NO140937B - Fremgangsmaate ved bleking av cellulosemasse - Google Patents

Fremgangsmaate ved bleking av cellulosemasse Download PDF

Info

Publication number
NO140937B
NO140937B NO750745A NO750745A NO140937B NO 140937 B NO140937 B NO 140937B NO 750745 A NO750745 A NO 750745A NO 750745 A NO750745 A NO 750745A NO 140937 B NO140937 B NO 140937B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
ethylene
acid
added
polymerization
water
Prior art date
Application number
NO750745A
Other languages
English (en)
Other versions
NO750745L (no
NO140937C (no
Inventor
Hans Olof Samuelson
Original Assignee
Mo Och Domsjoe Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mo Och Domsjoe Ab filed Critical Mo Och Domsjoe Ab
Publication of NO750745L publication Critical patent/NO750745L/no
Publication of NO140937B publication Critical patent/NO140937B/no
Publication of NO140937C publication Critical patent/NO140937C/no

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C9/00After-treatment of cellulose pulp, e.g. of wood pulp, or cotton linters ; Treatment of dilute or dewatered pulp or process improvement taking place after obtaining the raw cellulosic material and not provided for elsewhere
    • D21C9/10Bleaching ; Apparatus therefor
    • D21C9/1068Bleaching ; Apparatus therefor with O2

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)

Description

Fremgangsmåte til fremstilling av vandige emulsjoner av ethylenpolymere.
Foreliggende oppfinnelse angår en
fremgangsmåte til fremstilling av vandige
emulsjoner av etylenpolymere.
Ifølge foreliggende oppfinnelse fremstilles det nye vandige smulsjoner av polymerisert etylen. Emulsjonene danner la-tekser som har god stabilitet, og det spesielle ved fremgangsmåten og de nye emulsjoner, er at de for sin dannelse og vedlike-hold ikke krever noe emulgeringsmiddel.
Emulsjonen ifølge foreliggende opp-finelse fremstilles på kjent måte ved å po-lymerisere etylen i et vandig medium med
en polymeriserbar eten umettet mono-eller flerbasisk (spesielt to-basisk) karbonsyre eller sulfonsyre, spesielt slike syrer
som inneholder ikke over 12 og fortrinnsvis ikke over 6 karbonatomer.
Det er kjent å fremstille emulsjoner av
etylen-polymere ved at man polymeriserer etylen i nærvær av vann som inneholder en eten umettet karbonsyre eller
sulfonsyre, fortrinnsvis metakrylsyre eller
maleinsyre ved polymerisasjonstemperatur
i området 60-150°C, og et trykk på 140-1400 kg/cm^ i nærvær av en polymerisasjonsstarter, og den erholdte emulsjon dan-nes eller vedlikeholdes ved tilsetning av et
dispergerings- eller emulgeringsmiddel,
slik at emulsjonene blir stabile.
Blant representative syrer som kan
anvendes, er akrylsyre, metakrylsyre, kro-tonsyre, itakonsyre, fumarsyre, kanelsyre,
maleinsyre, sitrakonsyre, etylensulfonsyre
og styrensulfonsyre.
Foruten de frie syrer, kan man også
anvende deres salter og estere.
Polymerisasjonen kan utføres pro-sjonsvis eller kontinuerlig. For porsjonsvis fremstilling kan det i en autoklav anbrin-ges vann og en polymeriserbar eten-umettet syre, hvoretter luften fjernes ved evakuering og deretter utspyling, som foretas med etylen. Deretter tilføres etylen under trykk, innholdet opphetes under omrøring, og en passende polymerisasjonsstarter til-settes. Etter at polymerisasjonen er skre-det tilstrekkelig frem til at det er dannet en emulsjon som har et passende høyt innhold av fast stoff, hvilket kan bestemmes ved at man periodisk tar ut prøver som undersøkes, kan polymerisasjonen stanses ved at man kjøler autoklaven og tapper ut den hvite, flytende lateks.
Hvilke som helst egnete polymerisa-sjonstemperaturer og trykk kan anvendes. Således kan det benyttes trykk på 140-1400 kg/cm2, og fortrinnsvis 175-315 kg/ cm2. Det kan anvendes temperaturer på 60-150°C, men mest fordelaktig er 70-120°C. Det bør naturligvis anvendes slike spesielle temperatur-trykk-forhold som gir ønsket stabil, vandig lateks og ikke forhold som har mindre god virkning.
Ifølge foreliggende oppfinnelse anvendes som polymerisasjonsstartere alkalime-tallpersulfater, spesielt av natrium eller kalium. Det anvendes en tilstrekkelig mengde at etylenet polymeriseres slik at man får det ønskete innhold av fast stoff. Som regel vil ca. 0,05-2,0 vektsdeler polymerisasjonsstarter, beregnet på 100 deler av det flytende reaksj onsmedium, være passende.
Den anvendte mengde umettet syre vil i noen grad avhenge av den spesielle syre som benyttes av det ønskede innhold av fast stoff i og de ønskede egenskaper hos den resulterende polymere. Som regel anvendes minst ca. 1-60 vekts-pst. umettet syre, fortrinnsvis 1-10 pst., beregnet på vekten av polymerisert etylen.
Sammen med vann kan det anvendes i vann oppløselige organiske væsker, som ikke har noen uheldig innflytelse på polymerisasjonen. Det kan eksempelvis anvendes en væske som har et betydelig lavere kokepunkt enn vann, slik at denne væske kan fjernes fra emulsjonen ved destillasjon, når emulsjonen er blitt dannet. Blant slike væsker som kan benyttes er alkoho-ler, spesielt t-butanol. Et slikt oppløsnings-middel kan brukes i en mengde av opp til ca. 40 pst. av den anvendte vektmengde vann, men som regel benyttes det ikke over 25 pst.
Polymerisasjonen kan utføres ved en hvilken som helst egnet pH, spesielt fra ca. 2-12.
Polymerisasjonen kan fortsettes inntil innholdet av fast stoff antar en hvilken som helst ønsket verdi, men blir av prak-tiske grunner som regel ikke fortsatt langt over et innhold av ca. 25-30 vekts-pst. fast stoff, beregnet på emulsjonens samlede vekt. Produkter som har høyere konsentrasjon av fast stoff og er direkte fremstilt ved polymerisasjonsprosessen har ofte ikke så gode fysiske egenskaper, f. eks. polymer-partikkelstørrelse og viskositet, som de som fås ved lavere konsentrasjon. Polymerisasjonen foretas av økonomiske grunner van-ligvis inntil produktet inneholder minst ca.
12 pst. fast stoff.
Etter at polymerisasjonen er avsluttet, kan eventuelt tilstedeværende oppløs-ningsmiddel eller organisk væske, f. eks. t-butanol, hurtig destilleres av. Deretter kan, om det ønskes, emulsjonen konsent-reres ved destillasjon under nedsatt trykk, for å heve innholdet av fast stoff, f. eks. opp til ca. 40-50 vekts-pst.
Den anvendte eten-mettede syre danner antageligvis en sampolymer med etylen.
Ved behandling av emulsjonen med natriumhydroksyd, natriumklorid og saltsyre til en lav pH, i den nevnte rekkefølge, felles lateksen. Den harpiksaktige polymere kan isoleres ved filtrering og tørkes. De polymere er høytsmeltende faste stoffer, hvis sp.v. ofte ligger mellom 0,94 og 0,95 og som smelter ved 90-150°C.
De i henhold til oppfinnelsen erholdte emulsjoner kan anvendes for belegging av papir, som finish på tekstiler, som pole-ringsmiddel, som overflatebelegg i f. eks. maling og andre industrielle beleggmate-rialer. De følgende eksempler belyser oppfinnelsen.
Eksempel 1.
Til en blanding av 1600 g destillert vann og 300 g tert.-butanol ble det satt 30 g metakrylsyre, og oppløsningen ble anbragt i en 4 liters Magne-Dash-autoklav. Gass-rommet ble befridd for luft ved evakuering og ble deretter spylt to ganger med etylen og trykk 7 kg/cm2. Deretter ble etylen pres-set inn inntil et trykk på 63 kg/cm2 ble nådd. Chargen ble under omrøring opphetet til 80°C, og på dette tidspunkt ble en opp-løsning av 5,0 g kaliumpersulfat i 100 ml vann pumpet inn. Trykket ble deretter regulert til 210 kg/cm2. Etter 1 times forløp ble det ytterligere tilført 1,25 g kaliumpersulfat i 25 g vann. Polymeriseringsreaksjo- ' nen foregikk i ca. 6 timer. Etter som etylenet ble brukt opp, ble det tilført ytterligere etylen, slik at trykket ble vedlikeholdt på 210 kg/cm2. Fra tid til annen ble det tatt ut prøver, som ble analysert. Når mengden av fast stoff nådde 20 pst., ble reaksjonen avbrutt ved å kjøle autoklaven, og produktet ble tatt ut. Dette ver en hvit, flytende lateks, som inneholdt en liten mengde utskilt polymer.
En porsjon av lateksen ble koagulert på følgende måte: Til 100 ml lateks ble det satt 300 ml vann, 100 ml av en 10 pst's nat-riumhydroksydoppløsning og 100 ml av en 10 pst.'s natriumkloridoppløsning. Etter
blanding ble det under kraftig omrøring tilsatt en oppløsning av 60 ml konsentrert
saltsyre i 140 ml vann. Blandingen ble opphetet til 50°C, avkjølt til romtemperatur og koagulatet ble filtrert fra. Filterkaken ble oppslemmet i 300 ml vann og filtrert på nytt. Den polymere ble lufttørket.
Eksempel 2.
Til en blanding av 1600 g destillert vann og 300 g tert.-butanol ble det satt 30 g destillert metakrylsyre, og blandingen ble anbragt i en 4 liters Magne-Dash-autoklav. Denne ble spylt, tilført etylen og bragt opp til reaksj onstemperatur, og kaliumpersulfat ble tilsatt, som i eksempel 1. Trykket ble reguelert til 210 kg/cm2. Etter 1 times forløp ble det tilsatt 1,25 g kaliumpersulfat i 25 g vann og dette tale gjentatt 1 time se-nere. Etylen ble tilført og prøver uttatt på samme måte som i eks. 1. Etter 6 timers forløp ble reaksjonen avsluttet og produktet tatt ut. Det var en hvit, flytende lateks, som inneholdt 18 pst. fast stoff. Etter koa-gulering på den i eks. 1 beskrevne måte, fikk man en polymer med sp.v. 0,9457 og smeltepunkt 88-95°C. Den var bare delvis oppløselig i tetralin ved 135°C.
Eksempel 3.
Til en blanding av 1600 g destillert vann og 300 g tert.-butanol ble det satt 60 g metakrylsyre, og blandingen ble anbrakt i en 4 liters Magne-Dash-autoklav. Denne ble lukket, spylt, chargert med etylen, oppvarmet, og katalysator ble tilsatt og trykket regulert som i eks. 1, med den forskjell at 6,0 g kaliumsupersulfat i 119 ml vann ble tilsatt som første katalysatorcharge. Etter 1,5 timers forløp ble det ytterligere tilsatt 1,2 g kaliumpersulfat i 23,8 ml vann. Reaksjonen ble avbrutt etter 6,5 timer. Produktet var en flytende, hvit lateks som inneholdt ialt 20,3 pst. fast stoff, hvorav en liten mengde utskilt polymer. Etter koa-gulering som i eks. 1 fikk man en polymer med sp.v. 0,9500. Denne var delvis uopp-løselig i tetralin ved 135°C, og fløt ikke under trykk ved 125°C. En analyse av den polymere viste et kullstoff innhold på 81,53 pst., svarende til et vektforhold mellom etylen og metakrylsyre i polymersammen-setningen i 86/14.
Eksempel 4.
30 g maleinsyre ble løst opp i 1600 g destillert vann, og 300 g tert.-butanol ble tilsatt. Oppløsningen ble anbrakt i en 4 liters Magne-Dash-autoklav, og denne ble lukket, spylt, chargert med etylen og oppvarmet, og katalysator ble tilsatt og trykket regulert som i eks. 1. Etter 1,5 timers forløp ble det tilsatt 1,2 g kaliumpersulfat oppløst i 23,8 g vann, og dette ble gjentatt etter 2.1/4, 5.1/4 og 6 timers forløp. Etter 7.1/2 timers forløp ble temperaturen hevet til 100°C, og etter 8 timers forløp ble det tilsatt 1,2 g kaliumpersulfat i 23,8 g vann. Reaksjonen ble avbrutt etter 9,5 timer. Pro-
duktet var en hvit lateks, som inneholdt ialt 11,4 pst. fast stoff. Den fra denne lateks isolerte polymere smeltet ved 98-106°C.
Eksempel 5. 30 g metakrylsyre ble løst opp i 1600 g destillert vann og oppløsningen ble anbragt i en 4 liters Magne-Dash-autoklav. Denne ble lukket, spylt, chargert med etylen og oppvarmet som i eks. 1. En oppløsning av 4,8 g kaliumpersulfat i 95,2 g vann ble tilsatt, og trykket ble regulert til 210 kg/cm-'. Etter 1.1/2 times forløp ble det tilsatt en oppløsning av 1,2 g kaliumsulfat i 23,8 ml destillert vann, og dette ble gjentatt etter 3.1/2 og 4 timers forløp. Etter 6 timers for-løp ble temperaturen hevet til 95°C. Etter 8 timers forløp ble polymerisasjonen avbrutt. Produktet var en hvit væske, som inneholdt i alt 13 pst. fast stoff. Noe polymer var tilstede i form av et pulver. Polymer som ble isolert fra lateksen på den i eks. 1 beskrevne måte var bare delvis opp-løselig i tetralin ved 135°C. Den fløt ikke i smelteindekseren ved 190°C, og kunne ikke formes til prøvestykker for bestemmelse av sp.v. og smeltepunkt. Den polymere inneholdt 74,24 pst. kullstoff, svarende til et sammensetningsvektsforhold mellom etylen og metakrylsyre på 62/38.

Claims (1)

  1. Fremgangsmåte for fremstilling av vandige emulsjoner av etylenpolymere ved at man polymeriserer etylen i nærvær av vann som inneholder en eten-umettet karbonsyre eller sulfonsyre, fortrinnsvis metakrylsyre eller maleinsyre, ved en polymerisasjonstemperatur i området 60-150°C, fortrinnsvis 70-120°C, og et trykk på 140-1400 kg/cm2, fortrinnsvis 175-315 kg/cm2, i nærvær av en polymerisasjonsstarter karakterisert ved at det som polymerisasjonsstarter anvendes et alkalimetallper-sulfat, hvorved det oppnås en stabil vandig emulsjon uten bruk av emulgeringsmidler.
NO750745A 1974-03-14 1975-03-06 Fremgangsmaate ved bleking av cellulosemasse NO140937C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7403452A SE393138B (sv) 1974-03-14 1974-03-14 Forfarande for blekning av cellulosa med en syre innehallande gas i nervaro av natriumbikarbonat

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO750745L NO750745L (no) 1975-09-16
NO140937B true NO140937B (no) 1979-09-03
NO140937C NO140937C (no) 1979-12-12

Family

ID=20320525

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO750745A NO140937C (no) 1974-03-14 1975-03-06 Fremgangsmaate ved bleking av cellulosemasse

Country Status (14)

Country Link
US (1) US4016029A (no)
JP (1) JPS5228884B2 (no)
AT (1) AT345659B (no)
BR (1) BR7501340A (no)
CA (1) CA1036757A (no)
CH (1) CH591596A5 (no)
FI (1) FI750636A (no)
FR (1) FR2264126B1 (no)
GB (1) GB1496537A (no)
IT (1) IT1030235B (no)
NO (1) NO140937C (no)
SE (1) SE393138B (no)
SU (1) SU847933A3 (no)
ZA (1) ZA751267B (no)

Families Citing this family (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5281101A (en) * 1975-12-26 1977-07-07 Toyo Pulp Co Ltd Process for separating lignin from cellulose material by circulating gaseous oxygen
JPS5415002A (en) * 1977-07-04 1979-02-03 Hokusan Kk Treating method to oxidize fibrin substance
SE450394B (sv) * 1981-12-30 1987-06-22 Mo Och Domsjoe Ab Forfarande for blekning av ligninhaltig cellulosamassa
US4596630A (en) * 1984-12-21 1986-06-24 International Paper Company Process for the electrochemical reductive bleaching of lignocellulosic pulp
USRE32825E (en) * 1984-12-21 1989-01-10 International Paper Company Process for the electrochemical reductive bleaching of lignocellulosic pulp
US4946555A (en) * 1989-01-19 1990-08-07 Canadian Liquid Air Ltd./Air Liquide Canada Apparatus and method for measuring vent gas flow rates and parameters in pulp and paper processing
DE3923728A1 (de) * 1989-07-18 1991-01-24 Degussa Verfahren zur stabilisierung der viskositaet von zellstoffen
US5171405A (en) * 1990-08-28 1992-12-15 Kamyr, Inc. Reactor having a discontinuous conduit means between surfaces of a downwardly extending stationary spiral
CA2042630A1 (en) * 1990-09-27 1992-03-28 Louis O. Torregrossa Method and apparatus for beneficiating waste-waters
US5571378A (en) * 1993-11-23 1996-11-05 Hampshire Chemical Ltd. Process for high-pH metal ion chelation in pulps
US5770010A (en) * 1995-04-20 1998-06-23 R-J Holding Company Pulping process employing nascent oxygen
US6059927A (en) * 1997-09-23 2000-05-09 Queen's University At Kingston Method of reducing brightness reversion and yellowness (B*) of bleached mechanical wood pulps
ATE252175T1 (de) * 1998-04-17 2003-11-15 Alberta Res Council Verfahren zur herstellung lignocellulosehaltiger pulpe aus nicht holzartigem material
FI991241A (fi) 1999-06-01 2000-12-02 Aga Ab Ligniinin valkaisu ja menetelmä paperin valmistamiseksi
US6302997B1 (en) * 1999-08-30 2001-10-16 North Carolina State University Process for producing a pulp suitable for papermaking from nonwood fibrous materials
DE10109502A1 (de) * 2001-02-28 2002-09-12 Rhodia Acetow Gmbh Verfahren zum Abtrennen von Hemicellulosen aus hemicellulosehaltiger Biomasse sowie die mit dem Verfahren erhältliche Biomasse und Hemicellulose
US8317975B2 (en) 2004-04-20 2012-11-27 The Research Foundation Of The State University Of New York Product and processes from an integrated forest biorefinery
BRPI0708794B1 (pt) * 2006-03-13 2016-10-11 Fp Innovations processo para deslignificação de uma polpa lignocelulósica em uma suspensão aquosa
FI20070126A0 (fi) * 2006-09-08 2007-02-13 Linde Ag Menetelmä hartsin poistamiseksi massasta ja hiilidioksidin tai (bi)karbonaatin käyttö tähän tarkoitukseen
DE102008044126A1 (de) * 2008-11-27 2010-06-02 Symrise Gmbh & Co. Kg Aromastoffinklusionscellulose
CN114908598B (zh) * 2022-02-26 2022-12-09 北京林业大学 一种纸浆氧漂方法

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA553349A (en) * 1950-10-04 1958-02-18 C. Harris George Pulping process
US2811518A (en) * 1955-06-07 1957-10-29 Rayonier Inc Alkaline refining of wood pulp
US2926114A (en) * 1957-08-12 1960-02-23 Kimberly Clark Co Manufacture of cellulosic products
US3207572A (en) * 1961-09-12 1965-09-21 Ass Pulp & Paper Mills Wet combustion of waste liquors
SE353749B (no) * 1970-03-02 1973-02-12 Mo Och Domsjoe Ab
US3654070A (en) * 1970-04-02 1972-04-04 Sterling Drug Inc Oxidation and reuse of effluent from oxygen pulping of raw cellulose
SE343092B (no) * 1970-06-22 1972-02-28 Mo Och Domsjoe Ab
SE360128C (sv) * 1970-08-25 1983-10-31 Mo Och Domsjoe Ab Sett att bleka cellulosamassa med en syreinnehallande gas i nervaro av alkali

Also Published As

Publication number Publication date
SU847933A3 (ru) 1981-07-15
NO750745L (no) 1975-09-16
BR7501340A (pt) 1975-12-09
IT1030235B (it) 1979-03-30
FI750636A (no) 1975-09-15
SE393138B (sv) 1977-05-02
JPS50121503A (no) 1975-09-23
FR2264126B1 (no) 1977-11-18
ZA751267B (en) 1976-01-28
CA1036757A (en) 1978-08-22
SE7403452L (no) 1975-09-15
JPS5228884B2 (no) 1977-07-29
FR2264126A1 (no) 1975-10-10
DE2509691A1 (de) 1975-09-25
AT345659B (de) 1978-09-25
DE2509691B2 (de) 1977-03-10
ATA178975A (de) 1978-01-15
CH591596A5 (no) 1977-09-30
US4016029A (en) 1977-04-05
NO140937C (no) 1979-12-12
GB1496537A (en) 1977-12-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO140937B (no) Fremgangsmaate ved bleking av cellulosemasse
CA2201168A1 (en) Process for preparing an aqueous polymer dispersion
JPH01284506A (ja) 疎水性に改質したヒドロキシエチルセルロースの存在における水性ポリマーエマルションの製法
US4966939A (en) Polyacrylate dispersions prepared with a water-soluble conjugated unsaturated monomer in the absence of a protective colloid
US3226352A (en) Ethylene polymerization in nonionic emulsion systems
US5430127A (en) Process for minimizing residual monomers
EP1215218A1 (de) Verfahren zur Herstellung von Polymerisaten mit reduziertem Gehalt an flüchtigen Komponenten
KR840000821B1 (ko) 에멀젼 중합 라텍스로부터의 비닐중합체 회수공정
US3436363A (en) Polymerization of ethylene in aqueous system
CA2173297A1 (en) Aqueous polymer emulsions
Mast et al. Emulsion polymerization of acrylic esters and other vinyl monomers
NO121808B (no)
US4327004A (en) Aqueous dispersions of plastics in which the average diameter of the dispersion particles is in the range from about 50 to 500 nm, and a process for their preparation
EP0015467B1 (de) Verfahren zum Entfernen von Restmonomeren aus ABS-Polymerisaten
CA1196435A (en) Process for the production of fluid aqueous dispersions of polymers of conjugated dienes
EP1420034B1 (de) Verfahren zur Rückgewinnung von Restethylen bei der Herstellung von Vinylester-Ethylen-Mischpolymerisaten
JPS6151004A (ja) 乳化重合による重合体の製造方法
DE19650790A1 (de) Verfahren zur Herstellung von Polymerisaten durch Emulsionspolymerisation
EP3837289B1 (de) Verfahren zur herstellung einer wässrigen polymerisatdispersion
US2482048A (en) Vinyl chloride-containing polymers having a high stability against thermal decomposition
JPH09268206A (ja) 重合体ラテックスから低沸点物質を回収する方法
JPH08319314A (ja) 水性エマルション中でのポリクロロプレンの製造方法
US2491519A (en) Coagulation of butadiene-acrylo-nitrile copolymers
JPS6274908A (ja) 金属腐蝕性が小さいゴム状重合体の製造方法
US3244652A (en) Stable polyethylene latices