RO103963B1 - Processing method for fur skins used to shoe faces - Google Patents

Processing method for fur skins used to shoe faces Download PDF

Info

Publication number
RO103963B1
RO103963B1 RO139647A RO13964787A RO103963B1 RO 103963 B1 RO103963 B1 RO 103963B1 RO 139647 A RO139647 A RO 139647A RO 13964787 A RO13964787 A RO 13964787A RO 103963 B1 RO103963 B1 RO 103963B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
skin
resin
skins
phase
processing
Prior art date
Application number
RO139647A
Other languages
English (en)
Inventor
Antonio Luciani
Original Assignee
Antonio Luciani
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Antonio Luciani filed Critical Antonio Luciani
Publication of RO103963B1 publication Critical patent/RO103963B1/ro

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C14SKINS; HIDES; PELTS; LEATHER
    • C14CCHEMICAL TREATMENT OF HIDES, SKINS OR LEATHER, e.g. TANNING, IMPREGNATING, FINISHING; APPARATUS THEREFOR; COMPOSITIONS FOR TANNING
    • C14C11/00Surface finishing of leather
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C14SKINS; HIDES; PELTS; LEATHER
    • C14CCHEMICAL TREATMENT OF HIDES, SKINS OR LEATHER, e.g. TANNING, IMPREGNATING, FINISHING; APPARATUS THEREFOR; COMPOSITIONS FOR TANNING
    • C14C9/00Impregnating leather for preserving, waterproofing, making resistant to heat or similar purposes

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Treatment And Processing Of Natural Fur Or Leather (AREA)
  • Footwear And Its Accessory, Manufacturing Method And Apparatuses (AREA)

Description

Invenția de față se Teferă la un procedeu pentru prelucrarea pieilor cu blană pentru fețe de încălțăminte, utilizat în industria prelucrării pieilor, în special la ud procedeu de tratare a pieilor de oaie cu lina pe ele, utilizate pentru fețe de încălțăminte pentru sezonul cald.
Este cunoscut procedeul de tratare al pieilor ce prevede faza de prelucrare într-o baie, precum și faza de prelucrare în stare uscată.
Procedeul de tratare în baie- constă în faza de umezire în care pieile sînt curățate de materiale reziduale și de sînge și sînt. înmuiate pentru a elimina necesitatea prelucrării ulterioare a fibrelor, cu ajutorul unei băi constituite din apă rece și un agent activ de suprafață cum ar fi FORYLL EB (un amestec de agenți de inhibiție, atît anionici, cît și neionici, disponibile comercial de la Henkel Company), pieile fiind ulterior aduse la concentrația lor naturală de apă în timpul acțiunii unui produs pe bază de enzimă (obținut din bacterii de pancreas) cum este REVERJDASE 120 (Rohne Poulenc), faza de curățire, în care bucățile de carne și punctele de grăsime rămase după operația de jupuire sînt înlăturate, stratul subcutanat fiind de asemenea, eliminat astfel încît produsele de argăsire pot pătrunde în piele, într-un mod mai rapid și mai uniform, faza de spălare în care murdăria remanentă și o parte din grăsimile naturale care sînt prezente, sînt eliminate din piei, grăsimile naturale care rămîn după această fază devenind mai uniform distribuite; această fază este realizată folosind, de preferință, percloretilcnă emulsionată care accelerează tratamentul, faza de saramurare care reprezintă etapa de tranziție de la stare biologică ia starea anabiologică, operație în care pieile, sînt preparate pentru a fi argăsite cu crom pentru a fi mai adecvate trecerii prin săruri de crom; faza de argăsire în care se realizează tratamentul tradițional cu o sare de crom (sulfat dc crom, bazic, pH=2,8) pentru a se obține piei care sînt atît de moi cît și suficient de compacte și puțin elastice, capabile să permită transpirația; faza de eliminare a acidului, în care, după perioada de maturare, a argăsirii și circa 48 h pauză, acidul bidrojizabil legat de substanța proteică este neutralizat (deorece un astfel de acid cauzează o vopsire neuniforma) cu ajutorul unui compus ce constă dintr-un amestec de săruri tampon cu acțiune, neutralizantă (de exemplu., CORATIL N.D disponibil de la firma Henkel) și faza de reargăsire în care se conferă pieii o rezistență mai mare și o formă corespunzătoare, precum și o adaptabilitate mai bună la umflare etc.
Prelucrarea în stare uscată, în sine cunoscută, se bazează pe faze operaționale de finisare, găurire și perforare și de finisare succesivă.
Dezavantajul acestui procedeu c.onstă în aceea că at! permite realizarea unor piei cu blană care să asigure o stare dc comori buiKi..
Scopul invenției este asigurarea confortului uniform al piciorului în încălțăminte.
Problema pe care o rezolvă invenția este de a realiza un procedeu prin care să se obțină un material cu caracteristici •de rezistență și confort pentru încălțămintea purtată în sezonul de primă v arii - v ar ă.
Procedeul de prelucrare a pieilor cu blană pentru fețe de încălțăminte, conform invenției, înlătură dezavantajele de mai sus prin aceea că, în scopul asigurării confortului uniform al. piciorului în încălțăminte, pielea de oaie îmblănită se prelucrează în baie și după aceea în stare uscata, din care prelucrarea în baie cuprinde fazele dc umezire, curățire, saramurarc, argăsire, eliminarea acidului și reargasiiea, iar prelucrarea uscată cuprinde o primă fază de. finisare, o fază de găurire sau perforare și o a doua fază dc finisare, caracteristic fiind faptul că în partea finală a fazei dc reargăsire pielea este tratată cu o rășină pe bază de ester acrilic în soluție apoasă, după care rășina este polimerizată pentru a determina îngroșarea rețelei de fibre originale și, după faza de găurire, sau perforare, pieile sînt tratate cu o rășină metacrilică în soluție de apă, polimerizîndu-se în punctele ce corespund Suprafeței interioare a găurilor.
Alegerea tipului de polimer acrilic sugerat în prezenta invenție pentru faza finală a operației de reargăsire pare interesantă daca se face o comparație cu rășina de tip melamină sau de tip ureic, dicinamidă poliuretan sau oleomaleic, folosite în mod tradițional pentru această operație.
Intr-adevăr este cunoscut că unele din aceste rășini și în special rășinile poliuretanice și oleomaleice care sînt utilizate cel mai frecvent nu au succes în conferirea unei compactitățî și rezistențe suficiente pieii prelucrate.
De asemenea, rășinile melaminice și ureice trebuie să fie excluse din același motiv deși astfel de rășini au avantajul conferirii de proprietăți bune de suportare și flexibilitate.
Rășinile de tip dicianamidă care, din contră, ar putea să confere proprietățile dorite de rezistență, sînt neadecvate sa satisfacă obiectivele prezentei invenții deoarece ele diminuează într-o măsură remarcabilă caracteristicile fazei de argăsire cu crom și în special adaptabilitatea pieilor la faza de vopsire.
Folosirea rășinilor acrilice sub formă de soluții apoase, conform invenției și nu sub formă de dispersii în apă, are drept scop obținerea unei penetrări mai bune și mai complete în piele în locul unei simple depuneri de suprafață care ar putea să cauzeze o tărie excesivă a produsului și, în plus, această sugestie permite o creștere însemnată a randamentului vopselelor anionice folosite pentru piele.
în procedeul conform prezentei invenții, compusul polimer de ester acrilic se adaugă într-o baie de neutralizare a acidului (de exemplu CORATIL MD, menționat mai sus) în care baie, pieile au fost cufundate la un ρΉ de circa 6.
Este interesant de notat că folosirea băii de neutralizare sugerate, conform prezentei invenții, în afara efectului de a permite fixarea cromului permite, totodată, compusului polimeric de ester acrilic folosit în soluție dc apă, să penetreze eficient, de exemplu ICATAN 38 al firmei I.cap. Compapy.
Rășina pe bază de ester acrilic se adaugă, de preferință, băii de neutralizare după circa o oră după ce neutralizarea s-a produs complet într-o . concentrație de 7 g/1 pentru a crea posibilitatea penetrării în fibrele de piele într-o măsură mai mare în punctele unde pielea însăși este mai puțin rezistentă și, mai precis, în părțile laterale, unde structura este mai puțin relaxată, iar fibrele sînt mai lungi.
Conform prezentei invenții, rășina pe bază de ester acrilic, după o perioadă ce variază între 30 minute și doua ore, atunci cînd.rășina însăși a pătruns complet în piele, se polimerizeaza mai întîi cu un ușor adaos de acid formic și după aceea se polimerizează a doua oară în stare uscată direct pe piele, care, de această dată, sînt complet uscate, la o presiune de 20 kg/cm~ și la o temperatură de circa 1OO...12O°C timp de 4...8
s.
După faza de găurire a pielii cu blană, operația de găurire fiind efectuată cu ajutorul unei prese avînd o placă ce poartă niște poansoane, mici, se realizează tratarea cu o rășină metacrilică potrivit, procedeului descris mai sus. De preferință, tratarea respectivă se realizează prin cufundarea pielii perforate într-o baie de apă ia 5O...6O°C în care s-a introdus o rășină prepolimcrizată de acid metacrilic (de exemplu DRASIL-ANG, disponibilă de la firma Henkel Company la concentrația de circa 4-6 g/1 compleiîndpoliinerizareaprin adăugarea de acid formic timp de circa
30...45 min la o temperatură de circa
60°C.
în acest fel, rășina devine depusă pe suprafața pielii perforate în punctele corespunzătoare pereților interiori ai găurilor, în care rășina însăși este absorbită de fibrele neacoperite ca efect al fazei de perforare, astfel, încît se obține efectul de creștere a rezistenței de suprafață a pielii.
Conform prezentei invenții, aceste faze de lucru devin integrate cu cele două faze menționate deja mai’ sus în care se realizează tratarea cu rășini acrilice.
Mai specific, în timpul fazei de argăsire și mai precis în partea finală a operației de. argăsire pentru a se obține creșterea rezistenței structurii fibroase, se recurge la folosirea unei rășini de tip acrilic mai precis a unui ester acrilic care, atunci cînd se încorporează în fibre și devine, polimerizat, determină rețeaua dc fibre să devină mai groasă pentru a conferi pielii pe lingă o compactitate și rezistență mai înalte, și rezistența necesară operației ulterioare de găurire sau perforare.
Cea de a doua operație care este caracteristică procedeului conform invenției este realizată în timpul fazei de prelucrare uscata după faza de perforare sau găurire și constă în tratarea suprafeței expuse a pieii înăuntrul găurilor cu o rășină metacrilică pentru a crește rezistența suprafeței pielii în punctele ce corespund pereților interiori ai găurilor astfel încît să se evite pe cît posibil riscul dilatării și sfîșierii pielii în timpul folosirii.
Pentru atingerea acestor deziderate, se sugerează folosirea drept materie primă pentru confecționarea de fețe pentru încălțăminte de vară, a pieilor de oaie perforate sau găurite, îmblănite, capabile, dtorită prezenței stratului de lină de pe suprafața lor interioară, să formeze o acoperire adecvată ca urmare a proprietății de a menține o temperatură interioară constantă, precum și de a asi gura circulația aerului în vederea prevenirii supraîncălzirii piciorului și de aici a transpirației; de asemenea, datorită caracterului său·' intrinsec antisfatic, 5 această piele reduce introducerea prafului. în plus, pielea prelucrată conform prezentei invenții arc proprietatea caracteristică de a nu produce zone de compresie în nici o zonă a piciorului 10 astfel că sc asigură un confort uniform, iar în final pielea folosită se arată avantajoasă ca stimulator al circulației periferice a sîngelui și utilă ca agent capabil să absoarbă energia electrostatica pro15 dusă în corp.
Totuși, pentru exploatarea unei materii prime din piele de oaie îmblănită este imposibil să mi se ia în considerație uncie dintre caracteristicile sale origi20 mile cum ar fi, spre exemplu, textura, fibroasă chiar deschisă din cauza can. . titădi mari de păr și, dc asemenea, a prezenței unor fibre foarte scurte care fac un astfel dc material în sine inadec25 vat. ca fete de încălțăminte.
Ca urmare, pentru a permite realizarea unui produs din piele perforată, sau găurită care să fie adecvat pentru încălțămintea de primăvară - vară por30 nind de Ia pielea brută de oaie îmblănită, prezenta invenție sugerează realizarea unor operații dc tratare cu rășină acrilică •și respectiv metacrilică la sfîrșitul fazei de argăsire și după faza de găurire sau 35 perforare.
Așa cum s-a menționat deja mai sus, operațiile de bază ale procedeului conform invenției, constau în aplicarea și • polimerizarea ulterioară în două faze a 40 unei rășini acrilice în interiorul texturii fibroase a pielii și în aplicarea și polimerizarea ulterioară a unei rășini metacrilice în punctele ce corespund suprafețelor ulterioare ale găurilor sau 45 perforațiilor în timpul tratării de argăsire combinata c.u o retratare de argăsire și de. finisare, conform procedeelor în sine cunoscute.
Procedeul, conform invenției, se deosebește de operațiile tradiționale ce se practică la pieile de oaie îmblănite prin faptul că se folosește tratarea acestor piei cu rășini acrilice și respectiv met acrilice după fazele de argăsire și de perforare.
în cele ce urmează se dă un exemplu de realizare a invenției, în legătură și cu fig.l și 2, care reprezintă:
- fig.l, vedere schematică a procedeului conform prezentei invenții;
- fig.2, vedere în perspectivă a unui pantof realizat dintr-o piele obținută prin procedeul conform invenției.
Procedeul de prelucrare a pieilor cu blană pentru fețe de încălțăminte, conform unui exemplu de realizare, cuprinde. două grupări de faze distincte pentru tratarea unei piei cu blană de oaie, aceste faze fiind grupate astfel: grupa A care înglobează pe cele caracteristice prelucrării în baie și grupa B, care înglobează pe cele caracteristice prelucrării uscate. Fazele distinctive ale prezentei invenții constau în două tratamente ou rășini acrilice și respectiv metacrilic© care au loc în timpul părții finale a reargăsirii cuprinse în grupa A și după faza de perforare din grupa B.
Din grupa A este posibil să se distingă o etapa biologică a tratamentului cuprinzînd- fazele umezirii, curățirii și spălării, etapa de tranziție constînd din operația dc saramurare și o etapă nebiologică, ce cuprinde ar găsirea, eliminarea acidului și reargăsirea.
Fazele de- prelucrare uscate (B) cuprind finisarea, perforarea, tratarea cu compus polimeric metacrilic, ce reprezintă o caracteristică a invenției și faza ulterioară de finisare. .
Procedeul de prelucrare a pieilor cu blană pentru fețe de încălțăminte constă în umezirea unei părți de piei brute de oaie cu blană prin cufundarea într-o baie de apă rece (o piele pentru fiecare-volum. de 20 1 apă), baie ce cuprinde (FORYI.L Β B) un agent activ de suprafață disponibil comercial FORYLL Β B la o concentrație dc 1 g/1 întreaga baie este lăsată peste noapte, după care, di mineața pielea este spălată cu apă de la robinet pînă ce apa rămîne limpede; după care se adaugă 1 g/1 agent de suprafață FORYLL Β B și agent activ REVARDASE 120 0,2 g/1, pieile fiind lăsate în baie timp de 48 h pentru umezire.
După faza de curățire, se prepară o baie din amestec de apă la 35...38°C și
1,5 g/1 de percloretilenă (ca solvent) și 3 g/1 de FORYLL BB (agent activ de suprafață), iar pieile sînt lăsate cufundate într-o astfel de baie la un raport de o piele la fiecare. 201, după care pieile sînt spălate cu apă ciirgătoare. In continuare se prepară o baie cu apă rece cu adaos de 40 g/1 de sare (cca. 4°B), iar pieile sînt lăsate în baia respectivă în raport de o piele la 20 1 de baie, timp de 30 min; se adaugă 2,5 g/1 dintr-un acid organic (de exemplu BASCAF F de la BASF), iar baia este lăsată timp de 2 h, se adaugă 3 g/J acid formic ținînd pieile în baie timp de 2...3 h la impH de 2,8 (faza de saramurare)
O astfel de operație de saramurare are drept scop pregătirea pieilor pentru faza de argăsire cu crom făcîndu-le mai adecvate acesteia, pieile putînd fi pătrunse rapid de sărurile de crom, care, ca urmare a caracterului acid al băii devin mai puțin reactive și penetrarea lor este mai uniformă. Adăugare sării este necesară pentru a evita umflarea pieilor ca efect al prezenței acidului.
Pieile astfel tratate sînt trecute în continuare la faza de argăsire prin introducerea timp de 2 h într-o baie de apă rece (o piele pentru fiecare 20 1) conținînd sare de crom în stare lichidă (produsul GRASSAN DHS) disponibil comercial de la Henkel Company ce este adăugat într-o proporție de 1,6 g/1, baia fiind menținută constantă timp de o oră, după care se adaugă produsul IMPL AP ca agent, de uscare, disponibil comercial de la BASF Company, pieile fiind ținute în baie timp de o oră și, în final, se adaugă o sare de crom lichidă, pieile rămînînd în baie timp de 2 sau 3 h, la sfîrșit se, adaugă 1 g/1 carbonat de sodiu și 1 g/1 bicarbonat de sodiu, ntenținînd pieile scufundate în baie timp de 3 sau h, după care pieile sînt întinse pe o grindă.
Procedeul realizat în modul descris mai sus permite ca pielea să fie pregătită în mod corespunzător pentru fabricarea de fețe de încălțăminte, din materie primă bine argăsită, la o temperatură de cca. 90°C, care este moale dînd o senzație similară cauciucului și suficient de compactă, puțin elastică, care permite transpirația liberă.
In acest fel se poate constata că, în afară de sulfatul de crom bazic adăugat, la unpH dc cca. 2,8 care-face penetrarea uniformă și mai ușoară, se mai adaugă o grosime din sulfat, sintetic stabilă la electroliți (GRASSAN DHS) precum, și un agent de mascare (IMPLENAL-AP) care are o acțiune de umplere și stabilizare a argasirii cu crom. Ultima adăugare dc campus alcalin în faza finală servește ca îngrășământ, moleculei de compus de crom și fixării acesteia între fibrele pielii pentru a se obține o piele bine argăsită care este tare și fermă.
în faza de eliminare a acidului realizată după maturarea pieilor argăsite, printr-o perioadă de repaos de cca. 48 h pe o grindă, se folosește o baie de apă la 45°C în care se cufundă pieile (într-un raport de o piele la.fiecare 20 1 de apă); apoi se adaugă 2 g/1 de CORATIL ND, tratarea avînd loc timp de o oră, după care se adaugă 3 g/1 de GRASSAN DHS, tratamentul fiind efectuat timp de îîică o oră.
Faza de reargasire se completează după faza de argăsirc efectuată conform procedurii tradiționale prin introducerea unei tratări cu o rășină acrilică, un astfel de tratament fiind o trăsătură caracteristică a prezentei invenții; ca element de practică, pieile sînt. tratate într-o baie de apă la 45...50°C (în proporție de o piele la fiecare 8 1 apă) conținînd 7.8 g/j de apă) conținînd 7,8 g/1 dc CORATIL ND și 7 g/1 de ICA10
TAN 38, la un pVL de circa 6.
După operațiile de scămoșare a părții cărnoase a pieilor și după vopsirea acestora, printr-o uscare prealabilă, se trece la efectuarea fazei de prelucrare uscată.
După operația tradițională de finisare prin aplicarea prealabilă pe piele a unei dispersii depoliuretan alifatic (Astacin Finish PUD) într-o proporție de
80...100 g la 110°C și 150 at cu formarea ulterioară a unei acoperiri polimerice, se efectuează operația de perforare și găurire. A doua fază care constituie o trăsătură caracteristică a prezentei invenții are loc prin cufundarea pielii întro baie de apă la 5O...6O°C (conținînd DRASIL-ANG, disponibil de la Henkel Company care este o rășină metacrilică prepolimerizată în soluție de apă la concentrația de 4...6 g/1). Apoi se adaugă acid formic la 60°C într-un. timp de 45 min, polimeri zarea fiind completată cu formarea unui depozit pe suprafața pielii perforate sau găurite în punctele ce corespund părților interioare ale găurilor, realizîndu-se totodată o altă finisare.
Pielea cu blană obținută conform invenției, poate fi aplicată la confecționarea încălțămintei după cum se vede în figura unde stratul de lînă 1 este utilizat, pe fața interioară a pantofului în timp ce partea catifelată sau pielea pufoasă 2 prevăzută cu găurile a poate fi văzută pe partea exterioara. Rezultatele unor teste standard realizate pentru determinarea prooprietăților cerute pentru pielea ce urmează a fi folosită pentru producerea . de fețe pentru încălțăminte sînt. prezentate în continuare.
Testele realizate pe un eșantion de piele realizat, conform prezentei invenții (eșantion A și un eșantion B) din piele naturală sînt următoarele:
- determinarea rezistenței la tracțiune și alungire;
- determinarea rezistenței la sfâșiere;
- determinarea întinderii și a rezis tenței la tracțiune a eșantioanelor de piele prin metoda bilei;
- determinarea rezistenței la uzură prin îndoirea continuă repetată a pielii produse conform invenției și a dimensiunii suprafeței acesteia;
Eșantionul A - pielea tratată conform invenției.
Procedeul standard: UNI ISO 3376 - determinarea rezistenței la tracțiune și întindere.
Eșantioanele au fost supuse la un efort de întindere pînă la rupere pe un dispozitiv de testare la întindere.
Rezistența la întindere este obținută prin divizarea sarcinii de rupere sau dezintegrare la suprafața transversală a eșantionului și este dată de N/mm.
Ultima elongație se calculează prin diferența dintre lungimea inițială a eșantionului și lungimea finală. O astfel de diferență se exprimă cu un procent fața de lungimea inițială a eșantionului.
Condițiile de testare: atmosferă normală, tip Al 20±20°C; 65 + R.H).
UNI ISO 2589 - piele - teste, mecanice - determinarea grosimii.
Eșantion Rezistența la întindere N/mm Elongație ultima, %
1 11.4 39,4
2 12.35 42,2
3 12.52 44.0 ί
Rezistența medie la întindere = 12,lN/mm~ Elongație medie ullimă(%) - 41,87
Procedeul Standard UNI ISO 3377 IUP 8 - determinarea rezistenței la sfîșiere.
Se agață capetele proeminente ale unei perechi de cîrlige fixate între elementele unui dispozitiv de testare la întindere, un eșantion dreptunghiular in care s-a practicat un șliț de forma prescrisă. Efortul maxim de elongație necesar pentru ca, cârligele să se separe este considerat valoarea rezistenței la sfîșiere.
Condiții și teste: atmosfera normală, tip A2 (23 + 2°C, 50 + 5% R.H.).
Viteza de tragere: 100^10 mm/minut.
1 Eșantion Rezistența la sfâșiere (N/mm)
1 51,6
2 44.5
î 3 42.3
| Rezistența medie ia sfâșiere - 46,12 N/mm
Procedeul standard UNI ISO 3379 determinarea rezistenței la tracțiune și a rezistenței la întindere a eșantionului de piele - metoda cu bilă.
Se presează o bilă de oțel pe partea centrală a fetei fără lînă a unui eșantion din piele tăiată sub forma unui disc fixat, strîns de-a lungul părții sale periferice.
Presiunea bilei și întinderea cauzată eșantionului sînt înregistrate în orice moment atunci cînd eșantioanele de piele se crapă și cînd se produce o posibilă plesnire a pielii.
Condițiile și testul: atmosferă normală, tip Âl. (20 + 2°C: 65±5% U.R.)
1 Eșantion 1 2 3 I
| Sarcina ds formare ii a fisurilor (N) 137,2 303,8 250,8 |
ϋ Rezistenta la nmsarețmrri) 5,4 6,1 6,0 I
| Rezistenta la plesnire (M) 470,4 678,1 527,2
} Tracțiunea la plesnite (mm) 7,2 9,3 8,6 j
i ··.*
- sarcina medie de formare a fisurii: 230,6 N
- tracțiunea medie de formare a fisurii: 5,8 mm.
- sarcina medie de plesnire: 558,6 N.
- tracțiunea medic la plesnire: 8,3 mm.
Procedeul standard: UNI 8433/TUP 20 - determinarea rezistenței ia folosire repetată (folosirea constînd în îndoire continuă) a pielii și dimensionarea suprafeței pielii,
O astfel de determinare se face prin montarea fiecărui eșantion la două terminale ale aparatului de testare.
Unul din cele două terminale de fi103963 eșantion dreptunghiular în care s-a tăiat un șliț de o formă prestabilită. Efortul de elongație maximă necesar pentru separarea cîrligelor se consideră ca rezistență la sfîșiere.
Condiționarea și testarea: atmosferă normală de tip A2 (23 ± 2°C?50/ 5% R.H.)
Viteză de tragere: 100/10 mm/ntinut.
xare este ținut fix în timp ce altul este determinat să oscileze cu o amplitudine de 22,5° la frecvența de 100/5 cicli/min, purtînd cu el eșantionul pliat.
Condițiile și testul: - atmosferă normală de tip Al (20'± 2°C, 65 ± 5% R.H.);
- eșantioane dreptunghiulare, dimensiunea 70 x 45 nun obținute prin tăiere. Număr de cicluri de testare: 5000 cicluri.
La sfîrșitul testului, eșantioanelenu prezintă nici o fisură sau alt semn de deteriorare.
Eșantionul B (piele netratată)
Procedeul standard: UNI ISO 3376 - determinarea rezistenței la tracțiune și la elongație.
Eșantioanele sînt supuse după condiționare, la un efort de tracțiune pini la rupere pe o mașină de testare a rezistenței la tracțiune.
Rezistența la tracțiune se calculează prin divizarea ultimei sarcini de tracțiune la suprafața ariei transversale a eșantionului și se exprimă în N/mm.
Elongația ultimă se obține prin calcularea diferenței dintre lungimea inițială a eșantionului și lungimea sa ultimă. O astfel de diferență se exprima ca un procent din lungimea inițială a eșantionului.
Condiționarea și testarea: atmosferă normală de tip Al. (20±2°C, 65±5% R.H.).
UNI ISO 2589 - piele - teste mecanice - determinarea grosimii.
Eșantion Rezistența la 2 tracțiune (N/nnn) Elongație ultima
1 21,28 60,6
2 19,7 46,8
3 15,96 45,6
o
Rezistența medie la tracțiune = 18,97 N/mm
Eșantion Rezistență la sfâșiere (N/mm)
1 73,1
2 68.6
i 3 64.1 !
[ medie la sfâșiere = 68,6N/mmJ
Procedeul standard UNI- ISO 3379 - determinarea rezistenței la sfîșiere și la tracțiune a eșantionului de piele prin procedeul cu bilă.
Se presează o bilă din oțel pe partea centrală a feței fără lînă a unui eșantion din piele tăiat sub forma unui disc fixată strîns de-a lungul părții sale periferice.
Presiunea bilei din oțel și întinderea eșantionului sînt înregistrate în orice moment în care eșantionul de piele crapă sau se produce plesnirea pielii.
Condiționarea și testarea: atmosfera normală dc tip AI (20±2°C 65/5% .R.H.).
Eșantion 1 2 3
Sarcina de formare a fisurii (Ν'! - - -
Rezistența la fisurare (mm) - - -
Sarcina de plesnite (14) 510.0 589,0 478,0
Tracțiune dc plcsnirc· (nirn’j 10,5 9,2 9,0
Sarcina medie dc plesnite: 528,6 N Tracțiune medie dc plesnite : 9,5 mm
Procedeul standard UNI 8433 IUP 20 - determinarea rezistenței la folosire repetată (constînd în îndoire continuă repetată a pielii ușoare și dimensionarea suprafeței pielii).
O astfel dc determinare se face prin
Procedeul standard UNI ISO 3377
IUP 8 = determinarea rezistenței la purtare.
Se agață la capetele proeminente ale unei perechi de cîrlige între clamele unei mașini de testare la tracțiune un fixarea fiecărui eșantion la cele două cîrlige agățătoare ale aparatului de testare.
Unul din cele două cîrlige agățătoare este ținut staționar în timp ce altul este făcut să oscileze cu amplitudine de 22,5° la frecveța de 100Î5 cicli/minut purtînd cu ele specimenul din piele îndoită.
Condiționarea și testarea: atmosferă normală de tip Al (20± 2° C, 6515% R.H.)
- șase eșantioane dreptunghiulare de 70 x 45 mm obținute prin tăiere.
- numărul de cicluri de testare 50000 cicluri.
/Eșantioane le la sfîrșitnl testul ui nu prezintă fisuri sau alte semne de deteriorare.
în tabelul de mai jos se dau rezultatele testelor tehnologice menționate mai sus.
Caracteristica Eșantion A (tratat) Eșan tionB (netratat; Para metrii pici berbec- Para i metrii ; piei ; oaie
Rezistența medie la 12,1^/ 18,97^/ 10 8
tracțiune mm mm
Elongafia 41,87% 51% 40% 40%
Rezistența la sfâșiere 46,13 68,6 40 40
Sarcina medie de plesnire 558,6 528,6 120 120
Tracțiunea de plesnite 8,3 9,5 7,5 8
Sarcina medie de fisurare 230,6 120 120 1
întinderea medie de fisurare 5,8 7,5 8
Testul cu bilă (50000 flexiuni) bun bun
Se poate observa din tabel că valorile obținute pentru eșantionul A sînt mai bune nu numai decît cele obținute pentru pieile destinate folosirii pentru fețele de încălțăminte, ci mai bune decif rezultatele referitoare la pieile de berbec.
Prezenta invenție s-a descris cu referire, în special, la anumite variante ale acestuia care este de la sine înțeles că se pot introduce modificări și schimbări fără îndepărtarea de obiectul acesteia.
Procedeul de prelucrare a pieilor cu blana pentru fețe, de încălțăminte, conform invenției prezintă următoarele avantaje:
- permite asigurarea unei stări de confort bune a piciorului în încălțăminte;
- se conferă pielii o compactitate și o rezistență mai mare astfel încît pielea poate fi ulterior găurită sau perforată fără riscul sfîșierii ei, iar fața poate fi făcută prin adaptarea ei la modelul respectiv;
- crește rezistența pielii în punctele ce corespund suprafețelor interioare ale găurilor pentru a evita lărgirea ei și sfîșicrea pielii., pe cît posibil în punctele corespunzind suprafețelor respective în timpul purtării încălțămintei.

Claims (5)

Revendicări
1. Procedeu de prelucrare a pieilor cu blană pentru fețe de încălțăminte, cu destinația de purtare în perioada primăvară-vară, în care pielea de oaie îmblănită este prelucrată în două faze, una în baie și una în stare uscată, din care prelucrarea în baie cuprinde fazele de umezire, curățire, spălare, saramurare, argăsire, eliminarea acidului de reargăsire, iar prelucrarea uscată cuprinzînd o prima fază de finisare, o fază de perforare sau de găurire și o a doua fază de finisare, caracterizat prin aceea că, în scopul asigurării confortului uniform al piciorului în încălțăminte, în partea inițiala a fazei de reargăsire, pielea se tratează cu o rășină pe bază de ester acrilic în soluție de apă, rășina ce se polimerizează determinînd 'îngroșarea rețelei originale· de fibre animale, iar după faza de găurire sau perforare. pieile sînt tratate cu o rășină mctacrilică în soluție dc apă, rășină ce polimerizează în punctele ce corespund suprafeței interioare a orificiilor realizate prin perforare.
2. Procedeu de prelucrare a pieilor cu blană pentru fețe de încălțăminte, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, compusul polimeric pe bază de ester acrilic se adaugă în baia de neutralizare, formată din apă la 45...50° C și rășina tip acrilic, în care sînt introduse pieile pentru eliminarea acidului, la un pH de cca. 6.
3. Procedeu de prelucrare a pieilor cu blană pentru fețe de încălțăminte, conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că, rășina de tip acrilic se adaugă în baia de neutralizare este completă, pînă la o concentrație de 7 g/l.
4. Procedeu de prelucrare a pieilor cu blană pentru fețe de încălțăminte, conform revendicării 3, caracterizat prin aceea că, rășina de tip acrilic penetrează complet în piele timp de 30 min pînă la două ore, după care este polimerizată în prezența unui adaos ușor de acid formic pînă la legarea definitivă de fibrele de piele, după care este determinată să polimerizeze a doua oară pe piele, în stare uscată,'la o presiune de 20 kg/m2, temperatura de 100...120°C, timp de 4...8 s.
5. Procedeu de prelucrare a pieilor cu blana pentru fețe de încălțăminte, conform revendicării 4, caracterizat prin aceea că, tratarea cu rășina metacrilică se efectuează într-o baie de apă la temperatura de 50...60°C în care se adaugă 4...6 g/l rășină, care, după o polimerizare prealabilă, se definitivează polimerizarea în prezența unui adaos de acid formic timp de 30...45 min, la o temperatură de cca. 60°C.
RO139647A 1986-11-18 1987-04-13 Processing method for fur skins used to shoe faces RO103963B1 (en)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT48666/86A IT1199294B (it) 1986-11-18 1986-11-18 Procedimento per la produzione di pelli destinate alla fabbricazione di tomaie per calzature e relativo prodotto

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO103963B1 true RO103963B1 (en) 1993-12-22

Family

ID=11267929

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO139647A RO103963B1 (en) 1986-11-18 1987-04-13 Processing method for fur skins used to shoe faces

Country Status (22)

Country Link
EP (1) EP0324734B1 (ro)
JP (1) JPH02500444A (ro)
KR (1) KR890700169A (ro)
CN (1) CN1013205B (ro)
AU (1) AU606059B2 (ro)
BG (1) BG50390A3 (ro)
CS (1) CS275887B6 (ro)
DD (1) DD279691A5 (ro)
FI (1) FI892363A0 (ro)
HU (1) HU203386B (ro)
IL (1) IL84437A (ro)
IT (1) IT1199294B (ro)
MA (1) MA21110A1 (ro)
NZ (1) NZ222559A (ro)
PL (1) PL156512B1 (ro)
PT (1) PT86161B (ro)
RO (1) RO103963B1 (ro)
RU (1) RU1777608C (ro)
TR (1) TR23044A (ro)
WO (1) WO1988003958A1 (ro)
YU (1) YU209087A (ro)
ZA (1) ZA878523B (ro)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP5172228B2 (ja) 2007-06-28 2013-03-27 ミドリホクヨー株式会社
JP5272478B2 (ja) * 2008-04-02 2013-08-28 トヨタ紡織株式会社 皮革の孔開け加工方法
JP5421907B2 (ja) * 2008-05-16 2014-02-19 ミドリホクヨー株式会社 トップコート
CN103484577B (zh) * 2013-10-21 2015-11-25 晋江市香江皮革有限公司 一种耐曲折皮革的生产方法
CN103866053B (zh) * 2014-04-02 2015-09-30 宁夏盐池美雅滩羊裘皮有限公司 一种鞣制滩羊二毛裘皮的工艺
KR101686896B1 (ko) * 2016-08-31 2016-12-15 허민수 양모섬유를 이용한 신발 및 신발의 제조에 이용되는 갑피의 제조방법

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3843320A (en) * 1972-05-31 1974-10-22 Us Agriculture Graft polymerization of vinyl monomers onto chrome-tanned hides and skins

Also Published As

Publication number Publication date
AU606059B2 (en) 1991-01-31
NZ222559A (en) 1990-01-29
JPH02500444A (ja) 1990-02-15
TR23044A (tr) 1989-02-13
ZA878523B (en) 1988-10-26
IL84437A0 (en) 1988-04-29
IT8648666A0 (it) 1986-11-18
FI892363A (fi) 1989-05-17
PL156512B1 (en) 1992-03-31
AU7302587A (en) 1988-06-16
CN1013205B (zh) 1991-07-17
KR890700169A (ko) 1989-03-10
WO1988003958A1 (en) 1988-06-02
EP0324734B1 (en) 1991-04-03
HUT50362A (en) 1990-01-29
PT86161A (en) 1987-12-01
IT1199294B (it) 1988-12-30
BG50390A3 (en) 1992-07-15
YU209087A (en) 1988-12-31
FI892363A0 (fi) 1989-05-17
PT86161B (pt) 1990-11-20
PL268885A1 (en) 1988-08-18
CN87107924A (zh) 1988-06-01
DD279691A5 (de) 1990-06-13
RU1777608C (ru) 1992-11-23
MA21110A1 (fr) 1988-07-01
IL84437A (en) 1991-05-12
CS275887B6 (en) 1992-03-18
EP0324734A1 (en) 1989-07-26
HU203386B (en) 1991-07-29
JPH0569879B2 (ro) 1993-10-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2637321A (en) Shaped article and method of producing it
KR20060133027A (ko) 동물 가죽 교원질 섬유방적실 및 그 생산방법
RO103963B1 (en) Processing method for fur skins used to shoe faces
CN103225004B (zh) 西路山羊毛皮处理工艺
US3625811A (en) Method of preparing yarn and the like from animal hide
US4614520A (en) Leather processing
CN107743525B (zh) 皮的鞣制工艺
CN107988451B (zh) 一种利用低等级蓝湿革制作柔软摔纹革的方法
US3619275A (en) Fibrous sheet material
US1969922A (en) Method for curing hides and skins
US2937068A (en) Depilating predetermined areas in leather preparation
JPH0713350B2 (ja) 合成皮革製造方法
US3189402A (en) Abrasion defleshing partially tanned fur-skins
US3542910A (en) Method of making fibrous sheet material
SU154392A1 (ro)
US2090902A (en) Method of producing fibrous materials from animal skins
SU1086014A1 (ru) Способ подготовки голь дл производства корполона
US2150919A (en) Treating hides
US1266203A (en) Method of tanning hides.
RU2113493C1 (ru) Способ выработки кож
SU704991A1 (ru) Способ выработки кож из свиных шкур
SU914626A1 (ru) Способ обработки меховой шкурки 1
JPH10130699A (ja) 生皮の製法
RU1805133C (ru) Способ выработки кожи
ES8704548A1 (es) Procedimiento para curtir pieles.