NL8301845A - Stelsel voor het inschrijven van informatie in een geheugenschakeling. - Google Patents

Stelsel voor het inschrijven van informatie in een geheugenschakeling. Download PDF

Info

Publication number
NL8301845A
NL8301845A NL8301845A NL8301845A NL8301845A NL 8301845 A NL8301845 A NL 8301845A NL 8301845 A NL8301845 A NL 8301845A NL 8301845 A NL8301845 A NL 8301845A NL 8301845 A NL8301845 A NL 8301845A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
signal
write
period
output
circuit
Prior art date
Application number
NL8301845A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Victor Company Of Japan
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Victor Company Of Japan filed Critical Victor Company Of Japan
Publication of NL8301845A publication Critical patent/NL8301845A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/76Television signal recording
    • H04N5/91Television signal processing therefor
    • H04N5/93Regeneration of the television signal or of selected parts thereof
    • H04N5/95Time-base error compensation
    • H04N5/956Time-base error compensation by using a digital memory with independent write-in and read-out clock generators

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Signal Processing For Digital Recording And Reproducing (AREA)
  • Static Random-Access Memory (AREA)
  • Optical Recording Or Reproduction (AREA)
  • Synchronisation In Digital Transmission Systems (AREA)

Description

* * <·
Stelsel voor het inschrijven van informatie in een geheugen-schakeling.
De uitvinding heeft in het algemeen betrek-5 king op een stelsel voor het inschrijven van informatie in een geheugenschakeling en in het bijzonder op een dergelijk stelsel dat informatiegegevens in een digitaal signaal dat wordt overgedragen inclusief een tijdhasis-fluctuatie-compo-nent (jitter-component) schrijft in een geheugenschakeling 10 met een inschrijftijd die tenminste twee maal past binnen een transmissietijd overeenkomend met een enkel frame (een enkel blok) van het digitale signaal.
In het algemeen gesproken zijn stelsels voor het registreren en afspelen van informatiesignalen in, res-15 pektievelijk van een ronddraaiend registratiemedium (hierna eenvoudigweg aangeduid als een plaat) in een praktische uitvoering gebracht. Volgens dergelijke stelsels wordt een informatiesignaal in analoge vorm, zoals een videosignaal en een audiosignaal, onderworpen aan digitale pulsmodulatie, 20 zoals pulscodemodulatie (PCM), en wordt het digitale infor- matiesignaal op de plaat vastgelegd als variaties in de vorm van de plaat die bestaan uit rijen vrij van elkaar staande putjes. Het vastgelegde signaal wordt van de plaat afgespeeld door de variaties te detekteren in de lichtsterkte 25 die van de plaat wordt gereflekteerd, of van variaties in de elektrostatische capaciteit tussen de plaat en een afspeel-element. Bij het afspelen van het vastgelegde signaal van de plaat in dergelijke stelsels omvat het digitale signaal dat van de plaat is afgespeeld, in het algemeen een tijdbasis-30 fluctuatiecomponent (jitter-component) die het gevolg is van een onregelmatige draaiing van de plaat en dergelijke.
Indien daarentegen fouten worden ingevoerd in de gegevens bij de overdracht van het bedoelde digitale signaal, wordt het noodzakelijk de fout te corrigeren en de 35 8301845
* V
2 gegevens te herstellen. Vandaar dat een enkel frame (een enkel blok) van het genoemde digitale signaal bestaat uit een in tijd volgorde in multiplex gebracht signaal dat fout-corrigerende codes, fout-detekterende codes en synchronisa-5 tiesignalen voor het aanwijzen van begin van signalen naast gegevens worden die zijn verdeeld over vooraf bepaalde sek-ties, omvat. Aldus wordt het digitale signaal vastgelegd en af gespeeld in termen van dergelijke frames. Het wordt daarom noodzakelijk te voorzien in een geheugenschakeling 10 in het af speels tels el teneinde de gegevens woorden en de £out-corrigerende codes vast te leggen. Omdat het digitale signaal wordt afgespeeld inclusief de genoemde tijdbasis-fluctuatiecomponent zijn, zelfs indien de minimale fluctuatie-tijd in de tijdbasis-fluctuatiecomponent voldoende groot is 15 in vergelijking met de periode van een enkel frame van het digitale signaal (de periode van een enkel frame van het digitale signaal is in het algemeen gelijk aan een geheel veelvoud van de omgekeerde van de bemonsteringsfrequentie, en deze periode van een enkel frame zal hierna worden aange-20 duid als "frame-periode"), de inschrijf-frame-periode waar mee de inschrijving wordt uitgevoerd met betrekking tot de geheugenschakeling, en de uitlees-frame-periode waarmee de uitlezing wordt uitgevoerd ten opzichte van de geheugen-schakeling, niet synchroon met elkaar.
25 Als methode voor het inschrijven van de gegevens- woorden en de fout-corrigerende codes in het digitale signaal dat de genoemde tijdbasis-fluctuatiecomponent bevat, in de geheugenschakeling was een methode bekend volgens welke een aantal vlagsignalen, overeenkomend met een aantal gegevens-30 woorden en fout-corrigerende codes in een enkel frame, werd gezet, en werd het inschrijven uitgevoerd in overeenstemming met de tijdbasis-fluctuatiecomponent door een voor een de vlagsignalen te herroepen telkens wanneer het gegevenswoord of de fout-corrigerende code wordt ingeschreven in geheugen-35 elementen vanuit een van een aantal slaaf-buffergeheugens % ' % ......
3 die aanwezig zijn. Echter was het volgens deze bekende methode onmogelijk de gegevenswoorden en de fout-oorrigerende codes in te schrijven binnen een enkel frame samen op een enkel adres in de geheugensehakeling, en moest het inschrij-5 ven van deze gegevenswoorden en fout-eorrigerende codes binnen het ene frame in gedeelten worden uitgevoerd. De hierboven genoemde vlagsignalen waren dus nodig voor het bepalen van de inschrijf toes tand van het digitale signaal, dat wil zeggen om uit te maken welk gedeelte of welke gedeeΙ-ΙΟ ten van het ene frame van het digitale signaal in de geheugen sehakeling was ingeschreven. Bijgevolg bestond een behoefte om te voorzien in een aanzienlijk aantal adressen in de geheugensehakeling bij het volgen van deze bekende methode.
De bekende methode vertoont dus het nadeel dat de besturing 15 van de geheugensehakeling ingewikkeld wordt omdat de hande lingen gemoeid met het vaststellen welk soort signaal is opgeslagen en welk adres een dergelijk signaal bevat, nogal ingewikkeld zijn.
In het algemeen is de minimale periode van de 20 tijdbasis-fluctuatiecomponent die in het digitale signaal dat van de plaat door het afspeelstelsel wordt afgespeeld, voldoende groot in vergelijking met de frame-periode. Bovendien is de tijdbasis-fluctuatiecomponent in het afgespeelde digitale signaal niet bijzonder groot. De uitvinding gaat 25 uit van het opmerken van deze feiten.
Het is derhalve in het algemeen een doel van de uitvinding te voorzien in een nieuw en bruikbaar stelsel voor het inschrijven van een geheugensehakeling waarin de hierboven beschreven nadelen zijn overwonnen.
30 Een tweede en meer specifiek doel van de uitvinding is het voorzien in een stelsel voor het inschrijven van een geheugensehakeling waarin een enkel frame van een digitaal signaal bestaat uit tenminste een synchronisa-tiesignaal en informatie-gegevens, en een geheugensehakeling 35 waarin het digitale signaal wordt ingeschreven en vervolgens 8301845
# V
4 wordt uitgelezen inclusief een tijdhasis-fluctuatiecomponent in termen van frames bij een eerste herhalingsfrequentie, wordt bestuurd door een signaal dat geen tijdbasis-fluctuatie-component bevat en dat een tweede herhalingsfrequentie heeft 5 die zo is gekozen dat hij althans nagenoeg gelijk is aan het dubbele van de eerste herhalingsfrequentie om zo de informatie-gegevens in te schrijven in de geheugenschakeling met een inschrijftijd 'die ten minste twee maal past in een transmissietijd overeenkomend met een enkel frame van het 10 digitale signaal.
Andere doelen en verdere kenmerken van de uitvinding zullen blijken uit de hierna volgende beschrijving in bijzonderheden die verwijst naar een tekening.
Fig. 1 is een algemeen systematisch blokschema 15 dat een wezenlijk onderdeel laat zien van een inrichting voor het afspelen van een plaat dat kan worden toegepast bij een stelsel voor het inschrijven van een geheugenschakeling volgens de uitvinding.
Fig. 2 is een systematisch blokschema dat een 20 uitvoeringsvoorbeeld toont van het stelsel voor het inschrij ven van een geheugenschakeling volgens de uitvinding, gebruikt in een decoder in het blokstelsel dat is getekend in fig. 1.
Fig. 3 toont schematisch een voorbeeld van de 25 indeling van een digitaal signaal.
Fig 4.(A) t/m fig. 4(E) zijn tijdvolgorde-diagrammen die respektievelijk Signalen tonen voor het uitleggen van de werking van het blokstelsel als getekend in fig. 2.
30 In fig. 1 wordt een digitaal signaal dat is verkregen door middel van digitale pulsmodulatie, vastgelegd op een plaat 11. De plaat 11 wordt rondgedraaid door een motor 12 en het op de plaat 11 vastgelegde signaal wordt afgespeeld door middel van een pickup-inrichting 13. Deze pickup-inrich-35 ting 13 kan zijn van het elektrostatische capaciteitstype en 8301845 ’ *·· 5 neemt het signaal op als variaties in de elektrostatische capaciteit, of van het optische type dat het signaal opneemt door gebruikmaking van een laserstraal.
Het aldus door de pickup-inrichting 13 opge-5 nomen signaal wordt toegevoerd aan een frequentie-demodulator 15 via een pickup-keten 14 die een voorversterker bevat. Het opgenomen signaal wordt dus aan frequentie-demodulatie onderworpen in de frequentie-demodulator 15 en het gedemoduleerde digitale signaal wordt toegevoerd aan een decoder 16. In de 10 decoder 16 wordt een vooraf bepaalde signaalverwerking, zoals jitter-eompensatie en fout-correctie die hierna zullen worden beschreven, uitgevoerd . Een uit de decoder 16 afkomstig digitaal signaal wordt geconverteerd in een analoog signaal in een digitaal/analoog (D/A) omzetter 17 en het 15 analoge signaal wordt verkregen via een uitgangsklem 18.
Het aan de decoder 16 toegevoerde afgespeelde digitale signaal heeft een signaalindeling als weergegeven in fig. 3. Fig. 3 toont een enkel frame (dat wil zeggen een enkel blok) van het afgespeelde digitale signaal. Zoals 20 getekend omvat een enkel frame 130 bits. In fig. 3 is een synchronisatiesignaal met een 8-bits vast patroon voor het aangeven van het begin van een frame aangeduid door SYNC.
De 16-bits 4-kanaals digitale informatiesignalen zijn res-pektievelijk aangegeven door Ch-1 t/m Ch-4. De signalen Ch-1 25 t/m Ch-4 geven een in multiplex gebrachte positie van een enkel woord van het signaal in elk kanaal aan, waarbij drie (of twee) kanalen digitale audiosignalen bevatten en een (of twee) kanalen een digitaal videosignaal, of de vier kanalen bevatten twee soorten 2-kanaals digitale audiosig-30 nalen, of nog anders bevatten de vier kanalen een 4-kanaals digitaal audiosignaal, om enkele voorbeelden te noemen. Voorts zijn 16-bits fout-corrigerende codes aangegeven door P en Q.
Deze fout-corrigerende codes worden verkregen uit de 16-bits gegevens uit elk van de vier kanalen Ch-I t/m Ch-4 35 volgens vooraf bepaalde verkrijgingsvergelijkingen. Een 23- 8301845 4
» V
6 bits fout-detekterende code is aangegeven door CRC. Deze fout-detekterende code CRC is een 23-bits rest die wordt verkregen wanneer alle gegevens (hierna aangeduid met "informatiegegevens”) in de kanalen Ch-1 t/m Ch-4 en de 5 fout-corrigerende codes P en Q die overeenkomen met het 9e t/m het 104e bit in fig. 3, worden gedeeld door bijvoor- 23 5 4 beeld een producerend polynoom x + x + x + x + 1. Vastgesteld wordt dat er geen fout is wanneer de rest nul is.
Een bit Adr komt overeen met een enkel bit van een 196-bits 10 stuursignaal dat wordt gebruikt voor bewerkingen zoals willekeurig toegang krijgen, en dit 196-bits stuursignaal wordt overgebracht door 196 frames van het digitale signaal. Voorts komen 2 bits die in fig. 3 door ü zijn aangeduid, overeen met zogenoemde gebruikersbits die worden gereser-15 veerd voor eventueel toekomstig gebruik.
Een frame van het hierboven beschreven digitale signaal dat in totaal 130 bits bevat vanaf de synchro-nisatiebits SYNC t/m de gebruikersbits U, heeft een herbal ings frequentie van 44,1 kHz die bijvoorbeeld gelijk is 20 aan de bemonsteringsfrequentie. Het digitale signaal wordt op de plaat 11 vastgelegd in seriele vorm in termen van frames met een transmissiebitsnelheid van 5,733 Mbit/s. Indien dus de omwentelingssnelheid van de plaat 11 is gesteld op 900 tpm, zullen 2940 frames van het digitale signaal 25 worden vastgelegd bij een enkele omwenteling van de plaat 11 en zal het 196-bits stuursignaal dat hiervoor is beschreven, 15 maal worden vastgelegd gedurende een enkele omwenteling van de plaat.
Het van de plaat 11 afgespeelde digitale 30 signaal bevat een tijdbasis-fluctuatiecomponent (jitter- component) als gevolg van onregelmatig ronddraaien van de plaat II en dergelijke. Deze tijdbasis-fluctuatiecomponent is betrekkelijk gering en de minimale periode van de tijdbasis-fluctuatiecomponent is voldoende groot in vergelijking met 35 de frameperiode die hiervoor is beschreven. Bovendien bevat 8301845 4 7 omdat het afgespeelde digitale signaal een periode heeft in temen van het hierboven beschreven enkele frame, het afgespeelde digitale signaal een eerste herhalingsfrequentie die gelijk is aan de omgekeerde van de frameperiode.
5 De in fig, 1 getoonde decoder 16 omvat een blokstelsel als getoond in fig. 2 voor het in de praktijk brengen van de uitvinding.
Het afgespeelde digitale signaal waarvan alle frames bestaan uit de genoemde 130 bits, dat is verkregen 10 uit de frequentie-demodulator 15, wordt toegevoerd aan een synchronisatiesignaal-detektieketen 22 via een ingangsklem 21 die in fig. 2 is getoond. Het synchronieatiesignaal SYNC wordt gedetekteerd in de synchronisatiesignaal-detektieketen 22 en het gedetekteerde synchronisatiesignaal SYNC wordt 15 toegevoerd aan een synchronisatiesignaal-generatorketen 24. Het afgespeelde digitale signaal dat door de synchronisaties ignaal-detektieketen 22 is gevoerd, wordt ook toegevoerd aan een schuifregister 23 waarin het signaal wordt onderworpen aan serie/parellel-omzetting. De synchronisatie-20 signaal-detektieketen 22 komt niet in synchronisatie met synchronisatiegegevens en met fout-detekterende codes die hetzelfde signaalpatroon als het synchronisatiesignaal bevatten, en detekteert uitsluitend het echte stuursignaal dat is in multiplex gebracht op de plaats aangeduid door SYNC 25 in fig. 3.
Omdat het synchronisatiesignaal is vastgelegd met de frameperiode van 130 bits genereert indien een synchronisatiesignaal dat oorspronkelijk zou moeten worden verkregen met een periode die praktisch gelijk is aan de frame-30 periode, ontbreekt als gevolg van signaaluitval en dergelijke, de synchronisatiesignaal-generatorketen 24 een synchronisatiesignaal dat onafhankelijk werd geproduceerd op een tijdstip dat de signaaluitval optrad. Zelfs indien het synchronisatiesignaal ontbreekt als gevolg van signaaluitval 35 en dergelijke of indien een signaalpatroon dat identiek is 8301845 • · 8 aan dat van het synchronisatiesignaal, voorkomt in de informatiegegevens en dergelijke, detekteert de synchronisatie-signaal-detektieketen 22 dus ononderbroken alleen het echte synchronisatiesignaal. De synehronisatiesignaal-generator-5 keten 24 genereert het synchronisatiesignaal door middel van detektie van het echte synchronisatiesignaal, uitgevoerd in de synchronisatiesignaal-detektieketen 22, en genereert het synchronisatiesignaal met een periode die althans nagenoeg te gelijk is aan de frameperiode, en wel door compenseren voor 10 de signaaluitval als hierboven beschreven. Bijvoorbeeld omvat de synchronisatiesignaal-generatorketen 24 een 130-teller die een telstand nul aanneemt telkens wanneer 130 kloksignalen zijn geteld en die wordt teruggesteld door het uitgangssignaal van de synchronisatiesignaal-detektie-15 keten.
Een synchronisatiesignaal A, voorgesteld in fig. 4(A), dat is verkregen uit de synchronisatiesignaal-generatorketen 24, bevat de tijdbasis-fluctuatiecomponent die bij het afspelen wordt geïntroduceerd. Dit synchronisa-20 tiesignaal A wordt toegevoerd aan een meesterbuffergeheugen 25 om de parellele uitgangsinformatiegegevens uit het schuif-register 23 vast te houden. Verder wordt het synchronisatiesignaal A toegevoerd aan een instelaansluiting S van een flip-flop 26 om de flip-flop 26 in te stellen. Wanneer de 25 flip-flop 26 is ingesteld wordt een uitgangssignaal van de flip-flop 26 toegevoerd aan een van ingangsklemmen van een EN-poort 27.
Verder levert indien de frequentie van een frame met f wordt aangeduid, een meester-oscillator 28 een 30 referentiesignaal met een frequentie 140 f . Het oscillatie- s uitgangssignaal van de meester-oscillator 28 wordt toegevoerd aan een 140-teller 29 die een telstand nul aanneemt telkens wanneer 140 ingangssignalen zijn geteld. Een uitgangssignaal van de teller 29 wordt toegevoerd aan een dood 35 geheugen (ROM) 30. Een inschrijfperiode-discriminerend signaal 8301845 .....·.J» .
9 c dat in fig.4(C) is getekend, wordt verkregen via een bepaalde uitgangslijn van het dode geheugen 30 en toegevoerd aan de andere ingangsklem van de EN-poort 27. Omdat het inschrijfperiode-discriminerende signaal c wordt gepro-5 duceerd in overeenstemming met het uitgangssignaal van de meester-oscillator 28, bevat het inschrijfperiode-discrimi-nerende signaal c geen tijdbasis-fluctuatiecomponent, zoals gemakkelijk zal worden begrepen. De EN-poort 27 wordt geopend door het uitgangssignaal van de flip-flop 26 wanneer 10 de flip-flop 26 zich in de ingestelde toestand bevindt om het discriminerende signaal c door te laten en het discriminerende signaal c toe te voeren aan een instelaansluitklem S van een flip-flop 32.
Een uitgangssignaal van de flip-flop 32 wordt 15 toegevoerd aan een bufferketen 33 en daar vastgehouden. De bufferketen 33 voert de bufferbewerking uit in overeenstemming met een bufferstuursignaal fT dat is verkegen via il een andere uitgangslijn van het ROM 30. Dit bufferstuursignaal f^ is althans nagenoeg gelijk aan een signaal dat 20 wordt verkregen door de frequentie te delen van het uitgangs signaal van de meesteroscillator 28 door N, waarbij N een natuurlijk getal is dat groter is of gelijk aan 2, en de periode van het signaal wordt ingesteld op een interval dat korter duurt dan 1/2 van het minimale pulsinterval van het 25 inschrijfperiode-discriminerende signaal c. Het inschrijf- periode-discriminerende signaal c en het bufferstuursignaal die respektievelijk uit het ROM 30 zijn verkregen, zijn synchroon met elkaar. Aldus wordt steeds een puls d, voorgesteld in fig. 4(D), met een constante pulsbreedte verkregen 30 uit de bufferketen 33.
De uitgangspuls d van de bufferketen 33 wordt toegevoerd aan de respektievelijke terugstelaansluitklemmen R van de flip-flops 26 en 32 teneinde deze flip-flops 26 en 32 terug te stellen. Bovendien wordt de uitgangspuls d van 35 de bufferketen 33 toegevoerd aan een slaafbuffer 34 waarin 8301845 10 de parallele uitgangsinformatiegegevens uit het meesterbuffer-geheugen 25 worden vastgehouden.
Aangenomen wordt het geval dat de flip-flop 32 en de bufferketen 33 niet aanwezig zijn en dat het uit- 5 gangssignaal van de EN-poort 27 rechtstreeks wordt toege voerd aan de slaafbufferketen 34 en aan de terugstelaan-sluitklem R van de flip-flop 26, en wel gelijktijdig. In dit geval bevat het uitgangssignaal van de flip-flop 26 de tijd-basis-fluctuatiecomponent, terwijl het inschrijfperiode- 10 descriminerende signaal c de tijdbasis-fluctuatiecomponent niet bevat. Om deze reden zijn de aan de EN-poort 27 toegevoerde signalen niet synchroon met elkaar en kan de puls-breedte van het uitgangssignaal van de EN-poort 27 smaller worden dan de pulsbreedte van het inschrijfperiode-discrimi-15 nerende signaal c. In een zodanig geval waar de pulsbreedte van het uitgangssignaal van de EN-poort 27 smaller is dan de pulsbreedte van het inschrijfperiode-discriminerende signaal c, zal de werking van de schakeling niet positief worden uitgevoerd. Dus zijn in de hier beschreven uitvoering 20 die is getekend in fig. 2, de flip-flop 32 en de bufferketen 33 aanwezig teneinde de puls d te verkrijgen die een constante pulsbreedte heeft die breder is dan de pulsbreedte van het inschrijfperiode-discriminerende signaal c. Door de aanwezigheid van deze flip-flop 32 en van de bufferketen 33, wordt 25 de werking van de schakeling positief uitgevoerd.
De uitgangspulg d van de bufferketen 33 wordt toegevoerd aan een teller 35 waarin de puls d wordt geteld.
Een telstanduitgangssignaal van de teller 35 wordt toegevoerd aan een willekeurig toegankelijk geheugen (RAM) 36 en gebruikt 30 als een inschrijf-adressignaal. In het hier beschreven uit- voeringsvoorbeeld zal worden aangenomen dat de inschrijf-adressen opeenvolgende getallen of adressen zijn om de uitleg te kunnen vereenvoudigen. Echter zijn in de meeste in de praktijk voorkomende gevallen de informatiegegevens tussen 35 elkaar geschoten en vervolgens vastgelegd en voert het afspeel- 8301845
II
stelsel een bewerking uit waarbij bet tussen elkaar geschoven zijn wordt opgeheven bij het afspelen teneinde het afgespeelde signaal te herstellen in zijn oorspronkelijke volgorde. Dit betekent dat in de werkelijke praktijk een constante 5 die overeenkomt met de tussenschuiflengte (eenheid) en der gelijke wordt toegevoegd aan het inschrijfadres en wordt gebruikt als het inschrijfadres voor het RAM 36.
Een via een uitgangslijn van het ROM 30 verkregen signaal wordt toegevoerd aan het RAM 36 via een 10 aansluitklem 37 als een inschrijfvrijgeefsignaal. Het RAM 36 schrijft de informatiegegevens afkomstig uit het slaafgeheugen 34 in op een adres dat door de teller 35 wordt aangegeven. Bovendien leest het RAM 36 de vastgelegde informatiegegevens uit met een constante uitlees-frameperiode. De uit het 15 RAM 36 uitgelezen informatiegegevens worden toegevoerd aan een fout-corrigerende keten 38. Het adres in het RAM 36 dat door de teller 35 is aangegeven, verandert met elke binnenkomende puls d, zoals aangegeven door de verwijzingstekens Al, A2, .... in fig. 4(E).
20 In het hier beschreven uitvoeringsvoorbeeld wordt het inschrijfperiode-discriminerende signaal c tweemaal gegenereerd, zoals getekend in fig. 4(C), binnen de constante uitlees-frameperiode T (T I/f ), getekend in fig. 4(B).
s
De inschrijfperiode van het RAM 36 bestaat dus tweemaal * 25 binnen de uitlees-frameperiode T, zoals aangegeven door arceringen in fig. 4. Dat wil zeggen dat het RAM 36 zo wordt bestuurd dat de informatiegegevens in het digitale signaal die worden overgebracht met de eerste herhalingsfrequentie van ongeveer 44,1 kHz, worden ingeschreven met een tweede 30 herhalingsfrequentie die praktisch gesproken tweemaal de eerste herhalingsfrequentie is, dat wil zeggen 88,2 kHz.
Een beschrijving met meer bijzonderheden zal nu worden gegeven in samenhang met de figuren 4(B) en 4(E). Gedurende een uitleesperiode bj die door de arcering 35 in fig. 4(B) is aangegeven, worden de informatiegegevens 8301845 * 12 ingeschreven op het adres Al, aangegeven in fig. 4(E). Verder worden gedurende de inschrijfperioden b^» bg en b^ dezelfde informatiegegevens ingeschreven op hetzelfde adres A2. Dat wil zeggen dat omdat het digitale signaal van hetzelfde 5 ene frame wordt verkregen gedurende een interval tussen een tijdstip waarop het synchronisatiesignaal a wordt gegenereerd, en een tijdstip waarop een volgend synchronisatiesignaal wordt gegenereerd, in het hier beschreven uitvoeringsvoorbeeld het inschrijfadres in het RAM 36 wordt gewijzigd in overeen-10 stemming met het inschrijfperiode-discriminerende signaal c dat onmiddellijk na het synchronisatiesignaal a is verkregen. Aldus wordt door wijzigingen van het inschrijfadres in overeenstemming met de tijdbasis-fluctuatiecomponent in het afgespeelde digitale signaal, als weergegeven in fig. 4(E) 15 dezelfde informatiegegevens herhaaldelijk ingeschreven op het adres A2 gedurende de inschrijfperioden b^, bg en b^.
Zo ook worden gedurende de inschrijfperioden bg en b^ dezelfde informatiegegevens, dat wil zeggen de informatiegegevens die volgen op de informatiegegevens 20 die op het adres A2 zijn vastgelegd, ingeschreven op het adres A3. Informatiegegevens die volgen op de informatiegegevens die op het adres A3 zijn vastgelegd, worden herhaaldelijk ingeschreven op het adres A4 gedurende inschrijf-perioden b^' en bg. Aldus worden de informatiegegevens die 25 de tijdbasis-fluctuatiecomponent bevatten, achtereenvolgens ingeschreven op opeenvolgende adressen in het RAM 36 zonder de informatiegegevens te laten vallen of dezelfde informatiegegevens op verschillende adressen vast te leggen. Volgens het hier beschreven uitvoeringsvoorbeeld kunnen dezelfde 30 informatiegegevens herhaaldelijk worden ingeschreven op hetzelfde adres gedurende opeenvolgende inschrijfperioden, waarbij echter dezelfde informatiegegevens niet op verschillende adressen zullen worden vastgelegd. In fig. 4(B) wordt het uitlezen uitgevoerd binnen intervallen die andere zijn 35 dan de inschrijfperioden. Omdat het uitlezen wordt uitge- 8301845 13 voerd in overeenstemming met een uitlees-stuursignaal dat wordt geproduceerd vanuit de meester-oscillator 28, worden de informatiegegevens uitgelezen onder uitschakeling van de tijdbasis-fluctuatiecomponent.
5 De uit het RAM 36 uitgelezen informatiegegevens worden toegevoerd aan de fout-corrigerende keten 38. Verder wordt het afgespeelde digitale signaal dat door de synchronisaties ignaal-detektieketen 22 is gevoerd, toegevoerd aan een fout-detektieketen 39. De fout-detektieketen 39 deelt 10 het signaal dat overeenkomt met het 9e bit t/m het 127ste bit als getekend in fig. 3 door het polynoom 23 5 4 x +x+x+x+len stelt vast dat in informatiegegevens binnen het signaal van dat frame geen fout bevatten wanneer de als resultaat van de deling verkregen rest nul 15 is. Wanneer deze rest niet nul is, stelt de fout-detektie keten 39 vast dat de informatiegegevens in het signaal van dat frame een fout bevatten en zorgt ervoor dat de fout-correctieketen 38 de fout in de informatiegegevens die zijn uitgelezen uit het RAM 36, corrigeert. De fout-20 correctieketen 38 maakt gebruik van de fout-correctiecode P en/of de fout-correctiecode Q en voert een modulo-2 optelling uit met betrekking tot elk bit van de vier gegevens woorden in de kanalen Ch-1 t/m Ch-4 teneinde de fout te corrigeren en de informatiegegevens te herstellen. Wanneer 25 er in de informatiegegevens geen fout voorkomt, laat de fout-correctieketen 38 de informatiegegevens zoals zij zijn. Aldus levert de fout-correctieketen 38 de informatiegegevens zonder fout of de gecorrigeerde en herstelde informatiegegevens aan de D/A omzetter 17 via een uitgangsklem 40.
30 De volgorde waarin de fout in de informatiegegevens wordt gecorrigeerd en de informatiegegevens worden hersteld, kan nauwkeurig worden uitgevoerd omdat het uitgangssignaal uit het RAM 36 is ontdaan van de tijdbasis-fluctuatiecomponent. De informatiegegevens worden onderworpen aan digitaal/ 35 analoogomzetting in de D/A omzetter 17 en via de uitgangs- 8301845 14 aansluitklem 18 worden 4-kanaals analoge informatiesignalen geleverd.
De hier beschreven uitvinding is niet beperkt tot de beschreven uitvoeringsvoorbeelden: verschillende 5 varianten en wijzigingen kunnen worden uitgevoerd zonder te treden buiten de strekking van de uitvinding.
10 8301845

Claims (5)

1. Stelsel voor het inschrijven van informatie in een geheugenschakeling, omvattende toevoerorganen voor het toevoeren van een digitaal signaal dat een tijdbasis-fluctuatiecomponent bevat» waarbij een enkel frame van het 5 digitale signaal bestaat uit tenminste een synchronisatie- signaal en informatiegegevens» het digitale signaal een eerste herhalingsfrequentie heeft met een periode van een frame van het digitale signaal, en verder een geheugen-schakeling om het uit de toevoerorganen toegevoerde digitale 10 signaal daarin in te schrijven en daaruit uit te lezen, met het kenmerk, dat verder aanwezig zijn toepassings-organen (28-30, 32, 33, 35) voor het toepassen van een inschrijfstuursignaal op de geheugenschakeling (23, 25, 34, 36), waarbij het inschrijfstuursignaal geen tijdbasis-15 fluctuatiecomponent bevat en een tweede herhalingsfrequentie heeft die althans nagenoeg gelijk is aan de eerste herhalingsfrequentie, en dat de geheugenschakeling wordt bestuurd door het inschrijfstuursignaal zodanig dat inschrijving van het digitale signaal wordt uitgevoerd met een inschrijf-20 periode dat tenminste tweemaal past in de ene frame-periode.
2. Stelsel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de toepassingsorganen omvatten een synchronisatiesignaal-generatororgaan (22, 24) voor het genereren van een synchronisatiesignaal dat synchroon is 25 met het synchronisatiesignaal dat in het digitale signaal dat vanuit de toevoerorganen (11-15, 21) wordt toegevoerd; een eerste flip-flop (26) die wordt ingesteld door het synchronisatie-uitgangssignaal van het synchronisatie-signaal-generatororgaan; een meester-oscillator (28), een 30 keten (29, 30) voor het genereren van een inschrijfperiode- 8301845 discriminerend signaal met de periode van een frame, een bufferstuurpuls met een periode die korter is dan 1/2 van een minimaal pulsinterval van het inschrijfperiode-discri-minerende signaal, en een inschrijfvrijgeefsignaal, uit 5 een uitgangssignaal van de meester-oscillator; een poort- keten (27) waaraan een uitgangssignaal van de eerste flipflop en het inschrijfperiode-discriminerende signaal worden toegevoerd voor het leveren van het inschrijfperiode-discriminerende signaal wanneer de eerste flip-flop zich 10 in een ingestelde toestand bevindt; een tweede flip-flop (32) die wordt ingesteld door het inschrijfperiode-discri-minerende uitgangssignaal van de poortketen; een bufferketen (33) voor het vasthouden van een uitgangssignaal van de tweede flip-flop door het bufferstuursignaal en het 15 terugstellen van de eerste en de tweede flip-flop door een uitgangspuls daarvan, welke bufferketen een puls levert in fasesynchroniteit met het inschrijfperiode-discriminerende signaal dat onmiddellijk na het synchronisatie-uitgangssig-naal van het synchronisatiesignaal-generatororgaan is 20 verkregen, welke puls een constante pulsbreedte heeft en dient als inschrijf-stuursignaal.
3. Stelsel volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de geheugenschakeling omvat een schuif-register (33) waaraan het digitale signaal van het de toe-25 voerorganen (11-15, 21) wordt toegevoerd voor het onder werpen van het digitale signaal aan een serie/parallel-omzetting; een meesterbufferketen (25) voor het vasthouden van de informatiegegevens in het ene frame uit parallele uitgangssignalen vanuit het schuifregister; een slaafbuffer-30 keten (34) voor het .vasthouden van parallele uitgangssignalen van de meesterbufferketen door het inschrijf-stuursignaal; een teller (35) voor het tellen van het inschrijf-stuursignaal en het produceren van een inschrijfadres; en een willekeurig toegankelijk geheugen (36) voor het daarin in-35 schrijven van uit de slaafbufferketen uitgevoerde informatie- 8301845 gegevens op het inschrijfadres dat door de teller wordt aangegeven en wel met een snelheid die tweemaal inschrijven binnen een constante uitlees-frameperiode inschrijven waarborgt.
4. Stels volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het inschrijfperiode-discriminerende signaal een signaal is dat tweemaal wordt gegenereerd binnen een constante uitlees-frameperiode van de geheugenschake-ling.
5. Stelsel volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de keten voor het genereren van het inschrijfperiode-discriminerende signaal, de bufferstuur-puls en het inschrijfvrijgeefsignaal een teller (29) omvat voor het delen van de frequentie van het uitgangssignaal 15 van de meester-oscillator en het leveren van een signaal met een periode van een enkel frame, alsmede een dood geheugen (30) waaraan het uitgangssignaal van de teller wordt toegevoerd als een uitlees-stuursignaal, en het dode geheugen het inschrijfperiode-discriminerende signaal, 20 de bufferstuurpuls en het inschrijfvrijgeefsignaal levert via onderling verschillende uitgangslijnen. 25 8301845
NL8301845A 1982-05-26 1983-05-25 Stelsel voor het inschrijven van informatie in een geheugenschakeling. NL8301845A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP57089388A JPS58205906A (ja) 1982-05-26 1982-05-26 メモリ回路への書き込み方式
JP8938882 1982-05-26

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8301845A true NL8301845A (nl) 1983-12-16

Family

ID=13969271

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8301845A NL8301845A (nl) 1982-05-26 1983-05-25 Stelsel voor het inschrijven van informatie in een geheugenschakeling.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4561083A (nl)
JP (1) JPS58205906A (nl)
DE (1) DE3318930A1 (nl)
FR (1) FR2527880B1 (nl)
GB (1) GB2122054B (nl)
NL (1) NL8301845A (nl)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL8600967A (nl) * 1986-04-17 1987-11-16 Philips Nv Televisiesignaalgeheugeninschrijfschakeling.
JPS632172A (ja) * 1986-06-20 1988-01-07 Matsushita Electric Ind Co Ltd デイジタルデ−タ再生装置
US4872073A (en) * 1988-09-02 1989-10-03 Ampex Corporation Apparatus for playback of magnetically recorded data having a variable input rate
JPH043592A (ja) * 1990-04-20 1992-01-08 Hitachi Ltd 映像信号処理装置
CN113223568B (zh) * 2021-05-17 2022-04-22 杭州雄迈集成电路技术股份有限公司 一种锁存结构和锁存方法

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3349329A (en) * 1963-07-30 1967-10-24 Robertshaw Controls Co Means and method of reducing jitter distortion of binary data recovered from a communication wave
US3916107A (en) * 1972-10-06 1975-10-28 Bell Telephone Labor Inc Digital system for reclocking pulse code modulation circuits
GB1576621A (en) * 1976-03-19 1980-10-08 Rca Corp Television synchronizing apparatus
GB1595772A (en) * 1976-10-29 1981-08-19 Ampex Digital time base compensator for correcting timing errors in a stream of digital data
AT347511B (de) * 1977-02-22 1978-12-27 Philips Nv Schaltungsanordnung zur digitalen korrektur von zeitbasisfehlern eines fernsehsignals
US4211997A (en) * 1978-11-03 1980-07-08 Ampex Corporation Method and apparatus employing an improved format for recording and reproducing digital audio
DE2901034C3 (de) * 1979-01-12 1984-08-09 Grundig E.M.V. Elektro-Mechanische Versuchsanstalt Max Grundig & Co KG, 8510 Fürth Verfahren und Schaltungsanordnung zur Komprimierung und Dekomprimierung von Analogsignalen in digitaler Form
JPS5750307A (en) * 1980-09-05 1982-03-24 Sony Corp Time base correcting device
JPS5766515A (en) * 1980-10-13 1982-04-22 Victor Co Of Japan Ltd Memory address control system
US4477842A (en) * 1981-04-20 1984-10-16 Victor Company Of Japan, Ltd. Data reproducing circuit

Also Published As

Publication number Publication date
GB2122054A (en) 1984-01-04
FR2527880B1 (fr) 1987-05-07
JPS58205906A (ja) 1983-12-01
DE3318930A1 (de) 1983-12-01
GB8314428D0 (en) 1983-06-29
JPH0580069B2 (nl) 1993-11-05
FR2527880A1 (fr) 1983-12-02
GB2122054B (en) 1986-08-06
US4561083A (en) 1985-12-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4275457A (en) Apparatus and method for receiving digital data at a first rate and outputting the data at a different rate
US5233589A (en) Method for recording/reproducing information having a function of correcting variations in the interval in reproduced data and apparatus for realizing same
JPS6412143B2 (nl)
EP0962930A1 (en) Apparatus for and method of adding information onto recording medium that enables additional recording
NL8003477A (nl) Inrichting voor het verwerken van serieele informatie welke is voorzien van synchronisatiewoorden.
NL9002839A (nl) Inrichting voor het optekenen van &#34;clock run-in&#34; kodewoorden aan het begin van een spoor op een magnetische registratiedrager.
US4054921A (en) Automatic time-base error correction system
KR100208909B1 (ko) 레코드 캐리어(레코딩매체)상의 디지탈 데이터를 레코딩 및/또는 재생하기 위한 방법
NL7907910A (nl) Verbeterde indeling voor digitale wandregistratie- inrichting.
US4314355A (en) Apparatus and method for receiving digital data at a first rate and outputting the data at a different rate
JPH0234115B2 (nl)
NL8301845A (nl) Stelsel voor het inschrijven van informatie in een geheugenschakeling.
KR880001340B1 (ko) 데이타 재생장치
US4736258A (en) High density storage of information on a compact disc
NL8500937A (nl) Detektieinrichting met foutenblokken voor digitale gegevens en afspeelinrichting.
JPS6016028B2 (ja) タイムコ−ド読取装置
US5812502A (en) Optical disc reading device
JPS6016027B2 (ja) タイムコ−ド読取装置
NL8601005A (nl) Informatieverwerkende inrichting voorzien van een massageheugen waarin beeldinformatie voor lijnsgewijs samengestelde beelden groepsgewijs verdeeld is opgeslagen.
JP3277411B2 (ja) タイミング信号発生装置
JP2553072B2 (ja) 同期回路
JPS59221809A (ja) デイジタル信号伝送における同期信号検出回路
SU765868A1 (ru) Способ магнитной записи-воспроизведени цифровой информации
NL8601720A (nl) Werkwijze voor het registreren en uitlezen van informatie.
SU1195380A1 (ru) Устройство для воспроизведения цифровой информации с носителя магнитной записи;

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed