NO316315B1 - Fremgangsmåte og anordning for bretting av bunnplater i et kartongemne - Google Patents

Fremgangsmåte og anordning for bretting av bunnplater i et kartongemne Download PDF

Info

Publication number
NO316315B1
NO316315B1 NO19934215A NO934215A NO316315B1 NO 316315 B1 NO316315 B1 NO 316315B1 NO 19934215 A NO19934215 A NO 19934215A NO 934215 A NO934215 A NO 934215A NO 316315 B1 NO316315 B1 NO 316315B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
flap
bottom plate
folding
mandrel
bending
Prior art date
Application number
NO19934215A
Other languages
English (en)
Other versions
NO934215L (no
NO934215D0 (no
Inventor
Magnus Janson
Jonny Olander
Original Assignee
Tetra Laval Holdings & Finance
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tetra Laval Holdings & Finance filed Critical Tetra Laval Holdings & Finance
Publication of NO934215D0 publication Critical patent/NO934215D0/no
Publication of NO934215L publication Critical patent/NO934215L/no
Publication of NO316315B1 publication Critical patent/NO316315B1/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65BMACHINES, APPARATUS OR DEVICES FOR, OR METHODS OF, PACKAGING ARTICLES OR MATERIALS; UNPACKING
    • B65B3/00Packaging plastic material, semiliquids, liquids or mixed solids and liquids, in individual containers or receptacles, e.g. bags, sacks, boxes, cartons, cans, or jars
    • B65B3/02Machines characterised by the incorporation of means for making the containers or receptacles
    • B65B3/025Making parallelepipedal containers from a single carton blank
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B31MAKING ARTICLES OF PAPER, CARDBOARD OR MATERIAL WORKED IN A MANNER ANALOGOUS TO PAPER; WORKING PAPER, CARDBOARD OR MATERIAL WORKED IN A MANNER ANALOGOUS TO PAPER
    • B31BMAKING CONTAINERS OF PAPER, CARDBOARD OR MATERIAL WORKED IN A MANNER ANALOGOUS TO PAPER
    • B31B50/00Making rigid or semi-rigid containers, e.g. boxes or cartons
    • B31B50/26Folding sheets, blanks or webs
    • B31B50/52Folding sheets, blanks or webs by reciprocating or oscillating members, e.g. fingers
    • B31B50/54Folding sheets, blanks or webs by reciprocating or oscillating members, e.g. fingers operating on moving material
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B31MAKING ARTICLES OF PAPER, CARDBOARD OR MATERIAL WORKED IN A MANNER ANALOGOUS TO PAPER; WORKING PAPER, CARDBOARD OR MATERIAL WORKED IN A MANNER ANALOGOUS TO PAPER
    • B31BMAKING CONTAINERS OF PAPER, CARDBOARD OR MATERIAL WORKED IN A MANNER ANALOGOUS TO PAPER
    • B31B50/00Making rigid or semi-rigid containers, e.g. boxes or cartons
    • B31B50/26Folding sheets, blanks or webs
    • B31B50/52Folding sheets, blanks or webs by reciprocating or oscillating members, e.g. fingers

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Making Paper Articles (AREA)
  • Closing Of Containers (AREA)
  • Supplying Of Containers To The Packaging Station (AREA)
  • Basic Packing Technique (AREA)
  • Saccharide Compounds (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Container Filling Or Packaging Operations (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører et apparat og en fremgangsmåte for fremstilling av kartonger, og mer spesielt en fremgangsmåte og apparat for bretting av bunnplåtene til et kartongemne for å danne bunnendeveggen til en kartong.
Det er kjent å fremstille kartonger fra kartongemner som har første, andre, tredje og fjerde sideveggplater som danner sideveggene til den ferdige kartongen. Fra den første, andre, tredje og fjerde sideveggplaten strekker det seg henholdsvis første, andre, tredje og fjerde bunnplater. Bunnplatene brettes og forsegles og danner bunnendeveggen til den ferdige kartongen. Sideveggplatene danner toppen av kartongen og detaljer ved dette er kjent og vil ikke bli beskrevet her da de ikke utgjør en spesifikk del av foreliggende oppfinnelse.
Før kartongene kan fylles med det ønskede innholdet, er det nødvendig å brette og forsegle bunnplatene og danne en forseglet bunn Det er kjent forskjellige typer apparater for forming og forsegling av bunnendeveggen til kartongemner så som beskrevet over. En mer detaljert diskusjon av trekkene ved apparatet og også trekkene ved maskinen som resulterer i fylling og lukking av kartongtoppen, er beskrevet i US-PS nr. 3.785.113 og US-PS nr. 4.790.123 som herved innlemmes som referanse.
Et ytterligere eksempel på et apparat for å forme kartonger fra kartongemner er fremlagt i FR-A-2238580. Dette har en roterbar mandrel til hvilken emnet blir montert.
For å lukke kartongen, blir mandrelen rotert slik at en av kartongens klaffer griper i et fremspring som begynner å lukke klaffen. Fremspringet opereres i kombinasjon med en langstrakt hake som griper om den motsatte siden av klaffen for å lukke klaffen ved bretting.
Generelt blir kartongemner som er formet generelt rørformet med et i det vesentlige kvadratisk tverrsnitt, plassert på matere som innbefatter en kontinuerlig matetransportør. Matetransportøren transporteres i de generelt rørformede kartongemnene til en roterbar mandre11anordning som innbefatter et mangfold radielt utoverrettede mandreller.
Etter at kartongemnet er transportert til mandrellanordningen, roterer mandrellanordningen og medfører at kartongemnet roteres gjennom en serie stasjoner. Som beskrevet mer detaljert i de tidligere nevnte US-patentene, blir et kartongemne først mottatt på mandrellen fra matetransportøren ved en innmat mgsstasj on. Deretter indekseres mandrellen en stasjon til en oppvarmingsstasjon hvor bunnplatene til kartongemnet oppvarmes ved hjelp av passende oppvarmingsan-ordning. Oppvarmingsanordningen kan være i form av et apparat som leder varmluft til bunnplatene. Mandrellen blir deretter indeksert til neste stasjon hvor bunnplatene forsegles ved hjelp av en passende forseglmgsanordning og danner en lukket bunnendevegg i kartongen. Mens rotasjon fra oppvarmingsstasjonen til forseglingsstasjonen kan bunnplatene utsettes for en bretteoperasjon, slik at når kartongemnet når forseglingsstasjonen kan bunnplatene forsegles på en passende måte. Ytterligere indeksering av mandrellen fra forseglingsstasjonen beveger kartongemnet til en avkjølingsstasjon hvor den forseglede bunnendeveggen blir avkjølt ved hjelp av en passende kjøleanordning En siste indeksering av mandrellen medfører at kartongen ved en forseglet bunnendevegg plasseres på en matetransportør hvor den føres intermittent til forskjellige behandlingsstasjoner så som en fyllestasjon for fylling av kartongen med innhold og en lukkestasjon for toppen hvor den øvre enden av kartongen lukkes og forsegles.
Ved bruk av et kartongemne tilsvarende det som er beskrevet over og apparat tilsvarende det som er beskrevet over, blir en del av kanten til den tredje bunnplaten anordnet mellom den andre og fjerde bunnplaten eksponert til Innsiden av kartongen. Det er funnet at eksponeringen av en del av kanten av den tredje bunnplaten til et flytende Innhold i kartongen kan tillate innholdet i kartongen å Infiltrere den eksponerte kantdelen til den tredje bunnplaten og derved muligens medføre delaminering av pakningsmaterialet. Resultatet av dette er at det kan skje en kontaminer ing av kartonginnholdet.
For å løse dette problemet, har det vært foreslått å modifisere det ovenfor beskrevne kartongemnet. Spesielt, som vist i figur 1, er kartongemnet 20 tilveiebragt med en bunnplateflap 35 som strekker seg fra den tredje bunnplaten 34. En brettelinje 37 er også tilveiebragt for å forenkle brettingen av bunnplateklaffen 35. Under bretteoperasjonen blir bunnplateklaffen 35 brettet utover bort fra den første bunnplaten 30 og tilbake på den tredje bunnplaten 34 langs brettelinjen 37. Når bunnplatene 30, 32, 34, 36 er forseglet, er bunnplateplaten 35 plassert mellom den første bunnplaten 30 og den tredje bunnplaten 34 som vist i figur 10 På denne måten blir halsdelen til den tredje bunnplaten 34 ikke eksponert til det indre av kartongen mellom den andre og fjerde bunnplaten 32, 36.
Ved forsøk på å sikre tilfredsstillende bretting av bunnplateklaffen 35, er det tilveiebragt et forbrettearrangement for å forbrette bunnplateklaffen 35 Slikt forbrettingsarrangement er vist i figur 2 som viser den fremre enden av matetransportøren 40 i forhold til mandrellen 42 som mottar kartongemnet 20 Forbrettearrangementet innbefatter en bærer 52 som er montert på matetransportøren 40. Kartongemnet 20 er plassert på matetransportøren 40 foran bæreren 52 og bæreren 52 følger kartongemnet 20 når det beveges langs matetransportøren 40, Det er også tilveiebragt en fast-montert forbrettingsblokk 54. Forbrettingsblokken 54 er plassert ved den fremre enden av matetransportøren 40 og et foran den posisjonen som mandrellen 42 antar ved innmatingsstasjonen for mottak av kartongemnet 20.
Når kartongene 20 mottas på mandrellen 42, begynner bæreren 52 å bevege seg nedover som et resultat av bevegelsen til matetransportøren 40. Forbrettingsblokken 54 er plassert i forhold til bæreren 52 slik at bæreren 52 passerer forbrettingsblokken 54 og det er tilveiebragt en liten klaring mellom spissen av bæreren 52 og spissen av forbrettingsblokken 54. Når bæreren 52 beveges nedover, fanger den bunnplateklaffen 35 og bøyer bunnplateklaffen 35 rundt spissen av forbrettingsblokken 54 og forbretter derved bunnplateklaffen 35. Ytterligere bevegelse av matetrans-portøren 40 beveger bæreren 52 ut av veien, hvorved mandrellen 42 indekseres oppover fra posisjonen vist i figur 2 til oppvarmingsstasj onen.
Etter at bunnplatene er oppvarmet ved oppvarmingsstasjonen, indekseres mandrellen 42 for å føre kartongemnet med de oppvarmede bunnplatene mot forseglingsstasjonen. For å sikre at bunnplatene er tilfredsstillende brettet før de forsegles, bringes bunnplatene fortrinnsvis i inngrep med et bunnplate-bretteapparat tilsvarende det som er vist i figur 3 når kartongemnet 20 fortsetter fra oppvarmingsstasjonen til forseglingsstasjonen.
Bunnplatebretteapparatet innbefatter en innbretter 56 festet til en foldearm 58 og en bøyeenhet 62 som også er festet til holdearmen 58. Eoldearmen 58 er forbundet med en roterbart drevet aksel 66 og om akselen 66 er det et akselhus 65 som huser lageret for akselen 66. Akselhuset 65 er montert på en rammekonstruksjon 68. Rotasjon av akselen 66 vil derved resultere i rotasjon av holdearmen 58 og derved rotasjon av innbretteren 56 og bøyeenheten 62
Som det fremgår av figur 3, innbefatter bøyeenheten 62 en rett del 62' som er plassert rettvinklet til holdearmen 58 og en bøyd del 62" som bøyer seg mot lnnbretteren 56. Anordnet på den bakre frie enden av lnnbretteren 56, er det også en valse 57.
Bunnplatebretteapparatet innbefatter også to brettefingre 60 (hvor kun en er vist 1 figur 3) og en føring 64 Som best vist i figurene 4 og 6, innbefatter hver av brettefingrene 60 en utoverstikkende kontakttapp 70. Brettefingrene 60 og føringen 64 er stasjonært montert på rammekonstruksjonen 68 slik at de ikke roterer med holdearmen 58. Imidlertid er hver brettefinger 60 roterbart drevet om sin lengdeakse 60'.
Under drift vil brettefingrene 60 kontinuerlig rotere om sine respektive lengdeakser 60'. Systemet er utformet slik at rotasjonen av brettefingrene 60, rotasjonen av akselen 66 og rotasjonen av mandrellen 42, alle er synkronisert med hverandre Siden detaljer ved apparatet som tillater synkronisert bevegelse er kjent for fagmannen innen området og ikke utgjør en spesifikk del av foreliggende oppfinnelse, vil dette ikke bli nærmere forklart her.
Når mandrellen 42 roterer i retning av pilen A vist i figur 5 fra oppvarmingsstasjonen til forseglingsstasjonen, roteres akselen 66 i en retning mot urviseren representert ved pilen B i figur 5. Den synkroniserte rotasjonen av mandrellen 42, akselen 66 og brettef ingrene 60 er slik at kontaktpappen 70 og de roterende brettefingrene 60 kommer i kontakt med den andre og fjerde bunnplaten 32, 36 til kartongemnet 40, mens mandrellen 42 roterer som vist i figurene 4 og 6. Som et resultat vil den andre og fjerde bunnflaten 32, 36 begynne å
brettes innover.
Omtrent samtidig har den roterende holdearmen 58 rotert i en slik grad at valsen 57 på ombretteren 56 kommer i kontakt med den tredje bunnplaten 34 og medfører derved at den tredje bunnplaten 34 begynner å brettes innover mot den første bunnplaten 30 som vist i figur 5. Siden mandrellen 42 roterer, bringes den første bunnplaten 30 til kartongemnet 20 i kontakt med den stasjonære føring 64 som vist i figur 5. Dette medfører at den første bunnplaten 30 begynner å brettes innover mot den tredje bunnplaten 34. Videre bringes den bakre overflaten 63 til bøyeenheten 32 og bunnplateklaffen 35 i kontakt med hverandre, noe som medfører at bunnplateklaffen 35 brettes utover bort fra den første bunnplaten 30 som også vist i figur 9. Brettingen utover av bunnplateklaffen 35 forenkles i en viss grad av den tidligere forbrettingen av bunnplateklaffen 35 ved innmatingsstasjonen
Den fortsatte rotasjon av mandrellen 42 i retning av pilen A i figur 5, i kombinasjon med den fortsatte rotasjonen av holdearmen 58 i retning av pilen B i figur 5 og den fortsatte rotasjonen av brettefingrene 60 rundt sine akser 60', resulterer i en i det vesentlige ferdig bretting av bunnplatene. Det vil si brettingen innover av den andre og fjerde bunnplaten 32, 36 er i det vesentlige ferdig ved fortsatt rotasjon av brettefingrene 60. Den synkroniserte rotasjonen av brettefingrene 60 og mandrellen 42 hjelper til å sikre at når mandrellen 42 og derved kartongemnet 20 har nådd et visst punkt, har brettefingrene 60 rotert seg ut av veien, slik at kontaktpappen 70 ikke innvirker på den videre rotasjonen av mandrellen og kartongemnet 20. På samme måte vil fortsatt rotasjon av holdearmen 58 og mandrellen 42 i det vesentlige ferdigstille brettingen innover av den tredje bunnplaten 34 og brettingen utover av bunnplateklaffen 35.
Når lnnbretteren 56 og bøyeenheten 62 har rotert ut av veien, vil fortsatt rotasjon av mandrellen 42 ferdigstille brettingen av den første bunnplaten 30 som et resultat av kontakten mellom den stasjonære føringen 64 og den første bunnplaten 30 Med hensyn til dette, blir den første bunnplaten 30 presset ned på de underliggende bunnplater 32, 34, 36 og bunnplateklaffen 35 ved hjelp av føringen 64. Den endelige brettingen av den første bunnplaten 30, fullstendiggjør derved brettingen av de gjenværende bunnplater 32, 34, 36 og bunnplateklaffen 35.
Etter at bunnplatene er brettet, vil videre rotasjon av mandrellen 42 føre kartongemnet 20 til forseglingsstasjonen hvor bunnplatene blir forseglet og danner en bunnendevegg til kartongen. Etter forseglingen er bunnendeveggen til kartongen formet slik at den andre og fjerde bunnplaten 32, 36 er plassert innenfor den første og tredje bunnplaten 30,
34 med hensyn til kartongens indre. Videre overlapper den første bunnplaten 30 en del av den utovervendende overflaten til den tredje bunnplaten 34 og bunnplateklaffen 35 er plassert mellom den tredje bunnplaten 34 og den første bunnplaten 30
Selv om kombinasjonen av forbrettingsanordningen vist i figur 2 og beskrevet over, og bunnplatebretteapparatet vist i figurene 3-6 og beskrevet over er anvendelige for å oppnå bretting av kartongemnet vist i figur 1, kan det imidlertid gjøres visse forbedringer For eksempel med henvisning til figur 2, er det funnet at det i en viss grad er vanskelig å opprettholde nøyaktige toleranser med hensyn til posisjonen av bunnplateklaffen 35 i forhold til bæreren 52 og forbrettingsblokken 54 Resultatet av dette er at det ikke alltid er mulig å sikre at brettelinjen 37 som bunnplateklaffen 35 skal brettes om er plassert nøyaktig ved spissen av forbrettingsblokken 54 Det vil derfor enkelte ganger hende at bunnplateklaffen 35 er forbrettet om en annen linje enn brettelinjen 37. Som det kan forventes, vil en slik tilfredsstillende forbretting av bunnplateklaffen 35 kunne medføre problemer senere under bunnbrettetrinnet. For eksempel, når bunnplateklaffen 35 og bøyeenheten 62 bringes i kontakt med hverandre, kan bunnplateklaffen 35 ha en tendens til å brettes på to steder - brettelinjen 37 og bretten dannet ved den utilfredsstillende brettingen av bunnplateklaffen 35. Med henvisning til figur 3, er det et annet problem beheftet med bøyeenheten 62 som anvendes for å brette bunnplateklaffen 35 utover på bunnplaten 34. Som vist i figur 5, når holdearmen 58 roterer i retning av pilen B, vil den bakre bøyde overflaten 63 med den bakre frie enden til bøyeenheten 62 som holder kontakt med bunnplaten 35, egentlig beveges bort fra bunnplateklaffen 35. Dette betyr at kraften som påføres bunnplateklaffen 35 av bøyeenheten 62, muligens ikke er så effektiv som nødvendig for å sikre at bunnplateklaffen 35 blir tilfredsstillende brettet når den første bunnplaten 30 presser bunnflateklaffen 35 nedover. Mer spesielt er det funnet at bøyeenheten 62 frigjør bunnflateklaffen 35 altfor tidlig og resultatet er derved at det er en for lang periode hvor bunnplateklaffen 35 kan bevege seg fremover før den kommer i kontakt med den innover- og nedoverbrettede første bunnplaten 30. Konsekvensen av dette er at bunnflateklaffen 35 kan brettes tilbake mot den første bunnplaten 30. Dersom bunnflateklaffen 35 brettes tilbake mot den første bunnplaten 30 for langt, kan det være at bunnplateklaffen 35 ikke er tilstrekkelig brettet når den kommer i kontakt med den første bunnplaten 30.
I lys av det foregående og for å løse problemene beskrevet over, tilveiebringer foreliggende oppfinnelse et apparat og en fremgangsmåte for bretting av bunnplater på et kartongemne. Den tredje bunnplaten til kartongemnet er tilveiebragt med en bunnplatekraft som brettes med hensyn til den tredje bunnplaten, slik at bunnplateklaffen blir plassert mellom den første bunnplaten og den tredje bunnplaten. Apparatet innbefatter en roterbar mandrell som kan motta en kartong hvis bunnendevegg skal dannes. Mandrellen er roterbar mellom et mangfold stasjoner innbefattende en kartong pålastings-stasjon, en oppvarmingsstasjon for oppvarming av bunnplater til kartongen og en bunnforseglingsstasjon for forsegling av bunnplatene. Apparatet innbefatter også et arrangement for å transportere kartongene til mandrellen ved kartonginn-lastmgsstasjonen og en bunnplatebretteanordning for bretting av bunnplatene til kartongen før de forsegles ved bunnfor-seglingsstasJonen. Bunnplatebretteanordningen innbefatter et arrangement for bretting innover av den andre og fjerde bunnplaten, et annet arrangement for bretting innover av den tredje bunnplaten og et arrangement for å brette bunnplateklaffen utover. Et bøyelegeme er tilveiebragt ved to motstående bøyde deler slik at bunnplateklaffen brettes utover på den tredje bunnplaten når bunnplateklaffen kommer i kontakt med bøyelegemet.
Bøyelegemet er festet til festearmen og innbefatter første, andre og tredje bøyde deler. Den første og tredje bøyde delen er krummet slik at de tilveiebringer konvekse overflater som vender i retningen til lnnbretteren, mens den andre bøyde delen er plassert mellom den første og tredje bøyde delen og definerer en konkav overflate som vender mot lnnbretteren. Bøyelegemet innbefatter også en i det vesentlige rett del plassert nær holdearmen og skrått anordnet med hensyn til holdearmen.
I den foretrukne utførelsesformen av fremgangsmåten roterer mandrellen mens bunnplateklaffen og den første, andre, tredje og fjerde bunnplaten brettes. Videre skjer brettingen av den første og tredje platen og brettingen av den andre og fjerde bunnplaten samtidig.
Ytterligere detaljer ved apparatet og fremgangsmåten i henhold til foreliggende oppfinnelse vil fremkomme fra beskrivelsen under med henvisning til de medfølgende tegninger hvor like elementer er angitt med like referan-senummer .
Figur 1 viser et kartongemne sett ovenfra.
Figur 2 viser forstørret en del av bunnformeapparatet.
Figur 3 viser en del av bunnplatebretteapparatet sett fra siden. Figur 4 viser en del av bunnplatebretteapparatet sett forfra og viser de roterende brettefingrene. Figur 5 viser en del av bunnplatebretteapparatet sett fra siden og viser lnnbretteren til enheten og føringen Figur 6 viser en del av bunnplateformeapparatet sett ovenfra og viser de to roterbare brettefingrene. Figur 7 viser bunnplatebretteapparatet i henhold til foreliggende oppfinnelse sett fra siden innbefattende bøyelegemet. Figur 8 viser forstørret bøyeenheten i henhold til foreliggende oppfinnelse sett fra siden som anvendes i bunnplatebretteapparatet . Figur 9 viser en del av bunnplatebretteapparatet i henhold til foreliggende oppfinnelse sett fra siden og viser lnnbretteren, bøyelegemet og føringen. Figur 10 viser det indre av en tom kartong fremstilt fra kartongemnet vist i figur 1 sett ovenfra og viser bunnendeveggen til kartongen.
Med henvisning til figur 7, er det vist et bunnplatebretteap-parat i henhold til foreliggende oppfinnelse som i mange henseender er lik bunnplatebretteapparatet i figur 3. Det vil si bunnplatebretteapparatet i henhold til foreliggende oppfinnelse som vist i figur 7 innbefatter en holdearm 58 som er forbundet til en roterbar drevet aksel 66, slik at rotasjon av akselen 66 medfører rotasjon av holdearmen 58. En innbretter (tuck folder) 56 er forbundet med den bakre enden av holdearmen 58 for innoverbretting av den tredje bunnplaten 34 (se figur 1) Ved den bakre frie enden av lnnbretteren 56 er det montert en valse 57 som er anpasset til å bringes i kontakt med den tredje bunnplaten 34 omtrent på samme måte som beskrevet over.
De to roterende brettefingrene 60 (hvor kun en er synlig i figur 7) er også tilveiebragt og er montert på rammekonstruksjonen 68. Hver av brettefingrene 60 innbefatter en kontakttapp for å danne kontakt og feste innover den andre og fjerde bunnplaten 32, 36 på samme måte som beskrevet over. En føring 64 er også stasjonert montert på rammekonstruksjonen 68 slik at under rotasjon av mandrellen 42 og kartongemnet 20, bringes den første bunnplaten 30 i kontakt med føringen og brettes derved innover som beskrevet over.
Bunnplatebretteapparatet i henhold til foreliggende oppfinnelse som vist i figur 7 er forskjellig fra bunnplatebretteapparatet vist i figur 3 med hensyn til bøyelegemet 72 som er forbundet til holdearmen 58 for utover bretting av bunnplateklaffen 35. Generelt sagt, innbefatter bøyelegemet 72 et relativt stivt materialstykke så som rustfritt stål som er forbundet til et monteringsfundament 74 på enhver passende måte så som sveising. Monteringsfundamentet 74 er likeens festet til holdearmen 58 på en passende måte så som ved hjelp av skruer.
I figur 8 kan trekkene til bøyelegemet 72 ses klarere. Bøyelegemet 72 innbefatter en første krummet del 76, en andre krummet del 78 og en tredje krummet del 80. Den første krummede delen 76 definerer en konveks overflate som vender mot eller i retningen til lnnbretteren 56, den andre krumme delen 78 definerer en konkav overflate som vender mot lnnbretteren 56 og den tredje krumme delen 80 utgjør en annen konveks overflate som vender i retning av lnnbretteren 56. Bøyelegemet 72 innbefatter ytterligere en i det vesentlig rett del 82 som er festet til montermgsfundamentet 74 og som er plassert mellom monteringsfundamentet 74 og den første krummede delen 76. Den rette delen 82 er anordnet skrått (d v.s Ikke rettvinklet) med hensyn til monteringsfundamentet 74 slik at hele bøyelegemet 72 er vinklet mot lnnbretteren 56. På denne måten danner den rette delen 82 en vinkel G med hensyn til monteringsfundamentet 74 og holdearmen 58.
Som en illustrasjon er følgende dimensjonseksempler for bøyelegemet 72 funnet å være anvendelig. Vinkelen 0 kan være ca. 76 - 77 grader, krumningsradlen r^ til den første krumme delen 76 og krumningsradlen r2 til den andre krumme delen 78 kan være ca. 6.0 mm, krumningsradlen r3 til den tredje krumme delen 80 er fortrinnsvis ca. 7.0 mm, avstanden dj mellom toppen av monteringsfundamentet 74 og senter til krumningsradlen r^ til den første krumme delen 76, kan være ca. 10 mm, og de tilhørende avstandene d2, d3 for sentrene til krumningsradiene v^, t% kan være henholdsvis ca. 23.0-24.0 mm og ca. 37.0 - 38.0 mm. Den totale lengden av bøyelegemet 72 kan være ca. 43.0 mm, mens avstandene bj, b2» b3 fra senter av hver krumnings rad ie r^, rg. r3 til den venstre kanten av monteringsfundamentet 74 kan være henholdsvis ca. 15 0 - 16.0 mm, 7.0 - 8.0 mm og 12.0 - 13.0 mm. Fortrinnsvis er bøyelegemet 72 anpasset til å brukes med en innbretter 56 og valse 57 arrangement som er litt lengere enn bøyelegemet 72
Bøyelegemet 72 i henhold til foreliggende oppfinnelse er meget fordelaktig da det resulterer i en mye mer effektiv
bretting utover av bunnplateklaffen 35. Videre utelater bøyelegemet 72 behovet for å forbrette bunnplateklaffen 35 ved bruk av forbretteblokken 54 i kombinasjon med bæreren 52 som vist i figur 2. Det vil si bruk av et bøyelegeme 72 1 henhold til foreliggende oppfinnelse krever ingen forbretting av bunnplateklaffen 35 fordi bøyelegemet 72 sikrer at bunnplateklaffen 35 blir korrekt brettet. Videre kan bøye-enheten 62, vist i figur 3, lett fjernes og erstattes med bøyelegemet 72 vist i figur 8 og derved muliggjøre opp-gradering av allerede eksisterende maskiner etter ønske.
I figur 9 er den synkroniserte rotasjonen av mandrellen 42, holdearmen 58 og brettefingrene 60 tilsvarende det som er beskrevet over. Det vil si etter oppvarming av bunnendepla-tene ved oppvarmingsstasjonen begynner mandrellen 42 å rotere mot bunnforseglmgsstasjonen i retning av pilen A vist i figur 9. Samtidig roterer holdearmen 58 i retning av pilen B vist i figur 9. Rotasjonsbevegelsen av mandrellen 42, holdearmen 58 og brettefingrene (se figur 4) er synkronisert slik at kontakttappene på brettefingrene roterer i posisjon og danner kontakt med den andre og fjerde bunnplaten 32, 36. Rotasjonsbevegelsene av brettefingrene medfører at den andre og fjerde bunnplaten 32, 36 brettes innover mot hverandre Omtrent samtidig kommer valsen 57 på lnnbretteren 56 i kontakt med den tredje bunnplaten 34 og begynner å brette den tredje bunnplaten 34 innover mot den første bunnplaten 30. Også bunnplateklaffen 35 kommer i kontakt med eller blir kontaktet av den konkave overflaten dannet av den andre krumme delen 78, slik at bunnplateklaffen 35 vil følge konturen til den konkave overflaten og brettes utover bort fra den første bunnplaten 30 langs brettelinjen 37. Tilnærmet samtidig med dette kommer den første bunnplaten 30 i kontakt med den stasjonære føringen 64 som et resultat av rotasjonsbevegelsen av mandrellen 42 og medfører derved at den første bunnplaten 30 begynner å brettes innover mot den tredje bunnplaten 34. Mandrellen 42 fortsetter å rotere i retning av pilen A, mens holdearmen 58 fortsetter å rotere i retning av pilen B. Som et resultat vil valsen 57 fortsette å presse den tredje bunnplaten 34 innover Siden bøyelegemet 72 også roterer med holdearmen 58, begynner den utoverbrettede bunnplateklaffen 35 å gli langs bøyelegemet 72, hvor den kontinuerlig presses utover av den konvekse overflaten dannet av den tredje krumme delen 80.
På det tidspunkt hvor bretteoperasjonen nesten er avsluttet, vil kontakttappene på brettefingrene ha rotert ut av veien til kartongen 20. Den bakre frie enden av bøyelegemet 72 fortsetter imidlertid å presse bunnplateklaffen 35 utover og nedover for å sikre at når den første bunnplaten 30 er brettet på toppen av den tredje bunnplaten 34, er bunnplateklaffen 35 plassert mellom den tredje bunnplaten 34 og den første bunnplaten 30. Fortsatt rotasjon av mandrellen 42 fører kartongen med de innoverbrettede bunnplatene 30, 32, 34, 36 og den utoverbrettede bunnplateklaffen 35 til forseglingsstasjonen hvor bunnplatene forsegles og danner en forseglet bunnendevegg i kartongen.
Formen og utførelsen av bøyelegemet 72 er meget fordelaktig da det som angitt over utelater behovet for det tidligere brukte forbrettingstrinnet. Den konkave overflaten definert av den andre krumme delen 78 og den måten den konkave overflaten går over i den konvekse overflaten definert av den første krumme delen 76, gir en begynnende utoverrettet bretting av bunnplateklaffen 35. Videre, siden den rette delen av bøyelegemet 72 er skrått anordnet med hensyn til holdearmen 58, er hele bøyelegemet 72 vinklet bakover mot lnnbretteren 56. Resultatet er at under holdearmens 58 rotasjonsbevegelse vil bøyelegemet 72 være i kontakt med bunnplateklaffen 35 for en lengere tidsperiode, sammenlignet med bøyeenheten 62 vist i figur 3. Under rotasjonsbevegelsen av holdearmen vil bøyelegemet 72 kontinuerlig presse bunnplateklaffen 35 utover og deretter nedover for å sikre at når den første bunnplaten 30 er presset nedover på bunnplatene 32, 34, 36 og bunnplateklaffene 35, vil bunnplateklaffen 35 være plassert mellom den tredje bunnplaten 34 og den første bunnplaten 30 som vist i figur 10. Enkelt sagt, siden bøyelegemet 32 er i kontakt med bunnplateklaffen 35 for en lengere tidsperiode, blir bunnplateklaffen 35 presset til å forbli i korrekt posisjon i en lengere tidsperiode. Det er derved mulig å sikre at bunnplateklaffen 35 er plassert i forhold til den første bunnplaten 30 på en slik måte at bunnplateklaffen 35 brettes utover og presses nedover når den kommer i kontakt med den første bunnplaten 30. I tillegg til å utelate behovet for forbrettingsarrangement for bunnplateklaffen 35, vil bøyelegemet 72 også gi bedre sikkerhet om at bunnplateklaffen 35 vil være tilfredsstillende brettet.
Selv om oppfinnelsen er vist i henhold til en foretrukket utførelsesform, kan det gjøres variasjoner og endringer uten å avvike fra oppfinnelsens beskyttelsesomfang som er definert av de medfølgende krav

Claims (8)

1. Apparat for forming av kartonger av den typen som har sammenføyde sidevegger (22, 24, 26, 28) og danner et rør med i det vesentlige kvadratiske tverrsnitt og som har første og tredje bunnflater (30, 34) som strekker seg fra motsatte sidevegger og andre og fjerde bunnflater (32, 36) som strekker seg fra de to andre motsatte sideveggene, hvilke andre og fjerde bunnflater (32, 36) brettes innover ved den første og tredje platen (30, 34) overlappende den andre og fjerde platen (32, 36), hvilken tredje bunnplate (34) har en klaff (35) som er brettet mellom den første bunnplaten (30) og den tredje bunnplaten (34), hvilket apparat innbefatter en roterbar mandrell (42) for understøttelse av røret med platene stikkende utover fra mandrellen (42) og et arrangement for effektiv bretting av platene sammen med klaffen (35) plassert mellom den tredje platen (34) og den første platen (30) og danner bunnen av kartongen, der arrangementet innbefatter et klaffbøyelegeme anordnet på apparatet i posisjon for inngrep med klaffen (35) på den tredje bunnplaten (34) av et rør som er understøttet på mandrellen (42), hvilket klaffbøyelegeme er anordnet for rotasjon i en retning motsatt rotasjonen av mandrellen (42) og i en posisjon til å inngripes av klaffen (35), karakterisert ved at bøyelegemet har en konveks overflate (80) ved sin bakre ende og en konkav overflate (78) i avstand innover fra den bakre enden, hvilken konkav overflate begynner bøyingen av klaffen (35) og den konvekse overflaten øker brettingen av klaffen (35) når klaffbøyelegemet og mandrellen (42) roterer.
2 Apparat i henhold til krav 1, karakterisert ved at bøyelegemet (72) innbefatter et monteringsfundament (74) og en langstrakt stang, hvilken stang har den konvekse overflaten (80) og den konkave overflaten (78) dannet langs en side av stangen.
3 Apparat i henhold til krav 2, karakterisert ved at bøyelegemet (72) har en rett del (82) mellom monteringsfundamentet (74) og den konkave overflaten (78), hvilken rett del (82) er skrådd 1 en vinkel mindre enn 90° 1 forhold til monteringsfundamentet (74).
4 Apparat i henhold til krav 1, 2 eller 3, karakterisert ved at klaffbøyelegemet (72) innbefatter en innbretter (56) som strekker seg mot mandrellen (42) for å inngripe den tredje platen (34) til et rør på mandrellen (42) når klaffen (35) treffer den konkave overflaten til klaff-bøye1egemet (72).
5 Apparat i henhold til krav 4, karakterisert ved at klaffbøyelegemet (72) innbefatter en langstrakt stang nær lnnbretteren (56), hvilken bakre overflate på klaffbøyelegemet (72) er dannet på stangen og strekker seg nærmere mandrellen (42) enn lnnbretteren (56) når mandrellen (42) og klaffbøyelegemet (72) roterer i forhold til hverandre .
6. Apparat i henhold til krav 1, karakterisert ved at det innbefatter et par roterende fingre (70) anordnet nær motsatte sider av mandrellen (42), hvilke fingre (70) er anordnet til å begynne brettingen av den andre og fjerde platen (32, 36) innover under den første og tredje platen (30, 34).
7. Fremgangsmåte for forming av en kartong av den typen som har en plate (34) med en klaff (35) tilveiebrakt på kanten av platen brettet tilbake mot platen, innbefattende trinnene: a) å tilveiebringe et kartongemne (20) som har en plate med en klaff som strekker seg fra denne, b) å montere emnet (20) på en roterbar mandrel (42), c) å tilveiebringe et klaffebøyingselement (72) på et roterbart legeme, d) å rotere klaffebøyeelementet (72) i forhold til kartongemnet (20), for derved å treffe klaffebøyeelementet (72) med klaffen (35) på emnet (20) og dermed bøye klaffen mot platen (34), karakterisert ved å: e) tilveiebringe klaffebøyeelementet (72) med en bakre ende (80) som er konveks og en overflate adskilt fra den bakre enden som er konkav (78), og ved f) først å treffe klaffen (35) med den konkave overflaten (78), for derved å initiere bøyingen av klaffen (35), og påfølgende å treffe klaffen med den konvekse overflaten (80), for derved å øke brettingen av klaffen (35).
8 Fremgangsmåte i henhold til krav 7, karakterisert ved å innbefatte trinnet å tilveiebringe et apparat i henhold til et hvilket som helst av kravene 1 til 6.
NO19934215A 1992-11-25 1993-11-22 Fremgangsmåte og anordning for bretting av bunnplater i et kartongemne NO316315B1 (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US07/981,115 US5324250A (en) 1992-11-25 1992-11-25 Method and apparatus for folding bottom panels of a carton blank

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO934215D0 NO934215D0 (no) 1993-11-22
NO934215L NO934215L (no) 1994-05-26
NO316315B1 true NO316315B1 (no) 2004-01-12

Family

ID=25528120

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19934215A NO316315B1 (no) 1992-11-25 1993-11-22 Fremgangsmåte og anordning for bretting av bunnplater i et kartongemne

Country Status (13)

Country Link
US (1) US5324250A (no)
EP (1) EP0599650B1 (no)
JP (1) JP2559205B2 (no)
AT (1) ATE164343T1 (no)
AU (1) AU674166B2 (no)
CA (1) CA2102981C (no)
CZ (1) CZ284073B6 (no)
DE (1) DE69317628T2 (no)
DK (1) DK0599650T3 (no)
ES (1) ES2114010T3 (no)
FI (1) FI935153A (no)
NO (1) NO316315B1 (no)
RU (1) RU2111861C1 (no)

Families Citing this family (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5482204A (en) * 1994-03-21 1996-01-09 International Paper Company Carton bottom sealer
IT1278191B1 (it) * 1995-05-10 1997-11-17 Gd Spa Metodo di incarto continuo di prodotti
DE19611156A1 (de) * 1996-03-21 1997-09-25 Rovema Gmbh Station einer Verpackungslinie zum Umfalten einer Fahne eines Beutels
US6739499B1 (en) 1997-06-11 2004-05-25 Nimco Corporation Method and apparatus for forming a stable container bottom
US5782064A (en) * 1997-06-13 1998-07-21 The Mead Corporation Box folding apparatus
ES2248838T3 (es) * 1997-06-27 2006-03-16 TETRA LAVAL HOLDINGS & FINANCE SA Unidad plegadora de alta velocidad para maquinas de envasado de productos alimenticios que se pueden verter.
US6626810B1 (en) 1999-10-13 2003-09-30 International Paper Company Carton bottom forming method and apparatus
US6328204B1 (en) 2000-07-26 2001-12-11 Tetra Laval Holdings & Finance, Sa Carton with over-folded bottom
US6887191B2 (en) * 2000-10-12 2005-05-03 International Paper Company Carton bottom forming method and apparatus
SE524519C8 (sv) * 2002-12-13 2004-11-10 Tetra Laval Holdings & Finance Förfarande och anordning för vikning av botten av en förpackning samt till en förpackning med en sålunda vikt botten
US6990792B2 (en) * 2003-09-18 2006-01-31 Tetra Laval Holdings & Finance, S.A. Carton bottom folding assembly
WO2006079834A1 (en) * 2005-01-29 2006-08-03 Elopak Systems Ag Container, blank, mandel and method of forming the conainer
CN102556426B (zh) * 2010-12-28 2013-08-07 上海龙腾机械制造有限公司 塞盒拨片机构
EP2631188B1 (en) * 2012-02-24 2014-07-23 Tetra Laval Holdings & Finance S.A. Folding unit for pourable food product packaging machines
JP6194195B2 (ja) * 2013-06-28 2017-09-06 日本テトラパック株式会社 包装充填装置、紙容器及びブランク
JP6194196B2 (ja) 2013-06-29 2017-09-06 日本テトラパック株式会社 包装充填装置、紙容器及びブランク
CN112959738A (zh) * 2021-04-13 2021-06-15 沈阳北亚饮品机械有限公司 一种纸盒底部压封芯模
JPWO2022244522A1 (no) * 2021-05-19 2022-11-24

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1661848A (en) * 1926-02-26 1928-03-06 Poloris Company Inc Packaging machine
US3166994A (en) * 1961-11-03 1965-01-26 Ex Cell O Corp Rotating carton tucker apparatus
SE361857B (no) * 1971-03-25 1973-11-19 Tetra Pak Int
DK139215C (da) * 1973-07-24 1979-07-09 Jagenberg Werke Ag Apparat til indfoldning og plan forsegling af en vaesketaet kartons bund
SE394095B (sv) * 1974-08-21 1977-06-06 Ziristor Ab Anordning i en forpackningsmaskin av den typ som genom arbetsoperationer vid ett antal i foljd anordnade stationer framsteller fyllda forpackningar av fortillverkade, med biglinjer forsedda rorformiga emnen.
DE2520400C3 (de) * 1975-05-07 1979-08-09 Jagenberg-Werke Ag, 4000 Duesseldorf Vorrichtung zum Falten und Schließen eine Stegnaht aufweisender, giebelförmiger, vorgebrochener Faltverschlüsse an Packungen
GB9012333D0 (en) * 1990-06-02 1990-07-25 Elopak Systems Packaging

Also Published As

Publication number Publication date
AU674166B2 (en) 1996-12-12
ES2114010T3 (es) 1998-05-16
CZ284073B6 (cs) 1998-08-12
FI935153A0 (fi) 1993-11-19
US5324250A (en) 1994-06-28
DE69317628T2 (de) 1998-08-20
CZ253493A3 (en) 1994-06-15
EP0599650B1 (en) 1998-03-25
CA2102981A1 (en) 1994-05-26
NO934215L (no) 1994-05-26
FI935153A (fi) 1994-05-26
NO934215D0 (no) 1993-11-22
ATE164343T1 (de) 1998-04-15
RU2111861C1 (ru) 1998-05-27
DK0599650T3 (da) 1998-06-02
JP2559205B2 (ja) 1996-12-04
EP0599650A1 (en) 1994-06-01
JPH06226884A (ja) 1994-08-16
DE69317628D1 (de) 1998-04-30
AU5073893A (en) 1994-06-09
CA2102981C (en) 1998-05-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO316315B1 (no) Fremgangsmåte og anordning for bretting av bunnplater i et kartongemne
EP0669254B1 (en) Device for withdrawing and opening foldable boxes and for feeding them to packaging line
NO165791B (no) Fremgangsmaate og anordning for montering av begerlignendekartonger.
NO156934B (no) Maskin for bearbeiding av emballasjebeholdere.
CN107914915A (zh) 一种打火机自动包装设备
SU1591802A3 (ru) Приспособление для фиксации заготовок пакетов на трубчатых формующих оправках упаковочной машины
US4299590A (en) Cartoning machine
GB1571940A (en) Device for folding pieces of sheet material particularly preshaped or punched pieces of cardboard or the like for feeding to a machine for packaging cigarettes into hinged lid packets
US6339914B1 (en) Packaging machine
US2839972A (en) Apparatus for folding trailing flaps
US2212472A (en) Apparatus for making up, packing, and sealing cartons
US3656417A (en) Apparatus for producing cartons
US1275759A (en) Carton-forming machine.
US2065828A (en) Box lining machine
US2510251A (en) Machine for setting up box blanks
US5301935A (en) Apparatus for inserting and sealing envelopes with temporary storage pocket
US5269742A (en) Carton flap opening mechanism
US2883917A (en) Method and apparatus for folding trailing flaps
US2591135A (en) Packet making machine
US692695A (en) Bag-making machine.
US2821121A (en) Container forming machine
US3626820A (en) Apparatus for producing cartons
US1910171A (en) Box lining machine
US3185046A (en) Apparatus for and method of carton erection
JP4647487B2 (ja) 容器底部形成装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees