NO302735B1 - Fremgangsmåte for fremstilling av farmasöytiske liposompreparater - Google Patents

Fremgangsmåte for fremstilling av farmasöytiske liposompreparater Download PDF

Info

Publication number
NO302735B1
NO302735B1 NO911281A NO911281A NO302735B1 NO 302735 B1 NO302735 B1 NO 302735B1 NO 911281 A NO911281 A NO 911281A NO 911281 A NO911281 A NO 911281A NO 302735 B1 NO302735 B1 NO 302735B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
cis
octadecenoyl
zinc
synthetic
phthalocyanine complex
Prior art date
Application number
NO911281A
Other languages
English (en)
Other versions
NO911281D0 (no
NO911281L (no
Inventor
Peter Schneider
Peter Van Hoogevest
Hans Georg Capraro
Ute Isele
Original Assignee
Ciba Geigy Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ciba Geigy Ag filed Critical Ciba Geigy Ag
Publication of NO911281D0 publication Critical patent/NO911281D0/no
Publication of NO911281L publication Critical patent/NO911281L/no
Publication of NO302735B1 publication Critical patent/NO302735B1/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K31/00Medicinal preparations containing organic active ingredients
    • A61K31/33Heterocyclic compounds
    • A61K31/395Heterocyclic compounds having nitrogen as a ring hetero atom, e.g. guanethidine or rifamycins
    • A61K31/40Heterocyclic compounds having nitrogen as a ring hetero atom, e.g. guanethidine or rifamycins having five-membered rings with one nitrogen as the only ring hetero atom, e.g. sulpiride, succinimide, tolmetin, buflomedil
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K9/00Medicinal preparations characterised by special physical form
    • A61K9/10Dispersions; Emulsions
    • A61K9/127Liposomes

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Pharmacology & Pharmacy (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Dispersion Chemistry (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Manufacturing Of Micro-Capsules (AREA)
  • Materials For Medical Uses (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Cosmetics (AREA)

Description

Gjenstanden for foreliggende oppfinnelse er fremstillingen av farmasøytiske preparater i form av parenteralt anvendelige liposomdispersjoner. For dette formålet anvendes tørrprepar-ater inneholdende sink-ftalocyaninkomplekset og syntetiske, i det vesentlige rene fosfolipider.
Så vel sink-f talocyaninkomplekset selv som også dets terapeutiske anvendelse innenfor den fotodynamiske kjemo-terapien ved behandlingen av tumorer, se J.D. Spikes, Photochem. Photobiol..43, 691 (1986), er kjent. Sink-ftalocyaninkomplekset administreres intraperitonealt som vandig suspensjon in vivo til mus eller rotter og det på forsøksdyrene genererte karsinom bestråles med energirikt lys, fortrinnsvis med "buntformet"-synlig lys (LASER).
For den humanterapeutiske anvendelsen er intraperitoneale tilførselsformer generelt problematiske på grunn av de opptredende smertene ved innstikk i bukhulen og de høye kravene til legens dyktighet. Det tilstrebes derfor en parenteral administreringsform med forbedret aksepterbarhet for pasientene, som eventuelt kan sikre en systemisk fordeling av sink-ftalocyaninkomplekset som skal tilføres.
Den intravenøse tilførselsformen muliggjør en systemisk fordeling av det virksomme stoffet. De forutsetter imidlertid homogen fordeling av det virksomme stoffet i den vandige inj eksj onsvæsken.
For fremstilling av egnede intravenøse tilførselsformer er det følgelig foreslått istedenfor det tungt oppløselige sink-ftalocyaninkomplekset å anvende dets vandige derivater og tilføre disse intravenøst, se J. Rousseau et al. Int. J. Appl. Radiat. Isot. 36. 709 (1985).
Innføringen av hydrofile grupper som sulfonylgrupper i porfyringitteret av sink-ftalocyaninkomplekset forhøyer vannoppløseligheten av dette komplekset. Riktignok oppnås for farmasøytisk anvendelse ubrukbare derivater med manglende standard, idet disse består av uenhetlige blandinger av mono-til tetrasubstituerte derivater med flere regioisomerer, se F.H Moser et al., The Phthalocyanines, CRC Press, 1983, bind II, side 20. Atskillelsen av de tallrike isomere derivatene ville imidlertid være urealistisk omstendelig.
Alternativt har man foreslått å oppløseliggjøre det kjemisk rene, vannuoppløselige sink-ftalocyaninkomplekset i vandig fase ved tilsats av en bærer. Følgelig kan, med egnede oppløselighetsformidlere i form av fosfolipider, f.eks. dipalmitoylfosfatidylkolin, komplekset innkapsles i unilamellaere liposomer, som i vandig fase er vidtgående homogent dispergerbare, se E. Reddi et al., Br. J. Cancer
(1987), 56. sidene 597-600.
Denne homogene liposomdispersjonen er for intravenøs tilførsel til menneske likevel uegnet, idet dispersjonen fremstilles ved den såkalte injeksjonsmetoden under anvendelse av store mengder av det toksiske pyridinet, se G. Valduga et al., J. Inorg. Biochem..29, 59-65 (1987). Pyridin tilhører de få oppløsningsmidlene hvori sink-ftalocyaninkomplekset overhodet oppløses. Man fortynner denne opp-løsningen med etanol og injiserer den pyridinholdige etanoliske oppløsningen ved forhøyet temperatur i vann eller bufferoppløsning. Ved denne metoden vil, grunnet azeotrop-dannelse, alltid en prosentvis andel av det toksiske oppløsningsmidlet pyridin forbli i den vandige fasen.
Også fremstillingen av liposomdispersjoner ifølge andre fremgangsmåter uten anvendelse av organiske oppløsningsmidler er problematisk. Selv når man anvender oppløsningsmiddelfrie tørrpreparater som lyofilisater eller inndampingsrester for dannelsen av de vandige liposomdispersjonene, kan fremstillingen av disse tørrpreparatene som sådanne, på grunn av lipofilien og vannuoppløseligheten for lipidkomponentene, bare foregå fra oppløsninger i utvalgte organiske oppløsningsmidler eller oppløsningsmiddelblandinger. I disse oppløsningsmidlene må så vel sink-f talocyaninkomplekset som også de anvendte fosfolipidene være fullstendig oppløselige. Ved fordampning av oppløsningsmidlet må det dannes et homogent og risledyktig pulver. Det kan ikke finne sted noen avblanding av komponentene. Dette ville ha til følge at tørrpreparatet klebes sammen og at det ikke danner seg liposomer, men derimot dårlig dispergerbare aggregater, f.eks. store miceller, som kan forårsake embolier.
Til grunn for foreliggende oppfinnelse ligger den oppgave å fremstille en parenteral, spesielt intravenøs, anvendelig liposomdispersjon, under anvendelse av slike oppløsnings-midler som oppløser sink-ftalocyaninkomplekset og fosfolipid-komponenten fullstendig og hvor deres restmengder fra ikke fjernbare oppløsningsmiddelrester utgjør mindre enn 1 %, som for intravenøse formuleringer er toksisk ubetenkelige.
Ved foreliggende oppfinnelse tilveiebringes en fremgangsmåte for fremstilling av farmasøytiske liposompreparater inneholdende
a) sink-ftalocyaninkomplekset,
b) et syntetisk, mer enn 90 56 rent fosfolipid med formel
I
hvori
Ri betyr n-tetradecanoyl, n-heksadecanoyl eller n-oktadecanoyl og R2betyr 9-cis-heksadecenoyl eller 9-cis-oktadecenoyl, Ra, R^og Rcbetyr metyl og n betyr to, eventuelt kombinert med et
c) syntetisk, i det vesentlige rent fosfolipid med formel II
hvori
R3og R4har identiske betydninger og betyr 0-cis-heksadecenoyl eller 9-cis-oktadecenoyl, n betyr én og
Y^<+>^ er natriumionet, kjennetegnet ved at man
d) oppløser dette i et farmasøytisk godtagbart oppløs-ningsmiddel fritt for pyridin, hvis restmengde i et
tørrpreparat er toksikologisk godtagbart fjerner oppløsningsmidlet eller oppløsningsmiddelblandingen og eventuelt tilsetter for parenterale administreringsformer egnede, vannoppløselige hjelpestoffer og dispergerer med dette i vandig fase, og eventuelt bufrer den oppnådde vandige dispersjonen til pE 7,0-7,8 eller isolerer en fraksjon av liposomer med et ønsket område av diameter.
De ovenfor og i de følgende angitte begrepene og definisjonene har innenfor rammen av foreliggende oppfinnelse fortrinnsvis følgende betydninger: Begrepet farmasøytisk preparat definerer en stoffblanding som egner seg for parenteral tilførsel, i det foreliggende tilfellet spesielt for intravenøs tilførsel, til mennesker og dyr, fortrinnsvis mennesker, og som kan anvendes for behandling av forskjellige sykdommer, i foreliggende tilfelle tumorer.
Den parenteralt anvendelige liposomdispersjonen inneholder liposomer i form av unilamellære, multilamellære, store og små liposomer bestående av en dobbel tsj iktanordning av fosfolipidet (I) og eventuelt (II) med et innerrom og sfærisk utforming (unilamellær) eller bestående av flere konsentriske dobbeltsjiktanordninger av fosfolipidet (I) og eventuelt (II) med et innerrom og sfærisk utforming ("løkskallformet" oppbygning av dobbeltsjiktet eller membranene -multi-lamellær). Størrelsesordenen av liposomene er avhengig av fremstillingsmåten og varierer mellom 1,0 x 10"^ til 1,0 x IO-<5>m.
Den terapeutiske anvendelsen av liposomer som bærere for virksomme stoffer av forskjellige type er kjent. Følgelig har liposomer vært foreslått som bærere for proteiner, f.eks. antistoffer eller enzymer, hormoner, vitaminer eller gener eller for analytiske formål som bærere for merkede forbindelser.
Farmasøytiske administreringsformer på liposombasis er beskrevet i oversiktsverket til Gregoriadis G. (utgiver) "Liposome Technology", bind II, "Incorporation of Drugs, Proteins and Genetic Material", CRC Press 1984. I oversiktsverket til Knight, C.G. (utgiver), "Liposomes: From Physical Structure to Therapeutic Applications", Elsevier 1981, er i kapittel 16 på side 166 fordelene ved en farmasøytisk administreringsform på liposombasis sammenfattet.
Liposomdispersjonene fremstilt ifølge foreliggende oppfinnelse er frie for faststoffpartikler og større lipidaggre-gater, lagringsstabil også ved romtemperatur i flere dager til uker, reproduserbar med hensyn på mengdeandelen av komponentene, toksisk ubetenkelig med hensyn på de anvendte 1ipidkomponentene og restmengdene av organisk oppløsnings-midler grunnet av in vitro- og in vivo-funn egnet for parenteral, spesielt intravenøs tilførsel til mennesker.
Det i sammenheng med organiske rester, f.eks. laverealkyl, laverealkylen, laverealkoksy, laverealkanoyl osv. anvendte uttrykket "lavere" betyr at slike organiske rester, dersom de ikke uttrykkelig er definert annerledes, inneholder til og med 7, og fortrinnsvis til og med 4 karbonatomer.
Nomenklaturen for fosfolipidene med formlene I og II og nummereringen av C-atomene, foregår på grunnlag av anbefalingene gitt i Eur. J. of Biochem. 79, 11-21 (1977) "Nomenclature of Lipids" fra IUPAC-IUB Commission on Biochemical Nomenclature (CBN) (sn-nomenklatur, stereo-spesifikk nummerering).
Sink-ftalocyaninkomplekset a) tilsvarer det i publikasjonen til G. Valduga et al. Photochem. and Photobiology, bind 48, nr. 1 (1988), side 1-5, på side 1 omtalte forbindelsen, som lenge har vært kjent.
Renheten av de syntetiske fosfolipidene med formlene I og II utgjør mer enn 90 %, men fortrinnsvis mer enn 95 vekt-56.
Denne renhetsgraden kan påvises ved kjente analytiske metoder, f.eks. kromatografisk, som f.eks. EPLC, gass-kromatografisk eller papirkromatografisk.
Et helt spesielt foretrukket fosfolipid med formel I er syntetisk l-n-heksadekanoyl-2-( 9-cis-oktadecenoyl)-3-sn-fosfatidylkolin med en renhet på mer enn 90 %, men fortrinnsvis mer enn 95 %.
I den farmasøytisk godtagbare bærervæsken d) er komponentene
a) og b) eller a), b) og c) tilstede som liposomer, fortrinnsvis multilamellære liposomer på en slik måte at de i
løpet av flere dager til uker ikke tilbakedanner faststoffer eller faste aggregater som miceller, og at den klare eller eventuelt svakt opaliserende væsken med de nevnte komponentene kan tilføres, eventuelt etter filtrering, parenteralt, fortrinnsvis intravenøst.
I baerervæsken d) kan f. eks. farmasøytisk godtagbare, ikke toksiske vannoppløselige hjelpestoffer være tilstede, som er nødvendige for fremstilling av isotoniske forbindelser, f.eks. isotoniske tilsatser som koksalt eller ikke-ioniske tilsatser (gitterdannere) som sorbitt, mannit, glukose eller laktose. Spesielt er disse tilsatsene, f.eks. koksalt eller mannit, tilstede i tørrpreparater i de foreskrevne mengdene, som er påkrevet for fremstilling av isotoniske betingelser for de parenteralt anvendelige oppløsningene.
Egnede vannoppløselige hjelpestoffer i oppløsningen og i tørrpreparatet er dessuten for flytende farmasøytiske preparater anvendbare fuktemidler eller tensider i egentlig forstand, spesielt ikke-ioniske tensider av typen fettsyre-polyhydroksyalkoholester som sorbitanmonolaurat, -oleat, -stearat eller -palmitat, sorbitantristearat eller -trioleat, polyoksyetylen-addukter av fettsyre-polyhydroksyalkoholestere som polyoksyetylen-sorbitanmonolaurat, -oleat, -stearat, -palmitat, -tristearat eller -trioleat, polyetylenglykol-fettsyreestere som polyoksyetylstearat, polyetylenglykol-400-stearat, polyetylenglykol-2000-stearat, spesielt etylenoksyd-propylenoksyd-blokkpolymerer av typen "Pluronic" (Wyandotte Chem. Corp.) eller "Synperonic" <ICI).
Liposomdispersjonen kan fremstilles fra et tørrpreparat som også utgjør gjenstand for foreliggende oppfinnelse.
Et tørrpreparat er den etter en hvilken som helst termisk tørkefremgangsmåte, som fordampning ved romtemperatur eller forhøyet temperatur eller fortrinnsvis frysetørking, oppnådde resten, som inneholder mindre enn 1 % (vekt) fortrinnsvis mindre enn 0,5 1o organiske oppløsningsmiddelrester som piperidin, tert-butanol eller dimetylsulfoksyd.
I tørrpreparatet er sink-ftalocyaninkomplekset tilstede i en mengde på 0,1 til 5,0 vekt-#, fortrinnsvis 0,1-1,0 vekt-£, på basis av den samlede mengden av fosfolipider med formel I og eventuelt II - komponenter b) og eventuelt c). I tørrpreparat utgjør blandforholdet mellom fosfolipidene med formel I-lecitinkomponenter - til fosfolipider med formel II-serinkomponenter - 50 til 50, uttrykt ved vekt, fortrinnsvis 70 til 30, uttrykt ved vekt.
Tørrpreparatet fremstilt ifølge foreliggende oppfinnelse utmerker seg ved god avfyllbarhet, nøyaktig reproduserbarhet ved innveiing av doseringsenhetsformer og lagringsstabilitet.
De enkelte trinnene av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen gjennomføres på i og for seg kjent måte, slik at man rekonstituerer det ifølge oppfinnelsen oppnådde tørrpre-paratet før tilførsel som liposomdispersjon i den planlagte væskemengden, spesielt i kimfritt vann (pyrogenfritt) for injeksjon.
Man dispergerer, eksempelvis ved risting (f.eks. virvel-rister) eller røring, den vandige fasen som man på forhånd har tilsatt tørrpreparatet. Dannelsen av liposomer, som kan være store, små, unilamellære eller multilamellære, finner sted spontant, dvs. uten ytterligere energitilførsel utenfra og med stor hastighet. Det kan dispergeres 0,1 til 50 vekt-£
(på basis av den samlede vekten av den vandige dispersjonen), fortrinnsvis 2 til 20 vekt-£, av tørrpreparatet i vandig fase.
Man buffrer fortrinnsvis surt eller basisk reagerende vandige dispersjoner til pH 7,0 - 7,8, fortrinnsvis pE 7,2-7,4. Eventuelt dispergerer man i en allerede til denne pE-verdien buffret, vandig bufferoppløsning.
Man dispergerer ved temperaturer under 36°C, fortrinnsvis ved romtemperatur. Eventuelt gjennomfører man fremgangsmåten under avkjøling og/eller inertgassatmosfære, f.eks. nitrogen-eller argonatmosfære. Liposomene som oppnås er bestandig i vandig fase i lang tid (inntil flere uker eller måneder). Størrelsen av de dannede liposomene er blant annet avhengig av mengden av det virksomme stoffet og 1ipidkomponentene, deres blandeforhold og konsentrasjonen av komponentene i den vandige dispersjonen og av fremstillingsmetoden. Følgelig kan man eksempelvis ved forhøyelse eller reduksjon av konsentrasjonen av 1ipidkomponentene fremstille vandige faser med en høy andel av små eller store liposomer.
Ved etterbehandling av 1iposomdispersjonen, f.eks. ved lydbehandling med ultralyd eller ekstrudering gjennom rettporet filter (f.eks. "Nucleopore"), kan man oppnå en spesielt enhetlig størrelsesfordeling av liposomene.
Atskillelsen og isoleringen av en fraksjon av store liposomer fra en fraksjon med små liposomer, foregår, dersom den over hodet er nødvendig, ved vanlige atskillelsesfremgangsmåter, f.eks. gelfiltrering, f.eks. med "Sepharose 4B" eller "Sephacryl" (Pharmacia SE) som bærer, eller ved sedimentering av liposomene i ultrasentrifugen, f.eks. med et tyngdefelt på 160 000 x g. For eksempel avsettes etter flere timers, f.eks. ca. tre timers, sentrifugering i dette tyngdefeltet større liposomer, mens mindre liposomer forblir dispergert og kan avdekanteres. Etter flere gangers sentrifugering oppnår man en fullstendig atskillelse av de store fra de små liposomene.
Spesielt ved gelf iltrering kan man atskille alle i den vandige fasen foreliggende liposomene med en diameter større enn 6,0 x 10~<®>m, samt ikke innkapslede komponenter og overskytende, dispergerte lipider som foreligger i høy-molekylære aggregater, og dermed fremstille en vandig dispersjon med en fraksjon av liposomer med relativt enhetlig størrelse.
Den foregåtte dannelsen av liposomer og deres innhold i vandig fase kan påvises på i og for seg kjent måte ved hjelp av forskjellige fysikalske målemetoder, f.eks. med fryse- nedbrutte (freeze fracture) prober og tynnsnitt i elektron-mikroskop eller ved røntgendiffraksjon, ved dynamisk lys-spredning, ved massebestemmelse av filtratet i den analytiske ultrasentrifugen eller fremfor alt spektroskopisk, f.eks. kjerneresonansspektrum (-^H, ^-^ C og 31p).
Et farmasøytisk godtagbart organisk oppløsningsmiddel, hvis restmengder er toksikologisk ubetenkelige i et tørrpreparat, egner seg for fremstilling av en klar oppløsning av sink-ftalocyaninkomplekset og eventuelt fosfolipidkomponentene (I) og (II). Dersom fosfolipidene ikke er oppløselige i det organiske oppløsningsmidlet hvori sink-ftalocyaninkomplekset er oppløselig, oppløses disse i et andre oppløsningsmiddel, f.eks. i tert-butanol, og denne oppløsningen forenes med oppløsningen av sink-ftalocyaninkomplekset.
Foretrukne organiske oppløsningsmidler som oppfyller de toksikologiske kravene til den i tørrpreparatet tilstedeværende restmengden, og hvori sink-ftalocyaninkomplekset er oppløselig, er dimetylsulfoksyd, N-metyl-2-pyrrolidon og piperidin samt blandinger derav.
I dimetylsulfoksyd og N-metyl-2-pyrrolidon (NMP) er bare sink-ftalocyaninkomplekset, men ikke fosfolipidene (I) og (II) oppløselige. I piperidin er såvel sink-ftalocyaninkomplekset som også fosfolipidene (I) og (II) oppløselige. Alle oppløsningsmidler er toksikologisk ubetenkelige ved i tørrpreparat tilstedeværende restmengde på mindre enn 1 fortrinnsvis mindre enn 0,5 %.
Ved anvendelse av dimetylsulfoksyd eller NMP oppløser man sink-ftalocyaninkomplekset i de påkrevde minstemengdene av dette oppløsningsmidlet og forener denne oppløsningen med en andre oppløsning av fosfolipidene, som er blandbar med den første oppløsningen av sink-ftalocyaninkomplekset. Til dette andre oppløsningsmidlet stilles, ved siden av blandbarheten med dimetylsulfoksydoppløsningen, de samme toksikologiske kravene som til de i tørrpreparat tilstedeværende restmengder. Et slikt egnet oppløsningsmiddel hvori fosfolipidene (I) og (II) oppløser seg fullstendig, er f.eks. tert-butanol.
Fremstillingen av tørrpreparatet, fortrinnsvis lyofilisatet, kan foregå ved modifikasjon av kjente fremgangsmåter, ved at man først oppløser den på forhånd anbrakte mengden av fosfolipider, f.eks. l-heksadekanoyl-2-(9-cis-oktadecenoyl)-3-sn-fosfatidylkolin, eventuelt under lett oppvarming, i den for oppløsningsprosessen nødvendige mengden tert-butanol og forener denne klare oppløsningen med en andre oppløsning inneholdende en definert mengde av sink-ftalocyaninkomplekset i en for oppløsningsprosessen nødvendig mengde dimetylsulfoksyd eller NMP. Alternativt kan man oppløse fosfolipidene (I) og (II) ved 0°C til romtemperatur, fortrinnsvis ved 0°C, og sink-ftalocyaninkomplekset ved romtemperatur til 40°C, fortrinnsvis ved romtemperatur, i den nødvendige minstemengden piperidin eller i piperidin inneholdende inntil 10 1o, fortrinnsvis 2-3 % vann og fra denne klare oppløsningen fjerne oppløsningsmidlet for fremstilling av tørrpreparatet. Den klare oppløsningen i de nevnte organiske oppløsnings-midlene kan man deretter blande med bærervæsken d) inneholdende vannoppløselige hjelpestoffer, spesielt ikke-ioniske tilsatser som laktose. Tørrpreparatet kan man fremstille ved fjernelse av oppløsningsmiddelblandingen ved lav temperatur under ca. 0°C (lyofilisering) eller ved normal eller forhøyet temperatur (filmdannelse). Den for fremstilling av tørr-preparatet anvendte oppløsningsmiddelblanding kan også dialyseres for å oppnå rensing, og den dialyserte vandige oppløsningen, som ikke inneholder organisk oppløsningsmiddel, kan konsentreres ved ultrafiltrering. Deretter fremstiller man tørrpreparatet ved fjernelse av vann, fortrinnsvis ved lyofilisering. Utmålte mengder av oppløsningen som skal lyofiliseres kan fylles i egnede beholdere for en doseringsenhet som ampuller, f.eks. medisinflasker. De fylte be-holderne kan deretter innfryses ved -40°C til -50°C, spesielt ved -45° C, og deretter ved et trykk på 0,2 - 0,6 mbar lyofiliseres ved langsom oppvarming inntil en sluttemperatur på 25-35°C.
Oppløsningsmidlet eller oppløsningsmiddelblandingen med komponentene a), b) og c) kan også overføres direkte uten termisk avkjøling i en større beholder til et tørrpreparat (filmdannelsesmetoden). Riktignok er frysetørking fra små beholdere med en doseringsenhet foretrukket, fordi denne fremgangsmåten unngår en fylleprosess for tørrpreparatet og dermed muliggjør en nøyaktig tilføring av doseringsenheter av væsker.
Overraskende lykkes det med den nevnte fremgangsmåten reproduserbart å fremstille tørrpreparater, spesielt lyofilisater, og derav rekonstituerbare liposomdispersjoner som er stabile og egnede for injeksjoner.
Tørrpreparatene som oppnås ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen kan anvendes for fremstilling av intravenøst administrerbare liposomdispersjoner. Disse kan anvendes for terapeutisk behandling av det menneskelige eller animalske legemet, spesielt ved kjemoterapi for behandling av tumorer. Liposomdispersjonen administreres parenteralt, spesielt intravenøst, og karsinomet bestråles med energirikt lys, fortrinnsvis med buntet, synlig lys (LÅSER).
Oppfinnelsen vedrører spesielt fremstillingen av farma-søytiske preparater i form av intravenøst administrerbare liposomdispersjoner inneholdende
a) sink-ftalocyaninkomplekset,
b) syntetisk, idet vesentlige rent l-n-heksadekanoyl-2-(9-cis-oktadecenoyl)-3-sn-fosfatidylkolin (I),
eventuelt kombinert med
syntetisk, idet vesentlige rent natrium-1,2-di-(9-cis-oktadecenoyl)-3-sn-fosfatidyl-S-serin (II), og
d) en farmasøytisk anvendbar bærervæske fri for pyridin og eventuelt, for intravenøse administreringsformer, egnede vannoppløselige hjelpestoffer.
Oppfinnelsen vedrører videre fremstillingen av farmasøytiske preparater i form av intravenøst administrerbare liposomdispersjoner inneholdende
a) sink-ftalocyaninkomplekset,
b) ca. 70 vekt-56 (på basis av komponent c)) syntetisk, idet vesentlige rent l-n-heksadekanoyl-2-(9-cis-oktadecenoyl)-3-sn-fosfatidylkolin (I), kombinert
med
c) ca. 30 vekt-56 (på basis av komponent b)) syntetisk, idet vesentlige rent natrium-1,2-di-(9-cis-oktadecenoyl)-3-sn-fosfatidyl-S-serin (II) og d) en farmasøytisk godtagbar bærervaeske og eventuelt, for intravenøse administreringsformer, egnede
vannoppløselige hjelpestoffer.
De følgende eksemplene illustrerer oppfinnelsen.
Eksempel 1
I en rundkolbe oppløses 2 ml piperidin, 1 mg sink-f talocyanin, 70 mg minst 95 56 rent l-n-heksadekanoyl-2-(9-cis-oktadecenoyl )-3-sn-fosfatidylkolin og 30 mg minst 95 56 rent 1,2-di-(9-cis-oktadecenoyl )-3-sn-fosfatidylserin. Man sterilfUtrerer denne oppløsningen over "ACRODISC"-membranfilter (2,2 x IO"<7>m) og fyller den klare oppløsningen i flasker.
Etter at oppløsningen er innfrosset ved -40°C tørkes flaskene, inntil det er nådd en temperatur på 25° C, i vakuum og lukkes under argonatmosfære.
Før bruk tilsettes det til dette tørrpreparatet (lyofilisatet) ved romtemperatur med en steril sprøyte, 1,5 ml steril, kalsium- og magnesiumfri, fosfatbuffret (pH 7,2-7,4) koksaltoppløsning (Dulbecco) og flaskene ristes på en standardisert laboratorierister ("Vortex", trinn 7) i ett minutt. De dannede liposomdispersjonene kan lagres ved 4°C og egner seg for intravenøs tilførsel.
Eksempel 2
I en rundkolbe oppløses i 2 ml piperidin avhengig av blanding 0,1 til 1 mg sink-f talocyanin og 15 til 400 mg av en vektblanding på sju til tre av 95 til 100 K> rent 1-n-heksadekanoyl-2-(9-cis-oktadecenoyl)-3-sn-fosfatidylkolin og 95 til 100 £ rent 1,2-di-(9-cis-oktadecenoyl)-3-sn-fosfatidylserin. Man sterilfUtrerer denne oppløsningen over "ACRODISC-membranf ilter (2,2 x 10~<7>) og fyller den klare oppløsningen i flasker.
Flaskene bringes til rotasjon ved 150 opm og oppløsnings-midlet blåses av i en strøm av renset, ved 1 bar filtrert nitrogen.
Deretter evakueres flaskene i vakuum ved 6,0 x 10~<2>bar. Flaskene lukkes under argon-beskyttelsesatmosfære. Før bruk tilsettes til denne fremstilte filmen ved romtemperatur med en sprøyte, 1,5 ml steril, kalsium- og magnesiumfri, fosfatbuffret (pH 7,2-7,4) koksaltoppløsning (Dulbecco)
og flaskene ristes med en standardisert laboratorierister (trinn 7) i 10 minutter. Den dannede liposomdispersjonen kan lagres ved 4°C og egner seg for intravenøs tilførsel.
Eksempel 3
Analogt eksempel 1 kan man tørke de i eksempel 2 nevnte oppløsningene etter innfrysning i vakuum og fremstille lyofilisatet.
Eksempel 4
Analogt eksempel 2 og 3 kan man også fremstille oppløsninger, nærmere bestemt med 5:5 til 9:1 vektblandinger av 1-n-heksadekanoyl-2-(9-cis-oktadecenoyl)-3-sn-fosfatidylkolin og 1,2-di-(9-cis-oktadecenoyl)-fosfatidylserin.
Eksempel 5
I en rundkolbe oppløses i 0,5 ml tert-butanol, 125 ml 95 % rent l-n-heksadekanoyl-2-(9-cis-oktadecenoyl )-3-sn-fosfatidylkolin (Avanti, Polar Lipids). Separat oppløses i en andre rundkolbe 0,05 mg sink-ftalocyanin i 0,5 ml sterilt dimetylsulfokyd.
De to oppløsningene forenes og sterilfiltreres gjennom membranfilter "ACRODISC" (2,2 x IO-<7>m). Etter fylling av den klare oppløsningen i en flaske, innfryses denne ved -80°C. Flaskene tørkes i vakuum inntil en temperatur på 25°C er oppnådd og lukkes under argonatmosfære.
De ytterligere fremgangsmåtetrinnene foretas analogt eksempel 1.
Eksempel 6
I en rundkolbe oppløses i 0,5 ml tert-butanol, 12,5 til 25 mg 95 % rent l-n-heksadekanoyl-2-(9-cis-oktadecenoyl)-3-sn-fosfatidylkolin (Avanti, Polar Lipids). Separat oppløses i en andre rundkolbe 0,05 mg sink-ftalocyanin i 0,5 ml sterilt dimetylsulfokyd.
Analogt eksempel 5 forenes begge oppløsningene, sterilfiltreres over "ACRODISC" og fylles i flasker. Flaskene bringes til rotasjon ved 150 opm og oppløsningsmidlet blåses av i en strøm av renset, ved 1 bar filtrert nitrogen. Deretter evakueres flaskene i vakuum ved 6,0 x 10"^ mbar. Flaskene lukkes under argon-beskyttelsesgassatmosfære.
De ytterligere fremgangsmåtetrinnene foregår analogt eksempel 2.
Eksempel 7
I en rundkolbe oppløses 1 ml sterilt piperidin, 0,5 mg sink-f talocyanin og 250 mg 95 % rent l-n-heksadekanoyl-2-( 9-cis-oktadecenoyl )-3-sn-fosfatidylkolin. Man sterilfUtrerer denne oppløsningen over "ACRODISC "-membranf ilter (2,2 x 10~<7>m) og fyller den klare oppløsningen i flasker.
Analogt eksempel 5 kan man fremstille et lyofilisat eller valgfritt analogt eksempel 6 en filmrest som deretter overføres til en intravenøs administrerbar liposomdispersjon analogt eksempel 1 eller 2.
Eksempel 8
Analogt eksempel 7 kan det fremstilles et lyofilisat eller en filmrest ved oppløsning av 3 mg sink-f talocyanin i 1 ml sterilt piperidin. Fra dette tørrpreparatet fremstilles det deretter, analogt eksempel 1 eller 2, en intravenøs administrerbar liposomdispersjon.
Eksempel 9
I en målekolbe oppløses ved romtemperatur i 400 ml piperidin-puriss avhengig av blanding, 200-400 mg sink-ftalocyanin og fylles til 500 ml. I en andre kolbe oppløses avhengig av blanding, 120-240 mg av en vektblanding 7:3 av 95-100 # rent 1-n-heksadekanoyl-2-(9-cis-oktadecenoyl)-3-sn-fosfatidylkolin og 95-100 % rent 1,2-di-(9-cis-oktadecenoyl)-3-sn-f osf at idyl-S-serin i 6 ml piperidin-puriss, og blandes med 6-12 ml av den ovenfor angitte sink-ftalocyaninoppløsningen. Oppløsningen sterilfiltreres over "ACRODISC"-membranfilter (2,2 x IO-<7>) og den klare oppløsningen fylles i flasker.
De ytterligere fremgangsmåtetrinnene foregår analogt eksempel 1.
Eksempel 10
I en målekolbe oppløses ved romtemperatur i 400 ml piperidin-puriss avhengig av blanding, 200-400 mg sink-ftalocyanin og fylles til 500 ml. I en andre kolbe oppløses avhengig av blanding, 120-240 mg av en vektblanding 7:3 av 95-100 % rent 1-n-heksadekanoyl-2-(9-cis-oktadecenoyl)-3-sn-fosfatidylkolin og 95-100 1o rent 1,2-di-(9-cis-oktadecenoyl)-3-sn-fosfatidyl-S-serin i 6 ml av en piperidin/vann-blanding (2-10 %) ved 0-4"C og ved denne temperaturen tilsettes det dråpevis 6-12 ml av den ovenfor nevnte sink-ftalocyanin-oppløsningen. Oppløsningen sterilfiltreres over "ACRODISC"-membranfilter (2,2 x 10~<7>) og den klare oppløsningen fylles i flasker.
De ytterligere fremgangsmåtetrinnene foregår analogt eksempel 2.
Eksempel 11
En ifølge eksempel 9 eller eksempel 10 fremstilte oppløsning av sink-ftalocyanin og lipidblanding fylles etter steril-filtrering ikke i flasker, men lyofiliseres isteden i en porsjonsfremgangsmåte. Like store mengder av dette lyofilisatet overføres analogt eksempel 1 til en liposomdispersjon.
Eksempel 12
1 en rundkolbe oppløses i 205 ml nydestillert piperidin, 100 mg sink-ftalocyanin, 7 000 mg 95 % rent 1-n-heksa-dekanoyl-2-(9-cis-oktadekanoyl)-3-sn-fosfatidyl-kolin (P0PC ) og 3 000 mg 95 % rent natrium-1,2-di(9-cis-oktadekanoyl)-3-sn-fosfatidyl-S-serin (00PS).
Denne oppløsningen tilsettes under omrøring 2 000 ml 9,75 % vekt/volum vandig laktoseoppløsning. Etter at pH-verdien ved hjelp av tilsats av fortynnet HC1 er innstilt på 7,0, konsentreres den dannede dispersjonen ved hjelp av et "Millipore Minitan" tangensielt dialyseapparat inntil en konsentrasjon på 0,5 mg Zn-ftalocyanin/ml og dialyseres mot 2 000 ml 9,75 # laktose.
Den dannede laktoseholdige dispersjonen blir så steril-filtrert ved hjelp av "ACRODISC "-membranf ilter (2,2 x IO"<7>) og fylt 1 flasker (2 ml pr. flaske Inneholdende 1 mg Zn-ftalocyanin). Etter at dispersjonen er nedfrosset ved -40°C, tørkes flaskene inntil det er oppnådd en temperatur på 25°C i vakuum og lukkes under argonatmosfære.
De dannede tørrpreparatene er lagringsdyktige i flere år ved 4°C.
Før tilførselen injiseres i et tørrpreparat (lyofilisat) i en flaske ved romtemperatur, 2,0 ml vann med en steril sprøyte. Etter en maksimal oppløsningstid på ett minutt dannes en liposomdispersjon som egner seg for intravenøs tilførsel.
Eksempel 13
Analogt eksempel 12 kan man gjennomføre fremgangsmåten med 10 000 mg P0PC.
Eksempel 14
Analogt eksempel 13 kan man gjennomføre fremgangsmåten med 300 mg P0PC eller 210 mg P0PC og 90 mg 00PS.
Eksempel 15
I en kolbe oppløses 35 g POPC og 15 g OOPS i 500 ml tert-butanol under omrøring ved 40° C. I en ytterligere kolbe oppløses 0,5 g sink-ftalocyanin i 125 ml NMP (ultralydbad).
Begge oppløsningene blandes, hvorved fargestoffoppløsningen helles inn i tert-butanoloppløsningen. Blandingen oppvarmes til 40"C for å oppnå en klar oppløsning. Denne oppløsningen blandes ved hjelp av en dynamisk blander med 10 liter laktosemedium, som er avkjølt til 4°C og pr. liter inneholder 94,9 g laktose for injeksjon og 24 g NaCl.
Den organiske fasen pumpes med en hastighet på 107 ml/min, laktoseoppløsningen med 1 714 ml/min inn i den dynamiske blanderen som drives med 3 bar trykk.
Den dannede blå, lett opaliserende dispersjonen (10 625 ml) konsentreres ved hjelp av et millipore tangensielt dialyseapparat til 1 liter, og dialyseres deretter mot 10 liter laktosemedium.
Den videre fremgangsmåten er beskrevet i eksempel 12.
Eksempel 16
Analogt eksempel 15 oppløses 3,5 g POPC og 1,5 g OOPS i 100 ml t-butanol og blandes med 25 ml NMP og 100 mg sink-ftalocyanin. Den organiske fasen blandes så med 2 1 laktosemedium (25 g laktose og 0,064 g NaCl pr. liter). Dialysemediet har den samme sammensetningen.
Eksempel 17
Analogt eksempel 16 blandes den organiske fasen med 2 1 laktosemedium inneholdende 50 g laktose og 0,127 g NaCl pr. liter.
Eksempel 18
Analogt eksempel 15 oppløses 10,5 g POPC og 4,5 g OOPS i 200 ml t-butanol og blandes med 50 ml NMP med 200 mg sink-ftalocyanin. Den organiske fasen blandes med 4 1 laktosemedium inneholdende 37,5 g laktose og 0,095 g NaCl pr. liter. Dialysemediet har den samme sammensetningen.
Eksempel 19
Analogt eksempel 18 blandes den organiske fasen med 4 1 laktoseoppløsning inneholdende 75 g laktose og 0,1905 g NaCl pr. liter. Dialysemediet har den samme sammensetningen.
Eksempel 20
Analogt eksempel 15 oppløses 3,5 g POPC og 1,5 g OOPS i 200 ml t-butanol og blandes med 50 ml NMP med 200 mg sink-ftalocyanin. Den organiske fasen blandes med 4 1 laktosemedium inneholdende 25 g laktose og 0,064 g NaCl pr. liter. Dialysemediet har samme sammensetning.

Claims (4)

1. Fremgangsmåte for fremstilling av farmasøytiske liposompreparater inneholdende a) sink-ftalocyaninkomplekset, b) et syntetisk, mer enn 90 % rent fosfolipid med formel I
hvori Ri betyr n-tetradecanoyl, n-heksadecanoyl eller n-oktadecanoyl og R2betyr 9-cis-heksadecenoyl eller 9-cis-oktadecenoyl, Ra, Rt og Rcbetyr metyl og n betyr to, eventuelt kombinert med et c) syntetisk, i det vesentlige rent fosfolipid med formel II
hvori R3og R4har identiske betydninger og betyr 0-cis-heksadecenoyl eller 9-cis-oktadecenoyl, n betyr én og Y^<+>^ er natriumionet,karakterisertved at man d) oppløser dette i et farmasøytisk godtagbart oppløs-ningsmiddel fritt for pyridin, hvis restmengde i et tørrpreparat er toksikologisk godtagbart, fjerner oppløsningsmidlet eller oppløsningsmiddelblandingen og eventuelt tilsetter for parenterale admini-streringsf ormer egnede, vannoppløselige hjelpestoffer og dispergerer med dette i vandig fase, og eventuelt bufrer den oppnådde vandige dispersjonen til pH 7,0-7,8 eller isolerer en fraksjon av liposomer med et ønsket område av diameter.
2. Fremgangsmåte for fremstilling av farmasøytiske preparater ifølge krav 1 i form av et tørrpreparat, inneholdende a) sink-ftalocyaninkomplekset, b) syntetisk, i det vesentlige rent l-n-heksadecanoyl-2-(9-cis-oktadecenoyl)-3-sn-fosfatidylkolin (I), eventuelt kombinert med syntetisk, i det vesentlige rent natrium-1,2-di-(9-cis-oktadecenoyl)-3-sn-fosfatidyl-S-serin (II), og d) en farmasøytisk godtagbar bærervæske fri for pyridin og eventuelt for intravenøs administreringsform egnede vannoppløselige hjelpestoffer,karakterisert vedat man gjennomfører de i krav 1 angitte trekkene.
3. Fremgangsmåte for fremstilling av farmasøytiske preparater ifølge krav 1 i form av et tørrpreparat, inneholdende a) sink-ftalocyaninkomplekset, b) ca. 70 vekt-% (relativt til komponent c)) syntetisk, idet vesentlige rent l-n-heksadekanoyl-2-(9-cis-oktadecenoyl )-3-sn-f osf atidylkol in (I), kombinert med c) ca. 30 vekt-# (relativt til komponent b)) syntetisk, i det vesentlige rent natrium-1,2-di-(9-cis-oktadecenoyl )-3-sn-f osf atidyl-S-serin (II), og d) en farmasøytisk godtagbar bærervæske og eventuelt for intravenøse administreringsformer egnede vann-oppløselige hjelpestoffer, karakterisert vedat man gjennomfører trekkene angitt i krav 1.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 3,karakterisertved at man oppløser a) sink-ftalocyaninkomplekset, b) fosfolipidet med formel I og eventuelt c) fosfolipidet med formel II i piperidin.
NO911281A 1990-04-03 1991-04-02 Fremgangsmåte for fremstilling av farmasöytiske liposompreparater NO302735B1 (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH110490 1990-04-03

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO911281D0 NO911281D0 (no) 1991-04-02
NO911281L NO911281L (no) 1991-10-04
NO302735B1 true NO302735B1 (no) 1998-04-20

Family

ID=4202574

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO911281A NO302735B1 (no) 1990-04-03 1991-04-02 Fremgangsmåte for fremstilling av farmasöytiske liposompreparater

Country Status (18)

Country Link
EP (1) EP0451103B1 (no)
JP (1) JPH085793B2 (no)
KR (1) KR910018014A (no)
AT (1) ATE108328T1 (no)
AU (1) AU634644B2 (no)
CA (1) CA2039477C (no)
DE (1) DE59102143D1 (no)
DK (1) DK0451103T3 (no)
ES (1) ES2056617T3 (no)
FI (1) FI104951B (no)
HU (1) HU208485B (no)
IE (1) IE64990B1 (no)
IL (1) IL97681A (no)
NO (1) NO302735B1 (no)
NZ (1) NZ237631A (no)
PH (1) PH30330A (no)
PT (1) PT97215B (no)
ZA (1) ZA912425B (no)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6890555B1 (en) 1992-02-05 2005-05-10 Qlt, Inc. Liposome compositions of porphyrin photosensitizers
CA2087902C (en) * 1992-02-05 2006-10-17 Narendra Raghunathji Desai Liposome compositions of porphyrin photosensitizers
TW235298B (no) * 1992-02-27 1994-12-01 Ciba Geigy
JPH0753381A (ja) * 1993-07-09 1995-02-28 Ciba Geigy Ag 局所投与可能な亜鉛フタロシアニン組成物
AU7127196A (en) * 1995-09-21 1997-04-09 Novartis Ag Nanoparticles in photodynamic therapy
US5715023A (en) * 1996-04-30 1998-02-03 Kaiser Electro-Optics, Inc. Plane parallel optical collimating device employing a cholesteric liquid crystal
US6010890A (en) * 1997-04-29 2000-01-04 New York Blood Center, Inc. Method for viral inactivation and compositions for use in same

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA1260393A (en) * 1984-10-16 1989-09-26 Lajos Tarcsay Liposomes of synthetic lipids
WO1988006441A1 (en) * 1987-02-23 1988-09-07 Vestar, Inc. Dehydrating vesicule preparations for long-term storage

Also Published As

Publication number Publication date
PT97215A (pt) 1992-01-31
ES2056617T3 (es) 1994-10-01
NZ237631A (en) 1992-12-23
FI104951B (fi) 2000-05-15
JPH085793B2 (ja) 1996-01-24
EP0451103B1 (de) 1994-07-13
CA2039477C (en) 2002-09-24
ATE108328T1 (de) 1994-07-15
IE911076A1 (en) 1991-10-09
DE59102143D1 (de) 1994-08-18
HUT59009A (en) 1992-04-28
FI911501A (fi) 1991-10-04
IL97681A0 (en) 1992-06-21
NO911281D0 (no) 1991-04-02
AU7404691A (en) 1991-10-10
NO911281L (no) 1991-10-04
FI911501A0 (fi) 1991-03-27
EP0451103A1 (de) 1991-10-09
HU208485B (en) 1993-11-29
HU911070D0 (en) 1991-10-28
DK0451103T3 (da) 1994-08-15
IE64990B1 (en) 1995-09-20
PT97215B (pt) 1998-07-31
AU634644B2 (en) 1993-02-25
CA2039477A1 (en) 1991-10-04
IL97681A (en) 1996-01-31
PH30330A (en) 1997-04-02
ZA912425B (en) 1991-11-27
KR910018014A (ko) 1991-11-30
JPH04221316A (ja) 1992-08-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5466468A (en) Parenterally administrable liposome formulation comprising synthetic lipids
US5270053A (en) Parenterally administerable liposome formulation comprising synthetic lipid
JP5154296B2 (ja) 疎水性薬物のための薬物送達系
JP4890732B2 (ja) 癌治療用パクリタキセル・リポソーム組成物およびその製造方法
JP3782112B2 (ja) ヒドロ−モノベンゾポルフィリン光増感剤を含有するリポソームの作成方法
CA2442539C (en) Method and composition for solubilising a biologically active compound with low water solubility
JPH11509834A (ja) ヒドロ−モノベンゾポルフィリン光増感剤を含有するリポソームの作成方法
KR20050038011A (ko) 백금 응집체 및 이의 제조 방법
EP1539102A2 (en) Pharmaceutically active lipid based formulation of sn38
CA2050679C (en) Preparation of liposome and lipid complex compositions
CN88101864A (zh) 低毒性药物类脂制剂
WO2007009355A1 (fr) Injection de paclitaxel et sa méthode de préparation
NO302735B1 (no) Fremgangsmåte for fremstilling av farmasöytiske liposompreparater
JPH02502719A (ja) 薬理学的剤‐脂質溶液製剤
JPS63192716A (ja) 非経口投与用懸濁液
CN108578368B (zh) 一种伊立替康-胆固醇琥珀酸单脂离子对及脂质体和制备方法及应用
JPH04506814A (ja) 作用物質含有水性リポソーム懸濁液の製法
CN103040764B (zh) 一种盐酸平阳霉素脂质体注射剂
JP2002518322A (ja) ブスルファンのリポソーム製剤

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees