output Control And Ontrol Of Special Type Engine (AREA)

Description

7813162-o E 2 lÛ 20 25 30 40 främja förângningen av bränslet i bränsleblandningen genom att bringa den färska bränsleblandningen att strömma med en hög hastighet i en del av överföringskanalen, varför den första delen av kanalen är utformad med liten tvärsnittsyta. Således utsättes den färska bränsleblandningen i överföringskanalen för ett strömningsmot- stånd när den färska bränsleblandningen strömmar i den första kanalen. Detta resul- terar i att det är omöjligt att inmata den färska bränsleblandningen i förbrännings- kammaren med en tillräcklig mängd för att erhålla ett högt utgående vridmoment, även om trottelventilen hos förgasaren öppnas helt. Därför är det svårt att erhålla ett högt utgående vridmoment när motorn drives under kraftig belastning. Detta är naturligt, eftersom ovannämnda 2-takts motor är konstruerad speciellt lämplig för drift med partiell belastning under lång tid. Emellertid kan ett högt utgående vridmoment erfordras när 2-takts motorn drives under en kraftig belastning om 2-takts motorn används för andra ändamål. För att erhålla ett högt utgående vrid- moment när motorn drives under kraftig belastning är det nödvändigt att inmata en stor mängd färsk bränsleblandning i förbränningskammaren. I detta fallet måste den färska bränsleblandningen inmatas med hög hastighet i förbränningskammaren, varvid turbulensen och rörelsen hos de kvarvarande förbrända gaserna 1 förbrännings- kammaren resulterar i att det är svårt att erhålla en fullständig, aktiv, termo- atmosfärisk förbränning. Eftersom emellertid förângningen av det vätskeformiga bränslet i den färska bränsleblandningen som inmatas i förbränningskammaren för- bättras avsevärt är det möjligt att erhålla ett högt utgående vridmoment under samtidig reducering av bränslekonsumptionen och mängden avgivna skadliga komponenter i avgaserna i jämförelse med en konventionell 2-takts motor. Ändamålet med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en 2-takts motor med aktiv termoatmosfärisk förbränning, som kan erhålla ett högt utgående vridmoment och även kan reducera bränslekonsumptionen och mängden skadliga komponenter i av- gaserna oberoende av belastningsnivån pä motorn.
Enligt föreliggande uppfïnning åstadkommas en 2-takts motor innefattar en motorkropp med en cylinderborrning och ett vevhusrum, som har en bottenvägg. En kolv är rörlig fram och tillbaka i cylinderborrningen. Kolven och cylinderborr- ningen avgränsar tillsammans en förbränningskammare. En inloppskanal är anordnad med en blandande anordning och tillför en färsk bränsleblandning till vevhusrummet.
En avgaskanal med en avgasport mynnar till förbränningskammaren för att avge av- gaserna till atmosfären. En första överföringskanal med ett inlopp mynnar till vev- husrummet. En andra överföringskanal förbinder den första överföringskanalen med en inloppsport, som mynnar till förbränningskammaren. Den andra överföringskanalen har en tvärsnittsyta som är större än tvärsnittsytan hos den första överförings- kanalen. En shuntkanal förbinder den andra överföringskanalen med vevhusrummet.
En normalt stängd ventilanordning är anordnad i shuntkanalen och är aktiverbar i beroende av ändringar i belastningsnivån på motorn för att öppna ventilanordningen lÛ l5 25 30 35 40 a 7813162-0 när belastningen på motorn ökar utöver en förutbestämd niva. En antändningsanord- ning är anordnad i förbränningskammaren.
Uppfinningen framgår mera i detalj av nedanstående beskrivning av föredragna utföringsformer av uppfinningen under hänvisning till ritningarna. Därvid är fig. l en tvärsnittsvy frân sidan av en utföringsform av en 2«takts motor enligt före- liggande uppfinning. Fig. 2 är en tvärsnittsvy genom motorn enligt fig. l. Fig. 3 är en sidovy över vevhuspartiet lc. Fig. 4 är en sidovy över vevhuspartiet la.
Fig. 5 är en planvy över ett vevhus. Fig. 6 är en vy underifrån av vevhuset. Fig. 7 är en tvärsnittsvy tagen utmed linjen VII-VII i fig. 2. Fig. 8 är en tvärsnittsvy från sidan genom en andra utföringsform av föreliggande uppfinning. Fig. 9 är en tvärsnittssidovy genom en tredje utföringsform enligt föreliggande uppfinning.
Fig. l0 är en tvärsnittsvy tagen utmed linjen X-X i fig. 9. Fig. ll är en sidovy över vevhuspartiet lc som visas i fig. 9. Fig. l2 är en sidovy över vevhuspartiet la enligt fig. 9.
I fig. l och 2 visas en motor enligt föreliggande uppfinning som inbegriper ett vevhus l, ett cylinderblock 2, som är fäst på vevhuset, ett cylinderhuvud 3, som är fäst på cylinderblocket 2, en kolv 4, som har en i det närmaste plan övre yta och rör sig fram och tillbaka i ett cylinderfoder 5, som är inpassat i cylinder- blocket 2, och en förbränningskammare 6, vilken bildas mellan cylinderhuvudet 3 och kolven 4. Vidare finns ett tändstift 7 anordnat i förbränningskammaren 6. Ett vevhusrum 8 bildas i vevhuset l. Motorn inbegriper vidare ett balanshjul 9, en vevstång l0, en insugsport ll utformad i cylinderfodret 5, en insugskanal l2 och en förgasare l3. Förgasaren l3 inbegriper en trottelventil l4. Ett par inlopps- portar 15 är utformade i cylinderfodret 5, där även en avgasport l6 mynnar. Vidare finns ett avgasrör l7 och en avgaskanal l8. Den utföringsform som visas i fig. l och 2 utgör en 2-takts motor av Schnürle~typ med ett kompressionsförhållande pä 6,5:l. Såsom visas i fig. 2, 5 och 6 innefattar vevhuset l vevhuspartier la, lb och lc. Ett par överföringskanaler l9 mynnar bägge i förbränningskammaren l6 via inloppsporten l5 och sträcker sig radikalt utmed cylinderfodrets 5 yttre vägg och är utformade i cylinderblocket 2. överföringskanalerna l9 är förbundna med mot- svarande överföringskanaler 20 utformade i det övre partiet av vevhuset l och in- riktade relativt överföringskanalerna l9. överföringskanalen, som består av över- föringskanalerna l9 och 20 betecknas här nedan som den andra överföringskanalen.
Fig. 3 visar innerväggen hos vevhuspartiet lc och fig. 4 visar innerväggen hos vevhuspartiet la. Ett par spår 2la och 2lb är utformade i innerväggen hos vevhus- partierna la och lc och är anordnade att sträcka sig utmed en cirkel. Ett grundare ringformat spår 22 med en förutbestämd bredd L, är utformad i innerväggen hos vev- huspartierna la, lc innanför spåren 2la och 2lb och vidare är ett spår 23 utformat i bottenytan på det ringformade spåret 22. Spåren 2la och 2lb är förbundna med varandra vid det nedre partiet 24. En ände 25 av spåret 23 står i förbindelse med L? l0 20 25 30 35 7813162-0 4 det nedre partiet 24 hos spåren 2la och 2lb via ett hål 26 utformat i vevhuspartierna la, lc medan den andra änden 27 av spåret 23 är förbunden med ett kort vertikalt spår 28, som sträcker sig nedåt. Såsom framgår ur fig. 2 är en ringformad platta 29 inpassad i det ringformade spåret 22 i vevhuspartierna la, lc och kvarhålles i spåret medelst vevhuspartiet lc när vevhuspartierna la, lb och l c är hopmonterade för att bilda vevhuset l såsom visas i fig. 2. Ur fig. 2, 3 och 4 framgår således att när vevhuspartierna la, lb och lc är hopmonterade för att bilda vevhuset l, bildar spåren 2la, Zlb, 23 och 28 en kanal. Vidare framgår ur fig. 2 och 6 att djupen hos spåren 2la, 2lb är djupare än hos spåret 23. Såsom visas i fig. 3 och 4 finns ett spår 30 som bildar överföringskanalen 20 och har ett djup som är ungefär lika med djupet hos spåret 2la, 2lb. Spåret 30 är utformat i det övre ändpartiet av den inre väggen hos vevhuspartierna la, lc och spåren 2la och 2lb mynnar till bottnen hos spåret 30. Såsom visas i fig. l och 2 är ett tvärgående hål 3l utformat i det nedre ändpartiet av vevhuspartiet lb och är anordnat att befinna sig i linje med de båda vertikala korta spåren 28, som är utformade i den inre väggen hos respektive vevhusparti la, lc. Detta tvärgående hål 3l är förbundet med vevhus- rummet 8 via ett vertikalt hâl 32 utformat i bottenväggen hos vevhusrummet 8.
Såsom inses av ovanstående beskrivning är varje överföringskanal 20 förbunden med vevhusrummet 8 via spåren 2la, 2lb, hålet 26, spåret 23, spåret 28, det tvär- gående hålet 3l och det vertikala hålet 32. Den kanal som består av spåren 2la, 2lb, hålen 26, spåren 23, 28, det tvärgående hålet 3l och det vertikala hålet 32 be- nämnes här nedan en första överföringskanal. Således inses att vevhusrummet 8 är förbundet med förbränningskammaren 6 via ovannämnda första överföringskanal och den andra överföringskanalen som tidigare nämnts.
I fig. l, 2, 6 och 7 visas ett andra tvärgående hål 33 utformat i det nedre ändpartiet av vevhuspartiet lb och anordnat under det tvärgående-hålet 3l för att förbinda spåren 2lb med varandra, vilka spår 2lb är utformade i innerväggarna hos vevhuspartierna la och lc. En ventilanordning 34 är anordnad i det andra tvär- gående hålet 33. Denna ventilanordning 34 innefattar en hylsa 36, som är försedd med ett par öppningar 35, och en ihålig, cylindrisk, roterande ventil 38 med ett par öppningar 37. Hylsan 36 är inpassad i en urtagning 39 i den nedre yttre ytan hos vevhuspartiet lb och hylsan 36 är fäst vid vevhuspartiet lb medelst en mutter 40 så att öppningarna 35 hos hylsan 36 är inriktade med det tvärgående hålet 33.
En ventilkammare 4l bildas inuti den roterande ventilen 38 och står alltid i för- bindelse med vevhusrummet 8 via ett vertikalt hål 42 och det vertikala hålet 32, vilka är inriktade med varandra. En reglerstäng 43 är fäst vid bottenväggen hos den roterande ventilen 38, och en hävarm 44 är fäst vid den nedre änden av regler- stången 43. Spetsen hos hävarmen 44 är förbunden med en gaspedal 46 via en vajer 45 och vidare är spetsen hos en hävarm 47, som är fäst vid trottelventilen l4, även förbunden med gaspedalen 46 via en vajer 48.
~ Poea avsätter” 31 5 7813162-0 Fig. 7 visar tillståndet när öppningsgraden hos trottelventilen l4 är liten och således motorn arbetar under låg belastning. Vid denna tidpunkt är, såsom visas i fig. 7, öppningarna 35 hos hylsan 36 stängda medelst den roterande ventilen 38, och därför är vevhusrummet 48 förbundet med överföringskanalen 20 via den första överföringskanalen, dvs. via det tvärgående hålet 3l, spåren 28, 23, hålet 26 och spåren 2la, 2lb. När gaspedalen 26 nedtryckes roteras trottelventilen l4 och den roterande ventilen 38 och ventilkammaren 4l hos den roterande ventilen 38 förbindes med det tvärgâende hålet 33 via öppningarna 37, 35 när öppningsgraden hos trottel- ventilen l4 blir ungefär 75 % av fullt öppet läge. Vid denna tidpunkt matas färsk bränsleblandning in i vevhusrummet 8 och in i överföringskanalen 20 via de verti- kala hälen 32, 42, öppningarna 37, 35, det tvärgàende hålet 33 och spåren Zla, 2lb.
Detta innebär att det tvärgående hålet 33 bildar en shuntkanal som används för att inmata färsk bränsleblandning in i spåren 2la, 2lb utan att första passera genom hålet 23 när motorn arbetar under kraftig belastning.
När motorn drives under partiell belastning, dvs. när öppningarna 35 hos hylsan 36 är stängda av den roterande ventilen 38 tillföres den färska bränsle- blandningen till vevhusrummet 8 via insugsporten ll och komprimeras gradvis i be- roende av kolvens 4 nedâtriktade rörelse, varigenom den färska bränsleblandningen tvingas in i det tvärgående hålet 31 via det vertikala hålet 32. Därefter strömmar den färska bränsleblandningen till spåren Zla, 2lb via det vertikala spåret 28, spåret 23 och hålet 26. Eftersom spåret 23 har en mycket liten tvärsnittsyta, såsom framgår ur fig. l och 6, strömmar den färska bränsleblandningen med en hög hastighet i spåret 23 och strömmar därefter in i spåren 2la, 2lb. Eftersom den färska bränsle- blandningen bringas att strömma med en hög hastighet i spåret 23 tillföres ström- ningsenergi till den färska bränsleblandningen, vilket resulterar i att förângningen av det vätskeformiga bränslet befrämjas under denna tidsperiod. Därefter strömmar den färska bränsleblandningen in i spåren 2la och 2lb. Eftersom tvärsnittsytan hos spåren 2la, 2lb är större än hos kanalen 23, såsom framgår ur fig. l och 6, och eftersom den färska bränsleblandningen som strömmar ut ur kanalen 23 uppdelas i två strömmar, så reduceras strömningshastigheten hos den färska bränsleblandningen som strömnar i kanalerna 2la och 2lb relativt strömningshastigheten i kanalen 23.
Emellertid är strömningshastigheten hos den färska bränsleblandningen som strömmar i spåren 2la och 2lb fortfarande relativt hög, varför det vätskeformiga bränsle som ännu ej förängats i spåret 23 bringas att förångas i spåren 2la och 2lb.
Efter det att förängningen av den färska bränsleblandningen befrämjats, inmatas den färska bränsleblandningen i den första överföringskanalen till den andra över- föringskanalen. Vid denna tidpunkt träffar de strömmar av färsk bränsleblandning som avges från kanalerna 2la och 2lb varandra kraftigt i överföringskanalen 20 och förlorar kinetisk energi. Eftersom överföringskanalen 20 har en tvärsnittsyta som är avsevärt mycket större än tvärsnittsytan hos kanalerna 2la och ?lb. så kommer 15 20 25 35 40 7813162-*0 6 den färska bränsleblandningen som strömmar in i överföringskanalen 20 frân kanalerna Zla och 2lb att plötsligt decelereras. Därefter strömmar den färska bränsleblandningen uppåt med en låg hastighet i överfëringskanalerna 20 och l9 och därifrån in i förbränningskammaren 6 med en låg hastighet när kolven 4 öppnar inloppsportarna l5. Även om trycket i vevhusrummet 8 är avsevärt nwcket högre än trycket i förbränningskammaren 6 när kolven 4 öppnar inloppsportarna l5 för att medge inströmning av den färska bränsleblandningen in i förbränningskammaren 6, så kan den färska bränsleblandningen ej strömma in i förbränningskammaren 6 med en hög hastighet, eftersom kanalen 23 fungerar som en strypanordning på grund av dess smala tvärsnittsyta. Detta medför att strömningshastigheten hos den färska bränsleblandningen är låg under hela inmatningsoperationen av den färska bränsle- blandningen. Detta medför att när den färska bränsleblandningen inströmmar i för- bränningskammaren 6 blir rörelserna hos de kvarvarande förbrända gaserna i för- bränningskammaren 6 extremt små, vilket medför att värmeavgivning från de kvar- varande förbrända gaserna förhindras. Således bibehålles de kvarvarande förbrända gaserna vid hög temperatur. Vidare är vid begynnelsen av kompressionsslaget och vid partiell belastning av motorn, en stor mängd kvarvarande förbrända gaser när- varande i förbränningskammaren 6. Eftersom mängden kvarvarande förbrända gaser i förbränningskammaren är stor och eftersom vidare de kvarvarande förbrända gaserna har en hög temperatur, så konmer den färska bränsleblandningen att uppvärmas tills radikaler bildas, vilket medför att en aktiv termoatmosfär alstras i förbrännings- kammaren 6. En atmosfär där radikaler alstras, såsom nämnts ovan, kallas härefter för en aktiv termoatmosfär. Eftersom rörelsen hos gasen i förbränningskammaren 6 är extremt liten under kompressionsslaget, så är turbulensen och värmeförlusterna till förbränningskammarens 6 innervägg begränsade i största möjliga utsträckning.
Således ökas temperaturen hos gasen i förbränningskammaren 6 under kompressions-i slaget, varigenom mängden radikaler som alstras i förbränningskammaren 6 ytter- ligare ökas. När radikaler har alstrats påbörjas den förbränning som kallas en för- flam-reaktion. Därefter när temperaturen hos gasen i förbränningskammaren 6 blivit hög vid slutet av kompressionsslaget bildas en varm flamma, vilken alstrar själv- antändning, som ej sker via tändstiftet 7. Därefter sker förbränningen under kontroll av de kvarvarande förbrända gaserna. När kolven 4 rör sig nedåt och öppnar avgasporten l6 avges de förbrända gaserna i förbränningskammaren 6 till avgas- kanalen 18.
När emellertid motorn arbetar under en kraftig belastning, dvs. när trottel- ventilen l4 är kraftigt öppen, så förbindes vevhusrummet 8 med spåren Zla, 2lb via öppningarna 37, 35 och det tvärgående hålet 33, dvs. via shuntkanalen såsom omnämnts ovan. Vid denna tidpunkt står spåren Zla, 2lb i förbindelse med vevhusrummet 8 via spåret 23 och det tvärgâende hålet 31. Eftersom emellertid tvärsnittsytan hos spåret 23 är liten är strömningsmotståndet i kanalen 23 stort, vilket resulterar i att __ .... ... _ __,_......-f=-..~.ff"'“__,........__.._..- _... a -u--f-j ' mot: QUWTY UR l0 l5 20 35 40 _ .a.......~...,,.....__.-fl~...-.-_..,_......._..._~e_...._rr f 7813162-0 den största mängden färskt bränsleblandning strömmar in i spåren Zla, 2lb frán vevhusrummet 8 via de vertikala hålen 32, 42, ventílkammaren 4l, öppningarna 37 och 35 och det tvärgäende hålet 33. Eftersom tvärsnittsytan hos spåren 2la, 2lb är större än tvärsnittsytan hos spåret 23 och vidare den färska bränsleblandningen avdelas i två strömmar som passerar spåren 2la och Zlb, så utsättes den färska bränsleblandningen som strömmar i kanalerna 2la, Zlb får ett strömningsmotstånd som är mindre än i det fallet när den färska bränsleblandningen strömmar i spåret 23. Detta resulterar i att en stor mängd färsk bränsleblandning strömmar med en relativt hög hastighet i spåren Zla och 2lb. Vid denna tidpunkt tillföres ström- ningsenergi till den färska bränsleblandningen som strömmar i spåren 2la, 2lb, varigenom förångníngen av det vätskeformiga bränslet befrämjas. Därefter rör sig den färska bränsleblandningen uppåt med en relativt hög hastighet i överförings- kanalerna 20, l9 och strömmar därefter in i förbränningskammaren 6. Eftersom den färska bränsleblandningen strömmar in i förbränningskammaren 6 med en relativt hög hastighet alstras turbulens och rörelser hos de kvarvarande förbrända gaserna i förbränningskammaren 6. Detta medför att en fullständig aktiv termoatmosfärisk förbränning ej kan genomföras, varför den färska bränsleblandningen antändes medelst tändstiftet 7. Även om en fullständig aktiv termoatmosfärisk förbränning ej genomföres så förbättras bränslekonsumptionen och minskas samtidigt mängden skadliga komponenter i avgaserna kraftigt, eftersom förängningen av det vätske- formiga bränslet befrämjas och vidare värmeavgivningen hos de förbrända gaserna reducerats i jämförelse med en konventionell tvâtaktsmotor.
Den färska bränsleblandning som insuges i vevhusrummet 8 via insugsporten ll när kolven 4 rör sig uppät innehåller en stor mängd vätskeformigt bränsle. Detta vätskeformiga bränsle ansamlas på bottnen av vevhusrummet 8 efter det att bränslet insugits i vevhusrummet 8. Eftersom emellertid änden av den första överförings- kanalen mynnar till bottnen av vevhusrummet 8 enligt föreliggande uppfinning, bringas det vätskeformiga bränsle som ansamlats på bottnen av vevhusrummet 8 in i den första överföringskanalen eller shuntkanalen tillsammans med luftbränsle- blandningen, varför det är möjligt att förse förbränningskammaren 6 med bränsle i en mängd som varierar noggrant i beroende av belastningen pa motorn, dvs. i be- roende av öppningsgraden hos trottelventilen l4.
För att minimera strömningsmotständet som den färska bränsleblandningen ut- sättes för när motorn arbetar under en kraftig belastning, vid en konventionell 2-takts motor, så avkortas längden hos sköljningskanalen sä att sköljningskanalen mynnar till det övre partiet av vevhusrummet. Emellertid har en konventionell motor nackdelen att eftersom en stor mängd vätskeformiqt bränsle. som innehälles i den färska bränsleblandning som inmatas, ansamlats pä bottnen av vevhusrummet när motorn startas, vilket medför att den färska bränsleblandning som inmatas i för- bränningskammaren blir alltför mager, varigenom en lång tid är nödvändig för att l0 20 P .ä 01 30 35 40 7813162-0 åstadkomma antändning av den färska bränsleblandningen. Vidare har en konventionell motor nackdelen att eftersom ett stort vakuum alstras i vevhusrummet efter antänd- ningen så kommer det vätskeformiga bränsle som ansamlats på bottnen av vevhusrummet att ögonblickligen förângas, vilket resulterar i att en alltför rik bränslebland- ning inmatas i förbränningskammaren, vilket medför feltändning. Enligt föreliggande uppfinning har ovannämnda nackdelar eliminerats genom att anordna mynningen hos den första sköljningskanalen eller shuntkanalen så att den mynnar till bottnen av vevhusrummet.
I fig. 8 visas en andra utföringsform enligt föreliggande uppfinning. I fig. 8 har liknande komponenter erhållit samma hänvisningsbeteckningar som använts i fig. l-7. I fig. 8 är en diafragmaapparat 53 anordnad, vilken innefattar en vakuum- kammare 51 och en kammare 52 för atmosfärstryck, vilka kammare är separerade av en diafragma 50. En kompressionsfjäder 54 är anordnad i vakuumkammaren 5l så att diafragman 50 alltid tryckes åt höger i fig. 8 på grund av fjäderkraften i kompres- sionsfjädern 54. Spetsen av en reglerstav 55 är fäst vid diafragman 50 och är vridbart förbunden med hävarmens 44 ände hos reglerstången 43. Vakuumkammaren 5l är via en vakuumledning 55 förbunden med en vakuumport 57, som mynnar i en venturi- -anordning 56 hos förgasaren l3. Vakuumnivån som alstras i venturi-anordningen 56 ökar när mängden av luft som passerar insugskanalen l2 från atmosfären ökas. När vakuumnivån som alstras i venturi-anordningen 56 överskrider en förutbestämd nivå rör sig diafragman 50 åt vänster i fig. 8 mot verkan av fjädern 54, varvid den roterande ventilen 38 roteras och ventilkammaren 41 hos den roterande ventilen 38 förbindes med det tvärgående hålet 33 via öppningarna 37 och 35. Såsom inses av ovanstående beskrivning av denna utföringsform så inmatas den färska bränslebland- ningen i vevhusrummet 8 till den andra överföringskanalen via den första över- föringskanalen när mängden luft som passerar insugskanalen l2 från atmosfären är liten, medan den färska bränsleblandningen i vevhusrummet 8 inmatas i den andra överföringskanalen via shuntkanalen och spåren 2la, Zlb när mängden av tillförd luft är stor.
I fig. 9-l2 visas en tredje utföringsform av föreliggande uppfinning. Fig. ll visar innerväggen hos vevhuspartiet lc och fig. l2 visar innerväggen hos vevhus- partiet la. Ett enda spår 60a, 60b sträcker sig utmed en cirkel hos vevhuspartierna la, lc och är utformade på innerväggen hos vevhuspartierna la, lc. Ur fig. lO inses att när vevhuspartierna la, lb och l c är hopmonterade för att bilda vevhuset l bildar spåren 60a, 60b en kanal. Såsom visas i fig. 9 och l0 är ett tvärgående hål 6l utformat i det nedre ändpartiet av vevhuspartiet lb och är anordnat att för- binda den nedre änden av spåren 60a, 60b med varandra, vilka spår är utformade på innerväggen hos vevhuspartierna la och lc. Detta tvärgäende hål 61 är förbundet med vevhusrummet 8 via ett vertikalt hål 62, som är utformat pá bottenväggen av vevhusrummet 8. Såsom visas i fig. ll och l2 bildar ett spår 63 överföringskanalen ALITY 20 30 Ul 40 9 7813162-0 20, vilket spår har ett djup, som är ungefär lika med djupet has spåren 60a, 60b.
Spåret 63 är utformat på det övre ändpartiet av innerväggarna hos vevhuspartierna la, lc och varje spår 60a, 60b mynnar till det övre partiet av spåret 63. Såsom visas i fig. l0 mynnar de nedre ändarna 20a och 20b hos överföringskanalen 20 till det övre partiet av vevhusrummet 8 via mynningar 64a, 64b. Fjärilsventiler 65a och 65b är anordnade i överföringskanalerna 20 mellan mynningarna 64a och 64b och de övre mynningarna av spåren 60a och 60b. Armar 67a och 67b är fästa vid de yttre ändarna hos ventilaxlar 66a och 66b hos fjärilsventilerna 65a och 65b. Armarnas 67a och 67b ändar är förbundna med gaspedalen 46 via vajrar 68a och 68b så att när öppningsgraden hos trottelventilen l4 är liten och motorn arbetar under en låg belastning är fjärilsventilerna 65a, 65b fullständigt stängda, medan fjärils- ventilerna 65a, 65b är helt öppna när öppningsgraden hos trottelventilen 65a, 65b är ungefär 75 % av full öppningsgrad. När således motorn arbetar under partiell belastning och fjärilsventilerna 65a, 65b är helt stängda, inmatas färsk bränsle- blandning till vevhusrummet 8 och matas till överföringskanalen 20 via det verti- kala hålet 62, det tvärgående hålet 6l och spåren 60a, 60b. När emellertid motorn arbetar under kraftig belastning och fjärilsventilerna 65a, 65b är helt öppna inmatas den färska bränsleblandningen till vevhusrummet 8 och direkt till över- föringskanalerna 20 via mynningarna 64a, 64b. Detta innebär att de nedre ändarna 20a, 20b av överföringskanalen 20 bildar shuntkanaler som används för att inmata färsk bränsleblandning till överföringskanalerna 20 från vevhusrummet 8 direkt utan att passera genom spåren 60a, 60b.
När motorn drives under en partiell belastning inmatas den färska bränsle- blandningen till vevhusrummet 8 och till överföringskanalen 20 via spåren 60a, 60b.
Eftersom tvärsnittsytan hos spåren 60a, 60b är extremt liten, såsom framgår ur fig. 9 och l0, och eftersom endast ett spår 60a, 60b är anordnat för respektive överföringskanal 20 strömmar den färska bränsleblandningen med hög hastighet i spåren 60a, 60b, varigenom förângningen av det vätskeformiga bränslet befrämjas i spåren 60a, 60b. Därefter när den färska bränsleblandningen strömmar i över- föringskanalerna 20 decelereras strömningshastigheten hos den färska bränsle- blandningen, såsom i utföringsformen enligt fig. l. Därefter strömmar den färska bränsleblandningen in i förbränningskammaren 6 med en låg hastighet. Detta medför att den färska bränsleblandningen självantändes och ej antändes av tändstiftet 7, varigenom en aktiv termoatmosfärisk förbränning genomföres.
När emellertid motorn arbetar under kraftig belastning är fjärilsventilerna 65a, 65b helt öppna. Detta resulterar i att den färska bränsleblandningen i vev- husrummet 8 inmatas till överföringskanalerna 20 via mynningarna 64a, 64b och den färska bränsleblandningen antändes av tändstiftet 7, såsom i en konventionell 2-takts motor.
Enligt föreliggande uppfinning åstadkommes aktiv termoatmosfärisk förbränning

Claims (10)

1. 20 30 35 40 7815162-0 10 när motorn arbetar under partiell belastning. A andra sidan när motorn arbetar under en kraftig belastning och eftersom den färska bransleblandningen inmatas till förbränningskammaren via en kort överföringskanal med en stor tvärsnittsyta är det möjligt att inmata en stor mängd färsk bränsleblandning i förbrännings- kammaren, varigenom hög utgângseffekt kan erhållas när motorn arbetar under kraftig belastning. Eftersom förångningen av det vätskeformiga bränslet befrämjas även när motorn arbetar under kraftig belastning och eftersom värmeavgivningen reduceras i jämförelse med en konventionell 2-takts motor, kan bränslekonsumptionen förbättras samtidigt som mängden skadliga komponenter i avgaserna kan reduceras. Uppfinningen har här ovan beskrivits under hänvisning till föredragna ut- föringsformer, valda i illustrativt syfte. Det inses att ett antal modifikationer kan vidtagas i de beskrivna utföringsformerna av en fackman utan att frângå upp- finningens idé sådan den definieras i nedanstående patentkrav. PATENTKRAV l. 2-takts motor innefattande en motorkropp med en cylinderborrning och ett vevhusrum, som har en bottenvägg; en kolv som är rörlig fram och tillbaka i cylinderborrningen, varvid kolven och cylinderborrningen bildar en förbrännings- kammare; en insugskanal med en bränsleblandningsanordning för tillförsel av en färsk bränsleblandning till vevhusrummet; en avgaskanal med en avgasport som mynnar till förbränningskammaren för att avge avgaserna till atmosfären; en antändningsanordning anordnad i förbränningskammaren; en första överförings- kanalanordning, som har en inloppsöppning, som mynnar i vevhusrummet; en andra överföringskanalanordning, som förbinder den första överföringskanalanordningen med en inloppsport, som mynnar i förbränningskammaren, varvid den andra över- föringskanalanordningen har en tvärsnittsyta, som är större än tvärsnittsytan hos den första överföringskanalanordningen, k ä n n e t e c k n a d av en shunt- kanalanordning, som förbinder den andra överföringskanalanordningen med vevhus- rummet; och en normalt stängd ventilanordning, som är anordnad i shuntkanalan- ordningen och är påverkbar i beroende av ändringar i belastningsnivån på motorn för att öppna ventilanordningen när belastningen på motorn ökar utöver en förut- bestämd nivå.
2. Motor enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att längden hos den första överföringskanalanordningen är längre än längden hos den andra överförings- kanalanordningen.
3. Motor enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att den andra över- föringskanalanordningen innefattar åtminstone en andra överföringskanal och att den första överföringskanalanordningen innefattar åtminstone en första över- föringskanal.
4. Motor enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att den andra överförings- l0 20 25 30 35 40 ll 7813162-0 kanalanordningen innefattar ett par andra överföringskanaler och att den första överföringskanalen innefattar ett par första överföringskanaler, varvid varje första överföringskanal är förbunden med motsvarande andra överföringskanal; att eventuellt den andra överföringskanalen har väsentligen likformig tvärsnitts- yta över hela längden; att eventuellt den andra överföringskanalen innefattar ett första parti som är förbundet med förbränningskammaren, och ett andra parti som är förbundet med den första överföringskanalen och har en tvärsnittsyta som är mindre än tvärsnittsytan hos det första partiet; att eventuellt det andra partiet innefattar ett par grenöppningar till den andra överföringskanalen som är belägna mittemot varandra, vilka grenöppningar är förbundna med den gemensamma första överföringskanalen; och att eventuellt den första överföringskanalen mynnar till den andra överföringskanalen under rät vinkel relativt en längsgående axel hos den andra överföringskanalen; samt att eventuellt paret av första överförings- kanaler är förbundna med den gemensamma shuntkanalanordningen.
5. 2-takts motorenligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att inloppsöpp- ningen till den första överföringskanalanordningen är utformad i bottenväggen hos vevhusrummet. g
6. 2-takts motor enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att shuntkanal- anordningen innefattar en enda shuntkanal anordnad under vevhusrummet och att ventilanordningen innefattar en enda ventil anordnad i shuntkanalen; och att shuntkanalen är förbunden med vevhusrummet via inloppsöppningen hos den första överföringskanalanordningen_
7. Motor enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att shuntkanalanordningen är anordnad vid vevhusrummets övre parti; och att shuntanordningen innefattar ett par shuntkanaler och ventilanordningen innefattar ett par ventiler anordnade i respektive shuntkanal.
8. Motor enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att shuntkanalanordningen har en tvärsnittsyta som är ungefär lika med tvärsnittsytan hos den andra över- föringskanalanordningen; och att eventuellt den andra överföringskanalanordningen har en väsentligen likformig tvärsnittsyta över hela längden; och att eventuellt den andra överföringskanalanordningen innefattar ett första kanalparti, som är förbundet med förbränningskammaren, och ett andra kanalparti, som är förbundet med den första överföringskanalanordningen och har en tvärsnittsyta som är mindre än-tvärsnittsytan hos det första kanalpartiet, varjämte shuntkanalanordningen har en tvärsnittsyta som är ungefär lika med tvärsnittsytan hos det andra kanalpartiet.
9. Motor enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att ventilanordningen innefattar en ventil och en vnntilpåverkningsanordninq för att öppna ventilen när belastningen på motorn ökas utöver en förutbestämd niva; och att ventilen före- trädesvis är en roterande ventil eller en fjärilsventil.
10. l0. Motor enligt krav 9, k ä n n e t e c k n a d av att ventilpåverknings- F\ i ()c)1ï §Q222¶1:§ä;jr' ~7s1s1s2-o É 12 anordníngen utgöres av en gaspedal eHerIen vakuumdriven diafragmaapparat med en vakuumkammare, som är förbunden med insugskanaflen, varvid företrädesvis den bIand- níngsbfldande anordníngen bfldar en venturí-anordnirlg och vakuumkammaren är för- bunden med venturí-anordníngen för att öppna ventflanordningen när mängden luft som tflïföres tíïl vevhusrummet från atmosfären ökas utöver en förutbestämd nivå.
SE7813162A 1977-12-21 1978-12-21 Tvataktsmotor SE442231B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP15294777A JPS5486017A (en) 1977-12-21 1977-12-21 Active thermal atmosphere combustion two-cycle internal combustion engine

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7813162L SE7813162L (sv) 1979-06-22
SE442231B true SE442231B (sv) 1985-12-09

Family

ID=15551630

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7813162A SE442231B (sv) 1977-12-21 1978-12-21 Tvataktsmotor

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4204488A (sv)
JP (1) JPS5486017A (sv)
CA (1) CA1089767A (sv)
DE (2) DE2855445C2 (sv)
FR (1) FR2412695A1 (sv)
GB (1) GB2012867B (sv)
SE (1) SE442231B (sv)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS63980Y2 (sv) * 1981-03-31 1988-01-12
JPS5872614A (ja) * 1981-10-23 1983-04-30 Nippon Clean Engine Res 内燃機関の点火・燃焼方式
US4682571A (en) * 1985-12-17 1987-07-28 Tecumseh Products Company Exhaust gas recirculation system for crankcase scavenged two cycle engine
US4802447A (en) * 1985-12-17 1989-02-07 Brunswick Corporation Foam pattern for engine cylinder block
JPH02128752U (sv) * 1989-03-31 1990-10-24
JP2876563B2 (ja) * 1990-07-31 1999-03-31 ヤマハ発動機株式会社 2サイクルディーゼルエンジン
JPH07224666A (ja) * 1994-02-07 1995-08-22 Sanshin Ind Co Ltd V型多気筒2サイクルエンジン
SE521647C2 (sv) * 1998-11-04 2003-11-18 Electrolux Ab Vevhusspolad förbränningsmotor
US6257179B1 (en) * 1999-04-28 2001-07-10 Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. Two-stroke cycle engine
WO2012090256A1 (en) * 2010-12-28 2012-07-05 Husqvarna Zenoah Co., Ltd. Two-stroke engine
US9334844B2 (en) * 2013-09-27 2016-05-10 Motiv Engines LLC Reciprocating internal combustion engine

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR340976A (fr) * 1904-03-05 1904-07-26 Gregoire Et Cie Soc Moteur à explosions à deux temps
US2085035A (en) * 1934-10-22 1937-06-29 George W Meredith Internal combustion engine
US2058526A (en) * 1934-12-31 1936-10-27 Johnson Motor Company Internal combustion engine
FR973713A (fr) * 1941-11-21 1951-02-14 Perfectionnements apportés aux procédés et dispositifs d'alimentation, en mélange combustible, des moteurs à combustion interne alimentés en air par leur carter, notamment des moteurs à deux temps fonctionnant avec un carburant gazeux
DE1042286B (de) * 1956-01-05 1958-10-30 Dr Friedrich Stuempfig Zweitaktbrennkraftmaschine mit Gemischverdichtung
GB1155085A (en) * 1965-10-08 1969-06-18 Bernard Hooper Two-Stroke Internal Combustion Engines
GB1211216A (en) * 1967-11-30 1970-11-04 Ernest Alfred Von Seggern Two-stroke internal combustion engine
FR2101456A5 (sv) * 1970-08-13 1972-03-31 Gutbrod Walter
US3815558A (en) * 1972-08-07 1974-06-11 W Tenney Scavenge porting system
DE2650834A1 (de) * 1975-12-22 1977-06-30 Thaelmann Fahrzeug Jagdwaffen Gemischgespuelte zweitakt-brennkraftmaschine
GB1591050A (en) * 1976-08-25 1981-06-10 Onishi S Internal combustion engine
FR2365699A1 (fr) * 1976-09-28 1978-04-21 Thery Georges Procede d'alimentation d'une chambre de combustion d'un moteur deux temps. moteur faisant application
US4180029A (en) * 1976-12-29 1979-12-25 Toyota Jidosha Kogyo Kabushiki Kaisha 2-Cycle engine of an active thermoatmosphere combustion

Also Published As

Publication number Publication date
JPS5486017A (en) 1979-07-09
CA1089767A (en) 1980-11-18
DE2855445A1 (de) 1979-07-12
GB2012867A (en) 1979-08-01
DE2855445C2 (de) 1983-02-17
FR2412695B1 (sv) 1982-11-19
SE7813162L (sv) 1979-06-22
DE2858090C2 (de) 1984-10-31
FR2412695A1 (fr) 1979-07-20
GB2012867B (en) 1982-04-07
JPS5638767B2 (sv) 1981-09-09
US4204488A (en) 1980-05-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4253432A (en) Intake system of an internal combustion engine of a counter-flow type
SE431896B (sv) Forfarande for aktiv termoatmosferisk forbrenning i en tvataktsmotor och en motor med dylik forbrenning
US6016655A (en) Apparatus for improving intake charge vaporization and induction for an internal combustion engine
JP2007239463A (ja) 2サイクルエンジン
SE442231B (sv) Tvataktsmotor
US4159012A (en) Diaphragm type carburetor for a two-stroke cycle engine
SE457103B (sv) Braenslesystem
US4213431A (en) 2-Cycle engine of an active thermoatmosphere combustion type
US3990421A (en) Anti-pollution structure with a fuel economizing fuel feed and exhaust system for an internal combustion engine
US3965881A (en) Internal combustion engine
SE408213B (sv) Insugningsreglerapparat foer en foerbraenningsmotor
US2698613A (en) Fuel-air mixture induction system for internal-combustion engines
US2435659A (en) Internal-combustion engine
US20030217712A1 (en) Port-controlled two-cycle engine having scavenging
SE408208B (sv) Forbrenningsmotor med skiktad forbrenning och forvermning av brenslet inom topplocket
US4241712A (en) Induction system for an internal combustion engine
US4265202A (en) Induction system for an internal combustion engine
JPH0438896B2 (sv)
JP2003097275A (ja) クランクケース掃気機能付きの2ストローク内燃エンジン
KR20180087757A (ko) 내연기관용 유체흐름 조절장치 및 이를 포함하는 체크밸브
CA2230232C (en) Two-cycle engine
JPS5945804B2 (ja) 4サイクル・エンジンの吸気装置
JPS5823262A (ja) 4サイクルエンジンの吸気装置
US4138843A (en) Exhaust gas reaction chambers for internal combustion engine
JP2527444Y2 (ja) エンジンの負圧供給装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7813162-0

Effective date: 19890301

Format of ref document f/p: F