NO173935B - Fremgangsmaate for fremstilling av karboksylsyrer - Google Patents

Fremgangsmaate for fremstilling av karboksylsyrer Download PDF

Info

Publication number
NO173935B
NO173935B NO90905267A NO905267A NO173935B NO 173935 B NO173935 B NO 173935B NO 90905267 A NO90905267 A NO 90905267A NO 905267 A NO905267 A NO 905267A NO 173935 B NO173935 B NO 173935B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
catalyst
alcohol
alkyl
rhodium
carboxylic acid
Prior art date
Application number
NO90905267A
Other languages
English (en)
Other versions
NO173935C (no
NO905267D0 (no
NO905267L (no
Inventor
Robert George Beevor
David Jeffrey Gulliver
Original Assignee
Bp Chem Int Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from GB898907763A external-priority patent/GB8907763D0/en
Priority claimed from GB898918588A external-priority patent/GB8918588D0/en
Application filed by Bp Chem Int Ltd filed Critical Bp Chem Int Ltd
Publication of NO905267D0 publication Critical patent/NO905267D0/no
Publication of NO905267L publication Critical patent/NO905267L/no
Publication of NO173935B publication Critical patent/NO173935B/no
Publication of NO173935C publication Critical patent/NO173935C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C51/00Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides
    • C07C51/10Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides by reaction with carbon monoxide
    • C07C51/12Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides by reaction with carbon monoxide on an oxygen-containing group in organic compounds, e.g. alcohols
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C53/00Saturated compounds having only one carboxyl group bound to an acyclic carbon atom or hydrogen
    • C07C53/08Acetic acid

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Low-Molecular Organic Synthesis Reactions Using Catalysts (AREA)
  • Catalysts (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)
  • Nitrogen Condensed Heterocyclic Rings (AREA)
  • Pyridine Compounds (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører en forbedret fremgangsmåte for fremstilling av karboksylsyrer som har (n+1) karbonatomer ved karbonylering av alkoholer som har n karbonatomer i nærvær av rhodiumkatalysatorer. Spesielt angår oppfinnelsen fremstillingen av eddiksyre ved karbonylering av metanol ved bruk av en rhodiumkatalysator.
Fremstillingen av eddiksyre ved rhodiumkatalysert karbonylering av metanol er en velkjent prosess som opereres i kommersiell målestokk. En slik prosess er et eksempel på en slekt av lignende prosesser hvorved en alkohol som har n karbonatomer omdannes til en karboksylsyre som har (n+1) karbonatomer ved karbonylering (dvs. reaksjon med karbonmonoksyd). Reaksjon av alkoholen med karbonmonoksyd utføres typisk i væskefasen i nærvær av en oppløst rhodiumkatalysator og en promoter omfattende iodidderivatet av alkoholen. Fremgangsmåten er ytterligere beskrevet generelt i GB 1.233.121 mens Applied Industrial Catalysis, volum 1, sidene 275-296
(1983) gir detaljer om omdannelsen av metanol til eddiksyre.
Som er resultat av mye grunnleggende forskning antas det nå at det rhodiumspesies som er ansvarlig for katalyse i slike prosesser, er rhodium (I) anionet [Rh(CO ) 212^~• Mekanistiske studier foreslår at katalyse bevirkes av en cykel av reaksjonstrinn som bl.a. innebærer utviklingen av et rhodium (III) spesies ved oksydativ addisjon av iodidderivatet av alkoholen til (Rh(C0)2l2]~ °S den etterfølgende regenerering av [Rh(00)212]" ved reduktiv eliminasjon av et acyliodid fra rhodium (III) spesiet. Denne cykel med oksydasjons- og reduksjonsreaksjoner mellom rhodium (I)- og rhodium (III)-oksydasjonstilstandene leder til et problem fordi det under visse betingelser utvikles rhodium (III) spesies f.eks. RI1I3 eller Rh(C0)l5<2>" salter som enten er tungt oppløselige eller uoppløselige i det medium i hvilket prosessen utføres. Det er således en tendens for at katalysatorutfelling oppstår og for alle praktiske formål i reversibel fjerning av rhodium fra katalysatorcykelen. Slike tap av katalysator fra reaksjonsmediet og katalysatorcykelen er uakseptabelt for det første p.g.a. det forårsaker at prosessens produktivitet av-tar og for det annet fordi rhodiumet som er ekstremt verdi-fullt, er vanskelig å gjenvinne.
Det har blitt observert at utfelling av uoppløselige rhodium (III) spesies har den største tilbøyelighet til å inntreffe når nivåene av karbonmonoksyd er lavere og/eller når prosessen opereres i nærvær av mindre enn 14-15 vekt-# vann. I en kommersiell målestokk kan førstnevnte tendens forårsake pro-blemer i de deler av et metanolkarbonyleringsanlegg hvor overtrykket av karbonmonoksyd er lavt, mens sistnevnte har betydd at de fleste metanolkarbonyleringsanlegg typisk har operert med en stående konsentrasjon av ca. 14-15 vekt-# vann i karbonyleringsreaktoren.
En metode for å løse problemet med utfelling av rhodium (III) forbindelser har blitt beskrevet i EP 55.618 og EP 161.874. I EP 55.618 angis det at tilbøyeligheten for rhodiumkatalysatorer til å utfelles i deler av et alkoholkarbonylerings-anlegg som er fattige på karbonmonoksyd (f.eks. avblåsnings-tanker, overføringsrør og resirkuleringssløyfet) kan over-vinnes ved å ha en katalysatorstabilisator til stede i an-legget. Foretrukne stabilisatorer er (a) N,N.N<*>.N^-tetra-metyl-o-fenylendiamin og 2,3'-dipyridyler, (b) substituerte difosfiner med formelen (Kj )(R2 )P-R3-P(R4)(R5), (c) to-basiske eller flerbasiske karboksylsyrer med formelen:
HOC-Yi-COOH og (H00C-Y3)NY1N(Y4C00H)(Y5C00H)
og (d) forbindelser av germanium, antimon, tinn eller et alkalimetall.
En beslektet søknad EP 1.538.341 lærer at imidazol- eller tiolstabilisatorer også kan benyttes. Denne publikasjonen illustrerer bruken av N-metylimidazol.
EP 161.874 lærer at dersom en katalysatorstabilisator valgt fra metalliodider og kvaternære ammoniumiodider anvendes, så blir katalysatorens tilbøyelighet til å utfelles under betingelser med lite vann redusert. Foretrukne stabilisatorer er alkali- og jordalkalimetalliodider, f.eks. litiumiodid. Det kvaternære ammoniumiodidet N-metylpicoliniumiodid er også spesielt beskrevet.
Den ovenfor omtalte tidligere teknikk viser således at det ved bruk av en rekke katalysatorstabilisatorer, er mulig å redusere rhodiumkatalysatorers tilbøyelighet til å utfelles som et uoppløselig rhodium (III) spesies. Nylig har det imidlertid blitt funnet at det oppstår et problem når kvaternære ammoniumiodider slik som N-metylimidazoliumiodid og N-metylpicoliniumiodid, anvendes siden slike iodider i seg selv har tilbøyelighet til å utvikle tungt oppløselige rhodiumholdige komplekser hvilket derved leder til tap av rhodium.
Ifølge foreliggende oppfinnelse er det tilveiebragt en fremgangsmåte for fremstilling av en karboksylsyre som har (n+1) karbonatomer ved reaksjon av karbonmonoksyd med en alkohol som har n karbonatomer i nærvær av en rhodiumkatalysator, og denne fremgangsmåten omfatter tilførsel av alkoholen og/eller en ester av alkoholen og karboksylsyren sammen med karbonmonoksyd til en karbonyleringsreaktor og fjerning av karboksylsyren fra karbonyleringsreaktoren, og denne fremgangsmåten er kjennetegnet ved at det i karbonyleringsreaktoren i løpet av fremgangsmåten opprettholdes et flytende reaksjonsmedium som. innbefatter: (a) minst en begrenset mengde vann, (b) en katalysatorstabilisator valgt fra gruppen bestående av kvaternære ammoniumiodider med
formelen:
hvor R- og R-^-gruppene uavhengig er valgt fra hydrogen eller Cl-C20 alkylgrupper forutsatt at minst en R^-gruppe er forskjellig fra hydrogen, og hvor R<7> er C^-<C>2o alkylgrupper, (d) iodidderivatet tilsvarende alkoholen, (e) esteren av karboksylsyren og alkoholen, (f) en rhodiumkatalysator, og (g) karboksylsyren.
Foreliggende oppfinnelse løser det ovenfor definerte problem ved bruk av visse utvalgte kvarternære ammoniumiodider som har blitt vist ikke å utvikle tungt oppløselige rhodiumholdige komplekser selv under meget strenge betingelser som er tilrettelagt for å fremme rhodiumutfelling. De utvalgte kvaternære ammoniumiodidene har også den ytterligere fordel at de er spesielt effektive når det gjelder å hindre utfelling når vanninnholdet i karbonyleringsreaktoren er lavt i forhold til konvensjonelle prosesser. De er virkelig overlegne i forhold til stabilisatorene som er beskrevet i EP 161.874.
I en foretrukken utførelse av den ovenfor definerte fremgangsmåte blir rhodiumkatalysatoren og katalysatorstabilisatoren fjernet fra karbonyleringsreaktoren med karboksylsyren. Karboksylsyren, rhodiumkatalysatoren og katalysatorstabilisatoren føres deretter til en sone som er fattig på karbonmonoksyd i forhold til karbonyleringsreaktoren, og hvor f.eks. separering av karboksylsyren fra de andre komponentene finner sted. Deretter blir rhodiumkatalysatoren og katalysatorstabilisatoren resirkulert til karbonyleringsreaktoren. I den foretrukne utførelse er en slik sepa-rerings- og resirkuleringsprosess kjennetegnet ved det faktum at rhodiumkatalysatoren og katalysatorstabilisatoren alltid er sammen når det er en mangel på karbonmonoksyd.
Mens den primære oppfinnelse og utførelsen kan benyttes når den begrensede vannmengden i karbonyleringsreaktoren er typisk for den som benyttes i et konvensjonelt metanolkarbonyleringsanlegg (14-15 vekt-#), så er teknologien spesielt egnet der vanninnholdet i karbonyleringsreaktoren er lavere enn det som anvendes konvensjonelt, f.eks. i området 0,1-12 vekt-#, fortrinnsvis 0,5-8 vekt-#.
Mens alkoholen i betraktning av at den har n karbonatomer i prinsippet kan være en hvilken som helst alkohol som har 1-20 karbonatomer og minst n hydroksylgruppe, så er de foretrukne råmaterialer monofunksjonelle alifatiske alkoholer som har 1-8 karbonatomer. Mest foretrukne råmaterialer er metanol, etanol og propanol, idet metanol er av størst betydning siden prosessen med metanol til eddiksyre er kommersiell godtgjort teknologi.
Prosessens totale støkiometri kan representeres ved lignin-gen:
hvor R<2> er en organisk gruppe som tilfredsstiller det kri-terium som er definert i det ovenstående. Fra denne lig-ningen kan produkt-karboksylsyren som oppnås for en gitt alkohol, lett bestemmes. I tilfeller for metanol (R<2> = CH3) og etanol (R<2> = C2H5) er produkt-karboksylsyrene hnholdsvis eddiksyre og propionsyre.
Mens foreliggende fremgangsmåter kan opereres satsvis, så er kontinuerlig operasjon foretrukket i de fleste tilfeller. Under kontinuerlig operasjon blir alkoholen og/eller en ester av alkoholen og karboksylsyreproduktet tilført til en karbonyleringsreaktor sammen med karbonmonoksydet, tilstrekkelig vann til å opprettholde en begrenset konsentrasjon i reaktoren rhodiumkatalysator, iodidderivat og katalysatorstabilisator. Det vil forstås at siden de sistnevnte fire komponenter ikke forbrukes under prosessen, så vil de kontinuerlig bli resirkulert til reaktoren fra produktstrømmen med bare leilighetsvis supplering av materialet etter behov. Tilsvarende til den kontinuerlige tilførsel av komponenter til karbonyleringsreaktoren, så blir en produktstrøm omfattende produkt-karboksylsyre, vann, rhodiumkatalysator, iodidderivat og katalysatorstabilisator fjernet kontinuerlig. Netto-effekten av dette er at karbonyleringsreaktoren når stabil tilstand og opprettholder et flytende reaksjonsmedium som har stabil sammensetning omfattende konstante mengder av vann, katalysatorstabilisator, iodidderivat, ester av karboksylsyren og alkoholen, rhodiumkatalysator og karboksyl syre. I praksis innehelder karbonyleringsreaktoren lite fri alkohol p.g.a. den hurtige forestringsreaksjonen mellom karboksylsyren og alkoholen.
For foreliggende fremgangsmåter er det foretrukket at det flytende reaksjonsmediet ved stabil tilstand har en sammensetning hvorved de individuelle komponentene faller innenfor følgende områder:
Spesielt for karbonyleringen av metanol til eddiksyre er det foretrukne området for sammensetninger vann (0,5-8$), metyl-acetat ( 2- 8%), metyliodid (10-16$), katalysatorstabilisator (10-20$) og rhodiumkatalysator (300-1200 ppm), idet resten er eddiksyre og sporurenheter.
Karbonyleringsreaktoren blir hensiktsmessig holdt ved en temperatur i området 100-200°C og ved et karbonmonoksydtrykk i området 10-200 atmosfærer. Temperaturen er fortrinnsvis i området 140-200°C, og trykket i området 10-100 atmosfærer. Under slike betingelser inntreffer karbonyleringsreaksjonen hurtig.
I betraktning av de ,tre klassene av katalysatorstabilisatorer som er definert ovenfor, så er det foretrukket at minst en av R-gruppene er den samme som R<2->gruppen omfattende den organiske delen av alkoholen, iodidderivatet og karboksylsyren. R-^-gruppene er på den annen side hensiktsmessig hydrogen eller C^-Cg alkyl, fortrinnsvis hydrogen eller C^C^, alkyl med den ovenfor angitte forutsetning. Eksempler på foretrukne katalysatorstabilisatorer i hver klasse (1) og (2) er de hvor R^gruppene er valgt fra hydrogen, metyl, etyl, n-propyl, iso-propyl, n-butyl, sek.-butyl og t-butyl.
En spesielt foretrukken klasse av katalysatorstabilisatorer er iodidsalter av kationet:
hvor (i) R<1> og R2 er metyl
(ii) R<5> er hydrogen
(ili) R<3> er Ci-<C>^o alkyl eller hydrogen,
og
(iv) R<4> er C1- C2q alkyl.
Mest foretrukne eksempler på denne klassen er der (1) R<3> = C2H5, R<1>, R<2> og R<4> = CH3, og R<5> = H, og R1, R<2> og R<4> = C<E>3.
En annen særlig viktig klasse av katalysatorstabilisator om-
fatter iodidsalter av kationet
hvor R^ enten er hydrogen eller metyl, R<7> er C-^- C^ alkyl og R<1> er metyl. Foretrukne eksempler er der (1) R^ = H, og R<7> = C2H5, (2) R<6> = H, og R<7> = t-C4<H>9 og (3) R<6> og R<7> = CH3.
Katalysatorstabilisatorene kan fremstilles ved kvaternisering av de tilsvarende aminer med formlene:
med et organisk iodid med formel RI. R-gruppen i det organiske iodidet kan være det samme som eller forskjellig fra en hvilken som helst R-gruppe i det tilsvarende aminet. Det er naturligvis foretrukket å kvaternisere de aminene som til-svarer de foretrukne katalysatorstabilisatorene som er definert ovenfor. I det tilfelle hvor R-gruppene er R<2>, er det derfor mulig å utvikle katalysatorstabilisatoren in situ ved å tilføre det tilsvarende amin når prosessen startes opp eller tilførsels- eller resirkuleringsstrømmer suppleres. Erfaring har vist under prosessens operasjonsbetingelser så
finner kvaternisering av slike aminer hurtig sted. Når den først er kvaternisert, så vil katalysatorstabilisatoren bli resirkulert på vanlig måte.
Foreliggende oppfinnelse illustreres ved følgende eksempler:
Eksperimentell prosedyre
A. Fremstilling av katalysatorstabilisatoren
25 mmol av det relevante amin ble oppløst i eddiksyre sammen med 25 mmol metyliodid. Blandingen ble oppvarmet til 180°C under nitrogen i 12 timer i en trykkbeholder.
B. Testprosedyre - oppløselighet av kvaternære ammonium-iodidsalter av rhodiumkatalysator
Den avkjølte blandingen ble blandet med ytterligere metyliodid og en forrådsoppløsning av rhodium i vandig eddiksyre for tilberedelse av en testoppløsning med sammensetningen:
Den ovenfor angitte testoppløsning ble omrørt ved 25°C i 1 time, og den resulterende væsken analysert med henblikk på vann, ionisk iodid og oppløselig rhodium. Resultatene er vist i nedenstående tabell:
Resultatene viser at for de kvaterniserte (R = CH3) former av 4-metylimidazol, 2-etyl-4-metylimidazol (klasse (1) R<1> = CH3 og C2H5), 3,4-lutidin (klasse (2) R<1> = CH3), 4-t-butylpyridin, 2-hydroksypyridin og 4-hydroksypyridin, så inntreffer lite utfelling av rhodium (III) i forhold til de tidligere beskrevne materialer (f.eks. N-metylimidazol- 3-picolin eller imidazol).
C. Sammenligning av kvaternære ammonium! odidstapilisato-rer med litiumiodid
Følgende forsøk viser at de kvaternære ammoniumiodid-stabilisatorene ifølge foreliggende oppfinnelse, ikke bare er mer oppløselige enn de som er tidligere beskrevet (f.eks. imidazol), men også at de er overlegne i forhold til alkali-metalliodider i deres evne til å hindre rhodiumutfelling ved forhøyet temperatur.
(i ) Fremstilling av katalysator- forrådsoppløsning
Rhodiumtriiodid (1,57 g), vann (7,4 g), hydroiodsyre (0,92 g) og eddiksyre (43,0 g) ble anbragt i en Fischer-Porter-beholder. Denne ble spylt med og tilført 8 barg karbonmonoksyd, deretter forseglet og oppvarmet til 130°C i 4 timer og i løpet av denne tiden oppløste RI1I3 seg til oppnåelse av en klar organgefarget oppløsning.
(i i) Testprosedyre - stabilisering av rhodiumkatalysator med iodider
I eksempel 1 ble katalysator-forrådsoppløsning (2,0 g) og metyliodid (0,50 g) tilsatt til en oppløsning av Lii (25 mmol) i eddiksyre (19,15 g) og omrørt i 5 min. Etter prøve-tagning ble blandingen forseglet i en Fischer-Porter-beholder under 1 bara nitrogen og oppvarmet til 180°C i 22 timer. Etter avkjøling ble det tatt prøver av blandingen, og begge prøver ble sentrifugert og deretter analysert for [Rh], [H2O] og [I-]. M.h.t. eksemplene 2-4 så ble aminene kvaternisert som beskrevet for oppløselighetsforsøkene og deretter behandlet med katalysator-forrådsoppløsning og metyliodid som i eksempel 1.
Resultatene er vist i følgende tabell:
Den reduserte katalysatorutfelling som ble registrert med de valgte kvaternære ammoniumiodidene, viser at disse er mer effektive stabilisatorer for rhodiumkatalysatoren under test-betingelsene.

Claims (10)

1. Fremgangsmåte for fremstilling av en karboksylsyre som har (n+1) karbonatomer ved omsetning av karbonmonoksyd med en alkohol som har n karbonatomer, i nærvær av en rhodiumkatalysator, omfattende tilførsel av alkoholen og/eller en ester av alkoholen og kaboksylsyren sammen med karbonmonoksyd til en karbonyleringsreaktor og fjerning av karboksylsyren fra karbonyleringsreaktoren, karakterisert ved at det i karbonyleringsreaktoren i løpet av prosessen opprettholdes et flytende reaksjonsmedium som innbefatter: (a) minst en begrenset mengde vann, (b) en katalysatorstabilisator valgt fra gruppen bestående av kvaternære ammoniumiodider med formelen: hvor R- og R^-gruppene uavhengig er valgt fra hydrogen eller Cl-C20 alkylgrupper, forutsatt at minst en R^-gruppe er forskjellige fra hydrogen, og hvor R<7> er C-^-^o alkylgrupper (d) iodidderivatet tilsvarende alkoholen, (e) esteren av karboksylsyren og alkoholen, (f) en rhodiumkatalysator og (g) karboksyl syren.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at minst en av R-gruppene er den samme som den organiske delen som omfatter alkoholen som har n karbonatomer .
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at R^-gruppene uavhengig velges fra hydrogen eller C-^-Cg alkyl, og R<7> er C^-Cg alkyl.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 3, karakterisert ved at R-^-gruppene uavhengig velges fra hydrogen eller C^-C^ alkyl, og R<7> er C^-C^, alkyl.
5. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at katalysatorstabilisatoren er et iodid-salt av kationet: hvor R1 og R<2> er metyl, R<5> er hydrogen, R<3> er 0^-020 alkyl eller hydrogen, R<4> er C^-C2o alkyl.
6. Fremgangsmåte ifølge krav 5, karakterisert ved at katalysatorstabilisatoren velges slik at enten R<3>=C2H5 og R<4=>CH3 eller R<3=>H og R<4=>CH3.
7. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at katalysatorstabilisatoren er et iodid-salt av kationet hvor r<6> enten er hydrogen eller metyl, R<7> er C^- C^ alkyl og r! er metyl.
8. Fremgangsmåte ifølge krav 7, karakterisert ved at katalysatorstabilisatoren velges slik at (1) R6=H og R<7=>C2H5 eller (2) R6=E, og R<7>=t-C4Eg eller (3) R<6 >og R<7>= CH3.
9. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at 0,5-8 vekt-$ vann opprettholdes i karbonyleringsreaktoren.
10. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at katalysatorstabilisatoren utvikles in situ i karbonyleringsreaktoren ved kvaternisering av et tilsvarende amin med iodidderivatet tilsvarende alkoholen.
NO905267A 1989-04-06 1990-12-05 Fremgangsmaate for fremstilling av karboksylsyrer NO173935C (no)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB898907763A GB8907763D0 (en) 1989-04-06 1989-04-06 Process for preparing carboxylic acids
GB898918588A GB8918588D0 (en) 1989-08-15 1989-08-15 Process for preparing carboxylic acids
PCT/GB1990/000502 WO1990011991A1 (en) 1989-04-06 1990-04-04 Process for preparing carboxylic acids

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO905267D0 NO905267D0 (no) 1990-12-05
NO905267L NO905267L (no) 1990-12-05
NO173935B true NO173935B (no) 1993-11-15
NO173935C NO173935C (no) 1994-02-23

Family

ID=26295177

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO905267A NO173935C (no) 1989-04-06 1990-12-05 Fremgangsmaate for fremstilling av karboksylsyrer

Country Status (10)

Country Link
EP (1) EP0391680B1 (no)
JP (1) JP2839367B2 (no)
KR (1) KR0163040B1 (no)
AT (1) ATE107271T1 (no)
BR (1) BR9006285A (no)
CA (1) CA2028821A1 (no)
DE (1) DE69009829T2 (no)
ES (1) ES2055322T3 (no)
NO (1) NO173935C (no)
WO (1) WO1990011991A1 (no)

Families Citing this family (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB9021454D0 (en) * 1990-10-03 1990-11-14 Bp Chem Int Ltd Process
GB9120902D0 (en) * 1991-10-02 1991-11-13 Bp Chem Int Ltd Purification process
GB9211671D0 (en) * 1992-06-02 1992-07-15 Bp Chem Int Ltd Process
FR2735399B1 (fr) * 1995-06-16 1997-07-25 Inst Francais Du Petrole Nouvelle composition catalytique a base de complexes de metaux de transition et procede pour l'hydrogenation des composes insatures
US5731472A (en) * 1995-12-06 1998-03-24 Union Carbide Chemicals & Plastics Technology Corporation Metal-ligand complex catalyzed processes
US6090987A (en) * 1998-07-06 2000-07-18 Union Carbide Chemicals & Plastics Technology Corporation Metal-ligand complex catalyzed processes
GB9819079D0 (en) 1998-09-03 1998-10-28 Bp Chem Int Ltd Carbonylation process
GB9819606D0 (en) 1998-09-08 1998-11-04 Bp Chem Int Ltd Carbonylation process
AU2003230306A1 (en) 2002-05-06 2003-11-17 Eastman Chemical Company Continuous carbonylation process
US7737298B2 (en) 2006-06-09 2010-06-15 Eastman Chemical Company Production of acetic acid and mixtures of acetic acid and acetic anhydride
US7582792B2 (en) 2006-06-15 2009-09-01 Eastman Chemical Company Carbonylation process
US7253304B1 (en) 2006-06-20 2007-08-07 Eastman Chemical Company Carbonylation process
US7629491B2 (en) * 2006-06-26 2009-12-08 Eastman Chemical Company Hydrocarboxylation process
TW200930698A (en) 2008-01-07 2009-07-16 China Petrochemical Dev Corp Method for manufacturing carboxylic acid anhydride
EP2093209A1 (en) 2008-02-19 2009-08-26 BP Chemicals Limited Process for the production of acetic acid
US7820855B2 (en) * 2008-04-29 2010-10-26 Celanese International Corporation Method and apparatus for carbonylating methanol with acetic acid enriched flash stream
TW201022202A (en) 2008-12-04 2010-06-16 China Petrochemical Dev Corp Method for producing carboxylic acid anhydride
TW201209034A (en) 2010-08-31 2012-03-01 China Petrochemical Dev Corp Production method for carboxylic acid anhydride
US9012683B2 (en) 2010-11-12 2015-04-21 Eastman Chemical Company Coproduction of acetic acid and acetic anhydride
US8637699B2 (en) 2011-04-15 2014-01-28 Lyondell Chemical Technology, L.P. Process for the manufacture of acetic acid
US8742168B2 (en) 2011-05-31 2014-06-03 Lyondell Chemical Technology, L.P. Process for the production of acetic acid

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA1058636A (en) * 1975-03-10 1979-07-17 Nabil Rizkalla Process for preparing carboxylic acid anhydrides
DE3144772A1 (de) * 1981-11-11 1983-05-19 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Verfahren zur herstellung von essigsaeureanhydrid und essigsaeure
EP0109212B1 (en) * 1982-11-04 1987-05-27 BP Chemicals Limited Process for the preparation of acids
GB8404136D0 (en) * 1984-02-16 1984-03-21 Bp Chem Int Ltd Carbonylation process
CA1228867A (en) * 1984-05-03 1987-11-03 G. Paull Torrence Methanol carbonylation process

Also Published As

Publication number Publication date
WO1990011991A1 (en) 1990-10-18
NO173935C (no) 1994-02-23
EP0391680A1 (en) 1990-10-10
JP2839367B2 (ja) 1998-12-16
CA2028821A1 (en) 1990-10-07
AU623002B2 (en) 1992-04-30
AU5333790A (en) 1990-11-05
DE69009829D1 (de) 1994-07-21
NO905267D0 (no) 1990-12-05
JPH03505331A (ja) 1991-11-21
KR0163040B1 (ko) 1999-01-15
DE69009829T2 (de) 1994-10-13
EP0391680B1 (en) 1994-06-15
ES2055322T3 (es) 1994-08-16
BR9006285A (pt) 1991-08-06
KR920700187A (ko) 1992-02-19
ATE107271T1 (de) 1994-07-15
NO905267L (no) 1990-12-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO173935B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av karboksylsyrer
US5442107A (en) Preparing carboxylic acids
US7544807B2 (en) Ionic liquids
SK37994A3 (en) Method of preparing of carboxylic acids or their esters
HUT59898A (en) Process for producing anhydrides of carboxylic acids
JPH0251907B2 (no)
JPH02264740A (ja) カルボン酸類の製造方法
NO830470L (no) Fremgangsmaate for samtidig fremstilling av karboksylsyrer og syreanhydrider.
KR100392826B1 (ko) 이리듐존재하의카르보닐화에의한카르복실산또는상응하는에스테르의제조방법
US2992239A (en) Preparing glycidyl esters of higher fatty acids
US4052415A (en) Manufacture of lactones of the triphenylmethane series
AU623002C (en) Process for preparing carboxylic acids
US6509495B1 (en) Selective hydrodehalogenation method
ZA806259B (en) Production of 1,1-diacetoxiethane
JPS6323978B2 (no)
CN113429338B (zh) 一种合成氟吡菌酰胺的方法
EP0063105B1 (en) Process for producing ethyl acetate by homologation of methyl acetate
HU208298B (en) Process for producing saturated carboxylic acids
US4256639A (en) Process for the synthesis of isatin derivatives
US6395928B1 (en) Rhodium-catalyzed carbonylation using non-acetate lithium, sodium and potassium inorganic salts as promoters to produce carboxylic acids
JPS591695B2 (ja) カルボン酸の製造法
JP3235869B2 (ja) 純度の向上した、グリセリン酸又はその塩の製造法
CN114057575A (zh) 一种r-(+)-2-(4-羟基苯氧基)丙酸甲酯的合成方法
US3792091A (en) Preparation of anilino iodomethyl-sulfones
JPS5835976B2 (ja) カルボニル化によるカルボン酸無水物の製造方法