NL8701053A - Werkwijze voor het regelen van de ruimtetemperatuur en een inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze. - Google Patents

Werkwijze voor het regelen van de ruimtetemperatuur en een inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze. Download PDF

Info

Publication number
NL8701053A
NL8701053A NL8701053A NL8701053A NL8701053A NL 8701053 A NL8701053 A NL 8701053A NL 8701053 A NL8701053 A NL 8701053A NL 8701053 A NL8701053 A NL 8701053A NL 8701053 A NL8701053 A NL 8701053A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
desired value
thermostat
value
heating
electrical energy
Prior art date
Application number
NL8701053A
Other languages
English (en)
Other versions
NL189377C (nl
NL189377B (nl
Original Assignee
Danfoss As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Danfoss As filed Critical Danfoss As
Publication of NL8701053A publication Critical patent/NL8701053A/nl
Publication of NL189377B publication Critical patent/NL189377B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL189377C publication Critical patent/NL189377C/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G05CONTROLLING; REGULATING
    • G05DSYSTEMS FOR CONTROLLING OR REGULATING NON-ELECTRIC VARIABLES
    • G05D23/00Control of temperature
    • G05D23/19Control of temperature characterised by the use of electric means
    • G05D23/30Automatic controllers with an auxiliary heating device affecting the sensing element, e.g. for anticipating change of temperature
    • G05D23/32Automatic controllers with an auxiliary heating device affecting the sensing element, e.g. for anticipating change of temperature with provision for adjustment of the effect of the auxiliary heating device, e.g. a function of time
    • GPHYSICS
    • G05CONTROLLING; REGULATING
    • G05DSYSTEMS FOR CONTROLLING OR REGULATING NON-ELECTRIC VARIABLES
    • G05D23/00Control of temperature
    • G05D23/19Control of temperature characterised by the use of electric means
    • G05D23/1902Control of temperature characterised by the use of electric means characterised by the use of a variable reference value
    • G05D23/1904Control of temperature characterised by the use of electric means characterised by the use of a variable reference value variable in time

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Control Of Temperature (AREA)
  • Control Of Resistance Heating (AREA)
  • Air Conditioning Control Device (AREA)

Description

NO 34.394 1 “
Werkwijze voor het regelen van de ruimtetemperatuur en een inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze.
5 De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor ruimtetempe- ratuurregeling, waarbij aan de ruimte warmte wordt toegevoerd onder de invloed van een thermostaat, in het bijzonder een thermostaatklep van een warmwater-verwarmingsinstallatie en de feitelijke wenswaarde door een voor het verblijf van een persoon ingestelde dag-wenswaarde door 10 toevoer van elektrische energie aan een bij de thermostaatvoeler aangebrachte verwarmingsweerstand tot een ten opzichte van de eigen-wens-waarde van de thermostaat verlaagde wenswaarde kan worden gereduceerd, en op een inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze.
Uit DE-OS 22 53 511 is een werkwijze van deze soort bekend, waar-15 bij de voelers van thermostaatkleppen van een warmwater-verwarmings-installatie door verwarmingsweerstanden kunnen worden verhit, om op deze wijze een zogenaamde nachtdaling te bereiken, waardoor de ruimtetemperatuur gedurende de nacht tot een lagere waarde dan de dag-wenswaarde wordt gereduceerd. De dag-wenswaarde van de betreffende ruimte 20 komt overeen met de eigen-wenswaarde van de thermos taatklep die door het instellen van een draaihandgreep kan worden gekozen. De verwar-mingsweerstanden worden door schakelaars gestuurd, die met behulp van een synchroon uurwerk kunnen worden bediend. Op een transformator met meerdere aftakkingen aan de sekundaire zijde staan meerdere spanningen 25 ter beschikking. Derhalve kan aan elke verwarmingsweerstand elektrische energie worden toegevoerd, die verschillend is van de andere verwarmingsweers tanden. Daarmee ontstaan verschillend grote dalingen van de wenswaarde gedurende de nachtelijke uren.
De uitvinding beoogt een werkwijze van de in de aanhef genoemde 30 soort zodanig verder te ontwikkelen, dat nieuwe regelmogelijkheden ontstaan.
Dit doel wordt volgens de uitvinding aldus bereikt, dat de eigen-wenswaarde van de thermostaat met een voorafbepaald bedrag boven de dag-wenswaarde ligt en aan de verwarmingsweerstand ook overdag elek-35 trisch vermogen wordt toegevoerd, zodat de dag-wenswaarde ontstaat uit de instelling bij de thermostaat en de verwarming van de thermostaatvoeler en dat voor het bereiken van een regelkarakteristiek met verhoogde wenswaarde de toegevoerde elektrische energie wordt gereduceerd.
Omdat de dag-wenswaarde, dus de gedurende normale tijden overdag 40 door de gebruiker van de ruimte gewenste waarde, onder de eigen-wens- 870 t 053 2 * waarde van de thermostaat ligt, die wordt afgeleid uit de konstruktieve gegevens (bijvoorbeeld op grond van de voorspanning van een wenswaarde-veer), is een verwarming van de thermostaatvoeler door de verwarmings-weerstand niet alleen bij de nachtdaling, maar ook voor het bereiken 5 van de normale dag-wenswaarde nodig. Hierdoor wordt de voorwaarde geschapen, dat de feitelijke wenswaarde niet alleen kan worden verlaagd, maar ook kan worden verhoogd. Dit geschiedt door het reduceren van de elektrische energie. Hierdoor ontstaat een reeks van nieuwe regelmogelijkheden, die hierna nog zullen worden toegelicht.
10 Bij voorkeur is de elektrische energie in het dagbedrijf zodanig gedimensioneerd, dat de dag-wenswaarde 1° tot 3°, bij voorkeur ongeveer 2° onder de eigen-wenswaarde van de thermostaat ligt. Dit trajekt staat dan ook voor de verhoging van de feitelijke wenswaarde ter beschikking.
Het is gunstig als bij een verandering van de feitelijke wenswaar-15 de van een eerste naar een tweede waarde de elektrische energie glijdend volgens een hellingfunktie wordt veranderd. De glijdende verandering kan kontinu of in kleine stappen plaatsvinden. Daarmee ontstaan voor de gebruiker geen onaangename temperatuursprongen. Bovendien verkrijgt men een goede stroomverdeling.
20 In het bijzonder gedurende de opwarmfase van de ruimte moet de feitelijke wenswaarde glijdend worden verhoogd. De hellingshoek wordt met betrekking tot de traagheidseigenschappen van de te verwarmen ruimte en het bijbehorende verwarmings lichaam gekozen. Als bij meerdere thermostaatkleppen gelijktijdig de feitelijke wenswaarde glijdend wordt 25 verhoogd bestaat er geen gevaar dat deze kleppen direkt volledig openen en daardoor de werkelijk nodige verdeling van het warmwater wordt verstoord. Dit is in het bijzonder van belang bij een afstandsverwarming, waarbij de afrekening volgens kubieke meters plaats vindt.
Bij voorkeur wordt ervoor gezorgd, dat de feitelijke wenswaarde 30 op een afstand voor een tijdstip waarop het gebruik van de ruimte is te verwachten, wordt verhoogd en op een bepaalde afstand na dit tijdstip geleidelijk weer naar de dag-wenswaarde wordt teruggevoerd. Een dergelijke tijdelijke wenswaarde-verhoging verwarmt de ruimte voor en stelt voldoende warmte-energie ter beschikking, opdat de koudestraling van de 35 nog koude wanden, die in de nacht zijn af gekoeld, niet onaangenaam merkbaar is. De geleidelijke daling van de feitelijke wenswaarde geschiedt voor de gebruiker nagenoeg ongemerkt.
Een bijzondere komfortabele regeling wordt verkregen, als de feitelijke wenswaarde in de avonduren glijdend tot op een konstant blij-40 vende verhoogde wenswaarde wordt verhoogd. Als namelijk de gebruiker -870 1 05 3 •k 3 'it van de ruimte in de avonduren geen werk meer verricht, maar slechts rustig en ontspannen zit, wordt deze temperatuurverhoging als bijzonder aangenaam ervaren.
Een zeer belangrijke regelmogelijkheid bestaat daarin, dat voor 5 het korrigeren van de proportionele bandfout van de thermostaat de wenswaarde afhankelijk van de buitentemperatuur wordt gewijzigd. Hoe lager de buitentemperatuur en hoe hoger derhalve de doorstroomhoeveel-heid, des te groter is ook de regelafwijking van een proportionele klep. Deze fout kan op deze wijze voor het eerst automatisch worden ge-10 korrigeerd.
Een bijzonder eenvoudige verandering van het elektrische vermogen wordt daardoor verkregen, dat aan de verwarmingsweerstand intermitterend stroom wordt toegevoerd en voor de verandering van de feitelijke wenswaarde de puls-pauzeverhouding van de stroom wordt veranderd. Er 15 kunnen naar verhouding lange klok- en pauzetijden worden toegepast, omdat de traagheid van de thermostaatvoe Ier voor een goede gemiddelde waardevorming zorgt.
In vele gevallen verdient het aanbeveling, dat gedurende de tijd van de stroomtoevoer de spanningsval over een door stroom doorlopen 20 weerstand wordt gemeten en een foutsignaal wordt afgegeven, als de spanningsval beneden een onderste grenswaarde daalt of boven een bovenste grenswaarde stijgt. Op deze wijze kan een kortsluiting of een onderbreking in het gebied van de verwarmingsweerstand tijdig worden vastgesteld.
25 Een inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze met thermo staten, in het bijzonder thermostaatkleppen, waarvan de voelers elk zijn toegevoegd aan een verwarmingsweerstand en die een instelbare eigen-wenswaarde bezitten, en die voorzien zijn van de toevoer van elektrische energie aan de verwarmingsweerstand sturende stuurelemen-30 ten, die in afhankelijkheid van een in een centraal opgeborgen wens-waardeprogramma beïnvloedbaar zijn, heeft volgens de uitvinding het kenmerk, dat in de centrale een van een digitaal wenswaardeprogramma-geheugen voorziene hoofd-microprocessor is aangebracht, die afhankelijk van het wenswaardeprogramma en eventueel verdere ingangswaarden een 35 reeks van uitgangsdata levert, die telkens het adres van een zone bevatten met een thermostaat of meerdere gelijktijdig te beïnvloeden thermostaten en een kommando, dat de elektrische energie karakteriseert die aan de verwarmingsweerstanden van de aldaar aanwezige thermostaten moét worden toegevoerd, en dat aan elke zone een stuurinrichting is 40 toegevoegd, die telkens een kommando opbergt overeenkomstig het eigen 870 1 053 S\ % 4 adres en in afhankelijkheid hiervan ten minste een stuurelement zodanig bedient, dat de aan de bijbehorende verwarmingsweerstand toegevoerde elektrische energie met het kommando overeenkomt. Omdat de uitgangsdata, die buiten het adres en het bevel ook nog andere informatie om-5 vatten kunnen, voortdurend door de hoofd-microprocessor berekend en geleverd worden, kan de feitelijke wenswaarde van elke thermostaat telkens en bovendien zowel sprongsgewijze als kontinu worden veranderd. De hoofd-microprocessor verzorgt in de eerste plaats het voor elke zone opgeborgen wenswaardeprogramma. Omdat dit programma gesuperponeerd is 10 over de eigen-wenswaarde van de thermostaat, kan de gebruiker door instelling van een eigen-wenswaarde de basislijn van dit programma naar wens veranderen. De extra afstand in elke zone is naar verhouding gering, omdat de stuurinrichting en het bijbehorende stuurelement eenvoudig kunnen zijn opgebouwd.
15 Bijzonder gunstig is het als een buitentemperatuurvoeler met de hoofd-microprocessor via een signaalkanaal is verbonden. Dan kan ook bij de berekening van de feitelijke wenswaarde rekening worden gehouden met de telkens heersende buitentemperatuur. Hierdoor kan in het bijzonder het P-bandkommando bij thermostaatkleppen worden gekorrigeerd.
20 Bij voorkeur is het stuurelement een schakelorgaan, dat door de stuurinrichting intermitterend in geleidende toestand kan worden geschakeld, bijvoorbeeld betreft het hier een eenvoudige schakeltran-sistor.
In het bijzonder kan de stuurinrichting het schakelorgaan met ge-25 geven schakelfrequentie, maar variabele inschakelduur sturen. De stuurinrichting behoeft dan slechts het veranderbare uitschakeltijdstip te sturen.
Van bijzonder voordeel is het als de, de elektrische energie toevoerende voedingsleidingen ook de hoofd-microprocessor met de stuur-30 inrichtingen verbinden en tegelijkertijd datalijnen vormen. De extra kosten aan leidingen en het aanbrengen hiervan is dan buitengewoon gering. In het meest eenvoudige geval is het voldoende als een twee-ge-leiderstelsel de stuurinrichtingen met elkaar en deze met de hoofd-microprocessor verbindt.
35 Bij een voorkeursuitvoeringsvorm worden de stuurinrichtingen door hulp-microprocessoren gevormd. Deze kunnen eenvoudige kommandodata gemakkelijk in de overeenkomstige schakeltijden of dergelijke omzetten.
Gunstig is het verder, dat aanvullende stuurinrichtingen voor werkeenheden, die telkens een aan-uit-funktie bezitten, via het twee-40 geleiderstelsel met de hoofd-microprocessor zijn verbonden en eventueel 8701053 Φ -¾ 5 hierdoor een adres en een kotnmando bezittende uitgangsdata kunnen worden bediend. Van de hoofd-microprocessor kunnen dan ook pompen, ventilatoren en andere inrichting tijdig worden ingeschakeld en uitgeschakeld, waarbij de sturing met een overeenkomstige datastruktuur als bij 5 de thermostaten plaats vindt.
Een bijzonder aanbevelenswaardige inrichting is gekenmerkt door een dubbele gelijkrichter, door een kodeerinrichting, die de uitgangsdata van de hoofd-microprocessor bit voor bit superponeert op de gelijkgerichte wisselspanning in het gebied van zijn nulplaatsen als 10 spanningsonderbrekingen met twee verschillende breedten, en door een aan elke stuurinrichting toegevoegde dekodeerinrichting, die de span-ningsonderbrekingen en hun breedten opneemt en hieruit telkens de.desbetreffende bit afleidt. De spanningsonderbrekingen kunnen gemakkelijk worden opgewekt, bijvoorbeeld door een schakelorgaan en gemakkelijk 15 worden vastgesteld. Omdat zij zich in het gebied van de nulplaatsen bevinden, beïnvloeden zij niet het bijbehorende elektrische vermogen.
De uitvinding zal hierna aan de hand van in de tekening weergegeven voorkeursuitvoeringsvoorbeelden nader worden toegelicht. Deze tonen: 20 figuur 1 een schematisch blokschema van een inrichting volgens de uitvinding, figuur 2 een thermostaatopstelling van een klep en de bijbehorende stuurinrichting, figuur 3 in een diagram de intermitterende toevoer van de elek-25 trische energie, figuur 4 in een tijddiagram de verandering van de feitelijke wens-waarde ten opzichte van de dag-wenswaarde TS bij snelle verwarming, figuur 5 in een tijddiagram de verandering van de feitelijke wens-waarde ten opzichte van de dag-wenswaarde TS bij een komfortabele ver-30 warming in de avonduren, figuur 6 via de buitentemperatuur de verandering van de feitelijke wenswaarde ten opzichte van de dag-wenswaarde TS voor het korrigeren van de proportionele fout, figuur 7 in een dagdiagram een kurve voor een wenswaarde-program-35 maverloop, waarbij de afwijking van de feitelirjke wenswaarde tot de eigen-wenswaarde ES van de thermostaat is weergegeven, figuur 8 in een tijddiagram de elektrische spanning U·^ met opgedrukte spanningsonderbrekingen, en figuur 9 een gewijzigde uitvoeringsvorm van de inrichting volgens 40 figuur 1.
8701053
V V
6
Figuur 1 toont een in een centrale Z aangebrachte hoofd-micropro-cessor 1, die met een wenswaarde-programmageheugen 2 is uitgerust. Met behulp van de instelknop 3 kunnen voor de zones I, II en III van een wartnwater-verwarmingsinstallatie prograimnaverlopen worden opgeborgen, 5 in het bijzonder dus tijdstippen, grootten en hellingshoek van de veranderingen. Verder is op de hoofd-mikroprocessor 1 een buitentempera-tuurvoeler 4 aangesloten. De ingangen 5 zijn voor de toevoer van verdere waarden, bijvoorbeeld binnentemperaturen, windsnelheid, zonnestand en dergelijke, uitgerust. De hoofd-microprocessor 1 bezit meerdere uit-10 gangen 6, waarover verschillende uitgangsdelen kunnen worden gestuurd, bijvoorbeeld circulatiepompen, een prioriteitsschakeling voor warmwater, een snelloop-verwarming van de ketel, de nachtverlichting en dergelijke.
Voor de hier van interesse zijnde regeling is de uitgang 7 van be-15 lang. Hierover worden uitgangsdata D aan een kodeerinrichting 8 geleverd. De uitgangsdata omvatten ten minste een adres voor de afzonderlijke zones I, II en III en een kommando, dat de grootte van een elektrisch vermogen kenmerkt. In de regel omvatten echter de uitgangsdata nog verdere informatie, bijvoorbeeld synchroniseersignalen, tempera-20 tuurinformatie en dergelijke. Het gaat hier om digitale uitgangsdata waarop in de kodeerinrichting 8 een stroom I wordt gesuperponeerd of opgedrukt, die in de beide kabels 9 en 10 van een twee-geleiderstelsel 11 vloeit. Op de bron van een wisselspanning ü is een dubbele gelijk-richter 12 aangesloten, zodat in het twee-geleiderstelsel 11 een ge-25 lijkgerichte wisselstroom volgens figuur 8 vloeit. De kodeerinrichting 8 bezit een schakelorgaan, dat de nulposities van de, halve-spannings-perioden ofwel a) in het geheel niet beïnvloedt, ofwel b) van een brede spanningsonderbreking, ofwel c) van een kleine spanningsonderbreking voorziet. De brede spanningsonderbreking kan bijvoorbeeld de waarde 1 30 en de kleine spanningsonderbreking de waarde 0 bezitten.
De warmwater-verwarmingsinstallatie bezit meerdere thermostaat-kleppen 13, die in meerdere zones I, II en III van een te verwarmen huis zijn aangebracht. In de regel zijn er meer dan het weergegeven aantal zones, bijvoorbeeld acht zones. In het uitvoeringsvoorbeeld komt 35 elke zone overeen met een ruimte en bevat deze derhalve slechts een thermostaatklep. Er kunnen echter ook meerdere ruimtes, waarvan de feitelijke wenswaarde gelijksoortig moeten worden beïnvloed, tot een zone met meerdere thermostaatkleppen worden samengevat. De thermostaatklep 13 bezit een huis 14 en een thermostaatopzetstuk 15. Het in het inwen-40 dige van dit opzetstuk aanwezige werkelement is via een kapillaire buis 8701053 7
'Λ "V
met een temperatuurvoeler 17 verbonden, die zich in een huis 18 bevindt. Als de voeler 17 een vloeistof-dampvulling bezit, werkt in het werkelement van het opzetstuk de temperatuurafhankelijke dampdruk en neemt de klep een evenwichtspositie in, terwijl een wenswaardeveer in 5 de tegengestelde richting op het werkelement inwerkt. Het opzetstuk bezit een draaihandgreep 19, met behulp waarvan de eigen-wenswaarde ES van de thermostaatklep kan worden gewijzigd, dus bijvoorbeeld de wenswaardeveer kan worden versteld. Als de voeler 17 een vloeistofvulling bezit, kan met behulp van de draaihandgreep 19 de positie van het werk-10 element in het opzetstuk worden veranderd.
Tegen de voeler 17 ligt een elektrische verwarmingsweerstand 20, die via het twee-geleiderstelsel 11 met een door de halve-periodespan-ning üj van figuur 8 afhankelijke stroom kan worden belast, als een stuurelement in de vorm van een schakelorgaan 21, bijvoorbeeld een 15 schakeltransistor, in de geleidende toestand is gestuurd. De sturing geschiedt door een stuurinrichting in de vorm van een hulp-micoprocessor 22, waaraan een dekodeerinrichting 23 is toegevoegd, die ook een deel van deze microprocessor 22 kan vormen. De dekodeerinrichting 23 tast de nulposities van de halve periodespanning II^ af, vormt hieruit 20 de bits en bergt die waarden op die met de adressen van de bijbehorende zones zijn verbonden. Op grond van een voor deze sektor ontvangen informatie wordt het schakelorgaan 21 in de geleidende toestand gebracht.
Het uitschakeltijdstip wordt op grond van de opgeborgen kommandodata in de tijd afhankelijk gestuurd, zoals in figuur 3 is weergegeven. De af-25 zonderlijke blokken komen telkens overeen met meerdere halve perioden.
Het inschakeltijdstip wordt door de kloktijd van 15 sekonden bepaald.
Het is duidelijk dat de inschakelduur in de op elkaar volgende blokken d, e, f en g afneemt, zodat op deze wijze de verwarming van de voeler 17 door de verwarmingsweerstand 20 kan worden gewijzigd.
30 Het huis 18 neemt de genoemde delen 17, 20, 21, 22 en 23 op.
De eigen-wenswaarde ES van de thermostaatklep, die zich zou instellen als de verwarmingsweerstand niet werkzaam is, bezit een hogere waarde dan in het normale dagverloop door een gebruiker wordt gewenst.
In het diagram van figuur 7 is weergegeven, dat de eigen-wenswaarde 35 bijvoorbeeld 23°C bedraagt, terwijl de dag-wenswaarde slechts 21°C moet bedragen. Deze daling met 2eC wordt met behulp van de verwarmingsweerstand 20 bereikt. De dag-wenswaarde TS is derhalve samengesteld uit twee komponenten, de eigen-wenswaarde SE en de aan de verwarmingsweerstand 20 toegevoerde elektrische energie. Als de elektrische energie 40 verandert, verandert de daling ten opzichte van de eigen-wenswaarde.
8701053 % 8
Verandert men de eigen-wenswaarde, dan wordt het totale wenswaardepro-gramma verplaatst.
Omdat het reeds voor het bereiken van de dag-wenswaarde noodzakelijk is een verwarmingsenergie toe te voeren, kan de feitelijke wens-5 waarde ten opzichte van de dag-wenswaarde niet alleen worden verlaagd, maar ook worden verhoogd. Als bijvoorbeeld voor het bereiken van de dag-wenswaarde verwarmingsenergie overeenkomstig het blok e in figuur 3 nodig is, kan men door reduktie van de verwarmingsenergie overeenkomstig de blokken f en g de feitelijke wenswaarde verhogen.
10 Een met een dergelijke verhoging werkende regelkarakteristiek volgt uit figuur 4. Daar is - uitgaande van de dag-wenswaarde TS - aangegeven, dat de feitelijke wenswaarde met l,5eC sprongsgewijze wordt verhoogd en later via een hellingsfunktie geleidelijk weer naar de dag-wenswaarde wordt teruggevoerd. De wenswaardeverhoging vindt plaats een 15 half uur voor het tijdstip van de verwachte gebruikersopname (uur 0) en blijft een verder uur na de gebruikeropname ongewijzigd. Dan wordt de wenswaarde gedurende een verder uur lineair teruggevoerd. De gearriveerde gebruiker ondergaat de ruimte als aangenaam verwarmd. De koude-potentiaal van de gedurende de nacht afgekoelde wanden wordt zo snel 20 mogelijk weggewerkt. De geleidelijke terugvoering van de temperatuur vindt praktisch ongemerkt door de gebruiker plaats.
In figuur 5 is een tijddiagram van een behaaglijkheidsregeling weergegeven. Gedurende de avond wordt de feitelijke wenswaarde geleidelijk gedurende drie uren, dus hier tussen 19 en 22 uur met 1,5°C boven 25 de dag-wenswaarde TS verhoogd. Daarop aansluitend blijft deze verhoogde wenswaarde ongewijzigd, bijvoorbeeld tot 24 uur. Door het stijgen wordt er rekening mee gehouden, dat een rustig zittende persoon een iets hogere temperatuur als aangenaam ervaart dan een zich bewegende, werkende persoon. Deze temperatuursverhoging wordt opgeheven, als de ge-30 bruiker zich voor het slapen terugtrekt.
In figuur 6 is langs de buitentemperatuur TQ aangegeven, dat de temperatuur met 1°C kan worden gevarieerd. Beneden een buitentemperatuur van -9°C vindt de korrektie 0 plaats. Boven +9eC volgt de korrek-tie 1*C. Tussen deze beide buitentemperatuurwaarden stijgt de korrek-35 tietemperatuur voortdurend. Op deze wijze wordt de P-bandfout van de thermostaatklep gekompenseerd.
In figuur 7 is een kurve P met het programmaverloop van 0 tot 24 uur weergegegeven. De dag-wenswaarde ligt 2eC beneden de eigen-wenswaarde van de thermostaat. Hierbij is een basisdaling van 1,5°C en een 40 P-bandfoutkorrektie van 0,5°C in aanmerking genomen. In de nacht volgt 8701053 9 tussen 24 en 4 uur een nachtdaling van 9°C ten opzichte van de eigen-wenswaarde, dus bijvoorbeeld tot 15eC. Dit wordt door een sterke verwarming van de voeler 17 bereikt. Om 4 uur volgt de verhoging naar de dag-wenswaarde en om 6.30 uur een verdere verhoging met 1,5°C, terwijl 5 om 7 uur de eerste gebruikers van de ruimte te verwachten zijn. Het deel h van de kurve P komt overeen met figuur 4. Van 9 tot 19 uur is de normale dag-wenswaarde TS ingesteld. Dan volgt een geleidelijke stijging over 1,5°G om het behaaglijkheidsgevoel te verhogen. Het deel g van de kurve P komt derhalve overeen met figuur 5. Er is derhalve een 10 koude fase Al, een opwarmfase A2, een warme fase A3 en een afkoelfase A4. De lengte van de opwarmfase A2 hangt ervan af hoe sterk de betreffende ruimte vooraf was afgekoeld en welke warmte-opbergeigenschappen de ruimte respektievelijk de verwarming bezitten.
In figuur 7 is gestippeld een kurvedeel Pl weergegeven, waarbij in 15 de opwarmfase A2 de wenswaarde voortdurend volgens een hellingfunktie toeneemt.
Alle hellingfunkties zijn weliswaar als rechte lijnen getekend. Zij kunnen echter ook trapvormig met kleine trappen zijn samengesteld.
Het totale systeem wordt bij voorkeur met netfrequentie en een ge-20 reduceerde spanning van bijvoorbeeld 24 V bedreven. Bij een uitvoe-ringsvoorbeeld werkt de hoofd-microprocessor 1 zodanig, dat hij aan de afzonderlijke hulp-microprocessoren 2 om de drie sekonden nieuwe uitgangsdata levert. Deze data worden telkens opgeborgen en bij het optreden van nieuwe data gewist. Er worden echter alleen die data benut, die 25 als laatste voor de afloop van de cyclus van 15 sekonden worden geleverd . .
De hoofd-microprocessor kan ook de netspanning vaststellen en in afhankelijkheid van eventuele netspanningsschommelingen de lengte van het stroomblok (figuur 3) veranderen. Bijvoorbeeld wordt de gemiddelde 30 waarde van de spanning ü gemeten en over een ingang 5 aan de hoofd-microprocessor 1 toegevoerd.
In figuur 1 is nog schematisch aangegeven hoe een bewakingstoestel 24 de spanningsval over een met de verwarmingsweerstand 20 in serie liggende weerstand 25 gedurende de stroomtoevoer meet en bij de afwij-35 king van de meetwaarde van een vooraf gegeven gebied een fouts ignaal voor het bedienen van een lichtsignaalgever 26 levert. De gebruiker van de ruimte kan derhalve de fout herkennen, als de verwarmingsweerstand kortgesloten zou zijn of er een stroomonderbreking optreedt.
Figuur 9 toont dat aan het twee-geleider-stelsel 11 niet slechts 40 de stuurinrichtingen 22 voor de thermostaatkleppen 15 van verwarmings- 8701053 10 lichamen 27, maar ook nog extra-stuurinrichtingen 28 tot 34 voor verdere werkeenheden zijn aangesloten, die elk een aan-uit-funktie bezitten. Uitsluitend als voorbeeld hebben deze extra-stuurinrichtingen de volgende doeleinden: Extra-stuurinrichting 28 schakelt een vorstbe-5 veiliging in. Extra-stuurinrichting 29 schakelt de brandstof- en/of luchttoevoer voor een verwarmingsketel 35 in. De extra-stuurinrichting 30 schakelt een circulatiepomp 36 voor het verwarmen van een tapwater-verwarmer 37. De extra-stuurinrichting 31 bewerkt via een stuurapparaat 38 een zodanige bediening van de mengklep 39, dat de keteltemperatuur 10 snel toeneemt. De extra-stuurinrichting 32 schakelt een circulatiepomp 40 in het trajekt in. De extra-stuurinrichting 33 kan voor de inschakeling van de verlichting dienen. De extra-stuurinrichting 34 dient voor het inschakelen van een zekering. Ook de extra-stuurinrichtingen worden telkens door een adres in de uitgangsdata D gestuurd en door een even-15 eens in de uitgangsdata aanwezig kommando geschakeld. In een konkrete verwarmingsinstallatie behoeven telkens slechts drie hiervoor benodigde extra-stuurinrichtingen aanwezig te zijn. De hoofd-microprocessor 1 in de centrale Z heeft weliswaar de mogelijkheid alle extra-stuurinrichtingen bij de stuurinrichtingen 22 voor de thermostaatkleppen 15 te 20 sturen, maar deze mogelijkheden behoeven niet volledig te worden benut.
Naar buiten moet het niet te herkennen zijn dat de thermostaat op een hogere eigen-wenswaarde dan de dag-wenswaarde is ingesteld. Alleen behoeft de instelschaal bij de thermostaat over de door de verwarming teweeg gebrachte 2°C-daling te worden versteld.
* 8701053

Claims (18)

1. Werkwijze voor ruimtetemperatuurregeling, waarbij aan de ruimte onder invloed van een thermostaat, in het bijzonder een thermostaat-5 klep van een warmwater-verwarmingsinstallatie warmte wordt toegevoerd en de feitelijke wenswaarde door een voor het oponthoud van een persoon ingestelde dag-wenswaarde door toevoer van elektrische energie aan een bij de thermostaatvoeler aangebrachte verwarmingsweerstand op een ten opzichte van de eigen-wenswaarde van de thermostaat verlaagde wenswaar- 10 de kan worden verlaagd, met het kenmerk, dat de eigen-wenswaarde van de thermostaat over een voorafbepaald bedrag boven de dag-wenswaarde ligt en dat aan de verwarmingsweerstand ook overdag elektrische energie wordt toegevoerd, zodat de dag-wenswaarde volgt uit de instelling bij de thermostaat en de verwarming van de thermostaatvoe-
2. Werkwijze volgens conclusie l,met het kenmerk, dat de elektrische energie gedurende dagbedrijf zodanig is gedimensioneerd, 20 dat de dag-wenswaarde 1 tot 3®C, bij voorkeur ongeveer 2eC onder de eigen-wenswaarde van de thermostaat ligt.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat bij een verandering van de feitelijke wenswaarde van een 25 eerste naar een tweede waarde de elektrische energie glijdend volgens een hellingsfunktie wordt veranderd.
4. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 3, m e t het kenmerk, dat in de verwarmingsfase van de ruimte de feitelijke 30 wenswaarde glijdend wordt verhoogd.
5. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 4, m e t het kenmerk, dat de feitelijke wenswaarde op een bepaalde afstand voor een tijdstip waarop het gebruik van de ruimte te verwachten is, 35 wordt verhoogd en op een bepaalde afstand na dit tijdstip geleidelijk weer naar de dag-wenswaarde wordt teruggevoerd.
6. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 5, m e t het kenmerk, dat de feitelijke wenswaarde in de avonduren glijdend 40 tot op een konstant blijvende verhoogde waarde wordt verhoogd, 8701053
7. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 6, m e t het kenmerk, dat voor de korrektie van de proportionele bandfout van de thermostaat de wenswaarde afhankelijk van de buitentemperatuur wordt veranderd. 5
8. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 7, m e t het kenmerk, dat de verwarmingsweerstand intermitterend van stroom wordt voorzien en voor de verandering van de feitelijke wenswaarde de puls-pauzeverhouding van de stroom wordt veranderd. 10
9. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 8, m e t het kenmerk, dat gedurende de tijd van de stroomtoevoer de spannings-val over een door deze stroom doorlopen weerstand wordt gemeten en een foutsignaal wordt afgegeven als de spanningsval onder een onderste 15 grenswaarde daalt of boven een bovenste grenswaarde stijgt.
10. Inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 9, met thermostaten, in het bijzonder thermostaat-kleppen, waarvan elke voeler is voorzien van een verwarmingsweerstand 20 en een instelbare eigen-wenswaarde bezitten, en bij de toevoer van elektrische energie aan de verwarmingsweerstanden sturende stuurelementen, die afhankelijk van een in een centraal opgeborgen wenswaarde-programma kunnen worden beïnvloed, met het kenmerk, dat in de centrale (Z) een van een digitaal wenswaardeprogrammageheugen (2) 25 voorziene hoofd-microprocessor (1) is aangebracht, die afhankelijk van het wenswaardeprogramma (P) en eventueel verdere ingangswaarden een reeks van uitgangsdata (D) levert, die elk het adres omvat van een zone (i, II, III) met een thermostaat (13) of meerdere gelijksoortig te beïnvloeden thermostaten en een kommando, dat de aan de verwarmingsweer- 30 standen (20) van de daar aanwezige thermostaten toegevoerde elektrische energie karakteriseert, en dat aan elke zone een stuurinrichting (22) is toegevoegd, die telkens een kommando opbergt, dat overeenkomt met het eigen adres en afhankelijk hiervan ten minste een stuurelement (21) zodanig bedient, dat de aan de bijbehorende verwarmingsweerstand (20) 35 toegevoerde elektrische energie met het kommando overeenstemt.
11. Inrichting volgens conclusie 10, met het kenmerk, dat een buitentemperatuurvoeler (4) met de hoofd-microprocessor (1) via een signaalkanaal is verbonden. 40 870 1 053
12. Inrichting volgens conclusie 10 of 11, m e t het kenmerk, dat het stuurelement (21) een schakelorgaan is, dat door de stuurinrichting (22) intermitterend in geleidende toestand wordt geschakeld. 5
13. Inrichting volgens conclusie 12, met het kenmerk, dat de stuurinrichting (22) het schakelorgaan (21) met voorafbepaalde schakelfrequentie, maar variabele inschakelduur stuurt.
14. Inrichting volgens een van de conclusies 10 tot 13, met het kenmerk, dat de, de elektrische energie toevoerende voe-dings leidingen (9, 10) ook de hoofd-microprocessor (1) met de stuurinrichtingen (22) verbinden en tegelijkertijd data-lijnen vormen.
15. Inrichting volgens conclusie 14, met het kenmerk, dat een twee-geleider-stelsel (11) de stuurinrichtingen (22) met elkaar en deze met de hoofd-microprocessor (1) verbindt.
15 Ier, en dat voor het bereiken van een regelkarakteristiek met verhoogde wenswaarde de toegevoerde elektrische energie wordt gereduceerd.
16. Inrichting volgens een van de conclusies 10 tot 15, met 20 het kenmerk, dat de stuurinrichtingen (22) door hulp-micropro- cessoren worden gevormd.
17. Inrichting volgens een van de conclusies 10 tot 16, met het kenmerk, dat extra-stuurinrichtingen (28 tot 34) voor 25 werkeenheden, die elk een aan-uit-funktie bezitten, via het twee-geleider-stelsel (11) met de hoofd-microprocessor (1) zijn verbonden en eventueel hier door een adres en een kommando bezittende uitgangsdata kunnen worden bediend.
18. Inrichting volgens een van de conclusies 10 tot 17, g e - kenmerkt door een dubbele gelijkrichter (12), door een kodeerinrichting (8), die de uitgangsdata (D) van de hoofd-microprocessor (1) bit voor bit superponeert op de gelijkgerichte wisselspanning in het gebied van zijn nulposities als s pannings onderbrekingen (b, c) 35 met twee verschillende breedten en door een aan elke stuurinrichting (22) toegevoegde dekodeerinrichting (23) die de spanningsonderbrekingen en hun breedten vaststelt en hieruit de betreffende bit afleidt. ***** 8701053
NLAANVRAGE8701053,A 1986-05-06 1987-05-04 Inrichting voor ruimtetemperatuurregeling en werkwijze voor het toepassen daarvan. NL189377C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19863615253 DE3615253A1 (de) 1986-05-06 1986-05-06 Verfahren zur raumtemperaturregelung und einrichtung zur durchfuehrung dieses verfahrens
DE3615253 1986-05-06

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8701053A true NL8701053A (nl) 1987-12-01
NL189377B NL189377B (nl) 1992-10-16
NL189377C NL189377C (nl) 1993-03-16

Family

ID=6300254

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NLAANVRAGE8701053,A NL189377C (nl) 1986-05-06 1987-05-04 Inrichting voor ruimtetemperatuurregeling en werkwijze voor het toepassen daarvan.

Country Status (11)

Country Link
JP (1) JPS62268946A (nl)
BE (1) BE1000313A5 (nl)
CA (1) CA1286019C (nl)
CH (1) CH672852A5 (nl)
DE (1) DE3615253A1 (nl)
DK (1) DK167633B1 (nl)
FI (1) FI92961C (nl)
FR (1) FR2598528B1 (nl)
GB (1) GB2190517B (nl)
NL (1) NL189377C (nl)
SE (1) SE469808B (nl)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5039008A (en) * 1989-05-10 1991-08-13 Mitsubishi Denki Kabushiki Kaisha Air conditioner
AT398643B (de) * 1991-09-09 1995-01-25 Vaillant Gmbh Vorrichtung zum steuern der auslauftemperatur
GB2287788A (en) * 1994-03-18 1995-09-27 David Arthur Tibbs Programmable thermostatic radiator etc. valve
AT401694B (de) * 1994-03-24 1996-11-25 Windhager Zentralheizung Gmbh Regeleinrichtung für warmwasser-zentralheizungsanlagen
US5454511A (en) * 1994-09-22 1995-10-03 Carrier Corporation Controlled setpoint recovery
WO2003027790A1 (en) * 2001-09-24 2003-04-03 Ole Hansen A system and a method for controlling room temperature
DE202011110107U1 (de) * 2011-11-17 2013-02-19 W.E.T. Automotive Systems Ag Temperier-Einrichtung
CN112984633B (zh) * 2021-03-09 2022-12-02 山东朗进科技股份有限公司 一种换电站热回收空调系统及其控制方法、换电站

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB707441A (en) * 1949-02-17 1954-04-21 C A Dunham Company Ltd Improvements in or relating to an electrical bridge circuit, for a temperature control circuit
DE2058135A1 (de) * 1970-11-26 1972-05-31 Eberle Werke Kg Bimetalltemperaturregler mit ueberlagertem thermischen Sollwertgeber
DE2253511A1 (de) * 1972-10-28 1974-05-16 Vaillant Joh Kg Anordnung zum selbsttaetigen regeln der temperatur eines raumes
DE2539371A1 (de) * 1975-09-04 1977-03-10 Adam Jakob Thermostatventil fuer heizkoerper
US4200910A (en) * 1977-03-04 1980-04-29 Hall Burness C Programmable time varying control system and method
JPS559615A (en) * 1978-07-06 1980-01-23 Mitsui Petrochem Ind Ltd Copolymer resin composition
JPS5572746A (en) * 1978-11-21 1980-05-31 Matsushita Electric Ind Co Ltd Controlling device for household air conditioner
FR2461423A1 (fr) * 1979-07-12 1981-01-30 Lm Electronique Sa Dispositif pour la programmation, la regulation et le controle automatique du chauffage dans tous locaux industriels, commerciaux ou a usages domestiques
GB2065333A (en) * 1979-10-13 1981-06-24 Dale K H Heating control
DE3045753A1 (de) * 1980-12-04 1982-07-08 Technofor Lizenz- und Patentverwertungsgesellschaft mbH, 8026 Ebenhausen Einrichtung zum steuern der ueber raumthermostaten geregelten heizkoerperventile einer zentralheizungsanlage
US4347974A (en) * 1981-03-05 1982-09-07 Honeywell, Inc. Temperature control system with night setback programming as a function of temperature conditioning load
DE3407591A1 (de) * 1983-03-18 1984-09-20 Schrack Elektronik-Ag, Wien Heizkoerperventil mit einer regeleinrichtung zur regelung der raumtemperatur
DE3310402A1 (de) * 1983-03-19 1984-09-20 Satchwell Birka Regelungstechnik Gmbh, 5630 Remscheid Verfahren zum digitalen seriellen auswaehlen und steuern eines aus einer vielzahl von empfaengern, insbesondere reglern oder ventilen einer heizungs-, lueftungs- oder klimaanlage sowie vorrichtung zur durchfuehrung dieses verfahrens
DE3310367C2 (de) * 1983-03-22 1986-07-17 Viessmann Werke Kg, 3559 Allendorf Verfahren und Vorrichtung zur Einzelraumtemperaturregelung
JPS60194245A (ja) * 1984-03-13 1985-10-02 Mitsubishi Heavy Ind Ltd 空気調和機の制御装置
GB8526341D0 (en) * 1985-10-25 1985-11-27 Almondstone Ltd Heating system

Also Published As

Publication number Publication date
BE1000313A5 (fr) 1988-10-18
SE8701874L (sv) 1987-11-07
GB8706593D0 (en) 1987-04-23
FI871994A0 (fi) 1987-05-05
GB2190517B (en) 1990-06-06
DK132887D0 (da) 1987-03-16
FR2598528A1 (fr) 1987-11-13
DE3615253C2 (nl) 1992-04-30
FI92961C (fi) 1995-01-25
NL189377C (nl) 1993-03-16
DK167633B1 (da) 1993-11-29
DE3615253A1 (de) 1987-11-12
FI871994A (fi) 1987-11-07
NL189377B (nl) 1992-10-16
CA1286019C (en) 1991-07-09
FR2598528B1 (fr) 1995-12-22
SE469808B (sv) 1993-09-13
GB2190517A (en) 1987-11-18
JPS62268946A (ja) 1987-11-21
CH672852A5 (nl) 1989-12-29
FI92961B (fi) 1994-10-14
SE8701874D0 (sv) 1987-05-06
DK132887A (da) 1987-11-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6204623B1 (en) Heater, humidifier or fan including a circuit for controlling the output thereof
US6478084B1 (en) Energy saving thermostat with a variable deadband
US5504306A (en) Microprocessor controlled tankless water heater system
US4172555A (en) Adaptive electronic thermostat
US4733719A (en) Electronic thermostat with a stored program of desired temperatures and predetermined maximum and minimum temperatures
US20040042772A1 (en) Thermostat system to provide adaptive control of water temperature
JPS6141823A (ja) バーナーの投入および遮断サイクルの設定装置
EP1957879A1 (en) Environmental temperature control system
DE3113608A1 (de) Regeleinrichtung
US2819371A (en) Heating apparatus
NL8701053A (nl) Werkwijze voor het regelen van de ruimtetemperatuur en een inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze.
GB2202058A (en) Temperature control systems
US4683939A (en) Electronic thermostat with selectable mode to control heating only, cooling only or both heating and cooling
US4134005A (en) Method and device for controlling the temperature variation in a potter's oven
US3254838A (en) Temperature control arrangements
US3945564A (en) Temperature control system
US4635708A (en) Electronic thermostat for heating and cooling system
WO2015089553A1 (en) Electronic controlled instantaneous electric hot water system
US10925805B2 (en) Heating system for spa
FI92105B (fi) Menetelmä lämmitysväliaineen syöttölämpötilan keskiarvon säätämiseksi ja kytkentäkaavio menetelmän toteuttamiseksi
US4055296A (en) Electronic temperature control system for thermostatic control
AU669293B2 (en) System to control a solar water heater
GB2290152A (en) Control circuit for a load
CA1078494A (en) Dual temperature control circuit
JP6980610B2 (ja) 建物内設備の制御システム

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 19961201