NL8005811A - Werkwijze voor het behandelen van voorwerpen met deeltjesvormig materiaal, daarbij te gebruiken inrich- ting, en aldus behandeld materiaal. - Google Patents

Werkwijze voor het behandelen van voorwerpen met deeltjesvormig materiaal, daarbij te gebruiken inrich- ting, en aldus behandeld materiaal. Download PDF

Info

Publication number
NL8005811A
NL8005811A NL8005811A NL8005811A NL8005811A NL 8005811 A NL8005811 A NL 8005811A NL 8005811 A NL8005811 A NL 8005811A NL 8005811 A NL8005811 A NL 8005811A NL 8005811 A NL8005811 A NL 8005811A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
particulate material
treatment space
chamber
electromagnetic field
treatment
Prior art date
Application number
NL8005811A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Pilkington Brothers Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pilkington Brothers Ltd filed Critical Pilkington Brothers Ltd
Publication of NL8005811A publication Critical patent/NL8005811A/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J8/00Chemical or physical processes in general, conducted in the presence of fluids and solid particles; Apparatus for such processes
    • B01J8/18Chemical or physical processes in general, conducted in the presence of fluids and solid particles; Apparatus for such processes with fluidised particles
    • B01J8/24Chemical or physical processes in general, conducted in the presence of fluids and solid particles; Apparatus for such processes with fluidised particles according to "fluidised-bed" technique
    • B01J8/42Chemical or physical processes in general, conducted in the presence of fluids and solid particles; Apparatus for such processes with fluidised particles according to "fluidised-bed" technique with fluidised bed subjected to electric current or to radiations this sub-group includes the fluidised bed subjected to electric or magnetic fields
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B27/00Tempering or quenching glass products
    • C03B27/04Tempering or quenching glass products using gas
    • C03B27/052Tempering or quenching glass products using gas for flat or bent glass sheets being in a vertical position

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Thermal Sciences (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)
  • Re-Forming, After-Treatment, Cutting And Transporting Of Glass Products (AREA)
  • Devices And Processes Conducted In The Presence Of Fluids And Solid Particles (AREA)
  • Physical Or Chemical Processes And Apparatus (AREA)
  • Non-Mechanical Conveyors (AREA)
  • Joining Of Glass To Other Materials (AREA)

Description

i ,·4
Werkwijze voor het behandelen van voorwerpen met deeltjesvormig materiaal, daarbij te gebruiken inrichting, en aldus behandeld materiaal.
Deze uitvinding betreft een werkwijze en een inrichting voor het behandelen van voorwerpen met deeltj esvormig materiaal, welke gebruikt kan worden om glazen platen en lenzen door verwarming taaier te maken.
5 Eerder is voorgesteld de verwarming van voorwerpen, bijvoorbeeld glazen platen, te realiseren door deze voorwerpen in aanraking te brengen met opgewerveld deeltjesvormig materiaal.
Volgens één zo'n voorstel wordt een glazen plaat taaier gemaakt door het te verhitten tot een temperatuur boven die waarbij alle 10 spanning verdwijnt en wordt de plaat dan afgeschrokken in een wervelbed van deeltjesvormig materiaal, bijvoorbeeld van aluminium-oxyde.
Het verdient daarbij de voorkeur het deeltjesvormige materiaal in een rustige, gelijkmatige toestand van wervel-15 bed te hebben. Om zo'n gelijkmatig opwervelen te realiseren moet het deeltjesvormige materiaal niet zo grof zijn dat het alleen met horten en stoten opgewerveld kan worden.
De intensiteit van de behandeling van de voorwerpen, vooral van de snelheid waarmee warmte uit de oppervlakken van een 20 glazen plaat afgevoerd kan worden, is hoger naarmate de warmte-capaciteit van het deeltjesvormige materiaal hoger is. Dit suggereert de toepassing van een materiaal met hogere dichtheid, dus van zwaardere deeltjes, en bij toepassing van dergelijke zwaardere deeltjes wordt het een probleem het wervelbed zonder horten 25 of stoten in te stellen. Het handhaven van een gelijkmatig wervelbed zonder horten of stoten is vooral moeilijk als het gaat om het afkoelen van grote glazen platen die gebruikt zullen worden als autoruiten of als onderdelen van uit lagen opgebouwde autoruiten.
Er zijn voorstellen geweest voor het onderdrukken 30 van horten en stoten in wervelbedden van inerte materialen, zoals katalysatoren.
SO 0 5 8 1 1 2
In het Amerikaanse octrooischrift 3.439.899 is een massa van niet met gas op te wervelen deeltjes, bijvoorbeeld zand, toch op te wervelen door het zand met permanente magneet-deel-tjes (bijvoorbeeld van bariumferriet) te mengen, opwaarts gas door 5 het mengsel te leiden en de deeltjes bloot te stellen aan een magnetisch veld met wisselende intensiteit en richting zodat de permanente magneetdeeltjes voldoende individuele beweging krijgen om de deeltjesvormige massa in wervelbed te brengen. Op die manier kan men een klein wervelbed met een diepte tot ongeveer 25 cm ver-10 krijgen.
In het Britse octrooischrift 1.525.754 is een magnetisch gestabiliseerd wervelbed beschreven, waarbij het horten en stoten onderdrukt wordt door de SiO„-, Alo0o- of katalysator-deel-tjes van het bed te mengen met een zekere hoeveelheid magnetiseer-15 baar materiaal en het geheel bloot te stellen aan een uniform magnetisch veld dat in een met het opwervelende gas tegengestelde richting werkt. Alle ferromagnetische en ferrimagnetische stoffen kunnen hierbij als magnetiseerbaar materiaal dienen, waaronder ook de ferrieten X0.Fe202, waarin X een of meer materialen zoals zink, 20 mangaan of koper voorstelt.
In het Britse octrooischrift 2.002.254 zijn opgewervelde kraakkatalysatoren, vooral van het zeoliet-type, voorgesteld, waarin een kristallijn aluminosilicaat gedispergeerd is in een kiezelzuur-matrix. Horten en stoten worden onderdrukt door het 25 katalytische materiaal te mengen met een magnetiseerbare stof zoals een poedervormig ferriet vdgens de formule XO.Fe202, waarin X een of meer metalen, zoals mangaan, koper, barium of strontium voorstelt. Het mengsel wordt aan een magneetveld blootgesteld, waardoor de magnetiseerbare deeltjes gemagnetiseerd worden en aantrek-30 kingskrachten op elkaar uitoefenen die het wervelbed stabiliseren.
Deze uitvinding verschaft een oplossing voor het probleem hoe men een uniform gedispergeerd wervelbed instelt van zware deeltjes die uit ferromagnetisch materiaal bestaan of dat bevatten. Volgens de uitvinding behandelt men een voorwerp met een 35 deeltjesvormig materiaal dat uit permanent gemagnetiseerde deeltjes bestaat of deze bevat, waarbij dit deeltjesvormige materiaal aan 80 05 8 1 1 ΐ. <# 3 een magnetisch veld blootgesteld wordt, waarbij dat deeltjesvormige materiaal nu blootgesteld wordt aan de invloed van een zich verplaatsend elektromagnetisch veld dat zich lineair door de behande-lingsruimte verplaatst en voldoende sterk is om het deeltjesvormige 5 materiaal in de behandelingsruimte in dispersie te houden, en brengt men het voorwerp in die behandelingsruimte met genoemde dispersie in aanraking.
Een bevoorkeurde uitvoeringsvorm van deze werkwijze wordt gekenmerkt doordat het deeltjesvormige materiaal blootgesteld 10 wordt aan een elektromagnetisch veld dat zich over de hele behande-lingsruimte lineair verplaatst. Bij voorkeur loopt het elektromagnetische veld omhoog.
Verder kan de werkwijze volgens de uitvinding gekenmerkt worden door het opwervelen van een mengsel van deeltjesvor-15 mig niet-magnetisch materiaal met permanent gemagnetiseerde deeltjes, welk met gas opgewerveld materiaal men blootstelt aan het genoemde zich verplaatsende elektromagnetische veld. Bij voorkeur is het niet-magnetische materiaal aluminosilicaat, A^O^, A100H, A1(0H)3 of Na2C03· 20 De permanent gemagnetiseerde deeltjes kunnen ferriet- deeltjes zijn, of anders ferriet bevatten.
Het ferriet kan een magnetoplumbiet volgens de formule XO.6Q2O3 zijn, waarin X barium, strontium of tweewaardig lood en Q aluminium, gadolinium, driewaardig chroom of driewaardig 25 ijzer is. In het bijzonder kan het ferriet barium- of strontium-hexaferriet (BaO.öFe^ of SrO.öFe^^) zijn.
De dispersie kan in stand gehouden worden door zich verplaatsende elektromagnetische velden die vanuit tegenovergestelde kanten van de behandelingsruimte werken, en het glazen voor-30 werp kan in de dispersie gebracht worden langs een weg die meer aan ëën kant van de behandelingsruimte ligt.
De werkwijze kan toegepast worden om glazen platen door verwarming taaier te maken, door de glazen plaat te verwarmen tot een temperatuur boven die waarbij alle spanning verdwenen is en 35 de hete plaat dan af te schrikken, waarbij men nu de dispersie op een zodanige temperatuur houdt dat de glazen plaat mechanisch ster- O Λ Λ C O 4 Λ 4 ker wordt door het afschrikken in de dispersie.
De uitvinding betreft ook een inrichting voor het uitvoeren van de beschreven werkwijze welke omvat hulpmiddelen die een behandelingsruimte voor het bevatten van deeltjesvormig 5 materiaal bepalen en hulpmiddelen om het voorwerp in de behandelingsruimte te brengen, welke inrichting gekenmerkt wordt door zodanig opgestelde hulpmiddelen voor lineaire inductie dat zij een lopend elektromagnetisch veld opwekken dat zich lineair door de behandelingsruimte verplaatst en sterk genoeg is om in de behande-10 lingsruimte een dispersie van deeltjesvormig materiaal, dat uit permanent gemagnetiseerde deeltjes bestaat of deze bevat, in stand te houden.
Bij voorkeur is een lineaire inductiemotor aan één kant van een kamer opgesteld die de behandelingsruimte bepaalt, 15 welke motor zodanig opgesteld is dat hij in de kamer een omhoog lopend elektromagnetisch veld opwekt en daardoor het deeltjesvormige materiaal in de behandelingsruimte in dispersie houdt.
Voor het door verwarming sterker maken van glazen platen kan de inrichting gekenmerkt worden door twee lineaire in-20 ductiemotoren die opgesteld zijn aan twee tegenovergestelde kanten van een kamer met langwerpig rechthoekige dwarsdoorsnede en een open bovenkant, welke motoren zo ingesteld kunnen worden dat ze het deeltjesvormige materiaal in de kamer in beweging brengen en houden. Het is daarbij doeltreffend de motoren zodanig op te stel-25 len dat de polen van de ene motor afwisselend staan met de polen van de andere.
Nabij de bodem van de kamer kan er een hulpmiddel voor het afkoelen zijn om het deeltjesvormige materiaal dat zich bij de bodem van de kamer ophoopt af te koelen. Ook kunnen er na-30 bij de bodem van de kamer hulpmiddelen zijn voor de aanvoer van opwervelend gas in het deeltjesvormige materiaal dat zich bij de bodem van de kamer bevindt.
De uitvinding betreft verder plaatvormig materiaal dat met de zo juist beschreven werkwijze behandeld is, in het bij-35 zonder door verwarming sterker gemaakte glazen platen.
Voor een beter begrip van de uitvinding zal nu als 8005811 * » 5 voorbeeld een uitvoeringsvorm beschreven worden, waarbij verwezen wordt naar de hierbij behorende tekeningen. Daarin is figuur 1 een schematisch zijaanzicht, gedeeltelijk in dwarsdoorsnede, van een inrichting volgens de uitvinding voor het taaier maken van een 5 glazen plaat door verwarming, en is figuur 2 een vooraanzicht van de inrichting van figuur 1 gedeeltelijk in doorsnede volgens lijn II-II van figuur 1.
In de afgebeelde inrichting wordt een glazen plaat door verwarming mechanisch sterk gemaakt. De bovenkant van plaat 1 10 zit in tangen 2, die op gebruikelijke wijze door middel van kabels 3 aan een hijskraan 4 boven een elektrische oven 4 hangen. De kraankabels 3 lopen door de oven heen zodat men de glazen plaat 1 in de oven 4 kan laten zakken, om hem te verhitten.
Een kamer 5, waarvan de horizontale dwarsdoorsnede 15 langwerpig rechthoekig is, en die een open bovenkant heeft, is op een schaartafel 6 opgesteld. Deze schaartafel 6 is in de tekening in zijn lage stand, waardoor genoeg ruimte boven de oven overblijft om de glazen plaat 1 in de tangen op te stellen. De kamer 5 is van een magnetisch doorlatend materiaal gemaakt, bijvoorbeeld van 20 niet-magnetisch roestvrij staal; hij bepaalt een behandelingsruim-te 7 waarin een dispersie van deeltjesvormig materiaal gehandhaafd wordt. De horizontale afmetingen en de diepte van kamer 5 zijn voldoende om de glazen plaat 1 gemakkelijk te herbergen, die hier als een rechthoekige plaat afgeheeld is, maar ook enige andere vorm 25 kan hebben, bijvoorbeeld de gebogen vorm van een auto-voorruit of iets dergelijks.
De basis 8 van de kamer, die niet noodzakelijkerwijs van magnetisch doorlatend materiaal gemaakt is, bepaalt een aanvoer-kamer 9 die van het hoofddeel van de kamer gescheiden is door een 30 poreus membraan 10, dat een poreuze plaat van keramisch materiaal of gesinterd metaal kan zijn. Opwervelend gas wordt onder druk via aanvoerleiding 11 in vulkamer 9 gebracht. Er is een poederuitlaat 12 juist boven het poreuze membraan 10.
Twee lineaire inductiemotoren 13 en 14 (soms wel 35 lineaire wisselstroommotoren genoemd) zijn aan weerszijden van de kamer opgesteld. Elk daarvan is een driefasen-motor van gebrui- 80 0 5 8 1 1 6 kelijk ontwerp, en de stator of primaire kern van elke motor is opgebouwd uit lamellen van zacht ijzer. Elke stator heeft een platte achterkant 15 en aan de voorkant een groot aantal evenwijdige ribben 16 die op de zijwanden van kamer 5 uitkijken. De uit-5 einden van ribben 16 kunnen de kamer 5 juist aanraken of (zoals afgebeeld) op kleine afstand daarvan staan. In de afgebeelde uitvoeringsvorm staan de ribben 16 van de twee motoren juist in eikaars verlengde. De driefasen-windingen van elke motor, met 17 aangeduid, zitten op gebruikelijke wijze in de sleuven tussen 10 de ribben 16.
Er kunnen in kamer 5 juist boven het membraan 10 koelpijpen zijn, die op aanvoer van koelwater aangesloten zijn.
De kamer bevat een zekere hoeveelheid deeltjesvormig materiaal 18 dat uit permanent gemagnetiseerde deeltjes bestaat of 15 deze bevat. In niet opgewervelde toestand vult het deeltjesvormige materiaal 18 kamer 5 maar ten dele op.
Voor het taaier maken van het glas is het voordelig gebleken als deeltjesvormig materiaal een mengsel van permanent gemagnetiseerde ferromagniet-deeltjes en een deeltjesvormig niet-20 magnetisch vuurvast materiaal te gebruiken, dit laatste kan bijvoorbeeld poedervormig Α^Ο^, γ-Α100Η of poedervormig Α1(0Η)^ zijn.
Het deeltjesvormige ferromagnetische materiai is bij voorkeur ferriet. Om dit deeltjesvormige materiaal onder de 25 invloed van het bewegende veld van de lineaire inductiemotoren voldoende aandrijving te geven zijn magnetoplumbieten volgens de formule ΧΟ.δί^Ο^, waarin X barium, strontium of tweewaardig lood is en Q aluminium, gadolinium of driewaardig chroom of ijzer is, bijzonder effectief. Vooral geschikte ferrieten zijn gesproeidroogd 30 barium- en strontium-hexaferriet.
Het gekozen deeltjesvormige ferriet was al permanent gemagnetiseerd en was in een bepaalde verhouding met een uitgekozen niet-magnetisch poedervormig vuurvast materiaal gemengd; dit mengsel 18 vindt men in kamer 5.
35 Als de glazen plaat 1 in oven 4 gehesen is wordt schaartafel 6 omhoog gedraaid tot een stand waarbij de bovenkant 8005811 7 van kamer 5 juist beneden de gesloten mond in de bodem van de oven staat. Terwijl de tafel 6 omhoog gebracht wordt wordt perslucht in de vulkamer 9 gebracht en wordt het deeltjesvormige materiaal opgewerveld door de opgaande stroom perslucht door het po-5 reuze membraan 10. Daardoor stijgt het deeltjesvormige materiaal in de kamer 5 omhoog.
Vlak voordat de mond van de oven opengaat, als voorbereiding voor het laten zakken van de glazen plaat in de behande-lingskamer 7, wordt de driefasen-aansluiting van de lineaire 10 induetiemotoren 13 en 14 ingeschakeld en zorgen de opwaarts lopende elektromagnetische velden van deze motoren, die zich lineair door de behandelingsruimte verplaatsen, een opgaande stroom van het deel-tjesvormige materiaal, dankzij de krachten van het veranderende veld op het ferriet. Dit ferriet jaagt het deeltjesvormige mateis riaal hevig op, zodat het tot een stand 19 nabij de top van de kamer uitzet. Deze hoogste stand 19 van het opgewervelde deeltjesvormige materiaal is nog tussen de toppen van de statoren van motoren 13 en 14. De bestanddelen van het deeltjesvormige materiaal ontmengen niet en het effect van de opwaarts gaande elektromagneti-20 sche velden is een hevig oproeren van de dispersie in het opwervelende gas, waardoor deze over de gehele behandelingsruimte in de kamer in hoofdzaak uniform blijft.
Wanneer het glas verhit is tot een temperatuur waarbij het geen spanning meer heeft laat men het zakken in de disper-25 sie van deeltjesvormig materiaal in behandelingsruimte 7 tot een met 20 aangeduide stand waarbij het glas volledig ondergedompeld is in de dispersie van deeltjesvoraig materiaal. Daar laat men het glas hangen totdat het hele glas voldoende beneden zijn spanningspunt afgekoeld is en zich op bekende wijze versterkende spanningen 30 in de glazen plaat opbouwen. Een maximaal versterkend effect ziet men als het glas in de dispersie gebracht wordt langs een weg nabij êën kant van de behandelingskamer, dus opzij van het centrale vlak tussen de twee motoren.
Zelfs als het hete glas verhit was tot een tempera-35 tuur boven het Curie-punt van het ferriet-poeder, bijvoorbeeld tot een temperatuur tussen 630° en 680°C, ziet men geen noemens- 80 05 8 1 1 δ waardige achteruitgang van de permanente magnetisering van het ferriet wanneer dat hete glas daarin afdaalt, en dus ook niet in zijn vermogen de dispersie gedurende de behandeling van de hete glazen platen te doen uitzetten.
5 Het. regelen van de mate van versterken bereikt men door variatie van de hoeveelheden ferromagnetisch materiaal en niet-magnetisch vuurvast materiaal in het mengsel, want met het aandeel van het niet-magnetische materiaal varieert de warmte-overdrachtscoëfficient van glas naar suspensie.
10 Dit wordt geïllustreerd door de volgende voorbeelden met resultaten verkregen met een proefopstelling die het thermisch versterken van een glazen plaat, bedoeld als enkelvoudige autovoorruit of als bestanddeel van een meerlagige voorruit, weergeeft.
De kamer 5 was 450 mm lang, 43 mm breed en 600 mm 15 diep. De lineaire inductiemotoren 13 en 14 hadden één sleuf per pool per fase, voor 2/3 gewikkeld met een poolspoed van 50 mm.
Elke spiraal van elke fasewikkeling had 9 slagen. Door elke wikkeling liet men 50 ampere stromen. Toen de motoren ingeschakeld werden steeg het peil van het opgewervelde materiaal tot stand 20 19, die ongeveer 50 mm beneden de bovenkant van de kamer was.
Het gebruikte deeltjesvormige materiaal was een mengsel van bariumhexaferriet met deeltjes van 20 tot 300 jxm , 76 % groter dan 150yum en gemiddeld 150 jxm, met aluminiumhydroxyde met deeltjes van 20 tot 120 jxm en gemiddeld 66 jxm.. Voordat het 25 aluminiumhydroxyde er aan toegevoegd werd werd het bariumhexaferriet permanent gemagnetiseerd door het poeder in een buis te persen en deze buis tussen de polen van een permanente magneet met een g veldsterkte van 7 x 10 /4ir A/m te voeren.
Glazen platen van 250 mm x 250 mm x 2,3 mm werden 30 aan tangen opgehangen en in een oven verhit tot een temperatuur tussen 650° en 680°C, waarna deze glazen platen afgeschrokken werden in mengsels van het genoemde bariumhexaferriet en het genoemde aluminiumhydroxyde, waarvan de samenstellingen varieerden van 100 gew.% Al(0H)g tot 100 gew.% Ba0.6Fe20g.
35 De gemiddelde centrale trekspanning in elke afge schrokken plaat werd bepaald door deze waarden bovenaan, middenin 80 0 5 8 1 1 9 en onderaan elke plaat te meten en te middelen. De uitkomsten staan in tabel A.
Hieruitf&iet men dat de gemiddelde in het glas opgewekte centrale trekspanning toeneemt naarmate men meer ferriet 5 in het poedermengsel neemt, althans tot 32,5 gew.% ferriet toe. Ferriet alleen geeft een lagere trekspanning, en dan heeft men meer perslucht nodig om bezinken van het poeder te voorkomen.
Het regelen van de versterkende trekspanning kan men ook bereiken door regeling van de stroom door de motorwikke-10 lingen, en ook door het regelen van de frequentie van de wisselspanning. Dit blijkt uit andere voorbeelden, met een kamer van 5 x 80 mm doorsnede waarvan de lineaire inductiemotoren 13 en 14 wikkelingen met twee sleuven per pool per fase hadden, voor 5/6 gewikkeld met een poolspoed van 110 mm. Elke spiraal van de wikke-15 ling had 9 slagen. Hetzelfde bariumhexaferriet en aluminium- hydroxyde werden gebruikt als in proeven no. 1 t/m 12; het mengsel bestond nu voor 25 gew.% uit BaO.öFe^O^ en voor 75 gew.% uit Al(OH)2« De luchtstroom was 25 1/min.
In de tabel B ziet men de uitkomsten van proeven 20 13 t/m 17 met een glazen plaat van 2,3 mm dikte. Door de elektri sche stroom van 40 tot 80 ampere op te voeren krijgt men een geleidelijke verhoging van de gemiddelde centrale trekspanning.
25 8005811 10 <u
I—ICS
td a m 4J g
¢3 S
<0 Ü 00 ö sf © — i^.cscscscovo\o<y>m ¢0 »H ^3-1010^-^0^1^^01^^1^^ Ό 0 rH 0
οι 0 Ό A Ά w •rj X
a <0
<0 m O +J
a 0 · 0 0 μ ·η w 6 to *».
•MM OOOOOOiOiOiOU-llOO
,£ CD COCOCSCSCOCICSCSCSCSCSCTv
O 4J 0 *rl l-J rS
<U
I—I
a) ^ cn _Δ δ^2 y-s.
cd · pa LomLOLnininmiomm C^l Q ΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛ o) w ocicocor'-i-'o'io'cococoo ootUrs οσισισνοοοοι^Γ-'Γ^ΓΝΌ v_/ ·Η <J n
CO
00 0 ö co •H &
r-t CO CO
rH 0 O
0) tfl CS
o <u CO (U Pd
β fl ifl LOiOiOiOiOiOiOiOiOiO
<Ü ·
g 0 O OvOOvOCSCSOOvDvDCSO
S ccj aj « — csescscscoo cn > ffl — u d d
JJ
nJ
u <u g.
a o
CU O lOOO><fCSO\'tfr^OOvOOOO
+J Γ^ιΟΙΟίΟιΟΌΌΓ^νΟΌΌΙΟ CO νΟ^ΟΌνΟΌνΟνΟΌνΟΌνΟΌ cd
r-C
©
CO
Ό d Λ <«
> CU
• o ·— cscnsfiovor^oocjio — cs OM -· — ” g P< 80 05 8 1 1 η
Tabel Β
No. van de Glastempe- Stroom Gemiddelde centrale proef_ratuur °C_Ampère_trekspanning MN/m 13 657 40 53 5 14 664 50 56 15 665 60 63 16 663 70 65 17 664 80 70 10 In verdere voorbeelden 18 t/m 21 ziet men het effect van het verhogen van de frequentie van de wisselspanning. Deze proeven werden gedaan met 2,3 mm dikke glazen platen, hetzelfde poedermengsel als in voorbeelden 13 t/m 17, een luchtstroom van 25 liter/min. en een stroomsterkte van 30 ampere.
15 Uit tabel C ziet men dat de gemiddelde centrale trekspanning de neiging heeft met de frequentie omhoog te gaan.
Tabel C
Proef no. Glastempera- Frequentie Gemiddelde centrale _ tuur °C_Hertz_trekspanning MN/m^ 20 18 665 50 60 19 665 62 65 20 662 75 67 21 669 87 70
Het te behandelen glas kan alle mogelijke dikten 25 hebben, bijvoorbeeld tussen 1 mm en 25 mm. Uit de nu komende voorbeelden 22 en 23 blijkt het centrale versterken van wat dikkere glazen platen van 300 mm x 300 mm, die afgeschrokken werden met een dispersie van poeder dat voor 25 gew.% uit bariumhexaferriet met deeltjes van 20 tot 125 yüm (gemiddeld 60 jm) en voor 75 gew.% 30 uit aluminiumhydroxyde met deeltjes van 20 tot 120 yum (gemiddeld 60 yum) bestond.
Proef no. Glasdikte Glastemperatuur Gemiddelde centrale _mm__trekspanning MN/m^ 22 10 665 150 35 23 12 665 165
Permanent gemagnetiseerde materialen met een lagere retentiviteit dan de hierboven genoemde magnetoplumbieten kunnen 8005811 12 in deeltjesvorm gebruikt worden, bijvoorbeeld ijzer/kobalt/nikkel/ aluminium-legeringen.
Het deeltjesvormige materiaal kan in de vorm van samengestelde deeltjes van ferromagnetisch materiaal en niet-mag-5 netisch vuurvast materiaal zijn, in welk geval de intensiteit van de behandeling ook afhankelijk is van de verhouding van de bestanddelen in de deeltjes.
De lineaire inductiemotoren 13 en 14 kunnen zodanig opgesteld zijn dat hun ribben 16 afwisselend ten opzichte van elkaar 10 staan, waarbij de motoren aangepast worden om de polen van de ene motor effectief af te laten wisselen met de polen van de andere motor. Een andere manier om dit te bereiken is door variatie in de elektrische aansluitingen op de driefasenstroom. Een combinatie van pool-afwisseling door elektrische aansluiting en door de op-15 stelling is ook mogelijk. Deze variaties geven het opwaarts gaande elektromagnetische veld een meer complexe vorm.
De uitvinding werd ook beproefd op een opstelling waarin de motoren 13 en 14 opzij gedraaid waren zodat het elektromagnetische veld horizontaal door de behandelingsruimte liep. Bij-20 voorbeeld kunnen de vertikaal opgestelde inductiemotoren met een hoek van 90° omgelegd zijn zodat het magnetische veld dan horizontaal door de behandelingsruimte 7 gaat.
Bij een andere opstelling kan er een horizontale behandelingsruimte tussen twee horizontaal opgestelde lineaire 25 inductiemotoren liggen in de baan van platte of gebogen glazen platen die voor de behandeling horizontaal verplaatst worden door een horizontaal transportmechanisme dat de hete glazen platen uit de oven, door het ombuigstation en in de behandelingsruimte brengt. Behalve dat het elektromagnetische veld, dat zich lineair door de 30 horizontale behandelingsruimte verplaatst, bijvoorbeeld in een richting dwars op de bewegingsrichting van de glazen platen door de behandelingsruimte, het poeder helpt dispergeren zorgt het er ook voor dat het deeltjesvormige materiaal aan een kant van de behandelingsruimte uitstroomt, waar het opgevangen en waaruit het ge-35 recirculeerd wordt.
De kamer 5 kan van kunsthars gemaakt zijn, bijvoor- 8005811 13 beeld van polymethylmethacrylaat. Bij een andere uitvoeringsvorm kunnen de lineaire inductiemotoren ingekapseld zijn in kunsthars dat zo gevormd is dat de motoren daardoor twee vlakke front-platen hebben die met een als de grote zijwanden van de behande-5 lingskamer kunnen dienen.
Maar ook kunnen de volledig ingekapselde motoren ondergedompeld zijn in het deeltjesvormige materiaal van de behan-delingskamer. Een voldoend dikke laag inkapselend materiaal op de fronten van de motoren voorkomt dat het gemagnetiseerde materiaal 10 aan deze fronten blijft hangen en daar een onbeweeglijke laag zou vormen. Een plaat niet-magnetisch materiaal zoals triplex kan voor hetzelfde doel op elk motorfront aangebracht zijn.
15 80 0 5 8 1 1

Claims (17)

1. Werkwijze voor het behandelen van een voorwerp met een deeltjesvormig materiaal dat uit permanent gemagnetiseerd deeltjes bestaat of deze bevat, waarbij dit deeltjesvormige mate- 5 riaal aan een magnetisch veld blootgesteld wordt, met het kenmerk, dat het deeltjesvormige materiaal in een behandelingskamer blootgesteld wordt aan de invloed van een zich verplaatsend elektromagnetisch veld dat zich lineair door de behandelingsruimte verplaatst en voldoende sterk is om het deeltjesvormige materiaal in 10 de behandelingsruimte in dispersie te houden, en dat men het voorwerp in die behandelingsruimte met de dispersie in aanraking brengt.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat men het deeltjesvormige materiaal blootstelt aan een elektromagnetisch veld dat zich lineair over de gehele behandelingsruimte 15 verplaatst.
3. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat het elektromagnetische veld zich omhoog beweegt.
4. Werkwijze volgens een der conclusies 1 t/m 3, met het kenmerk, dat men een mengsel van niet-magnetisch materiaal 20 en permanent gemagnetiseerde deeltjes met een gasstroom opwervelt en men dit opgewervelde deeltjesvormige materiaal aan het zich verplaatsende elektromagnetische veld blootstelt.
5. Werkwijze volgens een der conclusies 1 t/m 3, met het kenmerk, dat men een mengsel van enerzijds poedervormig 25 aluminosilicaat, Α^Ο^, A100H, AlCOH)^ of NaHCO^ met anderzijds permanent gemagnetiseerde deeltjes met een gasstroom opwervelt en het opgewervelde materiaal aan het zich verplaatsende elektromagnetische veld blootstelt.
6. Werkwijze volgens een der voorafgaande conclusies, 30 met het kenmerk, dat de permanent gemagnetiseerde deeltjes van een ferriet zijn.
7. Werkwijze volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat het ferriet een magnetoplumbiet volgens de formule XO.6Q2O3 is, waarin X barium, strontium of tweewaardig lood en Q aluminium, 35 gadolinium, driewaardig chroom of driewaardig ijzer is.
8. Werkwijze volgens conclusie 7, met het kenmerk, 8005811 '5» £= dat het ferriet bariumhexaferriet of strontiumhexaferriet is.
9. Werkwijze volgens een der voorafgaande conclusies, met het kenmerk, dat de dispersie in stand gehouden wordt door zich verplaatsende elektromagnetische velden die van weers-5 kanten op de behandelingsruimte ingrijpen, en dat het te behandelen voorwerp meer nabij een zijkant van de behandelingsruimte door die ruimte gehaald wordt. IÖ. Werkwijze volgens een der voorafgaande conclusies voor het versterken van glazen platen door afschrikken, waarbij 10 de glazen platen verhit worden tot een temperatuur waarbij ze geen spanning meer hebben en dan afgeschrokken worden, met het kenmerk, dat de dispersie van deeltjesvormig materiaal op een zodanige temperatuur gehouden wordt dat de glazen plaat bij onderdompelen daarin mechanisch versterkt wordt.
11. Inrichting voor het behandelen van een voorwerp, omvattende hulpmiddelen die een behandelingsruimte voor het bevatten van deeltjesvormig materiaal bepalen en hulpmiddelen om het voorwerp in de behandelingsruimte te brengen, gekenmerkt door zodanig opgestelde lineaire inductiemotoren dat zij een lopend elek-20 tromagnetisch veld dat zich lineair door de behandelingsruimte verplaatst en sterk genoeg is om in de behandelingsruimte een dispersie van het deeltjesvormige materiaal, dat uit permanent gemagnetiseerde deeltjes bestaat of deze bevat, in stand te houden.
12. Inrichting volgens conclusie 11, gekenmerkt 25 door een lineaire inductiemotor aan één kant van een kamer die de behandelingsruimte bepaalt, welke motor zodanig georiënteerd is dat hij in de kamer een omhoog gaand elektromagnetisch veld opwekt en daardoor de dispersie van het deeltjesvormige materiaal in de behandelingsruimte in stand houdt.
13. Inrichting volgens conclusie 11, voor het thermisch versterken van glazen platen, gekenmerkt door twee lineaire inductiemotoren aan weerszijden van een kamer waarvan de dwarsdoorsnede langwerpig-rechthoekig is en die een open bovenkant heeft, welke motoren ingesteld kunnen worden op het in beweging 35 houden van het deeltjesvormige materiaal in de kamer.
14. Inrichting volgens conclusie 13, met het kenmerk, 80 0 5 8 1 1 dat de motoren zodanig afgesteld zijn dat de polen van de ene afwisselend met de polen van de andere.
15. Inrichting volgens een der conclusies 12, 13 of 14, met het kenmerk, dat er nabij de bodem van de kamer een 5 hulpmiddel is voor het afkoelen van het deeltjesvormige materiaal dat zich daar ophoopt.
16. Inrichting volgens een der conclusies 11 t/m 15, met het kenmerk, dat het bij de bodem van de kamer een hulpmiddel heeft voor het aanvoeren van opwervelend gas.
17. Plaatvormig materiaal, behandeld op een werkwijze volgens een der conclusies 1 t/m 10.
18. Thermisch versterkte glazen platen, behandeld op een werkwijze volgens een der conclusies 1 t/m 10. 15 80 05 8 1 1 z- SS -φ' Verbetering van errata in de beschrijving behorende bij de octrooiaanvrage no. 80-05811 Ned. voorgesteld door Aanvrager dd. Vervang in regel 12 van blz. 9: "5 x 80 mm doorsnede" door "580 mm breedte". Verander in de 3e kolom van tabel A op blz. 10 bij proef nr. 11: "32,5" in "31,5". JKr/RR |T . 80 0 5 8 1 1 . -
NL8005811A 1979-10-23 1980-10-22 Werkwijze voor het behandelen van voorwerpen met deeltjesvormig materiaal, daarbij te gebruiken inrich- ting, en aldus behandeld materiaal. NL8005811A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB7936683 1979-10-23
GB7936683 1979-10-23

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8005811A true NL8005811A (nl) 1981-04-27

Family

ID=10508708

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8005811A NL8005811A (nl) 1979-10-23 1980-10-22 Werkwijze voor het behandelen van voorwerpen met deeltjesvormig materiaal, daarbij te gebruiken inrich- ting, en aldus behandeld materiaal.

Country Status (25)

Country Link
US (1) US4332605A (nl)
JP (1) JPS5681130A (nl)
AU (1) AU535129B2 (nl)
BE (1) BE885856A (nl)
BR (1) BR8006802A (nl)
CA (1) CA1144760A (nl)
DD (1) DD154012A5 (nl)
DE (1) DE3040030A1 (nl)
DK (1) DK447280A (nl)
ES (1) ES496168A0 (nl)
FI (1) FI67360C (nl)
FR (1) FR2467637A1 (nl)
GB (1) GB2063244B (nl)
IE (1) IE50357B1 (nl)
IT (1) IT1166497B (nl)
LU (1) LU82866A1 (nl)
NL (1) NL8005811A (nl)
NZ (1) NZ195251A (nl)
PL (1) PL126119B1 (nl)
PT (1) PT71948B (nl)
SE (1) SE443358B (nl)
SU (1) SU1160928A3 (nl)
TR (1) TR21012A (nl)
YU (1) YU270980A (nl)
ZA (1) ZA806329B (nl)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BG41683A1 (en) * 1985-01-30 1987-08-14 Zrnchev Method for magnetic stabilizing of fluidal layers
US11097974B2 (en) 2014-07-31 2021-08-24 Corning Incorporated Thermally strengthened consumer electronic glass and related systems and methods
US10611664B2 (en) 2014-07-31 2020-04-07 Corning Incorporated Thermally strengthened architectural glass and related systems and methods
CA2956929A1 (en) 2014-07-31 2016-02-04 Corning Incorporated Thermally tempered glass and methods and apparatuses for thermal tempering of glass
CN108698922B (zh) 2016-01-12 2020-02-28 康宁股份有限公司 薄的热强化和化学强化的玻璃基制品
CN111065609A (zh) 2017-08-24 2020-04-24 康宁股份有限公司 具有改进的回火能力的玻璃
US12064938B2 (en) 2019-04-23 2024-08-20 Corning Incorporated Glass laminates having determined stress profiles and methods of making the same
WO2021025981A1 (en) 2019-08-06 2021-02-11 Corning Incorporated Glass laminate with buried stress spikes to arrest cracks and methods of making the same

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2670573A (en) * 1950-02-13 1954-03-02 Jr Frederick W Sullivan Thermal treatment of ceramic objects
BE539784A (nl) * 1954-07-16
DE1258311B (de) * 1960-04-30 1968-01-04 Metallgesellschaft Ag Verfahren und Einrichtung zum Aufbringen von UEberzuegen auf ferromagnetische Metallteile mittels Wirbelsinterns
US3423198A (en) * 1965-06-14 1969-01-21 Permaglass Method for tempering glass utilizing an organic polymer gaseous suspension
GB1525754A (en) * 1974-10-11 1978-09-20 Exxon Research Engineering Co Method of operating a magnetically stabilized fluidized bed
JPS51108678A (nl) * 1974-10-11 1976-09-27 Exxon Research Engineering Co
GB1556051A (en) * 1975-08-29 1979-11-21 Pilkington Brothers Ltd Thermal treatment of glass
US4136016A (en) * 1975-09-03 1979-01-23 Exxon Research & Engineering Co. Hydrocarbon conversion process utilizing a magnetic field in a fluidized bed of catalitic particles
US4115927A (en) * 1975-09-03 1978-09-26 Exxon Research & Engineering Co. Process for operating a magnetically stabilized fluidized bed
DE2539880A1 (de) * 1975-09-08 1977-03-10 Siemens Ag Verfahren zur herstellung von kunststoffueberzuegen durch wirbelsintern
US4272893A (en) * 1976-08-04 1981-06-16 Exxon Research & Engineering Co. Enhancing the characteristics of magnetically stabilized fluidized beds
GB1597617A (en) * 1977-04-11 1981-09-09 Exxon Research Engineering Co Magnetically stabilized fluid bed process operated in the bubbling mode
DE2735767A1 (de) * 1977-08-09 1979-03-01 Exxon Research Engineering Co Verfahren zur stabilisierung von wirbelschichten

Also Published As

Publication number Publication date
SE443358B (sv) 1986-02-24
FR2467637B1 (nl) 1984-05-18
IT1166497B (it) 1987-05-06
PT71948A (en) 1980-11-01
YU270980A (en) 1983-12-31
CA1144760A (en) 1983-04-19
BE885856A (fr) 1981-04-23
IT8068619A0 (it) 1980-10-22
ZA806329B (en) 1981-11-25
NZ195251A (en) 1983-09-02
JPS5681130A (en) 1981-07-02
DE3040030A1 (de) 1981-05-14
FI803295L (fi) 1981-04-24
GB2063244B (en) 1983-02-16
JPS638807B2 (nl) 1988-02-24
PL227467A1 (nl) 1981-06-19
PT71948B (en) 1981-09-17
AU6330080A (en) 1981-04-30
ES8207104A1 (es) 1982-09-01
SU1160928A3 (ru) 1985-06-07
TR21012A (tr) 1983-05-12
US4332605A (en) 1982-06-01
DD154012A5 (de) 1982-02-17
GB2063244A (en) 1981-06-03
IE802088L (en) 1981-04-23
BR8006802A (pt) 1981-04-28
FR2467637A1 (fr) 1981-04-30
SE8007388L (sv) 1981-04-24
PL126119B1 (en) 1983-07-30
IE50357B1 (en) 1986-04-02
FI67360C (fi) 1985-03-11
DK447280A (da) 1981-04-24
ES496168A0 (es) 1982-09-01
FI67360B (fi) 1984-11-30
LU82866A1 (fr) 1981-03-24
AU535129B2 (en) 1984-03-01
DE3040030C2 (nl) 1988-07-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Willard et al. Structure and magnetic properties of (Fe 0.5 Co 0.5) 88 Zr 7 B 4 Cu 1 nanocrystalline alloys
NL8005811A (nl) Werkwijze voor het behandelen van voorwerpen met deeltjesvormig materiaal, daarbij te gebruiken inrich- ting, en aldus behandeld materiaal.
EP1800774B1 (en) Fine composite metal particles and magnetic beads
JP4560784B2 (ja) 金属微粒子およびその製造方法ならびに磁気ビーズ
CA1113693A (en) Fluidization of permanently magnetic particle beds
Kazama et al. Effects of metalloids on the magnetic properties of iron-and cobalt-based amorphous alloys
KONAKA et al. Preparation and magnetic properties of glass-ceramics containing α-Fe for hyperthermia
Blackburn et al. The magnetic properties of glass-ceramics in the CoO-Fe 2 O 3-B 2 O 3 system
JPH11251125A (ja) 希土類元素・鉄・ボロン系焼結磁石およびその製造方法
US5964920A (en) Method and apparatus for reduction of metal particulates
Xu et al. Effects of Al content on structural stability and magnetic properties of Sm sub 2(Fe, Al) sub 17 compounds
JPH10189322A (ja) 磁性薄膜
Sheftel et al. The effect of rapid solidification by spinning and laser melting On the structure of sendust-type alloys
JP2503309B2 (ja) 鋼板吊上用電磁石装置
Ray et al. The preparation of RCo 5 permanent magnet alloys
Mirkazemi et al. Microstructural and magnetic properties of BaO‐Fe2O3–B2O3‐SiO2 glass ceramic with ZrO2 as nucleating agent
CA1185904A (en) Magnetic brake shoe
Macedo et al. Synthesis of granular Fe-Al 2 O 3 by the sol-gel method
Morgan et al. An experimental verification of the ruckling process in electrical sheet steel
Kolesnichenko et al. Electromagnetic Apparatus for Study of Electrophysical Processes in a Liquid Dispersed Medium
Narasimhan POWDER METALLURGICAL ROUTES TO MAKE PARTS FOR MAGNETIC APPLICATIONS
CASTING National Institute of R & D for Technical Physics 47 Mangeron Blvd.
Anderson et al. Comparison of Miogtiwiures and Magnetic Properties of Melt Spun and Plasmla Sprayed Alloys of Fe-Rare Earti-B
Zouganelis et al. Mossbauer and magnetic studies of the R sub (2) Fe sub (17) N sub (x)(R= Lu, Sm) intermetallic compounds.
JPH0681009A (ja) 希土類磁石合金粉末の製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed