NO170957B - Brannalarmsystem - Google Patents

Brannalarmsystem Download PDF

Info

Publication number
NO170957B
NO170957B NO852548A NO852548A NO170957B NO 170957 B NO170957 B NO 170957B NO 852548 A NO852548 A NO 852548A NO 852548 A NO852548 A NO 852548A NO 170957 B NO170957 B NO 170957B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
data
fire
average value
sampling
processing
Prior art date
Application number
NO852548A
Other languages
English (en)
Other versions
NO170957C (no
NO852548L (no
Inventor
Eigi Matsushita
Tetsuya Nagashima
Original Assignee
Hochiki Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hochiki Co filed Critical Hochiki Co
Publication of NO852548L publication Critical patent/NO852548L/no
Publication of NO170957B publication Critical patent/NO170957B/no
Publication of NO170957C publication Critical patent/NO170957C/no

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B29/00Checking or monitoring of signalling or alarm systems; Prevention or correction of operating errors, e.g. preventing unauthorised operation
    • G08B29/18Prevention or correction of operating errors

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Security & Cryptography (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Fire Alarms (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører et brannalarmsystem som behandler et analogt deteksjonssignal vedrørende røk, temperatur e.l., og derved varsler brann på grunnlag av de behandlede data.
I konvensjonelle brannalarmsystemer blir vanligvis en forandring i et enkelt fysikalsk fenomen slik som røk, temperatur e. l. som forårsakes av brann, detektert ved hjelp av en brann-sensor, og når deteksjonsverdien overstiger et forutbestemt terskelnivå, blir et brannsignal sendt til mottageren og varsler derved brann.
I det tilfelle hvor brannen blir skjelnet ved ganske enkelt-
å kontrollere om deteksjonsverdien overstiger terskelnivået eller ikke, blir opptreden av brann bestemt selv når deteksjonsverdien over terskelnivået utledes på grunn av andre årsaker enn brann, f. eks. på grunn av forbigående støy e.l., slik at det oppstår problemer på grunn av avgivelse av en falsk alarm.
I tilfelle hvor man detekterer røk som skyldes brannen, vil for det første den mengde røk som genereres i brannens innledende tilstand, alltid forandre seg med tiden på grunn av brannens ut-videlse, en oscillerende frekvens som er spesiell for flammen eller lignende. Den røkmengde som detekteres ved hjelp av den røkdetekterende seksjon i røksensoren varierer alltid med formen på rommet e.l., samt de ovenfor nevnte faktorer. Den røkdetek-sjonsverdien som omfatter et antall andre uønskede harmoniske komponenter i tillegg til røkens nødvendige iboende grunnfrekvens, blir derfor matet ut fra røksensorens røkdetekterende seksjon. Hvis følgelig brannen blir skjelnet ved å bruke deteksjonsverdien fra røksensoren som den er, er det en risiko for at det gjøres en sammenligning mellom terskelnivået og den ukorrekte deteksjons-verdi som ligger langt fra røkens iboende grunnkomponent.
Siden deteksjonsverdien som beskrevet ovenfor, er uriktig,
er det et problem at nøyaktigheten i den forutsagte diskrimi-nering blir ødelagt hvis en slik konvensjonell røkdetekterende fremgangsmåte blir anvendt i forbindelse med et apparat som virker på følgende måte: et analogt deteksjonssignal vedrørende f.eks. røk, temperatur eller lignende, som alltid kan tilveiebringes, blir samplet og omformet til et antall digitale data, tidsintervallet fra det aktuelle tidspunkt inntil verdien av deteksjonssignalet når terskelverdien, blir beregnet ved å bruke
en rekke digitale data som de er ved hjelp av en beregnings-metode som bygger på differensialverdier eller en funksjons-tilnærmelsesmetode, og brann blir varslet ved å kontrollere om dette tidsintervallet ligger innenfor en forutbestemt tid eller ikke.
Som eksempel på nærliggende kjent teknikk skal det vises til GB publisert patentsøknad nr. 2.096.318, som viser benyttelse av digitaliserte målesignaler og bevegelig middelverdi av slike signaler. Videre kan US patent nr. 4,151,522 nevnes, hvor det er beskrevet et brannalarm-anlegg hvor det bare utløses en alarm hvis et bestemt antall påfølgende deteksjonsverdier har overskredet en fastsatt terskelverdi.
Den foreliggende oppfinnelse er fremkommet på bakgrunn av
de ovenfor nevnte problemer, og det er et formål med oppfinnelsen å tilveiebringe et brannalarmsystem som nøyaktig kan diskriminere brann selv når andre signalkomponenter enn den iboende deteksjonskomponent slik som røkkonsentrasjonen, temperaturen eller lignende, er innbefattet i deteksjonssignalet som vedrører røk, temperatur e.l., som blir matet ut fra detekteringsseksjonen.
Et annet formål med oppfinnelsen er å tilveiebringe et brannalarmsystem hvor deteksjonssignalet vedrørende røk, temperatur e.l. som blir matet ut fra detekteringsseksjonen i sensoren, blir samplet med konstante mellomrom og omformes til digitale data, idet den bevegelige middelverdi av en rekke deteksjonssignaler blir beregnet for derved å eliminere påvirkningen av de unødvendige signalkomponenter.
Det er ytterligere et formål med oppfinnelsen å tilveiebringe et brannalarmsystem som utfører frembringelsen av middelverdien på en slik måte at den bevegelige middelverdi av en rekke deteksjonssignaler beregnes som én gruppe, og at den enkelte middelverdi av en rekke bevegelige middelverdier frembringes som én gruppe.
Et annet formål med oppfinnelsen er å tilveiebringe et brannalarmsystem hvor tidsintervallet inntil deteksjonsverdien når terskelverdien, blir beregnet fra dataene inntil det aktuelle tidspunkt på grunnlag av de data som utledes ved å beregne den bevegelige middelverdi av de deteksjonsverdier som mates ut fra detekteringsseksjonen eller ved å beregne den enkelte middelverdi etter at den bevegelige middelverdi ble frembragt, for derved å utføre branndiskriminering ved å kontrollere om det ovenfor nevnte tidsintervall ligger innenfor en forutbestemt tid eller ikke, eller om deteksjonsnivået overstiger terskelnivået eller ikke etter utløpet av en forutbestemt tid fra dataene inntil den aktuelle tid.
Oppfinnelsen defineres nøyaktig i de vedføyde patent-kravene.
De ovenfor nevnte samt andre formål, trekk og fordeler
ved oppfinnelsen vil fremgå klarere av den følgende detaljerte beskrivelse i forbindelse med de vedføyde tegninger, hvor: Figur 1 er et blokkskjema som viser en utførelsesform av oppfinnelsen,
Figur 2 er et blokkskjema som viser en utførelsesform av
en mottagerseksjon og en databehandlingsseksjon på figur 1,
Figur 3A er et tidsskjema som viser en tidsavhengig forandring av det analoge detekteringssignal, Figur 3B er et tidsskjema som viser en tidsavhengig endring av de bevegelige middelverdidata som er utledet på grunnlag av de analoge samplingsdata, Figur 3C er et tidsskjema som viser en tidsavhengig endring av de enkelte middelverdidata som utledes fra de bevegelige middelverdidata, og Figur 4 er et blokkskjema som viser en annen utførelsesform av mottagerseksjonen og databehandlingsseksjonen i utførelses-formen på figur 1.
På figur 1 betegner referansetallene 10a, 10b.... 10n analoge sensorer som på analog måte detekterer en endring i et fysikalsk fenomen ved omgivelsene som skyldes opptreden av brann, og i hver av sensorene er adresser forhåndsinnstilt. Hver av de analoge sensorene 10a til 10n omfatter en detekteringsseksjon 12 for å detektere temperatur, gasskonsentrasjon, røkkonsentrasjon eller lignende, og en sender 14 for å overføre et deteksjonssignal som detekteres av detekteringsseksjonen 12. Det er tilveiebragt en mottager 16 forsynt med en mikrodatamaskin som behandler deteksjonssignalene fra de analoge sensorene 10a til 10n, for derved å forutsi og diskriminere brann på grunnlag av rudsigelses-operasjonen. I mottageren 16 omfatter en mottagerseksjon 18 en analog/digital-omformer, og samler inn detekteringssignalene fra sensorene 10a til 10n ved hvert forutbestemt tidsintervall på
t sekunder ved hjelp av en avspørringsmetode. Mottagerseksjonen 18 analog/digital-omformer så detekteringssignalene og mater de digitale signalene til en databehandlings-seksjon 20. Databehandlings-seksjonen 20 klassifiserer de analog/digital-omformede detekteringssignaler fra mottagerseksjonen 18 for hver analog sensor 10a til 10n og utfører så gjennomsnitts-prosessene for å oppnå den bevegelige middelverdi og den enkelte middelverdi med hensyn til hvert deteksjonssignal. I praksis blir en rekke deteksjonssignaler fra hver av de analoge sensorer 10a til 10n behandlet som én gruppe. Hver gang et forhåndsbestemt antall, f.eks. 3 av disse deteksjonssignalene er tilveiebragt,
blir nemlig den bevegelige middelverdi beregnet. Videre blir en flerhet av disse bevegelige middelverdier behandlet som én gruppe for hver analog sensor 10a til 10n. Hver gang et forutbestemt antall, f.eks. 6 av disse bevegelige middelverdier er utledet, blir den enkelte middelverdi beregnet. Disse verdier blir matet ut som behandlingsdata til en minneseksjon 22 og en nivådiskriminerings-seksjon 24. Et forutbestemt antall, f.eks. 20 behandlingsdata fra hver analog sensor blir klassifisert for hver adresse i de analoge sensorene 10a til 10n og blir lagret i minneseksjonen 22. Hver gang behandlingsdataene oppnås fra databehandlings-seks jonen 20, oppdaterer minneseksjonen 22 sekvensielt minneinnholdet. Terskelverdier for et brannnivå og et opera-sjonsstartnivå hvis verdi er lavere enn brann-nivået I^/ blir foreløpig innstilt i nivådiskriminerings-seksjonen 24. Seksjonen 24 diskriminerer brann i det tilfelle hvor en plutselig forandring i omgivelsene opptrer og diskriminerer også begynnelsen på varslingsberegningen. Når med andre ord verdien av behandlingsdataene A fra databehandlings-seksjonen 20 blir L2 eller mer (A L2), bestemmer den nivådiskriminerende-seksjon 24 at der er en plutselig forandring i omgivelsene som skyldes brann og mater ut et brannsignal til en alarmseksjon 34. Når verdien av de behandlede data A for det første ligger innenfor et område på L^éA<L2,
utpeker nivådiskriminerings-seksjonen 24 den adresse i den analoge sensor som svarer til de behandlede data hvis verdi overstiger terskelverdien 1^, og genererer så en kommando for å starte forutsigelsesberegningen i en første operasjonsseksjon 28. I det tilfelle hvor A<L^, bestemmer diskrimineringsseksjonen 24 at romforholdene er normale og stanser utmatning av signalet til den første operasjonsseksjon 28 og forhindrer derved forutsigelses-beregningen .
En operasjonsseksjon 26 tar ut behandlingsdataene fra de analoge sensorer med de adresser som er utpekt ved hjelp av nivådiskriminerings-seks jonen 24, fra minneseksjonen 22 og utfører så forutsigelsesberegningen på grunnlag av disse behandlingsdata ved hjelp av en differensiell verdiberegningsmetode eller en funksjon-tilnærmelsesmetode. Den første operasjonsseksjon 28 settes i drift som reaksjon på kommandoen fra nivådiskriminerings-seksjonen 24 og omformer en rekke behandlingsdata til en lineær funksjonsligning ved hjelp av den differensielle verdiberegnings-metode og utfører så forutsigelsesberegningen på grunnlag av denne ligning. Først blir gradienten til den lineære funksjonsligning bestemt som den første forutsigelsesberegning. I det tilfelle hvor brann blir forutsagt som resultatet av denne gradienten, mater den første operasjonsseksjon 28 en foralarm Pg til alarmseksjonen 34 og utfører videre den annen forutsigelsesberegning. Dvs. at et farenivå hvis verdi er høyere enn brann-nivået I^/ blir forhåndsinnstilt og tidsintervallet inntil verdien av behandlingsdataene når farenivået , blir beregnet som en faregrad fra behandlingsdataene på det aktuelle tidspunkt og den lineære funksjonsligning.
Hvis det antas at en faregrad som skyldes den differensielle verdiberegningsmetode, er Rg (hvis enhet er sekund), når verdien av fareg3 raden R s er f.eks. R s £ 600 som resultatet av den annen forutsigelsesberegning, så bestemmer den første operasjonsseksjon 28 opptreden av brann og mater brannsignalet til alarmseksjonen 34. Når verdien av faregraden Rg ligger innenfor et område på f.eks. 600 <R s41200 blir et usikkerhetssignal matet til en passende uttrykktransformerende seksjon 30, og begynnelsen av forutsigelsesberegningen ved hjelp av funksjonstilnærmel-sesmetoden blir beordret. Når R s;>1200, blir romforholdene bestemt å være normale, slik at signalutmatningen til den tilnærmede uttrykkstransformerende seksjon 30 blir stoppet, for derved å forhindre forutsigelsesberegningen ved hjelp av funksjon-tilnærmelsesmetoden. Transformeringsseksjonen 30 tar ut alle de behandlingsdata som er lagret i minneseksjonen 22, som reaksjon på usikkerhetssignalet fra den første operasjonsseksjon 28, og omformer så disse data til den kvadratiske eller høyere ordens funksjonsligning på grunnlag av disse behandlingsdata som skyldes funksjonstilnærmelses-metoden. Hvis det derfor er mulig å tilveiebringe den ligning som er mer nøyaktig enn den lineære funksjonsligning og ved hjelp av hvilken utmatningstendensen til detekteringssignalene fra de analoge sensorer kan forstås klarere. En operasjonsseksjon 32 for faregrad beregner tidsintervallet (faregrad) fra det aktuelle tidspunkt inntil deteksjonssignalet når farenivået L på grunnlag av den tilnærmede ligning som er den kvadratiske eller høyere ordens funksjonsligning fra transformeringsseksjonen 30. Anta at en faregrad som er beregnet på grunnlag av den tilnærmede ligning etter denne funksjontilnærmel-ses-metoden er R (hvis enhet er skund), så bestemmer operasjonsseksjonen 32 når verdien av faregraden Rfc f.eks. er Rté 800, opptreden av brann og mater ut et brannsignal til alarmseksjonen 34. I tillegg blir tilnærmelseskurven ved hjelp av tilnærmelses-ligningen analysert, og gradienten eller stigningen etter utløp-et av 800 sekunder fra det aktuelle tidspunkt, blir diskriminert. I det tilfelle hvor gradienten er positiv, blir en foralarm P matet til alarmseksjonen 34 fra operasjonsseksjonen 32.
Figur 2 er et blokkskjema som viser en utførelsesform av mottagerseksjonen 18 og databehandlingsseksjonen 20 på figur 1.
På figur 2 blir en samplingsanordning 36 drevet som reaksjon på et taktsignal fra en samplingstakt-generator 35 og tar inn deteksjonssignalet fra den analoge sensor 10. Deteksjonssignalet som samples ved hjelp av samplingsanordningen 36, blir sekvensielt omformet til digitale data ved hjelp av en analog/ digital-omformer 37 som reaksjon på taktsignalet fra samplings-taktgeneratoren 35.
En styreanordning 38 mottar taktsignalet fra generatoren 35 og sender et omskrivningskommando-signal for deteksjonssignalet til første og andre minneanordninger 39 og 40, for derved å gi ordre om begynnelsen av operasjonene til anordning 41 for å tilveiebringe den bevegelige middelverdi og anordningen 42 for å utlede den enkelte middelverdi.
Den første minneanordningen 39 klassifiserer de digitale signaler fra analog/digital-omformeren 37 til deteksjonssignalet for hver analog sensor 10 og lagrer samtidig de aktuelle og tidligere, deteksjonssignaler minst så mange som det antall signaler som brukes til å utlede den bevegelige middelverdi.
Hvis f.eks. den bevegelige middelverdi beregnes ved å bruke tre deteksjonssignaler, så blir minst det aktuelle deteksjonssignal og deteksjonssignalene for én og to tidligere samplinger lagret. Den første lageranordning 39 sletter videre de gamle deteksjonssignaler ett for ett som reaksjon på omskrivningskommando-signalet fra styreanordningen 3 8 og lagrer samtidig de nye deteksjonssignaler ett for ett istedenfor de gamle deteksjonssignaler.
Beregningsanordningen 41 for den bevegelige middelverdi har en middelverdi-operasjonsanordning og beregner middelverdien fra de deteksjonssignaler som er lagret i den første minneanordning 39 som reaksjon på kommandosignalet for beregningsstart fra styreanordningen 38. Hvis f.eks. tre deteksjonssignaler er blitt lagret, så blir summen av tre deteksjonssignaler dividert med tre for å oppnå middelverdien. Siden de gamle deteksjonssignaler i dette tilfelle sekvensielt blir erstattet med de nye deteksjonssignaler i den første minneanordning 39, så blir den bevegelige middelverdi hovedsakelig beregnet ved hjelp av beregningsanordningen 41 for den bevegelige middelverdi.
Den annen minneanordning 40 klassifiserer behandlingsdataene fra beregningsanordningen 41 for den bevegelige middelverdi for hver analog sensor 10 og lagrer også en rekke behandlingsdata med hensyn til en analog sensor 10. F.eks. i tilfelle med beregning av den enkelte middelverdi fra seks behandlingsdata, så lagrer den annen minneanordning 40 seks behandlingsdata for hver analog sensor 10. Ved fullføring av beregningsprosessen for den enkelte middelverdi sletter derimot den annen minneanordning 40 de behandlingsdata som er lagret så langt som reaksjon på omskrivningskommando-signalet fra styreanordningen 38, og klargjør dermed for mottagelse av behandlingsdataene fra beregningsanordningen 41 for den bevegelige middelverdi for å beregne den neste enkelte middelverdi .
Beregningsanordningen 42 for den enkelte middelverdi har en middelverdi-operasjonsanordning som beregner middelverdien fra de behandlingsdata som er lagret i den annen minneanordning 40, som reaksjon på beregningsstart-kommandosignalet fra styreanordningen 38 og utleder de nye behandlingsdata. Disse nye behandlingsdata blir matet til minneseksjonen 22 og nivådiskriminerings-seksjonen 24 på figur 1. F.eks. i tilfelle med beregning av den enkelte middelverdi fra de seks behandlingsdata som er oppnådd ved hjelp av beregningsanordningen 41 for den bevegelige middelverdi, mater styreanordningen 38 beregningsstart-kommandosignalet til beregningsanordningen 42 for den enkelte middelverdi når de seks behandlingsdata blir lagret i den annen minneanordning 40. Anordningen 42 tilveiebringer summen av de seks behandlingsdata og dividerer summen med seks for å tilveiebringe de nye behandlingsdata, og mater så minneseksjonen 22 og nivådiskriminerings-seksjonen 24.
Virkemåten til dette systemet vil nå bli forklart med hensyn til den analoge sensor 10a, som et eksempel, som mater ut deteksjonssignalet d^ d2, d3 .... dn som vist på figur 3.
På figur 1 samler mottagerseksjonen 18 deteksjonssignalene fra en rekke analoge sensorer 10a, 10b ... 10n hvert t sekunder ved hjelp av avspørringsmetoden, og analog/digital-omformer disse deteksjonssignalene og mater databehandlings-seksjonen 20. Databehandlings-seks jonen 20 klassifiserer deteksjonssignalene fra mottagerseksjonen 18 for hver analog sensor og behandler dataene for å tilveiebringe behandlingsdata A-^, A2, A , ... A^. F.eks. som vist på figur 3A, i det tilfelle hvor deteksjonssignalene d, til d fra den analoge sensor 10a blir matet inn, blir først
ln
de bevegelige middelverdier D^ D2, D3 ... Dr først beregnet hver gang tre deteksjonssignaler tilveiebringes, som vist på figur 3B, nemlig:
Hver gang seks bevegelige middelverdier er utledet blir videre som vist på figur 3C, de enkelte middelverdier beregnet. Dvs. :
Behandlingsdataene A, til A blir matet ut til minnesek-
^ lm
sjonen 22 og nivådiskriminering-seksjonen 24. Brann-nivået L_
og operasjonsstart-nivået som er vist på figur 3C, blir innstilt i nivådiskriminerings-seksjonen 24. Seksjonen 24 diskriminerer brann i det tilfelle hvor den hurtige forandring i omgivelsene inntreffer, og diskriminerer også starten av forutsigelsesberegningen. Når det bestemmes at verdien av behandlingsdataene fra databehandlings-seksjonen 20 overstiger operasjonsstart-nivået L^, blir starten av forutsigelses-beregningen beordret til den første operasjonsseksjon 28. Den første operasjonsseksjonen 28 gjøres virksom som reaksjon på kommandoen fra nivådiskriminerings-seksjonen 24 og tar ut en rekke behandlings-
data for den analoge sensor 10a som er lagret i minneseksjonen 22. Den første operasjonsseksjon 28 tilveiebringer så den lineære funksjonsligning fra disse data ved hjelp av den differensielle verdiberegnings-metode, og utfører derved forutsigelses-beregningen for brannen.
Først blir gradienten eller stigningen utledet som den før-ste forutsigelsesberegning fra den lineære funksjonsligning.
Når denne gradienten er positiv og også over en forutbestemt verdi, blir foralarmen Pg matet til alarmseksjonen 34 og videre blir den annen forutsigelsesberegning utført i den første operasjonsseksjon 28. Tidsintervallet (faregraden Rg) inntil behandlingsdataene når farenivået L^ som vist på figur 3C, blir nemlig beregnet fra behandlingsdataene ved det aktuelle tidspunkt og den lineære funksjonsligning. Når verdien av fare-^ qraden R s, er 600 sekunder eller mindre, så blir brannsignalet umiddelbart matet ut til alarmseksjonen 34 og en brannalarm blir generert uten å utføre forutsigelsesberegningen ved hjelp av funksjonstilnærmeIses-metoden.
Når derimot 600 <R sé 1200, blir utsikkerhetssignalet matet til den tilnærmede uttrykkstransformerende-seksjonen 30, og begynnelsen på forutsigelsesberegningen på grunnlag av funksjonstilnærmelses-metoden blir beordret. Faregrad-operasjonsseksjonen 32 beregner faregraden R på grunnlag av den tilnærmede ligning som er omformet ved hjelp av transformeringsseksjonen 30. Når verdien av faregraden Rfc er 800 eller mindre, så bestemmer ope-ras jonsseks jonen 32 opptreden av brann og mater brannsignalet til alarmseksjonen 34, for derved å muliggjøre generering av en brannalarm.
I den foregående utførelsesform av oppfinnelsen, blir en rekke deteksjonssignaler fra den analoge sensor som er samplet ved forutbestemte tider, behandlet som én gruppe, og den bevegelige middelverdi av denne gruppe blir beregnet ved hjelp av databehandlings-seks jonen . Samtidig blir en rekke av disse bevegelige middelverdier behandlet som én gruppe og den enkelte middelverdi av denne gruppe blir beregnet. Av denne grunn er det mulig å eliminere innvirkningen av de unormale deteksjonssignaler som genereres på grunn av feilvirkningsfaktorer slik som forbigående støy, tobakk e.l. andre ting enn virkelig brann. Samtidig er det mulig i tilstrekkelig grad å gripe tendensen av forandringen i deteksjonssignalene uten å forårsake påvirkning av den analoge verdi av røk, temperatur, gass e.l. av flammens oscillerende frekvens, rommets form e.l. Derfor kan brann lett forutsies og diskrimineres.
I den foregående utførelsesform blir i tillegg den bevegelige middelverdi av tre samplingsdata og den enkelte middelverdi av seks bevegelige middelverdidata beregnet. Det antall data som brukes for middelverdi-beregningen kan imidlertid inn-stilles vilkårlig.
I den foregående utførelsesform ble videre den enkelte middelverdi beregnet fra de deteksjonssignaler som utledes ved hjelp av beregningen av den bevegelige middelverdi. Den unød-vendige signalkomponent kan imidlertid også fjernes ved hjelp av en annen utførelsesform hvor bare den bevegelige middelverdi blir utledet, og den lineære eller høyere ordens forutsigelsesberegning blir utført direkte fra disse bevegelige middelverdidata. Med denne metoden kan antall skritt i middelverdiberegningene reduseres og derved kan behandlingshastigheten gjøres større.
Selv om beregningsprosessene for den bevegelige middelverdi og den enkelte middelverdi blir utført i mottageren i den foregående utførelsesform, kan den analoge sensoren 10 selv være forsynt med beregningsanordningen for den bevegelige middelverdi og den enkelte middelverdi, og behandlingsdata for den bevegelige middelverdi eller enkelte middelverdi kan sendes til mottageren ved sampling. Dette arrangement kan lett realiseres ved å tilveiebringe den databehandlings-seksjonen 20 som er vist på
figur 2, i den analoge sensoren 10. Med et slikt arrangement blir mottagerens operasjonsprosess forenklet og lagerkapasiteten for lagring av behandlingsdata i mottageren kan også reduseres.
Selv om brannforutsigelsen og diskrimineringen blir utført på grunnlag av tidsintervallet inntil behandlingsdataverdien når farenivået i den foregående utførelsesform, kan det diskrimineres ved å kontrollere om databehandlingsverdien når farenivået etter utløpet av en forutbestemt tid eller ikke.
Figur 4 er et blokkskjema som viser en annen utførelses-form av mottagerseksjonen 18 og databehandlings-seksjonen 20 som er vist på figur 1.
Utførelsesformen på figur 4 er i det vesentlige lik den første utførelsesform som er vist på figur 2, bortsett fra at den annen minneanordning 40 i utførelsesformen på figur 2 er erstattet med en tredje minneanordning 43, og beregningsanordningen 42 for den enkelte middelverdi er erstattet med en beregningsanordning 44 for bevegelig middelverdi.
I praksis blir deteksjonssignalene fra den analoge sensor 10 omformet til behandlingsdata for branndiskrimineringen ved å utføre prosessen med beregning av bevegelig middelverdi to ganger istedenfor ved å beregne den bevegelige middelverdi og den enkelte middelverdi som i utførelsesformen på figur 2.
Ved å anordne de to trinn av beregningsanordningene for den bevegelige middelverdi på denne måten, kan den påvirkning på deteksjonssignalet som skyldes midlertidig støy eller lignende, elimineres. Samtidig kan deteksjonssignalenes endrings-tendens nøyaktig gripes uten å forårsake at den analoge verdi av røk, temperatur, gass e.l. blir påvirket av flammens oscillernde frekvens, rommets form e.l.

Claims (4)

1. Brannalarmsystem omfattende en detekteringsseksjon (12) for detektering og utmatning av en analog verdi som svarer til en forandring i et fysikalsk fenomen ved omgivelsene, en samplingsanordning (36) for ved forutbestemte mellomrom å sample et analogt deteksjonssignal som utmates fra detekteringsseksjonen (12), en databehandlingsanordning (20) for å utføre en prosess som tilveiebringer en middelverdi på grunnlag av samplingsdata fra samplingsanordningen (36), og en alarmanordning (34) for å avgjøre om det foreligger en brann på grunnlag av behandlingsdata fra databehandlingsanordningen (2 0) og så generere en brannalarm, karakterisert ved at databehandlingsanordningen (20) har en første minneanordning (39) for lagring av en rekke av de nevnte samplingsdata, en beregningsanordning (41) for bevegelig middelverdi for beregning av en bevegelig middelverdi av en rekke av lagringsdataene som én gruppe i den første minneanordning (39), en andre minneanordning (40) for lagring av en rekke behandlingsdata fra beregningsanordningen (41) for den bevegelige middelverdi, og en beregningsanordning for enkel middelverdi for beregning av en enkel middelverdi av nevnte rekke med behandlingsdata som én gruppe lagret i den annen minneanordning (40).
2. Brannalarmsystem omfattende en detekteringsseksjon (12) for detektering og utmatning av en analog verdi som svarer til en forandring i et fysikalsk fenomen ved omgivelsene, en samplingsanordning (36) for ved forutbestemte mellomrom å sample et analogt deteksjonssignal som utmates fra detekteringsseksjonen (12), en databehandlingsanordning (20) for å utføre en prosess som tilveiebringer en middelverdi på grunnlag av samplingsdata fra samplingsanordningen (3 6), og en alarmanordning (34) for å avgjøre om det foreligger en brann på grunnlag av behandlingsdata fra databehandlingsanordningen (20) og så generere en brannalarm, karakterisert ved at databehandlingsanordningen har en første minneanordning (39) for lagring av en rekke samplingsdata, en beregningsanordning (41) for beregning av en bevegelig middelverdi av en rekke av lagringsdataene som én gruppe i den første minneanordning (39), en tredje minneanordning (43) for lagring av en rekke av de nevnte behandlingsdata fra beregningsanordningen (41) for den bevegelige middelverdi, og en annen beregningsanordning (44) for beregning av en bevegelig middelverdi for en rekke av behandlingsdataene som én gruppe lagret i den tredje minneanordning (43).
3. Brannalarmsystem ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at alarmanordningen (34) har en brannskjelnende anordning for beregning av et tidsintervall inntil en verdi av behandlingsdataene når et forutbestemt terskelnivå, ut fra behandlingsdataene ved den aktuelle tid på grunnlag av behandlingsdataene fra databehandlingsanordningen (20), og for derved å bestemme brann når det beregnede tidsintervall ligger innenfor en forutbestemt tid.
4. Brannalarmsystem ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at alarmanordningen (34) har en brannskjelnende anordning for å bestemme brann når et deteksjonsnivå overstiger et terskelnivå etter utløpet av en forutbestemt tid, ut fra behandlingsdataene ved det aktuelle tidspunkt på grunnlag av behandlingsdataene fra databehandlingsanordningen (20).
NO852548A 1984-06-29 1985-06-25 Brannalarmsystem NO170957C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP59134830A JPS6115300A (ja) 1984-06-29 1984-06-29 火災警報装置

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO852548L NO852548L (no) 1985-12-30
NO170957B true NO170957B (no) 1992-09-21
NO170957C NO170957C (no) 1992-12-30

Family

ID=15137459

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO852548A NO170957C (no) 1984-06-29 1985-06-25 Brannalarmsystem

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4644331A (no)
JP (1) JPS6115300A (no)
AT (1) AT397731B (no)
AU (1) AU583515B2 (no)
CA (1) CA1229895A (no)
CH (1) CH668495A5 (no)
DE (1) DE3523232A1 (no)
FI (1) FI84765C (no)
GB (1) GB2161966B (no)
NO (1) NO170957C (no)
SE (1) SE469497B (no)

Families Citing this family (38)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6115300A (ja) * 1984-06-29 1986-01-23 ホーチキ株式会社 火災警報装置
JPH0719315B2 (ja) * 1985-04-09 1995-03-06 ホーチキ株式会社 火災報知装置
JPS61237197A (ja) * 1985-04-12 1986-10-22 ホーチキ株式会社 火災警報装置
JPS6219999A (ja) * 1985-07-18 1987-01-28 ホーチキ株式会社 火災報知装置
JPS62217399A (ja) * 1986-03-18 1987-09-24 ホーチキ株式会社 火災報知装置
JPS62217398A (ja) * 1986-03-18 1987-09-24 ホーチキ株式会社 火災報知装置
JPS6455696A (en) * 1987-08-26 1989-03-02 Hochiki Co Fire judging device
JPH01109495A (ja) * 1987-10-22 1989-04-26 Nittan Co Ltd 異常警報装置
JPH01129397A (ja) * 1987-11-13 1989-05-22 Hochiki Corp 火災判断装置
JP2505231B2 (ja) * 1987-12-16 1996-06-05 能美防災株式会社 防災設備
JPH01159797A (ja) * 1987-12-16 1989-06-22 Nohmi Bosai Kogyo Co Ltd 防災設備
WO1990009012A1 (en) * 1989-01-25 1990-08-09 Nohmi Bosai Kabushiki Kaisha Fire alarm
DE3905735A1 (de) * 1989-02-24 1990-08-30 Pierburg Gmbh Verfahren zum auswerten eines eingangssignals
US5155468A (en) * 1990-05-17 1992-10-13 Sinmplex Time Recorder Co. Alarm condition detecting method and apparatus
JPH0510825A (ja) * 1991-07-05 1993-01-19 Matsushita Electric Ind Co Ltd 熱画像検出手段を有する防災検知装置
US5654684A (en) 1992-07-01 1997-08-05 David Boyden Alarm system for detecting excess temperature in electrical wiring
US5552763A (en) * 1993-11-10 1996-09-03 Simplex Time Recorder Company Fire alarm system with sensitivity adjustment
US5483222A (en) * 1993-11-15 1996-01-09 Pittway Corporation Multiple sensor apparatus and method
CH686915A5 (de) * 1993-11-23 1996-07-31 Cerberus Ag Verfahren zur Vermeidung von Fehlalarmen in einem Brandmeldesystem, und Brandmeldesystem zur Durchfuehrung des Verfahrens.
JP3213661B2 (ja) * 1993-11-25 2001-10-02 能美防災株式会社 火災検出装置
JP3293340B2 (ja) * 1994-07-29 2002-06-17 株式会社日立製作所 緊急時情報提供システム
US5627515A (en) * 1995-02-24 1997-05-06 Pittway Corporation Alarm system with multiple cooperating sensors
US5557262A (en) * 1995-06-07 1996-09-17 Pittway Corporation Fire alarm system with different types of sensors and dynamic system parameters
EP0762358B1 (en) * 1995-08-18 2001-10-31 Gsbs Development Corporation Fire detection system
US5726633A (en) * 1995-09-29 1998-03-10 Pittway Corporation Apparatus and method for discrimination of fire types
US6195011B1 (en) 1996-07-02 2001-02-27 Simplex Time Recorder Company Early fire detection using temperature and smoke sensing
US5818326A (en) * 1996-07-02 1998-10-06 Simplex Time Recorder Company Early fire detection using temperature and smoke sensing
EP0818765A1 (en) * 1996-07-10 1998-01-14 Pittway Corporation Multiple sensor detector and method of locally determining a potential alarm condition
WO1999067758A1 (de) * 1998-06-22 1999-12-29 Martin Daumer Verfahren und vorrichtung zur erkennung von driften, sprüngen und/oder ausreissern von messwerten
DE19839047A1 (de) * 1998-06-22 2000-01-05 Martin Daumer Verfahren und Vorrichtung zur Drifterkennung
US6229439B1 (en) 1998-07-22 2001-05-08 Pittway Corporation System and method of filtering
US6222456B1 (en) 1998-10-01 2001-04-24 Pittway Corporation Detector with variable sample rate
US6441743B1 (en) * 2000-10-30 2002-08-27 The Mitre Corporation Method and apparatus for determining hazard levels of chemical/biological/nuclear agents in an environment
DE102004034904A1 (de) * 2004-07-19 2006-04-20 Airbus Deutschland Gmbh Rauchwarnsystem
US8681011B2 (en) * 2011-02-21 2014-03-25 Fred Conforti Apparatus and method for detecting fires
DE102015223253A1 (de) * 2015-11-25 2017-06-01 Minimax Gmbh & Co. Kg Verfahren zum Bestimmen von Schwellenwerten einer Zustandsüberwachungseinheit für eine Brandmelder- und/oder Löschsteuerzentrale sowie Zustandsüberwachungseinheit und System damit
CN111263958B (zh) * 2017-10-30 2022-05-27 开利公司 检测器装置中的补偿器
US20220157448A1 (en) * 2020-11-13 2022-05-19 Heartware, Inc. Detection of abnormal changes in flow pulsatility clinically correlated with adverse events using logfile data

Family Cites Families (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2147022A1 (de) * 1971-09-21 1973-04-05 Licentia Gmbh Schaltungsanordnung zur erzielung einer groesseren empfindlichkeit bei einer stoerwertmeldeanlage mit schwankenden stoerpegeln
CA1001251A (en) * 1972-02-04 1976-12-07 Honeywell Inc. Supervisory system having a dead band to prevent nuisance alarms as a reported condition erratically changes
US3841149A (en) * 1973-01-08 1974-10-15 Interactive Systems Tool wear detector
DE2341087C3 (de) * 1973-08-14 1979-09-27 Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen Automatische Brandmeldeanlage
US4122720A (en) * 1977-04-07 1978-10-31 Alnor Instrument Company Diesel engine exhaust temperature monitor
US4195286A (en) * 1978-01-06 1980-03-25 American District Telegraph Company Alarm system having improved false alarm rate and detection reliability
DE2817089B2 (de) * 1978-04-19 1980-12-18 Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen Gefahrenmeldeanlage
GB2095821B (en) * 1981-03-17 1985-08-21 Malinowski William J Self-calibrating smoke detector and method
DE3127324A1 (de) * 1981-07-10 1983-01-27 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Verfahren und anordnung zur erhoehung der ansprechempfindlichkeit und der stoersicherheit in einer gefahren-, insbesondere brandmeldeanlage
DE3128811A1 (de) * 1981-07-21 1983-02-10 Esser Sicherheitstechnik GmbH & Co KG, 4040 Neuss Multiplex-gefahrenmeldeanlage
US4469944A (en) * 1981-11-20 1984-09-04 Santa Barbara Research Center Optical discriminating fire sensor
US4582672A (en) * 1982-08-11 1986-04-15 Westinghouse Electric Corp. Method and apparatus for preventing inadvertent criticality in a nuclear fueled electric powering generating unit
DE3405857A1 (de) * 1983-02-24 1984-08-30 Hochiki K.K., Tokio/Tokyo Feueralarmsystem
JPS59172093A (ja) * 1983-03-21 1984-09-28 高橋 信夫 火災などの異常警報装置
JPS60100296A (ja) * 1983-07-25 1985-06-04 ホーチキ株式会社 火災報知装置
ATE30646T1 (de) * 1983-10-17 1987-11-15 Cerberus Ag Verfahren zur alarmsignalisation und einrichtung zur anwendung desselben.
JPS60134999A (ja) * 1983-12-23 1985-07-18 ホーチキ株式会社 火災報知装置
JPS60135000A (ja) * 1983-12-23 1985-07-18 ホーチキ株式会社 火災報知装置
JPS6115300A (ja) * 1984-06-29 1986-01-23 ホーチキ株式会社 火災警報装置
JPH0649999B2 (ja) * 1987-06-24 1994-06-29 三宅 邦夫 枠組壁工法用構造パネル
JPS6456439A (en) * 1987-08-27 1989-03-03 Fuji Photo Film Co Ltd Image forming device
JPH0218758A (ja) * 1988-07-06 1990-01-23 Matsushita Electric Ind Co Ltd 光ディスク

Also Published As

Publication number Publication date
JPH0376519B2 (no) 1991-12-05
AT397731B (de) 1994-06-27
DE3523232C2 (no) 1992-05-14
FI84765B (fi) 1991-09-30
SE469497B (sv) 1993-07-12
NO170957C (no) 1992-12-30
AU4393885A (en) 1986-01-02
AU583515B2 (en) 1989-05-04
GB2161966A (en) 1986-01-22
NO852548L (no) 1985-12-30
FI852535L (fi) 1985-12-30
FI852535A0 (fi) 1985-06-27
GB8516218D0 (en) 1985-07-31
SE8503170L (sv) 1985-12-30
CH668495A5 (de) 1988-12-30
US4644331A (en) 1987-02-17
FI84765C (fi) 1992-01-10
GB2161966B (en) 1988-03-09
JPS6115300A (ja) 1986-01-23
DE3523232A1 (de) 1986-01-09
ATA195585A (de) 1993-10-15
CA1229895A (en) 1987-12-01
SE8503170D0 (sv) 1985-06-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO170957B (no) Brannalarmsystem
EP0009901A1 (en) Alarm system
US4668939A (en) Apparatus for monitoring disturbances in environmental conditions
JP6788165B2 (ja) 火災検知器及び火災検知方法
DK159346B (da) Fremgangsmaade og anlaeg til foroegelse af reaktionsfoelsomheden og sikkerheden mod forstyrrelser i et fare-, navnlig et brandalarmeringsanlaeg
JP3698444B2 (ja) プロセスに於ける欠陥センサの検出と特定を行うための方法及び装置
US4796205A (en) Fire alarm system
KR101412624B1 (ko) 화재감지기 원격 점검 시스템 및 그를 위한 화재수신기
EP0721175A1 (en) High sensitivity apparatus and method with dynamic adjustment for noise
CN114492629A (zh) 异常检测方法、装置、电子设备及存储介质
CN113920673B (zh) 一种室内火情智能监测方法及系统
KR20200041515A (ko) 다중 예측 모델을 적용한 발전소 조기 경보 장치 및 방법
US5049861A (en) Method and system for detecting underground mine fires
NO163877B (no) Fremgangsmaate til behandling av brannspesifikke data i etbrannalarmsystem.
CN109255201B (zh) 一种基于som-mqe的滚珠丝杠副健康评估方法
KR20180048702A (ko) 가스 분석 시스템 및 가스 분석 방법
KR101929539B1 (ko) 유전자 알고리즘을 이용한 화재 감지 방법 및 시스템
JP2001067557A (ja) 火災感知器及び火災感知器用試験機
JP4674765B2 (ja) 発電用内燃機関の失火検出方法及び装置
WO2015032092A1 (en) Shock sensor and method for adjusting sensitivity thereof
JP2598840B2 (ja) 火災報知装置
CA1154118A (en) Rate of change responsive alarm system
RU192302U1 (ru) Импульсное приемное устройство
JPH0610835B2 (ja) 火災感知器
AU650939B2 (en) Fire alarm device

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees

Free format text: LAPSED IN DECEMBER 2000