NL8200244A - Werkwijze en inrichting voor het uit rijst en dergelijke graankorrels verwijderen van zemelen. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor het uit rijst en dergelijke graankorrels verwijderen van zemelen. Download PDF

Info

Publication number
NL8200244A
NL8200244A NL8200244A NL8200244A NL8200244A NL 8200244 A NL8200244 A NL 8200244A NL 8200244 A NL8200244 A NL 8200244A NL 8200244 A NL8200244 A NL 8200244A NL 8200244 A NL8200244 A NL 8200244A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
grains
rotor
rice
bran
chamber
Prior art date
Application number
NL8200244A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Riviana Foods Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Riviana Foods Inc filed Critical Riviana Foods Inc
Publication of NL8200244A publication Critical patent/NL8200244A/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B02CRUSHING, PULVERISING, OR DISINTEGRATING; PREPARATORY TREATMENT OF GRAIN FOR MILLING
    • B02BPREPARING GRAIN FOR MILLING; REFINING GRANULAR FRUIT TO COMMERCIAL PRODUCTS BY WORKING THE SURFACE
    • B02B3/00Hulling; Husking; Decorticating; Polishing; Removing the awns; Degerming

Landscapes

  • Adjustment And Processing Of Grains (AREA)
  • Cereal-Derived Products (AREA)

Description

ï i vo 3026
Betr.: Werkwijze en inrichting voor het uit rijst en dergelijke graankorrels verwijderen van zemelen.
De uitvinding heeft "betrekking op het "behandelen van rijst en andere graankorrels, en heeft in het hij zonder betrekking op werkwijzen en inrichtingen, waarin zemelen doeltreffend uit de korrels worden verwijderd.
5 Rijst is in vele landen een hoofdoogst en -voedsel. In heel wat landen is de meest gewenste rijst, gewoonlijk die, welke is bestemd voor voedsel, de z.g. geglansde rijst, waarvan de uit zemelen bestaande op-pervlaktelagen zijn verwijderd, en die er uitziet als een min of meer kleurloze, gladde, niet-gebroken korrel'..Rijst,,dié?·issontdaan van zijn 10 zemelen zonder de korrel te breken of anderszins te beschadigen, wordt veel meer op prijs gesteld dan rijst met gebroken korrels. Derhalve is het. in de industrie een blijvende moeilijkheid de produktie van niet-gebroken rijst, die vrij is van zemelen, zo economisch en doeltreffend mogelijk te verbeteren.
15 Over de jaren ontwikkelde machines voor het verwijderen van zeme len, omvatten in het algemeen de slijpende soort, waarin de rijstkorrels worden onderworpen aan positieve werking van rollen met een slijpopper-vlak, en de wrijvingssoort, waarin de rijstkorrels tegen metalen oppervlakken en tegen elkaar worden gewreven, 20 In zijn voorkeursuitvoeringsvorm wordt de uitvinding beschreven, zoals opgenomen in een rijstpelinrichting van de wrijvingssoort, waarin rijstkorrels axiaal door een kamer worden gevoerd, bepaald door een van openingen voorzien begrenzingsscherm, dat een pelrotor omgeeft, en-waarin de zemelen van de oppervlakken van de rijstkorrels in de kamer worden 25 verwijderd, en worden gescheiden van de daardoor ontstane, geglansde rij stkorrels.
Inrichtingen van de voorgaande soort zijn voorgesteld en op grote schaal gebruikt. Waarschijnlijk de best bekende omvatten machines, soms bekend als Satake-maehines, waarin beginselen zijn opgenomen, die zijn 30 geopenbaard in de Amerikaanse octrooischriften 3.078.89*;, 3-179*1^0, 3.^85.280, 3.628.582, 3.750.88*;, U. 148.251 en h-. 155.295. Een samenhangende verbetering van Satake-maehines is geopenbaard in het Amerikaanse oct rooi schrift 3.*;35·8ο5. De stand van de techniek omvat ook het Amerikaanse octrooi schrift *;2*;.o02, waarbij een rotor rijst pelt in een be-35 grenzend, cilindrisch, van openingen voorzien huis, en het Amerikaanse 8200244 - 2 - octrooischrift 1)-.051.773, -waarbij de rotor is gewijzigd voor het verschaffen van rijstkorreldoorgangen daardoorheen.
De Satake- en dergelijke machines produceren inderdaad van zemelen-ontdane rijst, waar de ondervinding heeft aangetoond, dat in de handel 5 "beschikbare pelinrichtingen ook een aanzienlijk percentage minder wenselijke, gebroken rijstkorrels produceren. De in de aanvrage gebruikte uitdrukking "pellen” betekent het van de rijstkorrel verwijderen van zemelen.
Bij het analyseren van deze gebruikelijke wrijvingsmachines blijkt, 10 dat het verwijderen van zemelen en de daarmede vergezeld gaande korrel-breekwerking in een zeer grote mate plaats vinden wanneer de rijstkorrels door de rotor naar buiten worden gedrukt en bewogen tot in wrijf-aanraking tegen het metalen scherm, dat de rotor omgeeft. Bovendien blijkt er een slijpaanraking met een aanzienlijk breed gebied van de me-15 talen ribben van de Satake-rotor met de korrels. Deze waarnemingen zijn verkregen uit het onderzoek van de slijtagepatronen van de rotor en het scherm in Satake-maehines. In dergelijke, gebruikelijke machines wordt het inwendige van het scherm in feite gewoonlijk in eerste instantie voorzien van rijen oppervlakte-uitsteeksels voor het tot stand brengen 20 van een slijpwerking van het scherm op de korrels, en heeft bij voortdurend gebruik van de machine, slijpslijtage op het scherm het polijsten tot gevolg van het binnenoppervlak van het scherm, waarbij de uitsteeksels worden afgesleten en verwijderd. Gebleken is, dat wanneer het scherm zodanig glad wordt, dat het zijn polijstwerking op de korresl 25 verliest, de doelmatigheid van het verwijderen van de zemelen in aanzienlijke mate afneemt. Wanneer het scherm in de gebruikelijke machines afgesleten raakt, kan de doelmatigheid van het verwijderen van de zemelen gedurende enige tijd worden behouden door het verlengen van de, de verblijfstijd verlengende weerstand tegen doorgang van de rijst door de ma-30 chine, hetgeen echter de rijst dikwijls onderwerpt aan bovenmatige krachten, die een toeneming van het breken veroorzaken en ook de scherm-slijtage versnellen. Het is derhalve de gebruikelijke praktijk gladde schermen,bijvoorbeeld ongeveer elke drie maanden, in deze installaties te vervangen.
35 Het is het hoofddoel van de uitvinding een werkwijze en een inrich ting te verschaffen voor het uit rijst en dergelijke graankorrels verwijderen van zemelen voor het produceren van een grotere opbrengst aan 8200244 ά i - 3 - niet-gebroken, geglansde korrels.
Ten vervolge op dit doel ligt een belangrijke maatregel van de uitvinding in een werkwijze en inrichting, waarbij de graankorrel onder een bestuurde axiale druk wordt bewogen, terwijl hij zijdelings wordt 5 begrensd door een van openingen voorzien scherm in een kamer, die een pelrotor omgeeft, gekenmerkt doordat slijpwerking op de korrels door de rotor en het scherm tot een minimum wordt beperkt, en nagenoeg de gehele slijpwerking, die het van de korrels verwijderen van de zemelen tot stand brengt, het gevolg is van het tegen elkaar wrijven van de korrels.
10 Een verdere samenhangende maatregel ligt in een werkwijze en in richting voor het pellen van graankorrels, waarbij de pelrotor langs de crntrek is uitgevoerd voor het meedragen van rijstnesten, die een direk-te aanraking hebben met de begrensde, omgevende rijstmassa in de kamer.
Een andere maatregel is het in het voorgaande verschaffen van een 15 van bijzondere bladen voorziene rotor, die met de hem monterende as een aantal oppervlaktenesten met rijst vormt, die met de rotor meedraaien door de begrensde rijstmassa.
Het is verder een kenmerk van de uitvinding een werkwijze en een inrichting te verschaffen voor het uit rijst en dergelijke graankorrels 20 verwijderen van zemelen, waarbij de korrel onder een bestuurde axiale druk wordt bewogen, terwijl hij zijdelings wordt begrensd door een van openingen voorzien scherm met een niet-cirkelvormige, inwendige omtrek in een kamer, die een pelrotor omgeeft, gekenmerkt doordat er een bijzondere bladuitvoering is aan de rotor voor samenwerking met een glad, 25 niet-slijpend, inwendig oppervlak van het .scherm.
De uitvinding wordt nader toegelicht aan de hand van de tekening, waarin : fig. 1 een zij-aanzicht is, gedeeltelijk in doorsnede, die een voorkeursuitvoeringsvorm toont van de rijstglansinrichting; 30 fig. 2 een ruimtelijk aanzicht is van de betreffende inrichting van de van bijzondere bladen voorziene pelrotor en het omgevende scherm in de inrichting van fig. 1, waarbij duidelijkheidshalve delen zijn verwijderd; fig. 3 een doorsnede is volgens de lijn III-IIÏ in fig. 2; 35 fig* ^ een ruimtelijk aanzicht is van de rotor, gescheiden van de rest van de inrichting; fig. 5 een microfoto is, die niet-gebroken, geglansde rijstkorrels 8200244 i * - ll· - toont, geproduceerd door de inrichting; fig. 6 een microfoto is, die gebroken rijstkorrels toont, illustratief voor gebroken korrels, geproduceerd door tot nu toe gebruikelijke machines, -waarbij in het bijzonder is weergegeven, dat de korrel-5 punt bij het kiemeinde van de korrel is afgebroken; en fig. T een reproduktie is van een microfoto, die verschillende afgebroken fragmenten toont voor een schaalvergelijking met een rijstkorrel van normale grootte.
Fig. 1 toont een rijstpelinrichting volgens de voorkeursuitvoe-10 ringsvorm.
Een huist 11 is gemonteerd aan een voetstuk 12, dat op passende wijze met bouten of anderszins vast is bevestigd aan een vloerdrager.
Een inwendige constructie 13 verschaft een ruimte 1U in een einde van het huis- , en een in het algemeen horizontale, in hoofdzaak holle as 15 15 is draaibaar gemonteerd in de constructie 13.
In de huisruimte 14 is een as 15 voorzien van een of meer rijen luchtinlaatopeningen 16, en de ruimte 14 kan door een opening 14 zijn verbonden met een compressor 18 of soortgelijke bron van lucht onder druk. De compressor 18 wordt aangedreven door een riem 19 vanaf de as 20 15, die wordt aangedreven door een elektromotor 21.
Aan de andere zijde van de constructie 13 draagt de as 15 in het huis een schroeflijnvormige schroef 22 voor de toevoer van rijstkorrels, en een rotor 23 voor het pennen van de rijst. Een huisopening 20 maakt de toegang mogelijk van te pellen rijst. De schroef 22 is meedraaibaar 25 vastgespied aan de as 15- De rotor 23 is in lengterichting verschuifbaar gemonteerd over het-einde van de as 15', en kan zijn uitgevoerd met eindaandrijfnokken 2b (zie fig. b), die kunnen aangrijpen in bijbehorende uitsparingen in het einde van de schroef 22. De rotor 23 wordt axiaal op de as 15 vastgehouden door een stop- en aanslagorgaan 25, dat 30 door een bout 26 is vastgezet op een plaats voor het aan dat einde afsluiten van de holle as en het axiaal aangrijpen van het einde van de rotor. Details van een bijzondere rotorconstructie, die in het bijzonder voordelig is, volgen.
De rotor 23 wordt coaxiaal omgeven door een vast schermsamenstel 35 27, dat, zoals weergegeven in fig. 2, een van openingen voorzien scherm 28 omvat, dat is gemonteerd in een stijve kooi, gevormd door evenwijdige, ringvormige einddelen 29 en 31, waartussen zich een aantal staven 32 8200244 jt % -5-- uitstrekt, waarvan er éên is aangeduid in fig. 2. Zoals het duidelijkst weergegeven in fig. 2 en 3, "bepaalt het scherm 28, dat kan zijn gemaakt van metaalplaat, die op passende wijze is geponst of anderszins voorzien van een aantal openingen 33 voor de afvoer van zemelen, een regelmatig, 5 zeshoekig omhulsel of begrenzingswand op afstand op de rotor. Het scherm 28 verschaft dus een pelkamer 3^ cm de rotor, en de openingen 33 hebben een zodanige grootte, dat zij een rijstkorrel niet doorlaten, en zijn zodanig gericht, dat zij de beweging van de rijstkorrel axiaal ten opzichte van de kamer niet belemmeren. De binnenomtrekken 30 van de delen 10 29 en 31 zijn bij voorkeur aangepast zeshoekig voor het nauwsluitend opnemen van de schermeinden, en het scherm bevat plooien of einden, aangeduid bij 36, die zich uitstrekken in sleuven 37, waarbij dit alles dient voor het tegen draaiing verankeren van het scherm.
Het schermsamenstel 27 is geplaatst in hui suitsparingen 38 en 15 wordt op passende wijze tegen een beweging daarin vastgehouden.
Zoals weergegeven in fig. 1, is het huis uitgevoerd met een bodem-opening U1, die zich bij voorkeur uitstrekt over de lengte van de rotor, * en met een coaxiale opening k2 aan het af voereinde voor gepelde rijst, welke opening die wordt geopend en gesloten door een coaxiale plaat k3, 20 die bij scharnierbaar is aan het huis, en een verstelbaar, een voor-spanning gevend tegengewicht ^5, dat wordt gedragen door een van schroefdraad voorziene verlenging kè. Omdat de plaat U3 kan kantelen rond zijn draaiverbinding, wordt zijn afstand ten opzichte van de opening b2 tijdens bedrijf van de machine veranderd, zoals zal blijken voor het tegen-25 gaan van de rijstkorreltoevoerdruk van de schroef 22 en het regelen van de tijd en de snelheid van de soorgang van rijst door de kamer 3^. Een huisbuitenwand ^7 strekt zich luchtdicht uit om de kooi, en verzamelt de afgevoerde zemelen en leidt deze naar de opening Ui.
De as 15 is uitgevoerd met twee of meer, in lengterichting zich 30 uitstrekkende rijen luchtuitlaatopeningen bS, waarbij elke rij zich in hoofdzaak over de lengte van de rotor uitstrekt.
Tijdens bedrijf, wordt in het algemeen bruine rijst, die moet worden ontdaan van zemelen, doorlopend in het huis gevoerd door de opening 20 en axiaal voortbewogen in de pelkamer 3^ door de draaiende schroef 35 22. De schroef 22 oefent dus een doorlopende druk uit, die rijst axiaal door de kamer 3^ voert naar de afvoeropening b2. De klepschijf ^3 wordt naar de opening b2 gedrukt door een tegenkracht, die afhankelijk is van 8200244 i > - 6 - de ingestelde stand van het gewicht kj, welke tegenkracht een druk tot stand brengt tegengesteld aan die van de schroef 22, en neigt tot het tegengaan en regelen van de axiale verplaatsing van de rijstkolom in de kamer 3^·. Het gewicht wordt tijdens bedrijf versteld voor het plaat-5 sen van de plaat ^3 voor het mogelijk maken van een voorafbepaalde afvoersnelheid van de rijstkorrels door de opening b2.
De rijst, die de kamer 3¾ binnengaat en daardoorheen loopt, wordt volgens de omtrek begrensd door het scherm 28 en onderworpen aan de werking van de rotor 23. Dit verwijdert zemelen van de rijstkorrelopper-10 vlakken, en de verwijderde zemelen, die poedervormig zijn, worden uiteindelijk afgevoerd door de opening en verzameld. Lucht, die de as-opening 16 binnengaat, komt naar buiten bij de openingen kQ, zoals door pijlen in fig. 1 weergegeven, om door de rotor te gaan en zodoende de rijst, die wordt gepeld, te koelen, en de verwijderde zemelen door de 15 schermopeningen 33 te drukken voor opvang en af voer bij 1*1. Geglansde rijst zonder zemelen wordt doorlopend afgevoerd bij k2.
Hoewel duidelijkheidshalve een persluchtstelsel is weergegeven voor het door het scherm drukken van de zemelen, kan een omgekeerd werkend zuigstelsel worden toegepast, waarbij zuigkracht wordt uitgeoefend om 20 het uitwendige van het scherm 28, en een inlaatopening voor gefiltreerde lucht is aangebracht bij 1*7·
Het van bladen voorziene rot or samenstel 23 is gemonteerd aan de as 15· Dit rotorsamenstel omvat soortgelijke, ringvormige eindringen 51 en 52 met een rechthoekige doorsnede, die evenwijdig zijn en vast onderling 25 verbonden door vier gelijke, platte, lengtebladen 53, die aan tegenover elkaar liggende einden zijn vastgelast aan de betreffende eindringen.
Het aantal en de plaatsing van de bladen 53 is belangrijk. Zoals weergegeven in fig. 3, zijn er bij voorkeur vier op onderling gelijke afstanden van 90° aangebrachte bladen, en strekt elk blad zich naar bui-30 ten uit in hoofdzaak volgens een raaklijn aan de cirkelvormige binnenomtrek 5I+ van elke eindring, gaande door de platte binnenoppervlakken 55 van de eindringen en uitstekende buiten het cilindrische omhulsel, bepaald door de cilindrische buitenoppervlakken 56 van de eindringen om te verschijnen als evenwijdige, in lengterichting zich uitstrekkende, 35 buitenwaartse uitsteeksels 57 langs de rotor.
Fig. 3 is in hoofdzaak op schaal getekend. In een voorkeursvorrn hebben de ringen 51 en 52 elk een cilindrische binnenomtrek van ongeveer 8200244 * λ - 7 - 69,85 ma in diameter, een radiale dikte van ongeveer 19,10 mm en een axiale dikte van ongeveer 12,70 mm. De bladen 53 zijn gemaakt van rechthoekig uitgangsmateriaal met een dikte van ongeveer 6,35 ma, een breedte van 1*7,63 mm en een lengte van 206,38 mm.
5 Het platte, vlakke binnenoppervlak van elk blad, aangeduid bij 59 in fig. 3, strekt zich uit over een afstand van ongeveer 6,35 ma voorbij het cilindrische omhulsel, dat de oppervlakken 56 bevat, en het evenwijdige, vlakke buitenoppervlak 60 van elk blad strekt zich uit over een afstand dr van ongeveer 12,70 mm voorbij dit omhulsel.
10 De binnenomtreksdiameter van de rotoreindringen is zodanig, dat het rotorsamenstel 23 een nauwsluitende schuifpassing heeft op de as 15, zodat de binnenhoek 58 van elk blad in hoofdzaak op een asdiameter ligt.
Voor verschillende asdiameters, kunnen de binnenomtreksafmetingen van de eindringen voor aanpassing worden veranderd, waarbij echter het ...
15· voorgaande verband op overeenkomstige wijze wordt gehandhaafd.
In ieder geval bepaalt, wanneer de rotor is gemonteerd aan de. as 15, zoals weergegeven in fig. 3, het platte binnenvlak 59 van elk blad met de cilindrische buitenomtrek 61 van de as en tot op zekere hoogte met het binneneinde van het volgende, naburige blad een werkzaam korrel-20 nest, aangeduid bij 62, en zijn er in de voorkeursuitvoeringsvorm vier van deze nesten aanwezig.
Het binnenoppervlak van het scherm bepaalt een veelhoekige of soortgelijke gedaante, die naar binnen open nestvormige gebieden kan bepalen. De thans best bekende omtreksvorm van het scherm is zeshoekig, . 25 zoals weergegeven, waarbij het binnenoppervlak 70, dat in aanraking is met rijstkorrels, bij voorkeur glad en niet-slijpend is. Een essentiële eis is, dat het binnenoppervlak van het scherm in dwarsdoorsnede een zodanige gedaante heeft, dat het niet slechts een vrije, onbelemmerde draaiing mogelijk maakt van de rij stkorrelmassa als geheel in de kamer 30 zonder een onderlinge beweging van de rijstkorrels wanneer de rotor wordt gedraaid. De binnenomtrek van het scherm moet dus zodanig zijn, dat de rijstmassa in de kamer doorlopend zijn werkzame, radiale dikte kan veranderen wanneer de rotor daarin werkt.
Voor gebruik met een rotor met de hiervoor gegeven afmetingen, 35 heeft het scherm 28 een maximale afmeting over de platte vlakken van ongeveer 152,1* mm. In de praktijk kan het scherm een scherp zijn, gebruikt in bekende machines, behalve dat het bij voorkeur in eerste in- 8200244
Ψ X
- 8 - stantie op zijn binnenoppervlak is glad gepolijst. Een scherm, dat de gebruikelijke, invendige uitsteeksels draagt, zoals in de bekende Satake-machines, kan in eerste instantie betrekkelijk goed verken, en ondervinding heeft aangetoond, dat in samenverking met de onderhavige rotor, de 5 opbrengst aan niet-gebroken, geglansde korrels feitelijk toeneemt vanneer de bedoelde schermslijtage plaats vindt en het scherm glad vordt. Nadat het scherm glad is gevorden, gelijk aan een uitgangs polijsten, vordt veinig of geen verdere slijtage vaargenomen, en een optimale verking volgt in -vergelijking met gebruikelijke machines, die ondoelmatig vorden 10 vanneer het scherm glad slijt.
Tijdens bedrijf vordt bruine rijst door de huisopening 20 gevoerd om te vorden voortbevogen door de schroef 22 in en door de kamer 3^·
Voor het verbeteren van de slijpverking in de kamer, vordt calcium carbonaat, gevoonlijk in de vorm van gemalen kalksteen, gemengd met de 15 ingevoerde bruine rijst, bij voorkeur in een verhouding van ongeveer 1,6% van het gevieht van de rijst. De verzvaarde plaat U3 bedient de rijstafvoeropening op soortgelijke vijze als hij gebruikelijke machines, hoevel is vaargenomen., dat minder tegenkracht nodig is tijdens bedrijf van de onderhavige machine.
20 De motor 21 kan de as 15 met dezelfde snelheid draaien als in ge bruikelijke machines, te veten ongeveer 575 - 600 omventelingen per minuut. Waargenomen is echter, dat in de gevraagde machine, de as- en derhalve rotorsnelheid in belangrijke mate kan vorden verhoogd, tot een verdubbeling, en dat toch een doeltreffend vervijderen van zemelen kan 25 vorden verkregen bij een grotere doorvoer en een verhoogde opbrengst aan niet-gebroken, geglansde rijst. Bovendien is opgemerkt, dat minder kracht nodig kan zijn voor het aandrijven van de rotor met de gebruikelijke machinesnelheiden, vaardoor dus de verbeterde resultaten vorden verkregen met verbruik van minder energie en dus economischer.
30 Verwijzende naar fig. 3, beveegt de rotor 23 in de kamer 3^· links om, zoals aangeduid door de pijl. Het rechtsom draaien is onbevredigend gebleken.
Wanneer de rotor draait, graven de voorste bladranden 71 krachtig in en door de omgevende korrelmassa, en het vervijderen van de zemelen 35 vordt tot stand gebracht onder het in hoofdzaak gebruiken van krachten, afgeleid van de rotordraailng en samenverkende met het scherm, dat, hoevel het geen slijpverking heeft, een dynamische beveging geeft aan de 8200244 v - 9 - korrels, die de rotor amgeven. In de praktijk is -waargenomen, dat wanneer de rotor draait, hij op zijn ontrek een aantal van, in het onderhavige geval vier, in lengterichting zich uitstrekkende nesten met rijstkorrels (62, fig. 3) opneemt en tot stand hrengt, welke nesten als zoda-5 nig worden meegedragen met de snelheid van de rotor.
Het is belangrijk, dat het binnenvlak 59 van elk blad zich uitstrekt voor het verschaffen, zoals weergegeven, van een doeltreffende nestafsluiting in samenhang met de omtrek 61 van de as. Indien er een aanzienlijke ruimte aanwezig is tussen de binnenrand van het blad en de 10 as, worden korrels afgevoerd door die ruimte, hetgeen dus een minder doeltreffend verwijderen van zemelen tot gevolg heeft.
Korrels in deze nesten zijn in direkte,dynamische aanraking met de hoofdmassa van de korrels, die axiaal door de kamer 3^ wordt tevoerd, terwijl die massa doorlopend wordt onderworpen aan een schijnbaar pul-15 serende, in het algemeen zijdelingse werking als gevolg van rotorkrach-ten en de geprofileerde amtrek, in het onderhavige geval zeshoekig, van het tegenhoudscherm. Het resultaat is een dynamische, onderlinge inwerking van korrels in de kamer 3^·, dat een volledig verwijderen van zemelen van de korrels in hoofdzaak zonder breken tot gevolg heeft, waarbij 20 de zemelen van de korrel in beginsel alleen worden verwijderd door de wrijving tussen de korrels onderling. De verwijderde zemelen, die ongeveer 10 gewfa uitmaken van de rijst, worden zijdelings naar buiten afgevoerd door de schermopeningen 33 als gevolg van het luchtdrukverschil-Het calcium carbonaat, dat tijdens het slijpen van de korrels geprodu-25 ceerde olie absorbeert, wordt met de zemelen verwijderd.
De nauwkeurige theorie van de werking en het patroon van de rijst-beweging is niet bekend. Wat bekend is, is dat de hiervoor beschreven, van bladen voorziene rotor, werkzaam binnen een van een glad oppervlak voorzien scherm, een grotere opbrengst aan niet-gebroken, geglansde 30 rijst produceert dan in gebruikelijke machines, in het bijzonder die van de Satake-soort.
Ter ondersteuning van een mogelijke theorie van de werking, worden waargenomen slijtpatronen opgetekend. In gebruikelijke machines, geven slijtpatronen op de oppervlakken van de rotor en het scherm aan, dat het 35 grootste gedeelte van de slijpende werking voor het verwijderen van zemelen plaats vindt gedurende de doorgang van de korrels in lengterichting door het eerste derde deel van de kamer 3^. In de onderhavige in- 8200244 - 10 - richting toont waarneming geen waarneembare slijtage aan op bet binnen- oppervlak van bet scherm, en wordt enige slijpslijtage vertoont op de bladen 53, maar alleen bij de voorste rand 71 en dat in hoofdzaak langs een-derde van de lengte nabij het korrelingangseinde bij de schroef 22.
5 Omdat de werking van de onderhavige inrichting dus niet berust op slijpen bij het scherm, en er kleine gebieden met oppervlakteslijtage aan de rotor zijn, wordt gemeend, dat het werkzame slijpen, dat de zemelen verwijdert, in hoofdzaak alleen plaats vindt door het tegen elkaar wrijven van de korrels. Omdat het tegen elkaar wrijven van de korrels minder 10 beschadigend is dan een wrijving van de korrels tegen metaal, is dit waarschijnlijk de reden, dat de gevraagde inrichting doeltreffender is dan gebruikelijke machines. Wanneer de korrels voortbewegen in de kamer 3^ naar- de afvoeruitlaat k2, neemt de wrijvingseoëfficiënt van de korrel-oppervlakken af, en bewegen deze gladdere korrels naar de afvoerope-15 ning.
In de onderhavige machine met de voorgaande afmetingen en gedreven met de gebruikelijke snelheden van ongeveer 600 omwentelingen per minuut, loopt bruine rijst, die ongeveer 770 kg per kubieke meter be-
O
weegt, door de kamer 3^, die een volume heeft van ongeveer 28 önr met een . 3 20 snelheid van ongeveer 1,1 m per uur, waarbij de verblijfstijd van de rijstkorrels in de kamer ongeveer anderhalve minuut is.
Pig. 5 toont een aantal geglansde, niet-gebroken rijstkorrels 80, geproduceerd in de onderhavige machine, waarbij is op te merken, dat elke korrel aan één einde een in afmetingen verkleinde, haakvormige punt 25 81 heeft, die kan worden geïdentificeerd door een wit litteken in het gebied 82. Dit litteken is het gevolg van het behandelen van de korrel tijdens het verwijderen van zemelen, en vertegenwoordigt in het algemeen het gebied, waar de kiem, met een stippellijn bij 83 bij een van de korrels aangeduid, is verwijderd.
30 In de gebruikelijke machines en ook in de onderhavige, wordt de kiem bij het behandelen voor het verwijderen van zemelen verwijderd en met de zemelen weggenomen.
Pig. 6 toont een aantal van zemelen ontdane rijstkorrels 8k, van elk waarvan de punt 81 is afgebroken, hetgeen een aanzienlijk grootte-35 en gewichtsverlis-vertegenwoordigt van de korrel. Deze gebroken korrel was behandeld in een Satake-machine. Pig. 7 toont de betreffende grootte van de gebroken fragmenten, bijvoorbeeld punten, ten opzichte van de 8200244 -11- rijstkorrel.
Proeven hebben aangetoond, dat er een veel grotere evenredige opbrengst van deze niet-gebroken korrels is in de van zemelen ontdane rijst, geproduceerd door de gevraagde machine dan in de gebruikelijke 5 machines. Dit feit is vastgesteld door het microscopisch onderzoeken van de geglansde rijst en de afgescheiden zemelen, en zeer nauwkeurig door het tellen van rijstfragmenten, die in de betreffende gevallen worden aangetroffen in de zemelen. De punten 81, die afbreken, zijn gewoonlijk voldoende klein om door de schermopeningen te gaan en verschijnen als 10 fragmenten in de verzamelde zemelen. Indien enkele van de afgebroken punten te groot zijn om door openingen in het scherm te gaan, worden zij tegengehouden en afgevoerd met de rijstkorrels, en later verwijderd, bijvoorbeeld door afzuigen. Feitelijk vertonen de zemelen, verzameld uit de gebruikelijke machines, een andere, grijziger kleur dan die, ge-* 15 produceerd in de gevraagde machine, waarschijnlijk het gevolg van de aanwezigheid van meer kleurloze rijstfragmenten. De uit de gevraagde machine verkregen zemelen voelen gladder aan bij het wrijven daarvan tussen de vingers in vergelijking met die van gebruikelijke machines, waarbij de aanwezigheid van betrekkelijk kleine rijstfragmenten voldoende 20 is voor het korrelig doen aanvoelen.
Een kenmerkend voorbeeld van rijst, van een bepaalde lading bruine rijst behandeld in een gebruikelijke, in de handel verkrijgbare Satake-machine, vertoont een gehalte van hele korrels van slechts ongeveer 75%· Een korreltelling van een ander monster van dezelfde lading bruine rijst, 25 op vergelijkbare wijze, maar met de gevraagde machine behandeld, toont aan, dat 98% van de gepelde korrels heel is, d.w.z. vrij van zemelen en kiemen, en zijn gekenmerkt door de aanwezigheid van een gaaf kiemgebied (nagenoeg alle, d.w.z. althans 90%, wenselijk 95% en bij voorkeur althans ongeveer 98% van de gepelde rijstkorrels, zijn dus gaaf).
30 Met de gevraagde machine gepelde rijst kan ook een kleine, beteke nisvolle hoeveelheid kalkachtige korrels bevatten, d.w.z. tot h gew%.
Dit gehalte kalkachtige korrels, welke korrels zeer breekbaar zijn, is kenmerkend tot tweemaal het gehalte kalkachtige korrels, aanwezig in rijst van dezelfde lading, die op gebruikelijke wijze is gepeld.
35 In een rijstmassa bijvoorbeeld geproduceerd door de gevraagde ma chine, welke massa overeenkomt met een gebruikelijke verpakkingsafmeting, die althans ongeveer 200 g weegt, waren nagenoeg alle rijstkorrels van 8200244 *· - 12 - het produkt heel, en was het kiemgebied gaaf.
De belangrijkste voordelen van de onderhavige werkwijze en inrichting zijn : l) Een hogere opbrengst hele, geglansde rijst, 5 2) een vergrote doelmatigheid van de gehele pelwerking, 3) verlaagde energiebehoeften tijdens het verwijderen van zemelen, k) verhoging van de doeltreffendheid van het verwijderen van zemelen, ; 5) verlenging van de levensduur van het scherm,"omdat gepolijste, 10 afgesleten schelmen niet behoeven vervangen, 6) sneller verwijderen van zemelen, waarbij het niet nodig is de rijst herhaaldelijk door machines met verschillende drukken te leiden, 7) de rotorslijtage is laag en minder kritisch, en 15 8) een verbeterde, geproduceerde korrel.
De uitvinding kan in andere bepaalde vormen gestalte worden gegeven zonder de strekking of essentiële kenmerken daarvan te verlaten.
De onderhavige uitvoeringsvormen moeten derhalve in alle opzichten als illustratief en niet-beperkend worden beschouwd, waarbij de omvang van 20 de uitvinding wordt aangegeven door de volgende conclusies in plaats van door de voorgaande beschrijving, en alle veranderingen, die binnen de betekenis en reikwijdte van equivalentie van de conclusies vallen, worden derhalve geacht daarin te zijn omvat.
8200244

Claims (20)

1. Werkwijze voor het "behandelen van graankorrels voor het doeltreffend verwijderen Tan zemelen met een minimum aan afzonderlijke korrel-breuk, gekenmerkt door de stappen, van het doorlopend leveren van, van kaf ontdane korrels in een kamér, voorzien van een wand,· die een massa 5 van de korrels "begrenst tegen een aangedreven rotor, uitgevoerd voor het vasthouden en meetransporteren van een gedeelte van de korrels tijdens het draaien onder het uitoefenen van een kracht, die de korrels, die de rotor omgeven, ten opzichte daarvan "bewegen, waarhij de door de rotor gedragen korrels doorlopend direkt de omgevende korrels aangrij-10 pen, waardoor alle korrels "bij het lopen door de kamer volgens een veranderend, dynamisch patroon bewegen, waarin zij worden onderworpen aan aanraking voor het verwijderen van zemelen met andere korrels, waarbij de afgescheiden zemelen en de behandelde korrels uit de kamer worden afgevoerd.
2. Werkwijze volgens conclusie 1 met het kenmerk, dat de inwendige, met korrels in aanraking zijnde oppervlakken van de wand glad zijn en niet-slijpend.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 met het kenmerk, dat een aantal in lengterichting zich uitstrekkende korrelnesten worden vastgehouden aan 20 en gedraaid met de rotor. k. Werkwijze volgens conclusie 1 met het kenmerk, dat de wand een van openingen voorzien scherm is.
5. Werkwijze volgens conclusie k met het kenmerk, dat de afgescheiden zemelen door het van openingen voorziene scherm gaan, waarbij de behan- 25 delde korrels afzonderlijk uit de kamer worden afgevoerd.
6. Werkwijze voor het behandelen van rijstkorrels voor het doeltreffend verwijderen van zemelen met een minimum aan afzonderlijke korrel-breuk, gekenmerkt door de stappen van het doorlopend leveren van bruine rijst in een kamer, voorzien van een wand, die een massa rijstkorrels 30 begrenst, die een aangedreven rotor omgeeft, die aan de omtrek is uitgevoerd voor het vasthouden en meetransporteren van een gedeelte van de - rijstkorrels tijdens het draaien onder het uitoefenen van een kracht, die de rijstkorrels in lengterichting van de rotor beweegt, waarbij de door de rotor gedragen rijstkorrels doorlopend in direkte aangrijping 35 zijn met de amgevende rijstkorrels, waardoor alle rijstkorrels bij het lopen door de kamer volgens een veranderend, dynamisch patroon bewegen, 8200244 - tl; - waarin zij worden onderworpen aan een aanraking voor het verwijderen van zemelen met andere rijstkorrels, waarhij de afgescheiden zemelen en de behandelde rijstkorrels uit de kamer worden afgevoerd. J. Werkwijze volgens conclusie 1; met het kenmerk, dat de inwendige 5 oppervlakken van de wand voor aanraking met rij stkorrels glad zijn en niet-slijpend.
8. Werkwijze volgens conclusie U met het kenmerk, dat een aantal in lengterichting zich uitstrekkende nesten korrels wordt vastgehouden op en gedraaid met de rotor. 10 9· Werkwijze volgens conclusie 6 met het kenmerk, dat de wand een van openingen voorzien scherm is.
10. Werkwijze volgens conclusie 9 met het kenmerk, dat de afgescheiden zemelen door het van openingen voorziene scherm gaan, waarbij de behandelde korrels afzonderlijk uit de kamer worden afgevoerd.
11. Inrichting voor het verwijderen van zemelen van rijst en derge lijke graankorrels, welke inrichting is voorzien van een wand, die een van open einden voorziene korrelbehandelingskamer bepaalt, van een motorisch aangedreven rotorsamenstel in de kamer en omgeven door de wand, van middelen voor het inbrengen van, van zemelen te ontdoene korrels 20 tussen de wand en de rotor aan een einde van de kamer en het uitoefenen van een bestuurde druk voor het bewegen van de korrels door de kamer in lengterichting van de rotor naar een afvoeropening aan het andere einde, en van middel® voor het draaien van het rotorsamenstel voor het tot stand brengen van het zemelen-verwijderende slijpen van de korrels in 25 de kamer, met het kenmerk, dat het rotorsamenstel is uitgevoerd met nesten voor het vasthouden en meetransporteren van een gedeelte van de korrels tijdens het draaien, waarbij de door het rotorsamenstel gedragen korrels doorlopend in direkte aangrijping zijn met de omgevende korrels.
12. Inrichting volgens conclusie 11 met het kenmerk, dat de wand een 30 van openingen voorzien scherm is.
13. Inrichting volgens conclusie 11 met het kenmerk, dat de nesten worden gevormd door een aantal volgens de omtrek op onderlinge afstanden liggende, in lengterichting zich uitstrekkende pelbladen, welke bladen zich uitstrekken voor het vormen van uitwendige lengte-uitsteeksels langs 35 de rotor.
14. Inrichting volgens conclusie 11 met het kenmerk, dat er vier op onderling gelijke afstanden langs de omtrek aangebrachte bladen aanwe- 8200244 - 35 - zig zijn, waarbij naburige bladen onder rechte hoeken zijn geplaatst. 15’. Inrichting volgens conclusie 11 met het kenmerk, dat de wand een glad, veelhoekig binnenoppervlak heeft in aanraking met de korrels.
16. Inrichting voor het verwijderen van zemelen uit rijst en derge-5 lijke graankorrels, welke inrichting is voorzien van een met openingen uitgerust scherm, dat een van open einden voorziene korrelbehandelings-kamer bepaalt, van een motorisch aangedreven rotorsamenstel in de kamer en omgeven door het scherm, van middelen voor het inbrengen van, van zemelen te ontdoene korrels tussen het scherm en de rotor aan een einde 10 van de kamer en het uitoefenen van een bestuurde druk voor het bewegen' van de korrel door de kamer in lengterichting van de rotor naar een af-voeropening voor van zemelen ontdane korrels aan het andere einde, van middelen voor het draaien van het rotorsamenstel voor het tot stand brengen van het zemelen-verwijderende slijpen van de korrels in de kamer, 15 en van drukverschilmiddelen voor het zijdelings door de schermopeningen verwijderen van zemelen uit de kamer met het kenmerk, dat het rotorsamenstel is uitgevoerd met nesten voor het vasthouden en meetransporteren van een gedeelte van de korrels tijdens het draaien, waarbij de door het rotorsamenstel gedragen korrels doorlopend direkt in aangrijping 20 zijn met de omgevende korrels.
17- Inrichting volgens conclusie 1.6 met het kenmerk, dat de nesten worden gevormd door een aantal volgens de omtrek op onderlinge afstanden liggende, in lengterichting zich uitstrekkende pelbladen, welke bladen zich uitstrekken voor het vormen van uitwendige lengte-uitsteeksels langs 25 de rotor.
18. Inrichting volgens conclusie 17 met het kenmerk, dat er vier volgens de omtrek op onderlinge afstanden aangebrachte bladen aanwezig zijn, waarbij naburige bladen onder rechte hoeken zijn geplaatst.
19· Inrichting volgens conclusie 16 met het kenmerk, dat het scherm 30 een veelhoekig binnenoppervlak heeft in aanraking met de korrels.
20. Inrichting volgens conclusie 19 met het kenmerk, dat het scherm een glad, regelmatig, zeshoekig binnenoppervlak heeft.
21. Rotor voor een inrichting voor het verwijderen van zamelen uit rijst en dergelijke graankorrels gekenmerkt door eindringen, voorzien 35 van cirkelvormige binnenomtrekken voor montering aan een cilindrische draagas, en door een aantal pelbladen, dat zich vast uitstrekt tussen de eindringen, waarbij elk der bladen is voorzien van een in hoofdzaak vlak 8200244 - 16 - oppervlak gericht naar de normale hedrijfsdraairichting van de rotor en in hoofdzaak volgens een raaklijn aan de binnenomtrekken van de ringen, en zich uitstrekkende langs de hinnenoppervlakken van de ringen vanaf een punt op deze hinnenomtrek om uit te steken buiten de ringen, en 5 een uitwendig lengte-uitsteeksel te verschaffen aan de rotor, welke vlakke oppervlakken van elk blad en het naburige oppervlak van de as samenwerken voor het bepalen van korrel-vasthoudende nesten langs de rotor.
22. Inrichting voor het verwijderen van zemelen uit rijst en dergelijke 10 graankorrels gekenmerkt door een draaibare, cilindrische as, door een pelrotor, die is gemonteerd aan en draaibaar is met de as, welke rotor eindringen omvat voor een schuifpassing op de as, en een aantal op onderlinge afstand liggende pelbladen, welke bladen zich vast in lengterichting uitstrekken tussen de eindringen en naar buiten met betrekking 15 tot deze eindringen voor het vormen van in lengterichting zich uitstrekkende, uitwendige uitsteeksels aan de rotor, die is voorzien van een enkele hedrijfsdraairichting, waarbij het oppervlak van elk blad, gericht in de hedrijfsdraairichting, samenwerkt met het naburige oppervlak van de as voor het bepalen van een korrel-vasthoudend nest, dat 20 zich in lengterichting van de rotor uitstrekt.
23. Inrichting volgens conclusie 22 met het kenmerk, dat de bladen zich uitstrekken volgens een raaklijn aan de as, waarbij de binnenrand-hoek van elk nest-bepalende bladoppervlak in hoofdzaak in aangrijping is met het asoppervlak voor het doeltreffend op dat punt afsluiten van 25 het nest. 2k. Hoeveelheid getelde rijst, die althans 200 g weegt, met het kenmerk, dat nagenoeg alle korrels vrij zijn van zemelen en kiemen, waarbij het kiemgebied gaaf is. 25. ' Hoeveelheid gepelde rijst volgens conclusie 2k met het kenmerk, 30 dat er een minder beduidende hoeveelheid kalkachtige korrels aanwezig is.
26. Hele, van zemelen ontdane rijstkorrels, geproduceerd door de werkwijze volgens een der conclusies 6-10. 8200244
NL8200244A 1981-01-23 1982-01-22 Werkwijze en inrichting voor het uit rijst en dergelijke graankorrels verwijderen van zemelen. NL8200244A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US22774481 1981-01-23
US06/227,744 US4426921A (en) 1981-01-23 1981-01-23 Apparatus for removal of bran from rice and like cereal grains

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8200244A true NL8200244A (nl) 1982-08-16

Family

ID=22854282

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8200244A NL8200244A (nl) 1981-01-23 1982-01-22 Werkwijze en inrichting voor het uit rijst en dergelijke graankorrels verwijderen van zemelen.

Country Status (22)

Country Link
US (1) US4426921A (nl)
JP (1) JPS57144041A (nl)
KR (1) KR830008726A (nl)
AU (1) AU555313B2 (nl)
BE (1) BE891870A (nl)
BR (1) BR8200309A (nl)
CA (1) CA1186964A (nl)
DE (1) DE3201685A1 (nl)
EG (1) EG15797A (nl)
ES (1) ES508980A0 (nl)
FR (2) FR2507923A1 (nl)
GB (1) GB2092429B (nl)
GR (1) GR75140B (nl)
IN (1) IN157562B (nl)
IT (1) IT1149312B (nl)
MW (1) MW482A1 (nl)
NL (1) NL8200244A (nl)
NO (2) NO820197L (nl)
PH (1) PH19033A (nl)
PT (1) PT74328B (nl)
SE (1) SE8200287L (nl)
ZA (1) ZA82311B (nl)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3506775A1 (de) * 1985-02-26 1986-08-28 Palyi, Maria, Toronto, Ontario Verfahren und vorrichtung zur behandlung von getreide und dergleichen
US4897440A (en) * 1988-03-03 1990-01-30 Lo Ching Tsan Abrasion resistant hulling rolls from carboxylated nitrile rubber
DD277847A1 (de) * 1988-12-14 1990-04-18 Nagema Veb K Arbeitsmantel zur oberflaechenbearbeitung von getreide
US5194287A (en) * 1990-07-24 1993-03-16 Conagra, Inc. Wheat milling process and milled wheat product
US5104671A (en) * 1990-07-24 1992-04-14 Conagra, Inc. Wheat milling process
US5141764A (en) * 1990-07-24 1992-08-25 Conagra, Inc. Wheat milling process
US5089282A (en) * 1990-07-24 1992-02-18 Conagra Inc. Wheat milling process
US5211982A (en) * 1990-07-24 1993-05-18 Conagra, Inc. Wheat milling process and milled wheat product
DE4333703C2 (de) * 1993-10-02 2003-07-03 Buehler Gmbh Schleif- bzw. Poliermaschine
DE19616623B4 (de) * 1996-04-25 2004-12-23 Der Grüne Punkt - Duales System Deutschland Ag Vorrichtung zur Trennung von zähelastischen Materialien wie Kunststoffen und von unter mechanischer Beanspruchung zerfasernden Stoffen wie Papier
US6616924B1 (en) * 1999-06-04 2003-09-09 Producers Rice Mill, Inc. Stabilized rice bran deer feed, attractant and browse supplement
DE102004041367A1 (de) * 2004-08-25 2006-03-02 Bühler AG Pollermaschine
CA2678839A1 (fr) 2009-09-14 2011-03-14 Gea Houle Inc. Separateur a grille horizontale rotative
CN102247904A (zh) * 2011-07-04 2011-11-23 浙江工商大学 米筛能旋转的碾米机
US9427740B2 (en) 2014-01-21 2016-08-30 Satake Usa, Inc. Vertical top-fed grain mill
US10843203B2 (en) 2016-03-17 2020-11-24 Trade Fixtures, Llc Viscous food product grinding and dispensing system
CN110026265A (zh) * 2019-04-16 2019-07-19 乐山市五创机械科技有限责任公司 一种安装在筛米机上的六边形米筛
CN113842970A (zh) * 2020-10-23 2021-12-28 河南工业大学 柔性动能砂网复合双轴串联脱皮机
CN112892645B (zh) * 2021-03-02 2022-04-26 湖南隆平农场有限公司 一种连续作业的大米加工装置及其加工方法

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2922450A (en) * 1956-02-23 1960-01-26 Fred E Barbee Device for scouring rice and the like
US3628582A (en) * 1969-12-22 1971-12-21 Toshihiko Satake Grain-polishing machine
US4051773A (en) * 1976-06-02 1977-10-04 Staton Lynn D Milling roll
MX147108A (es) * 1979-01-24 1982-10-06 Felipe Salete Garces Mejoras a maquina pulidora y blanqueadora de granos

Also Published As

Publication number Publication date
PT74328A (en) 1982-02-01
BE891870A (fr) 1982-07-22
DE3201685A1 (de) 1982-09-16
GR75140B (nl) 1984-07-13
IT1149312B (it) 1986-12-03
IN157562B (nl) 1986-04-26
PH19033A (en) 1985-12-06
FR2507924B1 (fr) 1987-02-20
FR2507924A1 (fr) 1982-12-24
NO860299L (no) 1982-07-26
NO820197L (no) 1982-07-26
AU7960582A (en) 1982-07-29
GB2092429A (en) 1982-08-18
BR8200309A (pt) 1982-11-23
ZA82311B (en) 1983-08-31
KR830008726A (ko) 1983-12-14
GB2092429B (en) 1985-04-03
PT74328B (en) 1983-08-22
ES8305221A1 (es) 1983-04-01
JPS57144041A (en) 1982-09-06
EG15797A (en) 1986-09-30
MW482A1 (en) 1983-09-14
SE8200287L (sv) 1982-07-24
CA1186964A (en) 1985-05-14
AU555313B2 (en) 1986-09-18
ES508980A0 (es) 1983-04-01
FR2507923A1 (fr) 1982-12-24
IT8247633A0 (it) 1982-01-22
US4426921A (en) 1984-01-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8200244A (nl) Werkwijze en inrichting voor het uit rijst en dergelijke graankorrels verwijderen van zemelen.
US20150282518A1 (en) Apparatus and method for hulling for harvested pistachios
JPS6150653B2 (nl)
HU205564B (en) Spial spindle for apparatus serving for shelling grains, apparatus for shelling grains and disc for the spiral spindle
US4522837A (en) Method of removing bran from cereal grains
KR20020060022A (ko) 밤의 탈피기
EP0193840A2 (de) Verfahren und Vorrichtung zur Behandlung von Getreide und dergleichen
JP4402840B2 (ja) 有機物質の破砕装置
US3356119A (en) Fishbone separator
US1777205A (en) Machine for treating materials
US3095022A (en) Meat comminutor
RU2683220C1 (ru) Измельчитель корнеклубнеплодов
US4685623A (en) Method and apparatus for treating pulp
US3913174A (en) Method and apparatus for removing skin from chicken necks
SU1165353A1 (ru) Устройство дл дроблени комков и удалени плодоножек плодов
RU2755746C1 (ru) Измельчитель корнеклубнеплодов
GB2113526A (en) Milled rice
SU874347A1 (ru) Установка дл отделени бересты от луба
RU2196639C2 (ru) Измельчитель
RU2679842C1 (ru) Тёрочное устройство
SU1003799A1 (ru) Машина дл очистки сельскохоз йственных культур
US1623676A (en) Method of and apparatus for working paper stock
RU2062653C1 (ru) Устройство для измельчения пленочных материалов
AU2018322439B2 (en) Methods and apparatus for hulling crops
SU810200A1 (ru) Машина дл очистки плодов сельско-ХОз йСТВЕННыХ КульТуР

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BV The patent application has lapsed