RO130976A2 - Ulei presat la rece extravirgin, din diferite părţi ale unei plante () care conţine ulei, şi procedeu de obţinere a acestui ulei presat la rece extravirgin - Google Patents

Ulei presat la rece extravirgin, din diferite părţi ale unei plante () care conţine ulei, şi procedeu de obţinere a acestui ulei presat la rece extravirgin Download PDF

Info

Publication number
RO130976A2
RO130976A2 ROA201400726A RO201400726A RO130976A2 RO 130976 A2 RO130976 A2 RO 130976A2 RO A201400726 A ROA201400726 A RO A201400726A RO 201400726 A RO201400726 A RO 201400726A RO 130976 A2 RO130976 A2 RO 130976A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
oil
seeds
plants
extracted
cold pressed
Prior art date
Application number
ROA201400726A
Other languages
English (en)
Inventor
Emilia Bobe
Original Assignee
2E Prod S.R.L.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by 2E Prod S.R.L. filed Critical 2E Prod S.R.L.
Priority to ROA201400726A priority Critical patent/RO130976A2/ro
Publication of RO130976A2 publication Critical patent/RO130976A2/ro

Links

Landscapes

  • Fats And Perfumes (AREA)
  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un produs vegetal alimentar sau medicinal, şi la un procedeu pentru obţinerea acestuia. Produsul conform invenţiei este un extract concentrat din seminţe oleaginoase, miez de nucă, sâmburi, diferite părţi de plante care conţin ulei, cu o aciditate măsurată în acid oleic de 0,1...0,6%, un indice de peroxid de 3...7 mg/kg şi o puritate de 99%. Procedeul conform invenţiei constă în purificarea materiei prime care este supusă presării la o temperatură de 40...45°C şi o presiune de 50...180 bar, din care rezultă uleiul presat la rece, care este apoi filtrat în două etape, şi purificat în vederea consumului.

Description

Titlul invenției: Ulei presat la rece extravirgin din diferite parti ale unei plante(medicinale, cereale, sâmburi) care conține ulei si procedeu de obținere a acestui ulei presat la rece extravirgin
DESCRIEREA INVENȚIEI
1.Aceasta invenție se refera la:
• Un produs vegetal- ulei presat la rece extravirgin- extras din orice parte unei plante care conține ulei, produs ce poate fi folosit atat ca aliment cat si ca supliment nutritiv si medicament, cu un mare conținut de vitamine si nutrienti, care preia si concentrea-za componentele si proprietățile terapeutice din plantele din care provine, pastrand cat mai fidel formula in care se afla aceste componente in plantele respective.
• Un procedeu pentru obținere de ulei vegetal presat la rece extravirgin, procedeu alcătuit din mai multe etape, prin care se urmărește si realizează extragerea de ulei din semințe de diferite plante(parti din plante) intr-o stare,compoziție si formula cat mai apropiata de cea in care se afla uleiul in plantele respective, precum si menținerea acestui ulei in stare nealterata cat mai mult timp.
Prezenta invenție se refera la un produs care este un extract concentrat, un ulei presat la rece extravirgin care se obține din oricare parte a unei plante care conține ulei, are următoarele caracteristici:
• poate fi folosit in același timp si in aceeași măsură ca:
-aliment
-supliment nutritiv
-medicament in diete sau tratamente medicale,cosmetica si farmacie, ca adjuvant in ameliorarea unor afecțiuni.
• are un aspect si un gust plăcut, fara urme de amar, iute, rânced, fara mirosuri si gusturi străine de plantele din care a fost extras.
• pastreaza si înglobează in el proprietăți, vitamine,acizii grași polinesaturati si alte valori nutritive intr-o formula foarte apropiata de a uleiului natural conținut in semintele(plantele) din care a fost extras.
• la sfârșitul procesului de fabricație are o aciditate masurata in acid oleic cuprinsa intre 0,1% si 0,6%. Aceasta aciditate creste foarte lent in timp, mentinadu-se sub 1% pe o perioada de timp cuprinsa intre 6 si 12 luni.
£2014-- 00726' 2 G -63- 2014 • la sfârșitul procesului de fabricație are indicele de peroxid cuprins intre 3 si 7 mg/kg • are puritate minima de 99%, fiind ulei 100% natural ce nu conține nici un fel de impurități sub forma de resturi de planta sau praf si nici un fel de adaosuri sub forma de substanțe chimice, conservanți sau aditivi de orice natura.
• pe parcursul tuturor etapelor de fabricație, nu a fost supus nici el si nici semintele(materiile vegetale) din care a fost extras, vreunui proces chimic si/sau vreunui proces termic cu temperaturi de peste 50 grade Celsius.
2. Stadiul tehnicii:
Pana la fabricarea acestui ulei presat la rece extravirgin, este cunoscuta fabricarea de diferite tipuri de ulei comestibil cu unic rol, acela alimentar, prin diferite metode. Excludem uleiul de măsline extravirgin care are o o compoziție aparte, conține multa apa si necesita o tehnologie specifica de extracție.
2.1. Metoda 1. Inca din timpuri îndepărtate s-a fabricat ulei comestibil din semințe de floarea soarelui, dovleac, in, nuca, prin diferite metode, care includeau si stoarcerea la rece a semințelor respective, dar majoritatea acestor metode aveau la baza zdrobirea si stoarcerea in teasc a semințelor prăjite.
Chiar daca temperatura nu se folosea in procesul de extracție, ea se utiliza anterior, in operațiunea de pregătire a semințelor pentru extracție, operație care consta in prajirea semințelor.
Aceasta metoda folosea si umidificarea semințelor zdrobite, pentru a se facilita stoarcerea.
Atât prajirea semințelor cat si umidificarea lor aveau ca scop creșterea randamentelor de extracție cu un aport de energie folosita la stoarcere cat mai mic.
După extracție uleiul se consuma ca atare sau se mai supunea unui proces de decantare, pentru a se obține un ulei mai limpede, mai fluid si mai potrivit pentru prajire si la alte preparate culinare.
Dezavantajele metodei 1. Dezavantajele uleiului obtinut prin aceasta metoda erau numeroase, începând de la gustul nu tocmai plăcut, datorita semințelor care nu erau selectate in prealabil, pana la procesul de rancezire rapida, care începea inca de la prajirea semințelor si era amplificat prin adaosul de apa pentru umidificare. De asemenea nu erau prevăzute operații care sa diminueze impuritățile ramase in ulei, nici degradarea uleiului in timpul fabricației si nici pastrarea calităților lui intr-un timp cat mai lung, fara rancezire sau fara apariția altor efecte nocive pentru sanatate.
2.2. Metoda2. Fabricarea uleiurilor la scara industriala, prin extracție la cald si cu solvent, urmata de rafinare chimica, proces laborios care implica o serie de procedee termice si chimice.
&
-3 ¢^2014-- 007262 ί -lâ- 20U
Dezavantajele metodei 2:
-elimina toate vitaminele si proprietățile nutritive ale uleiurilor
-in urma procedeelor chimice in ulei raman multe resturi de substanțe chimice nu tocmai benefice sanatatii umane.
2.3. Metoda3. Pe langa fabricarea uleiurilor rafinate, se folosesc si metode de fabricare a unor uleiuri brute, nerafinate, obținute prin presarea la rece a semințelor cu ajutorul unor prese cu melc, dotate cu unul sau mai multe capete de presare, conform brevetului de invenție 109441B1 si(sau) cu ajutorul storcătoarelor de ulei vegetal conform cu brevetul 112174B.
Dezavantajele metodei 3. Aceasta metoda se reduce la extracția si decantarea ulterioara a uleiului, fiind un proces incomplet, nefinalizat, fara purificarea totala a uleiului. Aceasta da uleiului rezultat gusturi si mirosuri neplăcute, străine de plantele din care a fost extras. Amestecul uleiului cu resturi diferite de plante si cu praf poate duce in scurt timp la degradarea uleiului, ceea ce-l face impropriu pentru consumul uman si dăunător pentru sanatate. In plus, chiar daca producția se realizează pe linii de fabricație complete, care conțin si instalații de filtrare si ambalare, nu se urmărește îndeaproape in procesul de producție, reducerea timpilor de trecere de la o operație la alta, controlul riguros al temperaturii si presiunii pe parcursul întregului proces de fabricație, ceea ce face ca interacțiunea îndelungata cu oxigenul si alti factori de mediu sa determine degradarea uleiului. Aceste metode permit degradarea uleiului pe parcursul fabricației si el nu mai pastreaza pana la final proprietățile, vitaminele si valorile nutritive ale uleiului natural conținut in semințele plantelor din care a fost extras, deci nu poate fi folosit in același timp si in aceeași măsură atat in alimentație, dieta si medicina ca atare sau la fabricarea de produse farmaceutice si cosmetice. Din aceeași cauza prin metoda 3 se obțin uleiuri cu gust amar, iute, rânced, mirosuri străine pregnante, care provin din semințele altor plante ce pot impurifica samanta daca nu e selectata corect înainte de insilozare si depozitata corect înainte de extracție.
De asemenea se pot obține uleiuri deja râncede prin incingerea necontrolata a capetelor de presare, sau prin procese de incingere aplicate ulterior uleiului pentru îndepărtarea mirosurilor străine care sunt volatile la temperaturi ridicate. Prin aplicarea metodei 3 se poate obține un ulei in care marea majoritate a vitaminelor si nutrientilor din uleiul natural au fost distruse prin incingere. Prin decantare se obține un ulei cu o concentrație mare de substanțe străine, provenite din amestecul pe durata îndelungata a uleiului cu resturile de plante(seminte, tulpini, frunze, miezuri deteriorate) care ii degradează gustul, mirosul si diminuează concentrația pe unitatea de măsură a substanțelor benefice sanatatii (vitamine, acizi grași polinesaturati, alti nutrienti)
3. Problema tehnica pe care o rezolva partea I din aceasta invenție 4 02014—00 7 2 6 2 b -G9- 2014
Ceea ce aduce nou aceasta invenție a acestui produs, denumit Ulei presat la rece extravirgin este ca oferă un produs nou, foarte natural, aproape identic cu cel existent in stare naturala in plante, un ulei vegetal comestibil, cu rol important in alimentație, care are in același timp si calitati curative complete. Recunoscut de organismul uman ca fiind un aliment 100% natural, el este asimilat in totalitate si de aici deriva proprietățile sale terapeutice. Acest produs se obține numai printr-o tehnologie de fabricație integrala, alcatuita din mai multe operații, care se desfasoara intr-o ordine exacta, cu respectarea tuturor parametrilor impuși. întreaga tehnologie este ecologica si folosește doar metode mecanice delicate si nedistructive.
Este bine cunoscut faptul ca in semințe,fructe si alte parti ale unor plante diferite se afla o cantitate de ulei mai mica sau mai mare, in funcție de tipul plantei, ulei care concentrează in el numeroase proprietăți curative ale plantei respective si ajuta la funcționarea optima a organismului uman. Uleiurile înglobate in plante au un continui foarte mare de acizi grași polinesaturați, vitamine, minerale, in proporții mai mari sau mai mici, cum sunt:
-vitaminele A, E, B,F,D, C
-vitamina B17(la uleiul din sâmburii de migdale, caise)
-acizi grași polinesaturați de tip omega3(in concentrație mai mare uleiul din semințele in, din miezul de nuca), omega 6(in concentrație mai mare la uleiul din semințele de floarea soarelui), omega 9(in concentrație mai mare la uleiul din semințele de floarea soarelui, din semințele de soia),acid linoleic, acid linolenic.
-Iecitina(uleiul din semințele de floarea soarelui)
-iod(in concentrație mai mare la uleiul din semințele de dovleac si uleiul din miezul de nuca)
-magneziu, potasiu,calciu, fosfor
-caroten(in concentrație mai mare la uleiul din semințele de dovleac si uleiul din fructele de cătină)
Acest lucru a fost studiat si expus in lucrările lor de numeroși savanti din domeniul medicinii, biologiei, farmaciei, etc.
Prin tehnologia oferita de aceasta invenție, se obține ulei presat la rece extravirgin care conține toate aceste elemente din compoziția uleiului natural din plante.. Ele trec in ulei presat la rece extravirgin intr-un procent foarte mare si sunt păstrate in el intacte o perioada de timp cuprinsa intre 6luni si un an. Compoziția uleiului din planta, transferata intr-o formula cat mai fidela in ulei presat la rece extravirgin ii conferă acestui produs nou:
-efecte antihelmintice.emoliente, laxative, carminative, îmbunătățește funcțiile digestive, λîΟ 11 - - » 0 7 2 6 rL t 'Cj· 20U
-calitati curative in tratarea hipercolesterolemiei, alergii, tulburări digestive, constipatii, colici abdominale, litiaza renală, colici renale, afecțiuni hepatice,diminuarea hipertensiunii arteriale.
-propietati terapeutice de calmare a iritatiilor cutanate, de adjuvant in tratarea bolilor de piele, in diminuarea ridurilor, redarea fermității pielii si in obținerea altor efecte benefice in tratamentele cosmetice.
Conținutul bogat in vitamine face ca acest ulei presat la rece extravirgin sa urgenteze vindecarea arsurilor si iritatiilor care afecteaza pielea, mucoasele gastrice si intestinale.
Consumul de ulei presat la rece extravirgin care este foarte bogat in vitaminele E, dar conține si întreg complexul de vitamine B duce la imbunatatirea si menținerea sănătății pielii. Conținutul ridicat de minerale, precum calciu, magneziu si fosfor ii conferă un rol important în menținerea constantă a concentrației calciului din sânge, fiind eficient în cazul tratamentelor afecțiunilor osoase, iar conținutul de acizi grași polinesaturați in combinație ce vitamina E constituie pentru organismul uman antioxidanti eficienți.
Conținutul bogat in nutrienti al fiecărui tip de ulei presat la rece extravirgin fabricat din plante diferite fac ca un amestec format din mai multe tipuri de uleiuri presate la rece extravirgine, sa poata servi singur, pentru o durata de timp limitata, la hranirea unui organism afectat de boala care nu mai poate digera nici un fel de aliment solid. Indiferent din ce planta a fost extras, un ulei presat la rece extravirgin este mult mai bine tolerat chiar si de către organismul sănătos, in comparație cu toate uleiurile ce se produc prin celelate metode cunoscute in prezent. Este mult mai bine tolerat de către organism pentru ca este un aliment pe care organismul uman il recunoaște ca fiind natural si il asimilează in totalitate, cu toti nutrientii sai.
Exista teste care demonstrează ca uleiurile obținute prin diverse procedee de presare la rece, utilizate intr-o dieta adecvata, pot duce la vindecarea de tumori dintre cele mai agresive. Cu atat mai mult uleiul presat la rece extravirgin va avea acest efect, amplificat de puritatea si de compoziția sa, pentru ca respecta cel mai fidel formula uleiului natural conținut in materiile vegetale din care a fost extras.
Procedeu mecanic ecologic pentru obținere de ulei presat la rece extravirgin
Prezenta invenție se refera la un procedeu complet si ecologic format dintr-o succesiune de operații ecologice in exclusivitate mecanice, care se desfasoara numai la temperaturi scăzute si prin care se obține ulei presat la rece extravirgin cu mari valori nutritive si proprietăți terapeutice, din diverse semințe oleaginoase si din materie vegetala alcatuita din orice parti de plante care conțin ulei, cum ar fi: floarea soarelui,dovleac,in,soia,susan,răpită,camelina,semințe de struguri,dar si din fructe ca:nuca,arahide,cătină,etc.
^2014-- 00726·6’ 21-0-2014
Prezenta invenție, rezolva următoarele probleme:
Permite conservarea in produsul finit (in speța uleiul presat la rece extravirgin) in proporție de 95% a tuturor vitaminelor, elementelor nutritive, mineralelor si principiilor active din uleiul natural conținut de semintele(materia prima vegetala) din care este extras uleiul. Produsul finit respecta intr-o maniera cat mai fidela formula in care se afla toate substanțele in uleiul din plantele din care provine.
Permite menținerea in ulei a unei aciditatii liber exprimata in acid oleic de la valori de 0.1%pana la valori de 0.6 % si cu un indice de peroxid sub 7mq/kg.
Permite menținerea in ulei a unui gust si miros specific semințelor (materiei prime vegetale) din care provine, si realizează un ulei natural limpede, cu o puritate de 99% si un continui maxim de vitamine si acizi grași polinesaturati.
Datorita modului cum e conceput acest procedeu, uleiul obtinut poate fi folosit atat ca aliment cat si in diverse diete, tratamente medicale, tratamente cosmetice si farmacie. Procedeul oferă un produs biologic curat, pentru ca nu se folosesc in fabricație nici un fel de substanțe chimice. Operațiile se realizează numai prin:
- modul mecanic de pregătire a semințelor,
-metoda de extracție mecanica
-operațiile mecanice de filtrare si purificare a uleiului ulterioare extracției
-ordinea tuturor operațiilor,modalitatea de succesiune a acestora si monitorizarea parametrilor de control.
Procedeul este complet ecologic, la final rezultând doua produse finite :
-ulei
-sroturi ce se folosesc in furajarea animalelor si/sau in unele cazuri, la fabricarea de faina, utilizata direct in alimentația umana sau la fabricarea de suplimente alimentare.
In urma aplicării acestei tehnologii de fabricație a uleiului presat la rece extravirgin nu rezulta nici un fel de deșeuri toxice pentru mediul înconjurător. Singurele deșeuri care se obțin sunt reciclabile si anume:
-pânze si hârtie de filtru imbibata cu ulei, care prin ardere, pot fi folosite cu succes intr-o centrala termica pe combustibil solid, pentru încălzirea apei calde menajere si încălzirea spatiilor de producție in anotimpul rece.
-un amestec de praf, resturi de semințe si alte resturi vegetale de plante, ce poate fi folosit ca ingrasamant natural înglobat in sol.
_7_ ^2014-- 007262 L -UJ- 2014
In continuare se va prezenta un exemplu al acestui procedeu particularizat pentru semințele de floarea soarelui, valabil ca principiu si pentru miez de nuca, pentru orice semințe oleaginoase, fructe uscate, sâmburi sau orice alte parti de planta care conțin ulei.
Procedeul mecanic ecologic de obținere a uleiului presat la rece extravirgin este format din următoarele etape obligatorii, ale unui flux tehnologic prezentat in Fig.1:
1. Alegerea semințelor
2. Depozitarea semințelor neselectate
3. Selectarea semințelor
4. Depozitarea semințelor selectate
5. Extragerea uleiului
6. Filtrarea primara
7. Stocarea uleiului semifiltrat
8. Cerarea si condensarea fracțiilor cu impurități
9. Filtrarea finala
10. Depozitarea uleiului filtrat vrac
11. Ambalarea
12. Depozitarea produselor rezultate in depozitul de produse finite de unde se livrează către consumatori.
13. Depozitarea sroturilor furajere
14. Depozitarea sroturilor pentru faina
15. Macinarea sroturilor pentru faina
16. Depozitarea fainii vrac
17. Ambalarea fainilor rezultate din sroturi
18. Livrarea către consumator
Fiecare etapa este monitorizata cu aparate de măsură specifice pentru respectarea cu strictete a tuturor parametrilor tehnici indicați in procedura de lucru.
Pentru ca uleiul rezultat prin acest procedeu sa aibe toate caracteristicile si sa îndeplinească toate condițiile uleiului presat la rece extravirgin descris in prima parte a acestei prezentări este obligatoriu sa se respecte si timpul de desfășurare si
viteza de succesiune a operațiilor de fabricație. Aceasta deoarece este binecunoscut faptul ca in timp, orice produs natural, fara conservanti, se degradează in contactul cu aerul si isi mai pierde din vitaminele si principiile active pe care le are in momentul in care este foarte proaspăt. Ideea este ca procesul de fabricație sa se desfasoare suficient de repede si ferit de radiații si de contactul cu aerul. Astfel aceasta degradare a produsului va fi redusa cat mai aproape de zero, deci insesizabila. Modul cum se desfasoara in timp toate operațiile, inclusiv ambalarea, face ca după produsul sa isi păstreze intacte toate calitatile, pe toata perioada de garanție, care variaza intre 6 si 12 luni, in funcție de tipul materiei prime folosite.
Problema pe care o rezolva prezenta invenție este aceea ca stabilește clar si precis un procedeu tehnologic de fabricație, ecologic, prin care se poate obține ulei presat la rece extravirgin din orice materie vegetala care conține ulei si ca produsul obtinut prin acest procedeu are parametii tehnici descriși mai sus, adica aciditate exprimata in acid oleic cuprinsa intre 0.1% si 0.6 % .indice de peroxid cuprins intre 3 si 7 mq, limpiditate maxima, gust, miros si compoziție chimica foarte apropiate de cele ale materiei prime din care s-a extras uleiul. Procedeul realizează toate acestea exclusiv prin procedee mecanice , si duce la obținerea de ulei cu destinație multipla: alimentara .cosmetica si farmaceutica(medicala).
In continuare se va prezenta prin descrierea fiecărei etape un exemplu al acestui procedeu tehnlogic, conform cu fig.1,exemplu referitor la obținerea de ulei presat la rece extravirgin de floarea soarelui, dar acesta nu este limitativ ci reprezentativ pentru orice tipuri de materii prime vegetale, plante din care se poate extrage ulei, cum ar fi: floarea soarelui, in, susan, nuca, cătină, soia, dovleac, camelina, canepa, arahide, mac, canepa, armurariu, coriandru, semințe de muștar. Aceasta lista nu este limitativa, practic se poate folosi ca materie prima orice samanta oleaginoasa,fruct sau oricare alta parte a unei plante care conține ulei.
Descrierea fiecărei etape din Procedeu mecanic ecologic de obținere a uleiului presat la rece extravirgin
1.Alegerea semintelor-prima etapa a procesului si cea mai importanta deoarece de ea va depinde calitatea uleiului si o eroare aparuta in aceasta etapa poate produce defecte ireversibile ale produsului finit.
Saminta se alege inca de la recoltare sau, daca asta nu e posibil, macar de la achiziție, astfel incat sa fie curata din punct biologic sa nu fie infectata cu microorganisme ca: ciuperci,mucegaiuri,insecte parazite.De asemenea samanta nu trebuie sa aibe mirosuri străine si nu trebuie sa prezinte urme de substanțe chimice ce se folosesc la conservare,înmagazinate sau alte tratamente.
Gradul de purificare al seminței inca de la recoltare trebuie sa fie minim 80% .
9 ^2014--007262 9-63-2014
Samanta care urmeaza a se prelucra trebuie sa fie recoltata la maturitate, perfect dezvoltata, cu un conținut maxim de ulei, 42-46%. Altfel purificarea semințelor nu se poate face eficient.
Umiditatea semințelor la recoltare trebuie sa fie de maxim 10%.
2. Depozitarea semințelor neselectate -se face in saltele sau saci de rafie, in spatii deschise, bine aerisite, complet protejate împotriva rozătoarelor sau oricărui alt tip de dăunători. Lipsa acestor condiții poate compromite materia prima in mod ireversibil. Durata acestei depozitari trebuie sa fie mica, maxim 30 zile înainte de selectare, deoarece samanta poate capata mirosuri si gusturi străine in contact de lunga durata cu impuritățile formate din praf si resturi de plante, dar si cu umiditatea atmosferica.
3.Selectarea materiei prime este un procedeu mecanic prin care se separa corpurile străine de samanta.Pentru un ulei de calitate samanta care se prelucrează trebuie sa aibe o puritate de minim 98%.si sa nu conțină sparturi, resturi de planta(tulpini, frunze, iarba) si nici semințele altor plante, sau semințe decorticate, dar nici praf sau alte impurități. Selectarea se face cu un selector cu site, in jet de aer, cu rolul de uscare prin ventilare si desprafuire a seminței, dar si de a elimina toate corpurile străine. Se poate folosi orice tip de selector cu condiția de a asigura puritatea de minim 99% a seminței. Umiditatea semințelor după sortare trebuie sa fie de maxim 8 %.
4. Depozitarea semințelor selectate.
Este foarte importanta aceasta etapa deoarece in cursul depozitarii samanta se poate deteriora ireversibil, prin mucegaire, infestarea cu insecte sau cu reziduuri si fecale ale rozătoarelor, devenind absolut improprie pentru fabricarea de ulei presat la rece extravirgin.
Aceasta etapa se face după selectare, deoarece samanta se conserva mult mai bine daca are umiditate mai mica si daca nu vine in contact cu diverse resturi vegetale. Pentru a controla umiditatea este necesara expunerea semințelor intr-un curent de aer, preferabil in timpul verii sau zilelor de toamna însorite.
Semințele cu umidități mai mari, dar max. 8-9%, se depozitează in locuri uscate si foarte bine ventilate, in saci de iuta (de preferat)sau saci de polipropilena.
Semințele cu umidități sub 7% se pot depozita in magazii foarte bine aerisite si protejate împotriva insectelor si rozătoarelor, in strat de pana la 0.7 m , cu condiția lopatarii saptamanale.sau in silozuri de metal,folosind obligatoriu ventilația fortata.
5. Extragerea uleiului la temperaturi joase folosind prese cu melci. Pentru aceasta etapa se transporta materia prima din depozitul de samanta selectata in camera de extracție. Se folosesc la extracție prese mecanice cu melci care supun samanta la o presiune foarte mare circa 50-180bar in capul de presare. Se recomanda menținerea presiunii la o valoare medie de 150 bar. Presiunea se menține in limitele la care
temperatura uleiului sa nu depaseasca 50 grade Celsius, dar temperatura uleiului la ieșirea din capul de presare se menține la maxim 40-45grade Celsius. Presa cu melci se reglează in asa fel ca extracția sa se faca cu o viteza foarte mare, pentru ca durata expunerii uleiului la temperatura de 40-45 grade Celsius sa fie foarte scurta, de ordinul zecimilor de secunda. Acest lucru se impune pentru a se evita orice fel de degradare, oricât de mica, a vitaminelor, acizilor grași polinesaturați si componentelor nutritive naturale preluate de ulei din planta din care se extrage.
Studiile si cercetările au aratat ca este o legătură directa intre temperatura de obținere a unui ulei si cantitatea de vitamine si substanțe nutritive care raman in ulei după extracție.
Ideal este de asemenea ca temperatura uleiului in recipientele de colectare sa fie cat mai apropiata de cea a mediului înconjurător. Prelucrarea semințelor se face la temperaturi ale mediului ambiant cuprinse intre 15 si 25 grade Celsius.
6.Filtrarea primara . După extracție uleiul este supus operației de fitrare primara sau filtrare grosiera. Aceasta se realizează imediat după extracție si are un dublu rol:
6.1 Protejarea uleiului împotriva oxidarii rapide, deoarece cu cat gradul de impurități este mai mare, cu atat suprafața de contact a uleiului cu oxigenul este mai mare.
6.2 Stoparea transferului in ulei al unor substanțe cu gust si miros dezagreabil, din cojile de semințe, din particulele de praf ramase pe suprafața paroasa a cojilor, precum si din alte resturi de plante care nu au putut fi îndepărtate in totalitate la selectare.
Aceasta filtrare se realizează cu ajutorul unui filtru obișnuit pentru ulei, astfel:
La presiunea de 0,5-3 bari si la o temperatura de 20-28 grade Celsius o pompa pompează uleiul printr- un material filtrant duplex special, format din panza si hârtie. Uleiul se trece cu presiune de 0,5-3 bar prin materialul filtrant si se stochează intr-un rezervor etanș notat cu 7 in fig. 1. Se interzice balbotarea uleiului la pompare, deoarece aceasta operație favorizează creșterea cantitatii de oxigen cu care uleiul vine in contact si implicit degradarea uleiului. Este obligatorie menținerea presiunii in limitele admise pentru protejarea integrității materialului filtrant si verificarea permanenta a acestei integrități prin controlul electronic al uleiului la ieșirea din filtru(culoare si transparenta) si intrarea in rezervorul 7 .
Materialul filtrant duplex utilizat este special prin faptul ca isi menține in permanenta si pentru mai mult timp curățenia, ceea ce determina întreținerea facila a sistemului de filtrare. Acest avantaj reduce costurile operației, prin cantitatea redusa de panza vegetala folosita, dar si prin reducerea timpului de întreținere a filtrului. Reducerea la maxim posibil a timpului de desfășurare a fiecărei operații din Procedeu mecanic ecologic de obținere a uleiului presat la rece extravirgin este esențiala si produce efecte asupra calitatii uleiului obtinut prin reducerea timpului de contact cu aerul a uleiului, contact care ar duce la oxidarea si deprecierea lui, fie si intr-o măsură cat de ^2014-- 00726- f/
L -eJ- 2014 mica, dar importanta pentru realizarea conservării acestui ulei in stare cat mai proaspata pentru cat mai mult timp.
După filtrarea primara va rezulta un ulei semifiltrat, de o culoare galbena ușor murdara , cu tente de gri-maroniu, data de resturile de impurități si fracții grele de ulei, ce inca mai raman după aceasta filtrare in proporție de 0.1-0.05%. Acește imputritati si fracțiile grele, ramase in ulei pentru mai mult de 24 de ore, pot da uleiului gusturi neplăcute, de iute-amarui si un miros străin, pregnant, ce poate deteriora gustul si mirosul preparatelor culinare in care este folosit si duce mai rapid la alterare.
De aceea este important ca staționarea uleiului semifiltrat in rezervorul 7 in care a fost pompat in timpul filtrării primare sa dureze cat mai puțin, maxim 36 de ore.
7. Stocarea uleiului semifiltrat
După filtrarea primara stocarea uleiului se face intr-un rezervor 7 închis etanș, fara perna de aer, plasat intr-o incinta întunecoasa. Pentru ca uleiul semifiltrat sa nu se degradeze prin contactul îndelungat cu resturile de impurități ramase după filtrarea primara, este important ca staționarea uleiului semifiltrat in rezervorul 7 in care a fost pompat in timpul filtrării primare sa dureze cat mai puțin, maxim 36 de ore.
8. Cerarea si condensarea fracțiilor cu impurități
Rezervorul închis ermetic in care s-a stocat uleiul după prima filtrare, este dotat cu o pompa speciala, care nu balboteaza uleiul si un schimbător de căldură, alcătuind împreuna un sistem de cerare si condensare a fracțiilor cu impurități poziționat in flux la nr. 8 conform cu fig.1, care funcționează in felul următor:
Uleiul este trimis cu pompa in schimbătorul de căldură care are rolul de a-l raci cat mai repede pana la temperatura de 10°C si de aici este returnat in rezervor.
Procesul se oprește când uleiul din rezervor a ajuns la temperatura de 15 grade C.
Este important sa se monitorizeze si sa se respecte cu strictete aceasta valoare a temperaturii, la care toate fracțiile grele(ceruri) ale uleiului se solidifica(cereaza), înglobând in ele toate impuritățile,dar nu se solidifica si nu se înglobează in părțile solide vitaminele, nutrientii si acizii grași polinesaturati.
Operația va duce la solidificarea fracțiilor grele care vor îngloba in ele toate impuritățile ramase in ulei in urma primei filtrări, facilitând purificarea maxima a uleiului in decursul operației următoare, de filtrare fina finala.
Etapa 7 de stocare a uleiului semifiltrat si 8 de cerare si condensare a impurităților, ca si oprirea temperaturii de răcire a uleiului la 15 grade Celsius sunt deosebit de importante pentru ca prin solidificarea fracțiilor grele(ceruri) se pregătește uleiul pentru purificarea lui totala in etapa de filtrarea fina.
12‘ Cțl 01 4 - - 11 7 2 6 l . -j- ajt4
9. Filtrarea fina sau filtratea finala.
Este etapa in care se realizează sporirea calitatii uleiului prin aducerea sa la o puritate maxima. Calitatea lui creste in aceasta etapa si prin creșterea procentuala pe unitatea de măsură a conținutul de substanțe nutritive, vitamine si acizi grași polinesaturați benefici organismului uman, deci implicit creste eficienta uleiului presat la rece extravirgin obtinut prin acest procedeu, in tratamente medicale, cosmetice si farmaceutice.
Pentru o calitate deosebita a uleiului după condensarea fracțiilor grele si a impurităților, va avea loc o noua filtrare, filtrarea fina(finala) 9 care va îndepărtă toate fracțiile grele împreuna cu orice urma de praf sau alte impurități ramase după prima filtrare.
Operația se executa cu orice filtru de ulei dotat cu material filtrant tot duplex, constituit din hârtie de filtru si carton de filtru si deservit tot de o pompa speciala care nu balboteaza uleiul, cu o presiune de 0,5-2barri si temperatura de 17-18 grade Celsius.
Este obligatorie menținerea presiunii in limitele admise pentru protejarea integrității materialului filtrant si verificarea permanenta a acestei integrități prin controlul electronic al uleiului la ieșirea din filtru(culoare si transparenta).
Elementul filtrant duplex(hartie+carton) utilizat de aceasta data asigura o filtrare foarta buna si face ca produsul final sa aiba o mare puritate, limpiditate si o culoare galben-aurie luminoasa, de o strălucire deosebita.
10. Depozitarea uleiului presat la rece extravirgin vrac
Uleiul obtinut este stocat pe o perioada de timp cat se poate de scurta, maxim 24 de ore, intr-rezervor etanș, fara perna de aer, la temperaturi de max 25 °C (de preferat 20°C) ferit de orice fel de radiații, in încăpere întunecoasa.
11. Ambalarea.
Deși pare o operațiune banala, ambalarea acestui ulei este o parte importanta a procesului tehnologic din Fig.1. Ea joaca un rol important in menținerea calitatiilor terapeutice ale uleiului obtinut prin modul si timpul in care se executa. Este neaparat necesar ca ambalarea sa se faca in foarte scurt timp(minim 1 ora si maxim 24 de ore in funcție de tipul plantei din care a fost extras uleiul) de la filtrarea finala, in recipiente din sticla(recomandat) sau pet, închise la culoare, pentru a a se limita la maxim contactul uleiului cu aerul si lumina, asigurând conservarea in foarte bune condiții a uleiului rezultat si a tuturor proprietăților sale terapeutice.
Pentru a se reduce la maxim riscurile de degradare si infestare a uleiului si pentru rapiditatea de desfășurare a operației, este recomandat sa se elimine contactul cu factorul uman, prin folosirea unor mașini de ambalat automate ce preiau uleiul din _13. ^ 2 0 1 4 -- 0 0 7 2 6 2 0 -jl· 20 Î4 rezervorul de stocare si îl repartizează in recipiente de sticla (recomandat )sau PET, la o temperatura a mediului ambiant de 18-25°C .
Fiecare sticla se etichetează cu etichete care respecta legislația in vigoare si se depozitează in depozitul de produse finite.
12. Depozitarea produselor in depozitul de produse finite. Toate produsele finite rezultate din acest proces de fabricație se depozitează in spatii bine aerisite, ferite de radiații calorice dar si luminoase si protejate de rozătoare si insecte care le pot degrada. Temperatura in interiorul depozitului de produse finite se menține intre 18 si maxim 24 de grade. Fiind produse 100% naturale, este de preferat ca livrarea 18 către consumatori sa se faca in cat mai scurt timp.
13. Depozitarea produselor secundare utilizate ca furaj pentru animale:
Acest procedeu final are ca scop valorificarea superioara a produselor rezultate din proces si ca rezultat următoarele produse secundare:
-Pleava( un amestec de frunze, bucăți de planta si semințe deteriorate,miezuri sparte) si deseul de filtru(un amestec uleios de coji si semințe măcinate) care se folosesc la hrana animalelor
-sroturile care pot fi folosite la hrana animalelor, daca provin din semințele de floarea soarelui si dovleac.
Produsele secundare se depozitează in saci etichetați, in spatii aerisite si ferite de umezeala, de unde se face livrarea 18 către consumatori.
14. Depozitarea sroturilor destinate fabricării suplimentelor nutritive pentru consum uman
Sroturile care provin din semințe de in, susan, soia, fructe de cătină, armurariu, coriandru, etc. se depozitează separat, in spatii aerisite si curate, in saci, pentru ca prin măcinare ele se transforma in faina utilizata cu succes in diete, alimentația rawvegan sau la diverse tratamente cosmetice, medicale, etc.
15. Fabricarea suplimentelor nutritive din produsele secundare rezultate din procedeu.
Sroturile pentru consum uman, măcinate foarte fin intr-o moara cu ciocanele sunt transformate in faina. Aceasta faina poate fi folosita ca atare pentru diverse preparate culinare sau la fabricarea suplimentelor nutritive.
16. Depozitarea fainii pentru consum uman
După măcinare, faina se ambaleaza in saci de iuta sau de rafie si se depozitează intr-un spațiu bine aerisit, ferit de umezeala si de dăunători. Se etichetează conform legislației in vigoare si fie se livrează vrac, fie se transfera la ambalarea produselor secundare 17.
17.Ambalarea produselor secundare
Faina se ambaleaza in pungi de polipropilena, se etichetează conform legislației in vigoare si se depozitează in depozitul de produse finite 12, de unde se face livrarea 18 către consumatori.

Claims (5)

REVENDICĂRI:
1. Un procedeu de obținere a uleiului vegetal comestibil care conține un proces de purificare in procent de 97-99,9% a semințelor sau altor parti de plante ce conțin ulei, din care se extrage uleiul, pana la desprafuire si îndepărtarea oricăror altor resturi vegetale, corpuri străine si semințe deteriorate sau depreciate in timpul recoltării.
2. Un procedeu de obținerea uleiului vegetal comestibil care conține unul sau mai multe procese de filtrare exclusiv mecanice, la temperaturi scăzute, oca 28 grade Celsius, a uleiului in stare proaspata, in interval de timp de maxim 24 ore de la extracție, procese ce au ca rezultat o puritate a uleiului de peste 99,9% .
3. Un procedeu de obținere a uleiului vegetal comestibil care urmărește si are ca rezultat menținerea uleiului extras din plante, in stare cat mai pura si intacta sub aspectul compoziției sale chimice, eliminând in toate etapele sale si prin toate mijloacele contactul de durata al uleiului cu aerul, lumina si radiațiile de orice fel.
4. Un procedeu de obținere a uleiului vegetal comestibil care conține un proces de pregătire a uleiului pentru filtrare, prin cerarea si condensarea la temperaturi joase, de10-15 grade Celsius cu înglobarea in fracțiile grele a impurităților aflate in ulei.
5. Un ulei vegetal comestibil cu denumirea de ulei presat la rece extravirgin obtinut printr-un procedeu conform cu una sau mai multe revendicări de la 1 la 4, ulei care îndeplinește următoarele condiții:
• reprezintă un extract concentrat din diverse semințe oleaginoase, miez de nuca, sâmburi, fructe uscate, sau oricare alte parti ale unor plante care conțin ulei(medicinale sau nu) • poate fi folosit in același timp si in aceeași măsură ca:
-aliment
-supliment nutritiv
-medicament in diete sau tratamente medicale,cosmetica si farmacie, ca adjuvant in ameliorarea unor afecțiuni.
• are un aspect si un gust plăcut, fara urme de amar, iute, rânced, fara mirosuri si gusturi străine de plantele din care a fost extras.
• pastreaza si înglobează in el proprietăți, vitamine,acizii grași polinesaturati si alte valori nutritive intr-o formula foarte apropiata de a uleiului natural continui in semintele(plantele) din care a fost extras.
¢2014--0072621 -J-ϊΰΊ4
- 16la sfârșitul procesului de fabricație are o aciditate libera masurata in acid oleic cuprinsa intre 0,1% si 0,6%. Aceasta aciditate creste foarte lent in timp, mentinadu-se sub 1% pe o perioada de timp cuprinsa intre 6 si 12 luni.
la sfârșitul procesului de fabricație are indicele de peroxid cuprins intre 3 si 7 mq/kg are puritate minima de 99%, fiind ulei 100% natural ce nu conține nici un fel de impurități sub forma de resturi de planta sau praf si nici un fel de adaosuri sub forma de substanțe chimice, conservanti sau aditivi de orice natura.
pe parcursul tuturor etapelor de fabricație, nu a fost supus nici el si nici sernintele(materiile vegetale) din care a fost extras, vreunui proces chimic si/sau vreunui proces termic cu temperaturi de peste 50 grade Celsius.
ROA201400726A 2014-09-29 2014-09-29 Ulei presat la rece extravirgin, din diferite părţi ale unei plante () care conţine ulei, şi procedeu de obţinere a acestui ulei presat la rece extravirgin RO130976A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201400726A RO130976A2 (ro) 2014-09-29 2014-09-29 Ulei presat la rece extravirgin, din diferite părţi ale unei plante () care conţine ulei, şi procedeu de obţinere a acestui ulei presat la rece extravirgin

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201400726A RO130976A2 (ro) 2014-09-29 2014-09-29 Ulei presat la rece extravirgin, din diferite părţi ale unei plante () care conţine ulei, şi procedeu de obţinere a acestui ulei presat la rece extravirgin

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO130976A2 true RO130976A2 (ro) 2016-03-30

Family

ID=55802014

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201400726A RO130976A2 (ro) 2014-09-29 2014-09-29 Ulei presat la rece extravirgin, din diferite părţi ale unei plante () care conţine ulei, şi procedeu de obţinere a acestui ulei presat la rece extravirgin

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO130976A2 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN106753770A (zh) * 2017-01-23 2017-05-31 盈江县邦伟核桃种植有限责任公司 一种有效提高出油率的铁核桃榨油工艺

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN106753770A (zh) * 2017-01-23 2017-05-31 盈江县邦伟核桃种植有限责任公司 一种有效提高出油率的铁核桃榨油工艺

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Luo et al. Processing technologies for bee products: An overview of recent developments and perspectives
US9974821B2 (en) Method of juicing cannabis plant matter
Adeolu et al. Assessment of proximate, mineral, vitamin and phytochemical compositions of plantain (Musa paradisiaca) bract–an agricultural waste
CN104106800B (zh) 一种保健蜂蜜茶粉及其加工方法
Parni et al. Biochemical properties in peel, pulp and seeds of Carica papaya
CN101880594A (zh) 一种高油酸型初榨花生油的制备方法
Lagos et al. Recent patents on the application of bioactive compounds in food: a short review
CN102268325A (zh) 一种葡萄籽油的冷榨提取方法
Kieliszek et al. Recent advances and opportunities related to the use of bee products in food processing
KR101404697B1 (ko) 왕겨차용 왕겨의 제조방법
JP2007016015A (ja) ヒストン脱アセチル化酵素および腫瘍壊死因子変換酵素阻害
CN104082474A (zh) 一种速溶蜂蜜奶茶粉及其加工方法
RU2010148529A (ru) Система для повышения питательной ценности, получения и усовершенствования масел, предназначенных для применения в пищу
CN107896566A (zh) 一种小麦种子的贮藏方法
AU2019100571B4 (en) Health Products from Garlic Green Tops
CN104543835A (zh) 一种黄秋葵片及其制作方法
RO130976A2 (ro) Ulei presat la rece extravirgin, din diferite părţi ale unei plante () care conţine ulei, şi procedeu de obţinere a acestui ulei presat la rece extravirgin
KR101198122B1 (ko) 자색옥수수 침출차 조성물 및 그 제조방법
JP6028986B2 (ja) 梨汁の副産物を用いたティーバッグタイプ梨茶の製造方法及びこれにより製造された梨汁の副産物を用いたティーバッグタイプ梨茶
WO2009052681A1 (fr) Produit à base de l'enveloppe d'abelmoschus manihot medicus utilisé comme matière première pour un produit comestible et pharmaceutique
US20200000863A1 (en) Method of processing cannabis plant matter
JP2009517471A (ja) 抗ウイルス性の、モリンダ・シトリフォリアl.ベースの製剤および投与方法
EP0446151B1 (fr) Procédé pour obtenir des jus, des huiles et des tourteaux, directement stables, par pressage de produits biologiques frais
US11591307B1 (en) Method of processing cannabis plant matter
JP7505728B2 (ja) 経口組成物