NO170129B - Fremgangsmaate for fremstilling av tolags enkelt-liposomer - Google Patents

Fremgangsmaate for fremstilling av tolags enkelt-liposomer Download PDF

Info

Publication number
NO170129B
NO170129B NO872929A NO872929A NO170129B NO 170129 B NO170129 B NO 170129B NO 872929 A NO872929 A NO 872929A NO 872929 A NO872929 A NO 872929A NO 170129 B NO170129 B NO 170129B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
component
liposomes
aqueous
lipid
biologically active
Prior art date
Application number
NO872929A
Other languages
English (en)
Other versions
NO872929L (no
NO170129C (no
NO872929D0 (no
Inventor
Fritz H Boller
Roland R Niederer
Original Assignee
Cilag Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Cilag Ltd filed Critical Cilag Ltd
Publication of NO872929D0 publication Critical patent/NO872929D0/no
Publication of NO872929L publication Critical patent/NO872929L/no
Publication of NO170129B publication Critical patent/NO170129B/no
Publication of NO170129C publication Critical patent/NO170129C/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K9/00Medicinal preparations characterised by special physical form
    • A61K9/10Dispersions; Emulsions
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K9/00Medicinal preparations characterised by special physical form
    • A61K9/10Dispersions; Emulsions
    • A61K9/127Liposomes
    • A61K9/1277Processes for preparing; Proliposomes

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Pharmacology & Pharmacy (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • Dispersion Chemistry (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)
  • Manufacturing Of Micro-Capsules (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Cosmetics (AREA)
  • Medical Preparation Storing Or Oral Administration Devices (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte for fremstilling av tolags enkelt-1iposomer. Mer spesielt angår oppfinnelsen en forbedret fremgangsmåte for fremstilling av tolags enkelt-liposomer som inneholder innkapslede biologisk aktive materialer.
Liposomer er omfattende beskrevet i litteraturen og deres struktur er velkjent. De er dannet av amfipatiske molekyler slik som polare lipider, og eksempler på slike er fosfatidyl-koliner, etanolaminer og seriner, sfingomyeliner, kardiolipi-ner, plasmalogener, fosfatidiske syrer og cerebrocider. Liposomer dannes når fosfolipider eller andre anfipatiske molekyler får svelle i vann eller vandige oppløsninger for dannelse av væskekrystaller vanligvis av f lerlagsstruktur omfattende mange tolagselementer adskilt fra hverandre av vandig materiale. En annen type liposom er kjent og består av et enkelt innkapslende vandig tolagsmateriale som også kan betegnes som en unilamellær vesikkel. Dersom vannoppløselige materialer innbefattes i den vandige fasen under svellingen av lipidene, blir de innesperret mellom lipid-dobbeltlagene.
I senere år har det vært stor interesse for bruk av liposomer som bærere av forbindelser som er av interesse p.g.a. en eller annen biologisk egenskap, f.eks. legemidler, proteiner, enzymer, hormoner og diagnostiske midler, i det følgende betegnet "biologisk aktive forbindelser".
Vannoppløselige materialer innkapsles i de vandige mellomrom mellom biomolekyllagene. Lipidoppløselige materialer inkor-poreres i lipidlagene selvom polare toppgrupper kan rage frem fra laget inn i det vandige mellomrom. Innkapslingen av disse forbindelsene kan oppnås ved hjelp av en rekke forskjellige metoder. Den metode som er mest vanlig benyttet, innebærer støping av en tynn film av fosfolipid på veggene i en kolbe ved fordampning av et organisk oppløsningsmiddel. Når denne filmen dispergeres i et egnet vandig medium, dannes multilamellære liposomer (også betegnet som grove liposomer). Ved egnet sonikering danner de grove liposomene mindre like-ledes lukkede vesikler. Vannoppløselige biologisk aktive materialer blir vanligvis inkorporert ved dispergering av den støpte filmen med en vandig oppløsning av forbindelsen. Den uinnkapslede forbindelsen fjernes deretter ved sentrifugering, kromatografi, dialyse eller en annen egnet metode. Lipidoppløselige biologisk aktive materialer blir vanligvis inkorporert ved å oppløse dem i det organiske oppløsnings-middelet med fosfolipidet før støping av filmen. Hvis opp-løseligheten åv disse materialene i lipidfasen ikke over-skrides eller mengden som er til stede ikke er større enn den som kan bindes til lipidet, inneholder liposomer fremstilt ved den ovenfor nevnte metode vanligvis mesteparten av materialet bundet i lipid-dobbeltlagene; separering av liposomene fra uinnkapslet materiale er ikke nødvendig.
Liposomer er lipidvesikler omfattende en eller flere lipidlag dispergert i vann eller en vandig elektrolyttoppløsning. Selvom de er utbredt benyttet for å innkapsle biologisk aktive materialer for en rekke forskjellige formål, benyttes liposomer generelt som legemiddelbærere. Forskjellige typer av liposomer har blitt benyttet avhengig av antallet av lipidlag, størrelse, overflateladning, lipidsammensetning og fremstillingsmetode.
En metode for fremstilling av multilamellære lipidvesikler er beskrevet av Bangham et al. [J. Mol. Biol. 13:238-252
(1965)]. Multilamellære lipidvesikler består av en rekke bi-molekylære lameller spredt i et vandig medium. Lipidene og lyofile stoffer blir først oppløst i et organisk oppløsnings-middel. Oppløsningsmiddelet fjernes under redusert trykk ved rotasjonsfordampning, og lipidresten danner en tynn film på beholderens vegg. Ved tilsetning av en vandig oppløsning, generelt inneholdende elektrolytter og/eller hydrofile biologisk aktive materialer, dannes store multilamellære liposomer når blandingen omrøres. Små unilamellære vesikler kan fremstilles ved sonikering av de store multilamellære vesiklene.
Alternativt blir en blanding av lipidet og en vandig oppløs-ning oppvarmet og deretter underkastet kraftig omrøring og ultralydvibrasjon. 0. Zumbuehl og H. G. Weder beskriver en metode hvorved lipidene og additiver oppløseliggjøres med detergenter ved omrøring eller sonikering, og dette gir definerte blandede miceller. Detergenténe fjernes deretter ved dialyse [Biochem. Biophys. Acta, 640:252-262 (1981)]. En nyere metode for fremstilling av store unilamellære lipidvesikler er teknikken med reversfase-fordampning beskrevet i US patent 4.235.871. Denne teknikken består av dannelse av en vann-i-olje-emulsjon. Fjerning av det organiske opp-løsningsmiddelet under redusert trykk resulterer i en blanding som har en gel lignende karakter som deretter kan om-dannes til lipidvesikler ved omrøring eller ved dispergering i et vandig medium.
Flere teknikker for fremstilling av unilamellære vesikler har blitt rapportert. F.eks. resulterer sonikeringen av en vandig dispersjon av fosfolipid i mikrovesikler bestående av dobbeltlag eller fosfolipid som omgir et vandig mellomrom [Papahadjopoulos og Miller, Biochem. Biophys. Acta., 135-224-238 (1986)].
Alle av de ovennevnte metoder gir reproduserbare liposomer i laboratoriesatsstørrelse. Oppskalering til produksjonssats-størrelse ved bruk av kjente metoder er ofte vanskelig eller ikke mulig i det hele tatt avhengig av det utstyr som benyttes delvis p.g.a. den vanskelighet som møtes ved gjentagelse av de fysikalske betingelsene som gir opphav til liposomdan-nelse. En metode for å overkomme dette problemet innebærer anvendelse av eterinfusjonsteknikken beskrevet av D. Deamer og A. D. Bangham [Biochem. Biophys. Acta 443:629-634,
(1967)]. I denne prosessen blir eteroppløsningen inneholdende lipidene injisert hurtig i en bufferoppløsning ved 60°C hvorved den spontant danner liposomer av den unilamellære typen etter hvert som eter fordamper. Injeksjonsmetoden er enkel og hurtig, men resulterer i et relativt fortynnet preparat av liposomer og gir lav innkapslingseffektivitet.
En alternativ metode for fremstilling av små unilamellære vesikler som unngår behovet for sonikering, er etanol-injeksjonsteknikken [S. Baltzri og E. D. Korn, Biochem. Biophys. Acta 298:1015-1019, (1973)]. Tolags enkelt-liposomer fremstilles ved injeksjon av en etanolisk oppløs-ning av fosfolipid i vann. Suspensjonen konsentreres ved ultrafiltrering, og etanolen fjernes ved dialyse.
I US patent 4.206.197 beskrives en fremgangsmåte for beleg-ging av kjemikalier hvorved et fett blandes med et vann-oppløselig oppløsningsmiddel, overflateaktivt middel og kjemikaliet som skal belegges. Oppløsningen trykkinjiseres deretter inn i den vandige fasen. Produktet dannet ved denne fremgangsmåten er imidlertid en kolloidal suspensjon.
En omfattende oversikt av typene av liposomer og fremgangs-måter for deres fremstilling er angitt i "Liposome Tehno-logy", utgitt av G. Gregoriadis, CRC Press, Inc., Boca Raton, Florida, Volumer I, II og III (1984).
De kjente teknikkene for fremstilling av enkle tolagsliposo-mer gir som angitt ovenfor liposomer i laboratoriesats-størrelse, men kan ofte ikke tilpasses til produksjonsmåle-stokk i det hele tatt, eller kan bare tilpasses med vanskelighet. Det er et formål ved foreliggende oppfinnelse å tilveiebringe en fremgangsmåte for fremstilling av tolags enkelt-liposomer i stor målestokk. Et annet formål med oppfinnelsen er å tilveiebringe en fremgangsmåte for Innkapsling av biologisk aktive materialer i stor målestokk.
Foreliggende oppfinnelse tilveiebringer en fremgangsmåte for innkapsling av biologisk aktive materialer i stor målestokk i tolags enkelt-liposomer, hvorved en lipidkomponent oppløses i et egnet organisk oppløsnlngsmlddel, den organiske komponenten injiseres direkte i en vandig komponent under trykk og samtidig blandes den organiske fasen og den vandige fasen ved hjelp av en høyhastighets-blandeanordning hvorved liposomene dannes spontant.
Tolags enkelt-liposomene inneholdende innkapslet biologisk aktivt materiale kan anvendes direkte, eller de kan benyttes i en egnet farmasøytisk akseptabel bærer for topisk eller systemisk administrasjon. Liposomenes viskositet kan økes ved tilsetning av ett eller flere egnede fortykningsmidler slik som f.eks. xantangummi, hydroksypropylcellulose, hydroksypropylmetylcellulose og blandinger derav.
Siden ingen ytterligere behandling av liposomene slik som f.eks. ultralydbehandling, filtrering, sentrifugering eller dialyse, er nødvendig før bruk, kan foreliggende fremgangsmåte benyttes for innkapsling av biologisk aktive materialer I stor målestokk og egnet for bruk i den farmasøytiske industri.
Ifølge foreliggende oppfinnelse er det således tilveiebragt en fremgangsmåte for fremstilling av tolags enkelt-liposomer, og denne fremgangsmåten er kjennetegnet ved følgende trinn: a) tilveiebringelse av en beholder delvis fylt med en vandig komponent eventuelt inneholdende en elektrolytt som fortrinnsvis er valgt fra alkalimetall- og jordalkalimetall-salter; b) tilveiebringelse av en lipidkomponent oppløst i et egnet organisk oppløsnlngsmlddel i en separat beholder; c) tilveiebringelse av en høyhastighet-homogenisator, hvis blandeanordning er neddykket i nevnte vandige komponent; d) injisering av 1ipidkomponenten, under trykk, gjennom en injiseringsanordning direkte inn i den vandige komponenten
under samtidig omrøring av blandingen via blandeanordningen ved høy hastighet for derved å danne en vandig dispersjon av lipid, hvor blandeanordningen har en hastighet mellom 1500 og 20.000 omdr./min., injeksjonsanordnlngen er festet til en eller flere dyser med en diameter på 0,1-10,0, 1ipidkomponenten injiseres i den vandige komponenten under et trykk på 0,1-300 bar, strømningshastigheten for den organiske komponenten er 1-1000 ml/min., og det organiske oppløsnings-middelet bør ikke overskride 1056 av hele den vandige dispersjonen, hvorved det dannes tolags enkelt-liposomer, og eventuelt tilsetning av et egnet fortykningsmiddel.
Oppfinnelsen gjelder også en fremgangsmåte for fremstilling av tolags enkelt-liposomer inneholdende et biologisk aktivt materiale og innbefatter ovenstående trinn a), mens trinn b) omfatter tilveiebringelse av en organisk komponent som innbefatter en lipidkomponent og et biologisk aktivt materiale oppløst i egnet organisk oppløsnlngsmlddel i en separat beholder, idet trinnene c) og d) er som angitt ovenfor, hvorved det i siste trinn d) foretas injisering av den organiske komponenten.
Fremgangsmåten kan benyttes for fremstilling av liposomer i produksjonssatser i stor målestokk.
Ved foreliggende fremgangsmåte oppnås enkle tolags enkelt-liposomer inneholdende innkapslet biologisk aktivt materiale ved under trykk å injisere en organisk oppløsning av det biologisk aktive materialet inn i en vandig komponent mens den organiske og den vandige komponenten samtidig blandes ved hjelp av en høyhastighet-homogenisator eller —blandeanord-ning.
Den vandige komponenten består av vann alene eller den kan inneholde elektrolytter, bufrede systemer og andre bestanddeler, slik som f.eks. preservativer. Egnede elektrolytter som kan benyttes, innbefatter metallsalter slik som alkalimetall- og jordalkalimetallsaltene. De foretrukne metall-saltene er kalsiumklorid, natriumklorid og kaliumklorid. Konsentrasjonen av elektrolytten kan variere over et bredt område fra 0 til 260 mM. Det foretrukne området er 5-160 mM. Den vandige komponenten anbringes i en passende beholder som kan tilpasses til å bevirke homogenisering ved å forårsake større turbulens under injiseringen av den organiske komponenten. Homogenisering av de to komponentene kan oppnås i beholderen eller den vandige og den organiske komponenten kan alternativt injiseres separat i en blandeanordning som er plassert på utsiden av beholderen. I det sistnevnte tilfel-let dannes liposomene i blandeanordningen og overføres deretter til en annen beholder for oppsamlingsformål.
Den organiske komponenten består av et egnet ikke-toksisk, farmasøytisk akseptabelt oppløsnlngsmlddel slik som f.eks. etanol, glycerol, propylenglykol og polyetylenglykol, og et egnet fosfolipid som er oppløselig i oppløsningsmiddelet. Egnede fosfolipider som kan benyttes, omfatter lecitin, fosfatidylkolin, fosfatidyletanolamin, fosfatidylserin, fosfatidylinositol, lysofosfatidylkolin og fosfatidylglyce-rol, f.eks. Andre lipofile additiver kan benyttes for selektivt å modifisere egenskapene til liposomene. Eksempler på slike andre additiver er stearylamin, fosfatidinsyre, tokoferol, kolesterol og lanolinekstrakter.
Det biologisk aktive materialet oppløses i den organiske komponenten. Et hvilket som helst biologisk aktivt materiale som er oppløselig i det organiske oppløsningsmiddelet, kan benyttes. Med den i foreliggende sammenheng benyttede betegnelse biologisk aktivt materiale menes en forbindelse eller preparat som, når den er til stede i en effektiv mengde, gir en effekt i levende celler eller organismer. Eksempler på biologisk aktive materialer som er nyttige i foreliggende oppfinnelse, innbefatter dermatologiske midler
(f.eks. triamcinolonacetonid, retinoinsyre, 13-cis retinopin-syre, hydrokortison); antibakterielle midler (f.eks. ampi-cillin); anti-fungusmidler (f.eks. econazolbase, econazol-nitrat, miconazol, butaconazol, terconazol, amfotericin B); antisekretoriske midler (f.eks. cimetidin, ranitidin); anti-konvulserende midler (f.eks. difenylhydantoin); antihyperten-sive midler (f.eks. minoxidil); anti-kreftmidler (f.eks. metotreksat); immunomodulatorer (f.eks. lipofile derivater av muramyldipeptid); antivirale midler (f.eks. acyklovir, interferoner); ikke-steroide antinflammatoriske midler (f.eks. ibuprofen, suprofen); prostaglandiner (rioprostil, mesoprostil), og lignende.
Det kan være fordelaktig å benytte mikroniserte former av det biologisk aktive materialet, dvs. materialet som har en gjennomsnittlig partlkkelstørtrelse på mindre enn 10 pm siden det høye overflatearealet vil lette oppløsningen av de lipo-somale komponentene.
I tillegg kan andre bestanddeler som kan hindre oksydasjon av fosfolipidene, tilsettes til den organiske komponenten. Eksempler på slike andre bestanddeler innbefatter tokoferol, butylert hydroksyanisol, butylert hydroksytoluen, askorbyl-palmitat og askorbyloleat. Preservativer slik som benzosyre, metylparaben og propylpartaben kan også tilsettes.
Volumet av den organiske komponenten vil variere avhengig av oppløseligheten av bestanddelene. Generelt må tilstrekkelig oppløsnlngsmlddel benyttes for å oppløse alle lipofile bestanddeler, men oppløsningsmiddelet bør ikke overskride 1056 av hele formuleringen.
En hvilken som helst høyhastighet-blandeanordning eller
—homogenisator som vil gi hurtigblanding av komponentene under trykk, kan benyttes. Som nevnt anvendes en blander som gir hastigheter fra 1.500 til 20.000 omdr./min. I en foretrukken fremgangsmåte blir den organiske komponenten
injisert I den vandige komponenten gjennom en eller flere dyser festet til blandeanordningen. Det benyttes en homo-genisator som har en dysediameter på 0,1-10 mm. Pumpen som benyttes med homogenisatoren bevirker et trykk på 0,1-300 bar. Strømningshastigheten for den organiske komponenten under injeksjonen kan variere mellom 1 ml og 1000 ml/min. Uavhengig av satsstørrelsen bør strømningshastigheten for den vandige oppløsningen oversskride minst 50 ganger strømnings-hastigheten for den organiske oppløsning når de to komponentene blandes i en separat beholder. Den aktuelle strømnings-hastighet som benyttes, vil avhenge av den hastighet som kan oppnås med den spesielle blandeanordning som anvendes. Det er foretrukket å spyle eller skylle oppløsningene med en inertgass slik som nitrogen eller argon for å hindre mulig oksydasjon av materialene som benyttes under fremgangsmåten. Liposomene som fremstilles ved foreliggende fremgangsmåte, oppsamles ved teknikker som er kjent for fagmannen på området. Liposomer har blitt funnet å være mest stabile ved en pH-verdi mellom 5 og 7. En hvilken som helst egnet mineralsyre eller organisk syre slik som f.eks. saltsyre, hydrobromsyre eller eddiksyre, kan tilsettes til liposomene inntil det ønskede pH-området er oppnådd. Liposomene kan benyttes f.eks. som bærere for biologisk og/eller farmakody-namisk aktive stoffer og/eller selv utgjøre farmasøytiske preparater. Liposomformuleringene fremstilt som beskrevet ovenfor, kan administreres topisk eller oralt etter behov. De kan administreres topisk uten ytterligere rensing. I tilfelle for oral administrasjon kan ytterligere rensing av liposomet være nødvendig for å fjerne potensielt toksiske materialer. Avhengig av den spesielle administrasjonsmåten kan det være ønskelig å administrere liposomet i en egnet farmasøytisk akseptabel bærer. Eksempler på slike bærere innbefatter geleer, oppløsningsninger og aerosoler.
Følgende eksempler illustrerer foretrukne utførelser av oppfinnelsen. Selv om alle eksemplene innbefatter et biologisk aktivt materiale, er det klart at de tolags enkelt-liposomene kan fremstilles minus det aktive materialet.
Eksempel I
Sammensetning
Fremgangsmåte
Econazolbase, fosfatidylkolin, kolesterol, benzosyre og butylert hydroksyanisol ble tilsatt til etanolen, og blandingen ble oppvarmet til etanolen ved 45-50°C inntil materialene oppløste seg. Kalsiumkloridoppløsningen ble anbragt i en høyhastighet-homogenisator (polytron (PTA2SM) fremstilt av Kinematica Littau, Lucerne, Sveits) ved 25°C. Etanoloppløs-ningen ble deretter pumpet gjennom et rør direkte inn i kalsiumkloridoppløsningen, og oppløsningene ble blandet samtidig ved høy hastighet. Liposomer med en diameter mindre enn 2,5 pm ble dannet spontant.
Tekniske data
Eksempel II Sammensetning
Fremgangsmåte
Metylparaben, propylparaben, butylert hydroksytoluen, kolesterol, fosfatidylkolin og econazolbase ble tilsatt til etanolen og suspensjonen ble oppvarmet ved 45-50°C inntil materialene oppløste seg. Suspensjonen ble spylt med nitrogen under oppløsningsprosessen. Kalsiumkloridoppløsnin-gen ble anbragt i en høyhastighet-homogenisator (Polytrbn [PTA2SM] fremstilt av Kinematica Littau, Lucerne, Sveits) ved 20°C. Etanoloppløsningen ble deretter pumpet gjennom et rør direkte inn i kalsiumkloridoppløsningen, og oppløsningene ble blandet samtidig ved høy hastighet. Hver oppløsning ble spylt med nitrogen under blandeprosessen. Liposomer med en diameter mindre enn 3 pm ble spontant dannet.
Tekniske data
Eksempel III Satsstørrelse 18 kg Sammensetning
Fremgangsmåte
Metylparaben, propylparaben og natriumklorid ble oppløst i renset vann ved 80°C (kjele I). Econazolbase, askorbyl-palmitat, lecitin og kolesterol ble oppløst i. etanol, i en separat kjele ved 40°C (kjele II). Etanoloppløsningen ble spylt med nitrogen under hele fremgangsmåten. Begge opp-løsninger ble avkjølt til romtemperatur. Kjele I ble for-bundet med en høyhastighet-homogenisator (Megatron MT-61; produsent: Kenematica, Littau, Lucerne, Sveits) for å bevirke sirkulasjon av den vandige oppløsningen. (Strømningshastig-het: 50 1/mln.). Etanoloppløsningen ble injisert gjennom et rør fra kjele II direkte Inn i homogenisatoren. (Strømnings-hastighet: 500 ml/min.; trykk; 0,0014 kp/cm). Liposomer med diameter på mindre enn 2,5 pm ble dannet spontant og oppsamlet i kjele I. Etter fullføring av denne fremgangsmåten ble saltsyre 1056 og parfyme tilsatt til kjele I. Hydroksypropylcellulose ble tilsatt for å bevirke geledannelse.
Tekniske data
Eksempel IV
Fremgangsmåte
Metylparaben, propylparaben og natriumklorid ble oppløst i vann ved 80°C i en beholder utstyrt med en høyhastighet-homogenisator (Polytron PTA 20 SM; produsent: Kinematica, Littau-Lucerne, Sveits). Tekonazol, lecitin, askornbylpalmi-tat og kolesterol ble oppløst i etanol ved 40°C under om-røring i en separat beholder. Begge oppløsninger ble avkjølt til romtemperatur. Etanoloppløsningen ble deretter pumpet gjennom et rør direkte inn i den vandige oppløsningen; opp-løsningene ble samtidig blandet ved høy hastighet. Liposomer med en diameter på mindre enn 2,5 pm ble dannet spontant og oppsamlet i beholderen utstyrt med høyhastighet-homogenisatoren. pH-verdien ble justert til 5,5 ved tilsetning av saltsyre .
Tekniske data
Liposomene fremstilt ved foreliggende oppfinnelse ble kjennetegnet under anvendelse av følgende fysiokjemiske metoder. 1. De hydrodynamiske egenskapene, dvs. massebestemmelse og vesikkelradium ble bestemt med en analytisk ultrasentri-fuge (Beckman L-65 med refraktivt tilbehør) og ved dynamisk laserlys-spredning. 2. Vesikkel-homogenitet ble bestemt ved elektronmikroskopi under anvendelse av frysefraktureringsteknikken. Fig. I er et elektro-mikrografi av liposomer fremstilt Ifølge eksempel I. Fig. II er et elektro-mikrografi av liposomer fremstilt Ifølge eksempel II.

Claims (10)

1. Fremgangsmåte for fremstilling av tolags enkeltiiposomer, karakterisert ved følgende trinn: a) tilveiebringelse av en beholder delvis fylt med en vandig komponent eventuelt inneholdende en elektrolytt som fortrinnsvis er valgt fra alkalimetall- og jordalkalimetall-salter; b) tilveiebringelse av en lipidkomponent oppløst i et egnet organisk oppløsnlngsmlddel 1 en separat beholder; c) tilveiebringelse av en høyhastighet-homogenisator, hvis blandeanordnlng er neddykket i nevnte vandige komponent; d) injisering av lipidkomponenten, under trykk, gjennom en injiseringsanordning direkte inn i den vandige komponenten under samtidig omrøring av blandingen via blandeanordningen ved høy hastighet for derved å danne en vandig dispersjon av lipid, hvor blandeanordningen har en hastighet mellom 1500 og 20.000 omdr./min., injeksjonsanordningen er festet til en eller flere dyser med en diameter på 0,1-10,0, lipidkomponenten injiseres i den vandige komponenten under et trykk på 0,1-300 bar, strømningshastigheten for den organiske komponenten er 1-1000 ml/min., og det organiske oppløsnings-middelet bør ikke overskride 10% av hele den vandige dispersjonen, hvorved det dannes tolags enkeltliposomer, og eventuelt tilsetning av et egnet fortykningsmiddel.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at det som lipidkomponent anvendes et fosfolipid, og at det som organisk oppløsnlngsmlddel anvendes etanol.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 2, karakterisert ved at det som fosfolipid anvendes fosfatidylkolin.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 2, karakterisert ved at fosfolipidet anvendes i blanding med kolesterol.
5. Fremgangsmåte for fremstilling av tolags enkeltliposomer inneholdende et biologisk aktivt materiale, karakterisert ved følgende trinn: a) tilveiebringelse av en beholder delvis fylt med en vandig komponent eventuelt inneholdende en elektrolytt som fortrinnsvis er valgt fra alkalimetall- og jordalkalimetall-salter; b) tilveiebringelse av en organisk komponent omfattende en lipidkomponent og et biologisk aktivt materiale oppløst i et egnet organisk oppløsningsmiddel i en separat beholder; c) tilveiebringelse av en høyhastighet-homogenisator hvis blandeanordning er neddykket i nevnte vandige komponent; d) injisering av den organiske komponenten, under trykk, gjennom en injeksjonsanordning direkte inn i nevnte vandige komponent under samtidig omrøring av blandingen via blandeanordningen ved høy hastighet for dannelse av en vandig dispersjon av lipidet, hvor homogenisatoren har en hastighet mellom 1500 og 20.000 omdr./min., injeksjonsanordningen er festet til en eller flere dyser som har en diameter på 0,1-10,0 mm, den organiske komponenten injiseres i den vandige komponenten under et trykk på 0,1-300 bar, strømningshastig-heten for den organiske komponenten er 1-1000 ml/min., og det organiske oppløsningsmiddelet bør ikke overskride 10$ av hele den vandige dispersjonen, hvorved det dannes tolags enkelt-liposomer, og eventuelt tilsetning av et egnet fortyknings-mlddel.
6. Fremgangsmåte ifølge krav 5, karakterisert ved at det som lipidkomponent anvendes et fosfolipid, og at det som organisk oppløsnlngsmlddel anvendes etanol.
7. Fremgangsmåte ifølge krav 6, karakterisert ved at det som fosfolipid anvendes fosfatidylkolin.
8. Fremgangsmåte ifølge krav 7, karakterisert ved at fosfolipidet anvendes i blanding med kolesterol.
9. Fremgangsmåte ifølge krav 5, karakterisert ved at det som lipofilt biologisk aktivt materiale anvendes et antifungusmiddel valgt fra ekonazol, terkonazol eller mikonazol, eller at det som lipofilt biologisk aktivt materiale anvendes et ikke-steroid antiinflammatorisk middel.
10. Fremgangsmåte ifølge krav 5, karakterisert ved at det som lipofilt biologisk aktivt mnateriale anvendes et prostaglandin.
NO872929A 1986-07-15 1987-07-14 Fremgangsmaate for fremstilling av tolags enkelt-liposomer NO170129C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US88561986A 1986-07-15 1986-07-15

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO872929D0 NO872929D0 (no) 1987-07-14
NO872929L NO872929L (no) 1988-01-18
NO170129B true NO170129B (no) 1992-06-09
NO170129C NO170129C (no) 1992-09-16

Family

ID=25387324

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO872929A NO170129C (no) 1986-07-15 1987-07-14 Fremgangsmaate for fremstilling av tolags enkelt-liposomer

Country Status (17)

Country Link
EP (1) EP0253619B1 (no)
JP (1) JP2574309B2 (no)
KR (1) KR950002146B1 (no)
CN (1) CN87105547A (no)
AT (1) ATE71522T1 (no)
AU (1) AU598002B2 (no)
CA (1) CA1302885C (no)
DE (1) DE3776015D1 (no)
DK (1) DK367187A (no)
ES (1) ES2055703T3 (no)
FI (1) FI90396C (no)
GR (1) GR3003813T3 (no)
HK (1) HK78492A (no)
IE (1) IE60469B1 (no)
NO (1) NO170129C (no)
SG (1) SG64592G (no)
ZA (1) ZA875142B (no)

Families Citing this family (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0761940B2 (ja) * 1986-11-17 1995-07-05 株式会社資生堂 外皮用リポソ−ム製剤
EP0335442B1 (en) * 1988-03-28 1996-05-15 Janssen Pharmaceutica N.V. Agents for preserving or restoring the soundness of the skin
WO1990011780A1 (en) * 1989-03-31 1990-10-18 The Regents Of The University Of California Preparation of liposome and lipid complex compositions
IT1240354B (it) * 1990-03-30 1993-12-07 Poli Ind Chimica Spa Formulazioni liposomiali di farmaci antimicotici,antibatterici e/o antantiflogistici per applicazione locale e vaginale
IT1240353B (it) * 1990-03-30 1993-12-07 Poli Ind Chimica Spa Formulazioni liposomiali di farmaci immunomodulatori per applicazionelocale ed aerosolica
WO1993015718A1 (en) * 1992-02-12 1993-08-19 Janssen Farmaceutici S.P.A. Liposomal piroxicam formulations
JPH07503953A (ja) * 1992-02-12 1995-04-27 ジヤンセン・シラグ・ソチエタ・ペル・アチオニ リポソームイトラコナゾール組成物
DK0625898T3 (da) * 1992-02-12 1996-06-03 Janssen Cilag S P A Liposom-piroxicamformuleringer
ES2041597B1 (es) * 1992-05-05 1994-06-01 Bazaco Joan Freixas Nuevo procedimiento para la preparacion de liposomas que encapsulan productos farmaceuticos y cosmeticos.
ES2180599T3 (es) * 1994-09-30 2003-02-16 Mika Pharma Ges Fur Die Entwic Composicion farmaceutica.
EP0892638B1 (en) * 1996-04-04 2002-11-13 Cilag AG Liposome-based topical vitamin d formulation
AU5777498A (en) * 1997-01-13 1998-08-03 Cilag A.G. Liposome-based topical tretinoin formulation
DE19721947C2 (de) * 1997-05-21 1999-04-22 Diagnostikforschung Inst Verwendung von pharmazeutischen Zubereitungen, die Partikel, Vesikel oder Polymere sowie nichtsteroidale Antirheumatika und/oder Thrombozytenaggregationshemmer zur Darstellung der Gefäße, Lymphknoten und des Knochenmarks enthalten
ATE271376T1 (de) * 1998-02-23 2004-08-15 Cilag Ag Int Liposomale erythropoietin-dispersion
CA2309373A1 (en) * 1999-05-27 2000-11-27 Johnson & Johnson Consumer Companies, Inc. Novel topical formulations
EP1203614A1 (de) 2000-11-03 2002-05-08 Polymun Scientific Immunbiologische Forschung GmbH Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von Lipidvesikeln
JP2006069929A (ja) * 2004-08-31 2006-03-16 Konica Minolta Medical & Graphic Inc 真菌症治療製剤およびその製造方法
CA2596131A1 (en) * 2005-01-28 2006-08-03 Bc Cancer Agency Liposomal compositions for parenteral delivery of agents
JP2007106679A (ja) * 2005-10-11 2007-04-26 Shino Test Corp 血液凝固反応促進剤
JP2012516320A (ja) * 2009-01-30 2012-07-19 イッスム リサーチ デベロプメント カンパニー オブ ザ ヘブライ ユニバーシティ オブ エルサレム リミテッド 爪および皮膚を処置するための組成物
CN101569607B (zh) * 2009-06-16 2011-02-16 中国药科大学 一种双脱甲氧基姜黄素的前体脂质体及其制备方法
WO2011162093A1 (ja) * 2010-06-23 2011-12-29 学校法人神奈川大学 乳化物製造用親水性ナノ粒子の製造方法

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2534487B1 (fr) * 1982-10-15 1988-06-10 Dior Christian Parfums Procede d'homogeneisation de dispersions de phases lamellaires lipidiques hydratees, et suspensions obtenues par ce procede
JPS607932A (ja) * 1983-06-29 1985-01-16 Dai Ichi Seiyaku Co Ltd リポソーム懸濁液およびその製法
JPS6058915A (ja) * 1983-09-12 1985-04-05 Fujisawa Pharmaceut Co Ltd 薬物含有脂質小胞体製剤
GB8502892D0 (en) * 1985-02-05 1985-03-06 Sterwin Ag Aerosol composition
WO1987007506A1 (en) * 1986-06-12 1987-12-17 The Liposome Company, Inc. Methods and compositions using liposome-encapsulated non-steroidal anti-inflammatory drugs
AU598601B2 (en) * 1986-09-18 1990-06-28 Liposome Technology, Inc. High-concentration liposome processing method

Also Published As

Publication number Publication date
IE871899L (en) 1988-01-15
ATE71522T1 (de) 1992-02-15
FI873111A0 (fi) 1987-07-14
AU598002B2 (en) 1990-06-14
FI873111A (fi) 1988-01-16
AU7538587A (en) 1988-01-21
FI90396C (fi) 1994-02-10
KR880001284A (ko) 1988-04-22
HK78492A (en) 1992-10-23
JP2574309B2 (ja) 1997-01-22
NO872929L (no) 1988-01-18
EP0253619B1 (en) 1992-01-15
DE3776015D1 (de) 1992-02-27
GR3003813T3 (no) 1993-03-16
JPS63116737A (ja) 1988-05-21
SG64592G (en) 1992-09-04
IE60469B1 (en) 1994-07-13
DK367187A (da) 1988-01-16
KR950002146B1 (ko) 1995-03-14
NO170129C (no) 1992-09-16
EP0253619A3 (en) 1988-12-14
ZA875142B (en) 1989-02-22
CA1302885C (en) 1992-06-09
FI90396B (fi) 1993-10-29
DK367187D0 (da) 1987-07-14
ES2055703T3 (es) 1994-09-01
CN87105547A (zh) 1988-05-18
NO872929D0 (no) 1987-07-14
EP0253619A2 (en) 1988-01-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO170129B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av tolags enkelt-liposomer
US4687661A (en) Method for producing liposomes
US6171613B1 (en) Method for producing liposomes with increased percent of compound encapsulated
CA1205383A (en) Method of encapsulating biologically active materials in multilamellar lipid vesicles (mlv)
KR100387561B1 (ko) 활성제제의조절방출을위한다중소포성리포솜의제법
US5032457A (en) Paucilamellar lipid vesicles using charge-localized, single chain, nonphospholipid surfactants
EP1334765B1 (en) Process for producing liposome
JP2617346B2 (ja) 表面活性剤とステロイドから形成される脂質小胞
JPH0753661B2 (ja) プロ―リポソーム組成物及びリポソームの水性分散物を作る方法
WO1996040061A1 (en) Method for encapsulating pharmaceutical materials
US6399094B1 (en) Unilamellar liposomal preparations with high active substance content
JP4820002B2 (ja) グルコシドパウキラメラベシクル
KR960014869B1 (ko) 서브미크론 크기의 리포좀 형태의 양쪽친화성 지질의 분산성 콜로이드계를 제조하는 방법
JPH0457375B2 (no)
Gunda et al. A Review on Formulation and Evaluation of Liposomal Drugs

Legal Events

Date Code Title Description
MK1K Patent expired