NO339876B1 - Sikteanordning med bevegelig rød prikk - Google Patents

Sikteanordning med bevegelig rød prikk Download PDF

Info

Publication number
NO339876B1
NO339876B1 NO20070609A NO20070609A NO339876B1 NO 339876 B1 NO339876 B1 NO 339876B1 NO 20070609 A NO20070609 A NO 20070609A NO 20070609 A NO20070609 A NO 20070609A NO 339876 B1 NO339876 B1 NO 339876B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
sighting device
target
light
aiming
blade
Prior art date
Application number
NO20070609A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20070609L (no
Inventor
René Joannes
Original Assignee
Fn Herstal Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fn Herstal Sa filed Critical Fn Herstal Sa
Publication of NO20070609L publication Critical patent/NO20070609L/no
Publication of NO339876B1 publication Critical patent/NO339876B1/no

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41GWEAPON SIGHTS; AIMING
    • F41G1/00Sighting devices
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41GWEAPON SIGHTS; AIMING
    • F41G1/00Sighting devices
    • F41G1/30Reflecting-sights specially adapted for smallarms or ordnance
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41GWEAPON SIGHTS; AIMING
    • F41G1/00Sighting devices
    • F41G1/32Night sights, e.g. luminescent
    • F41G1/34Night sights, e.g. luminescent combined with light source, e.g. spot light
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41GWEAPON SIGHTS; AIMING
    • F41G1/00Sighting devices
    • F41G1/46Sighting devices for particular applications
    • F41G1/48Sighting devices for particular applications for firing grenades from rifles

Landscapes

  • Optics & Photonics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Telescopes (AREA)
  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)
  • Viewfinders (AREA)
  • Lighting Device Outwards From Vehicle And Optical Signal (AREA)
  • Non-Portable Lighting Devices Or Systems Thereof (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Sealing With Elastic Sealing Lips (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
  • Electroluminescent Light Sources (AREA)
  • Gyroscopes (AREA)
  • Eye Examination Apparatus (AREA)
  • Processing Of Color Television Signals (AREA)
  • Ultra Sonic Daignosis Equipment (AREA)
  • Closed-Circuit Television Systems (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører en sikteanordning med bevegelig rød prikk.
En av de hyppigst benyttede typer sikteanordninger for skytevåpen benytter det som kalles rød-prikk-teknikken, som består av projisering, gjennom sikteoptiken, et lyspunkt, eller mer generelt et lyskors (light reticle), på en slik måte at skytteren bare må innrette dette punktet visuelt med målet for å avfyre nøyaktig uten noen parallakse-feil.
Tradisjonelt snakker vi om en "rød prikk" for å indikere lyskorset benyttet i denne type sikteanordning.
Den faktiske fargen til korset kan variere, gitt at det er synlig.
Videre er den røde prikken ikke nødvendigvis en prikk.
I det etterfølgende vil betegnelsen "rød prikk" således bli benyttet i en bred mening for å indikere lyskorset, hvor sikteanordningen kan benytte en hvilket som helst synlig lyskilde eller en hvilken som helst form for kors (reticle).
US 4402605 A beskriver en sikteanordning med et optisk siktinstrument som innbefatter en linse-enhet med et konkav, halvtransparent speil, som er anordnet for å reflektere bildet av en lyskilde inn i synsfeltet for et øye som er rettet mot den konkave siden av speilet og observerer et mål gjennom linse-enheten.
US 5369888 A omhandler et våpensikte som omfatter en enhetligramme for festing til et våpen. Rammen har en ring med en linse på sitt første ende. En lyskilde er festet til bakre enden av rammen for å projisere en lysflekk på linsen. Linsen og lyskilden kan være uavhengig justerbare i vertikale og horisontale planer.
Å benytte den såkalte rød-prikk-teknikken for avfyring av ammunisjoner som har en ikke-flat ballistisk bane, som i tilfellet ved avfyring av granater, krever realisering av en bevegelig rød prikk hvis høyde må justeres som en funksjon av avstanden fra målet, slik at skytteren oppnår den korrekte heving (elevation) av av sitt skytevåpen ved å innrette den forskjøvne prikken med målet.
Det som gjør det vanskelig å realisere en sikteanordning med en bevegelig rød prikk er at området og vinkeloppløsningen som kreves for avfyring av granater opptil flere hundre meter krever kostbare og store anordninger.
De såkalte "bevegelige rød prikk"-sikter som har blitt introdusert så langt for avfyring av ammunisjoner med en krum bane er vanligvis basert på bruk av en LCD-skjerm eller en serie med LED'er plassert i fokalplanet til en linse, hvis bevegelige bilde er overlagret i siktefeltet til skytteren av et system av fast speil eller prisme og en strålesplitter.
Gitt løfte/elevasjonsvinkelen som skal dekkes, for eksempel mer enn 30° i tilfelle for en lavhastighetsgranat, og den påkrevde vinkeloppløsning, opptar et slikt system titalls millimeter i bredde og i høyde, som er ganske voluminøst.
En ulempe med en slik voluminøs sikteanordning er at den ikke er veldig velegnet for anvendelse på et individuelt lett skytevåpen.
En annen ulempe med en slik sikteanordning er at når den blir plassert på den øvre skinnen til et gevær er den vanligvis ikke kompatibel med bruk av en ekstern kikkert (scope) og den kan ikke bli benyttet ved sikting med to øyne åpne.
Nok en annen ulempe er at de eksisterende sikteanordninger av denne type vanligvis ikke er fullstendig ambidekstral (fungere like godt med begge hender).
Oppfinnelsen søker å avhjelpe én eller flere av de ovennevnte ulemper og å tilveiebringe en sikteanordning med en bevegelig rød prikk som er kompakt og som kan bli benyttet på et individuelt skytevåpen.
Det formålet blir nådd, i henhold til oppfinnelsen, sikteanordning med en bevegelig rød prikk"-, innbefattende en fast lyskilde og et reflekterende blad, hvilken lyskilde produserer en kollimert lysstråle som blir projisert på det reflekterende bladet for å oppnå en rød prikk eller kors som er synlig for skytteren ved hjelp av refleksjonen på det reflekterende bladet, idet strålen blir projisert på det reflekterende bladet ved hjelp av et roterende speil hvor hellingsvinkel i forhold til lysstrålen kan bli justert.
For å sikte på et mål observerer skytteren målet mens han søker den riktige løfting/elevasjon for sitt skytevåpen hvor den røde prikken er innrettet med målet, som er et tegn på at skytevåpen er plassert i den riktige avfyringsposisjonen.
Skytteren kan sikte med to øyne åpne ved å observere direkte på målet med det ikke-siktende øyet og den røde prikken projisert på bladet med det siktende øyet.
Imidlertid er det reflekterende bladet fortrinnsvis en halvt transparent strålesplitterplate, som gjør det mulig for skytteren å observere målet så vel som den røde prikken gjennom strålesplitteren med det siktende øyet, mens skytteren også kan sikte med to øyne åpne, alt etter hva denne foretrekker.
Sikteanordningen innbefatter fortrinnsvis en anordning for å justere hellingsvinkelen til det roterende speilet i forhold til lysstrålen, som gjør det mulig å justere sikteanordningen ved å justere vinkelen til speilet som en funksjon av avstanden fra målet og typen ammunisjon.
Av klarhetshensyn er noen få utførelsesformer av en sikteanordning med en bevegelig rød prikk i henhold til oppfinnelsen beskrevet i det etterfølgende, bare som eksempel, uten å være begrensende på noen måte, med henvisning til de medfølgende tegninger, der: Fig. 1 er et skjematisk sideriss av en sikteanordning i henhold til oppfinnelsen; Fig. 2 er et snitt i henhold til linjen II-II i fig. 1; Fig. 3 representerer sikteanordningen fra fig. 1, men i en avfyringsposisjon; Fig. 4 representerer en variant av en sikteanordning i henhold til oppfinnelsen; Fig. 5 og 6 representerer syn i de respektive retninger av pilene F5 og F6 i fig. 4; Fig. 6 tilsvarer fig. 5, men for en annen posisjon for skytevåpenet; Fig. 7 og 8 er to riss tilsvarende de i fig. 1 og 2, men for en variant av en sikteanordning i henhold til oppfinnelsen; Fig. 9 er et syn tilsvarende det i fig. 5, men for en sikteanordning i henhold til fig. 7 og 8; Fig. 10 er en annen variant av fig. 1; Fig. 11 er et syn i henhold til pilen Fili fig. 10; Fig. 12 og 13 er figurer tilsvarende fig. 11, men for mål på en større avstand;
Fig. 14 er en variant av fig. 11.
Fig. 1 og 2 representerer en sikteanordning med en bevegelig rød prikk som innbefatter et hus 2 for montering på et skytevåpen 3, hvor huset 2 strekker seg i lengderetningen, hovedsakelig parallelt med løpaksen til skytevåpenet 2.
Inne i huset 2 er det anordnet en fast lyskilde 4, som produserer en kollimert lysstråle 5 hvis optiske akse X-X' i dette tilfelle er parallell med løpaksen til skytevåpenet 3.
I det gitte eksempelet er lyskilden 4 en kollimator bestående av en konvergerende linse 6 og av en lampe eller annen lyskilde 7 med kvasipunktform med reduserte dimensjoner, for eksempel i størrelsesorden en tiendedels millimeter, anordnet i fokalpunktet 8 til linsen 6 og som produserer den røde prikken.
Den kollimerte lysstrålen 5 har en diameter A i størrelsesorden 15 til 20 mm, som gir fordelen at tverrdimensj onene til bredden og høyden av sikteanordningen 1 blir redusert i forhold til de tidligere kjente sikteanordninger.
Et speil 9 er plassert i den kollimerte strålen 5 i en vinkel B i forhold til den optiske aksen X-X' til den produserte lysstrålen 5.
Speilet 9 er montert på en roterende måte i huset 2, og det er festet til enden av en tverraksel 10 montert på en roterende måte mellom sideveggene 11 til huset 2.
En fjern ende 12 av akselen 10 til speilet 9 går gjennom en sideveggene 11 til huset 2 og er tilveiebragt med en justeringsanordning 13 for hellingsvinkelen B til det roterende speilet 9 i forhold til den produserte lysstrålen 5, for eksempel i form av en dreieknott med hvilken skytteren kan posisjonere speilet 9 som en funksjon av avstanden fra målet.
Den ovennevnte justeringsknappen 14 vil være tilveiebragt med en scala 15 for dette, som representerer avstanden til målet.
For å gjøre justeringen mer nøyaktig kan man tilføye en mekanisk demultiplikasjon til anordningen, slik at en rotasjon av knappen 14 fører til en mindre rotasjon av speilet 9.
Ulike justeringsknapper som innbefatter scalaer som er passende for ulike typer ammunisjon, kan bli realisert for å ta de ballistiske egenskaper derav i betraktning. Lysstrålen 5 blir projisert gjennom et vindu 16 i huset 2 til et reflekterende blad 17 for å produsere en rød prikk eller kors, som er synlig for skytteren i det reflekterende bladet 17 som er montert på en fjern ende 18 av huset 2 i en fast vinkel C på for eksempel 45° i forhold til den optiske aksen X-X' til den produserte lysstrålen 5.
I det gitte eksempelet er det reflekterende bladet 17 montert på huset 2 ved hjelp av et rotasjonshengsel 19 som gjør det mulig å slå ned det reflekterende bladet 17 på huset 2 til sikteanordningen 1 når sistnevnte ikke er operasjonell, slik at det hele blir mer kompakt.
Det reflekterende bladet 17 er fortrinnsvis en strålesplitter som er halvtransparent.
Bruken av, og funksjonen til, sikteanordningen 1 er som følger.
I ro, dvs. ved sikting langs aksen til skytevåpenet 3 med en løfting/elevasjon E som er null, som vist i fig. 1, er den initielle vinkelen B til speilet 9 fortrinnsvis 45°. Vinkelen D er på dette tidspunktet 0°.
Skytteren 18 estimerer avstanden til målet og innstiller den passende hellingen B for speilet 9 ved hjelp av den graderte justeringsknappen 14.
Lysstrålen 5 blir projisert på det reflekterende bladet 17, og blir reflektert som vist i fig. 3 mot skytteren for å produsere en rød prikk eller kors som skytteren kan observere uendelig lenge når skytterens øye er plassert i lysstrålen 5 reflektert av det reflekterende bladet 17.
Når speilet 9 dreier er hellingen til vinkelen D for strålen to ganger den for vinkelen B til speilet 9. Med andre ord, når speilet 9 dreier for eksempel 15° i forhold til hvileposisjonen på 45°, øker vinkelen D fra 0° til 30°.
Hellingen B til speilet, som er en funksjon av avstanden fra målet, bestemmer således vinkelen D ved hvilken den røde prikken kan bli sett av skytteren, og således hellingsvinkelen E som blir tilveiebragt til skytevåpenet 3, som representert i fig. 3, når skytteren innretter den røde prikken eller korset med målet 21, som i tilfellet hvor det reflekterende bladet 17 er en halvtransparent strålesplitter, er synlig gjennom bladet 17.
Hvis det reflekterende bladet ikke er halvtransparent vil skytteren måtte sikte med begge øyne åpne for å observere målet med ett øye og den røde prikken med det andre.
Det er også slik at hvis baksiden av det halvt transparente reflekterende bladet er skitten og ikke kan bli siktet igjennom, kan skytteren alltids sikte med begge øyne åpne.
En fordel med sikteanordningen 1 i henhold til oppfinnelsen er at, siden den kvasipunktlige lyskilden 7 alltid er anordnet i fokalpunktet 8 til linsen 6 hos kollimatoren, blir geometriske feil/aberasjoner minimalisert, og linsen 6 vil ha en liten åpning og således en relativt liten diameter og brennvidde.
Tverrdimensj onene til sikteanordningen 1, bestemt av diameteren A til den kollimerte strålen, kan således være små.
I en annen utførelsesform av sikteanordningen 1 består justeringsanordningen 13 for posisjonering av speilet 9 av en motor styrt av en ballistisk kalkulator, ikke vist i figurene, for en automatisk justering.
Denne kalkulatoren kalkulerer, når avstanden til målet 21 er overført til denne, vinkelen B for å tilveiebringe til speilet 9 og aktiverer posisjoneringsmotoren.
Kalkulatoren kan utføre den ballistiske beregningen for å bestemme løftingsvinkelen E, egenskapene til ammunisjonene som blir avfyrt tatt i betraktning.
Videre kan kalkulatoren bli kombinert med en skuddhold/rekkeviddefinner som automatisk måler avstanden til målet 21 når den blir aktivert av skytteren.
Sikteanordningen 1 som vist er ufordelaktig ved at kollimatoren, og således den kollimerte strålen, har en liten diameter, som gir som resultat at det kan være vanskelig for skytteren å finne vinkelen E som styrer øyet 20 inn i strålen 5, med andre ord å finne den røde prikken.
For å avhjelpe dette problemet kan sikteanordningen 1 bli avpasset på følgende måte.
En første avpasning består av å plassere et forsikte 22 i konvergenspunktet 23 til aksene til de reflekterte stråler på det reflekterende bladet 17, som indikert i fig. 4.
Når hellingsvinkelen B til speilet 9 endres, vil aksen til lysstrålen reflektert på det reflekterende bladet 17 fremdeles gå gjennom konvergenspunktet 23, uavhengig av hellingen B til speilet 9.
Konvergenspunktet tilsvarer faktisk den symmetriske posisjonen til rotasjonsaksen 10 i forhold til det reflekterende bladet.
En andre avpassing er vist ved hjelp av fig.5, og består av å tilveiebringe et smalt reflekterende blad 17, plassert i en matt, diffuserende ramme med to sideremser 25', på en slik måte at den innfallende delen av lysstrålen på det reflekterende bladet 17, som overstrømmer det reflekterende bladet 17 vil bli diffusert av rammen 25 og fremkomme som en referanse 26 i form av en rød prikk som kan bli sett av skytteren, uavhengig av posisjonen til sistnevntes øye 20.
Takket være begge avpasningene vil skytteren bare måtte innrette referansen dannet av punktet 26 med forsiktet 22 for å finne den røde prikken eller krysset, som gjør det mulig for skytteren å sikte mot målet 21 uten at det oppstår noen parallakse- eller asimutfeil, som vist i fig. 6 i tilfelle med en halvtransparent strålesplitter.
Fig. 7 og 8 viser en variant av en sikteanordning 1 i henhold til oppfinnelsen, i hvilken referansepunktet 26 er gjort lysere ved å konsentrere eller kondensere sidekantene av den kollimerte strålen 5 i rammen 25, for eksempel ved å få strålen 5 til å gå gjennom to sylindriske linser 27 plassert på hver side av den optiske aksen X-X' til strålen 5, eller gjennom en hvilken som helst annen optisk anordning.
Ved å konsentrere sidekantene til den produserte strålen blir referansepunktet 26 også gjort smalere, som vist i fig. 9, som gjør det enklere å innrette den med forsiktet 22.
En alternativ løsning til å konsentrere referanselyspunktet 26 er tilveiebragt av strålen til en laserdiode eller laserpeker, anordnet i det samme horisontale planet som lyskilden 7 eller den røde prikken, og projisert parallelt med den optiske aksen X-X' til kollimatoren og til diffusjonsrammen 25 til sikteanordningen 1.
Denne laserstrålen kan bli sideveis ekspandert ved hjelp av en passende optisk anordning, for å danne et lineært punkt eller en linje som utgjør lysreferansen 26.
Dette alternativet er interessant ved at størrelsen til referansen 26 forblir konstant, uavhengig av vinkelen til speilet 9.
Fig. 10 representerer en annen variant i hvilken lyskilden 7 til kollimatoren for produksjon av den røde prikken eller korset består av en ledd 28 med en passende intensitet og emisjonsvinkel, plassert bak en maske 29 anordnet i brennpunktet 8 til kollimatoren og i hvilken det er dannet et sirkulært hull 30 eller et hull med en hvilken som helst annen form i den optiske aksen X-X'.
Denne varianten gjør det mulig å realisere en lyskilde 7 med begrensede dimensjoner, som er viktig i lys av presisjonen til sikteanordningen 1.
Faktisk er vinkelen i hvilken den røde prikken blir projisert til uendelig, og således dens synlige størrelse på en gitt avstand, proporsjonal med størrelsen til lyskilden 7 til kollimatoren og motsatt proporsjonalt med brennvidden til sistnevnte.
For eksempel, i tilfellet med en brennvidde lik 40 mm, vil en sirkulær lyskilde 7 med en radius lik 0,5 mm produsere et rødt punkt hvis synlige radius er: 0.5 x 100 / 40 = 1.25 m ved 100 m
0.5 x 300 / 40 = 3.75 m ved 300 m
Lyskilden 7 må således ha begrensede dimensjoner for å tilveiebringe et rødt punkt med den synlige størrelsen som er kompatibel med siktemålet 21, som betyr at den må ha en radius i området fra 0.1 til 0.2 mm.
Det skal imidlertid bemerkes at dimensjonene til lyskilden 7 bestemmer mengden lys samlet ved hjelp av linsen 6 til kollimatoren, og følgelig lysheten til referanselyspunktene 26 projisert på diffusjonsrammen 25 til sikteanordningen 1. Det er således en konflikt mellom kravet om en liten rød prikk og behovet for å oppnå referanser 26 som er tilstrekkelig lyse (bright) til den preliminære innrettingen mellom sikteaksen og forsiktet 22.
For å forene begge restriksjoner er det fordelaktig å benytte - istedenfor en sirkulær
prikk som skal posisjoneres på målet - et merke eller kryss med en større overflate, inne i hvilket skytteren må visuelt plassere målet 21. Det kan for eksempel være dannet av to pekere 31 som omrammer målet 21, som vist i fig. 11 og 12, hvilke figurer representerer
oppfatningen av korset og målet 21 av en skytter som sikter mot et mål på ulike avstander, for eksempel 100, 200 og 300 meter respektivt.
I henhold til nok en annen variant, som vist i fig. 14, kan også ytterligere scalaer eller merker 32,33 bli inkludert i korset, som gjør det mulig for skytteren å flytte sin avfyringsakse til å bli korrekt, ved avfyring på stor avstand, hvor banefeilen grunnet rotasjonen til ammunisjonen rundt sin akse, bedre kjent som Magnus-effekten.
Fig. 14 viser et eksempel på et kors som innbefatter en tilleggsscala 33 på en horisontal akse 34, som skal benyttes ved avfyring på mer enn 300 m i tilfelle for lavhastighets-granater.
Istedenfor å tilveiebringe en tilleggsscala 33 på det faste korset kan man også forsikre seg om at enkelt kors slik som det i fig. 11 blir automatisk beveget i sideretning av en anordning styrt av den ballistiske kalkulatoren som en funksjon av typen ammunisjon som benyttes og av avstanden til målet, slik at avviket for banen til ammunisjonen grunnet Magnus-effekten blir korrigert.
Posisjonen til korset kan også bli beveget vinkelrett i forhold til den optiske aksen ved å justere anordningen til å harmonisere sikteanordningen med utskytingsanordningen.
Bruken av et kors med en merket horisontal akse 34 gir en ytterligere fordel ved at den danner en referanselinje som hjelper skytteren, ved sikting, til å bibeholde sitt skytevåpen i en helt vertikal posisjon, som således unngår det som kalles "hellings (kant)"-feil som oppstår når skytevåpenet blir hellet sideveis.
Denne effekten kan bli multiplisert ved å gjøre bruk av en maske som er fri til å svinge rundt den optiske aksen X-X' til kollimatoren, og som er ballastert med en ubalansert masse, som har den effekt at korset blir holdt i nivå, "på en loddesnor-måte".
Hellingen av korset i forhold til vertikalaksen til diffusjonsrammen vil gjøre en mulig feil i den vertikale posisjonen til skytevåpenet mer merkbar for skytteren ved sikting.
Videre, hvis sikteanordningen 1 blir styrt av en ballistisk kalkulator utstyrt med en hellingsmåler (inclinometer) som instant måler den vertikale defleksjonen til skytevåpenet, kan denne kalkulatoren provosere frem, ved hjelp av en passende mekanisme eller anordning, en helling av korset eller av en horisontal referanselinje rundt den optiske aksen til kollimatoren i forhold til den vertikale defleksjonen av skytevåpenet, muligens forsterket i forhold til sistnevnte, slik at det vil bli bedre oppfattet av skytteren under sikting.
Maskene 29 som tilsvarer disse ulike korsene kan bli realisert ved hjelp av fotolitografi, som gjør det mulig å oppnå dimensjoner i størrelsesorden en tiendedels millimeter, med oppløsninger på en hundredels millimeter.
Det er klart at korsene ikke nødvendigvis må være røde, men at kors med en annen farge, for eksempel gul-grønn, også kan gi en god kontrast.
En ikke-monokromatisk lyskilde eller "hvitt" lys kan også benyttes.
Det er også klart at tilfellet 2 kan ha en annen form.
Istedenfor montering av det reflekterende bladet 17 i en matt ramme 25, kan rammen 25 også bli erstattet med en eller to sidediffusjonsremser 25'.

Claims (21)

1. Sikteanordning med en bevegelig rød prikk, innbefatter en fast lyskilde (4) og et reflekterende blad (17), hvor lyskilden (4) produserer en kollimert lysstråle (5) som blir projisert på det reflekterende bladet (17) for å oppnå en rød prikk eller et kors (reticle) som er synlig for skytteren ved hjelp av refleksjonen på det reflekterende bladet (17), idet strålen (5) blir projisert på det reflekterende bladet (17) ved hjelp av et roterende speil (9) hvor hellingsvinkelen (B) kan justeres i forhold til lysstrålen (5).
2. Sikteanordning ifølge krav 1,karakterisert vedat refleksjonsbladet (17) er en halvt transparent strålesplitterplate.
3. Sikteanordning ifølge krav 1 eller 2,karakterisertved at den innbefatter en justeringsanordning (13) for å justere hellingsvinkelen (B) til det roterende speilet (9) i forhold til lysstrålen (5), som gjør det mulig å justere vinkelen (B) til speilet (9) som en funksjon av avstanden til målet (21) og typen ammunisjon.
4. Sikteanordning ifølge krav 3,karakterisert vedat justeringsanordningen (13) er tilveiebragt med en scala (15) som representerer avstanden til målet (21).
5. Sikteanordning ifølge krav 4,karakterisert vedat justeringsanordningen (13) er tilveiebragt med flere scalaer (15) for ulike typer ammunisjon.
6. Sikteanordning ifølge et hvilket som helst av kravene 3 til 5,karakterisert vedat justeringsanordningen (13) innbefatter en motor for justering av vinkelen (B) til speilet (9) og en ballistisk kalkulator som styrer motoren og som gjør det mulig å kalkulere og å innstille den påkrevde vinkelen for speilet (9) som en funksjon av avstanden til målet (21) og typen ammunisjon som benyttes.
7. Sikteanordning ifølge krav 6,karakterisert vedat den ballistiske kalkulatoren er utstyrt med en rekkeviddefinner som automatisk kommuniserer avstanden til målet (21) til sistnevnte så snart skytteren utløser målingen.
8. Sikteanordning ifølge et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert vedat lyskilden (4) innbefatter en kollimator med en konvergerende linse (6) og en lyskilde (7) plassert i fokalpunktet (8) til linsen (6) til kollimatoren.
9. Sikteanordning ifølge et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert vedat diameteren (A) til den produserte lysstrålen (5) er liten, fortrinnsvis i størrelsesorden 15 mm eller mindre.
10. Sikteanordning ifølge krav 8,karakterisert vedat lyskilden (7) til kollimatoren er kvasipunktlig, fortrinnsvis med en diameter i størrelsesorden noen tiendedels millimeter.
11. Sikteanordning ifølge krav 8 eller 10,karakterisertv e d at lyskilden (7) er dannet av en LED (28) plassert bak en maske (29) anordnet i brennpunktet (8) til linsen (6) til kollimatoren, og i hvilken det er tilveiebragt et hull (30) i den optiske aksen X-X' til den produserte lysstrålen (5).
12. Sikteanordning ifølge et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert vedat den innbefatter et forsikte (22) plassert i konvergenspunktet (23) til aksen (24) til strålene reflektert på det reflekterende bladet (17).
13. Sikteanordning ifølge et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert vedat den innbefatter en sidediffusjonsremse (25') på den ene eller andre siden av det reflekterende bladet (17) på hvilket en lysreferanse (26) blir projisert parallelt med aksen (X-X') til den kollimerte strålen (5) på sideremsene (25').
14. Sikteanordning ifølge krav 13,karakterisertv e d at lysreferansen (26) er dannet av selve den kollimerte strålen (5).
15. Sikteanordning ifølge krav 13 eller 14,karakterisertv e d at lysreferansepunktet (26) er dannet ved kondensering av de ytre deler av den kollimerte strålen (5) ved hjelp av en optisk anordning.
16. Sikteanordning ifølge krav 13,karakterisertv e d at lysreferansen (26) er dannet av strålen som kommer fra en laserpeker hvis akse er hovedsakelig parallell med aksen (X-X') til den kollimerte strålen (5).
17. Sikteanordning ifølge krav 16,karakterisertv e d at strålen til laserpekeren er sideveis ekspandert av en passende optisk anordning til å danne en linje som utgjør lysreferansen (26).
18. Sikteanordning ifølge et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert vedat korset innbefatter flere merker (32-33) som tilsvarer, hver for en bestemt avstand til målet (21), den påkrevde siktekorreksjon for å ta i betraktning baneawiket til ammunisjonen grunnet Magnus-effekten.
19. Sikteanordning ifølge et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert vedat posisjonen til korset (26) blir automatisk beveget i sideretning ved hjelp av en anordning styrt av den ballistiske kalkulatoren som en funksjon av den benyttede ammunisjonstype og avstanden til målet (21), for å korrigere baneawiket til ammunisjonen grunnet Magnus-effekten.
20. Sikteanordning ifølge et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert vedat korset (26) innbefatter minst en horisontal referanse (33) og at den ballistiske kalkulatoren er utstyrt med et inklinometer som måler det vertikale avviket til skytevåpenet, mens denne kalkulatoren provoserer frem, ved hjelp av en passende anordning, en helling av referansen eller korset rundt den optiske aksen (X-X') til kollimatoren proporsjonalt med det vertikale avviket til skytevåpenet, slik at det vil bli bedre oppfattet av skytteren under sikting.
21. Sikteanordning ifølge et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert vedat refleksjonsbladet (17) kan slås sammen.
NO20070609A 2006-02-08 2007-02-01 Sikteanordning med bevegelig rød prikk NO339876B1 (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2006/0078A BE1016981A3 (fr) 2006-02-08 2006-02-08 Viseur ameliore a pont rouge mobile.

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20070609L NO20070609L (no) 2007-08-09
NO339876B1 true NO339876B1 (no) 2017-02-13

Family

ID=37048159

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20070609A NO339876B1 (no) 2006-02-08 2007-02-01 Sikteanordning med bevegelig rød prikk

Country Status (19)

Country Link
US (2) US20070180751A1 (no)
EP (1) EP1818645B1 (no)
JP (1) JP4932519B2 (no)
KR (1) KR101351659B1 (no)
AT (1) ATE450774T1 (no)
AU (1) AU2007200399A1 (no)
BE (1) BE1016981A3 (no)
BR (1) BRPI0700236B1 (no)
CA (1) CA2574333C (no)
DE (1) DE602007003487D1 (no)
DK (1) DK1818645T3 (no)
ES (1) ES2336838T3 (no)
HK (1) HK1107141A1 (no)
IL (1) IL180753A (no)
NO (1) NO339876B1 (no)
PL (1) PL1818645T3 (no)
PT (1) PT1818645E (no)
SG (1) SG135100A1 (no)
ZA (1) ZA200700501B (no)

Families Citing this family (43)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE1018470A3 (fr) 2009-02-12 2010-12-07 Fn Herstal Sa Viseur a point rouge mobile ameliore.
KR100906159B1 (ko) * 2007-07-06 2009-07-03 정인 대구경 도트 사이트 장치
US20090193705A1 (en) * 2008-02-06 2009-08-06 Truglo, Inc. Sighting Device with Trajectory Compensation
BE1017992A3 (nl) * 2008-02-12 2010-03-02 Dumoulin Marc Bewaarkast.
US8879146B2 (en) * 2008-09-30 2014-11-04 Truglo, Inc. Reflective dot sighting device with perceived dot location
US8378279B2 (en) * 2009-11-23 2013-02-19 Fraser-Volpe, Llc Portable integrated laser optical target tracker
JP5622388B2 (ja) * 2009-12-29 2014-11-12 株式会社ライト光機製作所 レーザー光発生素子を用いたレチクル照明装置
US8172139B1 (en) 2010-11-22 2012-05-08 Bitterroot Advance Ballistics Research, LLC Ballistic ranging methods and systems for inclined shooting
US8951781B2 (en) 2011-01-10 2015-02-10 Illumina, Inc. Systems, methods, and apparatuses to image a sample for biological or chemical analysis
CN202390428U (zh) * 2011-01-10 2012-08-22 伊鲁米那股份有限公司 射流器件支架
SE1150113A1 (sv) * 2011-02-14 2012-08-15 Gs Dev Ab Eldledningssystem
KR101345028B1 (ko) 2011-03-08 2013-12-26 이동희 디스플레이형 광학식 조준경
IL212109A0 (en) * 2011-04-03 2011-06-30 Ipu Ind Ltd Firearm gun-sight
US9435612B2 (en) * 2012-11-02 2016-09-06 Umarex Usa, Inc. Method and system for aligning a point of aim with a point of impact for a projectile device
US8769858B2 (en) * 2012-11-02 2014-07-08 Beverly A. Hafner Method and system for aligning a point of aim with a point of impact for a projectile device
US9910259B2 (en) 2013-07-09 2018-03-06 Corey Zieger Modular holographic sighting system
WO2015009720A2 (en) 2013-07-15 2015-01-22 OptiFlow, Inc. Gun sight
WO2016097992A1 (en) * 2014-12-16 2016-06-23 Amir Geva Integrated sight and fire control computer, for rifles and other firing mechanisms
EP3314314A4 (en) 2015-06-26 2018-06-20 Ziel Optics, Inc. Holographic weapon sight with optimized beam angles
US10254532B2 (en) 2015-06-26 2019-04-09 Ziel Optics, Inc. Hybrid holographic sight
IL239758B (en) * 2015-07-02 2020-05-31 Stolov Evgeny Improved optical aiming device
USD777282S1 (en) * 2015-10-22 2017-01-24 Fn Herstal Sa Machine gun
US10118696B1 (en) 2016-03-31 2018-11-06 Steven M. Hoffberg Steerable rotating projectile
BE1024404B1 (fr) * 2016-07-15 2018-02-14 Fn Herstal S.A. Lunette de visee
BE1024402B1 (fr) 2016-07-15 2018-02-14 Fn Herstal S.A. Dispositif et méthode de visée
BE1024403B1 (fr) 2016-07-15 2018-02-14 Fn Herstal S.A. Système de visée
US9823044B1 (en) * 2016-07-18 2017-11-21 Centre Firearms Co., Inc. Collapsible reflective sight for a firearm including a locking mechanism
US9696114B1 (en) * 2016-07-18 2017-07-04 Centre Firearms Co., Inc. Collapsible reflective sight for a firearm
US10042154B1 (en) * 2017-02-06 2018-08-07 Bushnell Inc. System and method for introducing display image into afocal optics device
IL311809A (en) 2017-02-06 2024-05-01 Sheltered Wings Inc D/B/A Vortex Optics Optical sight with integral display system
CN107328300A (zh) * 2017-08-31 2017-11-07 山姆电器(南通)有限公司 一种用于瞄准镜的平动自锁调校装置
US11675180B2 (en) 2018-01-12 2023-06-13 Sheltered Wings, Inc. Viewing optic with an integrated display system
JP2021518524A (ja) 2018-03-20 2021-08-02 シェルタード ウィングス インコーポレイテッド 光モジュールを有する台座を備えた観察光学器械
US11712637B1 (en) 2018-03-23 2023-08-01 Steven M. Hoffberg Steerable disk or ball
WO2019204811A1 (en) 2018-04-20 2019-10-24 Sheltered Wings, Inc. D/B/A Vortex Optics Viewing optic with direct active reticle targeting
US11112215B2 (en) * 2018-06-18 2021-09-07 Optiflow, Llc Holographic gunsight with low profile collimator
AU2019379506A1 (en) 2018-08-08 2021-03-04 Sheltered Wings, Inc. D/B/A Vortex Optics A display system for a viewing optic
EP3628959B1 (en) 2018-09-28 2021-09-01 Crimson Trace Corporation Alignment ring for scope
EP3911909A4 (en) 2019-01-18 2023-03-08 Sheltered Wings d/b/a Vortex Optics VIEW OPTICS WITH ROUND COUNTER SYSTEM
DE102019105622B4 (de) * 2019-03-06 2022-03-17 Konrad Gmbh Kollimator und Verfahren zum Testen einer Kamera
US11619466B2 (en) * 2020-05-04 2023-04-04 Bo Sun Jeung Dot sight device
US11719510B2 (en) * 2020-05-19 2023-08-08 Carl Walther Gmbh Light dot sight
US11976901B2 (en) 2021-06-07 2024-05-07 Sturm, Ruger & Company, Inc. Passively illuminated fiber optic reflex sights for firearms

Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4402605A (en) * 1979-03-19 1983-09-06 Aimpoint Ab Firearms sighting instrument
US5369888A (en) * 1993-01-13 1994-12-06 Kay; Ira M. Wide field of view reflex gunsight

Family Cites Families (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3826012A (en) * 1971-12-28 1974-07-30 F Pachmayr Direct reading gun sight adjustment
SE378450B (no) 1973-12-11 1975-09-01 Aga Ab
SE446770B (sv) * 1982-02-11 1986-10-06 Nils Ruder Reflektorsikte
DE3234289A1 (de) * 1982-09-16 1984-03-22 Philips Patentverwaltung Gmbh, 2000 Hamburg Zieleinrichtung fuer eine handfeuerwaffe
JPS63109896A (ja) * 1986-10-28 1988-05-14 ブラザー工業株式会社 ミシンの糸調子切換装置
JPH0259711A (ja) * 1988-08-25 1990-02-28 Nec Corp 照準用暗視装置
JPH0297610A (ja) * 1988-09-30 1990-04-10 Nkk Corp 溶銑予備処理方法
US5084780A (en) * 1989-09-12 1992-01-28 Itt Corporation Telescopic sight for day/night viewing
JPH0424717A (ja) * 1990-05-15 1992-01-28 Seiko Instr Inc ワイヤレス座標読取装置
US5205044A (en) * 1991-11-12 1993-04-27 Depaoli Alfred C Luminous dot sighting instrument
SE501708C2 (sv) * 1993-09-09 1995-05-02 Aimpoint Ab Optiskt siktesarrangemang för ett skjutvapen
JPH08278454A (ja) * 1995-04-06 1996-10-22 Tokyo Sukoopu:Kk スコープ用多色可変光焦点
JPH09318296A (ja) * 1996-05-31 1997-12-12 Asia Opt Kk 照準スコープ
US6111692A (en) * 1997-07-28 2000-08-29 Litton Systems, Inc. Multi-function day/night observation, ranging, and sighting device and method of its operation
US6453595B1 (en) * 1997-12-08 2002-09-24 Horus Vision, Llc Gunsight and reticle therefor
US5920995A (en) * 1997-12-08 1999-07-13 Sammut; Dennis J. Gunsight and reticle therefor
CA2245406C (en) * 1998-08-24 2006-12-05 James Hugh Lougheed Aiming system for weapon capable of superelevation
US6460447B1 (en) * 1999-02-09 2002-10-08 Brad E. Meyers Weapon aiming
US6490060B1 (en) * 1999-10-14 2002-12-03 Eotech, Inc. Lightweight holographic sight
JP2003195187A (ja) * 2001-12-26 2003-07-09 Nikon Corp ファインダ光学系
JP4175020B2 (ja) * 2002-04-24 2008-11-05 株式会社ニコン ファインダ装置
US7069685B2 (en) * 2003-09-12 2006-07-04 Lasermax, Inc. Diffractive head up display for firearms
US7171776B2 (en) * 2004-03-10 2007-02-06 Raytheon Company Weapon sight having analog on-target indicators
US7225578B2 (en) * 2005-01-06 2007-06-05 Eotech Acquisition Corp. Aiming sight having fixed light emitting diode (LED) array and rotatable collimator

Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4402605A (en) * 1979-03-19 1983-09-06 Aimpoint Ab Firearms sighting instrument
US5369888A (en) * 1993-01-13 1994-12-06 Kay; Ira M. Wide field of view reflex gunsight

Also Published As

Publication number Publication date
PT1818645E (pt) 2010-03-03
US20090265974A1 (en) 2009-10-29
US20070180751A1 (en) 2007-08-09
BRPI0700236B1 (pt) 2018-10-16
BRPI0700236E2 (pt) 2009-10-06
BE1016981A3 (fr) 2007-11-06
EP1818645A1 (fr) 2007-08-15
KR20070080822A (ko) 2007-08-13
US8578646B2 (en) 2013-11-12
KR101351659B1 (ko) 2014-01-14
ZA200700501B (en) 2008-06-25
CA2574333C (en) 2010-04-13
BRPI0700236A (pt) 2007-11-06
DK1818645T3 (da) 2010-04-12
AU2007200399A1 (en) 2007-08-23
PL1818645T3 (pl) 2010-07-30
SG135100A1 (en) 2007-09-28
JP4932519B2 (ja) 2012-05-16
DE602007003487D1 (de) 2010-01-14
EP1818645B1 (fr) 2009-12-02
ATE450774T1 (de) 2009-12-15
IL180753A (en) 2012-02-29
JP2007212127A (ja) 2007-08-23
ES2336838T3 (es) 2010-04-16
CA2574333A1 (en) 2007-08-08
HK1107141A1 (en) 2008-03-28
IL180753A0 (en) 2007-06-03
NO20070609L (no) 2007-08-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO339876B1 (no) Sikteanordning med bevegelig rød prikk
US20160025455A1 (en) Optical device having projected aiming point
US7836626B2 (en) Telescopic gun sight windage correction system
US8201741B2 (en) Trajectory compensating sighting device systems and methods
EP3485218B1 (fr) Viseur à point rouge mobile et illuminateur
US9222752B2 (en) Light gathering adjustable ballistic reticule
AU2009201006B2 (en) Improved "moving red dot" sighting device
EP3485221A1 (fr) Lunette de visée
RU2536186C1 (ru) Прицел-дальномер для стрелкового оружия и гранатометов
US2422710A (en) Stereoscopic gun sight having fixed oculars and objectives movable with the gun
Joannes et al. Moving red dot” sighting device
TWI360638B (en) Improved
KR200401758Y1 (ko) 조준 포인터를 구비한 조준경