NO154645B - Anordning ved trykkfluid-sylinder uten stempelstang. - Google Patents

Anordning ved trykkfluid-sylinder uten stempelstang. Download PDF

Info

Publication number
NO154645B
NO154645B NO833012A NO833012A NO154645B NO 154645 B NO154645 B NO 154645B NO 833012 A NO833012 A NO 833012A NO 833012 A NO833012 A NO 833012A NO 154645 B NO154645 B NO 154645B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
channels
slot
channel
heat exchanger
blocks
Prior art date
Application number
NO833012A
Other languages
English (en)
Other versions
NO154645C (no
NO833012L (no
Inventor
Ingolf Hoeglund
Original Assignee
Mecman Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mecman Ab filed Critical Mecman Ab
Publication of NO833012L publication Critical patent/NO833012L/no
Publication of NO154645B publication Critical patent/NO154645B/no
Publication of NO154645C publication Critical patent/NO154645C/no

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F15FLUID-PRESSURE ACTUATORS; HYDRAULICS OR PNEUMATICS IN GENERAL
    • F15BSYSTEMS ACTING BY MEANS OF FLUIDS IN GENERAL; FLUID-PRESSURE ACTUATORS, e.g. SERVOMOTORS; DETAILS OF FLUID-PRESSURE SYSTEMS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • F15B15/00Fluid-actuated devices for displacing a member from one position to another; Gearing associated therewith
    • F15B15/08Characterised by the construction of the motor unit
    • F15B15/082Characterised by the construction of the motor unit the motor being of the slotted cylinder type

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Actuator (AREA)
  • Fluid-Damping Devices (AREA)
  • Medicines Containing Antibodies Or Antigens For Use As Internal Diagnostic Agents (AREA)
  • Indole Compounds (AREA)
  • Pistons, Piston Rings, And Cylinders (AREA)
  • Forklifts And Lifting Vehicles (AREA)

Description

Blokkformet varmeveksler.
Oppfinnelsen angår en varmeveksler av den art som består av en eller flere i ett stykke utførte blokker, fortrinnsvis av gass- og væsketett grafitt, hvor hver blokk har en gruppe av rørformede kanaler for et første medium og en gruppe av slissformede kanaler for et annet medium som utveksler varme med det første, og hvor de slissformede kanaler strekker seg inn fra omkretsen av hver av blokkene og således er åpne utad, og hvor såvel kanalene i den første som kanalene i den annen gruppe forløper i aksial retning.
Tverrsnittsformen av slisskanalene er fortrinnsvis rektangulær, men kanalene kan også ha annen form, særlig vide seg ut V-formig utover (mot åpningen).
Ifølge oppfinnelsen blir varmevekslerens kapasitet øket ved at den enkelte slisskanal ved hjelp av en eller flere terskler er oppdelt i flere avsnitt etter sin lengde. Herved blir det strømmende medium ved hver terskel avbøyet utover i retning mot varmevekslerens kapselvegg og strømnin-gen oppdelt i flere avsnitt. Videre danner hver terskel i tilfellet av utskillelse av kondensat en avdrypnings- eller avstøt-ningskant for det kondensat som danner seg i det respektive avsnitt. Det kondensat som i hvert avsnitt samler seg ved den tilhørende terskel vil således derfra dryppe fritt bort eller blir slynget mot kapselveg-gen for å strømme langs dens innerflate til utgangen. Det kommer da ikke lenger inn i de følgende avsnitt av slisskanalene. Det gassformede medium (f. eks. opphetnings-damp) blir på denne måte gjentatte ganger befridd for det dannede kondensat ved tersklene, og varmeovergangen mellom det strømmende medium og varmevekslerens materiale blir bedret. For hvis kondensat-væsken fukter innerveggen av den enkelte slisskanal ved filmkondensasjon, så befinner der seg på veggflaten en sammenhen-gende kondensatfilm, f. eks. av vann, som strømmer ned langs veggen av kanalen og herunder tiltar i tykkelse så også over-gangsmotstanden tiltar. Kan man bort-rydde eller i det minste begrense denne foreteelse, vil man derved kunne høyne varmeovergangsverdien mellom de to kanalgrupper vesentlig. Antar man for den i ett stykke utførte blokk en høyde av ca. 3 m, og oppdeler man ved hjelp av tersklene den samlede høyde av blokken i avsnitt på 0,4 m, så får man mellom de to kanalgrupper under drift en varmeover-gangsverdi som er tre ganger høyere enn den ville være uten oppdelingen. Hvis der istedenfor en filmkondensasjon inntrer en dråpekondensasjon eller blandekondensa-sjon, så fremkommer der en ytterligere øk-ning av varmeovergangsverdien, f. eks. opp til det ti-dobbelte av den verdi som stiller seg inn ved en gjennomgående filmkondensasjon.
Når der i det foregående er talt om en
i ett stykke utført blokk for de to kanalgrupper, så skal det ikke utelukke å dele opp den samlede blokk i lengderetningen i
flere under-enheter, eller med andre ord i flere seksjoner (Schusse). Dette er ofte å anbefale av fremstillingstekniske grun-ner, særlig hvis den samlede blokk har for-holdsvis stor lengde (f. eks. på flere me-ter). Det kan også være på sin plass med sikte på lette overhaling og reparasjon. Man behøver da bare å skifte ut enkelte seksjoner.
Oppdelingen i enkelte seksjoner har også den fordel at man dermed lettere kan utforme de ovennevnte terskler i slisskanalene. Man vil fortrinsvis anbringe disse der hvor seksjonene støter til hverandre.
Til videre forklaring skal der henvises til tegningen, som viser endel utførelses-eksempler på den nye varmeveksler. Fig. 1 viser tverrsnitt av en varmeveksler i henhold til oppfinnelsen, tatt etter linjen S—S på fig. 2. Fig. 2 viser tilsvarende lengdesnitt etter linjen A—B på fig. 1. Fig. 3 og 4 viser hver sin avvikende anordning av kanalene, i tverrsnitt. Fig. 5 viser et annet utførelseseksempel i oppriss og delvis i lengdesnitt. Fig. 6 viser i lengdesnitt overgangen mellom to til hinannen støtende seksjoner som hver er utført i ett stykke, og som inngår i en varmeveksler hvis rørformede kanaler særlig er bestemt for absorpsjons-prosesser. Fig. 7 viser perspektivisk toppen av den nedre seksjon av kanalblokken i ut-førelsen på fig. 6. Fig. 8 viser lengdesnitt av overgangen mellom to kanalblokkseks joner med en mellomliggende tetningsplate. Fig. 9 viser tetningsplaten på fig. 8 i grunnriss.
På fig. 1 og 2 omfatter varmeveksleren den sylindriske kanalblokk 2, som har sir-kelformet tverrsnitt og omgis av en mantel 1, som kan være laget av stålblikk. Kanalblokken 2 har for gjennomledning av mediene som skal utveksle varme seg imellom, en gruppe av rørformede kanaler 3 med rundt tverrsnitt og en gruppe av slisskanaler 4. Kanalene 3 i den første gruppe forløper, som det fremgår av figurene, i samme retning som kanalene 4 i den annen. Mellom den sylindriske mantel 1 og den dertil konsentrisk anordnede kanalblokk 2 er der levnet en sylindrisk spalte 5, som forbinder alle de slissformede kanaler 4 med hverandre og danner et felles tilløp til samtlige slisskanaler. Slisskanalene 4 er i tverrsnitt i dette utførelseseksem-pel rettet radialt mot midtaksen av kanalblokken 2. De rørformere kanaler 3 med rundt tverrsnitt er anordnet mellom dem, som det fremgår i detalj av figurene. Kanalblokken kan bestå av ett stykke over hele lengden. I utførelseseksemplet på fig.
1 og 2 er den imidlertid delt opp etter
lengden i tre seksjoner 2, 6 og 7, som hver er utført i ett stykke. De ovennevnte fordeler ved utformningen i ett stykke blir således når det gjelder tverrsnittsformen, også bibeholdt ved oppdelingen av kanalblokken i flere seksjoner. Seksjonene 2, 6 og 7 har kanaler 3 med rundt tverrsnitt i
samme antall og er føyet slik inntil hverandre at kanalåpningene i tilstøtende seksjoner dekker hverandre. Mellom de mot hinannen vendende endeflater 8 og 9 av seksjonene 6 og 7 er der lagt inn en randpakning 10 av passende tykkelse i en sluttet rille utformet i hver av de to endeflater.
Herved fremkommer der nødvendigvis på sammenføyningsstedet et mellomrom 11, som forbinder de rørformede kanaler 3 med hverandre. Dette mellomrom ville ved dette utførelseseksempel ikke være nød-vendig, det ville være nok om den enkelte rørformede kanal i den ene seksjon var direkte forbundet med den i den annen blokkseksjon. Men mellomrommet er heller ikke skadelig, det fører til og med til en ønsket sammenblanding av de mengder av det ene medium som trer ut av de rørfor-mede kanaler i den ene blokkseksjon. På den annen side fremkommer der ved anvendelse av ringpakningen og det mellomrom den inneslutter, en forbindelse mellom de på hinannen følgende kanalblokkseksjoner på en meget enkel måte, som i al-minnelighet tilfredsstiller de stillede krav.
Slisskanalene 4 er ikke ført helt ut til endene av kanalblokkseksjonene 2, 6 og 7 i aksial retning, men begynner i hver seksjon et litet stykke fra den ene endeflate (f. eks. endeflaten 9 av seksjonen 6) og strekker seg bare hen i nærheten av den annen endeflate (f. eks. endeflaten 12 av den samme seksjon), samtidig som dybden av kanalene 4 stadig varierer langsetter seksjonen, og det slik at den tiltar om-trent til det midtre tverrsnittsplan og så avtar igjen. På denne måte blir der dannet en terskel i den enkelte slisskanal i sam-menføyningsområdet.
På mantelen 1 er der i nærheten av den øvre og den nedre ende anbragt henholdsvis en tilløpsstuss 14 og en avløps-stuss 15 for det medium som strømmer i de slissformede kanaler 4. En innløpsåpning 16 og en utløpsåpning 17 for det medium som strømmer i kanalene 3 med rundt tverrsnitt, er anordnet ved henholdsvis den nedre og den øvre ende av varmeveksleren i hver sin klokkeformede del 16a resp. 17a, som via en randpakning 16b, 17b er forbundet med den respektive kanalblokkseksjon 2 resp. 7 og dekker den nedre resp. øvre ende av de rørformede kanaler som er utformet i de to seksjoner henholdsvis 2 og 7.
Derved kommer det medium som trer inn mellom innløpsåpningen 16, inn i de enkelte rørformede kanaler. Ved den annen ende av varmeveksleren forlater mediet fra de rørformede kanaler i blokkseksj onen 7 varmeveksleren gjennom det klokkeformede endestykke 17a.
Den enhet som består av de enkelte blokkseksj oner 2, 6 og 7 og de to klokkeformede deler 16a og 17a, holdes sammen av endeplater la, lb, innbyrdes forbundet ved flere strammebolter lc—li, som er for-delt jevnt over omkretsen.
Varmeveksleren på fig. 1 og 2 kan f. eks. anvendes som fordamper, noe som vil bli beskrevet i det følgende. Væsken som skal fordampes, ledes inn gjennom inn-løpsåpningen 16 og stiger opp i de rørfor-mede kanaler 3, hvor den opphetes så meget at den fordamper. Dampen trer gjennom utløpsåpningen 17 ut i et (ikke vist) tilsluttet rør eller lignende. For opphetning av væsken blir der via tilløpsstussen 14 ledet inn damp, særlig vanndamp, i mellomrommet 5 og dermed i slisskanalene 4. Dampen blir på veien gjennom slisskanalene avkjølet og eventuelt delvis konden-sert. Dampen og det eventuelt dannede kondensat føres bort gjennom utløpsstus-sen 15.
Som følge av den viste utformning av slisskanalene 4 får dampstrømmen stort sett det inntegnede, flere ganger avbøyede forløp. Ved inngangen til den øverste blokkseksjon 7 trenger dampen inn i slisskanalene 4 og blir i nærheten av endene av disse avbøyet av tersklene mot den sylindriske vegg 1. I de følgende blokkseksj oner opp-står det samme strømningsforløp.
Hvis der allerede av dampen i den før-ste blokkseksjon danner seg et kondensat, som i regelen vil ta formen av en væskefilm på veggene av slisskanalene, blir dette kondensat ikke ledet videre til neste blokkseksjon, men avbøyet med dampstrømmen mot innerflaten av sylindermantelen 1. Ved den terskel som dannes på grunn av formen av slisskanalene 4, og/eller på innerflaten av sylindermantelen 1, drypper resp. renner kondensatet ned uten å kom-me over i neste blokkseksjon. I denne trer der altså bare inn damp adskilt fra kondensatet fra den først blokkseksjon. Det samme gjelder for de følgende seksjoner. Herved oppnås en vesentlig fordel fremfor hittil kjente varmevekslere. Når det dannede kondensat løper videre over hele res-ten av lengden av kanalblokken, nærmere bestemt, som det regelmessig er tilfelle, som væskefilm på veggene av vedkommende kanaler, må varmen fra opphetnings-dampen ta veien over denne væskefilm, som stadig blir tykkere nedover mot enden av kanalene. Et slikt fenomen fører nød-vendigvis til at varmeovergangstallet stadig avtar. Men hvis den enkelte slisskanal i overensstemmelse med oppfinnelsen blir oppdelt i flere avsnitt av den beskrevne art ved hjelp av en eller flere terskler, så blir det kondensat som dannes i hvert avsnitt, definitivt skilt ut fra den viderestrøm-mende damp, så den væskefilm kondensatet danner på veggene av slisskanalene, ikke stadig blir tykkere, men etter hver terskel først begynner fra nytt av fra tykkelse null. Dette fører nødvendigvis til en gan-ske vesentlig høyning av de gjennomsnitt-lige varmeovergangstall og dermed — ved givne dimensjoner — til en vesentlig øk-ning av kapasiteten av varmeveksleren fremfor varmevekslere av tidligere kon-struksjon.
Ved et utførelseseksempel har det vist seg fordelaktig ved en oppdeling i flere blokkseksj oner å velge høyden av de enkelte avsnitt lik ca. 0,4 m.
Varmeveksleren på fig. 1 og 2 kan bl. a. også anvendes til oppvarmning av en væske, f. eks. en beisevæske for et beise-bad. Som beisevæske kommer f. eks. særlig svovelsyre i betraktning. Beisevæsken ledes inn med en temperatur av ca. 20°C gjennom innløpsåpningen 16 og ledes videre gjennom de rørformede kanaler 3. For oppvarmning av beisevæsken blir der via til-løpsstussen 14 ledet inn vanndamp, f. eks. med 6 ato og en temperatur av ca. 165°C, i slisskanalene 4. Ved varmeutvekslingen mellom de to kanalsystemer blir beisevæsken oppvarmet, f. eks. til en utløps-temperatur av ca. 65°C, mens dampen på veien gjennom slisskanalene kjølner under dannelse av kondensvann, som blir fraskilt seksjonsvis som allerede beskrevet ovenfor. Den resterende damp og kondensatet forlater varmeveksleren gjennom avløpsstus-sen 15..
Den oppvarmede beisevæske blir f. eks. direkte tilført beisetrauget (ikke vist), som alt i alt f. eks. kan ha en driftstemperatur av badet på 40—45° C. Med en pumpe kan beisevæsken stadig føres i sirkulasjon fra beisetrauget gjennom varmeveksleren og tilbake til trauget. På grunn av anvendelsen av en kanalblokk eller kanalblokkseksjoner utført i ett stykke kan opphetningsdam-pen, eller sagt generelt, det ene eller det annet medium eller begge ledes inn i kanalblokken med høyere trykk enn det er tilfellet når kanalblokken eller de enkelte seksjoner er sammenkittet av flere deler som helt eller delvis inngrenser kanalene seg imellom. Også dette forhold resulterer ved samme dimensjoner i en vesentlig stør-re kapasitet av den nye varmeveksler sam-menholdt med kjente utførelser.
Varmeveksleren kan anvendes for de forskjelligste formål, f. eks. også til av-destillering av HCl-gass fra saltsyre. Saltsyren, særlig konsentrert saltsyre, blir da ledet inn i rørformede kanaler 3 gjennom innløpsåpningen 16, gjennomstrøm-mer kanalene 3 ovenfra og blir herunder varmet opp til ca. 127°C av opphetnings-mediet, særlig vanndamp, som strømmer i medstrøm eller fortrinsvis i motstrøm i slisskanalene 4 og tilføres med f. eks. 6 ato. Herunder blir saltsyren fordampet, og den dannede klor-hydrogen-gass forlater varmeveksleren gjennom utløpsåpningen 17. Fig. 3 viser en anordning av kanalene som avviker noe fra den på fig. 1. I anordningen på fig. 3 er de i blokken 8 ut-formede slisskanaler, som her er betegnet med 18a, inndelt i undergrupper på tre og tre kanaler. I hver undergruppe forløper midtplanene for slisskanalene 18a innbyrdes parallelt. Dette har den fordel at slisskanalene i hver undergruppe kan utformes i én operasjon. Innen de enkelte undergrupper er de to ytterstliggende kanaler utført med mindre dybde enn den midtre. På lignende måte har også slisskanalene i ut-førelsen på fig. 1 og 2 skiftende dybde. For-øvrig kan utførelsen på fig. 3 stemme over-ens med den på fig. 1 og 2. De rørformede kanaler 18b er plasert mellom slisskanalene 18a med en fordeling som fremgår av fig. 3, Fig. 4 viser et tverrsnitt som i og for seg er utformet etter samme prinsipp som dem på fig. 1 og 3, men avviker fra dem når det gjelder anordningen av kanalene. Kanalblokken 19 har tilnærmelsesvis rek-tangulært tverrsnitt med avfasede hjørne-kanter, så det danner en åttekant. Slisskanalene 19a er utarbeidet innbyrdes parallelt fra to motstående bredsider. Herved oppnår man de samme fordeler som ved ut-førelsen på fig. 3. De rørformede kanaler 19b er plasert i rader mellom og utenfor slisskanalene med en fordeling som fremgår av fig. 4.
Mens de enkelte i ett stykke utførte seksjoner 2, 6 og 7 i utførelseseksempelet
på fig. 1 og 2 er anbragt innenfor en gjennomgående sylindermantel, er der i varmeveksleren på fig. 5 for hver kanalblokkseksjon anordnet en egen sylindrisk mantel 21 med eget inn- og ut-løp 22, resp. 23, samt flenser 24 og 25 ved endene. Av disse i og for seg selvstendige enheter (under-enheter) kan der sammenstilles en varmeveksler av ønsket lengde hvis inn- og ut-løpsstussene, f. eks. utløpsstussen 23 og innløpsstussen 26 for slisskanalene 20a og 20'a, i på hinannen følgende enheter 20 og 20' forbindes med hverandre ved U-for-mede rørstykker 27. De rørformede kanaler 20b og 20'b blir forbundet med hverandre ved at kanalblokkseksj onene 20, 20' er stil-let på hverandre med endeflatene under innføyelse av en ringpakning 28, fortrinsvis i en slik stilling i forhold til hverandre at de rørformede kanaler 20b og 20'b flukter. Da de til hinannen støtende endeflater, resp. de tilgrensende omkretssoner av kanalblokkseksj onene kan sees fritt utenfra, som det fremgår av fig. 5, kan tettheten av ringpakningene mellom kanalblokkseksj onene kontrolleres under drift. Dette fremgår på anskuelig måte av fig. 5 når det gjelder ringpakningene 28 og 29.
Som allerede nevnt er den nye varmeveksler anvendelig for de forskjelligste formål. F. eks. kan den også anvendes som kjøler. I denne forbindelse skal der under den videre beskrivelse henvises til utførel-seseksempelet på fig. 5. De piler for strøm-ningsretningene som er inntegnet på denne figur, tilsvarer denne anvendelse, som selv-sagt bare representerer en enkelt blant mange muligheter.
Kjølemediet ledes inn i tilløpsstussen for den ytterste enhet, svarende til stussen 22 for den enhet som er vist fullt ut i snitt på fig. 5. Det således inntredende kjølemedium kommer inn i slisskanalene i vedkommende enhet og forlater dem igjen via den øvre stuss, altså stussen 23 i den enhet som er vist fullt ut på fig. 5. I den sylindriske spalte mellom mantelen 21 og den i ett stykke utførte blokk 20 befinner der seg i høyde med det midtre tverrsnittsplan S—S en avbøyningsring 20c, som har til oppgave å dirigere mediet, her kjøle-mediet, inn i slisskanalene, resp. så vidt mulig bare å la det strømme gjennom disse, så der fås gode betingelser med hensyn til varmeovergangen mellom kjølemediet og det medium som skal kjøles, og som strøm-mer gjennom de rørformede kanaler.
Benyttes varmeveksleren på fig. 5 f. eks. til kjøling av saltsyre, blir f. eks. azeo-trop saltsyre med ca. 127° C ledet ovenfra og nedad gjennom de rørformede kanaler. Den blir herunder kjølet av det kjøleme-dium som strømmer oppover i slisskanalene, f. eks. vann med ca. 15 til 20°C eller kjølelake med ca . —15 til —20°C. Den azeo-trope saltsyre forlater den som kjøler be-nyttede varmeveksler f. eks. med en temperatur av ca. 40°C.
Den nye varmeveksler kan også anvendes for varmeutvekslingsprosesser hvor gruppen av rørformede kanaler er inndelt i undergrupper med særsiklte inn- og ut-løp, slik at de forskjellige undergrupper kan kobles i serie og vedkommende medium finnelsen til å gjennomføre absorpsjons-således gjennomstrømmer den samlede lengde av kanalblokken flere ganger for varmeutveksling.
Videre kan man på i og for seg kjent måte benytte varmeveksleren ifølge oppfinnelsen til å gjennomføre absorpsjons-prosesser i de rørformede kanaler, idet man f. eks. lar en gass stige opp nedenfra og en væske strømme ned ovenfra gjennom de samme kanaler, så væsken i sin tur helt eller delvis absorberer den oppstigende gass.
Strømningene av gass og væske kan være motsatt rettet (motstrømsprosess) som nettopp antatt, eller også ha samme retning (medstrømsprosess). Dette gjelder også for de to kanalgrupper. De medier som gjennomflyter de to kanalgrupper, kan altså ledes gjennom disse i medstrøm eller i motstrøm.
Anvendes varmeveksleren ifølge oppfinnelsen til gjennomførelse av en absorp-sjonsprosess, er det å anbefale å gjøre bruk av et supplement som vist på fig. 6 og 7. Denne særutførelse vil i det følgende bli beskrevet i forbindelse med gjennomførel-sen av absorpsjonsprosessen.
Det er her forutsatt at kanalblokken består av flere seksjoner. Av disse er seksjonene 30 og 31 delvis vist på fig. 6. De rørformede kanaler i dem er betegnet med henholdsvis 32 og 33. Slisskanalene er antydet ved 30a på fig. 7.
I den øvre ende av hver av kanalene 32 i seksjonen 30 er der påsatt en fordelerkrone 34, dvs. en krone med innløpsslisser
35 på sidene. Kronene 34 berører ikke hverandre. Der levnes således et mellomrom, som i sin helhet er betegnet med 36. Blokkseksj onene 30 og 31 er anbragt ovenpå hverandre på en slik måte at de rørformede kanaler i den ene seksjon flukter med dem i den annen. Hver enkelt rørformet kanal i den øvre seksjon ender nedentil i et konisk utvidet parti (se fig. 6), som fritt omslutter fordelerkronen på den respektive underliggende rørformede kanal og slutter noe
ovenfor endeflaten av den underliggende blokkseksjon.
Som allerede nevnt strømmer der ved anvendelse av varmeveksleren som absorberer en væske, f. eks. vann, ovenfra og nedad i de rørformede kanaler, mens den gass som skal absorberes, eller den gass-blanding som skal absorberes helt eller delvis, strømmer oppover i de samme kanaler.
Den rørformede kanal 33, hvis nedre del er vist på fig. 6, fører på sin innervegg i form av en film en væske som anriker seg med (absorberer) den oppstigende gass. Denne ovenfra ankommende væskefilm, som er antydet ved pilen 37, og likeledes de nedstrømmende væskefilmer fra de øvrige rørformede kanaler munner ut i det felles mellomrom 36. Fra dette, hvor der snart stiller seg inn et væskespeil, løper væsken så gjennom innløpssslissene i fordelerkronene inn i de rørformede kanaler i neste blokkseksjon, f. eks. gjennom den fullt inntegnede fordelerkrone 34 inn i den tilhør-ende rørformede kanal 32 på fig. 6. Den enkelte fordelerkrone har flere, fortrinsvis jevnt fordelte innløpssslisser. På tegningen er der for enkelhets skyld vist fire slisser 35 i hver krone 34. I regelen er det imid-nertid å foretrekke å anordne et vesentlig større antall innløpssslisser, f. eks. åtte eller tolv eller seksten eller enda flere, foråt den væske som strømmer til den enkelte påfølgende rørformede kanal, skal fordele seg jevnt over hele innerflaten av denne. Dette er en av de vesentligste hensikter med fordelerkronene. Det dreier seg her om å oppnå at de enkelte kanaler blir jevnt fuktet innvendig med væsken. Da blir de flater som står til rådighet for utbredelse av den absorberende væske, fullt utnyttet, så der oppnås et optimum av absorpsjons-evne. Videre blir det forhindret at områder av innerflatene av de rørformede kanaler levnes tørre eller bare blir litet fuktet med mulighet for at utsondringer setter seg fast der. Mellomrommet mellom de to kanalblokkseksjoner i forbindelse med innløps-slissenes begrensede innsnitt-dybde, som fremtvinger en viss ansamling av absorp-sjonsvæske i mellomrommet, fører til at de væskemengder som trer ut av de enkelte rørformede kanaler i den øvre kanalblokkseksjon, blander seg med hverandre i mellomrommet og dermed helt eller iallfall delvis jevner seg ut med hensyn til konsentrasjon, så de rørformede kanaler i neste kanalblokkseksjon blir forsynt med ab-sorpsjonsvæske av samme konsentrasjon.
Mellomrommet 36 er begrenset utad ved ringpakningen 38, og for denne er der
fortrinnsvis i begge de tilgrensende ende-
flater av seksjonene utformet en rille av sluttet form. Tykkelsen av ringpakningen 38 er valgt slik at høyden av det frie rom mellom de på hinannen følgende seksjoner strekker til for innløpskronene.
Fig. 8 viser enda en utførelsesform av varmeveksleren ifølge oppfinnelsen. Kanal-
blokken er igjen delt opp i flere seksjoner,
hvis tverrsnitt f. eks. kan være som vist på fig. 1. Men til forskjell fra utførelsesfor-
men på fig. 1 og 2 er tersklene i slisskanal-
ene ikke tilveiebrakt ved en tilsvarende ut-
formning av kanalene i de enkelte blokk-
seksj oner. Isteden foløper slisskanalene gjennom hele blokkseksj onen, i regelen med konstant dybde. Til gjengjeld er der imidlertid for dannelse av tersklene mel-
lom/to på hinannen følgende kanalblokk-
seksjoner lagt inn en tetningsplate, som i området for de rørformede kanaler har bo-
ringer på linje med de innbyrdes fluktende delkanaler i de to seksjoner og med. samme diameter, men i området for slisskanalene skiller delkanalene i de på hinannen føl-
gende seksjoner fra hverandre, så den dan-
ner terskler mellom del-slisskanalene på sammenføyningsstedet. De således dannede terskler tjener samme formål som tersk-
lene i utførelsene på fig. 1 og 2 og på fig. 5.
Dette er på fig. 8 og 9 vist skjematisk
for de to på hinannen følgende kanalblokk-
seksjoner 40 og 43. Disse seksjoner 40 og 43, som hver er utført i ett stykke, inne-
holder de rørformede kanaler henholdvis 41
og 44 og slisskanalene henholdsvis 42 og 45
i samme antall, størrelse og fordeling for begge seksjoner. Slisskanalene har kon-
stant dybde over hele lengden. Mellom de mot hinannen vendende endeflater av de to seksjoner 40 og 43 er der innlagt en tet-
ningsplate 46 med gjennomgangsåpninger 47 for de innbyrdes fluktende rørformede kanaler 41, 44 i de to seksjoner henholdsvis
40 og 43. Fig. 9 viser tetningsplaten 46 i grunnris^. Av denne figur fremgår fordel-
ingen av gjennomgangsåpningene 47.'
På overgangsstedet fra slisskanalene i
den ene seksjon til dem i den følgende sek-
sjon er slisskanalene avbrudt av tetnings-
platen, idet denne her ikke er gjennom-
brudd Der blir således på dette sted av lengden av den enkelte fullstendige sliss-
kanal dannet en terskel som bevirker en avbøyning av det i slisskanalen strømmende medium og tjener som dryppkant for det kondensat som eventuelt dannes i den fore-
gående blokkseksjon.
Tersklene i de enkelte slisskanaler, kan
også fremstilles som særskilte deler som settes inn. F. eks. kan den enkelte terskel
ha form av en kile, hvis egg forløper tvers på slisskanalens lengderetning og vender ut, og hvor de flater som løper ut i eggen,
fortrinsvis med konkav krumning går over i bunnen av slisskanalene.
Kanalblokken eller — ved den angitte
seksjonering — kanalblokkseksjonene såvel som de klokkeformede tilslutningsstykker blir fortrinsvis fremstilt av grafitt, fremfor alt hvis varmeveksleren skal være syrefast.
Man bør her bruke en spesielt preparert
grafitt, nemlig en grafitt som er impregnert med en senere utherdnende kunstharpiks og derved i høy grad blir gass- og væske-
tett. Det dreier seg her om det materiale som er kjent under varemerket Diabon».
Ved anvendelse av varmeveksleren
ifølge oppfinnelsen ved temperaturer over 200°C er det hensiktsmessig som materiale for kanalblokkene å benytte grafitt som ved innleiring av sekundært karbon etter kjente metoder er gjort gass- og væsketett selv ved høyere temperaturer.

Claims (4)

1. Varmeveksler bestående av en eller flere i ett stykke utførte blokker, fortrinns-
vis av gass- og væsketett grafitt, hvor hver blokk har en gruppe av rørformede kanaler for et første medium og en gruppe av slissformede kanaler for et annet medium som utveksler varme med det første, og hvor de slissformede kanaler strekker seg inn fra omkretsen av hver av blokkene og således er åpne utad, og hvor såvel kanalene i den første som kanalene i den annen gruppe forløper i aksial retning, karakterisert ved at hver slisskanal (4, Fig. 2; 20a, 20'a, Fig. 5) er delt opp etter lengden i flere avsnitt ved hjelp av en eller flere terskler for avbøyning av det gjennom-strømmende medium og — i tilfellet av utskillelse av kondensat — for dannelse av en avdrypnings- eller avstøtningskant for det kondensat som danner seg i det respektive avsnitt.
2. Varmeveksler som angitt i påstand 1, karakterisert ved at de enkelte terskler har form av kiler hvis på tvers av slisskanalens lengderetning forløpende egg er rettet utover, og hvor de flater som løper ut i eggen, går over i bunnen av slisskanalen.
3. Varmeveksler som angitt i påstand 1 eller 2, karakterisert ved at slisskanalene (4, Fig. 2; 20a, 20'a, Fig. 5) begynner i nærheten av blokkenes ene endeflate og derfra er ført videre med gradvis tiltagende dybde og ender med gradvis av-tagende dybde i nærheten av den annen endeflate, så der ved sammensetningen av flere slike blokker (2, 6, 7, Fig. 2; 20, 20', Fig. 5) fremkommer en terskel i de enkelte slisskanaler i området for sammenføy-ningsstedet.
4. Varmeveksler som angitt i påstand 1 eller 2, karakterisert ved at der mellom to og to kanalblokker (40, 43) ved i og for seg i det vesentlige med konstant dybde gjennomgående slisskanaler (42, 45) er innføyet en tetningsplate (46) som har gjennomgangsåpninger (47) for de innbyrdes fluktende rørformede kanaler (41, 44) i de to blokker (40, 43) men av-stenger slisskanalene (42, 45) i de to blokker mot hverandre og dermed danner terskler for slisskanalene på overgangsstedet (Fig. 8).
NO83833012A 1981-12-22 1983-08-22 Anordning ved trykkfluid-sylinder uten stempelstang. NO154645C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8107724A SE8107724L (sv) 1981-12-22 1981-12-22 Anordning vid en kolvstangslos tryckmediecylinder

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO833012L NO833012L (no) 1983-08-22
NO154645B true NO154645B (no) 1986-08-11
NO154645C NO154645C (no) 1986-11-19

Family

ID=20345339

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO83833012A NO154645C (no) 1981-12-22 1983-08-22 Anordning ved trykkfluid-sylinder uten stempelstang.

Country Status (13)

Country Link
US (2) US4555980A (no)
EP (1) EP0082829B1 (no)
JP (1) JPS58118309A (no)
AT (1) ATE18934T1 (no)
AU (1) AU557445B2 (no)
DE (1) DE3270300D1 (no)
DK (1) DK159666C (no)
FI (1) FI74783C (no)
HU (1) HU187826B (no)
NO (1) NO154645C (no)
SE (1) SE8107724L (no)
SU (1) SU1210668A3 (no)
WO (1) WO1983002306A1 (no)

Families Citing this family (45)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3338305A1 (de) * 1983-10-21 1985-05-02 Wabco Westinghouse Steuerungstechnik GmbH & Co, 3000 Hannover Druckmittelzylinder mit einem endseitig verschlossenen laengsgeschlitzten zylinderrohr
DE3340291A1 (de) * 1983-11-08 1985-05-23 ORIGA GmbH Pneumatik, 7024 Filderstadt Druckmittelzylinder
US4545290A (en) * 1983-12-23 1985-10-08 Tol-O-Matic, Inc. Pressure cylinder
DE8424035U1 (de) * 1984-08-13 1984-11-22 Herion-Werke Kg, 7012 Fellbach Kolbenstangenloser zylinder
DE3509891A1 (de) * 1985-03-19 1986-09-25 Herion-Werke Kg, 7012 Fellbach Kolbenstangenloser zylinder
JPS6285704U (no) * 1985-11-15 1987-06-01
JPS62266206A (ja) * 1986-05-09 1987-11-19 Ckd Corp ロツドレスシリンダ
US4881454A (en) * 1986-07-03 1989-11-21 Bo Granbom Pressure fluid cylinder device
DE3631514A1 (de) * 1986-09-17 1988-03-24 Proma Prod & Marketing Gmbh Druckmittelzylinder
JPH0742966B2 (ja) * 1987-01-30 1995-05-15 豊和工業株式会社 ロツドレスシリンダ
US4829881A (en) * 1987-03-12 1989-05-16 Ckd Corporation Rod-less cylinder
JPH0819924B2 (ja) * 1987-06-30 1996-03-04 豊和工業株式会社 圧流体シリンダのクッション装置
IT1217812B (it) * 1988-06-08 1990-03-30 Univers S P A Dispositivo di tenuta per cilindri pneumatici senz,asta
SE463778B (sv) * 1989-05-24 1991-01-21 Mecman Ab Kolv- och daemptaetningsanordning vid en tryckmedie cylinder
US4998459A (en) * 1989-09-22 1991-03-12 Blatt John A Rodless fluid actuated motor with improved sealing characteristics
DE4016567A1 (de) * 1990-05-23 1991-11-28 Rexroth Pneumatik Mannesmann Einrichtung zum ausfaedeln und einfaedeln eines eine ausnehmung abdeckenden elastischen abdeckbandes, insbesondere fuer einen kolbenstangenlosen arbeitszylinder
IE920673A1 (en) * 1991-03-04 1992-09-09 Ascolectric Ltd Linear drive
DE59107481D1 (de) * 1991-04-18 1996-04-04 Hygrama Ag Druckmittelzylinder
DE4120965A1 (de) * 1991-06-25 1993-01-07 Knorr Bremse Ag Zylinder
US5275088A (en) * 1991-10-11 1994-01-04 Smc Kabushiki Kaisha Rodless cylinder
JP2575245B2 (ja) * 1991-11-01 1997-01-22 エスエムシー株式会社 ロッドレスシリンダ
EP0542211B1 (en) * 1991-11-11 1997-04-23 Smc Kabushiki Kaisha Rodless cylinder
DE4339828A1 (de) * 1993-11-23 1995-05-24 Hygrama Ag Kolbenstangenloser Druckmittelzylinder
DE9410393U1 (de) * 1994-06-28 1994-08-18 Festo Kg, 73734 Esslingen Linearantrieb
TW308628B (en) * 1995-12-27 1997-06-21 Toyowa Kogyo Kk A rodless power cylinder
US6023111A (en) * 1997-05-20 2000-02-08 Howa Machinery, Ltd. Linear actuator
US6257123B1 (en) 1997-10-24 2001-07-10 Phd, Inc. Rodless slides
US5988042A (en) * 1997-10-24 1999-11-23 Phd, Inc. Rodless cylinder with internal bearings
SE510854C2 (sv) * 1997-10-29 1999-06-28 Mecman Ab Rexroth Anordning vid gavel till en tryckfluidcylinder samt tryckfluidcylinder innefattande en eller två dylika anordningar
SE520017C2 (sv) * 1997-10-31 2003-05-06 Mecman Ab Rexroth Tryckfluidcylinder
US5845582A (en) * 1997-11-13 1998-12-08 Aeromovel Global Corporation Slot sealing system for a pneumatic transportation system guideway
SE511690C2 (sv) * 1998-03-27 1999-11-08 Mecman Ab Rexroth Hållare för tätningsband
AT2690U1 (de) 1998-07-01 1999-02-25 Hygrama Ag Kolbenstangenloser druckmittelzylinder
AT2689U1 (de) * 1998-07-01 1999-02-25 Hygrama Ag Kolbenstangenloser druckmittelzylinder
US6336393B1 (en) 1998-07-01 2002-01-08 Parker-Hannifin Corporation Rodless pneumatic cylinder
IT1312235B1 (it) 1999-03-29 2002-04-09 Luciano Migliori Dispositivo ammortizzatore per cilindri pneumatici.
IT1313145B1 (it) 1999-08-04 2002-06-17 Univer Spa Attuatore lineare con dispositivo di smorzamento e di controllo dellavelocita'
DE10109479A1 (de) 2001-02-28 2002-09-12 Festo Ag & Co Kolbenstangenloser Linearantrieb
DE10109482A1 (de) * 2001-02-28 2002-09-12 Festo Ag & Co Kolbenstangenloser Linearantrieb
JP3704294B2 (ja) * 2001-04-25 2005-10-12 Smc株式会社 ベルト固定機構
US6857780B2 (en) * 2002-11-15 2005-02-22 Phd, Inc. Rodless slide assembly
US8016549B2 (en) * 2006-07-13 2011-09-13 United Technologies Corporation Turbine engine alloys and crystalline orientations
US8863645B2 (en) * 2007-03-28 2014-10-21 Norgren Gmbh Piston support portion for a piston assembly of a rodless cylinder
EP2935859B1 (de) * 2012-12-20 2016-12-21 Robert Bosch GmbH Kolben-kraftstoffpumpe für eine brennkraftmaschine
CN103939611A (zh) * 2014-05-07 2014-07-23 夏彤宇 开口气缸的柔性开口紧固与密封装置

Family Cites Families (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR796393A (fr) * 1935-02-05 1936-04-06 Dispositif à piston à transmission du mouvement effectuée directement à travers le cylindre
DE846493C (de) * 1950-10-12 1952-08-14 Brown Brothers & Co Ltd Zylinder- und Kolben-Durchbildung
US2665467A (en) * 1951-09-05 1954-01-12 Firestone Tire & Rubber Co Fastening device
US2745382A (en) * 1954-07-14 1956-05-15 Harry R Heintzen Power piston cylinder assembly
US3019813A (en) * 1957-09-26 1962-02-06 Gewerk Eisenhuette Westfalia Conduit provided with movable fitting
US2978769A (en) * 1958-07-07 1961-04-11 Talon Inc Plastic bag or container
US3312504A (en) * 1963-05-07 1967-04-04 Lokomo Oy Attachment means for ice cutter tooth on road grader blade
US3421718A (en) * 1967-01-18 1969-01-14 United Aircraft Corp Integral seal for aircraft launching cylinder
US3428272A (en) * 1967-01-18 1969-02-18 United Aircraft Corp Modular seal for aircraft launching cylinder
US3893378A (en) * 1973-11-23 1975-07-08 Delbert C Hewitt Double acting fluid cylinder
JPS5349887Y2 (no) * 1975-08-25 1978-11-30
US4103912A (en) * 1976-08-30 1978-08-01 Paul Thome Moving sealing junction with sealing strips controlled by mechanical operators
US4164893A (en) * 1977-08-04 1979-08-21 Bo Granbom Sealing device at pressure fluid cylinders
DE2846443C2 (de) * 1978-10-25 1984-06-14 Brown, Boveri & Cie Ag, 6800 Mannheim Vorrichtung zur Befestigung von Einbau-Installationsgeräten
US4252285A (en) * 1979-04-30 1981-02-24 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Dynamic seal for slotted cylinder
US4313609A (en) * 1979-07-16 1982-02-02 Clements Harold J Sealing devices
US4373427A (en) * 1980-01-31 1983-02-15 Tol-O-Matic, Inc. Fluid pressure cylinder
DE3124915C2 (de) * 1981-06-25 1984-10-31 Kaiser, Siegmund H., Ing.(grad.), 7440 Nürtingen Druckmittelzylinder mit einem längsgeschlitzten endseitig verschlossenen Zylinderrohr
DE3124878C1 (de) * 1981-06-25 1982-12-09 Kaiser, Siegmund H., Ing.(grad.), 7440 Nürtingen Druckmittelzylinder
JP6254429B2 (ja) * 2013-11-29 2017-12-27 株式会社小松製作所 トンネル掘削装置およびその制御方法

Also Published As

Publication number Publication date
USRE33637E (en) 1991-07-16
NO154645C (no) 1986-11-19
SU1210668A3 (ru) 1986-02-07
WO1983002306A1 (en) 1983-07-07
FI74783C (fi) 1988-03-10
EP0082829B1 (en) 1986-04-02
DK159666B (da) 1990-11-12
NO833012L (no) 1983-08-22
HU187826B (en) 1986-02-28
JPS58118309A (ja) 1983-07-14
SE8107724L (sv) 1983-06-23
FI832501L (fi) 1983-07-07
ATE18934T1 (de) 1986-04-15
DK379483A (da) 1983-08-19
US4555980A (en) 1985-12-03
FI74783B (fi) 1987-11-30
JPH0233882B2 (no) 1990-07-31
EP0082829A1 (en) 1983-06-29
DK379483D0 (da) 1983-08-19
DE3270300D1 (en) 1986-05-07
AU557445B2 (en) 1986-12-18
DK159666C (da) 1991-04-08
FI832501A0 (fi) 1983-07-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO154645B (no) Anordning ved trykkfluid-sylinder uten stempelstang.
US5858177A (en) Process and apparatus for vapor compression distillation using plate and frame heat exchanger
US2677531A (en) Built-up, plate type heat exchanger having spiral flow
US1335506A (en) Oil-cooler
US2134058A (en) Heat exchanger
KR900016719A (ko) 열 교환기
US3590912A (en) Vertical staggered surface feedwater heater
JPS5841440B2 (ja) 管群型熱交換器
SU1075946A3 (ru) Устройство дл опреснени морской воды
US3404733A (en) Plate-type heat exchanger
US3805881A (en) Fluid heat exchange system
RU2666381C2 (ru) Вертикальный прямотрубный противоточный конденсатор
FI91601C (fi) Selektiivinen kondensointilaite
US2793988A (en) Heat transfer unit and distillation apparatus embodying same
US11333451B2 (en) Plate and shell heat exchanging system having a divided manifold tube
GB1199154A (en) Improvements in or relating to Evaporators
ES2201588T3 (es) Intercambiador de calor de varios pasos.
US2715607A (en) Knockdown distillation apparatus
US3318375A (en) Block-type heat exchanger
US3804160A (en) Fluid heat exchange system
RU2018106653A (ru) Теплообменник и способ распределения жидкой фазы в теплообменнике
GB2065859A (en) Shell and tube heat exchanger for use with at least three fluid streams
US3797566A (en) Heat exchanger
GB2129539A (en) Heat transfer process
CN205127469U (zh) 气体剥离器系统