SE429281B - Skaranordning, elektroddel samt elektrodnippel - Google Patents

Skaranordning, elektroddel samt elektrodnippel

Info

Publication number
SE429281B
SE429281B SE7806146A SE7806146A SE429281B SE 429281 B SE429281 B SE 429281B SE 7806146 A SE7806146 A SE 7806146A SE 7806146 A SE7806146 A SE 7806146A SE 429281 B SE429281 B SE 429281B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
thread
electrode
nipple
threaded
breakable
Prior art date
Application number
SE7806146A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7806146L (sv
Inventor
W H Burwell
Original Assignee
Union Carbide Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from US05/898,191 external-priority patent/US4159184A/en
Application filed by Union Carbide Corp filed Critical Union Carbide Corp
Publication of SE7806146L publication Critical patent/SE7806146L/sv
Publication of SE429281B publication Critical patent/SE429281B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H05ELECTRIC TECHNIQUES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H05BELECTRIC HEATING; ELECTRIC LIGHT SOURCES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; CIRCUIT ARRANGEMENTS FOR ELECTRIC LIGHT SOURCES, IN GENERAL
    • H05B7/00Heating by electric discharge
    • H05B7/02Details
    • H05B7/14Arrangements or methods for connecting successive electrode sections
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P10/00Technologies related to metal processing
    • Y02P10/25Process efficiency

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Plasma & Fusion (AREA)
  • Discharge Heating (AREA)
  • Furnace Details (AREA)
  • Resistance Heating (AREA)

Description

?soe1@6-2 centrumaxel den vinkel som gängan innefattar. På grund av skarvstyc- kets avsmalnande är det vanligt att varje gänga innefattar en lång flank och en motsatt kort flank. Den belastade eller korta flanken tar största delen om icke hela belastningen mellan nippeln och elekt- roddelarna.
Man har länge vetat att det är önskvärt att åstadkomma tillräckligt spel mellan den långa flanken på nippelns gängor och gängorna i elekt- rodsockeln för att minska de termiska spänningarna som ofrânkomligen följer med elektrodens användning. Olika botemedel och lösningar har föreslagits för att åstadkomma detta spel mellan gängorna. T.ex. be- skriver US patentet 2 970 854 en smältbar beläggning, vilken är an- bringad å den långa flanken på nippelns gänga. Detta belägg lägesbe- stämmer nippeln, då den skruvas in i fattningen och ger ett enhetligt spel mellan de obelastade flankerna på nippelgängorna och elektrodgän- gorna. Belägget är tillverkat av ett smältbart material såsom koppar, vilket smälter och flyter då elektroden blir uppvärmd och sålunda med- ger utvidgning av den belagda gängan i samverkan med de övriga.
Ehuru den belagda gängan i US patentet 2 970 854 fungerar mycket bra, är den relativt dyrbar i användning och ett mindre dyrbart alternativ har länge ansetts önskvärt. Vi har nu funnit ett nytt och annorlunda sätt att lägesbestämma nippeln då den skruvas in i fästet för att få enhetligt spel mellan gängorna med hänsyn till den termiska utvidgnin- gen.
Uppfinningen har som kännetecken att en del av gängan i endera soc- keln eller på nippeln är förtjockad utmed sin långa flank och förtun- nad utmed sin korta flank för att vid skarvningen bilda en mot angrän- sande standardgänga brytbar gängdel samt mellan resp. korta, angrän- sande flanker bilda ett utrymme för termisk rörelse i skarvanordnin- gens delar med bibehållande av subkritisk spänning i övriga gängdelar.
I en andra utföringsform av uppfinningen är da1bryürna qàkfiælenlmflägen i stort sett vid mitten av gängorna mellan sockelns botten och ändyta resp. vid mitten av gängorna mellan nippelns ände och största tvär- snitt.
I båda fallen tjänar den ökade tjockleken utmed den långa flanken sam- ma ändamål som en beläggning, dvs den hejdar inträngandet av nippeln i elektrodfästet och åstadkommer det önskade spelet mellan de övriga 7806146-2 långa flankerna på nippelgängorna och elektrodgängorna. Minskningen i tjocklek tjänar till att göra gängan i fästet eller på nippeln bryt- bar. Då termisk spänning bygges upp i skarven bryts den brytbara gän- gan. Den minskade tjockleken utmed den korta flanken befrämjar brott på denna offergänga och åstadkommer utrymme för den brutna gängans delar. De långa flankerna på denna nippel och de motsvarande långa flankerna i elektrodfästet kommer sålunda närmare varandra som en följd av den termiska utvidgningen så att passningen mellan dem blir något elastisk och kan kompensera för ojämna måttvariationer på grund av upphettningen i tjänst. Detta innebär att utvidgning som följd av elektrodens uppvärmning orsakar avsevärt mindre spänning mellan nip- peln och elektroddelen, som eljest skulle kunna orsaka sprickor el- ler brott på nippeln eller delen eller båda. Då elektrodskarven upp- hettas, kommer den brytbara gängan att brytas och röra sig in i det åstadkomna utrymmet så att gängorna får bättre plats att utvidga sig.
Detta spel är ett väsentligt drsg i uppfinningen och utan detta spel har gängans avbrutna delar inget utrymme att röra sig till och de termiska spänningarna överförs genom de tjocka gängorna och nippeln.
Den spänning som krävs för att orsaka brott på den spröda gängan lig- ger långt under det värde som eljest skulle kunna skada fästet eller nippeln.
Uppfinningen beskrivs i det följande med hänvisning till bifogade rit- ningar, i vilka fig. 1 är en snittad sidvy av en elektrodskarv och visar ändarna på två elektroder med brytbara gängor och förbundna me- delst en nippel, fig. 2 visar en detalj från fig. 1, fig. 3 är en snit- tad sidvy av en elektrodskarv och visar ändarna på tvâ elektroder som är förbundna medelst en nippel med brytbara gängor och fig. 4 är en detalj ur fig. 3.
En skarv med en utföringsform av uppfinningen innefattar en övre elekt- roddel 14 med en däri iskruvad nippel 12 och förbunden med en nedre elektroddel 10. Åtminstone en brytbar gänga 16 pâ den övre elektrod- delen 14 är försedd med en förtjockad, lång flank 18 för fördelning av spelet mellan sockelgängan och nippelgängan för att ge utrymme för nippelns termiska utvidgning i sockeln. En liknande brytbar gän- ga 19 är lämpligen men icke nödvändigtvis anordnad i den motsvarande sockeln på den nedre elektroddelen 10, eftersom elektroddelarna till- verkas med utbytbara socklar vid båda ändarna för skarvning av delar- na. Den brytbara gängan 19 i sockeln på den nedre elektroddelen 10 'Tßßßflëfi-Z bryts emellertid icke normalt, eftersom skarvens utförande och upp- byggnad är sådant, att nippeln 12, som först skruvas in i den första eller övre elektroddelen 14, intränger djupare i den första delen 14 än i den andra eller nedre elektroddelen 10, då skarven skruvas sam- man, då inträngningen av nippeln 12 i delen 10 hejdas genom kontakt mellan ändytorna. Sålunda drar inte nippelgängorna åt gängorna i den nedre elektroddelen vid skarvning och inget behov av en förtjockad, brytbar gänga föreligger för att förhindra åtdragning av standardgän- gorna.
En skarv med en andra utföringsform av uppfinningen innefattar en öv- re elektroddel 24 med en iskruvad nippel 22 och förbunden med en ned- re elektroddel 20. Åtminstone en brytbar gänga 26 på övre halvan av nippeln 22 för skarvning med den övre elektroddelen 24 är försedd med en förtjockad, lång flank 28 för att fördela spelet mellan sockelgän- gan och nippelgängan och ge utrymme för termisk utvidgning av nippeln i sockeln. En liknande brytbar gänga 29 är lämpligen men icke nödvän- digtvis anordnad i nederhalvan av nippeln 22 för skarvning med den ned- re elektroddelen 20, eftersom nipplarna lämpligen är tillverkade med identiska ändar, som är bytbara vid skarvning av elektroderna. Den brytbara gängan 29 på den nippelhalva som skarvas mot nedre elektrod- delen 20 bryts emellertid icke vanligen därför-att utförandet och upp- byggnaden av skarven är sådan, att nippeln 22 vid iskruvning av den första eller övre elektroddelen 24 intränger djupare i den första de- len 24 än den andra eller nedre elektroddelen 20 vid skarvningen, varvid inträngningen av nippeln 22 i den nedre delen 20 hejdas genom kontakt mellan ändytorna. Sålunda drar icke nippelgängorna åt sockel- gängorna i den nedre elektroddelen vid skarvning och där behövs ingen förtjockad, brytbar gänga för att förhindra åtdragning av standard- gängorna. Åtminstone ett helt varv och upp till två hela varv med brytbar gänga på vardera elektrodsockeln och nippelhalvan är lämpligt.Mer än två hela varv är onödigt och kan försvaga skarven i icke önskvärd grad.
Ehuru den brytbara gängan kan vara anordnad var som helst utmed läng- den på den gängade elektrodsockeln eller nippeln, är den lämpliga be- lägenheten vid en gängad sockel kring hälften av det gängade avstån- det mellan elektrodens ändyta och basen eller bottnen på sockeln el- ler håligheten i elektroden. Om den brytbara gängan är anordnad pâ 7806146-2 nippeln i stället för i elektrodsockeln, är den lämpliga belägenheten vid mitten av den gängade delen på nippeln mellan dess ände och dess plan för största diametern. Den lämpliga tjockleken för gängan i den brytbara gängdelen, betecknad TF på figuren, är mellan 50 och 75% av standardgängans tjocklek, betecknad TS.
I en elektrodskarv enligt uppfinningen är spelet S mellan gängornas långa flanker på den gängade elektroddelen lämpligen mellan omkring 0,125 och 0,500 mm. I en sådan skarv enligt uppfinningen är spelet mellan den brytbara gängans korta flank och motsvarande gängas korta flank mellan 1% och 25% av gängans stigning.
En elektrodskarv enligt uppfinningen kan tillverkas med en brytbar gängagå endera nippeln eller i sockeln. Om så önskas kan en brytbar gänga användas på både nippeln och i sockeln, ehuru detta icke ger någon ytterligare fördel och en brytbar gänga på endera vanligen är tillräcklig.

Claims (1)

1. Taosftß-2 Patentkrav 1. Skarvanordning för skarvning av en övre elektrod med en undre elektrod, vilka båda uppvisar en från ändytorna smalnande, gängad sockel (10,1U;20,2H) avsedd att upptaga en motsvarande, utvändigt gängad skarvnippel (12,22), k ä n n e t e c k n a deav att en del_ av gängan (16,19;26,29) i endera sockeln (10,1U;20,2U) eller på níppeln (12,22) är förtjockad utmed sin långa flank (18,28) och förtunnad utmed.sin korta flank för att vid skarvningen bilda en mot angränsande standardgänga brytbar gängdel (16;19;26,29) samt mellan resp. korta, angränsande flanker bilda ett utrymme för ter- misk rörelse i skarvanordningens delar med bibehållande av subkri- tisk spänning i övriga gängdelar. m2. Skarvanordning enligt krav 1, k ä n n e t e.c'k n a d av att den brytbara gängdelen (16,19;26,29) är belägen i stort sett vid mitten av gängorna mellan sockelns (10,1Ä;20,2H) botten och ändyta resp. vid mitten av gängorna mellan nippelns (12,22) ände och störs- ta tvärsnitt. 5. Skarvanordning enligt krav 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d av att den brytbara gängdelen (16,19;26,29) innefattar minst ett VaPV . N. Skarvanordning enligt något av kraven 1:3, k ä n n e t e c k - n a d av att den brytbara gängdelens (16,19;26,29) tjocklek är 1/2 ~ 3/U av standardgängans tjocklek. 5. Skarvanordning enligt något av föregående krav, k ä n n e t e c k- n a d av att spelet mellan de långa flankerna på den brytbara gäng- delen (16,19;26,29) och angränsande standardgänga är 1/8 - 1/2 mm. 6. Skarvanordning enligt något av föregående krav, k ä n n e t e c k- -nra d av att utrymmet mellan de korta flankerna på den brytbara gäng- delen (16,19;26,29) är_1 - 25 % av gängans stigning. '7806146-2 7 7. Elektroddel med en avsmalnande, gängad sockel avsedd att upp- taga en gängad nippel, för att med nippeln och en andra elektrod- del pàskruvad nippeln efter inskjutningen bilda en elektrodskarv, k ä n n e t e c k n a d av att sockeln uppvisar en brytbar del av gängen, varvid den brytbara delen (16,19) är förtjockad utmed åt- minstone en del av dess långa flank (18) och förtunnad utmed dess korta flank, varvid den långa flanken (18) på den brytbara delen i kontakt med angränsande gängas långa flank i nippeln åstadkommer ett i stort sett enhetligt spel mellan gängans långa flanker i den gängade nippeln och motsvarande standardgängas långa flanker i de gängade elektroddelarnas socklar för att bilda utrymme för termisk utvidgning av elektrodskarven, varvid förtunningen utmed de korta flankerna åstadkommer ett utrymme mellan den korta flanken på den brytbara delen och den motsvarande korta flanken på den avsmalnan- de, gängade nippelns gängor, så att den brytbara delen (16,19) blir bruten vid termisk rörelse i skarven med bibehållande av subkritisk spänning i övriga gängdelar. 8. Elektroddel enligt krav 7, k ä n n e t e c k n a d av att den brytbara delen (16,19) av gängan innefattar minst ett gängvarv. 9. Elektroddel enligt krav 7, k ä n n e t e c k n a d av att den brytbara delen (16,19) av gängan innefattar minst två gängvarv. 10. Elektroddel enligt krav 7, k ä n n e t e c k n a d av att den brytbara gängdelen är belägen vid mitten av det gängade avståndet mellan elektrodens ändyta och sockelns bas i elektroddelen. 11. Elektroddel enligt krav 7, k ä n n e t e c k n a d av att gängans tjocklek i den brytbara gängdelen är 50 till 75 % av stan- dardgängans tjocklek i elektrodsockeln. 12. Elektroddel enligt krav 7, k ä n n e t e c k n a d av att spelet mellan de långa gängflankerna i den gängade nippeln och de motsvarande långa flankerna i gängan på elektroddelarna är mellan 0,125 och 0,500 mm. 13. Elektroddel enligt krav 7, k ä n n e t e c k n a d av att utrymmet mellan den brytbara gängans korta flank och motsvarande' gängas korta flank i den gängade nippeln är 1 till 25 % av gäng- stigningen. veoefße-2 8 lä. Elektrodnippel med avsmalnande, gângade ändar, avsedda att bli inskruvade i en elektrods ändsockel och att därefter ha en andra elektrods ändsockel påskruvad på nippelns fria ände, k ä n- n e t e c k n a d av en brytbar del (26,29) av gängan på åtminsto- ne nippelns ena ände, vilken först blir ínskruvad i en sockel före sammanskruvningfmed en andra elektroddel för att bilda en elektrod- skarv, varvid gängan (26,29) är förtjockad åtminstone utmed en del av dess långa flank (28) och förtunnad utmed dess korta flank, varvid den brytbara delens (26,29) långa flank (28) i kontakt med motsvarande gängas långa flank i sockeln bildar ett i stort sett enhetligt spel mellan standardgängans långa flank på den gängade nippeln och motsvarande gängas långa flanker i de gängade elektrod- delarna, och sålunda bildar utrymme för termisk utvidgning i elek- trodskarven, varvid förtunníngen utmed de korta flankerna åstad- kommer ett utrymme mellan den brytbara delens korta flank och mot- svarande gängas korta flank i den avsmalnande, gängade sockeln, så att den brytbara gängdelen kan brytas under termisk utvidgning i skarven utan att orsaka alltför hög termisk spänning i återstående kontaktytor i gängorna i elektroddelarna och nippeln. 15. Elektrodnippel enligt krav 1U, k ä n n e t e c k n a d av att den brytbara gängdelen (26,29) är belägen vid mitten av den gänga- de nippelhalvan mellan nippeländen och dess plan för största dia- 1116126?- 16. Elektrodnippel enligt krav 1Ä, k ä n n e t e c k n a d av att den brytbara gängdelen innefattar minst ett gängvarv. 17. Elektrodnippel enligt krav lä, k ä n n e t e c k n a d av att den brytbara gängdelen innefattar minst två gängvarv. 18. Elektrodnippel enligt krav lfl, k ä n n e t efc k n a d av att gängans tjocklek i den brytbara gängdelen är 50 till 75 % av stan- dardgängans tjocklek. 19. Elektrodnippel enligt krav lfl, k ä n n e t e c k n a d av att spelet mellan standardgängans långa flanker i den gängade nippeln och motsvarande standardgängas långa flanker i den gångade elek- troddelens sockel är 0,125 till 0,500 mm. 7806146-2 20. Elektrodnippel enligt krav lä, k ä n n e t e c k n a d av att utrymmet mellan den brytbara gängans korta flank och motsvarande gängas korta flank är 1 till 25 % av gängans stígníng.
SE7806146A 1977-06-07 1978-05-29 Skaranordning, elektroddel samt elektrodnippel SE429281B (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US80422277A 1977-06-07 1977-06-07
US05/898,191 US4159184A (en) 1977-06-07 1978-04-24 Friable thread electrode joint

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7806146L SE7806146L (sv) 1978-12-08
SE429281B true SE429281B (sv) 1983-08-22

Family

ID=27122676

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7806146A SE429281B (sv) 1977-06-07 1978-05-29 Skaranordning, elektroddel samt elektrodnippel

Country Status (8)

Country Link
JP (1) JPS5416742A (sv)
CA (1) CA1103729A (sv)
DE (1) DE2824385C2 (sv)
ES (2) ES470546A1 (sv)
FR (1) FR2394225A1 (sv)
GB (1) GB2000669B (sv)
IT (1) IT1105325B (sv)
SE (1) SE429281B (sv)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2469854A1 (fr) * 1979-11-09 1981-05-22 Savoie Electrodes Refract Nouveau joint nipple pour electrode de four
JPH0648979Y2 (ja) * 1989-06-23 1994-12-12 三菱電機株式会社 音量制御回路
EP1809075A1 (en) * 2006-01-12 2007-07-18 Sgl Carbon Ag Threaded pin, carbon electrode, and electrode assembly

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1074780B (de) * 1960-02-04 Siemens-Planiawerke Aktiengesellschaft für Kohlefabrikate, Meitingen bei Augsburg Doppelkonischer Gewindenippel für die Verbindung von Graphit- oder Kohleelektroden
US2708601A (en) * 1951-09-27 1955-05-17 Daimler Benz Ag Fuel-injecting apparatus for an internal combustion engine
DE1077347B (de) * 1958-11-07 1960-03-10 Siemens Planiawerke Ag Schraubverbindung mit doppelkonischen Nippeln fuer Graphitelektroden
DE1111750B (de) * 1960-01-27 1961-07-27 Siemens Planiawerke Ag Schraubverbindung zwischen Graphit-elektroden
FR1417007A (fr) * 1963-12-10 1965-11-05 Siemens Planiawerke Ag Assemblage par vissage de deux éléments en matière telle que carbone
DE1608626B1 (de) * 1963-12-10 1969-09-11 Sigri Elektrographit Gmbh Gesicherte Schraubverbindung von zwei Kohlenkoerpern
US3612586A (en) * 1969-10-29 1971-10-12 Union Carbide Corp Asymmetric joint for connecting carbon electrodes
DE2143997C3 (de) * 1971-09-02 1975-11-13 Sigri Elektrographit Gmbh Verbindung von Kohlenstoff- und Graphitelektroden

Also Published As

Publication number Publication date
ES470546A1 (es) 1979-09-01
IT7849739A0 (it) 1978-06-06
DE2824385C2 (de) 1983-11-10
JPS5631713B2 (sv) 1981-07-23
SE7806146L (sv) 1978-12-08
IT1105325B (it) 1985-10-28
CA1103729A (en) 1981-06-23
DE2824385A1 (de) 1978-12-14
FR2394225A1 (fr) 1979-01-05
FR2394225B1 (sv) 1984-05-11
JPS5416742A (en) 1979-02-07
GB2000669A (en) 1979-01-10
GB2000669B (en) 1982-03-03
ES478630A1 (es) 1979-05-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2289785A (en) Multiple threaded stud stick
US9723873B2 (en) Electronic cigarette
EP3354912B1 (en) Screw
CN100495120C (zh) 眼镜片的保持结构及其修复方法以及眼镜
CN108086155A (zh) 一种可调式体外预应力钢索锚固装置
SE429281B (sv) Skaranordning, elektroddel samt elektrodnippel
CA1252820A (en) Connection between sections of a carbon or graphite electrode
JP5295438B2 (ja) 光ファイバ融着接続機
US4159184A (en) Friable thread electrode joint
JP5481602B2 (ja) ねじ締結装置
JP3105440B2 (ja) 電極継手の緩みを防止するための固着装置
BR112018073500B1 (pt) Aparelho com arruela indicadora de tensão direta
US4375340A (en) Carbon electrode joint
CN106224714A (zh) 一种可调式的监控摄像头安装支架
CN207564395U (zh) 一种扭矩扳手
CN206639681U (zh) 一种变压器器身紧固结构
US2970854A (en) Electrode joint
US4167643A (en) Electrode joints
US5577065A (en) Device for mounting a self-baking electrode for an electric arc furnace
JP4591563B2 (ja) 放電ランプ
DE1076845B (de) Nippelverbindung mit zylindrischem oder konischem Nippel fuer Kohle- und Graphitelektroden fuer Elektrostahloefen
SU1017177A3 (ru) Штуцерное соединение дл электрода печи
JPS591357Y2 (ja) 炭素電極用ニツプル
JP2004228091A (ja) アーク炉用炭素電極装置部材
CN212167829U (zh) 一种脱水离心机用刮刀结构

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 7806146-2

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7806146-2

Format of ref document f/p: F