NO784005L - Fremgangsmaate for fremstilling av 3-jod- og 3-bromorifamycin s. - Google Patents

Fremgangsmaate for fremstilling av 3-jod- og 3-bromorifamycin s.

Info

Publication number
NO784005L
NO784005L NO784005A NO784005A NO784005L NO 784005 L NO784005 L NO 784005L NO 784005 A NO784005 A NO 784005A NO 784005 A NO784005 A NO 784005A NO 784005 L NO784005 L NO 784005L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
rifamycin
iodine
bromorifamycin
pyridine
bromine
Prior art date
Application number
NO784005A
Other languages
English (en)
Inventor
Egidio Marchi
Lauretta Montecchi
Original Assignee
Alfa Farmaceutici Spa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Alfa Farmaceutici Spa filed Critical Alfa Farmaceutici Spa
Publication of NO784005L publication Critical patent/NO784005L/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07DHETEROCYCLIC COMPOUNDS
    • C07D498/00Heterocyclic compounds containing in the condensed system at least one hetero ring having nitrogen and oxygen atoms as the only ring hetero atoms
    • C07D498/02Heterocyclic compounds containing in the condensed system at least one hetero ring having nitrogen and oxygen atoms as the only ring hetero atoms in which the condensed system contains two hetero rings
    • C07D498/08Bridged systems

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Nitrogen And Oxygen Or Sulfur-Condensed Heterocyclic Ring Systems (AREA)
  • Saccharide Compounds (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)

Description

"Fremgangsmåte for fremstilling av
3- jod- og 3- brom- rifamycin S"
Foreliggende oppfinnelse angår en forbedret fremgangsmåte for fremstilling av 3-halogenderivater av rifamycin S og særlig fremstilling av 3-jod- og 3-bromrifamycin S. 3-halorifamycin S og SV er kjent (M.F. Dampier, C.W. Chen, H.W. Shitlock jr.: Journ. of Am. Chem. Soc. 98:22 (oktober 1976), s. 7065-7066).
Fremgangsmåten som beskrives i ovennevnte artikkel for fremstilling av 3-jodrifamycin S, består i omsetning av 1 mol
rifamycin SV med 1 mol elementært jod i fast tilstand i nærvær av pyridin og ved en temperatur på 2 5°C. Reaksjonsproduktet
behandles derefter med en vandig oppløsning av kaliumjern(III)-- cyanid og renses ved passasje gjennom en kromatografikolonne inneholdende'silikagel. Utbyttet av renset 3-jodrifamycin S er 37% .
I samme artikkel beskrives en fremgangsmåte til fremstilling av 3-bromrifamycin S, som består av en omsetning av lmol rifamycin SV med 1,8 mol pyridinhydrobromidperbromid i etanol ved lav temperatur. Reaksjonsproduktet renses ved kromatografi på en kolonne av silikagel.
Utbyttet av renset 3-bromrifamycin S er 30%.
3-jod- og 3-bromrifamycin S omvandles til henholdsvis 3-jod- og 3-bromrifamycin SV ved behandling i vannholdig 60%ig metanol med askorbinsyre.
3-halogenderivatene av rifamycin S og SV er anvendelige mellomprodukter for syntese av derivater av rifamycin S og SV som har mikrobiologisk virkning. De lave utbytter av 3-halogen-derivat som kan erholdes med de kjente fremgangsmåter, tillater imidlertid ikke en praktisk industriell utnyttelse.
Formålet med foreliggende oppfinnelse er en forbedret fremgangsmåte for fremstilling av 3-jod- og 3-bromrifamycin S,
som består av omsetning av rifamycin S med minst to ekvivalenter av et halogen, valgt blant jod og brom, pr. mol rifamycin S
i nærvær av minst 1 mol, pyridin for. hver ekvivalent halogen og
i nærvær av et inert, polart og hydrofilt oppløsningsmiddel ved en temperatur ikke over romtemperatur.
Fremgangsmåten ifølge foreliggende oppfinnelse tillater fremstilling av 3-jod- og 3-bromrifamycin S med meget høye utbytter, i størrelsesorden 85-96% og til og med høyere, og med en så høy renhetsgrad at den tillater direkte anvendelse som mellomprodukter ved fremstilling av derivater uten at det er nødvendig med ytterligere rensning.
Det er imidlertid mulig å utsette 3-jod- og 3-bromrifamycin S som erholdes ved fremgangsmåten ifølge foreliggende oppfinnelse, for et rensningstrinn, som f.eks. kromatografi i en kolonne av silikagel, som beskrevet tidligere, eller krystallisasjon fra et egnet oppløsningsmiddel.
Ved utøvelse av foreliggende oppfinnelse kan halogen-mengden variere alt efter halogentypen, temperaturen og opp-løsningsmidlet.
Det er faktisk notert at med jod oppnås tilfredsstillende resultater med 2-6 ekvivalenter halogen pr. mol rifamycin S.
De beste resultater oppnås ved anvendelse av 4 ekvivalenter jod. Når det gjelder brom, oppnås tilfredsstillende resultater ved anvendelse av 2-4 ekvivalenter brom pr. mol rifamycin S.
De beste resultater oppnås med 3 ekvivalenter brom.
Den foretrukne mengde pyridin pr. ekvivalent halogen er for broms vedkommende ett mol eller et lite overskudd i forhold til en slik mengde. Når det gjelder jod, er den foretrukne pyridinmengde 1-10 mol. Det er notert at et slikt overskudd av pyridin for jods vedkommende, ikke er skadelig for et gunstig forløp av reaksjonen.
Den foretrukne reaksjonstemperatur er avhengig av den anvendte halogentypen, reaksjonskomponentenes vektforhold og typen og mengden av det anvendte oppløsningsmiddel. Når det gjelder jod er den foretrukne temperatur omtrentlig romtemperatur, mens den for brom ligger innenfor området -10 til +15°C med temperaturer omkring 0°C som særlig foretrukket.
De oppløsningsmidler som kan anvendes ved utførelse av fremgangsmåten ifølge foreliggende oppfinnelse, er inerte, polare
og hydrofile oppløsningsmidler. Eksempler er metanol, etanol, dioksan, acetonitril, dimetylformamid, tetrahydrofuran, dimetyl-sulfoksyd, blandinger av de ovenstående oppløsningsmidler med vann og, når det gjelder jod, pyridin og vannholdig pyridin.
De foretrukne oppløsningsmidler når det gjelder jod er metanol, etanol og blandinger derav med vann. Når det gjelder brom er de dioksan, metanol, etanol og acetonitril. Ved slutten av reaksjonen er det nødvendig å fjerne fritt halogen. Når det gjelder jod, er det tilstrekkelig å bringe reaksjonsblandingen til tørrhet noen ganger slik at jod sublimerer.
Når det gjelder brom, foretrekkes det å behandle reaksjonsblandingen med reduksjonsmidler for å overføre elementært brom til bromioner, som lett kan fjernes ved vasking. Blant de reduksjonsmidler som er egnet for dette formål er noen (f.eks. alkalimetalltiosulfat i fortynnede vannoppløsninger) som. bare reduserer brom og efterlater det dannede 3-bromrifamycin S uforandret. Andre reduserer derimot (f.eks. askorbinsyre, svoveldioksyd)
også 3-bromrifamycin S til 3-bromrifamycin SV. I det sistnevnte
tilfelle er det nødvendig å gjenopprette S-formen ved passende oksyderende behandlinger (f.eks. med mangandioksyd, kaliumjern(III)-cyanid, jern (III)-klorid, sølvoksyd osv.).
De følgende eksempler skal tjene til å illustrere opp-finnelsen.
Tynnskiktkromatografien (TLC) som er nevnt, er gjennomført på skikt av silikagel 60 F254 ' 0,2 mm tykke, på aluminiumplater (Merck). R^R-verdiene som er gitt for produktene er R f for rifamycin S.
Eksempel 1
Fremstilling av 3- jodrifamycin S
I 8 ml pyridin (99 mmol) oppløses 508 mg (4 mekv.) under avkjøling og omrøring. Efter 5 minutter tilsettes'696 mg (1 mmol) rifamycin S. Efter 40 minutters omrøring ved en temperatur under 15°C tilsettes 200 ml kloroform. Det organiske skikt vaskes med vannholdig 0,1N saltsyre og derefter med vann. Det organiske skikt tørres og bringes til tørrhet. Kloroform tilsettes, og oppløsningen bringes igjen til tørrhet. Operasjonen gjentas mange ganger for å fjerne jodet. Residuet, løst i kloroform, behandles'med n-heksan, som gir en felning av 840 mg råmateriale inneholdende 700 mg 3-jodrifamycin S (utbytte 85%)'. Det rå produkt kan anvendes
direkte som mellomprodukt for videre reaksjoner. Produktet
renses ved å bli oppløst i 3 ml av en blanding av kloroform/metanol 40/1 (volum/volum) inneholdende 0,1% (vekt/volum) oksalsyre og bli ført gjennom en kromatografisk kolonne av silikagel '( 0 = 2,5 cm, høyde 20 cm). Som elueringsmiddel anvendes den samme oppløsnings-middelblanding som er angitt ovenfor.
Fraksjonene inneholdende et oransjebrunt produkt- som
har en R^R= 0,6 (kloroform 40/metanol 1)'på TLC, svarende til 3-jodrifamycin S,■ oppsamles, vaskes først med en sur oppløsning og derefter med vann, tørres til slutt og bringes til tørrhet.
Man får 670 mg rent 3-jodrifamycin S (utbytte 81,5%).
Eksempel 2
508 mg (4 mekv.) jod settes under omrøring til 2 ml
(25 mmol) pyridin. Efter 5 min. tilsettes 8 ml etanol, 696 mg rifamycin S (1 mmol) og 3 ml vann. Efter 40 min. omrøring ved romtemperatur tilsettes 300 ml kloroform.
Kloroformoppløsningen bearbeides som i eksempel 1, hvilket gir 825 mg råmateriale inneholdende 757 mg 3-jodrifamycin S (utbytte 92% av det teoretiske).
Fremstillingen er gjentatt med anvendelse av etylacetat istedenfor kloroform, hvorved det er oppnådd er resultat (utbytte og renhetsgrad) som er praktisk talt likt det foregående.
Eksempel 3
Man arbeider som i eksempel 2. Ved slutten av reaksjonen tilsettes istedenfor kloroform 10. ml av en blanding av metanol og vann 70/30 (volum/volum) inneholdende 0,700 g askorbinsyre.
Efter 15 minutters omrøring konsentreres oppløsningen under vakuum til ca. 1/3 av det opprinnelige volum. 100 ml etylacetat tilsettes, og oppløsningen vaskes gjentatte ganger for å fjerne pyridin. Oppløsningen tørkes på vannfritt natriumsulfat og bringes til tørrhet, hvilket gir 840 mg produkt inneholdende .740 mg 3-jodrifamycin SV (utbytte 90%).
Produktet kan anvendes for videre reaksjoner. For overføring til tilsvarende 3-jodrifamycin S oppløses produktet i et organisk oppløsningsmiddel, oksyderes med mangandioksyd og renses som beskrevet i det foregående eksempel.
Eksempel 4
Fremstilling av 3- bromrifamycin S
2,39 g (30 mekv.) brom settes ved -5°C og under omrøring til 2,37 g. (30 mmol) pyridin. Efter 5 minutter tilsettes 150 ml etanol og 6,96 g (10 mmol) rifamycin S. Efter 15 minutters om-røring ved en temperatur mellom -10 og 0°C stoppes reaksjonen ved tilsetning av 300 ml etylacetat, og det organiske skikt vaskes gjentatte ganger med en 0,1N oppløsning av natriumtiosulfat inntil tilstedeværende brom er fullstendig redusert og derefter med en fortynnet sur oppløsning for å fjerne pyridin og til slutt med vann. Det organiske skikt tørkes og bringes til tørrhet.
3-bromrifamycin S løses i kloroform og utfelles med
n-heksan.
7,82 g råprodukt erholdes inneholdende 7,410 g 3-bromrifamycin S (utbytte 95%). •
Råproduktet kan anvendes direkte som mellomprodukt for
videre reaksjoner.
Produktet kan renses ved kolonnekromatografi på silikagel. Et.analogt resultat oppnås ved at man som oppløsnings-middel anvender kloroform istedenfor etylacetat.
Eksempel 5
Man arbeider som i eksempel 4. Reaksjonen stoppes ved tilsetning av 5,28 g (30 mmol) askorbinsyre oppløst i 100 ml metanol inneholdende 30% vann (volum/volum). Oppløsningen omrøres i 10 min. og konsentreres under vakuum til 1/3 av sitt opprinnelige volum. Residuet fortynnes med etylacetat, og den organiske fasen vaskes med vannholdig 0,1N saltsyre og derefter med vann, tørkes og bringes til tørrhet, og residuet oppløses i kloroform, og 3,5 g (40 mmol) mangandioksyd (fremstilt i henhold til Ros.enkrantz metode) tilsettes.
Efter omrøring i 15 minutter frafiltreres dioksydet, og den organiske fase vaskes med vannholdig 0,1N saltsyre og derefter med vann, tørkes og bringes til tørrhet. Residuet, oppløst i kloroform, utfelles med n-heksan. Utbyttet av 3-bromrifamycin S og dets renhetsgrad er omtrentlig som angitt i eksempel 4.
. Eksempel 6
Ved å arbeide som i eksempel 5, men ved anvendelse av metanol som reaksjonsoppløsningsmiddel istedenfor etanol, er det oppnådd et utbytte på 95%.
Eksempel 7
Ved å arbeide som i eksempel 5, men ved anvendelse av dioksan som reaksjonsoppløsningsmiddel istedenfor metanol, er et utbytte på. 85-90% oppnådd.
Eksempel 8
Man arbeider som i eksempel 5. Reaksjonen stoppes ved tilsetning av en mettet oppløsning av svoveldioksyd i metanol i en mengde som er tilstrekkelig til å redusere det fremdeles tilstedeværende brom og samtidig redusere 3-bromrifamycin S til 3-bromrifamycin SV. Omrøringen gjennomføres i 10 min. Man fortsetter som beskrevet i eksempel 5, hvorved man hovedsakelig får samme resultat.
Eksempel 9
Til 27,8 g (40 mmol) rifamycin S suspendert i 600 ml etanol settes under omrøring 9,6 g (60 mmol) brom og 4,90 g (60 mmol) pyridin. Reaksjonstemperaturen holdes ved -10°C. Gradvis opp-løses reaksjonskomponentene, og suspensjonen blir en klar opp-løsning. Efter 30 min. tilsettes 20 g askorbinsyre. Når reduksjonen av 3-bromrifamycin S og av brom i overskudd er avsluttet, tilsettes 2500 ml etylacetat, og oppløsningen vaskes mange ganger med vann. Den organiske fase behandles derefter med 300 ml av en 20%ig vannoppløsning av jern(III)klorid (vekt/vekt). Efter at oksydasjorien av 3-bromrifamycin SV til 3-bromrifamycin S er avsluttet, separeres fasene, og etylacetatoppløsningen vaskes gjentatte ganger inntil den er nøytral, tørkes og bringes til tørrhet. Residuet krystalliseres fra 60 ml av en blanding av glykolmonometyleter/vann (4/1).
26,5 g av det rene, krystalliserte produkt erholdes (utbytte 85,5%) . Krystallisasjon kan også gjennomføres fra etylacetat.

Claims (6)

1. Fremgangsmåte for fremstilling av 3-jod- og 3-bromrifamycin S, karakterisert ved at rifamycin S bringes til å reagere med minst to ekvivalenter av et halogen valgt blant jod og brom, pr. mol rifamycin S i nærvær av minst ett mol pyridin pr. halogenekvivaient og i nærvær av et inert, polart og hydrofilt oppløsningsmiddel, idet man opererer ved en temperatur ikke over romtemperatur.
2. Fremgangsmåte som angitt i krav 1 for fremstilling av 3-jodrifamycin S, karakterisert ved at man anvender 2-6 ekvivalenter jod pr. mol rifamycin S, 1-10 mol pyridin pr. ekvivalent jod og at temperaturen er omkring romtemperatur .
3. Fremgangsmåte som angitt i krav 2, karakterisert ved at 4 ekvivalenter jod anvendes pr. mol rifamycin S.
4. Fremgangsmåte som angitt i krav 1 for fremstilling av 3-bromrifamycin S, karakterisert ved at man anvender 2-4 ekvivalenter brom pr. mol rifamycin S, ett mol eller et lett overskudd av pyridin pr. ekvivalent brom og at temperaturen ligger innenfor området -10 til +15°C, og fortrinnsvis omkring 0°C.
5. Fremgangsmåte som 'angitt i krav 4, karakterisert ved at tre ekvivalenter brom anvendes pr. mol rifamycin S.
6. Fremgangsmåte som angitt i ett eller flere av de foregående krav, karakterisert ved at det som inerte, polare og hydrofile oppløsningsmidler anvendes metanol, etanol, dioksan, acetonitril, dimetylformamid, tetrahydrofuran, dimetyl-sulfoksyd og blandinger derav med vann og, når det gjelder jod, pyridin og vannholdig pyridin.
NO784005A 1977-11-29 1978-11-28 Fremgangsmaate for fremstilling av 3-jod- og 3-bromorifamycin s. NO784005L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT03620/77A IT1090759B (it) 1977-11-29 1977-11-29 Procedimento per la preparazione di 3 iodio e 3 bromo rifamicina s

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO784005L true NO784005L (no) 1979-05-30

Family

ID=11110742

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO784005A NO784005L (no) 1977-11-29 1978-11-28 Fremgangsmaate for fremstilling av 3-jod- og 3-bromorifamycin s.

Country Status (23)

Country Link
US (1) US4179438A (no)
JP (1) JPS5495599A (no)
AR (1) AR219775A1 (no)
AT (1) AT360652B (no)
AU (1) AU519242B2 (no)
BE (1) BE872294A (no)
CA (1) CA1099265A (no)
CH (1) CH636619A5 (no)
DE (1) DE2851312A1 (no)
DK (1) DK155797C (no)
ES (1) ES475471A1 (no)
FI (1) FI65254C (no)
FR (1) FR2410000A1 (no)
GB (1) GB2009744B (no)
GR (1) GR71727B (no)
IT (1) IT1090759B (no)
LU (1) LU80567A1 (no)
NL (1) NL7811558A (no)
NO (1) NO784005L (no)
PT (1) PT68840A (no)
SE (1) SE439168B (no)
YU (1) YU279178A (no)
ZA (1) ZA786299B (no)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DK0497125T3 (da) * 1991-01-28 1999-08-16 Lepetit Spa Fremgangsmåde til fremstilling af 2'-(diethylamino)rifamycin P (P/DEA)
US7048906B2 (en) 1995-05-17 2006-05-23 Cedars-Sinai Medical Center Methods of diagnosing and treating small intestinal bacterial overgrowth (SIBO) and SIBO-related conditions
US6861053B1 (en) 1999-08-11 2005-03-01 Cedars-Sinai Medical Center Methods of diagnosing or treating irritable bowel syndrome and other disorders caused by small intestinal bacterial overgrowth
EP1730154B1 (en) * 2004-01-13 2012-10-17 Cumbre IP Ventures, L.P. Rifamycin derivatives effective against drug-resistant microbes
US9415112B2 (en) 2011-06-20 2016-08-16 Rutgers, The State University Of New Jersey Bipartite inhibitors of bacterial RNA polymerase
US9108968B2 (en) 2012-04-25 2015-08-18 Ppg Industries Ohio, Inc. Methods for producing 1,5,7-triazabicyclo[4.4.0]dec-5-ene by reaction of a disubstituted carbodiimide and dipropylene triamine
CA2946101A1 (en) * 2014-04-19 2015-10-22 Granules India Limited An improved process for the preparation of rifamycin derivatives
RU2020102511A (ru) 2017-06-26 2021-07-27 Биофер С.П.А. Соединения пиридо-имидазо рифамицина в качестве антибактериального средства
CN109400628A (zh) * 2018-12-26 2019-03-01 重庆华邦胜凯制药有限公司 一种利福布汀中间体的制备方法

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1053787B (it) * 1974-10-29 1981-10-10 Pastori A Macrolidi azotati e loro preparazione
GB1591696A (en) * 1978-03-09 1981-06-24 Archifar Lab Chim Farm 3-nitro-rifamycins s and sv

Also Published As

Publication number Publication date
ZA786299B (en) 1979-10-31
FI783639A (fi) 1979-05-30
GR71727B (no) 1983-06-22
AT360652B (de) 1981-01-26
IT1090759B (it) 1985-06-26
BE872294A (fr) 1979-03-16
FR2410000B1 (no) 1983-10-28
FI65254B (fi) 1983-12-30
US4179438A (en) 1979-12-18
DE2851312A1 (de) 1979-07-12
NL7811558A (nl) 1979-05-31
SE7812231L (sv) 1979-05-30
DK155797C (da) 1989-10-02
ATA837078A (de) 1980-06-15
JPS625159B2 (no) 1987-02-03
AU4186778A (en) 1979-06-07
CH636619A5 (it) 1983-06-15
AR219775A1 (es) 1980-09-15
FR2410000A1 (fr) 1979-06-22
LU80567A1 (fr) 1979-03-22
JPS5495599A (en) 1979-07-28
DK155797B (da) 1989-05-16
AU519242B2 (en) 1981-11-19
GB2009744B (en) 1982-05-26
FI65254C (fi) 1984-04-10
DK530978A (da) 1979-05-30
PT68840A (en) 1978-12-01
YU279178A (en) 1982-10-31
CA1099265A (en) 1981-04-14
SE439168B (sv) 1985-06-03
GB2009744A (en) 1979-06-20
ES475471A1 (es) 1979-06-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO784005L (no) Fremgangsmaate for fremstilling av 3-jod- og 3-bromorifamycin s.
Fagan et al. Cycloadditions and other chemistry of 4-oxygenated pyrazoles
KR20010066823A (ko) 칸타크산틴의 제조방법
CN106045995B (zh) 一种5‑溴‑1H‑吡咯并[2,3‑b]吡啶的合成方法
Danieli et al. The first skeletal rearrangement of Aspidosperma to Melodinus alkaloids. A facile conversion of (-)-vincadifformine into N-methyltetrahydromeloscine
JPH027951B2 (no)
JPS5910674B2 (ja) アポビンカミン酸エステルの製法
JPH0357915B2 (no)
JPH0665511A (ja) ジアントラキノン−n,n’−ジヒドロアジン及びその塩素化生成物の製法
CN117185998B (zh) 一种2-丙基硫代异烟酰胺的制备方法
IL23453A (en) Process for the preparation of 17alpha-ethynyl-19-nor steroids
CN115536718A (zh) 9,11-双键甾体化合物的制备方法及应用
CN111320588B (zh) 一种纯化Lesinurad的方法
Grimshaw et al. Photocyclisation and photoisomerisation of 1, 3, 4-and 1, 4, 5-triphenylpyrazole
US4447617A (en) Process for the preparation of 2-amino-6-nitrobenzothiazole
CN107365299B (zh) 一种达比加群酯的制备方法及其中间体
JP4610737B2 (ja) 置換されたピリジンカルボン酸の改善された製造方法
JPS63112588A (ja) トリアゾ−ル誘導体の製造方法
US2678312A (en) Preparation of thiamin chloride
US4200573A (en) Derivatives of 3-carboxyrifamycin S and SV and process for their preparation
KR820000565B1 (ko) 빈카민과 에피빈카민으로 부터 아포빈카민의 제조방법
CN115894186A (zh) 一种本维莫德中间体的合成方法
JP2560014B2 (ja) ステロイド化合物の製造法
JPS59130273A (ja) イミダゾ−ル系化合物の製造法
DK149956B (da) Fremgangsmaade til fremstilling af bromholdige ergotalkaloider