SE435590B - Forfarande och apparat vid bearbetning genom elektriska urladdningar - Google Patents

Forfarande och apparat vid bearbetning genom elektriska urladdningar

Info

Publication number
SE435590B
SE435590B SE7807250A SE7807250A SE435590B SE 435590 B SE435590 B SE 435590B SE 7807250 A SE7807250 A SE 7807250A SE 7807250 A SE7807250 A SE 7807250A SE 435590 B SE435590 B SE 435590B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
wire
wire electrode
workpiece
path
deviation
Prior art date
Application number
SE7807250A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7807250L (sv
Inventor
E Buhler
Original Assignee
Agie Ag Ind Elektronik
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Agie Ag Ind Elektronik filed Critical Agie Ag Ind Elektronik
Publication of SE7807250L publication Critical patent/SE7807250L/sv
Publication of SE435590B publication Critical patent/SE435590B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B23MACHINE TOOLS; METAL-WORKING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B23HWORKING OF METAL BY THE ACTION OF A HIGH CONCENTRATION OF ELECTRIC CURRENT ON A WORKPIECE USING AN ELECTRODE WHICH TAKES THE PLACE OF A TOOL; SUCH WORKING COMBINED WITH OTHER FORMS OF WORKING OF METAL
    • B23H7/00Processes or apparatus applicable to both electrical discharge machining and electrochemical machining
    • B23H7/02Wire-cutting
    • B23H7/06Control of the travel curve of the relative movement between electrode and workpiece
    • B23H7/065Electric circuits specially adapted therefor
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B23MACHINE TOOLS; METAL-WORKING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B23HWORKING OF METAL BY THE ACTION OF A HIGH CONCENTRATION OF ELECTRIC CURRENT ON A WORKPIECE USING AN ELECTRODE WHICH TAKES THE PLACE OF A TOOL; SUCH WORKING COMBINED WITH OTHER FORMS OF WORKING OF METAL
    • B23H2500/00Holding and positioning of tool electrodes
    • B23H2500/20Methods or devices for detecting wire or workpiece position
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T83/00Cutting
    • Y10T83/141With means to monitor and control operation [e.g., self-regulating means]
    • Y10T83/148Including means to correct the sensed operation

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)

Description

7807250-1 generatorer, vilka inneburit ett stort framsteg med avseende på bearbetningshastigheten (se t.ex._DE utlägg- ningsskriften 2 735 403). i -_ Vibrationer mot trådelektroder kan visserligen elimineras med denna generatortyp, men de kraftigt ökade bearbetningskrafterna förorsakar en ständig utlänkning av den büjkänsliga trådelektroden.
Denna utlänkning, som är riktad motsatt bear- betningsriktningen, förorsakar betydande konturfel vid krükta snittkonturer. ' _ Andra krafter, vilka förorsakas t.ex. av gas- blåsor i dielektrikum eller av turbulenta strömningar i detta eller av materialspänningar i själva trådelektroden, kan likaledes förorsaka en temporär, okontrollerad utlänk- ning av trådelektroden.
Denna påverkan av snittkonturen genom utlänk- ning av trådelektroden måste förhindras. En lösning be- skrivas 1 JP patentskriften 119393/74. I denna föreslås en teoretiskt matematisk bestämning av utlänkningen och I en kompensation av denna medelst numerisk styrning. Dette förfarande kan vara tillfredsställande, när det är fråga om raka snittkonturer, men det förorsakar stora problem vid en krökt snittkontur, eftersom man ej kan beräkna längs vilken bana utlänkningen försiggår från den ena s axeiriktningen till den andra. Farfaranuet blir därför knappast användbart i praktiken.
Ytterligare en ldsning beskrivas i DE utlägg- ningsskriften 26 35 766, där man föreslår att reducera generatoreffekten och bearbetningshastigheten alltmer och mer ju mer snittkonturen är krökt. Detta förfarande är behäftat med den nackdelen, att en kraftig snitt- effektförlust uppträder vid kraftigt krökta snittkonturer och dessutom kompenseras felet uppenbarligen blott delvis.
En annan lösning föreslås i CH patentskriften 591 919, enligt vilken trådelektroden skall matas med 7807250-1 extraströmmar och extraspänningar, för att kompenserande elmagnetiska och elektrostatiska krafter skall kunna bli verksamma mot trådelektroden. Tyvärr medför detta även extra belastning genom strömvärme och ljusbågurladdningar mot trådelektroden, vilket i sin tur medför snitteffekt~ avbrott. Dessutom blir de elmagnetiska krafterna verksamma blott vid ferromagnetiska arbetsstycken.
Icke någon av dessa tre lösningar kan användas för eliminering av fel, som alstras av gasblåsor och turbulenta strömmar i dielektrikum eller av material- spänningar i tràdelektroden. Ändamålet med uppfinningen är att eliminera de beskrivna konturfelen och därigenom att i betydande grad öka precisionen i trådskärningsförfarandet utan att detta förorsakar avbrott i bearbetningshastigheten.
Detta har enligt uppfinningen åstadkommits medelst ett förfarande, som kännetecknas därigenom, att man styr den relativa rörelsen av trådelektroden och arbetsstycket i nämnda övervakningsstyrbana i motsvarighet till övervakningsinformation, att styrbanan har koordinat- riktningar, som är vinkelräta mot varandra, att man mäter avvikelsen av trådelektroden från viloläge i nämnda styrbana i de två mot varandra vinkelräta koordinatriktningarna medelst åtminstone ett vägbestämningssystem, som är beläget runt trådelektroden mellan trådstyranordningarna och arbets~ stycket och anordnats att alstra information, som är indíkativ för avstånd och riktning från avvikelsen av trådelektroden från viloläget ooh följaktligen från den övervakade styrbanan och att den övervakade styrbanan för trådelektroden i förhållande till arbetsstycket korrigeras i huvudsak kontinuerligt, genom att man dessutom övervakar det relativa läget av elektroden och arbetsatycket som en funktion av avvikelseinformationen på så sätt, att den av~ vikande trådelektroden förblir inställd i sin övervakade bana. 7807250-1 Apparaten för genomförande av detta förfarande känna- tecknas enligt uppfinningen av åtminstone ett vägbestämnings- system, som är anbragt kring trådalektroden mellan trådstyrning- arna och arbetsstycket och anordnat att mäta avvikelsen av tråd" elektroden från viloläget i tvâ med varandra vinkelräta koordi- natriktningar och anordnat att alstra koordinatinformations- signaler, som är indikativa för avståndet och riktningen av avvikelserna av tråden från styrbanan, varjämts vägbestämnings- systemet består av fyra testelektroder, som är anordnade tvärs mdtoch på avstånd från trådelaktroden i ett plan, som är i huvud~ sak vinkelrätt mot den axiella riktningen av trådelektroden, av organ för att mata en växelspånning mellan trådelektroden och var och en av testelektroderna, av organ, som är anordnade att likrikta växelströmmen mellan trådelektroden ochtestelektro- derna, av organ för bildande av absoluta värden under styrningg av och anslutning till likriktande organ för att alstra ut- gående signaler, som är representativa för avvikelsen av tråden i förhållande till testalektroderna i koordínatform, av organ som är anordnade att förskjuta arbetsatycket och tråden i för- hållande tlll varandra i ifrågavarande koordinatriktningar, av organ, som är anordnade att styra det rörliga organet för att övervaka den förutbestämda rörelsen och av organ, som är mordnade att pâverkas av utsignalerna i förhållande till rörelsen av trådelektroden och arbetsstyoket i förhållande till varandra i resp. koordinatriktningar för att kompensera av- vikelsen av trâden från den övervakade banan. Övriga kännetecken på uppfinningen framgår av under- kraven. i QUALITY 7807250-1 De Fördelar, som kan uppnås medelst uppfinningen, består däri, att varje utlänkning av trådelektroden kan utan återverkan och exakt bestämmas och en korrigering av denna utlänkning kan på enkelt sätt utföras automatiskt.
En minskning av den maximalt möjliga bearbetningshastigheten kräves icke ens vid kraftigt krökta snittkonturer. Vidare har det genom uppfinningen för Första gången blivit möjligt att strömlöst inställa trådelektroden mot referensytor på arbetsstycket eller på trådinställningsapparater. Därigenom uppnås en högre inställningsnoggrannhet utan skada på arbets- stycket eller trådinetällningsapparaten.
Uppfinningen skall i det Följande närmare förklaras med hänvisning till de bifogade ritningarna, varå Fig. l visar anordningen För trådskärning enligt uppfinningen, och Fig. 2 visar ett tvärsnitt genom den utsvängda trådelektroden.
Fig. 3 visar en krökt bankontur. Fig. 4 visar vägbestämnings- systemet enligt det elektrolytiska förfarandet och Fig. 5 visar vägbestämningsswàemet enligt ljusavkänningsförfarandet.
Fig. 6 visar ett elektriskt kopplingsschema för det elektro- lytiska förfarandet och fig. 7 kopplingsschemat För ljusav- känningsförfarandet. Fig. 8 visar det elektriska kopplings~ schemat För analogräknaren och Fig. 9 diagrammet För dialog- räknaren. Fig. 10 åskådliggör schematiskt uppbyggnaden För korrigering via huvudaxeldrivanordningen och fig. ll åskådliggör schematiskt uppbyggnaden För en korrigering via en hjälp- axeldrivanordning.
I Fig. l visas principiellt anordningen för tråd- skärning enligt uppfinningen. Trådelektroden 1 avlindas under dragspänning från en Första tràdspole 3 på i och För sig känt sätt, löper genom bearbetningszonen i arbetsstycket 6 och upplindas av en andra trådspole 3. Dielektrikum 8, som QUALITY 7807250-1 vid trådskärning vanligen består av specialberett vatten med ett ledningsvärds på l - 100 «9S/cm, ledes in i be- arbetningszonen. Mellan arbetsstycket 6 påföres via ström- kontakten 4 och trådelektroden l de av generatorn avgivna bearbetningsimpulserna +G, -G. Trådstyrningarna 5 har till uppgift att hålla trådelektroden l i ett definierat läge.
Trådspolarna 3, strümkontakterna 4 och styrningarna 5 är vanligen monterade på en styrarm 2. Hela denna anordning utför på i och för sig känt sätt en rörelse i förhållande till arbetsstycket 6 i motsvarighet till den önskade snitt- konturen. ' Trots att högsta möjliga dragspänning utövas mot trådelektroden l, förblir dena alltefter bearbetningskrafter utlänkad på antytt sätt mellan ca 5 och 100 /Um. För be- stämning av denna utlänkning tjänar det övre och eventuellt ett undre vägbestämningssystem 7. Det undre vägbestämnings- systemet 7 är lämpligt, framför allt vid tillämpning av förfarandet enligt kravet 3. Vägbestämningssystemen 7 är likaledes fast förbundna med styrarmen 2.
I figr 2 visas ett tvärsnitt genom trådelektroden l i mycket större skala. De streckada konturlinjerna antyder därvid viloläget för trâdelektroden och de heldragna kontur- linjerna trådens läge vid belastning medelst bearbetninga- krafterna. Trådelektroden l utlänkas med sträckan a i någon riktning och ändamålet med uppfinningen är att mäta och korrigera detta utlänkningsfel medelst komponenterna ÅLX, ¿§Y i X- och Y-huvudaxelriktningarna.
Fig. 3 visar medelst en förutbestämd krökt bana A _ B vad som händer, när en utlänkníng a föreligger. Genomför man en korrigering, sträcker sig den skurna konturen längs den i avsevärd grad avvikande banan C - D. Enligt uppfinningen låter man trådstyrningarna 5 utföra en korrigerad bana E - F, som J Poon “ auAuTv 7807250-1 vid varje tidpunkt avviker med det mätta värdet -a eller dess komponenter -¿ÅX och - ¿ÅY från den förutbestämda banan.
Den därvid i arbetsstycket 6 skurna kontoren blir därigenom identisk med den erforderliga banan Å - B.
Fíg. 4 åskådliggör ett speciellt lämpligt mätför- Farande För vägbestämningssystemst 7. Förfarandet är känt För lsdningsförmågmätceller För vätskor. Därvid lägges mellan två elektrodar en växelspänning och via mätströmmen och de mekaniska dimensionerna på cellerna bestämmas lednings- Förmågan. ' Den principiella ekvationen har följande lydelse: _i_ R.A ?¿ = ledningsvärde i _pS/cm \š< ' längden av den mätta vätskepelaren i cm A : tvärsnittet av den mätta vätska- pelaren i cmz R : av spänning och ström bestämt mot~ stånd i Mil» Via anordningen enligt uppfinningen utformas mät- cellen fyrfaldigt och dessutom genomföras bestämningen icke på ledningsvärdet utan på längden ¿ .
Trådelektroden l tjänar som gemensamhetselektrod för alla Fyra mätställena och runt dessa har korsvis anbragts fyra mätelektroder 9 i huvudaxelriktningarna X+, X-, Y+ och Y-.
Hela anordningen genomströmmas av upparbetat dielektrikum med ett ledningsvärde på l - 100 pS/cm. Cellernas geometri väljes på så sätt, att vid det angivna området på lednings- värdet och utlänkningen av trådelektroden l på ca 5 - l00¿um, mätas motstånd R i huvudsak i området mellan lU0 och l M-JL .
Fig, 6 åskådliggör en lämplig mätkoppling För anord- ningen enligt Fig. 4. En växelspänningskälla 12 med ett ”F50 QUAUTY 7807250-1 effektivvärde av t.ex. lü V och t.ex. med en mätfrekvens på 50 eller 60 Hz anbringas över strömmatarledningen 4 eller liknande organ till trådelektroden l och ledes dessutom via var sin absolutvärdesbildare 14 till de Fyra mätelektroderna 9. Man måste använda en växelspänning för att ej några elektrolytiska effekter skall alstras, såsom korrosion och materialavdragníng från trådelektroden l och mätelektroderna 9. De därvid använda frekvenserna och spänningsformerna är av sekundär betydelse, men växelspän- ningens symmetri är viktig. Växelspänningskällan 12 skulle t.ex.även till sitt effektivvärde kunna anpassas till den använda ledningsförmågan hos dielektrikum för att undvika överansträngning av analogräknaren 21 enligt fig. 8.
Absolutvärdesbildarna 17 har till uppgift att likrikta de genom de varierande motstånden l3 av mätsträckan flytande växelströmmarna och transformera den till spänningssignaler.
De fyra utgångssignalerna /Y-/, /Y+/, /X-/, /X+/ kan sålunda anta blott positiva värden. Beträffande absolutvärdes- bilderna 14 hänvisas till boken Applications of Üperational Amplifiers, 1973 av Gerlad Graeme, sidan 127 (Förlag Mcßraw-Hill, Düsseldorf/New York).
Ett annat mycket lämpligt mätförfarande för väg- beetämningssystemet 7 visas i fig. 5. För varje huvudaxel- riktning X, Y har anordnats en ljuskälla 10 och en dubbel- ljusavkännare ll kring trådelektroden 1 på så sätt, att den av trådelektroden l förorsakade skuggan likformigt täcker avkännarhalvorna lla, llb i viloläge.
I utlänkat tillstånd medför asymmetrin hos skuggan en motsvarande asymmetri i belysningsstyrkan mot de båda avkännarhalvorna lla, llb och därigenom en motsvarande ändring i dess utgångssignaler. Som ljuskälla 1D kan man ïïüílï QUALITY 7807250-1 använda glödlampor men hellre ljusdioder. Som dubbelljus- avkännare ll kan man använda t.ex. en dubbelfotodiod av typen STDD-210 som saluföres av Sensor Technology, chatswetn/caiifsrnien, usn. I denna konstruktionsdel har inbyggts två Fotodioder med ett avstånd av blott 2Ü,flm. Vid Fotodioder genomföras bestämningen som bekant genom mätning av spärrströmmen vid pålagd spänning i spärriktningen på basis av belysningsstyrkan. Vid denna anordning föreligger även möjligheten att driva ljuskällorna l0 pulserande, t.ex. med enfrekvens av 1 - 100 kHz och därefter utvärderas växel- strömsandelen i dubbelljusavkännaren. Detta skulle ge en större störsäkerhet.
Fig. 7 visar en lösning, som avser hur en mätning kan genomföras medelst ljusavkännarförfarandet. En lik- spänningskälla 15 på t.ex. 20 V matar Fotodioderna i dubbel- ljusavkännaren ll med spänning, I motsvarighet till belysninge- styrkan strömmar från utgångarna X+, X~, Y+, Y- Fotodiodernas spärrströmmar, som förstärkas via förstärkaren 16 och om- vandlas till analoga spänningssignaler /X+/, /X-/, /Y+/, /Y~/.
Dessa signaler är i princip av samma slag som signalerna enligt Fig. 6. Båda kan vidarebearbetas i analogräknaren 21.
Fig. 8 åskådliggör denna analogräknare 21. Denna visas i detalj För X-axeln och visas som blnck För Y-axeln.
Analogräknaren 21 har till ändamål att bearbeta mätvärdene på så sätt att därigenom elimineras sådana inflytande som ledningsvärdet hos dielektrikum, diametern För trådelektroden l, styrkan hos ljuskällan 10, åldrandet hos dubbelljus- avkännaren, nedsmutsning, temperatur och liknande.
Detta har åstadkommits därigenom, att man beräknar medelvärdet För de båda absoluta värdena /X+/, /X-/ för varje axelriktning, subtraherar detta medelvärde från det absoluta värdet i positiv axelriktning /X+/ och det erhållna, positiva eller negativa värdet sättas i relation till det *Poor QUALITY vsovzso-1 10 tidigare beräknade medelvärdet. Man skulle därvid kunna tala om ett relativt fel ¿l X, som kan variera från -l till +l. Medelst en genom kalibrering bestämd konstant (t.ex. lDU /um) kan genom multiplikation med det relativa Felet man Finna den faktiska utlänkningen ¿§ X i /lm.
Eftersom emellertid man arbetar med s.a.s. spännings- nivåer, t.ex. -10 V - +10 V blir denna konstant överflüdig och man behöver då blott tillse, att den totala Förstärkningen av mätanordningen och analogräknaren inställes så, att analog- digitalomvandlaren 22 enligt fig. 10 avger det mot utlänkningen svarande digfttalvärdet.
Fig. 9 visar en grafisk återgivning av räkneförloppet För X-axeln. Vid ingångarna uppträder absolutvärdena /X+/ ooh /X-/. Dessa summeras i en summabildare-18 enligt Pig. 8. Eftersom denna summabildare inverterar, har en inverter 19 kopplats efter densamma som samtidigt tack vare sin Förstärkning A = 0,5 delar summan med 2, vilket ger det aritmetiska medelvärdet för /X+/ och /X-/. I en differens- Förstärkare 1? subtraheras detta medelvärde från det absoluta värdet /X+/ (i diagrammet enligt tig. 9 genom omkastning av riktningen För medelvärdet ¿X+[+¿X-1 och summering till absolutvärde: /x+/). 2 _' - Därvid bildas komponenten ¿§X, som kan anta positiva eller negativa värden och som Fortfarande är behäftad med de olika beskrivna störinflytandena. Dessa störinflytanden undertryckes genom division i divisione- kopplingen 20. Man erhåller vid utgången komponenten ¿ÄX som positivt eller negativt värde, vilket förhåller sig proportionellt mot den sökta komponenten ÅÄX För utlänknings- Felet. Under förutsättning att störinflytanden inverkar samtidigt på de absoluta värdena /X+/ och /X-/, uppträder de vid division i täljaren och nämnaren och kan sålunda ; avkortas. För Y-riktningen har anbragts en identisk analog- I räknare 21.
QUAUTY 7807250-1 11 ~ ~ För Förklaringen av de använda kopplingarna: differensbildare 17, summabildare l8, inverter 19 hänvisas till boken "Electronics for Engineers", Cambridge university nress, England, 1973, sid. 120 _ 123 och 111.
För divisionskopplingen 20 hänvisas till RCA-Handbok 1975 'Linear Integrated Circuits" Nr. SSD-20lC, Sid. 4A9 och 450.
Fig. 19 visar den schematiska uppbyggnaden För korrigering via huvudaxeldriften 25, 26. Med "huvudaxeldriften" avses det frammatarsystem, som utför den av den numeriska styrningen 27 förutbestämda relativrürelsen mellan tråd- elektroden l och arbetsetycket 6 pà i och För sig känt sätt.
Den av vägbestämningssystemet 7 mätta utlänkningen av tråd- elektroden 1 avges via anelogräknaren 21 som utlänkningsfelets komponenter ¿Å X och ¿ÄY. Mia analogdigitalomvandlaren 22 kvantiseras denna analoga utlänkningeinformation ÅÄ X och 43 Y t.ex. med en upplösning med 8 bitar. Sålunda står t.ex. 128 avsatser till förfogande om vardera 1 “pm med Förtecken.
Därigenom erhålles en maximalt mätbar utlänkning av tråd- elektroden l på 128 _ym i alla riktningar.
Ett eventuellt icke lineärt Förhållande hos väg- bestämningssystemet 7 kan lätt kompenseras via Fastvärdes- minnet 23 därigenom, att varje Fürvanekat digitalvärde på utgångssignalerna ¿§ X och ¿1Y från analogdigitalomvandlaren tilldelas ett riktigt värde vid det motsvarande minnesstället.
De rätta värdena kan därvid bestämmas genom en kalibrering .
Som Fastvärdesminne kan man använda t.ex. en 8 x 8 bit PRDM (programmerbar "blott-läsminne").
I signalsammankopplingspunkten 24 subtraheras från börvärdet X resp. Y utlänkningsfelet ¿lX resp. LSY och de så modifierade bör-värdena X- A.X resp. Y- LÄY ledes till X-huvudaxeldrivanordningen 25 och Y-huvudaxeldrivanordningen 26.
Signalsammankopplingspunkten 24 har därvid närmast 7807250-1 12 symbolisk karaktär. Den kan bestå t.ex. av en digital räkne- logik med fast trådanslutning eller ännu troligare av ett litet underprogram i den vanligen redan förefintliga program- merbara räknaren i den numeriska styrningen 27.
I detta sammanhang skall ävenipåpekas att medelst den numera tillgängliga teknologin, t.ex. mikroprocess- anordningar, multiplexorer_osv. problemet med mätvärdesbe- arbetningen 21, 22, 23, 24 kan lösas rent "software-mässigt", dvs. blott genom programmering av en räknare. Därvid uttages värden från de fyra utgångarna /X+/, /X-/, /Y+/, /Y-/ från vägbestämningssystemet 7 från en analogdigitalomvandlare 22 i tidmultiplexeringsdrift och de digitala värdena ledes till en programmerbar räknare. Denna leder därvid genom hela den beskrivna mätvärdesbearbetningen digitalt ooh avger signalerna X- ¿)X och_Y-_¿LY vidare till drivorganen X, Y, 25, 26.
Fig. ll åskådliggör sohematiskt genomförandet av en korrigering medelst en hjälpaxeldrivanordning 29, 30.
Bortsett Från de kända relativrörelserna av arbetsstycket 6 i riktning mot trâdelektroden l genom huvudaxeldrivanordningen 25, 26 har dessutom anordnats en liten hjälpaxeldrivanordning 29, 30, som kan inställa den här rörligt anordnade trådstyr- ningen 5 i Förhållande till styrarmen 2 i axelriktningerna X och Y med t.ex. i 200 Jum. Vägbestämningssystemet 7 är fast förbundet med styrarmen 2 och mätvärdesbearbetningen övertages Fram t.o.m. analogräknarna 21 av tillämpningen enligt fig. 10. Den analoga utlänkningeinformationen ¿ÄX,_ ¿LY matas emellertid till regelförstärkarna 28. Dessa regelförstärkare 28 avger motsvarande inställningssignaler till X-hjälpaxeldrivanordningen 30 ooh Y-hjâlpaxeldrív- anordningen 29. Därigenom inställes trådstyrningen 5 och sålunda trådelektroden 1 på så sätt, att utlänkningsfelet blir mindre och utlänkningsinformationen ¿ÄX, ¿lY strävar mot värdet 0. 7807250-1 Regelförstärkare 28 bibringas på ett fördelaktigt sätt ett s.k. PI-regleringsförhållande, dvs. dess utgångssignel är proportionellt och integralt beroende av sin ingångssignal ÃÄX eller A Y. (Ytterligare Förklaring i detta avseende återfinnas i litteraturen över regelförstärkare). Den prak- tiska verkan blir att en språngvis ändring av ingångs- signalen AlX, ¿lY besvaras med ett motsvarande utsprång vid utgången och samtidigt en mycket liten ingångssignal med maximal Förstärkning, vilken signal dock har betydande längd och avges vid utgången. Blott på så sätt blir det möjligt att optimalt snabbt och optimalt noggrant korrigera läget av trådelektroden l. Denna anordning enligt fig. ll uppvisar visserligen det skönhetsfelet, att eftersom väg- bestämningssystemet 7 i verkligheten ej kan monteras med oändligt litet avstånd Från arbetsstycket 6, det genom I den krökta formen hos trådelektroden l kvarstår ett restfel vid arbetsstycket 6, även om vägbestämningssystemet 7 ej längre mäter någon utlänkníng. Detta kan dock kompenseras medelst en lätt positiv återkoppling till regelförstärkaren 28, dvs. man låter vid ingången till regelförstärkaren 28 ut- länkningsinformationen Ål X resp. zß Y uppträda så mycket kraftigare, att vid arbetsetycket 6 felet går mot noll.
Anordningen enligt Fig. ll anbringas lämpligen som konstruktionsenhet på styrarmen 2 på båda sidor om arbets- stycket 6.

Claims (13)

7ao72so-1 É Åk P A T E N T K R A V
1. Förfarande för att vid bearbetning genom elektriska urladdningar vid apparater av det slag, vid vilket ett arbets- stycke (6) skäres medelst en trädelektrod (1), som är styrd mellan två trådstyrningar (5) i en övervakad styrbana, som omfattar ett vilo- eller referensläge, korrigera slumpvis icke önskad avvikelse av trâdelektroder från styrbanan, k ä n n e t e c k n a t d ä r a v, att man styr den rela- tiva rörelsen av trådelektroden (1) och arbetsstycket (6) i nämnda övervakningssstyrbana i motsvarighet till övervaknings- information, att styrbanan har koordinatriktningar (X, y). som är vinkelräta mot varandra, att man mäter avvikelsen av tråd- elektroden från viloläge i nämnda styrbana i de tvâ i mot varandra vinkelräta koordinatriktningarna medelst åtminstone ett vägbestämningssystem (7), som är beläget runt trådelektro- den mellan trâdstyranordningarna och arbetsstycket och anordnat att alstra. information, som är indikativ för avstånd och riktning från avvikelsen av trâdelektroden från viloläget och följaktligen från den övervakade styrbanan och att den över- vakade styrbanan för trådelektroden i förhållande till arbets- stycket korrigeras i huvudsak kontinuerligt, genom att man dessutom övervakar det relativa läget av elektroden och arbets- É stycket som en funktion av avvikelseinformationen på så sätt, att den avvikande trâdelektroden förblir inställd i sin övervakade bana.
2. Förfarande enligt kravet 1, varvid drivorgan (25, 26) har anordnats för att förskjuta trådelektroden (1) i förhållande till arbetsstycket, k ä n n e t e c k n a t d ä r a v, att styrbanan korrigeras genom att man kombinerar BO H. GALDEGREN v. o. C-G. FEHKINGHOFF E. RYRLEN TELEFON vuxen. vmuuxnksu - Mousrsn PATENfoMauo, me. TELE PATENTOMBUD. me. KEMI 18 46 00. 18 46 20 ret ozn-zoezao TEL. ocn-zoazeo TEI. oui-mazøo e' _ i vsfovzsn-i manöverinformationen, som bestämmer det önskade lägets koordinater, och avvikelseinformationen och att man tillför denna kombinerade information till drivorganet för att för- skjuta trådelektroden och arbetsstycket i förhållande till varandra.
3. Förfarande enligt kravet 1, varvid man anordnat en ramkonstruktion och trådstyrningarna (5) är monterade på denna ramkonstruktion, och drivorgan (29, 30) för axiell sido- avvikelse är kopplade till trådstyrningarna (5) och anordnade att inställa trâdstyrningarna i förhållande till ramkonstruk- tionen, k ä n n e t e c k n a t d ä r a v, att styrbanan korrigeras genom inställning av läget av tràdstyrníngarna i förhållande till ramkonstruktionen, tills avvikelseinformationen anger, att eventuefla avvikelsefel har minskats till noll.
4. Förfarande enligt kravet 1, k ä n n e t e c k n a t d ä r a v, att mätningen av avvikelserna av trådelektroden från viloläget i styrbanan består i en inställning av vägbestäm- ningssystemet på avstånd från trådelektroden för en kontakt- lös koppling mellan.trådelektroden (1) i detta system för alstring av utsignaler, som är representativa för avvikelsefelen i resp. koordinatriktning och att korrigering av den övervakade styrbanan för tråden genomföres genom övervakning avdet relativa läget av elektroden och arbetsstycket så, att avvikelsefelet minskas till noll. _
5. Apparat för genomförande av förfarandet enligt kravet 1 för styrning av en trådelektrod, vilken genom elektrisk urladdning bearbetar ett arbetsstycke (6) och vid vilken trådelektroden (1) styres mellan två trådstyrningar (5) längs en övervakad styrbana, vilken omfattar ett vilo- eller referens- läge, för skärning av arbetsstycket (6), k ä n n e t e c k n a d a v åtminstone ett vägbestämningssystem (7), som är anbragt kring trådelektroden mellan trådstyrningarna (5) och arbets- stycket (6) och anordnat att mäta avvikelsen av trâdelektroden från viloläget i två med varandra vinkelräta koordinatrikt- vsoiråsfo-n f? ~ ningar och anordnat att alstra koordinatinformationssignaler, som är indikativa för avståndet och riktningen av avvikelserna av tråden från styrbanan, varjämte vägbestämningssystemet består av fyra testelektroder (9), som är anordnade tvärs mot och på avstånd från trådelektroden i ett plan, som är i huvudsak vinkel- rätt mot den axiella riktningen av trådelektroden, av organ för att mata en växelspänning mellan trådelektroden (1) och var och en av testelektroderna, av organ, som är anordnade att likrikta växelströmmen mellan trådelektroden och testelektroderna, av organ (14) för bildandet av absoluta värden under styrning av och anslutning till likriktande organ för att alstra ut- gående signaler, som är representativa för avvikelsen av tråden i förhållande till testelektroderna i koordinatform, av organ (25, 26), som är anordnade att förskjuta arbetsstycket och tråden i förhållande till varandra i ifrågvarande koordinat- riktningar, av organ (27), som är anordnade att styra det rörliga organet för att övervaka den förutbestämda rörelsen och av organ (24, 29, 30), som är anordnade att påverkas av utsignalerna i förhållande till rörelsen av trådelektroden och arbetsstycket i förhållande till varandra i. resp. koordinat- riktningar för att kompensera avvikelsen av tråden från den övervakade banan.
6. Apparat enligt kravet 5, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att vägbestämningssystemet består av en ljuskälla och två ljusavkännare, som är inställda i ett plan vinkelrätt mot trådelektrodens axel och vinkelrätt mot varandra och så belägna, att när elektroden befinner sig i sin styrda bana, vilken omfattar vilo- eller referensläget, elektroden kastar blott en lika bred skuggzon på båda avkännarhalvorna i dubbel- ljusavkännarna i båda mot varandra vinkelräta riktningarna, under det att vid avvikelse av elektroden från viloläget i styrbanan, skuggzonen på ena avkännarhalvan i ifrågavarande riktning förstoras i samma grad som den minskas i den andra halvan, varjämte organ är anordnade att alstra utsignaler från ljusavkännarna i förhållande till avvikelserna av tråd- /V 1so72so-1 elektroden från den styrda banan, i vilken ingår vilo- eller referensläget.
7. Apparat enligt kravet 5 eller 6, k ä n n e t e c k- n a d a v analoga analogräknare (21), som är anslutna till och anordnade att mottaga koordinatinformation och behandla signaler, som är representativa för koordinatinformationen av _p0sitiva och negativa komponentvärden för varje koordinat i koordinat- informationen, som erhålles från vägbestämningssystemet (7), varjämte det analoga räkneorganet omfattar summerings- kretsar (18), en inverterförstärkare (19), en delare (20) och en differentiator (17) för att bestämma avvikelsefel~ signaler med positivt och negativt värde, som är representativt för positiv och negativ avvikelse av elektroden i resp. kartesiska koordinatriktningar, varjämte summeringskretsen och invertern är anordnade att beräkna genomsnittsvärdet på den positiva och negativa komponenten i varje afiell riktning, varjämte differentiatorn är anordnad att subtrahera genom- snittsvärdet från den positiva komponenten hos avvikelse- signaler för att därav derivera en avvikelsesignal, vilken delas i fyllningsanordningen med genomsnittsvärdet hos de positiva och negativa komponenterna.
8. Apparat enligt kravet 7, k ä n n e t e c k- n a d a v analogdigitala konvertrar (22), som är anslutna till det analoga räkneorganet (21) och anordnade att alstra kvantiserade signaler för ytterligare bearmtmng av utsignalerna från de analoga räkneorganen.
9. Apparat enligt kravet 8, k ä n n e t e c k n a d a v ett fastvärdesminne (23), att analogdigitalkonvertrarna (22) är anordnade att mata kvantiserade utsignaler till adressintag hos fastvärdesminnet, varjämte varje förråd är beläget i fastvärdesminnet, som innehåller ett valfritt, korrigerat värde på avvikelsen av trådelektroden och följakt- ligen kompenserar bristande linearitet hos vägbestämnings- systemet.
10. Apparat enligt kravet 7, k ä n n e t e c k n a d vsaocv-zso- 1 /8 a v styrande förstärkningsorgan för bearbetning av läges- informationssignalerna, som beräknas av det analoga räkne- organet för varje axiell koordinatriktning och av hjälp- drivorgan (29, 30), som är anordnade i koordinatriktningarna och anordnade att dessutom åstadkomma relativrörelse av trâdelektroden och arbetsstycket för att förskjuta trådelektroden i förhållande till vägbestämningssystemet (7), så att fel, som har förorsakats genom avvikelse av trâdelektroden från den övervakade styrbanan, kommer att minskas till noll.
11. Apparat enligt kravet 10, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att hjälpdrivorganen (29, 30) är kopplade till trådstyrorganen (5).
12. Apparat enligt kravet 10, k ä n n e t e c k- n a d ' d.ä r a v, att trådstyrorganen omfattar ett första och ett andra sådant organ, som är beläget mitt för var sin sida av arbetsstycket och att tvâ vägbestämnings- organ (7) är anordnade, nämligen ett mellan vart och ett av trådstyrningsorganen och ifrågavarande närbelägna sida av arbetsstycket och att analogräkneorgan;.; är anordnade att påverkas och styras av signaler från ifrågavarande vägbestämnings- system för att styra relativrörelsen av hjälpdrivorganet.
13. Apparat enligtkravet. 12, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att analogräkneorganen är anordnade att styra hjälpdrivorganen, som hör till trådstyrorganen i dess styrorgan, som är belägna nära ifrågavarande vägbestämningssystem.
SE7807250A 1978-03-06 1978-06-27 Forfarande och apparat vid bearbetning genom elektriska urladdningar SE435590B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH241978A CH625447A5 (sv) 1978-03-06 1978-03-06

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7807250L SE7807250L (sv) 1979-09-07
SE435590B true SE435590B (sv) 1984-10-08

Family

ID=4233366

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7807250A SE435590B (sv) 1978-03-06 1978-06-27 Forfarande och apparat vid bearbetning genom elektriska urladdningar

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4232208A (sv)
JP (1) JPS54120495A (sv)
CH (1) CH625447A5 (sv)
DE (1) DE2826270C2 (sv)
FR (1) FR2419135A1 (sv)
GB (1) GB2015780B (sv)
IT (1) IT1097107B (sv)
SE (1) SE435590B (sv)

Families Citing this family (31)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2055068A (en) * 1979-07-24 1981-02-25 Charmilles Sa Ateliers Process and device for electric spark erosion machining
JPS56146626A (en) * 1980-04-16 1981-11-14 Fanuc Ltd Wire-cut discharge processing method
JPS6052893B2 (ja) * 1980-06-30 1985-11-21 ファナック株式会社 ワイヤカツト放電加工機
JPS57114327A (en) * 1980-12-29 1982-07-16 Fanuc Ltd Method for correcting corner shape
JPS57114328A (en) * 1980-12-29 1982-07-16 Fanuc Ltd Method for measuring deflection of wire electrode
JPS57114331A (en) * 1980-12-30 1982-07-16 Fanuc Ltd Shape correcting method in wire-cut electric discharge machining
JPS57114330A (en) * 1980-12-30 1982-07-16 Fanuc Ltd Control of wire-cut electric discharge processor
JPS57114329A (en) * 1980-12-30 1982-07-16 Fanuc Ltd Control of wire-cut electric discharge processor
JPS57178618A (en) * 1981-04-27 1982-11-02 Inst Tech Precision Eng Machining device of linear work
JPS5828432A (ja) * 1981-08-12 1983-02-19 Inoue Japax Res Inc ワイヤカツト放電加工装置
JPS58120428A (ja) * 1981-12-30 1983-07-18 Fanuc Ltd ワイヤカツト放電加工機の制御法
US4507532A (en) * 1982-05-18 1985-03-26 Inoue-Japax Research Incorporated Wire-cut electric discharge machine
US4629854A (en) * 1983-02-15 1986-12-16 Inoue-Japax Research Incorporated TW-electroerosion with means for regulating flushing liquid in cutting slot
US4703143A (en) * 1984-12-25 1987-10-27 Amada Company, Limited Wire EDM method for preventing wire lagging during machining of an angular corner and workpiece position control
JPS63267121A (ja) * 1987-04-22 1988-11-04 Amada Co Ltd ワイヤ−カツト放電加工装置
JPH0253529A (ja) * 1988-08-16 1990-02-22 Mitsubishi Electric Corp ワイヤ放電加工装置のワイヤ電極供給装置
DE4222186C2 (de) * 1992-07-06 1996-06-20 Agie Ag Ind Elektronik Verfahren zum funkenerosiven Feinbearbeiten mittels drahtförmiger Elektroden und funkenerosive Schneidevorrichtung
DE4228328C2 (de) * 1992-08-26 1999-02-11 Agie Sa Maschine und Verfahren zum funkenerosiven Drahtschneiden mit einer im Querschnitt verformten Drahtelektrode
DE4228330A1 (de) * 1992-08-26 1994-03-10 Agie Ag Ind Elektronik Elektroerosions-Schneidvorrichtung und -verfahren
DE4228329C2 (de) * 1992-08-26 1996-08-22 Agie Ag Ind Elektronik Vorrichtung und Verfahren zum Führen der Drahtelektrode beim funkenerosiven Schneiden
DE19547480C2 (de) * 1995-12-19 2001-10-04 Agie Sa Verfahren und Vorrichtung zum Drahterodieren
DE19614134C2 (de) * 1996-04-10 2002-06-13 Agie Sa Drahterosionsmaschine und Verfahren zu deren Betrieb
DE19614200C2 (de) * 1996-04-10 2000-03-02 Agie Sa Verfahren zum Bewegen wenigstens eines Führungskopfes einer Drahterosionsmaschine, sowie Drahterosionsmaschine mit einer Stelleinrichtung zum Durchführen von Bewegungen wenigstens eines Führungskopfes
DE19715687A1 (de) * 1997-04-15 1998-10-22 Agie Ag Ind Elektronik Funkenerosionsmaschine mit wenigstens einer Drahtelektrode und Verfahren zur Bearbeitung eines Werkstückes in einer Funkenerosionsmaschine
DE19753812C2 (de) 1997-12-04 2000-05-18 Agie Sa Verfahren und Vorrichtung zum funkenerosiven Feinbearbeiten
DE10061691B4 (de) 2000-12-12 2004-12-30 Agie S.A., Losone Vorrichtung und Verfahren zur Detektion einer Bearbeitungselektrode einer Werkzeugmaschine
JP4642577B2 (ja) * 2005-07-08 2011-03-02 株式会社オフ・コーポレイション バンドソーにおける切断用補助装置及びその使用方法
DE102013214228A1 (de) 2013-07-19 2015-02-19 Mtu Aero Engines Gmbh Optisches Messsytem zur Positionsbestimmung einer Elektrode bei der elektrochemischen Bearbeitung von Bauteilen
ITUB20155222A1 (it) * 2015-10-16 2017-04-16 Medical Microinstruments S R L Metodo di fabbricazione di un dispositivo articolare ed attrezzatura di fabbricazione
CN107073614B (zh) * 2015-10-30 2019-01-04 三菱电机株式会社 线放电加工机、线放电加工机的控制装置的控制方法及定位方法
DE102019210301A1 (de) 2019-07-11 2021-01-14 Dr. Johannes Heidenhain Gmbh Sensoranordnung zum Erfassen einer Auslenkung einer Drahtelektrode

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3731043A (en) * 1971-06-07 1973-05-01 Agie Ag Ind Elektronik Digital circuit for an eroding machine
JPS5545329B2 (sv) * 1974-03-06 1980-11-17
JPS5143296A (ja) 1974-10-09 1976-04-13 Seibu Denki Kogyo Kk Waiyakatsutohodenkakoniokerukakokisekino hoseihoho
CH591919A5 (sv) * 1974-11-25 1977-10-14 Agie Ag Ind Elektronik
JPS51119393A (en) 1975-04-11 1976-10-19 Agency Of Ind Science & Technol Treatment of wast gas containing nitrogen oxides
JPS51137193A (en) 1975-05-23 1976-11-26 Inoue Japax Res Inc Wire-cutting device making use of electric discharge
CH590107A5 (sv) * 1975-08-13 1977-07-29 Charmilles Sa Ateliers
US4052584A (en) * 1976-04-29 1977-10-04 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Method and apparatus for cutting insulating material
US4131837A (en) * 1976-11-10 1978-12-26 The Boeing Company Machine tool monitoring system
CH625446A5 (sv) * 1977-03-18 1981-09-30 Agie Ag Ind Elektronik

Also Published As

Publication number Publication date
IT7824779A0 (it) 1978-06-21
US4232208A (en) 1980-11-04
FR2419135B1 (sv) 1983-02-04
JPS6325891B2 (sv) 1988-05-27
GB2015780B (en) 1982-09-02
DE2826270A1 (de) 1979-09-13
FR2419135A1 (fr) 1979-10-05
SE7807250L (sv) 1979-09-07
IT1097107B (it) 1985-08-26
CH625447A5 (sv) 1981-09-30
DE2826270C2 (de) 1982-10-07
GB2015780A (en) 1979-09-12
JPS54120495A (en) 1979-09-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE435590B (sv) Forfarande och apparat vid bearbetning genom elektriska urladdningar
JP4734447B2 (ja) ワイヤカット放電加工機および放電加工方法
JPH04319627A (ja) エネルギー・トランスデューサの振幅測定方法及び装置
US2829343A (en) Load meter
WO2010045965A1 (en) A method and a device for compensating gain errors of current sensors in a three-phase inverter
US10058944B2 (en) Wire electric discharge machine determining whether or not electrical discharge machining of workpiece can be performed
EP0112579B1 (en) Method and apparatus for welding line tracer control
JPH0543447B2 (sv)
US4970362A (en) Wire-cutting electric discharge machining device
JP4873689B2 (ja) 表面電位計および表面電位測定方法
US3739274A (en) Direct current measuring system
JP6719264B2 (ja) レーザ加工装置および状態検出装置
JPS63102834A (ja) ワイヤカツト放電加工機
JP6372288B2 (ja) 静電容量式圧力測定装置及びその直線性補正方法
JPH0732217A (ja) ワイヤ放電加工機における被加工物厚さ測定装置と該測定装置を使用した加工条件変更方法
RU2664880C1 (ru) Следящий преобразователь тока компенсационного типа
KR920004987B1 (ko) 인버터의 센서오차 자동 보정방법
SU854662A1 (ru) Способ электрохимической обработки
JP3848661B2 (ja) ひずみ測定方法及び多点ひずみ測定システム
JPS60155320A (ja) 放電加工装置
JP2747375B2 (ja) 抵抗溶接装置
JPS6051974B2 (ja) ワイヤカツト放電加工装置
JP2011169774A (ja) 変位計用アンプ装置
SU723386A1 (ru) Измеритель погонной нагрузки конвейера
SU1749697A1 (ru) Устройство контрол пр молинейности образующей цилиндрической детали

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7807250-1

Effective date: 19940110

Format of ref document f/p: F