FI90396B - Menetelmä yksittäisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi - Google Patents

Menetelmä yksittäisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI90396B
FI90396B FI873111A FI873111A FI90396B FI 90396 B FI90396 B FI 90396B FI 873111 A FI873111 A FI 873111A FI 873111 A FI873111 A FI 873111A FI 90396 B FI90396 B FI 90396B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
component
lipid
process according
liposomes
phospholipid
Prior art date
Application number
FI873111A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI873111A0 (fi
FI873111A (fi
FI90396C (fi
Inventor
Fritz H Boller
Roland R Niederer
Original Assignee
Cilag Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Cilag Ltd filed Critical Cilag Ltd
Publication of FI873111A0 publication Critical patent/FI873111A0/fi
Publication of FI873111A publication Critical patent/FI873111A/fi
Publication of FI90396B publication Critical patent/FI90396B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI90396C publication Critical patent/FI90396C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K9/00Medicinal preparations characterised by special physical form
    • A61K9/10Dispersions; Emulsions
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K9/00Medicinal preparations characterised by special physical form
    • A61K9/10Dispersions; Emulsions
    • A61K9/127Liposomes
    • A61K9/1277Processes for preparing; Proliposomes

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Pharmacology & Pharmacy (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • Dispersion Chemistry (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)
  • Manufacturing Of Micro-Capsules (AREA)
  • Cosmetics (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Medical Preparation Storing Or Oral Administration Devices (AREA)

Description

1 90396
Menetelmä yksittäisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi Tämä keksintö koskee menetelmää yksittäisten kak-5 sikerroksisten liposomien valmistamiseksi. Erityisesti tämä keksintö koskee menetelmää sellaisten yksittäisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi, jotka sisältävät biologisesti aktiivisia aineita.
Liposomeja kuvataan kirjallisuudessa laajalti ja 10 niiden rakenne tunnetaan hyvin. Ne muodostuvat amfifaat-tisista molekyyleistä, kuten polaarisista lipideistä, joista esimerkkeinä ovat fosfatidyylikoliinit, etanoli-amiinit ja seriinit, sfingomyeliinit, kardiolipiinit, plasmalogeenit, fosfatidihapot ja serebrosidit. Liposome-15 ja muodostuu, kun fosfolipidien tai muiden soveliaiden amfifaattisten molekyylien annetaan "paisua" vedessä tai vesiliuoksessa, jolloin muodostuu nestemäisiä kiteitä, joiden tavallisesti monikerroksinen rakenne käsittää useita kaksoiskerroksia, jotka vesifaasi erottaa toisis-20 taan. Toisen liposomityypin tiedetään käsittävän yhden ainoan kaksoiskerroksen, joka "koteloi" vesifaasia ja jota voidaan kutsua myös unilamellaariseksi rakkulaksi. Jos vesifaasi sisältää vesiliukoisia aineita lipidien paisumisen aikana, niin ne jäävät lipidikerrosten väliin.
25 Viime vuosina on oltu hyvin kiinnostuneita liposo mien käytöstä sellaisten aineiden kantajina, jotka ovat kiinnostavia jonkin biologisen ominaisuuden vuoksi, esimerkiksi lääkeaineiden, proteiinien, entsyymien, hormonien ja diagnostisten aineiden kantajina, joihin tästälä-30 hin viitataan biologisesti aktiivisina yhdisteinä.
Vesiliukoiset aineet joutuvat bimolekyylikerrosten välissä oleviin vesifaasitiloihin. Lipidiliukoiset aineet joutuvat lipidikerroksiin, jolloin polaariset pääryhmät saattavat työntyä lipidikerroksesta ulos vesifaasitilaan. 35 Tällaisten aineiden sitominen liposomiin voidaan suorit- 2 90396 taa lukuisilla menetelmillä. Yleisimmin käytetty menetelmä käsittää ohuen fosfolipidikalvon muodostamisen lasias-tian seinämille orgaanista liuotinta haihduttamalla. Kun tämä kalvo dispergoidaan sopivaan vesiväliaineeseen, niin 5 muodostuu multilamellaarisia liposomeja (nk. karkeita liposomeja). Sopivan ultraäänikäsittelyn avulla näistä li-posomeista saadaan pienempiä, samalla tavalla "sulkeutuneita" rakkuloita.
Vesiliukoinen biologisesti aktiivinen aine sido-10 taan liposomiin tavallisesti dispergoimalla lasiastiassa oleva fosfolipidikalvo aineen vesiliuokseen. Sitoutumaton aine poistetaan tämän jälkeen sentrifugoimalla, kromato-grafoimalla, dialysoimalla tai jollakin muulla sopivalla menetelmällä. Rasvaliukoinen biologisesti aktiivinen aine 15 sidotaan tavallisesti liuottamalla se orgaaniseen liuot-timeen fosfolipidin kanssa ennen kalvon muodostamista ja dispergoimalla sitten kalvo sopivaan vesiväliaineeseen. Jos ei ole ylitetty aineen liukoisuutta lipidifaasiin, eikä ainetta ole ylenmäärin verrattuna määrään, joka ky-20 kenee sitoutumaan lipidiin, yllä olevan menetelmän mukaan valmistetut liposomit sisältävät tavallisesti enimmän osan aineesta sitoutuneena lipidikaksoiskerrokseen; lipo-somien erottamista sitoutumattomasta aineesta ei tarvita.
Liposomit ovat siis lipidirakkuloita, joissa on 25 yksi tai useampia lipidikerroksia ja jotka ovat disper-goituneina veteen tai elektrolyytin vesiliuokseen. Niitä käytetään laajalti biologisesti aktiivisten aineiden kantajina erilaisiin tarkoituksiin, ja erityisesti lääkeaineiden kantajina. Erityyppisiä liposomeja voidaan käyt-• 30 tää, riippuen toivotusta lipidikerrosten lukumäärästä, liposomien koosta, pintavarauksesta, lipidikoostumuksesta ja valmistusmenetelmästä.
Yleistä menetelmää multilamellaaristen lipidirak-kuloiden valmistamiseksi ovat kuvanneet Bangham et ai.
35 julkaisussaan J. Mol. Biol. 13:238—252 (1965); muodos-
II
3 90396 tuneet multilamellaariset lipidirakkulat koostuvat useasta bimolekyylilamellista sekoittuneena vesiväliaineeseen. Menetelmän mukaan lipidit ja lipofiiliset aineet liuotetaan ensin orgaaniseen liuottimeen. Liuotin poistetaan 5 alipaineessa kiertohaihdutuksella, jolloin lipidijäännös muodostaa ohuen kalvon astian seinälle. Sen jälkeen lisätään vesiliuosta, joka yleensä sisältää elektrolyyttejä ja/tai hydrofiilisiä biologisesti aktiivisia aineita, ja ravistellaan, jolloin muodostuu suuria multilamellaarisia 10 liposomeja. Pieniä, unilamellaarisia rakkuloita voidaan valmistaa ultraäänikäsittelemällä.
Vaihtoehtoisia menetelmiä löytyy lukuisia. Zum-buehl ja Weder kuvataan menetelmää, jossa lipidejä ja lisäaineita liuotetaan pinta-aktiivisten aineiden läsnä-15 ollessa ja ravistellaan voimakkaasti tai ultraäänikäsi-tellään, jolloin saadaan erillisiä sekoittuneita misel-lejä; pinta-aktiiviset aineet poistetaan dialysoimalla [Biochem. Biophys. Acta, 640:252—262, (1981)]. Uudempi menetelmä suurien unilamellaaristen lipidirakkuloiden 20 valmistamiseksi on käänteinen faasinhaihdutusmenetelmä, joka kuvataan US-patenttijulkaisussa 4 235 871. Tämä menetelmä käsittää vesiöljyssä-emulsion muodostamisen. Orgaanisen liuottimen poisto alipaineessa saa aikaan seoksen, jolla on geelinkaltainen luonne ja joka voidaan 25 muuttaa lipidirakkuloiksi ravistelemalla tai dispergoi-malla vesiliuokseen.
Tunnetaan lukuisia muita menetelmiä unilamellaaristen rakkuloiden valmistamiseksi. Esimerkiksi fosfo-lipidin vesidispersion ultaäänikäsittely saa aikaan 30 mikrorakkuloita, jotka koostuvat kaksikerroksisten fos- folipidien ympäröimistä vesipitoisista tiloista [Papa-hadjopoulos ja Miller, Biochem. Biophys. Acta,135:224— 238, (1968)].
Kaikki yllä olevat menetelmät tuottavat reprodu-35 soitavasti liposomeja laboratoriomittakaavassa. Näiden 4 90396 menetelmien soveltaminen suuremmassa mittakaavassa on usein vaikeaa, tai ei ollenkaan toteutettavissa, riippuen käytetystä laitteistosta, osaksi siksi, että tarvittavien fysikaalisten olosuhteiden toisintaminen on vaikeaa.
5 Käyttökelpoisen menetelmän ovat kehittäneet Deamer ja Bangham [Biochem. Biophys. Acta 443:629—634, (1967)]. Tässä menetelmässä lipidejä sisältävä eetteriliuos ruiskutetaan nopeasti 60-asteiseen puskuriliuokseen, jolloin muodostuu spontaanisti unilamellaaristyyppisiä liposomeja 10 eetterin haihtuessa. Ruiskutusmenetelmä on yksinkertainen ja nopea, mutta saatu liposomivalmiste on suhteellisen laimea, koska sitoutumistehokkuus on alhainen.
Toinen menetelmä pienten unilamellaaristen rakkuloiden valmistamiseksi, jossa ei myöskään tarvita 15 ultraäänikäsittelyä, on etanoliruiskutusmenetelmä [S.
Batzri ja E. D. Korn, Biochem. Biophys. Acta 298:1015— 1019, (1973)]. Yksittäisiä kaksikerroksisia liposomeja valmistetaan ruiskuttamalla fosfolipidin etanoliliuosta veteen. Suspensio konsentroidaan ultrasuodattamalla ja 20 etanoli poistetaan dialyysillä.
US-patenttijulkaisussa 4 206 197 kuvataan kemikaalien päällystämismenetelmää, jossa rasva sekoitetaan vesiliukoisen liuottimen, pinta-aktiivisen aineen ja päällystettävän kemikaalin kanssa. Tämän jälkeen liuos paine-25 ruiskutetaan vesifaasiin. Tällä menetelmällä muodostuva tuote on kuitenkin kolloidinen suspensio.
Monipuolinen katsaus liposomityyppeihin ja menetelmiin niiden valmistamiseksi sisältyy julkaisuun "Liposome Technology", toim. G. Gregoriadis, CRC Press Inc., 30 Boca Raton, Florida, osat I, II & III (1984).
Kuten edellä osoitettiin, tunnetut menetelmät yksittäisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi tuottavat liposomeja laboratoriomittakaavassa, mutta useinkaan niitä ei voida soveltaa tuotantomittakaavaan 35 tai voidaan soveltaa vain vaikeuksin. Tämä keksintö kosii 5 90396 kee menetelmää yksittäisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi laajassa mittakaavassa. Toisaalta tämä keksintö koskee menetelmää biologisesti aktiivisten aineiden sitomiseksi liposomeihin laajassa mittakaavassa.
5 Keksinnön mukainen menetelmä käsittää seuraavat vaiheet: a) täytetään reaktioastia osittain vesikomponen- tilla, b) liuotetaan lipidikomponentti erillisessä as- 10 tiassa sopivaan orgaaniseen liuottimeen, c) upotetaan suurinopeuksisen homogenisaattorin sekoitusväline mainittuun vesikomponenttiin, d) lipidikomponentti ruiskutetaan paineen alaisena ruiskutusvälineen läpi suoraan vesikomponenttiin samanai- 15 kaisesti sekoittaen seosta sekoitusvälineellä suurella nopeudella lipdin vesidispersion muodostamiseksi, jolloin muodustuu yksittäisi kaksikerroksisia liposomeja.
Yksittäisiä kaksikerroksisia liposomeja, jotka sisältävät biologisesti aktiivista ainetta, voidaan käyttää 20 sellaisinaan tai niitä voidaan käyttää sopivaan farmaseuttisesti hyväksyttävään kantajaan imeytyneinä paikalliseen tai koko elimistöön vaikuttavaan hoitoon. Liposo-mivalmisteen viskositeettia voidaan nostaa lisäämällä yhtä tai useampaa sopivaa sakeutusainetta, kuten esimerkik-25 si ksantaanikumia, hydroksipropyyliselluloosaa tai hydr-oksipropyylimetyyliselluloosaa, ja näiden seosta.
Kuten edellä mainittiin, tämän keksinnön mukaisella menetelmällä saadaan yksittäisiä kaksikerroksisia liposomeja, jotka sisältävät biologisesti aktiivista ainet-30 ta, ruiskuttamalla paineen alaisena biologisesti aktiivisen aineen orgaanista liuosta vesikomponenttiin samanaikaisesti sekoittaen suurinopeuksisella homogenisaattoril-la tai muulla sekoitusvälineellä.
Vesikomponentti koostuu joko pelkästä vedestä tai 35 siinä voi olla elektrolyyttejä, puskuria tai muita ainei- 6 90396 ta, kuten esimerkiksi säilöntäaineita. Käytettäväksi sopivia elektrolyyttejä ovat mm. metallisuolat, kuten al-kalimetalli- ja maa-alkalimetallisuolat. Edullisia metal-lisuoloja ovat kalsiumkloridi, natriumkloridi ja kalium-5 kloridi. Elektrolyytin pitoisuus voi vaihdella laajalla alueella nollasta 260 mmol/l:iin. Edullinen pitoisuusalue on 5—160 mmol/1. Vesikomponentti pannaan sopivaan astiaan, jossa voidaan aikaansaada homogenointi aiheuttamalla voimakasta pyörteilyä orgaanisen komponentin 10 ruiskutuksen aikana. Näiden kahden komponentin homogenointi voidaan vaihtoehtoisesti suorittaa ruiskuttamalla ne erikseen sekoitusvälineeseen, joka sijaitsee astian ulkopuolella. Jälkimmäisessä tapauksessa liposomit muodostuvat sekoitusvälineessä, josta ne siirtyvät toiseen 15 astiaan (säilytysastiaan).
Orgaaninen komponentti käsittää sopivan myrkyttömän, farmaseuttisesti hyväksyttävän liuottimen, kuten esimerkiksi etanolin, glyserolin, propyleeniglykolin ja polyetyleeniglykolin, ja sopivan lipofiilisen aineen, ku-20 ten fosfolipidin. Sopivia fosfolipidejä ovat mm. lesitiini, fosfatidyylikoliini, fosfatidyylietanoliamiini, fosfatidyyliseriini, fosfatidyyli-inositoli, lysofosfati-dyylikoliini ja fosfatidyyliglyseroli. Muita lipofiilisiä lisäaineita voidaan käyttää liposomien piirteiden vali-25 koivaan muunteluun. Esimerkkejä tällaisista lisäaineista ovat mm. stearyyliamiini, fosfatidihappo, tokoferoli, kolesteroli ja lanoliiniuutteet.
Biologisesti aktiivinen aine liuotetaan orgaaniseen komponenttiin. Mitä tahansa orgaaniseen liuottimeen 30 liukenevaa biologisesti aktiivista ainetta voidaan sitoa liposomeihin. Patentin selityksessä ja patenttivaatimuksissa käytettynä ilmaus biologisesti aktiivinen aine tarkoittaa yhdistettä tai koostumusta, joka vaikuttaa eläviin soluihin tai organismeihin, kun sitä on läsnä teho-35 kas määrä. Esimerkkejä edullisista biologisesti aktiivi- 7 90396 sista aineista ovat mm. dermatologiset aineet (esim. triamsinoloniasetonidi, retinoiinihappo, 13-cis-retinoii-nihappo, hydrokortisoni); bakteerinvastaiset aineet (esim. ampisiliinni); sienenvastaiset aineet (esim. eko-5 natsolinitraatti, mikonatsoli, butakonatsoli, terkonatso-li, amfoterisiini B); eritystä vähentävät aineet (esim. simetidiini, ranitidiini); kouristusta lieventävät aineet (esim. difenyylihydantoiini); verenpainetta alentavat aineet (esim. minoksidiili); syövänvastaiset aineet (esim. 10 metotreksaatti); immunomodulaattorit (esim. muramyylidi-peptidin lipofiiliset johdannaiset); virusvastaiset aineet (esim. asykloviiri, interferonit); ei-steroidiset tulehduksenvastaiset aineet (esim. ibuprofeeni, suprofee-ni); ja prostaglandiinit (rioprostiili, mesoprostiili).
15 Voi olla edullista käyttää biologisesti aktiivisen aineen mikronisoitua muotoa, so. ainetta, jonka keskimääräinen partikkelikoko on vähemmän kuin 10 pm, sillä suuri pinta-ala helpottaa liposomikomponenttien liukenemista. Lisäksi muita aineksia, jotka voivat ehkäistä fosfolipi-20 dien hapettumista, voidaan lisätä orgaaniseen komponenttiin. Esimerkkejä tällaisista aineksista ovat mm. toko-feroli, butyylihydroksianisoli, butyylihydroksitolueeni, askorbyylipalmitaatti ja askorbyylioleaatti. Säilöntäaineita, kuten bentsoehappoa, metyyliparabeenia ja pro-25 pyyliparabeeinia, voidaan myös lisätä.
Orgaanisen komponentin määrä vaihtelee riippuen ainesten liukoisuudesta. On käytettävä riittävästi liuotinta, eli sellaista määrää, että kaikki lipofiiliset ainekset liukenevat, mutta liuottimen määrä ei saisi ylit-30 tää 10 % koko seoksen tilavuudesta.
Mitä tahansa suurinopeuksista sekoitusvälinettä tai homogenisaattoria, joka mahdollistaa komponenttien suurinopeuksisen sekoituksen paineen alaisena, voidaan käyttää. Yleisesti käytetään sekoitinta, jonka nopeus on 35 noin 1500—20 000 kierrosta minuutissa. Edullisessa mene- 8 90396 telmässä orgaanista komponenttia ruiskutetaan vesikompo-nenttiin yhden tai useamman sekoitusvälineeseen kiinnitetyn suuttimen kautta. On edullista käyttää homogeni-saattoria, jonka suuttimen halkaisija on noin 0,1—20 mm, 5 mutta mitä tahansa sopivaa suuttimen halkaisijaa voidaan käyttää. Edullinen halkaisija on noin 0,1—10 mm. Homoge-nisaattorin kanssa käytettävän pumpun pitäisi saada aikaan 0,1-300 barin paine (0,01—21,4 psi). Orgaanisen komponentin virtausnopeus ruiskutuksen aikana on edullisesti 10 noin 1—1000 ml/min. Panoskoosta riippumatta vesiliuoksen virtausnopeuden pitäisi olla ainakin 50 kertaa suurempi kuin orgaanisen liuoksen virtausnopeus, kun nämä kaksi komponenttia sekoittuvat erillisessä astiassa. Sopiva virtausnopeus riippuu käytettävän sekoitusvälineen sekoi-15 tustehokkuudesta. On edullista huuhdella liuokset iner- tillä kaasulla, kuten typellä tai argonilla, käytettävien aineiden mahdollisen hapettumisen ehkäisemiseki menetelmän aikana. Tämän keksinnön mukaisen menetelmän tuottamat liposomit kerätään sinänsä tunnetuilla menetelmillä. Li-20 posomien on havaittu olevan pysyvimpiä pH-välillä 5—7.
Mitä tahansa sopivaa orgaanista tai mineraalihappoa, kuten suolahappoa, bromivetyhappoa tai etikkahappoa, voidaan lisätä liposomeihin, kunnes haluttu pH-alue saavutetaan .
25 Liposomeja voidaan käyttää esimerkiksi biologises ti ja/tai lääkkeenvaikutusopillisesti aktiivisten aineiden kantajina ja/tai sellaisenaan lääkkeiden sekoittamisessa. Yllä kuvatun mukaan valmistetut liposomit voidaan antaa ulkoisesti tai suun kautta, tapauksen mukaan. Ne 30 voidaan antaa ulkoisesti ilman lisäpuhdistusta. Suun kautta nautittaessa liposomien lisäpuhdistus voi olla tarpeen mahdollisten myrkyllisten aineiden poistamiseksi. Hoitotavasta riippuen voi olla toivottavaa antaa liposomit sopivassa farmaseuttisesti hyväksyttävässä kantajas-35 sa. Esimerkkejä sellaisista kantajista ovat mm. hyyte-
II
9 90396 löt, liuokset ja aerosolit.
Seuraavat esimerkit havainnollistavat tämän keksinnön edullisia toteutusmuotoja. Vaikka kaikissa esimerkeissä on mukana biologisesti aktiivinen aine, menetel-5 mästä käy selville, että yksittäisiä kaksikerroksisia li-posomeja voidaan valmistaa ilman aktiivista ainetta. Seuraavat edulliset yksityiskohtaiset toteutusmuodot ovat siten tulkittava puhtaasti valaiseviksi eikä keksintöä rajoittaviksi.
10
Esimerkki I
Koostumus
Ekonatsoliemäs (mikronisoitu) 2,5 g
Fosfatidyylikoliini 25,0 g 15 Kolesteroli 2,5 g
Bentsoehappo 0,5 g
Butyylihydroksianisoli 0,0125 g
Etanoli 20,0 g
Kalsiumkloridiliuos (8 mmol/1) 199,5 g 20 Menetelmä
Ekonatsoliemäs, fosfatidyylikoliini, kolesteroli, bentsoehappo ja butyylihydroksianisoli lisättiin etanoliin ja seosta kuumennettiin 45—50 °C:ssa, kunnes aineet liukenivat. Kalsiumkloridiliuos pantiin suuritehoiseen 25 homogenisaattoriin (Polytron PTA2SM; valmistanut Kinema-tica, Littau, Lucerne, Sveitsi) 25 °C:ssa. Sitten etano-liliuos pumpattiin putken läpi suoraan kalsiumkloridi-liuokseen, ja samanaikaisesti liuoksia sekoitettiin suu-. . rella nopeudella. Halkaisijaltaan 2,5 μιη pienempiä lipo- 30 someja muodostui spontaanisti.
Tekniset tiedot
Homogenisaattorin nopeus 20000 rpm
Virtausnopeus 8 ml/min
Suuttimen aukon halkaisija 0,18 mm 35 Paine 100—150 bar (7—10 psi) 10 90396
Esimerkki II Koostumus
Ekonatsoliemäs (mikronisoitu) 2,5 g
Fosfatidyylikoliini 25,0 g 5 Kolesteroli 2,5 g
Metyyliparabeeni 0,35 g
Propyyliparabeeni 0,025 g
Butyylihydroksitolueeni 0,025 g
Etanoli 12,5 g 10 Kalsiumkloridiliuos (8 mmol/1) 207,1 g
Menetelmä
Metyyliparabeeni, propyyliparabeeni, butyylihydroksitolueeni, kolesteroli, fosfatidyylikoliini ja ekonatsoliemäs lisättiin etanoliin ja suspensiota kuumennettiin 15 45—50 °C:ssa, kunnes aineet liukenivat. Suspensio puhdis tettiin typellä liukenemisen aikana. Kalsiumkloridiliuos pantiin suuritehoiseen homogenisaattoriin (Polytron PTA2SM; valmistanut Kinematica, Littau, Lucerne, Sveitsi) 20 °C:ssa. Sitten etanoliliuos pumpattiin putken läpi 20 suoraan kalsiumkloridiliuokseen ja samanaikaisesti liuoksia sekoitettiin suurella nopeudella. Jokainen liuos huuhdeltiin typellä sekoituksen aikana. Halkaisijaltaan 3 Mm pienempiä liposomeja muodostui spontaanisti.
Tekniset tiedot 25 Homogenisaattorin nopeus 9000 rpm
Virtausnopeus 8 ml/min
Suuttimen aukon halkaisija 1 mm
Paine 30 bar (2 psi)
30 Esimerkki III
Panoskoko 18 kg
Koostumus
Ekonatsoliemäs (mikronisoitu) 180,0 g
Lesitiini 1800,0 g 35 Kolesteroli 180,0 g li 11 90396
Metyyliparabeeni 25,2 g
Propyyliparabeeni 1,8 g
Natriumkloridi 19,98 g
Puhdistettu vesi 13480,02 g 5 Etanoli 1800,0 g
Askorbyylipalmitaatti 18,0 g
Hydroksipropyylimetyyliselluloosa 396,0 g
Hajuste 36,0 g
Suolahappo (10-%) 63,0 g 10 Menetelmä
Metyyliparabeeni, propyyliparabeeni ja natriumkloridi liuotettiin puhdistettuun veteen 80 °C:ssa (kattila I). Ekonatsoliemäs, askorbyylipalmitaatti, lesitiini ja kolesteroli liuotettiin etanoliin erillisessä kattilassa 15 40 °C:ssa (kattila II).
Etanoliliuosta puhdistettiin typellä koko menetelmän aikana. Molemmat liuokset jäähdytettiin huoneen lämpötilaan. Kattila I yhdistettiin suuritehoiseen homogeni-saattoriin. (Megatron MT-61; valmistaja Kinematica, Lit-20 tau, Lucerne, Sveitsi) vesiliuoksen saamiseksi kiertoliikkeeseen (virtausnopeus: 50 litraa/minuutti). Etanoli-liuos ruiskutettiin putken läpi kattila II:sta suoraan homogenoijaan (virtausnopeus: 500 ml/minuutti; paine 0,02 psi) . Halkaisijaltaan 2,5 μιη pienempiä liposomeja muodos-25 tui spontaanisti ja kerättiin kattila I:een. Tämän menetelmän loppuun suorittamisen jälkeen lisättiin suolahappoa (10-%) ja hajustetta kattila I:een. Hydroksipropyyli-metyyliselluloosaa lisättiin hyytelöitymisen aikaansaamiseksi .
30 Tekniset tiedot
Homogenisaattorin nopeus 8000 rpm
Vesiliuoksen virtausnopeus 50 1/min
Etanoliliuoksen virtausnopeus 0,5 1/min
Suuttimen aukon halkaisija 6 mm 35 Paine 0,02 psi i2 90396
Esimerkki IV
Terkonatsoli (mikronisoitu) 2,0 g
Lesitiini 25,0 g
Kolesteroli 2,5 g 5 Etanoli 25,0 g
Askorbyylipalmitaatti 0,25 g
Natriumkloridi 0,2775 g
Metyyliparabeeni 0,35 g
Propyyliparabeeni 0,025 g 10 Suolahappo (10-%) 1,03 g
Puhdistettu vesi 193,5675 g
Menetelmä
Metyyliparabeeni, propyyliparabeeni ja natriumkloridi liuotettiin veteen 80 °C:ssa suurinopeuksisella se-15 koittajalla (Polytron PTA 20 SM; valmistaja Kinematica, Littau, Lucerne, Sveitsi) varustetussa astiassa. Terkonatsoli, lesitiini, askorbyylipalmitaatti ja kolesteroli liuotettiin etanoliin 40 °C:ssa erillisessä astiassa samalla sekoittaen. Molemmat liuokset jäähdytettiin huoneen 20 lämpötilaan. Sitten etanoliliuos pumpattiin putken läpi suoraan vesiliuokseen; samanaikaisesti liuoksia sekoitettiin suurella nopeudella. Halkaisijaltaan 2,5 μπι pienempiä liposomeja muodostui spontaanisti ja kerättiin suuritehoisella homogenisaattorilla varustettuun astiaan. pH 25 säädettiin 5,5:een lisäämällä suolahappoa (10-%).
Tekniset tiedot
Homogenisaattorin nopeus 20000 rpm
Etanoliliuoksen virtausnopeus 8 ml/min
Suuttimen aukon halkaisija 1,0 mm 30 Paine 1 psi i3 90 396 Tämän keksinnön mukaan valmistetut liposomit karakterisoitiin käyttäen seuraavia fysikaalis-kemiallisia menetelmiä: 1) Hydrodynaamiset ominaisuudet, so. massan määri-5 tys ja rakkulan säde, määritettiin analyyttisellä ultra- sentrifugilla (Beckman L-65 taittolisälaitteilla) ja dynaamisella laservalosironnalla.
2) Rakkuloiden homogeenisuus määritettiin elektronimikroskoopilla käyttäen pakastemurtumismenetelmää.
10 Kuva I on elektronimikroskooppikuva esimerkin I
mukaan valmistetuista liposomeista.
Kuva II on elektronimikroskooppikuva esimerkin II mukaan valmistetuista liposomeista.

Claims (16)

1. Menetelmä yksittäisten kaksikerroksisten lipo-somien valmistamiseksi, tunnettu siitä, että se 5 käsittää seuraavat vaiheet a) täytetään reaktioastia osittain vesikomponen- tilla, b) liuotetaan lipidikomponentti erillisessä astiassa sopivaan orgaaniseen liuottimeen, 10 c) upotetaan suurinopeuksisen homogenisaattorin sekoitusväline mainittuun vesikomponenttiin, d) lipidikomponentti ruiskutetaan paineen alaisena ruiskutusvälineen läpi suoraan vesikomponenttiin samanaikaisesti sekoittaen seosta sekoitusvälineellä suurella 15 nopeudella lipidin vesidispersion muodostamiseksi, jol loin muodostuu yksittäisiä kaksikerroksisia liposomeja.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vesikomponentti sisältää elektrolyyttiä, joka on alkalimetalli- tai maa-alkali- 20 metallisuola.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lipidikomponentti on fosfo-lipidi ja orgaaninen liuotin on etanoli.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, 25 tunnettu siitä, että fosfolipidi on fosfati- dyylikoliini.
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että fosfolipidi on seoksena kolesterolin kanssa.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sekoitusvälineen nopeus on 1500—20000 rpm, mainittu ruiskutusväline on kiinnitetty yhteen tai useampaan suuttimeen, suuttimen halkaisija on 0,1—10,0 mmm lipidikomponentti ruiskutetaan vesikompo-35 nenttiin 0,1—300 barin paineessa, ja orgaanisen komponen- II is 90396 tin virtausnopeus on 1—1000 ml/min.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lisätään sopivaa sakeut-tamisainetta, edullisesti ksantaanikumia tai hydroksi- 5 propyyliselluloosaa, tai näiden seosta.
8. Menetelmä biologisesti aktiivista ainetta sisältävien yksittäisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi, tunnettu siitä, että se käsittää seuraavat vaiheet 10 a) täytetään reaktioastia osittain vesikomponen- tilla b) muodostetaan orgaaninen komponentti liuottamalla lipidikomponentti ja biologisesti aktiivinen aine sopivaan orgaaniseen liuottimeen erillisessä astiassa 15 c) upotetaan suurinopeuksinen homogenisaattorin sekoitusväline mainittuun vesikomponenttiin d) mainittu lipidikomponentti ruiskutetaan paineen alaisena ruiskutusvälineen läpi suoraan mainittuun vesi-komponenttiin samanaikaisesti sekoittaen seosta sekoitus-20 välineellä suurella nopeudella lipidin vesidispersion muodostamiseksi, jolloin muodostuu yksittäisiä kaksikerroksisia liposomeja.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vesikomponentti sisältää 25 elektrolyyttiä, joka on alkalimetaalli- tai maa-alkali-metallisuola.
10. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lipidikomponentti on fos-folipidi ja orgaaninen liuotin on etanoli. 30 li. Patenttivaatimuksen 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että fosfolipidi on fosfati-dyylikoliini.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että fosfolipidi on seoksena ko-35 lesterolin kanssa. i6 90 396
13. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lipofiilinen biologisesti aktiivinen aine on seoksena lipidikomponentin kanssa.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelmä, 5 tunnettu siitä, että lipofiilinen biologiseti aktiivinen aine on sienenvastainen aine, edullisesti eko-natsoli, terkonatsoli tai mikonatsoli, tai lipofiilinen biologisesti aktiivinen aine on ei-steroidaalinen tuleh-duksenvastainen aine.
15. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lipofiilinen biologisesti aktiivinen aine on prostaglandiini.
16. Patenttivaatimuken 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että homogenisaattorin nopeus on 15 välillä 1500—20000 rpm, mainittu ruiskutusväline kiinnitetään yhteen tai useampaan suuttimeen, suuttimen halkaisija on 0,1—10,0 mm, lipidikomponentti ruiskutetaan ve-sikomponenttiin 0,1—300 barin paineessa ja orgaanisen komponentin virtausnopeus on 1—1000 ml/min.
17. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lisätään sopivaa sakeutta-misainetta, edullisesti ksantaanikumia, hydroksipropyy-liselluloosaa tai hydroksipropyylimetyyliselluloosaa, tai näiden seosta. li i7 90 396
FI873111A 1986-07-15 1987-07-14 Menetelmä yksittäisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi FI90396C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US88561986A 1986-07-15 1986-07-15
US88561986 1986-07-15

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI873111A0 FI873111A0 (fi) 1987-07-14
FI873111A FI873111A (fi) 1988-01-16
FI90396B true FI90396B (fi) 1993-10-29
FI90396C FI90396C (fi) 1994-02-10

Family

ID=25387324

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI873111A FI90396C (fi) 1986-07-15 1987-07-14 Menetelmä yksittäisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi

Country Status (17)

Country Link
EP (1) EP0253619B1 (fi)
JP (1) JP2574309B2 (fi)
KR (1) KR950002146B1 (fi)
CN (1) CN87105547A (fi)
AT (1) ATE71522T1 (fi)
AU (1) AU598002B2 (fi)
CA (1) CA1302885C (fi)
DE (1) DE3776015D1 (fi)
DK (1) DK367187A (fi)
ES (1) ES2055703T3 (fi)
FI (1) FI90396C (fi)
GR (1) GR3003813T3 (fi)
HK (1) HK78492A (fi)
IE (1) IE60469B1 (fi)
NO (1) NO170129C (fi)
SG (1) SG64592G (fi)
ZA (1) ZA875142B (fi)

Families Citing this family (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0761940B2 (ja) * 1986-11-17 1995-07-05 株式会社資生堂 外皮用リポソ−ム製剤
NZ228447A (en) * 1988-03-28 1990-08-28 Janssen Pharmaceutica Nv Cosmetic or pharmaceutical composition possessing serotonin antogonistic activity
DE69026820T2 (de) * 1989-03-31 1996-11-28 Univ California Zubereitung von liposomen- und lipid-komplexzusammensetzungen
IT1240353B (it) * 1990-03-30 1993-12-07 Poli Ind Chimica Spa Formulazioni liposomiali di farmaci immunomodulatori per applicazionelocale ed aerosolica
IT1240354B (it) * 1990-03-30 1993-12-07 Poli Ind Chimica Spa Formulazioni liposomiali di farmaci antimicotici,antibatterici e/o antantiflogistici per applicazione locale e vaginale
ATE138561T1 (de) * 1992-02-12 1996-06-15 Janssen Cilag S P A Liposomale itraconazol formulierungen
ES2090966T3 (es) * 1992-02-12 1996-10-16 Janssen Cilag S P A Formulaciones liposomicas con piroxicam.
WO1993015718A1 (en) * 1992-02-12 1993-08-19 Janssen Farmaceutici S.P.A. Liposomal piroxicam formulations
ES2041597B1 (es) * 1992-05-05 1994-06-01 Bazaco Joan Freixas Nuevo procedimiento para la preparacion de liposomas que encapsulan productos farmaceuticos y cosmeticos.
CA2201358C (en) * 1994-09-30 2004-06-08 Jurgen Regenold Pharmaceutical composition
ATE227564T1 (de) * 1996-04-04 2002-11-15 Cilag Ag Topische vitamin d zusammensetzung auf liposomenbasis
WO1998030215A1 (en) * 1997-01-13 1998-07-16 Cilag Ag Liposome-based topical tretinoin formulation
DE19721947C2 (de) * 1997-05-21 1999-04-22 Diagnostikforschung Inst Verwendung von pharmazeutischen Zubereitungen, die Partikel, Vesikel oder Polymere sowie nichtsteroidale Antirheumatika und/oder Thrombozytenaggregationshemmer zur Darstellung der Gefäße, Lymphknoten und des Knochenmarks enthalten
ES2224299T3 (es) * 1998-02-23 2005-03-01 Cilag Ag International Dispersion liposomal de eritroyetina.
CA2309373A1 (en) * 1999-05-27 2000-11-27 Johnson & Johnson Consumer Companies, Inc. Novel topical formulations
EP1203614A1 (de) 2000-11-03 2002-05-08 Polymun Scientific Immunbiologische Forschung GmbH Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von Lipidvesikeln
JP2006069929A (ja) * 2004-08-31 2006-03-16 Konica Minolta Medical & Graphic Inc 真菌症治療製剤およびその製造方法
WO2006079216A1 (en) * 2005-01-28 2006-08-03 Bc Cancer Agency Liposomal compositions for parenteral delivery of agents
JP2007106679A (ja) * 2005-10-11 2007-04-26 Shino Test Corp 血液凝固反応促進剤
JP2012516320A (ja) * 2009-01-30 2012-07-19 イッスム リサーチ デベロプメント カンパニー オブ ザ ヘブライ ユニバーシティ オブ エルサレム リミテッド 爪および皮膚を処置するための組成物
CN101569607B (zh) * 2009-06-16 2011-02-16 中国药科大学 一种双脱甲氧基姜黄素的前体脂质体及其制备方法
WO2011162093A1 (ja) * 2010-06-23 2011-12-29 学校法人神奈川大学 乳化物製造用親水性ナノ粒子の製造方法

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2534487B1 (fr) * 1982-10-15 1988-06-10 Dior Christian Parfums Procede d'homogeneisation de dispersions de phases lamellaires lipidiques hydratees, et suspensions obtenues par ce procede
JPS607932A (ja) * 1983-06-29 1985-01-16 Dai Ichi Seiyaku Co Ltd リポソーム懸濁液およびその製法
JPS6058915A (ja) * 1983-09-12 1985-04-05 Fujisawa Pharmaceut Co Ltd 薬物含有脂質小胞体製剤
GB8502892D0 (en) * 1985-02-05 1985-03-06 Sterwin Ag Aerosol composition
AU7543887A (en) * 1986-06-12 1988-01-11 Liposome Company, Inc., The Methods and compositions using liposome-encapsulated non-steroidal anti-inflammatory drugs
EP0285638A4 (en) * 1986-09-18 1989-06-14 Liposome Technology Inc METHOD FOR PRODUCING A HIGH DENSITY LIPOSOME.

Also Published As

Publication number Publication date
FI873111A0 (fi) 1987-07-14
DE3776015D1 (de) 1992-02-27
IE871899L (en) 1988-01-15
CN87105547A (zh) 1988-05-18
SG64592G (en) 1992-09-04
JPS63116737A (ja) 1988-05-21
ZA875142B (en) 1989-02-22
AU7538587A (en) 1988-01-21
IE60469B1 (en) 1994-07-13
EP0253619B1 (en) 1992-01-15
CA1302885C (en) 1992-06-09
DK367187D0 (da) 1987-07-14
KR880001284A (ko) 1988-04-22
AU598002B2 (en) 1990-06-14
FI873111A (fi) 1988-01-16
ATE71522T1 (de) 1992-02-15
EP0253619A2 (en) 1988-01-20
GR3003813T3 (fi) 1993-03-16
NO170129C (no) 1992-09-16
ES2055703T3 (es) 1994-09-01
HK78492A (en) 1992-10-23
DK367187A (da) 1988-01-16
FI90396C (fi) 1994-02-10
JP2574309B2 (ja) 1997-01-22
NO170129B (no) 1992-06-09
NO872929L (no) 1988-01-18
KR950002146B1 (ko) 1995-03-14
EP0253619A3 (en) 1988-12-14
NO872929D0 (no) 1987-07-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI90396B (fi) Menetelmä yksittäisten kaksikerroksisten liposomien valmistamiseksi
RU2216315C2 (ru) Способ получения липосом
US4761288A (en) Multiphase liposomal drug delivery system
EP1334765B1 (en) Process for producing liposome
Touitou et al. Liposomes as carriers for topical and transdermal delivery
EP0361894B1 (en) Loading and controlled release of amphiphatic molecules to and from liposomes
EP0177223B1 (en) Pharmaceutical multi-phase composition
KR100654841B1 (ko) 피부유사구조 및 조성을 갖고 생리활성물질의 경피흡수를촉진하는 지질 용해부 조성물 및 이를 이용한 나노입자화장료의 제조방법
KR101474577B1 (ko) 미토콘드리아 기능의 향상을 위한 카디오리핀 포함 리포좀
EP0280503B1 (en) Multivesicular liposomes having a biologically active substance encapsulated therein in the presence of a hydrochloride
EP2368627A1 (en) Method for producing liposome and method for dissolving cholesterol
US20070148196A1 (en) Method for producing colloidal nanoparticles with a compounder
ITMI20090350A1 (it) Glicerosomi e loro impiego in preparazioni farmaceutiche e cosmetiche per uso topico
BE1005952A4 (fr) Liposomes.
JPH04506207A (ja) リポソームおよび脂質複合体組成物の調製
US5173219A (en) Uniform spherical multilamellar liposomes of defined and adjustable size distribution
EP3241565A2 (en) Hybrid-type multi-lamellar nanostructure of epidermal growth factor and liposome and method for manufacturing same
KR960014869B1 (ko) 서브미크론 크기의 리포좀 형태의 양쪽친화성 지질의 분산성 콜로이드계를 제조하는 방법
EP2380559A1 (en) Liposome preparation method
BG64367B1 (bg) Метод за получаване на воден фармацевтичен състав
Fresta et al. CDP-choline entrapment and release from multilamellar and reverse-phase evaporation liposomes
CN112773776B (zh) 一种载药纳米粒体系
US20210322315A1 (en) Process for the production of lipidic vehicles

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
FG Patent granted

Owner name: CILAG LTD.

MA Patent expired