FI90396C - Menetelmä yksittäisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi - Google Patents

Menetelmä yksittäisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI90396C
FI90396C FI873111A FI873111A FI90396C FI 90396 C FI90396 C FI 90396C FI 873111 A FI873111 A FI 873111A FI 873111 A FI873111 A FI 873111A FI 90396 C FI90396 C FI 90396C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
component
aqueous
process according
lipid
biologically active
Prior art date
Application number
FI873111A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI873111A (fi
FI90396B (fi
FI873111A0 (fi
Inventor
Fritz H Boller
Roland R Niederer
Original Assignee
Cilag Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Cilag Ltd filed Critical Cilag Ltd
Publication of FI873111A0 publication Critical patent/FI873111A0/fi
Publication of FI873111A publication Critical patent/FI873111A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI90396B publication Critical patent/FI90396B/fi
Publication of FI90396C publication Critical patent/FI90396C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K9/00Medicinal preparations characterised by special physical form
    • A61K9/10Dispersions; Emulsions
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K9/00Medicinal preparations characterised by special physical form
    • A61K9/10Dispersions; Emulsions
    • A61K9/127Liposomes
    • A61K9/1277Processes for preparing; Proliposomes

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Pharmacology & Pharmacy (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • Dispersion Chemistry (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)
  • Manufacturing Of Micro-Capsules (AREA)
  • Medical Preparation Storing Or Oral Administration Devices (AREA)
  • Cosmetics (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)

Description

1 90396
Menetelmå yksittåisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi Tåmå keksinto koskee menetelmåå yksittåisten kak-5 sikerroksisten liposomien valmistamiseksi. Erityisesti tama keksinto koskee menetelmåå sellaisten yksittåisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi, jotka si-såltåvåt biologisesti aktiivisia aineita.
Liposomeja kuvataan kirjallisuudessa laajalti ja 10 niiden rakenne tunnetaan hyvin. Ne muodostuvat amfifaat-tisista molekyyleistå, kuten polaarisista lipideistå, joista esimerkkeinå ovat fosfatidyylikoliinit, etanoli-amiinit ja seriinit, sfingomyeliinit, kardiolipiinit, plasmalogeenit, fosfatidihapot ja serebrosidit. Liposome-15 ja muodostuu, kun fosfolipidien tai muiden soveliaiden amfifaattisten molekyylien annetaan "paisua" vedesså tai vesiliuoksessa, jolloin muodostuu nestemåisiå kiteitå, joiden tavallisesti monikerroksinen rakenne kåsittåå useita kaksoiskerroksia, jotka vesifaasi erottaa toisis-20 taan. Toisen liposomityypin tiedetåån kåsittåvån yhden ainoan kaksoiskerroksen, joka "koteloi" vesifaasia ja jota voidaan kutsua myos unilamellaariseksi rakkulaksi. Jos vesifaasi sisåltåå vesiliukoisia aineita lipidien paisu-misen aikana, niin ne jååvåt lipidikerrosten valiin.
25 Viime vuosina on oltu hyvin kiinnostuneita liposo mien kåytostå sellaisten aineiden kantajina, jotka ovat kiinnostavia jonkin biologisen ominaisuuden vuoksi, esi-merkiksi lååkeaineiden, proteiinien, entsyymien, hormo-nien ja diagnostisten aineiden kantajina, joihin tåstålå-30 hin viitataan biologisesti aktiivisina yhdisteinå.
Vesiliukoiset aineet joutuvat bimolekyylikerrosten vålisså oleviin vesifaasitiloihin. Lipidiliukoiset aineet joutuvat lipidikerroksiin, jolloin polaariset pååryhmåt saattavat tyontyS lipidikerroksesta ulos vesifaasitilaan. 35 Tållaisten aineiden sitominen liposomiin voidaan suorit- 2 90396 taa lukuisilla menetelmilia. Yleisimmin kaytetty menetel-mS kasittaa ohuen fosfolipidikalvon muodostamisen lasias-tian seinåmille orgaanista liuotinta haihduttamalla. Kun tårnS kalvo dispergoidaan sopivaan vesivaliaineeseen, niin 5 muodostuu multilamellaarisia liposomeja (nk. karkeita liposomeja). Sopivan ultraå&nikåsittelyn avulla naista li-posomeista saadaan pienempia, samalla tavalla "sulkeutu-neita" rakkuloita.
Vesiliukoinen biologisesti aktiivinen aine sido-10 taan liposomiin tavallisesti dispergoimalla lasiastiassa oleva fosfolipidikalvo aineen vesiliuokseen. Sitoutumaton aine poistetaan taman jaikeen sentrifugoimalla, kromato-grafoimalla, dialysoimalla tai jollakin muulla sopivalla menetelmaiia. Rasvaliukoinen biologisesti aktiivinen aine 15 sidotaan tavallisesti liuottamalla se orgaaniseen liuot-timeen fosfolipidin kanssa ennen kalvon muodostamista ja dispergoimalla sitten kalvo sopivaan vesivaliaineeseen. Jos ei ole ylitetty aineen liukoisuutta lipidifaasiin, eika ainetta ole ylenmaarin verrattuna maaraan, joka ky-20 kenee sitoutumaan lipidiin, ylia olevan menetelmSn mukaan valmistetut liposomit sisSltåvåt tavallisesti enimmån osan aineesta sitoutuneena lipidikaksoiskerrokseen; lipo-somien erottamista sitoutumattomasta aineesta ei tarvita.
Liposomit ovat siis lipidirakkuloita, joissa on 25 yksi tai useampia lipidikerroksia ja jotka ovat disper-goituneina veteen tai elektrolyytin vesiliuokseen. Niita kåytetaån laajalti biologisesti aktiivisten aineiden kanta jina erilaisiin tarkoituksiin, ja erityisesti laakeai-neiden kantajina. Erityyppisiå liposomeja voidaan kayt-• 30 taa, riippuen toivotusta lipidikerrosten lukumaarasta, liposomien koosta, pintavarauksesta, lipidikoostumuksesta ja valmistusmenetelmasta.
Yleista menetelmaa multilamellaaristen lipidirak-kuloiden valmistamiseksi ovat kuvanneet Bangham et al.
35 julkaisussaan J. Mol. Biol. 13:238—252 (1965); muodos-
II
3 90396 tuneet multilamellaariset lipidirakkulat koostuvat useas-ta bimolekyylilamellista sekoittuneena vesivåliaineeseen. Menetelmån mukaan lipidit ja lipofiiliset aineet liuote-taan ensin orgaaniseen liuottimeen. Liuotin poistetaan 5 alipaineessa kiertohaihdutuksella, jolloin lipidijåannos inuodostaa ohuen kalvon astian seinålle. Sen jalkeen liså-taan vesiliuosta, joka yleenså sisåltaå elektrolyytteja ja/tai hydrofiilisiå biologisesti aktiivisia aineita, ja ravistellaan, jolloin muodostuu suuria multilamellaarisia 10 liposome ja. Pienici, unilamellaarisia rakkuloita voidaan valmistaa ultraScinikåsittelemållå.
Vaihtoehtoisia menetelmia loytyy lukuisia. Zum-buehl ja Weder kuvataan menetelmaa, jossa lipideja ja li-saaineita liuotetaan pinta-aktiivisten aineiden lasnå-15 ollessa ja ravistellaan voimakkaasti tai ultraaanikasi-tellSan, jolloin saadaan erillisia sekoittuneita misel-leja; pinta-aktiiviset aineet poistetaan dialysoimalla [Biochem. Biophys. Acta, 640:252—262, (1981)]. Uudempi menetelma suurien unilamellaaristen lipidirakkuloiden 20 valmistamiseksi on kaanteinen faasinhaihdutusmenetelmH, joka kuvataan US-patenttijulkaisussa 4 235 871. Tama menetelma kasittaå vesioljyssa-emulsion muodostamisen. Or-gaanisen liuottimen poisto alipaineessa saa aikaan seoksen, jolla on geelinkaltainen luonne ja joka voidaan 25 muuttaa lipidirakkuloiksi ravistelemalla tai dispergoi-malla vesiliuokseen.
Tunnetaan lukuisia muita menetelmia unilamellaaristen rakkuloiden valmistamiseksi. Esimerkiksi fosfo-lipidin vesidispersion ultaaanikasittely saa aikaan 30 mikrorakkuloita, jotka koostuvat kaksikerroksisten fos- folipidien ymparoimistå vesipitoisista tiloista [Papa-hadjopoulos ja Miller, Biochem. Biophys. Acta,135:224— 238, (1968)].
Kaikki yllS olevat menetelmat tuottavat reprodu-35 soitavasti liposomeja laboratoriomittakaavassa. NMiden 4 90396 menetelmien soveltaminen suuremmassa mittakaavassa on usein vaikeaa, tai ei ollenkaan toteutettavissa, riippuen kaytetysta laitteistosta, osaksi siksi, etta tarvittavien fysikaalisten olosuhteiden toisintaminen on vaikeaa.
5 Kayttdkelpoisen menetelman ovat kehittaneet Deamer ja Bangham [Biochem. Biophys. Acta 443:629—634, (1967)]. Tasså menetelmåsså lipidejå sisaltåva eetteriliuos ruis-kutetaan nopeasti 60-asteiseen puskuriliuokseen, jolloin muodostuu spontaanisti unilamellaaristyyppisia liposomeja 10 eetterin haihtuessa. Ruiskutusmenetelma on yksinkertainen ja nopea, mutta saatu liposomivalmiste on suhteellisen laimea, koska sitoutumistehokkuus on alhainen.
Toinen menetelmS pienten unilamellaaristen rak-kuloiden valmistamiseksi, jossa ei myoskaan tarvita 15 ultraaanikasittelya, on etanoliruiskutusmenetelma [S.
Batzri ja E. D. Korn, Biochem. Biophys. Acta 298:1015— 1019, (1973)]. Yksittaisia kaksikerroksisia liposomeja valmistetaan ruiskuttamalla fosfolipidin etanoliliuosta veteen. Suspensio konsentroidaan ultrasuodattamalla ja 20 etanoli poistetaan dialyysilla.
US-patenttijulkaisussa 4 206 197 kuvataan kemikaa-lien påållyståmismenetelmSå, jossa rasva sekoitetaan ve-siliukoisen liuottimen, pinta-aktiivisen aineen ja paal-lystettavan kemikaalin kanssa. Tåman jalkeen liuos paine-25 ruiskutetaan vesifaasiin. Talla menetelmålla muodostuva tuote on kuitenkin kolloidinen suspensio.
Monipuolinen katsaus liposomityyppeihin ja roene-telmiin niiden valmistamiseksi sisaltyy julkaisuun "Liposome Technology", toim. G. Gregoriadis, CRC Press Inc., 30 Boca Raton, Florida, osat I, II & III (1984).
Kuten edellå osoitettiin, tunnetut menetelmat yk-sittåisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi tuottavat liposomeja laboratoriomittakaavassa, mutta useinkaan niita ei voida soveltaa tuotantomittakaavaan 35 tai voidaan soveltaa vain vaikeuksin. TSma keksinto kos-
II
5 90396 kee menetelmaa yksittåisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi laajassa mittakaavassa. Toisaalta tåmå keksinto koskee menetelmaa biologisesti aktiivisten ai-neiden sitomiseksi liposomeihin laajassa mittakaavassa.
5 Keksinnon mukainen menetelma kasittaa seuraavat vaiheet: a) taytetåan reaktioastia osittain vesikomponen- tilla, b) liuotetaan lipidikomponentti erillisessa as- 10 tiassa sopivaan orgaaniseen liuottimeen, c) upotetaan suurinopeuksisen homogenisaattorin sekoitusvaline mainittuun vesikomponenttiin, d) lipidikomponentti ruiskutetaan paineen alaisena ruiskutusvålineen lapi suoraan vesikomponenttiin samanai- 15 kaisesti sekoittaen seosta sekoitusvalineella suurella nopeudella lipdin vesidispersion muodostamiseksi, jolloin muodustuu yksittaisi kaksikerroksisia liposomeja.
Yksittaisia kaksikerroksisia liposomeja, jotka si-saltavat biologisesti aktiivista ainetta, voidaan kåyttåå 20 sellaisinaan tai niita voidaan kayttaå sopivaan farma- seuttisesti hyvaksyttavaan kantajaan imeytyneina paikal-liseen tai koko elimistoon vaikuttavaan hoitoon. Liposo-mivalmisteen viskositeettia voidaan nostaa lisaåmålla yh-ta tai useampaa sopivaa sakeutusainetta, kuten esimerkik-25 si ksantaanikumia, hydroksipropyyliselluloosaa tai hydr-oksipropyylimetyyliselluloosaa, ja nåiden seosta.
Kuten edella mainittiin, taman keksinnon mukaisel-la menetelmallå saadaan yksittaisia kaksikerroksisia liposomeja, jotka sisaltavat biologisesti aktiivista ainet-30 ta, ruiskuttamalla paineen alaisena biologisesti aktiivi-sen aineen orgaanista liuosta vesikomponenttiin samanai-kaisesti sekoittaen suurinopeuksisella homogenisaattoril-la tai muulla sekoitusvalineella.
Vesikomponentti koostuu joko pelkåsta vedesta tai 35 siinå voi olla elektrolyytteja, puskuria tai muita ainei- 6 90396 ta, kuten esimerkiksi sailOntaaineita. KaytettSvaksi so-pivia elektrolyytteja ovat mm. metallisuolat, kuten al-kalimetalli- ja maa-alkalimetallisuolat. Edullisia metal-lisuoloja ovat kalsiumkloridi, natriumkloridi ja kalium-5 kloridi. Elektrolyytin pitoisuus vox vaihdella laajalla alueella nollasta 260 mmol/l:iin. Edullinen pitoisuusalue on 5—160 mmol/1. Vesikomponentti pannaan sopivaan as-tiaan, jossa voidaan aikaansaada homogenointi aiheut-tamalla voimakasta pydrteilya orgaanisen komponentin 10 ruiskutuksen aikana. Naiden kahden komponentin homogenointi voidaan vaihtoehtoisesti suorittaa ruiskuttamalla ne erikseen sekoitusvaiineeseen, joka sijaitsee astian ulkopuolella. Jaikimmåisessa tapauksessa liposomit muo-dostuvat sekoitusvalineessa, josta ne siirtyvåt toiseen 15 astiaan (sailytysastiaan).
Orgaaninen komponentti kasittaa sopivan myrkyttd-man, farmaseuttisesti hyvaksyttavan liuottimen, kuten esimerkiksi etanolin, glyserolin, propyleeniglykolin ja polyetyleeniglykolin, ja sopivan lipofiilisen aineen, ku-20 ten fosfolipidin. Sopivia fosfolipideja ovat mm. lesi-tiini, fosfatidyylikoliini, fosfatidyylietanoliamiini, fosfatidyyliseriini, fosfatidyyli-inositoli, lysofosfati-dyylikoliini ja fosfatidyyliglyseroli. Muita lipofiilisiå lisaaineita voidaan kayttaa liposomien piirteiden vali-25 koivaan muunteluun. Esimerkkeja tallaisista lisaaineista ovat mm. stearyyliamiini, fosfatidihappo, tokoferoli, ko-lesteroli ja lanoliiniuutteet.
Biologisesti aktiivinen aine liuotetaan orgaani-seen komponenttiin. Mita tahansa orgaaniseen liuottimeen 30 liukenevaa biologisesti aktiivista ainetta voidaan sitoa liposomeihin. Patentin selityksessa ja patenttivaatimuk-sissa kaytettyna ilmaus biologisesti aktiivinen aine tar-koittaa yhdistetta tai koostumusta, joka vaikuttaa eia-viin soluihin tai organismeihin, kun sita on lasna teho-35 kas maara. Esimerkkeja edullisista biologisesti aktiivi- 7 90396 sista aineista ovat mm. dermatologiset aineet (esim. triamsinoloniasetonidi, retinoiinihappo, 13-cis-retinoii-nihappo, hydrokortisoni); bakteerinvastaiset aineet (esim. ampisiliinni); sienenvastaiset aineet (esim. eko-5 natsolinitraatti, mikonatsoli, butakonatsoli, terkonatso-li, amfoterisiini B); eritysta vahentavat aineet (esim. simetidiini, ranitidiini); kouristusta lieventavat aineet (esim. difenyylihydantoiini); verenpainetta alentavat aineet (esim. minoksidiili); syOvånvastaiset aineet (esim. 10 metotreksaatti); immunomodulaattorit (esim. muramyylidi-peptidin lipofiiliset johdannaiset); virusvastaiset aineet (esim. asykloviiri, interferonit); ei-steroidiset tulehduksenvastaiset aineet (esim. ibuprofeeni, suprofee-ni); ja prostaglandiinit (rioprostiili, mesoprostiili).
15 Voi olla edullista kåyttåå biologisesti aktiivisen aineen mikronisoitua muotoa, so. ainetta, jonka keskimaa-råinen partikkelikoko on våhemmSn kuin 10 pm, silia suuri pinta-ala helpottaa liposomikomponenttien liukenemista. Lisaksi muita aineksia, jotka voivat ehkaista fosfolipi-20 dien hapettumista, voidaan lisata orgaaniseen komponent-tiin. Esimerkkeja tailaisista aineksista ovat mm. toko-feroli, butyylihydroksianisoli, butyylihydroksitolueeni, askorbyylipalmitaatti ja askorbyylioleaatti. SåilOnta-aineita, kuten bentsoehappoa, metyyliparabeenia ja pro-25 pyyliparabeeinia, voidaan mytts lisata.
Orgaanisen komponentin maara vaihtelee riippuen ainesten liukoisuudesta. On kaytettava riittavasti liuo-tinta, eli sellaista maaraa, etta kaikki lipofiiliset ai-nekset liukenevat, mutta liuottimen maara ei saisi ylit-30 taa 10 % koko seoksen tilavuudesta.
Mita tahansa suurinopeuksista sekoitusvaiinetta tai homogenisaattoria, joka mahdollistaa komponenttien suurinopeuksisen sekoituksen paineen alaisena, voidaan kayttaa. Yleisesti kaytetaan sekoitinta, jonka nopeus on 35 noin 1500—20 000 kierrosta minuutissa. Edullisessa mene- 8 90396 telmåsså orgaanista komponenttia ruiskutetaan vesikompo-nenttiin yhden tai useamman sekoitusvålineeseen kiinni-tetyn suuttimen kautta. On edullista kåyttåå homogeni-saattoria, jonka suuttimen halkaisija on noin 0,1—20 mm, 5 mutta mitå tahansa sopivaa suuttimen halkaisijaa voidaan kåyttåå. Edullinen halkaisija on noin 0,1—10 mm. Homoge-nisaattorin kanssa kåytettåvån pumpun pitaisi saada ai-kaan 0,1-300 barin paine (0,01—21,4 psi). Orgaanisen komponenten virtausnopeus ruiskutuksen aikana on edullisesti 10 noin 1—1000 ml/min. Panoskoosta riippumatta vesiliuoksen virtausnopeuden pitaisi olla ainakin 50 kertaa suurempi kuin orgaanisen liuoksen virtausnopeus, kun nåmå kaksi komponenttia sekoittuvat erillisesså astiassa. Sopiva virtausnopeus riippuu kåytettåvån sekoitusvalineen sekoi-15 tustehokkuudesta. On edullista huuhdella liuokset iner- tilia kaasulla, kuten typelia tai argonilla, kåytettåvien aineiden mahdollisen hapettumisen ehkaisemiseki menetel-man aikana. Taman keksinnOn mukaisen menetelmån tuottamat liposomit kerataan sinansa tunnetuilla menetelmilia. Li-20 posomien on havaittu olevan pysyvimpia pH-valilia 5—7.
Mitå tahansa sopivaa orgaanista tai mineraalihappoa, kuten suolahappoa, bromivetyhappoa tai etikkahappoa, voidaan lisåtå liposomeihin, kunnes haluttu pH-alue saavute-taan.
25 Liposomeja voidaan kåyttaa esimerkiksi biologises ti ja/tai laåkkeenvaikutusopillisesti aktiivisten aineiden kantajina ja/tai sellaisenaan lååkkeiden sekoittami-sessa. Yllå kuvatun mukaan valmistetut liposomit voidaan antaa ulkoisesti tai suun kautta, tapauksen mukaan. Ne 30 voidaan antaa ulkoisesti ilman lisåpuhdistusta. Suun kautta nautittaessa liposomien lisåpuhdistus voi olla tarpeen mahdollisten myrkyllisten aineiden poistamiseksi. Hoitotavasta riippuen voi olla toivottavaa antaa liposomit sopivassa farmaseuttisesti hyvåksyttåvåsså kantajas-35 sa. Esimerkkejå sellaisista kantajista ovat mm. hyyte-
II
9 90396 lot, liuokset ja aerosolit.
Seuraavat esimerkit havainnollistavat taman kek-sinn6n edullisia toteutusmuotoja. Vaikka kaikissa esimer-keissa on mukana biologisesti aktiivinen aine, menetel-5 mastå kay selville, etta yksittaisiå kaksikerroksisia li-posomeja voidaan valmistaa ilman aktiivista ainetta. Seuraavat edulliset yksityiskohtaiset toteutusmuodot ovat siten tulkittava puhtaasti valaiseviksi eika keksintoM rajoittaviksi.
10
Esimerkki I
Koostumus
Ekonatsoliemas (mikronisoitu) 2,5 g
Fosfatidyylikoliini 25,0 g 15 Kolesteroli 2,5 g
Bentsoehappo 0,5 g
Butyylihydroksianisoli 0,0125 g
Etanoli 20,0 g
Kalsiumkloridiliuos (8 mmol/1) 199,5 g 20 Menetelma
Ekonatsoliemas, fosfatidyylikoliini, kolesteroli, bentsoehappo ja butyylihydroksianisoli lisåttiin etano-liin ja seosta kuumennettiin 45—50 °C:ssa, kunnes aineet liukenivat. Kalsiumkloridiliuos pantiin suuritehoiseen 25 homogenisaattoriin (Polytron PTA2SM; valmistanut Kinema-tica, Littau, Lucerne, Sveitsi) 25 °C:ssa. Sitten etano-liliuos pumpattiin putken lapi suoraan kalsiumkloridi-liuokseen, ja samanaikaisesti liuoksia sekoitettiin suu-. . rella nopeudella. Halkaisijaltaan 2,5 μιη pienempia lipo- 30 someja muodostui spontaanisti.
Tekniset tiedot
Homogenisaattorin nopeus 20000 rpm
Virtausnopeus 8 ml/min
Suuttimen aukon halkaisija 0,18 mm 35 Paine 100—150 bar (7—10 psi) 10 90396
Esimerkki II Koostumus
Ekonatsoliemas (mikronisoitu) 2,5 g
Fosfatidyylikoliini 25,0 g 5 Kolesteroli 2,5 g
Metyyliparabeeni 0,35 g
Propyyliparabeeni 0,025 g
Butyylihydroksitolueeni 0,025 g
Etanoli 12,5 g 10 Kalsiumkloridiliuos (8 mmol/1) 207,1 g
Menetelmå
Metyyliparabeeni, propyyliparabeeni, butyylihydroksitolueeni, kolesteroli, fosfatidyylikoliini ja ekonatsoliemas lisattiin etanoliin ja suspensiota kuumennettiin 15 45—50 °C:ssa, kunnes aineet liukenivat. Suspensio puhdis- tettiin typella liukenemisen aikana. Kalsiumkloridiliuos pantiin suuritehoiseen homogenisaattoriin (Polytron PTA2SM; valmistanut Kinematica, Littau, Lucerne, Sveitsi) 20 °C:ssa. Sitten etanoliliuos pumpattiin putken lapi 20 suoraan kalsiumkloridiliuokseen ja samanaikaisesti liuok-sia sekoitettiin suurella nopeudella. Jokainen liuos huuhdeltiin typellS sekoituksen aikana. Halkaisijaltaan 3 Mm pienempia liposomeja muodostui spontaanisti.
Tekniset tiedot 25 Homogenisaattorin nopeus 9000 rpm
Virtausnopeus 8 ml/min
Suuttimen aukon halkaisija 1 mm
Paine 30 bar (2 psi)
30 Esimerkki III
Panoskoko 18 kg
Koostumus
Ekonatsoliemas (mikronisoitu) 180,0 g
Lesitiini 1800,0 g 35 Kolesteroli 180,0 g li 11 90396
Metyyliparabeeni 25,2 g
Propyyliparabeeni 1,8 g
Natriumkloridi 19,98 g
Puhdistettu vesi 13480,02 g 5 Etanoli 1800,0 g
Askorbyylipalmitaatti 18,0 g
Hydroksipropyylimetyyliselluloosa 396,0 g
Hajuste 36,0 g
Suolahappo (10-%) 63,0 g 10 Menetelma
Metyyliparabeeni, propyyliparabeeni ja natriumklo-ridi liuotettiin puhdistettuun veteen 80 °C:ssa (kattila I). Ekonatsoliemås, askorbyylipalmitaatti, lesitiini ja kolesteroli liuotettiin etanoliin erillisessa kattilassa 15 40 °C:ssa (kattila II).
Etanoliliuosta puhdistettiin typella koko menetel-mån aikana. Molemmat liuokset jaahdytettiin huoneen lSm-potilaan. Kattila I yhdistettiin suuritehoiseen homogeni-saattoriin. (Megatron MT-61; valmistaja Kinematica, Lit-20 tau, Lucerne, Sveitsi) vesiliuoksen saamiseksi kierto- liikkeeseen (virtausnopeus: 50 litraa/minuutti). Etanoli-liuos ruiskutettiin putken lapi kattila II:sta suoraan homogenoijaan (virtausnopeus: 500 ml/minuutti; paine 0,02 psi) . Halkaisijaltaan 2,5 μιη pienempia liposomeja muodos-25 tui spontaanisti ja kerattiin kattila I:een. Taman mene-telmån loppuun suorittamisen jalkeen lisattiin suolahap-poa (10-%) ja hajustetta kattila I:een. Hydroksipropyyli-metyyliselluloosaa lisattiin hyyteloitymisen aikaansaami-seksi.
30 Tekniset tiedot
Homogenisaattorin nopeus 8000 rpm
Vesiliuoksen virtausnopeus 50 1/min
Etanoliliuoksen virtausnopeus 0,5 1/min
Suuttimen aukon halkaisija 6 mm 35 Paine 0,02 psi 12 90396
Esimerkki IV
Terkonatsoli (mikronisoitu) 2,0 g
Lesitiini 25,0 g
Kolesteroli 2,5 g 5 Etanoli 25,0 g
Askorbyylipalmitaatti 0,25 g
Natriumkloridi 0,2775 g
Metyyliparabeeni 0,35 g
Propyyliparabeeni 0,025 g 10 Suolahappo (10-%) 1,03 g
Puhdistettu vesi 193,5675 g
Menetelma
Metyyliparabeeni, propyyliparabeeni ja natriumkloridi liuotettiin veteen 80 °C:ssa suurinopeuksisella se-15 koittajalla (Polytron PTA 20 SM; valmistaja Kinematica, Littau, Lucerne, Sveitsi) varustetussa astiassa. Terkonatsoli, lesitiini, askorbyylipalmitaatti ja kolesteroli liuotettiin etanoliin 40 °C:ssa erillisesså astiassa sa-malla sekoittaen. Molemmat liuokset jaåhdytettiin huoneen 20 lampotilaan. Sitten etanoliliuos pumpattiin putken lapi suoraan vesiliuokseen; samanaikaisesti liuoksia sekoitet-tiin suurella nopeudella. Halkaisijaltaan 2,5 μπι pienem-pia liposomeja muodostui spontaanisti ja kerattiin suuri-tehoisella homogenisaattorilla varustettuun astiaan. pH 25 saadettiin 5,5:een lisaamalla suolahappoa (10-%).
Tekniset tiedot
Homogenisaattorin nopeus 20000 rpm
Etanoliliuoksen virtausnopeus 8 ml/min
Suuttimen aukon halkaisija 1,0 mm 30 Paine 1 psi 13 90 396 TSmån keksinndn mukaan valmistetut liposomit ka-rakterisoitiin kåyttåen seuraavia fysikaalis-kemiallisia menetelmiå: 1) Hydrodynaamiset ominaisuudet, so. massan mååri-5 tys ja rakkulan sade, maaritettiin analyyttisella ultra- sentrifugilla (Beckman L-65 taittolisalaitteilla) ja dy-naamisella laservalosironnalla.
2) Rakkuloiden homogeenisuus maaritettiin elektro-nimikroskoopilla kayttaen pakastemurtumismenetelmaå.
10 Kuva I on elektronimikroskooppikuva esimerkin I
mukaan valmistetuista liposomeista.
Kuva II on elektronimikroskooppikuva esimerkin II mukaan valmistetuista liposomeista.

Claims (17)

1. Menetelmå yksittåisten kaksikerroksisten lipo-somien valmistamiseksi, tunnettu siitå, ettå se 5 kåsittåå seuraavat vaiheet a) taytetaan reaktioastia osittain vesikomponen- tilla, b) liuotetaan lipidikomponentti erillisessa as-tiassa sopivaan orgaaniseen liuottimeen, 10 c) upotetaan suurinopeuksisen homogenisaattorin sekoitusvaline mainittuun vesikomponenttiin, d) lipidikomponentti ruiskutetaan paineen alaisena ruiskutusvalineen lapi suoraan vesikomponenttiin samanai-kaisesti sekoittaen seosta sekoitusvalineella suurella 15 nopeudella lipidin vesidispersion muodostamiseksi, jol- loin muodostuu yksittaisia kaksikerroksisia liposomeja.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelma, tunnettu siita, ettå vesikomponentti sisåltåå elektrolyyttiå, joka on alkalimetalli- tai maa-alkali- 20 metallisuola.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelma, tunnettu siita, etta lipidikomponentti on fosfo-lipidi ja orgaaninen liuotin on etanoli.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelma, 25 tunnettu siitå, ettå fosfolipidi on fosfati- dyylikoliini.
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmå, tunnettu siitå, ettå fosfolipidi on seoksena ko-lesterolin kanssa.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmå, tunnettu siitå, ettå sekoitusvålineen nopeus on 1500—20000 rpm, mainittu ruiskutusvåline on kiinnitetty yhteen tai useampaan suuttimeen, suuttimen halkaisija on 0,1—10,0 mmm lipidikomponentti ruiskutetaan vesikompo-35 nenttiin 0,1—300 barin paineessa, ja orgaanisen komponen- II is 90396 tin virtausnopeus on 1—1000 ml/min.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelma, tunnettu siitå, ettå lisåtåån sopivaa sakeut-tamisainetta, edullisesti ksantaanikumia tai hydroksi- 5 propyyliselluloosaa, tai naiden seosta.
8. Menetelma biologisesti aktiivista ainetta si-saltåvien yksittaisten kaksikerroksisten liposomien val-mistamiseksi, tunnettu siita, etta se kåsittaa seuraavat vaiheet 10 a) taytetaan reaktioastia osittain vesikomponen- tilla b) muodostetaan orgaaninen komponentti liuottamal-la lipidikomponentti ja biologisesti aktiivinen aine so-pivaan orgaaniseen liuottimeen erillisessa astiassa 15 c) upotetaan suurinopeuksinen homogenisaattorin sekoitusvaline mainittuun vesikomponenttiin d) mainittu lipidikomponentti ruiskutetaan paineen alaisena ruiskutusvalineen lapi suoraan mainittuun vesikomponenttiin samanaikaisesti sekoittaen seosta sekoitus-20 valineella suurella nopeudella lipidin vesidispersion muodostamiseksi, jolloin muodostuu yksittaisia kaksiker-roksisia liposomeja.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelma, tunnettu siita, etta vesikomponentti sisaltaa 25 elektrolyyttia, joka on alkalimetaalli- tai maa-alkali-metallisuola.
10. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelma, tunnettu siita, etta lipidikomponentti on fos-folipidi ja orgaaninen liuotin on etanoli.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen menetelma, tunnettu siita, etta fosfolipidi on fosfati-dyylikoliini.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelma, tunnettu siita, etta fosfolipidi on seoksena ko-35 lesterolin kanssa. 16 90 396
13. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelma, tunnettu siita, etta lipofiilinen biologisesti aktiivinen aine on seoksena lipidikomponentin kanssa.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelma, 5 tunnettu siita, etta lipofiilinen biologiseti aktiivinen aine on sienenvastainen aine, edullisesti eko-natsoli, terkonatsoli tai mikonatsoli, tai lipofiilinen biologisesti aktiivinen aine on ei-steroidaalinen tuleh-duksenvastainen aine.
14 90 396
15. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelma, tunnettu siita, etta lipofiilinen biologisesti aktiivinen aine on prostaglandiini.
16. Patenttivaatimuken 8 mukainen menetelma, tunnettu siita, etta homogenisaattorin nopeus on 15 vaiilia 1500—20000 rpm, mainittu ruiskutusvaiine kiinni-tetaan yhteen tai useampaan suuttimeen, suuttimen halkai-sija on 0,1—10,0 mm, lipidikomponentti ruiskutetaan ve-sikomponenttiin 0,1—300 barin paineessa ja orgaanisen komponentin virtausnopeus on 1—1000 ml/min.
17. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelma, tunnettu siita, etta lisataan sopivaa sakeutta-misainetta, edullisesti ksantaanikumia, hydroksipropyy-liselluloosaa tai hydroksipropyylimetyyliselluloosaa, tai naiden seosta. II 17 90 396
FI873111A 1986-07-15 1987-07-14 Menetelmä yksittäisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi FI90396C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US88561986A 1986-07-15 1986-07-15
US88561986 1986-07-15

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI873111A0 FI873111A0 (fi) 1987-07-14
FI873111A FI873111A (fi) 1988-01-16
FI90396B FI90396B (fi) 1993-10-29
FI90396C true FI90396C (fi) 1994-02-10

Family

ID=25387324

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI873111A FI90396C (fi) 1986-07-15 1987-07-14 Menetelmä yksittäisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi

Country Status (17)

Country Link
EP (1) EP0253619B1 (fi)
JP (1) JP2574309B2 (fi)
KR (1) KR950002146B1 (fi)
CN (1) CN87105547A (fi)
AT (1) ATE71522T1 (fi)
AU (1) AU598002B2 (fi)
CA (1) CA1302885C (fi)
DE (1) DE3776015D1 (fi)
DK (1) DK367187A (fi)
ES (1) ES2055703T3 (fi)
FI (1) FI90396C (fi)
GR (1) GR3003813T3 (fi)
HK (1) HK78492A (fi)
IE (1) IE60469B1 (fi)
NO (1) NO170129C (fi)
SG (1) SG64592G (fi)
ZA (1) ZA875142B (fi)

Families Citing this family (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0761940B2 (ja) * 1986-11-17 1995-07-05 株式会社資生堂 外皮用リポソ−ム製剤
NZ228447A (en) * 1988-03-28 1990-08-28 Janssen Pharmaceutica Nv Cosmetic or pharmaceutical composition possessing serotonin antogonistic activity
JP2798302B2 (ja) * 1989-03-31 1998-09-17 ザ リージェンツ オブ ザ ユニバーシティ オブ カリフォルニア リポソームおよび脂質複合体組成物の調製
IT1240353B (it) * 1990-03-30 1993-12-07 Poli Ind Chimica Spa Formulazioni liposomiali di farmaci immunomodulatori per applicazionelocale ed aerosolica
IT1240354B (it) * 1990-03-30 1993-12-07 Poli Ind Chimica Spa Formulazioni liposomiali di farmaci antimicotici,antibatterici e/o antantiflogistici per applicazione locale e vaginale
JPH07503953A (ja) * 1992-02-12 1995-04-27 ジヤンセン・シラグ・ソチエタ・ペル・アチオニ リポソームイトラコナゾール組成物
WO1993015718A1 (en) * 1992-02-12 1993-08-19 Janssen Farmaceutici S.P.A. Liposomal piroxicam formulations
ES2090966T3 (es) * 1992-02-12 1996-10-16 Janssen Cilag S P A Formulaciones liposomicas con piroxicam.
ES2041597B1 (es) * 1992-05-05 1994-06-01 Bazaco Joan Freixas Nuevo procedimiento para la preparacion de liposomas que encapsulan productos farmaceuticos y cosmeticos.
ATE223202T1 (de) * 1994-09-30 2002-09-15 Mika Pharma Ges Fuer Die Entwi Pharmazeutische zusammensetzung
ES2188932T3 (es) * 1996-04-04 2003-07-01 Cilag Ag Formulacion topica de vitamina d a base de liposomas.
AU5777498A (en) * 1997-01-13 1998-08-03 Cilag A.G. Liposome-based topical tretinoin formulation
DE19721947C2 (de) * 1997-05-21 1999-04-22 Diagnostikforschung Inst Verwendung von pharmazeutischen Zubereitungen, die Partikel, Vesikel oder Polymere sowie nichtsteroidale Antirheumatika und/oder Thrombozytenaggregationshemmer zur Darstellung der Gefäße, Lymphknoten und des Knochenmarks enthalten
ATE271376T1 (de) * 1998-02-23 2004-08-15 Cilag Ag Int Liposomale erythropoietin-dispersion
CA2309373A1 (en) * 1999-05-27 2000-11-27 Johnson & Johnson Consumer Companies, Inc. Novel topical formulations
EP1203614A1 (de) 2000-11-03 2002-05-08 Polymun Scientific Immunbiologische Forschung GmbH Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von Lipidvesikeln
JP2006069929A (ja) * 2004-08-31 2006-03-16 Konica Minolta Medical & Graphic Inc 真菌症治療製剤およびその製造方法
WO2006079216A1 (en) * 2005-01-28 2006-08-03 Bc Cancer Agency Liposomal compositions for parenteral delivery of agents
JP2007106679A (ja) * 2005-10-11 2007-04-26 Shino Test Corp 血液凝固反応促進剤
WO2010086725A1 (en) * 2009-01-30 2010-08-05 Yissum Research Development Company Of The Hebrew University Of Jerusalem Ltd Compositions for nail and skin treatment
CN101569607B (zh) * 2009-06-16 2011-02-16 中国药科大学 一种双脱甲氧基姜黄素的前体脂质体及其制备方法
JP5881042B2 (ja) * 2010-06-23 2016-03-09 学校法人神奈川大学 乳化物製造用親水性ナノ粒子の製造方法

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2534487B1 (fr) * 1982-10-15 1988-06-10 Dior Christian Parfums Procede d'homogeneisation de dispersions de phases lamellaires lipidiques hydratees, et suspensions obtenues par ce procede
JPS607932A (ja) * 1983-06-29 1985-01-16 Dai Ichi Seiyaku Co Ltd リポソーム懸濁液およびその製法
JPS6058915A (ja) * 1983-09-12 1985-04-05 Fujisawa Pharmaceut Co Ltd 薬物含有脂質小胞体製剤
GB8502892D0 (en) * 1985-02-05 1985-03-06 Sterwin Ag Aerosol composition
AU7543887A (en) * 1986-06-12 1988-01-11 Liposome Company, Inc., The Methods and compositions using liposome-encapsulated non-steroidal anti-inflammatory drugs
EP0285638A4 (en) * 1986-09-18 1989-06-14 Liposome Technology Inc METHOD FOR PRODUCING A HIGH DENSITY LIPOSOME.

Also Published As

Publication number Publication date
IE60469B1 (en) 1994-07-13
ZA875142B (en) 1989-02-22
DE3776015D1 (de) 1992-02-27
GR3003813T3 (fi) 1993-03-16
ATE71522T1 (de) 1992-02-15
KR950002146B1 (ko) 1995-03-14
NO872929L (no) 1988-01-18
CA1302885C (en) 1992-06-09
DK367187A (da) 1988-01-16
NO170129B (no) 1992-06-09
KR880001284A (ko) 1988-04-22
FI873111A (fi) 1988-01-16
NO170129C (no) 1992-09-16
HK78492A (en) 1992-10-23
AU7538587A (en) 1988-01-21
EP0253619A2 (en) 1988-01-20
JP2574309B2 (ja) 1997-01-22
DK367187D0 (da) 1987-07-14
IE871899L (en) 1988-01-15
CN87105547A (zh) 1988-05-18
SG64592G (en) 1992-09-04
ES2055703T3 (es) 1994-09-01
FI90396B (fi) 1993-10-29
FI873111A0 (fi) 1987-07-14
AU598002B2 (en) 1990-06-14
NO872929D0 (no) 1987-07-14
EP0253619A3 (en) 1988-12-14
EP0253619B1 (en) 1992-01-15
JPS63116737A (ja) 1988-05-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI90396C (fi) Menetelmä yksittäisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi
EP1087754B1 (en) Method of forming liposomes
AU741784B2 (en) Modulation of drug loading in multivesicular liposomes
US6171613B1 (en) Method for producing liposomes with increased percent of compound encapsulated
EP1334765B1 (en) Process for producing liposome
EP0177223B1 (en) Pharmaceutical multi-phase composition
JPH0753661B2 (ja) プロ―リポソーム組成物及びリポソームの水性分散物を作る方法
EP0280503B1 (en) Multivesicular liposomes having a biologically active substance encapsulated therein in the presence of a hydrochloride
JPS59134712A (ja) 多薄層リピド胞の製造法
EP2368627A1 (en) Method for producing liposome and method for dissolving cholesterol
US20070148196A1 (en) Method for producing colloidal nanoparticles with a compounder
WO1996040061A1 (en) Method for encapsulating pharmaceutical materials
JPH05148137A (ja) リポソーム
US5173219A (en) Uniform spherical multilamellar liposomes of defined and adjustable size distribution
KR960014869B1 (ko) 서브미크론 크기의 리포좀 형태의 양쪽친화성 지질의 분산성 콜로이드계를 제조하는 방법
BG64367B1 (bg) Метод за получаване на воден фармацевтичен състав
Sad et al. LIPOSOMES AS DRUG CARRIER FOR NOVEL DRUG DELIVERY SYSTEM

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
FG Patent granted

Owner name: CILAG LTD.

MA Patent expired