SE439476B - Forfarande for extraktion av tritium och eventuellt protium - Google Patents

Forfarande for extraktion av tritium och eventuellt protium

Info

Publication number
SE439476B
SE439476B SE8000447A SE8000447A SE439476B SE 439476 B SE439476 B SE 439476B SE 8000447 A SE8000447 A SE 8000447A SE 8000447 A SE8000447 A SE 8000447A SE 439476 B SE439476 B SE 439476B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
tritium
gas
protium
liquid
column
Prior art date
Application number
SE8000447A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8000447L (sv
Inventor
A H Dombra
Original Assignee
Ca Atomic Energy Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ca Atomic Energy Ltd filed Critical Ca Atomic Energy Ltd
Publication of SE8000447L publication Critical patent/SE8000447L/sv
Publication of SE439476B publication Critical patent/SE439476B/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B4/00Hydrogen isotopes; Inorganic compounds thereof prepared by isotope exchange, e.g. NH3 + D2 → NH2D + HD

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Catalysts (AREA)
  • Separation By Low-Temperature Treatments (AREA)
  • Physical Or Chemical Processes And Apparatus (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

sooouuv-6 10 15 20 25 30 35 2 Ett förfarande för avlägsnande av protium och tri- tium från tungt vatten genom gasfaskatalytiskt utbyte har beskrivits i US patentet 3 505 Ol7 av år 1970. Ehuru det i detta patent beskrivna förfarandet inbegriper steg avseende att tappa det tunga vattnet som finns i en kärn- reaktor och underkasta detta tappade tunga vatten för en isotopbytesreaktion med gasformigt deuterium,framgår det tydligt från beskrivningen att det "tappade tunga vattnet" är tungvattenångor. Eftersom utbytet är mellan vattenånga och gas,strömmar de två strömmarna till byteskolonnen medströms och förfarandet måste utföras vid förhöjda temperaturer (80 till 400°C med användning av katalysatorer). Detta förfarande innebär användning av förångare och kondesatorer vid varje jämviktsutbytes- steg och detta är synnerligen ofördelaktigt, både ifråga om energiförbrukning och förfarandets komplexitet.
Ett förfarande för väteisotopkoncentration mellan vâtskeformigt vatten och vätgas har beskrivits i US patentet 3 981 975 av år 1976, vilket innehas av Atomic Energy of Canada Limited. Detta patent anger att för- farandet kan användas för att minska tritiumkoncentra- tionen, närvarande som DTO, i tungt vatten,som använts i en arbetande kärnreaktor. Detta uppnås genom ökning av tritiumkoncentrationen i vätskeformigt vatten genom donation från gasformigt deuterium, vilket härstam- mar från det vätskeformiga vattnet. Deuteriumet fnmställs från tungt vatten i en deuteriumgasgeneratorfi Det är ett föremål för uppfinningen att åstadkomma ett förfarande för extraktion av tritium och eventuellt protium från vätskeformigt tungt vatten som utföres vid eller nära omgivningstemperatuer och tryck.
Det är ett annat föremål för uppfinningen att åstadkomma ett förfarande för avlägsnande av tritium från vätskeformigt tungvattenextrakt, snarare än kon- centrat. 10 15 20 25 30 35 800Ûlr47-6 3 Det är ett annat föremål för uppfinningen att åstadkomma ett förfarande för extraktion av tritium från vätskeformigt vatten, vilket förfarande utföres utan behov av förångning och kondensering av tungt vatten vid varje jämviktssteg.
Det är ett annat föremål för uppfinningen att åstadkomma ett förfarande för extraktion av tritium från vätskeformigt tungt vatten, vilket förfarande inte kräver en deuteriumgasgenerator.
Dessa och andra föremål för uppfinningen uppnås genom ett förfarande för extraktion av tritium från 'en vätskeström av tungt vatten, vilket förfarande innebär att det tunga vattnet bringas i motströmskon- takt med en gasström av deuterium i en kolonn,som är packad med en katalysaton så att tritium överförs genom isotopbyte från vätskeströmmen av tungt vatten till gasströmmen av deuterium. Katalysatorn nåste natur- ligtvis ha förmåga att fungera i närvaro av vätskefor- migt vatten. En sådan katalysator har beskrivits i US Patentet nr 3 888 975, av år 1975, vilket patent inne- has av Atomic Energy of Canada Limited.
Det som kännetecknar uppfinningen framgår av patentkravet.
I ritningarna, som belyser en utföringsform av uppfinningen, visas i fig l ett flödesdiagram av för- farandet, i fig 2 ett representativt jämviktsdiagram för förfarandet och i fig 3 protiumextraktion.
I fig l transporteras en vätskematning av tungt vatten genom ett reningssteg 10. Beroende på matar- vattnets kvalitet inbegriper matarvattensreningssteget ett filtreringssystem för avlägsnande av suspenderade fastämnen, ett jonbytarsystem för avlägsnande av jon- föreningar och ett standardavgasningssystem för avlägs- namkeav lösta gasen såsom 02 och N2. Om matarvattnet är förorenat med olja eller andra organiska material renas det genom koladsorption eller kemiska metoder. Normalt är det tunga vattnet som uttagits urreaktorssystemen aoooLun-s ' 4 relativt rent och det transporteras endast genom ett filtrerings- och jonbytarsystem. Tritium till deu- terium (T/D) atomförhållandet (X0) i strömmen av tungt vatten är i sümflßksonüfingal delar per miljon (typiskt 0,l - 110 ppm) och de huvudsakliga tritium-deuterium- slagen är DTO och D20. Efter reningen matas vätske- strömmen till toppen av en katalytisk isotopbyteskolonn ll, i vilken tritiumet extraheras från vätskeströmmen genom att det bringas i kontakt med i motsatt riktning 10 strömmande gasström av DT - D2 i kolonnen,som är packad med en vattenavvisande katalysator. Förfarandet fungerar med vilken som helst typ av katalysator som är vatten- avvisande, men den föredragna typen är den som beskrivits i US Patentet 3 888 974, av år]375,som innehas av Atomic 15 Energy of Canada Limited. Denna katalysator består av minst en katalytisktaktiv metall, som är vald ur grupp VIII i det periodiska systemet och har ett väsentligen vätskeformigt-vattenavvisande organiskt harts- eller polymeröverdrag därpå, vilket är permeabelt för vatten- 20 ånga och vätgas. Denna typ av katalysator har även be- -skrivits i det tidigare nämnda patentet 3 981 976 och US Patent nr 4 025 560, av år 1977, som innehas av Atomic Energy of Canada Limited. Efter det att det deu- teriumhaltiga vätskeformiga tunga vattnet (T/D=Xn) 25 transporterats genom kolonnen återförs det till kärn- reaktorn eller någon annan källa. _ Deuteriumgasen (T/D=yo) som införes i kolonnens ll botten är klen på tritium (DT komponent) och är efter det att den lämnar kolonnen anrikad på tritium (DT). 30 Denna gas (T/D=yl) renas i gasreningssteget 12 och transporteras till ett kryotiskt destillationssteg 13, vilket sänker koncentrationen av DT-T2 i gasen, varefter den återförs till kolonnens ll botten. Matargasrenings- sysfimet flàrden kryotiska enheten är konstruerad för 35 att avlägsna spår av föroreningar.som kondenserar och 10 15 20 25 30 35 snoouuv-6 5 stelnar när matarströmmens temperatur sjunker (fukt C02, Nz' 02 molekylsikttorkare, regenerativa värmeväxlare och silikagel- eller koladsorberingsanordningar.
, CO). Typiskt inbegriper matargasreningsföljden kryotiska Destillationssteget 13 ger som utflöde en koncen- trerad DT-T2 gasström, som normalt skulle bortföras i lämpliga behållare. Det kryotiska D2 destillationssteget l3 kan ersättas med andra isotopseparationsförfaranden, såsom termisk diffusion eller gaskromatografi.
Totalreaktionen i den katalytiska isotopbyteskolon- nen kan presenteras på följande sätt: \ DT(g) + Dz (v) _"_"_' + DTO (1) Dz (g) (v) Jämviktskonstanten K för ovan angivna reaktion (uttryckt som reaktionsslagens jämviktsmolfraktioner) är följande: K = EMU-il E-IMNVÜ <2) [?*n:]{::Pf*51 Eftersom vid låga koncentrationer av DT och DTO, molfraktionerna av D2 och D20 är nästan konstant och närmar sig överensstämmelse,kan den ovan angivna ekvationen (2) förenklas enligt följande: K _ T/D atomförhållande i vätskefasen av DTO-D20 _ (3) T/D atomförhållande i gasfasen av DT-D2 förutsatt att vätskefasen är i jämvikt med gasfasen.
Ekvation (3) används även allmänt för att definiera separationsfaktorn a för utbyte av isotopslag mellan vätske- och gasfaserna. Därför är K = G i detta fall.
Ekvationen för K,baserad på fördelningsfunktions- förhållanden givna av Bron J Et al i “Isotopic Partition soouuuv-6 lO 15 20 25 30 35 6 Function Ratios Involving H2, H20, H25, H2Se and NH3", Z. Naturforsch, Vol. 28a, pp 129-136, l973,är följande: in k = o,os3s2 + o,293s2 (zoo/T) + o,46241 (soo/T)2 - o,27s74 (soo/T)3 + o,o62ao (zoo/T)4 (4) T = temperatur i kelvin§ Detta visar att separationsfaktorn vid omgivnings- temperatur är ca 1,6 (u = 1,638? vid 25°C).
Sålunda erhålles mycket fördelaktiga separations- faktornivâer i föreliggande förfarande,förutsatt att: (1) vattenavvisande katalysatorer användes, (2) atomförhållandetT/D i gasen som införes i kolonnen, yc, är mindre än atomförhållandet T/D i vätskan som > ayo. införes i kolonnen, X dvs X0 OI Såsom visas i fig 2 är atomförhållandet T/D i vätskan som införes i kolonnen, xo, större än atomförhållandet > HYO; atomförhâllandet T/D i gasen som lämnar kolonnen, yl, är större än i gasen som införes i kolonnen, dvs yl > uy .
T/D i gasen som införes i kolonnen, yo, dvs xo När tritium tvättas från vätskefasen är xo > xn, där xn är T/D förhållande i vätskan som lämnar kolonnen.
Fig 2 visar en förenklad grafisk bestämning av antalet jämviktssteg som erfordras för att åstadkomma en given extraktion av tritium från vätskefasen (ofta kallat McCabe-Thiele-diagram). Det innebär alternativ användning av två kurvor: en som representerar en materialjämvikt för varje jämviktssteg, angivet som arbetslinje, och en annan som representerar jämviktsförhållandet T/D i vätskefasen (x) och i gasfasen (y) angivet som jämvikts- kurvan. Materialjämvikten för utbytestornet kan uttryckas genom följande ekvation,som representerar arbetslinjens 10 15 20 25 30 35 BOÜÛIMT-G 7 ändpunkter, dvs xo och yl vid toppen av tornet och xn, yo vid tornets botten: V(xo - xn) = G(yl - yo) där V och G är molära vätske- respektive gasflödeshas- tigheter.
För att åstadkomma överföringen av tritium från vätske- till gasfasen måste arbetslinjen alltid vara under jämviktskurvan (xo > yo, yl > yo och xo > xn).
I fig 1 är den kryotiska D2 destillationsenheten konstruerad för att avlägsna tritium (DT) från den cirkulerande gasen, vilken anrikas i den kryotiska destillationskolonnens 13 bottensektion.
Eftersom gasen som lämnar den kryotiska destilla- tionskolonnens topp har samma koncentration av protium (HD) som gasen som införes däri,är koncentrationen av protium i gasen som införes och som lämnar den kataly- tiska isotopbyteskolonnen ll även densamma, och protium närvarande som HDO i matarvattnet. Förfarandet "extra- herar HD" även från matarvatten, på samma sätt som det extraherar DT, om gasen som återföres till kolonnen ll 'är klen på HD. Totalreaktionen är: ~""“”Ä HD + HDO(V) v____ (9) m2 (g) + nzom (Den stora pilen anger utbytesreaktionens netto- resultat).
För att åstadkomma detta måste den kryotiska destil- lationskolonnen vara "utökad" för att ge ett topp HD anrikningssteg (eftersom HD är mer flyktigt än D2 och destilleras till toppen av kolonnen). Det nya arrange- manget visas i fig 3 med destillationskolonnen l3 upp- delad i en lägre del l3a för tritiumextraktion och en övre del l3b för protiumextraktion. 3000447-s lO 15 8 Den protiumrika gasströmmen (HD, H2) tagen vid toppen av protiumanrikningssektionen l3b är relativt liten, mindre än 1/10 av den cirkulerande gasen, be- roende på protiumkoncentrationen i matarvattnet (HDO).
Två praktiska alternativ för användning av denna gas är: (1) att bränna den med en tillförsel av syre. Detta alstrar ungefär 40-60 % H/D vatten, som sedan kan upp- arbetas till reaktorkvalitet genom vanliga D20 uppar- betningsmetoder. _ (2) att använda en liten omvänd katalytisk isotopbytes- kolonn för överföring av resterande D2 i gasen till en naturlig matarvattenström. Gasen som lämnar kolonnenin- nehâller endast en mycket liten mängd D2 och den kan kasseras.

Claims (1)

eooo44?-6 PATENTKRAV
1. Förfarande för extraktion av tritium och eventuellt protium, ur en vätskeström av tungt vatten innehållande 0,1 till 10 ppm tritium, kännetecknat därav a) att det vätskeformiga tunga vattnet, från vilket tritium och eventuellt protium, skall extraheras, transporteras genom ett reningssteg, b) att det renade tunga vattnet bringas i motströmskontakt med en gasström av deuterium i en kolonn som är packad med en katalysator, vilken består av minst en katalytiskt aktiv metall vald ur Grupp VIII i det periodiska systemet och vilken har ett vätska~vatten-avvisande organiskt harts eller polymeröverdrag därpå som är permeabelt för vatten- ånga och vätgas, så att tritium överförs genom isotopbyte från vätskeströmmen av tungt vatten till gasströmmen av deuterium, c) att den tritiumanrikade gasen transporteras från kolonnen genom ett gasreningssteg, d) att den renade gasen transporteras genom ett kryotiskt destillationssteg för avlägsnande av tritium och eventuellt protium där ur och att gasen som är klen på tritium och eventuellt protium återförs till kolonnen, och e) att ett vätskeutflöde av tungt vatten erhålles från kolonnen, varvid det tunga vattnet har reducerad tritium- halt och eventuellt protiumhalt.
SE8000447A 1979-01-22 1980-01-21 Forfarande for extraktion av tritium och eventuellt protium SE439476B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CA000320154A CA1160428A (en) 1979-01-22 1979-01-22 Process for the extraction of tritium from heavy water

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8000447L SE8000447L (sv) 1980-07-23
SE439476B true SE439476B (sv) 1985-06-17

Family

ID=4113387

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8000447A SE439476B (sv) 1979-01-22 1980-01-21 Forfarande for extraktion av tritium och eventuellt protium

Country Status (9)

Country Link
JP (1) JPS55132622A (sv)
BE (1) BE881265A (sv)
CA (1) CA1160428A (sv)
DE (1) DE3001967A1 (sv)
FR (1) FR2446798A1 (sv)
GB (1) GB2039866B (sv)
IL (1) IL58977A (sv)
IT (1) IT8067086A0 (sv)
SE (1) SE439476B (sv)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0198940B1 (de) * 1985-04-25 1989-07-12 GebràœDer Sulzer Aktiengesellschaft Verfahren zum Abtrennen und Anreichern von Tritium aus tritiierten Fluiden, insbesondere aus dem Kühlwasser des Primärkreislaufs und den Deuterium/Tritium-Strömen einer Kernfusionsanlage
US5468462A (en) * 1993-12-06 1995-11-21 Atomic Energy Of Canada Limited Geographically distributed tritium extraction plant and process for producing detritiated heavy water using combined electrolysis and catalytic exchange processes
EP3068518B1 (en) 2013-11-13 2020-12-16 Savannah River Nuclear Solutions, LLC Decontamination of tritiated water
US11058994B2 (en) 2019-01-18 2021-07-13 Savannah River National Solutions, LLC Tritium cleanup system and method

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1526867A (fr) * 1966-08-09 1968-05-31 Commissariat Energie Atomique Perfectionnements apportés aux moyens pour retirer le protonium et le tritium de l'eau lourde
JPS5544786B2 (sv) * 1972-05-04 1980-11-14
JPS4918680A (sv) * 1972-06-05 1974-02-19
JPS5132800A (ja) * 1974-09-11 1976-03-19 Shigeki Awata Kairyotabakotsukifuirutaa
DE2905585A1 (de) * 1978-04-13 1979-10-18 Sulzer Ag Verfahren zur trennung der wasserstoffisotopen h, d, t, um aus einem gemisch einzelne isotopen selektiv zu entfernen

Also Published As

Publication number Publication date
GB2039866A (en) 1980-08-20
DE3001967A1 (de) 1980-07-31
FR2446798A1 (fr) 1980-08-14
CA1160428A (en) 1984-01-17
IT8067086A0 (it) 1980-01-22
SE8000447L (sv) 1980-07-23
BE881265A (fr) 1980-05-16
GB2039866B (en) 1982-12-22
IL58977A (en) 1982-12-31
JPS55132622A (en) 1980-10-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
King Separation processes
US4190515A (en) Apparatus for removal and recovery of tritium from light and heavy water
US20110243834A1 (en) Advanced Tritium System and Advanced Permeation System for Separation of Tritium from Radioactive Wastes and Reactor Water
JP5813613B2 (ja) 酸素同位体の濃縮方法
US8016981B2 (en) Method and apparatus for purifying and separating a heavy component concentrate along with obtaining light gas isotopes
PL166828B1 (pl) Sposób usuwania siarkowodoru i/lub dwusiarczku wegla z gazów odlotowych PL PL PL
CN101242888B (zh) 氧同位素的浓缩方法
Steinberg et al. Recovery of fission product noble gases
SE439476B (sv) Forfarande for extraktion av tritium och eventuellt protium
US2584785A (en) Process and apparatus for separation of mixtures
US4191626A (en) Apparatus for finishing and upgrading of heavy water
EP3742456B1 (en) Apparatus and method for helium-3 separation and enrichment
US4444737A (en) Process for separating and recovering hydrogen isotope
JP2009121939A (ja) トリチウム回収システム
JP6214586B2 (ja) 酸素同位体重成分の再生濃縮方法、酸素同位体重成分の再生濃縮装置
CA1137025A (en) Process for the extraction of tritium from a liquid heavy water stream
JP4074379B2 (ja) リサイクル装置及びリサイクル方法
US3362891A (en) Process and apparatus for separating acidic gas such as hydrogen sulfide and carbon dioxide from gaseous mixtures
US2997366A (en) Gas purification
Dombra Process for the extraction of tritium from heavy water
AU2014352078A1 (en) Device for the separation of water from a fluid flow containing water
US4844876A (en) Process and device for selective extraction of H2 S from an H2 S-containing gas
SE425079B (sv) Forfarande for framstellning av veteperoxid genom antrakinonprocessen
JPS61286798A (ja) 放射性廃液処理装置
CA1052536A (en) Dual temperature exchange systems