NL8900345A - Instelbare gezichtshulp. - Google Patents

Instelbare gezichtshulp. Download PDF

Info

Publication number
NL8900345A
NL8900345A NL8900345A NL8900345A NL8900345A NL 8900345 A NL8900345 A NL 8900345A NL 8900345 A NL8900345 A NL 8900345A NL 8900345 A NL8900345 A NL 8900345A NL 8900345 A NL8900345 A NL 8900345A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
visual aid
user
aid according
frame
optical systems
Prior art date
Application number
NL8900345A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Hemmer Trading Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hemmer Trading Bv filed Critical Hemmer Trading Bv
Priority to NL8900345A priority Critical patent/NL8900345A/nl
Priority to DE19904004248 priority patent/DE4004248C2/de
Publication of NL8900345A publication Critical patent/NL8900345A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02BOPTICAL ELEMENTS, SYSTEMS OR APPARATUS
    • G02B7/00Mountings, adjusting means, or light-tight connections, for optical elements
    • G02B7/002Mounting on the human body
    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02BOPTICAL ELEMENTS, SYSTEMS OR APPARATUS
    • G02B25/00Eyepieces; Magnifying glasses
    • G02B25/002Magnifying glasses
    • G02B25/004Magnifying glasses having binocular arrangement
    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02CSPECTACLES; SUNGLASSES OR GOGGLES INSOFAR AS THEY HAVE THE SAME FEATURES AS SPECTACLES; CONTACT LENSES
    • G02C3/00Special supporting arrangements for lens assemblies or monocles
    • G02C3/003Arrangements for fitting and securing to the head in the position of use
    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02CSPECTACLES; SUNGLASSES OR GOGGLES INSOFAR AS THEY HAVE THE SAME FEATURES AS SPECTACLES; CONTACT LENSES
    • G02C7/00Optical parts
    • G02C7/02Lenses; Lens systems ; Methods of designing lenses
    • G02C7/08Auxiliary lenses; Arrangements for varying focal length
    • G02C7/088Lens systems mounted to spectacles

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Optics & Photonics (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Ophthalmology & Optometry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Telescopes (AREA)
  • Eyeglasses (AREA)

Description

Instelbare gezichtshulp
De uitvinding betreft een gezichtshulp, omvattende: een op het hoofd van een gebruiker te plaatsen gestel; zodanig door dat gestel gedragen optische systemen, zoals instelbare kijkers, dat de gebruiker met beide ogen tegelijkertijd door beide optische systemen kan kijken.
Een dergelijke gezichtshulp is bekend. De gebruiker van een dergelijke bekende gezichtshulp ondervindt het nadeel, dat hij twee verschillende gezichtshulpen nodig heeft om respectievelijk te kunnen lezen en op afstand te kijken, bijvoorbeeld om televisie te kijken. De gebruiker dient voor een situatie, waarin hij van tijd tot tijd de kijkafstand wisselt over twee gezichtshulpen te bezitten, waarvan de niet-gebruikte op een zodanig geringe afstand van de gebruiker dient te worden neergelegd, dat deze hem gemakkelijk kan pakken en verwisselen. Het zal duidelijk zijn dat dit voor de toch al gehandicapte gebruiker een extra ongerief vormt.
De uitvinding beoogt een gezichtshulp zodanig uit te voeren, dat hij zowel bruikbaar is om te lezen als om op afstand te zien.
In verband daarmee is de gezichtshulp volgens de uitvinding gekenmerkt door instelmiddelen voor het naar keuze op één van ten minste twee voorafbepaalde kijkafstanden instellen van de optische systemen, welke instelmiddelen omvatten: hoekinstelmiddelen voor het instellen van de horizontale optische assen van beide kijkers, zodanig dat die optische assen zich in alle gebruiksstanden door het rotatiemiddelpunt van het betrokken oog van de gebruiker uitstrekken; correctiemiddelen voor het zodanig aanpassen van elk van de optische systemen, dat ze op elk van de gekozen afstanden kunnen worden scherpgesteld.
In verband met de gewenste relatief grote gewenste vergroting zijn in het algemeen de optische systemen relatief zwaar. Om niettemin de gezichtshulp zo licht mogelijk te doen zijn vertoont deze bij voorkeur het kenmerk dat de optische systemen Hollandse kijkers met beeldomkeerprisma1s omvatten.
In een zeer eenvoudige uitvoering vertoont de gezichtshulp de bijzonderheid dat de correctiemiddelen ten minste één in en uit het optische systeem te brengen lens omvatten.
Een praktische en zeer goed reproduceerbare positionering is verzekerd met een uitvoering waarin het gestel op de wijze van een bril door middel van een neusbrugstuk op de neus en door middel van twee beugels op de oren van de gebruiker kan steunen.
In verband met de relatief sterke vergroting is het gewenst dat de reproduceerbaarheid van de positionering aan zeer hoge eisen voldoet. Daartoe vertoont de gezichtshulp bij voorkeur het kenmerk dat het neusbrugstuk een aan de specifieke vorm van het betreffende deel van de neus van een bepaalde gebruiker complementaire vorm bezit. Met deze uitvoering doet de neus dienst als vaste referentie, hetgeen een snelle en correcte plaatsing verzekert.
Zeer eenvoudig is in dit laatste verband die uitvoering, waarin het neusbrugstuk is vervaardigd door een afdruk van het betreffende deel van de neus van de betreffende gebruiker te maken.
Ten einde te zorgen dat de gezichtshulp zo licht mogelijk is kan gebruik worden gemaakt van een uitvoering die de bijzonderheid vertoont dat het gestel een lichte en sterke constructie is, bijvoorbeeld van aluminium, titanium of een, eventueel gewapende, kunststof.
Om een zo goed mogelijke stabiliteit van de gezichtshulp te verzekeren is een bepaalde uitvoering gekenmerkt door zodanig geplaatste contragewicht-middelen, dat het massamiddelpunt van de gezichtshulp zich althans enigszins achter het neusbrugstuk bevindt.
Bij voorkeur wordt een gezichtshulp zodanig uitgevoerd dat hij min of meer universeel toepasbaar is, waarbij de opticien hem kan instellen.op een specifieke gebruiker. In verband daarmee vertoont een voorkeursuitvoeringsvorm het kenmerk dat de posities van de optische systemen ten opzichte van het gestel instelbaar zijn.
De uitvinding zal nu worden toegelicht aan de hand van de tekening van een aantal willekeurige uitvoeringsvoorbeelden. In de tekening tonen:
Fig. 1 een perspectivisch aanzicht van een door een gebruiker gedragen gezichtshulp volgens de uitvinding in een eerste uitvoering;
Fig. 2 een met fig. 1 corresponderend aanzicht van een tweede uitvoering; en
Fig. 3 een gedeeltelijk weggebroken perspectivisch aanzicht van een derde uitvoeringsvoorbeeld.
Fig. 1 toont een gezichtshulp 1, omvattende een door een hoofdband 2 op het hoofd 3 van een gebruiker geplaatst gestel 4, welk gestel 4 twee van omkeerprisma1s voorziene kijkers 5, 6 draagt. Via sleufgaten 7, 8, met de randen waarvan de kijkers 5, 6 klemmend schuifbaar samenwerken, kunnen de kijkers 5, 6 in twee uiterste posities worden geplaatst in één waarvan de optische assen 9, 10 zijn ingesteld voor het kijken op afstand, en in de andere waarvan de optische assen, die nu zijn aangeduid met resp.
9' en 101 zijn ingesteld voor het kijken op kortere afstand, in het bijzonder om te lezen. Hiertoe is slechts een eenvoudige verschuiving met de hand door de gebruiker noodzakelijk.
Het gestel 4 draagt verder twee door vertandingen 11 voor hoekverplaatsing gekoppelde lensdragers 12, die lenzen 13 dragen. Deze lenzen dienen door de gebruiker bij het lezen, dus in de positie, corresponderend met de optische assen 9', 10', in het optische systeem te worden gedraaid, waarin ze een zodanige correctie geven, dat de gebruiker in staat is om op de ingestelde afstand scherp te zien.
Pig. 2 toont een gezichtshulp 14, waarbij een gestel 15 op de wijze van een bril door middel van een neusbrugstuk 16 op de neus 17 van de gebruiker en door middel van twee beugels 18 op de oren 19 van de gebruiker kan steunen.
Verder zijn in deze uitvoering twee correctielenzen 20 vast met het gestel 15 verbonden, waarbij door verschuiving vanuit de getekende positie (kijken op afstand) naar de niet-getekende positie (nabij kijken) de optische as van de lenzen 20 samenvalt met die van de kijkers 5, 6. In deze uitvoering is dan ook geen extra handeling noodzakelijk om de correctielenzen 20 in en uit het optische systeem te brengen, hetgeen in de uitvoering volgens fig. l wel noodzakelijk is.
Ten einde aanvatten van de kijkers 5, 6 te voorkomen omvat de gezichtshulp 14 volgens fig. 2 bedieningshandgrepen 21.
Met betrekking tot de figuren 1 en 2 wordt erop gewezen, dat de geleiding van de kijkers 5, 6 over het gestel zodanig plaatsvindt, dat deze gepaard gaat met een hoekverdraaiing van de kijkers, zoals met de relatieve posities van de optische assen 9, 9' en 10, 10' is weergegeven. In de uitvoeringen volgens de figuren 1 en 2 zijn daartoe de betreffende leivlakken, resp. 22 en 23 gebogen.
Fig. 3 toont een gezichtshulp 24, omvattende een gestel 25 van aluminium, dat een neusbrugstuk 26 draagt en twee beugels 27 om te steunen op de oren van een gebruiker.
Via een arm 28 draagt het gestel 25 twee aluminium blokken 29, in elk waarvan een cirkelboogvormig sleufgat 30 is aangebracht voor het door middel van leipennen 31, 32 met wrijving schuifbaar geleiden van dragers 33, waarmee kijkers 34, 35 star zijn gekoppeld.
De arm 28 is scharnierend gekoppeld met enerzijds het gestel 25 en anderzijds de blokken 29, en ten opzichte van beide in elke gewenste stand door middel van borgschroeven 36, 37 vastzetbaar. Hiermee kan de opticien de gezichtshulp 24 zo goed mogelijk instellen op de bouw van de gebruiker.
De kijkers 34, 35 zijn zodanig uitgevoerd, dat oculairdelen 38, 39 draaibaar zijn, waarmee de kijkers 34, 35 kunnen worden ingesteld op resp. op afstand kijken en nabij kijken.
De instelbaarheid van de posities van de kijkers 34, 35 ten opzichte van het gestel 25 en daarmee ten opzichte van de ogen van een gebruiker is ook van belang in verband met de eis, dat de optische assen 9, 9', 10, 10' zich in alle gebruiksstanden door het rotatiemiddelpunt van de betreffende ogen van de gebruiker uitstrekken.
Het kunststof neusbrugstuk 26 is vervaardigd door het maken van een afdruk van het betreffende deel van de neus van de specifieke gebruiker. Hiermee is een zeer grote positioneringsnauwkeurigheid verzekerd, terwijl bovendien het risico op huidirritaties door de relatief grote aandrukkracht zo klein mogelijk is gemaakt.
De beugels 27 vertonen relatief zware poten 40, bijvoorbeeld met een kern van ijzer of koper, waardoor ze dienst doen als contragewichten, waardoor het massamiddelpunt van de gezichtshulp zich althans enigszins achter het neusbrugstuk 26 bevindt. Dit komt de stabiliteit van de blijvende positioneringsnauwkeurigheid sterk ten goede. Desgewenst zou men contragewichten instelbaar kunnen uitvoering, door de klemmen schuifbaar en desgewenst door schroeven vastzetbaar op de poten aan te brengen. In het algemeen zal dit echter niet noodzakelijk zijn, omdat immers door de gezichtsverdeling van de gezichtshulp ten opzichte van het neusbrugstuk 26 aan de achterzijde kan volstaan met een betrekkelijk gering gewicht ten opzichte van de kijkers 34, 35 en de deze kijkers dragende constructie. Men zal dus in het algemeen kunnen volstaan met het gebruik van relatief zware poten 40, die stabiliteit van de gezichtshulp 24 verzekeren bij zelfs de meest ongunstige instelling daarvan.

Claims (9)

1. Gezichtshulp, omvattende: een op het hoofd van een gebruiker te plaatsen gestel; zodanig door dat gestel gedragen optische systemen, zoals instelbare kijkers, dat de gebruiker met beide ogen tegelijkertijd door beide optische systemen kan kijken; gekenmerkt door instelmiddelen voor het naar keuze op één van ten minste twee voorafbepaalde kijkafstanden instellen van de optische systemen, welke instelmiddelen omvatten: hoekinstelmiddelen voor het instellen van de horizontale optische assen van beide kijkers, zodanig dat die optische assen zich in alle gebruiksstanden door het rotatiemiddelpunt van het betrokken oog van de gebruiker uitstrekken; correctiemiddelen voor het zodanig aanpassen van elk van de optische systemen, dat ze op elk van de gekozen afstanden kunnen worden scherpgesteld.
2. Gezichtshulp volgens conclusie l, met het kenmerk, dat de optische systemen Hollandse kijkers met beeldomkeerprisma's omvatten.
3. Gezichtshulp volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de correctiemiddelen ten minste één in en uit het optische systeem te brengen lens omvatten.
4. Gezichtshulp volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het gestel op de wijze van een bril door middel van een neusbrugstuk op de neus en door middel van twee beugels op de oren van de gebruiker kan steunen.
5. Gezichtshulp volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat het neusbrugstuk een aan de specifieke vorm van het betreffende deel van de neus van een bepaalde gebruiker complementaire vorm bezit.
6. Gezichtshulp volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat het neusbrugstuk is vervaardigd door een afdruk van het betreffende deel van de neus van de betreffende gebruiker te maken.
7. Gezichtshulp volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het gestel een lichte en sterke constructie is, bijvoorbeeld van aluminium, titanium of een, eventueel gewapende, kunststof.
8. Gezichtshulp volgens conclusie 8, gekenmerkt door zodanig geplaatste contragewicht-middelen, dat het massamiddelpunt van de gezichtshulp zich althans enigszins achter het neusbrugstuk bevindt.
9. Gezichtshulp volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de posities van de optische systemen ten opzichte van het gestel instelbaar zijn.
NL8900345A 1989-02-13 1989-02-13 Instelbare gezichtshulp. NL8900345A (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8900345A NL8900345A (nl) 1989-02-13 1989-02-13 Instelbare gezichtshulp.
DE19904004248 DE4004248C2 (de) 1989-02-13 1990-02-12 Binokulare Sehhilfe

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8900345A NL8900345A (nl) 1989-02-13 1989-02-13 Instelbare gezichtshulp.
NL8900345 1989-02-13

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8900345A true NL8900345A (nl) 1990-09-03

Family

ID=19854121

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8900345A NL8900345A (nl) 1989-02-13 1989-02-13 Instelbare gezichtshulp.

Country Status (2)

Country Link
DE (1) DE4004248C2 (nl)
NL (1) NL8900345A (nl)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IL97330A0 (en) * 1991-02-22 1992-05-25 Goldstein Pinchas Binocular telescope
US5526178A (en) * 1991-02-22 1996-06-11 Front-Row Products Inc. Binocular
US5483301A (en) * 1992-05-26 1996-01-09 Clarke; Adrian M. Optical device
US5410436A (en) * 1993-04-12 1995-04-25 Hughes Aircraft Company Apparatus for providing the coordinated rotation of two interrelated optical components
AT401582B (de) * 1994-09-22 1996-10-25 Olympus Austria Gmbh Lupenbrille mit variablem fokus, variablem vergrösserungsfaktor und automatischem parallaxausgleich
US5971540A (en) * 1996-06-07 1999-10-26 Olympus Austria Gesellschaft Magnifying spectacles with variable focus, variable magnification factor and automatic parallax compensation
EP0934548B1 (de) * 1996-10-25 2003-07-30 Wolfdietrich Steinhuber Binokulare fernrohrlupenbrille
EP1059553B1 (de) * 1999-06-07 2005-06-29 GRENDELMEIER, Alexander Brille mit Lupen
EP1209506A3 (de) * 2000-11-11 2004-02-25 Andreas Giehle Optische Anordnung mit einer bügel- oder haubenförmigen Kopfhalterung
DE10119346A1 (de) * 2001-04-20 2002-11-28 Eschenbach Optik Gmbh & Co Sehhilfe (Handfernrohr)

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE391834C (de) * 1923-05-26 1924-03-12 Alexander Cserep Doppelt-Augenglas
US1854060A (en) * 1929-06-14 1932-04-12 Charles O Pettersson Spectacles
US2688272A (en) * 1953-03-25 1954-09-07 George W Bailey Attachment for spectacles
DE1165899B (de) * 1958-09-05 1964-03-19 Arno G Schmidt Einstellvorrichtung bei einer stereoskopischen Brillenlupe
DE1175459B (de) * 1962-05-24 1964-08-06 Arno G Schmidt Einstellvorrichtung bei einer stereoskopischen Brillenlupe
DE1276363B (de) * 1967-07-06 1968-08-29 Zeiss Carl Fa Binokulare Lupenbrille
DE1690124A1 (de) * 1967-12-28 1971-04-15 Siemens Ag Sperrstopfen fuer vieladrige Nachrichtenkabel
US4429959A (en) * 1981-11-09 1984-02-07 Samuel Walters Spectacle mounted hinged monocular or binocular vision aid
DE3241455C1 (de) * 1982-11-10 1984-04-12 Peter 4250 Bottrop Frey Verfahren zum Anpassen einer Brille und nach diesem Verfahren angepasste Brille

Also Published As

Publication number Publication date
DE4004248C2 (de) 1996-02-15
DE4004248A1 (de) 1990-08-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4429959A (en) Spectacle mounted hinged monocular or binocular vision aid
US5541767A (en) Bioptic telescope system for use with bifocal spectacle
US4704000A (en) Vision enhancing system
AU689127B2 (en) Image display device
US5076665A (en) Computer screen monitor optic relief device
NL8900345A (nl) Instelbare gezichtshulp.
US5680195A (en) Vision enhancing assembly
US5923467A (en) Binocular bent-axis loupes
US3970369A (en) Corrective makeup and employing prescription lenses
US4848887A (en) Fixed focus binoculars
US4810057A (en) Three-dimensional viewing glasses
US3945712A (en) Operating magnifier and miniature opthalmoscope
US4802756A (en) Low vision apparatus and device and method for enabling the visually handicapped to view television
JP3163701B2 (ja) 眼鏡型映像表示装置
US5483301A (en) Optical device
US6002517A (en) Flat, hands-free, convertible Keplerian binoculars
US6028710A (en) Method and apparatus for head-mounted optical magnification
WO1996026415A2 (en) Target acquiring telescope
US20030112506A1 (en) Method and apparatus for viewing a scene
JPH06141260A (ja) 眼鏡型映像表示装置
JPH06276459A (ja) 眼幅調整可能な映像表示装置
JPH05191745A (ja) 眼鏡型映像表示装置
CN104076515A (zh) 一种便于屈光不正患者使用的头戴式显示器
JP2000020703A (ja) 眼鏡適合用撮影装置
US4826307A (en) Free-standing spectacles with mirror

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed