NO761373L - - Google Patents

Info

Publication number
NO761373L
NO761373L NO76761373A NO761373A NO761373L NO 761373 L NO761373 L NO 761373L NO 76761373 A NO76761373 A NO 76761373A NO 761373 A NO761373 A NO 761373A NO 761373 L NO761373 L NO 761373L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
pump
light liquid
liquid separator
pressure side
separator
Prior art date
Application number
NO76761373A
Other languages
English (en)
Inventor
W Weiler
D Kunz
G Diefenbach
Original Assignee
Passavant Werke
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE2519398A external-priority patent/DE2519398C3/de
Priority claimed from DE19752547347 external-priority patent/DE2547347B2/de
Priority claimed from DE2555136A external-priority patent/DE2555136C3/de
Priority claimed from DE19762605851 external-priority patent/DE2605851A1/de
Application filed by Passavant Werke filed Critical Passavant Werke
Publication of NO761373L publication Critical patent/NO761373L/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D21/00Separation of suspended solid particles from liquids by sedimentation
    • B01D21/24Feed or discharge mechanisms for settling tanks
    • B01D21/2433Discharge mechanisms for floating particles
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D17/00Separation of liquids, not provided for elsewhere, e.g. by thermal diffusion
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D17/00Separation of liquids, not provided for elsewhere, e.g. by thermal diffusion
    • B01D17/02Separation of non-miscible liquids
    • B01D17/0208Separation of non-miscible liquids by sedimentation
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D17/00Separation of liquids, not provided for elsewhere, e.g. by thermal diffusion
    • B01D17/02Separation of non-miscible liquids
    • B01D17/0208Separation of non-miscible liquids by sedimentation
    • B01D17/0214Separation of non-miscible liquids by sedimentation with removal of one of the phases
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D17/00Separation of liquids, not provided for elsewhere, e.g. by thermal diffusion
    • B01D17/12Auxiliary equipment particularly adapted for use with liquid-separating apparatus, e.g. control circuits
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E03WATER SUPPLY; SEWERAGE
    • E03FSEWERS; CESSPOOLS
    • E03F5/00Sewerage structures
    • E03F5/14Devices for separating liquid or solid substances from sewage, e.g. sand or sludge traps, rakes or grates
    • E03F5/16Devices for separating oil, water or grease from sewage in drains leading to the main sewer

Description

Oppfinnelsen vedrører en innretning for utskilling av synkestoffer og lette væsker fra avvann, ved hvilken en slamfanger eller en lignende utskillingsdel for synkestoffene og en lettvæskeutskiller, f.eks. en fettutskiller, er anordnet etter hverandre, og hvor det for uttrekking av oppsamlede synkestoffer og/eller lettvæsker er anordnet minst en pumpe som på sugesiden og trykksiden på en selektivt sperrbar måte er forbundet med slamfangeren og/eller lettvæskeutskilleren henholdsvis en utløps-ledning, idet pumpen dessuten på trykksiden på en selektivt sperrbar måte er forbundet med slamfangeren og/eller lettvæskeutskilleren for omløp og blanding av innholdet.
En innretning av denne type er kjent fra det tyske patentskrift nr. 2 00^ 565. En slik innretning har den fordel at de i slamfangeren og i lettvæskeutskilleren oppsamlede utskilte stoffer ikke behøves tas ut for hånd, men etter behov eller i regelmessige avstander kan suges ut ved hjelp av pumpen, hvorhos det for letting av den fullstendige fjerning av disse stoffer kan skje en grundig blanding, omløping og homogenisering av hele innholdet i slamfangeren og/eller utskilleren såvel som en etterspyling av disse beholderne etter utpumpingen.
Foreliggende oppfinnelse tar sikte på å forbedre den nevnte blandings- og homogeniseringsvirkning ved en innretning av den innledningsvis nevnte type, og også å gjøre innretningen mer universelt anvendbar med hensyn på de ulike driftprosesser som gjennomføres med innretningen.
Ifølge oppfinnelsen er pumpens trykksidetilknytning til lettvæskeutskilleren anordnet i høyde med den lettvæske som dan-ner seg eller over denne, og er utformet for tilveiebringelse av minst en omtrentlig horisontalt rettet væskestråle.
Ved en slik utførelse oppnår man at det i lettvæskeutskilleren oventil flytende, utskilte lettvæskelag (som f.eks.
kan bestårav fett, olje, bensin eller lignende) opprives og virv-les av strålen, slik at laget ved den etterfølgende utpumping av lettvæskeutskilleren trekkes ut jevnt og fullstendig og ikke setter seg som et f.eks. seigt sammenhengende sjikt eller lag på bunnen av utskilleren.
Ifølge et ytterligere foretrukket trekk ved oppfinnelsen
er pumpen dessuten på sin sugeside forbundet med en etter skille-innretningen anordnet samlebeholder for vannet. Forbindelsen er sperrbar. Særlig kan pumpen på sin trykkside være selektivt avsperrbart forbundet med en i kanalisasjonen munnende utstrøm-ningsledning og med en utstrømningsledning som kan tilknyttes en kjelevogn eller en lignende oppfangningsbeholder.
Dermed oppnås at den nye innretning kan kombineres med
et avvanningsanlegg, f.eks. for husholdningsavvann, hvilket an-
legg innbefatter en samlebeholder for avvannet og en transport-pumpe for transport av det samlede avvann til kanalisasjonen.
Slike avvannings- eller fjerningsanlegg trengs der hvor de rom som skal avvannes delvis ligger under kanalisasjonsnivået eller i om-råder som kan trues ved høyvann, slik at avvannet derfor må pum-
pes over på et høyere nivå. Som regel vil ved slike anlegg samlebeholderen ha en nivåføler som ved oppnåelsen av et bestemt nivå eller en bestemt fylling,kobler inn pumpen, slik at denne pumper vekk avvannet. Ifølge oppfinnelsen kan den for transport av avv.annet beregnede pumpe i tillegg gis den oppgave som består i at den i bestemte avstander blander de i slamfangeren og/eller lettvæskeutskilleren oppsamlede, utskilte stoffer med innholdet i slamfangeren og lettvæskeutskilleren og deretter pumper dem vekk, f.eks. til en kjelevogn eller en oppfangningsbeholder.
Ifølge oppfinnelsen kan videre opprivingen og homogeni-seringen av flytestoffsjiktet i utskilleren forbedres ved at pumpens trykksidetilkhytning til lettvæskebeholderen munner i en horisontalt rettet dyse, og ved at denne dyse kan forskyves horisontalt, særlig langs lettvæskeutskillerens midtlinje.
Oppfinnelsen vedrører også et kombinert anlegg hvor slamfangeren og lettvæskeutskilleren er utformet som kamre i et felles hus og tilknytningsstussene hvormed disse kamre tilknyt-
tes pumpens suge- og trykkside, er anordnet dobbelt og i speil-bildefasong på husets to lengdevegger.
Dette medfører den fordel at en av pumpe, sperreorganer og forbindelsesledninger bestående armatur etter valg kan monteres på den eller andre lengdevegg slik at man derved kan få et kompakt anlegg som kan oppbygges på forhånd før en oppstilling på et ønsket sted, samtidig som anlegget kan tilpasses ulike oppstillings og innbygningsforhold.
Oppfinnelsen omfatter- dessuten også utførelsesformer av innretningen,*hvor det benyttes to parallelt drivbare pumper som er slik forbundet med hverandre og med de ulike beholdere (slamfanger, lettvæskeutskiller og/eller samlebeholder), at man enten kan tilordne hver pumpe hver sin av de ovennevnte funksjoner eller også kan drive pumpene parallelt, eventuelt også bare benytte en pumpe og ha de andre som reserve ved en eventuell svikt i den nevnte ene pumpe.
Oppfinnelsen skal forklares nærmere under henvisning til tegningene hvor
Fig. 1 viser et flytdiagram for en av slamfanger, lettvæskeutskiller og samlebeholder bestående innretning ifølge en første utførelsesform av oppfinnelsen, Fig. 2 viser et lengdesnitt gjennom lettvæskeutskille-• ren som anvendes i utførelseseksemplet i fig. 1, Fig. 3 viser et grunnriss av lettvæskeutskilleren i fig. 2, Fig. 4 viser et lengdesnitt gjennom et av slamfanger og lettvæskeutskiller bestående kompaktanlegg ifølge en andre ut-førelsesform av oppfinnelsen, Fig. 5 viser et grunnriss av innretningen i fig. 4, med påmontert pumpearmatur, Fig. 6a viser et skjematisk lengdesnitt av en med to pumper arbeidende innretning ifølge en utførelsesform av oppfinnelsen, med de enkelte sperreorganer vist i en driftsstilling, Figurene 6b, 6c og 6d viser andre mulige driftsstillin-ger for sperreorganene i innretningen i fig. 6a, og Fig. 7 viser en ytterligere utførelsesform av oppfinnelsen ifølge utførelsesformen i fig. 1, men med to pumper.
På tegningene er det delvis benyttet de samme henvisningstall for like eller tilsvarende deler.
I fig. 1 er en slamfanger 1, en lettvæskeutskiller 2 og en avvannsamlebeholder 3 koblet hydraulisk etter hverandre. Det avvann som skal forrenses i slamfangeren og utskilleren, går inn
I
ved 4, mens et ytterligere tilløp 5 for annet avvann går direkte inn i samlebeholderen 3- Pumpen 6 er på sin sugeside forbundet med samlebeholderen 3 over en treveisventil 7 og en tilbake-slagskappe 8, fortrinnsvis over et dykkrør. I treveisventilens 7 sidetilknytning munner en ledning 9 som over en ytterligere treveisventil 14 kan tilknyttes grenledninger 9' og 9''• Disse er tilknyttet de dypeste steder i henholdsvis slamfangeren 1
og utskilleren 2. På pumpens 6 trykkside er det en fireveisven-til 10 hvormed pumpen kan tilknyttes en kanalisasjon 11, en ledning 12 som fører til en kjelevogn, eller en tilbakeførings-ledning 13- Denne ledningen går til en treveisventil 15 som er tilknyttet grenledninger 13' og 13'' som fører henholdsvis til slamfangeren 1 og utskilleren 2.
Ved normaldrift er ledningen 9 stengt fra pumpen 6dg fireveisventilen 10 er tilknyttet kanalisasjonen 11. Den ved hjelp av en nivåmåler i 'samlebeholderen 3 styrte pumpe 6 vil da transportere avvann fra samlebeholderen 3 og over i kanalisasjonen 11. Skal nå slamfangeren 1 og/eller utskilleren 2 tømmes for de deri utskilte stoffer, så kan man betjene ventilene 14 og 7 og dermed tilknytte grenledningen 9' eller 9'' eller begge til ledningen 9 og knytte denne ledning 9 til pumpen 6, mens fireveisventilen 10 kobles over på ledningen 12, slik at derved innholdet fra slamfangeren 1 og/eller utskilleren 2 pumpes over i kjelevognen. Skal man først ha en ompumping av innholdet fra slamfangeren 1 og/eller utskilleren 2, for å oppnå en bedre blanding, så åpnes fireveisventilen 10 mot ledningen 13 og treveisventilen 15 stilles også tilsvarende inn.
Ved den skjematisk viste lettvæskeutskiller 2 er munningen til den fra pumpens trykkside kommende grenledning 13' vist rettet loddrett ovenfra og ned mot væskeoverflaten og det på denne flytende lettstoffsjikt. Med dette kan man oppnå en vi viss opprivningsvirkning. Denne virkning kan imidlertid forbedres betydelig dersom man anvender den for lettvæskeutskilleren 2 i figurene -2 og 3 viste utførelsesform. Denne skal beskrives nærmere i det etterfølgende.
Avvannet blir over den ikke viste slamfanger ført gjennom en forbindelsesledning 31 og mot en dykkvegg 32 i utskilleren 2. Ved overflaten i utskilleren vil lettvæske, fett og flytestoffer samle seg. Det fra disse stoffer adskilte vann går ut gjennom en ledning 35 bak en dykkvegg 34.
Innholdet i utskilleren 2 blir ved hjelp av en ikke vist pumpe sugt ut gjennom en rørledning 36 og går tilbake til utskilleren 2 gjennom ledningen 9'•
Ledningen 9' er tilknyttet en 90° nedover krummet til-løpsstuss 38. Til denne er det ved hjelp av et rørledd 39 med vertikal akse leddtilknyttet et rørledningsavsnitt 40 som ved hjelp av et rørledd 4l med vertikal akse er leddforbundet med et rørledningsavsnitt 42 som har to endekrumninger. Røravsnit-tet 42 er vertikalt opphengt i en horisontal føringsbane 44 ved hjelp av en føringsrulle 43, se også fig. 3, og føres således horisontalt. Banen 44 er festet til tverrbæreren 45, hvorpå dek dekkplatene 46 for utskillerhuset hviler.
I fig. 2 er det vist en svingedrift 47 i form av en hydraulisk eller pneumatisk arbeidssylinder som i den ene enden er tilknyttet det svingbare røravsnitt 40 og i den andre enden er tilknyttet utskillerhuset. Med strekpunkterte linjer er led-ningenes 40, 42 stillinger etter en horisontal forskyvning langs utskillerens 2 lengdemidtlinje vist. Den ene enden av røravsnit-tet 40 og rørleddet 4l beveger seg langs en med piler antydet sirkelbue.
Den ene endekrumningen i røravsnittet 42 munner ut i høyde med lettvæskesjiktet i utskilleren. Munningen er utformet som en dyse 48, hvorfra væsken strømmer ut horisontalt,, i.lform av radielt sett divergerende stråler. Dysen 48 har en ringspalte 49 hvis bredde kan reguleres, slik at man dermed kan oppnå
en styring av strålebredden.
Den horisontale forskyvning av dysen 48 langs utskillerens 2 lengdemidtakse muliggjøres ved hjelp av arbeidssylinderen 47- Ledningene, med unntak av dysen 48, beveges med arbeidssylinderen 47 frem og tilbake over lettvæskesjiktet, idet mellom dekkplatene 46 og væskenivået dannede rom. De innbyrdes bevegba-re røravsnitt 40, 42 og rørleddene 39, 4l kommer ikke i berøring med lettvæsken, og ledningene og rørleddene krever derfor lite vedlikehold.
Ved en avvikende utførelse kan dysen 48 være forbundet med tilløpsdysen 38 med en fleksibel slange, idet det da for forskyvning av dysen 48 benyttes en direkte på dysen virkende drift.
Utskilleren i figurene 2 og 3 kan også anvendes ved en innretning hvor man til forskjell fra fig. 1 ikke har en samlebeholder 3, men lar det forrensede avvann gå direkte fra utskil leren 2 og over i kanalisasjonen. I dette tilfelle tjener pumpen 6 bare til omløp, blanding og tømming av innholdet fra slamfangeren 1 og lettvæskeutskilleren 2.
En slik bare av slamfangeren 1 og lettvæskeutskilleren 2 bestående innretning kan etter utførelsesformen i figurene 4 og 5 også være utformet som et kompaktanlegg med et felles hus. Det i grunnriss langstrakte, rettvinklede hus 50 er' oppdelt i et som slamfanger 1 tjenende kammer og et som lettvæskeutskiller 2 tjenende kammer. Kammerne er skilt fra hverandre'med en skillevegg 53 med overløpskant 54. En dykkvegg 55 holder det flytende lettvæskesjikt tilbake i lettvæskeutskilleren 2. Huset er forsynt med et lokk 56. Avvannet som skal renses, strømmer inn i tilløpet 57, avsetter sine synkestoffer i slamfangeren 1, strømmer over skilleveggen 50 og under dykkveggen 55 og inn i lettvæskeutskilleren 2, skiller seg der fra lettvæske, f.eks. olje, bensin, fett eller lignende som legger seg på overflaten, og strømmer så under en ytterligere dykkvegg 58 ut gjennom ut-løpet 59- Herfra kan avvannet gå direkte til kanalisasjonen eller over i en samlebeholder for mellomlagring, hvorfra det (eventuelt ved hjelp av en løf,tepumpe) transporteres over i kanalisasj onen.
I husets to lengdevegger 60, 6l er det på en speilbil-deaktig måte anordnet respektive par av rørledningstilknytnin-ger eller -stusser. Således går det ut et par stusser 62, 62' fra slamfangerens 1 sump, to stusser 63, 63' munner på et høyere sted i slamfangeren 1, to stusser 64, 64' munner ved endene til et tverrør 65, som står i forbindelse med et i fra det dypeste sted henholdsvis sumpen 67 i lettvæskeutskilleren 2 utgående ut-trekksrør 66, og to stusser 68, 68' munner ved endene til et tverrør 69 som ligger over væskenivået i lettvæskeutskilleren 2 og omtrent på midten bærer en ringdyse 70 med en omtrent horisontalt rettet ringspalte som ligger i området til det i lettvæskeutskilleren 2 dannede flytesjikt.
De fire rørstussene på den ene eller andre siden av huset er tilknyttet en pumpe 6 gjennom forbindelsesrørstykker. Således er stussene 62 og 64 tilknyttet pumpens sugeside, mens stussene 63 og 68 er tilknyttet pumpens trykkside. Dessuten er pumpens 6 trykkside tilknyttet en ikke vist ledning som f.eks. kan munne ut i en samlebeholder eller en tilknytning for en kjelevogn. Alle sugesidige og trykksidlge tilknytninger for pumpen 6 er forsynt med sperreorganer 71, slik at de selektivt kan sperres eller åpnes. For selektiv betjening eller også med hverandre sammenkoblet omkobling av sperreorganene er det anordnet egnede betjeningsorganer 73-
Pumpen 6 settes i drift når de i slamfangeren og/eller die lettvæskeutskilleren ansamlede, utskilte stoffer skal fjer-nes, etter behov eller i regelmessige avstander. Alt etter sperreorganenes stillinger kan man da ved hjelp av pumpen 6 gjennomføre de følgende arbeidstrinn: Tompumping av lettvæskeutskilleren 2 gjennom stussen 64.
Tompumping av slamfangeren 1 gjennom stussen 62.
Før og etter tompumpingen: Oppriving av flytestoffsjiktet og homogenisering av innholdet i lettvæskeutskilleren 3 ved væsketilførsel til stussen 68, for derved å tilveiebringe en kraftig horisontal stråle ut fra ringdysen 70. Væsken for dette formål kan være væske som er tatt ut av lettvæskeutskilleren 2, altså væske som går i omløp, eller det kan være væske som tas fra slamfangeren 1.
Blanding og omløp av innholdet i slamfangeren 1 ved væsketilførsel til stussen 63 før og/eller under utpumpingen.
Etter tømmingen av lettvæskeutskilleren 2 og/eller slamfangeren 1: Utspyling av eventuelle rester ved væsketilfør-sel til stussene 68 og/eller 63.
Da stussene er anordnet i speilbilledfasong på de to hussider, kan den av pumpe, sperreorganer og forbindelsesrør-stykker bestående armatur (med mindre endringer henholdsvis ut-byttinger av forbindelsesrørstykkene) etter valg monteres på den ene eller andre husside. Således vil man så godt som alltid ha en fordelaktig innbygningsmulighet under meget forskjellige innbyggingsforhold. De stusser som ikke trengs lukkes til med ' blindlokk, dersom de da ikke benyttes til tilknytning av et ytterligere, parallelt oppstilt og drevet utskillerhus, som knyttes til tømme- og spylepumpen 6.
Sideveggene 60, 6l i huset er en nedad forlenget som et skjørt utover de skråttstilte bunnflater henholdsvis sumper og tilhørende rørtilknytninger, slik at samtlige rørledninger, tilknytningsstusser, ventiler og pumpen ligger innenfor det av omrisskantene til lengdeveggene 60, 6l begrensede omriss, og altså ikke rager ut over husomrisset. Det ferdigmonterte anlegg kan således uten videre settes opp på et plant fundament, idet lengdeveggenes underkanter 74 kan settes direkte på fundamentet.
Den kompakte utførelsesform i figurene 4 og 5 kan man også anvende ved anlegget i fig. 1 istedenfor den der viste ut-førelse med adskilte kammere 1 og 2.
I det etterfølgende skal det beskrives utførelsesfor-mer hvor det benyttes to pumper. Først skal det beskrives en enkel utførelse som bare inneholder slamfanger og lettvæskeutskiller, og det skal i den forbindelse vises til figurene 6a - 6d.
Avvann kommer gjennom ledning 4 først inn i en slamfanger 1 og deretter gjennom en forbindelsesledning inn i en utskiller 2, på hvis overflate lettvæske, fett og flytestoffer vil samle seg. Fra utskilleren vil vannet gå ut gjennom ledningen 86 bak en dykkvegg 85. I utskilleren 2 går det i fra det dypeste punkt ut et stigerør.87 som er tilknyttet sugesiden til en pumpe 89. I nærheten av bunnen i slamfangeren går et stige-rør 88 opp til sugesiden i en andre pumpe 90. På trykksiden er hver pumpe 89,-990 tilknyttet en 3/2- henholdsvis 3/3-veisventil 91 henholdsvis 92. Disse er anordnet direkte på pumpen eller i nærheten av denne og med disse ventiler kan man etter valg koble inn de enkelte ledninger 93, 94, 95, 06. I forbindelses-ledningen er det innkoblet en 4/3-veisventil 97 hvormed hver av de to ledningsgrener 95 og 96 etter valg enten kan forbindes med den andre eller med en returledning 98 til utskilleren eller med en utstrømningsledning 99'Returledningenee93 og 98 munner i utskilleren 2 i området ved flytestoffsjiktet.
Av ventilene er i det minste ventilene 91, 92 elek-triskebetjenbare og styres av tidsreleer. Ved en foretrukket arbeidsmåte inntar ventilene først stillingen i fig. 6a, hvor altså pumpene 89, 90 er tilknyttet de respektive returledninger 93, 94 og således samtidig og adskilt kan sette innholdet i salmfangeren henholdsvis utskilleren 2 i omløp, med tilhørende blanding. Etter en innstillbar tid kan ventilene så kobles om til stillingen i fig. 6b, hvor hele innholdet i utskilleren pumpes vekk i ledningen 99 samtidig som det blandede innhold i slamfangeren som spylevæske føres gjennom returledningen 98 inn i utskilleren og deretter likeledes pumpes bort. Ved driftsmå-ten i' fig. 6c kan innholdet i slamfangeren 1 pumpes vekk, mens pumpen 89 ennå holder innholdet i utskilleren 2 i omløp. Man kan også koble om til stillingen i fig. 6d, hvor innholdet i utskilleren 2 pumpes og benyttes f<ør spyling i slamfangeren 1.
Vedaeneannen mulig utførelsesform kan pumpen 89 eller 90 eller begge på sugesiden ha en ikke vist ytterligere tilknytning for en spesiell■spylevæske, f.eks. varmt vann. Spyle-væsken kan da med pumpen pumpes gjennom returledningen 93 eller 94 og inn i det tilhørende basseng. Omløpet kan foretas flere ganger, hvoretter det skjer en utpumping, eller man kan foreta en overføring til det andre basseng for spyling av dette før utpumpingen. I detttilfelle at væsken pumpes over fra det ene basseng til det andre må pumpen i det respektive andre basseng stoppes. Dette skjer fortrinnsvis automatisk samtidig med omkoblingen av flereveisventilene.
Disse forskjellige omløps-, tømme-, overførings- og spylemuligheter kan kombineres med hverandre i mange variasjo-ner. For å muliggjøre dette er det tilstrekkelig bare å foreta de ønskede innstillinger av ventilene 91, 92 og fortrinnsvis også av tidsre&eet som styrer ventilen 97-
Utførelsen i fig. 7 arbeider også med to pumper. For-øvrig svarer denne utførelsen i det store og hele til utførel-sen i fig. 1.
I fig. 7 er således de deler som man også har i fig. 1, betegnet med de samme henvisningstall. Til forskjell fra fig. 1 benyttes det her to pumper 16, 26 som er innbyrdes forbundne med hverandre på sugesiden ved hjelp av en ledning 17- I denne ledning er det innlagt to treveisventiler 18, 19. Den ene treveisventil 18 tilveiebringer forbindelsen med samlebeholderen 3, mens den andre treveisventilen 19 via sugeledningen 9 og treveisventilen 14 tilveiebringer forbindelsen med de to utskillerne 1, 2.' Også på trykksiden er det bak tilbakeslagsklåf f ene 8 innlagt to flerveisventiler 20, 21. Ventilen 20, som er tilknyttet en samme pumpe 16 som den med samlebeholderen forbundne treveisventil 18, er med sin frie tilknytning 11' forbundet med kanalisasjonen 11, mens den andre flerveisventil 21 er forbundet med kjelevogntilknytningen 12. Ved normaldrift vil de to pumper 16, 26, fortrinnsvis avvekslende for derved å unngå for lange stopptider, pumpe samlebeholderen 3 tom. Tømmingen og/eller ompumpingen av utskillerne 1, 2 kan skje gjennom en eller begge pumper 16, 26, på samme måte som ved utførelsesf ormen- 1 fig. 1. Det er imidlertid også mulig å sperre rørledningsavsnittene 17' 23 ved hjelp av ventilene 18, 19, 20, 21 og samtidig benytte den ene pumpe for utpumping, mens den andre benyttes for spyling eller tømming av utskilleren.
Ved utførelsesformen i fig. 7 har man en meget stor fleksibilitet og et stort antall mulige driftsmåter. Det vik-tigste driftsmåter er: 1. Utpumping med pumpen 16; 2. 'Utpumping med pumpen 26; 3- Ompumping av slamfanger og/eller utskiller med pumpe 16; 4. Samme foregang med pumpen 26; 5. Tømming av slamfanger og utskiller med pumpe 16; 6. Samme foregang med pumpe 26; 7- Utpumping med pumpe 16, med samtidig ompumping eller tømming av slamfanger og utskiller ved hjelp av pumpen 26; 8. Begge pumper parallellkoblet for utpumping; 9- Begge pumper parallellkoblet for ompumping eller tømming; 10. Begge pumper i vekselkobling for utpumping.
Dessuten kan slamfanger 1 og utskiller 2 også tømmes og/eller ompumpes adskilt fra hverandre. Det er naturligvis også mulig å la flere av disse foreganger forløpe automatisk etter hverandre på egnet måte.

Claims (15)

1. Innretning for utskilling av synkestoffer og lettvæsker fra avvann, hvor en slamfanger eller en lignende utskillingsdel for synkestoffene og en lettvæskeutskiller, f.eks. en fettutskiller, er anordnet etter hverandre og hvor det for uttrekking av de ansamlede synkestoffer og/eller lettvæsker er anordnet minst en pumpe som på sin sugeside er selektivt avsperrbart forbundet med slamfangeren og/eller lettvæskeutskilleren og på sin trykkside er selektivt avsperrbart forbundet med en utstrøm-ningsledning, idet pumpen dessuten på sin trykkside er selektivt avsperrbart forbundet med slamfangeren og/eller lettvæskeutskilleren for omløp og blanding av innholdet,karakterisert vedat pumpens trykksidige tilknytning til
lettvæskeutskilleren er anordnet i høyde med den dannende lettvæske eller over denne og er utformet for tilveiebringelse av minst en omtrentlig horisontalt rettet væskestråle.
2. Innretning ifølge krav 1,karakterisertved at pumpen dessuten på sin sugeside er avsperrbart forbundet med en etter utskillingsinnretningen anordnet samlebeholder for vannet.
3. Innretning ifølge krav 2,karakterisertved at pumpen på sin trykkside er selektivt avsperrbart forbundet med en i kanalisasjonen munnende utstrømningsledriång og er selektivt avsperrbart forbundet med en utstrømningsledning som kan tilknyttes en kjelevogn eller en lignende oppfangings-beholder.
4. Innretning ifølge krav 2,karakterisertved at det i samlebeholderen i tillegg munner tilløpslednin-ger for ikke gjennom utskillingsinnretningen ledet avvann.
5. Innretning ifølge et av kravene 1-4,karakterisert vedat pumpens trykksidetilknytning til lettvæskebeholderen munner i en horisontalt rettet dyse.
6. Innretning ifølge krav 5,karakterisertved at dysen har flere over omkretsen fordelte åpninger ei-tler en ringspalte.
7- Innretning ifølge krav 5 eller 6,karakterisert vedat dyseåpningen er regulerbar.
8. Innretning ifølge et av kravene 5-7,karakterisert vedat dysen er horisontalt forskyvbar, særlig langs midtlinjen til lettvæskeutskilleren.
9- Innretning ifølge et av kravene 1-8,karakterisert vedat det er anordnet to pumper, hvorav den ene på sin sugeside minst er selektivt avsperrbart forbundet med lettvæskeutskilleren og eventuelt med samlebeholderen og på sin' trykkside er selektivt avsperrbart forbundet med utstrømnings-ledningen og lettvæskeutskilleren, og ved at den andre pumpe på sin sugeside er selektivt avsperrbart forbundet i det minste med slamfangeren og på sin trykkside er selektivt avsperrbart forbundet med slamfangeren og lettvæskeutskilleren.
10. Innretning ifølge krav 9,karakterisertved at pumpene på trykksiden er innbyrdes forbundet med hverandre ved hjelp av en avsperrbar forbindelsesledning hvorfra det går adskilte, gjennom ventiler innkoblebare grenledninger til slamfangeren og lettvæskeutskilleren, samt minst en utstrøm-ningsledning.
11. Innretning ifølge krav 9,karakterisertved at pumpene på sugesiden er innbyrdes forbundet med hverandre ved hjelp av en avsperrbar forbindelsesledning hvorfra det går ut adskilte, ved hjelp av ventiler innkoblebare grenledninger til samlebeholderen, slamfangeren og lettvæskeutskilleren.
12. Innretning ifølge et av kravene 1 - 11,karakterisert vedat slamfanger og lettvæskeutskiller er utformet som to kammere i et felles, fortrinnsvis rettvinklet hus og er adskilt fra hverandre med en felles skillevegg som i området ved væskeoverflaten har en eller flere overløpskanter eller gjennomgangsåpninger.
13. Innretning ifølge krav 12,karakterisertved at huset er speilbilledsymmetrisk utformet om lengdemidt-aksen, idet tilknytningsstussene for slamfangeren og lettvæskeutskillerens forbindelser med pumpens suge- og trykkside er anordnet dobbelt og speilbilledaktig i forhold til hverandre på den ene eller andre lengdevegg i huset.
14. Fremgangsmåte til drift av innretningen ifølge et eller* flere av kravene 9 - 13,karakterisert vedat pumpene kan settes samtidig i drift og gjennomføre forskjellige funksjoner, idet suge- og/eller trykksidige forbindelsesledninger mellom de to pumper er sperret.
15. Fremgangsmåte ifølge krav 13,karakterisertved at den ene pumpe på sin sugeside er forbundet med samlebeholderen og på sin trykkside er forbundet med utstrømningsled-ningen, mens den andre pumpe på sin sugeside og eventuelt også på sin trykkside er forbundet med slamfangeren og/eller lettvæskeutskilleren.
NO76761373A 1975-04-30 1976-04-22 NO761373L (no)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2519398A DE2519398C3 (de) 1975-04-30 1975-04-30 Vorrichtung zum Entleeren eines Leichtflüssigkeitsabscheiders, insbesondere eines Fettabscheiders
DE19752547347 DE2547347B2 (de) 1975-10-22 1975-10-22 Entwaesserungseinrichtung mit abscheider, sammelbehaelter und pumpenvorrichtung
DE2555136A DE2555136C3 (de) 1975-12-08 1975-12-08 Leichtflüssigkeitsabscheider, insbesondere Fettabscheider
DE19762605851 DE2605851A1 (de) 1976-02-13 1976-02-13 Vorrichtung zum abscheiden von sinkstoffen und leichtfluessigkeiten aus abwasser

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO761373L true NO761373L (no) 1976-11-02

Family

ID=27431977

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO76761373A NO761373L (no) 1975-04-30 1976-04-22

Country Status (2)

Country Link
FR (1) FR2309677A1 (no)
NO (1) NO761373L (no)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2800036C2 (de) * 1978-01-02 1982-09-09 Passavant-Werke AG & Co KG, 6209 Aarbergen Verfahren und Vorrichtung zum Entleeren eines Schwerkraftabscheiders für Leicht- und/oder Sinkstoffe
FR2567506B1 (fr) * 1984-07-11 1988-07-01 Sepur Dispositif degraisseur-debourbeur des eaux residuaires polluees
WO1998019764A1 (en) * 1996-11-05 1998-05-14 Separatherm, Inc. Method and apparatus for processing contaminated materials

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2782929A (en) * 1954-08-02 1957-02-26 Sun Oil Co Tank cleaning portable separator
GB1309737A (en) * 1969-07-05 1973-03-14 Kearney T J Dispersal of materials in liquids
DE2003565B1 (de) * 1970-01-27 1971-06-09 Passavant Werke Verfahren und Vorrichtung zum Entleeren eines Leichtfluessigkeitsabscheiders

Also Published As

Publication number Publication date
FR2309677A1 (fr) 1976-11-26
FR2309677B1 (no) 1979-07-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR20100083129A (ko) 수 처리 및 우회 시스템
NO780884L (no) Fremgangsmaate og apparat for separering av fluider med forskjellig tetthet
CN101268235A (zh) 废水出口
CN112031109A (zh) 一种水利工程施工防水排水装置
NO761373L (no)
KR20030031038A (ko) 재활용수와 상수를 선택적으로 공급하는 수세식 변기의용수 공급장치
NO148057B (no) Anlegg for aa fjerne sedimenterte faststoffer fra bunnen av et rundt klarebasseng
NO167021B (no) Fremgangsmaate og apparatur for separering av vaeske fra suspensjoner
NO761656L (no)
CN208501733U (zh) 一种城市地下综合管廊集成排水系统
CN108589774A (zh) 一种城市地下综合管廊集成排水系统
NO803724L (no) Fremgangsmaate og anordning til filtrering av et fluidum tilsuget av en pumpe
KR20180133191A (ko) 유수분리기
US7338596B2 (en) Air activated decanter
RU129190U1 (ru) Станция перекачки и сепарации многофазной смеси
CN210313876U (zh) 一体化智能自动隔油污水提升设备
SU1689520A2 (ru) Способ очистки шахтных водосборников от шлама
SU652275A1 (ru) Устройство дл водоотлива
CN100400135C (zh) 利用光电技术分离沉淀物的方法及系统
RU95113192A (ru) Установка опреснения морской воды и способ опреснения морской воды
CN216433843U (zh) 用于水质检测的浊度仪
NO157226B (no) Fremgangsmaate for intermitterende transport av vaeske langs ledning.
CN210915425U (zh) 一种带漏水保护装置的油水分离器
US582441A (en) Water-filter
SU1737162A1 (ru) Пневматический насос замещени