NO128598B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO128598B
NO128598B NO04201/70*[A NO420170A NO128598B NO 128598 B NO128598 B NO 128598B NO 420170 A NO420170 A NO 420170A NO 128598 B NO128598 B NO 128598B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
twisting
sleeve
mandrel
rosette
packing
Prior art date
Application number
NO04201/70*[A
Other languages
English (en)
Inventor
S Simon
J Wolff
W Johst
Original Assignee
Hahn Carl Kg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE19691955600 external-priority patent/DE1955600B/de
Application filed by Hahn Carl Kg filed Critical Hahn Carl Kg
Publication of NO128598B publication Critical patent/NO128598B/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65BMACHINES, APPARATUS OR DEVICES FOR, OR METHODS OF, PACKAGING ARTICLES OR MATERIALS; UNPACKING
    • B65B51/00Devices for, or methods of, sealing or securing package folds or closures; Devices for gathering or twisting wrappers, or necks of bags

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Absorbent Articles And Supports Therefor (AREA)
  • Packaging Of Special Articles (AREA)
  • Containers And Plastic Fillers For Packaging (AREA)

Description

Fremgangsmåte for lukking av enden til en fylt pakningshylse, og innretning for utøvelse av fremgangsmåten.
Oppfinnelsen vedrører en fremgangsmåte for lukking av enden til en fylt pakningshylse, hvor den utover den innpakkede gjenstand ragende hylseende gripes innvendig og utvendig og tvinnes til dannelse av en tvinningshals og en rosett.
Kjente fremgangsmåter av denne type vedrører pakking av eksempelvis karameller, altså en gjenstand som normalt bibeholder sin konsistens eller form, slik at den vanlige tvinning av hylseenden er tilstrekkelig for å sikre en god forpakning av produktet. Det har imidlertid vist seg, at ved pakking av materialer som er ømfintlige overfor atmosfæriske endringer med hensyn til formbestandighet, vil den normale tvinningslukking ikke være tilstrekkelig, men vil åpne seg når det innpakkede materiale f.eks. ekspanderer i avhengighet av de atmosfæriske betingelser. Dette virker særlig forstyrrende i slike tilfeller hvor det er vesentlig at pakningen er tett eller fast, slik tilfellet er f.eks. ved innpakkede tamponger. Tamponger har en tendens til å ekspandere ved forholdsmessig høy luftfuktighet og temperatur,
og dette er uønsket ved slike produkter, som fortrinnsvis lett skal kunne føres inn i kroppshulninger.
Hensikten med oppfinnelsen er derfor å tilveiebringe en fremgangsmåte hvormed det blir mulig å oppnå en større sperrevirkning eller fasthet i tvinningslukningen.
Dette oppnås ifølge oppfinnelsen ved at den fremkommende rosettbunn under tvinningen krenges over tvinningshalsen, at 'deretter den gjenblivne sylindriske kant på rosetten omlegges mot den ytre, fra tvinningshalsen vendte side av rosettbunnen og til slutt dertne rosettbunn strykes under anvendelse av varme mot den konvekst utformede side av den innpakkede gjenstand. Man oppnår derved at ømfintlige gjenstander, f.eks. tamponger, som på forhånd er fremstilt med en spesiell fremgangsmåte og på innføringsenden er avrundet, ikke endrer hverken form eller konsistens (vanntetthet, fiberstruktur). Den selvholdende lukning ifølge oppfinnelsen sikrer at pakningshylsen kan motstå de ekspansjonskrefter som virker radielt på tampongens halvkuleformede innføringsende. Derved bibeholdes innføringsendens geometri og man får en konform omhylling. Dannelsen av tvinningshalsen og rosettbunnen under elastisk forspenning med på forhånd gitte radielle folder sikrer at pakningshylsen omgir gjenstanden med en bestemt forspenning. Den delvis krenging av rosettbunnen over tvinningshalsen og den etterfølgende omlegging av den sylindriske utragende ytre kant mot foldene i den halvkuleformede rosettbunn, i krysstilling i forhold til hverandre, fører til en gjensidig tvinning av foldene, hvorved det oppstår en selvsperreeffekt. Denne selvsperreeffekt bedres ved den etterfølgende stryking under anvendelse av varme, med tilpassing til den kulekalottformede innføringsende.
En midtre del av den krengede rosettbunn, hvis diameter
er mindre enn diameteren til pakningshylsen, kan sammen med tvinningshalsen presses mot den innpakkede gjenstand i pakningshylsen, idet enden av pakningshylsen forkortes ved en ytterligere dreiing av den grepede ytre ende av pakningshylsen i forhold til ytterkanten til den mot den innpakkede gjenstand i det vesentlige ubevegelig pressede midtre
del åv rosettbunnen, med dannelse av en sylindrisk fremstående kant på den flate rosett. Med dette oppnår man at etter pressingen av den midtre del av den krengede rosettbunn blir den utenforliggende del av pakningshylsen på nytt oppbygget radielt utover med hensyn til sin foldegeometri. Da radiusen til denne utenfor den pressede midtre del beliggende ende av pakningshylsen er større enn radiusen til den indre tvinningshals, vil det virksomme oversetningsforhold reduseres slik at avtrekkingen av rosetten påskyndes og rosettens lengde reduseres. Samtidig fastlegges de dannede folder mot hverandre av pressekanten, slik at man også i området ved pressekanten får en innbyrdes fortanning av de dannede folder. Særlig viktig er herved at etter fastleggingen av rosettbunnen i dens midtre del vil ytterligere tvinningBkrefter ikke påvirke den innbyrdes fortanning av de folder som munner i.tvinningshalsen, slik at foldene fastlegges innbyrdes i den forhåndenværende foldegeometri ved dorens fremskyvningsbevegelse, eller fortannes fast med hverandre ved krengingen av rosettbunnen. Dessuten er det fordelaktig at bare den utenfor det pressede midtre område liggende kant av rosettbunnen påkjennes på strekk, mens tvinningshalsen skånes.
Man.kan redusere påkjenningen på pakningsmaterialet ved lukkingen av pakningshylsens ende ved å forskyve pakningshylsen litt aksialt sammen med den innpakkede gjenstand under strykingen av tvinningsrosetten mot den tilhørende ende på den innpakkede gjenstand.
En hensiktsmessig innretning for utøvelse av fremgangsmåten består av en aksialt frem- og tilbakeforskyvbar og dreibar tvinningsinnretning som er sammensatt av et par klembakker og av en dor hvis tverrsnittsdimensjon er litt mindre enn dén største diameteren til en pakningshylse. Klembakkene er ved hjelp av en styreinnretning bevegbare i forhold til omkretsflaten til den koaksialt relativt tvinningsinnretningens dreieakse anordnede dor. Det som utmerker innretningen ifølge oppfinnelsen er at tvinningsinnretningen med sin dor, hvis endeflate er i det minste delvist fordypet, kan beveges mot den ved tvinningen av hylseenden fremkommende tvinningshals, og at det i avstand og parallelt med tvinningsakselen er opplagret en strykeaksel som på sin ende, som vender mot en strykestasjon for pakningshylsen, har et oppvarmbart strykehode med en utsparing i endeflaten, hvis diameter er større enn den rosett som skal strykes. På denne måten er det mulig ved hjelp av en eneste innretning å bevirke krengingen av rosettbunnen over tvinningshalsen og strykingen av tvinningslukningen mot gjenstanden.
Klemkraften til klembakkene kan endres og dimensjoneres fordelaktig slik at med økende motstand i pakningshylsen, hvilken økende motstand skyldes oversetningsforholdet mellom tvinningshalsens radius og dorens radius, kan pakningshyIsens åpne ende trekkes delvis aksialt ut av klemstillingen. Derved oppnås en strekkvirkning radielt mot tvinningshalsen på bunnen til den rosett som dannes. Denne strekkvirkning sikrer foldedannelsen, samtidig som etterstrekkingen av hylsematerialet gir en passende påkjenning av pakningsmaterialet.
Dorens omkretsflate ved enden kan være forsynt med i lengderetningen forløpende innsnitt og hensiktsmessig svarer antall innsnitt til antall millimeter for pakningshyIsens radius. Disse innsnitt tjener til lettere dannelse av radielle folder i rosettbunnen, hvilke folder strekker seg fra rosettens glatte ytterkant og frem til tvinningshalsen, idet regelmessigheten og størrelsen til disse foldene spiller en avgjørende rolle for dannelsen av en fast tvinningslukning.
Innretningen kan ha en sirkelformet presskant, hvis diameter er mindre enn diameteren til dorens totale endeflate, idet presskanten rager aksielt ut fra dorens endeside. På denne måten kan man ved hjelp av en innretning presse rosettbunnens midtre del mot gjenstanden og hurtigere fullstendiggjøre foldedannelsen i den utenforliggende del.
For å kunne utligne visse forskjeller i lengden til den delen av pakningshylsen som rager ut over gjenstandens ende, kan den midtre del av endesiden til en hylse i doren danne et presstykke som mot en trykkfjær er begrenset inntrykkbart i dorhylsen og er koaksialt og fritt dreibart anordnet relativt denne. På denne måten kan man oppfange stillingstoleranser for gjenstanden i pakningshylsen siik at man alltid får en jevn kvalitet i den med den flate rosett forsynte tvinningslukning uavhengig av lengden til deri delen av pakningshylsen som rager ut over den tilhørende ende av gjenstanden.
Det begerformede presstykke rager'i sin hvilestilling med sin bunn ut av dorhylsen og ligger med en ytre ringskulder an mot en indre ringskulder i dorhylsen under virkningen til en trykkfjær,.hvilken trykkfjær med sin ene ende avstøtter seg mot presstykket og med sin andre ende griper over en føringstapp inne i doren og ligger an mot en ringskulder på denne. Føringstappen har. fordelaktig aksial føring inne i dorhylsen og under virkningen .til trykkfjæren er den sentralt og fritt dreibart avstøttet på en kule som rager ut av en sentrisk utsparing i bunnen i dorhylsen.
Endeflatene til dorhylsen og presstykket i sistnevntes hvilestilling danner sammen mantelflaten til en stump sirkekjegle. Fordelaktig dannes presskanten av snittlinjen mellom presstykkets sirkelkjegleflate og en stumpvinklet sirkelkjegleflate som danner den nevnte fordypning på endeflaten. Sirkelkjegleflaten på dorens endeside letter avglidningen av pakningsmaterialet fra doren og muliggjøres samtidig på en enkel måte en dannelse av presskanten.
Innretningen kan fordelaktig ha en styrering som koaksialt delvis omslutter tvinningsinnretningen og er kurvestyrt aksialt forskyvbar på tvinningsakselen, idet hevarmen til flere klembakker ligger an mot en ringskulder i styreringen under påvirkning av fjærer, hvilke klembakkers svingeakser er anordnet på et skaft på tvinningsakselen i like omkretsavstander og i et felles, normalt på tvinningsakselen rettet plan. Da kan den enden av pakningshylsen som griper over doren samtidig påvirkes av samtlige klembakker for muliggjøring av tvinningen av det mellom gjenstanden og doren liggende hylseavsnitt.
Oppfinnelsen skal beskrives nærmere i det etterfølgende.
På tegningen er vist et utførelseseksempel av en innretning for gjennomføring av fremgangsmåten. Fig. 1 viser innretningen i oppriss, delvis gjennomskåret, og med et trinnhjul med opptakshylser for pakningshyIser. Fig. 2 viser et sideriss av trinnhjulet med drivinnretning og antydet tvinningsinnretning. .Fig. 3 viser tvinningsinnretningen med åpnede klembakker og en koaksialt motliggende pakningshylse, delvis i snitt. Fig. 4 viser tvinningsinnretningen i fig. 3 med klembakkene og doren i fremskjøvet stilling slik at de griper om pakningshylsen. Fig. 5 viser tvinningsinnretningen i fig. 4 med fastklemt pakningshylse. Fig. 6 viser tvinningsinnretningen i fig. 5 med ferdigtvunnet rosett på pakningshylsen. Fig. 7 viser tvinningsinnretningen i fig. 6 etter at doren har utført en pressbevegelse i retning mot pakningshylsen, og etter at klembakkene er åpnet. Fig. 8 visér et strykehode med en motliggende pakning med tvinningsrosett, det hele vist i utgangsstillingen og delvis gjennomskåret. Fig. 9 viser strykehodet i fig. 8 før strykingen av den tvunnede rosett. Fig. 10 viser strykehodet i fig. 9 med mot gjenstanden strøket tvinningsrosett.
Fig. 11 viser trinnhjulet i fig. 1 og 2 i utsnitt.
Fig. 12 viser et loddrett snitt etter linjen XII - XII i fig. 11.
Fig. 13 viser en annen utførelsesform av en dor i lengde-snitt.
I tegningsfiguren er det vist en innretning for formholdende lukking av den åpne enden 15a til en pakningshylse 15 av et deformer-bart, rivefast materiale, f.eks. cellofan, i hvilken pakningshylse det er anordnet en menstruasjonstampong 16. Den åpne enden til pakningshylsen rager utover tampongens innføringsende tilsvarende en lengde på omtrent 90 - 1^ 0% av pakningshylsens største diameter. Pakningshylsen er i sin bakre ende ved 15b (fig. 3) allerede lukket på tvers av lengde-aksen ved hjelp av bretting. Tampongen består av et på seg selv viklet fiberflor som er presset radielt til tampongens sluttdiameter. Tampongens innfØringsende er avrundet som vist ved l6a. Tampongen.er forsynt med over omkretsen i like avstander fordelte pressriller 16b, 16c, l6d, l6e (fig. 11). I uttrekkingsenden er tampongen forsynt med en fordypning l6f, i hvilken fordypning en uttrekningstråd 17 er lagret i form av en flat spiral på tvers av tampongens lengdeakse.
Kanten til den åpne enden 15a på pakningshylsen 15 gripes på innsiden og utsiden av en tvinningsinnretning 18, under vidtgående bibe-hold av diameteren, og deretter formes den åpne enden ved hjelp av en relativt pakningshylsens lengdeakse koaksial dreining til en innsnørt tvinningshals 15e med en flat rosett 15c på ytterenden (fig. 1, 6 og 7)» Under frigjøringen av tvinningsrosetten 15c fra tvinningsinnretningen 18 trykker tvinningsinnretningen rosetten i retning mot tampongens avrundede ende 16a, slik fig. 6 og 7 viser. Som det går frem av fig. 6 blir herved først den planflate bunn 15d til tvinningsrosetten krenget over tvinningshalsen 15e. Under tvinningen av den åpne hylseenden holdes pakningshylsen med innhold udréibart og aksialt uforskyvbart fast x bearbeidelsesstillingen. Etter tvinningen blir den ytre ende av pakningshylsen 15 som danner tvinningsrosetten 15c, strøket mot den avrundede ende 16a under anvendelse av varme og med tilpassing til den avrundede endeform (fig. 8 - 10). Den ytre, omtrent sylindriske kant 15f (fig. 8 og 9) på tvinningsrosetten 15c blir ved strykingen mot tampongens avrundede ende brettet konsentrisk innover (fig. 10). Pakningshylsen 15 med tampongen holdes udreibart under strykingen av rosetten 15c mot tampongens avrundede ende, men forskyves litt aksialt, slik at det sugedyktige fibermateriale i tampongen bibeholder sin foreskrevne tetthet i området ved den avrundede ende. Med antall om-dreininger av tvinningsinnretningen kan man i stor grad variere den spenning hvormed pakningshylsen ligger an mot tampongen etter tvinningen av pakningshylsens åpne ende, slik at man også ved tvinningen av den åpne enden av pakningshylsen kan bibeholde tampongens kvalitet.
Pakningshylsehe 15 med tampongene 16 tilføres en tvinnings-stasjon 19 og en strykestasjon 20 ved hjelp av et trinnhjul 21. Trinnhjulet er forsynt med opptakshylser 21a som er anordnet i like innbyrdes avstander langs en sirkel. Hylsene strekker seg parallelt med trinnhjulets dreieakse. Opptakshylsene 21a er forsynt med gjennomgå-ende boringer 21b (fig. 1), hvis tverrsnitt omtrent tilsvarer tverr-snittet til pakningshyIsene med deri anordnede tamponger. På den fra tvinningsinnretningen 18 vendte side er en anslangsskive 22 anordnet i en liten avstand fra trinnhjulet 21 og i et med trinnhjulet parallelt plan, Denne anslagsskive må i det minste være anordnet ved tvinningsstasjonen 19 samt ved en tilføringsstasjon 23 (fig. 2), hvor trinnhjulet ved hjelp av tilføringshjulet 24 tilføres de respektive paknings-hylser 15 med tamponger 16 ved en aksial innskyving i de respektive opptakshylser. Trinnhjulet drives av en motor 28 ved hjelp av en remdrift 27, et malteserkors 26 og en kjededrift 25. Derved gis trinnhjulet den ønskede trinnbevegelse.
Koaksialt med den opptakshylse 21a som befinner seg i tvinningsstasjonen 19 (fig. 2) er det i avstand anordnet en dor 29 (fig. 1) som tilhører tvinningsinnretningen. Doren har en diameter som er litt mindre enn diameteren til pakningshylsens åpne ende 15a. Dorens frie ende er forsynt med en kulekalottformet fordypning 29a som er tilpasset tampongens 16 avrundede ende l6a.
Dorens 29 omkretsflate på enden er forsynt med i dorens lengderetning forløpende innsnitt 29b (fig. 3). Antall innsnitt velges hensiktsmessig i avhengighet av radien til pakningshylsen, idet det f. eks ved en radius av pakningshylsen på 6 mm velges seks innsnitt, ved
en radius på 8 mm velges åtte innsnitt osv.
Ved den i fig. 13 viste utførelsesform av doren er det anordnet en sirkelformet presskant 8lb, hvis diameter er mindre enn dorens diameter. Presskanten rager aksialt ut relativt dorens endeside. Dor-hylsens 80 endeflate og et presstykke 8l danner sammen i presstykkets hvilestilling mantelflaten til en stump sirkelkjegle 8lc. Presskanten 8lb dannes av snittlinjen mellom presstykkets 81 sirkekjegleflate 8lc og den stumpvinklede sirkelkjegleflate 8le som begrenser en fordypning i enden av presstykket. Presskanten utgjør endel av presstykket 81 som danner den sentrale del av hylsens 80 endeside, og kan i begrenset grad trykkes inn i dorhylsen mot virkningen til en trykkfjær 82. Presstykket kan dreie seg relativt hylsen. Det begerformede presstykket 81 rager med sin bunn 8la ut av dorhylsen 80 når présstykket er i sin hvilestilling, og ligger med en ytre ringskulder 8ld an mot en indre ringskulder 80a i dorhylsen, under påvirkning av trykkfjæren 82. Trykkfjæren 82 av-støtter seg med sin ene ende mot den indre bunn i dét begerformede presstykke og ligger med sin andre ende an mot en ringskulder 83a på en for fjæren beregnet føringstapp 83 inne i doren. Pøringstappen 83 er ført aksialt inne i dorhylsen 80 og er fritt sentralt dreibart opplagret på en kule 84 under påvirkning av trykkfjæren 82. Kulen rager delvis ut av en sentrisk utsparing 80b i bunnen 80c i dorhylsen. Pøringstap-pen 83 avstøtter seg mot kulen 84 med kanten til en konsentrisk blind-boring 83c.
Doren 29 er som vist i fig. 1 med sin bakre ende forbundet med et skaft 30 som er skrudd på den ene enden til en tvinningsaksel 31 ved hjelp av en mutter 32. I utsparinger 33, som strekker seg radielt relativt doren og med like omkretsavstander, er det anordnet svingeakser 34 i et relativt tvinningsakselen normalt plan. På disse svingeakser er det svingbart lagret klembakker 35 som således kan svinge i radielle plan.
Hevarmer 35a på klembakkene rager radielt utover omtrent i planet gjennom tappene 34 og ligger, når klembakkene er åpne, an mot en indre ringskulder 37a på en styrering 37, idet de påvirkes av fjærer 36. Klembakkene 35 trykkes mot pakningshylsené 15, henholdsvis mot doren 29 med et konstant, av karakteristikken til fjærene 36 avhengig trykk, idet det under tvinningen forefinnes en liten luftspalte mellom styreflåtene på bakkene og styreringens ringskulder.
Tvinningsakselen 31 er på sin fra doren vendte ende forsynt
i
med en aksial uforskyvbar, men fritt dreibar hylse 38 som er forsynt med to diametralt motliggende tapper, hvorav den ene er vist i fig.l og er betegnet med 39. Tappene griper inn i. gaffelenden til armene 40. Armene 40 har hver en rull 4l som ligger an mot en kurveskive 43 under påvirkning av en fjær 42. Tvinningsakselen 31 har videre et kjedehjul 54 med nav 31a. Navet er anordnet uforskyvbart, men dreibart inne i en slede 44. Tvinningsakselen 31 er aksialt forskyvbar i kjedehjulet 54 med navet 31a.
Føringsstenger 45, 45a strekker seg fritt gjennom åpninger i sleden og forbinder styringen 37 med en plate 47. Ved sin nedre ende har platen 47 diametralt motliggende tapper 48, hvorav bare en er vist i fig. 1. Disse tapper samvirker med den gaffelformede enden til en styrearm 49 som er svingbar om et dreiepunkt 50. Styrearmen trekkes ved hjelp av en fjær 51 mot en dreibar kurveskive 53 og ligger an mot denne med følgerullen 52.
Kjedehjulet 54 er ved hjelp av en kjede 55 forbundet med et kjedehjul 56. Dette er utført i ett med et tanndrev 57 som er i inn-grep med et tannsegment 58. Tannsegmentet 58 er svingbart om en akse 59, hvorpå det er festet en arm 60 som ved hjelp av en rull 6l samvirker med en kurveskive 62.
Kjedehjulet 56 og drevet 57 er dreibart anordnet i sleden 44, men kan ikke forskyves aksialt. En strykeaksel 63, som er opplagret i en avstand fra og parallelt med tvinningsakselen 31 i sleden 44 og kan forskyves aksialt i boringen til kjedehjulet 56 og drevet 57, er på den mot trinnhjulet 21 vendte ende forsynt med et strykehode 64.
Strykehodet 64 har på sin mot tampongen vendte side et formstykke 65. Dette formstykke kan oppvarmes ved hjelp av et elektrisk motstands-varmeelement 66 anordnet i skaftet 64a til strykehodet 64. Gjennom den hule strykeaksel er varmeelementet 66 ved hjelp av elektris-ke ledninger 67, 67a forbundet med på strykeakselen festede sleperinger 68, 68a, hvilke er tilsluttet en likestrømskilde via kullbørstene 69, 69a. Pormstykket 65 er på endesiden forsynt med en kulekalottformet utsparing 65a, hvis diameter er litt større enn den motliggende ende av pakningshylsen 15. Ved en bevegelse av styrearmen 49 muliggjøres det via platen 47 en felles aksial bevegelse av styringen 37 og strykehodet 64 i avhengighet av kurveskivens 53 taktvise bevegelse.
Som vist i fig. 11 og 12 er hver opptakshylse 21a i trinnhjulet 21 tilordnet et radielt forløpende klemstempel 70. Hvert slikt klemstempel er lengdeinnstillbart forbundet med en følgerbolt 71. Innstillingen skjer ved hjelp av en skrueforbindelse 72 mellom klemstempe-let og følgerbolten. En innstillingsmutter 73 er fast forbundet med følgerbolten og en trykkfjær 74 avstøtter seg mot innstillingsmutteren. Den andre enden av trykkfjæren 74 ligger an mot en ytre ringkrave 21b på trinnhjulet. Innstillingsmutteren 73 er fast forbundet med følger-bolten når det gjelder mulighetene for dreiebevegels'er, og denne sperr-ingen skjer ved hjelp av en sperrestift 75 som griper inn i på ytterom-kretsen til innstillingsmutteren anordnede fordypninger 73a. PØlger-bolten 71 går sammen med klemstempelets 70 gjengehylse 70a gjennom ringkraven 21b og gjennom åpninger 76å i en indre ringkrave21c og samvirker med en faststående kurveskive 77. Denne kurveskive er fast anordnet i maskinhuset og er montert koaksialt relativt en drivaksel 78. Da innstillingsmutteren 73 avstøtter seg mot en ytre ringskulder 71a på følgerbolten under påvirkning av fjæren 74, er den lengde hvormed føl-gerbolten rager radielt innover fra innsiden av den indre ringkrave 21c, nøyaktig bestemt med innstillingen (fig. 12). I den øvre del av fig..
12 er følgerbolten 71 trykket radielt utover under påvirkning av kurveskiven 77 og mot virkningen til trykkfjæren 74, slik at klem-stempelet 70 griper inn i en pressrille l6d i tampongen 16, med samtidig deformering av pakningshylsen. Klemstempelets 70 ende er kile-lignende avrundet i samsvar med pressrillens tverrsnittsform. Kurveskivens 77 form er utført slik at under tvinningen i tvinningsstasjonen 19 (fig. 2) kan de pakningshylse som bearbeides hverken beveges aksialt
eller radialt, mens den bare kan bevege seg aksialt i strykestasjonen 20..
Den foran beskrevne innretning virker i det vesentlige på
følgende måte:
Ved begynnelsen av prosessen forskyves først doren 29 med klembakkene 35 aksialt i retning mot pakningshylsens. 15 åpne ende 15a. Dette skjer ved hjelp av kurveskiven 43 og ved hjelp av den om dreie-punktet 79 svingbare arm 40. Styreringen 37 står fast, og klembakkene 35 åpnes derfor under denne fremskyvningsbevegelsen, og det åpnes da mot virkningen til trykkfjærene 36. Styreringen forblir i sin utgangs-stilling helt til de åpnede klembakker har. nådd- den stilling som-er vist i ,fig. 3, hvor de har en viss avstand fra pakningshylsens åpne ende 15a.
Nu bevirker kurveskiven 53 via styrearmen 49 og platen 47 en fremskyvningsbevegelse av styreringen 37 med en hastighet som i det vesentlige tilsvarer fremskyvningshastigheten til tvinningsakselen 31 med tvinningsinnretningen. Nu beveges derfor tvinningsinnretningen og styreringen sammen i retning mot pakningshylsen. Bevegelsen av tvinningsakselen med tvinningsinnretning ved hjelp av kurveskiven 43 avsluttes, såsnart doren 29 er kjørt omtrent 3 mm dypt inn i den åpne ende 15a på pakningshylsen (fig. 4), Deretter beveges styreringen 37 videre, helt til klembakkene 35 har fått anlegg med sine klemflater mot den ytre kant på pakningshylsens åpne ende 15a og har klemt pakningshylsen mot dorens 29 sylindriske omkretsflate. I dette øyeblikk startes dreiebe-vegelsen til tvinningsakselen og tvinningsinnretningen ved hjelp av kurveskiven 62, armen 60, tannsegmentet 58, drevet 57 og kjeden 55. Under dreiingen lukkes pakningshylsens åpne ende som følge av tvinningen. For å utligne den lengdereduksjon som pakningshylsen får under tvinningen, beveges tvinnirtgsaksel og tvinningsinnretning sammen med styreringen 37 litt forover, idet kurveskivene 43 og 53 er utformet for dette formål, slik at den innklemte ende av pakningshylsen ikke kan gli ut mellom doren 29 og klemflatene på bakkene 35 (fig. 6). Styreringen 37 holdes i den stilling den nu inntar ved hjelp av kurveskiven 53, mens kurveskiven 43 via tvinningsakselen 31 ennu beveger doren 29 og klembakkene 35 litt i retning mot pakningshylsen på tampongen. Klembakkene 35 åpnes da mot virkningen til trykkfjærene 36, og samtidig blir den dannede tvinningsrosett 15c som følge av den lille fremskyvningsbevegelse av doren 29 krenget i retning mot tampongens avrundede ende 16a, hvorved rosettens bunn 15d hvelver seg (fig. 7).
Nu beveges tvinningsakselen 31 med doren 29 og klembakkene 35 tilbake til utgangsstillingen i fig. 1 sammen med styreringen 37. Styreringen 37 vil stoppe kort før tvinningsakselen 31 med skaft 30 og dor 29 stopper, slik at klembakkene 35 igjen lukker seg. Deretter gåi? trinnhjulet 21 en takt videre, hvoretter den neste tvinning kan begynne. Den nu med tvinningsrosett forsynte pakningshylse overføres fra tvinningsstasjonen 19 og til strykestasjonen 20 (fig. 2 og 8). I denne stasjon blir strykehodet 64 trykket mot tvinningsrosetten synkront med bevegelsen av styreringen 37 og dreies samtidig, slik at tvinningsroset-tens sylindriske ytterkant brettes innover og sammen med tvinningshalsen 15e strykes formsluttende rundt tampongens avrundede ende 16a som følge av varmepåvirkningen. I mellomtiden er det foretatt en ny tvinning i tvinningsstasjonen 19.
Virkemåten til doren 29 i utførelsesformen i fig. 13 adskiller seg fra den foran beskrevne ved at såsnart presskanten 8lb har presset rosettbunnen 15d (fig. 6) mot det pakningsmateriale som dekker over tampongens avrundede ende 16a, oppbygges brettegeometrien pånytt radielt utenfor presskanten 8lb. Da presskantens 8lb radius er vesentlig større enn radien til tvinningshalsen, reduseres det ved tvinningen lir" ,
virksomme oversetningsforhold, slik at avtrekkingen av rosetten fra doren akselereres. Samtidig blir de dannede folder eller bretter lagt mot hverandre i den tildannede form ved hjelp av presskanten, slik at det også i området ved presskanten skjer en innbyrdes fortanning eller sammenlåsing av de dannede folder. Særlig viktig er at etter at rosettbunnen er fastlagt ved hjelp av presskanten 8lb, vil ytterligere tvinningskrefter ikke mer påvirke den innbyrdes fortanning av de i tvinningshalsen munnende folder, slik at foldene ved den aksielle >frem-skyvningsbevegelse av doren fastlegges i den forhåndenværende foldegeometri eller fortannes mer intimt med hverandre som følge av omkreng-ingen av rosettbunnen. Samtidig byr utførelsesformen av doren i fig. 13 på en mulighet, for utligning av visse forskjeller i lengden til den utover innføringsenden ragende åpne ende av pakningshylsen.

Claims (14)

1. Fremgangsmåte for lukking av enden til en fylt pakningshylse, hvor den utover den innpakkede gjenstand ragende hylseende gripes innvendig og utvendig og tvinnes til dannelse av en tvinningshals og en rosett, karakterisert ved at den fremkommende rosettbunn (15d) under tvinningen krenges over tvinningshalsen (15e), at deretter den gjenblivende sylindriske kant (15f) på rosetten (15c) omlegges mot den ytre, fra tvinningshalsen vendte side av rosettbunnen og til slutt denne rosettbunn strykes under anvendelse av varme mot den konvekst utformede side av den innpakkede gjenstand.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at en midtre del av den krengede rosettbunn (15d), hvis diameter er mindre enn diameteren, til pakningshylsen (15), sammen med tvinningshalsen (15e) presses mot den innpakkede gjenstand (16) i pakningshylsen, idet enden av pakningshylsen forkortes, ved en ytterligere dreiing av den grepede ytre ende av pakningshylsen relativt ytterkanten til den mot den innpakkede gjenstand i det vesentlige ubevegelig pressede midtre del av rosettbunnen, med dannelse av en sylindrisk fremstående kant (15f) på flat rosett.
3. Fremgangsmåte ifølge et av kravene 1 eller 2, k a r a k-terisert ved at ved strykingen av tvinningsrosetten (15c) mot den tilhørende ende (16a) på den innpakkede gjenstand forskyves pakningshylsen (15) litt aksialt sammen med den innpakkede gjenstand.
4. Innretning for utøvelse av fremgangsmåten ifølge et av kravene 1-3, med en aksialt frem- og tilbakeforskyvbar og dreibar tvinningsinnretning (18) som er sammensatt av et par klembakker (35) og av en dor hvis tverrsnittsdimensjon er litt mindre enn den største diameteren til en pakningshylse, idet klembakkene ved hjelp av en styreinnretning er bevegbare relativt omkretsflaten til den koaksialt relativt tvinningsinnretningens dreieakse anordnede dor, karakterisert ved at tvinningsinnretningen (18) med sin dor (29), hvis endeflate er i det minste delvist fordypet,kan beveges mot den ved tvinningen av hylseenden fremkommende tvinningshals (15e), og ved at det i avstand og parallelt med tvinningsakselen er opplagret en strykeaksel (63) som på sin ene ende, som vender mot en strykestasjon (20) for pakningshylsen (15), har et oppvarmbart strykehode (64) med en utsparing (65a) i endeflaten, hvis diameter er større enn den rosett som skal strykes.
5. Innretning ifølge krav 4, karakterisert ved at klemkraften til klembakkene (35) kan endres og er dimensjonert slik at med økende motstand i pakningshylsen (15), hvilken økende motstand skyldes oversetningsforholdet mellom tvinningshalsens (15e) radius og dorens (29) radius, kan pakningshylsens åpne ende trekkes delvis aksialt ut av klemstillingen.
6. Innretning ifølge krav 4 eller 5, karakterisert ved at dorens (29) omkretsflate ved enden er forsynt med i lengderetningen forløpende innsnitt (29b).
7. Innretning ifølge krav 6,karakterisert ved at antall innsnitt (29b) tilsvarer antall millimeter for pakningshylsens radius.
8. Innretning ifølge et av kravene 4-7,karakterisert ved at en sirkelformet presskant (8lb), hvis diameter er mindre enn diameteren til dorens (29) totale endeflate, rager aksielt ut fra dorens ende.
9. Innretning ifølge et av kravene 4-8,karakterisert ved at den midtre del av endesiden til en hylse (80) i doren (29) danner et presstykke (8l) som mot en trykkfjær er begrenset inntrykkbart i dorhylsen og er koaksialt og fritt dreibart anordnet relativt denne.
10. Innretning ifølge krav 9, karakterisert ved at det begerformede presstykke (8l) i sin hvilestilling med sin bunn (8la) rager ut av dorhylsen (80) og med en ytre ringskulder (8ld) ligger an mot en indre ringskulder (80a) i dorhylsen under virkningen til en trykkfjær (82), hvilken trykkfjær med sin ene ende avstøtter seg mot presstykket og med sin andre ende griper over en føringstapp (83) inne i doren og ligger an mot en ringskulder (83a) på denne.
11. Innretning ifølge krav 10,karakterisert ved at føringstappen (83) har aksial føring inne•i dorhylsen (80) og under virkningen til trykkfjæren (82) er sentralt og fritt dreibart avstøttet på en kule (84), hvilken kule rager ut av en sentrisk utsparing (80b) i bunnen (80c) i dorhylsen.
12. Innretning ifølge et av kravene 9 - 11, karakterisert ved at endeflatene til dorhylsen (80) og presstykket (8l) i sistnevntes hvilestilling sammen danner mantelflaten til en stump sirkelkjegle.
13. Innretning ifølge et av kravene 10 - 12, karakterisert ved at presskanten (8lb) dannes av snittlinjen mellom, presstykkets (8l) sirkelkjegleflate (8lc) og en stumpvinklet sirkelkjegleflate (8le) som danner den nevnte fordypning på endeflaten.
14. Innretning ifølge krav 4, karakterisert ved at styreinnretningen er utformet som en styrering (37) som koaksialt delvis omslutter tvinningsinnretningen (18)' og er kurvestyrt aksialt forskyvbar på tvinningsakselen (31), idet hevarmen (35a) til flere klembakker (35) ligger an mot en ringskulder (37a) i styreringen under påvirkning av fjærer (36), hvilke klembakkers" svingeakser er anordnet på et skaft (30) på tvinningsakselen (31) i like omkretsavstander og i et felles, normalt på tvinningsakselen rettet plan.
NO04201/70*[A 1969-11-05 1970-11-04 NO128598B (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19691955600 DE1955600B (de) 1969-11-05 Verfahren und Vorrichtung zum Verschlie ßen einer gefüllten Verpackungshülle

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO128598B true NO128598B (no) 1973-12-17

Family

ID=5750176

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO04201/70*[A NO128598B (no) 1969-11-05 1970-11-04

Country Status (19)

Country Link
US (1) US3766703A (no)
JP (1) JPS4919669B1 (no)
AT (1) AT311257B (no)
BE (1) BE758521A (no)
CA (1) CA941802A (no)
CH (1) CH518843A (no)
CS (1) CS154674B2 (no)
DK (1) DK139933B (no)
ES (2) ES384901A1 (no)
FI (1) FI52194C (no)
FR (1) FR2069025A5 (no)
GB (1) GB1305472A (no)
HU (1) HU166231B (no)
LU (1) LU61954A1 (no)
NO (1) NO128598B (no)
PL (1) PL81140B1 (no)
SE (1) SE366520B (no)
YU (1) YU36891B (no)
ZA (1) ZA707515B (no)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4210981A (en) * 1978-09-29 1980-07-08 Union Carbide Corporation Ectating ring shirring method and apparatus
JPS58194931U (ja) * 1982-06-21 1983-12-24 日産自動車株式会社 自動車用ランプのフイニツシヤ−
DD250692A1 (de) * 1986-07-02 1987-10-21 Nagema Veb K Verfahren zum anwaermen von einwickelmaterial
US5365719A (en) * 1993-07-08 1994-11-22 Council David S Apparatus for storing items in a flexible wrapper and for closing and opening the mouth of the flexible wrapper
DE102005037065A1 (de) * 2005-08-05 2007-02-08 Ruggli Projects Ag Verfahren zum Herstellen eines in einer Schutzhülle konfektionierten Tampons
RU2523993C2 (ru) * 2008-11-26 2014-07-27 МакНЕЙЛ-ППС, ИНК. Оболочка тампона
RU2506067C2 (ru) 2008-11-26 2014-02-10 МакНЕЙЛ-ППС, ИНК. Схема уплотнения для оболочки тампона
ITTO20090091A1 (it) * 2009-02-10 2010-08-11 Maluiv Di Grasso Marco Solutions Fo R Packaging Dispositivo di incartamento automatizzato con meccanismo di attorcigliatura per prodotti delicati e/o morbidi.
WO2017115335A1 (en) 2015-12-31 2017-07-06 Johnson & Johnson Gmbh Method of forming primary package tube for tampons
EP3392157B1 (en) * 2017-04-20 2020-05-06 ITASYSTEM S.r.l. Sealing apparatus

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1984894A (en) * 1931-05-14 1934-12-18 Rose Brothers Ltd Mechanism for twisting the ends of wrappers
BE475102A (no) * 1942-06-02
US3131435A (en) * 1958-11-10 1964-05-05 Kimberly Clark Co Manufacture of cellulosic products

Also Published As

Publication number Publication date
FI52194C (fi) 1977-07-11
ES384901A1 (es) 1973-09-01
DK139933B (da) 1979-05-21
HU166231B (no) 1975-02-28
ZA707515B (en) 1971-07-28
US3766703A (en) 1973-10-23
GB1305472A (no) 1973-01-31
DE1955600A1 (de) 1971-05-27
FI52194B (no) 1977-03-31
CA941802A (en) 1974-02-12
CS154674B2 (no) 1974-04-30
YU264470A (en) 1982-06-18
ES413261A1 (es) 1976-01-01
CH518843A (de) 1972-02-15
PL81140B1 (no) 1975-08-30
FR2069025A5 (no) 1971-09-03
BE758521A (fr) 1971-04-16
SE366520B (no) 1974-04-29
AT311257B (de) 1973-11-12
YU36891B (en) 1984-08-31
JPS4919669B1 (no) 1974-05-18
LU61954A1 (no) 1971-05-10
DK139933C (no) 1979-11-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO128598B (no)
US3856143A (en) Shape-retaining closure of a tubular package for tampons
ITTO20060583A1 (it) "dispositivo per la presa di capsule per una macchina tappatrice"
DK162007B (da) Fremgangsmaade til stopning af et flydende produkt i et hylster
DK152325B (da) Hul, rynket hylsterstav med en endelukning, og fremgansmaade samt apparat til brug ved fremstilling af en saadan endelukning.
ITBO930333A1 (it) Unita' tappatrice per l'assemblaggio automatico di flaconi a pompa.
US2068107A (en) Apparatus for applying bands on containers
ITTO20060706A1 (it) "testa di avvitatura e rullatura per l'applicazione di capsule pre-filettate"
RU2008142427A (ru) Концевая пробка для рулона бумаги
NO123192B (no)
US4583964A (en) Method and apparatus for producing a cylindrical packing tube which is open at one end and closed at the other
US6044626A (en) Chuck for capping machine
NO154423B (no) Fremgangsmaate og apparat til lukking av salgsposer med slaktekyllinger eller annet fjaerkre.
NO160834B (no) Fremgangsmaate og anordning til montering av en pakning paaen monteringskopp for aerosolbeholdere.
US3405499A (en) Torque limiting apparatus
US2405018A (en) Automatic gripper
US5088956A (en) Method and device for the formation of an end closure on a hose-type packing wrapper
NO136089B (no)
US2408693A (en) Nipple applying implement
US20210024401A1 (en) Retention chuck for machines for producing glass containers
ITPD20090370A1 (it) Macchina per la lavorazione meccanica superficiale, particolarmente adatta per la lavorazione di parti di spessore sottile
EP0013530B1 (fr) Dispositif de pressage et de plissement de capsules de surbouchage sur des cols de bouteille
US4012972A (en) Band applying apparatus
US2385147A (en) Device for forming containers of flexible material
EP0008481B1 (fr) Dispositif pour l'étirage à chaud de préformes en matière thermoplastique lors de leur moulage par soufflage