NO145190B - Fortoeyningssystem for fortoeyning av fartoey til en marin konstruksjon - Google Patents

Fortoeyningssystem for fortoeyning av fartoey til en marin konstruksjon Download PDF

Info

Publication number
NO145190B
NO145190B NO800787A NO800787A NO145190B NO 145190 B NO145190 B NO 145190B NO 800787 A NO800787 A NO 800787A NO 800787 A NO800787 A NO 800787A NO 145190 B NO145190 B NO 145190B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
drums
drum
mooring
line
winch
Prior art date
Application number
NO800787A
Other languages
English (en)
Other versions
NO800787L (no
NO145190C (no
Inventor
Sigve Skjeldal
Original Assignee
Elkem As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from NO791158A external-priority patent/NO143058C/no
Application filed by Elkem As filed Critical Elkem As
Priority to NO800787A priority Critical patent/NO145190C/no
Publication of NO800787L publication Critical patent/NO800787L/no
Publication of NO145190B publication Critical patent/NO145190B/no
Publication of NO145190C publication Critical patent/NO145190C/no

Links

Landscapes

  • Air Transport Of Granular Materials (AREA)
  • Farming Of Fish And Shellfish (AREA)
  • Filling Or Discharging Of Gas Storage Vessels (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører et fortøyningssystem for fortøyning av
et fartøy til en marin konstruksjon så som en fast eller en flytende plattform. Fortøyningssystemet har et innebygd dempende element og omfatter en vinsjanordning som er anordnet på den marine konstruksjon. Vinsjanordningen omfatter en drivbar vinsjtrommel på hvilken en forankringslines ene ende er rullet på. Foreliggende oppfinnelse er særlig egnet for fortøyning av forsyningsskip til faste eller flytende plattformer i åpent hav.
Ved fortøyning av forsyningsskip til plattformer i åpent hav er det av
stor betydning at de krefter som oppstår på grunn aV at forsyningsskipet påvirkes av bølgebevegelser osv. blir redusert. Videre er det av betydning at man samtidig har en rimelig sikkerhet mot brudd av fortøyningslinene. Dette oppnås vanligvis ved at det i systemet bygges inn dempere som gir nødvendig slakk i linen når dette er nødvendig.
Ved de tidligere kjente fortøyningssystemer har man blant annet brukt nylontau, hvor nylontauet da opptrer som kombinert fortøyningsline og demper. Alternativt har man benyttet vinsj med hydraulisk sylinder som demper. En ulempe ved disse systemene er at nylontauet blir utsatt for mekanisk slitasje ved passering på vinsjtromler osv., og dette kan medføre brudd i tauet etter kort tids bruk. Det slag som forårsakes ved brudd av slikt tau kan også medføre store skader på mennesker og utstyr.
De hydrauliske dempere har dessuten høy egenvekt og er dyre i anskaffelse, og de har også en begrensning når det gjelder plassering på plattformen.
Det har videre vært foreslått å utstyre en vinsj med to tromler hvorav
en er en arbeidstrommel der trosser bare ligger i ett lag, samt en lagringstrommel der trossen spoler opp med liten trekkraft, dette for å skåne wiren eller tautrossen mot for stor slitasje og uheldig klem-virkning. Disse typer vinsjer er imidlertid avhengig av dempningsanordninger som beskrevet ovenfor og er således mindre egnet for bruk i forbindelse med fortøyning av fartøy til en marin konstruksjon.
Vanligvis ligger et forsyningsskip med sin akterende opp mot plattformen. Forsyningsskipet holdes på plass ved hjelp av fortrinnsvis to aktre for-tøyningsliner. Fartøyet holdes videre i posisjon ved hjelp av sitt eget fremdriftsmaskineri og eventuelle baugtruser eller ved hjelp av sitt anker.
Ved fortøyning benyttes følgende fortøyningsprosedyre:
Forsyningsskipet bakker inn mot plattformen til en posisjon hvor fartøyets akterende er oppunder plattformen og hvor forankringslinene kan tas ombord. Disse har en fiksert lengde og er i den uvirksomme fase midlertidig opphengt på et dertil egnet sted på plattformen. Det skal i denne sammenheng anføres at linene som oftest består av 12 tommers kunstfibertrosser.
Etter at fortøyningslinene er tatt ombord og festet, går fartøyet
forover igjen til den ønskede arbeidsposisjon hvor akterfortøyningslinen er satt under et visst strekk. Ved denne fortøyningsmetode tilveiebringes den dempende effekt av linens elastisitet. Det har imidlertid også som tidligere anført vært foreslått å benytte vinsj med hydraulisk sylinder som demper.
En ulempe ved en slik løsning er imidlertid at linen, særlig hvis denne
er av nylon, blir utsatt for mekanisk slitasje ved passering over vinsjen. Videre vil en stadig mekanisk slitasje og påvirkning av strekk og raske rykk, gradvis redusere forankringslinens styrke. Dette kan medføre brudd i trossen etter kort tids bruk.
Ifølge foreliggende oppfinnelse er disse ulemper overkommet, og man har tilveiebragt et fortøyningssystem med stor fleksibilitet både med hensyn til plassering og dimensjonering av dempere.
Dette er oppnådd ved at vinsjanordningen også omfatter en eller flere tromler som kan roteres separat, og som hver kan kobles til den drevne trommel slik at tromlene kan rotere sammen i samme eller i-motsatt rotasjonsretning. På nevnte en eller flere andre trommel er en separat lines ene ende rullet på, mens den separate lines andre ende er festet til den marine konstruksjon via et dempende element. Den separate line er rullet på den/de andre tromler i motsatt eller samme retning som forankringslinenes opprullingsretning på den drivbare trommel, avhengig av tromlenes innbyrdes relative rotasjonsretning. Derved er fortøyningslinen tilkoblet den marine konstruksjon via det dempende element når tromlene er innbyrdes sammenkoblet, slik at de opptredende krefter i fortøyningslinen overføres til plattformkonstruksjonen via dempende element ved hjelp av tromlenes rotasjon.
Ifølge én foretrukket utførelsesform av foreliggende oppfinnelse omfatter fortøyningssystemet en vinsj som er sammensatt av minst to uavhengige tromlér som er anbragt fortrinnsvis på en felles akse hvor den ene trommel opererer som en vanlig vinsjtrommel som fortøyningslinen er lagret på, mens den/de andre tromler som har direkte forbindelse med dempningselementet, blir koblet sammen eller separat direkte til den første trommel når forsyningsskipet er kommet i ønsket arbeidssituasjon. Drivmekanismen til vinsjen blir så koblet fra, og tromlene vil da rotere synkront. Når det oppstår krefter i fortøyningslinen vil disse ved hjelp av tromlenes synkrone dreiing bli overført til dempeanordningen via vinsjen. Dempeanordningen kan være hydraulisk eller bestå av fjærer, gummielementer eller trosser av for eksempel kunstfiber. Ved valg av kunstfibertrosser bør disse plasseres slik at mekanisk slitasje på kunstfibrene unngås. Systemet kan lett tilpasses forskjellige typer plattformer.
Det skal anføres at foreliggende oppfinnelse ikke er begrenset til en vinsj hvor tromlene roterer om den samme akse. Overføring av rotasjon fra vinsjtrommelen kan for eksempel oppnås gjennom en tannhjulsutveksling med eller uten reduksjon eller annen kjent kraftoverføringsmetode (hydraulisk, kjede, belte, elektrisk). Dette innebærer at tromlene enten kan bringes til å rotere i samme retning eller i motsatt retning. Den eneste vesentlige innvirkning dette får på fortøyningssystemet ifølge foreliggende oppfinnelse er den retning som linene er rullet på tromlene.
Videre skal det anføres at om det benyttes flere andre tromler som står
i forbindelse med dempningselementet via en line, så er fortrinnsvis hver av de andre tromler utløstbart koblet til hverandre og til den første, drevne trommel. Derved kan de andre tromler rotere separat i forhold til hverandre og til den første trommel, men kan rotere synkront med en eller flere av de andre tromler og/eller synkront med den første trommel i det tilfelle hvor den/de andre tromler eir koblet til denne.
Ved en slik løsning kan kreftene i fortøyningslinen fordeles på de forskjellige liner ruller på hver av de andre tromler.
Ifølge foreliggende oppfinnelse er det tilveiebragt et forankringssystem hvor forsyningsskipet ikke nødvendigvis må helt oppunder plattformen for å få ombord forankringslinen, idet forsyningsskipet eksempelvis kan plukke opp forankringslinen(e) i større avstand fra plattformen og deretter vinsjes inn mot denne. Videre er det tilveiebragt en løsning hvor de store trossene kan utstyres med ferdige øyer som kan tres over fartøyets puller og vanskelige operasjoner med å kveile uhåndterlige trossedimensjoner elimineres. 1 det følgende skal et utførelseseksempel av foreliggende oppfinnelse beskrives nærmere under henvisning til tegningene som meget skjematisk illustrerer foreliggende oppfinnelse, hvor
figur 1 viser skjematisk en vinsjanordning med én drivbar første trommel og én andre trommel, og
figur 2 viser skjematisk en vinsjanordning med én drivbar første trommel og tre andre tromler.
Figur 1 viser skjematisk en vinsjanordning med én drivbar trommel og én andre trommel. Henvisningstallet 1 betegner en fortøyningstrosse som er rullet på trommelen 2. På samme aksel er anbragt en annen trommel 3,
hvorpå det er oppviklet en trosse 4, for eksempel av stål, som er forbundet med en dempningsanordning 5, som på sin side er fast forankret til plattformen 6. Koblingen mellom tromlene 2 og 3 er ikke vist i detalj, men antydet med henvisningstallet 7. Når fortøyningslinen 1 er festet til forsyningsskipet (ikke vist), biir den rullet inn på trommel 2 etter hvert som forsyningsskipet manøvrerer seg nærmere plattformen 6. Trommelen 2 drives av en dertil egnet motor (ikke vist). Når forsyningsskipet er kommet i ønsket arbeidssituasjon, blir drivmekanismen til vinsjen koblet fra og trommelen 3 blir koblet direkte til trommelen 2 slik at denne da direkte er forbundet med dempningselementet 5. Trommelen 2 og trommelen 3 vil kunne dreie lett rundt samme aksel og når det oppstår krefter i for-tøyningslinen vil disse blir overført til dempningsanordningen via den synkrone rotasjon av tromlene 2, 3.
Figur 2 viser skjematisk en vinsjanordning med én første, drivbar trommel 2 og tre andre tromler 3. Den eneste vesentlige forskjell fra figur 1 er antallet av andre tromler 3. Ved løsningen ifølge figur 2 er hver av de andre tromler 3 løsbart koblet til hverandre via en kobling (ikke vist) og til den første, drevne trommel 2. Ved denne løsningen vil eksempelvis en utmating på 3 m av linen 1 på trommel 2 for eksempel fordeles med en opprulling på 1 m av linen 4 på hver av tromlene 3. Dette kan oppnås ved at den første utrullede meter av linen 1 kompenseres ved å rulle på 1 meter av linen 4 på trommelen 3, den andre meter av linen 1 kompenseres ved å rulle på en meter av linen 4' på trommelen 3', mens den siste
meter kompenseres ved opprulling av 1 meter av linen 4'' på trommel 3''.

Claims (1)

1. Fortøyningssystem for fortøyning av fartøy til en marin konstruksjon (6), så som en fast eller flytende plattform, hvilket fortøyningssystem har et innebygd dempende element (5) og omfatter en vinsjanordning som er anordnet på den marine konstruksjon (6) og som omfatter en drivbar vinsjtrommel (2), på hvilken en forankringslines (1) ene ende er rullet på, karakterisert ved at vinsjanordningen også omfatter en eller flere andre tromler (3) som kan roteres separat, men som sammen eller hver for seg kan kobles til den drevne trommel (2) slik at tromlene (2, 3) kan rotere sammen i samme eller i motsatt rotasjonsretning, på hvilken andre trommel/ tromler (3) en separat lines (4) ene ende er rullet på, mens den separate lines (4) andre ende er festet til den marine konstruksjon (6) via det dempende element (5), idet den separate line (4) er rullet på andre trommel/ tromler (3) i motsatt eller i samme retning som forankringslinenes (1) opprullingsretning på den drivbare rotasjonsretning, hvorved fortøyningslinen (1) er tilkoblet den marine konstruksjon (6) via det dempende element (5) når tromlene (2, 3) er innbyrdes sammenkoblet slik at de opptredende krefter i fortøyningslinen (1) overføres til plattformkonstruksjonen (6) via det dempende element (5) ved hjelp av tromlenes (2, 3) rotasjon.
NO800787A 1979-04-06 1980-03-19 Fortoeyningssystem for fortoeyning av fartoey til en marin konstruksjon. NO145190C (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO800787A NO145190C (no) 1979-04-06 1980-03-19 Fortoeyningssystem for fortoeyning av fartoey til en marin konstruksjon.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO791158A NO143058C (no) 1979-04-06 1979-04-06 Fortoeyningssystem for skip.
NO800787A NO145190C (no) 1979-04-06 1980-03-19 Fortoeyningssystem for fortoeyning av fartoey til en marin konstruksjon.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO800787L NO800787L (no) 1980-10-07
NO145190B true NO145190B (no) 1981-10-26
NO145190C NO145190C (no) 1982-02-03

Family

ID=26647670

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO800787A NO145190C (no) 1979-04-06 1980-03-19 Fortoeyningssystem for fortoeyning av fartoey til en marin konstruksjon.

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO145190C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO800787L (no) 1980-10-07
NO145190C (no) 1982-02-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO330246B1 (no) Fremgangsmåte og anordning for håndtering av tau
NO150357B (no) Vinsj for kran til haandtering av last som kan komme i svingninger
JP2019518665A (ja) 緊急船舶牽引システムおよび方法
US5522336A (en) Method and system for the casting of anchors and mooring of platforms and anchor casting unit for same
EP3837159A1 (en) Mooring and tensioning methods, systems, and apparatus
EP0842084A1 (en) A ship and a method adapted to generate tensile stresses in a pull line extended between the ships and an object to which a pull is to be applied
US5566636A (en) Off shore mooring system
US7347157B2 (en) Static soft rail launch and recovery system
NO143058B (no) Fortoeyningssystem for skip.
NO145190B (no) Fortoeyningssystem for fortoeyning av fartoey til en marin konstruksjon
KR20180038700A (ko) 회전 계선주가 구비되는 선박의 계류구조 및 이를 이용한 선박 계류방법
WO2004050470A2 (en) Mooring windlass/winch system
EP1777152B1 (en) Quick release, remote and retrievable mooring arrangement
NO179826B (no) Bergingslinesystem for montering på et fartöy
GB2549464A (en) A windlass and a windlass assembly for lifting and lowering a bouy anchor chain
KR100516140B1 (ko) 선박 예인장치
EP0442929B1 (en) Holding and storage device for rope
SU851147A1 (ru) Устройство дл испытани судового КОРНОгО МЕХАНизМА
CN215752892U (zh) 一种快速脱缆钩装置
CN115783144A (zh) 一种船用码头梯
NO320592B1 (no) Anordning for lasing av langstrakte legemer
Krogstad Ship Deck Machinery: Design forces, arrangement and equipment
Irish et al. Deployment of the Northern Fish Cage and Mooring, University of New Hampshire-Open Ocean Aquaculture Program, Summer 2000
SU1102716A2 (ru) Устройство дл испытани судовых рулей
KR200328378Y1 (ko) 선박 예인장치