NO157107B - Apparat til galvanisk utskillelse av aluminium. - Google Patents

Apparat til galvanisk utskillelse av aluminium. Download PDF

Info

Publication number
NO157107B
NO157107B NO822202A NO822202A NO157107B NO 157107 B NO157107 B NO 157107B NO 822202 A NO822202 A NO 822202A NO 822202 A NO822202 A NO 822202A NO 157107 B NO157107 B NO 157107B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
resp
individual cells
transport
product carriers
carriers
Prior art date
Application number
NO822202A
Other languages
English (en)
Other versions
NO822202L (no
NO157107C (no
Inventor
Siegfried Brikle
Johann Gehring
Klaus Stoeger
Original Assignee
Siemens Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Siemens Ag filed Critical Siemens Ag
Publication of NO822202L publication Critical patent/NO822202L/no
Publication of NO157107B publication Critical patent/NO157107B/no
Publication of NO157107C publication Critical patent/NO157107C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25DPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PRODUCTION OF COATINGS; ELECTROFORMING; APPARATUS THEREFOR
    • C25D3/00Electroplating: Baths therefor
    • C25D3/02Electroplating: Baths therefor from solutions
    • C25D3/42Electroplating: Baths therefor from solutions of light metals
    • C25D3/44Aluminium

Description

Oppfinnelsen angår et apparat til galvanisk utskillelse
av aluminium fra aprotiske, oksygen- og vannfrie aluminiumorganiske elektrolytter? omfattende
- et galvaniseringskar som er lukket utad og kan pådras
med en beskyttelsesgass,
- og en innenfor galvaniseringskaret anordnet bevegelig kontakterings- og holdeinnretning for varebærere som via en innmatningssluse bestående av forkammer, væskesluse og hovedkammer ved hjelp av transportmidler kan transporteres inn i galvanise-ringskammeret og avleveres til kontakterings- og holdeinnretningen, og som fortrinnsvis via en utmatningssluse likeledes bestående av forkammer, væskesluse og hovedkammer ved hjelp av ytterligere transportmidler kan avtas fra kontakterings- og holdeinnretningen og transportes ut av galvaniseringskaret.
Fra DE-OS 29 01 586 er der kjent et apparat hvor der benyttes et slusesystem med væskesluse til inn- og utmatning av varene som skal galvaniseres. Disse varer blir her anbragt på en varebærer som ved hjelp av et endeløst transportbånd blir ført fra et forkammer som kan fylles med inertgass via væskeslusen inn i galvaniseringstrauet,og som etter galvaniseringen igjen kan slu-ses ut i motsatt retning ved hjelp av det samme transportbånd. Ved dette kjente apparat er det uheldig at der i ganske betraktelig grad blir slepet elektrolytt med ut av elektrolyttkaret og inn i væskeslusen. På grunn av den fremadskridende kontamine-ring av slusevæsken med elektrolytten og den uunngåelige reaksjon med spor av luft og fuktighet i forkammeret med inertgassfylling, er det ikke mulig å hindre at reaksjonsproduktene avsetter seg på ugunstige steder av det på forhånd rensede gods som skal belegges med aluminium^ og som transporteres inn i galvaniserings-rommet gjennom den felles væske som benyttes ved både inn- og ut-matningen. Vedkommende deler av varene vil derfor ikke lenger kunne belegges med teknisk brukbare aluminiumovertrekk.
Derfor ble det i søkernes eldre tyske patentsøknad
P 30 44 975.3 foreslått å benytte en innmatningssluse til å føre varebærerne inn og en utmatningssluse til å føre varebærerne ut. Videre blir det der foreslått for økning av transportmengden ved å anvende et i og for seg kjent galvaniseringskar med et ringformig lukket galvaniseringstrau, hvor et større antall varebærere kan anbringes på en gang. Av den grunn inneholder galvaniseringskaret en kontakterings- og holdeinnretning som kan dreies om en vertikal akse og oppviser bærearmer for varebærerne kret-sende i et vannrett plan. Takket være den ringformede utførelse av elektrolyttrauet, kan varebærerne beveges gjennom elektrolytten i en sirkelformet omløpsbane og derved belegges med aluminium ved høyere strømtettheter. Dessuten blir det ved den ringformede utførelse av elektrolyttrauet mulig å adskille innmat-ning og uttak av varebærerne via henholdsvis innmatnings- og utmatningsslusen i rommet så de enkelte bærearmer kan mates og tømmes i takt og samtidig uten store avbrudd. Med den i og for seg kjente endeløse kjedetransportør blir varebærerne med varene bragt fra det med inertgass fylte forkammer via den U-formig ut-formede væskesluse og det med inertgass fylte hovedkammer inn i galvaniseringstrauet og der automatisk avgitt til kontakterings-og holdeinnretningens bærearmer. Etter galvaniseringen blir varebærerne så ved hjelp av en ytterligere endeløs kjedetranspor-tør automatisk tatt av fra kontakterings- og holdeinnretningens bærearmer og transportørt ut via væskeslusen med forkammer.
Det nevnte apparat som er beskrevet i den eldre tyske pa-tentsøknad P 30 44 975.3, er imidlertid begrenset med hensyn til størrelse, da dimensjonene av det ringformig lukkede galvaniseringstrau ikke kan økes vilkårlig, siden den bygningsmessiqe påkostning, særlig til kontakterings- og holdeinnretningen, ville bli for stor.
Til grunn for oppfinnelsen ligger den oppgave å skaffe et apparat av den innledningsvis angitte art med vesentlig enklere
oppbygning enn de beskrevne apparater, samtidig som det uten vesentlig meromkostning kan utvides, resp. utføres med økede dimensjoner for økning av produksjonen. Oppgaven blir ifølge oppfinnelsen løst ved at galvaniseringskaret er oppdelt i flere like-artede enkeltceller som har rektangulært tverrsnitt og er anordnet slik etter hverandre at varebærerne kan settes inn og tas ut med et transportmiddel som er tilordnet alle enkeltcellene, og at innmatnings- og utmatningsslusen er anordnet i serie med enkeltcellene.
Oppdelingen i enkeltceller har den vesentlige fordel at aluminiumbelegningsapparatet kan bygges opp etter et byggekasse-system, altså lar seg utvide praktisk talt vilkårlig, samtidig som enkeltcellene fortrinnsvis kan utføres med dimensjoner pas-sende for containerlast. Da hver enkeltcelle danner et selv-stendig system, behøver forrådsbeholderen for elektrolytten praktisk talt bare å dimensjoneres for innholdet av en enkeltcelle. Ved vilkårlige forstyrrelser av enkelte celler behøver man ikke
å stanse hele anlegget, idet det er nok å frakoble et bad. En ytterligere fordel ligger i at de enkelte bad kan drives med forskjellige strømstyrker uten at der kan inntre noen gjensidig påvirkning av badene. Man er til og med i stand til å arbeide med forskjellige elektrolytter i enkeltcellene, samtidig som be-tingelsene med hensyn til oppvarmning og kjøling av disse kan avpasses tilsvarende. Sammenholdt med en ringcelle fås ennvidere den anselige fordel at apparatet ikke behøver noen roterende deler som ikke bare betinger en betraktelig påkostning, men også stadig tilsyn.
Fordelaktig kan der i hver enkeltcelle settes inn flere varebærere på en gang. Dette har den fordel at matningen av enkeltcellene kan foregå meget raskt, særlig dersom plasseringen av varebærerne ved og på transportmidlene tilsvarer deres plassering i enkeltcellene.
Fortrinnsvis svarer bredden av anodeplatene på begge sider av varebærerne omtrent til bredden av dissey samtidig som de transportmidler som er tilordnet varebærerne,også kan benyttes til å sette anodeplatene inn i galvaniseringskarets enkeltceller og å ta dem ut igjen etter at de er forbrukt. Dette utgjør en ytterligere betraktelig fordel fremfor et ringcellesystem, fordi forbruket av anoder ved apparatet ifølge oppfinnelsen kan fast-slås lettere og brukte anoder uten videre lar seg skifte ut.
Bære- og kontakteringsinnretningene for varebærerne i enkeltcellene kan beveges frem og tilbake periodisk parallelt med anodeplatene og med fortrinnsvis innstillbar slaglengde. På denne måte oppnår man ved et galvaniseringskar oppdelt i rektan-gulære enkeltceller også fordelene ved en ringcelle, hvor varebærerne periodisk beveges frem og tilbake i forhold til anodeplatene for å gjøre det mulig å høyne strømtettheten. For at det i dette tilfelle skal bli lettvint å skifte anodeplater, er der i serie med de anodeplater som er tilordnet varebærerne, anordnet en ekstra anodeplate hvis bredde tilsvarer maksimal slaglengde av varebærerne i den enkelte celle. På denne måte blir det mulig for skiftning av samtlige anodeplater å anvende de samme transportinnretninger som i og for seg behøves for inn-og utmatning av varebærerne. For inn- og utmatning såvel som innsetning av de ekstra anodeplater er disse transportmidler forsynt med ekstra løfteorganer for at det skal bli mulig å skifte ut samtlige anodeplater i en rad på en gang.
Fortrinnsvis er transportmidlene til inn- og utmatning av varebærerne i, resp. fra galvaniseringskarets enkeltceller utformet slik at flere varebærere samtidig kan transporteres inn i, resp. ut av, galvaniseringskaret via innmatnings- og utmatningsslusens væskesluse. I den forbindelse er det hensiktsmes-siy at vdrebærerne kan føres inn i, resp. ut av, væskeslusene via inn- og utmatningssjakter utformet som forkamre, at varebærerne fortrinnsvis samtidig kan avgis til, resp. avtas fra,
et transportmiddel som forløper horisontalt i væskeslusene,cg transporteres av ett transportmiddel gjennom væskeslusene til utløps-, resp. innløpsåpninger, hvor lukkehetten som tjener som hovedkammer, er tilsluttet gasstett.
Lukkehetten som danner hovedkammer, tjener fortrinnsvis som kondensasjonssone for den toluol som fordamper fra elektrolytten pga. strømvarmen under qalvaniseringsprosessen. For d<p>ls å kunne føre bort den Joule-varme (strømvarme) som utvikles under galvaniseringsprosessen, <p>g dels å ta vare på toluol for vask av de belagte og med elektrolytt beheftede substrater er det gunstig om lukkehettens sidevegger er forsynt med en kjøle-kveil og eventuelt også en varmekveil . Da har man dessuten mu-lighet for å holde temperaturen av elektrolytten i de enkelte celler relativt konstant. Til formålet behøves der ingen ekstra varmeveksler med pumpe og fordamper.
For å skaffe spyletoluolen er det gunstig om der på hoved-kammerets loddrette vegger er anordnet én og én kondensasjons-renne som ender over et vaskebad anordnet i serie med enkeltcellene. Overskytende spyletoluol blir hensiktsmessig igjen til-ført enkeltcellene via en nivåregulering så samlet volum (elektrolytt pluss toluol) forblir meget nøye konstant.
Et ytterligere forslag ifølge oppfinnelsen går ut på at lukkehetten, som strekker seg over væskeslusenes ut-, resp. inn-løpsåpninger og over enkeltcellene, oppviser minst en horisontalt bevegelig transportvogn som bærer vertikalt bevegelige kroker til automatisk uttak, resp. opptak, av varebærerne, resp. anodeplatene, i væskeslusene, og at varebærerne, resp. anodeplatene, ved hjelp av transportvognen kan bringes i stilling over de respektive enkeltceller i galvaniseringskaret.
Transportmidlene blir fortrinnsvis drevet med trykkluft,
så der ikke behøves roterende motorer som måtte være utført eks-plosjonssikkert.
Oppfinnelsen vil i det følgende bli belyst nærmere ved et utførelseseksempel som er vist skjematisk på tegningen. Fig. 1 viser vertikalt lengdesnitt av det samlede apparat til galvanisk utskillelse av aluminium.
Fig. 2 er et grunnriss av apparatet på fig. 1.
Fig. 3-5 viser i hver sin projeksjon galvaniseringskaret uten slusesystemene. Fig. 6 viser en del av anodeplate-opphenget i større målestokk.
Fig. 7 viser snitt etter linjen VII-VII på fig. 6.
Fig. 8 viser en anodeplate sett fra bredsiden.
Fig. 9 er et oppriss av en varebærer.
Galvaniseringskaret 1 på fig. 1 er oppdelt i enkeltceller 2-5 som kan inneholde hvert sitt avstengte bad. I serie med enkeltcellene 2-5 sitter en ytterligere beholder 6 som tjener som vaskebad og kan være fylt med en væske, f.eks. toluol, som er forlikelig med elektrolytten. Dimensjonene av beholderen 6 tilsvarer i det vesentlige dimensjonene av enkeltcellene 2-5, og det slik at de praktisk talt tilsvarer en container eller i det minste en del av en slik. Enkeltcellene 2-5 såvel som beholderen 6 er innsatt i et bærestativ 7, fortrinnsvis ovenfra. Som det fremgår av fig. 1 og 2, er beholderen 6 ikke føyet inntil siste enkeltcelle 5 direkte, men under levning av et mellomrom 8. Dette frie rom kan være vilkårlig stort, f.eks. også så stort at enda en enkeltcelle ved behov kan plasseres i det. Enkeltcellene 2 - 5 og beholderen 6 for vaskebadet er anordnet etter hverandre, slik at matningen kan skje med et eneste transportmiddel i form av en transportvogn 9 som ved løpetrinser 11 kan beveges på løpeskinner 10/ og det fortrinnsvis med en transportkjede 12 hvormed transportvognen 9 kan beveges i retning for dobbeltpilen 13. Den frie ende av transportkjeden 12 er ført gasstett ut av en lukkehette 14 som omgir galvaniseringskaret 1. Lukkehetten 14 tjener samtidig også til montering av løpeskinnene 10 for transportvognen 9 og strekker seg ennvidere over fortrinnsvis lukkbare inn- og utmatningsåpninger for en innmatningssluse 17 og en utmatningssluse 18 anordnet i serie med enkeltcellene 2 - 5 og beholderen 6. Innmatningsslusen 17 oppviser et trau 19, inneholdende en væske 20, f.eks. toluol, som er forlikelig med elektrolytten, i enkeltcellene 2-5. Væskenivået er antydet stiplet ved 21. I en dekseldel 22 for trauet 19 er der anordnet innføringssjakter 23 og 24 der tjener som forkammer og med sin nedre ende dykker ned i væsken 20, mens deres øvre ende er lukket gasstett. I innføringssjaktene 23 og 24 blir der på i og for seg kjent måte opprettholdt en atmosfære av inertgass, f.eks. 1$ 2' Som antydet med piler 25 blir varebærerne, som ikke er vist på fig. 1 og 2, parvis ført inn gjennom innføringssjak-tene 23 og 24 og avlagt i motsvarende leier 26 på en transportvogn 28 som kan beveges i retningen for dobbeltpilen 27 og med trinser 29 løper på skinner 30 anordnet på begge sider av trauet 19 i innmatningsslusen 17. Bevegelsen av transportvognen 28 skjer fortrinnsvis via en gjengespindel som kan drives med en trykkluftmotor, noe som ikke er vist nærmere på tegningen.
For varebærerne som er avlagt i leiene 26 etter å være ført inn gjennom innføringssjaktene 23 og 24 som rager ned i væsken, danner disse således en væskesluse når transportvognen 28 føres frem til en stilling under den fortrinnsvis lukkbare utløpsåp-ning 15 og varebærerne sluttelig overtas av transportvognen 9, som har kroker 31 som motsvarer leiene 26, og hvis innbyrdes avstand tilsvarer avstanden mellom leiene 26 på transportvognen 28 såvel som senteravstanden mellom innføringssjaktene 23 og 24. Som antydet på fig. 1 er krokene 31 festet til liner 32 som er ført over trinser 33 på transportvognen 9 og er ført gasstett ut av lukkehetten 14 i retning parallelt med transportkjeden 12.
For uttak av varestativene fra væskeslusen hos innmatningsslusen 17 blir transportvognen 9 ført inn over uttaksåpningene
15, og ved firing av krokene 31 blir varebærerne tatt ut og truk-
ket opp til krokene 31 kommer i den høyde som er vist på fig. 1, hvoretter transportvognen 9 kjøres i pilretningen til stillingen på fig. 1, hvor varebærerne befinner seg over uttaksåpningene 16 hos utmatningsslusen 18. Utmatningsslusen 18 har likeledes et trau 34 som er gasstett forbundet med lukkehetten via en dekseldel 35. Denne dekseldel 35 er forsynt med to utgangssjakter 36 og 37 der tjener som forkamre likedan som innføringssjaktene
23 og 24. Således rager de med sine nedre ender ned i trauet 34,
som er fylt med toluol 38, og danner sammen med dette væskeslusen hos utmatningsslusen 18. En stiplet linje 39 antyder væskens nivå, som er innstilt slik at de nedre ender av utgangssjaktene 36 og 37 aldri kommer ut av væsken 38. I trauet 34 er der like-
dan som i trauet 19 anordnet en transportvogn 40 som med trinser
41 løper på bæreskinner 42 anordnet på begge sider av trauet 34, og oppviser leier 43 for varebærere som ikke er vist på tegnin-
gen, igjen i en innbyrdes avstand svarende til avstanden mel-
lom leiene 2 6 på transportvognen 28.
Etter at varebærerne ved hjelp av transportvognen 9 er tatt
ut fra de tilsvarende celler 2-5, dyppet i beholderen 6 med vaskebadet og igjen løftet ut, blir transportvognen 9 kjørt til stillingen på fig. 1 og 2, hvor varebærerne hengende i krokene 31 senkes ned i trauet 34 gjennom de fortrinnsvis lukkbare inn-føringsåpninger og avgis til leiene på den stiplet antydede transportvogn 40. Så blir denne transportvogn 40 ført til den stilling som er vist fullt opptrukket. I denne stilling blir varebærerne så ved hjelp av en ikke vist transportinnretning som i det vesentlige likeledes består av en transportvogn, hovedsa-
kelig av samme utførelse som transportvognen 9, løftet ut fra leiene 31 og tatt ut gjennom avgangssjaktene 36 og 37 i retningen for pilen 44.
Fig. 1 og 2 anskueliggjør bare prinsippet for anordningen
av enkeltcellene 2 - 5 i forbindelse med beholderen 6 for vaskebadet uten at detaljene ved enkeltcellene er vist nærmere. Som det vil bli forklart nærmere i forbindelse med figurene 3-5,
er der i hver celle 2-5 anordnet ett eller flere par varebærere,
og varebærerne i hvert par er anordnet etter hverandre i bevegel-sesretningen. Som det fremgår av fig. 2, kan der i det valgte
utførelseseksempel på en gang føres inn to par varebærere som bringes inn gjennom sjaktene 23a og 24a, resp. 23b og 24b, og igjen føres ut via avgangssjaktene 36a og 37a, resp. 36b og 37b. Også transportvognen 9 har et antall trinser 33a, 33b svarende til antall par av varebærere, I hver av cellene 2-5 befinner der seg altså i alt fire varebærere, som blir avlagt på en holde-og kontakteringsinnretning som ikke er vist på fig. 1 og 2. På begge sider av varebærerne sitter anodeplater som er utført slik at deres bredde praktisk talt tilsvarer bredden av varebærerne, for at de med samme transportmidler 9, 28 og 40 og på samme måte som varebærerne kan føres inn via innmatningsslusen 17, avleg-ges på de dertil bestemte steder i enkeltcellene 2 - 5 og etter å være forbrukt, tas ut av cellene 2 - 5 og føres ut gjennom utmatningsslusen 18.
Da det ifølge oppfinnelsen ytterligere blir foreslått å sørge for en relativ bevegelse av varebærere og anodeplater for å kunne høyne strømtettheten og dermed øke utfellingshastigheten, er varebærerne i henhold til oppfinnelsen bevegelige parallelt med anodeplatene. Av den grunn er lengden av enkeltcellene 2-5 og av beholderen 6 ikke lik den dobbelte bredde av varebærerne, resp. av anodeplatene på begge sider av disse, men gjort større med en forskjell svarende til bevegelsesslaget. Men .da varebærerne må være omgitt av anodene over hele lengden av sin bevegelse, kan der i serie med de anodeplater som tilsvarer varebærerne, i tillegg settes inn ytterligere anodeplater for å ta hensyn til bredden av varebærernes resiproserende bevegelse. Disse ekstra anodeplater blir ført inn gjennom separate innføringssjakter 23c og 24c og etter å være forbrukt igjen tatt ut gjennom avgangssjaktene 36c og 37c. Transportvognene 9, 28 og 40 er da utført tilsvarende, så de på en gang kan oppta samtlige anodeplater som ligger i samme plan, og avgi dem på deres respektive plasser. På fig. 2 er dette antydet ved trinsene 33c. Som det likeledes vil bli nærmere forklart i forbindelse med fig. 3 - 5, er kontakterings- og holdeinnretningene for varebærerne bevegelige slik at varebærerne periodisk kan beveges frem og tilbake parallelt med anodeplatene. Til å bevege kontakterings- og holdeinnretningene tjener drivelementer 45 som er ført gjennom rørformede føringer 4 6 og drives utenfra. I den forbindelse kan driften av kontakterings- og holdeinnretningene for de enkelte celler skje i felles-skap eller innbyrdes uavhengig.
Den relativt store lukkehette 14 har fordelen av å kunne tjene som kondensasjonssone. Blir lukkehetten 14 i tillegg forsynt med en oppvarmning eller kjøling, er man dermed i stand til å foreta en temperaturregulering av enkeltbadene via en fordamp-ning av toluol fra elektrolytten. Kondensatet kan via kondens-renner 47 komme inn i beholderen 6 for vasketoluolen. Kondens-rennene 47 er anbragt på begge langsider av lukkehetten 14. Samtidig kan beholderen 6 stå i forbindelse med badene i de enkelte celler 2-5 via en nivåutjevnende ledning.
På figurene 3 - 5 er den del av apparatet på fig. 1 og 2 som innbefatter enkeltcellene 2-5, vist i tre projeksjoner og i større målestokk, og der er benyttet samme henvisningstall som før for samme deler.
Som det fremgår av figurene 3 og 5, kan der i hver selv-stendig avlukket enkeltcelle 2-5 settes inn fire varebærere 50 som er utført som rammer og festet på traverser 52 som i sin tur er forbundet innbyrdes med en bærebjelke 53. Traversene 52 ved begge ender av bjelken 53 er fast forbundet med drivelementene 45, som har føring i de rørformede føringselementer 46 som allerede nevnt tidligere. Drivelementene 45 er forbundet innbyrdes med en stang 54 og blir ved en stang 55 periodisk beveget frem og tilbake av et lineært-virkende drivorgan. Fortrinnsvis dreier det seg her om et pneumatisk drivorgan. Så snart dette er koblet inn, blir de fire varebærere 50 beveget parallelt med anodeplatene 56a - 56c på begge sider. Mens anodeplatene 56a og 5 6b har samme bredde seg imellom og omtrent samme bredde som de plateformede varebærere 50, svarer bredden av anodeplaten 56c til slaglengden av kontakterings- og holdeinnretningen 51 - 53. Disse deler er strømledende og står via delene 45, 54 og 55 i forbindelse med strømkildens katode. Transportstangen 51 for varebæ-reren 50 står likeledes i ledende forbindelse med denne og de påsittende substrater, resp. deler, som skal galvaniseres.
Fig. 6 og 7 viser i større målestokk hvorledes strømkilden 57 er anbragt i et hjørne av veggen 58 hos en celle ved hjelp av isolasjonslegemer 59 og 60, festet i hjørnet med et vinkelformet bæreprofil 61. To bøyler 62 forbinder anodeplaten 56 ledende med den gjennomgående strømskinne 57. Når anodeplaten senkes ned ovenfra ved hjelp av transportvognen 9 på det tilsvarende sted,
griper de krokformede bøyler omkring strømskinnen 57. Da vare-
bærerne 50, resp. anodeplatene 56, som henger i krokene 31, under innføringen til den tilsiktede stilling kan bli satt i svingnin-
ger ved avbremsningen, er transportvognen 9 forsynt med ramme-
føringer 63a - c, som er utført slik at de med sikkerhet hin-
drer varebærerne 50, resp. anodeplatene 56 i å svinge.

Claims (18)

1. Apparat til galvanisk utskillelse av aluminium fra apro-
tiske oksygen- og vannfrie aluminiumorganiske elektrolytter, omfattende et utad lukket galvaniseringskar (1) som kan pådras med en beskyttelsesgass, og en innenfor galvaniseringskaret (1) anordnet bevegelig kontakterings- og holdeinnretning for varebærere (30) som via en innmatningssluse (17) bestående av forkammer, væskesluse og hovedkammer, ved hjelp av transportmidler (9, 28 og 40) kan transporteres inn i galvaniseringskaret (17) og avgis til kontakterings- og holdeinnretningen, og som fortrinnsvis via en utmatningssluse (18) likeledes bestående av forkammer, væskesluse og hovedkammer, ved hjelp av ytterligere transportmidler kan tas av fra kontakterings- og holdeinnretningen og transporteres ut av galvaniseringskaret,karakterisert vedat galvaniseringskaret (1) er oppdelt i flere ensartede enkeltceller (2-5) som har rektangulært tverrsnitt og er anordnet slik etter hverandre at varebærerne kan settes inn og tas ut med et transportmiddel (9) tilordnet alle enkeltcellene, og at innmatnings- og utmatningsslusen (17, 18) er anordnet i serie med enkeltcellene (2 - 5).
2. Apparat som angitt i krav 1,karakterisert ved at der i hver enkeltcelle (2-5) kan settes inn flere varebærere (50) samtidig.
3. Apparat som angitt i krav 2,karakterisert ved at plasseringen av varebærerne (50) ved og på transportmidlene (9, 28 og 40) tilsvarer plasseringen av varebærerne (50) i enkeltcellene (2 - 5).
4. Apparat som angitt i krav 1, 2 eller 3, karakterisert ved at bredden av de på begge sider av varebærerne (50) anordnede anodeplater (56) omtrent tilsvarer bredden av varebærerne (50), og at anodeplatene kan settes inn i galvaniseringskarets (1) enkeltceller (2 - 5) og etter å være forbrukt tas ut av dem igjen ved hjelp av de transportmidler (9, 28 og 40) som er tilordnet varebærerne (50).
5. Apparat som angitt i et av kravene 1-4, karakterisert ved at bære- og kontakteringsinnretningene (51 - 53) for varebærerne i enkeltcellene (2 - 5) periodisk kan beveges frem og tilbake parallelt med anodeplatene (56) og med fortrinnsvis innstillbar slaglengde.
6. Apparat som angitt i krav 4 eller 5, karakterisert ved at der i serie med de anodeplater (56) som er tilordnet varebærerne (50)y er anordnet en ekstra anodeplate (56) hvis bredde tilsvarer maksimal slaglengde av varebærerne (50) i enkeltcellene (2 - 5) .
7. Apparat som angitt i krav 6, karakterisert ved at transportmiddelet (9) er forsynt med ekstra løftemidler for innføring og uttagning samt-innsetning av de ekstra anodeplater (56c).
8. Apparat som angitt i krav 1-7, karakterisert ved at transportmidlene (9, 28, 40) til inn- og bortføring av varebærerne (50) i, resp. fra, galvaniseringskarets enkeltceller (2-5) er.utformet slik at det blir mulig å føre flere varebærere (50) samtidig inn i, resp. ut av, galvaniseringskaret via innmatnings- og utmatningsslusens (17, 18) væskesluse.
9. Apparat som angitt i krav 8, karakterisert ved at varebærerne (50) via inn-førings- og bortføringssjakter utformet som forkamre kan føres ovenfra ned i, resp. ut av, innmatnings-, resp. utmatningsslusens (17, resp. 18) væskesluser, at varebærerne (50) fortrinnsvis samtidig kan avgis til, resp. uttas fra et transportmiddel (28, resp. 40) som forløper horisontalt i væskeslusene,, og av dette transporteres gjennom væskeslusene til ut-, resp. inngangsåpninger (15, resp. 16) hvor lukkehetten (14)^ som virker som hovedkammer, er gasstett tilsluttet.
10. Apparat som angitt i et av kravene 1-9, karakterisert ved at lukkehetten (14), som strekker seg over væskeslusenes ut-, resp. inngangsåpninger (15, 16) og over enkeltcellene (2 - 5), oppviser minst én horisontalt bevegelig transportvogn (9) på hvilken der er anordnet vertikalt bevegelige kroker (31) til automatisk uttak, resp. opptak, av varebærerne (50), resp. anodeplatene (56), i væskeslusene, og at varebærerne, resp. anodeplatene (56)., ved hjelp av transportvognen (9) kan bringes i stilling over galvaniseringskarets (1) enkeltceller (2 - 5) .
11. Apparat som angitt i et av kravene 1-10, karakterisert ved at lukkehettens (14) sidevegger er forsynt med en kjøle-, resp. varmekveil (48).
12. Apparat som angitt i krav 11, karakterisert ved at der ved hver av lukkehettens (14) loddrette vegger er anordnet en kondensrenne (47) anordnet over en med enkeltcellene (2 - 5) seriekoblet beholder (6) for et vaskebad.
13. Apparat som angitt i krav 12, karakterisert ved at beholderen (6) for vaskebadet har samme dimensjoner som enkeltcellene (2 - 5).
14. Apparat som angitt i et av kravene 1-13, karakterisert ved at enkeltcellene (2-5) og beholderen (6) for vaskebadet er utført med containerdimensjoner.
15. Apparat som angitt i et av kravene 1-14, karakterisert ved at hver enkeltcelle (2-5) er forsynt med en ekstern oppvarming, resp. kjøling.
16. Apparat som angitt i et av kravene 1-15, karakterisert ved at hver enkeltcelle (2 - 5) er utrustet med en nivåregulerina.
17. Apparat som angitt i et av kravene 1-15, karakterisert ved at enkelte celler (2-5) står i innbyrdes forbindelse via utjevningsledninger.
18. Apparat som angitt i et av kravene 1-17, karakterisert ved at transportmidlene (9, 28, 40) er trykkluftdrevet.
NO822202A 1981-08-21 1982-06-28 Apparat til galvanisk utskillelse av aluminium. NO157107C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3133162A DE3133162C2 (de) 1981-08-21 1981-08-21 Vorrichtung zum galvanischen Abscheiden von Aluminium

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO822202L NO822202L (no) 1983-02-22
NO157107B true NO157107B (no) 1987-10-12
NO157107C NO157107C (no) 1988-01-20

Family

ID=6139835

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO822202A NO157107C (no) 1981-08-21 1982-06-28 Apparat til galvanisk utskillelse av aluminium.

Country Status (13)

Country Link
US (1) US4425211A (no)
EP (1) EP0072969B1 (no)
JP (1) JPS5837197A (no)
AT (1) ATE13698T1 (no)
CA (1) CA1178555A (no)
CS (1) CS254961B2 (no)
DD (1) DD202461A5 (no)
DE (2) DE3133162C2 (no)
DK (1) DK155752C (no)
FI (1) FI70603C (no)
HU (1) HU188197B (no)
NO (1) NO157107C (no)
SU (1) SU1175362A3 (no)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3231855A1 (de) * 1982-08-26 1984-03-01 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Vorrichtung zum galvanischen abscheiden von aluminium
US4755273A (en) * 1986-01-02 1988-07-05 Bassett I Jay Cover for coating tanks
US4663014A (en) * 1986-01-02 1987-05-05 I. Jay Bassett Electrodeposition coating apparatus
US4759831A (en) * 1986-07-04 1988-07-26 Siemens Aktiengesellschaft Electroplating apparatus particularly for electro-deposition of aluminum
FI107740B (fi) * 1998-09-30 2001-09-28 Outokumpu Oy Elektrodien poikittaissiirrin
EP1510600A1 (de) * 2003-08-26 2005-03-02 Aluminal Oberflächtentechnik GmbH & Co. KG Verfahren und Vorrichtung zum Abscheiden von Metallen und Metalllegierungen aus Metallorganischen Elektrolyten
DE102004032659B4 (de) * 2004-07-01 2008-10-30 Atotech Deutschland Gmbh Vorrichtung und Verfahren zum chemischen oder elektrolytischen Behandeln von Behandlungsgut sowie die Verwendung der Vorrichtung
CN100595348C (zh) * 2008-03-19 2010-03-24 苏州市荣丰化工环保设备有限公司 阳极箱
CN103510146B (zh) * 2013-10-31 2016-04-20 广东保迪环保电镀设备有限公司 铝长件和普通件复合电镀生产线

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5115116B2 (no) * 1973-03-12 1976-05-14
JPS50107711U (no) * 1974-02-13 1975-09-03
JPS5115116U (no) * 1974-07-19 1976-02-03
DE2719680A1 (de) * 1977-05-03 1978-11-09 Montblanc Simplo Gmbh Anlage zum aluminieren
JPS60512Y2 (ja) * 1978-08-21 1985-01-09 日産デイ−ゼル工業株式会社 ブレ−キ冷却装置
DE2901586A1 (de) * 1979-01-17 1980-07-31 Montblanc Simplo Gmbh Aluminierzelle
DE3044975C2 (de) * 1980-11-28 1985-10-31 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Vorrichtung zum galvanischen Abscheiden von Aluminium

Also Published As

Publication number Publication date
JPS6142799B2 (no) 1986-09-24
DD202461A5 (de) 1983-09-14
EP0072969B1 (de) 1985-06-05
DK155752B (da) 1989-05-08
DE3133162C2 (de) 1984-08-02
DK155752C (da) 1989-09-25
DK374482A (da) 1983-02-22
FI70603C (fi) 1986-09-24
CS254961B2 (en) 1988-02-15
US4425211A (en) 1984-01-10
HU188197B (en) 1986-03-28
FI70603B (fi) 1986-06-06
EP0072969A3 (en) 1983-04-20
SU1175362A3 (ru) 1985-08-23
EP0072969A2 (de) 1983-03-02
FI822899L (fi) 1983-02-22
DE3133162A1 (de) 1983-04-07
DE3264046D1 (en) 1985-07-11
NO822202L (no) 1983-02-22
NO157107C (no) 1988-01-20
FI822899A0 (fi) 1982-08-20
CA1178555A (en) 1984-11-27
JPS5837197A (ja) 1983-03-04
ATE13698T1 (de) 1985-06-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO157107B (no) Apparat til galvanisk utskillelse av aluminium.
US4466765A (en) Mechanized store
US4427518A (en) Electroplating device
US4399018A (en) Device for electrodeposition of aluminum
JPH09505639A (ja) プリント基板を処理するための装置
JPS6125798B2 (no)
US4363712A (en) Device for galvanic precipitation of aluminum
US5141615A (en) Aluminum electroplating apparatus
FI74307C (fi) Droppsamlare foer transportanordning foer elektroder.
US3891536A (en) Sputter-coating apparatus
US4415422A (en) Apparatus for electro-depositing aluminum
US2601535A (en) Electrolytic treating apparatus
SU1479557A1 (ru) Автоматизированный участок гальванических покрытий деталей