NL8102979A - Eetbaar vetprodukt. - Google Patents

Eetbaar vetprodukt. Download PDF

Info

Publication number
NL8102979A
NL8102979A NL8102979A NL8102979A NL8102979A NL 8102979 A NL8102979 A NL 8102979A NL 8102979 A NL8102979 A NL 8102979A NL 8102979 A NL8102979 A NL 8102979A NL 8102979 A NL8102979 A NL 8102979A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
oil
fat
mixture
hardened
saturated
Prior art date
Application number
NL8102979A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Standard Brands Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Standard Brands Inc filed Critical Standard Brands Inc
Publication of NL8102979A publication Critical patent/NL8102979A/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23DEDIBLE OILS OR FATS, e.g. MARGARINES, SHORTENINGS, COOKING OILS
    • A23D7/00Edible oil or fat compositions containing an aqueous phase, e.g. margarines
    • A23D7/001Spread compositions
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23DEDIBLE OILS OR FATS, e.g. MARGARINES, SHORTENINGS, COOKING OILS
    • A23D7/00Edible oil or fat compositions containing an aqueous phase, e.g. margarines
    • A23D7/003Compositions other than spreads
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C11ANIMAL OR VEGETABLE OILS, FATS, FATTY SUBSTANCES OR WAXES; FATTY ACIDS THEREFROM; DETERGENTS; CANDLES
    • C11CFATTY ACIDS FROM FATS, OILS OR WAXES; CANDLES; FATS, OILS OR FATTY ACIDS BY CHEMICAL MODIFICATION OF FATS, OILS, OR FATTY ACIDS OBTAINED THEREFROM
    • C11C3/00Fats, oils, or fatty acids by chemical modification of fats, oils, or fatty acids obtained therefrom
    • C11C3/04Fats, oils, or fatty acids by chemical modification of fats, oils, or fatty acids obtained therefrom by esterification of fats or fatty oils
    • C11C3/10Ester interchange

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Edible Oils And Fats (AREA)
  • Fats And Perfumes (AREA)

Description

' 1 ! I vo 2062 j Eetbaar vetprodukt.
* ! ί i De uitvinding betreft eetbare vetprodukten, in bet i bijzonder eetbare vetprodukten die geschikt zijn voor verwerking tot ; zachte margarines.
i ! Tafel.margarines worden gewoonlijk geproduceerd door i 5 : het emulgeren van mengsels van onverzadigde vloeibare plantaardige oliën , met geharde gehydrogeneerde vetten in variërende hoeveelheden afhanke-: lijk van de gewenste consistentie van het produkt. Een margarineprodukt moet aan bepaalde vloeieigenschappen voldoen, geen olie afgeven en toch snel smelten op de tong. De hydrogenering nodig voor het vormen van een 1 ; 10; gehard vet dat dergelijke eigenschappen verschaft, leidt tevens tot een . j residuonverzadigdheid, die trans-isomeervormig is voor mono- en poly-I onverzadigde materialen. Dergelijke trans-isomere vormen van·vetzuur i zijn onderwerp geweest van veel wetenschappelijke discussie en nog altijd wordt nagegaan welke rol zij zouden kunnen spelen voor de gezondheid.
15; Volgens de uitvinding werd nu een specifiek gehard ! vetmateriaal gevonden, dat bezorgdheid op dit punt wegneemt, terwijl het ; tegelijkertijd geschikt is voor de vorming van een eetbaar vetmateriaal voor gebruik bij de produkt ie van margarines, die nagenoeg vrij zijn : van trans-isomeren. De uitvinding betreft dus algemeen gesproken een 20 werkwijze voor het vormen van een gehard vetmateriaal dat bruikbaar is voor de bereiding van een vetprodukt met een laag gehalte aan trans-iso-meermateriaal, en wel door een willekeurig interveresterd mengsel van verzadigde babassunootolie met een joodgetal van minder dan 2,0 en een tweede verzadigde eetbare olie met een joodgetal van minder dan 2,0 te 25 bereiden, waarbij de gewichtsverhouding .van de babassunootolie tot de tweede verzadigde olie tussen 75 · 25 en ca ^0 : 60 is gelegen waarbij dit interveresterde mengsel resulteert in een hard vet met een SFI vaste-stofgehalte van tenminste k5% bij 33,3°C (als bepaald volgens de AOCS SFI-methode). Het verkregen harde vet wordt gemengd met een vloeibare 30 plantaardige olie, liefst in zodanige verhoudingen dat het verkregen mengsel 5 tot 20 gew.% hard vet bevat, waardoor een vetprodukt met een laag trans-isomeergehalte ontstaat.
Daar het in de praktijk niet te verwezenlijken is een produkt te bereiden dat absoluut geen aantoonbaar trans-isomeerge- 81 02 9 7 9
ij I
r : 2 [ ! halte bezit, beoogt de uitvinding produkten, waarin het gehalte aan : trans-isomeren praktisch nihil is. Voorkeursprodukten worden bereid onder een passende controle om te garanderen, dat het gehalte aan trans-isomeer minder dan. \% bedraagt. De hier gebruikte uitdrukking "met een 5laag gehalte aan trahs-isomeer" is aldus gedefinieerd. Het gehalte aan .
: trans-isomeer wordt infrarood spectrofotometrisch'bepaald volgens de ! . officiële methode van de American Oil. Chemists Association (AOCS) aan-geduid Cd-lU-6l.
! .De uitdrukking "vet" betekent hier ieder eetbaar : 1Q vetzuurtriglyceride onverschillig oorsprong, of vast- of vloeibaar bij i kamertemperatuur. De uitdrukking "vet" omvat· dus zowel gewoonlijk vloei-| bare. als gewoonlijk .vaste plantaardige en dierlijke vetten en oliën. De ; j ’ .| uitdrukking "olie" .wordt, gebruikt om die vetten aan te duiden, die : ongemodificeerd gewoonlijk vloeibaar zijn.
.15 Het geharde materiaal, dat bij de uitvinding wordt : gebruikt, is een willekeurig interveresterd mengsel van verzadigde babas-sunootolie en een verzadigde tweede olie in gewichtsverhoudingen tussen : T5 ’ 25 en bO :.'60, liefst tussen .60 : Uo .en ca 60 : ijO. Deze oliën .
| : moeten verzadigd zijn en joodgetallen bezitten-van minder dan 2,0. Ge- 20 schikte verzadigde vetten kunnen worden verkregen door hydrogeneren, of-: wel gemengd of afzonderlijk, danwel door een passend vet te fractione-, ren. De interverestering wordt verkregen bij verhoogde temperaturen en onder vacuum bij aanwezigheid van een passende katalysator ter vorming van een produkt met een vastestofgehalte van niet minder dan ca b5% bij 25 33,3°C (zie de AOCS SFI-methode) en liefst met een Wiley smeltpunt tus sen ca ijl en U9°C. Bij voorkeur moet het vastestofgehalte hij 33,3°C niet lager liggen dan 50% en moet het Wiley smeltpunt liefst zijn gelegen tussen 1j6 en ij8°C. .Het volledig verloop van de interveresterings-reactie wordt gewoonlijk bepaald door- een verlaging met 555°C van het 30 smeltpunt van het produkt vergeleken met het mengsel alvorens dit werd interveresterd.
Het is ook mogelijk. het harde vet te vormen door de aangeduide olies eerst inter te veresteren en vervolgens te hydroge-neren tot de gewenste mate van verzadiging. Deze laatste methode ver-35 dient echter minder voorkeur omdat een -volledig verloop van de inter-verestering minder gemakkelijk kan worden bepaald dan wanneer de inter-verestering na verzadiging van de materialen wordt uitgevoerd.
81 02 9 7 9 i i ; : '-- ! ! . 3 I : ' ' I ' Essentieel voor de uitvinding is de toepassing als i uitgangsmateriaal van babassunootolie, d.w.z. olie uit de babassunoot : Attalea funifera. of zijn equivalent wat betreft vetzuurs amenstelling, i Dergelijke equivalente vetzuursamenstellingen kunnen, worden verkregen t : : 5; door fractioneren van andere laurieroliën. De toepassing van babassu-I nootolie of equivalénte materialen resulteert in een hard vet dat marga-; rines van wisselende samenstelling mogelijk maakt met niettemin aan-; vaardbare eigenschappen terwijl gelijktijdig de gebruikelijke verwer-i : king, inpakmachines en installaties kunnen worden'gebruikt, i 101 Ook is essentieel voor de uitvinding de toepassing i van een uitgangsmateriaal van een tweede eetbare olie die verzadigd is -I ; tot een joodgetal van minder dan 2,0 en die bij voorkeur een smeltpunt 1 heeft tussen 55 en 60°C.. Deze tweede olie wordt met de verzadigde ba-; | bassunootolie interveresterd waardoor een gehard vet ontstaat dat geen 1 15 ; residu-trans-onverzadiging bezit. Het ligt binnen het bestek van de i uitvinding passende dierlijke en plantaardige vetten toe te passen die . : verzadigd zijn tot joodgetallen van minder dan 2,0 en bij voorkeur smelt-: punten bezitten tussen 55 en 60°C. Deze materialen verlenen een gewenst traject aan fysische eigenschappen en zijn vrij van-trans-onverzadiging. 20 De passende vetten zijn die van dierlijke of plantaardige herkomst, die bij verzadiging de gewenste eigenschappen opleveren, maar mogen in hun \ oorspronkelijke vorm, dus alvorens enige hydrogenering, joodgetallen bezitten tot ongeveer 60, bij voorkeur echter minder dan 50.
Mengsels of fracties van. plantaardige vetten zoals . 25 palmolie en kokosnootolie alsmede dierlijke vetten, zoals talg, kunnen worden gebruikt voorzover zij-aan de boven weergegeven criteria vol-: doen. Een voorkeurs plantaardig vet volgens de uitvinding is palmolie en een voorkeurs dierlijk vet is talg.. Het vereiste lage trans-vet volgens de uitvinding wordt niet bereikt wanneer de tweede eetbare olie : 3d een onverzadigde olie is, zoals raapzaadolie (Canola-olie), katoenzaad-olie, sojaboonolie of een sterk onverzadigde fractie van deze of andere vetten. Wanneer dergelijke vetten worden gebruikt en de hydrogenering wordt voortgezet tot een punt benodigd voor het bereiken van een smelt-. traject tussen 55 en 60°C, dan'zullen trans-isomeergehalten overblijven, 35 die aantoonbaar duidelijk hoger' liggen dan 1$. En, indien de hydrogenering wordt uitgevoerd tot een overeenkomstig hoger smeltpunt is be- 81 02 9 79 ' ;--,----------------------------------------.
I , - ! ! *· I · · reikt, dan levert het interveresteringsprodukt geen eetbaar vetprodukt ; met de gewenste SFI-waarden.
; Op de markt worden margarines gewoonlijk in twee hoofdvormen verkocht, n.1. de harde of stijve margarine en de zachte of i 5 - kuipmargarine. Harde of stijve margarine heeft een stevdgheidconsisten-; tie overeenkomend met een penetratietraject van 65 - 120 in eenheden : van 0,1 mm tij toepassing van een .ASTM-vetkegel tij 7°C.' Zachte of : ' kuipmargarine heeft een consistentie overeenkomende met een. .penetratie— ; traject van 130 - 210 in eenheden van 0,1 mm tij toepassing van dezelfde 110 kegel. Een ondergeschikte hoeveelheid margarine wordt verkocht in een i vorm die zo zacht is, dat hij nagenoeg vloeibaar mag worden genoemd, i i en tenminste uit een buigzame houder kan worden- geknepen. De uitvinding | .is gericht op de produktie van eetbare vetprodukten die geschikt zijn voor de zachte of kuipvorm. De uitvinding betreft tevens vetprodukten | 15 ' die kunnen worden gebruikt voor het. bereiden van margarine met een laag j 1 caloriegehalte, dieetmargarines, industriële, versnijdingsmiddelen, mengsels met dieetprodukten en pasta's met minder dan Q0% vet.
De SFI vaste stofwaarden; benodigd.voor een eetbaar i vetprodukt dat in een zachte margarine moet worden gebruikt, zijn een 20 minimaal vast est of gehalte van 9%bij 10°C,'een minimaal vastestofgehalte ; van 5% bij 21°C en een'maximaal vastestofgehalte van b%. Bij voorkeur moet het maximale vastestofgehalte bij 10°C minder dan.12, bij 21 minder dan Tl en bij 33,3°C .minder dan 3,' liefst ongeveer. 2% bedragen. Bij deze specificatie kan de margarine goed worden gesmeerd' bij. kamertempera-25 tuur zonder merkbare olieafscheiding en blijft hij toch smeltend op de tong bij ongeveer 35,5°C. Een dergelijk produkt kan volgens de uitvinding worden bereid uit..een eetbaar vetprodukt, dat een mengsel is van . een vloeibare plantaardige olie en een gehard materiaal, volgens de uitvinding waarbij het gehalte hard materiaal 5 - 20. gew.%, bij voorkeur . 30 li - 20%. veelal meer dan 15, liefst .16' - 19 gew.%, bedraagt.
Voor uitknijpbare smeermaterialen. met een minimaal gehalte aan gehard, materiaal van. 5 gew.% moeten de SFI-vastestof-cijfers bij het ondereinde van de gegeven trajecten liggen en bij voorkeur een minimaal vastestofgehalte van 2% bij 10°C, van 1%. bij 21°C en een maxi-35 maal vastestof-gehalte van 1% bij 33,3°C bezitten. Liefst bedraagt het maximale vastestof-gehalte bij 1Q°C ca 3% en bij 21°C : 3%.
81 02 9 7 9 j --——----;-;--------------- ί ' ! ; .. 5. , ;. t ' | 1 ' : | ' Het is eerder in het -Amerikaanse octrooischrift i : 3.617.308 voorgesteld bij het bereiden van margarines een willekeurig i 1 interveresterd produkt van een mengsel van volledig gehard palmkern- : olie en een volledig geharde plantaardige olie, zoals palmolie, raap-: 5 zaadolie (Canola-olie), katoenzaadolie of sojaboonolie te gebruiken.
; ; De mengsels van het verkregen geharde en vloeibare plantaardige olie- - materiaal bevatten 8 tot 15 gew.$,. liefst 8 tot 12 gew.%,: gehard ma- ; teriaal. Een sluiteluitgangsmateriaal bij dit octrooischrift was palm— , ; kernolie, t.w. de olie van de kern van de palm Elaeis quineensis, een . : 10 : duidelijk ander uitgangsmateriaal dan bij de uitvinding wordt gebruikt, ' : welke gebaseerd is op de toepassing van babassunootolie. Bovendien is I het genoemde octrooischrift niet' gericht op de produktie van een vet .. j I : j ..[.met een laag trans-isomeergehalte en is in feite van de diverse geharde I 1 j 1 plantaardige- oliën welke voor het veresteringsprodukt kunnen worden ge- 1 1 - ' . i. 1=5: bruikt, alleen palmolie geschikt voor de vorming van een . produkt zonder - : trans-onverzadiging. De sojaboonolie, raapzaadolie (Canola-olie) en ; katoenzaadolie bevatten bij harding tot slechts 55°C, het ondereinde ! van het in het octrooischrift weergegeven traject, aantoonbare hoeveel-; heden trans-isomeren.
I 20 De mogelijkheid een eetbaar vetprodukt met tot 95 gew.% vloeibare plantaardige olie te forraileren. maakt het mogelijk hoge : niveaus aan polyonverzadigd materiaal te bereiken in kuip- of vloeibare preparaten volgens de uitvinding. Algemeen gesproken kunnen volgens de uitvinding hogere poly-onverzadigde niveaus in margarines worden bereikt 25 dan bij gebruikelijk geformuleerde margarines terwijl tegelijkertijd trans-onverzadigde isomeren uit het produkt afwezig zijn.
Een lange reeks eetbare vloeibare plantaardige oliën kan worden gebruikt voor het bereiden van een eetbaar vetprodukt uit het interveresterde geharde materiaal, zoals saffloerolie, zonne-30 bloemolie, sojaboonolie, maïsolie, katoenzaadolie, raapzaadolie (Canola-olie), aardnootolie, lijnzaadolie en tarwekiemolie. De meest geschikte , vloeibare plantaardige olies hebben een. verhouding van poly-onverzadigd tot verzadigd (P/S) van meer dan 2:1.
De volgens de uitvinding verkregen .vetmengsels kun-35 nen worden geëmulgeerd tot margarines en wel op een gebruikelijke wijze maar eveneens tot mengsels en pasta’s. Meestal wordt het eetbare vetpro- -—81-6-2-^7-9 - - — - i i : ' ~ · t 1 - . i ; dukt geëmulgeerd, met een waterfase bij verhoogde temperaturen waarbij I het vetprodukt vloeibaar is, waarna vervolgens snel wordt gekoeld. Deze , procedure kan worden uitgevoerd, met gebruikelijke apparatuur, zoals : een of meer tuhulaire warmteuitwisselaars, b.v» een Yotator-apparatuur, .5 waarin de emulsie wordt opgewerkt tot een" water-in-olie-emulsie met j 1 een passende consistentie voor smeren... De extra gekoelde: emulsie wordt i vervolgens in houders afgevuld.
. Desgewenst kan het aanvankelijke vetmengsel nog i ; worden gekristalliseerd, hetzij voor of na emulgeren of voor de uiteinde-1 10 lijke koeltrap, en voorts kanb.v. een kristallisatie worden verkregen . ! ; door enige tijd. in de apparatuur te laten rusten, b-v. een Votator B- | j eenheid of een klopeenheid1 alvorens de plastische- emulsie af te vullen.
I ; Ook kan de plastische emulsie mechanisch'worden bewerkt .tussen de rust- ! , of bewerkingsapparatuur en de'vul-of vomapparatuur.
15 .......... uitvinding'wordt door de volgende voorbeelden na- ;. der toegelicht... i : Voorbeeld 1 | : Dit voorbeeldillustreert de vorming van een hard i materiaal met een. laag trans-isomeergehalte uit babassunootolie en 20 palmolie dat. in'de onderhavige produkten kan worden gebruikt.
Babassunootolie werd bij;1U9°C gehydrogeneerd onder ; toepassing van een suspensie van 0,2% nikkelkatalysator {26% Ni} berekend op de olie en wel tot een joodgetal van minder’ dan..2.,0 waardoor een verzadigd produkt werd. verkregen met een smeltpunt van U5°C. De 25 palmolie werd overeenkomstig gehydrogeneerd met een nikkelkatalysator tot een joodgetal van minder dan 2,0 waarbij een verzadigd, produkt ontstond met een smeltpunt van 60°C. De gehydrogeneerde. materialen werden gefiltreerd om het nikkel te verwijderen.
De verkregen verzadigde babassunootolie en verzadigde 30 palmolie werden gemengd in een gewichtsverhouding van 70 : 30 en met stoom doorblazen om het vrije vetzuurgehalte beneden 0,03 gew.% te bren-; gen. Onder een hoog vacuum van.2 - 3 mm Hg werd het mengsel bij aanwezigheid van 0,05% natriummethoxydekatalysator onder 15 minuten roeren op 121°C verhit. Een monster van het produkt werd geanalyseerd om na te gaan 35 of de interverestering volledig was, zoals wordt bepaald.door een verlaging van 5,5°C van het smeltpunt van. het produkt vergeleken, met .het meng- 81 02 9 79 “ !-!---:----;---------------:------——;
I i T
: i j : sel voor de interverestering.
De temperatuur werd vervolgens op 82°C verlaagd en i 1 0,¼ gew.% van een 30%'s waterige oplossing van magnesiumsulfaat in heet ! water toegevoegd om. katalysatorresten. te ontleden. De temperatuur werd . j.· 5. i vervolgens weer verhoogd op 99°C en bleekaarde toegevoegd om het pro- ; i dukt te bleken. Vervolgens werd het' interveresterde materiaal afgekoeld en gefiltreerd.
I Het geharde prddukt had een SFI vastestofgehalte van 36,0% bij. 33,3°C en een Wiley-smeltpunt van U3°C. Bovendien bleek i 10· het geharde produkt geen trans-isomere vormen als bepaald volgens infra-rood-spectrofotometrie te bevatten.
; Voorbeeld 2 '
Dit voorbeeld geeft het' mengen weer van een gehard ! materiaal volgens voorbeeld 1 met een vloeibare plantaardige olie en de i 15 I vorming van een kuipmargarine met een laag trans-isomeergehalte uit | ; dit mengsel.
Het geharde materiaal volgens voorbeeld 1 werd ge-! mengd met zonnebloemolie tot een mengsel met 16 gew.% hard materiaal. Het ! i verkregen mengsel had een onverzadigde tot verzadigde verhouding van 20; 2,2 : 1 ('57%i';poly-onverzadigd en 2k% verzadigd, berekend op het totale : gewicht van het vet), en vertoonde de volgende. SFI-vastestofwaarden: 9,b% bij 10°C, 6,2% bij 21°C en 2,0% bij 33,3°C.
^ Het mengsel werd gecombineerd met ca 20% van zijn ' gewicht aan een waterfase en met de gebruikelijke Votator A-eenheden en werk-B eenheid verwerkt tot een water-in-olie-emulsie, die vervolgens : werd ingepakt als een kuipmargarine. De verkregen margarine smeerde gemakkelijk, vertoonde geen olieafscheiding tijdens de verwerking of na- 30 · · . .
. dien bij kamertemperatuur en voelde prettig aan m de mond. Deze marga- . rine had een penetratie van l6o in eenheden van 0,1 mm bij toepassing van : een ASTM-vetkegel bij J,2°C.
. Voorbeeld 3
Dit voorbeeld geeft de vorming weer van. een gehard 35 · materiaal met een laag trans-isomeergehalte overeenkomstig voorbeeld 1, _____ alleen was de gewichtsverhouding 55% verzadigde babassunootolie op ^5% 8iD2 9 79 i · : ' 8 I : .
! ; verzadigd talgvet, welk materiaal •vervolgens werd interveresterd. Het i · geharde materiaal dat aldus werd verkregen had een SFI vastestof-waarde ! ; van hij 33}3°C en een Wiley-smeltpunt van k6,J°C.
i i ' * : ! , : 81 02 9 7 9

Claims (11)

1 \ ‘ ; : ;--: •Λ . ' ! 1 . 9 . i ! · -
1. Werkwijze voor het vormen van. een gehard vetmateri- j ! aal bruikbaar voor de bereiding- van een eetbaar vetprodukt met een laag i trans-isomeergehalte, met het kenmerk, dat men een. willekeurig interver-esterd mengsel van een verzadigde babassunootolie met een joodgetal van I 5 i minder dan 2,0 en een. tweede verzadigde eetbare, olie met een joodgetal ; i t ! ; van. minder dan 2,0. vormt, welk mengsel de babassunootolie en de tweede olie in gewichtsverhoudingen tussen 75 : 25 eniO : 60 bevat, welk inter— ' ; veresterd mengsel een'gehard materiaal vormt met een SFI vastestofgehalte·' ! van tenminste ca \5>% bij 33,3°C.
2. Werkwijze volgens conclusie 1,. met. het kenmerk, dat ; : het. geharde materiaal wordt 'gemengd"met' een vloeibare plantaardige olie ! ; en wel in zodanige verhoudingen,,dat.het verkregen mengsel, voor 5 - 20$ r uit het geharde materiaal bestaat. -
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met-het kenmerk, ;15 - dat de tweede olie een' smeltpunt· heeft tussen 55 en 60°C. ' Werkwijze volgens conclusies T - 3, met .het kenmerk, dat het verkregen harde vetmateriaa! een Wiley-smeltpunt bezit tussen en ^9°C.
5· Werkwijze volgens conclusies 1 - U, met.het kenmerk, 20 dat het geharde materiaal en de vloeibare plantaardige olie zodanig worden gemengd, dat het verkregen mengsel een SFI vastestofgehalte bezit van tenminste 9$ bij 10°C, van tenminste 5% bij 21°C en maximaal 3% bij 33,3°C. ,6. Werkwijze volgens conclusie .5,· met het kenmerk., dat 25 het mengsel voor lU - 20 gew.% uit gehard vetmateriaal bestaat. ; 7· Werkwijze volgens conclusie 5» met het kenmerk, dat het mengsel· l6 - 19-gew.$ aan gehard materiaal bevat.
8. Werkwijze volgens conclusies - .7,. met. het kenmerk, dat h.et verkregen mengsel een SFI-vaste stof gehalte van maximaal 12$ bij 30 10°C en 1% bij 21°C bevat. 9·· Werkwijze volgens conclusies 1-8, met het kenmerk, dat de verzadigde babassunootolie en/of de tweede olie wordt bereid door ........ hydrogeneren. 81 02 9 7 9 * j τ I- ίο
10. Werkwijze volgens conclusies 1 - 9» met het kenmerk, : dat de tweede olie een vet van dierlijke of plantaardige herkomst is ; met een joodgetal van ten hoogste 60 en 'liefst minder dan 50 voor de > hydrogenering. .
11. Werkwijze volgens conclusies 1-· 10, met het kenmerk, : dat de tweede olie palmolie, kokosnootolie, talgvet. of combinaties daar-; van is.
12. Werkwijze volgens conclusies 1 - 10, met. het kenmerk, ; dat de tweede, olie in hoofdzaak uit.palmolie bestaat.
13. Werkwijze volgens conclusies 2. - 12, met het kenmerk, dat de vloeibare plantaardige olie wordt' gevormd door saffloerolie, zonne- i : bloemolie, sojaboönolie., maïsolie,, katoenzaadolie, raapzaadolie, aard- l I nootolie, lijnzaadolie of tarwekiémolie, 'danwel mengsels daarvan, i . ' 1-k. Werkwijze volgens- conclusies 1- 13,. met het. kenmerk, i 15 ; dat het geharde materiaal een SFI-vastestofgehalte van·. 50$ bij 33,3°C bezit. . 15. Werkwijze volgens conclusies 1 - 1U, met het kenmerk, : ; dat men het verkregen mengsel tot een zachte kuip-margarine verwerkt.
16. Gehard vetmateriaal voor het bereiden van een eet- 20. baar vetprodukt met een laag trans-isomeergehalte en een gehalte aan SFI-vastestof van tenminste k5% bij 33,3°C, welk gehard materiaal een willekeurig interveresterd mengsel van verzadigde babassunootolie met een joodgetal van minder dan 2,0 en een tweede verzadigde eetbare olie met een joodgetal van minder dan 2,0 is, waarbij het mengsel de babassunootolie 25 en de tweede olie in gewichtsverhoudingen van 75 : 25 tot U0 : 60 bevat. 17· Een eetbaar vetprodukt met een laag trans-isomeer gehalte, bestaande uit een mengsel van een gehard vetmateriaal volgens : conclusie 16 en een vloeibare plantaardige olie. 81 02 9 7 9
NL8102979A 1980-06-19 1981-06-19 Eetbaar vetprodukt. NL8102979A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CA354417 1980-06-19
CA000354417A CA1136483A (en) 1980-06-19 1980-06-19 Edible fat product i

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8102979A true NL8102979A (nl) 1982-01-18

Family

ID=4117220

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8102979A NL8102979A (nl) 1980-06-19 1981-06-19 Eetbaar vetprodukt.

Country Status (16)

Country Link
JP (1) JPS5725396A (nl)
AU (1) AU552183B2 (nl)
BE (1) BE889291A (nl)
CA (1) CA1136483A (nl)
DE (1) DE3124148A1 (nl)
DK (1) DK271381A (nl)
ES (1) ES503231A0 (nl)
FI (1) FI68754C (nl)
FR (1) FR2484790A1 (nl)
GB (1) GB2078245B (nl)
IT (1) IT1137091B (nl)
MX (1) MX6133E (nl)
NL (1) NL8102979A (nl)
SE (1) SE450682B (nl)
SU (1) SU1523041A3 (nl)
ZA (1) ZA814169B (nl)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2178752B (en) * 1985-07-12 1989-10-11 Unilever Plc Substitute milk fat
JPH0643595B2 (ja) * 1985-10-03 1994-06-08 不二製油株式会社 油脂組成物の製造法
GB8711431D0 (en) * 1987-05-14 1987-06-17 Unilever Plc Edible fats
US5407695A (en) * 1989-09-20 1995-04-18 Nabisco, Inc. Low-palmitic, reduced-trans margarines and shortenings
GB2281304B (en) * 1993-08-31 1997-12-03 Charleville Res An edible fat blend
CA2156103A1 (en) * 1994-09-09 1996-03-10 Michael David Erickson Fat systems and processes for the production of no trans fatty acid containing stick-type margarines and spreads
JP3743179B2 (ja) * 1998-10-28 2006-02-08 株式会社カネカ 油脂組成物
RU2609374C2 (ru) * 2015-06-16 2017-02-01 Общество С Ограниченной Ответственностью "Корпорация "Союз" Функциональная триглицеридная композиция для производства пищевых продуктов
RU2612446C2 (ru) * 2015-08-18 2017-03-09 Общество с ограниченной ответственностью "ЭФКО Пищевые Ингредиенты" Способ получения саломаса и заменителя молочного жира на его основе, а также саломас и заменитель молочного жира

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1107206A (en) * 1964-12-28 1968-03-27 Nat Biscuit Co Hard butter and chocolate coating composition containing same
FR1537038A (fr) * 1966-06-28 1968-08-23 Unilever Nv Matière grasse à haute teneur en acides gras polyinsaturés
GB1190553A (en) * 1966-06-28 1970-05-06 Unilever Nv Improvements in Fats
GB1382573A (en) * 1971-01-06 1975-02-05 Unilever Ltd Confectioners butter

Also Published As

Publication number Publication date
DE3124148A1 (de) 1982-03-04
GB2078245B (en) 1984-11-28
FR2484790A1 (fr) 1981-12-24
FI68754C (fi) 1985-11-11
BE889291A (fr) 1981-12-18
DK271381A (da) 1982-02-03
FI68754B (fi) 1985-07-31
ZA814169B (en) 1982-07-28
SE8103867L (sv) 1981-12-20
AU552183B2 (en) 1986-05-22
MX6133E (es) 1984-11-22
ES8300249A1 (es) 1982-11-01
FR2484790B1 (nl) 1985-03-29
SE450682B (sv) 1987-07-20
AU7199381A (en) 1981-12-24
CA1136483A (en) 1982-11-30
IT1137091B (it) 1986-09-03
SU1523041A3 (ru) 1989-11-15
IT8122417A0 (it) 1981-06-18
GB2078245A (en) 1982-01-06
JPS5725396A (en) 1982-02-10
FI811923L (fi) 1981-12-20
ES503231A0 (es) 1982-11-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4341813A (en) Edible fat product II
US4486457A (en) Margarine fat blend, and a process for producing said fat blend
EP0041299B1 (en) Fat blend substantially free of hydrogenated and interesterified fats and use of said fat blend in margarines
US4386111A (en) Fat blend
EP0115655B1 (en) Water-in-oil emulsions
RU2315483C2 (ru) Способ производства жира с высоким содержанием триглицеридов, пищевой продукт, жировая фаза и спред, содержащие его
EP0089082B1 (en) Margarine fat blend, and a process for producing said fat blend
CZ289785B6 (cs) Margarínová tuková směs
JPS6214743A (ja) ハ−ドストツクおよびハ−ドストツク含有脂肪ブレンドならびにそれらの製造法
AU2002220655A1 (en) Edible spread containing a natural fat phase
WO2002041699A1 (en) Edible spread containing a natural fat phase
AU2002219057A1 (en) Edible spread containing a natural fat phase
ZA200500479B (en) Triglyceride fat
NL8302198A (nl) Margarinevetmengsel en werkwijze ter bereiding van een dergelijk vetmengsel.
EP0186244A1 (en) Edible fat, margarines containing said fat and process for producing said fat
US4341812A (en) Edible fat product I
Duns Palm oil in margarines and shortenings
JPH0434368B2 (nl)
NL8102979A (nl) Eetbaar vetprodukt.
DK174684B1 (da) Spiseligt, vand- og fedtholdigt, plastificeret emulsionssmøreprodukt og fremgangsmåde til dets fremstilling
EP0758845B1 (en) A method for preparing a hardstock, a hardstock and a plastic fat spread comprising such a hardstock
EP0109721B1 (en) Margarine fat blend
NL8102978A (nl) Eetbaar vetprodukt.
Mahdis Tourchi Rudsari et al. Modeling the Physical Properties of Chemically Interestrified Shortenings of Ardeh Oil and Palm Stearin

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed