NL8801288A - Werkwijze en schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal. - Google Patents

Werkwijze en schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal. Download PDF

Info

Publication number
NL8801288A
NL8801288A NL8801288A NL8801288A NL8801288A NL 8801288 A NL8801288 A NL 8801288A NL 8801288 A NL8801288 A NL 8801288A NL 8801288 A NL8801288 A NL 8801288A NL 8801288 A NL8801288 A NL 8801288A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
signal
circuit
cancellation
energy dispersion
phase
Prior art date
Application number
NL8801288A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Sony Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sony Corp filed Critical Sony Corp
Publication of NL8801288A publication Critical patent/NL8801288A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N7/00Television systems
    • H04N7/04Systems for the transmission of one television signal, i.e. both picture and sound, by a single carrier
    • H04N7/045Systems for the transmission of one television signal, i.e. both picture and sound, by a single carrier the carrier being frequency modulated
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/14Picture signal circuitry for video frequency region
    • H04N5/21Circuitry for suppressing or minimising disturbance, e.g. moiré or halo
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N7/00Television systems
    • H04N7/20Adaptations for transmission via a GHz frequency band, e.g. via satellite

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Astronomy & Astrophysics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Noise Elimination (AREA)
  • Picture Signal Circuits (AREA)
  • Two-Way Televisions, Distribution Of Moving Picture Or The Like (AREA)

Description

* G PEM/MB/Sony1869
WERKWIJZE EN SCHAKELING VOOR HET ONDERDRUKKEN VAN EEN ENERGIEVERSPREIDINGSSIGNAAL
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op directe omroep-vanuit-satelliet-systemen en zij heeft in het bijzonder betrekking op een schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal, welke schakeling ge-5 schikt is voor gebruik in dergelijke systemen* Bij directe-omroep-vanuit-satelliet (Direct Broadcast from Satellite, DBS)-systemen, wordt een frequentie-gemoduleerd informatie-signaal, dat in het algemeen een videosignaal is, bij superhoge frequenties (SHF) op een draaggolf overgedragen van een 10 satelliet naar een groot aantal DBS-ontvangers op de grond.
Om onderlinge verstoring te voorkomen met signalen, die uitgezonden worden door op de grond gebaseerde systemen, kan het videosignaal voor de frequentiemodulatie zijn voorzien van een energieverspreidingssignaal. Het energieverspreidings-15 signaal heeft een driehoekige golfvorm, en is gesynchroniseerd met het videosignaal, bijvoorbeeld met de beeldraster-frequentie, en het resulterende samengestelde signaal, kan, in frequentie-gemoduleerde vorm op een draaggolf, op effectieve wijze worden overgedragen zonder op de grond gebaseerde 20 transmissiesystemen te verstoren.
Bij de DBS-ontvanger moet het energieverspreidingssignaal dan in het ontvangen signaal onderdrukt worden. Er is gebleken, dat voor het bereiken van een goed videobeeld, de onderdrukkingsverhöuding van het energieverspreidingssignaal 25 tenminste 50 dB moet bedragen. Het resultaat van een gedeeltelijke onderdrukking (een kleine onderdrukkingsverhöuding) van het energieverspreidingssignaal is een doorzakking bij de vertikale frequentie van het videosignaal. Een manier voor het onderdrukken van het energieverspreidingssignaal is het 30 toevoeren van het gemoduleerde signaal aan een piek-clamp-schakeling of aan een puls-clamp-schakeling, zoals deze gebruikt worden voor het fixeren van het piekniveau van video-synchronisatiesignalen. Voor het bereiken van de gewenste on-derdrukkingsverhouding van tenminste 50 dB, moet de tijdcon-.8801288 -2- * Λ stante van de clamp-schakeling kort zijn, aangezien het gebruik van een clamp-schakeling met een relatief grote tijdconstante slechts resulteert in een gedeeltelijke onderdrukking van het energieverspreidingssignaal.
5 In de praktijk zijn piek-clamp-schakelingen met korte tijdconstanten moeilijk te realiseren. Daarentegen zijn puls-clamp-schakelingen met korte tijdconstanten gemakkelijker te realiseren, zodat de gewenste grote onderdrukkings-verhouding daarmee bereikt kan worden. Puls-clamp-schake-10 lingen met korte tijdconstanten zijn echter onderworpen aan clamping op foutieve signalen, hetgeen veroorzaakt wordt door in de frequentiedemolator opgewekte ruis, in het bijzonder wanneer de verhouding tussen draaggolf en ruis (C-N) slecht is. Hieruit resulteert, dat ruis in de vorm van horizontale 15 lijnen in het beeld verschijnt, zodat de kwaliteit van het beeld aanzienlijk afneemt. Tevens zijn deze tot de stand van de techniek behorende werkwijzen voor het onderdrukken van het energieverspreidingssignaal niet voldoende effectief voor het verschaffen van zowel een grote onderdrukkingsverhouding 20 en een goede beeldkwaliteit.
Er is reeds voorgesteld, een clamp-schakeling te verschaffen, waarvan de tijdconstante selektief langer gemaakt wordt, wanneer de CN-verhouding klein is. Dit voorstel is beschreven in de Japanse octrooiaanvrage nummer 61—201139, 25 op naam van onderhavige aanvraagster. Door deze techniek te gebruiken wordt clamping op foutieve signalen vermeden, maar wanneer de CN-verhouding klein is, is desondanks een grote onderdrukkingsverhouding onbereikbaar.
Het doel van de onderhavige uitvinding is dan ook 30 het verschaffen van een schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal, die de bovenbeschreven moeilijkheden van de stand van de techniek vermijdt.
Een ander doel van de onderhavige uitvinding is het verschaffen van een schakeling voor het onderdrukken van een 35 energieverspreidingssignaal, die, onafhankelijk van de draag-golf-ruis-verhouding een hoge onderdrukking verschaft.
Weer een ander doel van de onderhavige uitvinding .8801288 -3- is het verschaffen van een schakeling voor het onderdrukken van energieverspreiding, die gecombineerd kan worden met een piek-clamp-schakeling of met een puls-clamp-schakeling voor het verschaffen van een veilige en effectieve onderdrukking 5 van het energieverspreidingssignaal.
Volgens een aspect van de onderhavige uitvinding omvat een schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal een ingangsaansluiting, die een van een energieverspreidingssignaal voorzien informatiesignaal ont-10 vangt; een annuleringssignaal—generator voor het opwekken van een annuleringssignaal dat gesynchroniseerd is met en waarvan de fase en de amplitude bepaald is in overeenstemming met het energieverspreidingssignaal; en annuleringsmiddelen voor het samenvoegen van het annuleringssignaal met het ingangssignaal 15 om het energieverspreidingssignaal te annuleren en voor het als een uitgangssignaal produceren van het informatiesignaal.
Bij voorkeur wordt deze schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal opgenomen in een inrichting voor het afleiden van een informatiesignaal uit 20 een direct vanuit een satelliet omgeroepen signaal, dat een frequentie-gemoduleerd ingangssignaal omvat, dat samengesteld is uit het informatiesignaal en een energieverspreidingssignaal, waarbij de inrichting verder ontvangstmiddelen omvat voor het ontvangen van het direct vanuit een satelliet uitge-25 zonden signaal, en voor het daaruit afleiden van het frequen-tie-gemoduleerde ingangssignaal, en een frequentiedemolator voor het demoleren van het frequentie-gemoduleerde ingangssignaal en voor het opwekken van het ingangssignaal van de schakeling voor het onderdrukken van het energieversprei-30 dingssignaal. Volgens een ander aspect van de onderhavige uitvinding wordt een werkwijze verschaft voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal met een voorafbepaalde frequentie uit een ingangssignaal, dat een informatiesignaal omvat en een energieverspreidingssignaal, welke werkwij-35 ze de stappen omvat van het filteren van het ingangssignaal voor het leveren van een gefilterd signaal binnen een beperkt frequentiegebied met inbegrip van de voorafbepaalde frequen- c 6801288 -4- tie; het op in responsie op het gefilterde signaal opwekken van een gesynchroniseerd signaal, dat gesynchroniseerd is met het energieverspreidingssignaal; het verzwakken van een amplitude van het gesynchroniseerde signaal in overeenstemming 5 met een overeenkomstige amplitude van het energieverspreidingssignaal voor het leveren van een annuleringssignaal; en het samenvoegen van het annuleringssignaal en het ingangssignaal voor het leveren van het informatiesignaal.
Bovenstaande andere doeleinden, eigenschappen en 10 voordelen van de onderhavige uitvinding zullen blijken uit de volgende gedetailleerde beschrijving van voorkeursuitvoeringsvormen daarvan, welke beschrijving gelezen moet worden in verbinding met de bijgaande tekeningen, waarin dezelfde referentienummers overeenkomstige elementen en delen aandui-15 den.
In de tekeningen stellen voors fig. 1: een blokschema van een systeem voor directe omroep vanuit een satelliet, welk systeem een schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal omvat, 20 in overeenstemming met de onderhavige uitvinding; fig. 2: een blokschema, dat verdere details toont van de schakeling voor het onderdrukken van het energieverspreidingssignaal, welke schakeling volgens een eerste uitvoeringsvorm van de onderhavige uitvinding deel uit maakt van 25 het systeem van fig. 1; fig. 3a tot 3e; golfvormschema's, die signalen tonen, die verschijnen op diverse plaatsen in de schakeling van fig. 2, en waarna in de beschrijving zal worden gerefereerd; fig. 4: een blokschema, dat overeenkomt met dat 30 volgens fig. 2, maar dat een schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal vormt, volgens een andere uitvoeringsvorm van de onderhavige uitvinding.
De tekeningen, en in het bijzonder fig. 1 daarvan tonen een ontvanger 10 voor direct door een satelliet omge-35 roepen signalen (Direct Broadcast from Satellite, DBS), die bij voorkeur voorzien kan zijn van een schakeling 30 voor het onderdrukken van energieverspreidingssignalen volgens de on- <8801288 -5- derhavige uitvinding. Deze ontvanger 10 omvat een parabolische antenne 11 voor het ontvangen van een super-hoog frequent (SHP) signaal van een satelliet. Het omgeroepen SHF-signaal omvat een frequentie-gemoduleerd ingangssignaal, dat 5 samengesteld is uit een informatiesignaal en een energiever-spreidingssignaal.
In het te beschrijven voorbeeld is het informatiesignaal een videosignaal en de onderhavige uitvinding is hoofdzakelijk gericht op het vrij van het energieversprei-10 dingssignaal afleiden van dit videosignaal uit het SHF-sig-naal.
Het SHF-signaal op de uitgangsaansluiting van antenne 11 wordt door een zogenaamde buiteneenheid 12 omgezet naar een eerste middenfrequentsignaal, bijvoorbeeld een UHF-15 signaal in het gebied van ongeveer 1 GHz. Het signaal van de buiteneenheid 12 wordt via een coaxiale kabel 13 toegevoerd aan een binneneenheid 14, die de verdere elementen omvat voor het uit het omgeroepen SHF-signaal afleiden van het videosignaal.
20 Meer in het bijzonder is de coaxiale kabel 13 di rect verbonden met een afstemeenheid 15 bij de ingangsaan-sluiting van de binneneenheid 14. De afstemmer 15 produceert een tweede middenfrequentsignaal, dat een signaal omvat bij een bepaalde, door een gebruiker gekozen frequentie, bijvoor-25 beeld het OHF-signaal van een gewenst station. Dit tweede middenfrequente signaal is een frequentie-gemoduleerd ingangs signaal en wordt toegevoerd aan een middenfrequente versterker 16. Het versterkte uitgangssignaal van de versterker 16 wordt aan een frequentiedemolator 17 toegevoerd, die een ge-30 demoleerd ingangssignaal produceert. Dit gedemoleerde ingangssignaal wordt via een de-emphasisschakeling 18, die overeenkomt met een (niet weergegeven) emphasisschakeling aan de zendzijde, aan een versterker 19. Het uitgangssignaal van de versterker 19 is door een laag doorlaatfilter 20 beperkt 35 tot een bepaald frequentiegebied, bijvoorbeeld tot minder dan 4,5 MHz. Het uitgangssignaal van het laag doorlaatfilter 20 wordt via een versterker 21 toegevoerd aan een schakeling
.8Ö0128S
[ * -6- voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal volgens de onderhavige uitvinding. Zoals hierna in detail zal worden beschreven, is het uitgangssignaal van de schakeling 30 voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal 5 gelijk aan het videosignaal, waaruit het energieverspreidingssignaal is verwijderd, en wordt dit bij voorkeur via een clampschakeling 22 en een uitgangsversterker 23 aan een uit-gangsaansluiting 24 toegevoerd.
Uit fig, 2 zal blijken, dat de schakeling 30 voor 10 het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal volgens een eerste uitvoeringsvorm van de onderhavige uitvinding een ingangsaansluiting 31 omvat, waarop het gedemoduleerde ingangssignaal a van de versterker 21 in fig. 1 wordt ontvangen. De ingangsaansluiting 31 is direct verbonden met 15 een eerste ingangsaansluiting van een onderdrukkingsschakeling 32, die, in deze uitvoeringsvorm gevormd wordt door een opdeelschakeling. De ingangsaansluiting 31 is tevens verbonden met een banddoorlaatfilter 33. Een uitgangssignaal b van het band-20 doorlaatfilter 33 wordt aan een phase-locked-loop (PLL)-schakeling 34 toegevoerd. Een door de PLL-schakeling 34 afgegeven PLL-uitgangssignaal c wordt aan een verzwakker 35 toegevoerd, en het resulterende verzwakte signaal d wordt van verzwakker 35 toegevoerd aan een tweede ingangsaansluiting 25 van de optelschakeling 32. Het door de optelschakeling 32 afgegeven sonnatiesignaal e is het videosignaal f, dat op de volgende wijze wordt afgeleid.
Fig. 3a-3e geven resp. de signalen a - e weer, die met betrekking tot fig. 2 hierboven zijn aangeduid. Refererend aan fig. 3a, is getoond, dat het gedemoleerde ingangs-30 signaal a, dat ontvangen wordt op de ingangsaansluiting 31 samengesteld is uit een videosignaal f en een energieverspreidingssignaal V^, dat gebruikt wordt voor het verspreiden van de energie van het omgeroepen signaal. Het energieverspreidingssignaal heeft een driehoekige golfvorm, en is 35 gesynchroniseerd met een vertikaal aftast- of synchronisatie-signaal of videosignaal f_. Aldus kan, in een geval, waarbij de ntso-npnn wordt toegepast, het energieverspreidingssignaal
r 88 0 1 2 8 S
-7- * VD overeenkomen met een laag frequent signaal van 15 of 30
Hz.
In het in fig. 3a weergegeven voorbeeld heeft het energieverspreidingssignaal een frequentie van 15 Hz, zo-5 dat twee beelden, die elk uit twee beeldrasters bestaan van videosignaal £ verschijnen in elke cyclus van het energieverspreidingssignaal V^. Het energieverspreidingssignaal heeft verder een piek-piek-amplitude H en de pieken van het driehoekige energieverspreidingssignaal zijn gesynchroni-10 seerd met de posities van de vertikale synchronisatiesignalen van het videosignaal f:, die verschijnen tussen naburige beeldrasters of beelden. Elk beeld heeft een vertikale periode V, die bij het ntsc-systeem gelijk is aan 1/60 s.
In dit bepaalde voorbeeld, waarbij de frequentie va 15 het energieverspreidingssignaal V^· gelijk is aan 15 Hz, wordt de doorlaatfrequentie van het banddoorlaatfilter 33 eveneens gekozen op 15 Hz. Wanneer natuurlijk de frequentie van het energieverspreidingssignaal ^ gelijk zou zijn aan 30 Hz, zou de doorlaatfrequentie van het banddoorlaatfilter 33 gelijk 20 zijn aan 30 Hz. Hoofdzakelijk kiest het banddoorlaatfilter 33 het energieverspreidingssignaal V^ uit het gedemoleerde ingangssignaal a en geeft het hoofdzakelijk sinusvormige signaal b af, waarvan de frequentie gelijk is aan 15 Hz, zoals in fig. 3b is getoond.
25 Het signaal b van het banddoorlaatfilter 33 wordt toegevoerd aan de PLL-schakeling 34, die zodanig is ontworpen, dat deze een driehoekig signaal £ afgeeft, zoals in fig. 3c is weergegeven. In deze eerste voorkeursuitvoeringsvorm heeft het signaal c dezelfde frequentie als het signaal 30 b en bedraagt het faseverschil hiertussen 180“. Verder heeft het signaal c een piek-piek-grootte H.
Het signaal c van de PLL-schakeling 34 wordt aan verzwakker 35 toegevoerd, dat, zoals in fig. 3d is weergegeven het signaal d afgeeft. Verzwakker 35 stelt de piek-piek-35 grootte van het signaal c in, zodat het signaal d dezelfde piek-piek-grootte H heeft als het energieverspreidingssignaal Vp . Hiertoe kan de verzwakker 35 ontworpen zijn om automa- .0801288 \ -8- tisch de piek-piek-grootte H van signaal c te detecteren en deze automatisch aan te passen aan de piek-piekwaarde H. Eventueel kan een gebruiker met de hand de verzwakkingsfactor van de verzwakker 35 instellen via een geschikt regelelement 5 of iets dergelijks. Wanneer de schakeling’ 30 voor het onderdrukken van het energieverspreidingssignaal opgenomen is in het DBS-systeem 10, dat in fig. 1 is weergegeven, zal een conventionele amplitude-begrenser, die opgenomen is in de FM-demodulator 17 resulteren in het feit, dat de grootte H 10 van de energie-verspreidingscomponent van het signaal a vast is. Het is dan relatief gemakkelijk voor verzwakker 35 zijn functie-automatisch te vervullen, aangezien de amplitude H van het signaal c gemakkelijk ingesteld kan worden om overeen te komen met de vaste amplitude h.
15 Het signaal d van de verzwakker 35 werkt als een annuleringssignaal wanneer dit aan de opteller 32 wordt toegevoerd. Wanneer de optelschakeling 32 het ingangssignaal a samenvoegt met het annuleringssignaal d door deze bij elkaar op te tellen, is het resulterende uitgangssignaal d gelijk 20 aan het videosignaal f, zoals in fig. 3e is weergegeven.
De combinatie van banddoorlaatfilter 33, PLL-schakeling 34 en verzwakker 35 kan dan ook beschouwd worden als een annuleringssignaal-generator voor het opwekken van het annuleringssignaal d, dat in synchronisatie is met, en 25 waarvan de fasenamplituden bepaald zijn in overeenkomst met het energieverspreidingssignaal V*. Daartoe werkt opteller 32 als een annuleringsschakeling, die bij het samenstellen van het annuleringssignaal (3 met het ingangssignaal a het energieverspreidingssignaal annuleert en het videosignaal jE 30 als uitgangssignaal produceert.
Het is de bedoeling dat annuleringssignaal d geheel overeenkomt met het energieverspreidingssignaal VD voor wat betreft synchronisatie, amplitude en fase, zoals hierboven is beschreven. Wanneer er sprake is van een volledige overeen-35 komst wordt het energieverspreidingssignaal geheel onderdrukt door de schakeling 30 voor het uitvoeren van de onderdrukking van het energieverspreidingssignaal en is geen ver- c 880 1288 / -9- dere onderdrukkingsschakeling noodzakelijk. In de praktijk echter kan de driehoekige golfvorm van het annuleringssignaal d in geringe mate afwijken van die van het energieversprei-dingssignaal Vjy bijvoorbeeld voor wat betreft fase of ampli-5 tudef of kan het enigszins niet lineair zijn. In een dergelijk geval kan de onderdrukking van het energieverspreidings-signaal niet geheel volledig zijn. Desondanks reduceert een dergelijke onvolledige onderdrukking reeds in aanzienlijke mate de bijdrage van het energieverspreidingssignaal en 10 het samengestelde signaal e, en is het relatief gemakkelijk een rest van het energieverspreidingssignaal te verwijderen door middel van een conventionele clamp-schakeling 22, zoals in fig. 1 is weergegeven. Aangezien het grootste deel van het energieverspreidingssignaal reeds verwijderd is 15 door de schakeling 30 voor het onderdrukken van het energieverspreidingssignaal, voordat het uitgangssignaal e daarvan aan de clamp-schakeling 22 wordt toegevoerd, kan de tijdconstante van de clamp-schakeling 22 relatief groot zijn. Piek-clamp-schakelingen met grote tijdconstanten zijn gemakkelijk 20 te construeren. Tevens kan de clamp-schakeling 22 een puls-clamp-schakeling zijn, die nu gebruikt kan worden zonder het risico van het produceren van de ruis in de vorm van horizontale lijnen, welke volgens de stand van de techniek geproduceerd werden door clamping op foutieve signalen, wanneer de 25 draaggolf-ruis-verhouding c/n klein is.
Uit het bovenstaande zal blijken, dat in overeenkomst met de onderhavige uitvinding een grote verhouding van onderdrukking van het energieverspreidingssignaal verkregen wordt door het opwekken van een annuleringssignaal d, dat 30 een golfvorm heeft, die overeenkomt met die van het energieverspreidingssignaal Vj,, en dat een grootte heeft, die hoofdzakelijk gelijk is aan de betreffende grootte van het energieverspreidingssignaal Vp, maar waarvan de fase in tegenstelling is met de betreffende fase van het energieversprei-35 dingssignaal Vp. De schakeling 30 voor het onderdrukken van het energieverspreidingssignaal werkt stabiel zonder tussenkomst van ruis, die zich voor zou kunnen doen bij tot de .8801188 -10- stand van de techniek behorende puls-clamp-schakelingen, omdat deze het energieverspreidingssignaal V' ^onderdrukt door het samenstellen met, of meer in het bijzonder het optellen bij het annuleringssignaal d. Verder is het mogelijk de ge-5 wenste grote onderdrukkingsverhouding te bereiken, onafhankelijk van de draaggolf-ruis-verhouding.
Wanneer de schakeling 30 voor het onderdrukken van het energieverspreidingssignaal, gecombineerd wordt met de clamp-schakeling 22, zoals in fig. 1 is weergegeven, neemt de 10 onderdrukkingsverhouding verder tóe, zelfs wanneer het annuleringssignaal d met enige onnauwkeurigheid wordt opgewekt.
Bij de uitvoeringsvorm van fig. 2 wordt het door de PLL-schakeling 34 opgewekte signaal £ opgewekt met de fase ervan geïnverteerd ten opzichte van de betreffende fase van 15 het energieverspreidingssignaal V' , zodat de optelschakeling 32 als een annuleringsschakeling kan werken. Fig. 4 geeft een schakeling 30' voor het onderdrukken van het energieverspreidingssignaal weer, en wel volgens een andere uitvoeringsvorm van de uitvinding, waarbij de ingangsaansluiting 31, het 20 banddoorlaatfilter 33 en de verzwakker 34 identiek zijn aan de desbetreffend genummerde elementen van fig. 2. Bij de schakeling 30', wordt de annuleringsschakeling 321 gevormd door een aftrekschakeling in plaats van een optelschakeling, en de PLL-schakeling 34' produceert een uitgangssignaal c1, 25 dat dezelfde piek-piek-grootte H heeft als het signaal c, maar dat daarvan over 180° is verdraaid. Met andere woorden is het signaal c_^ in fase met het energieverspreidingssignaal V . Aldus zal het door de verzwakker 35 afgegeven signaal dj_ ingesteld zijn op dezelfde grootte H als de energieversprei-30 dingscomponent van signaal a en zal daarmee in fase zijn. Wanneer het annuleringssignaal d^ nu door aftrekking samengevoegd wordt met het ingangssignaal a, is het resulterende uitgangssignaal £ van de aftrekschakeling 32' identiek aan het in fig. 3e weergegeven signaal e, dat wil zeggen, dat het 35 gevormd wordt door het videosignaal £.
Bij wijze van samenvatting zal blijken, dat volgens de onderhavige uitvinding het energieverspreidingssignaal V
.c 880 1288 -11- in het gedemoleerde ingangssignaal wordt onderdrukt met een grote onderdrukkingsverhouding. Dit wordt bereikt door het opwekken van een annuleringssignaal, dat gesynchroniseerd is met en waarvan de amplitude en fase bepaald zijn in overeen-5 stemming met het ingangssignaal en door het annuleringssignaal samen te voegen met het ingangssignaal. Dit resulteert zowel in een grote onderdrukkingsverhouding en een stabiele werking, aangezien volgens de onderhavige uitvinding de grootte van het enige overblijvende component van het eneΓΙΟ gieverspreidingssignaal in het aan een volgende clamp-schake-ling toegevoerde signaal zeer klein is, hetgeen het risico beperkt van een slechte werking, die veroorzaakt zou kunnen worden door ruis wanneer de verhouding tussen draaggolf en ruis te klein is.
15 Alhoewel uitvoeringsvormen van de onderhavige uit vinding in detail zijn beschreven, zal het duidelijk zijn, dat de uitvinding daartoe niet beperkt is en dat deze op diverse wijzen kan worden veranderd zonder van de uitvinding af te wijken.
8801288

Claims (16)

1. Schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal, omvattende: een ingangsaansluiting die een ingangssignaal omvat, dat een uit een informatie-signaal en een energieverspreidingssignaal samengesteld in- 5 formatiesignaal omvat; en een onderdrukkingsschakeling, die het energieverspreidingssignaal in het ingangssignaal onderdrukt en het informatiesignaal als een uitgangssignaal produceert, met het kenmerk, dat de onderdrukkingsschakeling (30; 30') een annuleringssignaalgenerator (33, 34, 35; 33, 34', 10 35) omvat, die een annuleringssignaal (d; d') opwekt, dat gesynchroniseerd is met, en waarvan de fase en de amplitude bepaald zijn in overeenstemming met het energieverspreidingssignaal (V^) en een annuleringsschakeling (32; 32') omvat, die het annuleringssignaal (d; d') samenvoegt met het in-15 gangssignaal (a) voor het annuleren van het energie-versprei-dingssignaal (V^) en voor het produceren van het informatiesignaal (f) als een uitgangssignaal (e).
2. Schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal volgens conclusie 1, waarbij het in- 20 formatiesignaal een videosignaal is.
3. Schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat het annuleringssignaal (d) wordt opgewekt met een amplitude (h), die hoofdzakelijk gelijk is aan een be- 25 treffende amplitude van het energieverspreidingssignaal, en waarvan een fase hoofdzakelijk tegengesteld is aan de desbetreffende fase van het energieverspreidingssignaal, en waarbij de annuleringsschakeling een optelschakeling (32) omvat voor het optellen van het annuleringssignaal en het ingangs-30 signaal.
4. Schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat het annuleringssignaal (d) wordt opgewekt met een amplitude (h), die hoofdzakelijk gelijk is aan een be- 35 treffende amplitude van het energieverspreidingssignaal, en i 8801288 -13- waarvan een fase hoofdzakelijk gelijk is aan de desbetreffende fase van het energieverspreidingssignaal, en waarbij de annuleringsschakeling een aftrekschakeling (32') omvat voor het optellen van het annuleringssignaal en het ingangssig-5 naai.
5. Schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal volgens een van de conclusies 1-4, met het kenmerk, dat de annuleringssignaalgenerator omvat: een banddoorlaatfilter (33), die het ingangssignaal (a) ont- 10 vangt en een gefilterd uitgangssignal (b) levert; een phase-locked-loop-schakeling (34; 34') die het gefilterde uitgangssignaal ontvangt en een fasevergrendeld uitgangssignaal (c; c'J produceert en een verzwakkingsschakeling (35) die het fa-severgrendelde uitgangssignaal (c; c') ontvangt en het annu- 15 leringssignaal (d; d') aan de annuleringsschakeling (32; 32') toevoert.
6. Schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de annuleringsschakeling (32; 32') tevens direct verbon- 20 den is met de ingangsaansluiting (31).
7. Schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal volgens een van de voorafgaande conclusies, waarbij de onderdrukkingsschakeling een clamp-scha-keling omvat, met het kenmerk, dat de clamp-schakeling (32) 25 met de onderdrukkingsschakeling (32, 32') is verbonden voor een daarvan ontvangen van een informatiesignaal.
8. Schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal volgens conclusie 7, waarbij de clamp-schakeling een piek-clamp-schakeling is.
9. Schakeling voor het onderdrukken van een ener gieverspreidingssignaal volgens conclusie 7, waarbij de clamp-schakeling een puls-clamp-schakeling is.
10. Werkwijze voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal uit een ingangssignaal, dat samengesteld 35 is uit een informatiesignaal en een energieverspreidingssignaal, waarbij het energieverspreidingssignaal een voorafbepaalde frequentie heeft, waarbij de werkwijze wordt geken- . 8801288 -14- merkt door de volgende stappen: het zodanig filteren van het ingangssignaal (a) om binnen een de voorafbepaalde frequentie bevattend frequentiegebied een gefilterd signaal (b) te verschaffen; het in responsie op het gefilterde signaal opwekken 5 van een gesynchroniseerd signaal (c, c'), dat met het energieverspreidingssignaal (Vj^) is gesynchroniseerd; het in overeenstemming met een betreffende amplitude (h) van het energieverspreidingssignaal verzwakken van een amplitude (H) van het gesynchroniseerde signaal (c; c') voor het verschaf-10 fen van een annuleringssignaal (d; d1); en het samenvoegen van het annuleringssignaal met het ingangssignaal voor het leveren van het informatiesignaal (f).
11. Werkwijze volgens conclusie 10, met het kenmerk, dat het gesynchroniseerde signaal in responsie op het gefil- 15 terde signaal wordt opgewekt als een fase-vergrendeld signaal.
12. Werkwijze volgens conclusie 10 of 11, waarbij tenminste een component van het ingangssignaal geclampd is, met het kenmerk, dat het informatiesignaal geclampd is.
13. Werkwijze volgens conclusie 10, met he kenmerk, dat de amplitude (h) van het annuleringssignaal (d; d') hoofdzakelijk gelijk gemaakt is aan de desbetreffende amplitude (h) van het energieverspreidingssignaal (V^).
14. Werkwijze volgens conclusie 13, met het kenmerk, 25 dat het gesynchroniseerde signaal (c) wordt opgewekt met een fase, die hoofdzakelijk tegengesteld is aan de desbetreffende fase van het energieverspreidingssignaal, en dat de samenstelling wordt uitgevoerd door het annuleringssignaal (d) en het ingangssignaal (h) bij elkaar op te tellen.
15. Werkwijze volgens conclusie 13, met het kenmerk, dat het gesynchroniseerde signaal (σ') opgewekt wordt met een fase, die hoofdzakelijk gelijk is aan een desbetreffende fase van het energieverspreidingssignaal (V^), en dat de samenstelling wordt uitgevoerd door het annuleringssignaal (d') 35 van het ingangssignaal (a) af te trekken.
16. Werkwijze volgens een van de conclusies 10-15, waarbij het informatiesignaal een videosignaal is. .8801288
NL8801288A 1987-05-23 1988-05-18 Werkwijze en schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal. NL8801288A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP62126545A JPS63292790A (ja) 1987-05-23 1987-05-23 デイスパ−サル信号除去回路
JP12654587 1987-05-23

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8801288A true NL8801288A (nl) 1988-12-16

Family

ID=14937833

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8801288A NL8801288A (nl) 1987-05-23 1988-05-18 Werkwijze en schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4953179A (nl)
JP (1) JPS63292790A (nl)
KR (1) KR880014825A (nl)
AU (1) AU613912B2 (nl)
CA (1) CA1303139C (nl)
DE (1) DE3817367A1 (nl)
FR (1) FR2615680B1 (nl)
GB (1) GB2205717B (nl)
NL (1) NL8801288A (nl)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0431875A3 (en) * 1989-12-04 1992-02-26 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Energy dispersal signal adding apparatus and energy dispersal signal removing apparatus
JPH04261291A (ja) * 1991-02-15 1992-09-17 Victor Co Of Japan Ltd エネルギー拡散信号除去装置
CA2071283C (en) * 1991-06-18 1999-07-27 Shigeru Kawakami Satellite television broadcasting receiver
GB9120950D0 (en) * 1991-10-02 1991-11-13 Philips Electronic Associated Signal clamping
US6999779B1 (en) 1997-02-06 2006-02-14 Fujitsu Limited Position information management system

Family Cites Families (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3044062A (en) * 1960-04-27 1962-07-10 Katzin Martin Polarization diversity receiver
NL6702874A (nl) * 1966-08-27 1968-08-26
US3729576A (en) * 1971-02-08 1973-04-24 Optical Sys Corp Encoding and decoding system for catv
US4074311A (en) * 1976-06-18 1978-02-14 Tanner Electronic Systems Television security system
US4222066A (en) * 1977-12-22 1980-09-09 North American Philips Corporation CATV Subscription service control device and attenuator therefor
US4455651A (en) * 1980-10-20 1984-06-19 Equatorial Communications Company Satellite communications system and apparatus
JPS58178670A (ja) * 1982-04-12 1983-10-19 Alps Electric Co Ltd ビデオ・クランプ回路
CA1186028A (en) * 1982-06-23 1985-04-23 Microdesign Limited Method and apparatus for scrambling and unscrambling data streams using encryption and decryption
US4475214A (en) * 1982-10-12 1984-10-02 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army CW Interference cancelling sytem for spread spectrum signals utilizing active coherent detection
FR2552607B1 (fr) * 1983-09-22 1985-10-25 Fernandez Enrique Procede de brouillage d'un signal de television et appareil de debrouillage correspondant
JPS60132430A (ja) * 1983-12-21 1985-07-15 Toshiba Corp 妨害波除去装置
CA1252560A (en) * 1984-01-27 1989-04-11 Frank T. Meriwether Method and system for scrambling information signals
US4790009A (en) * 1984-10-29 1988-12-06 Victor Company Of Japan, Ltd. Scrambler system
CA1235751A (en) * 1985-01-09 1988-04-26 Junji Namiki One frequency repeater for a digital microwave radio system with cancellation of transmitter-to-receiver interference
GB2174576B (en) * 1985-04-29 1989-06-28 Plessey Co Plc Improvements in or relating to receivers
GB2174575B (en) * 1985-04-29 1989-06-28 Plessey Co Plc Improvements in or relating to receivers
JPS6276878A (ja) * 1985-09-30 1987-04-08 Toshiba Corp 映像スクランブル信号処理装置
US4688246A (en) * 1985-12-20 1987-08-18 Zenith Electronics Corporation CATV scrambling system with compressed digital audio in synchronizing signal intervals
US4736455A (en) * 1985-12-23 1988-04-05 Nippon Telegraph And Telephone Corporation Interference cancellation system

Also Published As

Publication number Publication date
GB2205717B (en) 1991-06-19
KR880014825A (ko) 1988-12-24
AU1557188A (en) 1988-11-24
FR2615680B1 (fr) 1994-02-25
GB2205717A (en) 1988-12-14
AU613912B2 (en) 1991-08-15
US4953179A (en) 1990-08-28
JPS63292790A (ja) 1988-11-30
FR2615680A1 (fr) 1988-11-25
GB8811231D0 (en) 1988-06-15
DE3817367A1 (de) 1988-12-01
CA1303139C (en) 1992-06-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4139866A (en) Stereophonic television sound transmission system
US4330794A (en) Multichannel subscription television system
US4024575A (en) Catv sine wave coding system
US4922532A (en) Sync suppression scrambling and descrambling of television signals for subscription TV
US4048654A (en) Stereophonic television sound transmission system
EP0266756A3 (en) Jamming signal scrambling and descrambling systems for catv
NL8801288A (nl) Werkwijze en schakeling voor het onderdrukken van een energieverspreidingssignaal.
JPH02210992A (ja) オーディオおよびビデオスペクトルの改良された分離を提供するための方法および装置
US4639777A (en) Apparatus for scrambling and descrambling communication signals
JPS5958979A (ja) テレビジヨン音声情報検波装置
JP3344529B2 (ja) 映像検波回路および映像信号処理装置
JP3852018B2 (ja) 多重チャネル・テレビジョン音声ステレオおよびサラウンド・サウンド・エンコーダ
US2811577A (en) Color television system
US5327464A (en) Dispersal signal removing apparatus
CA1129070A (en) System for transmitting two color tv signals
CA1106961A (en) System for passing two color tv signals through non- linear path
KR920002840B1 (ko) 텔레비젼 음성 검출장치
JPH0380688A (ja) Catv用端末装置
JPS6139792B2 (nl)
JPH03224327A (ja) 多重信号伝送装置
JPS6036677B2 (ja) Secam方式カラ−テレビジョン信号の記録再生装置
JP2575385B2 (ja) 多重伝送方法およびそのための送受信装置
CA1212464A (en) Television sound detection system using a frequency translation phase-locked loop
JPH04235487A (ja) デスクランブル用タイミングパルスの検出方法および装置
JPS62210792A (ja) 有料テレビ放送のスクランブル方式

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed