NO168490B - Fremgangsmaate ved delignifisering av celluloseholdig materiale. - Google Patents

Fremgangsmaate ved delignifisering av celluloseholdig materiale. Download PDF

Info

Publication number
NO168490B
NO168490B NO863133A NO863133A NO168490B NO 168490 B NO168490 B NO 168490B NO 863133 A NO863133 A NO 863133A NO 863133 A NO863133 A NO 863133A NO 168490 B NO168490 B NO 168490B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
cellulose
hydrogen peroxide
carried out
delignification
cellulosic materials
Prior art date
Application number
NO863133A
Other languages
English (en)
Other versions
NO168490C (no
NO863133D0 (no
NO863133L (no
Inventor
Josef S Gratzl
Original Assignee
Interox Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Interox Sa filed Critical Interox Sa
Publication of NO863133D0 publication Critical patent/NO863133D0/no
Publication of NO863133L publication Critical patent/NO863133L/no
Publication of NO168490B publication Critical patent/NO168490B/no
Publication of NO168490C publication Critical patent/NO168490C/no

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C3/00Pulping cellulose-containing materials
    • D21C3/22Other features of pulping processes
    • D21C3/26Multistage processes

Landscapes

  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Detergent Compositions (AREA)
  • Dental Preparations (AREA)
  • Ultra Sonic Daignosis Equipment (AREA)
  • External Artificial Organs (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Diaphragms For Electromechanical Transducers (AREA)
  • Materials For Medical Uses (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Treatments For Attaching Organic Compounds To Fibrous Goods (AREA)
  • Chemical Or Physical Treatment Of Fibers (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte for delignifisering av celluloseholdig materiale i den hensikt å fremstille masser for papirfremstilling. Den vedrører spesielt feltet kjemiske masser fremstilt ved koking av celluloseholdige materialer i nærvær av kjemiske reaktanter som har delignifi-seringsegenskaper.
Det er velkjent at de fleste vanlige prosesser som har vært brukt til nå for oppslutning lider av ulemper ved å slippe en stor mengde forurensninger ut i miljøet.
Det har lenge vært foretatt forsøk for å effektivisere noen ikke-forurensende fremgangsmåter for koking av celluloseholdige materialer for å bringe den på nivå med kraftkokinger.
I forbindelse med dette har det vært foreslått å underkaste celluloseholdige materialer før de kokes en impregnering med en løsning inneholdende en peroksydforbindelse.
Belgisk patent BE-A-678.022 (Degussa) vedrører en fremgangsmåte hvori forbehandlingen av celluloseholdige materialer med en vandig løsning av peroksydforbindelsen utføres i et sterkt alkalisk medium før de kokes ved bruk av en kjemisk reaktant. Dette patent beskriver at når denne teknikk anvendes, lettes den etterfølgende kjemiske kokeprosess, mens vektutbyttet av massen opprettholdes, (side 3, siste avsnitt og side 4, linje 1 til 13).
I manuskriptet fra EUCEPA Symposium "The Delignification Methods of The Future", vol. II, nr. 7-18 Helsinki, 2. til 5. juni 1980, er det beskrevet (Pekkala, side 14/1 og 14/19) at forbehandlingen av flis med alkalisk hydrogenperoksyd akseller-erte delignifisering i sodakoking til nivået for kraftoppslut-ning, men bevirket også store tap i karbohydratutbyttet (side 14/7, linje 10 til 12).
Videre har alle disse kjente prosesser fordelen å produsere masser som lettere nedbrytes, det betyr med lavere viskositet, og hvis vektutbytte generelt er lavere sammenlignet med visko-sitetene og utbyttene av vanlige kjemiske masser med en ekviva-lent delignifiseringsgrad.
Oppfinnelsen overvinner disse ulemper ved de kjente fremgangsmåter ved å tilveiebringe en ny fremgangsmåte for delignifisering av celluloseholdige materialer, som gjør det mulig å oppnå høy delignifiseringsgrad mens cellulosens iboende kvalitet bibeholdes og likeledes vektutbyttet av den fremstilte masse.
For dette formål vedrører oppfinnelsen en fremgangsmåte for delignifisering av celluloseholdige materialer ifølge hvilken celluloseholdige materialer i et første trinn behandles med en syre, i et andre trinn behandles de celluloseholdige materialer fra det første trinn med hydrogenperoksyd i et alkalisk medium, og i et tredje trinn underkastes de celluloseholdige materialer fra det tredje trinn en alkalioppslutning i nærvær av minst én kjemisk reaktant valgt fra hydroksyder av alkali- eller jordalkalimetaller.
I oppfinnelsen betyr uttrykket "celluloseholdige materialer" fragmenter av treaktige planter som anvendes som råmaterialer i papirindustrien. Eksempler på slike materialer er fragmenter av tre, av ettårige, urteaktige planter såsom alfa-alfa, av planter fra den enfrøbladede klasse såsom strå fra cerealer, bambus, espartogress, sivarter og halmstrå, samt sukkerrør, spesielt dets rester, bagasse, etter at sukker er ekstrahert. Oppfinnelsen anvendes særlig på trefragmenter. Alle typer harpikstrær (myktre) eller løvtrær (hardtre) som kan anvendes i papirindustrien er egnet for fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen. Harpikstreflis og sagmølleavfall er spesielt egnet.
I fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen er behandlingen med en syre ment å befri de celluloseholdige materialer fra metallene som de i alminnelighet inneholder. Alle uorganiske eller organiske syrer som anvendes i vandig løsning, alene eller i en blanding, er egnet. Sterke, uorganiske syrer såsom svovelsyre eller saltsyre er egnet. Det er hensiktsmessig at det første trinn utføres i nærvær av et komplekseringsmiddel for metallioner. For dette formål er spesielt blandinger egnet av de forannevnte sterke, uorganiske syrer med organiske syrer fra gruppen aminopolykarboksylsyrer eller aminopolyfosfonsyrer eller deres salter av alkalimetaller som har sekvestrerende egenskaper med hensyn til metallioner. Dietylentriaminpentaeddiksyre (DTPA) er foretrukket. Eksempler på egnede aminopolykarboksylsyrer er dietylentriaminpentaeddiksyre, etylendi-amintetraeddiksyre, cykloheksandiamintetraeddiksyre og nitrilo-trieddiksyre. Eksempler på aminopolyfosfonsyrer er dietylen-triaminpentametylenfosfonsyre, etylendiamintetra(metylenfosfon)-syre og nitrilotri(metylenfosfon)syre. Dietylentriaminpenta-metylenfosfonsyre (DTMPA) foretrekkes.
Driftsbetingelsene i det første prosesstrinn ifølge oppfinnelsen er ikke kritiske. De bør avgjøres i hvert tilfelle som en funksjon av typen av celluloseholdige materialer og av utstyret behandlingen utføres i. Generelt bør valget av syren og mengden som anvendes fastlegges slik at mediet har en pH under 7, f.eks. mellom 0,5 og 6,5; spesielt fordelaktige pH-verdier er slike mellom 1,0 og 4,0.
Temperatur og trykk er ikke kritisk, og omgivelsestemperatur og atmosfæretrykk er i alminnelighet egnet. Behandlingstiden kan variere innenfor vide grenser avhengig av typen utstyr som anvendes, den valgte syre, temperaturen og trykket, f.eks. fra 30 minutter til flere timer når behandlingen utføres ved å gjennombløte de celluloseholdige materialer i en boks, og fra 1 til 120 minutter når den utføres ved perkolering i en kolonne hvori de celluloseholdige materialer som skal behandles er stablet.
I en alternativ utførelsesform av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen kan de celluloseholdige materialer underkastes en dampbehandling før det første trinn. Hensikten med denne behandling er å lette impregneringsoperasjonene som vil følge.
Rollen av hydrogenperoksydet som anvendes i det andre trinn av prosessen ifølge oppfinnelsen, er å aksellerere delignifiseringen av de celluloseholdige materialer og holde tilbake karbohydratspaltingen i oppslutningstrinnet som følger. Optimumsmengden av hydrogenperoksyd som skal anvendes avhenger av kilden av det celluloseholdige materialet. Generelt må mer enn 0,1 g hydrogenperoksyd anvendes pr. 100 g tørt celluloseholdig materiale. Mengder av hydrogenperoksyd som er større enn 3 g/100 g tørt, celluloseholdig materiale er sjelden nødvendig for å få rask delignifisering. Normalt gjøres bruk av hydrogen-peroksydforhold på mellom 0,5 og 2 g/100 g tørt materiale. Peroksydforhold mellom 0,7 og 1,5 g/100 g tørt materiale har gitt de beste resultater.
Hydrogenperoksydet som anvendes kan være et vannfritt hydrogenperoksyd, eller fortrinnsvis en vandig løsning, f.eks. en vandig løsning i salg av hydrogenperoksyd hvis vektkonsentra-sjon er mellom 25 og 90 g rent hydrogenperoksyd pr. 100 g løsning eller en vandig, fortynnet alkalisk løsning av hydrogenperoksyd erholdt ved elektrokjemisk reduksjon av oksygen.
I fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen kan behandlingen av
de celluloseholdige materialer med alkalisk hydrogenperoksyd utføres i nærvær av slike additiver som f.eks. stabilisatorer og inhibitorer for spaltningen av hydrogenperoksyd. Slike additiver er f.eks. uorganiske eller organiske sekvestrerings-midler for metallioner såsom magnesiumsalter, aminopolykarboksylsyrer eller natriumsilikat av vannglasskvalitet. Andre additiver som også kan anvendes er de overflateaktive midler, fuktemidler, midler som kan beskytte cellulosekjedene for å forhindre at de depolymeriserer, aktiveringsmidler eller anti-korrosjonsmidlerMengden tilført additiv er generelt aldri større enn 1 vekt% av de celluloseholdige materialer. I de fleste tilfeller er den mellom 0 og 0,5 vekt% av disse materialer.
I det andre trinn av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen beskyttes det alkaliske medium ved tilsetning av løselige substanser av basisk natur. Ammoniakk, uorganiske karbonater og hydroksyder av alkali- eller jordalkalimetaller såsom natrium-, kalium- eller kalsiumkarbonat, og natrium-, kalium-eller kalsiumhydroksyd anvendes generelt. Alkali- eller jord-alkalimetalloksyder eller peroksyder såsom Na20, Na202, CaO og CaG-2. kan også være egnet, og i tilfellet peroksyder kan de erstatte tilsetningen av en del av hydrogenperoksydet som innføres i det andre trinn av prosessen. Natriumhydroksyd foretrekkes i alminnelighet fordi det er lett tilgjengelig og billig. Mengdene av basisk substans som skal anvendes velges slik at pH i peroksydløsningen innstilles mellom 11 og 13,5, og fortrinnsvis mellom 12 og 13.
Driftsbetingelsene for det andre trinn av prosessen ifølge oppfinnelsen kan også variere innenfor temmelig store grenser, spesielt avhengig av typen av celluloseholdige materialer og typen utstyr som anvendes. Det herskende trykk under det andre trinn kan således ligge i området fra 2 kPa til 10 Mpa, og temperaturen i området fra 17°C til 107°C. Behandlingen med hydrogenperoksyd i et alkalisk medium i det andre trinn utføres generelt i lengre tid enn 2 minutter og ikke ut over 180 minutter.
I en spesiell utførelsesform av oppfinnelsen underkastes det celluloseholdige materialet som skal behandles alkalisk hydrogenperoksyd i et lut-til-treverk forhold ikke over 2,5:1, fortrinnsvis fra 1:1 til 2:1. I denne foretrukne utførelses-formen impregneres det celluloseholdige materialet som stammer fra det første trinn i en lukket reaktor med den forvarmede alkaliske hydrogenperoksydlut, og deretter tømmes overskuddet av lut som ikke har impregnert de celluloseholdige materialer fra reaktoren, som deretter oppvarmes til reaksjonstemperatur.
I denne foretrukne utførelsesform krever bløting av de celluloseholdige materialene i hydrogenperoksydlut før reaksjonen i alminnelighet ikke mer enn 5 minutter. Imidlertid kan den normalt ikke utføres på mindre enn 30 sekunder. Temperaturen til peroksydluten velges i de fleste tilfeller 5 til 20°C
høyere enn det som foreligger i reaktoren, hvilket holdes i 15 til 20 minutter ved hjelp av varmekappen. En reaksjonstemperatur mellom 37°C og 87°C er hensiktsmessig. De beste resultater er oppnådd ved en temperatur på 50°C og ved en reaksjonstid på 45 minutter.
Det tredje trinn av prosessen ifølge oppfinnelsen består i
å underkaste de celluloseholdige materialer som stammer fra det andre trinn en alkalisk oppslutning i nærvær av minst én kjemisk reaktant. Uttrykket "kjemiske reaktanter" skal her bety hydroksyder av alkali- og jordalkalimetaller. Fordelaktige eksempler på slike kjemiske reaktanter er natriumhydroksyd og kalsiumhydroksyd.
Noen velkjente delignifiseringsadditiver kan tilsettes i det tredje trinn av prosessen ifølge oppfinnelsen. Disse additiver brukes generelt for å øke delignifiseringen under den alkaliske koking. Organiske forbindelser foretrekkes såsom f.eks. antrakinon og dets derivater såsom 1-metylantrakinon, 2-metylantrakinon, 2-etylantrakinon, 2-metoksyantrakinon, 2,3-dimetylantrakinon, 2,7-dimetylantrakinon,
1,4,4a,5,8,8a,9a,10a-oktahydroantrakinon og 1,4,4a,9a-tetra-
hydroantrakinon; hydrokinoner såsom p-hydrokinon, noen derivater av antracen såsom 9-nitroantracen, 9,10-dinitroantracen og 9-nitro-10-klor-9,10-dihydroantracen, noen heterocykliske forbindelser såsom 6,ll-diokso-lH-antra[l,2-c]pyrazol, flerkjernede forbindelser såsom 1,2-benzantrakinon og fenantren-kinon; nitrobenzen; aminer såsom monoetanolamin og etylendiamin; alkoholer såsom resorcinol og pyrogallol. Eklsempler på uorganiske forbindelser er hydrazin og borhydrid av alkalimetaller. Antrakinon og dets derivat er de mest virksomme additiver. Antrakinon foretrekkes. Disse additiver brukes fortrinnsvis i mengder som ikke overskrider 2% av vekten av de tørre celluloseholdige materialer. Generelt holdes mengden av dem under 1% av denne vekten.
De optimale driftsbetingelser for det tredje trinn av prosessen ifølge oppfinnelsen avhenger av forskjellige parametre, spesielt av kilden av de celluloseholdige materialer, og de kan lett bestemmes i hvert enkelt tilfelle.
I en foretrukket utførelsesform av prosessen ifølge oppfinnelsen utføres vask av de celluloseholdige materialene med vann mellom det andre og det. tredje trinn. Denne utførel-sesform er fordelaktig når additiver omfattende reduserende substanser settes til det tredje trinn. Denne vasking har til hensikt å fjerne fra de celluloseholdige materialer i det minste en del av de vannløselige materialer som dannes under det andre trinn, og å ekstrahere de siste spor av hydrogenperoksyd som fortsatt foreligger for å unngå unødig oksydasjon av de reduserende substanser.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen gjør det mulig å tidlig påskynde delignifiseringen av det celluloseholdige materialet som behandles, hvilket fører til en forkortelse av den nødvendige tid i det tredje trinn for koking med kjemiske reaktanter.
Dette fører til hovedfordelen, en betydelig reduksjon av kokeutstyrets størrelse, hvilket fører til besparelse av plass og lavere kapitalkostnader, eller eventuelt til et øket utbytte med et gitt kokeutstyr.
Oppfinnelsen tillater også ved samme delignifiseringsgrad en betydelig reduksjon i mengden av de kjemiske reaktanter i koketrinnet som fører til en betydelig besparelse av kjemiske reaktanter.
Til slutt fører også oppfinnelsen til bedre vektutbytter og følgelig ved lavere kostnader til kjemiske masser med høyere resultater enn de som fremstilles ved de tidligere kjente prosesser.
Eksemplene på praktiske utførelsesformer som følger illustrerer oppfinnelsen.
Forsøkene 1 til 6R som det følger beskrivelse av, ble utført for å demonstrere forbedringen ved oppfinnelsen på virkningen av den kjemiske kokemetode for lignocellulose-holdige materialer.
Forsøk 1: (Ifølge oppfinnelsen)
Første trinn:
300 g Pinus Taeda treflis ble innført i en mantlet glass-reaktor utstyrt med et fluidtett deksel. Dekslet på reaktoren hadde to åpninger: den første forbundet med et vakuumuttak og den andre tillot en rørformet sonde å nå reaktorens bunn. Denne sonde var forbundet med en reaktant forrådstank, som hadde forbindelse med atmosfæren eller med en vakuumpumpe gjennom en treveis ventil.
Flisene ble deretter neddykket ved omgivelsestemperatur i en vandig løsning av 0,003 M Naa DTPA og 0,1 N H2SO« ved å suge løsningen inn i reaktoren ved hjelp av et redusert trykk frem-bragt med vakuumforbindelsene. En mengde vandig løsning lik 8 ganger vekten av det tørre trevirket ble anvendt. Etter 4 timers impregnering ble flisene vasket i tre vaskeomganger, hver på 2 timer utført med et vaskebad på en mengde lik 8 ganger vekten av det tørre trevirket. Flisene ble sentrifugert mellom omgangene.
Annet trinn:
En vandig løsning av 0,3 M H2O2, 0,5 M NaOH og 0,001 M MG<*+ >ioner forvarmet til 50°C ble så innført i reaktoren i en mengde lik 6 ganger det tørre trevirkets vekt. Etter to minutters impregnering ble lutoverskuddet tatt ut av reaktoren ved hjelp av den rørformede sonde. Reaksjonen fikk så finne sted i 45 minutter ved å oppvarme reaktoren med 50°C sirkulerende vann gjennom kappen.
Tredje trinn:
Flisene fra det andre trinn ble så underkastet en vanlig væskefase soda-antrakinon koking i en rustfri stålreaktor oppvarmet ved å plassere reaktoren i et varmluftmiljø dannet ved en ovn. Driftsbetingelsene for kokingen var:
Totalt aktivt alkali i luten: 20% uttrykt som Na2O
Antrakinon : 1 g/kg tre
Væske/tørrtre vektforhold : 5:1
Temperatur og varighet : Oppvarming til 170°C i 80
minutter, etterfulgt av opphold ved 170°C i 70 minutter.
Forsøk 2R: (referanse)
Identiske betingelser med forsøk 1, men første trinn i behandlingen var utelatt.
Forsøk 3R: (referanse)
Identisk med forsøk 1 idet andre trinn i behandlingen med hydrogenperoksyd var utelatt.
Forsøk 4R: (referanse)
Treflis som i forsøk 1 med utelatelse av det første og andre trinn, direkte underkastet tredje trinn av forsøk under de samme betingelser.
Forsøk 5R: (referanse)
Betingelser identiske som for forsøk 4R, unntatt at flisene ble holdt ved 170°C i 100 minutter under koking.
Fo rsøk 6R: (referanse)
Like betingelser som i forsøk 3R, unntatt at oppholdstiden av flisene ved 170°C i tredje trinn var 100 minutter under koking.
Ved slutten av koketrinnet ble de dannede masser analysert ut fra fire synspunkter: kappatall, lignininnhold, totalt vektutbytte og viskositet. Metodene som ble anvendt for disse analyser var de følgende standardmetoder:
kappatall : TAPPI standard T236
lignininnhold : TAPPI standard T222
viskositet : TAPPI standard T230.
Totalvektutbyttet ble bestemt gravimetrisk ved å veie prøvene før og etter forsøkssatsene.
Det totale karbohydratinnhold ble også beregnet ved å subtrahere iignininnholdet fra det totale vektutbyttet.
De oppnådde resultater er vist i den følgende tabell:
En sammeligning av resultatene av forsøk 1 med de fra forsøk 2R, 3R og 5R viser den synergistiske effekt ved den kombinerte bruk av de første og andre trinn av oppfinnelsen ved delignifisering og på preservering av karbohydratene ved slutten av det etterfølgende koketrinn. Man kan videre også se at bruken av de to første trinn i foreliggende prosess ifølge oppfinnelsen i rekkefølge gjør det mulig å redusere varigheten av det tredje koketrinn med minst 30% og følgelig redusere størrelsen og omkostningen av kokeutstyret.

Claims (10)

1. Fremgangsmåte ved delignifisering av celluloseholdig materiale, karakterisert ved at i et første trinn behandles det celluloseholdige materialet med en syre, at i et andre trinn behandels det celluloseholdige materialet fra det første trinn med hydrogenperoksyd i et alkalisk medium, og i et tredje trinn underkastes det celluloseholdige materialet fra det andre trinn en alkalisk koking i nærvær av minst én kjemisk reaktant valgt fra hydroksyder av alkali- eller jordalkalimetaller.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at det første trinn utføres ved en pH mellom 1 og 4.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at det i det første trinn benyttes en uorganisk syre.
4. Fremgangsmåte ifølge hvert av kravene 1 til 3, karakterisert ved at det første trinn utføres i nærvær av et kompleksdannende middel for metallioner.
5. Fremgangsmåte ifølge hvert av kravene 1 til 4, karakterisert ved at den kjemiske reaktant for alkalikokingen omfatter en vandig løsning av natriumhydroksyd og en forbindelse valgt fra antrakinon og derivater av antrakinon.
6. Fremgangsmåte ifølge hvert av kravene 1 til 5, karakterisert ved at det andre trinn utføres ved en begynnelses-pH mellom 12 og 13.
7. Fremgangsmåte ifølge hvert av kravene 1 til 6, karakterisert ved at det andre trinn utføres ved en temperatur mellom 40°C og 80°C i 10 til 60 minutter.
8. Fremgangsmåte ifølge hvert av kravene 1 til 7, karakterisert ved at det andre trinn utføres med en mengde hydrogenperoksyd på 0,5 - 2 g/100 g tørt, celluloseholdig materiale og med et væske-til-tre-vektforhold holdt mellom 1:1 og 2:1.
9. Fremgangsmåte ifølge hvert av kravene 1 til 8, karakterisert ved at hydrogenperoksydet i det andre trinn anvendes i vandig løsning.
10. Fremgangsmåte ifølge hvert av kravene 1 til 9, karakterisert ved at det celluloseholdige materialet er harpiksholdige trefliser.
NO863133A 1985-08-05 1986-08-04 Fremgangsmaate ved delignifisering av celluloseholdig materiale. NO168490C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US76272685A 1985-08-05 1985-08-05

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO863133D0 NO863133D0 (no) 1986-08-04
NO863133L NO863133L (no) 1987-02-06
NO168490B true NO168490B (no) 1991-11-18
NO168490C NO168490C (no) 1992-02-26

Family

ID=25065883

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO863133A NO168490C (no) 1985-08-05 1986-08-04 Fremgangsmaate ved delignifisering av celluloseholdig materiale.

Country Status (13)

Country Link
EP (1) EP0212329B1 (no)
JP (1) JPH0742670B2 (no)
AT (1) ATE57400T1 (no)
AU (1) AU591509B2 (no)
BR (1) BR8603672A (no)
CA (1) CA1311093C (no)
DE (1) DE3674859D1 (no)
ES (1) ES2000385A6 (no)
FI (1) FI85726C (no)
NO (1) NO168490C (no)
NZ (1) NZ217002A (no)
PT (1) PT83118B (no)
YU (1) YU45351B (no)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IN167959B (no) * 1985-08-05 1991-01-12 Interox

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1474276A (fr) * 1965-03-19 1967-03-24 Electro Chimie Soc D Perfectionnements à la fabrication de pâte à papier
SE373896B (no) * 1972-07-05 1975-02-17 Mo Och Domsjoe Ab
SE380298B (sv) * 1974-03-14 1975-11-03 Mo Forfarande for delignifiering genom syrgas-alkalibehandling av lignocelluosahaltigt material
SE7612248L (sv) * 1976-11-03 1978-05-04 Mo Och Domsjoe Ab Kokning av lignocellulosahaltiga material
SU821614A1 (ru) * 1979-06-19 1981-04-15 Белорусский Технологический Институт Им.C.M.Кирова Способ получени целлюлозного полу-фАбРиКАТА
IN167959B (no) * 1985-08-05 1991-01-12 Interox

Also Published As

Publication number Publication date
NZ217002A (en) 1988-11-29
BR8603672A (pt) 1987-03-10
DE3674859D1 (de) 1990-11-15
PT83118B (pt) 1988-10-14
EP0212329B1 (fr) 1990-10-10
FI85726C (fi) 1992-05-25
FI85726B (fi) 1992-02-14
AU591509B2 (en) 1989-12-07
JPH0742670B2 (ja) 1995-05-10
YU45351B (en) 1992-05-28
CA1311093C (fr) 1992-12-08
NO168490C (no) 1992-02-26
AU6054486A (en) 1987-02-12
ES2000385A6 (es) 1988-02-16
NO863133D0 (no) 1986-08-04
FI863194A0 (fi) 1986-08-05
ATE57400T1 (de) 1990-10-15
EP0212329A1 (fr) 1987-03-04
JPS6297992A (ja) 1987-05-07
NO863133L (no) 1987-02-06
FI863194A (fi) 1987-02-06
YU136986A (en) 1987-10-31
PT83118A (fr) 1986-09-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9683329B2 (en) Methods of producing a paper product
US4826567A (en) Process for the delignification of cellulosic substances by pretreating with a complexing agent followed by hydrogen peroxide
BRPI0608719A2 (pt) produto e processos a partir de uma biorrefinaria de floresta integrada
WO1996041052A1 (en) Modified organosolv pulping
NO140535B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av cellulosemasse ved oppslutning med oksygen
IE75202B1 (en) Process for preparing bleached paper pulp
US4826568A (en) Process for delignification of cellulosic substances by pretreating with a complexing agent followed by peroxide prior to kraft digestion
US20110073264A1 (en) Kraft-Pulping of Hot Water Extracted Woodchips
US3507743A (en) Bleaching of wood pulps with reductive bleaching agents and thiourea
JPH1053989A (ja) 改良されたクラフトパルプを製造するためのバッチ方法
JP2900091B2 (ja) クラフトパルプの製造方法
NO168490B (no) Fremgangsmaate ved delignifisering av celluloseholdig materiale.
JP4580343B2 (ja) リファイナーブローライン処理を伴うアルカリ過酸化物を用いた多段階メカニカルパルプ化方法
FI85725C (fi) Foerfarande foer delignifiering av cellulosamaterial.
JPH11217783A (ja) 樹脂分の少ないパルプの製造方法
US2747995A (en) Method of pulp production
Andrew et al. Bleaching of kraft pulps produced from green liquor prehydrolyzed South African Eucalyptus grandis wood chips
NO831946L (no) Massekokingsprosess og preparat for gjennomfoering av denne
CA1079009A (en) Method of treating annual vascular plants containing holocellulose and lignin
NO151975B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av kjemisk papirmasse
SU883217A1 (ru) Способ получени целлюлозы
NO750369L (no)
NO167312B (no) Fremgangsmaate for forbleking av kjemiske cellulosemasser.
CZ297592A3 (en) Method of improving lignin splitting selectivity of a paper pulp

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees

Free format text: LAPSED IN FEBRUARY 2002