NO169942B - Dentale rekonstruksjoner omfattende et ytre sjattert lag,et mellomliggende lag og et opakt substrat og fremgangsmaate for fremstilling derav - Google Patents

Dentale rekonstruksjoner omfattende et ytre sjattert lag,et mellomliggende lag og et opakt substrat og fremgangsmaate for fremstilling derav Download PDF

Info

Publication number
NO169942B
NO169942B NO850304A NO850304A NO169942B NO 169942 B NO169942 B NO 169942B NO 850304 A NO850304 A NO 850304A NO 850304 A NO850304 A NO 850304A NO 169942 B NO169942 B NO 169942B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
dental
layer
opaque
substrate
porcelain
Prior art date
Application number
NO850304A
Other languages
English (en)
Other versions
NO169942C (no
NO850304L (no
Inventor
John J Blair
Roger C Shue
Original Assignee
Dentsply Int Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dentsply Int Inc filed Critical Dentsply Int Inc
Publication of NO850304L publication Critical patent/NO850304L/no
Publication of NO169942B publication Critical patent/NO169942B/no
Publication of NO169942C publication Critical patent/NO169942C/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61CDENTISTRY; APPARATUS OR METHODS FOR ORAL OR DENTAL HYGIENE
    • A61C13/00Dental prostheses; Making same
    • A61C13/0003Making bridge-work, inlays, implants or the like
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61CDENTISTRY; APPARATUS OR METHODS FOR ORAL OR DENTAL HYGIENE
    • A61C5/00Filling or capping teeth
    • A61C5/70Tooth crowns; Making thereof
    • A61C5/77Methods or devices for making crowns

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • Oral & Maxillofacial Surgery (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • Dental Prosthetics (AREA)
  • Dental Preparations (AREA)
  • Peptides Or Proteins (AREA)
  • Medicines That Contain Protein Lipid Enzymes And Other Medicines (AREA)
  • Dental Tools And Instruments Or Auxiliary Dental Instruments (AREA)
  • Seal Device For Vehicle (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører dentale rekonstruksjoner omfattende et ytre sjattert lag, et mellomliggende lag og et opakt substrat og fremgangsmåte for fremstilling derav.
De nye dentale rekonstruksjonene gir et mer naturlig og estetisk tiltalende inntrykk.
Det har lenge vært kjent innen tannlegebransjen at det estetiske inntrykket av dentale proteser i stor grad be-stemmes av nyansen, kromatisiteten og verdien av de synlige eksponerte deler av dental rekonstruksjon. Disse kvalitetene følger Munsell fargesystemer for bestemmelse av farge som anvender tre uniforme skalaer som er lette å oppfatte
(Munsell nyanse, Munsell verdi og Munsell kromatisitet)
definert ved hjelp av dagslysrefleksjon. (McGraw-Hill Dictionary of Scientific and Technical Terms - Tredje utgave). Gjennomskinnligheten eller kvaliteten av trans-miterende diffunderende lys, som gir et inntrykk av dybde er også en viktig parameter.
DE-patent 764447 viser en dental rekonstruksjon omfattende et opakt, farget substrat samt et gjennomskinnelig lag (glass-keramisk kroneelement) montert på substratet. Det tyske patentet beskriver ikke et ytre sjatteringslag eller fargeavstemming av det opake substratet og det ytre sjatteringslaget for å stemme overens med en sjatteringsskala. DE-patent 764447 beskriver bare en dental rekonstruksjon innbefattende et opakt bakre lag og ett eller flere meget transparente sammensetningslag montert på en understruktur.
US-patent 2 302 375 beskriver en dental rekonstruksjon omfattende en opak hoveddel hvorpå det er smeltet et ytre emaljebelegg som er gjennomskinnelig. I tillegg beskriver patentet en trelags dental rekonstruksjon omfattende en opak hoveddel, et mellomliggende farget eller sjattert lag, og et ytre emaljebelegg som er gjennomskinnelig. Denne delen av beskrivelsen angir ikke et ytre sjatteringslag, et i det vesentlige ufarget gjennomskinnelig mellomlag eller en opak hoveddel som er fargeavstemt med sjatteringslaget for å stemme overens med en sjatteringsskala.
US-patent 4 207 678 beskriver en fremgangsmåte for å nærme seg fargen av en naturlig tann ved hjelp av en sjatteringsskala.
US-patent 4 478 579 beskriver en dental rekonstruksjon innbefattende en metallbærer festet til et tannfarget protese-plastlag ved hjelp av et silanlag og et keramisk overflateskall festet til protese-plastlaget ved hjelp av et silanlag og en adhesiv plastdel.
Ingen av de to sistnevnte US-patentene beskriver en dental rekonstruksjon innbefattende tre lag, innbe feit tende et i det vesentlige ufarget, gjennomskinnelig mellomlag, eller farge-avstemmingen av det opake substratet til sjatteringslaget for å stemme overens med en sjatteringsskala.
Såvidt vites har det tidligere vært betrakteit som nødvendig ved fremstilling av estetisk tilfredsstillende kunstige tenner å bygge tannens farge gjennom hele den delen av den dentale rekonstruksjonen som lyset passerer igjennom, dvs. den gjennomskinnelige delen. Ved hele den gjennomskinnelige delen menes det her dybden av tannprotesen hvor igjennom lys passerer til øyet av en observatør. Å bygge fargen gjennom dybden av den dentale rekonstruksjonen er logisk utfra det synspunkt at en naturlig tann har farge igjennom hele dybden.
Det er imidlertid nå oppdaget at en optisk illusjon av en naturlig tanns utseende kan oppnås ved ikke å farge dental-protesen gjennom hele den lyspasserende dybden, men isteden påføre et opakt lag med spesifikk nyanse og kromtisitet og fortrukket med et gjennomskinnelig oppbyggingslag som i det vesentlige er nyanse- og kromatisitetfritt samtidig som det er gjennomskinnelig for lys og påføring av en sjattering over dette ufargede laget for å tilveiebringe den endelige estetiske effekt. Ikke bare er utseende overlegent, men antall oppbygningsmaterialer som trengs for å etterligne den unike variasjonen i naturlige tenner kan reduseres fra ca. 40 til et enkelt oppbygningmateriale som kreves for å tilfreds-stille hovedsakelig alle de kravene som anvendelsen stiller. Ingen sjattering kreves mellom det underliggende opake laget og det ytre sjatterte laget.
Det er en hensikt med foreliggende oppfinnelse å tilveiebringe dentale rekonstruksjoner ved overlegent estestisk utseende.
Det er videre et formål med foreliggende oppfinnelse å tilveiebringe en enklere fremgangsmåte til fremstilling av overlegent estetiske dentale rekonstruksjoner..
Det er ytterligere en hensikt med foreliggende oppfinnelse å tilveiebringe en fremgangsmåte for fremstilling av dentale rekonstruksjoner som muliggjør mindre dyre korreksjoner av feilaktig fremstilte nyanser, kromatisiteter og verdier.
Ifølge foreliggende oppfinnelse tilveiebringes en dental rekonstruksjon omfattende et ytre sjattert lag, et mellomliggende lag og et opakt substrat, som er kjennetegnet ved at det mellomliggende laget er et, i det minste hovedsakelig, ufarget, gjennomskinnelig lag og det opake substratet er fargemessig avstemt med det sjatterte laget, bestemt mot en sj atteringsskala.
I en annen foretrukken utførelse av oppfinnelsen er det opake substratet en metallbærer med et overflateopakiserende middel og det overflateopakiserende midlet er et opakt dentalporselen. Det mellomliggende laget er et homogent enkelt lag av dentalporselen og det ytre sjatterte laget er et sjattert dentalporselen.
Foreliggende oppfinnelse vedrører videre en fremgangsmåte for fremstilling av en dental rekonstruksjon som angitt ovenfor,
som er kjennetegnet ved at den innbefatter at et opakt dentalsubstrat påføres et gjennomskinnelig lag som, i det minste hovedsakelig, er fritt for nyanse og kromatisitet, og et sjattert lag.
Ytterligere utførelsesformer av den dentcLle reikonstruksjonen samt av fremgangsmåten fremgår av patentkravene og den etterfølgende beskrivelse med henvisning til tegningene. Fig. 1 er en skjematisk skisse av en utføirelse av fore liggende oppfinnelse. Fig. 2 er et tverrsnitt gjennom en annen utførelse av
foreliggende oppfinnelse.
Foreliggende oppfinnelse i sin foretrukne utførelse er en rekonstruksjon som har et ytre sjattert lsig; et mellomliggende, idet minste hovedsaklig ufarget, gjennomskinnelig lag og et opakt lag og en understruktur. Hvert av lagene kan utgjøres av et stort antall flak eller lag.
Slik betegnelsen er ved foreliggende oppfinnelse innbefatter "sjattering", sjattert porselen, beis, glasurer og kombina-sjoner og ekvivalenter derav.
Det er to trekk som er av grunnleggende betydning ved foreliggende oppfinnelse. Et av trekkene innbefatter fremstilling av metallfrie dentalkroner og/eller -broer som plasseres på bearbeidede naturlige tannstumper. Det andre trekket er fremstillingen av en dental rekonstruksjon som f.eks. en bro eller en krone som har et metallsubstrat. Det er underforstått at det sjatterte laget er avpasset med et underliggende opakt dentalsubstrat i hvert tilfelle. Det opake dentalsubstratet kan enten være en temporær del eller et substrat som fra begynnelsen av er en permanent del av en oppbygget dental rekonstruksjon.
Først betraktes fremgangsmåten for fremstilling av dentale kroner med referanse til fig. 1 hvor en opak dental monteringsinnretning 10 er vist. Denne opake dentale monteringsinnretningen kan være en modell av en bearbeidet kantstump som er gjort fra et avtrykk som er tatt av pasientens munn på konvensjonell måte. Den dentale monteringsinnretningen kan være fremstilt av et opakt materiale støpt på vanlig måte eller kan støpes av et hvilket som helst egnet støpbart materiale og deretter forsynes med egnet opakisitet enten ved å påføre et lag av opak dental sement identisk med den dentalsementen somm skal brukes for den etterfølgende montering av kronen eller et annet opakiserende materiale som kan være sammensatt av et antall separate deler eller materialer.
Det opake materialet bør ha nyanse og kromatisitet som den dentalsementen som senere skal benyttes til å plassere kronen i pasientens munn. Det er naturligvis mulig å benytte en kombinasjon av opakiserende materialer og sementer både på den dentale monteringsinnretningen og på den preparerte tannstumpen i pasientens munn så lenge som den kombinerte effekten i det vesentlige har identisk nyanse og kromatisitet i begge tilfeller. Kronen, som fortrinnsvis innbefatter et glimmerholdig glasskeramisk materiale fremstilles ved kjente støpemetoder; se kanadisk patent nr. 1 148 306.
Med referanse til fig. 1 vises her den dentale monteringsinnretningen 10. Den dentale monteringsinnretningen 10 kan være den formen som benyttes for støping av kronen eller den kan være en av en rekke universale monteringsinnretninger. Generelt er det ikke nødvendig at monteringsinnretningen passer nøyaktig inn i kronen, dvs. er et eksakt replika av den bearbeidede tannstumpen i pasientens munn. Innenfor rammen av foreliggende oppfinnelse kan den dentale monteringsinnretningen 10 være av et elastisk eller deformerbart materiale som tillater bruk for en rekke forskjellige kroner. Den dentale monteringsinnretningen 20 må imidlertid være gjort opak i den påkrevde nyanse og kromatisitet ifølge det prinsippet som er beskrevet. Det antas at ved vanlig praksis vil den dentale monteringsinnretningen være et tilnærmet replika av den preparerte tannstumpen i pasientens munn, slik som på det nåværende tidspunkt gjøres ved konvensjonell laboriatorpraksis. Derved kan de nåværende konvensjonelle avstandsdannerne og tilsvarende utstyr anvendes.
Kronen 11 er fortrinnsvis i det vesentlig ufarget og gjennomskinnelig tvers igjennom. Fortrinnsvis synes kronen hvit og i det vesentlige fri for nyanse og kromatisitet for det blotte øye når den betraktes umontert uten indre opakisitet og ytre sjattering. Med betegnelsen ufarget innbefattes også hvit. Intensiteten av hvitheten er dens verdi. Kronen er fortrinnsvis av et materiale, som når det betraktes montert med den indre opake dentalmonteringsinnretningen, slipper gjennom nyansen og i stor grad reduserer kromatisiteten av den indre opakisiteten. Med andre ord bør kronen, eller kronelegemet, dvs. det ufargede, gjennomskinnelige laget tillate at nyansen sees gjennom den, mens den indre kromatisiteten svekkes.
Etter at kronen 11 er montert på den opake dentalmonterings-innretning 10 påføres sjattering 12 på kronen, fortrinnsvis ved avstemning av kronen mot en av de kommersielle sjatter-ingsveiledere som på forhånd var bragt i overensstemmelse med det ønskede dentalsett, typisk de andre tennene i pasientenes munn eller hudfargen og den generelle estetikk som bør tilveiebringes for den enkelte pasient.
Foretrukne sjatteringer er av dentcilporselentypen, mer f oret rukketselv-glasserende dentalporselener., Sjatteringen påføres på kronen ved bruk av egnet kjent teknikk mens man ser gjennom den ufargede gjennomskinnelige kronen mot den opake dentalmonteringsinnretningen. Sjatteringen 12 påføres på konvensjonell måte, f.eks. med en pensel 13. Sjatteringen tilpasses og måles fortrinnsvis til den ny-anseverdi og kromatisitet av det opake laget som gir god utseendemessige overensstemmelse mellom rekonstruksjonen og de naturlige tennene.
Man har tenkt på at den dentale kronen skal kunne fjernes fra den dentale monteringsinnretningen under beisingen slik at sjatteringen kan herdes i flere påføringer eller lag innbefatter flekkdannelse eller linjedannelser i sjatteringen dersom dette er ønsket. Videre er det klart at kronen selv kan utgjøres av flere lag i tilfeller hvor dette er ønskelig.
En slik sjattert og preparert krone fjernes tilslutt fra den opake dentale monteringsinnretningen og den overføres deretter, med eller uten ytterligere behandling for å stabilisere sjatteringslaget dersom dette er nødvendig, til tannlegekontoret for plassering i en pasients munn, eller dersom den skal påføres på et bærende substrat hvilket kan gjøres i et såkalt enhetsbygget broverk, overføres den til tannsettet hvor det skal settes sammen. I det tilfellet hvor kronen skal plasseres på en preparert tannstump tilveiebringes opakt materiale som har i det vesentlige samme nyanse og kromatisitet som nyansen og kromatisiteten på den opake dentale monteringsinnretningen mellom den sjatterte kronen og substratet. Når den settes sammen med en preparert tannstump, anvendes f.eks. dental sement som er gitt opakisitet med den påkrevde nyanse og kromatisitet.
Med referanse til fig. 2 vises en tretannsbro. Broen ut-gjøres av følgende substrat eller understruktur av metall: en metallbrofestedel 17, en brodannende pontongdel 18 og en metallbrofestedel 19. Broen er av en standard type og kan utgjøres av enten uedle metaller eller edle metall og legeringer derav. Det øvre overflatemetallet 20 bør være opakt og er vist opakt med et opakt lag 21. Det opakiserende materialet kan være et hvilket som helst av ele kjente opake porselenspulvere eller tilsvarende stoff.
Selvfølgelig kan den opake delen utgjøres av et større antall lag såvel som et enkelt påført homogent lag av materiale eller det metallbærende basissubstratet kan selv dannes eller belegges med et egnet opakt materiale som har den ønskede nyanse og kromatisitet.
Deretter påføres et lag 22 av i det minste hovedsakelig nyansefritt, gjennomskinnelig materiale på i det minste en del av det opake basissubstratet og ved bruk av vanlig kjent praksis dekker de hovedsakelige nyansefrie og ufargede gjennomskinnelige materialer fullstendig de opake øvre overflatene som vist i fig. 2. Det hovedsakelige nyansefrie eller.ufargede, gjennomskinnelige materialet kan enten være et materiale som f.eks. glimmerholdig keramisk glass eller, fortrinnsvis, i tilfeller med konvensjonelle metallsubstrater et porselen som er fluorescerende, svakt farget og gjort opakt slik at det ligger nær opptil den naturlig tannemaljen. Den lette fargingen kan konvensjonelt være den som finnes i de naturlige materialene hvorfra dentalporselene konvensjonelt fremstilles og herunder spesielt feltspatene. I spesielle situasjoner kan den naturlige fargeri modifiseres med små tilsatser av pigmenter for, f.eks., å tilveiebringe en uni-form og varig nyanse og kromatisitet gjennom en gitt sats at materialet så vel som fra sats til sats; hvilket ellers vil kunne variere på grunn av variasjoner :L de naturlige felt-spater som vanligvis brukes for å fremstille dentalporselen.
Det hovedsaklig nyansefrie, gjennomskinnelige laget 22, som enten kan oppbygges eller opføres som et enkelt lag for å bygge opp hele den anatomiske tannformen kan typisk brennes i luft og/eller vakuum på konvensjonell måte og nødvendig sliping for justering av kronen eller broen kan så utføres. Til slutt påføres et sjatteringslag 23 på det gjennomskinnelige laget 22 lengst bort fra den opake basissubstrat-overflaten 20. Med andre ord påføres sjatteringen på overflaten av laget 22 på motstående side av substrat-overflaten 20. Denne sjatteringen 23 tilveiebringer fargeoverensstemmelsen som er nødvendig for å fullføre den dentale rekonstruksjonen. Sjatteringslaget 23 kan ha inn-rissede deler som er en sjattering av dentalporselen og hoved- eller halsdeler som er av et annet dentalporselen. Innrissingsdelene kan være påført en emaljedentaldel som er svært lik i nyanse og kromatisitet med det gjennomskinnelige laget 22.
Den fullstendige sjatterte dentalkronen eller anordningen kan så plasseres i pasientens munn på den preparerte tannstumpen og etter at den er undersøkt med hensyn til tilpas-ning kan den opake sementen med nyanse og kromatisitet som er tilpasset den opake dentalmodellen plasseres mellom den sjatterte dentalkronen og den preparerte stumpen, typisk ved å påføre sementen på den preparerte tannstumpen og deretter fast plassering av kronen over denne. Før sementen herder kan den estetiske korrektheten av kronen hva gjelder nyanse, kromatisitet og verdi vurderes, og dersom den ikke er som ønsket kan kronen fjernes og modifiseres uten at kronen ødelegges.
Påliteligheten av systemet som anvendes ved foreliggende oppfinnelse når det gjelder ytre sjatteringspåføring for endelig fargetilpasning til pasientens naturlige tenner tillater enkel modifisering av sjatteringen på tannlegekontoret eller tilliggende laboratorier i de tilfeller hvor den opprinnelige sjatteringen som var foreskrevet av tannlegen var feil eller hvor laboratoriet ved et uhell ikke har tilpasset sjatteringen korrekt. Modifisering av en fullstendig krone ved en ekstra påføring av fargestoff eller ved fjernelse av hele, eller deler av, de sjatterte og glasserte ytre overflater og fornyet påføring av den ønskede korrekte sjattering og/eller glasursjattering kan utføres på f.eks. 15 min. eller mindre i de fleste tilfeller, i motsetning til den tidkrevende fullstendige gjenbyggingen som kreves for et konvensjonelt porselen brent til metallrekonstruksjon som bygger på flere lag av sjattert tannlegeme og emaljeporselener for å oppnå et ønsket estetisk resultat.
Fremgangsmåten ifølge foreliggende oppfinneJ.se beskrevet ovenfor gir naturlige estetiske farger som stemmer overens på langt kortere tid enn for konvensjonelle keramiske oppbyg-nings teknikker . Videre reduserer den de 40 eller flere separate flaskene av tannstoff og emaljeporselenpulver som ellers ville være nødvendig for å tilpasse det vidt varier-ende fargene som nå finnes i kommersielle systemer til det antallet sjatteringer som finnes i naturlige tannsett, til et enkelt oppbyggende porselen.
En av de meget viktige fordeler ved foreliggende fremgangsmåte er at bare det trinnet hvor sjatteringen påføres krever profesjonelt laboratoriepersonell for å oppnå den estetiske fargeoverensstemmelse som ønskes.
En annen vesentlig fordel ved foreliggende fremgangsmåte er at modifisering for å rette på feil er meget enklere fordi sjatteringen bare befinner seg i det yti:e laget, og dersom sluttresultatet ikke er helt tilfredstillende kan den ytre overflaten slipes av med standard laboratoriemonterte Stener, hjul eller punktsliping eller sandblåsing for i det vesentlige å fjerne det sjatterte laget. Det vil også ofte være mulig å utføre modifiseringer ved ekstra sjatteringer uten at det er nødvendig å fjerne sjatteringslaget.
Oppfinnelsen illustreres ytterligere ved følgende eksempler:
Eksempel I
I et tannlaboratorium ble følgende fremgangsmåte utført. En opak dental monterings innretning blir fremstilt ved å ta en modell av pasientens preparerte tannstump, preparert på konvensjon måte og danne en støpeform av sten, også på konvensjonell måte.
Den støpte gipsmodellen ble gjort opak ved fullstendig belegning med en farget lakk som stemte overens med den fargede permanente sementen som skulle benyttes til å sementere kronen til den preparerte tannstumpen i pasientens munn. Lakken var "Caulk liguid opaquer - ceramic pink", med ekstra fargestoffer tilsatt for å nå en nyanse og kromatisitet tilsvarende en vanlig eller standard gulgrønn opakdanner i tykkelse som akkurat var tilstrekkelig til fullstendig å belegge formen eller modellen..
En glimmerholdig krone av glasskeramisk materiale fremstilles i kanadisk patent 1 148 306 ved bruk av den opake dentale monteringsinnretningen som form. Kronen hadde en indre huldimensjon på ca. 4,5 mm diameter og ca. 8 mm dyp, slik at den passet sammen med den preparerte tannstumpen for plassering i pasientens munn. Kronen hadde en labial tykkelse på ca. 1,5 mm og en lengde på 10,0 mm.
Den glimmerholdige glass-keramikkronen ble plassert på det opake dentalsubstratet som vist i fig. 1, og sjatterings-dentalporselenet ble påført. Sjatteringslaget 12 ble påført ved å benytte konvensjonelle fremgangsmåter og tilpasset til "BIOFORM SHADE GUIDE - B69" ved å benytte standard bearbeid-ingsteknikker under anvendelse av de nye beisende dentalporselener beskrevet nedenfor:
Deler Beskrivelse
47.6 Standard over-glasurfritte av et glass med lav viskositet som har lav termisk utvidelse og en partikkelstørrelse slik at det passerer gjennom
en 270 mesh US standard Tylers ikt og en temperatur for brenning til glans på 870 til
925°C ("Dentsply NBK 1000 Glaze")
24.83 Gulbrun beis ("Dentsply stain 84")
6.70 Grå beis ("Dentsply stain 81")
9.93 Gulgrå beis ("Dentsply stain 87")
1.74 Brun beis ("Dentsply stain 86")
4.47 Rød beis ("Dentsply stain 78")
3.23 Sort beis ("Dentsply stain 82")
"Dentsply" beisene er dentale keramiske beiser frittet inn i en glassbærer.
Deretter fremstilles et flytende bærermedium for glasurmatriksen ved å plassere følgende ingredienser i en blander i den angitte rekkefølge og blande, ved høy skjjerkraft, i et minutt, deretter børstes materialet ned fra. sidene av blande-beholderen og det blandes deretter ved høy skjærkraft i ytterliger et minutt:
Bærermediet og sjatteringsmatriksen ble Scitt sammen like før påføringen ved blanding i en liten beholder:
Blandingen ble utført med en porselensspeitel inntil det var oppnådd en tynn pastakonsistens.
Det første sjatteringsporselenet ble påført det vanlige arealet av porselenslegemet med start på den labiale siden av tannen og deretter rundt tannen bortsett fra innrissingsdelen i en avstand av ca. 2 mm fra innrissingskanten. Beise-glasuren ble påført slik at denne skulle gi en tykkelse på mindre enn 0,1 mm etter brenning.
En andre glaseringsmatriks ble fremstilt som ovenfor, bortsett fra at følgende sammensetning ble benyttet:
Deler Beskrivelse
97,40 Standard over-glasurfritte av et glass med lav viskositet og lav termisk utvidelse som har en partikkelstørrelse slik at det passerer gjennom en 270 mesh US standard Tylersikt og temperatur for brenning til glans på 879 til 925"C.
("Dentsply NBK1000 Overglaze", et lett orange beiset produkt).
260 Svak orange beis ("Dentsply stain 74")
Den andre beise-glasuren ble fremstilt på samme måte som beskrevet ovenfor for den første glasuren, bortsett fra at den andre glasurmatriksen ble benyttet.
Den andre beise-glasuren er emaljeporselenet og påføres på den 2 mm brede innrissingsdelen av tannen og overtoppen av innrissingskanten av tannen som er formet slik at den utgjør den ytre kanten av tannen. Emaljesjatteringsporselenet ble ikke blandet med hovedsjatteringsporselenet eller lagt over dette ifølge vanlig praksis, men ble ganske enkelt børstet fra innrissingskanten til det støtte sammen med hovedsjatteringsporselenet eller det første beiseporselenet. Tykkelsen av påføringen var igjen mindre enn 0,1 mm etter brenning.
Etter påføring av sjatteringsbelegget av dentalporselen som beskrevet ovenfor, innbefattet første hovedbeiseporselen og den andre beise-glasuren, ble belegget tørket. En ovn var oppvarmet til 790°C, og den sjatterte kronen ble plassert i ovnen i 2 sekunder og fjernet i 4 sekunder, og denne prosess ble gjentatt inntil man ikke kunne observere ytterligere damp; som ble frigjort fra overflaten av sjatteringsbelegget av dentalporselen og overflaten av sjatteringsbelegget synes tørr. Denne fremgangsmåten forhindrer oppsprekking eller bobledannelse.
Den tørre kronen belagt med sjattering ble så brent i en kasseovn ved 790°C til 925°C med en økning fra 790°C til 925°C på 38CC pr. minutt.
Deretter ble et andre sjatteringsbelegg av de to sjatteringsporselenene påført over det første belegget på samme måte som beskrevet, og deretter tørket og herdet på samme måte. Dette er for å sikre fullstendig dekning og å sikre nøyaktig sjattering.
Deretter ble den fullstendig belagte kronen med sjatterings-lagene som besto av to lag med sjattering, hvorav hvert var oppbygd av et dentalt hovedsjatteringsporselen og et dentalt sjatteringsemaljeporselen, igjen plassert på den opake dentale monteringsinnretningen og funnet å stemme overens med
"BIOFORM SHADE GUIDE - B69".
Deretter ble en dentalsement som var blitt farget slik at det stemte overens med lakkfargen påført det dentale preparatet i pasientens munn og kronen ble plassert i pasientens munn og ved visuell inspeksjon funnet å ha en utmerket estetisk verdi. Den dentale sementen var en sinkfosfatsement-"Modern TENACIN SNOWITE - Caulk - 621417".
Eksempel II
En annen utførelse av foreliggende oppfinnelse ble fremstilt ved å benytte et bærende uedelt metallsubstrat. Substratet var en tre-enhetsbro av den generelle typen vist i fig. 2, bortsett fra den sentrale-, side- og hjørnetannen. Broen inneholdt et metallbrofesteelement eller del 17, et brodannende pontongelement eller del 18 og et metallbrofesteelement eller del 19. Broen ble støpt av "BIOBOND II" en porselens-belegningslegering, en nikkel-, krom- eller beryllium-legering på vanlig måte.
Den øvre overflaten 20 av metallet ble gjort opakt med et opakiserende lag 21, dette opakiserende materiale var et opakt porselen ("SHADEMATE opaque porcelain OA2"). Det opake porselenet ble børstet på konvensjonell måte og brent ved 1000°C i vakuum på konvensjonell måte slik at man oppnådde et opakt lag med ca. 0,2 mm tykkelse.
Deretter ble det påført et enkét homogent lag av ufarget ugjennomskinnelig nøytralt fortynningsmiddel for dentalporselen (svarende til "SHADEMATE") over det opake dentalsubstratet som vist i fig. 2 slik at det mellomliggende-, eller oppbygningslaget i det endelige produktet ble dannet. Dette laget ble gitt konturer ved hjelp av børste eller spatel ved bruk av trenet laboratoriepersonells generelle fremgangsmåter slik at den fikk den generelle form for den ønskede tannen som vist på fig. 2. Dette mellomliggende laget ble brent i en kasseovn ved 595°C til 955°C under vakuum med en økning på 38° pr. min, og en holdetid på 1 min. ved slutt-temperaturen. En utbedringsbrenning, innbefattet tilsats av porselen pga. krympning, ble utført på normal måte. Til slutt ble det mellomliggende laget slipt og gitt konturer. Tykkelsen av dette ufargede gjennomskinnelige oppbygningslaget som skal bli det mellomliggende laget varierte etter første brenning fra ca. 0,5 til 1,5 mm i tykkelse.
Sjatteringen ble påført i det vesentlige identisk med fremgangsmåten angitt i eksempel I, og sjatteringsporselenene ble formulert på samme måte som angitt i eksempel I bortsett fra følgende:
Den første sjatteringsporselensmatriksen ble fremstilt ved bruk av følgende bestanddeler:
En andre sjatterinsporselenmatriks ble fremstilt som beskrevet ovenfor, bortsett fra at følgende sammensetning ble benyttet:
Sluttproduktet ble vurdert og ble funnet å ha en høy estetisk verdi.
Mens oppfinnelsen hovedsakelig er blitt beskrevet med hensyn til bruk av et sjatteringslag som er av typisk dentalt porselen som har en nyanse og kromatisitet og benyttes ved fremstilling av dentale rekonstruksjoner kan det være av andre sammensetninger i spesielle tilfeller, f.eks. kan en kombinasjon av dentale beiser over-glasert med en klar glasur benyttes. Det kan også være ønskelig i noen tilfeller å over-glasere typiske dentalporselener som kan tjene som sj atteringslag.

Claims (15)

1. Dental rekonstruksjon omfattende et ytre sjattert lag, et mellomliggende lag og et opakt substrat, karakterisert ved at det mellomliggende laget er et, i det minste hovedsakelig, ufarget, gjennomskinnelig lag og det opake substratet er fargemessig avstemt med det sjatterte laget, bestemt mot en sjatteringsskala.
2. Dental rekonstruksjon ifølge krav 1, karakterisert ved at det opake substratet er en metallbærer med et overflateopakiserende middel.
3..... Dental rekonstruksjon ifølge krav 1, karakterisert ved at det mellomliggende ufargede, gjennomskinnelige laget midlertidig er montert på det opake substratet, hvor substratet innbefatter en dental monteringsinnretning.
4. Dental rekonstruksjon ifølge krav 1, karakterisert ved at substratet innbefatter en opak dentalsement som står i direkte kontakt med det mellomliggende ufargede, gjennomskinnelige laget.
5. Dental rekonstruksjon ifølge krav 4, karakterisert ved at dental sement en står i kontakt med en metallbærer på motsatt side av kontakten med det mellomliggende ufargede, gjennomskinnelige laget.
6. Dental rekonstruksjon ifølge krav 4, karakterisert ved at dentalsementen står i kontakt med en preparert tannstump på motsatt side av kontakten med det mellomliggende ufargede, gjenomskinnelige laget.
7. Dental rekonstruksjon ifølge krav 1, karakterisert ved at det mellomliggende laget er et homogent enkelstøpt, glimmerholdig, glass-keramisk kroneelement, det ytre sjatterte laget innbefatter et sjattert dentalporselen og hvor substratet innbefatter en opak dentalsement som i farge stemmer overens med det sjatterte dentalporselenet, bestemt mot en fargeskala.
8. Dental rekonstruksjon ifølge krav 2, karakterisert ved at overflateopakiseringsmidlet er et opakt dentalporselen, det mellomliggende laget er et homogent enkelt lag av dentalporselen og det ytre sjatterte laget innbefatter et sjattert dentalporselen.
9. Fremgangsmåte for fremstilling av en dental rekonstruksjon ifølge krav 1, karakterisert ved at den innbefatter at et opakt dentalsubstrat påføres et gjennomskinnelig lag som, i det minste hovedsakelig, er fritt for nyanse og kromatisitet, og et sjattert lag.
10. Fremgangsmåte ifølge krav 9, karakterisert ved at det som opakt dentalsubstrat anvendes opak sement som har nyanse og betydelig kromatisitet.
11. Fremgangsmåte for fremstilling av en dental rekonstruksjon ifølge krav 9, karakterisert ved at det opake dentalsubstratet som anvendes er en metallbærer belagt med en opak dentalsement som står i direkte kontakt med det gj ennomskinnelige laget.
12. Fremgangsmåte for fremstilling av en dental rekonstruksjon ifølge krav 9, karakterisert ved at det som opakt dentalsubstrat anvendes en metallbærerenhet belagt med et opakt dentalporselen, som gjennomskinnelig lag anvendes et homogent enkelt lag av dentalporselen og det sjatterte laget som anvendes innbefatter sjattert dentalporselen.
13. Fremgangsmåte for fremstilling av en dental rekonstruksjon ifølge krav 9, karakterisert ved at det gjennomskinnelige laget midlertidig monteres på det opake dentalsubstratet, hvor substratet innbefatter en dental monteringsinnretning, som har betydelig nyanse og kromatisitet, og fremgangsmåten innbefatter at det gjennomskinnelige laget fjernes fra den dentale monteringsinnretningen og det gjennomskinnelige laget bringes, ved hjelp éiv en dentalsement, i kontakt med en preparert tannstump, hvor dentalsementen stemmer overens med det opake dentalsubstratet når det gjelder nyanse og kromatisitet.
14. Fremgangsmåte for fremstilling av en dental rekonstruksjon ifølge krav 13, karakterisert ved at mens det gjennomskinnelige laget befinner seg på den dentale monteringsinnretningen behandles det gjennomskinnelige laget slik at det sjatterte laget dannes,og at det sjatterte gjennomskinnelige laget, i det minste hovedsakelig, er ufarget og gjennomskinnelig tvers igjennom, bortsett fra det sjatterte laget, når det fjernes fra den nevnte opake, dentale monteringsinnretningen.
15. Fremgangsmåte for fremstilling av en dental rekonstruksjon ifølge krav 9, karakterisert ved at det gjennomskinnelige laget som påføres har en svak nyanse og kromatisitet.
NO850304A 1984-02-01 1985-01-25 Dentale rekonstruksjoner omfattende et ytre sjattert lag,et mellomliggende lag og et opakt substrat og fremgangsmaate for fremstilling derav NO169942C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US57610084A 1984-02-01 1984-02-01

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO850304L NO850304L (no) 1985-08-02
NO169942B true NO169942B (no) 1992-05-18
NO169942C NO169942C (no) 1992-08-26

Family

ID=24302990

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO850304A NO169942C (no) 1984-02-01 1985-01-25 Dentale rekonstruksjoner omfattende et ytre sjattert lag,et mellomliggende lag og et opakt substrat og fremgangsmaate for fremstilling derav

Country Status (10)

Country Link
EP (1) EP0154137B1 (no)
JP (1) JP2527422B2 (no)
AT (1) ATE62805T1 (no)
AU (1) AU587371B2 (no)
BR (1) BR8500439A (no)
CA (1) CA1262646A (no)
DE (1) DE3582601D1 (no)
DK (1) DK46485A (no)
NO (1) NO169942C (no)
ZA (1) ZA85435B (no)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3731492A1 (de) * 1987-09-18 1988-01-28 Alldent Ag Verfahren zur individuellen einfaerbung von zahntechnischen, keramischen laborarbeiten
DE3809019A1 (de) * 1988-03-17 1989-09-28 Klaus Mueterthies Verfahren zur herstellung von metallkeramischen dentalrestaurationen sowie keramik-farbsystem zur durchfuehrung des verfahrens
DE3941663A1 (de) * 1989-12-16 1991-06-20 Ivoclar Ag Verfahren zum herstellen von zahnersatzteilen und zur durchfuehrung des verfahrens geeignetes arbeitsmodell
FR3035786A1 (fr) * 2015-05-06 2016-11-11 Anthogyr Sa Dispositif de liaison entre une prothese dentaire et un maitre-modele
FR3042700A1 (fr) * 2015-10-26 2017-04-28 Lionel Marslen Procede innovant de montage d'une ceramique sur une armature
KR102030734B1 (ko) * 2018-06-19 2019-10-10 김정용 쉐이드 가이드를 이용한 인공치아의 제조방법
KR101993181B1 (ko) * 2018-07-17 2019-06-27 (주)더스타일코리아 다공성 구조에 기반한 결합력이 강화된 금속-세라믹 치과용 보철물 및 그의 제조방법
CN111671537B (zh) * 2020-06-09 2022-02-22 杨洁 一种使用打印机和膜片给义齿染色上釉的方法及义齿

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE7918240U1 (de) * 1979-09-27 8580 Bayreuth Künstlicher Zahn
BE452856A (no) * 1939-05-18
US2302375A (en) * 1940-03-15 1942-11-17 Myerson Simon Artificial tooth and method of making the same
US3449832A (en) * 1966-05-12 1969-06-17 Dentists Supply Co Artificial ceramic tooth
US4064311A (en) * 1974-07-12 1977-12-20 National Research Development Corporation Production of metal-ceramic articles
US3934348A (en) * 1975-01-02 1976-01-27 Bora Janjic Method of forming a porcelain crown
AR205857A1 (es) * 1975-03-28 1976-06-07 Johnson & Johnson Composicion de ligante apta para ligar porcelana dental a un nucleo metalico de una aleacion de metales no preciosos en una restauracion dental
CA1081506A (en) * 1975-07-21 1980-07-15 Shigeo Takahashi Porcelain surfaced dental crown
ATE15588T1 (de) * 1979-07-13 1985-10-15 Corning Glass Works Kuenstliche zaehne und zahnaerztliche werkzeuge sowie deren herstellung.
DE3170404D1 (en) * 1980-09-12 1985-06-13 Asami Tanaka Method of coloring bakeable porcelain dental restorations
US4392829A (en) * 1981-03-31 1983-07-12 Asami Tanaka Metal-porcelain dental restoration and method of making
DE3125924A1 (de) * 1981-07-01 1983-01-13 Joachim 4322 Sprockhövel Rottschy Verfahren zur farbkorrektur von keramischem zahnersatz und fluessigkeit zum aufschwemmen von malpulver zu einer malfarbe

Also Published As

Publication number Publication date
EP0154137A1 (en) 1985-09-11
AU3818685A (en) 1985-08-08
DK46485A (da) 1985-08-02
NO169942C (no) 1992-08-26
CA1262646A (en) 1989-11-07
AU587371B2 (en) 1989-08-17
JPS60236640A (ja) 1985-11-25
DE3582601D1 (de) 1991-05-29
ZA85435B (en) 1985-08-28
BR8500439A (pt) 1985-09-10
JP2527422B2 (ja) 1996-08-21
NO850304L (no) 1985-08-02
DK46485D0 (da) 1985-02-01
ATE62805T1 (de) 1991-05-15
EP0154137B1 (en) 1991-04-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4650418A (en) Dental restoration shading
Pires et al. Effects of the type and thickness of ceramic, substrate, and cement on the optical color of a lithium disilicate ceramic
US3052983A (en) Porcelain covered metal-reinforced teeth
US3052982A (en) Fused porcelain-to-metal teeth
DK2285341T3 (en) Integrated porcelain system for a dental prosthesis
US20190038387A1 (en) Integrated porcelain system for a dental prosthesis
KR20130129327A (ko) 지르코니아 치아 세라믹을 착색하는 방법, 시스템, 및 조성물
Rosenstiel et al. Colour measurements of all ceramic crown systems
JPH07138122A (ja) 多層構造を用いた歯科用セラミック修復物
Terzioğlu et al. The effect of different shades of specific luting agents and IPS empress ceramic thickness on overall color.
AU696999B2 (en) Dental porcelain shading kit, system and method
EP1073400B1 (en) Method of fabrication of translucent dental restorations
NO169942B (no) Dentale rekonstruksjoner omfattende et ytre sjattert lag,et mellomliggende lag og et opakt substrat og fremgangsmaate for fremstilling derav
Mclean et al. A new metal-ceramic crown
US4620841A (en) Porcelain fused to metal dental shade guide
US5360340A (en) Process for producing dental restorations and a positive working model for implementing the process
US20190254788A1 (en) Method, System, and Kit for coloring dental ceramics
RU2057492C1 (ru) Металлокерамический зубной протез
US20040214141A1 (en) Dental crowns
Alena Effect of porcelain thickness and translucency on the final shade of IPS e. max CAD overlaying a dark substrate.
JPS5832983B2 (ja) 歯の色鑑定のための色ひな型
EL-Etreby Future Dental Journal
Kahng Proper Restorative Material Selection, Digital Processes Allow Highly Esthetic Shade Match Combined with Layered Porcelain.
Al Mushrif The Influence of Core-Veneer Thickness and Translucency on Color of Lithium Disilicate
JPH059104B2 (no)